25 gemeenten bepleiten ruimer kinderpardon

Minstens 25 gemeenten willen dat het kinderpardon wordt verruimd. Kinderen die langer dan vijf jaar op een verblijfsvergunning wachten, moeten die alsnog krijgen, vinden ze.

De gemeenten hebben zich aangesloten bij de campagne van progressief platform DeGoedeZaak, dat ook al de steun van veel BN'ers heeft. Als het kabinet de regels voor het kinderpardon niet versoepelt, dreigen volgens DeGoedeZaak vierhonderd kinderen die in Nederland zijn opgegroeid alsnog te moeten vertrekken.

Het kabinet wil strikt vasthouden aan bijvoorbeeld de regel dat asielzoekersgezinnen aan terugkeer naar hun land van herkomst moeten meewerken. Daardoor mochten de afgelopen jaren maar heel weinig van deze kinderen hier blijven.

Regeringspartijen

Lokale afdelingen van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het niet altijd met de landelijke leiding eens. In twintig van de 25 gemeenten schaarde het CDA zich achter een ruimer kinderpardon, zeventien keer gold dat voor D66 en ChristenUnie. Zelfs zes afdelingen van de VVD maken zich er sterk voor, telde DeGoedeZaak.

Onder meer de gemeenten Groningen, Vlissingen, Nijmegen en Arnhem bepleiten een soepeler kinderpardon.

25 gemeenten bepleiten ruimer kinderpardon
25 gemeenten bepleiten ruimer kinderpardon (Foto: ANP)