Kick Out Zwarte Piet wil demonstreren tijdens intocht

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet wil tijdens de Sinterklaasintocht op 17 november gaan demonstreren in Amstelveen. Dat blijkt uit een Facebookevenement dat de actiegroep heeft aangemaakt.

De actiegroep kondigt ook in zeventien andere gemeenten een protest aan. De actiegroep wil zich met de demonstratie inzetten voor een racismevrij kinderfeest. 'Alle kinderen hebben recht op een omgeving waarin zij niet met racistische stereotype beelden, die hun zelfbeeld aantasten, worden geconfronteerd', schrijft de groep.

Discussie
De actiegroep is al enkele jaren bezig om de discussie over de kleur van de pieten te voeren. Met succes, zeggen ze zelf.

'Hoewel er veel weerstand is geweest tegen de vreedzame protesten tijdens Sinterklaasintochten kunnen wij vaststellen dat de protesten wél verandering in gang zetten. Protesteren tijdens de Sinterklaasintocht blijft een effectief middel om dialoog op gang te brengen. En vanuit dialoog ontstaat steeds meer begrip.'

Demonstratie Dokkum
Vorig jaar liep een demonstratie van de actiegroep tijdens de landelijke intocht flink uit de hand. Hoewel de actiegroep een vergunning had om te demonstreren in Dokkum, hielden voorstanders van zwarte piet ze tegen op de snelweg. Het Openbaar Ministerie wil dat ze tot taak- en celstraffen worden veroordeeld. Komende vrijdag wordt de uitspraak verwacht.