Russen snoven ammoniak: "Voor mij is dit doping"

Spelers van de Russische nationale ploeg zijn in opspraak gekomen in de Duitse media. Ze zouden tijdens WK-duels ammoniak hebben gesnoven.

Bild en Süddeutsche Zeitung melden dat Russische spelers het middel gebruikten tijdens de wedstrijden tegen Kroatië en Spanje. Ammoniak staat niet op de lijst van verboden middelen. Een woordvoerder van de Russische bond heeft bevestigd dat één van de spelers ammoniak heeft geroken voordat hij als invaller in het veld kwam.

"De Russische bond reageerde alsof het net zo gewoon is als shampoo gebruiken onder de douche", staat er in de Süddeutsche Zeitung te lezen. Ammoniak zou onder meer de zuurstoftoevoer van sporters verbeteren. Fritz Sörgel, directeur van het Instituut voor Biomedisch en Farmaceutisch Onderzoek, is duidelijk: "Voor mij is dit doping."

Rusland eindigde op de tweede plek in groep A, achter Uruguay, waarna het gastland in de achtste finales verrassend Spanje uit wist te schakelen. Daarna volgde ook in de kwartfinales tegen Kroatië een slijtageslag. Via een penaltyserie trokken de Kroaten aan het langste eind.