FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 25 februari 2018

Lubach komt weer met verkiezingsapp

Arjen Lubach is ook dit jaar weer met een verkiezingsapp gekomen. In zijn programma Zondag met Lubach onthulde hij de PosterToaster, een app die speciaal bedoeld is voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De posters zijn volgens Arjen doorgaans het leukste aan de gemeenteraadsverkiezingen. "En daarom lanceren wij, speciaal voor jullie, een nieuwe app, de PosterToaster!!!", zei de presentator tijdens de uitzending. Mensen die de app downloaden, moeten een paar vragen beantwoorden en een selfie maken. De app maakt er een poster van. Mensen moeten ook hun gemeente opgeven. Andere inwoners van de gemeente kunnen dan stemmen op de leukste poster.

Vorig jaar had Zondag met Lubach veel succes met de Kamergotchi. Met dat spelletje voor de smartphone moesten gebruikers een lijsttrekker verzorgen. De app was zo populair dat de servers van Zondag met Lubach na de lancering van het spel overbelast raakten.

Lubach komt weer met verkiezingsapp
Lubach komt weer met verkiezingsapp (Foto: BuzzT)

Grote explosie blaast winkel en woning weg

Een grote explosie heeft zondagavond in de Britse stad Leicester een kleine supermarkt en een bovenliggende woning weggeblazen. Foto's en video's die op Twitter zijn geplaatst, toonden vlammen die boven de stad de lucht in sprongen en een gat tussen de huizen. Britse media vermoeden dat een gasexplosie de oorzaak is.

Het is niet bekend of er nog mensen onder het puin liggen. De politie spreekt van ,,een groot incident". De brandweer heeft zes brandweerauto's naar het gebied gestuurd. ,,We hoorden een enorme explosie, het was behoorlijk beangstigend", citeerde een krant iemand die een paar straten verderop woont.

De winkel, die nog open was op het moment van de explosie, lag pal voor een bushalte. Of er mensen waren in de winkel, in de woning of bij de bushalte is niet duidelijk. Ambulancemedewerkers zeiden dat er vier gewonden naar een ziekenhuis zijn gebracht na de explosie.

Grote explosie blaast winkel en woning weg
Grote explosie blaast winkel en woning weg (Foto: ANP)

Vogelgriep in Oldekerk

In Oldekerk (provincie Groningen) is op zondag 25 februari 2018 bij een bedrijf met pluimvee vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 36.000 vogels. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Oldekerk liggen nog twee andere bedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Oldekerk. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Alle huidige landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht, blijven onverkort van kracht.

F16's begeleiden olympisch team

Als het Nederlandse olympisch team maandag terugkeert naar Nederland van de Winterspelen in Pyeongchang zullen twee F16-straaljagers het vliegtuig in Nederland begeleiden. Dat zegt minister Ank Bijleveld van Defensie zondagavond in het tv-programma WNL Op Zondag.

Bijleveld is blij dat haar ministerie de sporters kan verwelkomen. ,,Als ze aankomen zullen twee van onze F16's het laatste stuk meevliegen met het vliegtuig van het Nederlandse team."

F16's begeleiden Olympisch team
F16's begeleiden Olympisch team (Foto: ANP)

Iran zet opnieuw milieuactivisten vast

Iraanse veiligheidsfunctionarissen hebben nog eens drie milieuactivisten opgepakt op verdenking van spionage, zeiden rechterlijke bronnen zondag. De arrestaties komen enkele weken na een eerste golf van aanhoudingen en de dood van een gedetineerde Iraans-Canadese milieubeschermer.

Na de eerdere arrestaties zeiden Iraanse functionarissen dat de activisten gevoelige informatie verzamelden onder het mom van wetenschappelijke en ecologische activiteiten.

De jongste arrestaties vonden plaats na de dood van Kavous Seyed-Emami, een Iraans-Canadese milieuactivist en hoogleraar sociologie, die op 24 januari werd gearresteerd en twee weken later in de gevangenis stierf. De justitiële autoriteiten zeiden dat Seyed-Emami (63) zelfmoord had gepleegd.

Het Centrum voor Mensenrechten in Iran (CHRI), een non-profitorganisatie uit New York, zei dat ten minste negen andere personeelsleden en leidinggevenden van de organisatie van Seyed-Emami op dezelfde dag waren gearresteerd.

Iran zet opnieuw milieuactivisten vast
Iran zet opnieuw milieuactivisten vast (Foto: ANP)

Veel stoelyoga en tattoos op 73e Huishoudbeurs

Op de 73e editie van de Huishoudbeurs zijn 212.000 mensen afgekomen. Er waren modeshows, make-overs, kookdemonstraties, boekenruil, workshops, insectenhapjes en veel optredens in de RAI Amsterdam.

Ruim 300 bezoekers lieten een tattoo zetten en er zijn 350 piercings geplaatst. Ook de workshop stoelyoga was populair. Gewoon shoppen kon natuurlijk ook, van keukenhulpjes en tassen tot sieraden en slaapkamerspeeltjes.

Volgens de organisatie deed de beurs het in alle generaties goed: 10 procent was jonger dan 20 jaar, 27 procent was tussen 21 en 35 jaar, bijna een derde tussen de 36 en 50 jaar en ook een derde was boven de 51 jaar. Bezoekers gaven de 73 editie een 7,5 als rapportcijfer. Gemiddeld is er 90 euro per kopende bezoeker uitgegeven.

Veel stoelyoga en tattoos op 73e Huishoudbeurs
Veel stoelyoga en tattoos op 73e Huishoudbeurs (Foto: ANP)

Artsen waarschuwen minister voor zonnebank

De Nederlandse dermatologen hebben minister Hugo de Jonge dringend geadviseerd om de zonnebank af te zweren. De bewindsman, verantwoordelijk voor volksgezondheid, 'bekende' vrijdag in de talkshow Jinek dat hij met enige regelmaat onder de zonnebank gaat liggen. ,,Zeer onverstandig en gevaarlijk", reageert de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV).

De vereniging pleit al jaren voor een verbod op zonnebanken. Volgens directeur Frans Meulenberg zorgen zonnebanken voor zeker vierhonderd extra gevallen van melanomen in ons land. ,,En Nederland is al koploper met huidkanker." Een melanoom is de dodelijkste vorm van huidkanker.

Er gaat nog een formele brief naar minister De Jonge, en die gaat gepaard met een uitnodiging voor een controle van de huid op de Nationale Huidkankerdag op 2 juni. Dermatoloog en NVDV-voorzitter Colette van Hees: ,,Tijdens deze dag nodigen we iedereen uit die een verhoogd risico loopt op huidkanker om zijn huid te laten checken. De minister valt met zijn zonnebankbezoek zeker in de risicogroep. We gaan hem persoonlijk uitnodigen."

Artsen waarschuwen minister voor zonnebank
Artsen waarschuwen minister voor zonnebank (Foto: ANP)

Schalke slaat toe in subtopper

Schalke 04 heeft een belangrijke zege geboekt in de Bundesliga, met name in de strijd om de plekken achter koploper Bayern München. In Leverkusen werd met 0-2 van Bayer gewonnen, waardoor Schalke die club passeert.

Dankzij Guido Burgstaller kwam Schalke na dik tien minuten aal op voorsprong. Dominik Kohr kreeg bij de thuisploeg nog voor rust al zijn tweede gele kaart en dus werd het erg lastig voor Bayer. Kort voor tijd maakte Schalke het definitief af: Nabil Bentaleb benutte een penalty en tekende voor de 0-2 eindstand.

Bayern München staat op zestig punten, Schalke volgt met veertig. Borussia Dortmund heeft er net zoveel, maar speelt maandag nog tegen FC Augsburg.

Uitslagen Bundesliga zondag
Bayer Leverkusen - Schalke 04 0-2
RB Leipzig - 1. FC Köln 1-2

'Fiat Chrysler doet diesel in de ban'

Fiat Chrysler wil uiterlijk in 2022 stoppen met het maken van auto's die op diesel rijden. Dat meldt de Financial Times op basis van ingewijden bij de Amerikaans-Italiaanse autobouwer.

Diesel is de meest vervuilende brandstof voor auto's. Bovendien is diesel in een slecht daglicht komen te staan door de schandalen die aan het licht zijn gekomen sinds Volkswagen in september 2015 toegaf te sjoemelen met testgegevens. Daardoor leken auto's minder vervuilend dan ze eigenlijk zijn.

Fiat Chrysler wil op 1 juni zijn plannen ontvouwen om binnen vier jaar diesel geheel uit te faseren bij al zijn merken, zo weten de bronnen. Het autoconcern dat onder meer de merken Jeep, Fiat Dodge, Chrysler, Maserati en Alfa Romeo bezit wilde niet reageren op de berichten in de Britse zakenkrant.

Toyota

Vorig jaar maakte de Japanse autogigant Toyota al bekend geen nieuwe dieselmodellen meer te maken. Porsche, onderdeel van het Volkswagen-concern, kondigde vorige week aan ook te stoppen met diesel.

Diesel was ooit de belangrijkste brandstof in Europa, maar dat is sinds 'dieselgate' aan het veranderen. De verkoop van dieselauto's in Europa liep vorig jaar volgens een analyse van Jato Dynamics met bijna 8 procent terug. Daarmee is het marktaandeel van de brandstof nog 43,7 procent.

'Fiat Chrysler doet diesel in de ban'
'Fiat Chrysler doet diesel in de ban' (Foto: ANP)

Bokser Holzken verliest, maar maakt indruk

Bokser Nieky Holzken is er in de halve finales van de World Boxing Super Series niet in geslaagd voor een daverende sensatie te zorgen. De 34-jarige Nederlander vocht tegen de Brit Callum Smith om een strijd in de finale van het supermiddengewicht (-76,2kg).

Smith zou het in Nürnberg opnemen tegen Jürgen Brähmer, maar de Duitser werd ziek en dus was er met minder dan een week te gaan een vervanger nodig. Holzken, overgestapt vanuit het kickboksen, werd gevraagd en de Helmonder had daar uiteraard wel zin in.

Volgens cynici zou het een wonder zijn als Holzken de laatste van twaalf ronden überhaupt zou halen, maar The Natural liet zien dat dat geen probleem was. De Nederlander kwam zelden echt in de problemen, maar hij kon het Smith toch ook niet moeilijk genoeg maken, hoewel hij zo nu en dan wel een stevige tik uit wist te delen.

"Smith domineert doorgaans, vandaag deed ik dat en jullie gaan nog meer van mij zien", beloofde Holzken na afloop van het gevecht, wat door de juryleden unaniem aan Smith werd gegeven. "Nieky heeft gevochten als een trotse underdog. Hier gaan, als hij zo doorgaat, veel boksers nog een zware kluif aan hebben", aldus oud-bokser Arnold Vanderlyde bij RTL7.

Smith neemt het in de finale op 2 juni op tegen zijn landgenoot George Groves. De inzet is dan de Muhammed Ali Trophy en de wereldtitel bij de WBA, nu in het bezit van Groves.

Kane redt Tottenham in slotminuten

Tottenham Hotspur heeft in de strijd om plek twee in de Premier League een moeizame zege geboekt op Crystal Palace. Harry Kane werd de gevierde man.

Op Selhurst Park leek het er lang op dat de Spurs twee belangrijke punten zouden inleveren. De bezoekers hadden namelijk moeite om kansen te creëren. Harry Kane kreeg de enige goede mogelijkheid van de eerste helft, nadat Patrick van Aanholt de bal niet goed wegwerkte. De topscorer van de Premier League stuitte echter op doelman Wayne Hennessey.

Na de pauze werden de Spurs gevaarlijker. Christian Eriksen schoot over het doel en even later bediende hij Kane, die met links het doel niet vond. Hennessey bracht vervolgens redding bij een inzet van Ben Davies en in de slotfase kon de keeper ook ingrijpen bij een nieuwe poging van Kane.

Tottenham moest bij de stadgenoot dus genoegen nemen met 0-0, zo leek het. Totdat Kane zijn ploeg toch wist te redden met wéér een belangrijk doelpunt. De Engelsman kopte na 89 minuten bij de tweede paal een hoekschop van Eriksen tegen de touwen: 0-1.

Door die late goal blijft het team van Mauricio Pochettino in de race om tweede te worden in de Premier League. Die plek is nu voor Liverpool, dat twee punten meer heeft dan de Spurs. Manchester United gaat The Reds echter op twee punten voorbij als zondagmiddag Chelsea wordt verslagen.

Manchester City overklast Arsenal in finale League Cup

Manchester City heeft z'n eerste prijs van dit seizoen binnen. De Engelse koploper gaf Arsenal geen schijn van kans in de finale van de League Cup.

The Gunners begonnen nog wel aardig en na een combinatie via Jack Wilshere, Aaron Ramsey en Mesut Özil zorgde Pierre-Emerick Aubameyang voor het eerste gevaar. Na achttien minuten was het echter Manchester City dat de score opende. Sergio Agüero troefde Shkodran Mustafi kinderlijk eenvoudig af bij een lange bal van Claudio Bravo. De Argentijn liftte de bal vervolgens prachtig in het Londense doel.

Arsenal moest even later noodgedwongen wisselen; Nacho Monreal kon niet verder en hij werd vervangen door Sead Kolasinac. Het spelbeeld veranderde echter niet. City kwam niet in de problemen tegen een zwak Arsenal. Kevin De Bruyne kreeg een aardige mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen, wat een landgenoot van hem kort na rust wel lukte.

Vincent Kompany kon van dichtbij scoren uit een lage voorzet van Ilkay Gündogan. Na 65 minuten maakte David Silva er zelfs nog 0-3 van met een rake knal in de verre hoek. The Citizens speelden de wedstrijd daarna rustig uit.

Pep Guardiola pakt zodoende zijn eerste prijs als manager van Manchester City. Zijn ploeg is met een grote voorsprong koploper in Engeland en City staat met één been in de kwartfinales van de Champions League. Voor Arsenal, dat met Arsène Wenger nog nooit de League Cup won, kan alleen de Europa League het seizoen nog kleur geven.

Uitslag FC Utrecht - FC Twente

FC Utrecht heeft met een overwinning op FC Twente de vierde plaats in de Eredivisie overgenomen van Feyenoord, dat zondag van PSV verloor.

In de Galgenwaard begon Twente echter goed aan de wedstrijd. Danny Holla stuurde Haris Vuckic alleen op de keeper af en oog in oog met David Jensen rondde Vuckic prima af: 0-1. Een mooie opsteker voor de Tukkers, die op 12 december voor het laatst een competitiewedstrijd wonnen.

Twente bleef na die treffer goed spelen en Vuckic had de score kunnen verdubbelen. Op aangeven van Adam Maher schoot hij echter hoog over het Utrechtse doel. Bij de bezoekers viel Hidde ter Avest vervolgens uit met een zware blessure, zo leek het. Hij werd per brancard van het veld gedragen.

Vlak voor de pauze maakte Sean Klaiber ook nog 1-1 namens Utrecht en in de tweede helft ging het nog verder mis voor Twente. Het team van trainer Jean-Paul de Jong trok de wedstrijd in het laatste kwart naar zich toe. Eerst was Sander van de Streek trefzeker, waarna Yassin Ayoub de eindstand op 3-1 bepaalde.

FC Utrecht staat nu vierde in de Eredivisie met twee punten voorsprong op Feyenoord. Het gat met PEC Zwolle, dat zaterdag van Heracles Almelo verloor, is vijf punten. FC Twente blijft zestiende en NAC Breda, dat op een veilige vijftiende plek staat, heeft vier punten meer.

FC Utrecht

3 - 1

FC Twente

 45+1' Klaiber
 67' v.d.Streek
 77' Ayoub
   10' Vuckic
 
 Gele kaart: Strieder, Dessers, (FC Utrecht), Cuevas, Maria, (FC Twente)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17.755
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jensen
Klaiber
Leeuwin
Janssen
v.d.Maarel
Klich (Kali/90)
Strieder
v.d.Streek
Ayoub
Dessers (Görtler/82)
Kerk (Ould-Chikh/85)
  Drommel
Ter Avest (v.d.Lely/ 28)
Bijen
Lam
Cuevas
Maher
Vuckic
Holla
Maria
F.Jensen
Tighadouini (Boere/58)

Tweede ATP-titel voor tennisser Khachanov

Tennisser Karen Khachanov heeft de tweede ATP-titel uit zijn carrière binnen. Na Chengdu 2016 was de 21-jarige Rus zondag de beste in de finale van het ATP-toernooi van Marseille.

De Rus nam het op tegen de Franse thuisfavoriet Lucas Pouille, die door een late break in de eerste set op achterstand kwam. Halverwege set twee brak hij Khachanov en trok hij de stand gelijk, maar op het moment suprême ging het toch fout: Pouille gaf zijn service op 6-5 in de derde set weg, waarmee het gelijk voorbij was. Khachanov won de wedstrijd zo met 7-5, 3-6, 7-5.

Defensie onderzoekt lek rond Kroon

Minister Ank Bijleveld van Defensie gaat onderzoek doen naar het lekken van staatsgeheimen in de zaak rond militair Marco Kroon. "Intern gaan we kijken wie er iets naar buiten heeft gebracht", zegt de minister in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

Kroon zou tijdens een spionagemissie in Kabul een tegenstander hebben doodgeschoten. Zaterdag meldde De Telegraaf dat Kroon destijds op inlichtingenmissie was in Kabul, en alleen of met collega's in burgerkleding op pad ging. De krant baseert zich op bronnen bij en rond Defensie.

"Er staan hoge gevangenisstraffen op het lekken van staatsgeheimen, ik hoop dat iedereen zich dat realiseert. Ik heb niet voor niets gezegd dat er mensen in levensgevaar zouden kunnen komen. In de zaak-Marco Kroon zijn geen winnaars, alleen verliezers. Daarom vind ik het ook heel vervelend dat hieromheen zo veel gegevens naar buiten komen."

Defensie onderzoekt lek rond Kroon
Defensie onderzoekt lek rond Kroon (Foto: ANP)

Ten Hag: "Dat was een 100 procent penalty"

Erik ten Hag vindt dat Ajax in de tweede helft een strafschop had moeten krijgen tegen ADO Den Haag. Nicolás Tagliafico werd onderuit getrokken.

Tagliafico werd door Elson Hooi gestopt toen Hakim Ziyech de Argentijnse winteraankoop van Ajax probeerde te bereiken. "Ik heb een penalty gezien ja, 100 procent. Ja, kijk maar", zei Ten Hag toen FOX Sports hem de beelden liet zien. Ajax leverde thuis tegen ADO Den Haag twee dure punten in (0-0).

"Ik heb met Fons Groenendijk (trainer ADO, red.) gewed om een fles wijn. Dus die zal ik zo wel krijgen, denk ik." Ten Hag gelooft niet dat zijn team met deze remise de kans op het kampioenschap heeft verspeeld. "Nee, dat denk ik niet. Kampioenschappen worden verspeeld in april en mei, dan wordt het beslist. Dat zal dit jaar niet anders zijn."

Na de winst van de Eindhovenaren op Feyenoord staat Ajax nu zeven punten achter PSV. Op 15 april gaan de Amsterdammers op bezoek bij PSV, dat vorige week punten liet liggen in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (2-2).

Rotterdam duwt gezin te veel bij jeugdhulp

Het Rotterdamse systeem van jeugdhulp waarbij drang op ouders en kinderen wordt uitgeoefend, moet anders. Dit concludeert de gemeentelijke kinderombudsman Anne Mieke Zwaneveld in een rapport dat maandag verschijnt. Het afgelopen jaar heeft de kinderombudsman ,,serieuze tekortkomingen" aan het systeem gesignaleerd.

Zwaneveld heeft vooral kritiek op de grote druk die jeugdhulpverleners op ouders en kinderen zetten bij vrijwillige hulpverlening. ,,In de praktijk ben ik een aantal vergaande interventies tegengekomen in de vrijwillige hulpverlening. Er zijn gevallen bekend van geforceerde uithuisplaatsingen, contactverbod met ouders en gedwongen urinecontroles. Acties die zonder tussenkomst van de rechter werden uitgevoerd." De kinderombudsman roept de gemeente en de jeugdbeschermingsinstellingen op om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.

In 2016 werd in Rotterdam meer dan 250 keer besloten tot een drangtraject. Dat is een laatste kans voor gezinnen om zelf de problemen op te lossen en een veilige thuissituatie voor het kind te waarborgen.

Rotterdam duwt gezin te veel bij jeugdhulp
Rotterdam duwt gezin te veel bij jeugdhulp (Foto: ANP)

Samsung introduceert Galaxy S9 en S9+

Samsung heeft officieel de Galaxy S9 en S9+ geïntroduceerd. De nieuwe smartphones zijn ook direct te bestellen, laat het concern in een persbericht weten.

De toestellen behoren tot de populaire S9-serie. De verwachting is dat de vlaggenschepen verkoopsuccessen zullen worden. Samsung heeft bij de twee toestellen volop ingezet op de camera. Aan de achterzijde beschikken de toestellen over twee 12 megapixelcameras die uitgerust zijn met optische beeldstabilisatie. Er is een 8 megapixelcamera aan boord om selfies te maken. Verder is het mogelijk om superslowmotion-videos te maken.

De toestellen, die overigens niet goedkoop zijn, zijn vanaf zondagavond te bestellen.

Samsung introduceert Galaxy S9 en S9+
Samsung introduceert Galaxy S9 en S9+ (Foto: BuzzT)

Van Gaal ontkent transfergerucht over Chelsea

Louis van Gaal is niet van plan om Antonio Conte op te volgen als manager van Chelsea. Hij ontkent dat er contact met de club is geweest.

Van Gaal verklaarde langs de zijlijn op Wembley dat hij alleen in Londen is om voor Ziggo Sport de finale van de League Cup tussen Arsenal en Manchester City te analyseren. "Ze hebben me waarschijnlijk gezien op het vliegveld en dan ontstaat fake news snel", zei de voormalige bondscoach op de sportzender.

"Ik word nog altijd gevraagd om op de foto te gaan en er hoeft maar één foto naar de Daily Mirror te gaan, of ik word al in verband gebracht met Chelsea of Arsenal." Louis van Gaal werd na het succesvolle WK in Brazilië in 2014 manager van Manchester United. Twee jaar later moest hij daar plaatsmaken voor José Mourinho.

Daarna werd Van Gaal nog wel gelinkt aan België, waar hij in beeld was om bondscoach te worden. Hij weigerde echter vanwege wraakzucht. Door de aanbieding af te slaan, moest United nog een tijdje zijn salaris blijven uitbetalen.

Boswachter Oostvaardersplassen bedreigd

Een boswachter van Staatsbosbeheer die werkt in natuurgebied de Oostvaardersplassen is telefonisch bedreigd. Hij heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie. De man is zaterdagavond een paar keer door dezelfde persoon gebeld die erg boos was over het welzijn van de dieren in het natuurgebied. ,,De beller ging een grens over", zegt een woordvoerster van Staatsbosbeheer.

Op sociale media uitten de laatste dagen veel mensen hun zorgen over ondervoede en uitgemergelde dieren in het natuurgebied, tussen Almere en Lelystad. Op Facebook is zelfs een bijvoer-actie aangekondigd die talloze malen werd geliked. Staatsbosbeheer meldde zaterdag op zijn website dat bijvoeren zinloos is en bovendien een slecht plan. ,,We begrijpen de zorgen, we worden de laatste dagen heel veel gebeld en meestal kunnen we ons beleid goed uitleggen", zegt de woordvoerster zondag. ,,Die gesprekken zijn soms best emotioneel, en dat snappen wij natuurlijk."

Het wel of niet bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen is al jarenlang een heikel punt.

Boswachter Oostvaardersplassen bedreigd
Boswachter Oostvaardersplassen bedreigd (Foto: ANP)

SociOlympics dag 19, het leukste van de social media rond de Spelen

Elke dag verzamelen we hier op FOK! de leukste social media-berichten over de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten zie je hieronder.

We begonnen vandaag met een brandende vlam aan de laatste dag van de Spelen:

De ijshockeyfinale was zeg maar niet de best bezochte wedstrijd:

De Russen wonnen en dat leverde deze prachtige foto op:

 

#afpphoto #olympicgames2018 #olympicathletefromrussia #hockey

Een bericht gedeeld door Kirill Kudryavtsev (@kudryavtsev4) op25 Feb 2018 om 1:53 (PST)

Maar de Duitsers legden een geweldige wedstrijd op het ijs:

Dit ziet er 'bijzonder uit':

We zagen al eerder in deze reeks een journalist languit slapen in de perszaal, deze keer hebben we een journalist die er minder comfortabel bij ligt:

Bij het bobsleeën wordt ons een religieuze boodschap meegegeven:

Dit is zo schattig:

Team NL behaalde twintig medailles en dat bracht Nederland op de vijfde plaats in de medaillespiegel. Wat een geweldige prestatie:

Nu is het tijd om te pronken met de medailles:

FOK!ster Kimberley Bos heeft genoten en mag zeer tevreden terugkijken op deze Winterspelen:

Wat de commentator zegt:

De Nederlandse sporters maakten er een feestje van tijdens de sluitingsceremonie:

En er was nog een Nederlander:

 

never stop dreaming

Een bericht gedeeld door Martin Garrix (@martingarrix) op25 Feb 2018 om 6:50 (PST)

Deze tweet vat alles wat we nog willen zeggen samen:

De mascottes zwaaien ons uit:

En toen was de vlam uit en het olympische sprookje voorbij. Daarmee komt er ook een einde aan deze rubriek voor deze Olympische Spelen:

Schippers teleurstellend op 60 meter in Glasgow

In aanloop naar het WK indooratletiek kende Dafne Schippers een teleurstellend optreden op de 60 meter tijdens de Grand Prix indoor in Glasgow. De sprintster werd slechts vijfde in de finale.

Met een tijd van 7,29 in de series wist de Utrechtse zich met moeite te plaatsen voor de finale. Schippers kwam vervolgens in de finale niet verder dan 7,22. Vooral in de eerste meters na de start kwam de tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter snelheid te kort.

De race werd gewonnen door Marie-Josée Ta Lou. De Ivoriaanse won in een tijd van 7,07. Met 7,09 werd Dina Asher-Smith tweede. De Jamaicaanse Elaine Thompson eindigde in een tijd van 7,12 op de derde plaats. Jamile Samuel had zich ook weten te plaatsen voor de finale. De atlete uit Amsterdam werd in 7,29 achtste.

Het WK indoor in Birmingham begint op donderdag 1 maart en duurt tot zondag 4 maart aanstaande.

Van der Poel sluit seizoen af met winst en evenaart record Liboton

Zondag heeft Mathieu van der Poel de Sluitingsprijs in Oostmalle gewonnen. Voor de veldrijder was het zijn 32e overwinning van het seizoen en daarmee evenaarde hij het record van Roland Liboton.

In het seizoen 1983/1984 won viervoudig wereldkampioen Liboton 32 wedstrijden. Vooraf de wedstrijd stond de teller bij Van der Poel op 31. Om het record van de Belg te evenaren moest de renner van Corendon-Circus dus winnen in Oostmalle. Een cross die nog niet op het uitgebreide palmares van de Nederlander stond.

Diverse renners waaronder de gebroeders Van der Poel, Toon Aerts en Laurens Sweeck probeerden weg te rijden maar niemand slaagde erin om definitief een gat te slaan. Drie rondes voor het einde was het dan toch Van der Poel die er alleen vandoor ging. In korte tijd nam hij een voorsprong van een halve minuut en reed solo naar zijn 32e overwinning van het seizoen. Laurens Sweeck werd tweede. In de strijd voor de derde plaats versloeg David van der Poel zijn landgenoot Lars van der Haar.

De wedstrijd bij de vrouwen was een prooi voor Loes Sels. Voor de Belgisch was dit haar vierde zege van het seizoen. Wereldkampioene Sanne Cant moest opgeven na een valpartij.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Laurens Sweeck (BEL)
3. David van der Poel (NED)
4. Lars van der Haar (NED)
5. Toon Aerts (BEL)
6. Daan Soete (BEL)
7. Corné Van Kessel (NED)
8. Quinten Hermans (BEL)
9. Tim Merlier (BEL)
10. Jens Adams (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Loes Sels (BEL)
2. Maud Kaptheijns (NED)
3. Annemarie Worst (NED)
4. Laura Verdonschot (BEL)
5. Ellen van Loy (BEL)
6. Inge van der Heijden (NED)
7. Fleur Nagengast (NED)
8. Joyce Vanderbeken (BEL)
9. Alice Maria Arzuffi (ITA)
10. Karen Verhestraeten (BEL)

Uitslag Willem II - Roda JC

Willem II heeft in de Eredivisie een 1-0 zege geboekt op Roda JC. De Tilburgers waren in eigen huis in de eerste helft veruit de betere partij en kwamen via Rienstra al snel op voorsprong. Na de pauze beet Roda enkele malen vervaarlijk van zich af, maar aan de stand veranderde niets meer.

Willem II

1 - 0

Roda JC

14' Rienstra    
 
Gele kaart: Lewis (Willem II), Auassar (Roda JC)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.277
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Lewis
Lachman
Heerkens
Tsimikas
Haye
Chirivella
Rienstra (Lieftink/77)
Ogbeche (Kristinsson/90+2)
Sol
El Hankouri (Croux/62)
  Jurjus
Dijkhuizen
Banggaard
Auassar
Vansteenkiste (Ndenge/77)
Rosheuvel (Engels/80)
El Makrini
Gustafson
Milts (Ngombo/58)
Schahin
Vancamp

Groenewegen wint Kuurne-Brussel-Kuurne

Dylan Groenewegen heeft Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. In de tweede wedstrijd van het Vlaamse openingswedstrijd was de Nederlander van LottoNL-Jumbo de snelste in de massasprint voor de Fransman Arnaud Démare.

Na veel pogingen ontstond er pas na één uur wedstrijd de vroege vlucht. Uiteindelijk reden zeven renners weg uit het peloton: Truls Korsaeth (Astana), Gediminas Bagdonas (AG2R), Marco Marcato (UAE), Piet Allegaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Kenneth Vanbilsen (Cofidis), Romain Cardis (Direct Energie) en Ben Perry (Israel Cycling Academy). De groep kreeg nooit meer dan twee minuten van het peloton, waar LottoNL-Jumbo samen met Quick-Step Floors het tempo in het peloton bepaalde.

Op de Oude Kwaremont ontplofte de koers. Vanuit het peloton reed een groep renners weg. Jasper Stuyven en Mads Pedersen (Trek), Nikolas Maes en Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Nils Politt en Jenthe Biermans (Katjoesja), Yves Lampaert (Quick-Step), Daniel Oss (Bora), Arnaud Démare (FDJ), Matteo Trentin en Luke Durbridge (Mitchelton), Greg Van Avermaet (BMC), Nico Denz en Gediminis Bagdonas (AG2R), Maarten Wynants (LottoNL-Jumbo), Sep Vanmarcke en Sascha Modolo (Education First), Sonny Colbrelli en Heinrich Haussler (Bahrain), Truls Korsaeth (Astana) en Romain Cardis (Direct Energie). LottoNL-Jumbo had de slag gemist en moest vol in de achtervolging. Bert-Jan Lindeman moest samen met Timo Roosen proberen om de grote groep terug te halen, maar ze kwamen niet dichter dan twintig seconden.

Ondanks dat de samenwerking niet goed was, ging de voorsprong toch naar de minuut. Daarna nam Astana het werk van de Nederlandse ploeg over. Vooraan bleef de samenwerking niet goed en gingen Stuyven en Oss alleen op avontuur. Ondertussen zou het peloton de andere renners van de kopgroep oprapen. Oss viel vooraan weg door een lekke band, waardoor Stuyven met nog dertig kilometer fietsen het alleen moest doen.

Met nog vijftien kilometer te fietsen werd Stuyven gegrepen door de voorwacht van het peloton. Lotto Soudal trok het nog even in een waaier, maar ook dat zou weer samen komen. In het vervolg van de wedstrijd waren er meerdere speldenprikjes, maar niemand kwam echt weg. Een aanval van Julien Duval en Julien Vermote had nog het meest succes. De twee kregen later ook het gezelschap van Loic Vliegen. Het drietal had een maximale van vijftien seconden.

De achtervolging werd geleid door Lotto Soudal en FDJ en in laatste kilometer werden ze gegrepen door het peloton. Het uitgedunde peloton stevende vervolgens op een sprint af. Démare ging als eerste de sprint aan, maar Groenewegen wist hem makkelijk te kloppen.

Schotse rugbyers na 10 jaar weer te sterk voor Engeland

De Schotse rugbyers hebben in de Six Nations voor een verrassing gezorgd door Engeland na tien jaar weer eens te verslaan. De Engelse ploeg ging op Murrayfield in Edinburgh met 25-13 onderuit.

Schotland had al tijden niet van Engeland gewonnen, op eigen veld was zelfs sinds 2004 geen enkele try meer gescoord tegen de rivaal. Die reeks werd in de eerste helft op duidelijke wijze beëindigd: de Schotten scoorden drie tries, waaronder twee van Huw Jones.

Owen Farrell deed namens Engeland kort na rust wat terug met een try, maar de Schotten waren onvermurwbaar en hielden knap stand, terwijl het fameuze Flower of Scotland door duizenden Schotten ingezet werd.

In Ierland boekte de thuisploeg de derde zege in drie wedstrijden. Wales stond na een half uur met 5-13 voor, maar een try van Bundee Aki en Johnny Sexton's conversie hielpen de Ieren langszij. Dan Leavy en Cian Healy brachten Ierland met tries naar een 27-13 voorsprong, maar met drie minuten te spelen kwam Wales weer terug: 30-27.

De dapper vechtende Welshmen kwamen nog in de buurt van de Ierse achterlijn, maar een onderschepping van Jacob Stockdale en de daaropvolgende try gooide de wedstrijd in het slot: 35-27.

In Marseille was de Franse ploeg een tikkeltje te groot voor Italië. Les Bleus scoorden drie tries, terwijl Maxime Machenaud met vijf penalties de score nog op kon drijven. Frankrijk won uiteindelijk met 34-17, de eerste zege in de Six Nations 2018 voor de thuisploeg.

Stand Six Nations na drie van de vijf speelronden
1. Ierland - 14
2. Engeland - 9
3. Schotland - 8
4. Wales - 6
5. Frankrijk - 6
6. Italië - 0

Aanvoerder John Barclay tilt de Calcutta Cup omhoog, de beker die naar de winnaar van het duel tussen Schotland en Engeland gaat (Pro Shots/Action Images)
Aanvoerder John Barclay tilt de Calcutta Cup omhoog, de beker die al sinds de jaren 1870 naar de winnaar van het duel tussen Schotland en Engeland gaat (Pro Shots/Action Images)

Wilders in Moskou voor bezoek aan Doema

PVV-leider Geert Wilders is in Moskou, waar hij een bezoek zal brengen aan de Doema, het Russisch parlement. Dat valt op te maken uit tweets van de PVV-leider. Wilders kondigde vorig jaar aan dat hij naar Rusland zou gaan om te laten zien dat hij niets heeft met de 'hysterische Russofobie' die volgens hem in Nederland heerst. "Rusland is geen vijand en dat moeten we er niet van maken", zei hij in Elsevier.

Eerder deze maand maakte Wilders via Twitter al bekend dat hij een uitnodiging had ontvangen van de Doema. "Het is tijd voor Realpolitiek ipv Russofobie!", twitterde hij.

Wilders in Moskou voor bezoek aan Doema
Wilders in Moskou voor bezoek aan Doema (Foto: ANP)

'Moed belangrijk in tijd Wilders en Baudet'

"Het blijft belangrijk om verhalen te vertellen over burgers met uitzonderlijke moed, juist in deze tijden van nepnieuws en met Wilders en Baudet die maar van alles uitkramen." Barry Atsma speelt de hoofdrol in de nieuwste oorlogsfilm Bankier van het verzet en is absoluut niet van mening dat er inmiddels wel genoeg films zijn over het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

"Als je deze film ziet, weet je hoe noodzakelijk het is om het over de Tweede Wereldoorlog te blijven hebben", vult tegenspeelster Fockeline Ouwerkerk aan. "Het is helemaal nog niet zo lang geleden. Mijn oma maakte de oorlog mee, en die leeft nog. En we hebben uitgebreid gesproken met de mensen die destijds zelf bij dit verhaal betrokken waren." Dit verhaal is het verhaal van de Amsterdamse bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) die samen met zijn broer Gijsbert (Jacob Derwig) de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis opzette om het gehele Nederlandse verzet te financieren. Regisseur Joram Lürsen verfilmde de 'grootste onbekende verzetsdaad'.

Fockeline Ouwerkerk, die de vrouw van Walraven van Hall vertolkt, en Barry Atsma hadden allebei nog nooit van het heldhaftige verhaal van de broers Van Hall gehoord. Atsma: "Ze deden het zó goed, met talloze schijnconstructies en schuilnamen. Daardoor zijn hun acties zo lang onopgemerkt gebleven. En na de oorlog waren de mensen die er wel van wisten heel huiverig om erover te praten. Ze hadden namelijk wel tientallen miljoenen guldens van De Nederlandsche Bank geroofd." Ouwerkerk: "Het verhaal raakte mij enorm toen ik het voor het eerst hoorde. Het was een echte heldendaad. Mensen die hun leven waagden voor een veel groter doel."

Tragisch figuur
Atsma en Ouwerkerk spraken uitgebreid met nabestaanden en betrokken, onder wie de inmiddels 82-jarige zoon van Walraven van Hall, Aad. "Het was heel bijzonder om te bellen en koffie te drinken met de zoon van een verzetsheld. En dan ook nog iemand wiens leven je gaat vertolken", vertelt Atsma. "Dat wil je dan extra goed doen, niet gaan sjoemelen met het verhaal. Het ligt gevoelig voor de familie en ik ga dat dan zomaar spelen. Dat is pittig en legt een zekere druk op je schouders." Ouwerkerk: "Het was ook heel intiem. We hebben filmpjes bekeken van Aad zijn ouders die hij zelf nog nooit had gezien. Dat je weet dat er nabestaanden zijn van wie wij het verhaal mogen vertellen, dat is zo bijzonder."

Pierre Bokma kroop voor Bankier van het verzet in de huid van de beruchte NSB'er en toenmalig directeur van De Nederlandsche Bank Meinoud Rost van Tonningen. Een personage waarin hij zich al eerder had verdiept. "Zijn vrouw was een tijd terug nog wel eens in het nieuws met rare uitspraken. Toen ben ik daar eens ingedoken. Rost van Tonningen was eigenlijk een van de meest tragische figuren uit de Tweede Wereldoorlog. Hij wilde zó graag. Hij geloofde écht dat Nederland onder de nazi's beter af was. Een bijzondere houding. Walraven van Hall sluisde miljoenen weg uit De Nederlandsche Bank, pal onder zijn neus. Naast dat de Duitsers de oorlog verloren, was dat zijn grootste nederlaag."

Bankier van het verzet draait vanaf 8 maart in de bioscoop.

'Moed belangrijk in tijd Wilders en Baudet'
'Moed belangrijk in tijd Wilders en Baudet' (Foto: BuzzE)

United drukt Chelsea verder in de problemen

Manchester United blijft tweede in de Premier League door een krappe overwinning op Chelsea. Het duel werd in het laatste kwartier beslist.

Op Old Trafford zorgde Chelsea voor het eerste gevaar. Al na een paar minuten raakte Álvaro Morata de lat vanuit een voorzet van Marcos Alonso. Manchester United kwam daarna wat beter in de wedstrijd en het kreeg een aardige kans uit een counteraanval. Alexis Sánchez schoot uiteindelijk recht op Thibaut Courtois.

United leek sterker te worden, maar net op dat moment opende Chelsea de score. Willian begon aan een solo vanaf zijn eigen strafschopgebied en hij wist Eden Hazard te vinden. De Belg gaf de bal terug aan Willian, die David De Gea kon verslaan: 0-1. Enkele minuten later kwam United echter weer langszij.

Romelu Lukaku scoorde na prima voorbereidend werk van Sánchez en Anthony Martial. Ook in de tweede helft drong de ploeg van José Mourinho aan en Lukaku liet een fraaie volley zien die door Courtois over het Londense doel werd gewerkt. Een kwartier voor tijd was het wel raak; invaller Jesse Lingard kopte een voorzet van Lukaku binnen.

In de slotminuten kreeg Morata namens Chelsea de bal ook in het doel, maar wegens buitenspel telde die treffer niet. Het bleef daardoor 2-1 en Manchester United staat nog steeds tweede, twee punten boven Liverpool. Chelsea, dat de afgelopen maand ook al van Bournemouth en Watford verloor, is gezakt naar de vijfde plaats.

Uitslagen Premier League zondag
Crystal Palace - Tottenham Hotspur 0-1
Manchester United - Chelsea 2-1

Van Baalen wil Zijlstra niet opvolgen

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen heeft niet de ambitie de afgetreden minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra op te volgen. Hij wil ook na de verkiezingen van volgend jaar in het Europees Parlement wil blijven. Van Baalen zei in het NOS-programma Europa deze week dat zijn 'ego te groot' is om minister te worden. ,,De man die dat bepaalt heet Mark Rutte", voegde hij er aan toe. Premier Rutte zei eerder dat hij iemand zoekt met 'een klein ego'.

Eerder gaf Tweede Kamerlid Han ten Broeke te kennen niet in de markt te zijn om Zijlstra op te volgen. Ook voormalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers is niet beschikbaar.

VVD'er Zijlstra trad vorige week af. Rutte kondigde vervolgens aan enige weken de tijd te nemen om een opvolger te zoeken.

Van Baalen wil Zijlstra niet opvolgen
Van Baalen wil Zijlstra niet opvolgen (Foto: ANP)

'GroenLinks gaat in 100 plaatsen meebesturen'

GroenLinks gaat na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart in meer dan honderd gemeenten meebesturen. Politiek leider Jesse Klaver zei dat zondag tijdens een partijcongres in Rotterdam. Nu maakt de partij volgens een woordvoerder in 64 plaatsen deel uit van het college van B en W.

Volgens Klaver zal GroenLinks wethouders leveren in onder meer de vier grote steden, en de grootste partij worden in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Ook in Rotterdam zal GroenLinks het goed doen, voorspelde Klaver. Hij denkt dat "de stad op het punt staat van een politieke ommekeer", waarbij rechts gaat verliezen en links winnen.

Klaver blikte in zijn speech terug op de kabinetsformatie. Daarin zat GroenLinks aanvankelijk om tafel met VVD, CDA en D66, maar haakte uiteindelijk af. Volgens Klaver eisten de andere partijen dat GroenLinks 'de bestuurlijke werkelijkheid' accepteerde en zijn principes verloochende. "Het is niet dat andere partijen geen idealen hebben, maar wij houden er aan vast. Wij gooien onze kroonjuwelen niet het raam uit", zei Klaver. Het laatste was een sneer naar D66, dat instemde met het schrappen van het raadgevend referendum waarvoor deze partij zich eerder sterk maakte.

Voor het congres in Rotterdam hadden zich volgens GroenLinks meer dan 2500 personen aangemeld. Klaver kondigde aan dat zijn partij op 9 september "net voor het kabinet zijn eerste begroting presenteert duizenden mensen gaat samenbrengen" in AFAS Live (de voormalige Heineken Music Hall) in Amsterdam. Het moet een "feest van verbinding, een demonstratie van vergeten Nederlanders en een rally voor rechtvaardigheid"worden.

'GroenLinks gaat in 100 plaatsen meebesturen'
'GroenLinks gaat in 100 plaatsen meebesturen' (Foto: ANP)

In Nederland nu kouder dan in hoge noorden

Waar Nederland de komende dagen aanhikt tegen winterkou en temperaturen onder het vriespunt, beleeft men in het uiterste noorden ongewoon zacht lenteweer. In het noordelijkste punt van Groenland werd zondagmiddag een temperatuur gemeten van 6 graden boven het vriespunt.

Volgens weervrouw Moniek Wulms van MeteoGroup is het in het noordpoolgebied momenteel ruim 35 graden warmer dan het gemiddelde dat in deze tijd van het jaar op 30 graden onder het vriespunt ligt. De warmte wordt veroorzaakt door een zuidelijke stroming, waarmee warme lucht vanuit Spanje richting het poolgebied wordt aangevoerd.

Het wordt in Nederland een ongewoon koude week. Donderdagochtend staat een gevoelstemperatuur van min 15 tot min 18 te wachten, meldt Weeronline. Vooral van dinsdag tot en met donderdag wordt het bitter koud. Dan blijft de temperatuur de hele dag onder het vriespunt.

Vanaf zaterdag zijn de voorspellingen onzeker en lijkt het erop dat de middagtemperatuur een reuzensprong maakt richting de 10 graden boven nul.

In Nederland nu kouder dan in hoge noorden
In Nederland nu kouder dan in hoge noorden (Foto: ANP)

Doodstraf Turkse vrouwen Irak voor aansluiten bij IS

Een Iraakse rechtbank heeft 16 Turkse vrouwen tot de doodstraf veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij de terreurgroep Islamitische Staat (IS). De rechtbank meldde dat de vrouwen hebben toegegeven dat ze bij IS zaten.

De vrouwen bekenden onder meer dat ze waren getrouwd met een IS-terrorist. Enkelen hebben volgens de rechtbank toegegeven dat ze logistieke steun aan IS hebben verleend. Anderen lieten weten dat ze hebben geholpen bij het het plegen van aanslagen.

De rechter liet weten dat de vrouwen worden opgehangen. Ze kunnen nog wel beroep aantekenen tegen hun veroordeling.

Deze 16 zijn slechts een klein deel van de ongeveer 1700 buitenlandse vrouwen die in Irak zijn opgepakt bij militaire acties tegen de Islamitische Staat.

Doodstraf vrouwen Irak voor aansluiten bij IS
Doodstraf Turkse vrouwen Irak voor aansluiten bij IS (Foto: ANP)

Uitslag Feyenoord - PSV

PSV heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van Ajax tegen ADO Den Haag. De Eindhovenaren wonnen in Rotterdam de topper tegen Feyenoord.

PSV begon zeer goed aan de wedstrijd, al bleven grote kansen in de beginfase nog uit. Toch had het team van trainer Phillip Cocu na ruim een halfuur een veilige 0-2 voorsprong te pakken. Vanuit een ingestudeerde hoekschop kopte Santiago Arias de eerste treffer achter Brad Jones. Tien minuten later verdubbelde Steven Bergwijn de score na een mooie steekpass van Gastón Pereiro.

Feyenoord mocht Jones bedanken dat de achterstand voor de pauze niet groter werd. In de tweede helft deden de Rotterdammers ineens weer mee, want Tonny Vilhena maakte de aansluitingstreffer. Uit een voorzet van Jean-Paul Boëtius kopte Vilhena de bal tegendraads in het Brabantse doel.

Een paar minuten later was de marge echter weer twee goals. Jones had een antwoord op een poging van Bergwijn, maar bij de rebound van Pereiro was de Australische keeper verslagen: 1-3. Daar bleef het bij, waardoor PSV met nog negen wedstrijden te gaan dus zeven punten voorsprong heeft op nummer twee Ajax.

Feyenoord

1 - 3

PSV

 53' Vilhena    23' Arias
 34' Bergwijn
 58' Pereiro
 
 Gele kaart: Amrabat, v.d.Heijden, Botteghin, El Ahmadi, (Feyenoord),
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Nieuwkoop
Botteghin
v.d.Heijden
Malacia
Amrabat
El Ahmadi
Vilhena
Berghuis (Boëtius/46)
Jörgensen
Toornstra
  Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet
v.Ginkel
Hendrix
Ramselaar (Luckassen/89)
Pereiro (Mauro Júnior/ 85)
De Jong
Bergwijn (Gakpo/90 2)

PSV-speler Luuk de Jong in duel met Feyenoord-speler Jan Arie van der Heijden (Pro Shots / Dennis Wielders)
PSV-speler Luuk de Jong in duel met Feyenoord-speler Jan Arie van der Heijden (Pro Shots / Dennis Wielders)

Mogelijk levenslange termijn Chinese president

Het centrale comité van de Chinese Communistische Partij wil de limiet laten vervallen op het aantal opeenvolgende termijnen dat een president en vice-president mogen dienen. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua. Nu is dat twee termijnen.

Het is een van de voorstellen die worden besproken tijdens de driedaagse bijeenkomst van de partijtop die maandag begint. Het comité is het machtigste orgaan binnen de partij en bestaat uit 204 leden en 170 plaatsvervangende leden.

Een ander voorstel is om het gedachtengoed van partijleider en president Xi Jinping vast te leggen in de grondwet. Verder is er het voornemen om de nieuwe anti-corruptiecommissie te promoveren tot staatsorgaan.

Mogelijk meer termijnen Chinese president
Mogelijk meer termijnen Chinese president (Foto: ANP)

Noord-Korea wil met VS praten

Noord-Korea is bereid om met de VS te praten. Dat heeft de delegatie die bij de Winterspelen is verteld aan de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Die had een ontmoeting met de delegatie die in Pyeongchang is vanwege de sluitingsceremonie. Moon kreeg te horen dat Noord-Korea de gesprekken met de VS "zo snel als mogelijk" zou willen. Ook kreeg de Zuid-Koreaanse president te horen dat Noord-Korea de banden met zowel Seoul als Washington "samen wil ontwikkelen."

Na lange tijden van spanningen is er de laatste weken juist sprake van ontspanning. Aan de Winterspelen deed ook een gezamenlijk team van Zuid- en Noord-Korea mee.

De Noord-Koreaanse delegatie zat tijdens de sluitingsceremonie overigens op de tribune vlak achter Ivanka Trump, dochter van de Amerikaanse president, die een delegatie uit de VS leidt.

Noord-Korea wil met VS praten
Noord-Korea wil met VS praten (Foto: ANP)

Boegeroep bij terugkeer Boef in België

Het eerste optreden van Boef in België sinds de kech-ophef begin dit jaar is niet helemaal verlopen zoals de rapper dat in gedachten had. Hij verscheen een uur te laat en was na een kwartier alweer verdwenen vanwege problemen met het geluid.

"Dames en heren, ik wil graag voor jullie optreden maar het geluid moet wel goed zijn", verontschuldigde Boef zich, zo is te zien op beelden van VTM Nieuws. "Ik hou sowieso van jullie, België", zei hij om vervolgens het podium af te stappen en niet meer terug te keren. De rapper werd daarop getrakteerd op een luid boegeroep.

Boef trad op in een club in Destelbergen, niet ver van Gent. Het was zijn eerste optreden over de grens sinds hij in januari in opspraak kwam vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken. Hij maakte vrouwen die hem uit de brand hadden geholpen na autopech uit voor kechs, Marokkaans voor hoeren. Veel festivals en organisaties zegden de samenwerking met de artiest daarna op.

Boegeroep bij terugkeer Boef in België
Boegeroep bij terugkeer Boef in België (Foto: BuzzE)

Valverde pakt dubbelslag in Ronde van Abu Dhabi, Kelderman tweede in eindklassement

De vijfde en laatste etappe van de Abu Dhabi Tour is gewonnen door Alejandro Valverde. De 37-jarige Spanjaard van Movistar was bovenop de Jebel Hafeet te snel voor Miguel Ángel López van Astana. Wilco Kelderman eindigde op vijftien seconden achterstand als vijfde in de daguitslag en dat voldoende voor een tweede plaats in het algemeen klassement achter Valverde.

Net zoals in de afgelopen dagen ontstond er vanuit de start een kopgroep van negen renners. Het negental kreeg meer dan tien minuten voorsprong op het peloton, maar aan de voet van de Jebel Hafeet, op tien kilometer van de streep, was de voorsprong nog maar twee minuten.

Op de slotklim voerde Astana het tempo in dienst van de Colombiaanse klimmer López. Door het hoge tempo werden de vroege vluchters een voor een teruggepakt. Lawson Craddock werd als laatste vluchter ingerekend. Davide Formolo vond het niet snel genoeg gaan en op 6,5 kilometer van de streep trok hij ten aanval.

Valverde was de eerste die in de tegenaanval ging. De Spanjaard maakte al snel aansluiting bij Formolo. Later zouden ook López en Julian Alaphilippe de sprong naar voren maken. In de groep daarachter zou Tom Dumoulin het tempo bepalen. De Girowinnaar bracht met daarbij zijn ploeggenoot Wilco Kelderman terug tot aan de voorste groep. In dat groepje was ook de Pool Majka aanwezig. Dumoulin zijn werk zat erop en later kreeg de Nederlander van Sunweb ook te maken met materiaalpech en kwam hij niet meer in aanmerking voor een goed klassement.

Met nog vier kilometer te gaan demarreerde López. De Colombiaan van Astana sloeg meteen een gat op de andere in de voorste groep. Op drie kilometer had Valverde lang genoeg gewacht en ging in de tegenaanval en zou meteen het gat met López dichten. De twee werkte in het vervolg van de etappe goed samen, waarna Valverde in de sprint te snel was voor de Colombiaan.

Alaphilippe kwam als derde op vijftien seconden over de streep voor Majka. Ook Kelderman zou in dezelfde tijd als de Fransman en de Pool als vijfde binnen komen. Naast Kelderman zou er met Antwan Tolhoek nog een Nederlander in de top tien van de daguitslag. De renner van LottoNL-Jumbo werd op 55 seconden tiende.

Valverde wist naast de etappezege ook het eindklassment binnen halen. Kelderman werd op zeventien seconden tweede, voor López die op 29 seconden zou eindigen.

Ook de koelkast handelt in virtueel geld

Waar geld is, zijn criminelen. Dat geldt in de echte wereld, maar ook online. De nieuwste trend: cryptojacking, oftewel stiekem gebruik maken van andermans systemen om virtueel geld te winnen. Het is een industrie die steeds groter wordt, net als de wereld van virtueel geld zelf.

Cryptojacking is een samenvoeging van cryptocurrency (virtueel geld) en hijacking (kapen). Cryptojacking kan bijvoorbeeld door een schadelijk programmaatje te installeren op een computer via een gat in de beveiliging. Een andere manier is door de code van een website iets aan te passen, zodat de computer van een nietsvermoedende bezoeker stiekem aan het werk wordt gezet. Dat gebeurde onlangs bij tientallen gemeentesites, waar een hulpmiddel besmet bleek. Hoe vaak het precies gebeurt, is nauwelijks te controleren. Maar in cybercrime geldt: als het mogelijk is en geld oplevert, gebeurt het. En wat meer geld oplevert, gebeurt vaker.

Er is nog een derde manier, en volgens beveiliger Trend Micro is die in opkomst: het kapen van slimme apparaten. In huizen en bedrijven zijn steeds meer geavanceerde koelkasten, thermostaten, bewakingscamera's, printers, babyfoons en speelgoed te vinden. Zij hebben geen enorme rekenkracht, maar het gaat wereldwijd om tientallen miljarden apparaten die vaak niet al te best beveiligd zijn. Vroeger werden ze aan elkaar gekoppeld voor DDoS-aanvallen om sites plat te leggen, maar nu kiezen cybercriminelen "een andere route", zegt Trend Micro. De apparaten slaan op commando samen aan het rekenen om geld op te leveren, buiten de eigenaar om.

Glazen bol
Cryptojacking bloeit omdat er geen duidelijk slachtoffer is. Er wordt niets gestolen of platgelegd en een apparaat dat virtuele munten delft, blijft gewoon werken. Het eten zal niet bederven in een gekaapte koelkast en een router wordt hooguit een klein beetje trager. Mensen voelen daardoor geen aandrang om het te voorkomen. "De meeste mensen begrijpen wel dat hun computer een virus kan oplopen, maar ze zijn zich niet bewust van de risico's die andere apparaten lopen. Elk apparaat dat op het internet is aangesloten, is in feite een kleine computer en is dus een mogelijk doelwit om te misbruiken, dus ook voor het delven van virtueel geld", aldus Rense Buijen, technisch directeur van Trend Micro.

Wat de toekomst brengt, is niet te voorspellen. Buijen: "Het is echt in de glazen bol kijken. Het kan zijn dat de markt van virtuele munten instort en het niet meer loont om het uit te buiten. Maar wij denken dat het blijft toenemen, dat criminelen zich blijven bemoeien met virtueel geld en dus ook met cryptojacking."

Ook de koelkast handelt in virtueel geld
Ook de koelkast handelt in virtueel geld (Foto: BuzzT)

Uitslag Ajax - ADO Den Haag

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Ajax en ADO Den Haag. De Amsterdammes verspeelden twee dure punten in de strijd om de titel, het kwam in eigen huis niet verder dan 0-0. 

AFC Ajax

0 - 0

ADO Den Haag

 
 Gele kaart: Tagliafico, Onana, Eiting, (AFC Ajax), David, Beugelsdijk, Johnsen, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.822
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
De Ligt
F.de Jong
Tagliafico
Ziyech
Eiting (De Wit/85)
v.d.Beek
Neres
S.de Jong (Cassierra/ 76)
Kluivert (Younes/85)
  Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Immers
El Khayati (Gorter/89)
Bakker
David (Hooi/46)
Johnsen
Falkenburg (Duplan/ 77)

Parijs verijdelde sinds januari twee aanslagen

Frankrijk heeft sinds begin 2018 twee aanslagen verijdeld. Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb zei dat de voorbereiders van de terreuracties het hadden gemunt op een sportaccommodatie en op legerpersoneel.

Hij zei dat de voorbereiders van de terreuracties wilden toeslaan in het zuiden en westen van Frankrijk, maar hij wilde geen concretere informatie geven.

Volgens de Franse zender BFMTV zijn twee verdachten op 16 januari aangehouden.

Parijs verijdelt sinds januari twee aanslagen
Parijs verijdelde sinds januari twee aanslagen (Foto: ANP)

NHL: Fins-Russisch topduo stopt opmars Penguins

De ijshockeyers van de Florida Panthers hebben in de NHL een einde gemaakt aan de opmars van de Pittsburgh Penguins. De Pens wonnen zes keer op rij, maar in het BB&T Center in Sunrise waren de Panthers te sterk.

De show werd bij de Panthers vooral gestolen door het levensgevaarlijke Fins-Russische aanvalsduo Aleksander Barkov en Yevgeni Dadonov. Laat in de eerste periode schoot Dadonov de Panthers op een 2-1 voorsprong, op aangeven van zijn jonge Finse ploeggenoot.

De Panthers scoorden nog twee keer in de tweede periode, maar Evgeni Malkin hield de Penguins met twee goals en een assist in de wedstrijd: 4-3. Barkov stelde Dadonov echter nog eens in staat om te scoren, maar Patrick Hornqvist en Bryan Rust brachten de bezoekers op gelijke hoogte.

Toch stegen Barkov en Dadonov nog één keer boven zichzelf uit. De Fin gaf wederom voor aan zijn Russische teamgenoot en die werkte het karwei ook dit keer af: 6-5, wat tevens de eindstand bleek.

Uitslagen NHL zaterdag
Ottawa Senators - Philadelphia Flyers 3-5
Calgary Flames - Colorado Avalanche 5-1
New Jersey Devils - New York Islanders 2-1
Columbus Blue Jackets - Chicago Blackhawks 3-2
Dallas Stars - Winnipeg Jets 3-5
Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes 3-1
Florida Panthers - Pittsburgh Penguins 6-5
Montreal Canadiens - Tampa Bay Lightning 3-4 SO
Toronto Maple Leafs - Boston Bruins 4-3
Washington Capitals - Buffalo Sabres 5-1
Arizona Coyotes - Anaheim Ducks 2-0
Los Angeles Kings - Edmonton Oilers 3-4

De hoogtepunten van de dag (Bron: YouTube)

Robben: "Dat had ik niet moeten zeggen"

Arjen Robben sprak na de zege van Bayern München op Besiktas zijn onvrede uit over zijn rol als invaller. De buitenspeler komt daar nu op terug.

Robben liet merken dat hij niet blij was met het feit dat hij tegen de Turken afgelopen week op de bank begon. "Ik had die zin over mijn gevoelens en gedachten niet uit moeten spreken. Maar als speler kun je soms boos zijn. Dat moet ook", vertelt hij nu aan TZ.

"Ik heb veel respect voor de trainer. Het is waanzinnig, wat hij hier allemaal presteert." Robben zei na de 5-0 tegen Besiktas dat ieder woord over zijn reserverol er één te veel was. "Als ik nu mijn emoties de vrije loop laat, zit ik morgen op het kantoor van Brazzo (Hasan Salihamidzic, technisch directeur, red.) of meneer Rummenigge."

In tegenstelling tot dinsdag kreeg Robben van trainer Jupp Heynckes zaterdag wel een basisplaats. Voor eigen publiek kwam Bayern München niet verder dan 0-0 tegen Hertha BSC. De voorsprong op Borussia Dortmund, dat maandag nog in actie komt, is nog steeds groot, namelijk twintig punten.

President Mexico mijdt VS na gesprek met Trump

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto ziet voorlopig af van zijn voorgenomen reis naar Washington. Peña Nieto zou de VS in februari of maart bezoeken, maar The Washington Post meldt dat het Mexicaanse staatshoofd dat plan heeft uitgesteld na een ongemakkelijk telefoongesprek met Donald Trump.

Volgens The Washington Post hebben Trump en Peña Nieto afgelopen week ongeveer 50 minuten gesproken over de muur die de Amerikaanse president wil bouwen om immigratie uit Mexico tegen te houden. Volgens een Mexicaanse regeringsmedewerker werden de twee presidenten het niet eens en verloor Trump zijn geduld. Amerikaanse functionarissen zeiden dat Trump geïrriteerd en gefrustreerd was, omdat Peña Nieto verlangde dat zijn ambtgenoot publiekelijk zou verklaren dat Mexico de muur tussen de twee landen niet wil betalen.

Trump heeft steeds gezegd dat het buurland moet opdraaien voor de kosten van de bouw van de muur.

President Mexico mijdt VS na gesprek met Trump
President Mexico mijdt VS na gesprek met Trump (Foto: ANP)

NBA: Geweldige Lillard speelt Trail Blazers naar winst tegen Suns

Basketballer Damian Lillard heeft weer een uitstekend avondje achter de rug. De speler van de Portland Trail Blazers hielp zijn ploeg met een spetterend optreden langs de Phoenix Suns.

In Phoenix hadden de Blazers het vooral dankzij een zwak derde kwart erg lastig. In de slotfase moest een achterstand weggewerkt worden en dat werd een taak voor Lillard, die sowieso een lekkere wedstrijd speelde.

Hij bracht de Blazers met een fraaie score op gelijke hoogte en met een heerlijke actie maakte hij in de slotseconde de winnende score: 104-106. Lillard kwam uiteindelijk uit op veertig punten en tien rebounds tegen de nummer laatst van de conference.

Uitslagen NBA zaterdag
Philadelphia 76ers - Orlando Magic 116-105
Miami Heat - Memphis Grizzlies 115-89
New York Knicks - Boston Celtics 112-121
Golden State Warriors - Oklahoma City Thunder 112-80
Minnesota Timberwolves - Chicago Bulls 122-104
Phoenix Suns - Portland Trail Blazers 104-106
Utah Jazz - Dallas Mavericks 97-90
Sacramento Kings - Los Angeles Lakers 108-113

De beste plays van de dag (Bron: YouTube)

23e Olympische Spelen afgesloten in Pyeongchang

De 23e Olympische Winterspelen zijn zojuist afgesloten in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. Om 13.40 sloot Thomas Bach, de voorzitter van het IOC, de Olympische Spelen af, na een mooie sluitingsceremonie in het olympisch stadion.

De atleten mochten al vroeg in het programma het stadion betreden. Eerst kwamen de vlaggendragers namens elk land het olympisch stadion binnen, waar Nederland werd vertegenwoordigd door de meest succesvolle Nederlandse olympiër ooit: Ireen Wüst. Daarna volgden de vertegenwoordigers van de 92 deelnemende landen, die daarna een plekje een plekje op de tribune mochten gaan opzoeken.

Zij zagen daar eerst nog twee medailleuitreikingen voor de dertig en vijftig kilometer langlaufen en mochten toen gaan kijken en luisteren naar een mooi staaltje Zuid-Koreaans vermaak. Daarna werd de olympische vlag overgedragen aan China, waar de volgende Winterspelen (Peking) gehouden zullen gaan worden. Zij mochten zich vervolgens naar goede traditie gaan voorstellen en deden dit met een spectaculair schouwspel.

Daarna was het aan Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, die mooie woorden had voor de sporters en de organisatie. "De Spelen van Pyeongchang zijn de Spelen van de verlegde horizon. De sporters zijn de ware ambassadeurs van ons optimisme. Bedankt dat jullie, net als de organisatie, onze horizon hebben verlegd." Daarna werd het publiek in het stadion en voor de buis getrakteerd op nog meer zang en dans, voordat het olympisch vuur werd gedoofd.

Er zat nog een Nederlands tintje aan het slot van de ceremonie, want DJ Matrin Garrix mocht nog even een show weggeven in het stadion. Daarbij kwamen de sporters weer terug het middenterrein op, om de Spelen al feestend af te sluiten. 

Voor Nederland waren de Spelen erg succesvol met twintig medailles. Er werden acht gouden, zes zilveren en zes bronzen medailles veroverd. Zestien van die medailles kwamen van het langebaanschaatsen en vier werden er behaald bij het shorttrack. De gouden schaatsmedailles werd behaald door: Kjeld Nuis (1.000 en 1.500 meter), Sven Kramer (5.000 meter), Ireen Wüst (1.500 meter), Jorien ter Mors (1.000 meter), Carlijn Achtereekte (3.000 meter) en Esmee Visser (5.000 meter). Het laatste goud werd behaald bij het shorttrack, daar was Suzanne Schulting de beste op de 1.000 meter.

Thomas Bach mocht de olympische vlag overdragen naar Peking. (Pro Shots/Action Images)
Thomas Bach mocht de olympische vlag overdragen aan Peking. (Pro Shots/Action Images)

De Jong over Zoet: "Het was inderdaad bizar"

PSV verspeelde vorig seizoen punten in De Kuip door een blunder van Jeroen Zoet. Luuk de Jong hoopt zondag op een revanche.

Door een opmerkelijke goal verloor PSV vorig seizoen met 2-1 in De Kuip. Zoet bracht redding op een inzet van Jan-Arie van der Heijden, maar trok de bal vervolgens zelf over de doellijn. Door de doellijntechnologie werd waargenomen dat de bal over de lijn was en Feyenoord met een treffer bijschrijven.

Zondag staat PSV opnieuw in De Kuip tegenover Feyenoord en De Jong wordt herinnerd aan het incident. "Deze wedstrijd komt er weer aan en dan hoor je de verhalen er weer een beetje over. Het was inderdaad een bizar moment", vertelt De Jong in gesprek met De Telegraaf.

De Jong aast op een revanche. "Maar het was vorig jaar. Dit jaar gaan we ervoor zorgen dat we wel die punten pakken. We willen gewoon revanche nemen na die wedstrijd. Dat willen we heel graag met het oog op het kampioenschap."

Salih Muslim opgepakt in Praag

De voormalige co-voorzitter van de PYD Salih Muslim is gisteren opgepakt in Praag, dat melden Turkse autoriteiten. Turkije heeft Tsjechië gevraagd om de arrestatie te verrichten.

Salih Muslim, die recent nog de co-voorzitter was van de PYD, staat in Turkije op de lijsten van meest gezochte terroristen. Hij werd gezocht omdat hij aan het hoofd stond van een door Turkije erkende terroristische organisatie. Tsjechië heeft Turkije gevraagd om uitleveringspapieren voor het geval dat Praag Muslim gaat uitleveren.

De rechter in Tsjechië gaat bepalen in hoeverre Muslim schuldig is en of hij nog vastgehouden moet worden.

Nederlander niet blij met schrappen referendum

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het niet goed dat het raadgevend referendum wordt afgeschaft. Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 59 procent van de ondervraagde mensen het geen juist besluit vindt.

Onder hen zijn volgens De Hond opvallend veel (54 procent) CDA-stemmers. Het CDA stemde in de Tweede Kamer voor afschaffing van het referendum. D66-stemmers zijn verdeeld over het besluit. Het raadgevend referendum kwam er mede door D66, maar die partij schaft het nu ook weer af. 63 procent van de ondervraagden die D66 stemmen kan zich er in vinden, 31 procent is het er niet mee eens.

Nederlander niet blij met schrappen referendum
Nederlander niet blij met schrappen referendum (Foto: ANP)

Brands: "Het is natuurlijk ook wel een ratje"

PSV vindt dat Hirving Lozano met een schorsing van drie wedstrijden zwaar gestraft is, al erkent Marcel Brands dat de aanvaller geen lieverdje is.

Lozano deelde tijdens het duel met Heerenveen een ellenboog uit, waarna hij met een rode kaart van het veld werd gestuurd. De aanvaller werd drie wedstrijden geschorst voor het incident en mist zondag de topper met Feyenoord.

PSV ging zonder succes in beroep. Brands verklaart waarom PSV naar de tuchtcommissie stapte. "Het is een speler die heel veel overtredingen te verwerken krijgt. In dat opzicht doet hij ook weleens wat verkeerd, want het is natuurlijk ook een ratje”, vertelt Brands bij De Tafel van Kees.

"Maar aan de andere kant had dit ook makkelijk voorkomen kunnen worden. Als er gewoon gefloten werd bij de eerdere overtreding, dan was er niets aan de hand. De hele wedstrijd was de arbitrage een beetje warrig. Dan zie je na de wedstrijd rapporten en dan besluiten we om toch naar Zeist te gaan om het te laten beoordelen."

Aanvallen op Ghouta ondanks VN-resolutie

De aanvallen door het Syrische regeringsleger op Oost-Ghouta bij Damascus zijn zondag doorgegaan. Dat gebeurde ondanks de resolutie voor een staakt-het-vuren die zaterdag werd aangenomen door de Veiligheidsraad van de VN.

In de eerste uren nadat de raad de resolutie unaniem had aangenomen, namen de aanvallen iets af. Maar volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten waren er zondag weer luchtaanvallen en artilleriebeschietingen. Een vrouw kwam daardoor om het leven.

De vijftien leden van de Veiligheidsraad stemden zaterdag in met een resolutie die voorziet in een wapenstilstand van dertig dagen in heel Syrië.

Aanvallen op Ghouta ondanks VN-resolutie
Aanvallen op Ghouta ondanks VN-resolutie (Foto: ANP)

Van Persie was bijna PSV'er: "Het is niet rondgekomen"

Robin van Persie verliet Feyenoord in 2004 voor Arsenal, maar ook PSV toonde op dat moment interesse in de aanvaller.

De Nederlander kende als jong talent een sterke start bij Feyenoord, maar omdat hij niet op zijn favoriete positie speelde raakte hij het zat bij de club. Hij werd gelinkt aan verschillende clubs, waaronder PSV.

"Dat kan ik me niet meer herinneren", grapt Van Persie in gesprek met de NOS. "Of het serieus was? Het is niet rondgekomen en ik ben naar Arsenal gegaan. Daar ben ik achteraf erg blij mee." Wel was hij dicht bij een overstap naar PSV, zo legde hij destijds uit.

"Mijn begeleiding en vader hebben op me ingepraat dat ik naar PSV moest gaan, maar ik was niet te stoppen. PSV was een heel goede optie. Ik ben fantastisch ontvangen door Arnesen, zijn vrouw en Hiddink. Het was echt een positief verhaal, maar als Arsenal dan komt... Dat is een droomclub, daar hoefde ik niet lang over te denken", vertelde hij na zijn presentatie bij Arsenal.

Inmiddels is Van Persie terug bij Feyenoord en neemt hij het zondag met zijn ploeg op tegen PSV. In De Kuip treffen beide ploegen elkaar zondagmiddag om 14:30 uur.

Hagenaar aangehouden voor bedreiging

Agenten hebben zondagochtend rond 7:00 uur op de Rodenbachstraat in Den Haag een 30-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een bedreiging met een steekwapen. Bij zijn arrestatie loste de politie een waarschuwingsschot.

Een getuige van het incident belde de politie. In een woning aan de Goeveneurlaan zou een ruzie zijn. Omdat de 30-jarige verdachte de woning niet wilde verlaten, ontstond er een worsteling tussen de 30-jarige man en een vrouw. Tijdens deze worsteling raakte de vrouw gewond. Zij is per ambulance met verwondingen aan haar arm naar het ziekenhuis vervoerd.

Toegesnelde agenten namen vanwege het mogelijke steekwapenbezit geen enkel risico. Toen zij in de woning arriveerden, vluchtte de verdachte met een steekwapen de woning uit. Omdat de verdachte geen gehoor gaf aan de aanwijzingen van de politie, loste een agent een waarschuwingsschot. Na een achtervolging te voet, hielden agenten de man in de Rodenbachstraat aan. De Hagenaar zit nog vast.

Hagenaar aangehouden voor bedreiging (foto:stockfoto politie.nl)
Hagenaar aangehouden voor bedreiging (foto:stockfoto politie.nl)

Locadia: "Het is een gekke manier om zo te debuteren"

Jürgen Locadia debuteerde zaterdag voor Brighton and Hoven Albion in de Premier League en wist direct het net te vinden voor zijn ploeg.

Daarmee bekroonde Locadia zijn debuut met een treffer. Toch had hij zijn debuut misschien iets anders voorgesteld. Acht minuten voor tijd kwam hij als invaller binnen te lijnen tegen Swansea City. Brighton won het duel met 4-1.

"Het is een gekke manier om zo te debuteren. Dit is een speciaal moment waar ik van droomde. Ik had het altijd al in mijn hoofd zitten om in de Premier League te spelen", vertelde Locadia na afloop tegenover BCC Sports.

De oud-speler van PSV merkt dat hij nog moet wennen aan het voetbal in Engeland. "Ik moet me nog wel aanpassen aan het tempo en ik doe ook meer aan krachttraining dan in Nederland. Sinds december had ik niet meer gespeeld, dus het is heel mooi hoe het de laatste wedstrijden gaat."

Cocu: "Ik zoek vooral een speler die een goal kan maken"

Phillip Cocu kan de komende weken niet beschikken over Hirving Lozano en de oefenmeester moet op zoek naar een vervanger voor de Mexicaan.

De trainer heeft verschillende mogelijkheden. Gaston Pereiro, Donyell Malen en Albert Gudmundsson kunnen als buitenspeler spelen, maar ook Mauro Júnior of Bart Ramselaar kunnen worden doorgeschoven.

Cocu heeft een belangrijke voorwaarde voor de speler die Lozano gaat vervangen. "Ik zoek vooral een speler die een goal kan maken", vertelt Cocu tegenover NOS. "Die creatief is, iets kan creëren, een man kan uitspelen en rendement heeft in zijn spel. Want Lozano is heel belangrijk met zijn rendement. Ik probeer het in te vullen met iemand die dat ook in huis heeft."

Het is nog de vraag wie zondag de vervanger wordt van Lozano. PSV staat voor een lastig en belangrijk duel. Om 14:30 uur neemt de ploeg het in De Kuip op tegen Feyenoord.

Berghuis: "We moeten onszelf niet de put in praten"

Als het aan Steven Berghuis ligt, gaat Feyenoord voor de Eredivisie én voor de KNVB Beker. De buitenspeler snapt niet waarom er gekozen moet worden.

Feyenoord neemt het zondag op tegen PSV en staat woensdag voor een belangrijk bekerduel met Willem II. Omdat de Rotterdammers de hoop op de titel hebben opgegeven, is de KNVB Beker de enige prijs die nog veroverd kan worden. Toch vindt Berghuis ook het duel met PSV belangrijk.

"Teksten als 'de titel is weg, dan maar de beker', daar kan ik niets mee. Die beker moet je altijd willen winnen. Het kampioenschap staat er los van. Alles er uithalen, dat moet het doel zijn", vertelt Berghuis tegenover het Algemeen Dagblad.

Berghuis is gemotiveerd om iedere prijs te pakken en laat zich graag inspireren. "Ik kijk graag naar documentaires van topsporters als Conor McGregor, die Ierse MMA-vechter, en basketballer LeBron James. Hoe zij met zoveel passie alles erin stoppen om het maximale eruit te halen. Plezier én keihard werken, daar gaat het om. Daar moet je naar toe groeien. Vroeger kwam ik wel eens bij de McDonalds, dat doe ik niet meer."

Berghuis slaagde er niet in om in de Premier League te slagen en hij begrijpt waarom het verschil tussen de Eredivisie en de buitenlandse competities zo groot is. "Dat wij al diep onder de grond liggen en de rest er heel ver boven. Dat de eredivisie achterblijft, is verklaarbaar. Dat heeft puur met geld te maken. FC Basel wordt vaak als het voorbeeld gegeven hoe het zou moeten zijn. Maar ook zij kwamen er niet aan tegen Manchester City, net als wij. We moeten onszelf niet de put in praten."

Fun met Funda #89 - Wonen in een kringloopwinkel

In het blije plaatsje Blije in Friesland vinden we deze spotgoedkope woonboerderij. Volgens Funda is het object "uitermate geschikt voor mensen die een pension, zorgboerderij, Bed & Breakfast of minicamping willen beginnen". Als we echter een kleine rondgang door de woonboerderij maken wordt al snel duidelijk dat er volgens ons beter een kringloopwinkel van gemaakt kan worden. Loopt u met ons mee? 

Liever alle foto's op één pagina? Check dan snel de laatste pagina! 

Je eigen kringloopwinkel  (Foto: Funda)
Je eigen kringloopwinkel (Foto: Funda)

Frijns met Audi Sport Team Abt in DTM

Eind januari werd bekend dat Robin Frijns komend seizoen voor Audi deel gaat nemen aan de Deutsche Tourenwagen Masters. Zaterdag maakte Audi de exacte teamindeling bekend. De Limburger zal uitkomen voor het Audi Sport Team Abt.

Frijns vervangt bij Team Abt Mattias Ekström. De Zweed gaat zich volledig richten op het WK rallycross. Bij de indeling van de overige coureurs zijn geen veranderingen zodat de Zwitser Nico Müller teamgenoot is van Frijns.

“Geen twijfel, het motto 'never change a winning team' is niet nieuw.” vertelde Dieter Gass, hoogste baas bij Audi Motorsport. “Als je afgelopen seizoen alle drie de DTM-titels pakt en de vier hoogste plaatsen in het kampioenschap bezet dan is er geen reden om veel te wijzigen. Daarom neemt onze rookie Robin Frijns het stuur over van Mattias Ekström bij Abt. De andere twee rijdersbezettingen bij Phoenix en Rosberg blijven ongewijzigd. Ik ben overtuigd dat we perfect in staat zijn om onze titel te verdedigen.”

Audi Sport Team Abt
#4 Robin Frijns
#51 Nico Müller

Audi Sport Team Phoenix
#77 Loïc Duval
#99 Mike Rockenfeller

Audi Sport Team Rosberg
#33 René Rast
#53 Jamie Green

Wereldzaadbank krijgt nieuwe ingang

De Wereldzadenbank op het Noorse eiland Spitsbergen, die maandag precies tien jaar bestaat, krijgt een nieuwe ingang. Die moet de ongeveer een miljoen zaden die daar nu liggen beter beschermen.

Eind 2016 werd in de ingang water ontdekt. Door de uitzonderlijk hoge temperaturen en regen eind dat jaar was water de ingang van de kluis binnengestroomd. Het vocht was niet verder gekomen doordat het was bevroren maar wetenschappers begonnen zich daarna zorgen te maken.

Besloten is nu een nieuwe waterdichte ingang aan te leggen. Apparatuur die warmte kan afgeven wordt in een apart gebouw ondergebracht. Het werk begint volgende maand en duurt naar verwachting tot mei volgend jaar.

De Wereldzadenbank is opgericht om in het geval van een enorme ramp toch weer zaden te kunnen planten. De kluis bevindt zich op een diepte van 120 meter in een berg in de buurt van Lonyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen.

Wereldzadenbank krijgt nieuwe ingang
Wereldzadenbank krijgt nieuwe ingang (Foto: ANP)

Svitolina opnieuw de beste in Dubai

Elina Svitolina heeft het WTA-toernooi van Dubai op haar naam geschreven. De tennisster uit Oekraïne won in de finale in twee sets van de Russische Daria Kasatkina: 6-4, 6-0. Svitolina had vorig jaar ook al de winst gepakt in Dubai.

Voor de 23-jarige Oekraïense was het al haar tweede toernooizege van het jaar. Eerder dit jaar was ze de sterkste in Brisbane. In de halve finale was Svitolina in twee sets te sterk voor de Duitse Angelique Kerber. In de andere halve finale was Kasatkina verrassend te sterk voor Garbiñe Muguruza, de nummer drie van de wereld.

Kiki Bertens kwam ook in actie op het toernooi van Dubai, maar de Nederlandse lag er al in de eerste ronde uit tegen de Chinese Qiang Wang.

Eindelijk olympisch goud Russische ijshockeyers na krankzinnige finale

De Russische ijshockeyploeg heeft voor het eerst in 26 jaar eindelijk weer olympisch goud veroverd. In het Gangneung Hockey Centre werd in een werkelijk krankzinnige finale afgerekend met Duitsland, de verrassing van het toernooi.

Het ging lang redelijk gelijk op, maar met 0,5 seconden op de klok in de eerste periode schoot Slava Voynov de Russen toch nog met een voorsprong de kleedkamers in. Felix Schütz bracht Duitsland echter weer langszij, waarna het lang knokken was om überhaupt serieuze aanvallen op touw te zetten.

Het bleef dan ook lang 1-1, tot een kleine zeven minuten voor tijd. Met een parel van een schot ramde Nikita Gusev de puck in de bovenhoek achter Danny aus den Birken, waarmee de Russen toch weer op voorsprong kwamen: 2-1.

Echt lang konden de Russische fans niet uit hun plaat gaan, want voor ze goed en wel weer op de banken zaten had Dominik Kahun de gelijkmaker in het doel van goalie Vasily Koshechkin liggen. Sterker nog, niet veel later tekende Jonas Müller zelfs voor de Duitse voorsprong: 3-2.

Met twee minuten te gaan moest Rusland het nog met een speler minder doen ook, maar de Duitsers vergooiden de power play volledig: Man of the Match Gusev schoot de 3-3 alsnog binnen en na nog een gierend spannende minuut moest overtime gespeeld worden.

Na tien spannende minuten in overtime ging het sprookje van de Duitsers dan toch nog uit. Na twee goals gaf Gusev ook zijn tweede assist, en hij stelde toptalent Kirill Kaprizov in staat de golden goal te maken: 4-3, waarmee het goud eindelijk binnen was.

De laatste keer dat de Russen, die als de Sovjets decennia domineerden, het goud wonnen was in 1992. Opvallend genoeg was dat destijds, vanwege het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, ook onder neutrale vlag.

Wapenclub NRA steeds meer geboycot door bedrijven

De gekkies van de Amerikaanse wapenlobbyclub NRA (National Rifle Association) liggen steeds meer onder vuur. Na tientallen schietpartijen op onder meer scholen zijn veel Amerikanen het spuugzat dat hun kinderen tegen alles beschermd worden (tepels en bepaalde woorden bijvoorbeeld) behalve tegen vuurwapens. De NRA ligt vooral onder vuur omdat deze actief blijft lobbyen om het bezit van vuurwapens vooral NIET aan banden te leggen. 

De landelijke actie om de NRA te boycotten begint dan ook zijn vruchten af te werpen. Zo heeft een grote verzekeringsmaatschappij de verzekering die NRA leden beschermt tegen aanklachten van mensen die ze neerschieten (ja, echt ) deze verzekering geschrapt en verdwijnt ook de sponsoring van VISA en hun 'NRA Credit Card'.

De twee grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen Delta en United Airlines hebben nu besloten om de banden met de Nationale Rifle Associaton te verbreken. Zo krijgen leden van de NRA vanaf nu geen korting meer op vluchten naar het jaarlijkse NRA-congres. Ook willen zij alle verwijzingen naar hun eigen maatschappij van de website van de NRA af hebben.

Eerder besloten autoverhuurders Avis, Hertz en Enterprise, de Best Western-hotelketen en tientallen andere bedrijven de banden te verbreken met de NRA.


Met de paplepel ingegoten...

Langlaufster Bjørgen schrijft geschiedenis met totale overmacht

Langlaufster Marit Bjørgen heeft de laatste gouden medaille van de Olympische Spelen in Pyeongchang gewonnen. Op de 30 kilometer klassieke stijl stond totaal geen maat op de Noorse, die met minuten smeet alsof het niks was. Het was de achtste gouden medaille in Bjørgen's olympische carrière, waarmee ze - samen met vier keer zilver en drie keer brons - biatleet Ole Einar Bjørndalen is gepasseerd als meest succesvolle winterolympiër ooit. 

Het tempo in de groep werd al redelijk vroeg langzaam opgeschroefd door de Noorse, Zweedse en Finse dames, waardoor na 7,5 kilometer onder het moordende tempo van Marit Bjørgen nog maar zeven dames haar - met moeite - konden volgen: landgenote Ingvild Flugstad Østberg, Charlotte Kalla en Stina Nilsson namens Zweden, Kerttu Niskanen en Krista Pärmäkoski uit Finland, de Oostenrijkse Teresa Stadlober en Jessica Diggins uit de VS.

Amper twee kilometer later moest iedereen die geen Bjørgen heette al afhaken en de Noorse grand dame ging er vandoor. Wat volgde was een one-woman-show van ongekende proporties: de Noorse bleef maar gaan en voor we met de ogen konden knipperen had ze meer dan een minuut voorsprong gepakt, een gigantisch verschil. 

Hét beeld van de wedstrijd: Bjorgen ergens in de verte, helemaal alleen (Pro Shot/Action Images)
Hét beeld van de wedstrijd: Bjørgen ergens in de verte, helemaal alleen (Pro Shot/Action Images)

Ver achter de Noorse werd nog wel om zilver en brons gestreden: na twintig kilometer trok Stadlober ten strijde en de Oostenrijkse sloeg een gat, maar beging vervolgens een van de meest bizarre blunders uit de olympische langlaufgeschiedenis. Stadlober ging namelijk niet rechtdoor, maar sloeg linksaf, zoals in de eerste twee ronden de bedoeling was. In ronde drie moest men echter rechtdoor en dat realiseerde ze zich pas toen ze door had dat er niemand langs het parcours stond.

Stadlober moest zo de weg terug zien te vinden, maar het kwaad was al geschied en na 21 kilometer kwam ze als achtste door, een dikke minuut achter de op plek twee langlaufende Pärmäkoski. De Finse kwam zelf geen moment meer in gevaar, dus alleen achter Bjørgen en Pärmäkoski was nog enige spanning te vinden: Østberg en Nilsson vochten om het brons, wat een prooi werd voor de Zweedse.

Martin Garrix treedt op bij sluiting Spelen

De sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea krijgt zondag een Nederlands tintje. Dj Martin Garrix treedt op, zo maakte hij bekend op Instagram.

"Ik kan niet geloven dat ik morgen de Olympische Spelen mag sluiten", schrijft de dj. "Ik keek in 2004 naar Tiësto toen hij de Spelen mocht openen. Dat inspireerde mij om te gaan doen wat ik nu doe. Nu ik onderdeel ben van de sluitingsceremonie kan ik alleen maar hopen dat ik weer anderen kan inspireren." Op het programma voor de ceremonie vol muziek, dans en kunst staan nog veel meer artiesten. Het thema is The Next Wave.

Tiësto draaide in 2004 bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Athene. Hij begeleidde toen de sporters die één voor één het stadion binnenkwamen met zijn muziek.

Martin Garrix treedt op bij sluiting Spelen
Martin Garrix treedt op bij sluiting Spelen (Foto: ANP)

Sterrenkijkdagen bij heldere hemel en vrieskou

Op zo'n zestig locaties verspreid over Nederland is het publiek dit weekend welkom om naar de sterren te kijken. Via telescopen, maar bij een heldere avond met lichte vorst en in een donkere omgeving ook met het blote oog.

De 42e editie van de Landelijke Sterrenkijkdagen is een initiatief van de KNVWS, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Vorig jaar kwamen er ondanks slecht weer duizenden mensen op af. Voor zowel kinderen als volwassenen is er elk jaar ook een uitgebreid binnenprogramma met workshops, rondleidingen en presentaties.

Onder de deelnemende sterrenwachten zijn het beroemde Eise Eisinga Planetarium in Franeker, Volkssterrenwacht Bussloo en het planetarium in dierentuin Artis in Amsterdam.

Sterrenkijkdagen bij heldere hemel en vrieskou
Sterrenkijkdagen bij heldere hemel en vrieskou (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: overdag zon, 's nachts matige vorst

Vandaag is het op veel plaatsen zonnig, in het noorden en oosten komen er later enkele wolkenvelden voor. In de namiddag en avond kan er in de noordelijke kustgebieden een sneeuwbui vanaf zee binnendrijven. De middagtemperatuur komt uit rond +1°C. De oostelijke, later noordoostelijke wind is matig, aan zee en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig. Door de wind voelt het opnieuw schraal aan.

Komende nacht is het licht tot half bewolkt en kan er in het noordelijk kustgebied nog een enkele sneeuwbui voorkomen. De minima lopen uiteen van -3°C in het noordwesten tot -7°C in het zuidoosten. De wind is noordoost tot oost en matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Maandag overdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. In het Waddengebied blijft een sneeuwbui mogelijk, elders blijft het droog. Het is opnieuw koud met een middagtemperatuur rond of iets onder het vriespunt. De noordoostenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Mijn uitzicht de komende week (Foto: DJMO )
Mijn uitzicht de komende week (Foto: DJMO )

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Fenomenale tweede race World Superbikes in Australië

Motorcoureur Marco Melandri heeft op het circuit van Phillip Island in Australië ook de tweede World Superbikes-race van het jaar gewonnen. Na zijn zege op zaterdag was het voor de Ducati-coureur de tweede Italiaanse dubbelslag in een weekend sinds Melandri dat in september 2014 deed in Spanje.

Jonathan Rea pakte vanaf de tweede plek de leiding bij de start, maar die raakte hij al na een paar bochten kwijt aan een - zoals zo vaak - heerlijk vertrokken Eugene Laverty. Xavi Fores en Chaz Davies streden voorin mee, terwijl de als vierde vertrokken Leon Camier op zijn Honda zowaar met succes Rea verschalkte. Van der Mark kende een lastige start en had zijn zesde plek na één ronde weer terug, maar wel met Marco Melandri en Tom Sykes achter zich.

Laverty sloeg vooraan een gat, maar de Ier schoof onderuit. Davies nam zo de leiding over, voor Fores. Daarachter werd hard gevochten en was het Van der Mark die Rea passeerde, maar zijn plek ook snel weer in moest leveren - eerst aan Rea, daarna aan Melandri - alvorens Rea in de knotsgekke openingsfase ineens weer de leiding pakte.

Van der Mark had het tempo toch weer uitstekend te pakken en de Nederlander zette zijn Yamaha op fraaie wijze binnendoor bij eerst Melandri en vervolgens Rea, die op zijn beurt de derde plek toch terug kon pakken. Hij werd vervolgens ook weer verschalkt door Fores, waarna de Spanjaard, Van der Mark en Rea als eersten naar binnen kwamen voor de vanwege bandenproblemen verplichte pitstop.

Alle anderen kwamen een ronde later naar binnen, waarna de top volledig in elkaar schoof - op debutant PJ Jacobsen na, die een ronde later naar binnen kwam en dus zowaar aan de leiding ging, heel even. De chaos bleef maar doorgaan na de pitstops, want al snel ging Davies onderuit in de vechtende groep, waar Van der Mark wat moeite had zich staande te houden.

Met vijf ronden te rijden streden Fores, Rea en Melandri om plek één, op een seconde gevolgd door Sykes, Camier en Alex Lowes, wiens teamgenoot Van der Mark het lastig begon te krijgen. Bij het ingaan van de slotronde kwamen Rea en Melandri zij aan zij over de streep, waarna een fel gevecht om de zege los kon barsten. 

Die strijd leek een overwinning voor de wereldkampioen op te gaan leveren, maar bij het oprijden van het rechte stuk zat Melandri vol in zijn slipstream. De Italiaan gooide de Panigale naast Rea's Kawasaki en timede dat perfect: Melandri won met 0,021 seconden voorsprong op Rea, terwijl Fores als derde eindigde. Sykes werd vierde, voor Lowes, Camier en Van der Mark.

Bobsleeër Friedrich deelt tweede goud niet, wel gedeeld zilver

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang dubbel goud gepakt. Nadat hij in de tweemansbob het goud nog moest delen met de Canadees Justin Kripps, was het in de viermansbob écht raak voor de Duitser en zijn mannen.

Na de eerste twee runs was al duidelijk dat Friedrich op weg was naar goud en dat veranderde in de afsluitende twee runs op zondag niet. De Duitser ging prima naar beneden en zag zijn leidende positie geen moment in gevaar komen, waardoor hij met remmers Candy Bauer, Martin Grothkopp en Thorsten Margis aan de champagne kon.

Op een dikke halve seconde van Friedrich, een wereld van verschil in de grote viermansbobs, werd het zilver gedeeld door de teams van Nico Walther uit Duitsland en de thuisfavoriet Won Yun-jong. Won had een kleine voorsprong na drie runs, maar Walther kon dat precies inhalen in de laatste afdaling.

Voor Kevin Kuske was het achterin Walther's slee een bijzonder moment: de veteraan won in 2002, 2006 en 2010 bij elkaar al vier keer olympisch goud en één keer zilver, waar nu nog zilver bij is gekomen, een bijzondere score voor een remmer in het bobsleeën.

Friedrich en zijn team op weg naar dubbel olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Friedrich en zijn team op weg naar dubbel olympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Ex-Ajacied Sanogo kost Monaco punten

AS Monaco heeft zaterdag dure punten gemorst in de Ligue 1. De voornaamste achtervolger van Paris Saint-Germain leek drie punten te pakken op bezoek bij Toulouse, maar in de slotfase ging het fout.

Rony Lopes zorgde twee keer voor een Monegaskische voorsprong. Ibrahim Sangaré wist na de eerste treffer van Lopes de gelijkmaker te scoren, maar na de 1-3 was het Stevan Jovetic die de 1-3 aan liet tekenen. 

Toch ging het nog fout voor Monaco. Een penalty, ietwat makkelijk gegeven, werd benut door Andy Delort, waarna het drie minuten voor tijd nog eens raak was: oud-Ajacied Yaya Sanogo, die overigens niet heel lang in Amsterdam speelde, schoot uit de draai de 3-3 tegen de touwen.

Uitslagen Ligue 1 zaterdag
Toulouse - AS Monaco 3-3
Dijon - Caen 2-0
Guingamp - Metz 2-2
Lille - Angers 1-2
Nantes - Amiens 0-1
Stade Rennes - Troyes 2-0

'Geen Russische vlag op sluitingsceremonie Spelen'

Het heeft er alle schijn van dat de Russische sporters die op de Olympische Spelen in Pyeongchang in actie zijn gekomen ook tijdens de sluitingsceremonie niet achter hun eigen vlag aan mogen lopen.

Het uitvoerend comité van het Internationaal Olympisch Comité heeft het advies gegeven om Ruslands schorsing voor de Spelen in stand te houden. Alle IOC-leden zullen zondag voorafgaand aan de openingsceremonie stemmen over het advies, waarna een definitief besluit zal volgen.

IOC-president Thomas Bach liet eerder weten dat het niet hebben van positieve dopingtests een voorwaarde was voor Rusland om tijdens de sluitingsceremonie wél onder eigen vlag te mogen lopen. Curler Alexander Krushelnitskiy en bobsleester Nadezhda Sergeeva gooiden met hun positieve plasjes echter roet in dat eten.

Vanwege het enorme dopingschandaal rond de Spelen van 2014 in Sochi komen sporters uit Rusland in Pyeongchang uit als 'Olympic Athletes from Russia', onder de neutrale, olympische vlag.

Democraten komen met eigen versie memo FBI

De Democraten hebben hun versie van de memo over de rol van de FBI in Russiagate gepubliceerd. In dat tegenmemo staat dat de FBI en het ministerie van Justitie hun positie niet hebben misbruikt bij het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen

In een eerder memo over Russiagate van de Republikeinen werd juist wel beweerd dat de FBI z'n boekje te buiten is gegaan. Volgens de Democraten was dat een ,,duidelijke" poging om het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller in kwaad daglicht te zetten.

President Donald Trump reageerde zaterdag via Twitter op het Democratische memo. ,,De memo is volstrekt politiek. Alle verschrikkelijke dingen die zijn gedaan worden bevestigd."

Democraten komen met eigen versie memo FBI
Democraten komen met eigen versie memo FBI (Foto: ANP)

Derde olympische titel Zweedse curlingvrouwen

De Zweedse curlingvrouwen zijn erin geslaagd om voor de derde keer de olympische titel te verovere. De winnaars van het goud in 2006 en 2010 waren in de finale oppermachtig tegen thuisland Zuid-Korea; 8-3.

Zuid -Korea, liefkozend de garlic-girls genoemd, hadden verrassend de finale bereikt en hadden daarin helaas de zenuwen niet onder controle.  Skip Kim EunJung had geen antwoord op het sterke Zweedse spel van haar collega Anna Hasselborg en was zelf verre van in vorm. 

Zuid -Korea kwam in een kolkend Curling center nog op 1-0 voor, maar vanaf het derde end verloren ze drie ends op rij en stonden op een 2-4 achterstand toen de doodsteek kwam in het zevende end.  Met de voorlaatste steen moest Kim EunJung een freeze spelen tegen een Zweedse steen om een hoge score te voorkomen. 

Daar slaagde ze echter niet in, waarna Hasselborg een simpele takeout kon spelen en drie punten wist te scoren; 2-7. In het achtste end scoorde het thuisland nog de 3-7, maar toen Hasselborg in end negen de 3-8 maakte werd de spreekwoordelijke handdoek gegooid en had Zweden hun titel binnen. 

Canada pakt ijshockeybrons in doelpuntenfestijn

De Canadese ijshockeyploeg heeft de Olympische Spelen toch nog afgesloten met een medaille. Nadat Duitsland in de halve finales verrassend te sterk was, rechtte Canada de rug en werd Tsjechië in de strijd om het brons verslagen.

Het werd een doelpuntrijke wedstrijd, waarin Andrew Ebbett de score na negen minuten opende. Het ging even helemaal los in het Gangneung Hockey Centre, want zestien seconden later tekende Martin Ruzicka al voor de gelijkmaker, maar nog eens vijftien tellen later zorgde Chris Kelly voor de nieuwe Canadese voorsprong: 2-1.

Derek Roy zorgde na ruim een kwartier voor de 3-1, waarna een hele tijd niet gescoord werd. Het laatste kwartier leverde echter weer spektakel op: Ebbett maakt de 4-1, Jan Kovar de 4-2, maar via Kelly en Wojtek Wolski kreeg Tsjechië de genadeklap uitgedeeld. Even was er nog wat hoop na twee snelle goals van Roman Cervenka, maar het bleef bij 6-4.

De Canadese goalie Kevin Poulin raakt zijn helm kwijt (Pro Shots/Action Images)
De Canadese goalie Kevin Poulin raakt zijn helm kwijt (Pro Shots/Action Images)

Pyeongchang Vandaag - zondag 25 februari

De laatste dag van de 23e Olympische Winterspelen is aangebroken. Vandaag komen er geen Nederlanders meer in actie en kunnen we de eindstand in het medailleklassement gaan opmaken. Nederland eindigt deze Spelen met twintig medailles, namelijk acht gouden, zes zilveren en zes bronzen medailles. De laatste bronzen medailles werden gehaald door Irene Schouten en Koen Verweij op het onderdeel massastart in het langebaanschaatsen. 

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
1.05 uur Curling Vrouwen finale Zweden - Zuid-Korea Ja 
1.30 uur Bobslee Mannen viermansbob run 3 Nee
3.15 uur Bobslee Mannen viermansbob run 4 Ja 
5:10 uur IJshockey Mannen finale Rusland* - Duitsland  Ja 
7:15 uur Langlaufen Vrouwen 30km klassiek massastart Ja
12:00 uur Algemeen Sluitingsceremonie Nee

* = Officieel heten ze 'Olympische Atleten uit Rusland'

Prominenten in actie

De ijshockeyfinale zal dit keer gaan tussen Rusland* en de grote verrassing van dit toernooi: Duitsland. Voor het eerst in twintig jaar heeft Rusland de finale bereikt van het olympisch ijshockeytoernooi. In 1992 werd Rusland voor het laatst olympisch kampioen, opvallend daaran is dat zij dat destijds ook onder de neutrale vlag deden, vanwege het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Voor die tijd was de Sovjet-Unie enorm dominant met acht keer goud van 1956 t/m 1992. De druk op de Russen is enorm, er is hen alles aan gelegen om hier olympisch kampioen te worden. 

Duitsland, dat in de geschiedenis van de Spelen twee keer brons haalde in 1932 en 1976, stuntte in de kwartfinale met een zege op tweevoudig olympisch kampioen Zweden. In de halve finale versloeg Duitsland Canada, goed voor negen keer goud, met 4 - 3. De Duitsers zijn de grote outsiders in deze finale, waarbij Rusland de topfavoriet is. 

Bij het laatste onderdeel, de 30km klassieke stijl langlaufen met massastart bij de vrouwen, kan geschiedenis worden geschreven door de Noorse Marit Bjørgen. Mocht zij hier goud pakken, dan is zij de beste olympische winteratleet ooit. Op dit moment staat de biatleet Ole Einar Bjørndalen nog op plaats één met acht gouden, vier zilveren en een bronzen medaille. Bjørgen heeft dan hetzelfde aantal gouden en zilveren medailles, maar heeft in haar carrière twee bronzen medailles meer gehaald. 

Officieel komen ze uit onder neutrale vlag, maar daar hebben de supporters lak aan: de Russische beer, hamer en sikkel, vandaag móet het gebeuren (Pro Shots/Action Images)
Officieel komen ze uit onder neutrale vlag, maar daar hebben de supporters lak aan: de Russische beer, hamer en sikkel, vandaag móet het gebeuren (Pro Shots/Action Images)

Uitslag VVV-Venlo - Vitesse

VVV-Venlo en Vitesse hebben in de Eredivisie de punten gedeeld. Na een eerste helft waarin veel gebeurde stond VVV met 2-1 voor, maar Vitesse kwam vlak na rust langszij. De bezoekers drongen daarna flink aan, maar de thuisploeg hield stand.

VVV-Venlo

2 - 2

Vitesse

10' Hunte
24' Thy
  29' Röseler (e.d.)
48' Mount
 
Gele kaart: Janssen, Seuntjens, (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.168
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Dekker (Promes/85)
Post
Röseler
Janssen
Rutten
Seuntjens
Leemans
V.van Crooy
Thy (Opoku/90+2)
Hunte (Castelen/64)
  Pasveer
Dabo
Kashia
Miazga
Faye
Bruns (Van Bergen/86)
Van der Werff
Mount
Beerens
Castaignos
Foor

Waarom baby's en peuters aandacht nodig hebben als ze huilen.

Toen ik een paar weken geleden iets ging kopen bij de Action hoorde en zag ik een peuter (in een buggy) om hulp schreeuwen. Om mama of papa, dat verstond ik niet precies. Het ging duidelijk niet om een ijsje dat hij wilde hebben. Het klonk niet als frustratie, maar als een dier in nood. Wanhopig. Hij reikte zijn armen.
De moeder gaf hem geen enkele aandacht.

'Donderdag voelt het als min 15 tot min 18'

Het wordt een bitterkoude week. Donderdagochtend staat ons zelfs een gevoelstemperatuur van min 15 tot min 18 te wachten, meldt Weeronline. Vooral van dinsdag tot en met donderdag blijft het volop winter. Dan blijft de temperatuur de hele dag onder het vriespunt.

Maandag begint al bar. Door de schrale noordoostenwind varieert de gevoelstemperatuur van min 12 in de vroege ochtend tot min 7 in de middag. Woensdag lijkt de koudste dag te worden met maxima van rond de min 2 graden. De nacht van woensdag op donderdag wordt de koudste nacht, met minima van rond de min 7.

Vanaf vrijdag wordt het wat minder koud, maar wel is er kans op natte sneeuw en misschien ook ijzel.

'Donderdag voelt het als min 15 tot min 18'
'Donderdag voelt het als min 15 tot min 18' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.