FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 12 augustus 2018

'Drie brandbommen gegooid naar Turks Consulaat'

Er is gisteravond niet één maar drie zelfgefabriceerde brandbommen naar het Turkse consulaat gegooid. Dat zegt de Turkse consul-generaal in Amsterdam Tolga Orkun tegen de Turkse nieuwssite TRT Haber, meldt AT5.

Ook zegt Orkun dat de dader een 34-jarige Nederlandse man is. De politie wil dat niet bevestigen, alleen dat er een 34-jarige man is gearresteerd.

Uit camerabeelden zou blijken dat er in totaal drie zelfgefabriceerde brandbommen naar het gebouw aan het Museumplein zijn gegooid. De eerste viel brandend in de tuin, een tweede bij de entree van de hoofdingang. Een derde zorgde niet voor schade. Uit foto's bleek al eerder dat dit om bij elkaar gebonden spuitbussen ging.

De vermoedelijke dader kon al snel door de politie na het incident gisteravond worden aangehouden. Agenten moesten wel een waarschuwingsschot lossen. De man zit nog vast.

Depay schittert gelijk bij seizoensstart, eerste goal Weah

In Frankrijk is de Ligue 1 van start gegaan en bij Olympique Lyon deed Memphis Depay gelijk weer van zich spreken. Dat deed hij in het voorseizoen ook al door bijna een week te laat terug te keren van vakantie en daarvoor beboet te worden, maar dit keer was het wél positief.

Thuis tegen Amiens opende voormalig Ajacied Bertrand Traoré na 24 minuten de score. Een dik kwartier voor tijd mocht Depay aanleggen voor een vrije trap en die krulde de Nederlands international heerlijk in de kruising: 2-0, wat tevens de eindstand bleek.

Kampioen Paris Saint-Germain opende het nieuwe seizoen met een 3-0 thuiszege tegen Caen. Neymar opende al vroeg de score, Adrien Rabiot verdubbelde de score en de 18-jarige Timothy Weah - de zoon van - maakte kort voor thuis in zijn vierde optreden zijn eerste Ligue 1-goal na een blunder van Caen-goalie Brice Samba.

Uitslagen Ligue 1
Nantes - AS Monaco 1-3
Angers - Nimes 3-4
Lille - Stade Rennes 3-1
Montpellier - Dijon 1-2
Nice - Reims 0-1
St Etienne - Guingamp 2-1
Olympique Lyon - Amiens 2-0
Girondins de Bordeaux - Strasbourg 0-2
Paris Saint-Germain - Caen 3-0

Frivool Liverpool domineert en maakt er vier tegen West Ham

Liverpool is het nieuwe seizoen in de Premier League begonnen met een eclatante 4-0 zege op West Ham United. De titelkandidaat dankte Salah, Mané, Sturridge en uitblinker Naby Keïta.

Beide clubs spendeerden meer dan honderd miljoen aan transfers, maar bij de Hammers was geen verbetering zichtbaar. The Reds waren vanaf het eerste fluitsignaal de bovenliggende partij op het eigen Anfield en hadden uiteindelijk negentien minuten nodig om de score open te breken. Naby Keïta, die samen met Georginio Wijnaldum en James Milner het middenveld van Liverpool vormde, vervulde een hoofdrol bij het openingsdoelpunt. De van RB Leipzig overgekomen middenvelder wist na een lange rush Andrew Robertson te bereiken aan de linkerkant van het veld, waarna voor Salah een niet te missen voorzet volgde: 1-0.

West Ham United dook in de eerste helft via Marko Arnautovic tweemaal gevaarlijk op voor het doel van Alisson Becker, maar uiteindelijk was de ploeg van Manuel Pellegrini simpelweg niet opgewassen tegen het dynamische aanvalsspel van Liverpool. Lukasz Fabianski wist zich met enkele fraaie reddingen te onderscheiden, maar in de blessuretijd van de eerste helft moest de Poolse doelman alsnog voor een tweede maal vissen. Robertson bracht de bal in het strafschopgebied van de bezoekers, waarna Milner met een uiterste krachtsinspanning op de achterlijn Mané wist te bereiken. Voor de Senegalees was het vervolgens een koud kunstje om van dichtbij in een leeg doel binnen te werken.

Acht minuten na rust volgde de definitieve nekslag voor West Ham United. Na goed doorzetten van Roberto Firmino schoot Mané uit de draai fraai raak. De doelpuntenmaker deed dat overigens overduidelijk vanuit buitenspelpositie, maar arbiter Anthony Taylor besloot de treffer bij afwezigheid van de videoscheidsrechter goed te keuren. Liverpool kon de wedstrijd daarna probleemloos uitspelen en liep in de slotfase via Sturridge nog uit naar een riantere zege. Hij stond een minuut binnen de lijnen toen hij de bal na een hoekschop van Milner bij de tweede paal binnen liep. Behalve Wijnaldum stond overigens ook Virgil van Dijk negentig minuten binnen de lijnen bij Liverpool.

Uitslagen Premier League zondag
Liverpool - West Ham United 4-0
Southampton - Burnley 0-0
Arsenal - Manchester City 0-2

Voetbalsters onder 20 verliezen op WK, curieuze goal Engeland

Op het WK voetbal voor vrouwen tot 20 jaar heeft Nederland de groepsfase afgesloten tegen thuisland Frankrijk. Debutant Nederland won wel van Nieuw-Zeeland en Ghana, waardoor de ploeg zich wel op mag maken voor de kwartfinales.

Amelie Delabre bracht Frankrijk na tien minuten al op voorsprong, twintig minuten later was ze vanaf de penaltystip weer trefzeker en nog eens twee minuten later had Delabre de hattrick al binnen. Michel Kreeg zag zijn Nederlandse ploeg in de tweede helft wat meer in de buurt van de Franse keepster komen, maar het was niet genoeg en een fraaie treffer van Emelyne Laurent gooide de boel in het slot: 4-0.

Op vrijdag 17 augustus speelt Nederland in de kwartfinale tegen Engeland, dat zondag met 6-1 van Mexico won. Daar kwam een uiterst curieuze goal aan te pas van de 17-jarige Lauren Hemp, zoals hieronder is te zien. Overigens won Noord-Korea in die groep met 2-1 van Brazilië, waardoor naast Engeland ook Noord-Korea naar de kwartfinales gaat.

Mick Harren haalt uit naar Peter R. de Vries

Mick Harren heeft op Facebook hard uitgehaald naar Peter R. de Vries. De misdaadverslaggever had tijdens RTL Boulevard geïnsinueerd dat Harren bang voor De Vries zou zijn. En dat is niet waar, volgens de Amsterdamse volkszanger, meldt AT5.

Peter R. de Vries vertelde vrijdag in het entertainmentprogramma dat Harren zijn verhaal zou komen doen. Op het laatste moment zei de volkszanger alleen af. 'Hij zou hier inderdaad verschijnen. Er zijn ook voorgesprekken met hem gevoerd. Hij zou hier het boetekleed aantrekken, maar wilde ook zijn actie rechtvaardigen.'

De misdaadverslaggever vervolgde zijn betoog: 'Toen hij hoorde dat ik ook aan de desk zou staan en dat hij van mij een paar kritische vragen te verduren zou krijgen, toen heeft hij met zijn advocaat overleg gepleegd en gezegd: ''Ik kom niet, ik doe het niet.'' Ik vind het jammer. Als je zo flink bent om in een volle kroeg een pistool te trekken, dan moet je ook zo'n kerel zijn om hier aan de desk je verhaal te komen doen als je dat hebt afgesproken.'

Via Facebook reageert de Amsterdammer op uitlatingen van De Vries: 'Ik hoorde dat ik zonder mijn toestemming in de uitzending ben geweest en dat ik niet gekomen zou zijn omdat ik soort van vrees had voor Peter R de Vries? Peter heeft ooit maar één ding goed gedaan en dat is de beste vrouw trouwen die hij ooit kon hebben', schrijft de zanger. 'Een fantastische vrouw en een eveneens zo een fantastische kunstenares! En ook dit heeft Peter R de Vries verprutst! Dus Peter, bij deze, een kusje erop!'

Mick Harren werd donderdag vrijgelaten nadat hij elf dagen in voorlopige hechtenis had doorgebracht. Hij zat vast voor het bedreigen van zijn voormalige stiefzoon met een nepwapen. Harren is onder voorwaarden geschorst uit voorarrest. De zanger heeft een contact- en gebiedsverbod gekregen. Op 8 november moet hij weer voorkomen.

Goud, zilver en brons Nederland op slotdag EK atletiek

Op de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn heeft de Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 meter bij de dames zich overtuigend geplaatst voor de finale.

Dafne Schippers, Marije van Hunenstijn, Jamile Samuel en Naomi Sedney gaven het stokje relatief veilig over en eindigden met een prima 42,62 seconden op de tweede plek in hun serie, achter de Britse topfavorietes voor goud.

Update 19.43 uur
Christopher Garia, Churandy Martina, Hensley Paulina en Taymir Burnet hebben zich eveneens overtuigend geplaatst voor de finale. Met 38,30 seconden, slechts 0,09 tellen boven het eerder dit jaar gelopen Nederlands record, werd de ploeg tweede in de series. Burnet maakte vooral indruk: hij hield de Turk Ramil Guliyev nog net achter zich.

De finales worden om 21.20 (vrouwen) en 21.35 (mannen) gelopen.

Update 20.10 uur
De 1500 meter bij de vrouwen leverde goud op voor topfavoriete Laura Muir. De Schotse bleef aanvankelijk even achter landgenote Laura Weightman hangen, maar opende vervolgens vroeg de aanval en sloeg een beslissend gat. Muir won in 4:02,32 minuten, Weightman moest genoegen nemen met brons: de Poolse Sofia Ennaoui snelde er in de slotfase nog langs, maar Weightman kon de Ierse Ciara Mageean nog wel van het lijf houden.

Update 20.36 uur
Sifan Hassan heeft met groot vertoon van macht het goud gewonnen op de 5000 meter. De Nederlandse liep vrijwel de hele wedstrijd relatief rustig mee in de voorste groep en trok het tempo zo'n twee ronden voor het einde omhoog. Alleen de Israëlische Lornah Salpeter kon volgen, maar die ging flink de fout in: ze perstte er een sprint uit en verloor de strijd om goud van de rustig lopende Hassan net....tot ze zich besefte dat ze nog een rondje moest.

Hassan was er ondertussen al lang en breed vandoor, Salpeter werd voorbijgelopen door de Britse Eilish McColgan en de Keniaanse Turkse Yasemin Can. Susan Krumins-Kuijken eindigde als zevende, Maureen Koster als negende.

Update 21.00 uur
Het kogelslingeren bij de vrouwen is, zoals volledig te verwachten viel, gewonnen door Anita Wlodarczyk. De Poolse wint al jarenlang alles en met 78,94 meter was ze ook nu veruit de beste. De Française Alexandra Tavernier pakte met 74,78 het zilver, voor nog een Poolse: Joanna Fiodorow met 74,00. Overigens werd Malwina Kopron vierde, de derde Poolse.

Update 21.20 uur
De Duitse thuisfans konden juichen na de 3000 meter steeplechase bij de vrouwen: Gesa-Felicitas Krause was de beste, nadat ze in de slotfase wegsprintte. Met 9:19,80 minuten pakte ze goud, voor de Zwitserse Fabienne Schlump en de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Update 21.27 uur
De Nederlandse estafettedames hebben na een zeer knappe race zilver gewonnen. Schippers, Van Hunestijn, Samuel en Sedney wisselden sterk en Sedney hield als slotloopster knap stand tegen de Zwitserse en Duitse slotloopsters. Dina Asher-Smith liep de Britse ploeg zoals verwacht naar goud in 41,88 seconden, Nederland pakte met 42,18 het zilver en brons was er met 42,23 voor Duitsland.

Update 21.44 uur
Veteraan Nelson Evora, olympisch kampioen in 2008 en wereldkampioen in 2007, pakte in het hinkstapspringen na tien jaar eindelijk weer een grote outdoortitel. Het werd een wat gezapige finale, maar met 17,10 meter pakte de Portugees het goud, voor de 16,93 meter van de Cubaanse Azeri Alexis Copello en de 16,78 meter van de Griek Dimitrios Tsiamis.

Update 22.05 uur
Het EK is afgesloten met de finale van de 4x100 meter bij de mannen en die werd in 37,80 seconden gewonnen door Groot-Brittannië. Garia, Martina, Paulina en Burnet maakten echter indruk: Burnet werd weliswaar nog voorbijgelopen door Guliyev uit Turkije, maar met 38,03 seconden verbrak het kwartet het eerder dit jaar gelopen Nederlands record met bijna twee tienden. Turkije pakte zilver met 37,98 seconden, het elfde land ooit dat onder de 38 seconden duikt.

Hassan met overmacht naar EK-goud (Pro Shots / Action Images)

Hassan met overmacht naar EK-goud (Pro Shots / Action Images)

Bier met bacon in Amsterdam

Een Noors biertje, een Chinees biertje, een biertje met bacon erin. Het is duidelijk waar het om draait bij het bierfestival Planet Oedipus in Amsterdam: bijzondere biertjes. En die drink je niet in één teug weg. Organisator Sander Neverveen: 'Een wijs man zei ooit: het gaat niet om het gieten, maar om genieten.'

Op de tweede editie van het bierfestival dit weekend, wil de Amsterdamse bierbrouwer Oedipus verschillende bierbrouwers bij elkaar brengen op het Noordoogst-terrein in Noord. Dat lukt aardig met meer dan twintig verschillende brouwerijen. Zo laat ook Amerikaanse James zijn biertjes proeven die hij zelf thuis in Noord maakt. 'In dit bier zit zelfs bacon', zegt hij enthousiast, zo meldt AT5 op haar website. 

Lijstjes
Sommige bezoekers houden zelfs lijstjes bij om de biertjes te keuren. 'Alles bijhouden, alles inchecken, alles op papier', zegt een bezoeker. 'De AF Brew is tot nu toe het lekkerste. Waarom? Vooral door het hogere percentage alcohol. Want vaak geldt: hoe zwaarder het bier, hoe beter.'

Maar al die verschillende biertjes proeven, is haast ondoenlijk. Dat betekent: keuzes maken. Een lastige opgave voor sommige bezoekers. 'Want elke keer als ik een nieuw biertje haal, kan ik een ander biertje niet nemen.'

Eentje te veel
Organisator Sander Neverveen weet er alles van, hij proefde gisteren net iets te veel geeft hij ruiterlijk toe. 'Mijn kater? Die was heftiger dan waar ik vooraf op had gehoopt.'


Polsstokhoogspringsensatie Duplantis (18) na bizarre wedstrijd naar goud

Polsstokhoogspringer Armand Duplantis heeft op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn een werkelijk ongekende wedstrijd als winnaar afgesloten. De pas 18-jarige Amerikaanse Zweed verpulverde niet alleen zijn eigen wereldjuniorenrecord, maar voegde zich gelijk bij de besten aller tijden.

Duplantis is al jaren 's werelds beste springer van zijn leeftijd en sprong dit jaar al over 5,93 meter, waarmee hij de aansluiting bij de wereldtop al definitief gevonden had. Dat was dan ook het wereldjuniorenrecord - wat hij nog zo'n twee jaar kan blijven verbreken - en in een zinderende finale ging dat er zondag aan.

De tiener maakte een foutje op 5,80 meter, maar daarna ging het perfect: 5,85m, 5,90m en 5,95m gingen allemaal in één keer en met nog flink wat ruimte over ook. Ook op 6,00 meter vloog Duplantis er in één keer over heen, maar dat deed de 21-jarige Rus Timur Morgunov ook: de vijfde keer ooit dat twee mannen in één wedstrijd de zes meter haalden.

Grootheid Renaud Lavillenie had de 5,95 ondertussen ook gehaald, maar ging op zes meter in de fout. Hij probeerde het op 6,05 meter, maar dat mislukte twee keer. Dat was niet het geval voor Duplantis: hij vloog met een enorme marge over 6,05 meter, pas de vijfde mens ooit die die hoogte bereikte. 

Gelijk na zijn poging op zes meter kwamen Lavillenie - al geruime tijd de 'mentor' van Duplantis - en meerdere andere concurrenten hem al feliciteren, maar na 6,05 meter leken ook zij van gekkigheid niet meer te weten waar ze het zoeken moesten. Morgunov probeerde het nog wel, maar hij sprong twee keer mis en dus was er goud voor misschien wel een van de meest getalenteerde atleten ooit. Zilver was voor Morgunov, brons voor Lavillenie.

Judoka's Steenhuis en Meyer pakken brons in Budapest

Judoka's Guusje Steenhuis en Roy Meyer hebben een bronse medaille behaald bij de Grand Prix in Budapest. Beide Nederlanders moesten in de Hongaarse stad tevreden zijn met plek drie.

Steenhuis, afgelopen maanden afwezig in verband met een blessure, won het brons na 22 seconden van Kaliema Antomarchi uit Cuba. In de halve werd ze nog uitgeschakeld door de Rika Takayama. De Japanse was in de golden score met waza-ari te sterk. Marhinde Verkerk eindigde in dezelfde categorie als zevende.

Meyer won bij de zwaargewichten (+100 kg) de strijd om de medaille via een armklem van Zarko Culum (SRB). Onze landgenoot begon sterk aan zijn wedstrijddag en won achtereenvolgend van Vito Dragic (SLO), Andrii Kolesnyk (UKR) en Adam Okruashvili (GEO). In de halve finale won Kokoro Kageura uit Japan met waza-ari van Meyer. Ook Jur Spijkers deed in Boedapest mee in deze gewichtscategorie. In de tweede ronde werd hij echter uitgeschakeld.

Zaterdag behaalde Sanne van Dijke in de klasse tot 70 kilogram een zilveren medaille in Budapest. Dit toernooi telt mee in de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio. De eerste grote test is het WK over zes weken. 

FOK! sportfoto-onderschrift week 32

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Ouwehoersubsidie met het volgende onderschrift: "Pedobear van Ajax niet weg te slaan bij nieuwe aankoop!"

De opgave van deze week:

We zagen dit opmerkelijke beeld tijdens het synchroonzwemmen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)
We zagen dit opmerkelijke beeld tijdens het synchroonzwemmen, wat is hier gaande? (Pro Shots / Action Images)

'Unite the Right' protesteert in Washington

Een jaar geleden vonden de protesten plaats in Charlottesville waarbij een jonge vrouw om het leven kwam. Het protest kwam voort uit het plan om een standbeeld van generaal Lee, aanvoerder van de burgeroorlog in de zuidelijke staten, weg te halen. Dat viel in slechte aarde bij Amerikaans Rechts, en dus werd er geprotesteerd. 

Tijdens 'Unite the Right' bleek dat met name het (zeer) extreme deel zich had verzameld. Onder hen bevonden zich ook de 'white supremacists' en neonazi's. Er waren die dag ook zeer veel tegendemonstranten de straat opgegaan, waardoor de demonstratie al snel uitliep op vechtpartijen. Het eindigde ermee dat een rechtsextremistisch persoon met een auto vol inreed op een groep demonstranten. Hierbij kwam de vrouw om het leven. 

Opnieuw protest
Vandaag wilden de organisatoren van 'Unite The Right'  opnieuw naar Charlottesville, maar kregen daar geen vergunning voor. De gouverneur riep afgelopen donderdag de noodtoestand uit. Hierdoor was er meer geld en mankracht beschikbaar om de veiligheid in de stad te waarborgen. Antifa mocht gisteren overigens wél protesteren in Charlottesville: zij wilden het slachtoffer van vorig jaar herdenken. 

Daarom trok de groep af naar Washington en vroeg daar een vergunning aan. Die kregen ze. Om half zes 's avonds (lokale tijd) zullen 400 mensen een betoging houden die eindigt in de 'achtertuin' van het Witte Huis. In datzelfde park zal zich ook een groep tegendemonstranten verzamelen. 

De politie pakt flink uit qua voorzorgsmaatregelen: wapens zijn ten strengste verboden, ook voor vergunninghouders. Daarnaast wordt er opgeroepen om niet negatief op anderen te reageren en al helemaal geen geweld te gebruiken Daarnaast wordt er verzocht niet met de pers te praten en alles zelf vast te leggen op film. 

Donald Trump
Na de rellen in Charlottesville kon Trump op een storm van kritiek rekenen nadat hij eerst vond dat beide partijen schuldig waren aan de dood van de vrouw. Pas twee dagen later gaf hij toe en noemde de mars "Een ongehoord vertoon van haat, vooroordelen en geweld, dat geen plek heeft in Amerika."

Hieronder zijn meerdere livestreams te volgen. 





'Unite the Right' protesteert in Washington
'Unite the Right' protesteert in Washington

Welke FOK!ker was vanmorgen in Amersfoort?

Wijkagent Dennis Hogeveen kwam vanmorgen kennelijk een auto met beslagen ruiten tegen die heftig heen en weer schommelde. Hij betrapte namelijk een vrijend paartje in een auto aan de Parelhoenstraat in Amersfoort. Hij heeft het stel verzocht hun activiteiten elders voort te zetten.

Zonderland pakt EK-zilver op rekstok

Turner Epke Zonderland heeft op de Europese kampioenschappen in Glasgow zilver gepakt op de rekstok. De voormalig olympisch- en wereldkampioen maakte een paar foutjes en moest met 14.400 punten genoegen nemen met zilver. Het goud was met 14.700 voor de Zwitser Oliver Hegi, die vorig jaar zilver won, terwijl de Hongaar David Vecsernyes brons won.

Op vloer ging het goud naar de Brit Dominick Cunningham, die te sterk was voor Artem Dolgopyat uit Israël en de Rus Artur Dalaloyan. Rhys McClenaghan bezorgde Ierland op het voltigepaard een historische gouden medaille, voor de Kroaat Robert Seligman en de Sloveen Saso Bertoncelj.

Aan de ringen was het zoals verwacht de dominante Griek Eleftherios Petrounias, die Ibrahim Colak uit Turkije en de Brit Courtney Tulloch klopte. De eerdergenoemde Dalaloyan won goud op sprong, voor Igor Radivilov uit Oekraïne en landgenoot Dmitrii Lankin, waarna Dalaloyan nóg eens goud pakte: ook aan de brug was hij de beste, voor landgenoot David Belyavskiy en Zonderland's concurrent Hegi.

Zonderland pakt EK-zilver op rekstok (Pro Shots / Action Images)
Zonderland pakt EK-zilver op rekstok (Pro Shots / Action Images)

Zweedse nazi opgepakt om moordplannen op journalisten

De Zweede politie heeft zaterdag een lid van de Nordic Resistance Movement, een Zweedse neonazigroep, gearresteerd omdat hij vergevorderde plannen zou hebben om twee journalisten te vermoorden. De politie had bestanden op zijn computer aangetroffen, met daarin informatie over de twee journalisten, inclusief foto's van hun woningen, die voor Mittmedia werken. 

Verder werden er een zelfgemaakt geweer met munitie, geluidsdempers en nog wat spullen om het wapen ongezien uit een tas af te kunnen vuren, aangetroffen. De man beweert absoluut niets van de bewuste bestanden te weten, en zegt dat hij de journalisten niet naar het leven staat.  Hij zal zich op 23 augustus voor de rechtbank van Sundsvall moeten verantwoorden.

Uitslag AZ - NAC Breda

AZ kende zondag een prima start van de competitie. In eigen huis werd NAC Breda met 5-0 over de knie gelegd. Door deze ruime zege gaan de Alkmaarders na de eerste speelronde aan de leiding.

AZ

5 - 0

NAC Breda

26' Svensson
30' Hatzidiakos
42' Boadu
79' Koopmeiners
85' Johnsen
   
 
Gele kaart: El Allouchi, Sporkslede, (NAC Breda)
 
Stadion: AFAS Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.299
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Vlaar (Bergsma/81)
Ouwejan
Midtsjö (Rotariu/ 76)
Til
Koopmeiners
Seuntjens
Boadu (Johnsen/81)
Idrissi
  Birighitti
Sporkslede
Koch
Mets
Leigh
Verschueren
El Allouchi
Kali
Rosheuvel
Te Vrede (J. van der Gaag/ 70)
Kastaneer (Ilic/46)

Trentin klopt Van der Poel op EK wielrennen

Matteo Trentin heeft de titel gepakt in de wegwedstrijd van het EK Wielrennen. Op het kletsnatte parcours in Glasgow was de Italiaan in de sprint van een kleine kopgroep sneller dan Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

De traditionele vroege vlucht reed al vrij snel weg met zes renners met daarbij geen bekende renners. In het peloton waren het vooral de Belgen die het kopwerk deden en hielden de kopgroep binnen de perken.

Het nog negentig kilometer te fietsen was het belangrijkste dat Peter Sagan opgaf. De Slowaakse wereldkampioen gaf achteraf aan dat hij nog te veel last had van zijn valpartij in de Tour de France.

Op het natte wegdek was het ook vooral recht blijven. In de kopgroep waren er meerdere valpartijen, waardoor het verschil met de kopgroep en het peloton snel kleiner werd. Op tachtig kilometer van de streep was België die de koers openbrak. Onder aanvoering van Jelle Wallays en Tosh Van der Sande ontstond er een nieuwe kopgroep, maar ze kregen niet veel ruimte van het peloton.

Het was wel het sein voor meerdere aanvallen. Opnieuw trok een Belg ten aanval. Ditmaal was het Xandro Meurisse. De Belg zag tien renners aansluiten, met daarbij de Nederlanders Maurits Lammertink en Mathieu van der Poel. Ook Wout van Aert maakte de aansluiting, net zoals Jesús Herrada, Michael Albasini, Matteo Trentin, Davide Cimolai, Pierre-Luc Perichon, Nico Denz en Emils Liepins. Liepins viel snel daarna weg door materiaalpech.

De belangrijkste landen waren mee, waardoor de kopgroep al snel een grote voorsprong bij elkaar fietste. Al snel werd duidelijk dat de winnaar vooraan moest worden gezocht. De kopgroep bleef goed samenwerken en bij het ingaan van de laatste ronde was het verschil een kleine drie minuten.

Het was wachten tot er aangevallen werd in de kopgroep, maar dat gebeurde niet doordat Lammertink op tien kilometer van de streep de hekken inreed. Van der Poel, Van Aert, Trentin en Herrada kon de valpartij ontwijken, vanuit de achtergrond keerde enkel nog de Italiaan Cimolai terug.

Italië probeerde hun overwicht uit te spelen door op zes kilometer met Cimolai ten aanval te trekken. Op een licht oplopende strook werd hij al snel weer ingerekend door de kopgroep, waarna er vooral na elkaar werd gekeken. Daardoor kon Meurisse in de slotkilometer nog terugkeren.

In de sprint die volgde trok Cimolai de sprint perfect voor Trentin, waarna de 29-jarige Italiaan het afmaakte voor de Italiaanse ploeg. Van der Poel moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor de Belg Van Aert.

Brand Antwerpen onder controle, week nablussen

In de haven van Antwerpen woedt momenteel een grote 'smeulbrand'. De brand is ontstaan in een loods van 6000 vierkante meter aan het Leopolddok. De brand is moeilijk te blussen volgens de brandweer. Een van de toegangswegen is afgesloten, en er is een 'gemeentelijke rampenfase' afgekondigd. 

De brandweer heeft circa de helft van de aanwezige 5000 ton nikkelsulfide uit de loods kunnen verwijderen.  Er wordt gewaarschuwd voor irritatie en stankoverlast. Mensen wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. In een straal van twee kilometer is de boel geëvacueerd. 

Update 17:00 uur
HLN meldt dat de brand onder controle is. Een woordvoerder van de brandweer verklaarde: "We hebben de brand onder controle en enkel de zone vlak rond het bedrijf blijft operationele zone voor de hulpdiensten. De andere bedrijven kunnen nog hinder ondervinden, maar evacuatie is niet meer noodzakelijk” Het nablussen kan tot een week tijd in beslag nemen. 

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Vitesse is sterk aan het nieuwe seizoen begonnen. In eigen huis wonnen de Arnhemmers met 5-1 van FC Groningen.

Vitesse kwam halverwege de eerste helft op voorsprong dankzij Linssen, Doan maakte namens Groningen de 1-1. Vlak voor rust zorgde Bero ervoor dat Vitesse met een voorpsprong de kleedkamers kon opzoeken. In de tweede helft domineerde de thuisclub en liep het via Beerens, Clarke-Salter en Matavz uit naar een 5-1 overwinning.

Vitesse

5 - 1

FC Groningen

 22' Linssen
 44' Bero
 62' Beerens
 66' Clarke-Salter
 71' Matavz

   38' Doan
 
 Gele kaart: , Hrustic, Te Wierik, (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.434
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
v.d.Werff
Clarke-Salter
Büttner
Bero
Serero
Foor
Beerens (Bruns/82)
Matavz (Darfalou/ 75)
Linssen (v.Bergen/77)
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Memisevic
Warmerdam
Hrustic
Drost (Antuna/58)
v.d.Looi
Doan
v.Weert (Mendes Moreira/72)
Mahi

Uitslag De Graafschap - Feyenoord

Drie dagen na de afgang in Slowakije heeft Feyenoord weer verloren. De ploeg ging met 2-0 onderuit bij De Graafschap en sloot het duel af met negen man. Van Bronckhorst wijzigde zijn ploeg na de 4-0 nederlaag bij Trencin op vijf plaatsen. Veel hielp dat niet.


Bart Nieuwkoop treurt na de 2-0 nederlaag (Pro Shots / Stanley Gontha)

De Graafschap

2 - 0

Feyenoord

 31' Serrarens
 90+4' Nijland
   
 
 Gele kaart: Nijland, El Jebli (De Graafschap),
 Rode kaart: Botteghin (67/2xg)Boëtius (80/2xg) (Feyenoord)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.600
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Abena
S.Nieuwpoort
v.d.Pavert
Owusu (Klaasen/ 74)
E.Bakker (Olijve/62)
Nijland
Tutuarima
v.Mieghem (Narsingh/68)
Serrarens
El Jebli
  Bijlow
St.Juste (Nieuwkoop/ 46)
Botteghin
v.d.Heijden
Verdonk
Clasie
Toornstra (Sinisterra/80)
Vilhena
Berghuis
v.Persie (Vente/74)
Boëtius

Politie ziet verband schietpartijen Etten-Leur

Het rechercheteam dat de schietincidenten in Etten-Leur onderzoekt ziet een link tussen beiden zaken en behandeld het onderzoek inmiddels als één geweldsincident. In de zaak zijn vandaag nog twee verdachten aangehouden, wat het aantal aangehouden verdachten op zes brengt.

Er zijn gedurende het onderzoek steeds meer aanwijzingen dat beide zaken in verband staan met elkaar. Welke rol de individuele verdachten daarbij speelden wordt nog nader onderzocht. Ook is er nog geen duidelijkheid over een aanleiding of motief.

Wel is vast komen te staan dat er nog twee mannen betrokken zijn bij het geweldsincident. Zij zijn inmiddels aangehouden, waarmee het aantal verdachten op zes komt. Daarbij zitten ook de gewonden die zaterdagochtend op de Havik en de Putter werden aangetroffen. De gewonde persoon die op de Putter werd aangetroffen ligt nog steeds in het ziekenhuis. De gewonde die op de Havik werd aangetroffen is na behandeling in het ziekenhuis ingesloten in een arrestantencomplex.

Van Rouwendaal komt na heroïsche comeback millimeters tekort voor 4e goud

Tijdens de Europese kampioenschappen openwaterzwemmen heeft Sharon van Rouwendaal haar vierde medaille in vier onderdelen gewonnen. Na goud op de vijf kilometer, goud op de tien kilometer en goud op de estafette was er zilver op de 25 kilometer.

Van Rouwendaal domineerde de wedstrijd, aanvankelijk samen met de Duitse Finnia Wunram. De Nederlandse opende na grofweg tweederde van de race de aanval, maar na iets minder dan twintig kilometer ging het fout: Van Rouwendaal zwom verkeerd, miste een boei en moest een behoorlijk stuk terug.

Ze sloot zo weer aan op de tiende plek na twintig kilometer, een dikke minuut achter de kop. Toch liet Van Rouwendaal zich niet gek maken: 2,5 kilometer later lag ze al derde en was de achterstand gehalveerd, nog iets later sloot ze definitief weer aan bij koploopsters Arianna Bridi uit Italië en Lara Grangeon uit Frankrijk.

Van Rouwendaal opende gelijk nog eens de aanval en dat werd Grangeon teveel. Bridi kon wel volgen en het duo sprintte om de winst. Die leek naar Van Rouwendaal te gaan, maar in de laatste meters was de koek op: Bridi kwam langszij, de dames tikten bijna gelijktijdig aan en na bestudering van de beelden bleek de Italiaanse net een fractie van een seconde sneller te zijn geweest.

Grangeon pakte op acht seconden het brons, de 43-jarige Duitse Angela Maurer (+1:38) en de Française Lisa Pou (+2:57) waren de enige twee die verder nog binnen vijf minuten van Van Rouwendaal en Bridi bleven. Esmee Vermeulen tikte als zevende aan.

Ook bij de mannen werd gesprint om het goud en dat ging naar Kristof Rasovszky, die ook de vijf kilometer al won. De jonge Hongaar sloeg in de slotmeters een ultieme aanval van de Rus Kirill Belyaev af, terwijl het brons op 2,2 seconden voor Matteo Furlan was. Pepijn Smits eindigde op 2:21 als achtste, Ferry Weertman ging niet van start.

Sharon van Rouwendaal na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)
Sharon van Rouwendaal na afloop van de wedstrijd. (PRO SHOTS/Action Images)

2 arrestaties na gewapende beroving

 In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus zijn twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht iemand diezelfde nacht onder bedreiging van een vuurwapen te hebben beroofd op de Legmeerstraat in Amsterdam-Zuid.

Rond 02.55 uur kwam de melding binnen dat op de Legmeerstraat iemand het slachtoffer was geworden van een beroving. Drie mannen zouden gedreigd hebben met een vuurwapen en sloegen vervolgens in een auto op de vlucht.

Van deze auto was een kenteken bekend en het kenteken werd in de ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) geplaatst. Een paar uur later, rond 05.15 uur, scande de ANPR een voertuig met dit kenteken. Agenten snelden zich naar de locatie en spotten de auto.

De achtervolging werd ingezet en op een gegeven moment stopte de auto opeens. Een van de inzittenden vluchtte te voet weg. De man kon in de omgeving van de Baden Powellweg worden aangehouden. Bij de aanhouding zijn waarschuwingsschoten gelost. 

Lorenzo wint GP van Oostenrijk na mooie strijd met Marquez

Jorge Lorenzo heeft zondag de Grand Prix van Oostenrijk in de MotoGP gewonnen. Na een bijzonder mooi gevecht schudde de Spaanse Ducati-rijder zijn Honda-rivaal Marc Marquez in de slotfase van zich af, waardoor hij zijn derde zege van het jaar kon pakken.

Polesitter Marquez zag Andrea Dovizioso bij de start langszij komen. Marquez probeerde in de krappe derde bocht terug te slaan, maar zag Lorenzo dan weer onderdoor komen, hoewel hij de leiding een ronde later op dezelfde plek af moest staan aan Marquez.

Na de eerste anderhalve ronde aan schermutselingen lag Marquez zo op kop, voor de Ducati's van Lorenzo en Dovizioso, die werd gevolgd door Cal Crutchlow, de sterk vertrokken Alex Rins, Danilo Petrucci, Tito Rabat, Johann Zarco, Aleix Espargaro en Andrea Iannone.

Voorin gebeurde tien ronden lang verder weinig: Marquez behield de leiding, Lorenzo en Dovizioso volgden op een goede seconde, Crutchlow had op plek vier Petrucci en Rins achter zich aan. Met tien ronden te rijden werd de aanval op Marquez geopend door Lorenzo, maar Marquez sloeg terug.

Dovizioso moest afhaken, maar Lorenzo en Marquez ontbonden hun duivels in de slotfase en gingen flink de strijd met elkaar aan. Daarin bleek Lorenzo de sterkste en hij won de race, voor de Spaanse kampioenschapsleider. Dovizisio eindigde als derde, voor Crutchlow, Petrucci en de vanaf plek veertien vertrokken Valentino Rossi.

Uitslag ADO Den Haag - FC Emmen

FC Emmen heeft zijn allereerste wedstrijd in de Eredivisie winnend afgesloten. De promovendus zegevierde op bezoek bij ADO Den Haag met 1-2.

In het Cars Jeans Stadion waren de zenuwen duidelijk aanwezig en beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, totdat het bezoek vlak voor rust twee keer toesloeg. Na de thee kwam ADO terug, maar wisten de bezoekers de schade tot één tegendoelpunt te beperken waarmee de eerste zege op het hoogste niveau direct is veroverd.

Bij het Eredivisiedebuut koos trainer Dick Lukkien voor aanwinst Nicklas Pedersen als spits. Bij ADO was Erik Falkenburg als vervanger van de vertrokken Björn Johnsen aangewezen. Na een fanatiek begin van Emmen kreeg ADO meer grip op de wedstrijd. De eerste grote kans was voor Melvyn Lorenzen, maar de aanvaller kon doelman Kjell Scherpen niet zijn eerste tegentreffer in de Eredivisie bezorgen. Ook Tom Beugelsdijk waagde een poging, maar de verdediger miste jammerlijk.

Pedersen was halverwege het eerste bedrijf namens Emmen het gevaarlijkst, maar Indy Groothuizen had een puike redding in huis. Even later counterde ADO zich naar het doel van Scherpen, maar Nasser El Khayati kon evenmin doel treffen. Een zondagsschot van Glenn Bijl zorgde voor het eerste doelpunt in het duel. De verdediger stoomde op, schoot van afstand en zorgde, mede dankzij de paal, voor de eerste treffer ooit in de Eredivisie voor Emmen.

Anco Jansen complementeerde het feestje namens de bezoekers vlak voor het rustsignaal door een strafschop te benutten. Scheidsrechter Richard Martens zag een overtreding van Danny Bakker op Wouter Marinus, waarna Jansen koel bleef: 0-2. Meteen na de rust was Emmen wederom gevaarlijk. Jansen en ook Luciano Slagveer waren gevaarlijk, maar Groothuizen wist dit keer wel zijn doel schoon te houden. Aan de andere kant van het veld loste El Khayati een schot op doel, maar Scherpen bracht redding.

ADO probeerde snel de aansluitingstreffer te maken en Sheraldo Becker slaagde hier uiteindelijk in. Bij een afgeslagen corner wist de aanvaller de bal in het net te deponeren: 1-2. Falkenburg en wederom Becker hadden vlak daarna de uitgelezen mogelijkheid om de gelijkmaker te produceren, maar op miraculeuze wijze ging het leer niet tegen de touwen. ADO bleef op zoek naar de 2-2, maar Emmen hield in het restant van het duel stand, mede dankzij goed keeperswerk van Scherpen, en kon zodoende de eerste overwinning in de Eredivisie vieren.

Eerste overwinning voor FC Emmen. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)
Eerste overwinning voor FC Emmen. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)

ADO Den Haag

1 - 2

FC Emmen

 62' Becker    37' Bijl
 42' A.Jansen (pen)
 
 Gele kaart: Bakker, Beugelsdijk, (ADO Den Haag), Klok, (FC Emmen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.324
Arbiter: Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Groothuizen
Malone (Goppel/75)
Beugelsdijk
Kanon
Meijers (Goossens/75)
Immers
El Khayati
Bakker
Becker
Falkenburg
Lorenzen (Hooi/58)
  Scherpen
Klok
Veendorp
Bakker
Cavlan
Bijl
Ben Moussa (Gronsveld/79)
A.Jansen (Siekman/90 3)
Marinus
Slagveer
Pedersen (Chacon/68)

Glory 56: Marshall krijgt Verhoeven in het oog

Vrijdagnacht was het in Denver de beurt aan al weer het 56e gala van kickboksorganisatie Glory. Tijdens dit gala waren de Nederlanders weer goed vertegenwoordigd en mocht Danyo Ilunga proberen om de kampioensgordel van de onnavolgbare kampioen Artem Vakhitov af te nemen.

Dat laatste lukte niet. Ilunga is ondanks zijn jonge leeftijd toch al een echte veteraan bij Glory. Hij maakte zijn debuut tijdens Glory 2 en hij heeft al vele klassiekers gevochten (vs. Duut in 2016 anyone??). Vakhitov is een ware kampioen, spectaculair en altijd klaar om te vechten. Slechts één partij heeft hij in Glory verloren en Ilunga zou deze avond een zware dobber voor de kampioen worden.

De strategie van Ilunga leek prima te werken tegen de gretig kampioen. Vakhitov was vanaf de openingsbel op zoek naar het gevecht, maar de meer ervaren Ilunga wist de kampioen met een aantal rake trappen en knieën op het lichaam goed op afstand te houden. In de tweede ronde resulteerde dat in een keiharde stoot op het lichaam waar de Russische kickbokser toch wel enigszins last van had, maar stug bleef doorvechten.

Ondertussen bleven de knieën van Ilunga, tot grote frustratie van Vakhitov, doel treffen. Dit maakte dat Vakhitov zelf ook een versnelling hoger ging vechten en de partij tot een hoger plan wist te tillen. De spectaculaire laatste ronde toonde maar weer eens dat Vakhitov de gordel nog een tijdje in bezit mocht houden en zijn vijfde succesvolle titelverdediging was een feit.

Massaro Glunder vs Quade Taranaki
Als je het over een vernietiging hebt, dan moet je deze partij nog eens terugkijken. Mismatch? Mwoah, best wel. Glunder liet Taranaki in ieder geval alle hoeken van de vierkante ring zien. De man uit Nieuw-Zeeland had niets in de brengen en kreeg klap na klap. Toch wist hij knap de volle drie ronden te blijven staan.

D’Angelo Marshall vs Antonio Dvorak
Zwaargewicht Marshall is aardig op stoom en het wordt een keer tijd dat hij zich met de top binnen Glory kan gaan meten. Tegen Dvorak had de Amsterdammer in ieder geval geen moeite. Misschien stond Dvorak alleen voor de Amerikaanse markt op het programma, maar Marshall liet zien dat hij de gretige zwaargewicht wordt waar men op zit te wachten. Binnen een ronde was de partij afgelopen en had hij Dvorak al tweemaal met zijn lange armen tegen het canvas geslagen, na de tweede keer kon Dvorak niet meer na tien tellen opstaan.

Marshall wil nu de partij tegen voormalig tegenstander van Rico Verhoeven, Jamal Ben Sadik. Een heel mooi opstapje naar een toekomstig titelgevecht tegen de tot nu toe ongenaakbare Verhoeven.

Jason Wilnis vs Simon Marcus
Dit was inmiddels de vierde keer dat beide kemphanen tegenover elkaar staan en dit was de derde keer dat Marcus na drie ronden met zijn hand omhoog stond. Toch had dit gevecht net zo goed in het voordeel van Wilnis kunnen eindigen, want beide vechters waren zeer aan elkaar gewaagd.

Wilnis met zijn aggressiviteit en Marcus met zijn berekenende trappen maakte dit een heerlijk gevecht om naar te kijken. De beweeglijke Marcus weet zich elke keer weer onder de drukzettende Wilnis vandaan te bewegen en beiden wisselen de stoten met trappen af, waardoor de jury het erg moeilijk krijgt om tot een uitslag te komen.

Uiteindelijk weet The One twee juryleden aan zijn kant te krijgen en Wilnis jammergenoeg slechts eentje, maar prima partij van de Nederlander tegen zijn rivaal.

Volledige uitslagen Glory 56
Artem Vakhitov verslaat Danyo Ilunga na jurybesluit (49-46, 48-47 x2)
Jady Menezes verslaat Anissa Meksen na jurybesluit (48-47 x2, 45-50)
Serheii Adamchuk verslaat Anvar Boynazarov na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Massaro Glunder verslaat Quade Taranaki na jurybesluit (30-24×3)
Simon Marcus verslaat Jason Wilnis na jurybesluit (29-28, 28-29, 30-27)
D’Angelo Marshall verslaat Antonio Dvorak door TKO (stoten, ronde 1)
Justin Houghton verslaat Troy Sheridan na jurybesluit (29-27 x2, 30-26)
Myron Dennis v Steve Paprocki door TKO (driemaal neergeslagen, ronde 1)
Chris Camozzi verslaat John King door TKO (stoten, ronde 2)
Ryot Waller verslaat Zack Wells door knockout (stoten, ronde 3)
Lorawnt-t Nelson verslaat Vince McGuinness na jurybesluit (30-26 x3)
Sean Choice verslaat Thomas Diagne na jurybesluit (30-27, 28-29, 29-28)
Houssam El Kasri verslaat Ben Acosta door TKO (driemaal neergeslagen, ronde 1)
Charles Rodriguez verslaat Justin Moss  (30-26 x3) 

Geen (mannen)ijshockey op Winterspelen een optie

Op de volgende Olympische Winterspelen, in 2022 in Beijing, wordt mogelijk geen ijshockeytoernooi gehouden. Althans, dat geldt dan voor de mannen, want bij de vrouwen zijn er geen problemen.

Dit jaar deden er op de Spelen in Pyeongchang voor het eerst sinds 1994 geen spelers mee uit 's werelds sterkste ijshockeycompetitie, de Noord-Amerikaanse NHL. De bazen in de NHL kwamen met het IOC en de internationale ijshockeyfederatie IIHF niet tot een overeenkomst over met name financiële vergoedingen. De competitie in de VS en Canada werd daarom niet stilgelegd en dus werd het toernooi zonder 's werelds beste spelers gespeeld.

In Edmonton sprak IIHF-president René Fasel over de toekomst van het olympisch ijshockey en volgens de Zwitser zijn er vier opties. De eerste mogelijkheid is dat er - zoals van 1998 tot en met 2014 - NHL-spelers mee mogen doen, de tweede is dan juist dat NHL-spelers niet mee mogen doen. Een derde optie is dat alleen spelers tot 23 jaar mee mogen doen, waardoor het ijshockeytoernooi net zo'n farce zou worden als het olympisch voetbaltoernooi bij de mannen, wat ook slechts een juniorenkampioenschap is.

Fasel kwam dus ook nog met een vierde optie, en die voel je al aankomen: helemaal geen mannenijshockey op de Spelen in Beijing. Onrealistisch lijkt het niet eens, want NHL-baas Gary Bettman liet eerder dit jaar al weten de kans niet groot te achten dat er over vier jaar wél NHL-spelers aan de Spelen mee gaan doen. "Ik weet niet of we wel naar China willen, naar de Spelen gaan is ontzettend vervelend voor ons seizoen", zei hij destijds.

Bagnaia neemt WK-leiding Moto2 over na zege in Oostenrijk

Francesco Bagnaia heeft de Grand Prix van Oostenrijk in de Moto2 gewonnen. De Italiaan won zo zijn vijfde race van het seizoen en pakt de leiding in het WK weer terug van Miguel Oliveira, die dit keer als tweede eindigde. 

Oliveira wist bij de start gelijk polesitter Bagnaia te verschalken, terwijl de vanaf plek drie vertrokken Fabio Quartararo na gedoe met Bagnaia in bocht één een plek of twintig in moest leveren. Jorge Navarro vertrok sterk en voegde zich tussen Oliveira en Bagnaia, Alex Marquez en Brad Binder sloten daar dan weer achter aan.

Oliveira en Bagnaia reden in de eerste tien ronden gestaag weg bij de rest, met name bestaande uit Marquez, Mattia Pasini, Navarro, Luca Marini en Brad Binder. Die kwamen er niet bij, waardoor Oliveira en Bagnaia om de winst vochten. Na een heerlijke strijd in de laatste bochten wist Bagnaia zijn opponent dan tóch te passeren en dus won de Italiaan. Marini eindigde als derde, doordat Marquez in de laatste bocht vanaf plek drie onderuit schoof.

Marathongoud na forse bloedneus, Belgisch goud bij de mannen

Op de slotdag van de Europese kampioenschappen atletiek heeft Volha Mazuronak zich gekroond tot de nieuwe Europees kampioene op de marathon. Dat had nogal wat voeten in de aarde, want vooral in het begin had Mazuronak met flink wat ongemak te maken.

De Wit-Russische, vijfde op de Spelen in Rio, had ineens haar halve gezicht vol bloed: haar neus bloedde en leek bijzonder weinig zin te hebben om daar mee op te houden. Het bloed bleef maar uit Mazuronak's neus gutsen, wat ze ook probeerde, inclusief tissues die ze in haar neus drukte.

Na een flinke tijd was ze eindelijk van haar bloedneus af en nog altijd liep Mazuronak voorin mee. De kopgroep dunde alsmaar verder uit, tot alleen Mazuronak, de Française marathondebutante Clemence Calvin en de Tsjechische oud-langlaufster Eva Vrabcova-Nyvltova nog over waren.

De Tsjechische moest in de slotfase langzaam afhaken, Mazuronak sloeg een gaatje. Bij de laatste bocht ging de Wit-Russische per abuis nog even rechtdoor, waardoor Calvin weer aan kon sluiten, maar een ziedende sprint bracht de Wit-Russische na 2:26.22 uur alsnog het goud, voor Calvin en Vrabcova-Nyvltova.

Maryna Damantsevych en Nastassia Ivanona eindigden als vierde en vijfde, waardoor Wit-Rusland ook de landenwedstrijd won. Ruth van der Meijden eindigde na 2:35.44 als achttiende, Andrea Deelstra deed in het begin goed mee, maar ging na zo'n 15 kilometer door haar enkel en moest uitstappen.

Update 12.15 uur
De marathon bij de mannen heeft goud opgeleverd voor België: Koen Naert liep lang voorin mee met de Zwitser Tadessa Abraham, die hij een kilometer of acht voor de finish achter liet. De 28-jarige Belg bouwde zijn voorsprong gestaag uit en liep overtuigend naar het goud in een nieuw persoonlijk record van 2:09.51 uur, tevens een kampioenschapsrecord. Naert is daarmee de opvolger van Karel Lismont, die in 1971 namens de Belgen Europees marahtonkampioen werd.

Op meer dan anderhalve minuut ging het zilver naar Abraham, die de Italiaan Yassine Rachik afschudde. Abdi Nageeye deed namens Nederland sterk mee en rond een kilometer of 35 leek hij zelfs op weg naar de Abraham en Rachik, maar die moest hij laten gaan. Niet veel later was het klaar voor de op plek vier lopende Nederlander: hij kreeg teveel last van kramp en steek en moest opgeven.

Earthfall

In het kader van 'beter goed gejat dan slecht bedacht' dacht ontwikkelaar Holospark een leegte te vullen die Valve heeft achtergelaten sinds de release van Left 4 Dead 2. Goed, een complete leegte is het niet, er zijn immers aardig wat ontwikkelaars die hebben geprobeerd horde-achtige coöperatieve first-person shooters te maken, maar vele daarvan wisten geen blijvende indruk te maken. Earthfall is helaas niet anders.

Bezzecchi wint in Moto3, fraaie strijd om podium

Marco Bezzecchi heeft zondag de Grand Prix van Oostenrijk gewonnen in de Moto3. Op de Red Bull Ring was de kampioenschapsleider constant de sterkste, hoewel hij wel de hele race gezelschap had. Het was de tweede overwinning van het jaar voor de Italiaan.

Polesitter Bezzecchi pakte bij de start gelijk de leiding, voor Jorge Martin, Albert Arenas en Gabriel Rodrigo, terwijl Jaume Masia van de twaalfde plek lekker naar voren kwam, met Lorenzo Dalla Porta in zijn kielzog. Rodrigo viel wat terug, Dalla Porta had moeite om de aansluiting echt te vinden en de overige vier vormden in het eerste deel van de race de kopgroep.

Het kwartet Bezzecchi, Martin, Masia en Arenas bleef lange tijd samen en ook zeven ronden voor het einde vormden ze nog de kopgroep, met Leopard-teamgenoten Enea Bastianini en Dalla Porta in de achtervolging. Die sloten op hun Honda bij het ingaan van de slotronde aan bij de kopgroep en Arenas werd zelfs al vrij snel verschalkt.

Bezzecchi had voorin wel een gaatje te pakken en die leidende positie stond hij niet meer af. Achter de Italiaanse kampioenschapsleider werd nog flink gevochten, met de geweldig opstomende Bastianini als grote winnaar: hij werd tweede, voor de nauwelijks van een gebroken pols herstelde Martin, die Masia in de laatste bocht verschalkte. Arenas werd vierde, voor Dalla Porta en Masia.

Driehonderd drones geven lichtshow boven Amsterdam

Nadat de show een dag eerder werd afgelast wegens het slechte weer, konden toeschouwers gisteravond alsnog genieten van een lichtshow met honderden drones boven het IJ in Amsterdam. Dit meldde AT5 op haar website. De drones vlogen in verschillende formaties en vormden daarmee een vliegend kunstwerk. De vliegpatronen van spreeuwen dienden als inspiratie voor de initiatiefnemers.

De show was gisteravond voor het eerst in Nederland te zien, nadat deze vorig jaar in première ging in Miami. Het evenement in de stad is een uitzondering, want in het gebied rondom Schiphol is het eigenlijk verboden om met drones te vliegen.

Als het weer het toelaat is er vanavond rond 21.30 uur nog een show. Deze kan het best worden bekeken vanaf de NDSM-werf.

Lancering van de Parker Solar Probe geslaagd

De Amerikaanse sonde Parker Solar Probe van ruimtevaartorganisatie NASA is gelanceerd. Om 9:31 vond de lancering plaats op Cape Canaveral in Florida, nadat deze gisteren afgeblazen was vanwege een technisch defect.

De Parker Solar Probe gaat een 7-jarige missie uitvoeren en zal hierbij dichter bij de zon komen dan welk ander ruimtevaartuig ook. De sonde gaat hierbij metingen doen om meer inzicht te krijgen in het ontstaan van zonnewind. Dit zijn deeltjes die van de zon wegvliegen en onder andere voor poollicht zorgen.

Heb je het gemist, dan is hier de herhaling.

Deel Zwanenburg ontruimd om lachgas

Zondagmorgen werd de omgeving van de Goeman Borgesiusstraat in Zwanenburg ontruimd wegens een sterke gaslucht.

Om 05.00 uur kreeg de politie melding van een erge gaslucht. Een getuige verklaarde kort daarvoor een man met een gasfles een woning binnen te hebben zien gaan. Aangezien onbekend was wat er in de fles zat, werd uit veiligheidsoverweging de omgeving afgezet en een aantal woningen ontruimd.

Nadat enige tijd later contact was gelegd met de bewoner, bleek het te gaan om een cilinder met lachgas. Er geldt geen verbod op het voorhanden hebben van lachgas.

De omgeving is om 09.15 uur vrij gegeven.

MLB: Red Sox winnen twee keer op één dag

De honkballers van de Boston Red Sox hebben in de MLB een prima dagje achter de rug. De ploeg speelde op bezoek bij de Baltimore Orioles twee wedstrijden op één dag en dat leverde twee zeges op voor Xander Bogaerts en zijn teamgenoten.

In de eerste wedstrijd waren de Orioles totaal niet opgewassen tegen Red Sox-werper David Price, die geen enkele run uit handen gaf. Jackie Bradley Jr sloeg ondertussen twee homeruns en dat bleek uiteindelijk voldoende om de Red Sox naar een 0-5 zege te helpen.

De tweede wedstrijd was spannender: de Orioles namen een 2-0 voorsprong en stonden na zes innings nog prima op 3-3. Een tweede homerun van JD Martinez deed de thuisploeg uiteindelijk echter de das om en de Red Sox wonnen zo alsnog met 4-6.

Uitslagen MLB zaterdag
Baltimore Orioles - Boston Red Sox #1 0-5
New York Yankees - Texas Rangers 5-3
Chicago Cubs - Washington Nationals 4-9
Toronto Blue Jays - Tampa Bay Rays 1-3
Detroit Tigers - Minnesota Twins 3-4
Cincinnati Reds - Arizona Diamondbacks 6-3
Baltimore Orioles - Boston Red Sox #2 4-6
Atlanta Braves - Milwaukee Brewers 2-4
Chicago White Sox - Cleveland Indians 1-3
Houston Astros - Seattle Mariners 2-3
Miami Marlins - New York Mets 4-3
Kansas City Royals - St.Louis Cardinals 3-8
Colorado Rockies - Los Angeles Dodgers 2-3
San Diego Padres - Philadelphia Phillies 1-5
San Francisco Giants - Pittsburgh Pirates 0-4
Los Angeles Angels - Oakland Athletics 0-7

Anthony Rizzo slaat zijn 1000e hit (Bron: YouTube)

Man mishandelt fietsers en fiets

Een 25-jarige man uit Arnhem is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden op verdenking van mishandeling en vernieling. Agenten kregen rond 00.25 uur een melding dat er een man op de Stationsstraat wild om zich heen sloeg. Op de Stationsstraat troffen de agenten vier personen aan die vertelden dat de man op het fietspad liep. Zij wilden de voetganger passeren waarop  de man probeerde een van hen met een plastic tas te slaan.

Twee fietsers gingen naar de man toe  om hem aan te spreken op zijn gedrag. Hierop kregen de mannen klappen van de voetganger die vervolgens tegen een fiets trapte. De man is gearresteerd en naar een politiebureau gebracht voor verhoor. De verdachte was vermoedelijk onder invloed van drugs en / of alcohol.

FOK! Wat een weer: Vandaag zomer, morgen regen

Op veel plaatsen is het bewolkt en in het noorden valt eerst hier en daar nog lichte regen. In het westen en noorden blijven vandaag wolkenvelden aanwezig, vooral in het (zuid)oosten is er ook ruimte voor de zon. Het wordt warm met middagtemperaturen van 23°C op de Wadden tot 29°C in het zuidoosten. De zuidelijke wind is matig, aan zee af en toe vrij krachtig. In de loop van de middag neemt de wind sterk af.

Komende nacht neemt de bewolking van het westen uit toe en later is er kans op af en toe regen. Het wordt niet koud met minimumtemperaturen rond 17°C. De wind is zuid tot zuidoost en is zwak tot matig.

Maandag overdag is er veel bewolking en in de ochtend valt er hier en daar regen of er komt een bui voor, mogelijk met onweer. In de middag breekt de zon soms door maar dan ontstaan er ook enkele stevige buien, met onweer en lokaal hagel. De maximumtemperatuur ligt tussen 20°C langs de westkust en 24°C in het oosten. De wind draait in de ochtend van zuid naar zuidwest en wordt matig, langs de kust af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Een Hollandse lucht in het Kattegat (Foto: Interpretatie)
Een Hollandse lucht in het Kattegat (Foto: Interpretatie)

Mijn uitzicht onderweg verschilde niet veel met dat van Interpretatie aan boord  (Foto: DJMO)
Mijn uitzicht onderweg verschilde niet veel met dat van Interpretatie aan boord (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Cocu begint bij Fenerbahce met winst

Trainer Phillip Cocu is zijn loopbaan in Turkije uitstekend begonnen. Met Fenerbahçe won de coach de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen in de Turkse Süper Lig.

Fener begon met een thuiswedstrijd tegen Bursaspor. De Nederlandse Nigeriaan William Troost-Ekong zette de bezoekers na een kwartier op voorsprong, maar twee Brazilianen hielpen Cocu aan een goede start. Giuliano was al snel verantwoordelijk voor de gelijkmaker vanaf elf meter, Souza tekende niet veel later voor de 2-1 voorsprong. Daar bleef het ook bij tot het laatste fluitsignaal.

De winst levert Fenerbahçe wat vertrouwen op voor dinsdag: dan staat de ploeg thuis in de derde voorronde van de Champions League tegenover Benfica, waar een 1-0 nederlaag weggepoetst moet worden.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.