Gevangenisarts stapt naar Raad van State

Als huisarts in de gevangenis heeft hij het zo door of een gevangene alleen maar slaappillen willen scoren of dat er echt hulp nodig is. Gerard Veldt is sinds 2012 parttime huisarts in diverse gevangenissen maar dreigt daar nu onder druk van de Registratiecommissie Geneeskundige Specialismen (RGS) mee te moeten stoppen.

De regels zijn namelijk dat een huisarts elke vijf jaar zijn registratie moet vernieuwen. Gerard deed dat voor het laatst in 2011, en dus is in 2016 zijn registratie uit het huisartsenregister geschrapt. Een van de voorwaarden om opgenomen te worden in het huisartsenregister is namelijk dat je minimaal 8 uur per week in een reguliere praktijk werkt, waar ook vrouwen en kinderen behandeld worden.

En dat is nou net waar hij geen zin in heeft: “Ik doe dit nu parttime en ben ook gesteld op mijn vrijheid. Ik zie het niet zitten om daar bovenop nog eens een dag in de week in een praktijk te gaan werken, alleen vanwege de bureaucratie. Bovendien zie ik in de gevangenis alleen maar mannelijke patiënten, dus het voegt voor mij helemaal niets toe om ook vrouwen en en kinderen te behandelen, puur voor de vorm."

Raad van State
Om toch te kunnen blijven werken is Gerard naar de Raad van State gestapt. Hij wil bewerkstelligen dat hij zijn registratie, eventueel onder de voorwaarde dat hij geen vrouwen of kinderen mag behandelen, kan behouden zodat hij zijn werk kan voortzetten. Volgens hem is er namelijk een tekort aan gevangenisartsen: "Er zijn op dit moment wel jonge artsen die er aan beginnen, maar ervaring is juist belangrijk bij deze groep. Je moet goed kunnen inschatten of iemand echt zorg nodig heeft, of zijn klachten erger maakt omdat zorg in de gevangenis betaald wordt, en hij daarbuiten niet verzekerd is."

De verwachting is dat er half juli uitspraak gedaan wordt. Veldt: “Als het negatief uitpakt, neem ik mijn verlies en houdt het op. Dan was het verspilling van de moeite, maar ga ik in ieder geval strijdend ten onder."