Knoops: IS-strijders moeten niet in tweede Guantßnamo Bay terechtkomen

De Amerikaanse president Trump heeft geëist dat Europese landen waaronder Nederland IS-strijders uit het gevallen kalifaat opnemen.

Als de landen dat weigeren dreigt Trump ze vrij te laten uit de kampen waar ze nu in zitten. Een behoorlijk dreigement waarmee hij het Europese landen erg lastig maakt om er aan te voldoen.

Professor Geert Jan Knoops vreest vooral een scenario waarin er mensen vast komen te zitten zonder proces. Hij noemt Guantánamo Bay daarbij als schrikbeeld. 

"Er moet geen tweede Guantánamo Bay ontstaan. Nederland heeft destijds ook nauwelijks verantwoordelijkheid genomen ten aanzien van gevangenen die daar jarenlang zonder proces hebben vastgezeten", stelt Knoops

Ook vindt Knoops dat Nederland zijn verantwoordelijkheid moet nemen omdat het zelf meegevochten heeft in Syrie. "Volgens de Geneefse Conventie is het van belang dat je vijanden een eerlijk proces krijgen", legt Knoops uit. "Je kan niet zeggen: we zijn bang voor de gevolgen als wij strijders opnemen, we kijken weg." 

Volgens Trump heeft Europa geen plan voor de ongeveer 800 strijders die nog vastzitten. Knoops: "Europa had geen exit-strategie voorafgaand aan de interventie in Syrië en Irak. Terwijl je op je vingers kan natellen dat je krijgsgevangenen gaat maken. Waarom is daar niet over nagedacht?"