FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 september 2018

Balloze Donald Trump binnenkort te bewonderen

De wereldberoemde sculptuur van een naakte president Donald Trump heeft Amsterdam bereikt.

Het standbeeld van de The Emperor Has No Balls-reeks is het enige dat nog intact is, de andere vier zijn opzettelijk vernield of vernietigd. Twee jaar geleden werden de beelden in vijf verschillende steden van de Verenigde Staten neergezet en trokken veel bekijks. Voorbijgangers gingen massaal op de foto met de naakte Donald Trump met een buikje, kleine penis maar zonder testikels. 

Het activistische kunstenaarscollectief Indecline is verantwoordelijk voor de beelden en wilde hiermee hun onvrede uiten over de, toen nog slechts presidentskandidaat, Trump bij een groter publiek. "We besloten om Trump zonder zijn ballen af te beelden omdat we weigeren te erkennen dat hij een man is. Hij is een klein arrogant kind", aldus het collectief toentertijd tegenover Huffington Post

Het beeld van president Donald Trump is vanaf 1 oktober te zien in de nieuwe galerie Power of Art House. 

Morbide oproep politie

Een opvallende oproep op de Facebookpagina van de Politie Amsterdam Zuid-Buitenveldert zorgt vandaag voor wisselende reacties. In het bericht roept de politie fietsers die zonder licht door de stad rijden op om hun 'donorregistratie op orde te hebben'.

Niet iedereen op het sociale medium kan het bericht van de politie waarderen. 'Wat een slechte tekst', is een van de reacties. 'Dit is wel een behoorlijke cynische opmerking', laat een ander weten.

Toch zijn er ook mensen die het voor de politie opnemen. 'Beetje hard, maar de boodschap komt goed door!', schrijft iemand. 'Zet er een hoge boete op. Zo gevaarlijk en vooral als ze ook nog eens donkere kleding dragen! Respect voor jullie werk!', is weer een volgende reactie. 

De politie zelf laat onder het bericht weten dat ze het vooral hebben geschreven om door te dringen tot de fietser. 'Misschien... proberen we fietsers zonder licht te bereiken. Maar bedankt voor uw, altijd scherpe, opmerking.'

Twente vergroot Groningse malaise in bekerduel

FC Twente heeft zich in Groningen knap geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB Beker. De Tukkers drukken de noorderlingen verder in de problemen.

Met slechts drie punten is Groningen hekkensluiter in de Eredivisie en dus zou een zege in het bekertoernooi op Twente zeer welkom zijn geweest. Uriel Antuna kreeg na een paar minuten al een aardige mogelijkheid, maar zijn vizier stond niet op scherp. Django Warmerdam zag halverwege de eerste helft een poging worden gestopt door keeper Joël Drommel.

Twente liet zich ondertussen ook zien. Uit een vrije trap van Cristian González schoot Tim Hölscher naast. Toen vervolgens ook Jari Oosterwijk het doel miste, leken beide teams doelpuntloos te gaan rusten. Toch kwamen de bezoekers nog op voorsprong via een goal van Javier Espinosa, die raak mikte na een steekpass van Matthew Smith.

Groningen-coach Danny Buijs greep halverwege in door Ludovit Reis in te brengen voor Michael Breij. Tom van de Looi testte Drommel van grote afstand en Aitor Cantalapiedra raakte namens Twente de paal. Het team van coach Marino Pusic speelde sterk en kreeg dan ook loon naar werken, want Peet Bijen kopte de Tukkers op een verdiende 0-2 voorsprong uit een spelhervatting.

Vervolgens was Groningen niet meer bij machte om het Twente nog lastig te maken. De bekerwinnaar van 2011 kreeg zelfs nog kansen op een grotere score en de ploeg mag zich dus opmaken voor de volgende ronde. Bij de Trots van het Noorden neemt de onrust ondertussen alleen maar toe.

Uitslagen Donderdag
Alcides - AZ 0-6
OFC - FC Emmen 1-3
FC Groningen - FC Twente 0-2
FC Utrecht - MVV Maastricht 2-0
Gemert - Feyenoord 0-4

Uitslagen dinsdag
AFC - Telstar 5-0
RKC Waalwijk - NAC Breda 2-0
Almere City FC - FC Dordrecht 1-0
DVS '33 - Roda JC Kerkrade 0-6
FC Den Bosch - Heracles Almelo 1-2
FC Volendam - Willem II 1-2
Go Ahead Eagles - FC Eindhoven 2-0
HFC - Harkemase Boys 4-0
Helmond Sport - Fortuna Sittard 0-5
Noordwijk - Sparta Rotterdam 3-2
ODIN '59 - Lisse 1-0
Rijnsburgse Boys - TOP Oss 1-1 (TOP Oss wint na strafschoppen, 4-5)
Scheveningen - SC Cambuur 2-3 (SC Cambuur wint na verlenging)
Spakenburg - DFS 3-0
VVSB - De Graafschap 2-2 (De Graafschap wint na strafschoppen, 3-5)
Westlandia - VVV-Venlo 0-3
Kozakken Boys - ONS Sneek 3-1
Excelsior - N.E.C. 2-3 (N.E.C. wint na verlenging)

Uitslagen Woensdag
OJC Rosmalen - ADO Den Haag 0-6
Excelsior Maassluis - PSV 0-4
DOVO - Urk 2-2 (Urk wint na strafschoppen, 4-5)
Eemdijk - ASWH 1-4
Groene Ster - TEC 2-1
Katwijk - SC Heerenveen 0-1
Staphorst - PEC Zwolle 0-1
Volendam (amateurs) - Vitesse 1-2
HVV Te Werve - Ajax 0-7

Van der Vaart ziet trainerscarrière wel zitten

Rafael van der Vaart zit in de nadagen van zijn carrière en dus denkt de 35-jarige speler na over wat hij gaat doen als zijn loopbaan voorbij is.

In Pro Shots Magazine vertelt hij dat hij zijn trainersdiploma's wil gaan halen. “Ik heb in mijn carrière vaak genoeg gezien hoe ik het wilde hebben en vooral hoe ik het niet wilde hebben. Ik denk ook dat ik het wel in me heb", aldus de oud-speler van onder meer Ajax, Hamburger SV, Real Madrid en Tottenham Hotspur.

"Werken met de jeugd om mee te beginnen lijkt mij heel leuk. Maar weet je, als je bij wijze van spreken meteen al voor de leeuwen wordt gegooid, zoals Marco van Basten die meteen als bondscoach mocht beginnen, dan zeg je ook geen nee." Met onder meer Van der Vaart in de selectie maakte Oranje onder Van Basten indruk op het EK van 2008.

De 109-voudig international vindt dan ook dat Van Basten het goed heeft gedaan, ook al is de Ajax-legende nooit een toptrainer geworden. "Het is zo jammer dat we er in Nederland een sport van maken om iemand helemaal af te branden."

Anthem is alpha gegaan

Bioware laat weten dat Anthem in het alpha-stadium is gegaan. Dat betekent dat het spel alle levels, mechanieken, graphics en audio er in zitten. Wel de ruwe vorm, maar toch, het is een mijlpaal. Het team gaat vanaf nu dus alles testen door heel veel spelen om te kijken waar er dingen misgaan. Dat wordt dus veel bugs oplossen en tweaken en tunen.

In Anthem verkennen en vechten maximaal vier spelers in een open wereld in een BioWare-verhaal. Spelers creëren ook hun eigen verhalen terwijl ze spelen, dus geen twee avonturen zijn hetzelfde. Door in een Javelin-exosuit te stappen kun je de de planeet verkennen en tegen de soms wel erg grote vijanden vechten. Spelers kunnen hun robots aanpassen en personaliseren met beschilderingen en uitrusting.

Anthem komt 21 februari 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

AZ en Emmen naar volgende ronde KNVB Beker

AZ en FC Emmen hebben zich donderdag vroeg op de avond geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB Beker.

AZ had in Meppel weinig problemen met Alcides. Na iets meer dan een kwartier spelen opende Björn Johnsen de score en nog vóór de pauze was het duel al beslist. Oussama Idrissi breidde de score uit, Adam Maher scoorde uit een vrije trap en Dorin Rotariu maakte zijn eerste doelpunt in dienst van de Alkmaarders.

Kort na rust raakte hoofdklasser Alcides via zowel Koen Romme als Jemain Wobbes het aluminium, waarna Idrissi zijn tweede van de avond kon maken. Via een strafschop maakte Idrissi ook nog zijn hattrick compleet, waardoor het 0-6 werd.

FC Emmen nam ondertussen al na tien minuten de leiding tegen OFC Oostzaan. Reuven Niemeijer scoorde op aangeven van Keziah Veendorp. Aan het begin van de tweede helft werd de score verdubbeld toen Henk Bos onderuit ging en Glenn Bijl de penalty benutte. Tien minuten voor tijd mocht Bijl opnieuw een strafschop nemen en ook nu was hij trefzeker.

Door een goal van Rachid el Yaghmouri in de slotfase werd het 1-3 voor FC Emmen. Eerder deze week plaatsten onder meer PSV, Ajax en PEC Zwolle zich al voor de volgende ronde. Titelverdediger Feyenoord komt donderdag om 20.45 uur nog in actie tegen Gemert. Het duel wordt gespeeld in Helmond.

Politie pakt 7 terroristen op

De politie heeft donderdag zeven mannen aangehouden vanwege een zeer ernstige verdenking dat zij vergevorderd waren in het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. De verdachten zijn aan het einde van de middag in Arnhem en Weert aangehouden. Naar de overtuiging van het Openbaar Ministerie en de politie is met de aanhouding van de verdachten een terroristische aanslag voorkomen.

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Huissen en Vlaardingen. Hun leeftijden lopen uiteen van 21 tot 34 jaar.  Bij hun aanhouding waren ze in het bezit van vijf handvuurwapens.

In een maandenlang strafrechtelijk onderzoek heeft de politie zicht gekregen op een groep rond een 34-jarige man van Iraakse afkomst uit Arnhem, die in 2017 is veroordeeld voor poging tot uitreizen naar het strijdgebied van IS. Ook twee van hen zijn eerder veroordeeld vanwege een poging uit te reizen.

Het strafrechtelijk onderzoek heeft door de inzet van veel bijzondere opsporingsmiddelen een gedetailleerd zicht gegeven op de voorbereidingen door de verdachten. Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen. Naar het precieze doel wordt nog onderzoek gedaan.

De verdachten waren voor een aanslag op zoek naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer (auto)bommen. Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten.

De verdachten zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Arrestatieteam (Foto: Politie.nl)
Arrestatieteam (Foto: Stockfoto Politie.nl)

Israeli's vereerd in Iran

In het Iraanse Shiraz woont een DTP'er die er wellicht goed aan doet om voorlopig niet op zijn werk te verschijnen. Het is hem/haar/anders namelijk gelukt om Israëlische soldaten op een billboard in de stad te zetten.

In Iran heeft men een soort feestweek waarin men de 8-jarige oorlog tegen Irak herdenkt. Van 1980 tot 1988 vochten de Mullahs en Saddam Hoessein een verbeten strijd uit voor het bezit van de provincie Khoezistan en de controle over grensrivier Arvandrud. Saddam zag de Khoezistanen als Arabieren die cultureel/historisch meer bij Irak te zoeken zouden hebben. Een mening die veel inwoners van het gebied met hem delen.

Om de 'glorieuze overwinning op de goddeloze Soennieten' te vieren, heeft Iran een soort feestweek in het leven geroepen, met bijbehorende -nationalistische- uitingen. Een van die uitingen was een plaatje van militairen op een billboard in de vijfde stad van het land: Shiraz. Met het ontwerp en uitvoering lijkt echter iets grondig mis te zijn gegaan; op de plek waar normaal gesproken Iraanse helden horen, staan nu leden van het IDF (Israel Defense Forces). Een foutje dat behoorlijk beledigend kan overkomen voor de machthebbers. Israël wordt namelijk gezien als de Kleine Satan (Amerika is de Grote Satan) en wordt door de regering gezien als een vijand die vernietigd dient te worden.

De getoonde uniformen lijken volgens ingewijden in de verste verte niet op die van het Iraanse leger. Een ander saillant detail is dat op de oorspronkelijke foto een vrouwelijke IDF-soldaat te zien was. Deze is eraf gephotoshopt en vervangen door wolken.

De feestweek begon al slecht voor het regime. Tijdens een militaire parade van de Iraanse Revolutionaire Garde vond er een terroristische aanslag plaats door een Khoezistaanse beweging die zich al-Ahvaziya noemt, een groepering die banden met Saoedi-Arabië zou hebben. De terroristen wisten 25 mensen te doden en er 53 te verwonden, voordat ze zelf richting 72 maagden gestuurd werden.

Wereldkampioenschap BMX in 2021 naar Nederland

De internationale wielerunie UCI heeft donderdag bekend gemaakt dat Sportcentrum Papendal in 2021 het wereldkampioenschap BMX mag organiseren.

Na 2004 in Valkenswaard en 2014 in Rotterdam is het de derde keer dat het WK naar Nederland komt. De baan in Papendal maakt al jarenlang onderdeel uit van de wereldbeker.

Evenepoel met ongekende overmacht naar wereldtitel junioren

Op het WK wielrennen in Innsbruck was het donderdag tijd voor de wegrit bij de junioren en dat betekende wat de heren betreft maar één ding: tijd voor Remco Evenepoel, de Belgische ex-voetballer van onder meer Anderlecht en PSV, die in het wielrennen alle junioren op een hoop rijdt.

Het 18-jarige supertalent was op basis van dit jaar al de absolute topfavoriet, zeker nadat hij de gehele juniorentop in de tijdrit compleet aan puin reed. Toch ging het aanvankelijk niet goed: Duitsland controleerde het peloton, maar aan de voet van de Gnadenwald, de eerste echte klim van de dag, kegelde een Tsjech het halve peloton onderuit.

Ook Evenepoel ging onderuit, wat fysiek geen schade opleverde, maar wel voor materiaalproblemen zorgde. Het duurde bijzonder lang voor er hulp kwam van een mecanicien, wat de Belg uiteindelijk een minuut of twee achterstand opleverde. Daar lag dé kans voor de Tsjechen: met Karel Vacek hadden zij de voornaamste uitdager van Evenepoel in de gelederen en de Tsjechen begonnen dan ook tempo te maken.

Aaron van der Beken en Ilan van Wilder reden zich de longen uit het lijf om de groep met Evenepoel dichter richting de kop te brengen. Dat deden ze met succes, de groep Evenepoel raapte meerdere achterblijvers op en vloog er overheen. Zestig kilometer voor het einde sloot de topfavoriet aan bij de voornaamste groep, maar hij had de kop nog niet in handen.

De Duitser Marius Mayrhofer en de Italiaan Andrea Piccolo waren er namelijk tussenuit geknepen, dus moest Van Wilder nog eens gas geven. Nadat een van de Amerikanen ten strijde trok vond Evenepoel het welletjes geweest: hij ging er achteraan, nam de kop over en ramde in no-time vrijwel het hele peloton strak uit het wiel.

Vacek en Mayrhofer konden volgen, maar de Tsjech moest afhaken wegens kramp op het moment dat de Belg een gaatje trok. Mayrhofer kon wonder boven wonder weer aansluiten, maar na geruime tijd in Evenepoel's wiel om zijn moeder geroepen te hebben moest ook de Duitser toch echt kapituleren.

Evenepoel reed verder in een kort tijdsbestek nog een alleraardigste voorsprong bij elkaar op Mayrhofer, die de Italiaan Alessandro Fancellu en de Zwitser Alexandre Balmer - kersvers wereldkampioen junioren op de mountainbike - achter zich wist te houden. Fancellu won vervolgens nog nipt de sprint om het brons. Nederlanders kwamen niet in het stuk voor: Casper van Uden eindigde als beste, 34e op ruim twaalf minuten.

Ook de juniordames reden hun wegrit op het WK en daar kon het thuispubliek juichen. Laura Stigger zat al vroeg in de kopgroep en vouwde zich keer op keer volledig dubbel om erbij te blijven, uiteindelijk met succes. De Oostenrijkse bleef over in een groepje van drie, waar de Française Marie Le Net in de slotfase aansloot, en won op een haar de eindsprint en dus de wereldtitel in haar geboortestad in pas haar tweede wegkoers ooit - ze werd twee weken eerder al wereldkampioene op de mountainbike.

Le Net werd tweede, voor de Canadese Simone Boilard, terwijl Barbara Malcotti uit Italië naast de medailles greep. Eva Jonkers werd op een kleine twee minuten beste Nederlandse: achttiende, twee plekken voor wereldkampioene tijdrijden Rozemarijn Ammerlaan.

Man rent vliegtuig naar Amsterdam achterna

Amsterdam is kennelijk zo'n leuke stad dat een Ier die zijn vlucht dreigde te missen, donderdag de taxibaan op rende in een poging alsnog het vliegtuig te halen. Daar werd de 23-jarige Patrick Kehoe echter tegen de grond gewerkt, meldt The Journal.

Kehoe had met zijn vriendin een tripje naar de Nederlandse hoofdstad geboekt maar ze waren te laat bij de gate. Daar zagen mensen de man vervolgens op de ramen slaan om de aandacht van de vliegtuigcrew te trekken. Ondertussen vroeg hij opgewonden aan het grondpersoneel of ze de Ryanair-vlucht alstjeblieft konden tegenhouden.

Uiteindelijk rende hij naar buiten het asfalt op, en kwam zelfs zover als het taxiënde toestel. Toegesneld Ryanair-personeel tackelde hem daar en de arme Ier werd vervolgens door de luchthavenpolitie ingerekend.

Kehoe werd later op de dag voorgeleid en op borgtocht vrijgelaten. Bij het gerechtshof van Dublin had zich echter de nodige pers verzameld maar daar moest de man niets van weten. Dat maakte hij duidelijk door zijn broek te laten zakken en zijn achterste te laten zien.

Sommige Ieren vermoeden overigens dat er hier eigenlijk sprake is van een nieuwe instapstrategie die Ryanair uitprobeert. Daarbij zou het vliegtuig niet meer stoppen maar voorbij rijden terwijl passagiers de trap op moeten springen.

Labyad: "Ik ben geen vriendje van Ten Hag"

Zakaria Labyad vindt het geen nadeel dat hij door trainer Erik ten Hag is meegenomen van FC Utrecht naar Ajax.

Een journalist van RTV Utrecht claimde dat eind vorige maand. "Hij wordt een beetje gezien als het kindje, het vriendje van de trainer, heb ik begrepen. En dat heeft hem niet goed gedaan", aldus journalist René van den Berg. Volgens Labyad klopt daar echter niks van.

"Daar mag absoluut een streep door. Dat is verzonnen door de media. Als Louis van Gaal spelers meeneemt naar een andere club dan wordt er niets van gezegd, maar bij onze trainer wel. Ik speel niet zo veel, dus je ziet dat ik geen vriendje van Ten Hag ben", reageert de 25-jarige speler tegen Ajax Life.

Labyad scoorde woensdagavond tweemaal in het gewonnen bekerduel met Te Werve (0-7) en hij speelde de hele wedstrijd. Tot nu toe kwam de middenvelder zes keer in actie in het eerste elftal. Tegen Te Werve had hij voor het eerst een basisplaats.

Russen gluren in Nederlands militaire keuken

Een militaire delegatie van de Russische Federatie bezocht deze week oefening Falcon Autumn van 11 Luchtmobiele Brigade. Dat gebeurde in het kader van internationale wapenbeheersingsverdragen die Nederland heeft getekend. Het gaat om zogenoemde vertrouwenwekkende en veiligheidsbevorderende maatregelen. De gedachte is dat openheid en transparantie conflicten voorkomen.

Falcon Autumn is de grootste militaire oefening in Nederland van 2018. Internationaal is afgesproken dat landen dergelijke grote militaire activiteiten bekend maken. Dit biedt buitenlandse mogendheden de gelegenheid voor een verrassingsbezoek en vast te stellen of het overeenkomt met wat is opgegeven.

Lees ook: Falcon Autumn in volle gang

Met eigen ogen
2 dagen lang doorkruisten de Russen het Nederlandse oefengebied om met eigen ogen te zien wat zich hier militair afspeelt. De bezoekers keken onder meer naar de omvang van de oefening, de eenheden die meedoen en welk materieel zij hebben. Tijdens Falcon Autumn werken landmachteenheden samen met de luchtmacht en militaire collega’s uit België en Duitsland.

Wederzijdse inspecties
Op basis van bijvoorbeeld het Weens document bestaat de verplichting om inspecties, evaluaties, observatievluchten te accepteren. Zowel op en boven Nederlands grondgebied als van Nederlandse strijdkrachten. Nederland heeft op zijn beurt het recht om hetzelfde te doen bij de overige verdragsstaten. De inspectie werd gisteren in goede harmonie formeel afgesloten. In 2016 deed een Nederlands team in Rusland een gebiedsinspectie bij de grens met Oekraïne.

Onderhoudspersoneel bij een Apache op Vliegbasis Deelen tijdens oefening Falcon Autumn (Foto: Defensie)
Onderhoudspersoneel bij een Apache op Vliegbasis Deelen tijdens oefening Falcon Autumn (Foto: Defensie)

Gridstraf voor Red Bull Racing vanwege motorwissel

Vanwege een motorwissel krijgt Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Rusland een gridstraf. De race vindt komend weekend plaats in Sochi.

Elke wagen mag per Formule 1-seizoen maar drie motoren gebruiken. Doordat Verstappen in Sochi zijn vierde motor van het seizoen gaat gebruiken wordt hij een aantal plaatsen naar achteren gezet. Het is nog niet bekend hoeveel plaatsen exact. Ook Daniel Ricciardo moet hetzelfde lot ondergaan.

“Het is niet mogelijk om met onze Spec C op hoge hoogten te rijden, waar in Mexico en Brazilië sprake van is.”, vertelt Verstappen aan Motorsport.com. “We wisten al vanaf het moment dat we met de Spec C gingen rijden, dat we op een bepaald moment nog een Spec B moesten nemen. En ik denk dat dit de beste plek is om dat te doen. Daarnaast hebben we nu wat meer reserveonderdelen voor het geval er iets kapot gaat.”

Nogmaals Verstappen: “Normaal gesproken zouden we terug moeten kunnen komen naar de vijfde of zesde plaats. Dat is ons doel. Ik denk dat we daar op basis van onze snelheid wel zouden moeten kunnen komen. Het hangt er alleen vanaf hoe makkelijk het inhalen gaat op deze baan.”

Droogte neemt af, maatregelen blijven nodig

Mede dankzij de maatregelen van afgelopen maanden om het watertekort tegen te gaan, is momenteel sprake van een situatie die langzaamaan verbetert. Daarom wordt nu afgeschaald van niveau 2 (feitelijk watertekort) naar niveau 1 (dreigend watertekort). Hoewel er regionaal nog grote verschillen zijn, is er landelijk geen sprake meer van een grotere vraag dan aanbod van zoet water.

De droogte neemt af. Dankzij de regen van de afgelopen weken is het neerslagtekort stabiel. De maatregelen van de waterschappen en Rijkswaterstaat van afgelopen zomer, worden langzaam maar zeker afgebouwd. Zo is onder meer besloten dat de Kleinschalige Wateraanvoer (KWA) voor het westen van Nederland kan worden afgebouwd. Ook zonder de KWA kan weer voldoende water worden aangevoerd van de juiste kwaliteit.

Wel is nog steeds sprake van lage rivierafvoeren, lage grondwaterstanden op de hoge zandgronden, problemen met de waterkwaliteit en verzilting in het IJsselmeer.

Monitoren situatie
Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) laat vandaag aan de Tweede Kamer weten dat het Managementteam Watertekorten (MTW) door dit besluit niet meer bij elkaar komt. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) blijft wel actief. De LCW monitort de situatie en de uitvoering van de benodigde maatregelen. Dit blijft zij doen totdat ook van een dreigend watertekort geen sprake meer is.

Waar mogelijk gaan de waterschappen en Rijkswaterstaat weer over tot de normale beheersituatie. Rijkswaterstaat zet de peilen van het IJsselmeer en Markermeer uiterlijk medio oktober weer op het lagere winterpeil in verband met het komende stormseizoen.

Huidige situatie
Het tekort aan water had de afgelopen maanden vooral gevolgen voor de waterkwaliteit, landbouw, natuur, scheepvaart en industrie. Op dit moment is er nog steeds aandacht voor de scheepvaart, de verzilting bij het IJsselmeer en in de kustregio’s en de grondwaterstanden op de hoge zandgronden. Ondanks de neerslag van de afgelopen weken zijn de grondwaterstanden aanhoudend laag; volledig herstel, ook van natuur, duurt waarschijnlijk nog maanden.

Verzilting IJsselmeer
De beschikbare watervoorraden in het IJsselmeergebied kunnen worden ingezet voor de bestrijding van de verzilting van het IJsselmeer. De extra maatregel die is voorbereid om zoet water aan te voeren met schepen bij het innamepunt bij Andijk, hoeft nog niet te worden ingezet. De situatie van het IJsselmeer is inmiddels zodanig verbeterd, dat drinkwaterbedrijf PWN haar waterbekkens op de gebruikelijke wijze heeft kunnen vullen. Daarmee beschikt PWN voor de komende periode over voldoende kwalitatief goed water voor de drinkwaterproductie. Alle betrokken partijen blijven alert met het oog op de wisselende zoutgehaltes van het IJsselmeer.

Scheepvaart
Vanwege de aanhoudende laagwatersituatie, kunnen schepen op de Rijn minder lading per reis meenemen dan gebruikelijk. Op de Maas lopen hier en daar de wachttijden bij de sluizen op. Alle informatie hierover is te vinden op vaarweginformatie.nl.

Zeeleeuw slaat man met octopus

Een relaxt boottochtje werd voor een Nieuw-Zeelandse kajakker ruw verstoord door een zeeleeuw. Het beest sloeg hem namelijk in zijn gezicht met een octopus.

"We zaten lekker midden op het water en toen verscheen er een enorme zeeleeuw met een octopus en die bleef maar met het beest op het wateroppervlak slaan", aldus Kyle Mulinder tegen 7News.

Ineens dook de zeeleeuw naast de kayak van Mulinder op. "Hij sloeg er midden in de lucht mee en mijn gezicht bevond zich op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip".

"Ik zeg, gast, wat gebeurt er nou? Het was maf want ik kon de harde delen van de octopus op mijn gezicht voelen, zo van plop, plop, plop", zegt een kennelijk nog steeds verbouwereerde Mulinder.

Het gevecht tussen zeeleeuw en octopus werd overigens door laatstgenoemde gewonnen. De octopus klampte zich nadien namelijk aan de kajak vast - zo hard dat ie uiteindelijk pas na terugkomst met behulp van anderen kon worden losgepeuterd.

KNVB houdt keuze voor gastheer EK 2024 geheim

Michael van Praag heeft via de website van de KNVB laten weten dat de bond niet bekend maakt of het op Turkije of op Duitsland heeft gestemd.

Het uitvoerend comité van de UEFA mocht stemmen en met twaalf tegen vier bleek Duitsland de favoriet. Daar kan de voorzitter van de Nederlandse bond mee leven, al zegt hij het ook Turkije te hebben gegund.

“Beide bids, ook Turkije dus, waren namelijk aantrekkelijk, goed gedocumenteerd, financieel degelijk onderbouwd en boden uitzicht op een voortreffelijk EK straks”, aldus Van Praag, die zijn keuze geheim houdt. “Uiteindelijk moest er een keus gemaakt worden. Hierin speelden belangrijke en heel verschillende details een rol, dat zal duidelijk zijn.”

“Op wie we gestemd hebben en waarom, maken we niet bekend. Althans, ik niet. Het is immers een geheime stemming geweest, dan ga je niet achteraf praten. We zijn immers een loyaal lid van de voetbalgemeenschap en houden ons daarom aan geldende afspraken”, aldus de bondsvoorzitter.

Van Praag benadrukt dat er een ‘zuivere keuze’ is gemaakt: “Op basis van de informatie die we vandaag hebben gekregen van beide landen en van de UEFA. Zonder die informatie was er geen serieuze, afgewogen keus mogelijk.”

Busquets plakt er twee jaar aan vast bij Barcelona

Sergio Busquets blijft langer bij Barcelona. De dertigjarige middenvelder heeft zijn contract met twee seizoenen verlengd tot de zomer van 2023.

De Spanjaard begon met voetballen bij Badia del Vallès en speelde hierna voor Barberà Andalucía, UE Lleida en Jàbac Terrass. In 2005 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Barcelona en in september 2008 maakte hij tegen Racing Santander zijn debuut in het eerste elftal. Inmiddels staat Busquets op 489 wedstrijden in het eerste.

De 107-voudig international van Spanje won al een karrenvracht prijzen, want hij werd zeven keer kampioen, won zesmaal de Copa del Rey, won drie keer de Champions League en won eveneens drie keer het WK voor clubteams en de Europese Super Cup. Tevens werd Busquets met zijn land wereld- en Europees kampioen.

Busquets kwam dit seizoen al zeven keer in actie voor het Barcelona van trainer Ernesto Valverde: vijf keer in LaLiga, één keer in de Champions League tegen PSV en één keer in de Supercopa. Zijn toch al gigantische afkoopsom is nog verder verhoogd van 300 miljoen euro naar 500 miljoen, meldt Barcelona via de officiële kanalen.

'Vandoorne en Wehrlein op weg naar Formule E'

Stoffel Vandoorne zou een serieuze kandidaat zijn om komend seizoen in actie te komen in de Formule E. De Belg, na dit seizoen klaar bij McLaren, wordt genoemd voor een stoeltje bij het nieuwe HWA, wat na volgend seizoen op zal gaan in Mercedes.

Volgens diverse media zou Vandoorne onlangs al een Formule E-auto getest hebben en is een deal met HWA in de maak. De 26-jarige Belg zou er de teamgenoot kunnen worden van huidig DTM-titelkandidaat Gary Paffett, die ook al de nodige tests achter de rug heeft met de nieuwe generatie Formule E-auto.

HWA rijdt komend seizoen met powertrains van Venturi, waarna Mercedes de boel vanaf het seizoen 2019/20 over zal nemen. Op 8 oktober zal HWA op haar thuisbasis in het Duitse Affalterbach de rijders bekendmaken voor het komende seizoen, dat op 15 december begint met de race in het Saoedische Riyadh.

Een andere voormalig F1-coureur wordt inmiddels genoemd bij Mahindra: Pascal Wehrlein was kandidaat voor een stoeltje bij HWA, maar werkt niet langer samen met Mercedes, wat ervoor zorgde dat er andere mogelijkheden voor hem liggen. Daaronder valt het Indiase Mahindra, waar hij afgelopen week al voor getest heeft.

Het zesde seizoen van Fortnite komt met nieuwe dingen

Fortnite seizoen zes is live en Epic Games heeft aangekondigd dat er pets bijkomen dit seizoen. Epic Games heeft ook meteen een video online gezet met de nieuwtjes in de Battle Pass.

Ook komen er Shadow Stones, deze laten je tijdelijk in shadow-form veranderden waardoor je onzichtbaar bent als je stilstaat. Nieuwe locaties zijn er ook met de namen Floating Island, Corrupted Areas, Corn Fields en Haunted Castle. Ook is het mogelijk om weer de originele muziek te luisteren. Natuurlijk zijn er ook weer een heleboel skins etc.



6 jaar cel en TBS geëist voor kindermisbruik

Lars de R., een 26-jarige gitaarleraar en onder meer bekend van zijn optreden in Hollands Got Talent in 2009 waar hij als tweede eindigde, staat vandaag voor de rechtbank in Alkmaar vanwege kindermisbruik. Hij heeft bij het verhoor bekend hoe hij met tien jongens ontucht heeft gepleegd en sommige van hen (zwaar) seksueel misbruikt heeft. 

Het misbruik vond plaats in Nederland en in India, waar hij kinderen geld geboden zou hebben in ruil voor seks. Volgens rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman vinden deskundigen hem verminderd toerekeningsvatbaar, maar functioneert hij wel adequaat op een volwassen niveau. 

De officier van justitie eist 6 jaar cel en tbs met dwangverpleging. De feiten zijn dusdanig ernstig dat een lange gevangenisstraf op zijn plaats is. 

EK 2024 naar Duitsland

WE worden Europees kampioen voetbal! Het kan eigenlijk niet meer mis, want het EK van 2024 is vergeven aan Duitsland en daar wordt Nederland áltijd Europees kampioen.

Zeventien bestuursleden van de Europese voetbalbond UEFA mochten stemmen welk land het EK van 2024 toegewezen kreeg. De UEFA hamerde vooral op zaken als mensenrechten en dus leek de poging van Turkije, de enige andere kandidaat, het vooraf al een beetje lastig te gaan krijgen.

"Helaas moest er één afvallen", aldus UEFA-baas Aleksander Ceferin, die sprak over 'twee zeer sterke kandidaten uit twee hele grote voetballanden'. Duitsland had vooral de voorkeur wat betreft zaken als economische stabiliteit, infrastructuur en ongetwijfeld ook mensenrechten. Bovendien zijn alle stadions er al zo goed als klaar.

Verdachte aangehouden in onderzoek explosie Arnhem

In het onderzoek naar de explosie aan de Daphnestraat in Arnhem is dinsdag een 55-jarige man aangehouden. De verdachte was ten tijde van de explosie in het appartement en raakte zwaargewond. Vanwege de ernst van zijn verwondingen en het feit dat hij geen vast adres heeft, bleef zijn identiteit lange tijd onbekend, maar inmiddels is de man aanspreekbaar en bleek uit onderzoek dat er genoeg verdenkingen waren om hem aan te houden voor betrokkenheid bij de explosie.

Op maandagavond 30 juli ging het helemaal mis aan de Daphnestraat. Bij een explosie in een appartement raakten drie personen ernstig gewond. Twee van hen werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar zij later overleden. De derde persoon vluchtte. Dezelfde avond startte de politie een grootschalige zoektocht naar de derde persoon. Daarbij werden een helikopter, een boot en speurhonden ingezet en de hulp van burgers ingeroepen. In de vroege ochtend van dinsdag 31 juli werd een zwaargewonde man gevonden aan de Brabantweg.

Deze derde man werd naar het ziekenhuis vervoerd en was door de ernst van zijn verwondingen lange tijd niet aanspreekbaar. Dat maakte het in dit onderzoek extra lastig om de identiteit van de man te achterhalen. Omdat hij ook geen vast adres heeft, duurde het relatief lang om zijn gegevens te achterhalen.

Ondertussen ging het onderzoek naar de explosie volop door. In de woning werd een drugslaboratorium gevonden, waarbij gebruik werd gemaakt van allerlei chemische stoffen die zeer licht ontvlambaar zijn. Een team van rechercheurs deed onderzoek, wat uiteindelijk leidde tot de aanhouding van de verdachte afgelopen dinsdag. Onderzocht wordt wat zijn rol is bij de explosie die twee doden tot gevolg had en of hij betrokken was bij de productie van harddrugs.

Nederlandse verdachten van plofkraken opgepakt in België

De Belgische politie heeft, samen met onder meer een van de Nederlandse plofkraakteams, een criminele organisatie ontmanteld die verdacht wordt van zes plofkraken tussen mei en augustus 2018 in Vlaanderen. In totaal zijn gisteren en vandaag acht mensen opgepakt.

Na een plofkraak aan de Molenlei in Boechout op 13 juni 2018, de vierde plofkraak in één maand, startte de Federale Gerechtelijke Politie in Antwerpen een onderzoek. Via het ANPR-netwerk kwamen auto’s van eenzelfde Nederlands autoverhuurbedrijf in beeld.

Onderzoek en observaties
Uitgebreid speurwerk met onder meer telefonieonderzoek en observaties gaven linken tussen plofkraken in Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Lummen (21 juni) en een poging tot plofkraak in Stekene (10 augustus). De mislukte plofkraak in Sint-Laureins (20 juli) zal vermoedelijk aan het dossier worden toegevoegd. In dat dossier konden al twee verdachten gearresteerd worden. In totaal is er sprake van een buit van ongeveer 560.000 euro.

Gecoördineerde actie
Op 26 en 27 september volgde een gecoördineerde actie met ongeveer 65 leden van Nederlandse en Belgische politiediensten. Op de eerste dag werden op 10 plaatsen huiszoekingen uitgevoerd in Wiekevorst (B), Amsterdam en Maarssen, bij Utrecht. Vandaag deed de politie huiszoekingen in de cellen van drie mannen die opgesloten zitten in de gevangenissen van Turnhout, Gent en Dendermonde.

Arrestaties
Er zijn 4 mensen opgepakt in Nederland, 4 in België. De verdachten zijn allemaal Nederlanders, tussen 21 en 31 jaar. De feiten worden gekwalificeerd als zware diefstal, criminele organisatie en opzettelijke brandstichting bij nacht in een bewoond pand. Daar staan gevangenisstraffen op van 20 tot 30 jaar.

Overvaller met bijl opgepakt in Amersfoort

De politie heeft een 37-jarige man aangehouden voor de overval op een supermarkt in Amersfoort. De overval werd op woensdag 26 september gepleegd aan het Neptunusplein. Dankzij camerabeelden en getuigen kon de verdachte snel worden opgespoord en aangehouden.

Op woensdag 26 september werd de politie iets na 14:30 uur gebeld over een overval aan het Amersfoortse Neptunusplein. Een man met een grote bijl bij zich was de winkel ingelopen, en had bij twee kassa’s gevraagd om geld. Daarna was de man er vandoor gegaan.

De politie is onmiddellijk een onderzoek gestart. Dankzij getuigen en camerabeelden was er al snel een verdachte in beeld. De politie kon de man rond 20.30 uur ’s avonds aanhouden.

DreamHack Rotterdam in 2019

Het is eindelijk zover! Nederland krijgt een eigen DreamHack-editie. Dit wordt meteen gecombineerd met de Rotterdam Games Week. Jawel, een week lang is Rotterdam Ahoy volledig in het teken van gaming. DreamHack Rotterdam loopt van 18 tot en met 20 oktober. De dagen ervoor tijdens de Rotterdam Games Week zijn er allerlei pre-events georganiseerd.

DreamHack is een wereldwijd fenomeen op het gebied van esports, LAN, cosplay en nog veel meer. De toernooien staan in hoog aanzien en worden overal in Europa en Noord-Amerika georganiseerd. Nu dus eindelijk ook in Rotterdam. De ceo van DreamHack, Marcus Lindmark, is tevreden met hun keuze: "We kijken er naar uit om samen te werken met de mensen van Ahoy en we zijn ervan overtuigd dat we de juiste partner en de juiste plek in de Benelux hebben gevonden. Rotterdam Ahoy heeft een goede reputatie in het organiserenen hosten van prestigieuze evenementen en belangrijker nogm ze hebben hetzelfde arbeidsethos om zaken van een hoog niveau voor elkaar te krijgen op een coöperatieve manier." Lindmark doelt natuurlijk op evenementen zoals het ABN AMRO World Tennis Tournament, het North Sea Jazz Festival, de Premier League Darts, de wielrenwedstrijd Wooning Zesdaagse van Rotterdam en de Night of the Proms.

DreamHack Rotterdam

Het is dan ook geen eendagsvlieg, maar een concept dat de komende jaren wordt vastgehouden. Initiatiefnemer en ceo van Ahoy, Jolanda Jansen, laat weten, "We hebben een lange termijnvisie en ambitie om een jaarlijks internationaal gaming- en esportsevenement neer te zetten in Rotterdam Ahoy. (...) We hebben er vertrouwen in dat we samen met DreamHack een nieuwe traditie beginnen en we gaan als organisatie van Ahoy veel prioriteit geven aan DreamHack Rotterdam en de Rotterdam Games Week."

Tijdens DreamHack Rotterdam wordt er een Counter-Strike: Global Offensive toernooi gehouden. De prijzenpot is maar liefst $100.000,-, een behoorlijke motivaite. Er is ook een grote LAN, waar je je eigen pc of laptop naartoe kan meenemen. Verder kun je games uitproberen, esporters ontmoeten, genieten van cosplay en kijken naar esport-wedstrijden. Er is nog niets bekend over de prijzen van kaartjes, maar we houden jullie natuurlijk op de hoogte.

DreamHack Rotterdam

Fruitteler de cel in om bijenmoord

Een Oostenrijkse fruitteler mag minimaal vier maanden de cel in omdat hij meer dan 50 bijenvolken vergiftigde. Volgens de rechtbank in Klagenfurt is de man schuldig aan 'het opzettelijk beschadigen van het milieu'. Naast de celstraf moet hij ook een schadevergoeding van 20.000 euro betalen. 

In mei 2017 zou de 47-jarige man, die ook de voorzitter is van de lokale fruittelersvereniging, zijn bomen hebben besproeid met het insecticide chloorpyrifos. Het spul mag alleen in de bodem verwerkt worden, of aan de voet van de planten/bomen  worden gegoten. De teler besproeide zijn bomen in de periode waarin de fruitbloesems bijen aantrekken. Hierdoor stierven zo'n 800.000 bijen. 

Twee van de getroffen imkers deden in de rechtbank hun verhaal. Een van hen verklaarde: "Voor de bijenkorven zag het zwart van de dode bijen. De lichaampjes van de dode bijen waren verkrampt en gebogen. Dat zijn duidelijke tekenen van vergiftiging". De fruitteler is, volgens de NOS, van plan om in hoger beroep te gaan. 

Capcom: "Devil May Cry 5 doet 4K@60fps op PS4 Pro"

Volgens Capcom-producer Matt Walker zal Devil May Cry 5 draaien op een (opgeschaalde) 4K-resolutie en in 60 frames per seconde op de PlayStation 4 Pro. Dat gaf hij als reactie op een vraag op Twitter of de nieuwe Devil May Cry PS4 Pro-geoptimaliseerd is.

'4k60' is wel iets te kort door de bocht aangezien de PS4 Pro gebruikmaakt van speciale rendertechnieken die ervoor zorgen dat de daadwerkelijke resolutie vaak onder de volle 2160p schommelt. Op hectische momenten zal de resolutie dan bijvoorbeeld vaak lager uitvallen dan wanneer de speler stilstaat of langzaam door een spelwereld loopt, terwijl de framerate wel strak vastgehouden wordt op, in dit geval, 60fps.

Het blijft niettemin een indrukwekkende prestatie voor Sony's gameconsole gezien de fraaie graphics van DMC 5. De game gebruikt dezelfde inhouse-engine van Capcom als Resident Evil 7, de RE Engine. Eurogamers tech-divisie Digital Foundry deed al een firstlook-analyse waarbij ze concludeerden dat PS4 Pro inderdaad 4K60 nastreeft via checkerboard-upscaling, terwijl de Xbox One X de volle (native) 4K vast weet te houden bij 60 frames per seconde. Bekijk hun bevindingen hieronder.

Devil May Cry 5 komt op 8 maart 2019 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

MLB: Brewers en Cubs gaan play-offs in

In de MLB hebben nog eens twee honkbalteams zich geplaatst voor de play-offs. De Chicago Cubs en de Milwaukee Brewers waren al vrijwel zeker van deelname aan het postseason, maar dat kan nu niet meer mis.

De Cubs speelden thuis tegen de Pittsburgh Pirates en namen na vier innings al een 6-1 voorsprong. Verdedigende fouten brachten de Pirates in de achtste inning terug in de wedstrijd en een double van Starling Marte zorgde zelfs voor 6-6. Albert Almore Jr sloeg de winnende run voor de Cubs in de eerste extra inning alsnog binnen en daarmee was ook het play-offticket een feit: 7-6.

De Brewers plaatsten zich voor het eerst sinds zeven jaar weer voor het postseason. Een single van Travis Shaw, waardoor Christian Yelich kon scoren, leverde uiteindelijk de winnende run op in het uitduel tegen de St Louis Cardinals: 1-2. 

Uitslagen MLB woensdag
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 19-3
Washington Nationals - Miami Marlins 9-3
Toronto Blue Jays - Houston Astros 3-1
Cincinnati Reds - Kansas City Royals 1-6
Boston Red Sox - Baltimore Orioles 3-10
New York Mets - Atlanta Braves 3-0
St.Louis Cardinals - Milwaukee Brewers 1-2
Tampa Bay Rays - New York Yankees 8-7
Chicago Cubs - Pittsburgh Pirates 7-6
Chicago White Sox - Cleveland Indians 2-10
Minnesota Twins - Detroit Tigers 11-4
Colorado Rockies - Philadelphia Phillies 14-0
Arizona Diamondbacks - Los Angeles Dodgers 7-2
Los Angeles Angels - Texas Rangers 3-2
Seattle Mariners - Oakland Athletics 3-9
San Francisco Giants - San Diego Padres 2-3

De play-offs zijn binnen voor de Cubs (Bron: YouTube)

'Allah akbarder' heengezonden door politie

 Een 22-jarige man die gisteren aan de Telexstraat in Den Haag werd aangehouden, is door de politie heengezonden. Er leek aanvankelijk sprake te zijn van een bedreigende situatie, maar na onderzoek is er geen strafbaar feit vastgesteld.

De man zat in zijn auto, waarbij een omstander opmerkte dat hij een grote gasfles had die een sissend geluid maakte. Ook schreeuwde de man 'allah akbar' volgens omstanders. Deze belde de politie waarop de man werd aangehouden. 
 
De verdachte is verhoord en de politie heeft geen strafbare feiten kunnen vaststellen. Na onderzoek aan de gasfles bleek deze gevuld met lachgas. Het bezit of gebruik van lachgas is niet strafbaar. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen die in de richting van terrorisme wijzen.
 
In overleg met het Openbaar Ministerie heeft de politie de man weer heengezonden.

AS Roma wint zonder Kluivert en Karsdorp, weer winst Juventus

AS Roma heeft in de Serie A na vier mislukte pogingen weer eens gewonnen. De Romeinen speelden zonder Justin Kluivert en Rick Karsdorp, die anderhalf uur lang de bank op mochten warmen tijdens het duel met Frosinone.

Cengiz Ünder, concurrent voor de positie van Kluivert, opende de score al na twee minuten door vanaf dertig meter raak te schieten. Javier Pastore en Stephan El Sharaawy verdrievoudigden de voorsprong voor rust, Aleksandar Kolarov bepaalde de eindstand kort voor tijd op 4-0.

Juventus won thuis ook het zesde duel van het seizoen. Het Bologna van Mitchell Dijks werd met 2-0 verslagen door goals van Paulo Dybala en Blaise Matuidi.

Uitslagen Serie A woensdag
Inter - Fiorentina 2-1 (dinsdag)
Udinese - Lazio 1-2
AS Roma - Frosinone 4-0
Juventus - Bologna 2-0
Atalanta - Torino 0-0
Cagliari - Sampdoria 0-0
Genoa - Chievo 2-0
Napoli - Parma 3-0

Coalitie Amsterdam wil stadsbestuurders extra belonen

De Amsterdamse coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP willen extra geld uittrekken om de stadsdeelbestuurders van Noord, Centrum en Zuidoost beter te belonen. Zij moeten er elke maand 500 euro extra per persoon bij krijgen. Dat schrijft AT5 op haar website. 

Dat meldt De Telegraaf. Op dit moment wordt de hoogte van de vergoeding bepaald door het aantal inwoners in het stadsdeel. Zowel Noord, Centrum als Zuidoost zitten onder de 100.000 inwoners en dus krijgen bestuurders daar een vergoeding van 6.196 euro per maand. Het college wil dat dit 6.674 euro per maand wordt.

De reden hiervoor is dat de 'maatschappelijke opgaven in de verschillende stadsdelen qua zwaarte en complexiteit vergelijkbaar zijn' volgens het stadsbestuur. Opvallend is dat de verhoogde vergoeding met terugwerkende kracht vanaf 21 maart moet gelden. Dit terwijl de stadsdeelbestuurders pas op 30 mei geïnstalleerd zijn.

De VVD is tegen de plannen. 'Het is onbegrijpelijk dat juist deze linkse partijen ervoor kiezen om toch al vorstelijk betaalde stadsdeelbestuurders een loonsverhoging te geven. Wij zullen voorstellen om dit geld te besteden waar het zin heeft, bijvoorbeeld het Friendship Sports Centre voor gehandicapte kinderen', vertelt VVD-raadslid Marianne Poot aan de krant.

4 jaar cel voor misbruik stiefdochter

De rechtbank Den Haag heeft woensdag een 53-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk voor het seksueel misbruiken van zijn stiefdochter. De man krijgt daarnaast een proeftijd van vijf jaar en hij moet het slachtoffer 25.000 euro schadevergoeding betalen.

De man heeft zijn stiefdochter van haar dertiende tot haar achttiende seksueel misbruikt. Het misbruik vond telkens plaats op zondag, wanneer het slachtoffer (na de scheiding van haar moeder en stiefvader) bij haar stiefvader thuis was, en bestond onder meer uit het betasten van haar borsten en vagina en penetratie met vingers en dildo’s.

Verkrachting
Hoewel de man het slachtoffer niet met geweld of bedreiging heeft gedwongen mee te werken, merkt de rechtbank het misbruik toch aan als verkrachting. Door de familierelatie en het leeftijdsverschil tussen beiden, had de man fysiek en geestelijk overwicht op zijn stiefdochter. Daardoor was het voor haar zo moeilijk om zich te verzetten tegen het misbruik, dat kan worden gesproken van dwang. De rechtbank vindt het belangrijk dat de verdachte niet opnieuw de fout in gaat. Daarom wordt hij ook verplicht zich te laten behandelen.

De man werd ook verdacht van seksueel misbruik van zijn schoonzusje. Omdat dit feit is verjaard is het recht tot strafvervolging komen te vervallen. De rechtbank verklaart de officier van justitie voor dit feit daarom niet-ontvankelijk in de vervolging.

4 jaar cel voor misbruik stiefdochter (Foto: Rechtspraak.nl)
4 jaar cel voor misbruik stiefdochter (Foto: Rechtspraak.nl)

Dronken brokkenpiloot moet rijbewijs inleveren

Een 63-jarige Bredanaar moest woensdagavond 26 september zijn rijbewijs inleveren. Vermoedelijk heeft hij aan de Galderseweg richting Breda onder invloed van alcohol met zijn auto tientallen paaltjes uit de grond gereden. Ook een lantaarnpaal en een verkeersbord raakten beschadigd.

Een getuige reed, vermoedelijk kort nadat de verdachte met zijn auto de schade veroorzaakte, langs het beschadigde wegmeubilair en zag een oliespoor, ook lag er een kentekenplaat op de grond. Hij besloot het spoor te volgen en belde de politie. Bij een woning elders in Breda zag hij dat er een zwaar beschadigde auto geparkeerd stond.

Agenten kwamen naar de woning toe en lieten de verdachte blazen. De man blies 980 ug/l. Ruim vier keer te veel. De man is aangehouden voor rijden onder invloed en het verlaten van een plaats ongeval en meegenomen naar het politiebureau. Zijn rijbewijs moest hij inleveren. De politie doet verder onderzoek.

Zevenklapper Dortmund in Bundesliga

Borussia Dortmund heeft in de Bundesliga stevig uitgehaald. Het thuisduel met 1. FC Nürnberg leverde een heuse zevenklapper op in het Signal Iduna Park: 7-0.

In de eerste vier duels was BVB acht keer tot scoren gekomen en die productie werd woensdagavond bijna verdubbeld. Marco Reus was voor en na rust één keer trefzeker, vijf andere spelers wisten het net te vinden: Jacob Bruun Larsen, Achraf Hakimi, Manuel Akanji, Jadon Sancho en Julian Weigl.

Bij VfL Wolfsburg stond Wout Weghorst voor het eerst dit seizoen niet in de basis. Hij viel tien minuten voor tijd in, maar kon de ietwat suffe wedstrijd - 0-0 met slechts zes schoten op doel - niet tot leven brengen.

Uitslagen Bundesliga woensdag
Borussia Dortmund - 1. FC Nürnberg 7-0
Mainz - VfL Wolfsburg 0-0
Fortuna Düsseldorf - Bayer Leverkusen 1-2
Borussia Mönchengladbach - Eintracht Frankfurt 3-1
RB Leipzig - VfB Stuttgart 2-0

Personeel afhaalchinees jaagt overvaller weg

Personeel van een afhaalchinees aan het Pieter Postplein in Tilburg heeft woensdagavond rond 21.10 uur een overvaller de zaak uitgejaagd. De man stapte met een mes de zaak binnen, vermoedelijk om de zaak te overvallen.

Het zou gaan om een licht getinte man met een tenger postuur. Hij droeg donkere kleding en een haarband. Hij vertrok in onbekende richting. Agenten hebben nog naar hem uitgekeken en er is ook een Burgernetbericht verzonden, maar de overvaller is niet meer gevonden. De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.

Barcelona onderuit tegen laagvlieger, ook Real lijdt eerste nederlaag

Barcelona heeft woensdagavond de eerste nederlaag van het seizoen geleden. Tegen laagvlieger Leganés verloor de regerend landskampioen.

Bij Barcelona ontbrak Luis Suárez in de basis en zijn plek werd overgenomen door Munir El Haddadi. De spits zag zijn ploeg na twaalf minuten op voorsprong komen. Na een heerlijke actie van Lionel Messi kreeg Philippe Coutinho de bal op de rand van het strafschopgebied en de Braziliaan schoot de bal vanuit de lucht raak. De Catalanen kwamen enkele minuten later ook bijna op 0-2, maar Messi schoot tegen de lat.

Zeven minuten na rust kwam Leganés op gelijke hoogte. Bij een voorzet vanaf de linkerflank van Jonathan Silva werd Thomas Vermaelen afgetroefd door Nabil El Zhar en de Marokkaan kopte raak. Een minuut later lag ook de 2-1 achter Marc-André Ter Stegen. Gerard Piqué schoof bij het uitverdedigen de bal in de voeten van Óscar Rodríguez en de huurling van Real Madrid schoot raak.

Trainer Ernesto Valverde greep in en bracht Suárez, Jordi Alba en Malcom voor El Haddadi, Vermaelen en Ousmane Dembélé. Leganés verdedigde met hand en tand, waar Barcelona in de slotfase de eerste nederlaag van het seizoen wilde voorkomen. Leganés slaagde in de opzet en verliet de laatste plaats in LaLiga, waar Barcelona de eerste nederlaag van het seizoen leed.

Ook Real Madrid moest een eerste nederlaag van het seizoen slikken. Op bezoek bij Sevilla werd de Koninklijke met 3-0 over de knie gelegd. André Silva was na ruim een kwartier in een tijdsbestek van vier minuten twee keer trefzeker, Wissam Ben Yedder zette nog voor rust de eindstand op de borden.

Uitslagen LaLiga dinsdag en woensdag
Espanyol - Eibar 1-0
Real Sociedad - Rayo Vallecano 2-2
Atletico Madrid - Huesca 3-0
Athletic de Bilbao - Villarreal 0-3
Leganes - FC Barcelona 2-1
Valencia - Celta de Vigo 1-1
Sevilla - Real Madrid 3-0

Van Nieuwenhuizen pakt files knooppunt Hoevelaken aan

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft het ontwerp-Tracébesluit getekend voor de volledige vernieuwing van het knooppunt Hoevelaken en de verbreding van de aansluitende delen van de A28 en A1. Het grote wegproject zorgt ervoor dat het verkeer op de drukke wegen beter en veiliger kan doorrijden.

Minister Van Nieuwenhuizen:
“Knooppunt Hoevelaken is aan vernieuwing toe. Op het verouderde klaverblad en de aansluitende snelwegen loopt het verkeer vaak vast. We zetten met dit besluit een mooie stap voor de aanpak van de files bij Amersfoort. Tegelijkertijd zorgen we er met geluidmaatregelen voor dat de mensen die in de omgeving wonen minder last hebben van het verkeer.”

Knooppunt Hoevelaken en de rijkswegen A1 en A28 rond het knooppunt staan in de File Top 50 op 8, 17 en 34. De files die er bijna dagelijks zijn, worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door de weefbewegingen die het verkeer moet maken en door de vele op- en afritten.

Het nieuwe knooppunt krijgt de vorm van een ‘kom’. Het doorgaande verkeer wordt gescheiden van het verkeer dat moet afslaan. Het tracé van de A28 en A1 wordt over ongeveer 32 kilometer verbreed. De plannen voorzien verder in de bouw, vervanging of aanpassing van in totaal 52 kunstwerken en de aanleg of verhoging van geluidsschermen over een lengte van ongeveer 26 kilometer.

Met het project Hoevelaken is in totaal 774 miljoen euro gemoeid. De plannen liggen van 4 oktober tot en met 14 november 2018 ter inzage. De minister zal volgend jaar het tracé definitief vaststellen. De werkzaamheden starten in 2021. Om verkeershinder voor de weggebruiker te beperken bouwt de aannemer zoveel mogelijk vanaf werkterreinen aan de buitenzijde van de weg. Vanaf 2023 wordt het project opgeleverd.

Ooit bezongen door Arie Ribbens

FOK! Wat een weer: warmer

In het westen en noorden van het land komt lokaal nevel voor, die spoedig verdwijnt. Het wordt verder een zonnige dag, al komen er vanochtend wel enkele wolkenvelden voor, met name het noordoosten. De temperatuur loopt op naar waarden van 19°C op de Wadden tot plaatselijk 22°C in het zuidoosten van het land. De zuidwestelijke wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.

Vanavond raakt het in het noorden bewolkt en tegen het einde van de avond zou daar wat lichte (mot)regen kunnen vallen. In de loop van de nacht breidt dit gebied zich geleidelijk uit over de rest van het land. Onder de bewolking koelt het minder af met minima uiteenlopend van 8°C in het zuidoosten tot 12°C langs de kust. De zuidwestenwind is zwak tot matig, langs de kust vrij krachtig en draait van het noordwesten uit geleidelijk naar noord.

Morgenochtend is het in het zuiden en zuidoosten aanvankelijk nog bewolkt en kan er nog lichte regen vallen. Verder wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en kan er zeer lokaal nog een bui voorkomen. Met maxima van ca. 16°C is het frisser dan vandaag. De noordelijke wind neemt boven land toe naar matig en blijft langs de kust (vrij) krachtig.

Tot en met zondag droog, vanaf maandag kans op een enkele bui. De zon is geregeld te zien maar met maxima van ca. 15°C is het wel aan de koele kant. (Bron: KNMI)

Zonkracht  

Nederland

Avond in het Bromo nationaal park, Java (Foto: Blind_guardian)
Avond in het Bromo nationaal park, Java (Foto: Blind_Guardian)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Aanpak personen met verward gedrag is aan de regio

Met het beëindigen van het Schakelteam Personen met Verward Gedrag per 1 oktober gaat de aanpak van personen met verward gedrag een nieuwe fase tegemoet. In zijn eindrapport geeft het Schakelteam een inventarisatie van de huidige stand van zaken en worden aanbevelingen gedaan voor de toekomst. Het Schakelteam constateert dat er veel is gebeurd in de afgelopen twee jaar. Zo is er een landelijk dekkende structuur gerealiseerd waarin hard wordt gewerkt aan goede zorg en ondersteuning van mensen met verward gedrag. Maar tegelijkertijd is nog veel verbetering nodig.

Blokhuis: “Er is ontzettend veel werk verzet de afgelopen twee jaar, waar ik het Schakelteam erg dankbaar voor ben. Ik ben tevreden over waar we nu staan, in alle regio’s is aandacht voor personen met verward gedrag. Maar we zijn nog niet klaar. Het Schakelteam houdt op met bestaan, maar nu is het moment om door te pakken. Daarom ben ik ook heel blij dat er wordt gezorgd dat het stokje goed wordt overdragen naar de volgende fase in de aanpak. Focus daarbij moet liggen in de regio en die blijven we dan ook ondersteunen. Na 1 oktober staan de verschillende betrokken partijen er niet alleen voor”.

Opvolging Schakelteam
Bij het opzetten van de nieuwe fase van de aanpak van personen met verward gedrag is duidelijk dat het zwaartepunt bij de regio’s en gemeenten moet liggen. De opdrachtgevers van het Schakelteam, JenV, VNG en VWS, hebben wel gevraagd dat de leden van het Schakelteam en voorzitter Onno Hoes ter ondersteuning beschikbaar blijven om de continuïteit van de aanpak te behouden. Maar landelijke regie en betrokkenheid van de opdrachtgevers JenV, VNG en VWS zal ook nodig blijven.

Advies- en meldpunt
Een van de aandachtspunten van het eindrapport waar het Schakelteam al langer voor pleit, is een landelijk nummer dat 24/7 bereikbaar is voor advies en niet-acute meldingen van personen met verward gedrag. Het landelijk meldpunt werkt als slotstuk op regionale meldpunten waarnaar het kan doorverwijzen. De afgelopen tijd is gewerkt aan het realiseren van deze regionale meldpunten en de noodzakelijke zorg en hulp daaromheen.

Staatssecretaris Blokhuis: “Het is belangrijk dat mensen weten waar ze terecht kunnen als een vraag of een melding hebben. Maar een landelijk nummer werkt alleen als de meldingen die daar binnenkomen vervolgens ook op lokaal en regionaal niveau opgepakt worden. Ik heb er vertrouwen in dat de regio voldoende inspanningen levert om nu werk te kunnen gaan maken van een landelijk meldnummer. Ik wil daarom nu gehoor geven aan de oproep van het Schakelteam: ik ga mij hier voor inzetten.”

PSG dendert door tegen Stade Reims

Paris Saint-Germain heeft woensdagavond ook de zevende wedstrijd in de Ligue 1 in winst omgezet. De ploeg was thuis te sterk voor Stade Reims.

Al na twee minuten spelen namen de bezoekers de voorsprong in het Parc des Princes. Op aangeven van Pablo Chavarría maakte Xavier Chavalerin de treffer voor Reims. PSG stelde drie minuten later al orde op zaken via Edinson Cavani. De Uruguaan lobde de bal heerlijk over doelman Eduardo Mendy heen.

Na 24 minuten nam PSG de leiding. Neymar ontfermde zich over een toegekende strafschop en stuurde de doelman de verkeerde kant op. Nog voor rust werd het ook nog 3-1. Een vrije trap kwam voor de voeten van Cavani en de spits maakte zijn tweede doelpunt van de avond.

Tien minuten na rust gooide Thomas Meunier de wedstrijd in het slot. Moussa Diaby gaf de bal vanaf de rechterflank op de geheel vrijstaande Belg en de afronding was een koud kunstje. PSG komt zodoende op 21 punten uit zeven wedstrijden en de voorsprong op Olympique Lyonnais, Olympique Marseille en Lille OSC is acht punten.

Uitslagen Ligue 1 woensdag
Paris Saint-Germain - Stade Reims 4-1
Amiens - Rennes 2-1
Girondins de Bordeaux - Lille 1-0
Caen - Montpellier 2-2
Dijon - Olympique Lyon 0-3
Olympique Marseille - Strasbourg 3-2
Nimes - Guingamp 0-0

Vrouwen Ajax naar achtste finales Champions League

De vrouwen van Ajax hebben zich in de Champions League geplaatst voor de achtste finales. Thuis werd al met 2-0 gewonnen van Sparta Praag en woensdagavond werd het karwei in Tsjechië afgemaakt: 1-2.

De thuisploeg trok volop ten strijde en kreeg flink wat kansen in het eerste deel van de wedstrijd. Na een half uur leverde dat de openingstreffer op: Christina Burkenroad maakte het lamleggen van de Ajax-verdediging keurig af.

Coach Benno Nihom zag in de tweede helft echter dat zijn ploeg het al snel omdraaide. Vanity Lewerissa tekende vijf minuten na rust voor de gelijkmaker, twee minuten later zette ze Ajax zelfs al op voorsprong.

Sparta Praag kon er verder weinig meer tegenin brengen, waardoor de zege binnengehaald werd. De loting voor de volgende ronde wordt gehouden op 1 oktober, de wedstrijden worden gespeeld op 17 en 18 oktober en op 31 oktober en 1 november.

FC Barcelona had in de heenwedstrijd tegen het Kazachse Shymkert nog zeer verrassend met 3-1 verloren, maar dat werd met de nodige moeite hersteld. Kort na rust stond het 2-0, in de 90e minuut schoot Lieke Martens de beslissende 3-0 binnen.

Bayern München won in Servië al met 0-7 van Spartak Subotica, dus was er thuis weinig meer aan de hand. Lineth Beerensteyn opende de score en gaf later ook nog een assist, waardoor Bayern - met ook Jill Roord in de basis - een 4-0 zege kon boeken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.