Sloop gekraakt café blijkt illegaal

De krakers die eind januari het voormalig café Kadoelen in Amsterdam-Noord in gebruik hebben genomen, zullen niet langer in het pand kunnen wonen. De eigenaar maakt het gebouw onbewoonbaar door onder meer de ruiten in te gooien. Ook wordt het dak van het leegstaande café gehaald. 

Eind vorige maand nam een groep krakers het pand in gebruik. Volgens hen stond het gebouw al sinds 2016 leeg. De projectontwikkelaar die het pand in maart 2017 kocht, zou er volgens de krakers twee luxe woningen willen bouwen. Maar dit werd echter afgewezen door de gemeente. 

De krakers wilden het pand flink opknappen, maar hebben daar de kans niet voor gekregen. Ze zeggen te balen dat ze nu moeten vertrekken. Drie jaar geleden verklaarde de gemeente het pand al onbewoonbaar. 

Update 17:26 uur
De sloopwerkzaamheden die vanochtend plaatsvinden blijken illegaal te zijn zo meldt AT5. Volgens stadsdeel Noord had hij geen vergunning voor het slopen van het pand. Volgens een woordvoerder van stadsdeel Noord had de eigenaar van Kadoelen wel een vergunning aangevraagd voor de sloop, maar is deze niet verleend omdat het gebouwtje deel uitmaakt van een beschermd dorpsgezicht.

Een inspecteur van het stadsdeel was vanmiddag aanwezig en heeft de afbraak stopgezet. Morgen komt de inspecteur weer terug om te controleren of de vernielingen niet stiekem zijn doorgezet. Er wordt dan ook met de eigenaar in gesprek gegaan over hoe het nu verder moet gaan.