FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 29 november 2017

Julio Poch vrijgesproken

Circa twee uur later dan gepland is bij een rechtbank in Buenos Aires de zitting begonnen waarop vonnis wordt gesproken tegen de Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch en ruim vijftig anderen die worden verdacht van mensenrechtenschendingen tijdens het juntabewind (1976-1983). Tegen Poch is levenslang geëist voor het uitvoeren van dodenvluchten in Argentinië.

Buiten de rechtszaal kan de zitting op een groot scherm worden gevolgd. Het is niet bekend wanneer het vonnis tegen Poch wordt uitgesproken.

De aanklagers verwijten Poch dat hij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig vluchten uitvoerde waarbij tegenstanders van de toenmalige dictatuur vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid. Dat gebeurde vanuit de marineschool (ESMA) in Buenos Aires.

Een van de eersten tegen wie woensdag vonnis werd gesproken was Alfredo Astiz, bijgenaamd de ' blonde engel des doods'. Astiz heeft levenslang gekregen. Hij is schuldig bevonden aan onder meer betrokkenheid bij martelingen en moord. Ten tijde van het militaire bewind werkte Astiz in het complex van de ESMA.

Update 22.48 uur
In Nieuwsuur is zojuist bekendgemaakt dat Julio Poch is vrijgesproken. Verdere informatie ontbreekt vooralsnog, want op de valreep kon geen contact met de correspondent ter plaatse worden gelegd.

Update 23.56 uur
De motivering van de uitspraak zal door de Argentijnse rechtbank pas in maart bekend worden gemaakt. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops wil Poch het land ontzettend graag verlaten. In principe kunnen de aanklagers echter nog hoger beroep aantekenen. Daarom is het onduidelijk of Poch weg mag.

Knoops gaf aan dat de verdediging erop was gestoeld dat Poch als gevechtspiloot helemaal niet de kennis had om de vliegtuigen te besturen die bij de zogeheten dodenvluchten werden gebruikt. Het zou tijdens het proces zijn gelukt om dit aan te tonen.

Zitting over Poch met uren vertraging begonnen
Julio Poch vrijgesproken (Foto: ANP)

Geen toeslag in daluren voor Intercity Direct

Met ingang van de nieuwe dienstregeling op 10 december hoeven reizigers in de rustige uren op werkdagen tijdelijk geen toeslag te betalen in de Intercity Direct. Het gaat om het traject Schiphol-Rotterdam. Het is een tegemoetkoming in verband met de veelvuldige vertragingen van de snelle trein tussen Amsterdam en Breda over de hogesnelheidslijn.

Ook in de weekeinden is de snelle trein toeslagvrij, maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) woensdag bekend. Tijdens de spitsuren blijft de toeslag gehandhaafd om grote drukte te voorkomen.

Eerder was al bekend geworden dat de regeling eind dit jaar in zou gaan. Het geld komt uit de boetepot die NS moest vullen wegens tegenvallende prestaties met de Intercity Direct. Het toeslagvrij reizen gaat door tot de pot leeg is. Naar verluidt zal dat zo'n drie maanden duren.

Geen toeslag in daluren voor Intercity Direct
Geen toeslag in daluren voor Intercity Direct (Foto: ANP)

Grote uitslaande brand in Enschede

In een bedrijfsverzamelgebouw in Enschede is woensdagavond een grote brand uitgebroken. De brandweer rukte met veel wagens uit. In het pand zijn onder meer gasflessen opgeslagen die voor explosies zorgden. Omstanders werden daarom op afstand gehouden.

Het gebouw is volledig in vlammen opgegaan en is ingestort. Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Er is veel rookontwikkeling en stank opgetreden. De rook ging in de richting van de wijk Wesselerbrink. De brandweer heeft omwonenden geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

Biatlete Skardino opent seizoen met eerste zege ooit

In het Zweedse Östersund is woensdag het World Cup-seizoen in het biatlon dan écht van start gegaan. Zondag stonden er al twee estafettes op het programma, maar woensdag was het tijd voor de eerste individuele wedstrijd: de individuele bij de dames over 15 kilometer. Dat is de langste wedstrijd bij de dames, waarin vier keer geschoten wordt - liggend, staand, liggend, staand - en elke misser een strafminuut oplevert in plaats van een strafronde.

In Östersund wil het nogal eens spoken, maar de weergoden waren de biatletes gunstig gezind. Het waaide niet al te hard, wat erin resulteerde dat twaalf van de 102 dames alle twintig doelen wisten te raken, een hoog aantal. De beste daarvan was de 32-jarige Wit-Russische Nadezhda Skardino, die al een jaar of tien meedraait en de laatste jaren een zeer constante subtopper is. Verder dan olympisch brons in 2014 en een paar World Cup-podia kwam ze echter nog nooit, dus voor Skardino is het seizoen begonnen met haar eerste zege ooit.

Plek twee was voor de Noorse Synnøve Solemdal en ook dat zal gevierd worden. De 28-jarige was enkele jaren geleden een van de nieuwe sterren in de World Cup, inclusief twee zeges, maar viel ver terug door blessures, depressies en ander malheur. Solemdal vocht zich echter weer terug in het World Cup-team, kreeg alles op een rijtje en beloonde dat woensdag met foutloos schieten en een fraaie tweede plek op slechts 2,9 seconden van Skardino.

Op twaalf seconden van de Wit-Russische pakte Yuliia Dzhima uit Oekraïne de derde plek, voor landgenote Valj Semerenko, die op dertig seconden eindigde. Ook dat was een mooi resultaat, want Semerenko kreeg eerder dit jaar eindelijk te horen dat ze volledig genezen is van kanker. De jonge Slowaakse Paulina Fialkova had de winst voor het grijpen, maar in haar laatste schietbeurt liet ze één misser noteren. Dat koste haar de zege, want ze eindigde op 32,1 seconden van Skardino. Plek zes was voor de Zweedse Mona Brorsson, die in thuisstad Östersund luid werd toegejuichd.

Ministerie zet geflopte broncode online

Altijd al willen weten hoe zo'n ict-project van de overheid er nou eigenlijk uitziet? Dan is dit je kans. De nieuwe burgerlijke stand gaat niet door, maar het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de broncode woensdag op ontwikkelaarsplatform Github gezet. Anderen kunnen het dan desgewenst gebruiken. Of gewoon een kijkje nemen.

Volgens staatssecretaris Raymond Knops, die over de digitale overheid gaat, is vooraf gecontroleerd of het veilig was om de broncode te publiceren. Later worden ook eerdere versies van het systeem vrijgegeven. Het project hier te vinden: github.com/MinBZK/OperatieBRP.

Aan de Basisregistratie Personen (BRP) is ongeveer vijftien jaar gewerkt. Het moest de opvolger van de huidige Gemeentelijke Basisadministratie worden. In zo'n systeem staan persoonsgegevens als naam, huwelijke staat en woonadres van mensen die in Nederland wonen.

Overheden wilden dat het nieuwe systeem altijd en overal online te zien was. De ontwikkeling werd echter een flop. Het project kostte tientallen miljoenen meer dan begroot. Een speciaal bureau rekende uit dat het register nog een kwart miljard euro extra zou kosten, en zelfs dan was nog niet zeker dat het zou werken.

Ook gemeenten stonden niet te springen, omdat zij dan hun eigen ict-systemen zouden moeten veranderen. In juli van dit jaar trok het ministerie de stekker uit het project.

Broncode geflopte burgerlijke stand openbaar
Ministerie zet geflopte broncode online (Foto: BuzzT)

Zanger The Lion Sleeps Tonight overleden

Mitch Margo, de zanger van de megahit The Lion Sleeps Tonight, is volgens Amerikaanse media overleden. Hij was zeventig jaar. Het nummer werd ook bekend als A-weema-weh, a-weema-weh.

Margo was dertien jaar toen hij met zijn oudere broer en twee anderen het bandje The Tokens oprichtte. Het beroemdst werden ze met The Lion Sleeps Tonight. Dat was hun versie die was samengesteld uit twee andere liedjes: dat van de Zuid-Afrikaanse zanger Solomon Linda (Mbube, dat leeuw betekent) en van The Weavers (Wimoweh).

Het nummer stond in 1961 wekenlang bovenaan de Amerikaanse hitlijsten. Het was ook in Nederland een grote hit.

Zanger The Lion Sleeps Tonight overleden
Zanger The Lion Sleeps Tonight overleden (Foto: BuzzE)

Villas-Boas debuteert in Dakar Rally

Voetbalcoach André Villas-Boas zal in januari zijn debuut maken in de Dakar Rally. De 40-jarige oud-coach van onder meer FC Porto, Chelsea, Tottenham Hotspur en tot afgelopen seizoen Shanghai SIPG stapt vanaf 6 januari in een Toyota Hilux. Zijn bijrijder wordt Ruben Faria, een van de toppers bij de motoren en in 2013 goed voor plek twee in de Dakar.

Villas-Boas wilde op een motor meedoen, maar hij nam advies om te beginnen met auto's toch maar ter harte. "Mijn vriend Alex Doringer, manager van het KTM-team bij de motoren, vertelde me dat ik zeker nog een vol jaar voorbereiding nodig had om op een motor mee te kunnen doen en dat ik beter over deelname met een auto na kon denken", vertelt de Portugees. "Ik heb contact opgenomen met Team Overdrive, en hier ben ik."

Villas-Boas won de Europa League met Porto in 2011 en vertrok vervolgens naar Chelsea, waar hij nog voor het einde van het volgende seizoen vertrok. Via anderhalf jaar bij Tottenham kwam Villas-Boas terecht bij Zenit Sint-Petersburg en het Chinese Shanghai SIPG.

Bijrijder en landgenoot Faria nam vorig jaar afscheid van het leven als full-time coureur op de motor. "Toen André belde of ik met hem mee wilde doen moest ik er wel over nadenken....een seconde of vijf. Het is een geweldige uitdaging en ik denk dat we een goede rally neer kunnen zetten, wat inhoudt dat we elke dag op tijd aankomen."

De 40e editie van de Dakar Rally wordt van 6 tot en met 20 januari gehouden in Peru, Bolivië en Argentinië.

Brabander hackt bedrijf en fopt koper

Een 47-jarige man uit Boxtel wordt internationaal gezocht na een opvallende fraude. Hij heeft mogelijk honderdduizenden euro's buitgemaakt door bij een internationale deal de e-mailaccounts van een Belgisch bedrijf te hacken. Volgens de politie is de man voortvluchtig. De woningen van de Brabander en enkele familieleden zijn woensdag doorzocht.

De man hackte de mailaccounts van een bedrijf in België. Dat stond op het punt vliegtuigonderdelen te verkopen aan een bedrijf in Jordanië. In de mails veranderde de Brabander het rekeningnummer waarop de Jordaniërs geld moesten overmaken. Die roken geen onraad en betaalden.

De fraude kwam aan het licht toen de Belgische verkoper ontdekte dat er geen geld was binnengekomen. Dat bleek te zijn terechtgekomen op rekeningen van de man.

Witwassen
Na ontvangst maakte de Brabander het geld snel over naar meer dan twintig vrienden en kennissen, die het geld opnamen en contant aan hem gaven. Die mensen worden verdacht van witwassen.

Met de verkoop was ruim een bedrag van een half miljoen euro gemoeid. Het is niet bekend hoeveel daarvan al was overgemaakt. Banken hebben ruim 100.000 euro teruggehaald.

Na het bedrog ging de verdachte nog een stap verder. Uit naam van het Belgische bedrijf stuurde hij een mail naar de politie, waarin zogenaamd de aangifte van fraude werd ingetrokken.

Brabander hackt bedrijf en fopt koper
Brabander hackt bedrijf en fopt koper (Foto: BuzzT)

EU trekt regels opvang asielzoekers gelijk

Asielzoekers in de EU moeten overal op dezelfde, passende manier worden opgevangen. De lidstaten moeten vergelijkbare huisvesting en medische zorg bieden, scholing aan minderjarigen en toegang tot de arbeidsmarkt binnen negen maanden na de asielaanvraag.

Dat zijn de EU-landen in Brussel overeengekomen. De nationale overheden mogen asielzoekers met voldoende financiële draagkracht vragen bij te dragen aan de opvang. Minderjarigen horen een voogd toegewezen te krijgen. De geharmoniseerde regels moeten voorkomen dat vluchtelingen op zoek gaan naar een betere opvangplek in een ander land.

In het wetsontwerp krijgen de lidstaten dan ook het recht om asielzoekers in hun bewegingsvrijheid te beperken tot een "geografische zone" of een meldingsplicht in te voeren. Als er een risico is op onderduiken, dan kan de asielzoeker worden gedetineerd.

Parlement
De lidstaten moeten ook een noodplan opstellen voor 'adequate opvang' in het geval zich "onevenredig" veel asielaanvragers melden.

De lidstaten gaan nu onderhandelen met het EU-parlement om de plannen in wetgeving te gieten.

VluchtelingenWerk Nederland liet weten het plan de bewegingsruimte van asielzoekers te beperken "bizar"te vinden. ,,Dat er wordt gesproken over een 'geografische zone' waar vluchtelingen zich niet buiten mogen begeven, baart ons grote zorgen. Vluchtelingen praktisch detineren als ze om bescherming vragen is inhumaan."

EU trekt regels opvang asielzoekers gelijk
EU trekt regels opvang asielzoekers gelijk (Foto: ANP)

LB: Gert (van Samson) rijdt fietser aan

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wilt missen!

Gert Verhulst heeft woensdag in Antwerpen een fietser aangereden. Hij was onderweg naar het Sportpaleis in de Belgische stad waar hij een Samson & Gert-optreden zou geven, zo meldt De Standaard.

Het ongeluk vond rond half twee plaats. Het 33-jarige slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht met lichte verwondingen.

De oprichter van Studio 100 liet weten contact te hebben gehad met het slachtoffer. Hij heeft zijn excuses aangeboden voor het ongeval.

Verhulst zag naar eigen zeggen de fietser niet. Misschien wel omdat hij in trance naar z'n nieuwe danceplaat aan het luisteren was. Of omdat dat pleurisbeest op de stoel naast hem z'n muil niet kon houden.

Gert Verhulst rijdt fietser aan
LB: Gert (van Samson) rijdt fietser aan (Foto: BuzzE)

Nigeria haalt migranten terug uit LibiŽ

De Nigeriaanse autoriteiten halen gestrande landgenoten terug uit Libië vanwege een rel over vermeende slavenhandel. President Muhammadu Buhari noemde de situatie in het Noord-Afrikaanse land "onacceptabel".

"De situatie in Libië, met mensen die als slaven worden verkocht, is verschrikkelijk", schreef Buhari op Twitter. "We zullen alles doen om onze burgers te beschermen. Waar ze ook zijn." De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) meldde dat 239 Nigerianen onlangs vanuit Tripoli naar hun thuisland zijn gevlogen.

In Afrika ontstond grote ophef nadat nieuwszender CNN beelden toonde waarop te zien lijkt te zijn hoe migranten in Libië worden geveild. Burkina Faso riep zijn ambassadeur in Libië terug voor overleg en Rwanda bood aan gestrande migranten uit Libië op te vangen. Ook gingen betogers de straat op in onder meer Mali, Guinee en ook Brussel.

Nigeria haalt migranten terug uit Libië
Nigeria haalt migranten terug uit Libië (Foto: ANP)

Trailer film zonder Spacey vrijgegeven

Producent Sony heeft woensdag een nieuwe trailer gelanceerd van All the Money in the World, de laatste film die acteur Kevin Spacey heeft gedraaid. In de nieuwe trailer is Spacey vervangen voor acteur Christopher Plummer.

Eerder maakte regisseur Ridley Scott al bekend dat hij de opnames met Spacey opnieuw ging draaien met veteraan Christopher Plummer. Dat de film met kerst in de bioscopen te zien moet zijn, vormde geen bezwaar voor Scott. Spacey viel uit de gratie nadat meerdere mannen hem hadden beticht van seksueel ongepast gedrag.

De extra opnames kosten pakweg 10 miljoen dollar, stellen Amerikaanse media. Het drama vertelt over de ontvoering van de kleinzoon van oliebaron J.P. Getty in de jaren zeventig. De oude Getty weigerde in eerste instantie het losgeld te betalen; pas toen de ontvoerders het oor van de tiener afsneden en opstuurden, ging Getty overstag. Spacey speelde de rol van de oliebaron.

Oscar
Eerder maakte ook zender Netflix al bekend de opnames van het zesde seizoen van hitserie House of Cards stil te leggen vanwege de onthullingen over hoofdpersoon en producent Spacey. Het is nog onduidelijk wat er met die serie gaat gebeuren.

In de wandelgangen wordt regisseur Ridley Scott al getipt voor een Oscar voor zijn opmerkelijke besluit de opnames van Spacey opnieuw te maken. Het is de bedoeling dat All The Money in the World vanaf 11 januari in de Nederlandse bioscopen te zien is.


Trailer met Christopher Plummer


Eerdere trailer met Kevin Spacey

Eis: vier jaar cel voor captain No Surrender

Wegens betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie is tegen een Tilburgse captain van motorclub No Surrender woensdag vier jaar cel geëist. De 38-jarige Tilburger Corin Denis stond woensdag terecht samen met drie andere drugsverdachten. Tegen de hoofdverdachte Tilburger Frank W. (45) werd acht jaar celstraf geëist.

Op basis van gesprekken die de politie afluisterde in een beruchte ontmoetingsplaats voor criminelen in Best, werden de verdachten in verband gebracht met drugslabs in Rotterdam, Moergestel en Oud Turnhout (België).

Het drugslab in Moergestel was gevestigd in een pand van een vijfde verdachte die eerder dit jaar een dag voor het geplande begin van de strafzaak vermoord werd gevonden in een uitgebrande bestelbus.

De zaak gaat donderdag verder met pleidooien van de advocaten.

Eis: vier jaar cel voor captain No Surrender
Eis: vier jaar cel voor captain No Surrender (Foto: ANP)

CNN niet naar kerstdiner Witte Huis

CNN gaat dit jaar niet in op de uitnodiging van het Witte Huis voor het kerstdiner. De zender stelt het niet gepast te vinden kerst te vieren "met een president die de persvrijheid en ons onder vuur neemt", zo melden Amerikaanse media.

President Donald Trump geeft in zijn onophoudelijke reeks Twitter-berichten met grote regelmaat af op CNN. De zender zou "fake news" brengen over het Witte Huis en de problemen waar Trump mee worstelt.

Afgelopen weekend haalde Trump weer uit naar CNN en bewierookte hij Fox News, een zender die vaak positief over hem bericht. Er zullen trouwens wel journalisten van CNN aanwezig zijn bij de kerstborrel van het Witte Huis, niet als gast maar om verslag te doen.

CNN komt niet naar kerstdiner Witte Huis
CNN niet naar kerstdiner Witte Huis (Foto: BuzzE)

Dumoulin weet welke grote ronde hij zal rijden, maar vertelt nog niks

Tom Dumoulin weet welke grote ronde hij aankomend jaar zal rijden, maar wil dat nog niet bekend maken. De 27-jarige, die dit jaar de winst pakte in de Ronde van Italië, wil pas in januari bij de ploegenpresentatie van zijn ploeg Sunweb bekend maken. De keuze zal gaan tussen de Giro d'Italia of de Tour de France.

"Ze zijn allebei mooi en allebei niet perfect", laat Dumoulin weten na de Giro-presentatie. "Beiden hebben minder tijdritkilometers dan ik had gehoopt. De Giro ook minder dan vorig jaar. Maar allebei zijn ze uitdagend: de Tour heeft kasseien, de Giro heeft de onverharde Colle delle Finestre."

Dumoulin hoorde tijdens de presentatie dat Froome in de Giro zou starten. "Dat was al een hardnekkig gerucht, dat verraste me niet. Ik ben benieuwd, want hij gaat voor de dubbel (Giro en Tour, red.)."

Of Dumoulin ook de dubbel zou doen, daar wou de renner van Sunweb niks zeggen tegenover de NOS"De combinatie lijkt me heel moeilijk. Maar waarom zou Giro-Tour niet kunnen en Tour-Vuelta wel?" Froome won dit jaar zowel de Ronde van Frankrijk als de Ronde van Spanje en kan in de voetsporen treden van Eddy Merckx en Bernard Hinault, die het ook lukte om drie grote rondes achter elkaar te winnen.

Dumoulin
Dumoulin weet welke grote ronde hij zal rijden,  maar vertelt nog niks (Pro Shots / Insidefoto)

Nigeriaans leger bevrijdt ruim 200 gijzelaars

Het Nigeriaanse leger heeft 212 mensen bevrijd die gevangen werden gehouden door de islamitische terreurorganisatie Boko Haram. De militairen arresteerden een commandant van de groepering en schoten vier gijzelnemers dood. De actie had volgens een woordvoerder plaats in de deelstaat Borno.

Regeringstroepen leveren in het noordoosten van het land al geruime tijd verbeten strijd met de jihadisten van Boko Haram, berucht door onder meer gijzelings- en zelfmoordacties. Aanslagen door deze soennitische milities hebben sinds 2009 in de regio ten minste 20.000 burgers het leven gekost.

Nigeriaans leger bevrijdt ruim 200 gijzelaars
Nigeriaans leger bevrijdt ruim 200 gijzelaars (Foto: ANP)

Van Gerwen tegen Kist op openingsavond WK darts

Michael van Gerwen en Christian Kist spelen op de openingsdag van het wereldkampioenschap darts van de PDC. Beide landgenoten zijn de derde partij op donderdag 14 december. 

De 25e editie van het wereldkampioenschap wordt op donderdag 14 december begonnen door Steve Beaton en William O'Connor. Op zaterdag 16 december spelen maar liefst vier Nederlanders hun eerste wedstrijd. In de middagsessie speelt Benito van de Pas tegen Steve West, ’s avonds neemt Jermaine Wattimena het op tegen Joe Cullen. Verder staat ook het Nederlandse affiche tussen Jelle Klaasen en Jan Dekker op zaterdagavond ingepland.

Vincent van der Voort zal zondagavond 17 december het moeten opnemen tegen Dave Chisnall en twee dagen later is Raymond van Barneveld aan de beurt tegen Richard North. Peter Wright en Kim Huybrechts behoren tot de vier geplaatste spelers die op de laatste dag van de eerste ronde in actie komen.

De tweede ronde is op 22, 23 en 27 december. Met kerst zijn de darters vrij. Op 27 december wordt ook begonnen met de derde ronde. Die wordt afgesloten op 28 december. Op 29 december zijn de kwartfinales en een dag later de halve finales. De finale is vervolgens op Nieuwjaarsdag. 

Speelschema WK Darts 2018
Voorronde & eerste ronde
Donderdag 14 december (vanaf 20:00 uur)
Steve Beaton v William O’Connor
James Wilson v Krzysztof Ratajski
Michael van Gerwen v Christian Kist
Gerwyn Price v Ted Evetts

Vrijdag 15 december (vanaf 20:00 uur)
Seigo Asada v Gordon Mathers (voorronde)
Stephen Bunting v Dimitri Van den Bergh
Phil Taylor v Chris Dobey
Rob Cross v Seigo Asada/Gordon Mathers

Zaterdag 16 december
Middagsessie (vanaf 13:30 uur)
Alan Ljubic v Brendan Dolan (voorronde)
Benito van de Pas v Steve West
Mervyn King v Zoran Lerchbacher
Robert Thornton v Alan Ljubic/Brendan Dolan

Avondsessie (vanaf 20:00 uur)
Jeff Smith v Luke Humphries (voorronde)
Joe Cullen v Jermaine Wattimena
Jelle Klaasen v Jan Dekker
Gary Anderson v Jeff Smith/Luke Humphries

Zondag 17 december
Midagsessie (vanaf 13:30 uur)
Kenny Neyens v Jamie Lewis (voorronde)
Alan Norris v Kim Viljanen
Kyle Anderson v Peter Jacques
Jonny Clayton v Kenny Neyens/Jamie Lewis

Avondsessie (20:00 uur)
Willard Bruguier v Cody Harris (voorronde)
James Wade v Keegan Brown
Dave Chisnall v Vincent van der Voort
Ian White v Willard Bruguier/Cody Harris

Maandag 18 december (vanaf 20:00 uur)
Kai Fan Leung v Paul Lim (voorronde)
Mensur Suljovic v Kevin Painter
Daryl Gurney v Ronny Huybrechts
Mark Webster v Kai Fan Leung/Paul Lim

Dinsdag 19 december (vanaf 20:00 uur)
Aleksandr Oreshkin v Kevin Munch (voorronde)
John Henderson v Marko Kantele
Raymond van Barneveld v Richard North
Adrian Lewis v Aleksandr Oreshkin/Kevin Munch

Woensdag 20 december (vanaf 20:00 uur)
Xiao Chen Zong v Bernie Smith (voorronde)
Michael Smith v Steve Lennon
Simon Whitlock v Martin Schindler
Justin Pipe v Xiao Chen Zong/Bernie Smith

Donderdag 21 december (vanaf 20:00 uur)
Cristo Reyes v Toni Alcinas
Kim Huybrechts v James Richardson
Darren Webster v Devon Petersen
Peter Wright v Diogo Portela

Tweede ronde
Vrijdag 22 december
Middagsessie (vanaf 13:30 uur)
Price/Evetts v White/Bruguier/Harris
Chisnall/Van der Voort v Beaton/O’Connor
Klaasen/Dekker v Bunting/Van den Bergh

Avondsessie (vanaf 20:00 uur)
Suljovic/Painter v Thornton/Ljubic/Dolan
G Anderson/J Smith/Humphries v M Webster/Leung/Lim
Van Gerwen/Kist v Wilson/Ratajski

Zaterdag 23 december
Middagsessie (vanaf 14:00 uur)
Wade/Brown v King/Lerchbacher
M Smith/Lennon v Cross/Asada/Mathers
Van de Pas/West v Cullen/Wattimena

Avondsessie (vanaf 20:00 uur)
Gurney/R Huybrechts v Henderson/Kantele
Taylor/Dobey v Pipe/Zong/Smith
Van Barneveld/North v K Anderson/Jacques

Woensdag 27 december
Middagsessie (vanaf 13:30 uur)
Whitlock/Schindler v D Webster/Petersen
Norris/Viljanen v K Huybrechts/Richardson
A Lewis/Oreshkin/Munch v Reyes/Alcinas

Avondsessie (vanaf 20:00 uur)
Wright/Portela v Clayton/Neyens/J Lewis
Twee derde rondewedstrijden

Zes Nederlandse darters raken tourkaart kwijt; ook Newton en Hamilton eruit

Zes Nederlandse darters op de Pro Tour van de PDC raken na het komende wereldkampioenschap hun tourkaart kwijt. Het zestal is of uit de top 64 van de Order of Merit gevallen of het is ze in twee jaar niet gelukt om in die top 64 te komen. 

Dirk van Duijvenbode, Jeffrey de Zwaan, Berry van Peer, Vincent Kamphuis, Yordi Meeuwisse en Dick van Dijk moeten in januari naar de Qualifying School om er voor te zorgen dat ze op het hoogste niveau mogen blijven darten. Naast de zes Nederlanders raakten ook twee voormalig Premier League -spelers hun tourkaart kwijt. Wes Newton en Andy Hamilton zijn uit de top 64 van de wereldranglijst gegleden en moeten dus ook naar de Q-School.

Van de dertig spelers die in 2016 een tourkaart wisten te bemachtigen wisten slechts vier spelers de top-64 te bereiken. Dit zijn darters James Richardson, Jeffrey de Graaf, Mick McGowan en Ron Meulenkamp. Zij zullen volgend jaar wel alle toernooien mogen spelen. Ted Evetts staat momenteel nog buiten de top 64, maar maakt dankzij plaatsing voor het WK nog kans op behoud van zijn tourkaart.

Froome rijdt Giro ťn Tour

Chris Froome staat volgend jaar aan de start van de 101e Giro. Dat heeft de renner van Team Sky tijdens de voorstelling van het parcours bekend gemaakt. De winnaar van de Tour en de Vuelta wil proberen alle drie de grote rondes achter elkaar te winnen. Hij zou daarmee in de voetsporen treden van Eddy Merckx en Bernard Hinault.

Op 4 mei 2018 begint de renner van Team Sky dus aan zijn zoektocht naar de eindzege in een derde grote ronde op een rij. Nog maar twee renners deden hem dat voor: Eddy Merckx en Bernard Hinault. "Het feit dat het zo uitzonderlijk is om ze alle drie op een rij te winnen, motiveert me."

"Het is heel opwindend om een nieuwe uitdaging aan te gaan en om iets te doen dat mensen misschien niet van mij zouden verwachten."

"Ik heb ook het gevoel dat mijn wielercarrière in Italië begonnen is. Ik heb er drie jaar gewoond voor ik prof werd. Dit voelt dus een beetje als het volmaken van de cirkel." Het zou bovendien ook de eerste eindzege voor Team Sky zijn in de Giro. Het team was nog nooit succesvol in Italië.

Naast een poging om de Ronde van Italië te winnen zal Froome ook deel nemen aan de Tour de France om die voor de vijfde keer te winnen. "We hebben er goed over nagedacht. Het zou een uitzonderlijke prestatie zijn om in de moderne tijd in een seizoen de Giro en de Tour te winnen. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat ik die uitdaging succesvol kan afronden."

"Er zit dit jaar ook een extra week rust tussen de Ronde van Italië en de Ronde van Frankrijk. Ik kan dus een week extra recupereren en trainen. Dat maakt het allemaal toch iets realistischer."

"Dit jaar hebben we ook goed gewerkt tussen de Tour en de Vuelta. Die ervaring kunnen we meenemen naar komend seizoen."

96-jarige oud-SS'er moet vier jaar de cel in

De 96-jarige voormalig SS'er Oskar Gröning moet naar alle waarschijnlijkheid alsnog vier jaar de gevangenis in. In juli 2015 werd de bejaarde Gröning veroordeeld wegens medeplichtigheid aan een slordige driehonderdduizend moorden in het concentratiekamp van Auschwitz, een van de laatste grote rechtszaken uit de Holocaust.

Gröning ging echter in beroep tegen de uitspraak en wilde er een voorwaardelijke straf van laten maken. Hij woonde nog altijd thuis, maar een rechtbank in het noord-Duitse Celle wees Gröning's beroep woensdag af: de bejaarde in het gevang gooien zou zijn fundamentele rechten niet schenden. 

"Op basis van de mening van experts bepalen wij dat de betreffende persoon in voldoende gezondheid verkeert om zijn straf uit te zitten, ondanks zijn gevorderde leeftijd", schreef de rechtbank. Volgens een arts zou Gröning prima in gevangenschap kunnen leven, mits hij de juiste medische verzorging krijgt. Daar was Gröning's advocaat het overigens niet mee eens.

De 96-jarige oud SS'er werd op zijn 21e naar Auschwitz gestuurd om daar als boekhouder te werken, waar hij van Joden gestolen geld telde en het richting zijn superieuren in Berlijn moest sturen. Zelf zegt hij zich moreel schuldig te voelen, maar of zijn handelen ook crimineel was liet hij aan de rechtbank over.

Ondanks dat Gröning zelf nooit iemand heeft vermoord, zeggen advocaten van overlevenden uit Auschwitz dat hij het Nazi-regime economisch hielp door de biljetten te tellen. Tijdens de periode waarin hij in Auschwitz werkte, werden minstens driehonderdduizend gevangenen in de gaskamers om het leven gebracht.

In juni overleed voormalig SS-sergeant Reinhold Hanning een jaar na zijn veroordeling, zonder een dag achter de tralies te hebben gezeten. De 94-jarige Hanning werd veroordeeld tot vijf jaar cel, maar omdat het beroep tegen zijn straf nog liep, zat hij tot aan zijn dood thuis. Eerder deze maand werden twee voormalig SS-officieren, 92 en 93 jaar oud, aangeklaagd wegens het mogelijk maken van honderden morden in het Stutthof-concentratiekamp.

In Auschwitz werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 6500 SS'ers, waarvan er zo'n vijftig veroordeeld zijn wegens oorlogsmisdaden. De veroordeling van Gröning doet verder een vraag rijzen: verdient een boekhouder van een concentratiekamp een jarenlange gevangenisstraf, net als bijvoorbeeld een kampbewaarder? 

FOK! Wat een weer: eerste grote kans op gladheid

De sint brengt koude lucht mee.

Goeiedag of avond of nacht.

We hadden vandaag duidelijk een tweedeling in ons land. In het binnenland bleef het grijs en kil en ook viel er soms wat lichte regen of motregen. In het westen, en dus ook bij mij, was het veel vriendelijker weer. De zon scheen geregeld en het bleef overwegend droog. Buien waren er wel, maar die bleven door een noordelijke stroming boven zee. Ook aan de temperaturen zag je dit verschil. Waar het grijs was bleef het maar 1 tot 2 graden, maar waar de zon scheen kwam het kwik nog tot 7 graden.

Vanavond en vannacht begint de stroming iets te draaien en neemt de wind ook iets toe. Daardoor kunnen de opklaringen ook verder landinwaarts komen. De buien boven zee kunnen dan echter ook weer het land op komen. In de kustprovincies blijft het bij regen of hagel, maar als er een bui landinwaarts trekt dan kan dat ook (natte) sneeuw zijn. De temperaturen zakken daarbij tot of onder het vriespunt. Er is dus een grote kans op de eerste landelijke gladheid. Hetzij door opvriezing, hetzij door een winterse bui. In de kustprovincies blijft het boven nul en is er eerder kans op een klap onweer. Over het algemeen schommelen de minima van west naar oost tussen de +3 en -1 graad

Morgen hebben we dan een dag met wisselend weer. De zon schijnt af en toe, maar er vallen ook buien die een winters karakter kunnen krijgen. Hagel, natte sneeuw en onweer. Alles is mogelijk. De meeste buien verwacht ik toch wel in de provincies met aanvoer van over wateroppervlakten. Dus ook in Overijssel en Gelderland. Het wordt maar 4 tot 5 graden en in een bui nog wat lager, dus ook dan kans op gladheid. De wind is matig tot vrij krachtig en komt uit een westelijke richting.

Fijne avond!

Nederland
 

Regenboog in Haarlem (Foto: Raymond Dobber)

Mijn goede vriend Raymond is ook vaak buiten en maakte deze fraaie foto tijdens een bui. Heerlijk plaatje. ( Foto: Raymond Dobber)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Giro d'Italia met acht aankomsten bergop, minder kilometers tegen de klok

In Milaan is woensdag het parcours van de Giro d'Italia 2018 officieel voorgesteld. De Ronde van Italië start met drie ritten in Israël en telt in totaal acht aankomsten bergop. Op 27 mei zal de Italiaanse rittenkoers eindigen in Rome.

De Giro begint op 4 mei in Jeruzalem met een tijdrit over 9,7 kilometer. Daarna zijn er nog twee vlakke etappes, eerst van Haifa naar Tel Aviv, vervolgens van Beer Sheva naar Eilat. Na drie dagen Israël vliegt het peloton naar Italië, waarna donderdag 10 mei de eerste aankomst bergop is. In het slot van de eerste week zijn er ook nog twee aankomsten bergop met de Montevergine di Mercogliano en Gran Sasso.

In de tweede week van de Ronde van Italië krijgen eerst de sprinters een kans met drie vlakke ritten. Daarna trekt het peloton op 19 mei naar de Monte Zoncolan. Zondag is er ook een bergop aankomst met aankomst in Sappada.

De slotweek van de Giro d'Italia start dinsdag met een tijdrit van 34,5 kilometer van Trento naar Rovereto. Ook staan er nog drie bergetappes op het programma met aankomsten bergop op de Prato Nervoso, Jafferau en Cervinia. De Giro zal worden afgesloten met een vlakke etappe in Rome.

De profielen van de Giro d'Italia zijn hier te vinden.

Giro d'Italia met acht aankomsten bergop, minder kilometers tegen de klok (Pro Shots / Insidefoto)
Giro d'Italia met acht aankomsten bergop, minder kilometers tegen de klok (Pro Shots / Insidefoto)

Apple dicht wachtwoordlek in OSX

Een Turkse programmeur heeft een groot beveiligingslek ontdekt in het nieuwste besturingssysteem van Apple, High Sierra. Het Amerikaans bedrijf zegt aan een update te werken om het probleem op te lossen.

Lemi Ergin liet op Twitter weten dat het mogelijk was om in het besturingssysteem te geraken door met een zogenoemde root-account zonder wachtwoord in te loggen. Hierdoor kan een gebruiker belangrijke instellingen en wachtwoorden veranderen en de computer onbruikbaar maken door belangrijke systeembestanden te wissen.

Ergin ontdekte dat hij de gebruikersnaam root kon opgeven en vervolgens kon inloggen door een paar keer op Enter te drukken. Dat hij dit op Twitter zette zonder eerst Apple te verwittigen kwam hem vervolgens op kritiek te staan.

Het is gebruikelijk dat beveiligingsonderzoekers dit doen zodat het bedrijf in kwestie het lek kan dichten voordat kwaadwillenden er misbruik van maken.

In principe moet een aanvaller fysieke toegang hebben tot de computer, maar iemand die al op afstand toegang heeft zou de kwetsbaarheid kunnen uitbuiten. Als workaround raadt Apple gebruikers voorlopig aan om een root-wachtwoord in te stellen, tot de update er is.

Update 18.54 uur
Apple is inmiddels met een patch gekomen voor het lek. Indien deze wordt geïnstalleerd op een systeem waar al een root-account actief was, moet de account opnieuw worden geactiveerd met een nieuw wachtwoord.

Beveiligingslek in besturingssysteem Apple
Apple dicht wachtwoordlek in OSX (Foto: BuzzT)

Medailles voor uitgezonden militairen Irak en Mali

Ruim 300 Nederlandse militairen krijgen op donderdag 30 november in Zwolle hun Herinneringsmedaille Internationale Missies. Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer speldt de medailles op.

De militairen maakten de afgelopen periode deel uit van de missies in Mali en Irak.

Mali
De Verenigde Naties (VN) proberen de veiligheid en stabiliteit in Mali te bevorderen. Dit gebeurt met de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (Minusma). Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie.

Irak
Nederlandse militairen trainen voor de Capacity Building Mission Iraq (CBMI) de Iraakse veiligheidstroepen. Dit doen zij in het Noorden van Irak waar zij onder meer de Peshmerga trainen. De Iraakse en Koerdische militairen strijden samen met de internationale coalitie tegen ISIS.

Waardering en erkenning
De Herinneringsmedaille Internationale Missies wordt toegekend aan militairen die ten minste 30 dagen onafgebroken aan een vredesoperatie hebben deelgenomen. Met deze medaille en de ceremonie spreekt Defensie haar waardering uit voor de inzet van militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden opereren.

De uitreiking vindt plaats in het bijzijn van familie en relaties en wordt opgeluisterd met militaire muziek. Niet alleen de militairen ontvangen een blijk van waardering en erkenning, ook hun thuisfront. Als dank voor steun tijdens de uitzending ontvangt de relatie van de militair een draagspeld in de vorm van een anjer. Voor de kinderen is er een speciaal kindermedaillon.

Kinderen krijgen een medaillon (Foto: Ministerie van Defensie)
Kinderen krijgen een medaillon (Foto: Ministerie van Defensie)

CDA: prostitutie is georganiseerde #metoo

Prostitutie is een soort georganiseerde #metoo in Nederland, aldus Madeleine van Toorenburg van het CDA woensdag in de Tweede Kamer. Ze deed haar uitspraak tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Van Toorenburg wees erop dat veel prostituees slachtoffer zijn van mensenhandel.

Onder de noemer #metoo is wereldwijd een maatschappelijke discussie ontstaan over seksueel geweld en seksuele intimidatie. Dat gebeurde in de directe nasleep van de val van Hollywood-producent Harvey Weinstein wegens seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen.

Foort van Oosten van coalitiepartner VVD vond de uitspraak te ver gaan. "Prostitutie is een legaal beroep. Je kunt niet zeggen dat elke sekswerker dat onvrijwillig doet."

Onder dwang
De christendemocraat liet zich niet vermurwen. "Ik kan het niet anders samenvatten", zei ze. Volgens haar is er sprake van een "enorme onderdrukking" van prostituees en blijkt uit sommige onderzoeken dat tot 90 procent van de sekswerkers gedwongen achter het raam zit.

Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil de strijd tegen misstanden in de prostitutie opvoeren.

CDA: prostitutie is georganiseerde #metoo
CDA: prostitutie is georganiseerde #metoo (Foto: ANP)

Visverkopers starten eigen haringtest

Twee landelijke belangenorganisaties beginnen een eigen haringtest. De twee waren er al een tijdje mee bezig, maar de commotie rondom de haringtest van het AD heeft het plan in een stroomversnelling gebracht, melden de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

Econoom Ben Vollaard van Tilburg University liet onlangs na analyse van de resultaten van de haringtest van dit en vorig jaar weten dat het erop lijkt dat de haringtest van het AD niet onbevooroordeeld is. Viswinkels die hun haring betrekken bij een leverancier waarin een van de twee keurmeesters zakelijke belangen heeft, krijgen van het panel een aanzienlijk hogere score.

Hoofdredacteur Hans Nijenhuis van het AD wees overigens alle aantijgingen van de hand. "Het AD staat in voor de betrouwbaarheid van alle bij de test betrokken keurmeesters", zei hij.

Visverkopers starten eigen haringtest
Visverkopers starten eigen haringtest (Foto: ANP)

Oorlogsmisdadiger dood na drinken gif in JoegoslaviŽtribunaal

De Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak heeft woensdag na het horen van zijn vonnis in het Joegoslaviëtribunaal een drankje ingenomen dat vergif zou zijn. Praljak had net gehoord dat zijn gevangenisstraf van 20 jaar in hoger beroep overeind bleef. De zitting werd daarop stilgelegd, meldt de BBC.

Praljak stond na het vonnis op en zette een glaasje aan zijn mond waarvan hij ogenschijnlijk de inhoud achterover sloeg. "Ik heb vergif genomen", zei hij vervolgens, wat zijn advocaat tegenover de rechter zou hebben bevestigd.

Er ontstond vervolgens verwarring in de rechtszaal in Den Haag. De rechter zei dat het glas moest worden bewaard en er is een ambulance ingeschakeld.

De 72-jarige Praljak was in 2013 in eerste aanleg veroordeeld wegens misdaden die hij tussen 1992 en 1994 tijdens de Bosnische oorlog pleegde, in de Servische Republiek van Bosnië en Herzegovina.

Update 16.16 uur
Eerder meldden we al het gerucht dat Praljak was overleden. Het nieuws wordt inmiddels door de Kroatische staatstelevisie bevestigd, aldus de New York Times. Het is het dramatische sluitstuk van een proces dat elf jaar duurde, en een grote domper op de allerlaatste zaak van het Joegoslaviëtribunaal.

Een medewerker van het tribunaal zegt tegen de krant dat Praljak zelfs al was overleden voordat hij naar het ziekenhuis werd vervoerd. De Nederlandse autoriteiten hullen zich vooralsnog evenwel in stilzwijgen.

Update 17.35 uur
Het Joegoslaviëtribunaal heeft de dood van Praljak ook bevestigd, meldt de NOS. Nederland stelt een onderzoek in naar de omstandigheden waaronder de Bosnisch-Kroatische politcus en generaal Praljak zich van het leven kon beroven, nadat de rechters zijn veroordeling wegens onder meer moord en verkrachting definitief hadden gemaakt.

Er volgen nog uitspraken tegen vijf medeplichtingen. Die zullen in een andere rechtszaal plaatshebben, want de zaal waar Praljak het gif dronk "is nu een plaats delict", aldus de rechters. Volgende maand sluit het tribunaal voorgoed.

Verdachte SyriŽganger vast na roof parenclub

Een van de vier opgepakte verdachten van een inbraak in een uitgaansgelegenheid in Moordrecht, blijkt een teruggekeerde Syriëganger te zijn. Hij werd in 2013 verdacht van betrokkenheid bij een terroristische organisatie, maar werd daarvan vorige maand vrijgesproken.

De verdachte is vorige week door de politie aangehouden en zit vast voor de inbraak in de parenclub Fun4Two. Daarbij werd volgens de politie een grote som geld buitgemaakt. De politie kon de inbrekers arresteren nadat een tip was binnengekomen dat ze geld aan het verdelen waren in een woning in Rozenburg. Bij de inval in de woning werden de verdachten en een hoeveelheid geld gevonden.

M. werd vorige maand door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij terrorisme, maar het Openbaar Ministerie (OM) is in beroep gegaan tegen die uitspraak. Hij zou in februari 2013 naar Syrië zijn gegaan en daar ongeveer zes maanden hebben verbleven.

Verdachte Syriëganger vast na roof parenclub
Verdachte Syriëganger vast na roof parenclub (Foto: ANP)

Gesink maakt rentree in AustraliŽ

Robert Gesink en Lars Boom starten hun seizoen op 16 januari in de Tour Down Under, zo meldt de Nederlandse WorldTour-ploeg LottoNL-Jumbo. Voor Gesink wordt het zijn eerste optreden na een val in de Tour de France van afgelopen zomer, waarbij hij een breuk opliep in een van de onderste ruggenwervels.

Boom kiest voor een andere voorbereiding voor de voorjaarsklassiekers dan de afgelopen jaren. Afgelopen winter reed de 31-jarige wielrenner nog een aantal veldritten, maar zal die nu laten schieten. Boom doet deze winter nog wel enkele strandraces. Afgelopen weekeinde was hij nog de beste in Wijk aan Zee. Na de wedstrijden in Australië zal Boom op hoogstage trekken naar Tenerife.

In de Tour Down Under, de Australische openingskoers van het WorldTourseizoen, komen verder Tom Leezer, Daan Olivier, de Nieuw-Zeelander George Bennett, de Spanjaard Juan José Lobato en de Duitser Robert Wagner namens LottoNL-Jumbo aan de start.

Gesink maakt rentree in Australië  (Pro Shots / George Deswijzen)
Gesink maakt rentree in Australië (Pro Shots / George Deswijzen)

Viervoudig WTCC-kampioen Muller maakt comeback

Na in totaal vier wereldtitels nam Yvan Muller vorig jaar op het circuit van Losail in Qatar afscheid van het World Touring Car Championship. Komende donderdag en vrijdag maakt de Fransman zijn comeback in dienst van Volvo. Op het circuit van Losail worden dan de laatste races van het seizoen gehouden en valt de beslissing wie de nieuwe wereldkampioen wordt. Nicky Catsburg maakt theoretisch nog kans op de wereldtitel.

 

 WTCC Losail, Qatar (Bron: Youtube)

De ervaren Muller vervangt de reguliere Volvo-rijder Nestor Girolami. Vanwege zijn grote staat van dienst verwacht Volvo dat de Fransman een bijdrage kan leveren om Thed Björk de wereldtitel te bezorgen en Volvo de titel bij de fabrikanten.

Naar verwachting is dit de laatste wedstrijd van het WTCC in de huidige vorm. Volgens sterke geruchten gaat het kampioenschap volgend jaar overstappen op auto's volgens het TCR concept. Dit zijn straatauto's die omgebouwd zijn tot raceauto's en die vervolgens via balance of performance op elkaar afgestemd worden. Onder andere Alfa Romeo, Audi, Honda, Hyundai, Opel, Peugeot, SEAT en Volkswagen hebben auto's die voldoen aan dit technische reglement.

Tijdschema
Donderdag 30 november
16.30u – Vrije training 1
19.15u – Vrije training 2

Vrijdag 1 december
12.30u – Kwalificatie
13.40u – MAC3
19.20u – Race 1
20.35u – Race 2

Klassement
1. Thed Björk (SWE) - Polestar Cyan Racing 255,5 punten
2. Norbert Michelisz (HON) - Honda Racing Team JAS 249
3. Mehdi Bennani (MAR) - Sébastien Loeb Racing 216
4. Nicky Catsburg (NED) - Polestar Cyan Racing 211,5
5. Tom Chilton (GBR) - Sébastien Loeb Racing 210,5
6. Esteban Guerrieri (ARG) - Campos Racing 205
7. Tiago Monteiro (POR) - Honda Racing Team JAS 200
8. Rob Huff (GBR) - Münnich Motorsport 183
9. Néstor Girolami (ARG) - Polestar Cyan Racing 112
10. Yann Ehrlacher (FRA) - RC Motorsport 90

Shin Megami Tensei V komt naar het Westen

Dat Shin Megami Tensei V in de maak was voor Nintendo Switch wisten we al. Het is met dit soort titels echter altijd de vraag of de game ook naar het Westen komt. Gelukkig hoeven we dit keer niet lang te wachten op een aankondiging.

Nintendo en Atlus kondigen aan dat Shin Megami Tensei V inderdaad gelokaliseerd wordt in het Westen. Veel is nog niet bekend over de titel, behalve dat de setting modern Tokyo is en dat we tegen een horde demonen moeten vechten. De hoop ligt met deze vroege aankondiging in ieder geval op een release ergens in 2018.

De aankondigingstrailer is hieronder te bekijken.

Trump retweet nepnieuws met filmpje Dumpert

De Amerikaanse president Donald Trump ligt onder vuur nadat hij een drietal videos retweette van vicevoorzitter Jayda Fransen, van de ultranationalistische politieke groepering Britain First. Hij zou er moslims mee willen stigmatiseren. Een van de filmpjes speelt zich af in Nederland en toont volgens GeenStijl helemaal geen moslimimmigrant zoals wordt geclaimd.

Bij dat eerste filmpje, afkomstig van Dumpert, staat "Moslimmigrant slaat Nederlandse jongen op krukken!". Het tweede is voorzien van het onderschrift "Moslim maakt beeld kapot van Maagd Maria!". En de derde draagt de caption "Islamitische meute duwt tiener van dak en slaat hem dood!".

Journalist Ed Krassenstein geeft commentaar uit de gebruikelijke 'linkse' hoek; volgens hem is het "smerig hoe Trump gebeurtenissen gebruikt om hele groepen te stigmatiseren. Dit is angstzaaierij", zegt Krassenstein volgens The Journal.

Maar er komt ook kritiek uit onverwachte hoek. Zelfs de rechtse commentator Paul Joseph Watson van InfoWars vindt dat de tweets te ver gaan. "Iemand moet eens tegen degene die Trumps Twitteraccount runt zeggen dat her er niet zo fraai uitziet om Britain First te retweeten", aldus Watson.

Fransen werd eerder deze maand schuldig bevonden aan belediging nadat ze een moslima had uitgescholden. Ze toonde zich erg ingenomen dat Trump haar tweets had geretweet.

GeenStijl, waarvan Dumpert onderdeel is, wijst er echter op dat de dader in het Nederlandse filmpje helemaal geen 'moslimmigrant' is "maar gewoon een Nederlander". Dankzij Dumpert werd de dader opgespoord en aangehouden, schrijft de site erbij, en besluit met de hashtag #Fakenews.

De video in de derde tweet is schokkender: linkje

Amerikaanse economie groeit nog sterker

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal sterker gegroeid dan eerder gedacht. Volgens een nieuwe raming van de Amerikaanse overheid bedroeg de groei 3,3 procent op jaarbasis. Bij een eerdere schatting werd nog een vooruitgang met 3 procent gerapporteerd.

Het gaat om de sterkste groei in drie jaar. Economen hadden in doorsnee verwacht dat het cijfer bijgesteld zou worden tot 3,2 procent. 's Werelds grootste economie profiteerde in de afgelopen periode vooral van toegenomen bedrijfsinvesteringen en uitgaven van de overheid. De consumentenbestedingen vielen iets minder hoog uit dan eerder gemeld.

In het tweede kwartaal van dit jaar ging de economie van de Verenigde Staten met 3,1 procent vooruit.

Amerikaanse economie groeit nog sterker
Amerikaanse economie groeit nog sterker (Foto: ANP)

President Egypte wil SinaÔ 'stabiliseren'

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft het leger opdracht gegeven het onrustige schiereiland Sinaï binnen enkele maanden te 'stabiliseren'. Hij gaf toestemming daarbij zoveel geweld te gebruiken als noodzakelijk is.

"Het is jullie verantwoordelijkheid de Sinaï in de komende drie maanden veilig te stellen en te stabiliseren", zei de president, zonder in detail te treden over geplande legeroperaties. Het leger vecht in het gebied al jaren tegen militanten die banden hebben met terreurgroep Islamitische Staat.

Sisi deed die uitspraken in de nasleep van de bloedige aanslag op een moskee op het schiereiland. Extremisten lieten daar vorige week een explosief afgaan en schoten op gelovigen. Honderden mensen kwamen om het leven. De aanslag is niet opgeëist, maar volgens de autoriteiten droegen de aanvallers een IS-vlag bij zich.

President Egypte wil Sinaï 'stabiliseren'
President Egypte wil Sinaï 'stabiliseren' (Foto: ANP)

'Veroordeelde Kroaat dood na drinken gif'

Slobodan Praljak, de verdachte ex-legerleider die woensdag op een zitting bij het Joegoslavië-Tribunaal zei gif te hebben gedronken, is dood. Dat meldt het Kroatische persbureau Hina op basis van een bron rond Praljak.

Praljak was woensdag net veroordeeld tot twintig jaar cel toen hij een glaasje tevoorschijn haalde en eruit dronk. De zitting werd geschorst en hulpdiensten opgeroepen. Praljak overleed naar verluidt in een ziekenhuis in Den Haag.

'Veroordeelde Kroaat dood na drinken gif'
'Veroordeelde Kroaat dood na drinken gif' (Foto: ANP)

Sinkgraven: "Ik richt me in principe op volgend seizoen"

Voor de derde keer is Daley Sinkgraven uitgeschakeld met een knieblessure bij Ajax. De linksback richt zich op volgend seizoen.

Sinkgraven keerde onlangs terug bij Ajax, maar in de oefenwedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach ging het weer mis. Dinsdag werd bekend dat de knieblessure ernstiger is dan verwacht. De linkspoot gaat woensdag in Duitsland al onder het mes.

"Ik ben nu in Augsburg. Vaclav Cerny is hier geopereerd en Klaas-Jan Huntelaar heeft uit zijn Schalke 04-tijd ook goede ervaringen met dit ziekenhuis", vertelt Sinkgraven in gesprek met De Telegraaf.

"De verwachting is dat ik minimaal drie maanden nodig heb om terug te keren. Maar ik richt me in principe op volgend seizoen. Alles wat eerder komt, is mooi meegenomen", besluit de Drent. Sinkgraven verruilde in januari 2015 sc Heerenveen voor Ajax en kwam tot dusver tot 75 wedstrijden in de hoofdmacht, waarin hij één keer scoorde en elf assists gaf.

Trailer Avengers: Infinity War

Marvel Studios heeft zojuist de eerste trailer voor Avengers: Infinity War uitgebracht. Deze trailer geeft ons een eerste blik op de Marvel-helden die gezamenlijk de strijd aangaan met Thanos.

Thanos heeft het plan om alle 'infinity stones', die eerder al in andere Marvel-films verschenen, samen te brengen om zo over het universum te kunnen heersen. Uiteraard staan Iron Man, Thor, Captain America, Spiderman en de Guardians of the Galaxy hem in de weg. Deze derde Avengers-film wordt gezien als het eerste deel van een tweeluik die het Marvel Cinematic Universe in zijn huidige vorm moet gaan afsluiten. In mei 2019 moet deze film opgevolgd worden door Avengers 4 die nog geen officiële titel heeft. Marvel heeft al wel aangekondigd dat ze na deze afsluiting nog zeker 20 films gaan maken.

Avengers: Infinity War verschijnt op 25 april in de Nederlandse bioscopen.

'Vrouw die kind op Amsterdam CS achterliet aangehouden'

Zondagmiddag 26 november is een jongetje zonder begeleiding aangetroffen op het Centraal Station in Amsterdam. Het is op dit moment niet duidelijk wie het jongetje is en aan wie hij toebehoort. De politie vermoedt dat het kind mogelijk is achtergelaten op het station.

Onderzoek naar camerabeelden op het station heeft duidelijk gemaakt dat de jongen eerder in het gezelschap was van een vrouw. Het kind, vermoedelijk rond de vier of vijf jaar oud, verkeert in goede gezondheid en hij is opgevangen door een pleeggezin. Tot op heden heeft niemand contact opgenomen met de politie om zijn vermissing te melden. Het is niet duidelijk uit welk land hij komt.

Het onderzoeksteam wil weten wie de vrouw en de jongen zijn en wie de ouders/verzorgers zijn van het kind. Om de privacy van de jongen te beschermen, is hij onherkenbaar gemaakt op de beelden. Mensen die meer informatie hebben kunnen contact opnemen met de politie via de welbekende kanalen.

Update 14.39 uur
Het Parool meldt dat er een vrouw is aangehouden. Het zou om de vrouw op de beelden gaan.

Vrouw laat kind achter op Amsterdam CS (Foto: politie.nl)
Vrouw laat kind achter op Amsterdam CS (Foto: politie.nl)

Vrouw laat kind achter op Amsterdam CS (Foto: politie.nl)
Vrouw laat kind achter op Amsterdam CS (Foto: politie.nl)

Weer Russische bobsleeŽrs levenslang van Spelen geweerd

Het Internationaal Olympisch Comité heeft woensdag nog eens drie Russische sporters uit de uitslagen van de Olympische Spelen van 2014 in Sochi geschrapt en voor het leven geschorst van alle toekomstige Spelen, in welke hoedanigheid dan ook.

Dit keer gaat het om drie bobsleeërs: één piloot en twee remmers. De bekendste naam is Alexander Kasjanov, piloot in de twee- en viermansbobs, waarin hij op de Spelen in Sochi vierde werd. Die klasseringen raakt hij allebei kwijt. Afgelopen weekeinde won Kasjanov in Whistler nog de World Cup-wedstrijd in de viermansbob dankzij een fenomenaal staaltje stuurmanskunst, zijn vierde World Cup-zege in totaal.

Remmer Aleksei Pushkarev zit al jaren in de slee bij Kasjanov, net als Ilvir Huzin. Ook zij worden voor het leven van de Spelen geweerd en zijn uit de uitslagen geschrapt. Alleen de reusachtige remmer Maxim Belugin, die in Sochi plaats had in beide sleeën van Kasjanov, is nog niet geschorst. Hij wordt echter wel uit de uitslagen geschrapt, omdat het diskwalificeren van één teamlid tot gevolg heeft dat het volledige team uit de uitslag gehaald wordt.

'Trump trekt pussy-uitspraak in twijfel'

De Amerikaanse president Donald Trump trekt in twijfel of de beruchte "grab them by the pussy-uitspraak" wel van hem is. Dat bericht The New York Times op basis van bronnen rond de president, die eerder publiekelijk excuses aanbood voor de opmerkingen.

Het uitlekken van een geluidsopname met de uitspraken uit 2005 zorgde vorig jaar voor grote beroering. Trump leek te zeggen dat je als beroemdheid kunt wegkomen met aanranding. "Je kunt ze in hun kruis grijpen, je kunt alles doen", klonk het. De toenmalig presidentskandidaat ging daarop door het stof, maar veel vrouwen gingen niettemin de straat op om tegen Trump te betogen.

Trump lijkt er echter niet van overtuigd te zijn dat de uitspraken echt van hem zijn. Hij zei volgens een bron al in januari tegen een Republikeinse senator dat "we niet denken dat het mijn stem was". Sindsdien zou hij achter gesloten deuren herhaaldelijk hebben gesuggereerd dat zijn stem helemaal niet te horen was op de opname.

'Trump trekt pussy-uitspraak in twijfel'
'Trump trekt pussy-uitspraak in twijfel' (Foto: ANP)

Star Ocean - The Last Hope nu in 4K en Full HD

Star Ocean - The Last Hope - 4K & Full HD Remaster is nu digitaal verkrijgbaar in de PlayStation Store en op Steam en uitgever Square Enix viert dat met een launchtrailer.

De game is ontwikkeld in samenwerking met tri-Ace en geremasterd in full high-definition, inclusief ondersteuning van 4K op PlayStation Pro en pc en toetsenbord- en muisbesturing op pc. Deze JRPG voert spelers mee op een overlevingstocht door het universum. Strategische realtime gevechten, een diepgaand systeem om voorwerpen te maken, een Private Action-systeem voor relaties tussen personages, subplots voor een rijker, meer voldoening schenkend verhaal, en het Blindside-vechtsysteem dat ontwijkende en aanvallende acties laat samensmelten in vechtscenario's.

Tot 12 december krijgen PlayStation Plus-leden en Steam-gebruikers die de game aanschaffen 10% korting. Wie de game in deze periode aanschaft op Steam ontvangt een exclusieve downloadbare mini-soundtrack. Wie de game in de periode tot 8 januari 2018 aanschaft in de PlayStation Store ontvangt een exclusief PlayStation 4-thema en twaalf PlayStation Network-avatars van de hoofdpersonages.

Wat is het Woord van het Jaar 2017?

Via woordvanhetjaar.vandale.nl kan er worden gestemd op het Woord van het Jaar 2017. De makers van het Van Dale-woordenboek hebben tien woorden geselecteerd uit inzendingen van het publiek.

Er zijn ook aparte categorieën jongerentaal, lifestyle, sport & amusement, economie en politiek.

Maar we beperken ons hier tot Van Dales hoofdcategorie. Of je nou via bovenstaande site stemt of niet, kun je hieronder aangeven wat jouw voorkeur heeft. De betekenissen staan op de Van Dale-site vermeld.

Vorig jaar won overigens het woord 'treitervlogger'.

Microsoft gaat hoofdkantoor vernieuwen

Microsoft wil over een paar jaar een nieuw hoofdkantoor hebben. De huidige campus gaat op de schop. Er komen achttien nieuwe gebouwen, voor een deel na het slopen van huidige gebouwen. De herinrichting begint volgend jaar en duurt vijf tot zeven jaar. Het project kost waarschijnlijk een paar miljard dollar.

Microsoft is gevestigd in Redmond, een voorstad van Seattle. Het complex daar bestaat nu uit 125 gebouwen, verspreid over een gebied ter grootte van ongeveer vierhonderd voetbalvelden. Daar werken ongeveer 48.000 mensen. Als de herinrichting klaar is, heeft Microsoft plek voor duizenden extra mensen.

Op het terrein komt ook een plaza met plekken om te sporten, te winkelen en te wandelen, met ruimte voor 12.000 mensen. Alle parkeerplaatsen gaan ondergronds en er worden fietspaden naar een nabijgelegen station gemaakt.

Microsoft wil hoofdkantoor vernieuwen
Microsoft gaat hoofdkantoor vernieuwen (Foto: ANP)

2 miljoen subsidie voor referendum aftapwet

Er is 2 miljoen euro aan subsidies beschikbaar voor particulieren en organisaties om campagne te voeren in aanloop naar het raadgevend referendum over de 'aftapwet'. De volksraadpleging over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) vindt op 21 maart plaats, als er ook gemeenteraadsverkiezingen zijn.

Dat heeft de Referendumcommissie woensdag bekendgemaakt. Particulieren kunnen maximaal 5000 euro en organisaties maximaal 50.000 euro subsidie aanvragen.

Het is de tweede keer dat er een raadgevend referendum wordt gehouden. De eerste ging in april 2016 over het verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Voor deze stemming is destijds bijna 2 miljoen aan subsidie toegekend om campagne te voeren, verdeeld over 110 mensen en organisaties.

Na het referendum van 21 maart wordt gecontroleerd of de toegekende subsidies ook correct zijn gebruikt. Na het Oekraïne-referendum moesten enkele aanvragers hun subsidie terugbetalen.

Het kabinet wil het raadgevend referendum afschaffen.

2 miljoen subsidie voor referendum aftapwet
2 miljoen subsidie voor referendum aftapwet (Foto: ANP)

1750 migranten naar Nederland om Turkijedeal

Nederland neemt tot en met oktober 2019 in verband met Europese migratieafspraken 1750 asielzoekers op. Dat schrijven de bewindslieden van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer.

Het gaat om een uitwerking van de Turkijedeal uit 2015. Toen is afgesproken dat Turkije vluchtelingen terugneemt die in Griekenland zijn aangekomen. De EU-landen nemen op hun beurt Syrische vluchtelingen op die in kampen in Turkije verblijven.

1750 migranten naar Nederland om Turkijedeal
1750 migranten naar Nederland om Turkijedeal (Foto: ANP)

IJshockeyer Faksa scoort hattrick binnen zeven minuten

IJshockeyer Radek Faksa heeft dinsdagavond flink van zich doen spreken. De 23-jarige Tsjech van de Dallas Stars had in zijn 147 NHL-wedstrijden nooit meer dan één keer gescoord, maar op bezoek bij de Vegas Golden Knights ging de forward in de tweede periode behoorlijk los.

Bij de Golden Knights stond goalie Malcolm Subban in het doel, zijn tweede wedstrijd na een maand blessureleed. Hij deed het aanvankelijk bijzonder goed en hield zijn ploeg in de eerste anderhalve periode met een paar geweldige reddingen knap op de been.

Na 12:55 in de tweede periode ging het fout voor de Knights: Dan Hamhuis leverde een perfecte assist af, die Faksa netjes binnen wist te werken voor de 0-1. De Tsjech schoot 26 seconden voor het einde van de periode opnieuw raak, dit keer op aangeven van Gemel Smith.

Daar bleef het niet bij, want welgeteld zeven seconden later werkte opnieuw Faksa een fraaie aanval van de Stars af: 0-3 en zijn hattrick was compleet, inclusief het record voor snelste opeenvolgende goals ooit voor een speler van de Stars. 

Voor de dit seizoen nieuw deelnemende Golden Knights was het de eerste keer dat ze thuis geen enkele goal wisten te scoren, en daarnaast was Faksa's hattrick de eerste ooit in de T-Mobile Arena in Las Vegas.

Uitslagen NHL dinsdag
Vegas Golden Knights - Dallas Stars 0-3
Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning 0-2
Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes 3-2 SO
New York Islanders - Vancouver Canucks 5-2
New York Rangers - Florida Panthers 4-5
Philadelphia Flyers - San Jose Sharks 1-3
Detroit Red Wings - Los Angeles Kings 1-4
Nashville Predators - Chicago Blackhawks 3-2
Calgary Flames - Toronto Maple Leafs 1-4
Edmonton Oilers - Arizona Coyotes 3-2 OT

Golden Knights - Stars (Bron: YouTube)

Hearthstone: Kobolds & Catacombs lanceert 8 december

De nieuwe expansion voor card game Hearthstone, genaamd Kobolds & Catacombs, heeft een release datum gekregen. In Amerika kunnen spelers vanaf 7 december aan de slag met de uitbreiding. In Europa moeten we een dagje wachten tot 8 december.

De uitbreiding biedt 135 nieuwe kaarten aan en introduceert een nieuwe singleplayer-modus genaamd 'Dungeon Runs'. In Dungeon Runs verken je een dungeon, vecht je tegen bazen en bouw je een deck op hoe verder je in een dungeon komt.

Om de release te vieren krijgt iedereen die inlogt na release drie gratis card packs en een gratis Weapon Legendary. Daarnaast zijn er drie speciale quests voor de Dungeon Runs, die elk ook nog een card pack oplevert. Momenteel zijn nog niet alle kaarten getoond, naar verwachting eindigt de onthullingsperiode aanstaande maandag of dinsdag met een laatste stream.

Hearthstone is speelbaar op pc en smartdevices.

Samson & Gert maken danceplaat

Samson en Gert hebben zich voor het eerst van een hele andere kant laten zien. Speciaal voor de shows die ze deze week geven voor volwassenen is er een dancetrack uitgekomen. Het nummer heeft de titel Samson is a DJ gekregen.

"We zijn ongelooflijk blij dat de jeugd van toen én nu ons blijft volgen", zegt Gert Verhulst tegen verschillende Belgische media. "Speciaal voor onze eerste fans is er binnenkort deze knaller: Samson is a DJ!"

De clip voor de single wordt woensdagavond opgenomen tijdens de eerste #Throwback Thursday in het Sportpladijs, een groots muzikaal verjaardagsfeest in het Sportpaleis voor 20 jaar Ketnet. De shows zijn bedoeld voor twintigers en dertigers die zijn opgegroeid met de zender. Zij kunnen Samson en Gert opnieuw aan het werk zien en meezingen met de liedjes uit hun kindertijd.

Samson & Gert maken danceplaat
Samson & Gert maken danceplaat (Foto: BuzzE)


Rutte bij militairen in Mali

Premier Mark Rutte heeft een bezoek gebracht aan de Nederlandse blauwhelmen die gelegerd zijn in Gao in het noorden van Mali. In het land leveren ongeveer 250 Nederlandse militairen een bijdrage aan VN-missie Minusma.

Ze houden zich vooral bezig met het verzamelen en analyseren van informatie. Het kabinet wil de bijdrage aan de missie met een jaar verlengen. De Tweede Kamer spreekt hier volgende week over.

Rutte was dinsdag met zijn collega's uit België en Luxemburg eerst in de Malinese hoofdstad Bamako voor overleg met president Ibrahim Boubacar Keïta. Ook spraken ze met Mahamat Saleh Annadif, het hoofd van de VN-missie Minusma.

Rutte is woensdag in Ivoorkust voor de top tussen de Afrikaanse Unie en de Europese Unie. Donderdag gaat hij met de Franse president Emmanuel Macron naar Ghana.

Rutte bij militairen in Mali
Rutte bij militairen in Mali (Foto: ANP)

Tottenham loopt tegen derde puntenverlies op rij aan

Tottenham Hotspur heeft wederom averij opgelopen in de strijd om de bovenste plekken in de Premier League. Leicester City was met 2-1 te sterk.

De laatste twee wedstrijden van Tottenham Hotspur, dat de veertien speelronde in ging als nummer vijf, leverden geen winst op. Tegen stadsgenoot en aartrivaal Arsenal werd met 2-0 verloren en de thuiswedstrijd tegen West Bromwich Albion resulteerde in een 1-1 gelijkspel. Leicester's laatste zege dateerde van 29 oktober, toen Everton met 2-0 verslagen werd.

Na dertien minuten spelen namen the Foxes via Jamie Vardy de voorsprong. Op aangeven van Marc Albrighton scoorde de spits. Het mocht geen verrassing dat uitgerekend Vardy scoorde, sinds vorig seizoen maakte hij al elf doelpunten in de Premier League tegen 'de grote zes', meer dan welke speler dan ook.

Op slag van rust verdubbelde de thuisploeg de score. Met een prachtig schot verschalkte Riyad Mahred Hugo Lloris voor de tweede keer: 2-0. Na de thee nam Tottenham het initiatief, maar grote kansen bleven aanvankelijk uit. Een kwartier voor tijd maakte Erik Lamela zijn opwachting bij the Spurs, door in te vallen voor Christian Eriksen, het waren zijn eerste minuten in meer dan een jaar tijd.

Drie minuten na zijn invalbeurt stond de Argentijn aan de basis van de 2-1. Lamela bediende Harry Kane met een mooie steekpass en de spits rondde af. Verder dan het doelpunt van Kane kwam de ploeg van manager Mauricio Pochettino niet, waardoor zowel Liverpool als Burnley de ploeg woensdag kunnen passeren. Leicester klimt naar de negende plek.

Overige uitslagen Premier League
Brighton & Hove Albion - Crystal Palace 0-0
West Bromwich Albion - Newcastle United 2-2

Manchester United geeft winst bij Watford bijna weg

Manchester United heeft dinsdagavond geen fout in gemaakt in de achtervolging op koploper Manchester City. Watford werd met 2-4 aan de kant gezet.

Bij Manchester United was er voor de tweede Premier League-wedstrijd op rij geen plek in de selectie voor Daley Blind. De Nederlander speelde zijn laatste competitieminuten op 23 september tegen Southampton (0-1 winst) en kwam vervolgens alleen nog in actie in de Champions League en EFL Cup.

Vanaf de tribune zag Blind zijn ploeg na negentien minuten de voorsprong nemen. Jesse Lingard bediende Ashley Young en vanaf de rand van de zestien schoot de Engelsman in de korte hoek raak. De linksback nam zes minuten later ook de tweede treffer voor zijn rekening. Vanaf een meter of 25 mocht hij aanleggen voor een vrije trap en met een schot stijf in de kruising zette hij de 0-2 op het scorebord in het Vicarage Road Stadium.

Na 32 minuten leek Anthony Martial de wedstrijd al in het slot te gooien. De Fransman kon profiteren van een fout in de verdediging van Watford en passeerde Heurelho Gomes voor de derde keer. Het was het zesde competitiedoelpunt van de linksbuiten van dit seizoen.

Manchester controleerde de tweede helft en kreeg via Paul Pogba en Romelu Lukaku mogelijkheden om de score verder uit te breiden, maar het slaagde daar niet in. Dertien minuten voor tijd kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. Na een overtreding van Marcos Rojo op Roberto Pereyra kende scheidsrechter Jon Moss een strafschop toe en Troy Deeney schoot raak: 1-3.

The Hornets gingen drukken en een kopbal van Deeney belandde in de handen van David de Gea. De spanning kwam zes minuten voor tijd toch volledig terug in de wedstrijd nadat Abdoulaye Doucouré voor de 2-3 aantekende. The Red Devils raakten niet in paniek. Lingard kreeg twee minuten later de bal op eigen helft, zette een dribbel in en passeerde Gomes en bepaalde daarmee de eindstand op 2-4.

Trump maakt reclame voor CNN

De advertentie-inkomsten van CNN zijn het afgelopen jaar met negen procent toegenomen, ondanks veelvuldige beschuldigingen van de Amerikaanse president Trump dat het netwerk nepnieuws produceert. Omgekeerd profiteert Fox News niet van Trumps lofuitingen. Daar daalde de inkomsten met twee procent, meldt The Independent.

Bij MSNBC stegen de inkomsten zelfs 22 procent, wat bekend werd een dag nadat Trump het op Twitter over hun 'slechte waardering' had. De New York Times, die door de president werd weggezet als 'vijand van het volk', haalt inmiddels honderduizend nieuwe abonnees per kwartaal binnen. Dat is drie tot viermaal zoveel als voor Trumps verkiezing, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau SMI.

Analist Alice Enders denkt dat Trump voor een heleboel gratis publiciteit zorgt. "Hij maakt feitelijk reclame tegenover mensen die Trump maar niks vinden. Bovendien bevinden de waarderingscijfers voor de president zich op een dieptepunt en zakken nog steeds."

"Mensen denken, Donald Trump heeft een hekel aan de New York Times; het zal dus wel een goeie krant zijn", voegt ze eraan toe.

"In de VS bestaat het idee dat de aanhang voor Trump zich in een heel harde kern aan het terugtrekken is. Deze cijfers ondersteunen dat idee", aldus Ben Fenton, voormalig correspondent van de Financial Times.

Bowler Van Mazijk stunt met wereldtitel

Na 22 jaar heeft Nederland weer een wereldkampioen in het bowlen: Xander van Mazijk heeft zich in het Amerikaanse Las Vegas gekroond tot de nieuwe wereldkampioen bij de singles.

Van Mazijk had zich in de kwalificaties als eerste geplaatst voor de halve finales, waarin hij tegenover de Duitser Tobias Börding stond. In het South Point Bowling Plaza stond het halverwege de wedstrijd, die over één game ging, volledig gelijk, maar Van Mazijk hield het hoofd koel en trok de wedstrijd met een serie strikes naar zich toe: 204-174.

De Taiwanees Hao Min-Wu wachtte in de finale, de enige speler die tijdens het toernooi een perfect game van 300 punten had gegooid. Tegen Van Mazijk begon Hao wat sterker, maar hij kon de 25-jarige Nederlander niet afschudden. Van Mazijk kwam sterk terug, draaide de wedstrijd om en was bij het laatste frame al zeker van de historische wereldtitel: 224-190.

In 1995 pakte Nederland in Reno maar liefst drie gouden medailles op het WK, onder meer dankzij Niko Thienpondt en Van Mazijk's huidige coach, Michael Sassen. Sindsdien bleven de gouden medailles uit, maar dankzij Van Mazijk is goud nummer vier na 22 jaar een feit.

Beelden van de halve finales en finale, met vanaf ongeveer 1:05 uur op rechts de finale tussen Van Mazijk en Hao (Bron: YouTube)

Siberische klootzak laat hond vastvriezen

In Siberie heeft een klootzak zijn hond overgoten met water en 'm vervolgens buiten gezet bij een temperatuur van -32 graden. Buren vonden het dier vastgevroren aan de grond en nauwelijks nog in leven en filmden het arme dier.

Op de video is te zien hoe de hond met nog open ogen vastgevroren aan de grond ligt. Het enige dat nog aantoont dat het beestje nog leeft is zijn voorpoot die over de grond schraapt.

Tegenover de Siberian Times zegt een van de mensen die te hulp schoot: "Ik zal die ogen nooit vergeten. Heb je ooit iemand gezien die wilde leven, maar wist dat hij doodging? Die uitdrukking had de hond. Ze wist precies wat haar overkwam, maar kon geen geluid meer maken"

De buren wisten uiteindelijk de hond los te krijgen en snelden ermee naar een dierenarts. Die had geen andere keus dan het dier te laten inslapen.

Wil je de video zien, dan kun je hier terecht. Wij houden het bij onderstaande videostill, die veelzeggend genoeg is.

 Klootzak laat hond bevriezen
Klootzak laat hond bevriezen

Vliegveld Bali vandaag weer open

Het vliegveld van Denpasar op Bali blijft voor de derde dag op rij gesloten. Het ministerie van transport van Indonesië heeft woensdag laten weten dat de luchthaven nog in ieder geval tot donderdagochtend 07.00 uur (lokale tijd) dicht blijft vanwege de as die uit de vulkaan Agung komt.

Duizenden reizigers zijn gestrand op het vliegveld. Ruim 400 vluchten zijn al geannuleerd vanwege de vulkaanas die in de lucht hangt en naar het zuiden en zuidwesten in de richting van de luchthaven waait. Een dikke rookpluim hangt momenteel boven de vulkaan Agung, die op zo'n 60 kilometer van het vliegveld ligt.

Update 08:55 uur
Het vliegveld op Bali gaat woensdag weer open. Dat hebben de autoriteiten laten weten. De luchthaven op het Indonesische eiland is al twee dagen dicht omdat de vulkaan Guang veel as uitspuwt. Duizenden toeristen zijn gestrand.

Naar verwachting gaat de luchthaven om 08.00 uur Nederlandse tijd weer open.

Vliegveld Bali ook voor derde dag gesloten
Vliegveld Bali ook voor derde dag gesloten (Foto: ANP)

CDA & GL: Moslima moet kunnen scheiden

CDA en GroenLinks pleiten ervoor dat religieuze huwelijken zich conformeren aan reguliere huwelijken en ook de vrouw in dergelijke huwelijken een scheiding moet kunnen initiëren. Moslima's kunnen nu vaak zelf niet besluiten te willen scheiden, dat schrijft het AD.

Religieuze huwelijken hebben geen wetmatige status, maar als een moslima haar partner verlaat en een nieuwe relatie krijgt wordt zij in het islamitische recht gezien als overspelig en zal ze worden verstoten door haar familie, of erger: slachtoffer worden van 'eerwraak'. Mannen kunnen een islamitisch huwelijk ontbinden door driemaal 'ik verstoot u' te zeggen...

"Het is een mensenrecht om zelf te beslissen met wie je wilt trouwen. Omgekeerd betekent dit dat je dan ook vrij moet zijn om te kunnen scheiden", aldus GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg.

Baudet boos om schoolopdracht

Thierry Baudet is boos op een Achterhoekse school vanwege een schrijfopdracht over alternatief rechts. Daarin wordt Baudet neergezet als iemand die streeft naar een Nederland waar slechts enkele witte mannen de macht hebben, meldt de NOS.

Ook staat in de opzet voor het betoog dat in Baudets wereldbeeld klimaatverandering een verzinsel is, en hebben Nederlanders volgens hem een afkeer van hun eigen land. Leerlingen moeten beargumenteren of Baudets ideeën een modegril zijn of blijvend. De Forum voor Democratie-voorman noemt de opdracht op Twitter "bizar en schandelijk".

Scholengemeenschap Marianum heeft als volgt gereageerd: "Wij willen benadrukken dat wij, als school, geen politieke standpunten innemen maar dat wij het als kerntaak beschouwen de leerlingen op te leiden tot kritische denkers."

De betreffende docent Ivar Gierveld doet ook nog een duit in het zakje: "Ik schrijf hier niets dat niet uit je eigen mond komt en bovendien is het een opdracht waar leerlingen alle kanten mee opkunnen. (schrijf betoog/beschouwing over dit onderwerp) Zelfs jouw kant."

Baudet wil op de school Groenlo en Lichtenvoorde langskomen om zelf met de leerlingen te debatteren.

Turkije wil honderden militairen oppakken

Turkse aanklagers hebben arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen nog eens 360 mensen, van wie het overgrote deel militair. Het land is al langer bezig om aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen aan te pakken. Turkije beschuldigt Gülen, die in de Verenigde Staten verblijft, en zijn netwerk ervan achter de mislukte coup van vorig jaar te zitten.

Er zijn al duizenden mensen opgepakt en er lopen talloze rechtszaken. Ook zijn meer dan 150.000 mensen ontslagen.

Doel van de couppoging was de regering van president Erdogan omver te werpen. De geestelijke ontkent alle beschuldigingen.

Turkije wil honderden militairen oppakken
Turkije wil honderden militairen oppakken (Foto: ANP)

Rise and Fall voor Civilization VI

2K games kondigt Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall aan, de uitbreiding voor de strategiegame Civilization VI. De uitbreiding bevat negen nieuwe leiders, 8 nieuwe beschavingen en de toevoeging van onder andere Great Ages en Gouverneurs.

Civilization VI: Rise and Fall introduceert nieuwe keuzes, strategieën en uitdagingen voor spelers terwijl ze hun beschaving door de eeuwen heen leiden. De uitbreiding introduceert nieuwe Great Ages, een nieuw loyaliteitssysteem voor steden en gouverneurs, en breidt de huidige systemen voor diplomatie en regeringen uit. Het voegt ook negen nieuwe leiders, acht nieuwe beschavingen en een reeks nieuwe eenheden, districten, wonderen, gebouwen en meer toe. Spelers kunnen hun rijk nu naar een Gouden Eeuw van welvaart leiden, of glorieus uit een Donkere Eeuw herrijzen naar een gedenkwaardige Heldeneeuw.

Nieuwe features in Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall zijn:

  • Great Ages: Je beschaving gaat op en neer en bereikt historische momenten. Zo kom je dichter bij de Donkere of Gouden Eeuwen, die elk specifieke uitdagingen of bonussen bieden, afhankelijk van jouw acties in het spel. Overkom je een Donkere Eeuw, dan is je volgende Gouden Eeuw nog sterker – een Heldeneeuw.
  • Trouw: De trouw van je steden aan jouw leiderschap wordt nu individueel gemeten. Laat je het te laag komen, dan voel je de gevolgen: een lage opbrengst, opstanden en de mogelijkheid om je stad te verliezen aan een andere beschaving, of aan onafhankelijkheid. Maar het verlies van de ene beschaving kan jouw winst zijn: door trouw te inspireren in steden op de hele kaart kun je je grenzen verder verleggen.
  • Gouverneurs: Werf, stel aan en verbeter krachtige personages met unieke specialisatiebonussen en manieren van promoveren om je steden aan te passen en hun trouw te versterken.
  • Verbeterde allianties: Een verbeterd systeem van allianties geeft je de mogelijkheid om verschillende soorten allianties aan te gaan en bonussen te verdienen.
  • Noodgevallen: Als een beschaving te machtig wordt, kunnen andere beschavingen een pact aangaan tegen de bedreigende beschaving en beloningen, of straffen, verdienen wanneer het noodgeval afloopt.
  • Tijdlijn: Bekijk op elk moment de geschiedenis van je beschaving met de nieuwe tijdlijn, een visuele reis door de historische momenten die je hebt beleefd op je pad naar de overwinning.
  • Nieuwe leiders en beschavingen: Er worden negen nieuwe leiders en acht nieuwe beschavingen geïntroduceerd. Ieder brengt unieke bonussen en gameplay, plus in totaal acht unieke eenheden, twee unieke gebouwen, vier unieke verbeteringen en twee unieke districten.
  • Nieuwe globale content: Er zijn acht nieuwe wereldwonderen, zeven natuurlijke wonderen, vier nieuwe eenheden, twee nieuwe verbeteringen, twee nieuwe districten, veertien nieuwe gebouwen en drie nieuwe hulpbronnen toegevoegd.
  • Verbeterde gameplaysystemen: Het systeem voor regeringen is verbeterd met nieuwe keuzes voor je beleid. Ook zijn bestaande systemen verbeterd.

Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall komt 8 februari uit voor pc.

Vrouw lijkt sprekend op Angelina Jolie na 50 operaties

Sahar Tabar is een Iraanse jonge vrouw die, na 50 operaties, denkt sprekend op haar idool Angelina Jolie te lijken. Ook is ze ruim 40 kilo afgevallen. En het moet gezegd; het resultaat is verbluffend...

Op Instagram is niet iedereen even positief. Daar reageren mensen onder meer met 'Je lijkt niet op Angelina Jolie, je maakt me bang'. Ook wordt ze vergeleken met Corpse Bride. (hier haar nieuwe instagram, die andere is inmiddels gesloten)

Oordeel zelf. Het origineel vind je hier.

Angelina Jolie lookalike
Angelina Jolie lookalike

Kroonslakkenvlees & olifantenpoten

Dode en levende beschermde dieren en planten en producten daarvan (zoals schedels, medicijnen, vlees) zijn door verschillende overheidsdiensten in koffers van passagiers, in cargo, in postpakketten en op beurzen aangetroffen. Dit betreffen allemaal dieren en planten die beschermd zijn door het CITES-verdrag.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de Douane, het Openbaar Ministerie en de politie hebben in de periode 1 september tot 5 november 2017 gezamenlijk opgetreden tegen de illegale handel in beschermde planten en dieren. De actie richtte zich op controles én voorlichting. De activiteiten vonden plaats in de haven van Rotterdam, op de luchthaven Schiphol, in Caribisch Nederland, bij particulieren thuis, in winkels en op beurzen.

Internationale aanpak
Illegaal transport van planten en dieren wordt internationaal aangepakt. Ruim 180 landen hebben afspraken gemaakt over het verhandelen, vervoeren, verzamelen of houden van beschermde planten en dieren. Deze afspraken zijn vastgelegd in het CITES-verdrag. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora dat als doel heeft het voorkomen dat een soort uitsterft of sterk in aantal daalt. De Europese Unie heeft daarom het Action Plan against Wildlife Trafficking 2016-2020 uitgebracht waar ook Nederland zich aan committeert. Het gezamenlijk optreden (Operatie Pangolin) komt bovenop de reguliere acties die het hele jaar door blijven plaats vinden. Ook de komende jaren zullen er gerichte acties plaatsvinden.

Olifantenpoten
In totaal hebben de controles 59 zaken opgeleverd waarbij producten in beslag zijn genomen. In de post werden meerdere pakketten met schubben van het zeer bedreigde Afrikaanse schubdier (Pangolin) aangetroffen die onderweg waren van Afrika via Nederland naar Azië (totaal 77 kilo). Op Schiphol werd een passagier aangetroffen met 14.000 dode zeepaardjes in zijn koffer onderweg naar China. Deze passagier is inmiddels veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Ook zijn er meerdere orchideeën, een aantal producten van beschermde houtsoorten en 40 kilo poeder van slangenhout in beslag genomen. Ook vonden de inspecteurs medicijnen met ingrediënten van beren, een ijsberenvel, een aantal levende vogels en 120 arapaimavissen. Daarnaast werden er opgezette dieren aangetroffen onder andere uilen en een cobra. Verder kwamen de inspecteurs schedels van apen en krokodillen, zeven dierenvellen of delen daarvan van onder andere een luipaard, tien zendingen levende koralen, een schild van een groene zeeschildpad, drie poten van een Afrikaanse olifant en zes vlinders tegen. Alles werd illegaal ingevoerd of doorgevoerd en is in beslag genomen.

Kroonslakkenvlees & Vogelbeurs
De Douane op Bonaire heeft in de actieperiode 267 kilo vlees van kroonslakken in beslag genomen. Deze waren onderweg vanuit Venezuela naar Bonaire. Daarnaast zijn meerdere stuks koraal en schelpen in beslag genomen uit de bagage van toeristen op de luchthaven. Op een vogelbeurs in Zwolle zijn bij verschillende vogelhandelaren vogels aangetroffen waarvan de papieren niet in orde waren of de pootringen niet klopten. De vogels, waaronder een wijnborstamazone en een aantal hoppen zijn in beslag genomen. De twee verdachten hebben een boete betaald van 5000 euro.

Flitspeiling
Om te achterhalen of CITES bekend is onder de inwoners van Nederland is een representatieve peiling uitgevoerd. De grote meerderheid van de ondervraagde personen (94%) geeft aan te weten dat het niet is toegestaan internationaal beschermde planten en dieren te verhandelen, te vervoeren, te verzamelen of te houden. Zo’n 63% weet welke regels er zijn en 1% noemt CITES spontaan. Van de 70-plussers kent 30% het verdrag CITES van naam en onder de 15 t/m 25 jarigen is dit 16%.

DHL bestelt elektrische Tesla-trucks

Logistiek dienstverlener DHL, onderdeel van Deutsche Post, heeft een bestelling geplaatst voor tien elektrische vrachtwagens van Tesla. DHL wil de trucks gaan inzetten voor leveringen in grote Amerikaanse steden.

Ook is DHL van plan om de vrachtwagens op langere afstanden te testen en te kijken naar veiligheid en comfort voor chauffeur. Eerder deze maand onthulde Tesla het prototype van zijn nieuwe elektrische truck die in 2019 in productie moet worden genomen. Het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart en transportbedrijf JB Hunt Transport hebben ook al vroege bestellingen gedaan voor de trucks.

Ierse regering op valreep Brexit-deadline gered

De Ierse vicepremier Frances Fitzgerald stapt op. Ze diende volgens een collega haar ontslag in tijdens een kabinetsbijeenkomst. Daarmee voorkomt de politica dat de regering ten val komt op een uiterst ongelukkig moment in de Brexit-onderhandelingen.

Gedoogpartner Fianna Fáil had gedreigd dinsdag een motie van wantrouwen in te dienen tegen Fitzgerald. Daardoor dreigde een politieke crisis uit te lopen op verkiezingen, juist op het moment dat de EU-27 moeten beslissen over handelsbesprekingen met Groot-Brittannië.

De vicepremier lag onder vuur vanwege de wijze waarop ze is omgegaan met een klokkenluider die misstanden binnen de politie aan het licht bracht. Fitzgerald bleek in het verleden meerdere e-mails te hebben ontvangen met informatie over plannen om de geloofwaardigheid van de politieman te ondergraven.

Varadkar bleef Fitzgerald echter steunen, waarop ze zelf besloot op te stappen om een kabinetscrisis te voorkomen. Komende maand moet worden besloten of de EU de volgende fase ingaat in de besprekingen met Londen. De EU-27 inclusief Ierland staan lijnrecht tegenover Groot-Brittannië. De kwestie van de Noord-Ierse grens lijkt op het grootste breekpunt uit te draaien in de besprekingen.

Overigens zijn ook de Duitsers bezig in het licht van de Brexit een politieke crisis te bezweren en verkiezingen te vermijden. Begin december moet Londen nieuwe voorstellen inleveren, op basis waarvan moet worden besloten of er voldoende vooruitgang is geboekt.

Ierse regering lijkt gered
Ierse regering op valreep Brexit-deadline gered (Foto: ANP)

Producentenvertrouwen stevent af op record

Het producentenvertrouwen ging van 8,2 in oktober naar 9,1 in november, maakt het CBS bekend. Dat is de hoogste stand na januari 2008. Toen werd met 9,4 de hoogste waarde ooit bereikt. Ook het Duitse producentenvertrouwen ligt op recordhoogte.

Het vertrouwen van de industriële producenten ligt ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (0,7). Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in januari 2008 de hoogste waarde (9,4) en ruim een jaar later de laagste waarde (-23,5). Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Het oordeel van de producenten over hun orderportefeuille verbeterde in november. Ook waren ze een fractie positiever over de voorraden gereed product. Daarentegen waren ze een fractie negatiever over de verwachte bedrijvigheid.

Alle deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn in november 2017 positief. Zo zijn er meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen dan ondernemers die een afname van de productie voorzien. Verder heeft het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht, gelet op de tijd van het jaar. Ook is het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwt groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Al een jaar zijn in alle deelbranches de ondernemers positief. Het meest positief in november waren de producenten in de transportmiddelenindustrie en in de hout- en bouwmaterialenindustrie. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 5,2 procent hoger dan in september 2016. De stijging is groter dan een maand eerder. Al twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelen- en de elektrische-apparatenindustrie groeide het sterkst.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse producenten bereikte in november een nieuw record. De producenten waren vooral positiever over de toekomstige bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in september 4,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Producentenvertrouwen stevent af op record (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Producentenvertrouwen stevent af op record (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Muzikale Ode van Ubisoft

Vandaag onthult Ubisoft een nieuwe, experimentele ‘game’, die direct verkrijgbaar is voor pc via Uplay: Ode. In de game, ontwikkeld door Ubisoft-studio Reflections, gaan spelers op een muzikale en visuele reis door wel erg aparte landschappen.

In tegenstelling tot traditionele games, bevat Ode geen gids, tutorial of hints. Daardoor ontdekken spelers de in-game wereld op hun eigen tempo en op hun eigen manier. Het enige doel: vreugde verspreiden. In het spel struint hoofdpersonage Joy door vier verschillende muzikale tuinen om gevallen sterren te verzamelen. Hoe meer sterren de speler opraapt, hoe intenser de muzikale en visuele elementen worden.

De tuinen zijn gevuld met diverse muzikale planten die allemaal specifieke tonen laten horen en ervoor zorgen dat de speler in ieder level unieke achtergrondgeluiden hoort. Ode bevat bovendien kleinschalige uitdagingen die spelers voltooien om extra muzieklagen vrij te spelen. Samen vormen deze lagen unieke composities die gebaseerd zijn op de speelstijl van de speler.

Ubisoft-studio Reflections heeft Ode ontworpen met de simpele wens om een vrolijke en aangename ervaring voor spelers te creëren. Deze luchtige game weerspiegelt de kenmerkende stijl van Ubisoft Reflections, die spelerse eerder ervaarden in Grow Home, Grow Up en Atomega.

Ode is nu exclusief verkrijgbaar op pc via Uplay voor €4,99.

'Uber ontwijkt omzetbelasting via Nederland'

Uber gebruikt een bv in Amsterdam om Britse omzetbelasting te ontwijken. De Britse schatkist liep daardoor vorig jaar 23 miljoen pond mis. Dat meldt onderzoekstelevisieprogramma Zembla na eigen onderzoek.

Uber laat via zijn directeur in Nederland Thijs Emondts weten niets te doen wat niet mag. "Zoals veel internationale bedrijven gevestigd in Nederland, hebben we een belastingstructuur die voldoet aan de internationale wetgeving. Meer kan ik er niet over zeggen", zegt hij tegen Zembla.

Volgens Zembla maakt Uber gebruik van een fiscale constructie waarbij het bedrijf profiteert van vrijstellingen in zowel de Britse als Nederlandse belastingwet. De 40.000 Britse Uber-chauffeurs hoeven als zelfstandig ondernemer tot 85.000 pond geen omzetbelasting te betalen. Ook de commissie die Uber vangt is onbelast.

Schijnzelfstandigheid
Critici stellen dat de chauffeurs van Uber schijnzelfstandigen zijn, vindt ook Maria Ludkin, directielid van de Britse vervoersbond GMB. ,,We hebben bij de Britse autoriteiten om opheldering gevraagd." Ook Europarlementariër Marietje Schaake (D66) wil dat uitgezocht wordt of sprake is van schijnzelfstandigheid.

De Belastingdienst in zowel Nederland als Groot-Brittannië wil niet reageren tegenover Zembla. Het programma wordt woensdagavond uitgezonden.

'Uber ontwijkt omzetbelasting via Nederland'
'Uber ontwijkt omzetbelasting via Nederland' (Foto: ANP)

Ex-piloot Julio Poch hoort eindelijk vonnis

De Nederlands-Argentijnse ex-piloot Julio Poch hoort woensdag of de rechtbank in Buenos Aires hem schuldig acht en straf oplegt voor het uitvoeren van dodenvluchten, meer dan dertig jaar geleden in zijn vaderland. Poch heeft altijd ontkend dat hij aan de 'vluchten des doods' heeft meegewerkt, maar het Argentijnse Openbaar Ministerie eiste twee jaar geleden levenslang tegen de voormalige Transavia-piloot.

De aanklagers verwijten Poch dat hij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig vluchten uitvoerde waarbij tegenstanders van de toenmalige dictatuur vanuit vliegtuigen in zee werden gegooid. Dat gebeurde vanuit de marineschool (ESMA) in Buenos Aires. In het megaproces staan tientallen andere verdachten terecht.

De inmiddels 75-jarige Poch werd in 2009 in Spanje, vlak voor zijn pensionering, opgepakt op het vliegveld van Valencia. Hij woonde al jaren met zijn vrouw en kinderen in Nederland. Spanje leverde hem uit aan Argentinië. Sindsdien zit hij daar vast.

Poch heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops noemde die eis "verbijsterend" omdat er volgens hem geen aantoonbaar bewijs is. Volgens hem is het een politieke eis die weinig met recht te maken heeft.

Het is niet duidelijk hoe laat het vonnis van Poch wordt voorgelezen. De rechtbank doet - vanaf de middag Nederlandse tijd - in het megaproces uitspraak in 54 zaken en zal voor elke beklaagde enkele minuten tijd hebben.

Ex-piloot Julio Poch hoort eindelijk vonnis
Ex-piloot Julio Poch hoort eindelijk vonnis (Foto: ANP)

Noord-Korea: nucleaire programma is voltooid

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft woensdag bekendgemaakt dat het nucleaire programma van het land voltooid is na het afvuren van een intercontinentale raket die de gehele Verenigde Staten kan bereiken.

Het land zei dat het een nieuwe intercontinentale ballistische raket met succes heeft gelanceerd. De zogenoemde Hwasong-15 kan de gehele Verenigde Staten bereiken, liet het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA woensdag weten.

"Na het bekijken van de succesvolle lancering van het nieuwe type raket Hwasong 15, heeft Kim Jong-un met trots verklaard dat we nu uiteindelijk het historische doel hebben bereikt dat we een nucleaire macht zijn", zei het KCNA.

Noord-Korea: nucleaire programma is voltooid
Noord-Korea: nucleaire programma is voltooid (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence onbeschoft tegen fans

Als Jennifer Lawrence fans tegenkomt op straat, stelt ze zich zo onbeschoft mogelijk op. Dat bekent de actrice in een gesprek met Adam Sandler voor een videoreeks van Variety.

"Zodra ik me in het openbaar begeef, gedraag ik me ontzettend lomp. Ik word dan een enorme eikel", vertelt de Oscarwinnares, die daardoor hoopt met rust gelaten te worden. "Dat is de enige manier om mezelf er tegen te wapenen."

Comedians als Adam hebben het nog moeilijker, weet Jennifer door haar vriendschap met Amy Schumer. "Mensen gaan er altijd vanuit dat jullie hun beste vrienden zijn. Ik ga vaak met mijn hond naar Central Park. Maar zodra ik daar met Amy afspreek, zijn we de sjaak."

Jennifer Lawrence onbeschoft tegen fans
Jennifer Lawrence onbeschoft tegen fans (Foto: BuzzE)

Doden in Den Bosch getrouwd stel

In een woning aan de Sleutelbloemstraat in Den Bosch heeft de politie dinsdagavond twee stoffelijke overschotten van een man en een vrouw gevonden. Hoewel de identiteit nog niet officieel is vastgesteld, gaat de politie ervan uit dat het om de bewoners gaat.

De lichamen werden omstreeks 18.00 uur aangetroffen door familie van het echtpaar. De omstandigheden waaronder de lichamen werden aangetroffen waren voor de politie reden om een onderzoek te starten. Hierbij wil de politie een misdrijf niet uitsluiten.

Een forensisch onderzoeksteam is inmiddels een sporenonderzoek in en rondom de woning gestart. Directe betrokkenen zijn door agenten opgevangen en hebben hun verhaal gedaan op het bureau.

De Sleutelbloemstraat ligt in een woonwagenkamp.

Doden in Den Bosch getrouwd stel
Doden in Den Bosch getrouwd stel (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
©FOK.nl e.a.