Een terugblik op de chaos in Parijs en de Gele Hesjes in Nederland

Na de extreme geweldsuitbarsting van vorig weekend zit de schrik er bij de Fransen goed in. Daarom zijn er forse maatregelen genomen, desondanks wordt een nieuwe oproer zeer waarschijnlijk geacht.

De Parijse politie heeft al bijna 30 man prefentief aangehouden. Dat terwijl er nog maar duizend gele hesjes aanwezig zijn op de Champs-Élysées. De Olivier heeft aangekondigd hard te zullen optreden.

Ook in Nederland vinden vandaag op diverse plaatsen acties plaats van gele hesjes. Een van de grooste in Amsterdam. 

In dit artikel zullen we u gedurende de dag op de hoogte houden van de ontwikkelingen op dit gebied.

Livestream van The Sun:

Video van onze redacteur in Amsterdam:

Update & einde 15:30:
 
In Parijs is de situatie iets gekalmeerd maar nog verre van rustig. In Nederland zijn de protesten wel voorbij. Toch gaan we dit liveblog hier afsluiten, er is weinig nieuws meer te melden. Soms winnen de demonstranten een paar meter terrein, dan worden ze weer teruggedrongen door de ordediensten. Mocht er nog nieuws zijn dan volgt dat via onze reguliere berichtgeving. Ook verwijs ik u graag naar de livestream van The Sun hierboven. Als laatste wil ik DJMO bedanken voor het verslag vanuit Amsterdam. En natuurlijk veel dank aan de lezers voor het volgen!

Update 15:15: 
Inmiddels zijn er beelden van de brandende auto's : 

Update 15:05: 
In Parijs sneuvelen nog steeds winkelruiten. 

Update 14:50:  

Update 14:45: 
De Brusselse politie houdt er dubieuze praktijken op na. 

Update 14:40: 
Er zijn geruchten dat er auto's in de fik zijn gestoken in Parijs. Maar dat is niet bevestigd. Wat wel zeker is, is dat de politie nog steeds hard optreedt tegen de demonstranten. Daarbij vallen ook gewonden. 

Update 14:30: 
In Parijs moeten de winkels er aan geloven. 

Update 14:25: 
In Brussel zin de spanningen opgelopen nadat gele hesjes probeerden het Europees Parlement te bestormen. 

Update 14:10: 
Op beelden uit Parijs is te zien dat ook leden van de extreemlinkse actiegroep Antifa zich onder de demonstranten bevinden. 

Update 13:57: 
De betogers die eerst achteruit gingen gooien nu met vuurwerk op de pantservoertuigen. Ook zit een aantal van hen op de weg vlak voor een van de voertuigen. De politie reageert, wederom, met traangas. Inmiddels is er echt wel sprake van een zeer grimmige sfeer. Het enige verschil met vorige week lijkt te zijn dat de politie beter is uitgerust en georganiseerd. 

Update 13:55: 
De politie van Parijs gebruikt de beruchte pantservoertuigen nu om brandende baricades op te ruimen. De demonstranten deinzen achteruit. 

Update 13:40:
Zoals eerder gemeld is de vriendelijkheid in Parijs definitief over. 

Update 13:35: 
Trump vindt er ook wat van:

Update 13:30:
Er zouden 31.000 demonstranten op de been zijn in Frankrijk waarvan 8.000 in Parijs. 

Update 13:20: 
In Parijs zijn inmiddels bijna 500 staandehoudingen verricht door de politie. Ook zijn er al een aantal gewonden gevallen. Daarnaast zijn ook de eerste brandjes gespot. Hoewel het nog lang niet zo massaal is als vorige week begint de sfeer nu toch wel om te slaan. 

Update 13:10: 
Het lijkt er op dat de Parijse politie vooral probeert om de groepen gescheiden te houden. Zo zou de Champs-Élysées inmiddles hermetisch afgesloten zijn, er kan niemand meer op of af.

Update 13:00:
In Rotterdam is de betoging inmiddels voorbij.

In Parijs voert de polite regelmatig charges uit en worden betogers verdeeld in kleine groepjes. De situatie is gespannen, maar het geweld lijkt mee te vallen.

Update 12:45:
 
Op de dam in Amsterdam staan nog zo'n vijftig gele hesjes na te praten. De demonstratie lijkt voorbij. Wel is de ME nog massaal aanwezig.  Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)
Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)
Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)
Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)
Gele hesjes op de Dam (Foto: FOK!)

Update 12:30:

 In Parijs begint de situatie weer iets te kalmeren, de politie is weer uit hun voertuigen en heeft een aantal raddraaiers aangehouden. De vraag is wel hoe lang het rustig blijft.

Update 12:25:
In Amsterdam houdt een deel van de betogers het voor gezien na twee rondjes lopen rondom de stopera. Een ander deel is op weg naar de dam, zo meldt onze redacteur ter plaatse.  

Update 12:15: 
Waar het in Parijs alleen maar onrustiger wordt is het in Amsterdam nog altijd kalm.Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)

Update 12:10:
In het deel van Parijs waar net een gewonde viel blijft de politie traangas schieten. Voorlasnog heet dat niet het gewenste effect, de menigte wordt alleen maar onrustiger. 

Update 12:05:
In Parijs wordt een deel van de menigte onrustig nadat er een gewonde is gevallen. De politie trekt zich even terug en reageert dan met de inzet van traangas. Waarna ze zich helemaal terugtrekken.

Update 12:00: 
In Rotterdam is het protest inmiddels ook van start gegaan.  

Update 11:50:
In Parijs zijn inmddels bijna 500 aanhoudingen verricht. Wel lijkt de situatie nog altijd rustiger dan vorige week. 

Update 11:40: 
Op beelden uit Parijs lijkt het erop dat de politie de aangekondigde pantservoertuigen daadwerkelijk gaat inzetten.  

Update 11:30:
In Amsterdam wordt het gestaag drukker. Ook de politie pakt flink uit.Gele Hesjes (Foto: FOK!)
Gele Hesjes (Foto: FOK!)

Update 11:23:
 
Ook in Rotterdam zijn een aantal gele hesjes op de been. 

Update 11:15:
 
Onze redacteur ter plaatse in Amsterdam meldt dat er gele hesjes rondlopen met de tekst "Fvd" achterop. Leden van die partij zijn dus aanwezig bij de protesten.

Gele Hesjes, rechts tussen de politieagenten een FvD hesje (Foto: FOK!)
Gele Hesjes, rechts tussen de politieagenten een FvD hesje (Foto: FOK!)

Update 11:10:
In Parijs is weinig verandering te merken in de situatie. Er word wat gereld en zo af en toe doet de politie eens wat terug. Wel lijkt de situatie stukken beter onder controle als afgelopen weekend. 

Update 10:55:
In Parijs gaat het al aardig los. De politie heeft al traangas ingezet en slaat in op demonstranten. In Amsterdam is de situatie nog rustig. Wel is er ook daar veel politie op de been. Er zijn slechts enkele gele hesje gesignaleerd tot nu toe.Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)

Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)
Gele hesjes in Amsterdam (Foto: FOK!)