FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 november 2018

NASCAR-coureur Harvick wint 8e race van het jaar op Texas Motor Speedway

Kevin Harvick heeft de op twee na laatste race van het jaar in de NASCAR Cup Series gewonnen. De 42-jarige veteraan was op de Texas Motor Speedway nabij Fort Worth veruit de beste.

Na dertig ronden werd de boel stilgelegd met een competition caution: een vooraf aangekondigde neutralisatie die in NASCAR gebruikt wordt als het bijvoorbeeld, zoals in dit geval, tussen de trainingen en de race hard geregend heeft en de omstandigheden dus zijn veranderd.

Polesitter Ryan Blaney had op dat moment de leiding in handen voor Kevin Harvick, terwijl er voor twee grote namen problemen waren: Denny Hamlin en Clint Bowyer reden bij de start helemaal voorin, maar kwamen met elkaar in aanraking en zakten weg tot helemaal achteraan het veld. Richting het einde van de eerste stage was het Harvick die vanaf de competition caution domineerde. Hij won de stage dan ook, voor Kurt Busch, Erik Jones, Blaney en regerend kampioen Martin Truex Jr.

Problemen tussen Hamlin en Bowyer (Bron: YouTube)

Overigens was het voor Jimmie Johnson een bijzondere race. De zevenvoudig kampioen, die dit jaar voor het eerst in zijn 17-jarige loopbaan géén race dreigt te winnen, reed zijn 600e race met crew chief Chad Knaus. Alleen Richard 'The King' Petty en crew chief Dale Inman reden er meer als duo. Heel veel zullen er bij Johnson en Knaus niet bij gaan komen, want na dit seizoen gaat het zo succesvolle duo uit elkaar.

Het was dus een jubileumrace voor Johnson, maar vrij van problemen was het niet: hij werd vroeg in de tweede stage - zonder grote gevolgen - aangetikt door uitgerekend teamgenoot William Byron, de coureur die volgend jaar Knaus als crew chief krijgt. De tweede stage werd wederom gewonnen door Harvick, voor Blaney, Truex, Brad Keselowski en Joey Logano.

Voor Truex, die achteraan moest starten en zich knap naar voren had gevochten, ging het een kleine honderd ronden voor het einde fout: wegens vibraties moest hij een extra pitstop maken, maar daarbij reed hij door teveel pitboxen en dus kreeg hij een drive through penalty aan de broek. Dik dertig ronden voor de finish viel het kwartje eens de kant van Truex op: David Starr spinde, er kwam een caution en Truex kon weer aansluiten.

Johnson en Byron komen met elkaar in contact (Bron: YouTube)

Bij de herstart reden Harvick en Blaney voorop, gevolgd door Logano, Kurt Busch en Aric Almirola, terwijl ook Kyle Larson uit het niks ineens zijn kop aan het venster kwam steken. Lang duurde het allemaal niet, want doordat Bubba Wallace en Chris Buescher in de clinche lagen spinde Matt DiBenedetto hard de muur in, waarbij Truex hem nog maar net kon ontwijken.

Met 25 ronden te gaan werd de boel weer op gang gevlagd, met weer Harvick en Blaney op kop, waarbij Blaney nu wél de leiding kon pakken. Dat duurde niet lang, want Harvick sloeg een paar ronden later weer terug. Die reed vervolgens simpel naar de winst...tot AJ Allmendinger vlak voor de finish besloot Joey Gase in de rondte te tikken, waarbij ook Daniel Suarez schade opliep: caution en overtime.

Het plaatje bij de herstart voor de overtime was weer bekend: Harvick op kop, voor Blaney en Logano. Blaney leek het even te kunnen doen, maar Harvick nam zijn eerste plek gelijk terug en reed naar zijn achtste overwinning van het jaar, voor Blaney en Logano. Met Harvick's winst zijn hij en Logano nu zeker van een plek in de Championship Four op Homestead-Miami op 18 november, terwijl op 11 november de overige twee kandidaten bekend zullen worden na de race op de ISM Raceway in Arizona.

Harvick pakt hem in overtime (Bron: YouTube)

FC Den Bosch wint uitduel tegen Jong PSV en stijgt naar vierde plaats

FC Den Bosch heeft de zesde zege op rij geboekt bij Jong PSV. In Eindhoven maakte Stefan Velkov de enige treffer van de avond en zo wonnen de Bosschenaren met 0-1 van Jong PSV.

Het leek er lange tijd op dat het duel tussen Jong PSV en FC Den Bosch zou eindigen in een doelpuntloos gelijkspel. Matthias Verreth was in de tweede helft dicht bij de openingstreffer, maar zijn inzet van dichtbij eindigde op de lat. Na een fout in de verdediging bij Jong PSV was Rauno Sappinen namens FC Den Bosch dicht bij een doelpunt, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door Dirk Abels.

Tien minuten voor tijd kwam de uitploeg toch op voorsprong dankzij een knappe kopbal van Stefan Velkov uit een voorzet van invaller Luuk Brouwers. In de slotminuut zag scheidsrechter Luca Cantineau een handsbal van FC Den Bosch over het hoofd, waardoor de thuisploeg geen strafschop kreeg.

Door de zege staat FC Den Bosch na twaalf wedstrijden op de vierde plaats in de Keuken Kampioen Divisie met 25 punten, twee punten achter op Sparta Rotterdam. Jong PSV staat op de elfde plaats met 16 punten.

Mooie strijd en wereldrecords op WK gewichtheffen

De vijfde dag van het wereldkampioenschap gewichtheffen in Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan, heeft maandag weer flink wat moois opgeleverd. Bij de vrouwen sneuvelden drie van de nieuwe 'standaard wereldrecords', bij de mannen werd het een prachtige strijd om goud.

Mannen -81kg
De mannen tot 81 kilogram maakten er een bijzonder mooie strijd van en dat begon al op het eerste onderdeel, het trekken. Het standaardrecord bij het indelen van de gewichtsklassen werd daar op 170kg gezet en het was de Chinees Lyu Xiaoyun die daar overheen ging. De 34-jarige drievoudig wereldkampioen en olympisch kampioen van 2012 (-77kg) tilde 172kg omhoog, maar dat record hield niet lang stand.

Nadat Lyu's veertien jaar jongere landgenoot Li Dayin faalde en op 168kg bleef steken was het de beurt aan verdedigend wereldkampioen (-77kg) Mohamed Ihab. De Egyptenaar ging voor 173kg en vocht de stand boven zijn hoofd, waardoor hij het wereldrecord te pakken heeft.

Dezelfde drie vochten het uit bij het stoten, waar het standaardrecord op 206kg werd gezet. Dat ging er niet aan, maar het totaalrecord (368kg) sneuvelde wel overtuigend. Met 200kg kwam Ihab op totaal 373kg uit, maar Lyu ging er met 202 en totaal dus 374 overheen. Ihab kon 203kg vervolgens nét niet boven het hoofd krijgen, ondanks een bijzonder dappere poging.

Li sloot af met een overtuigende poging op 204kg, wat hem het stootgoud opleverde, maar wat de vraag deed rijzen of hij er niet drie kilo meer bij had moeten doen: dan had hij namelijk totaalgoud in plaats van brons gehad. Dat goud ging nu naar Lyu met 374kg, voor Ihab (373kg) en Li (372kg).

Speciale vermeldingen zijn er voor twee mannen: Rejepbay Rejepow kreeg het Turkmeense thuispubliek op de banken, maar met 363kg bleef het bij de vierde plek voor de winnaar van zilver op het WK van vorig jaar, waar de halve wereldtop door dopingperikelen - het blijft gewichtheffen - afwezig was.

De Armeniër Andranik Karapetyan begon bij het trekken met 171kg en dus gelijk een wereldrecordpoging, maar faalde drie keer en lag eruit. Voor wie het niet wist of het was vergeten: Karapetyan kwam in 2016 in het nieuws nadat hij op de Olympische Spelen bij het stoten een ietwat pijnlijk momentje meemaakte.

Mannen -81kg, met vanaf een minuut of 35 de fraaie strijd in het trekken tussen Lyu en Ihab (Bron: YouTube)

Vrouwen -64kg
Bij de vrouwen tot 64kg pakte de Chinese Deng Wei haar vierde wereldtitel. Ze won al eens goud in 2010 (-58kg), 2014 en 2015 (beiden -63kg), terwijl ze in Rio olympisch kampioene tot 63kg werd. In Ashgabat stond er geen maat op de Chinese: met 112kg was ze de beste bij het trekken, waar Europees kampioene Loredana Toma uit Roemenië tot 110kg kwam. Asian Games-winnares Kim Hyo-sim maakte de Karapetyan-fout: ze begon met 111kg, één kilo boven het standaardwereldrecord, maar de Noord-Koreaanse ging drie keer de fout in en lag eruit.

Bij het stoten begon Deng met 135kg en daarmee was het totaalgoud al vrijwel binnen. Rattanawan Wamalun uit Thailand ging nog voor 137kg, hoewel dat een vrij zinloze poging was: op dat moment stond ze al op zilver in het stoten en brons in het totaalgewicht, terwijl ze alleen met 138kg iets opgeschoten zou zijn. Dat deed ze dus niet en met 239kg eindigde Wamalun met brons, achter de Noord-Koreaanse Rim Un-sim (239kg, maar eerder dan Wamalun) en Deng, die met 140kg ook het stootrecord en dus ook het totaalrecord (252kg) naar zich toe trok.

Vrouwen -64kg (Bron: YouTube)

Draag eens een stuk navelstreng om je hals

Sommige mensen eten de nageboorte van hun kind, andere mensen maken een sieraad van de navelstreng. Dat laatste besloot Ruth Avra uit de Amerikaanse stad Florida in 2012 te doen na de geboorte van haar zoon.

Eigenlijk gaat het om het laatste stukje navelstreng dat aan de baby blijft hangen, het navelstompje. Dat stukje valt binnen één tot drie weken vanzelf van de navel af en Avra kreeg haar eureka-moment, nadat ze dat stukje op haar tafel had gelegd. Ze maakte niet alleen sieraden van haar eigen baby's stukje navelworst, maar besloot ook ringen en hangers te maken voor andere moeders die dolgraag dat stukje levensader wilden bewaren.

De stukjes navelstreng worden in was gegoten en daarna in een zilveren sieraad verwerkt die voor 200 dollar over de toonbank vliegen. Geen sieraad is hetzelfde, omdat de vorm wordt bepaald door de vorm van het restant. "Het vertegenwoordigt de band tussen moeder en kind, want het is letterlijk de band geweest gedurende die negen maanden", aldus Avra.

Ze is niet de enige kunstenaar die kunst maakt met dit startmateriaal. Er zijn bedrijven die sieraden maken van moedermelk, placenta, trouwjurken en menselijke as. Kunstenares Cecilia Johnson uit Noorwegen maakt zelfs kompasnaalden van ijzer uit bloed, gehaald uit placenta's.

Kick Out Zwarte Piet wil demonstreren tijdens intocht

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet wil tijdens de Sinterklaasintocht op 17 november gaan demonstreren in Amstelveen. Dat blijkt uit een Facebookevenement dat de actiegroep heeft aangemaakt.

De actiegroep kondigt ook in zeventien andere gemeenten een protest aan. De actiegroep wil zich met de demonstratie inzetten voor een racismevrij kinderfeest. 'Alle kinderen hebben recht op een omgeving waarin zij niet met racistische stereotype beelden, die hun zelfbeeld aantasten, worden geconfronteerd', schrijft de groep.

Discussie
De actiegroep is al enkele jaren bezig om de discussie over de kleur van de pieten te voeren. Met succes, zeggen ze zelf.

'Hoewel er veel weerstand is geweest tegen de vreedzame protesten tijdens Sinterklaasintochten kunnen wij vaststellen dat de protesten wél verandering in gang zetten. Protesteren tijdens de Sinterklaasintocht blijft een effectief middel om dialoog op gang te brengen. En vanuit dialoog ontstaat steeds meer begrip.'

Demonstratie Dokkum
Vorig jaar liep een demonstratie van de actiegroep tijdens de landelijke intocht flink uit de hand. Hoewel de actiegroep een vergunning had om te demonstreren in Dokkum, hielden voorstanders van zwarte piet ze tegen op de snelweg. Het Openbaar Ministerie wil dat ze tot taak- en celstraffen worden veroordeeld. Komende vrijdag wordt de uitspraak verwacht. 

Mayweather in december tegen Japanse kickbokssensatie

Ongeslagen bokser Floyd Mayweather gaat aan het eind van dit jaar in Tokyo weer de ring in en wel tegen de Japanse kickboksster Tenshin Nasukawa. Het gevecht zal plaatsvinden als hoofdprogramma van vechtsportgala Rizin-4, op 31 december in de Saitama Super Arena in de Japanse hoofdstad.


Persconferentie Rizin (Bron: Youtube)

Dit nieuws komt als totale verrassing voor de vechtsportwereld, vooral omdat Mayweather bezig was om geruchten de wereld in te gooien over gevechten tegen UFC-kampioen Khabib Nurmagomedov of zijn oude rivaal Manny Pacquiao. Mayweather heeft wel laatst laten vallen dat hij graag nog eens in het vechtsportgekke Tokyo zou willen vechten, thuis van de ouderwetse K-1 onder andere.

"ik wil aan mijn Money Team Tokyo werken", aldus Mayweather tijdens de persconferentie. "Ik zal hier vaker terugkomen en vaker mijn vechters meenemen zodat mijn bedrijf kan blijven groeien en Rizin kan blijven groeien. We organiseren al enorme gala's in de VS en we verheugen ons om dit ook in het buitenland te gaan doen."

Mayweather's tegenstander Nasukawa is bezig aan een indrukwekkende opmars in de kickbokswereld. De 20-jarige vechter heeft geen van zijn 27 gevechten verloren, waarvan hij er 21 op knockout heeft kunnen winnen. Verder heeft hij vier MMA-gevechten achter de rug, waarvan hij er twee won. Nasukawa heeft nog nooit een officiële bokspartij gevochten.

Over Mayweather kunnen we kort zijn. Vijftig gevechten ongeslagen, won het meest lucratieve boksgevecht ooit tegen MMA-superster Conor McGregor en heeft vele grote boksers verslagen, zoals Pacquiao, Canelo Alvarez, Miguel Cotto, Victor Ortiz, Juan Manuel Márquez, Ricky Hatton, Oscar De La Hoya, Zab Judah, Arturo Gatti en de lijst gaat maar door.

Op welke regels Mayweather en Nasukawa zullen gaan vechten is nog niet bekend, maar meer zal in de komende periode duidelijk worden. Rizin directeur Nobuyuki Sakakibara geeft aan dat het onder 'speciale regels' gevochen zal worden, al is nog niet duidelijk wat dat betekent. De gewichtsklasse is ook nog onbekend, wat ook interessant is aangezien de Japanner ongeveer tien kilo lichter is dan de Amerikaanse bokslegende.


Leuke korte docu over Tenshin Nasukawa (Bron: Youtube)


Feyenoord beloont Van Beek met nieuw contract

Sven van Beek heeft een nieuw contract gekregen van Feyenoord. De verdediger tekent bij tot medio 2021.

Van Beek had in De Kuip een verbintenis die komende zomer zou aflopen. "Feyenoord is mijn club, waar ik nog elke dag het beste uit mezelf wil halen", reageert hij op de officiële website van zijn club. "Het is fijn om ook in een fase waarin je minder speelt op deze manier het vertrouwen te krijgen. Ik blijf hard werken en mij ontwikkelen en heb er alle vertrouwen in dat ik er zal staan als mijn kans weer komt."

De 24-jarige Van Beek speelde sinds zijn debuut in 2013 in totaal 130 officiële wedstrijden voor de Rotterdammers. Hij scoorde vijf keer. De verdediger uit Gouda won met Feyenoord de landstitel, twee keer de KNVB Beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal.

Technisch directeur Martin van Geel reageert eveneens content. "Sven heeft zowel verdedigende als opbouwende kwaliteiten, wat hem als verdediger heel allround maakt. Met het grote aantal wedstrijden dat hij zowel op nationaal als internationaal niveau in de benen heeft, is hij inmiddels één van onze meest ervaren verdedigers. Door zijn ervaring, karakter en kwaliteiten is hij op zijn nog altijd jonge leeftijd een zeer gewaardeerd selectielid."

'Robben bij viertal dat zich tegen Kovac keert'

Arjen Robben is naar verluidt één van de vier spelers die zich bij Bayern München intern verzetten tegen de tactische keuzes van trainer Niko Kovac.

Volgens Kicker zijn behalve Robben ook Mats Hummels, Thomas Müller en Franck Ribéry vooral niet tevreden over het vele rouleren door Kovac. Robben speelde dit seizoen dertien duels in de Bundesliga en slechts vijf keer maakte hij de negentig minuten vol. De andere drie spelers hebben met name problemen met de tactiek die Kovac hanteert.

Zo zou de keuzeheer te veel vasthouden aan zijn 4-1-2-2-1-systeem, heeft hij geen 'Plan B' en lijkt hij gezien het vele rouleren nog steeds op zoek te zijn naar zijn ideale opstelling. Als gevolg daarvan zouden een aantal spelers te weinig wedstrijdritme hebben. Kicker noemt het veelzeggend dat het genoemde kwartet zich 'terugtrekt' en weinig wil toont om het tij te keren.

Bayern München morste zaterdag twee dure punten tegen SC Freiburg (1-1), waardoor koploper Borussia Dortmund nu vier punten voorsprong heeft. Komende zaterdag gaat Bayern bij BVB op bezoek. Naar verluidt wil de Duitse kampioen nog wel verder met Kovac, ook als de topper tegen Dortmund niet wordt gewonnen.

Van Bommel over grasmat Wembley: "Maakt me niet uit"

PSV wil zich morgenavond revancheren voor het gelijkspel tegen Tottenham Hotspur. Drie weken geleden eindigde de onderlinge ontmoeting in Eindhoven in een gelijkspel: 2-2.

"We deden het toen niet goed", blikte trainer Mark van Bommel tijdens de persconferentie op Wembley terug. "Zij overklasten ons, waardoor de afstanden en ruimtes veel groter werden. Het was de eerste keer dat we in eigen stadion onder druk kwamen te staan. Het mooie aan voetbal is dat je ook dan nog een resultaat kunt halen."

Daarnaast is de laatste dagen veel te doen om de grasmat van Wembley, die er eerder als een knollentuin uitziet. Tien dagen geleden werd op diezelfde mat namelijk een American Football-wedstrijd gespeeld, wat de staat van het veld zeker niet ten goede is gekomen. Van Bommel: "Het veld maakt me helemaal niets uit. Als je je daar op focust, ben je niet goed bezig. Het is een situatie waar je je niet op kunt voorbereiden."

Na drie speelronden hebben PSV en Tottenham Hotspur allebei één punt, dus de wedstrijd is cruciaal te noemen. "Wij zitten in de zwaarste poule. Ik had liever een andere poule gehad met mindere teams. Je moet realistisch zijn dat je als Nederlandse ploeg een hele kleine kans hebt om door te gaan in zo’n poule", aldus Van Bommel. "We geven ons niet gewonnen, maar misschien moet je blij zijn met een vervolg in de Europa League. We verweren ons op alle manieren om boven plek vier te eindigen."

NHL: Hattrick Fowler helpt Ducks langs Blue Jackets

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NFL stonden zondagavond drie wedstrijden op het programma. De New York Rangers wonnen in Madison Square Garden met 3-1 van de Buffalo Sabres, na veertien wedstrijden pas de tweede zege in reguliere speeltijd voor de Rangers.

De Anaheim Ducks namen het thuis op tegen de Columbus Blue Jackets en dat werd een feestje voor Cam Fowler. In de tweede periode tekende hij voor de gelijkmaker, nadat Pierre-Luc Dubois de Blue Jackets op 0-1 had gezet, en tien minuten later scoorde Fowler ook de 2-1. 

Een goede halve minuut voor het einde bracht Dubois de bezoekers weer op gelijke hoogte en dus was er overtime nodig. Dat duurde niet lang: na 36 seconden kon Fowler zijn hattrick completeren en de Ducks aan de winst helpen.

Ook in Ottawa werd overtime gespeeld. De Senators ontvingen de Tampa Bay Lightning, waarvoor Brayden Point 27 seconden voor tijd de 3-3 scoorde. De overtime was bliksemsnel voorbij: Yanni Gourde scoorde na 14 seconden de winnende 3-4 voor de Lightning.

Het was de avond van Fowler (Bron: YouTube)

'Estelle Cruijff mishandeld en beroofd'

Estelle Cruijff zou afgelopen zaterdag in Amsterdam door drie mannen zijn beroofd en mishandeld. Er is daarbij flink veel geweld gebruikt, zegt misdaadverslaggever John van den Heuvel bij RTL Boulevard.

Bij het incident zou Cruijff ook gewond zijn geraakt. 'Er is sprake van geweld en er is sprake van verwondingen. Hoe ernstig die verwondingen zijn, is niet duidelijk', aldus Van den Heuvel. 'Het heeft heel veel impact op haar gehad. Ze is daar behoorlijk door ontdaan.'

Ook is onduidelijk of er bij de beroving buit is gemaakt 'De politie doet uitgebreid onderzoek. Het is allemaal in Amsterdam gebeurd. De gelukkige omstandigheid daarbij is dat er veel cameratoezicht is. Dus er is een kans dat er beelden beschikbaar zijn of beschikbaar komen waaruit meer informatie valt af te leiden.'

Honkballer Simmons pakt vierde Gold Glove Award

Honkballer Andrelton Simmons heeft voor de vierde keer in zijn carrière de Gold Glove Award gewonnen. De Antilliaan van Los Angeles Angels, international van Oranje, werd gekozen tot beste kortestop van de American League in de MLB.

De Golden Gloves worden jaarlijks uitgereikt aan de honkballers die in verdedigend opzicht de meeste indruk maakten. Simmons kreeg op zijn positie de voorkeur boven Francisco Lindor en Marcus Semien. De andere Nederlandse kortestops Didi Gregorius (New York Yankees) en Xander Bogaerts (Boston Red Sox) eindigde niet in de top drie van dit klassement.

Simmons ontving ook in 2013, 2014 en 2017 een beeldje van de gouden handschoen. Hij wist zich dit seizoen met Los Angeles Angels niet te plaatsen voor de play-offs.

Veiligheidsraad legt sancties op seksueel geweld in Libië

Op Nederlands initiatief kan de VN nu eenvoudiger daders en verantwoordelijken voor seksueel en gender gerelateerd geweld in Libië sancties opleggen. Dat staat in een aangenomen resolutie waarover de VN-Veiligheidsraad vandaag stemde.

‘Seksueel geweld tegen migranten zien we terug op de hele migratieroute via Libië. Daarom is het goed dat een van de sanctiegronden dit nu expliciet benoemt. Hiermee liggen de directe en indirecte daders van deze gruweldaden onder het internationale vergrootglas,’ aldus minister Blok van Buitenlandse Zaken. Het lukte Nederland eerder ook om binnen het Zuid-Soedan een sanctieregime voor seksueel en gender gerelateerd geweld te introduceren.

Een half jaar geleden legde de Veiligheidsraad ongeëvenaarde sancties op aan zes mensenhandelaren in Libië. 

‘Mensenrechten worden structureel geschonden, migranten worden gesmokkeld en er wordt geweld gebruikt tegen mensen die de oversteek naar Europa proberen te maken’, zegt de minister. ‘De eerdere sancties hadden een belangrijk afschrikwekkend affect, deze criminelen voelden zich in een hoek gedrukt’.

Nederland behaalde met de vandaag aangenomen resolutie nog een succes. De resolutie roept namelijk alle VN-lidstaten op om actief verslag te doen over de stappen die zij nemen om de sancties tegen de zes mensenhandelaren uit te voeren. Blok: ‘Naast de signaalwerking van sancties, maken we nu ook werk van effectieve uitvoering’. Door de sancties moeten landen tegoeden bevriezen en de criminelen een reisverbod opleggen.

'Je politieke voorkeur bepaalt je seksuele fantasieën'

In deze politieke tijdsgeest is het eenvoudiger dan ooit de verschillen tussen Republikeinen en Democraten te duiden. Ongeacht de inzet zien we veelvuldig dat de twee kampen compleet andere dingen willen. Vooral als het gaat om kwesties als seks en seksualiteit, zo blijkt uit pikant onderzoek onder aanvoering van Justin Lehmiller van The Kinsey Institute.

Venus en Mars
Van verschillen in de beschuldigingen van seksueel geweld tegen Brett Kavanaugh tot hun opvattingen over abortus en homohuwelijken: de Democraten komen van Venus en de Republikeinen van Mars. Dat zij wegens allerlei issues vaak al rollebollend over straat gaan en bovenop elkaars lip zitten, weten we. Saillaint is echter dat niet alleen de standpunten van hun openbare beleid enorm blijken te verschillen, ook hun fantasie tikt anders. Uit het grootste en meest uitgebreide overzicht van seksuele fantasieën ooit uitgevoerd in de Verenigde Staten blijkt dat onze politieke verschillen tot uiting komen in onze persoonlijke seksuele fantasieën.

Kloof in werelden der fantasie
Gedurende het onderzoek ondervroeg men ruim 4 duizend volwassen Amerikanen uit alle 50 staten uitvoerig over seksuele fantasieën en wat hen hiertoe drijft. Het onderzoeksteam publiceerde de bevindingen in het boekwerk met de niets aan de fantasie overlatende titel Tell Me What You Want. Als onderdeel van deze enquête kregen deelnemers een lijst met honderden verschillende mensen, plaatsen en dingen die hen mogelijk opwonden of zij een beurt wilde geven. Voor elk rapport meldden de respondenten hoe vaak zij over deze beelden fantaseerden. Een ware kloof in de werelden van de seksuele fantasie kwam tot hen. 

Republikeinen swingen en fantaseren over buitenechtelijke seks
Terwijl zelfbenoemde Republikeinen en zelf-geïdentificeerde Democraten melding maakten van fantasieën met dezelfde gemiddelde frequentie, ontdekten de onderzoekers dat Republikeinen vaker dan Democraten fantaseerden over een reeks activiteiten waarbij seks buiten het huwelijk is betrokken. Denk hierbij aan ontrouw, orgieën en partnerruil - van 'key parties' uit de jaren '70 tot hedendaagse vormen van swingen. Republikeinen meldden ook meer fantasieën met voyeuristische thema's, waaronder het bezoeken van stripclubs en het beoefenen van iets dat bekend staat als 'cuckolding'. De kunst van het 'cuckolden' behelst het kijken naar de partner terwijl deze sekst met een ander.

Democraten houden van kinky en SM
Daarentegen fantaseerden zelfbenoemde Democraten vaker dan de Republikeinen over bijna het gehele spectrum van BDSM-activiteiten, van bondage tot spanking en dominantie-submissiespelen. De grootste Democratisch-Republikeinse kloof binnen het BDSM-spectrum vond plaats in de discipline 'masochisme'.

'Taboes werken als turn-ons'
Over de reden achter deze opmerkelijke verschillen concludeerde Lehmiller dat hetgeen de politieke stroming afzweert of afwijst juist een opwindend effect heeft. Wat je juist niet mag of kan hebben, drijft de seksuele fantasie. Zo zou de enorme seksuele opwinding die bijvoorbeeld buitenechtelijke seks op Republikeinen heeft te herleiden zijn uit het feit dat seks buiten het huwelijk en multipartner-seks enorme no-go's zijn in hun politieke domein. Republikeinen maken bijvoorbeeld het 'traditionele huwelijk' tot een van de hoekstenen van hun principes. 

De Democraten, aan de andere hand, zouden aangetrokken zijn tot onder andere kinky BDSM omdat een groot deel van hun politieke agenda aangedreven wordt door de opvatting dat ongelijkheid de bron is van een breed scala aan sociale problemen. Het is volgens Lehmiller dan ook niet moeilijk om te suggereren dat spelen met machtsverschillen - vooral in BDSM-omgevingen, waar vrouwen en mannen niet op gelijke voet te staan en waar de lijnen van seksuele instemming niet altijd expliciet zijn - een opwindend taboe is in veel Democratische kringen.

Nadal meldt zich af voor ATP Finals

Rafael Nadal zal niet deelnemen aan de ATP World Tour Finals. De Spanjaard heeft last van een buikspierblessure, waardoor de Spanjaard niet in actie kan komen op het eindejaarstoernooi. Dat liet hij weten op Twitter.

Nadal had al last van een buikspierblessure die hem dwong zich af te melden voor de masters in Parijs en spelen in Londen ook onzeker maakte. Nu heeft hij definitief een punt achter het seizoen gezet. De huidig nummer twee van de wereld laat zich in het tussenseizoen opereren aan zijn enkel, waar hij al enige tijd af en toe last van had.

John Isner is zijn vervanger op de ATP World Tour Finals, die volgende week zaterdag van start gaat in Londen.

Feyenoord - VVV-Venlo naar donderdag 6 december

De gestaakte wedstrijd tussen Feyenoord en VVV-Venlo wordt op donderdag 6 december om 20:00 uur in z'n geheel opnieuw gespeeld.

Feyenoord is blij dat er zo snel een nieuwe datum is vastgesteld. "Als bespeler van het stadion willen we natuurlijk zekerheid dat dit niet nog eens kan gebeuren. Onze supporters en ook die van VVV verdienen overigens een groot compliment voor de wijze waarop zij deze zeer teleurstellende avond hebben ondergaan", reageert algemeen directeur Jan de Jong op de officiële website van Feyenoord.

Seizoenkaarten en aangekochte kaarten voor het duel blijven gewoon geldig. Fans die een kaartje hadden voor de wedstrijd van zondag, maar die er op 6 december niet bij kunnen zijn, kunnen hun geld terugkrijgen. Feyenoord verwacht hierover zo snel mogelijk meer informatie te kunnen geven.

Het competitieduel tussen Feyenoord en VVV-Venlo moest zondag vlak na de aftrap om 16:45 uur al worden stilgelegd, omdat de lichtmasten van De Kuip uitvielen. Omdat het probleem niet snel kon worden opgelost, zag arbiter Bas Nijhuis geen andere optie dan het duel definitief te staken.

Epic brengt NFL-skins naar Fortnite

Fornite blijft een fenomeen en bewijst dit wederom met een nieuwe samenwerking. Epic Games en de NFL werken samen om skins gebasserd op de NFL naar Fortnite te brengen.

Wanneer spelers de skin kopen, kunnen zij kiezen uit één van 32 kleursamenstellingen die natuurlijk de teams vertegenwoordigen. Ook kunnen spelers kiezen welk nummer zij op hun skin willen tonen. De skins worden op 9 november toegevoegd.

Jihadistisch-terroristische dreiging houdt aan

Het conflict in Syrië - en de daaraan verbonden opkomst van Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS) - heeft een groot mobiliserend effect gehad op de mondiale jihadistische beweging. Ook in Nederland.

Ruim 500 aanhangers, duizenden sympathisanten
De jihadistische beweging is sterk beïnvloed door uitreizigers, terugkeerders, gesneuvelden en uitreizigers die zijn tegengehouden. Ook hun interactie met het achtergebleven thuisfront speelde een rol.

Het aantal aanhangers van het jihadistisch gedachtegoed in Nederland nam in de afgelopen jaren toe tot ruim 500, daarnaast zijn er enkele duizenden sympathisanten. De drempel om in eigen land een aanslag uit te voeren in naam van ISIS of Al Qaida is lager geworden.

ISIS niet verslagen, ook Al Qaida nog in leven
Ondanks het verloren kalifaat is ISIS alles behalve definitief verslagen. De organisatie heeft zich omgevormd tot een ondergrondse beweging die zich voorbereidt op een wederopstanding om de droom van het kalifaat opnieuw te verwezenlijken.

ISIS wil nog altijd aanslagen in het Westen (laten) plegen. Door het ondergrondse karakter is het moeilijker geworden om die voor te bereiden en aan te sturen. Het zwaartepunt ligt dan ook op het mobiliseren van aanhangers en sympathisanten wereldwijd. Of ISIS hierin blijft slagen, is mede afhankelijk van ontwikkelingen in Irak en Syrië.

Ook Al Qaida vormt nog steeds een dreiging. In de schaduw van ISIS is in Syrië een nieuwe machtsbasis gevestigd van waaruit de internationale jihadistische ambities een impuls krijgen. Al Qaida probeert te profiteren van het verval van ISIS en wil opnieuw aanvoerder worden van het mondiale jihadisme.

Belang van 'merknamen' is relatief
Ondanks de blijvende breuk tussen ISIS en Al Qaida op leiderschapsniveau, kunnen individuele aanhangers en sympathisanten wel degelijk met elkaar samenwerken. Het jihadistisch gedachtegoed is in veel gevallen de verbindende factor, de waarde van jihadistische 'merknamen' is minder belangrijk. Toch zorgt de breuk tussen ISIS en Al Qaida ook buiten het strijdgebied voor enige verdeeldheid.

Dreiging onverminderd aanwezig
De aanhoudende jihadistisch-terroristische dreiging tegen het Westen blijft de komende jaren onverminderd aanwezig. Deze dreiging ontstaat door een wisselwerking tussen prominente jihadistische organisaties (zoals ISIS en Al Qaida), netwerken en individuele aanhangers en sympathisanten. Samen vormen zij de mondiale jihadistische beweging. De aantrekkingskracht van het jihadistisch gedachtegoed blijft bestaan, ook zonder nieuwe katalysator zoals het conflict in Syrië dat was.

Roda moet wéér gered worden door gemeente

Voor de zoveelste keer moet voetbalclub Roda JC gered worden door de gemeente Kerkrade. Deze keer met vier jaar huurhalvering.

De club hoeft dit jaar en de komende drie jaar slechts de helft van de huur, vier van de acht ton, over te maken aan de gemeente. Voor de overige vier ton krijgt de club uitstel van betaling. Mocht de club in de tussentijd promoveren naar de eredivisie, gaat de hulp weer van tafel.

Naast de halvering van de huur krijgt Roda van de gemeente ook het recht om de rechten op de naam van het stadion te mogen verkopen. Als laatste verkrijgt Roda het recht om het stadion te exploiteren op niet-wedstrijddagen.

De gemeente spreekt van een duivels dilemma, omdat de gemeente bij een eventueel faillissement veel geld kwijtraakt. "Daarom is opnieuw gezocht naar mogelijkheden om op financieel verantwoorde wijze te komen tot een verbeterde situatie in het belang van álle betrokken partijen", zo laat het college weten.

De gemeenteraad moet de voorstellen van het college nog wel goedkeuren. 

Gewonden bij instorten gebouwen in Marseille

In de Franse stad Marseille zijn zeker twee gewonden gevallen toen twee gebouwen plots instortten. De hulpdiensten zijn massaal aanwezig.

De brandweer van Marseille kreeg vanochtend een melding van twee ingestorte gebouwen. Eenmaal aangekomen troffen de brandweerlieden een grote chaos aan en werd direct besloten massaal uit te rukken, onder meer een speurhondenteam zoekt naar mensen onder het puin.

Volgens de gemeente waren de panden onbewoonbaar verklaard. Maar ze sluit niet uit dat er zich krakers in het pand bevonden.

NBA: Ibaka leidt Raptors langs Lakers

De basketballers van de Toronto Raptors hebben op bezoek bij de Los Angeles Lakers al hun negende overwinning in tien wedstrijden gepakt. Zonder de aan zijn voet geblesseerde topschutter Kawhi Leonard wonnen de Raptors met 107-121.

Serge Ibaka liet weten vastberaden te zijn om het door Leonard ontstane gat op te vullen en dat deed de 29-jarige power forward behoorlijk: zijn eerste veertien worpen gingen allemaal raak en uiteindelijk eindigde hij op 34 punten, het hoogste aantal in zijn carrière. LeBron James kwam bij de Lakers niet verder dan 18 punten, Kyle Kuzma's 24 punten konden de boel ook niet redden.

Uitslagen NBA zondag
Milwaukee Bucks - Sacramento Kings 144-109
Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 122-97
Washington Wizards - New York Knicks 108-95
San Antonio Spurs - Orlando Magic 110-117
Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 102-100
Portland Trail Blazers - Minnesota Timberwolves 111-81
Los Angeles Lakers - Toronto Raptors 107-121

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

Man overlijdt 8 jaar na eten van een slak

In 2010 zat de toen 19-jarige Sam Ballard met zijn vrienden gezelig een wijntje te drinken in de tuin, toen ze een slak zagen kruipen. Onder invloed van alcohol doen mensen rare dingen en zo ook deze Australische jongeman. Sam at de slak op na een weddenschap en dat is hem duur komen te staan. 

Na een paar dagen kreeg hij last van pijn in zijn benen. Artsen stelden vast dat Sam was geïnfecteerd door een parasiet die normaal gesproken alleen bij ratten voorkomt. Slakken kunnen deze parasiet echter ook dragen als ze besmette rattenuitwerpselen eten. En helaas voor Sam had hij een besmette slak te pakken. 

Hij raakte in coma, en het zou 420 dagen duren voor hij daar uit zou ontwaken. Toen dat gebeurde was hij verlamd aan zijn armen en benen. Ook waren zijn hersenen aangetast. Hoewel zijn moeder hoopte dat haar zoon ooit weer zou kunnen praten, verergerde de siuatie alleen maar. Toen hij na drie jaar het ziekenhuis mocht verlaten had hij 24 uur per dag hulp nodig. Afgelopen vrijdag overleed Sam, 28 jaar oud, in het bijzijn van zijn familie en vrienden.

 

Raadsleden kleine gemeenten krijgen hogere vergoeding

Raadsleden in kleine gemeenten met minder dan 24.000 inwoners krijgen een hogere vergoeding. Met terugwerkende kracht worden in 147 gemeenten voor 2442 raadsleden de raadsvergoeding verhoogd vanaf de installatie van de nieuwe gemeenteraden op 29 maart 2018. De verhoogde raadsvergoeding bedraagt 959 euro per maand. Daarmee komt de vergoeding op dezelfde hoogte als die van gemeenten vanaf 24.000 tot 40.000 inwoners. Voor sommige van de 2442 raadsleden betekent dit bijna een verviervoudiging van hun vergoeding.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt voor 2018 10 miljoen euro beschikbaar. Structureel komt dit bedrag beschikbaar vanuit het Gemeentefonds. Minister Kajsa Ollongren: “Het werk van raadsleden is in onze democratie heel belangrijk. Ook raadsleden van kleinere gemeenten zoals Terschelling, Tubbergen en Tholen steken vaak veel tijd in contact met inwoners en bedrijven, werkbezoeken en het controleren van hun colleges. Met een hogere vergoeding blijft het raadswerk in kleinere gemeenten aantrekkelijk. Ook nu gemeenten steeds meer nieuwe taken en opgaven krijgen door decentralisaties. Goede raadsleden zijn om die reden extra belangrijk geworden.”

Eerder bedroeg de vergoeding van raadsleden van kleinere gemeenten tussen de 251 en 618 euro per maand. Gemiddeld besteden raadsleden zo’n 16 uur per week aan hun raadswerk. De meesten hebben hiernaast betaald werk. BZK heeft voor de verhoging eenmalig bij Voorjaarsnota een bedrag van 10 miljoen euro ter beschikking gesteld.

Basketballers Leiden blijven ongeslagen, Dutch Windmills zetten opmars voort

De basketballers van ZZ Leiden blijven uitstekend bezig in de Dutch Basketball League. De ploeg won de eerste drie wedstrijden al en voegde daar in de topper tegen New Heroes Den Bosch een vierde zege aan toe: 83-91.

De Boschenaren vlogen uit de startblokken en stonden in eigen huis al na vijf minuten met 16-4 voor. Leiden poetste de achterstand richting de rust echter weg en hield in de slotfase stand, waardoor de in het derde kwart opgebouwde voorsprong behouden bleef. Clayton Vette en Darius Thompson waren met 27 en 22 punten het meest productief.

De Dutch Windmills uit Dordrecht debuteren dit seizoen in de DBL en doen dat indrukwekkend goed. De ploeg begon nog met een nederlaag, maar won er vervolgens vier op rij. Basketball Academie Limburg werd zondag het volgende slachtoffer, hoewel het na drie kwarten nog meeviel: 46-42. Een ijzersterk laatste kwart van de Windmills, waar topspeler Alec Wintering na zijn operatie in elk geval weer kon komen kijken, bezorgde de ploeg een vrij ruime 70-52 overwinning, met Shavon Coleman (21 punten, 13 rebounds) als topschutter.

Sevilla verliest punten in jacht op Barcelona

In de Spaanse LaLiga heeft Sevilla dure punten laten liggen. Op bezoek bij nummer dertien Real Sociedad kwam de ploeg niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel, waardoor FC Barcelona dankzij de ontsnapping bij Rayo Vallecano (2-3) uitloopt naar vier punten voorsprong.

Alavés won drie keer op rij, inclusief winst op Real Madrid, maar uit bij Eibar ging het fout: 2-1 na een wedstrijd waarin beide ploegen met tien man eindigden. Ook Levante was bezig aan een indrukwekkende reeks, eveneens inclusief winst op Real Madrid, maar op bezoek bij Villarreal zorgde Alfonso er diep in blessuretijd voor dat Levante genoegen moest nemen met 1-1.

Uitslagen LaLiga zondag
Villarreal - Levante 1-1
Eibar - Alavés 2-1
Real Sociedad - Sevilla 0-0
Huesca - Getafe 0-0
Real Betis - Celta de Vigo 3-3

Dost scoort eindelijk weer voor winnend Sporting

Bas Dost heeft namens Sporting Portugal eindelijk weer eens het net gevonden. De 29-jarige spits maakte zondagavond op bezoek bij promovendus Santa Clara zijn rentree in de basis en bedankte zijn trainer voor het vertrouwen door een penalty binnen te schieten.

Zé Manuel had Santa Clara na een goed half uur op voorsprong gezet, maar in de tweede helft sloeg Sporting terug. Na een uur spelen mocht Dost vanaf elf meter aanleggen: 1-1, waarna Marco Acuña een kwartier voor het einde voor de winnende 1-2 tekende. Sporting staat in de Primeira Liga nu op plek twee, twee punten achter kampioen FC Porto.

Dost kampte al sinds half augustus met een hamstringblessure en kun nu eindelijk zijn rentree in de basis maken. Een week eerder keerde hij al terug op veld met een invalbeurt van een klein kwartiertje. Luc Castaignos fungeerde de hele wedstrijd als bankwarmhouder bij Sporting, waar coach José Peseiro afgelopen week werd ontslagen.

Montpellier naar tweede plek in Ligue 1 na winst op Marseille

Montpellier heeft de tweede plek in de Franse Ligue 1 overgenomen. De ploeg won thuis met 3-0 van Olympique Marseille en wipt zo op doelsaldo over Lille heen, wat eerder al verloor van koploper Paris Saint-Germain.

De eerste helft leverde weinig spektakel op, maar twee goals van Gaetan Laborde brachten Montpellier in de tweede helft op voorsprong. Paul Lasne bracht de 3-0 eindstand op de borden, waarna basisspeler Kevin Strootman bij Marseille naar de kant werd gehaald.

Montpellier en Lille hebben beiden 25 punten uit twaalf wedstrijden, elf punten minder dan PSG.

Uitslagen Ligue 1 zondag
Montpellier - Olympique Marseille 3-0
Nantes - Guingamp 5-0
St Etienne - Angers 4-3

Geldautomaten worden geel

ABN AMRO, ING, Rabobank en Geldservice Nederland (GSN) lanceren vandaag Geldmaat, de nieuwe naam voor hun geldautomaten. Deze geldautomaten krijgen hetzelfde uiterlijk en verschijnen vanaf het eerste kwartaal van 2019 stapsgewijs in het straatbeeld.

ABN AMRO, ING, Rabobank en GSN werken samen aan een bankonafhankelijk geldautomatennetwerk om contant geld op de lange termijn beschikbaar, bereikbaar, betaalbaar en veilig te houden. Vanaf begin 2019 dragen de drie banken hun automaten geleidelijk over aan GSN, die de geldautomaten al sinds 2011 voor hen beheert. De totstandkoming van het nieuwe geldautomatennetwerk gebeurt in dialoog met relevante belangenorganisaties. Hierbij staat gebruiksgemak voor de particuliere en zakelijke eindgebruiker voorop.

Geert Eikelboom, CEO van Geldservice Nederland: “In winkels wordt steeds vaker digitaal betaald. Er blijft echter ook behoefte om contant geld op te nemen of te storten. Daarom werken we met de banken samen aan een gezamenlijk geldautomatennetwerk waarmee we de automaten evenwichtiger over Nederland verspreiden. Zo zie je nu soms in een winkelgebied vijf automaten van de drie verschillende banken vlakbij elkaar staan. Op basis van het aantal transacties en bezoekers in het gebied kunnen bijvoorbeeld twee automaten ook voldoende zijn. Op veel van dit soort locaties gaan we het netwerk aanpassen. De Geldmaat-automaten werken door de nieuwe software straks allemaal hetzelfde. Zo zorgen wij ervoor dat iedereen gemakkelijk toegang houdt tot contant geld.”

Geldservice Nederland heet per 1 januari 2019 ook Geldmaat en is samen met de drie banken verantwoordelijk voor de realisatie van het nieuwe netwerk van geldautomaten. Naar verwachting staat het nieuwe netwerk eind 2020.

Vreemdganger gesnapt door onderschijten bed minnares

Het is zo ongeveer lunchtijd, de hoogste tijd voor een poepbericht dus! We nemen u even mee naar het Keniaanse Tana River County, ten oosten van hoofdstad Nairobi. Daar vinden we het dorpje Bura en daar is men in rep en roer wegens een stinkend zaakje.

We introduceren de twee hoofdrolspelers even, te beginnen met ene Mwata. De beste man is getrouwd, maar had schijnbaar niet genoeg aan alleen zijn vrouw. Daarmee komen we bij Dorothy, eigenaresse van de kapsalon waar Mwata's vrouw regelmatig komt en op de hoogte van het feit dat de twee getrouwd zijn. Dorothy zelf is overigens verloofd met een politieagent, die ergens anders gestationeerd is.

Enfin, Mwata en Dorothy lagen met enige regelmaat gezamenlijk een nummertje te maken, soms bij meneer thuis - als zijn vrouw voor haar werk op reis was - en soms bij Dorothy thuis. De vreemdganger vertelde zijn vrouw dan dat hij op reis ging, zonder daar natuurlijk bij te vertellen dat die reis in een andere dame even verderop eindigde.

Afgelopen week hadden de ontrouwe figuren weer eens een gezellig avondje uit, waarbij vooral Mwata flink wat alcohol nuttigde. Met een (fiets)taxi werd meneer naar het huis van zijn minnares gebracht alwaar het duo na mogelijk nog een potje heipalen heien in slaap viel. Midden in de nacht werd Dorothy echter wakker en direct viel haar een wat onaangenaam luchtje op.

Na een korte inspectie van de ruimte kwam de stinkende aap uit de mouw: de inmiddels als een soeverein vorst slapende Mwata had in bed flink van zich af liggen schijten. Dat kon Dorothy niet echt waarderen en dus gooide ze een emmer koud water over de man heen, alvorens hem met een stok een paar stevige slagen te verkopen. 

Met de nodige moeite wist de schijterd zich uit zijn positie te bevrijden en met gezwinde spoed trok hij naar buiten. Voor hem was het dan wel een beetje jammer dat het geschreeuw van zijn mede-vreemdganger het halve dorp al had gewekt, waardoor iedereen buiten het huis stond te kijken wat er toch in godesnaam aan de hand was.

Zoals eerder al vermeld woonde Mwata niet al te ver van het huis van zijn minnares en dit keer was zijn vrouw gewoon thuis. Of nou ja, ze was wakker geworden van alle commotie en was ook maar even gaan kijken bij Dorothy's huis, waar ze tot haar schrik dus ineens haar halfnaakte man - die had gezegd dat hij op reis was - uit zag komen. .

De vrouw begon een partij te schreeuwen, wat ertoe leidde dat Dorothy op blote voeten vertrok uit angst. Sindsdien is ze volgens een getuige niet meer in het dorp gezien. Mwata's vrouw zou niet veel later samen met hun zoon (12) en dochter (16) met de bus vertrokken zijn, zwerend dat ze nooit meer terug zou komen.

Mwata zelf, een ambtenaar in Bura, is er eveneens vandoor gegaan. Volgens dorpelingen is hij gevlucht, want men verwacht dat de verloofde van Dorothy binnen afzienbare tijd - en ongetwijfeld niet heel vredig - verhaal zal komen halen.

[esports] uitslag Overwatch world cup

We waren er al vrij zeker van in onze toernooigids, en Zuid-Korea heeft ons niet teleurgesteld door voor de derde keer op rij de Overwatch world cup te winnen op Blizzcon. In de finale werd op dominante wijze afgerekend met China: 4-0.

Zuid-Korea kende geen genade tijdens het hele weekend: tijdens het toernooi verloren ze geen enkele map, en slachtte respectievelijk Australië en het Verenigd Koninkrijk af. China won de eerste map Ilios gelijk met 2-0, won daarna King's Row met 3-1 en ook op Temple of Anubis werd geen spaan heel gelaten van de Chinezen: 2-1. Daarna leken de Chinezen iets beter grip te krijgen op Zuid-Korea op Watchpoint: Gibraltar, maar ook nadat het team een overtime uit het vuur had gesleept waren de Zuid-Koreanen te sterk: 4-3.

In de strijd om het brons trok Canada aan het langste eind, vorig jaar nog verliezend finalist. Ze versloegen het Verenigd Koninkrijk met 3-2.

[esports] uitslag Heroes of the Storm Global Championship Finals

Het Koreaanse team Gen.G is zoals verwacht het eerste team dat de wereldtitel voor Heroes of the Storm heeft weten te prolongeren. In de finale rekenden ze af met het enige team waarvan verwacht dat het de Koreaanse vedetten nog lastig kon maken: tegen het Europese team Dignitas werd het 3-0. 

Hoewel de wedstrijd een herhaling was van de finale van de mid-season brawl, was deze finale lang niet zo spannend: Gen.G domineerde vanaf het moment dat de series begon en vooral Jae Won “Rich” Lee was de held van de laatste game voor Gen.G, waarin hij furore maakte met Alarak. Naast het feit dat het de eerste keer in de geschiedenis van Heroes of the Storm is dat een team twee keer achter elkaar het wereldkampioenschap wint, mag Gen.G ook nog 500.000 dollar aan prijzengeld innen.


World Cup-skiër Barandun (24) verongelukt

Alpineskiër Gian Luca Barandun is overleden. De Zwitser was zondag in het kanton Graubünden aan het paragliden, waar hij een cursus voor aan het volgen was. In de buurt van de landingsplaats ging hij bij een manoeuvre te ver naar beneden, waardoor hij tegen de grond stortte en ter plekke overleed. Barandun is slechts 24 jaar geworden.

Barandun debuteerde in januari 2017 voor eigen publiek in Wengen in de World Cup, waarna de snelheidsspecialist vorig seizoen voor het eerst een vaste kracht was in de Zwitserse ploeg. In december werd hij in Bormio negende op de alpinecombinatie, in Wengen sloot hij de beroemde Lauberhorn-afdaling knap als vijftiende af.

Komend seizoen had de doorbraak moeten volgen van de timide Barandun - "als Gian Luca en Carlo (Janka) samen zitten te eten, lijkt het wel een stilteruime", grapte coach Tom Stauffer onlangs nog. Barandun werd in Zwitserland al 'de nieuwe Iceman' genoemd, verwijzend naar voormalig olympisch kampioen Janka, ook een man van weinig woorden en droge humor.

Ontdek het grootste geheim van Nederland

Wandelaars en fietsers kunnen sinds 2 november de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Lekdijk in Vianen ontdekken. Langs de route van negen km zijn 20 grote foto’s te zien van de buitenexpositie “Lek en Linie”. Met een oude soldatenfoto en beelden van uiterwaarden en forten. “Lek en Linie” is onderdeel van het Waterjaar van Vrijstad Vianen.

Het verhaal van de fototentoonstelling “Lek en Linie” start bij de Oude Sluis in Vreeswijk, een dubbele schutsluis naar ontwerp van de waterbouwkundig ingenieur Jan Blanken. Met een historische soldatenfoto en een actuele foto van Polder Blokhoven wordt de werking van de inundatie (het opzettelijk onder water zetten van een gebied) in 1939 van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uitgelegd.

Ook de uiterwaarden langs de Lek, Fort Lunet aan de Snel, Fort Honswijk, Fort Everdingen, Werk aan de Groeneweg, Werk aan het Spoel en de Liniepont komen aan bod. De tentoonstelling eindigt met een foto van een zogenaamde asperge (tankversperring) en de Diefdijk, een binnendijk die nog steeds dienst doet als volwaardige (tweede) waterkering. De tentoonstelling is geopend door Maryann Glorie-Bergmans, programmamanager Nieuwe Hollandse Waterlinie van de provincie Utrecht en Wethouder van Vianen, Marcel Verweij.

Het grootste geheim van Nederland
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een lange slinger van dijken, sluizen, kanalen, forten en bunkers die tot 1940 het westen van Nederland beschermde tegen de vijand. Een uniek en oer-Hollands verdedigingssysteem dat verscholen ligt in ons landschap. Daarom wordt de Nieuwe Hollandse Waterlinie ook wel het grootste geheim van Nederland genoemd. Ze is er wel, maar je ziet het niet.

Bij oorlogsdreiging werden brede stroken land onder water gezet om vijandelijke troepen tegen te houden. Een laagje water van ongeveer vijftig centimeter was voldoende. Te diep voor soldaten, paarden en voertuigen om doorheen te gaan en te ondiep voor boten om overheen te varen. Zwakke punten in het landschap werden versterkt door forten, kastelen, vestingsteden en bunkers. Kijk voor meer informatie op nieuwehollandsewaterlinie.nl

Toekomstig werelderfgoed in de 'achtertuin van Vianen'
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland genomineerd om op de UNESCO Werelderfgoedlijst te komen. Vanwege de strategische plek aan de Lek werd Vianen opgenomen in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Je vindt hier nog de geschutsopstelling Batterij aan de zuidelijke Lekdijk, een stukje van de Diefdijklinie en het imposante torenfort Everdingen. Bovendien woonde ingenieur Jan Blanken (1755-1838) in Vianen. Hij ontwierp diverse waterwerken voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, zoals de waaiersluis.

Waterjaar
De tentoonstelling “Lek en Linie” maakt onderdeel uit van het Waterjaar Vianen. Het Waterjaar bestaat uit een reeks activiteiten en evenementen die alles te maken heeft met water. Door de Lek, de prachtige recreatieplassen, grachten, sloten, inundatiekanalen, sluizen en het Merwedekanaal is te zien dat Vianen onlosmakelijk verbonden is met het water. Vianen toont met het Waterjaar haar identiteit en brengt met de Tentoonstelling een ode aan de Lek, waarachter de Vrijstad is verrezen. Meer informatie over de fototentoonstelling en het Waterjaar is te vinden op vrijstadvianen.nl

'Twitter moet het account van Geert Wilders verwijderen'

De Turks-Islamtische Culturele Federatie (TICF), een koepelorganisatie van 144 Turkse moskeeën, eist dat Twitter het account van Geert Wilders opheft. Als dit niet gebeurt, wil de organisatie het social media-platform voor de rechter slepen, zo schrijft AT5. 

De TICF is van mening dat de uitspraken die Wilders op Twitter doet in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden van het platform. Wilders zou volgens TICF de vrijheid van meningsuiting misbruiken. 'Wilders gaat steeds verder. Met zijn uitlatingen kwetst hij 1.2 miljoen mensen in Nederland, doodgewone, hardwerkende moslims', aldus advocaat Edjer Köse in het AD

Profeet Mohammed 
Als voorbeeld noemt Köse een tweet van de politicus uit 2017, waarin hij de profeet Mohammed een pedofiel, massamoordenaar, terrorist en waanzinnige noemt. Dit soort uitspraken zijn gevaarlijk en kunnen tot geweld leiden, meent Köse. 'Mensen denken: "O, mag je die dingen allemaal zeggen over de islam? Nou, dan ga ik nog een stapje verder." En dat is een gevaarlijke tendens.'

Ook aangifte in andere landen
De federatie wil ook aangifte doen tegen Twitter in vier andere landen. Het gaat hierbij om Pakistan, Turkije, Marokko en Indonesië. 'Twitter biedt een podium om zijn haatzaaiende propoganda te verspreiden. Daarmee is niet alleen Wilders, maar ook Twitter strafbaar in die landen. De wereld is groter dan Nederland', aldus Köse in de krant. 

Aanklacht Diyanet
Eerder dit jaar klaagde de Turkse godsdienstorganisatie Diyanet, verwant aan de TICF, Wilders ook aan. Toen had hij op verschillende social media platformen een filmpje geplaatst, waarin hij stelde dat de islam gelijkstaat aan discriminatie, terreur en geweld. Het OM besloot toen de politicus niet te vervolgen. 

Hockeysters Laren verslikken zich in Hurley

Op de twaalfde speeldag in de Hoofdklasse Dames hebben de hockeysters van Laren een verrassende nederlaag geleden tegen Hurley (2-3). Het was voor Laren de tweede nederlaag op rij. Koploper Den Bosch had weinig problemen met Huizen (3-0) en SCHC was met 2-0 te sterk voor Bloemendaal. Oranje-Rood won in het Amsterdamse Bos met 3-1 van Pinoké en Amsterdam versloeg in Den Haag hdm met 6-2.

Bloemendaal - SCHC (0-2)
14' 0-1 Ginella Zerbo
58' 0-2 (sb) Caia van Maasakker
SCHC revancheerde zich van de nederlaag vorige week tegen Den Bosch. Op ‘t Kopje werden tegen Bloemendaal drie punten gepakt. Topscorer in de Livera Hoofdklasse Dames, Ginella Zerbo, opende in het eerste kwart de score. De 0-1 bleef lang op het bord staan. Pas in de slotfase verdubbelde Caia van Maasakker, uit een strafcorner, de marge.

Den Bosch - Huizen (3-0)
8' 1-0 (sc) Imme van der Hoek
16' 2-0 Frédérique Matla
44' 3-0 Lieke Hulsen
De strijd tussen de koploper en de de ploeg op de voorlaatste plaats in de Livera Hoofdklasse Dames was een ongelijke. Huizen had slechts vijftien speelsters tot haar beschikking en moest vanwege een blessuregolf een beroep doen op een aantal speelsters uit de MA1 en zelfs op B-junior Pam van der Laan. Na een goede kans voor Pleun van der Plas, die de bal voorlangs schoot, kwam Den Bosch op voorsprong. De bal uit een strafcorner kwam bij Imme van der Hoek uit, die na een goede actie de bal met een wippertje langs keepster Robin van den Ende in het doel werkte. Vlak voor het einde van het tweede kwart maakte Frédérique Matla er 2-0 van. De aanvalster glipte tussen twee verdedigsters door en sloeg met de backhand de bal door de benen van Van den Ende in het doel. Er leek een grote score aan te komen, maar Den Bosch scoorde nog maar een keer. Lieke Hulsen rondde een goede voorbereidende actie van Noor Omrani af.

Pinoké - Oranje-Rood (1-3)
30' 0-1 (sb) Yibbi Jansen
66' 0-2 Fiona Morgenstern
68' 1-2 (sb) Frédérique Malefason
70' 1-3 Freeke Moes
Oranje-Rood boekte de vierde overwinning op rij. In het Amsterdamse Bos werd promovendus Pinoké met 3-1 verslagen. Pas na een halfuur spelen werd de score geopend. Yibbi Jansen schoot raak vanaf de strafbalstip. In de slotfase volgden de doelpunten elkaar in sneltempo op. Fiona Morgenstern verdubbelde na 66 minuten de marge, maar die werd twee minuten alweer verkleind nadat Frédérique Malefason succesvol was met een strafbal. Freeke Moes zette in de slotminuut de eindstand op het bord.

Laren - Hurley (2-3)
7' 0-1 (sc) Sabine Plönissen
36' 1-1 Macey de Ruiter
37' 2-1 Joëlle Ketting
55' 2-2 Maartje van der Vis
68' 2-3 Teuntje Horn
Met de tweede nederlaag op rij loopt Laren averij op in de strijd om de play-offs. De achterstand op nummer vier SCHC is inmiddels zes punten. Hurley kwam na zeven minuten op voorsprong via Sabine Plönissen uit een strafcorner. Macey de Ruiter maakte een klein halfuur later gelijk en een minuut later zette Joëlle Ketting de 2-1 voor Laren op het bord. Het was niet voldoende voor de overwinning. Maartje van der Vis zette de 2-2 op het bord, waarna Teuntje Horn Hurley de overwinning bezorgde.

hdm - Amsterdam (2-6)
1' 0-1 Marijn Veen
25' 0-2 Felice Albers
35' 1-2 (sc) Pien van Nes
37' 2-2 Nina van der Marel
45' 2-3 Kelly Jonker
54' 2-4 Marijn Veen
56' 2-5 Marijn Veen
58' 2-6 (sc) Eva de Goede
Voor de vijfde maal op rij bleef hdm zonder overwinning. Amsterdam nam de drie punten mee in de tas naar huis. Het werd liefst 2-6. Marijn Veen had met drie treffers een groot aandeel in de Amsterdamse zege, die werd opgeluisterd door het honderdste doelpunt van Eva de Goede in de Hoofdklasse. De andere goals kwamen op naam van Felice Albers en Kelly Jonker. Hdm knokte zich na een 0-2 achterstand nog knap terug naar 2-2 via doelpunten van Pien van Nes en Nina van der Marel, maar Amsterdam trok uiteindelijk aan het langste eind.

Kampong - Groningen (2-0)
16' 1-0 (sc) Lisa Gerritsen
49' 2-0 (sc) Renee van Laarhoven
Opnieuw bleef Groningen met lege handen achter. De hekkensluiter verloor in Utrecht met 2-0 van Kampong. Beide Utrechtse treffers kwamen voort uit een strafcorner. Lisa Gerritsen opende na zestien minuten de score, waarna Renée van Laarhoven na rust het duel definitief in de slot gooide.

Van Ruijven en Schulting dominant in World Cup, aflossingsteams geven winst weg

Op de slotdag van de World Cup shorttrack in het Canadese Calgary hebben vooral de Nederlandse vrouwen zich bijzonder goed laten zien. Lara van Ruijven en Suzanne Schulting wonnen allebei en deden dat beiden op overtuigende wijze.

Van Ruijven won met de Nederlandse aflossingsdames al drie World Cups en pakte individueel een keer zilver en brons op de 500 meter, maar zelf winnen lukte nog niet. Tot zondag: in de finale van de 500 meter reed ze na de start achter de Canadese Alyson Charles, die ze al snel verschalkte. Van Ruijven domineerde verder en won voor vijfvoudig wereldkampioene Fan Kexin uit China, Charles en Natalia Maliszewska, een dag eerder goed voor de eerste Poolse World Cup-zege ooit.

Op de 1000 meter was de winst voor Schulting, die al vroeg de leiding nam. Halverwege ging de Chinese Han Yutong vlak achter haar onderuit over een door Schulting aangetikt blokje, waarna de Nederlandse geen moment meer in gevaar kwam. Ze won ruim voor de Russin Sofia Prosvirnova en de Française Veronique Pierron, die na zo'n tien jaar in de World Cup eindelijk haar eerste individuele medaille pakte.

De 500 meter bij de mannen werd gewonnen door olympisch kampioen Wu Dajing uit China, voor de Kazach Abzal Azhgaliyev en de Hongaar Shaolin Sandor Liu. Jasper Brunsmann en Sjinkie Knegt (val) sneuvelden in de kwartfinales. Shaoang Liu, de broer van Shaolin Sandor, won de spannende 1000 meter. In een mooie slotfase klopte de Hongaar de Zuid-Koreaan Park Ji-won en de Chinees Ren Ziwei. Itzhak de Laat eindigde als negende, door de B-finale als vierde af te sluiten.

Aflossingsploegen geven winst uit handen
In de gemengde aflossing, de eerste ooit op mondiaal niveau, ging China er met de winst vandoor. De ploeg duelleerde met Nederland, waar Knegt en Schulting sterk reden, maar Daan Breeuwsma en Rianne de Vries net niet goed genoeg waren. Nederland eindigde kort achter China als tweede, voor Zuid-Korea en de VS.

Breeuwsma, Knegt, De Laat en Dennis Visser leken bij de mannen op weg naar aflossingswinst, nadat Knegt De Laat halverwege van de derde naar de eerste plek geduwd had. Uitgerekend bij Knegt ging het echter fout: in de allerlaatste ronde liet hij zich Shaolin Sandor Liu opzij zetten, waarna ook Park er namens de Koreanen nog voorbij ging, met een derde plek voor Nederland als resultaat.

Dat was wel een plek beter dan de vrouwen. Die lagen met Van Ruijven, De Vries, Schulting en Yara van Kerkhof lang op kop, maar enkele ronden voor het einde gleed De Vries onderuit over een blokje. Rusland kon zo winnen, voor Zuid-Korea, Canada en Nederland.
Komend weekeinde staat de World Cup in Salt Lake City op het programma. Beelden van de wedstrijden in Calgary zijn hier te zien.

Turn-based tactics game Mutant Year Zero krijgt goed vorm

De vergelijking tussen Mutant Year Zero en XCOM is makkelijk gemaakt, maar de turn-based tactics-game van Funcom weet zich op verschillende manieren toch te distantiëren van vergelijkbare games met enkele unieke features en ideeën. Over een kleine maand komt Mutant Year Zero uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Een van de elementen waarmee Mutant zich onderscheid is de real-time stealth gameplay. Door onopgemerkt te blijven kun je eerst informatie verzamelen of jezelf gunstig positioneren voordat eventueel de hel losbarst. "De moeilijkheidsgraad ligt vrij hoog, zelfs op Normal, je personages zijn geen supersoldaten. Ze kunnen wel wat hebben, maar zodra je overrompeld wordt is het snel afgelopen. Het is daarom verstandig om zaken als patrouilleerroutes en gedrag van bewakers te observeren, en gebruik te maken van stealth en hinderlagen", luidt de blogpost op de officiële website.

Hoe deze aspecten van de game uitpakken gaan we meemaken vanaf 4 december, dan komt de game uit op alle genoemde platforms. Voor nu kun je de nieuwste trailer hieronder bekijken, die er toch best wel veelbelovend uitziet.

ACM keurt nieuwe posttarieven goed

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het voorstel van PostNL voor de tarieven in 2019 van het basispakket aan postdiensten goedgekeurd. PostNL verhoogt de prijs van de postzegel van 83 cent naar 87 cent. Het laagste frankeermachinetarief stijgt van 77 naar 81 cent. Het tarief voor een aangetekende brief stijgt naar € 8,45. Het tarief voor binnenlandse pakketjes wijzigt PostNL niet. Dat blijft € 6,95.

De ACM stelde in juli 2018 vast welke ruimte PostNL krijgt voor tariefsverhogingen in 2019. Met deze tariefsverhogingen gebruikt PostNL niet de volledig geboden ruimte voor prijsverhogingen. Met de ruimte die PostNL nu niet benut zou het bedrijf de tarieven met gemiddeld 6% kunnen verhogen ten opzichte van de nieuwe tarieven.

Wettelijke regels
De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft de regels vastgesteld voor het aanpassen van de tarieven voor het basispakket aan postdiensten. De ACM berekent aan de hand van deze regels eerst de ruimte voor tariefsverhogingen. Vervolgens toetst de ACM of de nieuwe tarieven die PostNL wil gaan hanteren binnen deze ruimte vallen. De regels hebben tot doel om te zorgen dat het basispakket aan diensten betaalbaar blijft voor consumenten en bedrijven.

Basispakket
De wet legt regels op aan PostNL omdat dit bedrijf als enige postvervoerder in Nederland verplicht is om het basispakket aan postdiensten te verzorgen (de universele postdienst). Het gaat daarbij onder andere om losse brieven en pakketten. De tarieven voor die losse brieven en pakketten zijn gereguleerd. Ook moet PostNL een brievenbusnetwerk in stand houden en minimaal 95% van de post de volgende bezorgdag bezorgen. Het basispakket wordt door PostNL winstgevend uitgevoerd. In 2017 behaalde PostNL een rendement van 6,49% op de omzet van het basispakket.

Minister Kaag bezoekt Bangladesh en Myanmar

Minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengt deze week een bezoek aan Bangladesh en Myanmar. Ze wil zich persoonlijk op de hoogte stellen van de vluchtelingencrisis, de manier waarop de autoriteiten hiermee omgaan en de humanitaire hulp die wordt geboden.

Vanuit Myanmar zijn sinds augustus vorig jaar honderdduizenden mensen naar Bangladesh gevlucht na gewelddadige onlusten in de provincie Rakhine. De meesten van hen behoren tot de Rohingya, een islamitische minderheid in Myanmar. In een vluchtelingenkamp in een regio in Bangladesh waar bijna een miljoen Rohingya’s verblijven, zal de minister spreken met vluchtelingen en hulpverleners. Ook bezoekt ze een locatie waar het Wereldvoedselprogramma van de VN voedsel uitdeelt aan vluchtelingen.

Minister Kaag spreekt ook met de autoriteiten van Bangladesh en Myanmar, onder wie de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi. Om een zo goed mogelijk beeld van de situatie te krijgen, ontmoet ze verder politiek analisten, diplomaten van andere landen en vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld.

Bangladesh en Myanmar hebben aangekondigd binnenkort te beginnen met de repatriëring van Rohingya-vluchtelingen. De VN stelt echter dat de voorwaarden voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer nog niet zijn gewaarborgd. Kaag: ‘Nederland benadrukt steeds dat terugkeer alleen mogelijk is als het vrijwillig gebeurt, duurzaam, veilig en in waardigheid. Ik zal dat deze week benadrukken tijdens alle ontmoetingen.’

In Bangladesh zal de minister ook een textielfabriek bezoeken en aandacht vragen voor verbetering van de werkomstandigheden in de textielsector. Kaag dringt aan op blijvende steun aan uitvoering van het zogeheten Bangladesh Akkoord, dat voorziet in onder meer internationale inspecties.

Van Muiswinkel gaat Sinterklaas spelen

Erik van Muiswinkel wordt de nieuwe Sinterklaas in Amsterdam. Dat maakte het comité dat de intocht organiseert gisteren bekend. De cabaretier neemt het stokje over van Jeroen Krabbé, die de afgelopen tien jaar de goedheiligman is geweest. Dat meldt AT5 op haar website. 

Van Piet naar Sint
Van Muiswinkel is bijna twintig jaar als Zwarte Piet actief geweest bij de intocht en het Sinterklaasjournaal. In 2016 nam hij afscheid van de rol vanwege de discussie over het uiterlijk van Zwarte Piet en hij zelf een voorstander is van de roetveegpiet.

De kindervriend zal, samen met de roetveegpieten, dit jaar voor de tachtigste keer aankomen.

Meldplicht kan veiligheid tijdens oud en nieuw vergroten

De politie is volop bezig met de voorbereiding op de jaarwisseling. Agenten krijgen gerichte trainingen en speciale brillen en gehoorbeschermers. Dat is nodig, zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA) en vanuit die hoedanigheid ook betrokken bij een zo veilig mogelijk verloop van de jaarwisseling voor de politie . ‘Politiemedewerkers zijn tijdens oud en nieuw nog steeds regelmatig slachtoffer van geweld.’

Raddraaiers
Om te voorkomen dat raddraaiers tijdens de viering van oud en nieuw de straat op gaan met vaak zwaar en illegaal vuurwerk en zich daarmee regelmatig schuldig maken aan agressie en geweld tegen hulpverleners, pleit Ruud er voor om de bestuurlijke maatregel van een meldplicht meer toe te passen. Bij het betaald voetbal is deze maatregel al gebruikelijk. ‘Als bestuurders hiertoe overgaan, zou dat geweldig zijn. Dan zijn die lui van de straat tijdens de viering van oud en nieuw.’

De politie slaagde er vorig jaar in om ruim 150 geleverde paketten met illegaal vuurwerk uit de handel te halen. ‘Pakketen met illegaal vuurwerk dat de kracht heeft van een aanvalsgranaat. Daarbij komt dat het, anders dan legaal vuurwerk, massa-explosief is. Gaat er een af dan gaat gaat alles af. Via internet blijft illegaal vuurwerk ons land binnen komen. Onze taak is de mensen zo goed mogelijk te blijven informeren over de gevaren van dit vuurwerk. Het meest kansrijk zijn de ouders. Je zou maar al stofzuigend onder het bed van je puberzoon een sporttas met illegaal vuurwerk aantreffen. Levensgevaarlijk. Daar moeten complete woonwijken voor ontruimd worden.’ Dat vraagt een grote inspanning van de politie en gemeenten.

Vuurwerktoerisme
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam pleit voor een vuurwerkvrije stad. Ruud Verkuijlen vindt een onderzoek naar de mogelijkheden een moedig besluit van de burgemeester. ‘Daar kijken we met veel interesse naar maar we zien ook zorgpunten. Een dergelijke maatregel kan vuurwerktoerisme in de hand werken. Dan gaat iemand naar zijn tante in een aangrenzende gemeente waar het afsteken van vuurwerk wel is toegestaan. Ik ben geen voorstander van een lappendeken van verschillende maatregelen omdat het de handhaving complex maakt. In Den Haag vinden experimenten plaats met vuurwerkshows in de wijk. Georganiseerd door de wijkbewoners zelf. Dat is interessant.’

Meldplicht kan veiligheid tijdens oud en nieuw vergroten (Foto: Politie.nl)
Meldplicht kan veiligheid tijdens oud en nieuw vergroten (Foto: Politie.nl)

FOK! Wat een weer: nazomer, kom er maar in!

In de noordelijke helft van het land is er kans op veel bewolking en eerst nog plaatselijk nevel. Verder naar het zuiden zijn er zonnige perioden. In de loop van de dag breiden de opklaringen zich langzaam noordwaarts uit. Vanavond ontstaan hier en daar weer mistbanken. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 8°C plaatselijk in het noordwesten tot 16°C in Zuid-Limburg. De oostelijke wind is zwak tot matig.

Komende nacht zijn er opnieuw opklaringen. Het is nevelig met mistbanken, in het noorden is de kans op mist het grootst. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C plaatselijk in het noordoosten tot 9°C in Zeeland. De zuidoostenwind is meest zwak tot matig.

Dinsdag overdag lost de mist vrij snel op. Er zijn velden hoge bewolking, waar de zon deels doorheen schijnt. Het blijft droog en het wordt erg zacht voor de tijd van het jaar. De maximumtemperatuur varieert van 14°C op de Wadden tot 18°C, mogelijk lokaal 19°C, in het zuidoosten. De zuidoostenwind is matig. (Bron: KNMI)

Nederland

qltel is onderweg naar Portugal, deze foto is ergens in Frankrijk genomen (Foto: qltel)
qltel is onderweg naar Portugal, deze foto is ergens in Frankrijk genomen (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Darter Wade krijgt uit handen gegeven finale toch terug

Darter James Wade heeft in Wenen de World Series of Darts Finals gewonnen. In de finale was hij te sterk voor Michael Smith, hoewel het in de slotfase ineens nog alle kanten op ging.

Wade rekende in de kwartfinales met 10-5 af met Jamie Lewis, waarna hij Raymond van Barneveld in de halve finales een joekel van een pak slaag gaf: 11-2. Smith stuurde Dave Chisnall in een kwartfinale van hoog niveau met 10-5 naar huis, waarna hij Gerwyn Price met 11-8 versloeg.

In de finale had Wade constant lichtjes de overhand, maar met een 170-finish trok Smith de stand op 7-7 gelijk. Via finishes van 112 (Wade) en 87 (Smith) kwam er een 10-9 stand voor Wade op de borden, maar The Machine weigerde het af te maken.

Na negen darts stond Wade op 121, waarna hij opende met triple 20. Hij miste de enkele bull en gooide bullseye, met elf punten over gevolgd door de enkele 17 in plaats van een 3: no score. Een paar matchdarts gingen ook mis en Smith won de leg, waardoor het ineens 10-10 stond.

Wade leek geklopt en met een 180 gooide Smith zich naar 46, maar dat ging fout: vijf matchdarts achter elkaar werden niet geraakt door Bully Boy en Wade maakte het nu wél af door de wedstrijd via dubbel 18 en met 11-10 uit te gooien.

Michael Smith - James Wade (Bron: PDC)
Michael Smith - James Wade (Bron: PDC)

FOK! sportfoto-onderschrift week 44

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is maali met het volgende onderschrift: "staar(t)."

De opgave van deze week:

We zien hier Los Angeles Dodgers-pitcher Clayton Kershaw tijdens de World Series, wat is hier allemaal gaande? (Pro Shots / Action Images)
We zien hier Los Angeles Dodgers-pitcher Clayton Kershaw tijdens de World Series, wat is hier allemaal gaande? (Pro Shots / Action Images)

Bevolkingsgroei Nederland en EU vooral door migratie

Nederland is één van de 19 lidstaten van de Europese Unie (EU) waar de bevolking groeit. De bevolking groeit vooral door migratie. Dat is ook het geval bij de meeste andere landen waarvan de bevolking toeneemt. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Over het algemeen groeide de bevolking van West-Europese landen, terwijl de bevolking van de oostelijke lidstaten minder groeide dan het EU-gemiddelde of zelfs kromp. Nederland groeide in 2017 met 5,8 per duizend inwoners en stond daarmee in de EU op plaats 6. Op Malta groeide de bevolking naar verhouding het meest, met 32,9 per duizend inwoners.

De bevolkingsgroei of -krimp van een land is de som van de natuurlijke aanwas, dit is het aantal geboorten minus het aantal sterfgevallen, en het migratiesaldo, dit is het aantal immigranten minus het aantal emigranten.

Litouwen en Kroatië krimpen met name door migratie
In 16 van de 19 EU-landen waar de bevolking groeit, draagt migratie hier het meest aan bij. Dit is bijvoorbeeld het geval in Malta, Luxemburg, Zweden, Cyprus, maar ook in Nederland. Het aantal inwoners van veel Oost-Europese EU-landen krimpt juist, met Litouwen en Kroatië voorop, met name omdat er meer inwoners uit deze landen emigreerden dan er binnenkwamen. Arbeidsmigratie is een belangrijke oorzaak van deze krimp.

Bevolking Duitsland groeit alleen door migratie
In 14 van de 28 EU-lidstaten was in 2017 het aantal sterfgevallen hoger dan het aantal geboorten. In Nederland was het aantal geboorten per duizend inwoners ruim 1 hoger dan het aantal sterfgevallen. In Duitsland was de natuurlijke aanwas negatief, met bijna 2 per duizend inwoners. Maar omdat meer mensen migreerden dan er emigreerden, groeide de bevolking van Duitsland toch.

Bevolkingsgroei Nederland en EU vooral door migratie (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Bevolkingsgroei Nederland en EU vooral door migratie (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Recordaantal shirts geïmporteerd

Nederland heeft 213 miljoen katoenen shirts en onderhemden geïmporteerd in de eerste acht maanden van 2018. Dat is het hoogste aantal ooit gemeten en circa 2,5 keer meer dan in 1998. In totaal werd in januari tot en met augustus ter waarde van 7,6 miljard euro aan kleding geïmporteerd, 8 procent meer dan vorig jaar in dezelfde periode. Dat meldt het CBS op basis van nieuw onderzoek naar de internationale kledinghandel.

Iets meer dan de helft van de invoer van katoenen onderhemden en shirts is bestemd voor de Nederlandse markt. Het resterende deel gaat als wederuitvoer naar het buitenland. Er worden vrijwel geen katoenen shirts in Nederland geproduceerd. In de eerste acht maanden van 2018 waren circa 110 miljoen shirts beschikbaar voor binnenlands gebruik (zowel door huishoudens als bedrijven), iets minder dan in recordjaar 2006. In twintig jaar is dat aantal meer dan verdubbeld. In heel 2017 kwamen er 129 miljoen shirts beschikbaar voor de Nederlandse markt, dat zijn er gemiddeld bijna 8 per inwoner. In 1998 waren het er nog 4 per Nederlander.

Invoerprijs iets hoger dan twintig jaar geleden
In 2017 kwamen 91 miljoen shirts rechtstreeks uit Bangladesh naar Nederland. Het is daarmee de belangrijkste leverancier. Andere grote shirtproducenten zijn China (21 miljoen stuks geleverd), India en Turkije (beide 17 miljoen stuks).

De gemiddelde importprijs per shirt is in 2018 ruim 3 euro. Shirts geproduceerd in Bangladesh zijn met een importprijs van circa 2 euro aanzienlijk goedkoper. Ook de prijs van shirts uit China (circa 2,50 euro) was lager dan gemiddeld. Shirts uit India (circa 3,20 euro) liggen rond het gemiddelde en Turkse shirts (circa 5 euro) waren duurder dan gemiddeld.

Shirts uit Bangladesh stegen de afgelopen twintig jaar circa 60 eurocent in prijs, terwijl de gemiddelde importprijs van een shirt in 2018 circa 20 eurocent hoger lag dan in 1998.

China belangrijkste producerende kledingleverancier
Ook overige kleding werd dit jaar meer geïmporteerd. In de eerste acht maanden van 2018 was dit 7,6 miljard euro, 8 procent meer dan een jaar eerder. Ruim de helft hiervan komt direct uit Azië naar Nederland.

Nederland haalde in heel 2017 voor 1,9 miljard euro kleding uit China. Uit Bangladesh kwam voor 1,0 miljard euro aan kleding. Nederland importeerde meer shirts en broeken uit Bangladesh dan uit China. Overige kleding, zoals truien, jurken, overhemden, kostuums en jassen, kwamen juist vaker uit China. Turkije staat op drie (0,6 miljard) als kledingleverancier buiten de Europese Unie.

Daarna komen India en Vietnam (beiden 0,3 miljard). De invoerwaarde uit China en Bangladesh is in de afgelopen twintig jaar ruim zes keer hoger geworden. De invoer uit Vietnam is ruim verviervoudigd. De import uit Turkije en India is ongeveer verdubbeld.

Naast de directe import uit Azië komt kleding Nederland binnen via andere landen in de Europese Unie. Een deel van deze kleding is ook in Azië geproduceerd. Van deze ‘indirecte’ import vanuit Azië naar Nederland heeft het CBS geen cijfers.

Kledingindustrie veel belangrijker voor Bangladesh dan voor China
De kledingexport is een belangrijke pijler voor de economie van Bangladesh. Zo was in 2016 82 procent van alle Bangladese export kleding. Bangladesh heeft zich sinds 1980 gespecialiseerd als kledingproducent.

Voor andere grotere kledingexporterende landen heeft de kledingindustrie een minder groot aandeel in de export. In China is dat 8 procent, in India 7 procent, in Turkije 11 procent en in Vietnam 14 procent. Bij deze landen is het kledingaandeel sinds de jaren ’90 geleidelijk afgenomen.

Ook bij de Nederlandse invoer uit Bangladesh is kleding toonaangevend. In 2017 was 82 procent van de totale invoer uit Bangladesh kleding. Dat is veel meer dan bij de invoer uit China (5 procent), India (11 procent), Turkije (21 procent) en Vietnam (6 procent).

Recordaantal shirts geïmporteerd (Foto ter illustratie: ©Pxhere)
Recordaantal shirts geïmporteerd (Foto ter illustratie: ©Pxhere)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.