FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 januari 2019

Riiber op noordse combinatie ook na de jaarwisseling de beste

Jarl Magnus Riiber blijft op de noordse combinatie simpelweg de beste. De nog altijd maar 21-jarige Noor won zaterdag in de World Cup in het Estse Otepää, waar zijn rappe benen in de slotfase te sterk waren voor de rest.

De kwalificaties van het schansspringen van vrijdag werden gebruikt als wedstrijdresultaat, omdat er zaterdag door de wind niet gesprongen kon worden. De Oostenrijker Franz-Josef Rehrl sprong daar naar de eerste plek en dat was knap: de Italiaanse en Oostenrijkse ploegen arriveerden door logistieke problemen in Estland zonder ski's. Gelukkig waren de teams van Polen en Noorwegen bereid om het een en ander uit te lenen, waardoor Rehrl het op de ski's van de Pool Szczepan Kupczak uitstekend deed.

Rehrl, Riiber, Espen Bjørnstad, Mario Seidl en Akito Watabe begonnen binnen elf seconden van elkaar aan de tien kilometer langlaufen en vormden dan ook al snel een groep. Die bleef lang samen, hoewel Bjørnstad in de slotfase wegviel.

Achter de kopgroep vonden de Oostenrijker Martin Fritz en de Duitsers Vinzenz Geiger en Manuel Faisst elkaar en het was Fritz die in de laatste anderhalve kilometer de sprong naar de kopgroep maakte. Daar opende Riiber de aanval, met succes: Watabe deed een vergeefse poging de jonge Noor bij te halen en werd tweede, Fritz sprintte landgenoten Seidl en Rehrl er nog uit voor plek drie, zijn eerste World Cup-podium ooit.

In Otepää komen ook de vrouwen in actie en dat is bijzonder: een World Cup hebben ze nog niet, maar ze debuteren deze week in de winterse versie van de Continental Cup, één niveau lager. De winst ging daar - zoals eigenlijk altijd in de nog zeldzame vrouwenwedstrijden - naar Tara Geraghty-Moats. De 25-jarige Amerikaanse nam het vooral op tegen tieners: twee van de zeventien andere deelneemsters zijn ook vóór 2000 geboren, maar die kwamen niet in de buurt van het podium.

Ayane Miyazaki uit Japan werd op 53 seconden tweede, voor de Noorse Gyda Westvold Hansen (+1:28), beiden 16 jaren jong. De noordse combinatie staat bij de vrouwen nog behoorlijk in de kinderschoenen, maar voor de komende jaren zit een World Cup-cyclus en een WK er mogelijk in, met in de toekomst deelname aan de Olympische Spelen.

Díaz krijgt opmerkelijke clausule in contract bij Real Madrid

Brahim Díaz staat op het punt om van Manchester City naar Real Madrid te gaan, waar hij een opvallende clausule in zijn contract krijgt.

De 18-jarige aanvaller levert City minimaal vijftien miljoen euro op en die transfersom kan oplopen tot bijna 25 miljoen. City heeft bovendien met Real Madrid afgesproken dat de Engelsen 15 procent van de transfersom ontvangen als Díaz wordt doorverkocht. Maar die clausule geldt niet voor iedere club.

Manchester City krijgt namelijk liefst 40 procent (!) van de transfersom als Real Madrid de speler verkoopt aan Manchester United. Het talent kwam op 14-jarige leeftijd in de jeugdopleiding van The Citizens terecht. Tot dat moment speelde hij voor Málaga. Vorig seizoen kwam Díaz nog tien keer in actie in het eerste elftal, waarvan vijfmaal in de Premier League, maar deze jaargang kwam hij niet verder dan drie duels in de League Cup.

City deed meerdere pogingen om de speler voor langere tijd aan zich te binden, maar de onderhandelingen leverden geen overeenkomst op. De transfersom die Real Madrid betaalt loopt op wanneer Díaz een bepaald aantal wedstrijden voor Los Blancos speelt en als hij in de Spaanse hoofdstad een nieuw contract krijgt.

Real heeft beloofd dat Díaz dit seizoen zeker een kans gaat krijgen in de hoofdmacht. Mogelijk kan hij komende woensdag zijn debuut al maken in het duel met Leganés, in de achtste finales van de Copa del Rey.

Tiener helpt Arsenal op weg naar eenvoudige bekerzege

Arsenal heeft zich op eenvoudige wijze geplaatst voor de vierde ronde van de FA Cup. Het elftal van coach Unai Emery had geen kind aan Blackpool.

Arsenal was zonder een groot aantal vaste waarden afgereisd naar Bloomfield Road, maar dat deerde de ploeg niet. Nadat Eddie Nketiah in de openingsfase al enkele uitstekende mogelijkheden om zeep had geholpen, bezorgde Joe Willock the Gunners na elf minuten voetballen alsnog een vroege voorsprong. De 19-jarige middenvelder was er als de kippen bij om een rebound met het hoofd binnen te werken, nadat Aaron Ramsey in eerste instantie uit een vrije trap de lat had geteisterd.

Armand Gnanduillet had Petr Cech vroeg in de wedstrijd tot een redding gedwongen, maar verder had Arsenal weinig te duchten van de thuisploeg. De 0-2 volgde op slag van rust, met opnieuw Willock als doelpuntenmaker. De Engelse belofte tikte de bal bij de tweede paal binnen, nadat een voorzet van Carl Jenkinson met de voet was verlengd door Nketiah. Jenkinson was bij Arsenal overigens basisspeler, doordat aanvoerder Laurent Koscielny op het laatste moment was afgehaakt met een rugblessure.

Arsenal speelde zodoende na 45 minuten al een gewonnen wedstrijd. De formatie van Emery kon na de onderbreking rustig aan doen en hoefde eigenlijk nauwelijks kansen weg te geven. Alex Iwobi pikte acht minuten voor tijd uiteindelijk ook nog zijn doelpunt mee: de Nigeriaan tikte binnen nadat Ramsey in eerste instantie op doaelman Mark Howard was gestuit, al leek hij daarbij wel buitenspel te staan. Howard had in de absolute slotfase nog enkele knappe reddingen in huis, waardoor een grotere nederlaag Blackpool bespaard bleef.

Isimat verlaat trainingskamp om transfer naar Besiktas af te ronden

Nicolas Isimat-Mirin vervolgt zijn carrière waarschijnlijk bij Besiktas. Dat meldt zijn club PSV zaterdagavond.

De Eindhovenaren werken mee aan een transfer en Isimat-Mirin heeft daarom toestemming gekregen om het trainingskamp te verlaten. PSV bereidt zich momenteel in Qatar voor op de tweede seizoenshelft. De koploper van de Eredivisie bevestigt ook dat het om onderhandelingen met Besiktas gaat.

Nicolas Isimat-Mirin staat sinds juni 2015 onder contract bij PSV, dat hem toen al een jaar van AS Monaco had gehuurd. De Monegasken ontvingen 2,4 miljoen euro voor de Fransman. In ruim vier jaar tijd speelde de 27-jarige verdediger 130 wedstrijden in het eerste elftal van PSV. De vorige seizoenen onder leiding van Phillip Cocu was hij basisspeler.

Toen Mark van Bommel echter trainer werd in Eindhoven, belandde Isimat-Mirin op de bank. "Ik vind dat Isimat het niet verdient om te spelen. Hij valt me tegen", zei Van Bommel vorige maand. "Wij vragen in onze speelwijze bepaalde dingen van spelers en die brengt hij gewoon niet. Trent Sainsbury doet dat beter."

PSV, dat in de Eredivisie nog steeds twee punten voorsprong heeft op Ajax, hervat de competitie over twee weken tegen FC Emmen (zondag, uit). De selectie verblijft nog tot zaterdag 12 januari in Doha, waar een dag eerder een oefenwedstrijd wordt gespeeld tegen Club Brugge.

Wielrenner (90) test positief op doping

Een wielrenner die positief test bij een dopingcontrole, dat gebeurt wel vaker. Een positieve test van iemand die al de leeftijd van negentig jaar heeft bereikt is zelfs voor wielerbegrippen bijzonder. Het overkwam de Amerikaan Carl Grove.

Grove deed mee aan de Amerikaanse kampioenschappen baanwielrennen en won de sprinttitel in de categorie 90 - 94 jaar. Aan leeftijdsdiscriminatie werd niet gedaan dus moest ook Grove een dopingcontrole ondergaan. Daarin testte hij positief op het middel epitrenbolone. Gelukkig heeft goed naar zijn voorgangers gekeken waardoor hij ook met een verklaring kon komen. Het zou komen door het eten van 'besmet vlees', zo verklaarde hij tegenover de BBC.

Zijn titel raakte hij uiteraard kwijt maar een schorsing kreeg Grove niet. Het Amerikaanse antidopingagentschap USADA gaf hem een waarschuwing.

Man valt vrouw aan, UFC-vechter neemt aanvaller te grazen

In de Bosnische hoofdstad Sarajevo gaat men ook wel eens een avondje stappen. Zo ook een verder onbekende vrouw, die vervolgens de nachtclub verliet en plots aangevallen werd door een of ander randfiguur, eveneens afkomstig uit de club.

De forse man pakte de vrouw beet en trok haar achter een auto, maar hij had er wel even een verkeerde plek voor uitgekozen: bij de nachtclub werkt namelijk ene Denis Stojnic, voormalig zwaargewicht bij de UFC, waar hij ooit de octagon deelde met onder meer Cain Velasquez en Stefan Struve.

De nu 38-jarige Stojnic zag het voorval op de beveiligingscamera, liep naar buiten en werkte de aanvaller vakkundig tegen de grond, waarna de beveiliging het overnam. "Helaas gebeuren dit soort zaken in mijn land steeds meer en het is mijn burgerplicht om te zorgen dat mensen zich hier veilig voelen", reageerde Stojnic.

Het voorval in Sarajevo (Bron: YouTube)

Bobsleeërs De Bruin en De Bruin pakken beste World Cup-resultaat ooit

Bobsleeër Ivo de Bruin heeft tijdens de World Cup in het Duitse Altenberg zijn beste resultaat ooit geboekt. Met remmer Janko Franjic eindigde de 32-jarige Nederlander als zevende, zijn eerste top-10-klassering ooit op het hoogste niveau.

De Bruin en Franjic stonden na één run nog op de elfde plek op 0,55 seconden van Justin Kripps en de jarige Cameron Stones uit Canada. Die vielen nog wel terug naar plek twee: Francesco Friedrich en remmer Thorsten Margis knalden met een geweldige tweede run van de derde naar de eerste plek.

Kripps en Stones eindigden op 0,37 seconden als tweede, de Letten Oskars Kibermanis en Matiss Miknis werden derde op 0,48 seconden. De Bruin en Franjic waren in de tweede run goed voor de op vier na snelste tijd van iedereen en schoven zo flink op naar plek zeven.

Het was sowieso een uitstekende dag voor de Nederlander: zijn Canadese vrouw Christine de Bruin eindigde met remster Kristen Bujnowski als tweede, haar eerste World Cup-podium ooit. De zege was voor olympisch kampioene Mariama Jamanka, die voortgestuwd werd door startraket Annika Drazek.

Vooral een geweldige tweede run hielp het duo naar de leiding, want Mica McNeill en Douglas Montell stonden na één run nog bovenaan. De Britse dames kenden echter een mindere tweede run en vielen terug naar plek vier, met Elana Meyers Taylor en Lake Kwaza (+0,39) nog op het podium.

Rodelaarster Taubitz wint in zware sneeuwval, Tobi's verslagen op thuisbaan

Tijdens de World Cup rodelen in het Duitse Königssee, de eerste wedstrijden van 2019, heeft Julia Taubitz zaterdag haar tweede overwinning gepakt. De wedstrijd werd geteisterd door zware sneeuwval, wat voor hoogst ongebruikelijke uitslagen zorgde.

Bij de vrouwen stond de doorgaans weinig succesvolle Ekaterina Katnikova na één run aan de leiding. De Russische mocht vroeg naar beneden en profiteerde daar optimaal van. Haar meer ervaren landgenote Tatyana Ivanona zette de tweede tijd neer, plek drie was voor de jongste Oostenrijkse: qualifier Lisa Schulte.

Taubitz stond na één run op de zesde plek, maar was in run twee zeer indrukwekkend. Niemand kwam nog serieus bij haar in de buurt en de Amerikaanse Summer Britcher - negende na heat één - eindigde op 0,420 seconden als tweede.

Plek drie en een eerste podium ooit was er voor de 18-jarige Oostenrijkse Hannah Prock (+0,615), de dochter van rodellegende Markus Prock. De dochter van een andere legende, Viktoria Demchenko, kende een zware crash en kwam hard met haar hoofd tegen de rand van de baan. Ze was duidelijk bewusteloos, maar later bleek dat ze gelukkig alleen voor de zekerheid nog even naar het ziekenhuis werd gebracht.

World Cup-leidster Natalie Geisenberger stond na één run op een dramatische zestiende plek, maar wist zich nog op te werken naar plek acht. Daardoor kon ze Taubitz van het lijf houden in de strijd om plek één in het World Cup-klassement. 

Bij de dubbels wonnen Tobias Wendl en Tobias Arlt sinds 2009 álles op hun thuisbaan: zeven World Cup-wedstrijden en één WK. Daar kwam een einde aan, want landgenoten Toni Eggert en Sascha Benecken sloegen in run één al een groot gat. Daar konden de Tobi's nauwelijks meer iets aan doen en op 0,306 seconden werden ze tweede. Thomas Steu en Lorenz Koller uit Oostenrijk pakten op grote afstand (+0,832) de derde plek.

De wedstrijden zijn hier terug - en live - te zien.

Boomstra verslaat Schwarzman in zesde partij op WK dammen

Na vijf remises op rij Roel Boomstra de eerste overwinning behaald in de tweekamp met Alexander Schwartzman op het WK dammen. Na zes van de twaalf partijen staat de 25-jarige Nederlandse dammer nu met 7-5 voor.

In totaal moeten er twaalf wedstrijden worden gespeeld tussen de Boomstra, de wereldkampioen van 2016, en de titelverdediger de Rus Schwartzman. De speler met de meeste punten wint, maar dan moet diegene wel drie wedstrijden hebben gewonnen. Eindigt de tweekamp onbeslist, dan volgt op 13 januari nog een tiebreak.

Duitser Bunse grijpt derde tourkaart op Q-School PDC

Darter Christian Bunse is de derde dagwinnaar geworden op de Europese Q-School van de PDC. Na twee dagen van Nederlands succes was het ditmaal raak voor de Duitser, hij won in de finale van de Tsjech Pavel Jirkal. Het werd 5-2. 

Door de winst van Bunse heeft nu de complete top tien van de Development Tour, de jongerencompetitie van de PDC, nu een tourkaart en spelen in 2019 allemaal op het hoogste niveau. Hij werd uiteindelijk tiende op de Development Tour, waar hij driemaal de finale wist te halen. Daarnaast maakte hij ook drie keer zijn opwachting op een Euro Tour-toernooi. De 23-jarige darter uit het Duitse Diemelsee kende een lastig parcours naar de finale. Bunse moest afrekenen met onder meer Patrik Kovacs, Ryan de Vreede, Nico Blum en Boris Koltsov. 

Dag drie van de Q-School kende weinig Nederlands succes. Bij de laatste zestien viel het doek voor de laatste oranjeklanten, zowel Ryan de Vreede, Yordi Meeuwisse en Maik Kuivenhoven verloren in deze ronde. Co Stompé en Jeffrey de Graaf kwamen niet meer in actie, zij kozen ervoor om zich te gaan richten op de Challenge Tour.

Op de vierde en laatste dag van de European Q-School zal er opnieuw één rechtstreekse tourkaart worden verdeeld. Voor de overige spelers is het tellen geblazen. Van alle resultaten wordt een ranglijst gemaakt, de beste spelers op deze ranglijst krijgen ook een tourkaart. Hoeveel spelers er via die ranking een tourkaart zullen krijgen is nog onduidelijk. Pas nadat de inschrijving van de Britse Q-School is gesloten, weten we het aantal. 

PDC Q-School - dag III - Laatste zestien
Niels Heinsøe 5-3 Sebastian Steyer
Boris Koltsov 5-4 James Bailey
Nico Blum 5-1 Roxy-James Rodriguez
Christian Bunse 5-2 Ryan De Vreede
Kenny Neyens 5-4 Yordi Meeuwisse
Jose De Sousa 5-4 Karel Sedlacek
Pavel Jirkal 5-3 Ricardo Pietreczko
Jesús Noguera 5-4 Maik Kuivenhoven

Kwartfinales
Boris Koltsov 5-0 Niels Heinsøe
Christian Bunse 5-2 Nico Blum
Kenny Neyens 5-1 Jose De Sousa
Pavel Jirkal 5-4 Jesús Noguera

Halve finales
Christian Bunse 5-3 Boris Koltsov
Pavel Jirkal 5-2 Kenny Neyens

Finale
Christian Bunse 5-2 Pavel Jirkal

NK wielrennen 2019 naar Ede

De Nederlandse kampioenschappen wielrennen op de weg zijn dit jaar in het Gelderse Ede. Het parcours voor de wedstrijden, die eind juni plaatsvinden, wordt de komende weken uitgestippeld.

Het NK wordt op drie dagen verreden. Op woensdag 26 juni is het NK tijdrijden voor beloften, vrouwen en mannen. Zaterdag 29 juni zijn de wegwedstrijden van de elite vrouwen en beloften. Op zondag 30 juni strijden de elite mannen om de rood-wit-blauwe trui in de wegwedstrijd. De wedstrijd wordt mede georganiseerd door Golazo. 

Burgemeester Rene Verhulst van Ede: “Het heuvelachtige landschap in en rond Ede is dé reden waarom het NK Wielrennen in Ede thuishoort. Door de hoogteverschillen en de mooie omgeving met paarse heide, uitgestrekte bossen en zandverstuivingen is er een uitdagend en prachtig parcours mogelijk.” Ede staat in 2019 in het teken van het herdenken van 75 jaar Airborne op de Ginkelse Hei in Ede. Vorig jaar ging de titel bij de mannen naar Mathieu van der Poel en was Chantal Blaak de beste bij de vrouwen.

Gastland VAE opent Azië Cup met punt na gelijkspel tegen Bahrein

Gastland Verenigde Arabische Emiraten is de Azië Cup begonnen met een gelijkspel. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kwamen ze op gelijke hoogte met Bahrein. Het bleef bij 1-1. 

Bahrein kwam in de 78ste minuut op voorsprong via een kopbal van Mohamed Al Romaihi, maar het gastland wist dankzij een strafschop een nederlaag te voorkomen. Invaller Ahmed Khalil luisterde zijn honderdste interland voor de Emiraten op door vanaf elf meter raak te schieten: 1-1. De ploeg uit het gastland van de Azië Cup staat onder leiding van de Italiaanse veteraan Alberto Zaccheroni.

Morgen spelen de twee andere landen uit groep A tegen elkaar. Dit zijn Thailand en India. Titelverdediger Australië speelt dan ook, tegen Jordanië. De PSV'ers Trent Sainsbury en Aziz Behich maken deel uit van de Australische selectie. Ook de kraker tussen Syrië en Palestina staat zondag op het programma. 

Trump: desnoods noodtoestand om muur te bouwen

Delen van de Amerikaanse overheid liggen al twee weken plat omdat het Huis van Afgevaardigden weigert miljarden vrij te maken voor een muur langs de grens met Mexico. Donderdag werd een Democratische meerderheid geïnstalleerd waardoor dit voor president Donald Trump nog lastiger wordt. Hij dreigt de shutdown eventueel jaren te laten duren, en desnoods de noodtoestand af te kondigen om de muur zonder parlementaire steun te laten bouwen.

Honderdduizenden ambtenaren zitten door de platlegging thuis, schrijft de Volkskrant, terwijl andere zogeheten noodzakelijke werknemers wel moeten verschijnen maar geen salaris krijgen. Veel van hen moeten daardoor hun toevlucht nemen tot een tweede baan. Democraten en Republikeinen geven elkaar de schuld van de situatie.

Die wordt veroorzaakt doordat de VS een begrotingsplafond heeft, en als het geld op is dan worden niet-essentiële onderdelen van de overheid automatisch gesloten. Dat plafond kan met nieuwe wetgeving weliswaar worden verhoogd, maar de laatste jaren gebeurt dat iedere keer maar mondjesmaat, waardoor de kans op een confrontatie tussen parlement en president continu op de loer ligt.

Verkiezingscampagne
Begrotingen moeten door de president worden getekend, en Trump weigert dit indien er in het budget geen geld is opgenomen voor de grensmuur, die een van de kernbeloftes uit zijn verkiezingscampagne was. Hij stelde overigens tijdens diezelfde campagne dat Mexico de muur zou bekostigen.

Volgens Trump is de muur nodig om illegale immigratie uit Centraal-Amerika tegen te houden en drugssmokkel te stoppen. De president eist dat er vijf miljard dollar voor wordt vrijgemaakt. Pas dan zal hij een begroting steunen om de verschillende overheden weer open te stellen.

Ruzieachtig
Vrijdag lukte het Democratische leiders opnieuw niet om tot een overeenkomst met de president te komen. Trump noemde de bijeenkomst "productief", maar volgens de nieuwe Huisvoorzitter Nancy Pelosi ging het er soms "ruzieachtig" aan toe. Donderdag keurden de Democraten een wet goed om de overheid weer te openen, maar die zal naar verwachting op een veto van de president stuiten.

Tijdens een persconferentie beaamde Trump dat hij de noodtoestand kan uitroepen om het Huis van Afgevaardigden te passeren en de muur toch te laten bouwen. Dat is theoretisch inderdaad mogelijk, maar dan zal het geld vanuit Defensie moeten komen, waar het al voor andere zaken is gereserveerd. De president riskeert in dat geval dat Republikeinen zich tegen hem keren.

Chong debuteert bij simpele zege United; Locadia helpt Brighton aan zege

Manchester United is erin geslaagd om de laatste 32 van de FA Cup te bereiken. The Red Devils versloegen Reading met 2-0 en Tahith Chong maakte in de tweede helft zijn officiële debuut in de hoofdmacht. Jürgen Locadia was bij Brighton & Hove Albion andermaal van waarde, met een assist in de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Bournemouth.

Manchester United - Reading 2-0
Ole Gunnar Solskjaer had de nodige wijzigingen doorgevoerd in zijn basiself ten opzichte van de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Newcastle United, van afgelopen woensdag. Phil Jones en Juan Mata waren de enige spelers die tegen Reading, de huidige nummer 23 van de Championship, ook aan de aftrap stonden. Het betekende dat onder meer Romelu Lukaku, Alexis Sánchez en Fred weer eens vanaf het eerste fluitsignaal mochten beginnen bij the Red Devils. Fred leek Manchester United na twintig minuten op voorsprong te schieten, maar de treffer werd geannuleerd wegens buitenspel.

In aanloop naar het afgekeurde doelpunt werd een overtreding begaan op Mata, waardoor de bal op de stip ging. De Spanjaard verzilverde het buitenkansje zelf en bracht na 22 minuten spelen de openingstreffer op het scorebord. Vlak voor rust verdubbelde de thuisploeg de score, nadat Sánchez Lukaku bediende met een fraai steekpassje. Via Callum Harriott kreeg Reading de kans om terug te komen in de wedstrijd, maar Sergio Romero voorkwam de aansluitingstreffer. Na 62 minuten spelen gunde Solskjaer Tahith Chong zijn debuut in de hoofdmacht van Manchester United: de negentienjarige aanvaller verving Mata. In de stand kwam in het laatste halfuur geen verandering meer, waardoor Solskjaer zijn vijfde zege op rij boekt als manager van Manchester United.

Bournemouth - Brighton & Hove Albion 1-3
Jürgen Locadia was de enige Nederlander in de basiself in het duel tussen Bournemouth en Brighton & Hove Albion. Nathan Aké en Davy Pröpper zaten op de reservebank en zagen vanaf daar dat de bezoekers in vijf minuten afstand namen van Bournemouth. Locadia legde de bal met een fraaie voetbeweging klaar voor Anthony Knockaert, die het leer vervolgens hard tegen de touwen schoot. Een aantal minuten later was het andermaal raak, nadat Yves Bissouma alle ruimte kreeg om uit te halen en Bournemouth-doelman Artur Boruc van grote afstand wist te verschalken. Tien minuten na rust bracht Bournemouth de spanning in de wedstrijd terug. Marc Pugh ontving de bal op de rand van het strafschopgebied en schoot op fraaie wijze raak: 1-2. Niet veel later vergrootte Brighton & Hove Albion de marge alweer. De eerste hoekschop van de wedstrijd voor the Seagulls werd door Shane Duffy teruggelegd op Florin Andone, die van dichtbij de wedstrijd in het slot gooide en de eindstand op 1-3 bepaalde.

Chelsea - Nottingham Forest 2-0 
Slechts drie basisspelers van het duel met Southampton (0-0) verschenen bij Chelsea ook tegen Nottingham Forest aan de aftrap: David Luiz, Ross Barkley en Álvaro Morata. Verder had ook Callum Hudson-Odoi, die hevig in verband wordt gebracht met een transfer naar Bayern München, een basisplaats. Chelsea, dat de afgelopen weken zeer moeizaam tot scoren komt, kreeg na een halfuur spelen een gouden mogelijkheid om de score te openen, nadat Ruben Loftus-Cheek werd gevloerd in het strafschopgebied. Cesc Fabregas faalde in zijn mogelijk laatste wedstrijd voor the Blues echter vanaf elf meter.

Vijf minuten na rust kwam Chelsea alsnog tot scoren. De geplaagde Morata liep een uitstekende voorzet van Hudson-Odoi bij de eerste paal binnen. Tien minuten later was de Spanjaard andermaal trefzeker. Opnieuw was Hudson-Odoi de aangever voor Morata, die de score met het hoofd wist te verdubbelen. Vijf minuten voor tijd kreeg Fabregas nog een publiekswissel van Sarri, die hem naar de kant haalde voor N’Golo Kanté. Het heeft er alle schijn van dat de Spaanse middenvelder binnen afzienbare tijd naar AS Monaco zal vertrekken.

Everton - Lincoln City 2-1 
The Toffees namen op Goodison Park al snel afstand van Lincoln City, de huidige koploper van de League Two. Na twaalf minuten kopte Ademola Lookman een voorzet van Leighton Baines voorbij Lincoln-doelman Josh Vickers. Kort daarna was het andermaal raak voor Everton. Dominic Calvert-Lewin zette Bernard vrij in het strafschopgebied met een bekeken passje, waarna de Braziliaan geen problemen had om de marge te verdubbelen. De bezoekers gaven zich echter niet gewonnen en kwamen na een halfuur spelen op gelijke hoogte. Jordan Pickford keerde in instantie nog een kopbal, maar was vervolgens kansloos op de inzet van Michael Bostwick. In de tweede helft kreeg Everton via Gylfi Sigurdsson verschillende kansen om de score verder uit te breiden, maar het bleef op Goodison Park bij een benauwde 2-1 overwinning voor de thuisploeg.

Derby County - Southampton 2-2 
The Saints leken op bezoek bij het Derby County al snel op rozen te zitten. Na vier minuten was Nathan Redmond al trefzeker namens de bezoekers uit het zuiden van Engeland. Nadat de middenvelder kort na rust de marge verdubbelde, leek Southampton verzekerd van de volgende ronde van de FA Cup. Tien minuten na tweede Southampton-treffer verzorgde Jack Marriott echter de aansluitingstreffer voor de thuisploeg. Het doelpunt gaf Derby County vleugels, want drie minuten later tekende Tom Lawrence voor de gelijkmaker. In het laatste halfuur kwam er geen winnaar meer van het duel, waardoor Derby County en Southampton binnenkort op herhaling moeten in het St. Mary’s Stadium.

Aston Villa - Swansea City 0-3 
De jarige Leroy Fer had met twee assists een belangrijk aandeel in de uitstekende bekerzege van the Swans in Birmingham. Het team van manager Graham Potter nam na twee minuten al de leiding: na voorbereidend werk van Mike van der Hoorn was Courtney Baker-Richardson sneller dan Lovre Kalinic en rondde hij af. Twee minuten na rust verscheen de 0-2 op het scorebord op Villa Park: Nathan Dyer verzilverde een heerlijke pass van Fer. De Nederlander stond ook aan de basis van de derde treffer van de Welshmen: Jay Fulton was de doelpuntenmaker. Erwin Mulder en Anwar El Ghazi stonden net als Fer negentig minuten op het veld; Van der Hoorn werd vlak voor tijd gewisseld.

Wielrenner Boom maakt opnieuw uitstapje naar het veldrijden

Na bijna twee jaar afwezigheid maakt wielrenner Lars Boom een rentree in het veldrijden. De wereldkampioen veldrijden van 2008 neemt zondag deel aan de DVV-trofee wedstrijd in Brussel.

De 33-jarige Brabander reed eind januari 2017 op het WK in het Luxemburgse Bieles zijn laatste veldrit. “Na bijna twee jaar is het best wel spannend, maar ik heb er wel heel veel zin in”, vertelt Boom. “De conditie is alvast goed. Het zal een lastige wedstrijd worden, maar het moet ook geen kwelling zijn. Ik sta ook niet aan de start met ambities voor een resultaat. Ik wil er gewoon plezier in hebben. Dit jaar rij ik maar drie wedstrijden, volgende winter wil ik er graag nog een paar meer rijden.”

Lars Boom (Pro Shots / George Deswijzen)
Lars Boom (Pro Shots / George Deswijzen)

Waar hij tien jaar geleden zelf een van de toppers was in het veldrijden is het tegenwoordig Mathieu van der Poel die de grote man is. Nogmaals Boom: “Ik heb de voorbije jaren met heel veel bewondering naar hem gekeken. Het is heel leuk om te zien hoe goed hij wel is. Zeker op technisch vlak is het mooi om te zien. Het zal lastig worden om hem te volgen. Hopelijk word ik niet gedubbeld.”

Boom kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor wielerploeg LottoNL-Jumbo en maakte per 1 januari de overstap naar Roompot-Charles. Naast Brussel zal hij ook van start gaan in de veldritten van Otegem en Zonnebeke.

Telnekes uitgeschakeld op Lakeside; titelverdedigster Ashton naar huis

Het is de eerste zaterdag van 2019, ook wel bekend als de eerste dag van het BDO World Darts Championship in de Lakeside Country Club te Frimley Green. In de openingspartij direct een landgenoot. Derk Telnekes kon echter direct weer naar huis na een 3-1 nederlaag tegen Mark McGeeney. Bij de dames is titelverdedigster Lisa Ashton uitgeschakeld. 

Tenelkes liet te veel kansen liggen om de nummer één van de plaatsingslijst uit te kunnen schakelen. Zo miste Telnekes in de eerste set een volle beurt op de dubbels om de set af te pakken van McGeeney. De tweede set ging nog wel naar de Nederlander, maar The Gladiator toonde zich daarna alsnog te sterk en won de partij met 3-1.

Bij de dames is de nummer één van de wereld en titelverdigster Ashton direct uitgeschakeld. Ze verloor met 2-0 in sets van debutante Mikuru Suzuki. De Japanse vorig haalde de kwartfinales op de World Masters en wist zich bijna voor het PDC WK te plaatsen. Ze verloor echter in de halve finales van de qualifier. 

Er waren nog twee partijen bij de heren. Nigel Heydon bereikte het hoofdtoernooi van de Lakeside na een 3-2 zege op Jim Widmayer in de voorronde. Heydon gaat in de eerste ronde spelen tegen de Nederlander Richard Veenstra. Conan Whitehead stuurde de als zestiende geplaatste Martin Phillips naar huis. Het werd na verlenging 3-2. Hij treft McGeeney in de volgende ronde. 

Vanavond komen er nog twee landgenoten in actie. Sharon Prins treft Roz Bulmer en Wesley Harms sluit de avond af in een kraker tegen Tony O'Shea. 

Programma en uitslagen

13:00 - Mark McGeeney (ENG) 3 Vs 1 Derk Telnekes (NED)  
14:15 - Jim Widmayer (USA) 2 Vs 3 Nigel Heydon (ENG)  
15:30 - Lisa Ashton (ENG) 0 Vs 2 Mikuru Suzuki (JPN)
16:00 - Martin Phillips (WAL) 3 Vs 2 Conan Whitehead (ENG)

Avondsessie (tijden + een uur)

19:00 - Paul Hogan (ENG) Vs Wez Newton (ENG)
20:15 - Sharon Prins (NED) vs Roz Bulmer (ENG)
20:45 - Mal Cuming (AUS) Vs Justin Thompson (AUS)
22:00 - Wesley Harms (NED) Vs Tony O’Shea (ENG)

NHL: Goal Sprong niet genoeg tegen Golden Knights

De ijshockeyers van de Anaheim Ducks hebben in eigen huis verloren van de Vegas Golden Knights. Daniël Sprong scoorde in de powerplay zijn vijfde goal van het seizoen, maar dat was niet genoeg voor de Ducks.

Nate Schmidt bracht de Golden Knights in de eerste periode op voorsprong, maar Sprong's goal zorgde vroeg in de tweede periode voor de 1-1. Welgeteld achttien tellen later stonden de Ducks zelfs voor, want Carter Rowney werkte de 2-1 binnen.

Acht minuten later ging het echter alsnog fout: Tomas Nosek tekende voor de gelijkmaker, Max Pacioretty was 31 seconden later goed voor wat uiteindelijk de winnende 2-3 bleek te zijn.

Uitslagen NHL vrijdag
Pittsburgh Penguins - Winnipeg Jets 4-0
Carolina Hurricanes - Columbus Blue Jackets 4-2
Detroit Red Wings - Nashville Predators 4-3 OT
Dallas Stars - Washington Capitals 2-1 OT
Arizona Coyotes - New Jersey Devils 2-3 SO
Colorado Avalanche - New York Rangers 6-1
Anaheim Ducks - Vegas Golden Knights 2-3

Ducks - Golden Knights (Bron: YouTube)

Skiester Shiffrin blijft drie klasses te sterk op slalom

Alpineskiester Mikaela Shiffrin heeft in de World Cup weer eens een slalom gewonnen. De Amerikaanse recordhoudster wat slalomzeges betreft was in Zagreb de beste, haar zevende overwinning op rij en haar twaalfde zege in dertien World Cup-slaloms.

In de eerste run sloeg Shiffrin al een zelfs voor haar doen gigantisch gat van 1,15 seconden naar de Zwitserse Wendy Holdener. Petra Vlhova uit Slowakije bleef met 1.34 seconden ook nog een klein beetje in de buurt, maar de rest stond al op meer dan twee seconden en zou in de strijd om het podium ook geen rol spelen.

Vlhova kende een fenomenaal goede tweede run, waar Hansdotter niet tegen op was gewassen: de Zwitserse gaf precies een halve seconde toe. Shiffrin was echter niet onder de indruk, evenaarde de run van Vlhova bijna en won met 1,25 seconden voorsprong op de Slowaakse. Olympisch kampioene Frida Hansdotter uit Zweden werd vierde, maar het gat was enorm: 2,97 seconden. Adriana Jelinkova haalde namens Nederland de finish van de eerste run niet.

Overigens is het naast de vijfde slalomzege dit seizoen voor Shiffrin ook de vijfde keer op rij dat Vlhova als tweede eindigde. De Slowaakse is ook de enige die Shiffrin heeft geklopt - drie keer - sinds Hansdotter op 10 januari 2017 won in Flachau.

Krasse bejaarde (82) weet overval af te weren

Vrijdagmiddag rond 15.00 uur werd geprobeerd een 82-jarige vrouw uit Vlissingen van haar tas te beroven. Dat is niet gelukt omdat de vrouw zich kranig weerde tegen haar belaagster. De 82-jarige vrouw liep met haar 84-jarige man in de Nieuw Bonedijkelaan in Vlissingen. Op het moment dat zij de straat wilden oversteken kwam er een vrouw aan op een fiets.

Deze vrouw dacht vermoedelijk dat ze wel even de tas mee kon grijpen en daarna hard kon wegfietsen, maar dat liep toch net wat anders. De eigenaresse van de tas hield deze namelijk heel stevig vast. Zo stevig dat zowel de vrouw op de fiets als zijzelf ten val kwamen op de straat. Ook de man van het slachtoffer wilde zich weren en hij probeerde de onbekende vrouw vast te grijpen, maar kwam hierbij zelf ten val.

Op dat moment zag de vrouw kans om weg te komen. Niet op de fiets, want door de valpartij was de ketting eraf gelopen. Rennend, met de fiets aan haar hand, vervolgde zij haar weg via de Sottegemstraat in de richting van de Koudekerkseweg. Omstanders hebben daarna het echtpaar weer op de been geholpen en hen naar huis begeleid. Daar werd de politie gewaarschuwd. De man liep door zijn val wat schaafwonden op, de vrouw raakte niet gewond. Het echtpaar is wel enorm geschrokken van het voorval.

Omdat de dame en heer een goed signalement van de vrouw konden geven aan de politie hebben agenten nog in de omgeving gezocht van waar het voorval had plaatsgevonden. Helaas is de vrouw niet meer aangetroffen. Door de politie werd een aangifte van deze poging tot beroving opgenomen.

Het signalement van de vrouw luidt als volgt: Een jonge vrouw met een tenger postuur, leeftijd tussen de 20 en 23 jaar. Zij was lichtgetint en had zwarte haren. Ze droeg een bril met een donker montuur. De vrouw was ongeveer 1.65 meter lang. Ze was gekleed in een donkergekleurde broek en had een bruine driekwart jas aan met een capuchon. De fiets was mogelijk lichtgrijs van kleur.

De politie verzoekt getuigen om zich te melden bij de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook een melding doen via WhatsApp is mogelijk. 

Noorse Tour de Ski-leiders met ruime voorsprong naar monsterlijke slotklim

De zesde en voorlaatste etappe van de Tour de Ski heeft zaterdag zowel bij de vrouwen als bij de mannen niet voor een nieuwe leider gezorgd. Ingvild Flugstad Østberg en Johannes Høsflot Klæbo wonnen de klassieke massastart in Val di Fiemme en verstevigden zo hun leidende positie in het klassement.

Østberg had voor zaterdag alleen de Russische Natalia Nepryaeva nog als serieuze concurrente, maar de Russische slaagde er niet in een echte aanval te plaatsen. De toppers bleven grotendeels samen, tot Østberg in de slotfase de gashendel opentrok en solo naar de winst kon langlaufen. Nepryaeva werd op tien seconden tweede en staat in het klassement op 53 seconden.

Haar landgenote Anastasia Sedova eindigde als derde en staat vijfde in het klassement, meer dan drie minuten achter Østberg. De Amerikaanse Jessica Diggins verloor op de zevende plek veel tijd en zakte in het klassement van de derde naar de zesde plaats, waardoor de Finse Krista Pärmäkoski - vierde op de massastart - op kon schuiven naar de derde stek, voor Yulia Belorukova en Sedova.

De hoogtepunten van de vrouwenwedstrijd (Bron: YouTube)

De mannen bleven lange tijd min of meer samen, maar de nummer twee in het klassement - Sergey Ustiugov - had het duidelijk moeilijk. In de slotfase koos de Italiaan Francesco de Fabiani de aanval en alleen leider Klæbo kon hem volgen. De Noor kwam in de laatste meters uit het spoor van De Fabiani en sprintte naar de winst, voor de Italiaan en de Rus Alexander Bolshunov, die voor De Fabiani op de derde plek in het klassement blijft staan.

Ustiugov werd zestiende en leverde meer dan veertig seconden in, terwijl hij ook een dikke halve minuut aan bonificatieseconden verloor op Klæbo. Ustiugov kon plek twee in het klassement nog wel vasthouden, 1:20 minuten achter Klæbo en 23 seconden voor Bolshunov, die zelf bijna een minuut voorsprong heeft op De Fabiani.

Zondag wordt de Tour de Ski beslist met de laatste etappe over zo'n negen kilometer. Het gaat daarbij vooral om de tweede helft, met de finish bovenop de monsterlijke Alpe Cermis. De vrouwen starten om 13.00 uur, de mannen om 14.45 uur en het format is simpel: men start in volgorde en met de verschillen van het klassement, wie als eerste over de finish komt wint de Tour de Ski.

De hoogtepunten van de mannenwedstrijd (Bron: YouTube)

Schulting, De Laat leiden op NK shorttrack

Na de eerste dag van het Nederlands kampioenschap shorttrack in Heerenveen gaan Suzanne Schulting en Itzhak de Laat aan de leiding in de strijd om de titel.

Bij de vrouwen plaatste Schulting zich met de vierde tijd voor de finale op de 1.500 meter. Yara van Kerkhof was het snelste. Schulting wist zich wel als rapste te plaatsen voor de halve finales van de 500 meter morgen. Tijdens de halve finales van de 1.000 meter was het weer Van Kerkhof die sneller was dan Schulting.

Friso Emons was bij de mannen de snelste tijdens de halve eindstrijd op de 1.500 meter. Dylan Hoogerwerf was de rapste op de kwartfinales van de 500 meter. Op de 1.000 meter tenslotte was het De Laat die als snelste doorging.

Morgen wordt er geschaatst om de medailles.

Brandende vuurpijl in oliebollenkraam gegooid na onenigheid

De recherche van bureau Hoefkade in Den Haag zoekt getuigen van een mishandeling cq vernieling. Een tot nu toe onbekende man gooide zondag 30 december rond 21.00 uur een brandende vuurpijl in een oliebollenkraam die naast Station Hollands Spoor stond.

De eigenaar van de oliebollenkraam verkocht die avond aan twee jongetjes één oliebol, hij maakte een opmerking naar de twee jongetjes omdat ze één oliebol kochten en deze met een bankbiljet van 50 euro betaalden. Korte tijd later kwam er een oudere man bij de kraam staan met een van de jongetjes en vroeg waarom er een opmerking gemaakt was.

Na een woordenwisseling liep de man met het jongetje weg maar na korte tijd kwamen ze weer terug. De eigenaar van de kraam zag dat er een brandende vuurpijl in de oliebollenkraam werd gegooid. De pijl kwam op de grond terecht. De eigenaar pakte het brandende vuurwerk op en wilde dat weggooien. Op dat moment ontplofte de pijl, de eigenaar voelde een heftige pijn aan zijn hand. Ook de kraam raakte beschadigd. De man moest aan zijn verwondingen worden behandeld.

De recherche zoekt getuigen van het incident; op het genoemde tijdstip bevonden zich meerdere mensen in de buurt van de oliebollenkraam. Mensen die iets gezien of gehoord hebben wordt verzocht contact op te nemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Brandende vuurpijl in oliebollenkraam gegooid na onenigheid (Foto: FOK!)
Brandende vuurpijl in oliebollenkraam gegooid na onenigheid (Foto: FOK!)

Claudia de Breij luidt 2019 uit met oudejaarsconference

De 43-jarige Claudia de Breij zal eind 2019 de oudejaarsconference gaan verzorgen. Deze voorstelling zal dan rechtstreeks door NPO1 worden uitgezonden.

In 2016 was De Breij ook al aan de beurt. Als eerste vrouwelijke cabaretier mocht zij toen in het Oude Luxor in Rotterdam het jaar doornemen. 2,1 miljoen mensen konden het opbrengen om naar de tv-uitzending te kijken. De voorstelling van dit jaar komt uit de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De Utrechtse zal een aantal try-outs in schouwburgen door het hele land verzorgen. Kaartverkoop begint later dit jaar.

Grote overlast door hevige sneeuwval in het Alpengebied

Goedemiddag!

Op dit moment ondervind het verkeer en de luchtvaart grote hinder door hevige sneeuwval in het Alpengebied. Met name in Zuid-Duitsland en Oostenrijk is de overlast erg groot. Er staan lange files, er hebben ook al ongelukken plaats gevonden en in de luchtvaart loopt men grote vertragingen en annuleringen op.

Ook FOK-users die van plan zijn die kant op te reizen raad ik voorlopig af om naar die gebieden af te reizen. Het beste kun je in de loop van morgen vertrekken als de sneeuwval langzaam afneemt.

Ik kom hier vanavond uitgebreid op terug in het weerbericht!

Webcam Oostenrijk (Foto: Webcam)
                                                                             Webcamplaatje van de situatie in Oostenrijk.

Turkish Tyson mag kooi weer in

Gokhan Saki kan weer aan de bak. Donderdag werd bekend dat de voormalig K-1-kickbokser zich mag gaan opmaken voor een gevecht tegen UFC-laagvlieger Saparbek Safarov uit Dagestan.

Het wordt het derde MMA-gevecht voor Saki bij de UFC, na een KO-winst tegen Luis Henrique da Silva in zijn debuut in 2017 en een KO-verlies tegen Khalil Rountree Jr in het vervolg. De 32-jarige Safarov heeft nog weinig indruk bij de UFC kunnen maken en heeft zijn eerste twee gevechten verloren.

Locatie wordt de O2-arena in Londen, datum wordt 16 maart, gala wordt UFC Fight Night on ESPN+ 5


Gokhan Saki knockouts (Bron: Youtube)

We Are Here kan uitzetting Ezzedine naar Soedan niet voorkomen

'We Are Here', de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die zich in Amsterdam ophoudt, heeft een oproep gedaan om de uitzetting van de Soedanees Ezzedine Rahmatalah te voorkomen. Die uitzetting staat gepland voor zaterdag.

De Soedanees zou in groot gevaar zijn als hij terug zou moeten naar Soedan, schrijft We Are Here in een persbericht. De vrees is dat hij zal worden gemarteld en zelfs vermoord. Amnesty International onderzoekt op dit moment de zaak.

Rahmatalah komt uit Darfur, een conflictgebied in Soedan. Het huidige politieke klimaat in het land staat op scherp. Sinds december vorig jaar gaat er opnieuw een golf van protest door het land, die met harde hand wordt neergeslagen door de Soedanese overheid. Amnesty International spreekt van 37 doden vorige maand en van structurele 'onderdrukking van mensenrechten'. De grote onrust in het land en het feit dat Rahmatalah al eerder is gemarteld in Soedan, zijn redenen voor grote onrust bij We Are Here

De groep doet de oproep op hun Facebookpagina. Ze willen graag dat de vliegtuigmaatschappijen die de vlucht van Rahmatalah morgen uit gaan voeren, KLM en Kenya Airways, de uitzetting voorkomen. Ook roepen ze mensen op om het bericht massaal te delen op sociale media. Dat laatste is nu 110 keer gebeurd op Facebook. 

Rahmatalah zal gebruik maken van vlucht KL565 door KLM van Schiphol naar Nairobi. Indien mensen Rahmatalah uit willen zwaaien; deze vlucht vertrekt op zaterdag 5 januari om 12:00 uur.

Update 15:00
Vlucht KL565 is met Rahmatalah aan boord met een half uurtje vertraging vertrokken richting Nairobi. De vlucht is een half uur vertraagd vanwege protesten van enkele passagiers. Twee demonstranten die weigerden te gaan zitten zijn volgens We Are Here uit het vliegtuig gehaald, waarna Rahmatalah zijn terugreis kon vervolgen. 

Duo opgepakt voor overval op bejaarde vrouw

De politie heeft 2 verdachten gearresteerd in het onderzoek naar een overval die plaatsvond op 29 december in Beekbergen. Hierbij raakte de 78-jarige bewoonster lichtgewond aan haar hoofd. De opgepakte verdachten zijn een 17-jarige man uit Ermelo en een 46-jarige man uit de gemeente Apeldoorn.

Lees ook: Bejaarde vrouw slachtoffer woningoverval

Het slachtoffer werd ruim een week geleden in haar woning aan de Hansengraaf overvallen en vastgebonden. Daarbij raakte de vrouw gewond aan haar hoofd. Nadat de daders waren vertrokken kon de vrouw zich bevrijden en bij bekenden de politie waarschuwen. De politie startte direct na de overal een onderzoek. Dat heeft geleid tot de aanhouding van het tweetal. 

Federer en Bencic bezorgen Zwitserland opnieuw de Hopman Cup

Het tennisteam van Zwitserland heeft voor het tweede jaar op rij de Hopman Cup veroverd, het toernooi voor landenteams van één man en één vrouw.

Net zoals vorig jaar bestond de finale uit Roger Federer en Belinda Bencic tegen Alexander Zverev en Angelique Kerber uit Duitsland. Federer zette Zwitserland op voorsprong na een gemakkelijke overwinning op Zverev: 6-4 6-2.

Kerber trok de stand met een 6-4 7-6 (6) zege tegen Bencic weer gelijk en dus moest de beslissing via het dubbelspel komen. Daarin was het Zwitserse duo net iets te sterk voor het Duitse koppel. Federer en Bencic wonnen uiteindelijk met 4-0, 1-4 en 4-3. In tiebreak van de slotset kreeg Duitsland twee wedstrijdpunten, maar die wisten ze niet af te maken. In een spannende rally waarin Bencic een belangrijke rol had ging de wist toch naar Zwitserland, voor de tweede keer op rij.

PEC Zwolle slaat opnieuw toe en haalt 'donorheld' Thy

PEC Zwolle gaat zich versterken met een oude bekende uit de Eredivisie: Lennart Thy. De oud-speler van VVV Venlo moet de club van doelpunten voorzien.

Voor de 26-jarige spits ligt een contract tot medio 2020 klaar en volgens de Stentor voegt hij zich zaterdag nog bij de selectie van trainer Jaap Stam in het Spaanse Mijas. Na Pelle Clement wordt Thy de tweede winterse versterking voor de huidige nummer zestien van de Eredivisie. De Duitse aanvaller wordt transfervrij opgepikt nadat zijn contract bij het Turkse Erzurumspor in december werd ontbonden.

Thy stond in de belangstelling van verschillende clubs uit de Eredivisie, maar kiest voor een contract voor anderhalf jaar in Zwolle. In de verbintenis is een optie voor nog een jaar opgenomen, zo schrijft het regionale dagblad. Thy speelde vorig seizoen nog voor VVV-Venlo en werd bij het grote publiek bekend doordat hij het duel met PSV aan zich voorbij liet gaan om het leven van een leukemiepatiënt te redden. Hij had aan het begin van zijn loopbaan DNA laten afnemen en vlak voor de wedstrijd tegen PSV werd bekend dat hij een match had. Hij besloot in maart stamcellen te doneren en was daarna wekenlang niet inzetbaar voor zijn werkgever. Zijn daad leverde hem de FIFA Fair Play-award op, die hij in september op een gala in ontvangst mocht nemen.

PEC Zwolle had zijn pijlen in eerste instantie gericht op Samuel Armenteros, maar ving bot. Met Thy heeft Stam alsnog zijn gewenste versterking binnen. De aanvaller moet in de punt van de aanval de concurrentie aangaan met Mike van Duinen. Ook FC Utrecht-spits Cyriel Dessers was een belangrijke kandidaat om de spitspositie van PEC in te vullen. De club is nog niet klaar op de transfermarkt. De komst van een extra verdediger is gewenst en Joost van Aken van Sheffield Wednesday is in beeld. Huurling Gianluca Scamacca zal op zijn beurt naar alle waarschijnlijkheid terugkeren naar Sassuolo.

Doan: "Ik weet niet of ik terugkeer bij FC Groningen, ik denk dat ik stap aankan"

Ritsu Doan geldt als een van de weinige lichtpuntjes in een moeizaam seizoen bij FC Groningen, maar het is de vraag of hij na januari nog blijft.

CSKA Moskou deed afgelopen zomer al een poging om de spelmaker in te lijven en in november meldde Shakhtar Donetsk zich nog in het Hitachi Stadion. De Japanner is deze maand actief op de Azië Cup en zal dan door een flink aantal scouts in de gaten worden gehouden.

Op de vraag van De Telegraaf of de fans van Groningen hem na uiterlijk 1 februari, als de finale van dat toernooi wordt gespeeld, nog terugzien, moet de smaakmaker van de Trots van het Noorden het antwoord dan ook schuldig blijven: "Dat weet ik niet", antwoordt Doan, die niet kan zeggen of er zich voor beide partijen geen niet te weigeren aanbod zal aandienen.

"Ik heb het gevoel dat ik een stap hogerop aan kan, maar ik weet niet wanneer dat gebeurt. Ik ben al heel blij met de aandacht die er voor mij is, daar ben ik heel dankbaar voor", vervolgt hij zijn verhaal. Als Doan wel vertrekt lijkt hij in ieder geval de (gedeelde) duurste uitgaande transfer uit de clubgeschiedenis te gaan worden. Op dit moment staat dat record nog op de naam van Marcus Berg, die in 2009 voor tien miljoen euro naar Hamburger SV verkaste, en voor Doan wordt eenzelfde of nog hoger bedrag verwacht.

FOK!kers in spe aangehouden voor vernielen bushokje

Drie jongeren (14, 15 en 16 jaar) zijn gisteravond aangehouden omdat zij een bushokje zouden hebben vernield. Een voorbijganger belde vrijdag 4 januari rond 20.50 uur de politie dat het drietal met straatstenen een bushokje aan de Steendorpstraat in Breda vernielden. De ruiten van het bushokje waren kapot.

Toen de agenten daar aankwamen zagen ze drie jongens wegrennen. Agenten zijn achter de jongens aangerend. Een van hen had zich onder een auto verstopt. De tieners zijn aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Later mochten zij met hun ouders mee naar huis. De politie doet verder onderzoek naar ieders betrokkenheid bij de vernieling.

Een van de twee bushokjes in de Steendorpstraat, hier nog intact ©Streetview

65km te hard en onder invloed: zatlap probeert agent om te kopen

Een 28-jarige man uit Breda is afgelopen nacht aangehouden nadat hij probeerde onder een bekeuring uit te komen voor een snelheidsovertreding. Hij bood de agent een geldbedrag als deze het bij een waarschuwing zou laten.

Een motoragent constateerde zaterdag 5 januari rond 01:20 uur dat een automobilist op de Lovensdijkstraat 115 km/per uur reed waar 50 km/per uur is toegestaan, 65 kilometer te hard dus. Hij zette de bestuurder aan de kant. Tijdens het gesprek met de agent bood de Bredanaar hem een geldbedrag als hij er met een waarschuwing vanaf zou komen.

De agent hield de bestuurder aan op grond van artikel 177 van het strafrecht:  "hij die een ambtenaar een gift of belofte doet dan wel een dienst verleent of aanbiedt met het oogmerk om hem te bewegen in zijn bediening iets te doen of na te laten."  Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar of een geldboete in de vijfde categorie. 

Vanwege de forse snelheidsoverschrijding vorderde de agent het rijbewijs van de verdachte in. Het rijbewijs wordt met een proces verbaal ingestuurd naar het Openbaar Ministerie. De bestuurder bleek na een ademanalyse ook te veel te hebben gedronken. Hiervoor kreeg hij een boete van € 325 opgelegd. Voor de poging tot omkoping neemt de officier van justitie later een besluit.

'Rutten topkandidaat bij Anderlecht na afwijzingen van De Boer, Bosz en Cocu'

Fred Rutten is kandidaat om aan de slag te gaan als trainer van Anderlecht. Hij heeft vrijdag zijn eerste gesprek met de Belgische topclub gevoerd.

Volgens De Telegraaf hoort Rutten tot de laatste selectie van technisch directeur Frank Arnesen, die nog maar uit twee trainers zou bestaan. Na afwijzingen van Frank de Boer, Peter Bosz en Phillip Cocu lijkt Anderlecht alsnog te zijn uitgekomen bij een Nederlandse trainer. Het voordeel van de 56-jarige Rutten is dat hij zonder club zit en meteen aan de slag kan.

Ook andere trainers zouden nog in beeld zijn bij Arnesen, maar dat zijn allemaal coaches die nog vastliggen bij andere clubs. Lange tijd leek Cocu de gedroomde opvolger te worden van de ontslagen Hein Vanhaezebrouck, maar de ex-trainer van PSV en Fenerbahçe geeft er na zijn ontslag in Istanbul de voorkeur aan om de batterij op te laden alvorens hij weer start bij een nieuwe club.

Rutten was eerder werkzaam bij FC Twente, Schalke 04, PSV, Vitesse, Feyenoord, Al Shabab en Maccabi Haifa. Begin november stapte hij bij Maccabi op nadat technisch directeur Mo Allach werd ontslagen. Sindsdien is hij werkzaam als commissaris van FC Twente. Als trainer van Maccabi Haifa combineerde hij zijn werkzaamheden bij de club uit Enschede al. Met Anderlecht zou hij de weg naar boven moeten inslaan. De topclub kent een matig seizoen en is terug te vinden op de vijfde plaats in de Belgische competitie, met een achterstand van veertien punten op koploper KRC Genk.

WIN! Wie Is De Mol bordspellen van JustGames!

Wie Is De Mol?! Is weer van start gegaan, en zoals elk jaar kun je lekker meemollen op ons eigen MOL-Forum! Ook dit jaar stelt JustGames weer diverse bordspellen beschikbaar die FOK! mag weggeven aan de mol met de meeste punten!

Hoe verdien je punten? Doe mee aan de FOK!-poule in de WIDM-app, en neem deel aan de WIDM-prono om het WIDM-bordspel te winnen! Let op! Om ook in de eerste ronde al punten te kunnen verdienen in de prono, lever die voor aflevering 1 dan al in vóór a.s. zaterdag 5 januari 20:25!

Ook voor de Vlaamse variant is er een bordspel beschikbaar gesteld door JustGames. Meedoen? Ga gauw naar het forum! 

Update:
Let er op dat de deadline om met de eerste ronde mee te kunnen doen, vanavond om 20:25 uur verstrijkt .... wil je kans maken ga dan snel naar het forum en doe mee! 

WIN! Wie Is De Mol bordspellen van JustGames!
WIN! Wie Is De Mol bordspellen van JustGames!

Van der Sloot verkozen als beste waterpoloster ter wereld van 2018

Sabrina van der Sloot is door het Amerikaanse tijdschrift Swimming World uitgeroepen tot Beste Waterpoloster van 2018. Bij de mannen ging de titel voor beste speler naar de Montenegrijn Alexandar Ivovic.

Van der Sloot komt uit voor de Italiaanse Italiaanse club Orizzonte Catania. Ze werd vorig jaar met Oranje, na twee verloren finales op rij, Europees kampioen. Op dat EK in Barcelona werd ze al uitgeroepen tot speelster van het toernooi.

De mondiale zwembond (FINA) kende tot 2014 ook een verkiezing van de beste waterpolo(st)er van het jaar, maar sinds 2015 kiest de zwembond ervoor om alleen nog voor om de beste ploeg te kiezen. Dit jaar werd Hongarije gekozen als beste ploeg bij de mannen, terwijl de titel bij de vrouwen naar de Verenigde Staten ging.

Begin vorige week werd bondscoach Arno Havenga wel gekozen als beste coach van een vrouwenploeg door de Worlds Water Polo Coaches Association (WWPCA).

'Ajax overvallen door Chinees megabod op Neres'

Guangzhou Evergrande heeft zich bij Ajax gemeld met een bod van dertig miljoen euro op David Neres.

Volgens De Telegraaf is de Braziliaanse buitenspeler ontevreden in Amsterdam nu hij niet zeker meer is van een basisplaats en wil directeur spelersbeleid Marc Overmars meewerken aan een vertrek. De verwachting is immers dat er niet snel weer zo'n groot bedrag op Neres zal worden geboden. Overmars gaf reeds aan dat met oog op de belangen in de Eredivisie en Champions League in januari niemand mag vertrekken, maar bij een bod van rond de veertig miljoen euro lijkt hij daar nu wel toe bereid.

Volgens het dagblad is de kans groot dat Overmars niet naar Orlando reist, waar Ajax vanaf vandaag aan de voorbereiding op de tweede seizoenshelft begint. ‘De directeur hoopt de spectaculaire transfer vanuit Amsterdam af te ronden en zou daarmee de critici van het eerste uur de mond snoeren’, schrijft de krant. Guangzhou Evergrande haalde in het recente verleden al meer Brazilianen naar China. Neres' zaakwaarnemer Giuliano Bertolucci heeft bovendien goede ingangen bij de club, terwijl met Anderson Talisca een andere Braziliaan op het punt staat om de club te verlaten.

Het blijft de vraag of Ajax daadwerkelijk mee wil werken aan een transfer. De club is al lange tijd geen kampioen meer geworden en dit seizoen moeten prijzen gepakt worden. De Telegraaf schreef eerder nog dat de selectie van trainer Erik ten Hag een pact heeft gesloten. Ze willen kampioen worden, de TOTO KNVB Beker winnen en zo ver mogelijk komen in de Champions League. Daarbij kunnen ze iedereen goed gebruiken en dat geldt ook voor Neres, die open zou staan voor een transfer naar Guangzhou Evergrande.

Neres, die in januari 2017 voor twaalf miljoen euro werd overgenomen van Sao Paulo, is onder Ten Hag niet zeker meer van een basisplaats. Dusan Tadic en Hakim Ziyech krijgen de voorkeur op de flanken. Vorig seizoen was hij nog goed voor veertien doelpunten en twaalf assists, waarna Ajax een bod van 33 miljoen euro van Borussia Dortmund op Neres weigerde. Wat deze maand mogelijk meespeelt in de afweging van Overmars om Neres al dan niet te verkopen, is de eventuele komst van Diego Lainez. Binnen Ajax is men ervan overtuigd dat het Mexicaanse toptalent goed genoeg is om al regelmatig in actie te komen in de hoofdmacht.

Neres reist zaterdag gewoon met Ajax mee naar de Verenigde Staten. Mocht een eventueel vertrek niet in een sneltreinvaart komen, dan staat er voor hem volgende week zaterdag een speciaal duel op het programma. Ajax neemt namelijk deel aan de Florida Cup en speelt tegen Sao Paulo, de oude club van Neres. 'Of dat tevens zijn laatste wedstrijd in het Ajax-shirt is, ligt aan de bereidheid van de Chinezen hun bod te verhogen én aan Overmars’' besluit de krant.

FOK! Wat een weer: bewolkt, lichte motregen

Het is bewolkt en hier en daar valt soms lichte regen of motregen. De temperatuur ligt rond 8°C. De wind komt uit het noordwesten en is matig boven land, (vrij) krachtig aan zee. In het noordelijk kustgebied is de wind eerst nog af en toe hard.

Zondag verandert er niet veel in het weerbeeld. De bewolking blijft overheersen, mogelijk dat het overdag zeer lokaal even opklaart. Het blijft overwegend droog en de temperatuur ligt zowel in de nacht als overdag rond de 7 graden. De noordwesten wind is zwak tot matig, aan de kust eerst nog vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Interpretatie spotte een vroegbloeier  (Foto: Interpretatie)
Interpretatie spotte een vroegbloeier (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

ADM-bewoners weigeren voor de vierde keer handhavers op het terrein

En weer zijn gisteren handhavers geweigerd door de ADM-bewoners in Amsterdam. Al ruim een week probeert de gemeente het terrein op te komen, maar de ADM'ers laten niemand toe. Een ontruiming door de ME lijkt nu onontkoombaar.

Het was al voor de vierde keer dat de handhavers voor een dichte deur stonden. De toon was dan ook niet meer heel vriendelijk, maar de de ADM-bewoners houden voet bij stuk. "Handhaving binnenlaten is meewerken aan de ontruiming en dat doen we dus niet", vertelt Suwanne Jo, die al 21 jaar op het terrein woont.

'Slibvelden zijn een moeras'
Met kerst had het terrein leeg moeten zijn en dat is het zeker nog niet. Een klein deel van de bewoners is naar de Slibvelden in Noord verhuisd. De gemeente stelt dat terrein beschikbaar voor de komende twee jaar, maar de ADM'ers zijn er niet tevreden mee en zijn nog een spoedrechtszaak gestart. "De slibvelden zijn niet geschikt omdat we ten eerste een donkerbruin vermoeden hebben dat de grond vervuild is en ten tweede is het een moeras waar je gewoon helemaal in wegzakt".

De handhavers hebben daar geen boodschap aan. Zij hebben een opdracht van de gemeente en dat is dat het terrein leeg moet zijn. De burgemeester wil niet zeggen of en wanneer er een ontruiming komt, maar naar verwachting zal dat niet lang meer duren. De bewoners blijven in ieder geval zitten. "De angst voor de ontuiming is er sowieso, dat maakt niet uit", aldus Jo.

Magistrale manoeuvres in Moskou (28)

"Ik moet jullie wat bekennen," zei deze zachtjes. "Wat jullie niet wisten, en ikzelf ook pas hoorde vannacht tijdens het gesprek met die politiechef, was dat er een beloning was uitgeloofd voor degene, of degenen, die in staat waren een vinger achter de afpersingspraktijken te krijgen. Waarschijnlijk hoopte men zo dat de een of andere louche figuur, die er wat meer van wist, zou doorslaan door het enorme geldbedrag dat in het vooruitzicht was gesteld." "En die beloning hebben wij in de wacht gesleept?" vroeg Hans. "Ja." "Vertel op," drong Hans aan, "hoeveel is het?" "Vijfentwintigduizend dollar, gedeeld door ons vijven, maakt vijfduizend dollar de man," antwoordde Fred vlot. "Bedoel je dat je dat geld net op jouw hotelkamer hebt gekregen?", bracht Hans uit. "Ja."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.