FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 9 juli 2018

Vitesse in oefenpot kansloos tegen Shakhtar

Vitesse heeft ook de tweede oefenwedstrijd in de voorbereiding verloren. Shakhtar Donetsk was in Kärnten (Oostenrijk) veel te sterk.

De Arnhemmers creëerden via Tim Matavz nog wel de eerste kans van de wedstrijd, maar na een halfuur was het Shakhtar dat de leiding nam. Taras Stepanenko kopte de bal achter doelman Eduardo. De huurling van Chelsea kreeg van trainer Leonid Slutsky de voorkeur boven Remko Pasveer.

Kort voor de pauze maakte Andriy Totovitskiy bijna de tweede Oekraïense goal en na de pauze liep de tegenstander van Vitesse alsnog uit naar een ruime zege. Bohdan Butko breidde de score uit, invaller Viktor Kovalenko was trefzeker uit een rebound. De laatste treffer van Shakhtar werd gemaakt door Aluisi Moraes.

Vlak voor tijd wist Roy Beerens namens Vitesse de eer te redden: 1-4. Het team van Slutsky verloor afgelopen weekend ook al van het Oostenrijkse Wolfsberger AC (2-1). Over ruim twee weken begint Vitesse aan de voorrondes van de Europa League, terwijl op 12 augustus de competitie begint tegen FC Groningen (thuis).

Russen snoven ammoniak: "Voor mij is dit doping"

Spelers van de Russische nationale ploeg zijn in opspraak gekomen in de Duitse media. Ze zouden tijdens WK-duels ammoniak hebben gesnoven.

Bild en Süddeutsche Zeitung melden dat Russische spelers het middel gebruikten tijdens de wedstrijden tegen Kroatië en Spanje. Ammoniak staat niet op de lijst van verboden middelen. Een woordvoerder van de Russische bond heeft bevestigd dat één van de spelers ammoniak heeft geroken voordat hij als invaller in het veld kwam.

"De Russische bond reageerde alsof het net zo gewoon is als shampoo gebruiken onder de douche", staat er in de Süddeutsche Zeitung te lezen. Ammoniak zou onder meer de zuurstoftoevoer van sporters verbeteren. Fritz Sörgel, directeur van het Instituut voor Biomedisch en Farmaceutisch Onderzoek, is duidelijk: "Voor mij is dit doping."

Rusland eindigde op de tweede plek in groep A, achter Uruguay, waarna het gastland in de achtste finales verrassend Spanje uit wist te schakelen. Daarna volgde ook in de kwartfinales tegen Kroatië een slijtageslag. Via een penaltyserie trokken de Kroaten aan het langste eind.

Federer, Djokovic en Nadal simpel naar kwartfinales Wimbledon

Tennisser Roger Federer heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de kwartfinales op Wimbledon. De achtvoudig kampioen gunde Adrian Mannarino (ATP-26) in set één geen enkele game, hoewel de Fransman in set twee wat beter partij kon bieden. Echt kans had hij echter niet: 6-0, 7-5, 6-4.

Ook Milos Raonic mag zich opmaken voor een volgende partij. De verliezend finalist van 2016, als dertiende geplaatst, had het even lastig met de Amerikaan Mackenzie McDonald, maar na een verloren tiebreak ging het servicekanon weer verder waar hij gebleven was: 6-3, 6-4, 6-7 (5), 6-2.

Update 19.20 uur
De door blessures weggezakte Japanner Kei Nishikori zet zijn fraaie comeback voort. Hij rekende af met de wat verrassende Let Ernests Gulbis, hoewel daar onder anderen wel een pittige tiebreak aan te pas moest komen: 4-6, 7-6 (5), 7-6 (10), 6-1.

De als negende geplaatste John Isner was te sterk voor de Griekse tiener Stefanos Tsitsipas, de nummer 31 van de plaatsingslijst. De Griek bood prima partij, maar na twee tiebreaks moest hij zich gewonnen geven tegen het Amerikaanse servicekanon: 6-4, 7-6 (8), 7-6 (4).

Update 20.40 uur
Na Federer heeft ook wereldranglijstaanvoerder Rafael Nadal zich bij de laatste acht gevoegd. Zonder grote problemen was de Spanjaard te sterk voor de Tsjech Jiri Vesely: 6-3, 6-3, 6-4. 

Kevin Anderson, als achtste geplaatst, moest diep graven tegen Gaël Monfils, maar het Zuid-Afrikaanse servicekanon zette de Fransman na ruim 3,5 uur dan toch opzij: 7-6 (4), 7-6 (2), 5-7, 7-6 (4).

Update 21.55 uur
De tennisdag in Londen zit erop, want door de invallende duisternis wordt het spel rond deze tijd gestaakt. Novak Djokovic was nog net op tijd: de Servische ex-kampioen stuurde de jonge Rus Karen Khachanov nog precies voor het staken van de wedstrijd met 6-4, 6-2, 6-2 naar huis.

Juan Martin Del Potro leek het ook te doen tegen Gilles Simon, maar de als vijfde geplaatste Argentijn kreeg zware tegenstand van de Fransman. Simon, tegenwoordig 53e op de wereldranglijst, knokte zich naar setwinst in de derde set en kwam zo op 2-1.

Voor aanvang van de vierde set gingen Del Potro en Simon in conclaaf en de conclusie was duidelijk: het was beter om nu te stoppen en set vier dinsdag gewoon bij het begin te beginnen dan om nog even door te gaan en halverwege de set te stoppen.

Oproer in Engeland: Wimbledon wil finale niet verschuiven

Ondanks de oproep van veel Engelsen is tennistoernooi Wimbledon niet bereid om de finale te verschuiven als Engeland woensdag wint van Kroatië.

Als de mannen van Gareth Southgate ook de laatste horde voor de WK-finale nemen, mogen ze zondag aantreden tegen Frankrijk of België. Het sluitstuk van het WK start om 17.00 uur en dat is problematisch voor sportliefhebbers die ook de tennisfinale van het Grand Slamtoernooi in Engeland willen volgen. Veel fans hebben daarom aangedrongen om de Wimbledonfinale (start 15.00 uur) te vervroegen, zodat ze beide evenementen kunnen zien.

Dat ziet de All England Club echter niet zitten. "We hebben al een paar jaar gezegd dat de finale om 14:00 uur zal worden gespeeld, zoals het elk jaar is," vertelde Richard Lewis, de hoogste directeur van de All England Club, aan BBC Sport. Lewis heeft ook gezegd dat Wimbledon de finale niet zal screenen en erop staat dat de televisie op 'Henman Hill' 'gereserveerd is voor tennis'.

Fans kunnen wel op hun mobiel kijken, zolang ze respectvol zijn naar de spelers. Op de tribunes is stilte vereist tijdens de punten. "We zijn een uitverkocht evenement en er is enorme belangstelling, er zijn absoluut geen plannen om iets te veranderen", vervolgt hij. "We zijn erg enthousiast over het succes van Engeland in het WK. We denken dat het fantastisch is voor de geest van de natie en er was een zeer goede sfeer hier op zaterdag toen Engeland Zweden versloeg."

De kwartfinale tegen de Scandinaviërs werd in Engeland door 19,6 miljoen mensen bekeken.

Superdag Haase op Wimbledon, Bertens en Schuurs onderuit in dubbels

Tennisser Robin Haase heeft op Wimbledon een geweldige dag achter de rug. In het gemengd dubbelspel plaatste de Hagenaar zich voor de achtste finales, terwijl hij eerder op de dag ook al de kwartfinales van het mannendubbelspel haalde.

Bij de mannen speelt Haase samen met de 41-jarige Zweed Robert Lindstedt, drievoudig finalist in Londen. Tegen Nikola Mektic en Alexander Peya wonnen ze de eerste twee sets, maar daarna leek het fout te gaan. In de vijfde set maakten Haase en Lindstedt echter een break ongedaan, waarna ze de wedstrijd alsnog wonnen na bijna 3,5 uur: 7-5, 6-3, 3-6, 4-6, 8-6.

Haase en Lindstedt blijken overigens echte Kroatenkillers: Mektic is een Kroaat en ook in de eerste ronde (Ivan Dodig) en de tweede ronde (Antonio Sancic) ging er een Kroaat aan. Dat belooft niet veel goeds voor Franko Skugor, want die is samen met de Brit Dominic Inglot de tegenstander in de kwartfinales.

Voor Haase was de topdag nog niet klaar, want in het gemengd dubbelspel speelt hij samen met de Belgische Kirsten Flipkens. Ook daar ging het erg lekker: het als achtste geplaatste duo Rajeev Ram en Andreja Klepac werd vakkundig opzij gezet: 7-6 (1), 6-2. Juan Sebastian Cabal en Abigail Spears zijn de volgende tegenstanders.

In het damesdubbel ging het voor Nederland wat minder soepel. Kiki Bertens plaatste zich in het enkelspel voor de kwartfinales, maar met Johanna Larsson ging ze er in de achtste finales aan tegen Alicja Rosolka en Spears: 6-3, 6-7 (5), 3-6. Demi Schuurs sneuvelde met haar Belgische partner Elise Mertens eveneens: na de knappe zege op onder meer titelverdedigster Ekaterina Makarova gingen ze met 6-7 (4), 3-6 onderuit tegen Nicole Melichar en Kveta Peschke.

Ajax en Superboeren 'moeizaam' in gesprek over Owusu

De Graafschap wil graag Leeroy Owusu overnemen van Ajax, maar beide partijen komen er nog niet helemaal uit.

Dat meldt Omroep Gelderland maandag. Ajax verhuurde de 21-jarige linksback afgelopen seizoen aan Almere City. Bij die club maakte hij een goede indruk, onder meer in de finale van de play-offs om promotie tegen De Graafschap. Volgens de regionale omroep verlopen de gesprekken met Ajax dus moeizaam.

Leeroy Owusu maakte in augustus 2014 namens Jong Ajax zijn debuut in het betaalde voetbal. Enkele maanden later kreeg de verdediger, die ook als rechtsback kan spelen, een vernieuwd contract dat na komend seizoen afloopt. In het seizoen 2016/17 werd Owusu verhuurd aan Excelsior.

Omdat die huurperiode geen succes werd, keerde de speler in februari 2017 weer terug in Amsterdam. Nu komt hij dus in aanmerking voor een plek in de selectie van De Graafschap. De promovendus uit Doetinchem heeft op dit moment alleen Jordy Tutuarima voor de linksbackpositie.

De Jong vindt nieuwe club in Qatar

Nigel de Jong heeft een nieuwe club gevonden. De 81-voudig international gaat aan de slag bij Al Ahli.

De club uit Qatar heeft dat maandag bevestigd. Het laatste halfjaar speelde De Jong voor FSV Mainz 05, nadat hij zijn contract bij Galatasaray had laten ontbinden. Aan het einde van het seizoen besloten Mainz en de ervaren middenvelder hun samenwerking niet te verlengen.

In Qatar moet De Jong nog wel medisch gekeurd worden voordat hij een contract voor één seizoen ondertekent. De 33-jarige spelverdeler was voor zijn vertrek naar Turkije werkzaam bij LA Galaxy. Eerder maakte hij in het buitenland furore bij AC Milan, Manchester City en Hamburger SV.

Nigel de Jong gaf in het verleden aan dat hij wel wilde terugkeren bij Ajax, waar hij zijn carrière begon. "Ik gooi de deur nooit dicht voor Ajax, maar ze moeten niet denken: Oh, Nigel willen we er best bij hebben. Er moet wel een plan achter zitten en de organisatie moet achter mijn komst staan. Anders hoeft het niet."

Nederlands elftal ook de komende jaren te zien bij de NOS

De komende vier jaar zijn alle wedstrijden van het Nederlands mannenelftal te zien bij de NOS, dat de uitzendrechten hiervoor heeft verworven. De kwalificatiereeksen van het Nederlands elftal voor het aankomende EK (2020), WK (2022), alle wedstrijden in de Nations League én de tussenliggende vriendschappelijke interlands worden uitgezonden door de Nederlandse Omroep Stichting.

Nederland – Peru is op 6 september 2018 (20.45 uur) de eerste wedstrijd van deze cyclus die bij de NOS te zien is. Vervolgens staan de Nations League-wedstrijden tegen Frankrijk (9 september) en Duitsland (13 oktober) op het programma. 

Jean-Paul Decossaux, commerciële eindbaas van de KNVB: "Samen met de UEFA, die de onderhandelingen voerde namens alle Europese voetbalbonden, zijn we tot een akkoord gekomen met de NOS. Hier zijn wij als KNVB erg tevreden mee. Het is natuurlijk mooi voor alle voetballiefhebbers van Nederland dat alle interlands van de Nederlandse mannen de komende vier jaar op één plek te zien zijn. Dit is gemakkelijk en overzichtelijk. We gaan ervan uit dat de NOS en het Nederlands elftal het publiek de komende vier jaar samen veel moois gaan laten zien”.

"Oranje hoort bij de NOS, bij de publieke omroep”, zegt Gerard Timmer, algemeen directeur van de NOS. “Sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder is in staat mensen in alle geledingen van de samenleving te verbinden. Dat zien we ook deze weken weer met het WK."

Kwalificatievoetbal bij de NOS en het Nederlands elftal is niet echt een fijne combinatie. De laatste drie kwalificatiereeksen die door de NOS zijn uitgezonden waren het WK2002, EK2016 en WK2018. Op al die drie de eindtoernooien waren we niet aanwezig. 

De NOS heeft niet bekend gemaakt hoeveel zij heeft betaald voor de rechten. Bronnen zeggen tegen NRC Handelsblad dat het gaat om 800.000 – 900.000 euro per wedstrijd. Een woordvoerder van de NOS wil de bedragen die door het NRC worden genoemd niet bevestigen.

Gevangenisarts stapt naar Raad van State

Als huisarts in de gevangenis heeft hij het zo door of een gevangene alleen maar slaappillen willen scoren of dat er echt hulp nodig is. Gerard Veldt is sinds 2012 parttime huisarts in diverse gevangenissen maar dreigt daar nu onder druk van de Registratiecommissie Geneeskundige Specialismen (RGS) mee te moeten stoppen.

De regels zijn namelijk dat een huisarts elke vijf jaar zijn registratie moet vernieuwen. Gerard deed dat voor het laatst in 2011, en dus is in 2016 zijn registratie uit het huisartsenregister geschrapt. Een van de voorwaarden om opgenomen te worden in het huisartsenregister is namelijk dat je minimaal 8 uur per week in een reguliere praktijk werkt, waar ook vrouwen en kinderen behandeld worden.

En dat is nou net waar hij geen zin in heeft: “Ik doe dit nu parttime en ben ook gesteld op mijn vrijheid. Ik zie het niet zitten om daar bovenop nog eens een dag in de week in een praktijk te gaan werken, alleen vanwege de bureaucratie. Bovendien zie ik in de gevangenis alleen maar mannelijke patiënten, dus het voegt voor mij helemaal niets toe om ook vrouwen en en kinderen te behandelen, puur voor de vorm."

Raad van State
Om toch te kunnen blijven werken is Gerard naar de Raad van State gestapt. Hij wil bewerkstelligen dat hij zijn registratie, eventueel onder de voorwaarde dat hij geen vrouwen of kinderen mag behandelen, kan behouden zodat hij zijn werk kan voortzetten. Volgens hem is er namelijk een tekort aan gevangenisartsen: "Er zijn op dit moment wel jonge artsen die er aan beginnen, maar ervaring is juist belangrijk bij deze groep. Je moet goed kunnen inschatten of iemand echt zorg nodig heeft, of zijn klachten erger maakt omdat zorg in de gevangenis betaald wordt, en hij daarbuiten niet verzekerd is."

De verwachting is dat er half juli uitspraak gedaan wordt. Veldt: “Als het negatief uitpakt, neem ik mijn verlies en houdt het op. Dan was het verspilling van de moeite, maar ga ik in ieder geval strijdend ten onder."


NVWA neemt verboden afslankpillen in beslag

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft maandag 9 juli in 2 woningen en een bedrijfspand in Zuid-Holland doorzoekingen verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke handel in verboden afslankproducten.

Naast administratie en digitale gegevensdragers is er contant geld, een aantal dozen met afslankmiddelen, een Porsche en een Mercedes in beslag genomen. Er zijn 4 verdachten aangehouden. Het onderzoek wordt gedaan onder leiding van het Functioneel Parket. De verdenking is dat de verdachten afslankproducten verkopen die vermoedelijk verboden gevaarlijke stoffen bevatten.

Van de aanwezigheid van deze stoffen wordt tijdens de verkoop vermoedelijk geen melding gemaakt en op de verpakkingen staan die stoffen niet vermeld. Daarmee wordt het mogelijk schadelijke karakter verzwegen voor consumenten. Om vast te stellen of de inbeslaggenomen afslankproducten daadwerkelijk de gevaarlijke stoffen bevatten, zijn monsters genomen die nader zullen worden geanalyseerd.

De NVWA heeft in 2016 en 2017 voor soortgelijke producten met gevaarlijke stoffen een publiekswaarschuwing uitgedaan. In mei 2017 heeft de NVWA bevindingen uit een onderzoek naar farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen gepubliceerd.

Releasedatum en veel edities van Darksiders III

THQ Nordic heeft de releasedatum en heel veel edities voor Darksiders III bekendgemaakt. De game verschijnt 27 november op PlayStation 4, Xbox One en pc.

De uitgever heeft ook veel edities van de game aangekondigd:

Standard Edition (Physical / Digital) (€59.99)

  • de game
  • Digitale preorderbonus: Armor Skin

Collector's Edition (Physical) (€149.99)

  • de game
  • officiële soundtrack
  • Fury Figurine van 29cm
  • Premium Box
  • SteelBook
  • Exclusieve Armor DLC; de originele skin van Fury

Apocalypse Edition (Physical) (€399.99)

  • de game
  • officiële soundtrack
  • Amulet van 5cm
  • Fury Figurine van 29cm
  • Vulgrim Figurine van 25cm
  • War Figurine van 24cm
  • Death Figurine van 24cm
  • Wall Scroll van 77cm x 100cm
  • Premium Box van 120cm
  • SteelBook
  • Exclusieve Armor DLC; de originele skin van Fury

Deluxe Edition (Digital) (€79.99)

  • de game
  • Twee betaalde DLC die later uitkomen
  • Preorderbonus: Armor Skin
  • Preorderbonus: 24 uur early access
  • Preorderbonus: 10 procent korting

Blades & Whip Edition (Digital) (€99.99)

  • de game
  • de game Darksiders: Warmastered Edition (speelbaar vanaf 26 november)
  • de game Darksiders II: Deathinitive Edition (speelbaar op 26 november)
  • Twee betaalde DLC die later uitkomen
  • Digitale preorderbonus: Armor Skin
  • Preorderbonus: 24 uur early access
  • Preorderbonus: 10 procent korting

En voor wat gameplay een oudere trailer:

Starbucks stopt met plastic rietjes

Koffiegigant Starbucks gebruikt wereldwijd grofweg een miljard plastic rietjes per jaar, maar vanaf 2020 komt daar een einde aan: het bedrijf doet de plastic rietjes in de ban.

De rietjes, die door barbaren nog wel eens achteloos op straat worden gemieterd, worden vervangen door deksels met een mondstuk, waarmee het drinken volgens Starbucks net zo makkelijk zal zijn. Waar die deksels precies van gemaakt worden is niet duidelijk, maar men mag toch hopen dat het te recyclen valt.

Alleen de frappuchino's worden nog wel mét rietje geleverd, maar dat is dan wel een honderd procent recyclebaar exemplaar. De rietjes worden in stappen uitgefaseerd, te beginnen in Noord-Amerika, waarna men verder gaat naar Frankrijk, Nederland en vervolgens de rest.

Starbucks stopt met plastic rietjes (Foto: Starbucks)
Starbucks stopt met plastic rietjes (Foto: Starbucks)

Pc-versie Monster Hunter: World komt 9 augustus

Zoals beloofd heeft Capcom vandaag meer informatie gegeven over de pc-versie van Monster Hunter: World. De game lanceert op 9 augustus, een kleine 6,5 maanden na de release voor PlayStation 4 en Xbox One.

De game wordt beschikbaar via Steam en kost zestig euro voor de normale versie. De deluxe versie komt met wat in-game cosmetics als bonus, waaronder een armorset gebaseerd op de Samurai. Een pre-order bonus is ook beschikbaar in de vorm van een Origin set en de Fair Wind Charm. Capcom heeft meteen de minimale en aanbevolen systeemvereisten vrijgegeven, die vind je hieronder. Geen zorgen: de game is niet gelimiteerd tot 30 FPS.

Systeemvereisten Monster Hunter: World

Sinisterra voor drie jaar naar Feyenoord

Luis Fernando Sinisterra mag zich officieel speler van Feyenoord noemen. De negentienjarige Colombiaan tekent een contract voor drie jaar.

De Rotterdammers hebben ook nog een optie om die verbintenis tussentijds met twee jaar te verlengen, meldt de club via de officiële kanalen . Hij komt over van Once Caldas uit zijn vaderland Colombia. Feyenoord heeft niet bekend gemaakt hoe veel de transfer moet kosten, maar eerdere berichtgeving over de op handen zijnde overgang ging uit van een som van zo'n twee miljoen euro.

Dat is een schatting van journalist Cesar Augusto Londoño. Voor dat bedrag krijgt de ploeg van Giovanni van Bronckhorst volgens de journalist van het Colombiaanse Caracol Radio en Win Sports in totaal tachtig procent van de transferrechten in handen. De overige twintig procent blijft van de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot. Zo kan Once Caldas meeprofiteren van een eventuele doorverkoop.

Sinesterra heeft in diverse jeugdelftallen van Colombia gespeeld en werd al langere tijd intensief gevolgd door de scouting van Feyenoord. Hij geldt in De Kuip niet als opvolger van de vermoedelijk vertrekkende spits Nicolai Jörgensen, maar voor Bilal Basacikoglu, die de club vorige maand heeft verlaten.

Hoewel de deal rond is, kan Feyenoord nog niet zeggen wanneer de rechtsbuiten precies in Rotterdam arriveert. De aanvraag van de tewerkstellingsvergunning zal nog enige tijd in beslag nemen. Hierdoor is volgens de club niet precies aan te geven wanneer de buitenspeler definitief kan aansluiten bij de selectie en speelgerechtigd is. In Colombia kwam hij dit jaar tot twee goals en vier assists in twaalf duels. Hij kan indien nodig ook op links uit de voeten.

Dumoulin tevreden over ploegentijdrit, Kruijswijk baalt

Tom Dumoulin kijkt met een goed gevoel terug op de ploegentijdrit. Zijn ploeg Sunweb werd in de ploegentijdrit over 35,5 kilometer vijfde en wist de schade beperkt te houden op BMC en Sky. Op de andere concurrenten wist hij tijdwinst te boeken.

"We hebben supergoed gereden", zei Dumoulin na afloop tegenover de NOS. "Technisch ging alles perfect. Uiteindelijk zijn we heel dicht bij de winst. We konden niet meer wensen. Enkel winst eigenlijk, maar we wisten dat winst heel moeilijk ging zijn."

Dumoulin staat in het algemeen klassement op een zevende plaats met een achterstand van elf seconden van geletruidrager Greg van Avermaet. Alleen van de klassementsrenners staat Geraint Thomas er iets beter voor dan de Nederlander. 

Dumoulin keek tevreden terug: "Daar zijn we heel blij mee. We doen het met z’n allen. Het ging zo hard dat er weinig verschil was in beurten. Daar moet je naar streven. Met een goede volgorde en een goed plan hebben we het heel goed gedaan. Het is belangrijk om goede afspraken met elkaar te maken. Al moet je daar ook van af kunnen wijken. Soms moet je rijden op gevoel. Wanneer je daar deel van uitmaakt, is dat heel mooi."

Steven Kruijswijk, een andere Nederlander voor een goed klassement, was niet helemaal tevreden over de ploegentijdrit. "We zijn veel te voorzichtig gestart", was zijn eerste reactie bij de NOS. 

"Je hoopt op minder", ging de Nederlander van LottoNL-Jumbo verder. "Maar je weet dat BMC heel sterk is en dat je altijd tijd gaat toegeven. Dat is geen schande. Gezien het tweede gedeelte dat we rijden, zijn we veel te voorzichtig gestart. In het tweede deel wilden we versnellen, maar misschien dat we daardoor te rustig van start gingen. Die tijd maak je niet meer goed natuurlijk. Als je aan het begin twintig, dertig seconden sneller kan..."

Kruijswijk is in het algemeen klassement nu terug te vinden op een 26ste plaats op 1.15 van de geletruidrager, net zoals zijn ploeggenoot Primoz Roglic.

Dumoulin tevreden over ploegentijdrit (Pro Shots / George Deswijzen)
Dumoulin tevreden over ploegentijdrit (Pro Shots / George Deswijzen)

D'Hoore sprint opnieuw naar dagwinst in Giro Rosa

Jolien D'Hoore heeft na de derde rit ook de vierde rit in de Giro Rosa gewonnen. De Belgische van Mitchelton-Scott was na een etappe van 109 kilometer de snelste in de massasprint. Leah Kirchmann blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.

In de etappe rondom Piacenza probeerde meerdere rensters voor de aanval te kiezen, maar niemand kreeg echt de ruimte van het peloton. Net zoals in etappe twee en drie werd ook de vierde etappe beslist in de massasprint. Daarin was de Belgische D'Hoore de snelste voor Marta Bastianelli en Lotta Lepistö. Kirsten Wild die de tweede etappe op haar naam schreef, en in derde etappe tweede werd, kwam ditmaal niet verder dan een zevende plaats.

Ook Boris Johnson weg om Brexit-voorstel

Na Brexitminister David Davis is ook minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson opgestapt. Door het vertrek van de populaire Johnson, het gezicht van de Brexit-referendumcampagne in 2016, lijkt een strijd aanstaande om het leiderschap van de Conservatieve Partij, en om Theresa Mays baan als premier.

May had vrijdag na ministerberaad dat de hele dag duurde een overeenkomst met haar kabinet gesloten over een zachtere Brexit, waarbij EU-regels grotendeels zouden worden gevolgd. Van die deal lijkt weinig meer over. Naar verluidt is May de afgelopen dagen gewaarschuwd dat ze de overeenkomst moest schrappen, of de ene na de andere minister zou opstappen.

Naast Davis en Johnson is ook Brexit-staatssecretaris Steve Barker opgestapt. May blijft er tot dusver evenwel stoicijns onder, en heeft Dominic Raab aangesteld als nieuwe Brexitminister.

Volgens Labourleider Jeremy Corbyn hebben de ministers een zinkend schip verlaten. "Het kostte twee jaar om deze deal te maken en twee dagen om hem weer uitelkaar te laten vallen. We hebben een kabinetscrisis, en het is duidelijk dat deze regering met de EU geen goede overeenkomst voor dit land zal kunnen sluiten."

Het is juist de vrees voor zo'n kabinetscrisis, nieuwe verkiezingen en een nog zachtere Brexit onder een mogelijke Labourregering - met mogelijk zelfs een tweede referendum - waardoor May gokte dat ze haar kabinet bijelkaar zou kunnen zouden.

Serena Williams met gemak naar kwartfinales Wimbledon, Van Uytvanck sneuvelt

Tennisster Jelena Ostapenko staat net als vorig jaar in de kwartfinales op Wimbledon. De Letse nummer twaalf van de wereld stuurde de Wit-Russische Aliaksandra Sasnovich na een wat stroef begin alsnog vrij simpel naar huis: 7-6 (4), 6-0.

Ostapenko neemt het op tegen de Slowaakse Dominika Cibulkova, die eigenlijk geplaatst zou zijn, ware het niet dat de door zwangerschap ver weggezakte Serena Williams door de organisatie op de lijst met 32 geplaatste speelsters gezet werd.

Cibulkova is echter aan een indrukwekkend toernooi bezig en had het alleen in de eerste set van de eerste ronde wat lastig. Ze verloor nog geen set en dat veranderde niet tegen Hsieh Su-wei, die wereldranglijstaanvoerster Simona Halep klopte. Cibulkova versloeg de Taiwanese met 6-4, 6-1.

De 26-jarige Italiaanse Camila Giorgi staat voor het eerst bij de laatste acht op een Grand Slam. De nummer 52 van de wereld was te sterk voor de Russische Ekaterina Makarova, die Caroline Wozniacki eerder nog uitschakelde: 6-3, 6-4.

Update 16.50 uur
Voor de Belgische Alison van Uytvanck zit haar bijzonder indrukwekkende toernooi er dan toch op. De mondiale nummer 47 sneuvelde ondanks een sterke start tegen de Russin Daria Kasatkina (14): 6-7 (6), 6-3, 6-2.

Angelique Kerber, de verliezend finaliste van twee jaar geleden, voegde zich als zevende bij de laatste acht. De nummer elf van de plaatsingslijst stuurde Belinda Bencic terug naar Zwitserland: 6-3, 7-6 (5).

Update 17.36 uur
De acht kwartfinalistes zijn bekend, nu ook Serena Williams zich geplaatst heeft. De veelvoudig kampioene had het geenszins moeilijk met de Russische Evgeniya Rodina, die met 6-2, 6-2 na een uurtje in kon pakken.

BMC wint ploegentijdrit Tour, Van Avermaet pakt geel

De derde etappe in de Tour de France, een ploegentijdrit in en rond Cholet over 35,5 kilometer, is gewonnen door BMC Racing Team.  Greg van Avermaet van die ploeg is de nieuwe drager van de gele trui.

Wereldkampioen tijdrijden Sunweb kon niet meedoen om de eerste plaats. De ploeg met Tom Dumoulin reed vooral een sterk tweede deel en moest uiteindelijk elf seconden toegeven op BMC dat de tijdrit volbracht in 38 minuten en vijftig seconden. Team Sky werd tweede op vier tellen achterstand, Quick-Step eindigde op zeven seconden als derde.

AG2R, met de Franse favoriet Romain Bardet, stelde teleur en eindigde in de achterhoede. LottoNL-Jumbo, met onder meer Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Primoz Roglic, kon ook geen potten breken. Bahrain- Merida, met Vicenzo Nibali, eindigde als negende op iets meer dan een minuut achterstand.

Uitslag etappe 3 Tour de France
1. BMC 38.46
2. Team Sky +0.04
3. Quick-Step Floors +0.06
4. Mitchelton-Scott +0.09
5. Team Sunweb +0.11
6. EF Education First +0.35
7. Movistar +0.43
8. BORA-hansgrohe +0.50
9. Astana +0.51
10. Katusha +0.52
11. Bahrain-Merida +1.05
12. AG2R +1.15
13. LottoNL-Jumbo +1.15
14. Trek-Segafredo +1.16
15. UAE Emirates +1.38
16. Groupama-FDJ +1.42
17. Fortuneo-Samsic +1.46
18. Direct Energie +1.51
19. Lotto Soudal +1.51
20. Dimension Data +1.52
21. Wanty-Groupe Gobert +2.24
22. Cofidis +3.23


Klassement na etappe 3 Tour de France
1. Greg Van Avermaet
2. Tejay van Garderen ''
3. Geraint Thomas +0.03
4. Philippe Gilbert +0.05
5. Bob Jungels +0.07
6. Julian Alaphilippe ''
7. Tom Dumoulin +0.11
8. Sören Kragh Andersen ''
9. Michael Matthews ''
10. Rigoberto Uran +0.35

Albies en Jansen in MLB All-Star Game

De Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie MLB heeft bekendgemaakt welke spelers gekozen zijn voor de All-Star Game, de wedstrijd tussen de beste - en meest populaire - spelers van de National League en de American League.

Twee Nederlanders mogen zich op 17 juli in Washington melden voor de wedstrijd: tweedehonkman Ozzie Albies en werper Kenley Jansen. Albies maakt in zijn eerste volledige MLB-seizoen grote indruk bij de Atlanta Braves en was vooral in het eerste deel van het seizoen vaak goed voor rake klappen.

De 21-jarige Albies moet wel Javier Baez van de Chicago Cubs voor zich dulden: de Puertoricaan kreeg ruim honderdduizend stemmen meer. Los Angeles Dodgers-closer Jansen is een van de gekozen werpers voor de National League, waar ook Albies voor uit zal komen.

Voor beide teams is nog één plek beschikbaar, met vijf kandidaten om die op te vullen. In de American League is Andrelton Simmons van de Los Angeles Angels - en de Nederlandse ploeg - een van die spelers. 

Nederlanders spelen niet al te vaak in de All-Star Game. Jansen deed het in de afgelopen twee jaar, Jonathan Schoop vorig jaar en Jair Jurrjens in 2011. Verder werd Bert Blyleven in 1973 en 1985 gekozen en speelde Andruw Jones de wedstrijd in 2000, 2002, 2003, 2005 en 2006.

De volledige All-Star-teams zijn hier te vinden.

Kenley Jansen in MLB All-Star Game (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Kenley Jansen in MLB All-Star Game (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Sicario: Day of the Soldado

In 2015 wist de actiethriller Sicario veel indruk te maken, en is misschien wel één van de beste films van dat jaar te noemen. Vooral de sterke regie van Denis Villeneuve (ArrivalBlade Runner 2049), een goed realistisch verhaal en het indrukwekkende acteerwerk van Emily Blunt, Josh Brolin en Benicio del Toro maakten de succesformule compleet. De verwachtingen voor de opvolger, het zojuist uitgekomen Sicario: Day of the Soldado, waren dan ook hooggespannen. Kan het vervolg de verwachtingen waarmaken, zelfs zonder gevierd regisseur Villeneuve en steractrice Emily Blunt? FOK! zocht het uit.

God Eater 3 introduceert Zeke en Barbarius

Bandai Namco introduceert een nieuw personage, Aragami en twee nieuwe game mechanics voor God Eater 3.

Zeke Pennywort voegt zich bij de groep als reisgezel van protagonist Yugo en beschikt over één van de nieuwe AGE’s (Adaptive God Eaters) – wapens die erg sterk en dodelijk zijn. Hij groeide op in moeilijke omstandigheden en kent om die reden dan ook geen goede manieren, maar hij zorgt wel goed voor zijn bondgenoten en smeedt sterke banden met personen waar hij op kan rekenen.

Een van de nieuwe Aragami die wordt geïntroduceerd in God Eater 3 is Barbarius, het soldaattype met een zilveren harnas en scherpe blik. Zijn linkerarm heeft de vorm van een drilboor waarmee hij de grond kan breken en zo schade kan aanrichten. Daarnaast kan Barbarius ondergronds duiken om voor een verrassing te zorgen en gebruikmaken van zijn koude lichaam om ijsblokken af te vuren. Spelers lopen ook Aragami uit andere games van de serie tegen het lijf met vernieuwde effecten.

Tenslotte zijn er twee nieuwe game mechanics aangekondigd die voor meer aanpassingsmogelijkheden zorgen. De Burst Plugin breidt de God Arc’s burst ability uit en is verbonden met elk God Arc-onderdeel van melee wapens, geweren en schilden. Het installeren van Skills verbetert de mogelijkheden van elke God Arc door meerdere skills aan elkaar te linken om combo's in eigen stijl te maken.

God Eater 3 verschijnt voor PlayStation 4 en pc.

God Eater 3 - Zeke (Foto: Bandai Namco)

God Eater 3 - Barbarius (Foto: Bandai Namco)

Motie van afkeuring over verkoop Eneco-aandelen

Vanavond is er in Den Haag een extra raadsvergadering over de gang van zaken rondom de verkoop van de Haagse Eneco-aandelen. Wethouder Rachid Guernaoui heeft het hoogste orgaan, de gemeenteraad, buitenspel gezet bij zijn besluit om de aandelen te verkopen door dit niet voor te leggen aan de Raad in een raadsvoorstel. De Haagse PVV vindt dit een schoffering van de democratie en zal daarom vanavond een motie van afkeuring indienen over het gevoerde beleid van deze wethouder.

Raadslid Willie Dille: “Het is onacceptabel dat een wethouder het hoogste orgaan buitenspel zet bij een beslissing die over honderden miljoenen euro’s gaat. We moeten als gemeenteraad een sterk signaal afgeven om onze lokale democratie te beschermen. Je kunt wel zien dat deze kersverse Groep de Mos wethouder een overgestapte D66-er want het antidemocratische bloed kruipt blijkbaar waar het niet gaan kan.”

Overwatch haalt 12.7 miljoen op tegen borstkanker

In mei vond in Overwatch het Pink Mercy-event plaats, waarin spelers en fans een tijdelijke Mercy-skin of t-shirt konden kopen. Ook werden er streams georganiseerd en konden mensen direct geld doneren. Alle opbrengsten hiervan werd gedoneerd aan het Breast Cancer Research Foundation.

Vandaag heeft Blizzard de opbrengsten bekend gemaakt. De skin en t-shirts leverde in totaal 12.7 miljoen dollar op. De donaties tijdens de streams leverde nog eens 130 duizend dollar op. Hiermee is het evenement zeker een succes te noemen. Of het evenement in de toekomst nog eens terugkeert of in een andere vorm is nog niet bekend.

Engelse 'fans' vieren WK-'feest' in IKEA na bereiken halve finales

Het Engelse voetbalelftal plaatste zich zaterdag voor het eerst in 28 jaar weer eens voor de halve finales van het WK. In Rusland werd Zweden geklopt en dat moest natuurlijk gevierd worden door 'Zweedse' spullen te slopen!

Zo liepen in Londen allerlei dronkelappen rond op zoek naar manieren om schade te veroorzaken. Die vonden ze bij de lokale IKEA, want dat is natuurlijk Zweeds, en dus moest het kapot! De tientallen randdebielen drongen 's avonds laat de winkel binnen en vierden er een 'feestje' door op de meubels te springen, rond te dansen, nog veel meer te drinken en noem het allemaal maar op.

Waarschuwing voor gladheid dinsdag

Morgen valt voor het eerst sinds lange tijd regen en dat kan resulteren in gladde wegen. Doordat het wekenlang droog is geweest zijn de wegen vervuild. Veel wegen hebben een zwarte aanslag veroorzaakt door o.a. olie en rubber. Zodra de wegen goed nat worden kan dit een glad filmlaagje vormen op het wegdek. Vooral motorrijders en fietsers doen er goed aan om voorzichtig te zijn in de bochten.

Zeer lokaal zou vandaag al een klein beetje regen of motregen kunnen vallen. Wolkenvelden breiden zuidwaarts uit over het land en uiteindelijk kan vooral in het noorden een klein beetje motregen vallen. Waarschijnlijk wordt de weg daarbij nog niet nat genoeg om gladheid te veroorzaken, maar het is niet uitgesloten.

Morgen valt op veel plaatsen lichte regen. De regen kan in combinatie met vuil op de weg gladheid veroorzaken. In de ochtend valt vooral in het noorden, midden en oosten wat regen. ’s Middags wordt het in het noorden grotendeels droog en regent het vooral in het midden, zuiden en oosten.

Druppel op gloeiende plaat
De regen zal aan de droogte geen einde maken. Op de meeste plaatsen valt slechts een paar mm. In het oosten valt plaatselijk circa 5 mm. Na morgen is het bovendien weer langdurig droog. Pas na het komende weekend is er weer kans op een enkele bui. Neerslaghoeveelheden die een einde aan de droogte kunnen maken worden vooralsnog niet verwacht.

Bertens overtuigend naar kwartfinales Wimbledon

Tennisster Kiki Bertens heeft zich op zeer overtuigende wijze geplaatst voor de kwartfinales van Wimbledon. De 26-jarige Wateringse is de eerste Nederlandse kwartfinaliste in het enkelspel op Wimbledon sinds Michaëlla Krajicek in 2007.

Op het heilige gras van Londen stond Bertens, de mondiale nummer twintig, tegenover de nummer acht van de wereld, de Tsjechische Karolina Pliskova. Bertens begon goed met een vroege break, maar leverde die ook weer in. Op 3-3 sloeg ze echter nog eens toe en met een derde break - doordat Pliskova drie ballen achter elkaar in het net mepte - pakte ze de set.

In de tweede set kwam Bertens op 3-0 voor, maar de Tsjechische vocht zich terug en sleepte er een tiebreak uit. Daarin was de Nederlandse oppermachtig: ze kwam op 5-0 voor te staan, stond even één punt af en maakte het daarna met 6-3, 7-6 (1) overtuigend af.

In de kwartfinales neemt Bertens het op tegen de Duitse Julia Görges (WTA-13) of de Kroatische Donna Vekic (WTA-55).

Update 15.35 uur
Bertens speelt in de kwartfinales tegen Görges. De Duitse maakte met 6-3, 6-2 overtuigend een einde aan de knappe opmars van Vekic in Londen.

Bertens overtuigend naar kwartfinales Wimbledon  (Pro Shots / Pro Shots / Action Images)
Bertens overtuigend naar kwartfinales Wimbledon (Pro Shots / Pro Shots / Action Images)

Moeder Sharleyne vrijgesproken

De moeder van Sharleyne werd verdacht van de dood van Sharleyne door een val van de balustrade van een flat op 8 juni 2015. Na een sepotbeslissing in oktober 2015, werd de moeder in 2017 alsnog vervolgd op grond van een beslissing van het gerechtshof te Leeuwarden, naar aanleiding van een beklag door de vader van Sharleyne.

De officier van justitie vorderde een gevangenisstraf van 10 jaar in verband met doodslag. De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken wegens het ontbreken van voldoende wettig bewijs.

Redding jongens uit Thaise grot gaat verder

Vanmorgen zijn duikers en artsen opnieuw de grot in gegaan waar nog 8 jongens en hun coach vastzitten. Aangezien ze bekend zijn met de situatie in de grot zijn het dezelfde duikers die gisteren al 4 jongens uit de grot gehaald hebben. Er zijn 24 mensen bij de operatie van vandaag betrokken en het gaat zo'n 6 uur duren voor de volgende 4 tot 6 jongens uit de grot gehaald zijn. Als alles naar wens verloopt zou dat rond 11 uur Nederlandse tijd zijn.

Intussen zijn er nieuwe flessen met zuurstof op de route geplaatst en zijn de duikers uitgerust. Waarschijnlijk blijven de jongens met de zwakste conditie nog achter in de grot. Men hoopt dat de pompen dan nog meer water uit de grot hebben gepompt zodat de weg door het water korter is.

De 4 geredde jongens zijn nog niet bij hun familie. Het ziekenhuis laat weten dat het goed met ze gaat en dat er voldoende ruimte beschikbaar is voor de rest van de groep.

Update 14:20 uur:
De redding gaat sneller dan verwacht. Volgens ooggetuigen zijn er weer 4 jongens gered uit de grot.  "Vandaag hebben ze de eerste jongen er twee uur eerder uitgehaald dan gisteren het geval was", vertelt Marieke de Vries van de NOS, die ter plaatse is. "De reddingswerkers kennen nu het parcours goed, ze weten wat de heikele punten zijn en hoe ze die jongens beter kunnen begeleiden."

Table Top Racing: World Tour komt naar Switch

Table Top Racing: World Tour komt naar Nintendo Switch. De game lanceerde oorspronkelijk in 2013 en kwam naar onder andere de consoles, pc en mobiele apparaten.

Het is de eerste keer dat de combat-racegame naar een Nintendo-apparaat komt. De game kent twaalf voertuigen, twintig racetracks en zoals de naam al doet vermoeden rijd je in kleine auto's. Een release date is nog niet gegeven.

Nederlandse junioren pakken zes medailles op EK atletiek

Op het Europees kampioenschap atletiek voor junioren tot 18 jaar heeft Nederland in het Hongaarse Györ zes medailles veroverd: één keer goud, twee keer zilver en drie keer brons.

Het goud was er voor de 16-jarige Raphael Bouju. Met 10,64 seconden snelde hij in de finale van de 100 meter naar de Europese titel, waarmee hij zich ongetwijfeld in één klap meer op zijn gemak voelde in het Nederlandse team: hij woont al zijn hele leven in Groot-Brittannië en spreekt nog geen Nederlands, maar vanwege zijn Nederlandse roots komt hij (voorlopig) voor ons land uit. Met 10,73 liep Keitharo Oosterwolde het brons op 0,01 mis.

Bouju is het Nederlands dus niet machtig, maar in de Nederlandse ploeg had hij wel gewoon iemand om zijn moedertaal mee te delen: Ryan Oosting is geboren en getogen in de VS, maar kwam namens Nederland uit op de 3000 meter en pakte er knap brons. Sven Jansons won het brons op de tienkamp, nadat hij na zes onderdelen nog ruim aan de leiding ging.

Net als de jongens wonnen ook de meisjes drie medailles. Alida van Daalen pakte er zelfs twee: bij het discuswerpen gooide ze zich in haar laatste poging naar zilver, bij het kogelstoten had ze al brons gepakt. Zoë Sedney, de jongere zus van sprintster Naomi Sedney, pakte het zilver op de 100 meter horden.

Ondertussen liet ook een enorm multitalent zich weer gelden. De Spaanse Maria Vicente werd vorig jaar op de zevenkamp al wereldkampioen bij de jeugd en was nu dan ook torenhoog favoriete. Dat maakte ze volledig waar, inclusief een nieuw wereldjeugdrecord. Daarnaast zouden haar resultaten op de 100 meter horden én het verspringen goed zijn geweest voor goud op de losse onderdelen, terwijl ze op het hinkstapspringen - géén onderdeel van de zevenkamp - ook daadwerkelijk goud won.

Pål Haugen Lillefosse uit Noorwegen deed ook van zich spreken. Hij is geen meerkamper, maar heeft wel een opmerkelijke combinatie aan onderdelen: de 100 meter en het polsstokhoogspringen. Op de 100 meter was er brons voor de jonge Noor, die met zijn polsstok het goud won.

MLB: Ohtani slaat Angels langs Dodgers in LA, Profar helpt Rangers aan winst

De honkballers van de Los Angeles Angels hebben in de strijd tegen de stadsgenoten van de LA Dodgers een zege geboekt. Zondagavond waren de Angels in eigen huis nipt te sterk, nadat de van een potentieel ernstige elleboogblessure teruggekeerde ster Shohei Ohtani in de zevende inning de uiteindelijk winnende homerun sloeg: 4-3.

De Texas Rangers konden op bezoek bij de Detroit Tigers juichen en dat was deels te danken aan Jurickson Profar. De Nederlands international mepte in de eerste inning al de bal de tribunes in en tekende zo voor een homerun. De Rangers wonnen uiteindelijk met 0-3. 

Uitslagen MLB zondag
Toronto Blue Jays - New York Yankees 1-2
Cleveland Indians - Oakland Athletics 0-6
Detroit Tigers - Texas Rangers 0-3
New York Mets - Tampa Bay Rays 0-9
Pittsburgh Pirates - Philadelphia Phillies 4-1
Washington Nationals - Miami Marlins 2-10
Houston Astros - Chicago White Sox 2-1
Milwaukee Brewers - Atlanta Braves 10-3
Minnesota Twins - Baltimore Orioles 10-1
Kansas City Royals - Boston Red Sox 4-7
Chicago Cubs - Cincinnati Reds 6-5
San Francisco Giants - St.Louis Cardinals 13-8
Arizona Diamondbacks - San Diego Padres 3-4
Seattle Mariners - Colorado Rockies 6-4
Los Angeles Angels - Los Angeles Dodgers 4-3

Angels - Dodgers (Bron: YouTube)

Doodgaan wordt weer gewoon in Sekiro: Shadows Die Twice

From Software mag het met Sekiro: Shadows Die Twice dan wel over een ietwat andere boeg gooien, een belangrijke nalatenschap uit de Souls-games zal prominent aanwezig zijn. In een interview met Eurogamer legt From-topman en tevens Dark Souls-bedenker Hidetaka Miyazaki uit dat moeilijke, intense combat en 'vaak doodgaan' wederom belangrijke pijlers zijn voor het nieuwe project.

De hoofdpersoon in Sekiro is een simpele ninja die niet zo goed uitgerust is als een gepantserde samoerai of ridder. "We willen dat alle gevechten intens aanvoelen, we willen graag dat spelers angst en risico associëren met de vijanden die ze in het spel tegenkomen. Om dat te kunnen bewerkstelligen moeten vijanden angstaanjagend en pittig zijn waar spelers vaak het lootje leggen", vertelt Miyazaki tegenover Eurogamer.

In Sekiro zit geen bonfire-systeem waarbij spelers na sterven opnieuw beginnen bij een checkpoint, maar er is wel een soort van resurrection-systeem dat weer bepaalde restricties heeft. Volgens Miyazaki moet dit systeem spelers de gelegenheid bieden om het tij te keren. Verder vertelde de Souls-eindbaas nog dat Activision gaat zorgen voor een tutorial, zodat ook de eckte newbies onder ons een poging kunnen wagen. "[Tutorials] zijn niet echt ons ding, maar we hebben wat ondersteuning nodig dus het is fijn dat partner Activision daarin voorziet", aldus Miyazaki.

De samoerai action/adventuregame komt in 2019 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Beachvolleygrootheid Ricardo (43) grijpt net naast eerste zege in 5 jaar

In het Portugese Espinho werd afgelopen weekeinde een viersterrentoernooi afgewerkt voor de beachvolleyballers, het op één na hoogste niveau van de toernooien op de World Tour. Dat leverde een zinderende finale op, met bijna een oude bekende als winnaar.

De 43-jarige Braziliaanse legende Ricardo Santos - goed voor olympisch goud in 2004, zilver in 2000 en brons in 2008 - kwam na een paar goede optredens in eigen land in actie met de zo'n twintig jaar jongere Gustavo Guto Albrecht en het duo haalde zowaar de finale.

Ricardo en Guto namen het daarin op tegen de ijzersterke Letten Janis Smedins en Aleksandrs Samoilovs. Dat werd een pittig gevecht, met een erg lange derde en beslissende set. Matchpoint na matchpoint werd aan beide kanten weggewerkt, maar uiteindelijk wonnen de Letten: 21-13, 19-21, 22-20.

Na na zeven jaar weer de beste op PGA Tour, wereldputts Knox in Ierland

Golfer Kevin Na heeft voor het eerst in zeven jaar weer eens een toernooi op de PGA Tour gewonnen. De 34-jarige in Zuid-Korea geboren Amerikaan was de beste op de Greenbrier Classic in West Virginia, tegenwoordig omgedoopt tot A Military Tribute at the Greenbrier.

Na begon aardig met een ronde van 69 slagen, één onder par, maar daarna kwam hij pas echt op gang. Met ronden van 63, 65 en 64 was hij ongenaakbaar en hij won met zijn eindstand van -19 slagen dan ook met vijf slagen voorsprong op Kelly Kraft.

Op de prachtige baan van Ballyliffin in Ierland werd het Irish Open op de European Tour gespeeld. De winst ging er naar de Schot Russell Knox, die met twee wereldputts - waaronder één in de play-off - de Nieuw-Zeelander Ryan Fox nipt wist te verslaan.

Tour: Etappe 3 - Een warme ploegentijdrit

Peter Sagan heeft zijn etappe al na twee dagen binnen en een van Slowakije's grootste sporthelden staat ook gelijk in de gele trui, want medesprinter en geletruidrager Fernando Gaviria zocht in de slotfase de hekken op. Vandaag niks van dat alles, want we gaan tijdrijden en wel met de hele ploeg.

Voor het eerst sinds 2015 staat er namelijk weer een ploegentijdrit op het programma in de Tour. Dik 35 kilometer in en rond Cholet, waar de temperatuur vandaag in de buurt van de dertig graden gaat komen, smerig warm weer dus.

De heren renners rijden onder meer langs een rotonde met een molen erop, hartstikke leuk allemaal. Enfin, meer details over de route en een terugbeschouwing op gisteren plus voorbeschouwing op vandaag zijn weer hier te vinden in het TDF-forum.

Om tien over drie trapt Mitchelton-Scott de ploegentijdrit af, ergens rond half zes komen Sagan en zijn makkers van BORA als laatste over de finish.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Tokyo Ghoul: re Call To Exist voor het Westen aangekondigd

Bandai Namco heeft Tokyo Ghoul: re Call to Exist aangekondigd, het eerste videospel dat is gebaseerd op de dark fantasy manga-serie die naar het Westen komt.

Tokyo Ghoul: re Call to Exist zal een offline-modus en online co-opmodus hebben waarin het doel is om te overleven. Spelers kunnen de oorlog vanuit geesten en onderzoekers meemaken. De personages komen uit de hele franchise, waaronder Tokyo Ghoul, Tokyo Ghoul √A en Tokyo Goul: re:. Er zijn verschillende klassen van de geesten en onderzoekers die elk hun eigen unieke vaardigheden en wapens hebben.

Tokyo Ghoul: re Call to Exist zal beschikbaar zijn op PlayStation 4 en digitaal op pc via Steam.

Tokyo Ghoul:re Call To Exist  (Foto: Bandai Namco)

Tokyo Ghoul:re Call To Exist  (Foto: Bandai Namco)

WWE 2K19 niet naar Switch

PlayStation 4, Xbox One en pc: in het rijtje platformen waarop WWE 2K19 uit gaat komen is de Nintendo Switch de grote afwezige. Uitgever 2K Games heeft nu officieel bevestigd dat Nintendo’s hybride console de worstelgame ook niet hoeft te verwachten.

Dit maakt WWE 2K18 de eerste en enige WWE-game die op de Switch uitgebracht is. Deze titel is door de media en consumenten flink verguisd, omdat het een nogal slechte port is die totaal niet stabiel draait en veel last heeft van framerate-problemen. Dit heeft 2K Games doen besluiten WWE 2K19 helemaal niet naar de Switch te brengen, zelfs niet in een ‘scaled-down’ vorm. "WWE 2K19 zal niet beschikbaar zijn op Nintendo Switch. 2K legt de focus op het maken van de best mogelijke ervaring voor fans van WWE 2K en zal alle mogelijkheden om de franchise naar andere platformen te brengen blijven evalueren." Of veel mensen hier rouwig om zijn, is de vraag.

WWE 2K19 staat momenteel gepland op 9 oktober 2018 voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

WWE switch

Jongetje (2) schiet zichzelf dood

Hoe geweldig moet het zijn om als ouder zijnde je gezin te kunnen beschermen tegen de boze buitenwereld door simpelweg een pistool in huis te halen? Dat moeten ook de ouders van een tweejarig jongetje in Fresno, California gedacht hebben. Toen zij zelf een avondje weg waren en een babysitter in huis hadden kreeg hun zoontje het pistool in handen en schoot zichzelf dood.

Volgens de politie was de jongen in de slaapkamer van zijn ouders toen het voorval plaatsvond. Waar de oppassers - vrienden van de ouders, op dat moment waren wordt niet vermeld.

Ook weet de politie niet hoe het 'ongeluk' heeft kunnen gebeuren. Ook zou de politie nog niet weten van wie het pistool is, hoewel het feit dat de jongen het in de ouderlijke slaapkamer te pakken kreeg doet vermoeden dat het van de ouders was.

Guns don't kill people, people with guns kill people
Guns don't kill people, people with guns kill people

Elektrische autobezitters laden milieuonvriendelijk op

Ben je ook zo fijn de aarde aan het redden met je elektrische auto? Helaas. Je moet niet meer tussen 18.00 en 22.00 uur je auto opladen, want dat doet iedereen. Je moet ook 's nachts je bed uit om de stekker in je auto te pluggen.

Gelderland en Overijssel gaan de komende tijd in 44 gemeenten 4500 zogenaamd 'slimme' laadpalen installeren zodat opladen buiten de 'spits' makkelijker wordt, want anders ontstaan er problemen op het elektriciteitsnet en is de milieuwinst verwaarloosbaar. Als iedereen namelijk tegelijk oplaadt is er veel te weinig 'groene' stroom en moet er in kolencentrales worden bijgestookt.

Kortom; autobezitters met een elektrische auto moeten niet zomaar blind hun auto aan de stekker gooien en zichzelf op de borst kloppen. Je moet bewuster met opladen omgaan. Mogelijk zullen de slimme laadpalen meer bevatten dan alleen een timer, en alleen opladen op het moment dat er voldoende groene stroom beschikbaar is.

De twee provincies willen de 4500 palen zo snel mogelijk plaatsen. Ze gaan het gedrag van de gebruikers ervan - uiteraard - nauwgezet volgen en zullen na een proef van drie jaar deze data analyseren. Het doel is meer te weten te komen over de wensen van de elektrische rijders.

Rij jij elektrisch? En zo ja, wanneer laad jij op?

Opladen als je stroom nodig hebt is best wel aso
Opladen als je stroom nodig hebt is best wel aso

Schietpartij in Enschede

De politie heeft zondagavond in Enschede zes mannen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een schietincident. Alle zes de mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Omstreeks 20.40 uur kreeg de politie een melding dat er mogelijk een auto was beschoten. De bestuurder van de auto was weggereden. De politie is een zoekactie gestart naar de auto. Deze werd enige tijd later op de Mooienhof aangetroffen. De bestuurder bleek ongedeerd en is door de politie voor verhoor meegenomen. Daaruit bleek dat het schietincident op de Westerval had plaatsgevonden.

Op de Sumatrastraat konden snel daarna twee mannen aangehouden worden die mogelijk betrokken waren bij het incident. Op basis van onderzoek dat volgde konden in de loop van de avond in een woning aan de Kuipersdijk nog vier personen worden aangehouden die mogelijk betrokken waren bij het voorval. Het onderzoek naar de zaak is nog in volle gang. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Win een avondje gamen op Ubi Summer Camp 2018

Ubisoft heeft de zomer ook in de bol en gaat de derde editie van Ubi Summer Camp organiseren. Op woensdag 25 juli van 17.30 tot 21.00 uur organiseren ze een lekker avondje gamen op het Nederlandse Ubisoft-kantoor. Tijdens de avond is er voor eten en drinken gezorgd en zijn er diverse games te spelen waarbij je van alles en nog wat kunt winnen.

Wil je eens kijkje nemen in het Benelux-kantoor van Ubisoft zonder eruit gekickt te worden door een Raving Rabbid en wil je de waarschijnlijk de nieuwste titels spelen met daarbij nog kans op exclusieve goodies? Dat kan, want we mogen twee paar tickets weggeven zodat de twee winnaars ook een vriend/vriendin of een wildvreemde mee mogen nemen. Wat moet je daar voor doen? Antwoord geven op de volgende vraag: hoe heet het konijn dat gefuseerd is met Cranky Kong in Mario + Rabbids Kingdom Battle: Donkey Kong Adventure? Kijk eerst of je wel op die avond naar de Meern kan en mocht dat geen probleem zijn stuur je antwoord voor 10 juli in door middel van de volgende prijsvraag-pagina. Uit de deelnemers worden de winnaars geloot. De winnaars krijgen ook persoonlijk bericht met verdere details.

Ubi Summer Camp 2018 (Foto: Ubisoft)

FOK! Wat een weer: tijdelijke dip

Goeiedag!

Het is bijzonder droog momenteel. We naderen inmiddels het jaar 1976 als record-droog jaar. Komt daar de komende tijd verandering in? Moah, er beginnen wat scheurtjes te komen in het hogedruk-bastion van de afgelopen weken. Het is op langere termijn, maar dat zit er al een paar dagen in. Maar zover is het nog lang niet. Al gaan we de komende twee dagen wel meer bewolking zien.  Zit daar dan ook neerslag bij? Nou, ik denk een millimeter of 2 à 3 en dan alleen nog in het noordoosten.

Er komt namelijk een zwakke depressie afzakken van Scandinavië naar noordoost Duitsland. In die gebieden gaan wel een aantal buien vallen, maar ons land blijft toch voor het grootste gedeelte onder invloed van het Azorenhoog. De bewolking krijgen we er morgen en dinsdag wel van mee. Er passeren dan twee inactieve fronten. Met name dinsdag kan er op wat uitgebreidere schaal wat lichte regen of motregen vallen, maar het meest in de noordelijke en oostelijke helft van het land. In het westen en zuiden lijkt het zo goed als droog te blijven. Dat komt omdat die gebieden meer beïnvloed worden door die standvastige hogedruk dan door de relatief zwakke depressie.

Wel wordt het tijdelijk even frisser. Vandaag nog zo'n 18 tot 24 graden, maar morgen moeten we het doen met 17 tot 19 graden. Dat verschil gaan we voelen! . Maar daarna komt er een nieuwe blokkade van hogedruk opzetten, de wind draait van noordwest naar noordoost tot oost en dan kan warmere lucht ons opnieuw bereiken. Woensdag tot en met het weekend liggen de maxima weer tussen de 23 en 26 graden met veel zon.

Het blijft dus nog steeds heel droog. 

Fijne dag!

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Strakblauw (Foto: Stephan5)
Je zou haast zeggen: Spanje of Zuid-Frankrijk, maar het is de polder van Haarlem. Droog en kraakhelder. ( Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Mr Brexit is afgetreden

Krap twee dagen na premier Theresa May op haar buitenverblijf 12 uur lang de koppen van haar kabinet tegen elkaar heeft geslagen, om ze eindelijk eensgezind achter een Brexit-plan te krijgen, is Brexitminister David Davis afgetreden. Daarmee lijken de Britten weer helemaal terug bij af, en komt van voortvarende Brexitbesprekingen met de EU voorlopig vermoedelijk weinig terecht.

Twee jaar geleden stemde 52 procent van het Britse electoraat om de Europese Unie te verlaten. Dat kwam voort uit toenmalig premier David Camerons wens om voor eens en altijd af te rekenen met ruzie in de Conservatieve Partij over de EU. Het was de bedoeling te winnen, maar Cameron verloor, en de ruzie in de partij duurt nog altijd voort.

De afgelopen maanden probeerde de Britse regering met de EU over de uittreding te onderhandelen, zonder dat er iets van eensgezindheid in de Conservatieve Partij was te bespeuren. Tot ongenoegen van Brussel bleven harde en zachte Brexiteers in Theresa Mays kabinet elkaar het vuur aan de schenen leggen, zonder dat duidelijk werd wat Londen nu eigenlijk wilde.

Doorbraak
Vrijdag bracht May de hele dag met haar kabinet in haar buitenverblijf door om een doorbraak te forceren: om met één standpunt naar Brussel te kunnen gaan om eindelijk efficiënt te kunnen onderhandelen. Dit leek aanvankelijk te lukken. Onder invloed van minister van Financiën Philip Hammond werd aangestuurd op een economisch gunstige zachtere Brexit: het Verenigd Koninkrijk zou bepaalde regels van de EU blijven volgen, en de mogelijkheid voor EU-ingezetenen en Britten om naar elkaars territoria te verkassen zou in significante mate intact blijven.

Mays ogenschijnlijke meesterzet was om vooraf één van de vijf Brexiteers in haar kabinet aan boord te krijgen: Michael Gove. Ondanks dat hij de populaire doch maffe minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson kort na het Brexitreferendum een mes in de rug stak zodat laatstgenoemde geen premier werd, sprak Gove onlangs de volgende wijze woorden: "Het perfecte moet nooit de vijand van het goede worden."

Gove bedoelde hiermee dat het 'perfecte Brexit-idee', namelijk het volledig doorsnijden van alle banden met de EU, een 'goede oplossing' niet in de weg moest staan: een voor beide partijen acceptabele en werkbare oplossing voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk.

Dit idee hield Boris Johnson, zij het met de nodige tegenzin, aan boord. Echter maakt het aangekondigde vertrek van Brexitminister David Davis duidelijk dat Theresa May toch tekort is geschoten.

Twijfels
Het 'perfecte Brexit-idee' wat David Davis niet meer ziet gebeuren, en waarom hij opstapt, is de belofte van Theresa May om zowel de interne markt als de douane-unie van de EU te verlaten. May presenteerde vrijdag namelijk plannen waarbij Groot-Brittannië veel EU-regels nauwgezet blijft volgen, binnen wat zij een "gezamelijk douane-gebied" noemt. Davis heeft grote twijfels of het binnen dat raamwerk wel mogelijk voor het Verenigd Koninkrijk zal zijn om zelf handelsakkoorden te sluiten.

Een eigen handelsbeleid is een zogeheten red line voor de Brexiteers: indien het houden aan EU-regels dit bemoeilijkt of zelfs onmogelijk maakt, wordt dit beschouwd alsof het Verenigd Koninkrijk een zogeheten vazalstaat van de EU is: het moet dan EU-regels volgen zonder hier invloed op te hebben. Brexiteers beschouwen dit als the worst of all possible worlds.

Oppositiepartij Labour spreekt van een chaotische situatie en stelt dat premier May geen autoriteit meer over heeft. De invloedrijke Conservatieve Brexiteer-parlementariër Jacob Rees-Mogg denkt dat het nu onmogelijk is geworden voor May om haar plannen door het parlement te loodsen.

De hamvraag is hoe het nu verder moet. May is ver gegaan met haar plannen om de EU tegemoet te komen vanuit de berekening dat harde Brexiteers haar eerder zouden steunen, dan nieuwe verkiezingen te riskeren. Dat zou immers tot een Labourregering kunnen leiden, en een nóg zachtere Brexit. Het lijkt er vooralsnog op dat May zich behoorlijk heeft verkeken.

NASCAR-race vol zware crashes levert eerste zege op voor toptalent Jones

NASCAR-coureur Erik Jones heeft zijn eerste zege in de Cup Series te pakken. De 22-jarige coureur, dit jaar overgestapt naar het topteam van Joe Gibbs Racing, zegevierde op de prestigieuze Daytona Speedway. 

Het gevecht om de winst in de eerste stage werd gewonnen door Ricky Stenhouse Jr, die Kyle Busch, Kyle Larson en William Byron net klopte na een niet bijster spectaculaire eerste deel van de race. Paul Menard stuiterde vroeg in de tweede stage hard het gras in, maar een paar ronden later ging het pas echt fout: de Big One.

Menard maait het gras (Bron: YouTube)

Big One
Helemaal voorin de race ging het fout bij de op plek twee rijdende Brad Keselowski, die aan werd getikt door Stenhouse. Keselowski ging rond, tikte Kurt Busch op plek drie aan en daarna was het hek van de dam: de een na de ander raakte een collega en onder meer Joey Logano, Clint Bowyer, Daniel Suarez, Denny Hamlin en Chase Elliott konden hun auto afleveren bij de lokale schroothoop.

Zoals wel vaker waren de reacties duidelijk. "Je voelt je totaal hulpeloos als je vooraan de race rijdt en je voelt dat je ineens aantikt wordt en rond gaat", aldus Kurt Busch. Ook Logano baalde, maar accepteerde het al vrij snel: "Dit is racen op een superspeedway. Soms kom je er precies doorheen en kun je winnen, soms crash je en met 350 kilometer per uur kun je dan weinig uithalen. Helaas zaten we nu aan de verkeerde kant, hopelijk zitten we volgende keer weer aan de goede kant. Het hoort erbij."

De Big One (Bron: YouTube)

De iets kleinere Big One
Met een kleine honderd ronden te gaan kon men weer op weg, met Byron op kop en onder meer Joey Gase, DJ Kennington en JJ Jeley of all places in de voorste gelederen. Stenhouse ging als een ware olifant door de porseleinkast, want weer ging het fout en weer begon het met auto #17: Stenhouse tikte dit keer Kyle Busch vanaf plek twee rond, die vies hard de muur in ramde. Hij nam ook de jonge leider Byron mee en ook Jamie McMurray kon geen kant op.

De rest van de tweede stage kon wonder boven wonder zonder grote problemen afgewerkt worden en wederom was het Stenhouse die de stagewinst pakte, voor Michael McDowell, Alex Bowman, Kasey Kahne, Ty Dillon en Jimmie Johnson.

Einde verhaal voor Kyle Busch (Bron: YouTube)

Op naar de finish
Met 48 ronden te rijden werd de leiding kortstondig overgenomen door, hoe kan het ook anders, Jimmie Johnson in zijn #48, waar de zevenvoudig kampioen toch al geruime tijd geen race mee gewonnen heeft. Met 36 ronden te gaan kreeg hij echter een straf: hij was iets buiten de pitplek gestopt en kreeg een drivethrough.

Op de baan ging het al snel weer fout en, verrassing, Stenhouse was er weer bij betrokken. Dit keer kon hij er echter niks aan doen, want Larson kreeg een lekke band, spinde en nam Stenhouse mee. Met 32 ronden te gaan werd het veld weer op weg gevlagd, met Martin Truex Jr voorop en de nog altijd sensationeel rijdende Kennington op de vierde plek.

Larson in de problemen (Bron: YouTube)

De droom van Kennington spatte 28 ronden voor het einde uiteen: in zijn zesde volwaardige Cup Series-race spinde de Canadees en hoewel hij weinig schade leek te hebben, liep hij wel flink wat achterstand op. Na een kortstondige caution kon het veld weer verder met nog dik twintig ronden te rijden en met veteraan Kahne op kop.

Met ruim tien ronden te gaan maakten nog negen coureurs kans, want de rest reed in een aparte groep vol gehavende en met ducttape opgelapte auto's. Daar reed ook Stenhouse in en wéér gingen de spotlights op hem: dit keer spinde hij uit zichzelf, wat door de al aanwezige schade voor een vonkenshow van jewelste zorgde.

Zes ronden voor het einde vond de herstart plaats, met Kahne en Kevin Harvick voorin, hoewel ook Bowman en Truex er lekker bij zaten, net als Bowyer. Toch ging het wéér mis: Gase, McDowell en Aric Almirola knalden hard de muur in, waarbij ook Johnson werd geraakt. Door de chaos was het aantal ronden voorbij en dus was er overtime nodig: NASCAR's manier om geen suffe finish onder geel te hebben.

De volgende stevige crash (Bron: YouTube)

De boel werd weer op gang gevlagd, nu met Harvick en Truex voorop, gevolgd door Bowyer en Erik Jones. Het ging echter wéér fout: Bowyer werd aangetikt en knalde hard de muur in, wat weer een massale kettingreactie ontketende. De vraag was vervolgens wanneer de gele vlag gezwaaid werd en dat antwoord kwam snel: vóór leider Truex de finishlijn voor de voorlaatste keer passeerde, waardoor we nog een keer mochten.

Bij de volgende poging startte Truex op kop, voor Jones en Kahne. Dit keer bleven de incidenten uit en na een bijzonder fraai gevecht reed Jones naar de leiding en uiteindelijk de winst: zijn allereerste zege in de Cup Series, voor Truex en AJ Allmendinger.

Ook in overtime ging het fout (Bron: YouTube)

Populaties beschermde slakken gaan achteruit

De populatiegrootte van de nauwe korfslak is sinds 2007 met meer dan de helft achteruitgegaan. Van de platte schijfhoren is het verspreidingsgebied gekrompen, terwijl de verspreiding van de zeggekorfslak de afgelopen 10 jaar nagenoeg onveranderd is gebleven. Dit blijkt uit nieuwe analyses van het CBS op basis van aantals- en verspreidingsgegevens van deze drie beschermde slakkensoorten.

De nauwe korfslak, platte schijfhoren en zeggekorfslak zijn beschermde soorten: ze staan vermeld op bijlage II van de Europese Habitatrichtlijn. Dit houdt in dat er voor deze soorten speciale beschermingszones zijn aangewezen. Deze beschermingsgebieden vormen onderdeel van Natura 2000, een netwerk van beschermde natuurgebieden in de Europese Unie. De Nederlandse populaties van deze slakkensoorten omvatten een aanzienlijk deel van de Europese populaties, en zijn daarom van internationaal belang. Het voorkomen van deze soorten wordt dan ook sinds 2004 systematisch gevolgd in het kader van het Netwerk Ecologische Monitoring (NEM).

Vooral nauwe korfslak gaat hard achteruit
De populatie van de nauwe korfslak is sinds 2007 sterk afgenomen, met ruim 60 procent. Van deze soort is het mogelijk om veranderingen in populatieaantallen betrouwbaar te meten. Van de platte schijfhoren en de zeggekorfslak zijn onvoldoende aantalsgegevens beschikbaar, maar kan het verspreidingsareaal<Link 1> wél betrouwbaar worden bepaald. Van de platte schijfhoren is de verspreiding in 2012 afgenomen tot 84 procent ten opzichte van 2007. In de daaropvolgende jaren bleef deze gelijk. De zeggekorfslak kent als enige van de drie beschermde slakkensoorten een vrijwel ongewijzigde verspreiding.

Verspreidingsgebied nauwe korfslak ook afgenomen
De afgelopen jaren hebben duinherstelmaatregelen plaatsgevonden ten behoeve van de oorspronkelijke en voor een deel eveneens beschermde flora en fauna, zoals plaggen, begrazing en verwijderen van populieren. De plaatsen waar dit herstel wordt uitgevoerd worden droger en voedselarmer, en daardoor ongeschikt voor deze beschermde slakkensoort. Behalve in aantallen is deze soort ook in verspreiding afgenomen. Het verspreidingsgebied van de nauwe korfslak is in Nederland vrijwel beperkt tot een aantal kustduingebieden. Populaties op Schouwen in Zeeland, maar ook enkele populaties bij Nijmegen en Limburg zijn recent niet teruggevonden.

Platte schijfhoren afgenomen in zowel natuur als agrarisch gebied
De verspreiding van de platte schijfhoren is afgenomen; dit geldt zowel voor het verspreidingsgebied in natuurgebieden als in agrarische gebieden. De platte schijfhoren leeft hoofdzakelijk in voedselrijke, onbeschaduwde, stilstaande wateren in laagveengebieden met een gevarieerde
onderwatervegetatie. Veldonderzoek van de stichting Anemoon laat zien dat verlies aan geschikt leefgebied gepaard gaat met van afname van deze soort.

Zeggekorfslak lokaal achteruit
Van de zeggekorfslak werd tot 10 jaar geleden gedacht dat deze alleen voorkwam in kalkrijke bron- en moerasbossen in Limburgse beekdalen. Juist hier gaat de soort achteruit als gevolg van verdroging en verruiging van het leefgebied. De zeggekorfslak blijkt echter op veel meer plaatsen in Nederland voor te komen, en handhaaft zich daar waarschijnlijk al lange tijd in stabiele populaties. Dit betreft vooral ongestoorde oevervegetaties van de laagveengebieden in West- en Noord-Nederland.

Wijngaardslak
Voor de bekende wijngaardslak, eveneens een beschermde soort, is vooralsnog geen meetprogramma opgezet. Wel is het verspreidingsgebied van deze soort goed bekend, de wijngaardslak komt in ons land voornamelijk voor in Zuid-Limburg. Daarnaast wordt deze soort aangetroffen in kust- en binnenduinen, op landgoederen en in gebieden rond de grote rivieren. Omdat aanwezigheid van de wijngaardslak op steeds meer plaatsen wordt gemeld, waarvan deze soort voorheen niet bekend was, is het aannemelijk dat de populatie van de wijngaardslak eerder groter wordt dan kleiner.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.