FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 januari 2019

Cazorla doet Real Madrid met Villarreal pijn

Real Madrid heeft donderdagavond twee punten laten liggen op bezoek bij Villarreal. In Estadio El Madrigal eindigde de wedstrijd in 2-2.

De Madrilenen wonnen in december het WK voor clubs en om die reden vormden de spelers van Villarreal een erehaag voor hun collega's voorafgaand aan de wedstrijd. De wedstrijd schoot uit de startblokken en al na vier minuten spelen kwam de thuisploeg op voorsprong. Met een diagonaal schot zorgde Santi Cazorla voor de 1-0.

Het antwoord van de bezoekers volgde snel en Karim Benzema was de gevierde man. Op aangeven van Lucas Vázquez kopte de Fransman raak, zijn zevende competitiedoelpunt van het seizoen. Wederom een rake kopbal zorgde voor de voorsprong voor de ploeg van Santiago Solari. Een voorzet van Toni Kroos werd door Raphaël Varane tot doelpunt gepromoveerd. Nog voor rust dacht Real nog op 1-3 te komen, maar een treffer van Luka Modric werd terecht vanwege buitenspel afgekeurd.

Voor aanvang van de tweede helft werd Gareth Bale vervangen door Isco. De mogelijkheden waren schaars, maar uit een van de weinige kansen faalde Vázquez om er 1-3 van te maken. Oog in oog met doelman Sergio Asenjo scoorde de Spanjaard niet. Acht minuten voor tijd kreeg de ploeg de deksel op de neus toen Cazorla met zijn tweede treffer van de avond er 2-2 van maakte.

Villarreal - Real Madrid. (PRO SHOTS/Action Images)
Villarreal - Real Madrid. (PRO SHOTS/Action Images)

Manchester City terug in titelrace na zege op Liverpool

Manchester City heeft een einde gemaakt aan de ongeslagen status van Liverpool in de Premier League. The Citizens zegevierden op eigen veld.

Manchester City ging met een achterstand van zeven punten de wedstrijd tegen Liverpool in en drong in de openingsfase aan, maar mogelijkheden bleven uit. Het waren de bezoekers die bijna op voorsprong kwamen. Sadio Mané werd weggestuurd en trof de paal en in de nastoot voorkwam John Stones met een uiterste krachtsinspanning dat de bal de doellijn helemaal passeerde.

De meest scorende ploegen in de Premier League slaagden er nauwelijks in gevaarlijk te worden, maar desondanks werd er gescoord. Vijf minuten voor rust maakte Sergio Agüero er 1-0 van. Op aangeven van Bernardo Silva kroop de spits voor Dejan Lovren en schoot hard en hoog raak bij de eerste paal. Het was het 250e doelpunt van Agüero in zijn carrière en zijn zevende doelpunt in zeven thuiswedstrijden tegen the Reds, waarmee hij de eerste speler in de geschiedenis van de Premier League werd die in zeven opeenvolgende thuiswedstrijden tegen dezelfde ploeg scoorde.

Het tactische steekspel kreeg een vervolg in de tweede helft en resulteerde wederom in weinig mogelijkheden. Uit de eerste goede kans maakte Liverpool de gelijkmaker. Trent Alexander-Arnold verlegde het spel van rechts naar links, waarna Andrew Robertson de voorzet gaf en Roberto Firmino in de 64e minuut raak kon koppen: 1-1.

Acht minuten na de gelijkmaker volgde het antwoord van the Citizens. Een voorzet van Raheem Sterling bereikte Leroy Sané en de Duitser schoot via de binnenkant van de paal raak. In de slotfase hield de ploeg van Josep Guardiola, dat onder druk werd gezet door Jürgen Klopp's formatie, de voorsprong vast en bracht zodoende de achterstand op koploper Liverpool terug tot vier punten na 21 wedstrijden.

Wijnaldum in duel met Silva. (PRO SHOTS/Action Images)
Wijnaldum in duel met Silva. (PRO SHOTS/Action Images)

'Gestolen fiets' leidt naar illegale vuurwerkwerkplaats

In de schuur bij een woning aan de Otterstok in Eindhoven deden agenten donderdagochtend een opmerkelijke vondst. De schuur in de wijk Tongelre diende vermoedelijk als werkplaats waarbij met vuurwerk werd geknoeid. Wat er precies werd geproduceerd is nog onduidelijk, maar zeker is dat er sprake was van een gevaarlijke situatie midden in een woonwijk.

Zwaar vuurwerk
Agenten namen een kijkje op het adres nadat informatie was binnengekomen dat daar mogelijk een gestolen fiets stond. In de woning werd de fiets inderdaad gevonden, net als Cobra’s waarbij het kruit verwijderd was en die handeling is niet zonder gevaar: “Het is absoluut gevaarlijk om met vuurwerk te rommelen, vooral van dit kaliber. In Cobra’s zit bijvoorbeeld flitspoeder en dat is vele malen krachtiger dan zwart buskruit. Het kan enorme explosies veroorzaken” zo legt een explosievenspecialist uit.

Schuur
Toen agenten in de schuur een kijkje namen werd de werkplaats ontdekt. De explosievenspecialist schakelde direct de Explosieven Opruimingsdienst Defensie in, die nu verder onderzoek gaat doen in de schuur. De bewoner en zijn zoon zijn aangehouden. Ze zitten vast voor verder onderzoek. Onder meer het verhoor van de twee moet duidelijk maken wat hun rol precies is geweest.

'Gestolen fiets' leidt naar vuurwerkwerkplaats (Foto: Politie.nl)
'Gestolen fiets' leidt naar vuurwerkwerkplaats (Foto: Politie.nl)

Keizer klimt met Sporting Portugal naar tweede plaats na zege in stadsderby

Sporting Portugal is met een overwinning begonnen aan het nieuwe kalenderjaar in de Liga NOS.

De formatie van trainer Marcel Keizer rekende donderdagavond op eigen veld met minimaal verschil af met stadsgenoot Belenenses: 2-1. Sporting is Benfica en Sporting Braga door de overwinning gepasseerd op de ranglijst en neemt nu met 34 punten uit 15 duels een tweede plaats in; FC Porto blijft met 36 punten uit 14 wedstrijden koploper.

Keizer had in zijn tiende wedstrijd als eindverantwoordelijke van Sporting basisplaatsen over voor Nemanja Gudelj en Bas Dost. Nadat de eerste helft in het Estádio José Alvalade geen doelpunten had opgeleverd, brak Bruno Gaspar de score na 57 minuten voetballen open voor het elftal van Keizer. De Portugese verdediger verschalkte doelman Muriel met een door Vincent Sasso van richting veranderd schot, nadat hij aan de rechterkant van het strafschopgebied was vrijgespeeld door Abdoulay Diaby.

Het antwoord van Belenenses liet daarna niet lang op zich wachten. Licá en Henrique Almeida beproefden beiden hun geluk in korte tijd, maar doelman Renan Ribeiro hield Sporting op de been. Aan de overzijde zette Jérémy Mathieu Muriel aan het werk. Sporting voerde de score tien minuten voor tijd uiteindelijk verder op via Miguel Luís. De negentienjarige belofte werd op de rand van het strafschopgebied aangespeeld door Gudelj en schoot vervolgens verwoestend raak.

Via Fredy Ribeiro deed Belenenses in de laatste minuut van de officiële speeltijd nog wel wat terug, maar de zege kwam uiteindelijk niet meer in gevaar voor Sporting. Daardoor kan Keizer zijn negende overwinning in dienst van os Leões bijschrijven. De Nederlandse oefenmeester speelt aanstaande maandag met zijn ploeg de uitwedstrijd tegen laagvlieger Tondela, waarna op zaterdag 12 januari op eigen veld de kraker tegen FC Porto volgt.

Darter Zonneveld grijpt eerste tourkaart op Q-School

Niels Zonneveld heeft de eerste dag van de Europese Q-School direct een tourkaart weten te bemachtigen. De twintigjarige darter won in Hildesheim acht partijen en kan daardoor de komende twee jaar meedoen op de Pro Tour bij de PDC. 

Zonneveld speelde vorig jaar op de Development Tour (het jeugdcircuit) bij de PDC. Hij speelde één finale en haalde twee keer de halve finale. Hij werd negende in het eindklassement en mocht daardoor gratis deelnemen een de Q-School. De darter uit Uitgeest won van Stefan Nilles, Gabriel Florin Olar en Patrick van den Boogaard. In de vierde ronde volgde een lastige partij tegen Mike De Decker, maar ook de Belg werd met 5-4 verslagen. Het niveau van Zonneveld ging daarop omhoog. Hij gooide 95 gemiddeld tegen zowel Sebastian Steyer en Gergely Lakatos, om in de halve finale Nico Schlund met 5-3 te verslaan.

In de finale trof Zonneveld Christian Goedl. Hij won onder meer van Roxy James Rodriguez en de Griek John Michael, om in de halve finale met zijn landgenoot Hannes Schnier af te rekenen. In de finale kon de Oostenrijker niet mee met het geweld van Zonneveld. Met een vijftien- en veertiendarter was het al snel 2-0. De derde leg ging naar Goedl, maar vervolgens was het Zonneveld die de partij met 5-1 naar zich toe trok. De Nederlander gooide 99 gemiddeld in de finale. 

Behoudens Zonneveld waren de andere Nederlanders vroeg klaar. Ryan de Vreede won nog wel van Justin van Tergouw, maar ging bij de laatste-32 kopje onder tegen Geert De Vos. Ook Maik Kuienhoven en Vincent van der Meer verloren bij de laatste-32. Co Stompé verloor al in de derde ronde.  Alle uitslagen zijn hier te vinden.

Vrijdag is dag II van de Q-School. De drie dagwinnaars krijgen een tourkaart voor de ProTour van de PDC. Van alle andere uitslagen wordt een Order of Merit bijgehouden. De beste spelers van deze lijst krijgen ook een tourkaart. Hoeveel dit er exact zullen zijn is pas bekend wanneer de inschrijftermijn van de Britse Q-School is verlopen.

Noren blijven aan de leiding in Tour de Ski

Ingvild Flugstad Østberg en Johannes Høsflot Klæbo staan na vijf van de zeven etappes in de Tour de Ski, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen, nog steeds aan de leiding. Donderdag stond in het Duitse Oberstdorf etappe vijf op het programma, een achtervolging in de vrije stijl: tien kilometer voor de vrouwen, vijftien voor de mannen.

Østberg mocht als eerste vertrekken bij de vrouwen. De Noorse begon met een voorsprong van 24 seconden op de Russische Natalia Nepryaeva. In de eerste ronde bouwde de Noorse haar voorsprong al uit naar de halve minuut en in de slotronde bleef het verschil dertig seconden. 

Waar de eerste twee langlaufsters de tien kilometer solo moesten afwerken ontstond er voor de derde plaats een groepje van drie langlaufsters. Yulia Belorukova, die als derde van start was gegaan, had al snel het gezelschap van Krista Pärmäkoski en Jessica Diggins. Vooral Diggins, die in de vorige etappe veel last had van slechte ski's, maakte indruk in de achtervolging. De Amerikaanse begon met een achterstand van anderhalve minuut op Østberg aan de achtervolging en kwam na een mooie sprint met Belorukova als derde over de finish op 1.12 van Østberg.

Algemeen klassement na etappe vijf. 


De hoogtepunten van de vrouwen (Bron: YouTube)


De mannen moesten vijftien kilometer afleggen op het parcours. Klæbo startte bij de mannen als leider. De pas 22-jarige Noor had bij de start een voorsprong van vijftien seconden op de Rus Sergey Ustiugov. Na minder dan twee kilometer was Klæbo al zijn voorsprong kwijt aan de Rus. Ustiugov nam snel de kop, maar Klæbo kon goed volgen en besloten dan ook om samen te werken. Het zorgde ervoor dat Alexander Bolshunov, die als derde was gestart nadat Emil Iversen niet was gestart na zijn winst in de vierde etappe, op achterstand bleef. In het eerste gedeelte van de wedstrijd kon Bolshunov de schade nog beperken, maar in het slot van de wedstrijd liep zijn achterstand op naar boven de minuut en kwam hij uiteindelijk binnen op 1.08 van de winnaar. 

Klæbo en Ustiugov bleven heel de wedstrijd samen en op de laatste beklimming van de wedstrijd probeerde Klæbo de Rus af te schudden, maar Ustiugov kon bijblijven. In de afdaling naar de finish toe wist de jonge Noor toch een gaatje te slaan en zou toch vrij eenvoudig de zege pakken in de Tour de Ski. Voor Klæbo was het alweer zijn derde zege deze Tour de Ski nadat twee keer de sterkste was op het onderdeel sprint.

Algemeen klassement na etappe vijf. 

De hoogtepunten van de mannen (Bron: YouTube)

Anema: "Absoluut niet het vermoeden dat de schaatssport schoon is"

Schaatscoach Jillert Anema denkt niet dat de schaatssport schoon is. In het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1 zegt de Fries: “Absoluut niet het vermoeden dat de schaatssport schoon is. Ik geloof daar niks van.”

Anema vervolgt: “Er zijn details waar je niet een goed gevoel bij hebt. Maar het is niet mijn taak om dat aan te wijzen. Dat is aan de journalistiek. Als het bij mijn team zou gebeuren, is het over en uit en hang ik het ook aan de grote klok.”

Volgens Anema zijn er artsen die medicatie voorschrijven aan sporters die niets mankeren. Hij is dan ook geen voorstander van doktersattesten: “Als sporter moet je een zero tolerance hebben voor medicatie. Het gaat om gezonde lijven tegen elkaar. De meest fitte moet winnen en niet degene die door de apotheker het beste ondersteund wordt.”

Voormalige medewerkers Hearthstone werken aan Marvel-game

Vorig jaar verlieten game director Ben Brode en een aantal collega's het Hearthstone-team van Blizzard om een eigen studio op te richten: Second Dinner. Vandaag is bekendgemaakt dat de financiëring voor hun eerste titel rond is en ze werken aan een titel binnen het Marvel-universum.

Het team krijgt een investering van dertig miljoen dollar van het Chinese NetEase. Hiermee is het team verhuisd naar een nieuwe studio en zijn ze op zoek naar nieuwe collega's voor de ontwikkeling van de Marvel-game. Meer details zijn nog niet bekend. Een release date, informatie betreffende platforms en gameplay laten ongetwijfeld nog even op zich wachten.

FC Emmen strikt vleugelverdediger van Sportfreunde Lotte

Nico Neidhart gaat aan de slag bij FC Emmen. De 24-jarige linksback komt over van Sportfreunde Lotte, een club die uitkomt op het derde niveau van Duitsland. Neidhart speelde eerder voor Schalke 04, Vfl Osnabrück en VfB Oldenburg.

Neidhart heeft zijn handtekening gezet onder een contract voor anderhalf jaar met een optie op een extra seizoen. "Ik kijk ernaar uit om me bij FC Emmen op het hoogste niveau in Nederland te laten zien. Niet alleen dit seizoen, maar ook in de volgende seizoenen. Daar gaan we in Estepona de basis voor leggen", doelt Neidhart op het aankomende trainingskamp.

"We wilden nog voor het trainingskamp een aanvaller en een verdediger aan de selectie toevoegen, dat is gelukt. Nico kan in onze speelwijze zowel aanvallend als verdedigend iets toevoegen", reageert directeur Ben Haverkort.

Neidhart, de zoon van SV Meppen-trainer Christian Neidhart, is de tweede aanwinst van deze winter voor het team van Dick Lukkien. De nummer dertien van de Eredivisie versterkte zich eerder deze week met aanvallende middenvelder Michael de Leeuw van Chicago Fire.

Dumoulin kiest voor Giro: "Eigenlijk wilde ik alles op de Tour zetten"

Tom Dumoulin heeft zoals eerder bekendgemaakt gekozen voor de Giro d'Italia als hoofddoel. Later zal de Nederlandse kopman van team Sunweb aan de start komen van de Tour de France.

In Berlijn, waar Sunweb zich vandaag presenteerde aan de pers, werd bekend dat Dumoulin hetzelfde programma als afgelopen jaar zal rijden. Hij begint eind februari in de UAE Tour. Daarna doet de Nederlandse klassementsrenner mee aan Tirreno-Adriatico en Milan San Remo. Als laatste voorbereiding voor de Ronde van Italië komt hij aan de start van Luik-Bastenaken-Luik. Dat betekent dat Dumoulin opnieuw niet aan de start komt van de enige Nederlandse klassieker de Amstel Gold Race.

"Eigenlijk wilde ik alles op de Tour zetten", vertelde Dumoulin vandaag bij de ploegvoorstelling aan de NOS. "Dat was ook al heel lang het plan in de ploeg, maar toen het parcours van de Giro en de Tour bekendgemaakt werd, heb ik een berichtje gestuurd naar de ploeg: zullen we het er toch niet nog één keer over hebben?"

"Ik was het liefst naar de Tour gegaan. Maar ik ga ook rekenen. Ik weet dat met dit Tour-parcours alles moet meezitten en dan kan ik de Tour winnen." In het parcours van de Ronde van Italië zijn drie individuele tijdritten opgenomen, terwijl in de Tour maar één individuele tijdrit op het programma staat.

"De Tour is de Tour, ja. Ook voor mij. Maar alles anders dan een eerste plaats gaat niks aan mijn carrière toevoegen... De Giro nog een keer winnen? Dat gaat wat toevoegen, dat zou echt heel gaaf zijn. Nog een keer tweede worden, of derde, vierde of vijfde in de Tour? Dat voegt niets meer toe."

"En ik heb geen zin om een heel jaar vol te focussen op de Tour, alles goed te doen, en dan derde te worden omdat het parcours me niet ligt. Dan is het een teleurstellend jaar. En dan ga ik terugkijken: shit, die Giro was toch wel een mooie kans geweest. En die heb ik laten liggen. Dat wilde ik gewoon niet"

Tom Dumoulin kiest voor de Giro ipv de Tour. (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Tom Dumoulin kiest voor de Giro ipv de Tour. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Schansspringer veilig terug op aarde maar dan gaat het toch nog fout

Tijdens de kwalificatie voor de derde wedstrijd van het Vierschansentoernooi in Innsbruck ging het mis voor Sabirzhan Muminov. De Kazach maakte een foutloze sprong maar remde vervolgens niet voldoende af waardoor hij over de boarding tuimelde. Ondanks de harde klap raakte Muminov niet gewond.

'Hij is alleen. Kom op, we pakken hem!'

'Ik hoorde ze schreeuwen. Ik keek om mij heen en zag een gevel op ongeveer 15 meter achter mij. Ik ben hier achteruit naar toe gelopen. Al die tijd heb ik de verdachte vastgehouden in zijn kraag. Ik ben met mijn rug tegen de gevel aan gaan staan.' Aan het woord is Fred, een agent uit Rotterdam die tijdens oud en nieuw belaagd werd door een groep van zo'n 30 jongeren. 

Hij is alleen, kom we pakken hem.
'De menigte bleef op mij inlopen. Ik heb enkele malen verschillende personen geslagen met de lange wapenstok, omdat ik heel bang was dat ze mij iets zouden aan doen. De hele tijd hoorde ik uit de menigte roepen: ''Maak hem kapot! K#nkerj##d!'' Ik voelde mij alleen en was erg bang. Ik heb overwogen om mijn vuurwapen te trekken om de menigte op afstand te houden.'

De Rotterdamse agent Fred (gefingeerde naam) werd nieuwjaarsnacht door dertig man belaagd na een aanhouding van een 17-jarige jongen, gered door collega’s en was helemaal op. 'Ik werd door collega's naar een dienstvoertuig gebracht. Toen ik in de auto werd gezet, voelde ik dat mijn hele lichaam aan het shaken was. Ik hoorde en voelde dat ik geen normale zinnen kon uitbrengen. Ik voelde heel veel boosheid en angst in mijn lichaam.'

Felle discussies
2019 is net een uurtje oud. Het nieuwe jaar begint anders dan agent Fred zich had voorgesteld. Daags na oud en nieuw verschijnen er filmpjes van het incident op internet en wordt zijn handelen in felle discussies geroemd en verketterd.

Twee agenten rijden in de Nieuwjaarsnacht in Rotterdam Zuid, als ze naar een brand in de Hyacintstraat worden gestuurd. Ze zien een flinke brand op straat en jongeren die er vanuit een achterpad vuurwerk op gooien. Wanneer de brandweer de boel onder controle heeft - het is één van hun 661 inzetten die nacht - zijn de jongens gevlogen. De agenten gaan terug naar hun auto met één zekerheid: nog vele andere meldingen.

Ze lopen vanaf de Lange Hilleweg de hoek om en zien hoe een jongen aan de deurhendels morrelt van hun eigen herkenbare dienstauto. Ze rennen naar hem toe en pakken de jongen beet om hem aan te houden. Dan moet er ineens een figuurlijke brand geblust worden: op een paar meter afstand begint een vechtpartij tussen twee mannen. Veel omstanders bemoeien zich er mee.

Twee andere agenten helpen om de kemphanen uit elkaar te trekken en gaan na de boel te hebben gesust achter de ‘auto-inbreker’ aan, die in het tumult denkt te ontkomen. Agent Fred is één van hen, ziet de verdachte richting de Dordtselaan rennen en volgt hem op de voet. Hij ziet de verdachte bij het oversteken tegen een auto aankomen en op straat vallen. Fred is in drie stappen bij hem, zegt hem dat hij is aangehouden en dat hij op zijn buik moet gaan liggen. Als antwoord trapt de jongen in de richting van de agent.

Uitgeput
Agent Fred waarschuwt de jongen dat hij geweld moet gebruiken als hij niet meewerkt. 'Ik ben bewust niet op hem gedoken, want was in mijn eentje. Ik wil dan uit veiligheid geen worsteling, maar afstand houden. Ik benader verdachten in zulke situaties pas als verdachten op hun buik op de grond liggen of op hun knieën zitten en van me af kijken.'

De verdachte lijkt niet onder de indruk. Hierop gebruikt Fred de wapenstok en pepperspray. De jongen komt overeind en loopt weg. Fred waarschuwt opnieuw, nu dat de jongen op zijn knieën moet gaan zitten. De jongen blijft lopen. Fred geeft hem nog een paar klappen met de wapenstok. Dan gaan omstanders zich er mee bemoeien. "Laat hem gaan, hij heeft niks gedaan. Doe normaal, k#nkerhond, kom dan.'' Binnen een mum van tijd is hij omsingeld en vraagt hij om spoedassistentie, waardoor zijn collega’s hem kunnen redden.

'Dat ik met mijn rug tegen een muur moest gaan staan, zodat burgers me niet in de rug kunnen aanvallen. Dát zo’n groep je wil aanvallen. Dat doet iets met je. Ik had heel veel zin in mijn dienst. Ik zei nog bij de startbriefing dat we na afloop vooral met zijn allen nog een oliebol moesten eten. Maar de debriefing was nu heel anders dan dat ik me had voorgesteld. Ik was heel emotioneel. Later zag ik op mijn horloge dat ik tijdens het incident even een hartslag van 218 had. Maar wanneer in september het mailtje komt van de planning, over wie wil werken tijdens de jaarwisseling, dan ben ik de eerste die het terugstuurt. Voor de mensen die ons nodig hebben.'

Belaagd
Fred zorgde samen met 1000 andere collega’s in de Eenheid Rotterdam voor de veiligheid van de honderdduizenden mensen die er op straat een mooi feest van maakten. Tegelijkertijd liepen er ook mensen tussen die zich alleen maar wilden misdragen: op diverse plekken werden agenten bekogeld met vuurwerk. In het land werden in zo’n zestig gevallen agenten belaagd. In de Eenheid Rotterdam waren er in de nacht 55 arrestaties voor allerlei feiten. In totaal zullen zo’n 250 aangehouden personen zich moeten verantwoorden voor misdrijven die plaatsvonden tijdens de Nieuwjaarsnacht in Nederland.

Eén van die verdachten is de 17-jarige jongen uit dit verhaal. Hij is inmiddels op vrije voeten.

Rotterdamse terreurverdachte 2 weken langer vast

De 24-jarige man die op oudejaarsdag in Rotterdam werd aangehouden vanwege een terrorismeverdenking blijft de komende twee weken vast zitten. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Hij is donderdag door de rechter-commissaris in Rotterdam in bewaring gesteld.

De man wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Bovendien zou hij op internet informatie hebben verzameld om een terroristisch misdrijf te plegen. De politie doet ook onderzoek naar informatie van de AIVD dat de man actief is in Al Qaida kringen.

Defensie verleent militaire bijstand op Waddeneilanden

Op verzoek van meerdere burgemeesters verleent Defensie militaire bijstand op de Waddeneilanden. De militairen gaan helpen met het opruimen van de vervuilde stranden. Zo’n 100 militairen, afkomstig van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, worden ingezet. De inzet duurt waarschijnlijk 2 dagen. Diverse militairen zijn teruggeroepen van hun kerstverlof om mogelijk vanavond al naar de Waddeneilanden te vertrekken.

Het personeel gestationeerd op het militaire oefenterrein ‘de Vliehors’ op Vlieland, verleent al sinds woensdag hulp bij het opruimen van de stranden op het eiland. Zij maken daarbij ook gebruik van hun shovel en kiepauto.

In de nacht van 1 op 2 januari verloor het containerschip Zoë ter hoogte van het Duitse Waddeneiland Borkum 270 zeecontainers. De containers en hun inhoud spoelen momenteel aan in het waddengebied en zorgen voor veel rommel en mogelijke vervuiling. De omvang van de vervuiling vraagt om meer capaciteit dan op lokaal niveau ter beschikking is.

De krijgsmacht heeft continu ruim 4.000 militairen paraat voor nationale inzet bij ernstige calamiteiten. Naast specialistische capaciteiten, zoals de EOD en drones, zijn ook militairen ter beschikking voor meer algemene taken, zoals het bewaken van een gebied, transportsteun, of militairen die stranden kunnen helpen schoonmaken.

Van Bommel neemt drie talenten mee op trainingskamp naar Qatar

PSV reist met Mohammed Ihattaren, Yorbe Vertessen en Zakaria Aboukhlal naar het trainingskamp in Doha.

Dat meldt Voetbal International donderdag. In totaal reizen er namens de Eindhovense club vijftig mensen af naar de hoofdstad van Qatar. De selectie telt in totaal 28 spelers.

Het talentvolle drietal debuteerde nog niet in de hoofdmacht van PSV, maar mogen zich nu wel bewijzen aan Van Bommel en zijn technische staf. Spits Vertessen en aanvallende middenvelder Ihattaren, respectievelijk zeventien en zestien jaar, spelen dit seizoen bij de Onder-19. Buitenspeler Aboukhlal speelde dit seizoen negen wedstrijden bij Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie.

PSV werkt op vrijdag 11 januari een oefenwedstrijd af tegen Club Brugge. De Eindhovenaren gaan momenteel aan de leiding de Eredivisie met 48 punten uit 17 wedstrijden, twee punten meer dan naaste belager Ajax. Zondag 20 januari hervatten de Eindhovenaren de jacht op de landstitel met een uitwedstrijd tegen promovendus FC Emmen.

Airplane! (1980) is bijna 1 op 1 kopie van Zero Hour (1957)

Airplane! is bij de meeste mensen wel bekend. De film uit 1980 zit bomvol absurdistische humor en woordgrappen en algemeen wordt aangenomen dat de film een parodie is op de in de jaren 70 populaire 'Airport' films.

Maar leg je Airplane! en de film Zero Hour uit 1957 naast elkaar zijn complete scenes en dialogen vrijwel 1 op 1 aan elkaar gelijk.

Wie van jullie wist dit? Of is je mind blown?

Veelpleger aangehouden voor diefstal uit vrachtauto

Door de combinatie van een oplettende getuige, ervaren politiemensen en dashcambeelden is woensdagmiddag na een zoekactie al snel een 44-jarige Tilburger aangehouden voor diefstal uit de cabine van een vrachtauto. De veelpleger is in verzekering gesteld

Een alerte getuige belde de politie omdat hij zag dat een man zich in de omgeving van de bouwmarkt aan de Ringbaan Zuid in Tilburg verdacht gedroeg en aldaar interesse toonde in de geparkeerde voertuigen. Terwijl agenten onderweg waren belde de getuige opnieuw. Hij zag dat die man, op de Wethouder van Ierlantstraat daadwerkelijk iets uit een vrachtauto gestolen had. De melder was achter de dief aangegaan, maar hem kwijt geraakt.

Het signalement van de dader en zijn fiets werd via de mobilofoon verspreid. Agenten kregen daarmee al een voorgevoel wie de dief zou kunnen zijn. Zij hebben deze man, een 44-jarige veelpleger, op het Korvelplein aangehouden. De chauffeur heeft aangifte gedaan. Hij had de cabine wel dicht gedaan maar niet slotvast afgesloten. Daaruit was een rugtas gestolen. Op de door hem aangeleverde dashcambeelden is de dief goed te zien, het betreft de aangehouden man.

Verdachte fraude met huurcontracten ging 'geraffineerd en calculerend te werk'

“Het zal je maar gebeuren. Je leeft, je woont, je werkt in Amsterdam. Iedere maand betaal je je huur, je energie. Het lukt om financieel rond te komen, mede dankzij de toeslagen waar je recht op hebt. En dan opeens: brieven van een ander, gedoe met de toeslagen, telefoontjes van de gemeente. Voordat dat weer rechtgetrokken is ben je zo een half jaar verder. Verspilde energie, irritatie en misschien nog wel het ergste: je zit in de verdachtenbank. Toon maar eens aan dat degene die zich heeft ingeschreven niet bij jou woont!”  aldus de officier van justitie vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van een fraudezaak met huurcontracten. De verdachte, een 24-jarige man uit De Lier, wordt verweten via een website inschrijfadressen met valse huurcontracten te koop te hebben aangeboden.

De man wordt ervan verdacht valse huurcontracten te hebben verkocht waarmee zijn klanten zich bij de gemeente konden inschrijven. Door zijn inschrijving in deze basisregistratie kreeg de nieuwe frauduleus ingeschreven bewoner de mogelijkheid bijvoorbeeld een reisdocument aan te vragen of toegang te krijgen tot voorzieningen.

Het onderzoek naar de activiteiten van deze verdachte is onder leiding van een Amsterdamse officier van justitie verricht door de Amsterdamse politie in samenwerking met de recherche van Rotterdam en Den Haag. Ook de arrondissementsparketten in Rotterdam en Den Haag waren bij het onderzoek betrokken. Het strafrechtelijk onderzoek richtte zich op tien Amsterdamse gevallen waarbij de verdachte een vals huurcontract zou hebben verkocht.

Uit dat onderzoek werd duidelijk dat verdachte zich daadwerkelijk heeft beziggehouden met de verkoop van valse huurcontracten. Uit verklaringen van enkele kopers en uit mailberichten blijkt dat hij de contracten voorhanden heeft gehad én heeft geleverd. Gemiddeld waren de gedupeerden 300 euro kwijt aan de verstrekker van de valse huurcontracten. De officier van justitie heeft vandaag een zogenoemde ontnemingsvordering aangekondigd, die zal te zijner tijd op een aparte zitting worden behandeld. Om hoeveel geld dat precies zal gaan is nog niet bekend. Wél heeft de rechter-commissaris in Den Haag in juli 2018 een machtiging conservatoir beslag afgegeven voor een bedrag van bijna twee ton.

De officier eiste een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De verdachte is al eerder veroordeeld wegens onder meer brandstichting, verduistering en oplichting. Mede daarom rekent de officier van justitie hem de nieuwe oplichtingsfeiten zwaar aan. “Ik leid uit het dossier af dat ook in deze zaak verdachte geraffineerd en calculerend te werk is gegaan. Ik acht hem dan ook volledig strafbaar voor de feiten.”

Kelderman: Ik had ander programma in mijn hoofd

Wilco Kelderman vertrekt in de Giro d'Italia als meesterknecht van Tom Dumoulin. Ook komt de 27-jarige Veenendaler aan de start van de Tour de France. Daar zal hij ook waarschijnlijk in dienst moeten rijden van zijn landgenoot Dumoulin.

"Ik had een ander programma in mijn hoofd, maar toen Tom besloot de Giro te rijden wist ik wel dat het dit scenario zou worden'', vertelde Kelderman bij de ploegpresentatie van Team Sunweb.

Kelderman zal niet met tegenzin in dienst rijden van Dumoulin in de Italiaanse rittenkoers, maar toch was hij in eerste instantie niet blij met het programma wat hij kreeg van zijn team. "Ik zie het als een kans. Eerst was ik er niet 'happy' mee. Maar ik realiseer me ook dat er genoeg wedstrijden zijn waarin ik wel voor eigen succes mag gaan. In Parijs-Nice bijvoorbeeld of de Ronde van Catalonië. Maar in de grote rondes rijd ik vaak als de tweede of derde man. Het past misschien ook wel een beetje bij me. In de schaduw functioneer ik vaak het beste."

Kelderman komt niet aan de start van de Vuelta a España. In 2017 had hij lange tijd uitzicht op het eindpodium, maar eindige Kelderman uiteindelijk op een vierde plaats op 24 seconden van de nummer drie. In de laatste editie moest hij genoegen nemen met een tiende plaats.

Project Cars-ontwikkelaar komt met eigen console

Slightly Mad Studios, de ontwikkelaar van onder andere de Project Cars-serie, is bezig met een eigen console die over een paar jaar uit moet komen. Dit heeft CEO Ian Bell aangekondigd op Twitter.

De console draagt de naam The Mad Box en zal "de krachtigste console ooit gebouwd" worden. "De specificaties zullen gelijk zijn aan wat over twee jaar een erg snelle pc genoemd wordt," geeft Bell aan in een interview met Variety. The Mad Box ondersteunt 4K en draait VR-games met 60FPS per oog, ofwel 120 frames per seconde. VR-headsets zoals de Oculus en HTC Vive kunnen aangesloten worden op de console, net als bestaande pc-accessoires zoals racesturen en joysticks.

Iedere ontwikkelaar mag games voor de console maken. "Vooral nieuwe projecten zullen baat hebben bij onze gratis engine," geeft Bell aan. Deze engine is ook te gebruiken voor andere platforms en wordt niet geleverd om exclusives binnen te harken. "Wij vinden dat exclusives alleen maar uitsluiting in de hand werken, vandaar dat we de keuze hiervoor bij de ontwikkelaar leggen met onze cross platform engine. We hebben geen plannen om deals te sluiten met studios om andere platforms links te laten liggen. De industrie is al te veel een monopolie, wij denken dat competitie gezond is en dat wij in staat zijn om iets episch neer te zetten."

Voor specs, afbeeldingen of prijzen van de console moeten we nog even geduld hebben. Slightly Mad is nog druk aan het onderhandelen met fabrikanten. Wel heeft Bell al aangegeven dat er gesproken is met verschillende investeerders en dat er voor het realiseren van The Mad Box geen crowdfunding aan te pas gaat komen. Afbeeldingen van het eerste design zullen in vier tot zes weken gepresenteerd worden. De console zelf moet over ongeveer drie jaar uitkomen.

'Stam haalt oude bekende van Reading en Ajax naar PEC'

Pelle Clement wordt de eerste winterversterking van PEC Zwolle, zo weten de Stentor en Voetbal International donderdagmiddag te melden.

De 22-jarige aanvallende middenvelder annex aanvaller maakt de overstap van Reading en wordt herenigd met Jaap Stam, die eerder werkzaam was bij de Engelse club en sinds kort trainer is van de Blauwvingers .

Clement was bij Reading op een zijspoor beland, waardoor zijn contract naar alle waarschijnlijkheid wordt ontbonden. Volgens Voetbal International gaat Clement voor tweeënhalf jaar tekenen bij de Eredivisionist. Naar verluidt vliegt hij donderdagavond nog naar Zuid-Spanje, waar PEC Zwolle de komende week een trainingskamp belegt.

Stam werkte eerder prettig met Clement samen bij Jong Ajax en Reading. Toen de trainer in maart werd ontslagen, kwam Clement minder aan spelen toe in Engeland. Clement kwam dit seizoen nog geen minuut in actie voor de Championship-club. Hij wordt waarschijnlijk niet de enige versterking van PEC Zwolle, want de huidige nummer zestien van de Eredivisie hoopt zich in elke linie te versterken.

Oomen start in Tour de France

Sam Oomen maakt komende zomer zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Voor de 23-jarige Tilburger van team Sunweb zal het zijn enige grote wielerronde worden dit jaar.

"Het had misschien al gekund, maar twee grote rondes wordt toch iets voor volgend jaar. De Tour is veeleisend, zeker op mentaal gebied, maar ik denk wel dat ik er klaar voor ben", aldus Oomen bij de ploegenpresentatie van Team Sunweb in Tilburg.

Afgelopen jaar werd Oomen nog negende in de Giro d'Italia, terwijl de 23-jarige wielrenner vooral in dienst reed voor Tom Dumoulin. Ook dit jaar zal hij waarschijnlijk in dienst rijden van Dumoulin, die net zoals vorig jaar eerst de Ronde van Italië fietst. "Ik ga ervan uit dat Tom ook de Tour rijdt. Dat kan echt wel wat worden als hij net zo goed is als vorig jaar. Nee, voor het kopmanschap ben ik volgens mij nog niet klaar, ook al eindigde ik in de Giro al in de top 10."

Oomen komt volgend jaar ook aan de start van alle heuvelklassiekers met Luik-Bastenaken-Luik als belangrijkste wedstrijd. Ook Dumoulin start in Luik-Bastenaken-Luik.

Oud-schaatsster Van Deutekom (37) overleden

Voormalig schaatsster Paulien van Deutekom is woensdagavond op 37-jarige leeftijd overleden. Bij haar werd in de zomer van 2018 longkanker geconstateerd. Ze laat een man en een dochtertje (1) achter.

Van Deutekom beleefde in 2008 het hoogtepunt uit haar carrière toen ze wereldkampioene allround werd. In hetzelfde jaar behaalde ze ook zilver bij de WK afstanden op de 1500 en 3000 meter en goud op de ploegachtervolging. In 2006 deed ze mee aan de Olympische Spelen waarop ze dertiende werd op de 1500 meter.

Van Deutekom was in 2008 dan ook een van de genomineerden voor de titel Sportvrouw van het Jaar, maar die titel ging naar Marianne Vos. Ze won wel de Schenk Award als beste schaatsster dat jaar.

Van Deutekom stopte in 2012 met schaatsen. Daarna was ze nog een tijdje werkzaam als analist voor de NOS bij schaatswedstrijden.

Oud-schaatsster Van Deutekom (37) overleden (Pro Shots / Henri van Zon)
Oud-schaatsster Van Deutekom (37) overleden (Pro Shots / Henri van Zon)

2 dodelijke slachtoffers bij ongeval A9

Woensdagavond vond er een verkeersongeval plaats op de A9 net onder Badhoevedorp. Hierbij kwamen een 33-jarige vrouw en een 64-jarige man, beiden afkomstig uit Amsterdam, om het leven. 

De slachtoffers hadden juist iemand afgezet op Schiphol en waren op weg naar huis. Zij reden vanaf de A4 over de invoegstrook naar de A9 toen de motor van hun auto ermee stopte. De auto kwam stil te staan zonder verlichting. Over de A9 (vermoedelijk ook vanaf Schiphol) kwam een 40-jarige man uit Bergen op Zoom in een taxi aangereden.

Hij kon de stilstaande auto nog net ontwijken, maar botste vol tegen beide slachtoffers, die uit hun auto waren gestapt. Beide slachtoffers overleden ter plaatse. De 40-jarige man werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hij moest een speekselproef ondergaan.

Hieruit bleek dat hij vermoedelijk onder invloed was van THC, waarop bloed bij hem werd afgenomen. Dit bloedmonster wordt onderzocht op de aanwezigheid van drugs. De verdachte werd ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis.

'Ajax gaat overstag en legt bod van vijftien miljoen euro neer voor Lainez'

Ajax is bereid om heel ver te gaan voor Diego Lainez, zo weet La Crónica de Hoy te melden. Een Mexicaans transferrecord zou zelfs op handen zijn.

De Mexicaanse krant schrijft dat de Amsterdammers een bedrag van zeventien miljoen dollar, omgerekend een kleine vijftien miljoen euro, hebben geboden op de achttienjarige buitenspeler. Indien Club América het bod van Ajax accepteert, evenaart men de hoogste transfersom in de Mexicaanse competitie.

Volgens de cijfers van Transfermarkt is Enner Valencia tot dusver nog de duurste speler in de geschiedenis van de Mexicaanse competitie, nadat hij Pachuca voor vijftien miljoen euro verruilde voor West Ham United. Ajax lijkt nu hetzelfde bedrag te gaan betalen voor Lainez, terwijl América een doorverkooppercentage van twintig procent in handen krijgt. Het is aannemelijk dat de buitenspeler zelf dolgraag naar Europa wil verkassen.

América had juist de wens uitgesproken om Lainez nog minimaal een halfjaar te kunnen behouden. Om die reden heeft de club een constructie voorgesteld, waarbij de aanvaller nog tot de zomer op huurbasis in Mexico-Stad blijft. De Mexicaanse media achten het niet aannemelijk dat Ajax zal instemmen met dit voorstel. In eerste instantie wilden de Amsterdammers niet verder gaan dan elf miljoen, maar nu zou men toch overstag zijn gegaan en een bedrag van vijftien miljoen willen betalen.

Om die reden is men er in Mexico van overtuigd dat Ajax en América deze week nog een akkoord zullen bereiken over Lainez. De jonge buitenspeler speelde tot dusver vijftig wedstrijden voor de Mexicaanse club, waarin hij goed was voor vijf doelpunten en drie assists. In september maakte Lainez zijn debuut voor de nationale ploeg van Mexico, voor wie hij inmiddels twee interlands speelde. Ajax maakte woensdag al de komst van Lisandro Magallán wereldkundig, die voor circa acht miljoen wordt overgenomen van Boca Juniors.

Solskjaer aast op vaste aanstelling bij Man United: "Ik wil niet weg in mei"

Ole Gunnar Solskjaer doet het als interim-trainer uitstekend en nu aast de Noor op een permanente aanstelling bij Manchester United.

De club zette haar eerste vier duels onder zijn leiding om in klinkende zeges en dat smaakt naar meer bij de succesvolle oud-speler. "Zolang we blijven winnen en de achterstand op de concurrentie blijven verkleinen, is er nog van alles mogelijk", schetst hij tegenover BBC. "We moeten gewend raken aan deze standaard van gewonnen wedstrijden. Sinds mijn eerste seconde bij deze club heb ik de steun van de fans gevoeld en dat is fantastisch. Ik wil niet vertrekken in mei."

In principe loopt zijn contract dan af en gaat de club op zoek naar een nieuwe manager, maar de Noor zou graag zien dat hij de baan krijgt. Reclame heeft hij alvast gemaakt door een clubrecord te evenaren. Hij is na clublegende Matt Busby de tweede trainer die zijn eerste vier duels wint bij de Red Devils. "Dat zal in de boeken komen, maar het is niet iets waar ik aan denk. Op dit moment ben ik alleen maar bezig met de volgende wedstrijd", doelt hij op het FA Cup-treffen met Reading.

Daarin hoopt hij zijn reeks verder aan te scherpen. "Want als je de eerste vier wedstrijden kunt winnen, kan je ook de vier duels daarna winnen." Tegen Newcastle United was het woensdagavond niet eenvoudig, maar door twee goals in de tweede helft kwam het toch goed voor de mannen van Solskjaer. "We hebben heel professioneel gespeeld. Het spel was solide en de jongens hebben zich uitstekend opgesteld."

Zo'n uitspraak typeert de aanpak van de Noor, die vooral inzet op goede sfeer en 'vrolijk' voetbal. Hij hoopt dat de fans en de spelers het goede gevoel terugkrijgen wat onder voorganger José Mourinho was verdwenen. "Het is belangrijk dat we deze overwinningen ook vieren. Je moet ook genieten van de weg en niet alleen van het eindproduct. In het verleden heb ik hier eens met 5-0 verloren, dus ik ben blij dat ik nu gelukkig naar huis kan gaan. Vanaf morgen gaat de focus dan weer op het volgende duel."

China is achterop de maan geland

Met de Chang'e-4 missie is China er in geslaagd om een ruimtevaartuig op de achterzijde van de maan te landen. Nadat de Chinese staatsmedia tot twee maal toe de berichtgeving over de landing introk lijkt het nu dan toch echt te zijn gelukt.

In 2014 ging er bij een eerdere poging nog het een en ander mis, de apparatuur aan boord van de maanlander kon de kou op de maan niet verdragen en had nog diverse andere technische problemen. Mede door deze eerdere mislukking is de Chinese overheid dit keer wat zuiniger geweest qua berichtgeving over de missie.

De raket met de maanlander aan boord werd overigens al op 7 december 2018 gelanceerd en heeft nog enkele weken rond de maan gevlogen. Dit was nodig omdat er moest worden gewacht tot de beoogde landingsplek in direct zonlicht kwam, de maanlander werkt namelijk op zonne-energie. De achterkant van de maan is een relatief onbekend terrein en het is nog onduidelijk wat er precies onderzocht gaat worden.

Eerder in mei 2018 werd er al een satelliet in een baan om de maan gebracht om te fungeren als communicatiemiddel voor de maanlander. Ook heeft de satelliet nog een andere functie met een Nederlands tintje. Astrofysicus Klein Wolt en zijn team ontwikkelden een radioantenne waarmee ze proberen de nagalm van de oerknal te detecteren.

Verwarde man aangehouden na bedreiging

Op woensdagavond hield de politie een 39-jarige man uit Westzaan aan wegens bedreiging. Omstreeks 21.55 uur kreeg de politie melding dat een verwarde man rond zou dwalen in de omgeving van het Geerteveld in Koog aan de Zaan. De man staat bekend bij de politie als verward en agressief. Toen de politie ter plaatse kwam, bleek hij een woning binnen te zijn gegaan van mensen die op dat moment niet thuis waren.

De politie zag de man achter een van de ramen verschijnen. Hij had een (mogelijk) vuurwapen in zijn handen en richtte hiermee op de politie en zichzelf. De politie zette gespecialiseerd personeel in om de man in de woning aan te kunnen houden. Na zijn aanhouding is de verdachte overgedragen aan de Geestelijke Gezondheidszorg. De politie stelt een onderzoek in naar het (mogelijke) vuurwapen.

Vrouw komt onder bus en overlijdt

Bij een aanrijding tussen een lijnbus en twee voetgangers is gisteravond een 82-jarige vrouw uit Alkmaar om het leven gekomen. Haar 83-jarige echtgenoot is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Rond 23.00 uur reed een bus over de Stationsweg in Alkmaar. De chauffeur had juist de laatste passagiers uit laten stappen en reed naar de kantoorruimte van het vervoersbedrijf toen de slachtoffers overstaken.

Er volgde een aanrijding waarbij de 82-jarige vrouw onder de bus terechtkwam. De vrouw werd door de brandweer onder de bus vandaan gehaald en is ter plaatse overleden. De 83-jarige man werd voor onderzoek met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De 57-jarige buschauffeur uit Zuidoostbeemster is aangehouden. De politie doet onderzoek naar de aanrijding.

NAC wil vier nieuwe spelers en rekent niet op hulp uit Manchester

NAC Breda wil zich deze transferperiode versterken met drie tot vier nieuwe spelers, zo meldt BN DeStem donderdag. Ondanks het samenwerkingsverband worden er in januari geen nieuwe spelers van Manchester City in Breda verwacht. Trainer Mitchell van der Gaag verwacht niet dat de gewenste versterkingen zaterdag al mee op trainingskamp gaan naar het Spaanse Atamaria.

NAC strijdt dit seizoen tegen degradatie en versterkingen zijn derhalve meer dan welkom. Eerder deze week maakte de club al melding van de komst van Khalid Karami, die wordt gehuurd van Vitesse. Van der Gaag hoopt op nog drie of vier nieuwe spelers. "Maar ik betwijfel of ze mee op trainingskamp gaan", reageert hij in het regionale dagblad. Op spelers vanuit Manchester rekent de coach niet. "In principe komt er niks bij."

Zonder hulp van Manchester City moet NAC zich in januari zien te versterken. Met Karami hebben de Bredanaars in ieder geval al een gewenste back binnen. "Na het wegvallen van Fabian Sporks-lede is er een gat ontstaan. Pele van Anholt moest op stel en sprong invallen tegen Vitesse en heeft het daarna prima gedaan. Er is echter ook een vraagteken hoe hij er fysiek voorstaat, want hij heeft een voorgeschiedenis. Ik ken Karami en heb twee jaar met hem gewerkt; hij kan zowel op rechts als op links spelen. Hij past prima bij NAC."

Van der Gaag vulde onlangs nog zijn technische staf aan met Maurice Verberne. De assistent komt over van FC Eindhoven en is een oude bekende van de NAC-trainer. Het tweetal werkte eerder samen in Eindhoven. "Het vertrek van Jefta Bresser naar De Graafschap hebben we in eerste instantie niet opgelost. Vervolgens heb ik mij de vraag gesteld: wat missen we? Maurice is ook een verdediger, daar zit het 'm niet in. Het gaat ook om de type karakters. Maurice is een open persoon en maakt makkelijk contact. Dat vond ik voor ons als staf belangrijk", aldus Van der Gaag.

'PSV overweegt alleen bij krankzinnige biedingen mee te werken'

PSV laat deze transferperiode geen bepalende spelers gaan, zo weet het Eindhovens Dagblad donderdag te melden. Toch zijn er wat deals mogelijk.

Alleen spelers die dit seizoen onder trainer Mark van Bommel geen rol van betekenis spelen, mogen het Philips Stadion in januari verlaten voor een andere club. Alleen bij 'krankzinnige biedingen' is een vertrek van bepalende spelers bespreekbaar.

PSV is dit seizoen al uitgeschakeld in Europees verband en lag ook al vroeg uit de TOTO KNVB Beker. De koploper richt zijn pijlen daarom vol op het kampioenschap en daarbij is iedereen hard nodig. Alleen als er een bod wordt uitgebracht dat ver boven de marktwaarde van de speler ligt, zal de clubleiding van PSV overwegen om mee te werken aan een transfer. "Bij een bod van pakweg 40 miljoen euro voor bijvoorbeeld Hirving Lozano zal de directie dus geen transfer overwegen", schrijft het regionale dagblad. "Wordt het vele miljoenen meer, dan is er misschien een kleine kans."

De Nederlandse topclub is in de zomer daarentegen wel bereid om mee te werken aan transfers. Dit seizoen moet alles wijken voor de landstitel. Voor spelers als Bart Ramselaar en Pascal Lundqvist, die dit seizoen niet of nauwelijks in de plannen van Van Bommel voorkomen, is een vertrek wel bespreekbaar. Toch zal PSV Ramselaar niet zomaar laten gaan, omdat hij in 2016 voor vier miljoen euro werd overgenomen van FC Utrecht. Zijn contract loopt door tot medio 2021.

Bekende politicus uit Hong Kong gewond door Amsterdamse straatrovers

Regina Ip, een prominente politicus uit Hong Kong, is op oudjaarsdag slachtoffer geworden van Amsterdamse straatrovers.

Dat schrijft de politicus op haar Facebookpagina. Ze maakte een rondreis door Europa die zij afsloot in Amsterdam. Aanvankelijk was ze aangenaam verrast door de lage prijzen ten opzichte van Londen en alle musea. Maar afgelopen maandagmiddag maakte ze ook de lelijke kant van de stad mee.

Ze beschrijft hoe een scooter opeens op haar af kwam razen. Een man die op de scooter zat rukte aan haar handtas. De politicus liet dat niet zomaar gebeuren en hield in een reflex haar tas stevig vast. Daardoor kwam zij op straat terecht. De straatrovers gingen er zonder buit vandoor.

'Er is niks gestolen, maar ik heb wel lichte verwondingen', beschrijft Regina Ip. Ze heeft krassen op haar knie en elleboog en ook haar schouder raakte bezeerd. Door het incident viel haar oudjaarsavond in het water, want ze ging samen met haar dochter direct terug naar haar hotel en is daar gebleven.

Laat bier van je kerstboom maken

Je breekt er bijna je nek over: de talloze afgedankte kerstbomen langs de kant van de straat, wachtend om afgevoerd te worden. Sinds kort krijgt een enkeling toch een andere bestemming in de vorm van een goudgeel drankje met een witte schuimkraag. Brouwerij Lowlander uit Amsterdam maakt namelijk bier van de naalden.

De bedenker van het naaldenbier, Frederik Kampman, was aan het hardlopen in Amsterdam en baande zich een weg tussen bergen afgedankte kerstbomen. Doodzonde, dacht hij. En toen kreeg hij een idee: waarom maak ik er geen bier van? Met zijn brouwerij Lowlanders maakte hij al verschillende 'botanische' bieren en zag in de naalden van de boom een nieuw product.

Na een paar proefbrouwsels werd een winterse 'Indian Pale Ale' (IPA) het eindresultaat. Door de tot afval verworden kerstbomen te hergebruiken wil Frederik mensen erop wijzen dat afval niet per se gedoemd is om op de brandstapel te eindigen, maar ook kan worden gebuikt voor een nieuw product.

Ruil je boom voor bier
De naalden worden eerst van de takken gerist, vervolgens worden ze drie keer gewassen en tot slot in neutrale graanalcohol gedompeld. In de maanden die volgen moeten de naalden hun geur en smaak afgeven aan de alcohol. Uiteindelijk wordt er samen met jeneverbessen en het alcoholmengsel bier gebrouwen.

De bierbrouwer vroeg Amsterdammers hun kerstboom bij hem in te leveren. Dat bleek een daverend succes, in de eerste 24 uur werden al meer dan 250 bomen aangemeld in ruil voor een biertje. Omdat er nu genoeg bomen zijn is Frederik een crowfundactie gestart om alle bomen te kunnen verwerken. Wie doneert koopt als het ware alvast zijn naaldenbier voor als het eenmaal gebrouwen is.

FOK! Wat een weer: de winter is nergens te bekennen

Welkom!

Als eerste wil ik jullie ook van mijn kant nog de allerbeste wensen toewensen voor het komend jaar. Dat het maar een mooi weerjaar mag worden met voor elk wat wils. Het liefst wat dynamischer dan afgelopen jaar. We gaan het zien. 

Voorlopig is de winter nergens te bekennen in ons land. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Baltische Staten en de noordkant van de Alpen. Daar sneeuwt en waait het flink. Ook in Scandinavië is het behoorlijk fris. Wij zullen het moeten doen met een enkel graadje nachtvorst in de komende twee nachten.

Het weerbeeld spreekt ook al niet tot de verbeelding. Gisteren scheen de zon in de oostelijke landhelft, maar hier in het westen was het de hele dag grijs en donker. Hier en daar viel een enkel buitje. De afgelopen nacht trok de bewolking geleidelijk ook naar het oosten toe en viel er nog steeds her en der een kleine bui.

Vandaag is het wederom op veel plaatsen grijs, en nu ook in het oosten. Lokaal valt er een enkel buitje. Het wordt hierbij rond de 6 graden en er staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind.

De komende dagen blijft het aanhoudend saai en grijs. 

Tot van de week!  

Zie de zon schijnt... (Foto: DJMO)
Een mooie zonsondergang in een landelijk gebied. (Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.