FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 18 februari 2019

EU-landen: geen jihadisten terugnemen

Lidstaten van de Europese Unie zeggen dat ze niet aan de oproep van de Amerikaanse president Donald Trump willen voldoen om gevangengenomen IS-strijders terug te nemen om in het land van herkomst te berechten. Of liever gezegd Trumps dreigement, want hij gaf aan ze vrij te willen laten indien ze niet worden teruggenomen.

"Nederland neemt geen IS-strijders op", aldus minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok tegen de NOS. De gevangenen zitten vooral in kampen onder controle van de Koerden. Die klagen dat ze niet de middelen hebben om te garanderen dat de gevangenen niet ontsnappen.

Blok was maandag in Brussel voor overleg met collega-ministers van de EU. Het standpunt zou niet zijn veranderd dat gevangengenomen militanten en hun familieleden moeten worden berecht op de plek waar de misdaden zouden hebben plaatsgevonden, schrijft The Journal.

Het probleem voor de EU-landen is dat bewijs voor Europese rechtbanken lastig te verkrijgen zou zijn. De vrees is dat zaken vervolgens niet tot strafoplegging leiden en veel gevangenen daarop moeten worden vrijgelaten. Men is bang dat er vervolgens aanslagen op Europees grondgebied worden gepleegd.

Maar samenwerking met rechtbanken ter plaatse werpt ook hindernissen op, met name in Irak. "In Irak geldt namelijk de doodstraf. Pas op het moment dat ze de doodstraf afschaffen, kan Nederland gaan samenwerken met het land", aldus minister Blok.

Praktische problemen
Nadat Frankrijk de strijders lange tijd staatsvijanden noemde, leek het eerder wel bereid ze terug te nemen. Parijs is daarvan echter weer teruggekomen. "Op dit moment reageren we niet op Trumps eisen", aldus minister van Justitie Nicole Belloubet. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas suggereert evenwel dat dat land IS-strijders zou kunnen terugnemen, maar dat er praktische problemen zijn. "Deze mensen kunnen alleen naar Duitsland komen als we er zeker van zijn dat we ze meteen kunnen opsluiten. Dat kan nu niet worden gegarandeerd."

Ook de Britten willen dat de gevangen worden berecht waar ze gevangen zijn genomen. Een paar dagen geleden kwam de kwestie daar in het nieuws door het opduiken in een Syrisch vluchtelingenkamp van Shamima Begum, die als 15-jarig schoolmeisje naar Syrië vertrok en zaterdag van een zoon beviel met wie ze naar het Verenigd Koninkrijk wil terugkeren. In eerste instantie liet de regering weten dat ook zij niet welkom was. Inmiddels zeggen de autoriteiten dat haar terugkeer niet wordt tegengehouden omdat ze niet van een misdrijf wordt beschuldigd. Wel kan ze in Groot-Brittannië alsnog worden aangeklaagd.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini benadrukte overigens dat de EU zich als zodanig niet met de kwestie van de IS-strijders bemoeit. Volgens haar is het een zaak voor de nationale regeringen.

Borussia Dortmund scoort niet en begaat nieuwe misstap

Borussia Dortmund heeft wederom dure punten verspeeld in de strijd om de titel. De bezoekers kwamen bij 1. FC Nürnberg niet verder dan 0-0. De voorsprong op titelverdediger Bayern München, dat vrijdagavond met 2-3 bij FC Augsburg won, is daardoor nog maar drie punten. Het is voor BVB alweer de derde remise op rij in de Bundesliga.

Borussia Dortmund speelde een sterke eerste helft in het Max-Morloch-Stadion, maar het team van Favre kon het overwicht niet in minimaal een doelpunt uitdrukken. Nürnberg werd in de eerste helft, behoudens een minuut of tien, gedwongen om alleen maar tegen te houden en slaagde er met hangen en wurgen én dankzij doelman Christian Mathenia in om na het rustsignaal als morele winnaar de kleedkamers te betreden.

Ofschoon Dortmund de betere voetballende ploeg was, slaagde Nürnberg erin om zich tegen het bezoek te weren en kreeg men na 28 minuten zelfs de eerste grote kans in de eerste helft. Een uitstekende redding van Roman Bürki op een kopbal van Hanno Behrens voorkwam de 1-0 van der Club . Mario Götze kreeg vervolgens drie kansen om de score nog voor rust te openen, maar Mathenia keerde de eerste twee zwakke pogingen van de spelmaker en had daarna ook antwoord op diens kopbal.

Ook in de tweede helft slaagden die Borussen er niet in om het scorebord in beweging te krijgen, ondanks de immense druk op de defensie van Nürnberg en kansen voor wederom Götze en invaller Paco Alcácer. Dortmund speelt komend weekeinde in eigen huis tegen het Bayer Leverkusen van Peter Bosz, terwijl Bayern voor eigen publiek tegen Hertha BSC aantreedt.

FC Twente boekt negende zege op rij en loopt verder uit

FC Twente heeft maandagavond met een overwinning bij Jong PSV optimaal geprofiteerd van de misstappen van de concurrentie. Drie dagen na de remises van FC Den Bosch bij Jong AZ (0-0) en Go Ahead Eagles thuis tegen NEC (4-4) zegevierde het team van trainer Marino Pusic in Eindhoven met 0-2. Door treffers van Aitor Cantalapiedra en Tom Boere staat de Enschedese club nu minimaal acht punten los.

Na een kwartier spelen opende Aitor de score in Eindhoven, waar enkele honderden fans op de tribune zaten. Een mooie aanval kwam uit bij de Spanjaard, die niet nadacht en het leer hard in de verre hoek achter Youri Roulaux schoot: 0-1. Dat moment was doorslaggevend in een eerste helft waarin beide teams enkele kansen kregen, maar het team van Pusic het meest doortastend was.

Bij Jong PSV lieten Mauro Júnior en Zakaria Aboukhlal zich niet onbetuigd. Laatstgenoemde was na rust het eindstation van een mooie aanval van PSV, maar Joël Drommel redde goed op de fraaie poging van de aanvaller. Ofschoon de Eindhovenaren een sterke tweede helft speelden, benutte Tom Boere twaalf minuten voor tijd een strafschop en was de negende opeenvolgende competitiezege van FC Twente een feit.

FC Twente heeft een voorsprong van acht punten op FC Den Bosch en verzamelde negen punten meer dan Go Ahead Eagles. In een thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven kan het team van Pusic de tiende competitiezege op rij boeken. FC Den Bosch treedt in eigen huis tegen MVV Maastricht aan, terwijl GA Eagles uit tegen Sparta Rotterdam speelt. De club uit Rotterdam staat maar twee punten onder de Deventernaren.

Manchester United onttroont Chelsea in FA Cup

Manchester United heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de FA Cup. Op bezoek bij Chelsea stond de eindstand halverwege al op het scorebord. Het elftal van Ole Gunnar Solskjaer had iets goed te maken na de teleurstellende thuisnederlaag tegen Paris Saint-Germain, in de achtste finales van de Champions League. Chelsea won donderdag in de Europa League weliswaar van Malmö (1-2), maar daarvoor werden The Blues in de competitie overklast door Manchester City (6-0).

De ploeg van Maurizio Sarri is in de Premier League de laatste weken in een vrije val geraakt, terwijl United juist aan een opmars bezig is. En dat was op Stamford Bridge maandagavond ook te zien. Vorig seizoen won Chelsea in de finale van United (1-0), maar dit keer waren de bezoekers vanaf de eerste minuut de bovenliggende partij.

Gonzalo Higuaín kreeg in de openingsfase een aardige kopkans en daarna nam United de controle over. De gasten kwamen bijna op voorsprong toen Chelsea-keeper Kepa Arrizabalaga een terugspeelbal van Cesar Azpilicueta verkeerd inschatte. De doelman kon nog net voorkomen dat Marcus Rashford profiteerde.

Na een halfuur was het wel raak. Paul Pogba kreeg op links alle tijd en ruimte om de bal in de zestien op het hoofd van Ander Herrera te leggen: 0-1. Amper een kwartier later, nog net voor de pauze, verdubbelde Pogba zelf de score. De Fransman knikte raak uit een voorzet van Rashford, waarbij Kepa niet helemaal vrijuit ging.

In de tweede helft stichtte Chelsea meer gevaar dan voor de pauze. Nemanja Matic ontsnapte aan zijn tweede gele kaart en de thuisploeg claimde een strafschop toen Antonio Rüdiger naar de grond ging in een duel met Chris Smalling. Sarri bracht Willian en Ross Barkley als invallers binnen de lijnen, maar opvallend genoeg bleven Callum Hudson-Odoi en Olivier Giroud op de bank zitten.

Het lukte de Londenaren dan ook niet meer om de spanning terug te brengen in de wedstrijd. Manchester United boekte zo z'n eerste zege op Stamford Bridge sinds 2012. Het team van Solskjaer heeft onder leiding van de interim-manager alle uitwedstrijden nog gewonnen, zeven in totaal.

NHL: Penguins winnen spektakelstuk van Rangers

De ijshockeyers van de Pittsburgh Penguins hebben in de PPG Paints Arena in eigen huis een overwinning geboekt. De New York Rangers gaven zich echter niet zomaar gewonnen: 6-5.

Kris Letang opende laat in de eerste periode de score, maar Mats Zuccarello trok de stand in de powerplay gelijk. Marcus Pettersson bracht de Penguins halverwege de tweede periode opnieuw op voorsprong, waarna Brian Dumoulin voor de 3-1 zorgde.

Weer stond Zuccarello in de weg met een treffer en niet veel later was de volgende gelijkmaker dankzij Ryan Strome een feit. In de derde periode klapten de Penguins er nóg wat harder op: Letang zorgde weer voor een voorsprong, Evgeny Malkin vergrootte die met twee goals in nog geen drie minuten.

Kevin Hayes deed namens de Rangers nog wat terug en achttien seconden voor tijd bracht Mika Zibanejad de spanning zelfs nog even terug, maar het bleef bij 6-5. 

Uitslagen NHL zondag
Pittsburgh Penguins - New York Rangers 6-5
Minnesota Wild - St. Louis Blues 0-4
Detroit Red Wings - Philadelphia Flyers 1-3
New Jersey Devils - Buffalo Sabres 4-1
Florida Panthers - Montreal Canadiens 6-3
Anaheim Ducks - Washington Capitals 5-2

Penguins - Rangers (Bron: YouTube)

NBA: King LeBron vs Greek Freak in All-Star Game

De beste basketballers van de NBA hebben zondagavond de All-Star Game afgewerkt. Kopmannen LeBron James en Giannis Antetokounmpo mochten enige tijd geleden één voor één hun spelers selecteren en die streden zondag in het Spectrum Center in Charlotte tegen elkaar.

De All-Star Game is natuurlijk vooral bedoeld als leuke onderbreking van het reguliere seizoen, waarbij er vooral lekker veel gescoord moet worden, het liefst op fraaie wijze. Dat gebeurde dan ook: er werden dik over de driehonderd punten gescoord en de toeschouwers konden genieten van de ene mooie truc na de andere snoeiharde dunk.

Mocht je rustig de hoogtepunten willen kijken, kijk dan vooral onderstaande video even, en spoel door naar het einde als je de uitslag al wilt weten.

De hoogtepunten van LeBron vs Giannis (Bron: YouTube)

Zwarte homoseksuele acteur 'huurde blanke racisten zelf in'

Jussie Smollett, acteur in de populaire Amerikaanse serie 'Empire', werd eind januari door twee man in elkaar geslagen. Beide mannen mishandelden de homoseksuele zwarte acteur door op hem in te trappen, racistisch te bejegenen en chloor over hem heen te gooien.

Heel politiek correct Amerika dook over deze mishandeling heen. Niet alleen schreeuwden de mishandelaars "Empire flikker" en "Empire nikker", maar ze goten ook nog eens chloor over hem heen terwijl ze de acteur onder controle hielden door een strop om zijn nek vast te binden. "Dit is MAGA-land", schreeuwden de blanke mannen nog eens overduidelijk. MAGA, Make America Great Again, is de slogan die voornamelijk gebruikt wordt door aanhangers van president Trump.

Een duidelijke aanval van blanke racistische Trump-aanhangers, bewijs genoeg, verschrikkelijk. Senatoren van, vooral, de Democratische partij waren er als de kippen bij om deze aanval te veroordelen en te bestempelen als 'moderne lynchpartijen'. De aanval werd algemeen gezien als een 'hate crime', een aanval met discriminerend motief tegen de Trump-hatende zwarte homoseksuele acteur.

Het verhaal eindigt echter anders nadat de politie logisch begon na te denken. Welke Trump-aanhangers kijken én de tv-serie Empire én gaan bij temperaturen van -14 graden Celcius met een strop en een fles chloor buiten rondlopen, totdat ze toevallig de acteur van deze serie tegenkomen? Ook kon de politie geen verdachte personen vinden die aan de signalementen voldeden. Zelfs na het bekijken van vele uren beveiligingscamerabeelden uit de omgeving van de aanval, kwamen de verdachten niet naar voren.

Smollet weigerde verder nog zijn telefoon aan de inspecteurs van politie af te geven, maar hij gaf ze later wel een pdf-document met een samenvatting van zijn belgeschiedenis. De politie kon met geen mogelijkheid vaststellen of deze lijst representatief of echt was.

De politie had snel twee verdachten op het oog. Twee hevig gespierde Nigeriaanse broers, kennissen van Smollet en vaste figuranten in de serie Empire, vlogen enkele uren na de aanval naar Nigeria. Abimbola en Olabinjo Osundairo zouden 3500 dollar gekregen hebben voor de nep-aanval. Ze kochten touw en chloor en brachten Smollet oppervlakkige verwondingen toe. De politie heeft bewijs dat de broers touw kochten in Chicago en een fles chloor werd in één van hun huizen gevonden.

De mannen werden bij terugkomst in de Verenigde Staten gearresteerd en beiden werken volledig mee met het onderzoek. Bronnen vertelden ABCnews dat beide heren bekend hebben de aanval meegespeeld te hebben.

Smollet ontkend de betrokkenheid van beide broers bij de aanval en doet het hele verhaal af als onzin. De politie heeft echter de focus van het onderzoek verlegd en spreekt niet meer van een 'hate crime'.


Jussie Smollet is boos op iedereen na twijfel over aanval (Bron: Youtube)

Rus naar tweede ronde WTA-toernooi Boedapest

Arantxa Rus heeft voor het eerst dit jaar een zege geboekt op de WTA-tour. In de eerste ronde van het toernooi van Boedapest won de Nederlandse in twee sets van de Française Fiona Ferro: 7-5, 6-3.

Rus had dit jaar nog alleen maar partijen gewonnen op de ITF-toernooien, één niveau onder de WTA-toernooien. Ze verloor eerder dit jaar in de eerste ronde van het WTA-toernooi van het Thaise Hua Hin en ging in de kwalificatie van de Australian Open al in de eerste ronde onderuit. Afgelopen week verloor Rus twee keer in de Fed Cup-wedstrijd tegen Canada.

Rus speelt in de tweede ronde tegen de winnares van het duel tussen de Hongaarse Gretha Arn en de als vijfde geplaatste Russische Ekaterina Alexandrova.

Erdogan: inflatie schuld van groenteboer

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar de voedselsector in het land. In toespraken geeft hij af op "voedselterrorisme": winkels en speculanten zouden prijsstijgingen veroorzaken. De regering zet ondertussen kraampjes neer waar goedkope groenten kunnen worden gekocht. Maar groenteboeren zeggen dat deze prijzen voor hen onmogelijk zijn, en economen spreken van wanbeleid.

Erdogan houdt de Turkse bevolking een simpel beeld voor, zegt NOS-correspondent Lucas Waagmeester: hij legt de schuld van de prijsverhogingen waar de mensen het zien: in de winkels. Maar de winkeliers zeggen dat toegenomen inkoop- en loonkosten ze dwingen om hogere prijzen te rekenen. De popup-kramen waar de regering nu mee komt zouden een campagnestunt zijn vanwege lokale verkiezingen op 31 maart. Erdogan wil koste wat het kost voorkomen dat hij zelf de schuld krijgt van de malaise.

De Turkse inflatie bedraagt tientallen procenten op jaarbasis. Bij groente en fruit was deze over 2018 met 64 procent het sterkst, aldus De Tijd. En het neemt snel toe: in januari bedroeg die stijging al bijna 30 procent. Inmiddels worden vele Turken erdoor geraakt, inclusief de nieuwe middenklasse die het beter kreeg dankzij de economische groei waarmee Erdogan zichzelf op de borst klopt. Maar inmiddels zit de klad erin, en wordt de groei die er wel is weer teniet gedaan door de sterke prijsstijgingen.

Lira
De inflatie zou verschillende oorzaken hebben, waaronder een sterke waardedaling van de nationale munt de lira. Ugur Emek, hoogleraar economie aan de Baskent Universiteit te Ankara, ziet nog een reden. "Landbouwgronden worden ingenomen door woonblokken en shoppingcentra. De prijs voor benzine is torenhoog. In plaats van structurele maatregelen te nemen voor de landbouw- en retailsector, concurreert de overheid die uit de markt."

Dat leidt volgens Emek onafwendbaar tot faillissementen. Maar dat is niet het enige waar de voedselsector mee te maken heeft. De politie doet ook invallen bij winkels en deelt boetes uit wanneer de prijzen te hoog zijn.

Een andere oorzaak is dat de regering weigert de rente te verhogen om de inflatie in te dammen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds is die ingreep echter broodnodig. Het ligt voor de hand dat de hieruit volgende vertrouwensdeuk op de financiële markten op zijn beurt de lira weer onder druk zet. Erdogan heeft evenwel meermaals laten weten dat een tussenkomst van het IMF wat hem betreft is uitgesloten.

In Turkije klinkt de kritiek dat na de verkiezingen de bevolking de rekening voor Erdogans groentestunt zelf krijgt gepresenteerd, in de vorm van belastingen. Ulkün, een vrouw bij een van de staatskraampjes, heeft daar vooralsnog geen boodschap aan. "Onze leider zegt dat na de verkiezingen de prijzen weer zullen zakken. Ondertussen geeft hij ons goedkope groenten en fruit. Ik ben hem zo dankbaar", zegt ze tegen De Tijd.

Krul wees diverse Premier League-clubs af: "Ik ben een liefhebber"

Tim Krul is hard op weg om zijn oude niveau te halen. Hij gaat met Norwich City aan kop in de Championship en mikt op promotie naar de Premier League.

In het seizoen 2016/17 werd Krul verhuurd aan Ajax, waar Jasper Cillessen destijds aan Barcelona was verkocht. André Onana brak door en hield Krul uit de basis. Halverwege het seizoen vertrok Krul naar AZ. "Andre Onana was toen al fantastisch bezig", vertelt Krul in een interview met het Algemeen Dagblad . "Zo werkt het vak van keeper: je hebt maar één plek. Ik ben niet iemand die rustig op de bank gaat zitten. Bij AZ kreeg ik daarna de kans om 23 duels te spelen in een maand of vijf. Dat was een goede impuls voor mij om aan het vertrouwen in mijn lichaam te werken."

Medio 2017 kreeg Krul te horen dat er bij Newcastle United geen plek meer voor hem was. Hij vertrok naar Brighton & Hove Albion, maar werd daar op de bank gehouden door eerste keus Matt Ryan. Na een seizoen zonder wedstrijden op het hoogste niveau, vertrok hij in de zomer van vorig jaar transfervrij naar Norwich. "Chris Hughton, de trainer van Brighton, zei: 'Tim, je bent topfit, maar geen nummer twee. Ga weer laten zien dat je terug bent.' Zo voelde het ook echt. Ik had een paar opties om op de bank te zitten in de Premier League, maar ik ben een liefhebber", aldus Krul. "Toen Farke me belde, zag ik het meteen zitten. Het was een risicovolle stap, maar het pakt fantastisch uit. Ik kan niet wachten tot het volgende duel."

Krul kwam dit seizoen al tot 33 competitiewedstrijden. Norwich gaat aan kop in de competitie en promotie naar de Premier League lonkt. De doelman denkt dat zijn overstap naar de club uit de Championship goed voor hem is geweest. "Misschien voelde ik me bij Newcastle wel iets te veel op mijn gemak. De echte honger, die ik nu weer heb, vond ik de laatste paar jaar terug. Ik ben frisser en beter dan ooit. Ik ben dankbaar dat ik dit seizoen 33 wedstrijden heb mogen spelen. Bij Newcastle leefde ik meer in een roes, al heb ik gigantisch mooie dingen meegemaakt. Ik kan niet wachten om de mensen te laten zien dat het weer goed zit met mij."

Amsterdam loopt vooruit op landelijke helmplicht

In Amsterdam moeten snorfietsers per 8 april binnen de ring met een helm op de rijbaan op, maar buiten de stadsgrenzen blijft een helm voorlopig niet verplicht. Minister Van Nieuwenhuizen schrijft aan de Tweede Kamer dat de wetswijziging die daarvoor nodig is zeker negen tot twaalf maanden duurt, zo meldt AT5.

Onlangs nam de Tweede Kamer een motie aan waarin werd gevraagd om een landelijke helmplicht voor snorfietsers. Ook werd de minister gevraagd om na te gaan denken over een snelle invoering van de motie. Van Nieuwenhuizen laat echter weten dat zorgvuldigheid tijd kost.

Eerst moet er een onderzoek gedaan worden naar de neveneffecten van een landelijke helmplicht. Gaan mensen kiezen voor een andere vorm van vervoer en zo ja, welke? Ook moet worden onderbouwd waarom de helmplicht wel voor snorfietsers gaat gelden, terwijl je op een (elektrische) fiets net zo snel gaat en geen helm op hoeft. Tevens wil de minister weten of de maatregel wel te handhaven is.

Wetswijziging
Ook als de wetswijziging eenmaal is doorgevoerd, zal de helmplicht niet direct ingaan. Van Nieuwenhuizen vindt dat een redelijke overgangsperiode nodig is, omdat de circa 700.000 snorfietsbestuurders in het land wel de gelegenheid moeten hebben om een helm te kopen. De landelijke helmplicht staat los van de helmplicht die per 8 april in Amsterdam gaat gelden.

Verstappen tevreden na eerste testdag in Barcelona

Vandaag begonnen op het circuit van Barcelona de eerste tests voor het nieuwe Formule 1-seizoen. Max Verstappen kwam in de nieuwe RB15 tot 128 rondjes en klokte uiteindelijk de vierde tijd met 1:19,426. Sebastian Vettel was het rapste op de baan en liet 1:18,161 noteren.

"Ik keek ernaar uit om met de RB15 aan de slag te gaan, omdat het een nieuwe start is met Honda als nieuwe motorleverancier", aldus Verstappen na de eerste testdag. "Alles werkte prima en ik heb veel ronden kunnen rijden, dus daar ben ik blij mee. Dat lukt niet altijd op een eerste dag. Het zijn echter pas de eerste kilometers, dus veel meer kan ik er nog niet over zeggen."

"Tot dusverre gaat het goed en de auto voelt oké. We blijven eraan werken om ons te verbeteren, net zoals iedereen. We willen de auto en motor nog beter leren begrijpen. We hebben eigenlijk geen problemen gehad en ons programma kunnen afwerken. Het was een goede eerste dag."

Tänak wint Rally van Zweden na wegvallen concurrent

Rallyrijder Ott Tänak heeft samen met navigator Martin Järveoja de Rally van Zweden gewonnen, de tweede wedstrijd in het WK. De Est was met zijn Toyota Yaris WRC vooral in de tweede helft van de rally ongenaakbaar.

Aanvankelijk vocht Tänak nog een mooie strijd uit met de Fin Teemu Suninen en diens navigator Marko Salminen. Na de vrijdag stond Suninen voor het eerst in zijn loopbaan aan de leiding van een rally, maar in de tiende proef ging het fout en verloor hij zo'n anderhalve minuut.

Wereldkampioen Sebastien Ogier viel in de zesde proef al weg uit de top van het klassement en na de problemen van Suninen kwam Tänak's leidende positie niet meer in gevaar. Hij won uiteindelijk met 53 seconden voorsprong op de Fin Esapekka Lappi en diens navigator Janne Ferm (Citroën C3 ). De Belg Thierry Neuville eindigde met navigator Nicolas Gilsoul in zijn Hyundai i20 als derde op 56 seconden.

Firmino vraagteken voor Liverpool-clash tegen Bayern

Liverpool staat dinsdag in de Champions League tegenover Bayern München en het is nog niet duidelijk of Roberto Firmino er dan bij is. De Braziliaanse aanvaller heeft griep en hij miste daardoor maandag de training van The Reds. Liverpool hoopt uiteraard dat Firmino op tijd fit is, maar vooralsnog staat er achter zijn naam een groot vraagteken. Het meespelen van Dejan Lovren is ook zeer twijfelachtig. Hij kwam sinds begin januari al niet meer in actie vanwege een blessure.

Manager Jürgen Klopp kan dinsdag op Anfield sowieso al niet beschikken over Joe Gomez en de geschorste Virgil van Dijk. Het centrum van de defensie zal daardoor waarschijnlijk worden gevormd door Joël Matip en Fabinho. Voorin zit Klopp ruimer in de opties, want Mohamed Salah, Sadio Mané, Divock Origi en Daniel Sturridge zijn allen fit.

In Naby Keita heeft de Engelse titelkandidaat een speler die vorig jaar nog in de Bundesliga speelde en die Bayern dus goed kent. "Maar ik ben niet de enige kenner in onze groep", sprak de Guinese international. "Xherdan Shaqiri is een oud-speler van Bayern en onze manager weet natuurlijk alles over hen."

"Ik ben naar Liverpool gekomen om prijzen te winnen. In de competitie zijn we volop in de race en in de Champions League hebben we ook een goede kans." Liverpool heeft in de Premier League evenveel punten als koploper Manchester City, maar het elftal van Klopp heeft nog een wedstrijd tegoed. Bayern München staat in Duitsland twee punten achter Borussia Dortmund, dat een duel minder gespeeld heeft.

Keizer ziet Nani vertrekken naar Orlando City

De wegen van Nani en Sporting Clube de Portugal scheiden per direct. De Portugese buitenspeler gaat aan de slag bij Orlando City. De deal wordt maandagavond wereldkundig gemaakt door zowel Sporting als de club uit de Major League Soccer.

"Dit is een heel bijzondere dag voor deze club", zegt directeur Luiz Muzzi op de clubwebsite van Orlando. "Nani brengt enorm veel ervaring met zich mee. Het is een dynamische buitenspeler met veel kwaliteit aan de bal. Ook heeft hij een goede voorzet en verwachten we dat hij een speler is die wedstrijden beslist en onze aanval gaat leiden."

Nani werkte het afgelopen halfjaar bij Sporting onder Marcel Keizer. De Nederlandse trainer liet de 32-jarige aanvaller onlangs al buiten zijn wedstrijdselectie, waardoor een transfer in de maak leek. Nani kwam dit seizoen tot 28 optredens, waarin hij goed was voor negen doelpunten en zeven assists. Sporting ontvangt geen transfersom voor de 112-voudig international: hij maakt transfervrij de overstap naar Orlando City.

Nani begon zijn carrière bij Sporting, voordat hij in 2007 een transfer verdiende naar Manchester United. Hij wist de torenhoge verwachtingen echter niet waar te maken en via Fenerbahçe, Valencia en Lazio keerde hij voor aanvang van dit seizoen terug bij de Portugese grootmacht.

Verander van team in Pokémon GO

Zit je in team Valor, maar wil je dolgraag overstappen naar team Mystic (of andersom) omdat al je vrienden daarin zitten? Of wil je je juist bij de underdog, team Instinct, voegen? Het lijkt mogelijk te worden in Pokémon GO, maar dan wel slechts eens per jaar.

Sinds de laatste update van Pokémon GO zijn er weer heel wat gamebestanden bijgekomen, die steevast worden uitgeplozen door fanatiekelingen. Zo ook door ene Chrales, die op Twitter heeft gemeld dat er een zogeheten Team Medallion te vinden is in de bestanden. De beschrijving is als volgt (vertaald): een unieke munt die een trainer in staat stelt om van team te veranderen. Een Team Medallion kan slechts een keer per 365 dagen aangeschaft worden in de shop.

Niantic heeft een dergelijke feature nog niet officieel aangekondigd, en ook nog niet gereageerd op de ontdekking. Veel fans vinden het echter een welkome feature, aangezien je al redelijk snel in het spel moet kiezen voor welk team je speelt en hier vervolgens aan vastzit.

pokemon go team medallion

Vettel snelste op eerste testdag Barcelona

Sebastian Vettel heeft op de eerste officiële testdag van het nieuwe Formule 1-seizoen de snelste tijd neergezet. Max Verstappen had een productieve dag en reed 128 ronden en klokte de vierde tijd.

Met een tijd van 1.18,161 stond Vettel op het einde van de dag bovenaan. Ook wat betreft het aantal gereden ronden was de Duitser lijstaanvoerder. De vice-wereldkampioen reed verspreid over de ochtend en middag 169 rondes.

Verstappen kan terugkijken op een succesvolle eerste testdag. In de ochtend reed Verstappen 52 ronden en na de lunch voegde hij daar nog eens 76 ronden aan toe. Met een tijd van 1.19,426 was hij na Vettel, Carlos Sainz en Romain Grosjean vierde snelste.

Morgen is de tweede testdag. Bij Red Bull Racing mag Pierre Gasly dan zijn eerste meters in de RB15 maken.

Uitslag dag 1

# Rijder Team Tijd ronden
1. S. Vettel Ferrari 01:18.161 169
2. C. Sainz Jr. McLaren 01:18.558 119
3. R. Grosjean Haas 01:19.159 65
4. M. Verstappen Red Bull 01:19.426 128
5. K. Räikkönen Sauber 01:19.462 114
6. D. Kvyat Scuderia Toro Rosso 01:19.464 77
7. S. Pérez Racing Point 01:19.944 30
8. V. Bottas Mercedes AMG 01:20.127 69
9. L. Hamilton Mercedes AMG 01:20.135 81
10. N. Hulkenberg Renault 01:20.980 64
11. D. Ricciardo Renault 01:20.983 44

Van Gerwen breekt Pro Tour-record van Taylor

Darter Michael van Gerwen heeft weer eens een record gebroken. Afgelopen zaterdag won de wereldkampioen zijn 71e toernooi op de Pro Tour. Hij passeert daarmee Phil Taylor die zeventig Pro Tour-toernooien op zijn naam heeft geschreven. 

De Pro Tour van de PDC bestaat sinds 2002 en bestaat uit Players Championships (vloertoernooien met 128 spelers, gespeeld op één dag), Euro Tours (toernooien op het Europese vasteland, gespeeld over drie dagen) en UK Open Qualifiers (oude kwalificatietoernooien voor de UK Open, zijn sinds dit jaar afgeschaft). Deze toernooien worden niet op TV uitgezonden, maar zijn wel te volgen via PDC TV. 

Afgelopen weekend werd het 499e en 500e Pro Tour-toernooi gespeeld, sinds de start in 2002. Van Gerwen won in februari 2012 voor de eerste keer bij de PDC. In totaal haalde hij 86x de finale en won er 71. Dit aantal is onder te verdelen in 28 Euro Tour-overwinningen, 27 keer winst op de Players Championship and 16 keer succes op tijdens UK Open Qualifiers. Taylor bereikte 87 keer de finale en won er dus zeventig (4x European Tours, 45x Players Championships and 21x UK Open Qualifiers). 

Nummer drie is Gary Anderson met een bescheiden dertig titels. Peter Wright en James Wade volgen op plek vier en vijf. De Pro Tour gaat dit weekend verder met Players Championships 5 en 6.  

Razer zet streep door Razer Game Store

Nog geen tien maanden na de lancering van de Razer Game Store, wordt deze alweer uit de lucht gehaald. Op 28 februari wordt de stekker eruit getrokken ten gevolge van aangepaste koersplannen, laat Razer weten.

April vorig jaar is de Razer Game Store geïntroduceerd, waarin gamers Steam- en Uplay-codes konden aanschaffen. Alle aankopen zullen dus beschikbaar blijven, maar heb je nog ongebruikte codes, dan moet je deze in ieder geval verzilveren of op een andere plek bewaren voordat de Game Store offline gaat.

Pre-orders van games die na 28 februari uitkomen worden nog gewoon uitgeleverd en punten voor het spaarsysteem Razer Silver blijven geldig, net als Razer Gold-munten.

Razer game store

Na sharknado's nu ook rendiercyclonen

Volgens oude legendes, verteld door Vikingen, hadden rendieren een spectaculaire methode om zichzelf te verdedigen tegen vijanden. De beesten renden letterlijk rondjes rond de bedreiging om deze te desoriënteren en om het onmogelijk te maken om één dier uit te kiezen om aan te vallen. Vikingen noemden dit ontzagwekkende verdedigingsmechanisme een 'rendiercycloon'.

Recentelijk heeft een groep documentairemakers dit fenomeen waar kunnen nemen en heeft prachtige luchtopnames gemaakt van de dieren. In een nagespeelde scene wordt de jacht door een Viking besproken en de beelden van de zichzelf beschermende rendieren werd in dat beeld ge-edit.


Rendiercycloon (Bron: Youtube)

Inmiddels wordt er steeds meer duidelijk over het leven van de Vikingen. Smeltend ijs en permafrost maken het voor archeologen een stuk makkelijker om opgravingen uit te voeren. Vooral in Noorwegen smelten grote delen van het voormalig levensgebied van de Vikingen en worden objecten opgegraven die duizend jaar onder het ijs verborgen bleven.

Dikke serieverkrachter sterft in gevangenis na hartaanval

David Stenning, een 61-jarige gevangene in Engeland, stierf in het weekend aan een hartaanval na het jarenlang eten en drinken van een abnormaal grote hoeveelheid frisdrank, snoep en sapjes. Medelijden hoeven we met dit dikkertje echter niet te hebben, want Stenning zat een levenslange gevangenisstraf uit vanwege het plegen van een aantal gruwelijke verkrachtingen in de jaren '90.

Stenning was dik. Met een Body Mass Index (BMI) van meer dan 42, een gezond BMI ligt rond de 25, chronische zweren op zijn been, een abnormaal cholesterolgehalte en diabetes, was de psychisch gestoorde Stenning ook nog eens lichamelijk flink gestoord. Ondanks adviezen van gevangenisartsen bleef Stenning gedurende zijn tijd in HM Prison Frankland enorm ongezond eten en drinken. Liters frisdrank en sapjes gingen er per week bij Stenning in, het gebrek aan beweging zorgde er verder voor dat hij flink in omvang toenam.

Twee uur nadat Stenning in zijn cel begonnen was aan de lunch sloeg zijn celgenoot alarm, omdat hij hem niet wakker kon maken. Een haastig opgeroepen verpleegkundige kon geen hartslag meer detecteren. "Meneer Stenning voelde al ijskoud aan en het leek alsof hij al langere tijd overleden was", aldus een rapport naar aanleiding van zijn dood.

Stenning kreeg in 2001 een flinke schadevergoeding van twaalfduizend pond nadat hij in de gevangenis was gegijzeld en mishandeld door medegevangene John Purkiss. Stenning's keel werd doorgesneden en hij werd driemaal in zijn borst en nekstreek gestoken door Purkiss, die eerder liet weten alle pedofielen in de gevangenis te zullen vermoorden.

Bittere pil voor vijf Rotterdamse apothekers

Schuifdeuren forceren en bakstenen door ruiten gooien; dat was de werkwijze van de inbrekers dit weekend in Rotterdam en Capelle a/d IJssel om een apotheek binnen te komen. De politie onderzoekt de inbraken en roept getuigen op zich te melden.

In de nacht van zaterdag op zondag moest rond 02:45 uur de apotheek aan de Spoorlaan in Capelle het ontgelden en even later, rond 04:00 uur het filiaal aan de Imkerstraat in Zevenkamp. De inbrekers forceerden beide keren de schuifdeuren. De volgende nacht om 03:15 uur was de apotheek in Zevenkamp nog een keer aan de beurt.

In de nacht van zondag op maandag was iets over twaalven de medicijnwinkel aan de Sinclair Lewisplaats aan de beurt, ook hier werden de deuren eruit geduwd, en vervolgens die zelfde nacht om 05:00 uur de apotheek aan de Marshallweg, daar gingen bakstenen door de ruiten. Bij alle inbraken is er geld meegenomen. Nader onderzoek moet uitwijzen of er ook medicijnen zijn verdwenen.

De politie is een onderzoek gestart in de vorm van een buurtonderzoek en het uitkijken van camerabeelden. De politie doet een dringende oproep aan getuigen om zich te melden. Een woordvoerder: "Ook al waren de inbraken deels in de nachtelijke uurtjes, hopelijk zijn er toch mensen die iets hebben gehoord of gezien. Als u iets weet, kunt u bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. De twee mannen, die bij een van de inbraken op camerabeelden staan, zijn klein en waren in het zwart gekleed. Ook hadden ze hun gezicht bedekt."

Bittere pil voor vijf Rotterdamse apothekers (Foto ter illustratie: Pixabay)
Bittere pil voor vijf Rotterdamse apothekers (Foto ter illustratie: Pixabay)

Sloop gekraakt café blijkt illegaal

De krakers die eind januari het voormalig café Kadoelen in Amsterdam-Noord in gebruik hebben genomen, zullen niet langer in het pand kunnen wonen. De eigenaar maakt het gebouw onbewoonbaar door onder meer de ruiten in te gooien. Ook wordt het dak van het leegstaande café gehaald. 

Eind vorige maand nam een groep krakers het pand in gebruik. Volgens hen stond het gebouw al sinds 2016 leeg. De projectontwikkelaar die het pand in maart 2017 kocht, zou er volgens de krakers twee luxe woningen willen bouwen. Maar dit werd echter afgewezen door de gemeente. 

De krakers wilden het pand flink opknappen, maar hebben daar de kans niet voor gekregen. Ze zeggen te balen dat ze nu moeten vertrekken. Drie jaar geleden verklaarde de gemeente het pand al onbewoonbaar. 

Update 17:26 uur
De sloopwerkzaamheden die vanochtend plaatsvinden blijken illegaal te zijn zo meldt AT5. Volgens stadsdeel Noord had hij geen vergunning voor het slopen van het pand. Volgens een woordvoerder van stadsdeel Noord had de eigenaar van Kadoelen wel een vergunning aangevraagd voor de sloop, maar is deze niet verleend omdat het gebouwtje deel uitmaakt van een beschermd dorpsgezicht.

Een inspecteur van het stadsdeel was vanmiddag aanwezig en heeft de afbraak stopgezet. Morgen komt de inspecteur weer terug om te controleren of de vernielingen niet stiekem zijn doorgezet. Er wordt dan ook met de eigenaar in gesprek gegaan over hoe het nu verder moet gaan.

'Rakitic kiest voor Italiaans avontuur na besluit van Barcelona'

Ivan Rakitic is sinds 2014 actief bij Barcelona en hij won er onder meer drie landstitels, viermaal de Copa del Rey en eenmaal de Champions League. Aankomende zomer zou er echter weleens een einde kunnen komen aan het succesvolle dienstverband van de middenvelder in het Camp Nou, aangezien media uit Spanje en Italië maandag speculeren over een eventuele breuk tussen Barça en de Kroaat.

Marca meldt namelijk dat er twijfels beginnen te ontstaan over de toekomst van de dertigjarige Rakitic in Catalonië. De afgelopen weken werd er in Spanje geschreven over de moeizaam verlopende gesprekken tussen speler en club en de sportkrant voegt hier maandag aan toe dat Barcelona niet bereid is om zijn salaris te verhogen en zijn tot 2021 doorlopende verbintenis eveneens niet wenst te verlengen.

La Gazzetta dello Sport weet bovendien te melden dat de toekomst van Rakitic waarschijnlijk bij Internazionale ligt. I Nerazzurri zaten afgelopen zomer nog nadrukkelijk achter Luka Modric van Real Madrid aan, maar hebben nu naar verluidt hun pijlen gericht op een Kroatische middenvelder van een andere Spaanse topclub.

Inter heeft volgens de roze sportkrant al contact opgenomen met Rakitic, die vervolgens zijn ja-woord heeft gegeven aan de Milanezen. Rakitic, die bij Barcelona met Frenkie de Jong en mogelijk Adrien Rabiot aankomende zomer nieuwe concurrentie binnen ziet komen, zou in het Giuseppe Meazza samen kunnen gaan spelen met landgenoten Ivan Perisic en Marcelo Brozovic.

Lutsenko pakt ook de zege in derde etappe Tour of Oman

Alexey Lutsenko heeft na de tweede etappe ook de derde etappe in de Tour of Oman gewonnen. De Kazach van Astana was de sterkste in de finish heuvelop naar Qurayyat. Lutsenko is ook de nieuwe leider in de Tour of Oman.

Het peloton stond in Oman vandaag een heuvelachtig parcours te wachten. Na een etappe van 192,5 kilometer lag de finish boven op de Qurayyat, een beklimming van 3,5 kilometer aan 5,5%.

Vanuit de start reed er een kopgroep van tien weg uit het peloton, met daarbij de Nederlander Maurits Lammertink van Roompot-Crelan. Het tiental pakte zes minuten voorsprong. Toch werden de vroege vluchters ruim voor de meet teruggepakt. Dat had mede te maken door de harde wind in Oman.

Dat zorgde ervoor dat het peloton op vijftig kilometer van de streep in tweeën brak. Het eerste peloton bestond nog maar uit dertig renners, met daarbij wel alle belangrijke namen. In aanloop naar de slothelling maakte Dimension Data tempo en ook op de beklimming was het de Zuid-Afrikaanse ploeg die het tempo onderhield. Ondanks al het werk van Dimension Data reed Lutsenko weg op de beklimming en pakte zijn tweede zege op rij in de Tour of Oman. Jesus Herrada werd op één seconde tweede, voor Greg van Avermaet.

Lutsenko neemt door de overwinning ook de leiderstrui over van Alexander Kristoff. De Kazachs kampioen, die vorig jaar de Tour of Oman op zijn naam schreef, heeft in het algemeen klassement een voorsprong van achttien seconden op Herrada. Van Avermaet volgt al op twintig seconden.

Stoffelijk overschot opgevist uit recreatieplas

Maandagochtend rond half elf troffen de politie op aanwijzing van een getuige het stoffelijk overschot van een man aan in recreatieplas Aquabest in Best. Tot op dit moment is nog niet bekend wie de man is en hoe hij om het leven is gekomen. 

Een woordvoerder van de politie: "Na het aantreffen van de man zijn wij direct gestart met een onderzoek naar de mogelijke toedracht hoe hij in het water terecht is gekomen. De man lag mogelijk al enkele dagen in het water. Het lichaam werd overgebracht naar een mortuarium en is daar verder onderzocht. Voorlopig zijn uit ons onderzoek geen aanwijzingen gekomen die er op duiden dat de man het slachtoffer werd van een misdrijf. Het is echter nog wel te vroeg om dit helemaal uit te kunnen sluiten. De prioriteit is nu om erachter te komen wie de man is. Daarvoor gebruiken we onder andere zijn vingerafdrukken."

Hij vervolgt: "We kunnen niet uitsluiten dat van de man in de omgeving van de recreatieplas mogelijk spullen of kleding ligt. Mocht iemand zich herinneren iets te hebben zien liggen of als u in de komende tijd nog iets vindt, neem dan contact met ons op. Heeft u andere informatie die ons misschien op het spoor van zijn identiteit kan zetten horen we het ook graag. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor verdachte situaties nabij de recreatieplas, waarvan u met de kennis van nu vermoedt dat het met de dood van de man te maken kan hebben."

Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844, of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Gaslek was waarschijnlijk oorzaak explosie Den Haag

Na uitgebreid onderzoek door het Team Grootschalig Opsporing naar de explosie in de Jan van der Heijdenstraat van zondag 27 januari zijn geen aanwijzingen gevonden voor het opzettelijk veroorzaken daarvan. In de afgelopen weken hebben forensische en tactische rechercheurs in en rondom de woningen waar de explosie plaatsvond uitgebreid onderzoek gedaan.

De politie heeft met een groot aantal mensen gesproken om een beeld te vormen van wat allemaal heeft plaatsgevonden. Bij het onderzoek is ook een aantal experts betrokken. Na uitgebreid onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen die kunnen wijzen op het opzettelijk veroorzaken van de explosie. De politie houdt er sterk rekening mee dat een gaslek de oorzaak van de explosie is geweest. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

'Meer aandacht voor Atatürk op Nederlandse scholen'

De vakvereniging geschiedenisleraren (VNG Kleio) pleit voor meer nadruk op internationale geschiedenis. Dat zou leerlingen met een migrantenachtergrond meer bij de lessen kunnen betrekken, en zowel hen als de anderen helpen om de toestand in de wereld beter te begrijpen. Voorzitter Ton van der Schans noemt als voorbeeld de huidige situatie in Turkije.

"Bijna een op de vijf leerlingen in het voortgezet onderwijs is van niet-westerse afkomst", zegt Van der Schans tegen de NOS. Daardoor zou het belang zijn toegenomen om niet alleen vanuit het Nederlandse perspectief geschiedenis te onderwijzen.

In het kort komt dat er volgens hem op neer dat niet alleen Willem van Oranje wordt behandeld, maar er ook meer aandacht komt voor Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van Turkije. Als dat gebeurt zou het ook helpen om de huidige ontwikkelingen in Turkije te begrijpen en te bespreken, stelt de vakvereniging.

Onderwijsvernieuwing
Momenteel vinden er gesprekken plaats over onderwijsvernieuwing, en de vakvereniging zet daarbij in op meer internationaal georienteerde geschiedenisles. Van der Schans benadrukt wel dat onderwerpkeuzes niet continu moeten worden afgestemd op afkomstverhoudingen. In het huidige curriculum zou nu echter te weinig aandacht zijn voor "historische kwesties, die van alle tijden, plaatsen en culturen zijn en waarin afkomst van leerlingen een nadrukkelijke plaats inneemt". Maar die kunnen worden ondergebracht bij overkoepelende thema's als staatsinrichting, machtsverdeling en ongelijkheid.

Volgens Van der Schans is het vak geschiedenis er om scholieren de verhoudingen te leren tussen Nederland, Europa en de rest van de wereld. "De geschiedenisles moet geen verlengstuk worden van belangengroepen of emancipatiebewegingen, maar de geschiedenisdocent moet er wel zijn om de complexe en onoverzichtelijke wereld wat helderder te maken."

Het gaat de geschiedenisleraren met name om het voortgezet onderwijs, maar ze staan een logische overgang vanuit het basisonderwijs voor. Daar zou dus al een begin moeten zijn gemaakt met dit idee.

Rechter zet kinderen op straat na vondst hennep in woning

De kantonrechter oordeelt dat een gezin met 5 kinderen hun huurhuis in Almelo binnen 4 weken moet verlaten. Woningstichting Beter Wonen eiste in kort geding de ontruiming van de woning omdat de politie bij een huiszoeking - onder andere - 95 gram hennep had gevonden. Hiermee hebben de man en vrouw de huurovereenkomst geschonden.

De man is verdachte in een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie in het Nieuwstraatkwartier in Almelo. Hij zit nu zo’n 5 maanden in voorlopige hechtenis.

Woningstichting in zijn recht
De kantonrechter oordeelt dat Beter Wonen in zijn recht staat. Met 95 gram hennep is de Opiumwet ruimschoots overtreden en daarmee schenden de man en vrouw, als huurders van de woning, hun overeenkomst met de woningstichting. De grens voor eigen gebruik ligt namelijk bij 5 gram hennep.

Het maakt hierbij niet uit dat de aanwezigheid van deze hoeveelheid hennep nog niet heeft geleid tot overlast. Daarnaast heeft Beter Wonen een zwaarwegend belang om naar andere huurders het signaal af te geven dat dit niet wordt getolereerd.

Beiden verantwoordelijk
De man en vrouw zijn beiden de huurovereenkomst aangegaan en zijn ook beiden even aansprakelijk. De vrouw zei dat ze wist dat er hennep in huis was, maar dacht dat er een hoeveelheid voor eigen gebruik was. De rechter oordeelt dat zij - als verantwoordelijk huurder - er ook zelf voor had moeten zorgen dat deze hoeveelheid nooit meer was dan 5 gram.

Gezin krijgt hulp
Het is duidelijk dat de ontruiming ingrijpend is voor het gezin, en met name voor de 4 minderjarige (eigen, stief- en pleeg)kinderen. De man en vrouw hebben echter onvoldoende aannemelijk gemaakt dat een verhuizing onoverkomelijke bezwaren heeft.

Het is op de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de man en de vrouw zélf om de nadelige effecten van de ontruiming te beperken en het ligt op hun weg om daartoe - zo nodig - een beroep te doen op hulpverlenende instanties. Tijdens de zitting bleek dat de vrouw hulpverlening heeft ingeschakeld en dat ook Beter Wonen, met andere partijen, het gezin een noodvoorziening zal aanbieden, indien het gezin niet in staat is zelf in vervangende woonruimte te voorzien.

Zwolse basketballers kennen geen moeite in Limburg

De basketballers van het Zwolse Landstede hebben in de Dutch Basketball League een vrij simpele overwinning gepakt. In Weert won de ploeg met 64-94 van Basketball Academie Limburg.

De hekkensluiter begon alleraardigst tegen de nummer twee en stond na één kwart zelfs met 18-16 voor, maar nog voor rust draaiden de Zwollenaren het om. In het derde kwart werd het gat met nog eens twintig punten uitgebreid, waarna de Zwolse zege niet meer in gevaar kwam.

Zwolle staat nu net als ZZ Leiden op twintig zeges. Daar hadden ze echter wel 24 duels voor nodig, drie meer dan de Leidse koplopers.

Marijke Helwegen (70) neukt veel fijner na ontploffen neptieten

Groot nieuws over Marijke Helwegen. De 70-jarige permanente plastische chirurgie-patiënte kreeg vorig jaar te kampen met ontplofte neptieten, met een matig A-cupje als resultaat, maar is niet ontevreden.

Achteraf is Helwegen er eigenlijk zelfs wel blij mee, zo zegt ze nu. Haar man Harry lijkt er namelijk wel gek op te zijn: "Geloof me, voor de seks is het beter", zo laat ze in duidelijke taal weten.

Volgens Helwegen is het met kleine borsten eigenlijk wel beter, ze kan zelfs weer hardlopen. "Ik vlieg over de weg!" Dat we het maar weer even weten.

Eerste ATP-titel tennisser Opelka, derde titel voor Cecchinato

Tennisser Reilly Opelka heeft zijn eerste ATP-titel te pakken. De 21-jarige Amerikaanse nummer 89 van de wereld won in New York van de Canadees Brayden Schnur.

Schnur (ATP-154) stond niet alleen in zijn eerste finale, net als Opelka, hij had ook voor het eerst überhaupt een wedstrijd op ATP-niveau gewonnen. In de finale was hij in set één kansloos, maar de Canadees gaf zich niet gewonnen, sloeg twee matchpoints weg in de tiebreak en won set twee zowaar.

In de derde en beslissende set moest Opelka alles uit de kast trekken, maar op zijn zesde matchpoint slaagde hij er in de tiebreak dan eindelijk in om definitief af te rekenen met Schnur: 6-1, 6-7 (7), 7-6 (7).

De Italiaan Marco Cecchinato (ATP-18) stond in Buenos Aires in zijn derde finale, met de Argentijnse thuisfavoriet Diego Schwartzman (ATP-19) als tegenstander. Spannend werd het echter niet: in een goed uurtje had Cecchinato met 6-1, 6-2 zijn derde titel te pakken.

Final Fantasy XV: Episode Ardyn komt eind maart uit

Square Enix maakt vandaag bekend dat “Episode Ardyn”, de nieuwe downloadbare content voor Final Fantasy XV op 26 maart 2019 verschijnt. De uitgever heeft een geanimeerde proloog voor ons gemaakt als prequel op de DLC.

In Final Fantasy XV: Episode Ardyn beleven spelers een nieuwe verhaallijn vanuit het perspectief van Ardyn Lucis Caelum. Dit verhaal speelt 35 jaar voor de gebeurtenissen in Final Fantasy XV en vertelt hoe de beruchte schurk werd bevrijd uit levenslange opsluiting en vervolgens de wereld der duisternis betrad om wraak te nemen op de Luciaanse koninklijke familie.

Spelers gebruiken Ardyns kwaadaardige krachten om zijn vijanden op demonische manieren te verslaan en om snel over de map van Insomnia te vliegen door Shadow Stepping tussen map points te gebruiken. Fans zullen vele bekende gezichten ontmoeten, maar dan wel wat jonger dan ze gewend zijn, naast belangrijke nieuwe personages als de wetenschapper Verstael Besithia en de priesteres Aera Mirus Fleuret.

Final Fantasy XV: Episode Ardyn gaat alleen digitaal verschijnen.

Labourpolitici weg om Corbyn, noemen Brexit en antisemitisme

Zeven parlementariërs van de Britse oppositiepartij Labour hebben de partij verlaten. De hoofdreden lijkt te zijn dat Labourleider Jeremy Corbyn in hun ogen de Brexit van premier Theresa Mays Conservatieve Partij faciliteert. Maar daarnaast wordt de manier genoemd waarop de partij is omgegaan met beschuldigingen van antisemitisme.

Het gaat om Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker en Ann Coffey, meldt de BBC. Er zijn vooralsnog geen plannen om een nieuwe partij op te richten. De zeven blijven als de Independent Group in het Lagerhuis zitten. In de jaren 80 probeerde een groep Lagerhuisleden na een dergelijke splijting de Social Democratic Party op te richten maar dat werd geen succes.

Volgens Leslie is de Labourpartij "door uiterst links gekaapt". Die beweging werd al in 2010 ingezet, toen de linkse Ed Miliband op het laatste moment besloot aan de leiderschapsverkiezingen mee te doen. Op dat moment leek zijn meer op het midden gerichte broer David die te gaan winnen, maar het werd Ed, die vervolgens in 2015 de verkiezingen van de Conservatieve David Cameron verloor. Dat werd vervolgens de aanzet naar het Brexitreferendum van 2016.

Een jaar daarvoor won de nog linksere Corbyn de Labour-leiderschapsverkiezingen. Dat gebeurde na een grassroots-campagne door Momentum, een socialistische groepering die het 'echte links' terugwilde in de Britse politiek. Dat zou zijn ondergesneeuwd door het zogeheten New Labour van voormalig premier Tony Blair. Momentumleden werden massaal lid van Labour en stemden Corbyn het Labour-leiderschap in.

Euroscepticus
Corbyn runde vervolgens een uiterst lauwe campagne om in de Europese Unie te blijven, wat wordt gezien als een van de factoren waardoor Leave uiteindelijk won. Heel gek is dat niet want Corbyn is al zijn hele politieke loopbaan euroscepticus. Voor hem is de Brexit een manier om buiten de volgens hem neoliberale EU het socialisme te kunnen bedrijven. Maar de opgestapte Labour-parlementsleden vinden dat Corbyn juist de door de Conservatieven gewenste Brexit mogelijk maakt.

Zelf zien ze liever ze dat het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie en wellicht ook in de gemeenschappelijke markt van de EU blijft. Een aantal ziet de Brexit overigens liever helemaal niet gebeuren, maar gezien de politieke verhoudingen is dat zo goed als onmogelijk. Dus willen ze de schade zoveel mogelijk beperken, maar met Corbyn aan het roer zou ook daartoe geen goede mogelijkheid bestaan. En omdat Corbyn 'van binnenuit bestrijden' blijkbaar niet lukt, keren de zeven de partij nu dus gedesillusioneerd de rug toe.

Antisemitisme
Een tweede aanleiding voor de splijting zijn beschuldigingen aan het adres van zowel de partij als geheel als aan Corbyn zelf. Die bal kwam aan het rollen door opmerkingen van voormalig partijprominent en ex-burgemeester van Londen Ken Livingstone in 2016. Volgens Livingstone steunde Adolf Hitler in 1932 het zionisme en vond hij dat joden naar Israël moesten verhuizen. Dat zou zijn geweest "voordat hij gek werd en er zes miljoen vermoordde". Dit werd door velen als antisemitisch gezien en Livingstone werd uiteindelijk de partij uitgezet.

Ook Corbyn werd mikpunt van kritiek. Zo prees hij een muurschildering die onderdrukking van armen zou uitbeelden, tot erop werd gewezen dat de onderdrukkers in de afbeelding joodse bankiers voorstelden. Corbyn zou dus klassiek antisemitisme hebben geprezen. Ook kwam hij onder vuur om zijn steun aan de Palestijnen. Bij een bezoek aan Tunesië in 2014 zou hij een krans hebben gelegd bij een gedenkteken voor terroristen die in 1972 de Olympische Spelen aanvielen. Corbyn zei echter dat hij daar alleen maar in de buurt stond, maar joodse organisaties uitten steeds luider hun ongenoegen over de partij.

Daar kwam nog zijn weigering bij om de antisemitisme-definitie van de Internationale Holocaust Herdenkingsalliantie integraal over te nemen. Volgens Corbyn zouden sommige voorbeelden van de alliantie impliceren dat legitieme kritiek op de staat Israël antisemitisch zou zijn. Uiteindelijk nam de partij de definitie over, maar wel met enkele aantekeningen.

Corbyn ging uiteindelijk met tegenzin akkoord met de antisemitisme-definitie, maar die weifelende houding was anderen een doorn in het oog. "Ik ben er doodziek van dat Labour nu door velen wordt gezien als een racistische en antisemitische partij", aldus Gapes in een verklaring. Zogenoemde Corbynista's hebben echter altijd beweerd dat antisemitisme alleen maar een rookgordijn was om van Corbyn af te komen omdat het op andere manieren niet lukte.

Lokale verkiezingen
De schaduwminister van Financiën, John McDonnell, zegt dat het zevental hun zetels in het parlement moeten opgeven. Dat zou dan tot lokale verkiezingen moeten leiden in hun respectievelijke kiesdistricten.

Net als in de Nederlandse politiek zijn ze daar echter niet toe verplicht. Toch is het mogelijk dat ze dit uit eigen beweging doen om een mandaat van de kiezers te verkrijgen. Daarmee kunnen ze kritiek van de Labourleiding pareren, en hun positie in het Lagerhuis behoorlijk versterken.

De Independent Group heeft als motto: "De politiek is stuk, laten we het fiksen." Corbyn heeft teleurgesteld gereageerd op de splijting.

'Twee nieuwe personages en wallrunning naar Apex Legends'

Nieuwsgierige gamers hebben in de afgelopen dagen wat opvallende dingen gevonden tijdens het doorspitten van de bestanden van de nieuwe battle royale-hit Apex Legends. Uit bestandsnamen van geluidsfragmenten in de game lijkt te zijn op te maken dat twee nieuwe 'Legends' hun opwachting maken: Octane en Wattson.

Al langer bekend was dat er mogelijk ook het zogenaamde wallrunning naar Apex Legends komt, een gerucht dat opnieuw bevestigd werd bij de analyse van de twee nieuwe namen. Wallrunning is een vaardigheid die al aanwezig was in de Titanfall-games afkomstig van ontwikkelaar Respawn. Een hint naar wallrunning werd eerder al gevonden bij de bestaande legends.

Uit de bestandsnamen vallen verder nog aanwijzingen te halen die betrekking hebben op hun vaardigheden. Zo zou Octane over een stimpack beschikken, waarschijnlijk om zichzelf te kunnen healen of bepaalde boosts te kunnen activeren. Bij Wattson werd het woord "Tesla Trap" aangetroffen, mogelijk om vijanden te kunnen elektrocuteren. Een bestaand personage, Caustic, beschikt ook al over een (gifgas)val om nietsvermoedende vijanden schade toe te brengen, dus mogelijk wordt de trap van Wattson op een andere manier vormgegeven. 

Apex Legends verscheen op 4 februari gratis voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Binnen 24 uur werden er tweeënhalf miljoen unieke spelers geregistreerd, na een week waren dat er 25 miljoen. De game haalt inkomsten uit microtransacties en volgens ontwikkelaar Respawn is het plan om de nieuwe battle royale-titel lang interessant te houden door voortdurend nieuwe elementen toe te voegen.

Tientallen boetes voor negeren rood kruis en verkeerd voorsorteren

Zondagochtend raakte op de A13 ter hoogte van het Kleinpolderplein in Rotterdam een oplegger van een vrachtwagen los van de trekker. De oplegger blokkeerde rijstrook 1 en 2, de trekker stond stil op de vluchtstrook. Gelukkig raakte hierbij niemand gewond, maar het veroorzaakte wel materiële schade.

Gevolg was dat er maar één rijstrook toegankelijk bleef, maar ook die werd uiteindelijk met een rood kruis afgesloten om alles veilig weg te kunnen halen. Maar liefst 42 automobilisten hadden geen boodschap aan de rode kruizen en bleven stug doorrijden, met alle risico’s van dien. Hun kentekens zijn genoteerd. Het asociale en gevaarlijke rijgedrag levert ze een boete van 240 euro op, die binnenkort op hun deurmat ligt.

Vlaardingen
Om in Vlaardingen vanaf de Vlaardingerdijk de A4 op te rijden, moet je op tijd voorsorteren. Van de drie rijstroken gaat er slechts één naar de oprit. De politie kreeg veel klachten van medeweggebruikers dat bestuurders in grote getalen vanaf de rijstrook voor rechtdoor ineens tóch afslaan. Daarbij doemen ze plotseling op in de dode hoek van bestuurders die via de juiste route komen, of voor de bussen via vanaf de busbaan komen.

Een politieman van Team Verkeer hield het kruispunt afgelopen week drie avonden tijdens de spits in de gaten. Hij zag hoe het zes keer bijna misging. Maar liefst 160 overtredingen kon hij noteren. Ook deze bestuurders krijgen hun bekeuring à 240 euro thuis. Sommige automobilisten maakten zich alle avonden schuldig, zij kunnen dan ook drie keer post verwachten. 

Tientallen boetes voor negeren rood kruis en verkeerd voorsorteren (Foto: Politie)
Tientallen boetes voor negeren rood kruis en verkeerd voorsorteren (Foto: Politie)

Tientallen boetes voor negeren rood kruis en verkeerd voorsorteren (Foto: Politie)
Tientallen boetes voor negeren rood kruis en verkeerd voorsorteren (Foto: Politie)

Dost staat op met dubbelslag en bezorgt Keizer flinke opsteker

Marcel Keizer heeft met Sporting Portugal een welkome overwinning geboekt. De nummer vier van de Liga NOS zegevierde zondagavond over nummer drie SC Braga: 3-0. Bas Dost was met twee doelpunten van grote waarde voor de ploeg van Keizer, die nu vier punten minder heeft dan Braga.

Keizer begon voortvarend bij Sporting en veroverde vorige maand nog de Taça da Liga, maar zat de afgelopen weken in de hoek waar de klappen vielen. Van de vijf vorige opponenten werd alleen Feirense geklopt (1-3); Sporting boekte geen goede resultaten tegen Vitória FC (1-1), Benfica (2-4 nederlaag in de competitie, 2-1 nederlaag in de beker) en Villarreal (0-1 nederlaag in de Europa League). Ten opzichte van de wedstrijd tegen Villarreal van donderdag bleven maar vier spelers in de basis staan, onder wie Dost.

Er was ook plek in de opstelling voor Nemanja Gudelj, een vaste basisklant in competitieduels. Het was echter Bruno Fernandes die voor rust de gevierde man werd, want na 33 minuten scoorde de middenvelder uit een listige vrije trap. Fernandes zocht de korte hoek uit en verraste doelman Tiago Sá. Voor dat moment had Sporting al enkele kansen gekregen om de score te openen. Na een kwartier was Dost niet succesvol met een zwak schot; een inzet van Wendel leverde geen problemen op voor keeper Sá.

Kort na de onderbreking nam Sporting verder afstand van Braga. De thuisploeg kreeg een strafschop toegekend na een overtreding van Claudemir op Abdoulay Diaby en Dost maakte geen fout vanaf elf meter. Hij stuurde de keeper de verkeerde kant op en produceerde zijn dertiende treffer van het seizoen; acht daarvan waren strafschoppen. Dat relatieve aandeel werd al gauw iets kleiner, want even later maakte Dost er van dichtbij 3-0 van na een voorzet van Fernandes vanaf de rechterflank.

Inter na zes spectaculaire minuten langs Sampdoria

Internazionale heeft zondag drie punten overgehouden aan de thuiswedstrijd tegen Sampdoria. De ploeg van Luciano Spalletti won met 2-1; alle doelpunten vielen tussen minuut 73 en 78. Inter staat op de derde plek en heeft een achterstand van zeven punten op Napoli, dat later op de avond doelpuntloos gelijkspeelde tegen Torino. De veelbesproken Mauro Icardi zat opnieuw niet bij de wedstrijdselectie van Inter, maar werd wel waargenomen op de tribune met zijn vrouw annex zaakwaarnemer Wanda Nara.

Inter, wel met Stefan de Vrij in de basis, beloonde zichzelf niet voor de kansen die het voor rust creëerde. De thuisploeg dwong doelman Emil Audero van Sampdoria al na vijf minuten tot een redding: Lautaro Martínez werd bereikt door Roberto Gagliardini en trof uiteindelijk de keeper op zijn pad. Even daarna vuurde Matteo Politano net over de lat, vanaf de rand van het strafschopgebied. Na een halfuur schoot Radja Nainggolan rakelings naast. Audero liet daarna nog een schot van Ivan Perisic glippen, maar had de bal nog net voor de doellijn toch nog klem.

Het hoogtepunt van de eerste helft leek in de blessuretijd te komen van Milan Skriniar, die dacht te scoren via een spectaculaire volley rond de strafschopstip. Het doelpunt werd echter afgekeurd, omdat er een overtreding van Danilo D'Ambrosio aan voorafging. Direct na de onderbreking was Samir Handanovic van grote waarde voor Inter: met een knappe redding voorkwam de doelman het openingsdoelpunt van Grégoire Defrel. Ook Fabio Quagliarella liet zich gelden namens Sampdoria; met de vingertoppen pareerde Handanovic de kopbal van de veteraan.

Aan de overzijde krulde Politano de bal net naast het doel. Zeventien minuten voor tijd brak Inter toch nog de ban en werd het startsein gegeven voor een spectaculair slot. Perisic drong het strafschopgebied binnen vanaf de linkerflank en vond D'Ambrosio, die bij de tweede paal afrondde: 1-0. Lang kon Inter er niet van genieten, want Manolo Gabbiadini profiteerde een minuut na zijn invalbeurt van kinderlijk balverlies van Inter in het eigen strafschopgebied, maar kort na de gelijkmaker kwam Inter door een volley van Nainggolan op 2-1. Inter gaf daarmee een goed vervolg aan de Europese zege op Rapid Wien (0-1) van donderdag.

Uitslagen Serie A zondag
SPAL - Fiorentina 1-4
Empoli - Sassuolo 3-0
Genoa - Lazio 2-1
Udinese - Chievo 1-0
Internazionale - Sampdoria 2-1
Napoli - Torino 0-0

Trump wil grappen SNL 'vergelden'

Acteur Alec Baldwin kroop dit weekend terug in de huid van de Amerikaanse president Donald Trump tijdens het tv-programma Saturday Night Live. Dat werd hem niet in dank afgenomen door het onderwerp van de parodie. Trump tweette dat niet zijn campagne, maar dit soort shows moeten worden onderzocht.

Baldwin dreef zaterdag de spot met het uitroepen van de noodtoestand door de president. Dit deed Trump eind vorige week omdat hij van het parlement niet het geld loskrijgt dat hij wil hebben om een grensmuur bij Mexico te bouwen.

In de sketch noemde Baldwin de Mexicaanse grens "the brown line", een verwijzing naar zowel drugs die de VS binnenkomen als de huidskleur van immigranten. De implicatie was dat laatstgenoemde de werkelijke reden is dat Trump een muur wil.

"Er is niets grappigs aan het vermoeiende Saturday Night Live op het nepnieuwskanaal NBC!", tweette de president na de uitzending. Hij vraagt zich af hoe mediakanalen "zonder vergelding" weg kunnen komen met hun aanvallen op de Republikeinen. "Dit is oneerlijk en moet worden onderzocht", aldus Trump.

De president noemt aanvallen op hem in de media "de echte samenzwering". Daarmee verwijst hij naar het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar mogelijke banden tussen de Russische regering en zijn eigen presidentscampagne in 2016.

Bosz ziet Leverkusen overtuigend winnen en klimmen naar vijfde plaats

Bayer Leverkusen heeft zondagavond gedaan wat het moest doen. De ploeg van trainer Peter Bosz was op eigen veld met 2-0 te sterk voor Fortuna Düsseldorf. De goals werden gemaakt door Kai Haverts en Leon Bailey. Door de overwinning komt Leverkusen op 36 punten na 22 competitiewedstrijden, waardoor de club terug is te vinden op de vijfde plaats op de ranglijst.

De hand van Bosz wordt iedere week weer meer zichtbaar en ook zondagavond kwamen de nieuwe contouren in het spel van Bayer Leverkusen steeds meer naar voren. In de eerste helft verstuurde de thuisploeg een liefst 518 passes, een recordaantal dit Bundesliga-seizoen. Het duel in de BayArena begon echter met een domper voor de ploeg van Bosz, want na dertien minuten spelen viel Karim Bellarabi met een blessure uit.

Toch konden de supporters van Leverkusen juichen, want vijf minuten later viel de 1-0. Na een fraai opgezette aanval bereikte Kevin Volland met een heerlijke voorzet ploeggenoot Kai Havertz, die van dichtbij doelman Jaroslav Drobny kansloos liet. Bosz zal ongetwijfeld tevreden zijn geweest over de manier waarop zijn team voor de dag verscheen. Leverkusen speelde dominant en had de volledige controle over de wedstrijd. De bezoekers kregen niet de kans om in hun eigen spel te komen.

Ook na de thee was Bayer Leverkusen de bovenliggende partij. De mogelijkheden werden echter niet benut, waardoor de bezoekers in de wedstrijd bleven. Na 66 minuten spelen maakte Bailey aan alle illusies van Fortuna Düsseldorf een einde. Drobny had veel moeite met een harde knal vanaf de rechterflank. De sluitpost bracht redding, maar kon de inzet van Bailey vanuit de rebound niet keren.

Met een 2-0 voorsprong was er geen vuiltje aan de lucht voor Leverkusen. De ruim 27.000 toeschouwers zagen de overwinning niet meer in gevaar komen en de drie punten bleven dan ook in Leverkusen. Donderdag komen de mannen van Bosz opnieuw in actie. In de zestiende finales van de Europa League staat de return tegen Krasnodar op het programma. De heenwedstrijd eindigde in 0-0.

Uitslagen Bundesliga zondag
Eintracht Frankfurt - Borussia Mönchengladbach 1-1
Bayer Leverkusen - Fortuna Düsseldorf 2-0

75-jarige door het lint om parkeerplaats

Een 75-jarige Tilburger is zondagmiddag op de parkeerplaats van een grote supermarkt aan de Jan Heijnsstraat in Tilburg door het lint gegaan tijdens het wachten op een vrijkomende plek voor zijn auto. Hij bedreigde een 31-jarige automobilist met een mes en zou daarbij geroepen hebben “Ik steek je kapot”. Meerdere omstanders waren getuige van de bedreiging. Hij werd door de politie kort na het incident op de Nassaustraat aangehouden.

Het slachtoffer, een 31-jarige Tilburger, deed aangifte. Hij vertelde dat hij met zijn vrouw boodschappen had gedaan. Hij startte de auto maar stopte nadat hij het vak was uitgereden weer omdat zijn vrouw nog het parkeerkaartje moest afrekenen. Zij stapte uit. Hij blokkeerde daarmee met zijn auto nog de vrijkomende parkeerplaats.

Hij hoorde dat achter hem een bestuurder claxonneerde. Hij zag dat die automobilist drukke armgebaren maakte en vervolgens uitstapte. Hij zag dat die man op hem afkwam. Hij stapte uit en hoorde de man schelden dat hij moest opsodemieteren. Ook zag hij dat die man een mes in zijn linkerhand hield en riep: “Ik steek je kapot”. Omstanders riepen dat ze de politie gingen bellen. Hierna liep de bedreiger weer naar zijn auto, waarna hij flink gas gevend het parkeerterrein afreed. Het slachtoffer moest aan de kant springen om niet geraakt te worden.

Agenten hebben de verdachte op de Nassaustraat achterhaald en aangehouden. Hij gaf wel toe dat hij een mes in zijn handen had gehad, maar hij had daar niet mee gedreigd. Hij was naar eigen zeggen boos geworden omdat die bestuurder die parkeerplaats niet vrijmaakte en zijn middelvinger naar hem had opgestoken. Het gebruikte inklapbare mes met een lemmet van 9,5 centimeter is in beslag genomen.

Meer verpleegkundigen, fysiotherapeuten en verloskundigen geregistreerd

Het aantal zorgverleners met een BIG-registratie in de beroepen verpleging, fysiotherapie en verloskunde is de afgelopen jaren gestaag gestegen. Dat meldt minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. In de periode 2014-2018 waren er in deze beroepen bijna 47.000 nieuwe registraties in het BIG-register.

Daar stonden 33.350 doorhalingen tegenover van zorgverleners die niet opnieuw geregistreerd konden of wilden worden. De netto stijging komt daarmee op 13.650 geregistreerde zorgverleners in deze beroepen. Iedere vijf jaar is herregistratie nodig waarbij wordt gekeken of er voldoende werkervaring is opgedaan of scholing is gevolgd. Daarmee wordt de kwaliteit van de zorgverlening bewaakt.

Minister Bruno Bruins: “Ik ben blij met deze stijgende lijn want de komende jaren hebben we deze mensen hard nodig om de groeiende zorgvraag op te vangen. Het gaat niet alleen om meer mensen. Het is ook zaak op een goede manier te kunnen werken en te zorgen voor tevreden medewerkers. Werken in de zorg is een prachtig vak en ik kom tijdens werkbezoeken vaak gedreven zorgverleners tegen die met hart en ziel hun werk doen. Dat moeten we zo houden.”

In totaal werken ongeveer 1,2 miljoen mensen in de zorg. Ruim 360.000 van hen hebben een BIG-registratie. Het doel van de Wet BIG is het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van het beroep en bescherming van de patiënt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. De BIG-registratie is nodig voor de beroepen: arts, tandarts, apotheker, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, verloskundige, verpleegkundige en fysiotherapeut.

Knoops: IS-strijders moeten niet in tweede Guantánamo Bay terechtkomen

De Amerikaanse president Trump heeft geëist dat Europese landen waaronder Nederland IS-strijders uit het gevallen kalifaat opnemen.

Als de landen dat weigeren dreigt Trump ze vrij te laten uit de kampen waar ze nu in zitten. Een behoorlijk dreigement waarmee hij het Europese landen erg lastig maakt om er aan te voldoen.

Professor Geert Jan Knoops vreest vooral een scenario waarin er mensen vast komen te zitten zonder proces. Hij noemt Guantánamo Bay daarbij als schrikbeeld. 

"Er moet geen tweede Guantánamo Bay ontstaan. Nederland heeft destijds ook nauwelijks verantwoordelijkheid genomen ten aanzien van gevangenen die daar jarenlang zonder proces hebben vastgezeten", stelt Knoops

Ook vindt Knoops dat Nederland zijn verantwoordelijkheid moet nemen omdat het zelf meegevochten heeft in Syrie. "Volgens de Geneefse Conventie is het van belang dat je vijanden een eerlijk proces krijgen", legt Knoops uit. "Je kan niet zeggen: we zijn bang voor de gevolgen als wij strijders opnemen, we kijken weg." 

Volgens Trump heeft Europa geen plan voor de ongeveer 800 strijders die nog vastzitten. Knoops: "Europa had geen exit-strategie voorafgaand aan de interventie in Syrië en Irak. Terwijl je op je vingers kan natellen dat je krijgsgevangenen gaat maken. Waarom is daar niet over nagedacht?"


Lepeltje Lepeltje strijkt neer in zes steden

Het rondreizende culturele foodfestival Lepeltje Lepeltje strijkt komend festivalseizoen neer in zes steden en bekleedt de graszoden van de mooiste parken in Nederland. Dit jaar in de lente en de prille maanden van de zomer: de Apeldoornse editie vindt al in het weekend van 17 tot en met 19 mei plaats. Vervolgens trekt de stoet verder richting Eindhoven, Dordrecht, Amersfoort, Zwolle en Utrecht.

Bij Lepeltje Lepeltje geniet men van een breed muzikaal programma, een mooie-dingen-markt en natuurlijk kwaliteitseten, terwijl de allerkleinsten worden vermaakt met een rijk gevuld kinderprogramma. De mobiele keukens bieden voor iedereen genoeg opties, of je nu houdt van klassieke gerechten of klaar bent voor een meer creatieve kost. De toegang is gratis.

Een woordvoerder van de organisatie: "Lepeltje Lepeltje staat open voor alle leuke ideeën uit de buurt! Wil jij jouw lokale smaaksensaties delen? Heb je een webwinkel met toffe spullen en wil jij het ook eens fysiek aan de man brengen? Of maak jij toffe muziek in de plaatselijke kroeg die je graag op het podium van Lepeltje Lepeltje laat klinken? Meld je aan via www.lepeltje-lepeltje.com."

Lepeltje Lepeltje strijkt neer in zes steden (Foto: Lepeltje Lepeltje - Jeroen Schaaphok )
Lepeltje Lepeltje strijkt neer in zes steden (Foto: Lepeltje Lepeltje - Jeroen Schaaphok )

PSG wint nipt dankzij weergaloze volley Mbappé

Paris Saint-Germain heeft zondagavond afgerekend met Saint-Étienne. De ploeg van trainer Thomas Tuchel had veel moeite met de nummer vijf van de Ligue 1, maar won met het kleinste verschil door een wonderschoon doelpunt van Kylian Mbappé in de 73ste minuut. De Frans international bepaalde de eindstand op 0-1 vanuit een fantastische volley.

PSG begon aan het duel in de wetenschap dat achtervolger OSC Lille zondag niet had weten te winnen. De nummer twee van de Ligue 1 bleef steken op 0-0 tegen Montpellier. Bij een zege op Saint-Étienne kon de Franse grootmacht de voorsprong uitbreiden naar twaalf punten. Bovendien heeft PSG nog twee wedstrijden tegoed. In het Stade Geoffroy-Guichard hadden de bezoekers uit Parijs in de eerste helft moeite om door de defensie van Saint-Étienne heen te komen. Mbappé had nog de beste mogelijkheid om de score te openen, maar hij schoot recht op de keeper. Aan de andere kant werd Saint-Étienne een paar keer dreigend, maar niet meer dan dat.

Tien minuten na rust kreeg Julian Draxler een grote kans om de score te openen, maar ook de Duitse middenvelder wist het net niet te laten bollen. Ook Thiago Silva en Ángel Di María kregen prima mogelijkheden. Waar Saint-Étienne lang stand hield en ging hopen op een goed resultaat, sloeg Mbappé een kwartier voor tijd genadeloos toe. Met een handige boogbal bediende Dani Alves de Franse aanvaller, die het strafschopgebied binnen drong en vanuit de volley verwoestend uithaalde. Met zijn negentiende competitiedoelpunt in achttien wedstrijden, bepaalde hij de eindstand in het voordeel van de koploper.

Uitslagen Ligue 1
Nimes - Dijon 2-0
Olympique Lyon - Guingamp 2-1
Olympique Marseille - Amiens 2-0
Angers - Nice 3-0
AS Monaco - Nantes 1-0
Girondins Bordeaux - Toulouse 2-1
Caen - Strasbourg 0-0
Lille - Montpellier 0-0
Reims - Stade Rennes 2-0
Saint-Étienne - Paris Saint-Germain 0-1

Dronkenlappen krijgen geen alcohol meer en verbouwen terras

De politie heeft zondagavond 4 mannen aangehouden op verdenking van het plegen van vernielingen. Zij gooiden met terrasmeubilair en glaswerk naar een horecamedewerkster en een klant. 

De mannen wilden rond 20.00 uur op een terras van een café aan de Grote Markt in Hulst nog een bestelling doen maar omdat de medewerkster vond dat ze genoeg alcohol genuttigd hadden, weigerde zij hen nog alcohol te serveren. De mannen werden boos en scholden de serveerster uit. Ze gooiden daarna met glazen en waxinelichthouders, asbakken en meubilair. De vrouw werd hierbij niet geraakt. Een andere terrasgast die de de mannen wilde stoppen kreeg een stoel naar zich toegegooid. Hij raakte (licht)gewond aan zijn arm.

Nadat de mannen het hele terras verbouwd hadden gingen ze naar een snackbar. Gewaarschuwde agenten hebben ze daar aangehouden. Het gaat om twee mannen van 50 jaar uit Hulst en Koewacht en twee mannen van 44 en 38 jaar uit België. Ze zitten vast voor verhoor. De politie heeft aangiften van de vernielingen en de mishandeling en getuigenverklaringen opgenomen.

Stemmen voor Rookvrije Generatie Awards van start

Actrice Tanja Jess heeft samen met ARTIS dierenverzorger Job van Tol het officiële startsein gegeven voor de stemfase voor de Rookvrije Generatie Awards. Nederland is hard op weg naar een Rookvrije Generatie. Het afgelopen jaar hebben nog meer mensen en organisaties zich aangesloten en zijn er meer aanmeldingen voor de Awards dan ooit. Op 4 april is de uitreiking met Tanja in het Planetarium in ARTIS, dat in 2019 als eerste dierentuin van Nederland volledig rookvrij wordt.

Waardevolle bijdragen
In 2018 zijn er waardevolle bijdragen geleverd op weg naar een Rookvrije Generatie. Zo is vorig jaar het Nationale Preventieakkoord van kracht geworden waarmee meer dan 70 partijen zich inzetten om een generatie kinderen rookvrij te laten opgroeien. Daarnaast heeft een groot aantal sportverenigingen, personen en bedrijven zich ingezet. Reden genoeg om ook dit jaar de meest bijzondere aanmeldingen te belonen. Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en juryvoorzitter van de Rookvrije Generatie Awards: ‘De groei in het aantal aanmeldingen laat zien dat er een buitengewone toename is van het aantal activiteiten. De Rookvrije Generatie leeft op een heel positieve manier in Nederland. Daarom roepen we iedereen op om te stemmen op de bijzondere initiatieven.’

Publieks- en jurystemmen
Vanaf vandaag tot en met 13 maart kan iedereen stemmen op de genomineerden in de categorieën: bedrijven, gemeenten, personen, recreatie, scholen, sportverenigingen en zorg via: www.rookvrijegeneratie.nl/awards. De stemmen tellen voor 50% mee in de einduitslag. De andere 50% wordt door de jury bestaande uit Floris Italianer (Hartstichting), Sigrid Attema (KWF Kankerbestrijding), Michael Rutgers (Longfonds) en Dewi Segaar (Alliantie Nederland Rookvrij) bepaald.

FOK! Wat een weer: Komende dagen meer bewolking

Het is in eerste instantie overal zonnig, in het noordwesten komen er vanmiddag geleidelijk ook wolkenvelden. In de avond raakt het van het westen uit bewolkt en gaat het in de westelijke helft geleidelijk af en toe regenen. De middagtemperaturen variëren van 10°C op de Wadden tot lokaal 17°C in het zuidoosten. De wind is zuid tot zuidwest en meest matig.

Komende nacht trekt de zone met af en toe regen over het midden en oosten naar Duitsland en klaart het vooral in het westen weer op. De minimumtemperatuur ligt omstreeks 6°C. De wind draait in de loop van de nacht naar zuidwest tot west en is zwak tot matig, aan zee geleidelijk vrij krachtig.

Dinsdag overdag zijn er aan de westkust zonnige perioden. Landinwaarts overheerst de bewolking en schijnt de zon slechts af en toe. Met name in het noordoosten kan er een lichte bui voorkomen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De middagtemperatuur komt uit rond 10°C. Er staat een matige, aan zee vrij krachtige wind uit west tot zuidwest. (Bron: KNMI)

Amandelbomen in bloei bij Peniscola, Spanje (Foto: Kroezel)
Amandelbomen in bloei bij Peniscola, Spanje (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Meer geld naar volksgezondheid en sociale bescherming

De uitgaven van de overheid zijn tussen 2010 en 2017 licht verschoven. Aan het eind van deze periode ging er vooral meer geld naar volksgezondheid, veiligheid en sociale bescherming, en minder naar huisvesting, economische aangelegenheden en algemeen bestuur. De totale overheidsuitgaven bleven jarenlang op vrijwel hetzelfde niveau. In 2017 waren ze slechts 2,4 procent hoger dan in 2010. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de overheidsuitgaven naar functie.

Diverse beleidsterreinen binnen de overheidsuitgaven kenden een sterke ontwikkeling vanaf 2010. Zo namen de uitgaven aan volksgezondheid tussen 2010 en 2017 toe met 12 procent en die aan openbare orde en veiligheid met 10 procent. De uitgaven aan huisvesting en gemeenschapsvoorzieningen zijn daarentegen met 40 procent sterk gedaald.

Minder rentelasten
Door verlaging van de overheidsschuld en doordat de rente op Nederlandse staatsobligaties lager is, zijn de rentebetalingen afgenomen met bijna 4 miljard euro. In 2010 werd bovendien eenmalig extra bijgedragen aan buitenlandse hulp, toen een schuld van de Antillen werd overgenomen. Dit verklaart voor een groot deel de afgenomen uitgaven aan algemeen bestuur tussen 2010 en 2017.

Ook bij de verminderde uitgaven aan economische aangelegenheden speelt een eenmalige bijdrage in 2010 een rol. Het ging om steun aan een financiële instelling. Verder werd er in 2017 minder geïnvesteerd in vervoer. Dat er minder werd uitgegeven aan huisvesting en gemeenschapsvoorziening komt doordat er in 2017 meer grond is verkocht dan in 2010: grondverkopen worden geboekt als negatieve uitgaven. De uitgaven aan recreatie, sport en cultuur zijn sinds 2010 geleidelijk aan afgenomen.

Meer uitgaven ouderdom en volksgezondheid
Aan sociale bescherming werd 9 miljard meer besteed. Dit komt voornamelijk door extra uitgaven aan ouderdom (voornamelijk AOW). Aan de bescherming van nabestaanden gaf de overheid juist minder uit, onder meer doordat de Anw is versoberd.

De stijging van 6 miljard euro aan volksgezondheid komt door een toename van de uitgaven aan extra- en intramurale medische zorg. Op medische producten werd juist bespaard. De ruim 1 miljard euro extra voor openbare orde en veiligheid is vooral terug te voeren op een verhoging van de uitgaven voor de politie met meer dan 20 procent.

Uitgaven verschoven
Door de verschillende ontwikkelingen is de structuur van de overheidsuitgaven veranderd. Ten opzichte van 2010 is in 2017 het aandeel in de totale overheidsuitgaven aan sociale bescherming met 2,4 procentpunt toegenomen tot 37 procent. Voor volksgezondheid betreft deze groei 1,6 procentpunt, tot 18 procent. Sociale bescherming en volksgezondheid zijn ook de grootste beleidsterreinen en deze nemen dus een nog groter deel van het overheidsbudget in beslag. Samen waren ze in 2017 dus goed voor 55 procent.

Het aandeel van de uitgaven aan algemeen overheidsbestuur nam af met 1,9 procentpunt, die aan economische aangelegenheden met 1,7 procentpunt. Deze beleidsterreinen vergen 10, respectievelijk 9 procent van de overheidsuitgaven. Naast de genoemde beleidsterreinen wordt ook veel geld besteed aan onderwijs, te weten 12 procent van het budget. De uitgaven hieraan stegen licht.

Radiospot tegen de 'lokkip' van Albert Heijn

Wakker Dier lanceert vandaag een radiospot tegen de kip-kiloknallers van Albert Heijn. De organisatie wil dat de supermarktketen ophoudt klanten te lokken met vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. “Albert Heijn heeft het voor haar klanten prima geregeld met een boodschappenservice en zelfscanners, maar voor bijvoorbeeld de kippen lopen ze de kantjes er vanaf,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Meeste kiloknallers
In de aanbiedingsfolders van Albert Heijn stonden vorig jaar in totaal bijna 1.300 kiloknallers. Daarmee hebben zij de meeste kiloknallers van de twaalf grootste supermarktketens. Nog altijd meer dan de helft van de vleesaanbiedingen bij Albert Heijn is een kiloknaller. Daarmee eindigde de grootgrutter hoog in de kiloknaller-monitor van Wakker Dier.

Dierenleed
De radiocommercial maakt onderdeel uit van de kiloknallercampagne van Wakker Dier. Supermarkten gebruiken kiloknallers om zoveel mogelijk mensen naar hun winkels toe te lokken. Ondertussen gaat achter de kiloknaller, volgens Wakker Dier, veel dierenleed schuil.

Minister Van Nieuwenhuizen wil groei Schiphol, ondanks verzet Amsterdam

Schiphol zal moeten doorgroeien, ook na 2020. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen in een interview met de Volkskrant. Als Schiphol niet verder mag groeien, mist de luchthaven volgens de minister de boot ten opzichte van andere vliegvelden in Europa.

Een verdere groei van Schiphol is zeer tegen de wens van het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders die juist wil dat de luchthaven tot 2023 een pas op de plaats maak. GroenLinks-raadslid Imane Nadif zei eerder tegen AT5 dat Amsterdam verschillende middelen kan gebruiken om te proberen een groei te stoppen.

Op dit moment zijn er 500.000 vluchten per jaar, naar in totaal 326 bestemmingen. In een milieueffectrapportage werd eind vorig jaar geconcludeerd dat de luchthaven kan doorgroeien naar 540.000 vluchten per jaar. Meer vluchten dan dat zou de luchtverkeersleiding op dit moment niet veilig meer kunnen afhandelen.

Helder
In een interview met de Volkskrant is de minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat helder over haar plannen met Schiphol. "Het zal geen ongebreidelde groei zijn, zo van: vlieg maar raak, en het zal ook niet zijn: we zetten Schiphol op slot of we trekken de stekker eruit. Dat kan gewoon niet."

Volgens haar heeft Nederland veel voordelen van Schiphol, bijvoorbeeld doordat bedrijven als het Europees Medicijnagentschap (EMA) zich hier wil vestigen. 'Zonder al die bestemmingen van Schiphol was het EMA niet naar Amsterdam gekomen.'

Ook is Van Nieuwenhuizen duidelijk over Lelystad Airport. Omwonenden die willen dat de plannen voor de luchthaven in Flevoland niet doorgaan, zullen weinig hoop moeten koesteren. Lelystad komt er volgens haar hoe dan ook. "Dat is de opdracht waar ik voor sta."

Minister Van Nieuwenhuizen wil groei Schiphol, ondanks verzet Amsterdam (Stockfoto: Pixabay)
Minister Van Nieuwenhuizen wil groei Schiphol, ondanks verzet Amsterdam (Stockfoto: Pixabay)

Spectaculaire Daytona 500 vol crashes trapt NASCAR-seizoen af

In het Amerikaanse Daytona Beach in de staat Florida is het NASCAR-seizoen zondagavond dan écht geopend. Zoals gebruikelijk begon het seizoen met de grootste Amerikaanse race die er is, de Daytona 500. 

De race begon met William Byron op poleposition, met Alex Bowman naast zich. De twee zijn gemiddeld slechts 23 jaren jong, de jongste 'front row' ooit in de geschiedenis van de Daytona 500. Richting het einde van de eerste stage ging het voor het eerst fout: Bubba Wallace en Kurt Busch kwamen in de problemen, nadat Busch een klein tikje kreeg van Ricky Stenhouse Jr. Ook Jamie McMurray, bezig aan zijn allerlaatste race, kwam door het gebeuren in de problemen.

Kurt Busch en Bubba Wallace in de problemen (Bron: YouTube)

Na een korte onderbreking kon de eerste stage afgesloten worden, met winst voor Kyle Busch, voor Bowman, kampioen Joey Logano, Daniel Suarez en Ryan Blaney. In de tweede stage ontstond een kopgroep van zes man: Matt DiBenedetto, Kyle Busch, Bowman, Byron, Erik Jones en Chase Elliott, die bijna een ronde voorsprong pakten op de rest.

Veteraan Casey Mears en racende reporter Parker Kligerman kwamen richting het einde van stage twee met elkaar in aanraking: caution, hoewel de schade verder niet al te groot was. Met tien ronden in de stage te gaan werd de boel weer op gang gevlagd, met Blaney op kop. Hij hield vol en won de stage, voor Byron, Aric Almirola, Brad Keselowski en Stenhouse.

Met Almirola en Byron voorop begon het veld aan de laatste 75 ronden. Dertig ronden later ging het fout: BJ McLeod en Cody Ware raakten elkaar, waarbij Ware met enige vaart tegen Tyler Reddick knalde. Dat alles gebeurde bij het inrijden van de pitstraat en Reddick werd zo ook nog eens tegen zevenvoudig kampioen Jimmie Johnson aan gebeukt.

Ook het binnenrijden van de pitstraat is niet altijd veilig (Bron: YouTube)

Met ruim dertig ronden te gaan werd de groene vlag gezwaaid, met dit keer Denny Hamlin op kop, voor McMurray - inclusief een flinke plak tape op de auto - en Kyle Busch. Wat troep op de baan zorgde ervoor dat de gele vlag weer even van stal gehaald werd, maar met goed twintig ronden te gaan konden we weer door, met Hamlin, Kyle Busch, Jones - die snel terugzakte - en Byron voorop.

Het racen duurde weer niet lang, want Kyle Larson besloot zijn auto de muur in te slingeren. Gelukkig bleef het bij relatief oppervlakkige schade voor hem en nul schade voor de rest, waardoor de chaos beperkt was. Het gas kon er weer op met nog zo'n vijftien ronden te gaan, met wederom Hamlin en Kyle Busch voorop, gevolgd door veteraan Clint Bowyer en superspeedwayspecialisten DiBenedetto en Michael McDowell.

Ook dit keer kon men niet lang van het racen genieten, want Brad Keselowski kreeg te mken met een klapband en kwam al draaiend tot stilstand. Een korte caution volgde, waarna Hamlin en Kyle Busch het veld aanvoerden bij de herstart, met tien ronden te gaan. Dat ging wéér niet lang goed en dit keer was het wel flink raak. Paul Menard tikte DiBenedetto aan, wat een massacrash ontketende waarbij zo'n twintig auto's beschadigd raakten: rode vlag.

De Big One (Bron: YouTube)

Aan boord tijdens de Big One (Bron: YouTube)

De onderbreking duurde even, maar uiteindelijk kon het veld weer op gang gevlagd worden, met wederom Hamlin en Kyle Busch op kop en nog zes ronden te gaan. Dit keer ging het wél goed...tot zo'n vijftien seconden later: Stenhouse dacht een mogelijkheid te zien om Larson te passeren, maar het resultaat was dat de twee met elkaar in botsing kwamen, waarbij ook Bowman werd geraakt.

Nog maar eens een crash (Bron: YouTube)

Het recept was na het opruimen van de troep weer hetzelfde: Kyle Busch en Hamlin op kop met dit keer nog twee ronden te gaan en de finish in zicht...ware het niet dat dit Daytona is, en het dus wéér fout ging. Bowyer reed onderlangs voorbij aan McDowell, maar kwam íets te snel terug omhoog en werd aangetikt, waardoor hij de rondte in ging en ook nog eens tegen de tot dan zo sterk rijdende jonge Byron aan reed.

Bowyer en Byron in de shit (Bron: YouTube)

Hamlin, Kyle Busch, groene vlag, etcetera: we konden weer door voor de overtime. Nu ging het dan eindelijk écht goed: Busch viel terug, maar kwam nog bijna op tijd naar voren. 'Bijna', want Hamlin was niet meer te stoppen en pakte de winst, nadat hij vorig jaar geen enkele race won. Hamlin's Joe Gibbs-teamgenoten Busch en Jones eindigden achter hem in de top-3, voor Logano en McDowell.

Dat Hamlin net als in 2016 de winst pakte was ook op emotioneel gebied prachtig: hij was altijd goed bevriend met JD Gibbs, die Joe Gibbs Racing samen met zijn vader oprichtte en afgelopen maand op 49-jarige leeftijd overleed aan een progressieve hersenziekte.

Hamlin wint (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.