FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 10 januari 2019

Wielrenner Eenkhoorn zwaar ten val tijdens training

Pascal Eenkhoorn is donderdag tijdens de training zwaar ten val gekomen. Tijdens een sprint bergop brak zijn fietsketting. De wielrenner van Team Jumbo-Visma sloeg vervolgens over de kop en viel enkele meters naar beneden. De ernst van de fysieke schade is nog niet bekend.

“Serieuze schade maar nog niet bekend hoe lang ik uit de roulatie ben”, vertelt de 21-jarige Eenkhoorn op Twitter.

Voor Eenkhoorn is 2019 zijn tweede seizoen bij de Nederlandse WorldTour-ploeg.

Schiphol onbereikbaar per trein in weekend 19/20 januari

Van donderdag 17 tot en met zondag 20 januari voert ProRail diverse werkzaamheden uit rond Schiphol. Tijdens deze vier dagen rijden er geen treinen maar bussen op het traject Schiphol Airport-Leiden. De Intercity direct rijdt niet op het traject Amsterdam Centraal-Rotterdam.

Op zaterdag 19 en zondag 20 januari is Schiphol helemaal niet per trein bereikbaar. Dan rijden ook op de trajecten Amsterdam Sloterdijk/Amsterdam Zuid-Schiphol Airport en Diemen Zuid - Duivendrecht bussen in plaats van treinen. Voor overstappende reizigers op Amsterdam Sloterdijk en Schiphol zet NS kruiers in om hen te assisteren met hun bagage. Daarnaast helpen vele extra NS-medewerkers op de stations om reizigers naar de bussen te verwijzen.

Reisinformatie
De werkzaamheden zijn ingrijpend en de impact op het treinverkeer is groot. Door de centrale ligging van Schiphol geldt op diverse trajecten in Zuid- en Noord-Holland alsook Flevoland een aangepaste dienstregeling met omreizen, extra overstappen en soms ook minder treinen. NS zet bussen in tussen Schiphol Airport – Leiden, Schiphol Airport – Amsterdam Sloterdijk en Diemen Zuid – Duivendrecht. Bij de halte staan in- en uitcheckpalen.

Op het traject Amsterdam Bijlmer Arena – Amsterdam Zuid – Schiphol Airport kunnen reizigers ook gebruikmaken van de R-net bussen. Daarvoor checken zij in en uit bij de vervoerder. Dit geldt ook voor de metro. De NS adviseert reizigers hun reis van tevoren te plannen via de NS Reisplanner op ns.nl of de NS app. In het reisadvies is een schatting opgenomen van de extra reistijd. Deze bedraagt circa 15-45 minuten.

Wat gaat ProRail doen op Schiphol?
ProRail werkt gedurende vier dagen op tientallen locaties aan onderhoud van het spoor. Het werkgebied ten zuiden van Schiphol beslaat 25 kilometer, van station Sassenheim tot aan Badhoevedorp. In het weekend komt daar een gebied bij van Schiphol tot Amsterdam. Honderden mensen zijn dag en nacht bezig met het vernieuwen van spoor, dwarsliggers, wissels en bovenleidingen. Ook wordt gewerkt aan de elektriciteitsvoorziening van station Schiphol Airport.

Schiphol onbereikbaar per trein in weekend 19/20 januari (Foto: FOK! )
Schiphol onbereikbaar per trein in weekend 19/20 januari (Foto: FOK!)

Fortuna Sittard-captain huilend van het veld; einde seizoen lijkt zeker

Fortuna Sittard heeft een fikse tegenvaller te verwerken gekregen op trainingskamp in Spanje. Aanvoerder Wessel Dammers raakte geblesseerd.

Voor de captain ging het mis in de oefenwedstrijd tegen Genk en volgens De Limburger is de kans aanzienlijk dat het seizoen van de verdediger er op zit. Het regionale dagblad meldt dat Dammers' voet in het veld bleef staan terwijl hij wegdraaide. Hij ging naar de grond en schreeuwde het minutenlang uit van de pijn. Huilend werd Dammers van het veld gedragen.

Over de exacte ernst van de blessure is nog niets bekend, maar zijn seizoen zit er 'zo goed als zeker' op. Mocht Dammers dit seizoen niet meer in actie kunnen komen voor Fortuna Sittard, dan is dat een grote tegenvaller voor de huidige nummer negen van de Eredivisie. De 23-jarige verdediger is een vaste waarde en speelde tot dusver alle competitiewedstrijden.

Behalve Dammers raakte ook Lisandro Semedo geblesseerd in het oefenduel met Genk. Hij viel uit met een vermoedelijke hamstringblessure. De ernst van zijn kwetsuur lijkt minder ernstig te zijn.

Trump slachtoffer van 'deepfake' tijdens Amerikaanse nieuwsuitzending

Amerikaans president Donald Trump is slachtoffer geworden van de allereerste overduidelijke 'deepfake' op de Amerikaanse tv. Tijdens een uitzending over de noodzaak van een muur aan de grens met Mexico, werd een gedeelte van de video duidelijk bewerkt uitgezonden.


De uitgezonden deepfake van president Trump (Bron: Youtube)

TV-zender Q13 Fox uit de stad Seattle had Trump's gelaatskleur aangepast naar extreem oranje en aan het einde van de speech liet de deepfake de president zijn tong uitsteken en overdreven aan zijn lippen likken.

De zender gaf toe dat de uitzending bewerkt was, dat de schuldige editor bekend is en dat deze inmiddels ontslagen is. "We onderzoeken nu wat er precies gebeurd is, maar het moge duidelijk zijn dat dit niet onze standaarden van nieuws brengen zijn. Het spijt ons dat we de president in zulk negatief daglicht hebben neergezet", aldus Q13 hoofdredactrice Erica Hill.

Voormalig teambaas Porsche krijgt leiding over McLaren F1-team

Andreas Seidl wordt de nieuwe algemeen directeur van het McLaren Formule 1-team. De Duitser was voorheen teambaas van Porsche in het FIA World Endurance Championship.

Seidl, die in het verleden al actief was in de F1 bij het team van Sauber, krijgt de algemene leiding over het F1-team en komt te werken onder Zak Brown, CEO van McLaren Racing. De aanstelling van de Duitser is onderdeel van een reorganisatie in de top van het roemruchte Britse team. Later dit jaar wordt de van Toro Rosso overgekomen James Key technisch directeur.

“Een enorme eer en uitdaging, waar ik klaar voor ben en mij volledig voor zal inzetten”, vertelt Seidl. “Om de mogelijkheid te krijgen om bij te dragen aan de McLaren-historie, is extreem bijzonder en inspirerend. McLaren heeft de visie, het leiderschap en - belangrijker nog - de mensen om terug te kunnen keren aan de voorkant van het veld. En dat zal mijn absolute focus hebben en mijn missie zijn.”

Politie arresteert 28 proftennissers in matchfixingzaak

De Guardia Civil heeft in Spanje toegeslagen in een grote matchfixingzaak rondom het tennis. Na onderzoek en in samenwerking met onder meer Europol zijn maar liefst 83 mensen opgepakt, waaronder 28 professionele tennissers. Eén van hen speelde eind vorig jaar nog mee op de US Open, maar namen zijn niet genoemd.

Het onderzoek begon in 2017, met dank aan een melding van de Tennis Integrity Unit (TIU) van de internationale tennisfederatie ITF. Het ging daarbij met name om 'gefixte' wedstrijden op Challenger- en Future-toernooien, het niveau onder de reguliere ATP World Tour. De zaak draait vooral om een groep criminele Armenen, die met een tennisser als schakel andere spelers omgekocht zouden hebben.

Als een speler eenmaal was omgekocht, werden de betreffende wedstrijden bezocht door leden van de Armeense bende, om er zkeer van te zijn dat de omgekochte spelers zich wel aan de 'regels' zouden houden. Bij de arrestaties zijn ook een shotgun, flink wat contant geld (167.000 euro) en vijf luxe auto's in beslag genomen. Daarnaast zijn 42 bankrekeningen bevroren en meer dan vijftig telefoons en computers in beslag genomen.

Prins met 59 gemiddeld klaar op Lakeside; 13-jarige Bennett jeugdwereldkampioen

Donderdagmiddag werden en vier partijen gespeeld op het BDO WK. Sharon Prins werd in de kwartfinales uitgeschakeld en de dertienjarige Leighton Bennett volgde Justin van Tergouw op als jeugdwereldkampioen.

Prins speelde in de kwartfinales tegen Mikuru Suzuki. De Japanse won eerder al van titelverdedigster Lisa Ashton. Beide dames speelden ver onder hun kunnen en lieten gemiddeldes van rond de zestig noteren. Dat kwam vooral doordat de eerste twee legs van de partij in 37 en 33 pijlen werden uitgegooid. Suzuki maakte de minste fouten op de dubbels en plaatste zich bij haar debuut op Lakeside voor de halve finales. De Japanse gaat bij de laatste vier spelen tegen Maria O’Brien. Zij was verrassend met 2-0 in sets te sterk voor Fallon Sherrock.

De jeugdtitel van de Lakeside 2019 is gewonnen door Leighton Bennett. Hij was met 3-0 in sets te sterk voor Nathan Girvan en noteerde in de finale een zeer netjes gemiddelde van 86,64.  Hij besloot de partij op knappe met een 121 finish op de bullseye en ging daarna uit zijn dak. 

Bij de heren werd er ook nog één wedstrijd gespeeld. Scott Mitchell won met 4-0 van Krzysztof Kciuk. Vanavond zijn de laatste partijen in de tweede ronde bij de heren en de twee andere kwartfinales in het damestoernooi. Aileen de Graaf speelt om 22.00 uur tegen Anastasia Dobromyslova. 

Uitslagen donderdag 10 januari - middagsessie
Nathan Girvan (76.56) 0-3 (86.64) Leighton Bennett (Finale jeugd-WK BDO)
Mikuru Suzuki (61.71) 2-0 (59.10) Sharon Prins (Kwartfinale)
Maria O’Brien (86.70) 2-0 (78.84) Fallon Sherrock (Kwartfinale)
Scott Mitchell (86.01) 4-0 (81.78) Krzysztof Kciuk

Avondsessie
20:10 Lorraine Winstanley v Trina Gulliver MBE (Kwartfinale)
20:45 David Cameron v Kyle McKinstry
22:00 Anastasia Dobromyslova v Aileen de Graaf (Kwartfinale)
22:45 Glen Durrant v Scott Baker

Van Bronckhorst kondigt uitgaande transfers aan

De supporters van Feyenoord kunnen in de rest van de transferperiode nog een aantal mutaties verwachten. Giovanni van Bronckhorst bevestigt in een interview met RTV Rijnmond dat hij verwacht nog van enkele spelers afscheid te nemen. "Ik denk dat er nog wel wat spelers vertrekken", aldus de trainer.

Van Bronckhorst wijst op het verhuren van deze voetballers: "Vooral spelers die niet veel aan spelen toekomen, maar ik noem geen namen." Het lijkt niet ondenkbaar dat Van Bronckhorst doelt op spelers als Mo El Hankouri en Dylan Vente, want deze aanvallers komen maar mondjesmaat in actie in het eerste elftal.

Van Bronckhorst kan binnenkort wel weer beschikken over Ridgeciano Haps. De linksback kampte met een beenblessure en kwam voor de winterstop geen minuut in actie. "Hij oogt heel fris en fit en heeft al een lange tijd meegetraind. Nu is hij pas vrijgegeven voor minuten. Dat is de volgende stap in zijn herstel."

"Ik denk dat Ridgeciano een speler is die snel kan aanhaken", besluit Van Bronckhorst, die momenteel met Feyenoord in Marbella is voor een trainingskamp. Vrijdag oefenen de Rotterdammers tegen Borussia Dortmund en zaterdag staat het duel met Karlsruher SC op het programma.

PSV laat alleen Ramselaar vertrekken: "Maar alleen verkoop is een optie"

Alleen Bart Ramselaar mag PSV deze maand nog verlaten, zo kondigt trainer Mark van Bommel donderdag aan tijdens het trainingskamp in Doha. De middenvelder kwam dit seizoen slechts vier keer in actie in de Eredivisie en erkende vorige maand niet gelukkig te zijn in Eindhoven. Als Ramselaar weggaat, wil PSV een transfersom voor hem ontvangen.

"Alleen verkoop is een optie", maakt Van Bommel duidelijk volgens De Telegraaf . De oefenmeester van de koploper van Nederland zag verdediger Nicolas Isimat-Mirin vorige week overstappen naar Besiktas. Afgezien van Ramselaar mag niemand anders dus weg en ook op het gebied van inkomende transfers wordt het rustig, verwacht Van Bommel. "Ik ga er niet van uit dat wij spelers gaan halen deze maand. Onze selectie is breed genoeg."

Ramselaar had dit seizoen nog geen enkele basisplaats in de competitie, speelde drie keer meer mee met Jong PSV en kreeg vorige maand de pijnlijke mededeling dat hij niet tot de selectie behoorde voor het uitduel met Internazionale in de Champions League. De 22-jarige Amersfoorter kwam in augustus 2016 voor circa 4,3 miljoen euro over van FC Utrecht en speelde sindsdien 62 duels voor PSV in de Eredivisie. Zijn contract in het Philips Stadion loopt door tot de zomer van 2021.

Een week geleden schreef het Eindhovens Dagblad dat PSV geen bepalende spelers wil laten gaan in januari. Alleen bij 'krankzinnige biedingen' is een vertrek van bepalende spelers bespreekbaar, meldde de krant, om eraan toe te voegen: 'Bij een bod van pakweg veertig miljoen euro voor bijvoorbeeld Hirving Lozano zal de directie dus geen transfer overwegen'. Van Bommel bevestigt dat er geen belangrijke spelers zullen verkassen. "Wij kunnen nee zeggen. Niemand gaat weg."

Shorttracker Knegt loopt derdegraads brandwonden op

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft donderdagochtend bij het aansteken van de houtkachel bij hem thuis in het Friese Bantega ernstige brandwonden opgelopen.

De vrouw van Knegt trof hem aan in de woonkamer en belde direct 112. Traumahelikopter en ambulance waren snel ter plaatse. De shorttracker is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Knegt heeft brandwonden op verschillende plaatsen op zijn lichaam, met name zijn linkerbeen is ernstig verwond. Daar gaat het om derdegraads brandwonden. Hoe lang zijn herstel gaat duren is niet bekend.

Bondscoach Jeroen Otter heeft zijn schaatsers vanmiddag geïnformeerd. Zij nemen vanaf morgen deel aan de ISU EK Shortrack in Dordrecht. Knegt zou daar zijn Europese titel verdedigen, maar kon al niet meedoen vanwege ernstig spierletsel dat hij recent opliep bij een ongeval met een vorkheftruck.

Harbers laat zich informeren over 'inklimmers'

Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid bracht woensdag 9 januari een werkbezoek aan de gemeente Moerdijk om zich te laten informeren over de problemen rond ‘inklimmers’. Inklimmers zijn vreemdelingen die in vrachtwagens klimmen om illegaal naar het Verenigd Koninkrijk (VK) te reizen.

Tijdens dit bezoek sprak de staatssecretaris onder anderen met burgemeester Jac Klijs. Ook kreeg hij een rondleiding van Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) Jan Zeeven door de bosjes en het maisveld nabij parkeerplaats Streepland waar inklimmers zich schuilhouden. Jan vertelde de staatssecretaris hoe hij en zijn collega’s dagelijks controles uitvoeren en wat ze daarbij tegenkomen, zoals tentjes, afval, koffers en kleding. Inmiddels is het maisveld geoogst en komt niet meer terug.

Begin december bracht minister Grapperhaus ook een bezoek aan de gemeente Moerdijk. De gemeente gaf toen in aanwezigheid van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid het startsein voor een Meld Misdaad Anoniem-campagne tegen ondermijnende criminaliteit in de zeehaven van Moerdijk.

Eerste World Cup-zege voor biatlete Vittozzi

Biatlete Lisa Vittozzi heeft tijdens de World Cup in het Duitse Oberhof de sprint op haar naam geschreven. De 23-jarige Italiaanse heeft daarmee haar eerste overwinning op het hoogste niveau te pakken.

Met foutloos schieten kwam de Wit-Russische Iryna Kryuko naar de snelste tijd, maar de Noorse Marte Olsbu Røiseland dook er een paar seconden onderdoor. Røiseland kon niet lang van haar leidende positie genieten: amper tien tellen later passeerde Vittozzi met een achttien seconden snellere tijd de streep.

Anaïs Chevalier uit Frankrijk bleef net als Vittozzi foutloos, maar was op de latten net te langzaam en eindigde op vijf seconden als tweede. De jonge Zweedse Hanna Öberg schoot richting het einde van de wedstrijd ook foutloos en pakte de derde plek op vijftien seconden, het eerste World Cup-podium ooit voor de olympisch kampioene op de individuele wedstrijd.

World Cup-leidster Dorothea Wierer kende een mindere dag en eindigde met twee missers als 24e, een dikke minuut achter landgenote Vittozzi. De vrouwen gaan zaterdag om 12.45 uur van start voor de achtervolging, vrijdag om 14.30 uur werken de mannen hun sprint af.

Groot (30) stopt bij Nederlands handbalteam

Nycke Groot heeft haar interlandcarrière bij het Nederlands team per direct beëindigd. De 30-jarige handbalster kan het fysiek niet meer opbrengen om zowel bij Oranje als bij haar Hongaarse club Györi actief te zijn.

"Mijn lichaam is redelijk op. Door te stoppen bij het Nederlands team wil ik meer rust creëren voor mezelf en mijn lichaam, om zo mijn handbalcarrière te kunnen verlengen", aldus Groot.

Groot is de derde grote Nederlandse handbalnaam binnen een halfjaar die afscheid neemt van Oranje. In augustus besloot Yvette Broch, ploeggenote van Groot bij Györi, helemaal te stoppen met het handbal. Maura Visser maakte na het EK handbal bekend dat ze zou stoppen bij het Nederlands team.

Daarnaast is Nederland ook op zoek naar een nieuwe bondscoach. Kort na het EK handbal in Frankrijk waar Nederland brons won liet bondscoach Helle Thomsen weten dat ze stopt.

Groot won bij het Nederlands team won met het Nederlands team vier medailles: zilver op het WK van 2015 en het EK van 2016 en brons op het WK van 2017 en het EK van 2018. Op de Olympische Spelen van Rio in 2016 werd Nederland vierde.

Met haar club Györi won de Alkmaarse de afgelopen twee seizoenen de Champions League en werd ook twee keer landskampioen.

Groot (30) stopt bij Nederlands handbalteam (Pro Shots / Bildbyran)
Groot (30) stopt bij Nederlands handbalteam (Pro Shots / Bildbyran)

Stel hè, je vindt een granaat, wat doe je dan?

Stel hè, je besluit om op een gewone doordeweekse dag je tuin om te spitten. Niets vreemds aan, tot je op een granaat stuit. Je schrikt en stopt met graven. Totdat 's avonds dat ding ineens begint te sissen. Wat doe je dan? Ieder weldenkend mens had bij het vinden van de granaat waarschijnlijk 112, of op zijn minst 0900-8844, gebeld. 

Zo niet een man uit Venlo: die overkwam dit gisteren en hij besloot uit wanhoop om bovenop de granaat te gaan liggen. In totaal heeft hij zo'n 2,5 à 3 uur op de granaat gelegen volgens de NOS. De opgeroepen EOD hield de man warm met dekens; terwijl twee flats in de omgeving uit voorzorg werden ontruimd. Hierdoor moesten circa honderd mensen tijdelijk hun woning verlaten. 

Uit onderzoek bleek het om een 'brisantgranaat' te gaan, zonder springstof. De EOD zal de granaat verder onderzoeken. De man werd voor controle naar het ziekenhuis overgebracht. 

Update 17:15 uur:
Het echte verhaal blijkt toch iets anders te zijn. De hulpdiensten kregen woensdagavond rond 21.15 uur een melding van de man die tijdens een wandeling een vreemd voorwerp in een tuin had aangetroffen. Hij heeft het voorwerp deels schoongemaakt waarna het een sissend geluid maakte. Hierop drukte hij zijn mouw tegen de granaat en belde zelf vervolgens 112.

Verkenning
Na een inspectie door de Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) gealarmeerd om voor onderzoek naar de Veestraat te komen. Uit de eerste verkenning door de Teamleider Explosieven Veiligheid was al gebleken dat het daadwerkelijk ging om een granaat. De situatie was stabiel en voor dat moment zo veilig als mogelijk. Hij had geen medische klachten. In overleg met de man werd ervoor gekozen dat hij het contact met de granaat in stand zou houden, in afwachting op de komst van experts van de EODD. Uit voorzorg werden ondertussen omwonenden van flats in de directe omgeving geëvacueerd door de hulpdiensten.

Oog voor betrokkene
De man heeft van de politie een warmtedeken ontvangen en later nog een tweetal dekens van de Ambulancedienst gekregen. Door de Teamleider Explosieven Veiligheid is er voortdurend contact gehouden met de man, waarbij hij steeds op de hoogte werd gehouden over het werkproces. Ook was er steeds oog voor zijn medische toestand, aangezien hij op de grond naast de granaat lag.

Brisantgranaat
De Explosieven Opruimings Dienst Defensie (EODD) heeft bij aankomst een onderzoek ingesteld en vastgesteld dat het om een brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog ging. Er is in eerste instantie voor gezorgd dat de man bij het explosief weg kon gaan. Hierna is er verder onderzoek geweest en bleek uiteindelijk dat er geen explosief materiaal meer aanwezig was in de granaat. Dit was aan de buitenkant niet zichtbaar. Er bleek geen explosief materiaal meer in te zitten. Toen dat duidelijk was, kon de man het contact met de granaat verbreken. De man is in de ambulance medisch gecontroleerd door medewerkers van de ambulancedienst. De EODD heeft de granaat meegenomen.

EK wielrennen dit jaar in Nederland

Het EK Wielrennen zal dit jaar plaatsvinden in Nederland. In welke stad het evenement zal plaatsvinden is nog niet bekend.

Eind vorig jaar werd al bekend dat Ede, Den Bosch en Emmen in de race waren voor de organisatie. Naar verwachting zal de locatie later deze maand bekend worden gemaakt. Het EK wielrennen zal van 7 tot en met 11 augustus worden gehouden in Nederland

Naast het EK wielrennen zal ook het EK baanwielrennen in Nederland plaatsvinden. Dat EK wordt gehouden van 16 tot en met 20 oktober in Apeldoorn.

Cofidis en Wanty-Gobert krijgen eerste wildcards Tour de France

De Belgische wielerploeg Wanty-Groupe Gobert en het Franse team Cofidis hebben een wildcard gekregen van de Tour de France-organisatie.

De twee ProContinentale ploegen ontvangen de eerste twee wildcards. De andere twee uitnodigingen zullen op een later moment bekend worden gemaakt. Volgens de Franse krant L’Equipe gaat dat ongeveer midden maart gebeuren. De Franse teams Direct Energie (Terpstra, Calmejane), Arkéa-Samsic (Barguil, Greipel) en Vital Concept-B&B Hôtels (Coquard, Rolland). Ook Roompot-Charles hoopt nog op een uitnodiging, maar die kans is erg klein.

De achttien teams met een licentie voor de UCI WorldTour, waaronder de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma en de Sunweb-formatie van Tom Dumoulin, zijn automatisch verzekerd van startrecht in de Tour de France.

Bertens eenvoudig naar halve finales Sydney

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi van Sydney. De nummer negen van de wereld van de wereld won in de kwartfinales eenvoudig van er Yulia Putintseva met twee keer 6-2.

Bertens begon goed aan de partij tegen Putintseva en kwam al snel op een 4-0 voorsprong. De Nederlandse kwam op geen enkel moment in de problemen op eigen service tegen de Kazachse qualifier en zou de eerste set met 6-2 winnen.

In de tweede set ging het tot 2-2 gelijk op. In de vijfde game van de tweede set wist Bertens te breaken en gaf het daarna niet meer weg. In de gehele wedstrijd kreeg de Nederlandse geen breakkans tegen.

In de halve finale treft Bertens de Australische Ashleigh Barty. In haar kwartfinale won ze in twee sets van de Belgische Elise Mertens.

'Ajax bereikt akkoord met werkgever Lainez, speler is nu aan zet'

Ajax heeft overeenstemming bereikt over de transfersom van Diego Lainez, zo meldt De Telegraaf donderdagmiddag. Toch is er nog geen zekerheid.

Het dagblad heeft opgevangen dat Real Betis een alles-of-niets-poging gaat wagen om de Mexicaanse dribbelaar uit handen van Ajax te houden. De Spanjaarden zouden ook bereid zijn aan de vraagprijs te voldoen en men legt naar verluidt een bliksembezoek af aan Mexico om de achttienjarige zo nog op andere gedachten te brengen. Eerder sprak de international uit het liefst naar Ajax te gaan.

Lainez zou de Amsterdammers als ideale springplank richting de Europese top zien en ook het spel zou hem beter liggen dan dat van Betis. Hij moet nu een keuze maken tussen de Spaanse zon en het direct kunnen spreken van de voertaal of het sportieve plaatje wat hij bij Ajax krijgt voorgeschoteld. In de Johan Cruijff ArenA is hij verzekerd van minimaal één ronde in de Champions League en de ploeg strijdt mee om de landstitel, hetgeen bij Betis onmogelijk is.

Het is niet bekend voor welk bedrag Ajax en Club América de hand hebben geschud. Mexicaanse media repten eerder al over een bedrag van vijftien miljoen, inclusief doorverkooppercentage. De Telegraaf hield het al die tijd op elf miljoen euro en noemt nu geen bedrag. Betis hoopt zijn keuze te beïnvloeden door Andrès Guardado in te zetten. De voormalig PSV'er is recordinternational van Mexico en moet zijn landgenoot ervan overtuigen dat een vroege stap naar Spanje voor hem kan werken, net zoals het begin deze eeuw voor Guardado gunstig heeft uitgepakt.

Als Lainez voor Ajax kiest, lijkt men David Neres uit te zwaaien. De Telegraaf meldde donderdagochtend al dat de Chinese club Guangzhou Evergrande het bod heeft verhoogd tot 43 miljoen euro. Dat heeft de club nu in beraad en kan mogelijk worden geaccepteerd als men de gelederen kan versterken met Lainez, die goed genoeg wordt geacht om zijn plek in de selectie direct volwaardig over te nemen.

Flinke Brexit-tegenslag voor May

Wanneer de EU-exitdeal van de Britse premier Theresa May naar verwachting volgende week door het Lagerhuis wordt weggestemd, moet de regering binnen drie dagen met een alternatief komen. Dat zou drie weken zijn geweest, maar parlementsvoorzitter John Bervow stond woensdag een wijziging van het Conservatieve Lagerhuislid Dominic Grieve toe, en die haalde het met 308 tegen 297 stemmen.

Het besluit is controversieel, omdat Bercow advies negeerde om eerdere precedenten van het Lagerhuis te eerbiedigen. Die stellen dat als het gaat om de Lagerhuis-agenda, alleen regeringsleden wijzigingen op voorstellen kunnen indienen. Grieve is echter een 'gewoon' Lagerhuislid. Bercow verweerde zich met de stellingen dat als het parlement alleen eerdere gebruiken volgt, er nooit iets kan veranderen. "En dingen veranderen nu eenmaal", zei de voorzitter.

Bercow, bijna tien jaar in functie, heeft zich de laatste jaren opgeworpen als voorvechter van de rechten van het parlement. Zo houdt hij streng in de gaten dat ook zogeheten backbenchers, Lagerhuisleden uit minder prominente kiesdistricten, spreektijd krijgen. "Ik zit hier niet om naar de pijpen van de uitvoerende macht te dansen", aldus Bercow.

Partijdigheid
Brexiteers, met name diegenen die een no-deal Brexit willen, zijn woedend, en betichten Bercow van partijdigheid. En onpartijdigheid van de voorzitter is inderdaad heilig in het Britse systeem. Bercow is weliswaar gekozen vanuit de Conservatieve partij, maar mag niet meestemmen en moest zelfs zijn partijlidmaatschap opzeggen. Het is dan ook opvallend dat hij in 2017 tegenover studenten toegaf dat hij bij het Brexit-referendum Remain stemde. Zijn actie, beschouwd als de belangrijkste uit zijn voorzitterschap, wordt door Brexiteers dan ook gezien als onverholen poging om de Brexit onderuit te halen.

Bercow zelf ziet dit waarschijnlijk anders. May stelde op het laatste moment de stemming van 11 december namelijk uit, omdat alles erop wees dat ze die met een behoorlijke marge zou verliezen. Die vindt nu op 15 januari plaats, en de premier wilde na het zeer waarschijnlijke verlies vervolgens begin februari met een nieuw plan komen - met vermoedelijk wat minimale wijzigingen, om dit pas eind februari aan het parlement voor te leggen. Het idee is dat de klok dan al zover is doorgetikt richting de Brexitdatum van 29 maart, dat veel Lagerhuisleden dan in hemelsnaam toch maar met haar deal in zouden stemmen, om een chaotische no-deal Brexit te voorkomen. Vermoedelijk vindt Bercow deze strategie minachting van het parlement.

Als de komende stemming over de Brexit wordt verworpen, zal de regering dus binnen drie zittingsdagen met een alternatief moeten komen. Het idee is dat er op die manier nog op tijd duidelijkheid ontstaat voor welke optie er een meerderheid is te vinden. Alternatieven zijn onder meer dat het Verenigd Koninkrijk in de douane-unie van de EU en/of de gemeenschappelijke markt blijft, of een nieuw referendum.

Advies van Trump: "Zorg dat je door, over of langs de muur komt"

De redactie van The Daily Show deed een gouden vondst. Ze vonden een speech van Donald Trump uit 2004 waarin de zakenman en huidige president advies geeft over wat je moet doen als je een muur tegenkomt. We hopen dat iedereen die de aanstaande big giant wall tegen gaat komen op de grens van de VS en Mexico het advies van Trump ter harte neemt.

20 jaar cel voor moord op broer kroongetuige

De man die op 29 maart vorig jaar de broer van kroongetuige Nabil B. doodschoot, krijgt 20 jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank heeft Shurandy S. het slachtoffer op koelbloedige wijze vermoord en daarmee geen enkel respect getoond voor zijn leven.

Zesmaal
Op 29 maart 2018 beschoot S. het slachtoffer, Redouan B., in zijn bedrijfspand in Amsterdam-Noord: B. werd zesmaal geraakt en overleed ter plaatse. De dader heeft bekend dat hij in opdracht van een ander heeft gehandeld, hij zou daarvoor een geldbedrag van 100.000 euro ontvangen. Na de moord is de verdachte weggereden in een vluchtauto en heeft een tas met wapens in het water gegooid. Wie de opdrachtgevers of contactpersonen zijn, heeft Shurandy S. niet willen vertellen.

Motief
De rechtbank gaat ervan uit dat de liquidatie verband hield met het feit dat de broer van het slachtoffer een kroongetuige is. Van een ander motief om het slachtoffer om het leven te brengen is niet gebleken en de liquidatie vond slechts enkele dagen na het openbaar maken van de kroongetuige-overeenkomst plaats. Tegelijkertijd gaat de rechtbank ervan uit dat de dader niet wist dat zijn slachtoffer de broer van een kroongetuige was.

Intentie
De officier van justitie had een gevangenisstraf van 28 jaar geëist: een moordaanslag op een familielid van een kroongetuige is een aanslag op de rechtsstaat en moet volgens het Openbaar Ministerie extra zwaar worden bestraft. Omdat de rechtbank ervan uitgaat dat de dader niet wist dat het slachtoffer de broer van een kroongetuige was, legt zij een andere straf op: de dader had met deze moord immers niet de bedoeling een aanslag op de Nederlandse rechtsstaat te plegen. De intentie die zijn opdrachtgever(s) hadden, kan de dader daarom niet worden aangerekend. Wel vindt de rechtbank de liquidatie en de gevolgen daarvan voor de nabestaanden zo ernstig dat zij, in vergelijking met andere straffen in liquidatiezaken, een zware straf oplegt.

Advocaat en FC Utrecht na dit seizoen uit elkaar

Dick Advocaat vertrekt na dit seizoen als hoofdtrainer van FC Utrecht, zo maakt de club uit de Domstad via zijn officiële kanalen bekend.

Er is in goed overleg besloten om het aflopende contract van de 71-jarige oefenmeester niet te verlengen, zo valt in het communiqué te lezen. Het betekent dat de Domstedelingen op zoek gaan naar een nieuwe hoofdtrainer.

"Ik heb met Frans van Seumeren en Jordy Zuidam een gesprek gehad. De club heeft aan mij gevraagd of ik nog door wil gaan als hoofdtrainer, maar ik heb aangegeven dat het voor FC Utrecht beter zou zijn als de club kiest voor een langetermijnstrategie", zegt Advocaat op de website van zijn werkgever. "Verder weet ik nog niet precies wat ik in de toekomst ga doen. Daar wil ik in april/mei, nadat ik de klus bij FC Utrecht heb geklaard, over na gaan denken."

"Ik zal mijn uiterste best doen om met FC Utrecht de play-offs voor Europees voetbal te halen, met als ultieme doel Europees voetbal. Tot nu toe heb ik het bijzonder naar mijn zin bij FC Utrecht en ik vind het een fantastische club", stelt de oefenmeester, die in september de opvolger werd van de ontslagen Jean-Paul de Jong. Onder het bewind van Advocaat vond Utrecht de weg omhoog, waardoor de Domstedelingen momenteel de vierde plaats in de Eredivisie bezetten.

Advocaat en FC Utrecht na dit seizoen uit elkaar (Pro Shots / Marcel van Dorst)
Advocaat en FC Utrecht na dit seizoen uit elkaar (Pro Shots / Marcel van Dorst)

Zuurstofmasker kost skiër Luitz eerste World Cup-zege

Alpineskiër Stefan Luitz won in december de reuzenslalom in Beaver Creek, zijn eerste zege in de World Cup, maar die is de 26-jarige Duitser nu kwijt: hij heeft aan een zuurstofmasker gehangen en dat mag niet.

De internationale skifederatie FIS kwam er enkele dagen na de wedstrijd al achter dat Luitz tussen de eerste en de tweede run extra zuurstof toegediend had gekregen. De arts van het Duitse team gaf destijds al aan mogelijk een fout gemaakt te hebben: de Duitsers kregen wegens de hoogte - meer dan drie kilometer boven zeeniveau - zuurstof aangeboden, iets wat sinds begin vorig jaar toegestaan is door antidopingagentschap WADA.

De FIS heeft die wijziging van WADA echter niet overgenomen en in de FIS-regels is het nog altijd niet toegestaan om extra zuurstof toegediend te krijgen. Luitz heeft al laten weten in beroep te gaan bij sporttribunaal CAS. Als dat geen succes oplevert is hij zijn eerste zege kwijt, uitgerekend nadat hij terugkeerde van een zware blessure. Marcel Hirscher zou bij definitieve diskwalificatie de zege krijgen.

Overigens is niet duidelijk of de andere Duitsers ook daadwerkelijk extra zuurstof gekregen hebben en of daar nog wat mee gedaan wordt. Alexander Schmid (17e) en Fritz Dopfer (24e) eindigden ook in de punten in Beaver Creek.

Final Fantasy XII 30 april naar Switch

In september kondigden Square Enix en Nintendo aan dat Final Fantasy XII: The Zodiac Age naar Nintendo Switch komt. Vandaag kondigt Nintendo aan dat dit gaat gebeuren op 30 april.

Het is de eerste keer dat de titel beschikbaar wordt gemaakt voor een Nintendo-console. Om het nieuws te vieren heeft de character designer nieuwe artwork gemaakt. Deze vind je hieronder terug.

Rechter: 'Een woonwagenwoning is geen woonwagen'

De woonwagenbewoners in Gouda hoeven hun woonwagens niet uit. Dat heeft de kantonrechter in Gouda vandaag beslist in een zaak die Woonpartners had aangespannen tegen vijf woonwagenbewoners. Woonpartners heeft de kantonrechter er niet van kunnen overtuigen dat de bijna gerealiseerde woonwagenwoningen gelijk kunnen worden gesteld aan woonwagens.

Woonpartners vroeg de rechter om beëindiging van de huurcontracten en ontruiming zodat gestart kan worden met de bouw van tien sociale huurwoningen. Volgens Woonpartners heeft zij de woonwagenbewoners een passend alternatief aangeboden in de vorm van woonwagenwoningen. Hoewel de kantonrechter niet twijfelt aan de goede bedoelingen van Woonpartners heeft zij de kantonrechter er niet van kunnen overtuigen dat de (nagenoeg) gerealiseerde woonwagenwoningen gelijk kunnen worden gesteld aan woonwagens.

Bij het aanbieden van alternatieve huisvesting kan de woonbehoefte van woonwagenbewoners niet gelijk worden gesteld aan die van bewoners van reguliere woningen. Het woonwagenleven is namelijk dermate specifiek dat eenzelfde woongenot alleen mogelijk is in een woonwagen.

Woonpartners heeft aan de ene kant voldoende aannemelijk gemaakt dat met de realisering van de sociale woningen tegemoet wordt gekomen aan de bestaande behoefte aan dergelijke woningen in de gemeente Waddinxveen. Aan de andere kant is niet aannemelijk geworden dat vervangende en adequate huisvesting voor de woonwagenbewoners beschikbaar is.

'Religieus museum kan fluiten naar kerststal'

Het Museum voor Religieuze Kunst uit Uden krijgt geen schadevergoeding voor een zoekgeraakte kerststal van 9 levensgrote figuren. Het museum heeft een niet bestaande stichting voor de rechter gedaagd. Door deze fout kan de rechter niet beoordelen of het museum recht heeft op een schadevergoeding. De kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant kon niet anders dan het Udense museum niet-ontvankelijk verklaren.

Het museum sloot in december 2001 een overeenkomst met de Stichting Museum Bevrijdende Vleugels in Best over de bruikleen van een kerststal met 9 meer dan levensgrote figuren. Het museum mocht de beelden voor onbepaalde tijd, tot wederopzegging, lenen. In september 2017 liet het Udense museum weten de beelden terug te willen hebben. Het museum uit Best had de kerststal volgens eigen zeggen echter niet in haar bezit en verwees naar een voormalig bestuurslid. Toen het Udense museum er met dit bestuurslid niet uitkwam, stapte zij naar de rechter. Het museum wilde kort gezegd een schadevergoeding van 11.344,51 euro voor de zoekgeraakte beelden.

In een dergelijk proces is het aan de verzoekende partij, in dit geval Museum voor Religieuze Kunst, om de tegenpartij op te roepen voor een zitting bij de rechtbank. Op de zogeheten dagvaarding had het museum als partij ‘Stichting Bevrijdende Vleugels’ vermeld. Tijdens een eerdere behandeling van de zaak is een afgevaardigde van ‘Stichting Bevrijdende Vleugels Best’ naar de zitting gekomen en liet toen weten dat de gedagvaarde stichting, de ‘Stichting Bevrijdende Vleugels’, niet bestaat.
In december kwam de zaak voor de inhoudelijke behandeling voor de rechter, maar het Udense museum had de naam van de gedaagde partij niet aangepast. Er verscheen geen tegenpartij voor de rechter.

De kantonrechter stelt vast dat er 2 stichtingen zijn die de woorden ‘Bevrijdende Vleugels’ in hun naam hebben en die gevestigd zijn in Best; de ‘Stichting Museum Bevrijdende Vleugels’ is per april 2007 deels opgenomen in de ‘Stichting Bevrijdende Vleugels Best’. De rechter concludeert – net als Stichting Museum Bevrijdende Vleugels eerder liet weten – dat het Museum voor Religieuze Kunst een niet-bestaande partij heeft opgeroepen. De rechter kan geen uitspraak doen in een zaak waarvan één van de procespartijen niet bestaat. Zij kan wel een uitzondering maken als duidelijk is wie het Udense museum bedoelde en als deze partij dat ook heeft begrepen. Op basis van de beschikbare informatie is dat in dit geval niet duidelijk voor de rechter.

De rechter oordeelt dat het Museum voor Religieuze Kunst na de eerdere zitting in juli jl. voldoende tijd heeft gehad de gewenste duidelijkheid te verschaffen. Dit is echter niet gebeurd. De rechter verklaart het museum daarom niet-ontvankelijk in hun zaak. Dit betekent dat de rechter niet toekomt aan de beoordeling van het eventueel toewijzen van een schadevergoeding.

Religieus museum kan fluiten naar kerststal (Foto ter illustratie ©pxhere)
Religieus museum kan fluiten naar kerststal (Foto ter illustratie ©pxhere)

Haase opent Australian Open tegen García-López, Bertens begint tegen Riske

In Melbourne is donderdag de loting voor de Australian Open afgewerkt. In het hoofdtoernooi bij zowel de mannen als de vrouwen is Nederland vooralsnog met één deelnemer aanwezig.

Robin Haase opent zijn jacht op de titel - of de jacht op zijn eerste tweederondeplek in acht jaar - tegen de Spaanse veteraan Guillermo García-López. Hij doet voor de vijftiende keer mee, vier keer vaker dan Haase, en schopte het alleen in 2015 tot de vierde ronde. De winnaar van het duel speelt tegen de Brit Kyle Edmund of de Tsjech Tomas Berdych.

Kiki Bertens heeft een kans(je) om na het toernooi de nummer één van de wereld te worden, maar moet haar zevende deelname wel beginnen met winst op de Amerikaanse Alison Riske. Die kwam in haar zeven eerdere deelnames twee keer tot de derde ronde, waar Bertens alleen vorig jaar in slaagde. De winnares speelt tegen olympisch kampioene Monica Puig uit Puerto Rico of de Russische Anastasiya Pavlyuchenkova.

Hof honoreert diverse wensen verdediging in zaak Wilders

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag de beslissingen gegeven op de onderzoekswensen van de verdediging in de zaak Wilders. Deze wensen waren kenbaar gemaakt tijdens de regiezittingen in deze zaak. Het hof heeft het verzoek afgewezen om het Openbaar Ministerie meteen, zonder nader onderzoek, niet-ontvankelijk te verklaren in de vervolging.

Het hof heeft verder beslist dat een aantal getuigen door de raadsheer-commissaris zal worden gehoord. Daaronder vallen I.W. Opstelten, destijds minister van Veiligheid en Justitie, en de toenmalige Voorzitter van het College van procureurs-generaal H. Bolhaar. Zij zullen naast enkele ambtenaren worden gehoord over de vraag of het Openbaar Ministerie de vervolgingsbeslissing zelfstandig, zonder inmenging van de minister, heeft genomen. Het hof heeft deze getuigenverzoeken toegewezen vanwege een onlangs aangetroffen notitie van een medewerker van het Openbaar Ministerie en de antwoorden op Kamervragen.

Daarnaast zal de officier van justitie worden gehoord die verantwoordelijk was voor de beslissing om de voormalig D66-leider A. Pechtold niet te vervolgen voor zijn uitlating over Russen. Deze officier van justitie was destijds ook het Hoofd van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie. Het hof heeft ten slotte ook het verzoek toegewezen om aanvullende rapportages van prof. A.N. Ellian en prof. T. Zwart. De zitting wordt hervat op 25 juni 2019. Op die datum maakt het gerechtshof Den Haag een aanvang met de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Mandigers via Harms naar kwartfinales Lakeside, Veenstra uitgeschakeld

Darter Willem Mandigers staat voor het eerst in zijn carrière in de kwartfinales op Lakeside, het WK van de BDO. De 29-jarige Eindhovenaar was te sterk voor de vijf jaar oudere Alkmaarder Wesley Harms, tweevoudig halvefinalist in Frimley Green.

Mandigers begon sterk en won de eerste set met 3-0. Vervolgens zakte hij echter wat weg, waardoor Harms, die vooral in set drie goed gooide, de tweede en derde set met 3-1 kon pakken. Via onder meer een elfdarter trok Mandigers set vier naar zich toe, waarna hij de vijfde set met een 136-finish voor ene twaalfdarter pakte. De zesde set leverde een 2-0 voorsprong op voor Harms, maar Mandigers knokte zich terug, zag Harms setdarts missen en maakte het af met dubbel 10, waar Harms op stond te wachten: 4-2.

Veenstra naar huis
Voor Richard Veenstra viel het doek in de achtste finales. De 37-jarige halvefinalist van 2016 ging onderuit tegen tweevoudig wereldkampioen Scott Waites: 1-4. Veenstra won de eerste set nog in vijf legs, had in set twee de pech dat Waites - die beduidend minder scoorde - zijn kansen wél pakte, en zag zijn eigen spel vervolgens flink inzakken. Waites begon juist beter te gooien en nam het heft duidelijk in handen, waarna hij zichzelf met een 160-finish op matchpoint zette. Dat maakte hij keurig af en dus is Mandigers de enige overgebleven Nederlander op Lakeside.

Whitehead maakt grote indruk
In de kwartfinales speelt Waites tegen zijn Engelse landgenoot Conan Whitehead, die op indrukwekkende wijze afrekende met Mark McGeeney, de nummer één van de wereld bij de BDO en verliezend finalist van vorig jaar. Na een wat stroef begin sloot Whitehead set één af met een 119-finish en vanaf dat moment kwam hij op gang. De triples vlogen erin alsof het niks was en vooral in set drie was er geen houden aan. Met twee twaalfdarters achter elkaar pakte Whitehead de set en met een twaalfdarter maakte hij de wedstrijd uiteindelijk ook af: 4-0.

Mandigers neemt het in de kwartfinales op tegen Michael Unterbuchner. De als vijfde geplaatste Duitser stuurde Wayne Warren overtuigend terug naar Wales: 4-0, waarbij hij slechts vier legs verloor. Met een 130-finish maakte Unterbuchner er in de vierde set een einde aan en dus staat hij net als vorig jaar bij de laatste acht.

Williams simpel door
Ook Jim Williams is nog drie zeges verwijderd van de titel. De als derde geplaatste Welshman rekende eveneens simpel af met landgenoot Dean Reynolds, die uitermate beroerd speelde en welgeteld twee legs won - beide keren doordat Williams meerdere darts op een dubbel liet liggen. Williams begon fenomenaal - de eerste leg kwam behoorlijk dicht bij een negendarter en ging uiteindelijk in elf darts uit - en zakte daarna wat in, maar het was ruimschoots voldoende om Reynolds volslagen kansloos te laten.

Williams speelt in de kwartfinales tegen de Engelsman Scott Mitchell of de Pool Krzysztof Kciuk. De Engelsen Glen Durrant en Scott Baker spelen in de achtste finales nog tegen elkaar, net als de Canadees David Cameron en de Noord-Ier Kyle McKinstry.

Vrouwen
Bij de vrouwen schopte tienvoudig wereldkampioene Trina Gulliver het tot de kwartfinales, door Karolina Podgorska uit Polen na het verlies van de eerste set alsnog met 2-1 te verslaan. Het veld voor de kwartfinales is daarmee compleet: Gulliver speelt tegen haar Engelse landgenote Lorraine Winstanley, de nummer één van de wereld, terwijl Maria O'Brien en Fallon Sherrock ook tegen elkaar spelen. Namens Nederland zitten Aileen de Graaf - tegen Anastasia Dobromyslova - en Sharon Prins - tegen Mikuru Suzuki - nog in het toernooi.

Zes ton cash onder keukenblok

Het tegengaan van spookbewoning in Rotterdam, leverde dinsdagmiddag twee mooie resultaten op. Agenten die een onderzoek instelden in een woning aan het Zuiderterras in Rotterdam-Zuid troffen daar grote sommen geld aan. Ruim zeshonderdduizend euro aan contanten lag in dikke bundels verstopt onder een keukenblok. In een tweede woning aan de Strevelsweg trof de politie twee vuurwapens en 22 kilo harddrugs aan. Een 36-jarige man en een 33-jarige vrouw zijn aangehouden op verdenking van witwassen.

Kort voor het middaguur bezochten agenten de woning aan het Zuiderterras. Want hoewel er ‘op papier’ niemand ingeschreven stond, had de politie sterke vermoedens dat mensen regelmatig de woning in- en uitgingen. Er bleken inderdaad een man en een vrouw aanwezig te zijn. Toen de agenten in een televisiekastje stapels geld aantroffen, wisten ze dat ze op het juiste spoor zaten.

Cash onder keukenblok
In de keuken lagen er diverse spullen die over het algemeen gebruikt worden bij het verpakken van verdovende middelen. Achter een plint onder het keukenblok lag ruim 600.000 euro verstopt. Ook zijn er cryptotelefoons in beslag genomen. Hiermee kunnen criminelen met elkaar communiceren zonder dat de politie meeluistert.

Harddrugs en vuurwapens
Deze doorzoeking bracht de politie ook op het spoor van een tweede woning aan de Strevelsweg in Rotterdam Zuid. Daar werden twee vuurwapens en 22 kilo harddrugs aangetroffen. Er was op dat moment niemand aanwezig. De politie doet onderzoek.

Zes ton cash onder keukenblok (Foto: Politie.nl)
Zes ton cash onder keukenblok (Foto: Politie.nl)

AH en IKEA gaan maaltijden thuisbezorgen

Goed nieuws voor mensen die te lui zijn om zelf te koken: Zowel IKEA als Albert Heijn zijn de samenwerking aangegaan met Thuisbezorgd.nl om hun warme prakkie op jouw bord te doen belanden. Het slechte nieuws? Voorlopig alleen beschikbaar in Amsterdam (Albert Heijn) en een gedeelte van Groningen (IKEA). 

IKEA Groningen
Als je op een van de volgende postcodes woont, kun je bij thuisbezorgd voor minimaal tien euro bestellen bij IKEA: 9711 (Binnenstad & Hortusbuurt) 9712 (Binnenstad & Hortusbuurt) 9712 (Korrewegwijk) 9712 (Oranjewijk) 9713 (Oosterparkwijk) 9714 (Korrewegwijk) 9722 (Coendersborg) 9722 (Helpman-Oost) 9722 (Villabuurt), 9723 (Oosterpoortwijk), 9723 (Roodehaan), 9724 (Oosterpoortwijk), 9725 (Herewegwijk), 9725 (Rivierenbuurt), 9731 (De Hunze), 9731 (Oosterhoogebrug) en 9731 (Ulgersmaborg). 

Albert Heijn Amsterdam
De maaltijden van het ‘Allerhande Kookt’-team, van rendang met snijbonen en basmati rijst tot paddenstoelenrisotto en hutspot met knolselderij en chorizo, worden bereid in een keuken in Amsterdam West. Hiervandaan worden de warme maaltijden binnen een half thuisbezorgd in een groot deel van Amsterdam, door Thuisbezorgd en Deliveroo, zo belooft de grootgrutter op haar website. 

XS4All en Telfort gaan verdwijnen

Vanmorgen heeft KPN een persbericht de wereld in geslingerd waarin werd aangekondigd dat ze 'vol in gaan zetten op het KPN merk'. In het kort houdt dit bericht in dat, medio 2019/2020, de merken Telfort, Telfort Zakelijk, XS4All en Yes Telecom zullen gaan verdwijnen van de consumentenmarkt.

"Met de focus op het KPN-merk gaan we de KPN-dienstverlening uitbreiden met de beste elementen van de afzonderlijke merken, zoals de hoogst gewaardeerde service van XS4ALL, de betaalbare voordeeldiensten van Telfort en de persoonlijke service en het deskundig zakelijk advies van Yes Telecom", aldus het persbericht.

Er wordt met geen woord gerept over de gevolgen voor de klanten van de verschillende merken, maar interne bronnen melden FOK! dat er, initieel, weinig zal veranderen voor deze groep mensen. De huidige abonnees blijven hun producten houden, maar zullen uiteindelijk overgaan naar het KPN merk. Diezelfde bron meldt tevens dat er aangegeven is dat de huidige klanten, na de migratie naar KPN, wel gebonden zouden blijven aan hun contract. Of dit juridisch haalbaar is, valt nog te bezien.

Enige reacties van XS4All-klanten geven al aan dat zij niet positief staan tegenover deze ontwikkeling, terwijl Telfort-klanten dit juist zien als een positieve zet van de internetprovider. Wat dit betekent voor het support niveau, en uiteraard personeel, van Telfort en XS4All is momenteel nog onbekend. Wat wel bekend is, is dat zeker het Telfort personeel omgeschoold gaat worden naar het KPN merk.

'Ajax ontvangt nieuw Chinees bod van 43 miljoen euro'

Guangzhou Evergrande bood vorige week al dertig miljoen euro op David Neres, maar dat bedrag werd door Marc Overmars nog als te laag ingeschaald.

De Chinezen hebben zich door deze reactie van de kant van Ajax echter niet laten afschrikken, aangezien De Telegraaf donderdagochtend weet te melden dat Guangzhou er een schepje bovenop heeft gedaan.

Er is volgens de ochtendkrant namelijk een bod van 43 miljoen euro binnengekomen op de burelen van de Amsterdamse club en inmiddels lijken de seinen voor een vertrek van de Braziliaan langzaam op groen te springen. Neres is ontevreden met zijn plek op de bank en vindt naar verluidt dat hem na de uitwedstrijd tegen Bayern München, misschien wel zijn beste in dienst van Ajax, onrecht is aangedaan door trainer Erik ten Hag, die de dribbelaar tegenwoordig vooral als invaller gebruikt.

Een overstap naar de Chinese Super League betekent daarnaast voor Neres een flinke salarisverhoging, wat een andere reden voor hem is om op de aanbieding in te gaan. De aanvaller is echter wel afhankelijk van de transferbusiness die Ajax deze maand nog doet: hij mag alleen maar vertrekken als Overmars erin slaagt om het Mexicaanse talent Diego Lainez op te pikken bij Club América. De nummer twee van de Eredivisie leek eerder al dicht bij de komst van de achttienjarige, maar kreeg onlangs concurrentie van Real Betis. Berichten uit Mexico wezen er woensdag echter weer op dat Ajax opnieuw de beste papieren in handen heeft, waardoor een transfer mogelijk slechts een kwestie van tijd is.

Vanwege het aanwezige vertrouwen in Vacláv Cerny zullen er verder geen aanvallende versterkingen meer worden gehaald als het lukt om Lainez te strikken. Als Neres inderdaad deze maand nog naar China verkast betekent dat een mooie winst voor zijn club. De Amsterdammers namen de 21-jarige aanvaller immers twee jaar geleden voor ruim twaalf miljoen euro over van São Paulo, dat wel mee gaat delen in een transfer. De Braziliaanse club zou 20 procent van de winst (31 miljoen euro) tegemoet mogen zien, wat uitkomt op een bedrag van 6,2 miljoen.

Het riool is bedoeld voor poep en plas, niet voor touw

In Sint Philipsland heeft iemand kennelijk nog nooit van wc-papier gehoord. Het Anna Jacobapolder-rioolgemaal heeft in 2018 maar liefst 50 keer stilgelegegen omdat iemand het nodig vond om touw door het riool te spoelen. Ook in 2017 (31 keer) en 2016 (7 keer) moesten medewerkers van het Waterschap eraan te pas komen om het gemaal te ontdoen van het touwachtige materiaal. 

Volgens het Waterschap brengen de storingen onnodige kosten en werk met zich mee. Tot op heden is de 'touwtrekker' nog niet geidentificeerd, het Waterschap denkt dat het ergens in de kern van de Anna Jacobapolder in het riool terecht komt. Het Waterschap benadrukt dat een goed werkend riool belangrijk is voor de volkgezondheid. Mensen kunnen hier zelf aan bijdragen door het riool alleen te gebruiken waarvoor het bedoeld is: poep, plas en toiletpapier, aldus het waterschap. 

Het riool is bedoeld voor poep en plas, niet voor touw (Foto: Waterschap Scheldestromen)
Het riool is bedoeld voor poep en plas, niet voor touw (Foto: Waterschap Scheldestromen)

Europese nederlaag basketballers Donar, Leiden wint

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de Europe Cup hun tweede nederlaag geleden in drie wedstrijden in de tweede groepsfase. Het Italiaanse Pallacanestro Varese kwam op bezoek in het MartiniPlaza en trok met winst huiswaarts: 67-73.

Halverwege stond het met 35-35 nog gelijk, maar in het derde kwart sloegen de Italianen een klein gat. Tot twee keer toe kwam Donar bijna langszij, maar ondanks 18 punten van Grant Sitton en 15 van Lance Jeter was het niet genoeg om voor een verrassing te zorgen.

ZZ Leiden kreeg bezoek van het Finse Kataja Basket en winst na twee nederlagen een eerste zege te boeken. Een 38-29 ruststand werd door de Leidenaren gestaag uitgebouwd en dankzij het kwartet Darius Thompson (24 punten), Maurice Watson Jr, Clayton Vette (beiden 17 punten) en Mohamed Kherrazi (16 punten) won de ploeg met 87-72.

'Releasedatum Metroid Prime 4 gelekt'

Heel wat Switch-eigenaren zullen ernaar uitkijken: Metroid Prime 4. Behalve een korte video waarin de titel verscheen is er nog maar weinig bekend over het nieuwe avontuur van intergalactisch premiejager Samus Aran. De Tsjechische online gamewinkel SuperGamer beweert nu echter de releasedatum van de game te weten.

Vrijdag 29 november 2019, dat is de dag waarop Metroid Prime 4 uitkomt, volgens de winkelpagina van SuperGamer. Hoewel bovenaan de pagina nog staat dat dit de verwachte datum is, zeggen ze onderaan dat de game op die dag op voorraad is.

Het is geen vreemde gok dat Nintendo vlak voor de feestdagen met een grote release komt. Eind vorig jaar heeft Reggie Fils-Aimé nog aangegeven dat de ontwikkeling van Metroid Prime 4 een goed eind op weg is, maar dat hij nog geen datum kan en gaat noemen. Zolang het dus enkel bij een Tsjechische webshop blijft en Nintendo geen uitsluitsel geeft, kan het geen kwaad dit nieuws vooralsnog met een flinke lading zout te nemen.

Voor miljoenen euro's aan cocaïne tussen fruit

In alle vroegte trof de politie dinsdagochtend enkele honderden kilo’s cocaïne aan in een container bij een transportbedrijf in Heusden. De recherche is een onderzoek gestart naar de herkomst van de drugs.

De politie werd gewaarschuwd nadat de drugs werden ontdekt tussen de lading. Agenten troffen een grote partij drugs aan tussen het fruit in de container. Onduidelijk is hoe en waar de drugs in de container zijn gekomen. Dat wordt verder onderzocht. De politie gaat er niet van uit dat het bedrijf iets met de drugs te maken heeft. De container was afkomstig uit Rotterdam.

Miljoenen euro's
De partij heeft een straatwaarde van tientallen miljoenen euro’s. Vermoedelijk was het de bedoeling van de betrokkenen om de drugs voor aankomst bij het afleveradres uit de container te halen en is dit om onbekende redenen niet gelukt. De drugs zijn afgevoerd voor vernietiging. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Blizzard eert Stan Lee met cameo in World of Warcraft

Blizzard heeft ter nagedachtenis aan Stan Lee de NPC Stanley toegevoegd aan de mmorpg World of Warcraft. Stan Lee, die vorig jaar november is overleden, stond naast het verzinnen van een heel aantal van Marvels superhelden bekend om zijn vele cameo’s in de films uit ditzelfde comic-universum.

De 8.1.5-patch die de cameo van Stan Lee toevoegt is momenteel live op de PTR. Tot dusver is Stanley alleen gezien in Stormwind, herkenbaar als een dunne man met grijswit haar, een snor en pilotenbril die zo nu en dan "Excelsior!" zegt. In onderstaande video kun je hem zien. Hoewel hij daar de uitrusting en kleuren van de Alliance draagt, is er in de update-bestanden ook een Stanley gevonden in Horde-uitrusting en een in neutrale kleuren zonder armor.

Het is niet de eerste keer dat World of Warcraft wordt aangegrepen om een celebrity te eren. Eerder heeft Blizzard al een personage toegevoegd ter nagedachtenis aan Robin Williams, die zelf een fervent gamer was.

Switch Online krijgt deze maand Zelda II en Blaster Master erbij

Als je een Nintendo Switch Online abonnement hebt krijgt je elke maand toegang tot nieuwe NES-games. Deze maand worden weer twee klassiekers toegevoegd: Blaster Master en Zelda II: The Adventure of Link. De games zijn vanaf 16 januari beschikbaar via de NES app.

Nintendo's nieuwe online service kost twintig euro per jaar en geeft je dus naast de mogelijkheid om online te spelen ook toegang tot allerlei NES-games. Leden kunnen onder andere al Super Mario Bros., Metroid en Ninja Gaiden spelen.

The Walking Dead: The Final Season Episode 3 trailer

Episode 3 van The Walking Dead: The Final Season komt dan toch uit en de nieuwe onderstaande trailer is daar het bewijs van. Het project was een tijdlang gestaakt omdat ontwikkelaar Telltale Games failliet ging. Skybound Games nam een aantal oud-medewerkers van Telltale en het project over om het seizoen alsnog af te maken.

'Episode 3: Broken Toys' komt op 15 januari uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc via de Epic Games Store. Hierna is alleen nog 'Episode 4: Take Us Back' over. Dit laatste seizoen maakt het verhaal van Clementine af.

Asta en Deku doen mee in Jump Force

Jump Force, de vechtgame waarin diverse Shonen Jump-manga personages samenkomen om tegen elkaar te knokken, laat in een nieuwe trailer weer twee van de vechtersbazen zien. Dit keer worden Izuku Midoriya uit My Hero Academia en Asta uit Black Clover getoond.

Ze zijn allebei het hoofdpersonage in hun eigen serie en beide series zijn relatief populair in Japan. My Hero Academia is een stuk populairder in het westen, het gaat immers over superhelden.

Jump Force komt 15 februari 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc via Steam.

Artyom Custom Edition van Metro Exodus is niet te koop

Deep Silver, 4A Games en Metro-auteur Dmitry Glukhovsky onthullen de Artyom Custom Edition van Metro Exodus. Deze editie is zo gelimiteerd dat er maar tien exemplaren van zijn gemaakt, en ze zijn in geen enkele winkel te koop. In plaats daarvan krijgen Metro-fans de kans een exemplaar te winnen via een aantal promotionele wedstrijden die voor de komende weken zijn gepland.

Deze handgemaakte edities bevatten onder andere een selectie van Artyoms iconische uitrusting, inclusief een volledig functionele Nixie Watch. De pakketten worden geleverd inclusief een certificaat van echtheid, persoonlijk ondertekend door Dmitry Glukhovsky en Andrew ‘Prof’ Prokhorov, Creative Director en medeoprichter van 4A Games.

"We hebben samengewerkt met de gerenommeerde vakmensen van DB Props, gevestigd in de wereldberoemde Shepperton Studios, om de ultieme verzameling voor Metro-fans te ontwerpen en produceren", zei Huw Beynon, Head of Global Brand Management bij Deep Silver. "Elk item is een authentiek ‘real-world’ object dat met de hand is gemaakt op basis van 4A’s originele ontwerpen. We wisten dat we Artyoms kenmerkende Nixie Watch nooit recht konden doen met een replica, dus besloten we hem in het echt te maken."

De Artyom Custom Edition bestaat uit een metalen munitiekist met de volgende inhoud:

  • Een volledig functionele, handgemaakte Nixie Watch
  • Een gasmasker en filter
  • Een werkende kogelaansteker gemaakt van een onklaar gemaakte huls
  • Een handgemaakt metalen Spartan-identiteitsplaatje met de naam van de ontvanger erin gegraveerd
  • Een leren map en kaart van de reis van de Aurora
  • Een gepersonaliseerd certificaat van echtheid, ondertekend door Dmitry Glukhovsky en Andrew ‘Prof’ Prokhorov

De eerste van deze tien onbetaalbare edities is geschonken aan 4A Games. De overige negen zijn de komende weken te winnen via een reeks promotionele wedstrijden. Als je kans wil maken moet je je registreren op de officiële website of Metro Exodus volgen op Twitter of Facebook.

Veel Ace Combat 7: Skies Unknown filmpjes

Bandai Namco is druk bezig om vliegtuigen te introduceren die we in Ace Combat 7: Skies Unknown tegen gaan komen. Ook de openingsfilm is nu op YouTube te vinden.

Ace Combat 7: Skies Unknown komt 18 januari uit op PlayStation 4 met PSVR-ondersteuning en Xbox One. Pc-eigenaren moeten tot 1 februari wachten. In onze preview kun je lezen wat je mag verwachten van de game.

Intro

Su-34 

F-22A

FOK! Wat een weer: bewolkt en wat neerslag

Dag dames en heren, appelen en peren.  

Dat was toch een heel aardige dag gisteren . In eerste instantie vielen er nog een paar buitjes, maar die trokken in de loop van de dag allemaal weg. Het weer bekende zowaar weer eens kleur, want er waren prachtige blauwe luchten te zien. De blauwe lucht werd afgewisseld met wat kleine stapelwolkjes. Het was ook helemaal niet onaangenaam met 5 tot 8 graden. Alleen de wind maakte het voor het gevoel iets frisser.

Afgelopen nacht was het dan helemaal helder en koelde het af naar waarden rond het vriespunt. In het oosten iets lager, maar in het westen iets hoger. 

Vandaag starten we dan nog met wat zon. In de loop van de ochtend en middag neemt de bewolking echter toe, en in de loop van de middag gaat er ook wat regen vallen. In het zuidoosten is wat natte sneeuw mogelijk. De Vaalserberg kan echter een wit tapijtje krijgen. Het wordt ook iets frisser dan vandaag met maxima tussen de 2 en 5 graden. De wind draait van noord naar west.

De komende dagen lijken weer grijs en somber te verlopen. 

Fijne avond!  

mooie lucht4 (Foto: DJMO)
Een mooie lucht. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Tweehonderdduizendste camera aangemeld bij politie

Om de politie te helpen bij het oplossen van misdrijven, kunnen burgers en ondernemingen hun bewakingscamera aanmelden bij Camera in Beeld. Vandaag wordt in Haarlem de eigenaar van de tweehonderdduizendste aangemelde camera verrast met een oorkonde. Ook lanceert minister Grapperhaus dan de campagne ‘Excellent Cameratoezicht’. Daarmee kunnen ondernemers de kwaliteit van hun camerabeelden controleren en verbeteren.

Steeds meer particulieren en ondernemers beveiligen hun eigendommen met camera’s. Deze beelden kunnen goed van pas komen bij politieonderzoeken. Om te weten waar de camera’s hangen, maakt de politie sinds 2014 gebruik van een databank, genaamd ‘Camera in Beeld’. Burgers en ondernemers kunnen hun camera daar aanmelden via de website politie.nl. Onlangs ontving de politie de tweehonderdduizendste aanmelding. ‘Mensen willen graag met de politie meedenken en ons helpen’, zegt projectleider Karel van Engelenhoven.

Doorslaggevende rol
Dankzij de database kan de politie snel zien waar camera’s hangen en de beelden veilig stellen na een misdrijf. Dat heeft resultaat. Bijvoorbeeld afgelopen zomer in een ernstige verkrachtingszaak van een studente in Rotterdam. Toen kreeg het onderzoekteam aan de hand van particuliere camerabeelden een verdachte in beeld. ‘Camera in Beeld had een doorslaggevende rol in het onderzoek’, zegt een van de teamleiders. ‘Beeldmateriaal kan heel belangrijk zijn bij de opsporing van ernstige misdrijven, dus de hulp van burgers heeft absoluut meerwaarde.’

Privacywetgeving
Nederland telt naar schatting ruim anderhalf miljoen camera’s. De databank kan dus nog veel voller. Mensen aarzelen soms uit angst dat ze de privacywetgeving overtreden met hun camera. Dat is vaak onterecht. ‘Je mag best een stukje van de openbare weg filmen bij het bewaken van je eigendommen’, zegt Van Engelenhoven. ‘Zolang het maar binnen de perken blijft en duidelijk is gemaakt dat er een camera hangt. Bijvoorbeeld door middel van een waarschuwingssticker.’ Ook vrees voor eventuele represailles van personen die op de beelden te zien zijn, is ongegrond. De politie vordert de beelden die ze nodig heeft voor onderzoek. De eigenaar van de beelden moet ze dan dus afstaan.

Excellent Cameratoezicht
Vandaag vindt ook de landelijke aftrap plaats van Excellent Cameratoezicht. Dit is een initiatief van Rijksoverheid, politie, het CCV en het Platform Criminaliteitsbeheersing dat moet zorgen voor betere kwaliteit van de opgenomen beelden van winkeliers en bedrijven. Ondernemers kunnen online een scan aanvragen. Daarna beoordeelt een rapporteur ter plekke in hoeverre de opgenomen beelden bruikbaar zijn. Aan de hand daarvan kan de aanvrager maatregelen nemen ter verbetering van de beeldkwaliteit. Wie een scan aanvraagt, wordt direct aangemeld bij Camera in Beeld.

Tweehonderdduizendste camera aangemeld bij politie (Foto politie.nl)
Tweehonderdduizendste camera aangemeld bij politie (Foto politie.nl)

Ruim 5,9 miljard euro wegenbelasting in 2019

Rijk en provincies verwachten voor 2019 ruim 5,9 miljard euro aan wegenbelasting te innen, bijna 0,2 miljard euro meer dan in 2018. De belastingopbrengsten stijgen met name door een groeiend wagenpark. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de begrotingen van provincies voor 2019.

De wegenbelasting bestaat uit een Rijksdeel en een deel dat bestemd is voor de provincies. De belastingbetaler krijgt overigens maar één aanslag. Het Rijk verwacht voor 2019 opbrengsten van bijna 4,3 miljard euro, 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Provincies verwachten ruim 1,6 miljard euro te ontvangen, 2,5 procent meer dan in 2018. In eerdere jaren hadden veranderingen in fiscale maatregelen effect op de opbrengsten, maar in 2018 en 2019 zijn de verwachte opbrengsten vooral hoger door meer autobezit en hogere tarieven bij het Rijk en enkele provincies.

Zeeuwse autobezitters betalen extra verhoging
Zeeland verhoogt het opcententarief, de provinciale toeslag voor de motorrijtuigenbelasting, met 8,3 procent. Deze tariefsverhoging en meer auto’s op de weg zorgen voor ruim 4 miljoen euro hogere inkomsten voor de provincie in vergelijking met 2018. Zeeland gebruikt deze inkomsten om de begroting op orde te krijgen na financiële tegenvallers in de afgelopen jaren.

In acht van de twaalf provincies verandert het opcententarief niet. Autobezitters in deze provincies betalen alleen meer wegenbelasting door een verhoging van het Rijkstarief. Het Rijk verhoogt het tarief net zoals Flevoland, Groningen en Friesland.

Wat merken automobilisten van de tariefstijgingen?
Voor een benzinevoertuig in de gewichtsklasse 1.151 tot 1.250 kilogram, bijvoorbeeld een Volkswagen Golf of Skoda Octavia, betaalt een eigenaar 4 tot 20 euro per jaar meer dan in 2018. De eigenaar van zo’n benzineauto betaalt in 2019 in Noord-Holland 552 euro. Een Zeeuwse automobilist betaalt voor diezelfde auto 608 euro per jaar, een Drentse autobezitter 616 euro. Het Rijksdeel voor benzinevoertuigen in deze gewichtsklasse bedraagt bijna 365 euro per jaar.

Voor dieselrijders werken de tariefsverhogingen harder door. Een Zeeuwse dieselrijder met een auto in deze gewichtsklasse betaalt 1.248 euro in 2019, 32 euro meer dan vorig jaar. Het Rijksdeel van dieselvoertuigen in deze gewichtsklasse bedraagt iets meer dan 1.000 euro per jaar.

Havisten krijgen recht naar vwo te gaan

Minister Slob (Basis- en voortgezet onderwijs) gaat de wet wijzigen om ervoor te zorgen dat havo-scholieren het recht krijgen om door te stromen naar het vwo. Zo krijgt iedere leerling met potentie een eerlijke en gelijke kans om door te stromen. Op dit moment hanteren scholen verschillende toelatingseisen.

Sommige scholen hanteren bijvoorbeeld de eis dat leerlingen gemiddeld een 7,5 hebben. Dit terwijl andere scholen een motivatie-eis of helemaal geen aanvullende toelatingseisen hebben om tot het vwo te worden toegelaten. “Iedere havist verdient een eerlijke kans om na het behalen van een havo-diploma door te stromen naar het vwo. Alle leerlingen verdienen de kans om het maximale uit zichzelf te halen. Ook als je bijvoorbeeld wat later bloeit dan je klasgenootjes”, aldus minister Slob over de wet die volgens planning in schooljaar 2020/ 2021 in gaat.

Uitval tegengaan
De verschillen tussen havo en vwo kunnen ervoor zorgen dat leerlingen die de overstap gemaakt hebben, uitvallen op het vwo. Om leerlingen goed voor te bereiden op de overstap, worden verschillende mogelijkheden onderzocht. Een van de mogelijkheden die onderzocht wordt is een uniforme toelatingseis. Zo’n eis zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat de leerling acht havo-vakken moet hebben afgerond, in plaats van zeven.

Voor het recht van doorstromen van vmbo gl/ tl naar havo is al een wetstraject gestart. Dit voorstel wordt eind februari naar de Tweede Kamer gestuurd.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.