FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 5 oktober 2017

Honkballers Neptunus één zege verwijderd van 18e landstitel

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben de stand in de Holland Series op 3-1 gebracht. In Amsterdam werd donderdag gewonnen van de L&D Amsterdam Pirates, waarmee de Rotterdammers nog één zege nodig hebben om voor de achttiende keer de landstitel te pakken.

Pitcher Rob Cordemans deed het aan Amsterdamse zijde prima: hij stond negen innings op de heuvel en kreeg slechts vier hits tegen, maar Neptunus wist daar wel drie punten uit te scoren, twee in de vierde en één in de zesde inning. In de slotfase kregen de Pirates nog de nodige kansen, maar uit zes honkslagen kwamen niet meer dan twee runs: 2-3.

Als Neptunus zaterdag ook wint is de titel binnen, anders wordt ook zondag en, als het dan nog niet beslist is, de zondag erna nog gespeeld.

Verstappen heeft vertrouwen in volgend jaar

Max Verstappen heeft er vertrouwen in dat Red Bull Racing volgend jaar de strijd aan kan gaan met Mercedes en Ferrari. De Nederlander boekte afgelopen zondag in Maleisië een zege nadat Mercedes-coureur Lewis Hamilton in een rechtstreeks gevecht verslagen werd.

Verstappen: "Deze overwinning motiveert me en toont aan dat als alles goed gaat, er een goed resultaat volgt. Bij mijn winst in Barcelona zat een portie geluk en met een goede strategie wonnen we die race. In Maleisië moest ik het echt zelf doen. Lewis Hamilton inhalen en daarna de race controleren. Gelukkig ging alles goed."

Dat Red Bull won kwam doordat ze voor meer neerwaartse druk hadden gekozen in plaats van een compromis om ook snel te zijn op de rechte stukken. Dat kon omdat de auto sinds Melbourne flink aangepast is. "Wat betreft balans is het een compleet andere auto, veel completer. In de eerste races was de auto onvoorspelbaar en lastig af te stellen. Nu is de auto in lijn met wat de engineers verwachten, dat is positief. In het begin van het jaar lagen we in sommige races ver achter. Om vanaf daar te komen tot waar we nu staan, is erg indrukwekkend."

Dat geeft vertrouwen, zeker omdat het seizoen van Verstappen tot nu toe met zeven uitvalbeurten niet goed verlopen is. "Tot aan Maleisië was het een seizoen om te vergeten en ondanks dat ik veel punten ben misgelopen, is er nu een positief hoogtepunt. We gaan de goede kant op. We hebben onze les geleerd en ik heb er alle vertrouwen in dat we er volgend jaar vanaf het begin af aan beter voor staan."

De Nederlander verwacht ook dit weekend in Japan een goed resultaat. Hierbij moet de auto wel weer perfect afgesteld worden.

Eriksen leidt Denemarken naar cruciale zege

Denemarken mag dankzij een treffer van Christian Eriksen nog hopen op WK-deelname. De oud-speler van Ajax maakte de winnende goal tegen Montenegro.

Eriksen maakte na een kwartier het enige doelpunt in Podgorica. Henrik Dalsgaard bezorgde de bal met het hoofd bij de spelmaker van Tottenham Hotspur, die het leer in de korte hoek achter Danijel Petkovic mikte: 0-1. Het was niet de enige domper voor Montenegro in de eerste helft. Luttele minuten later haakte Stevan Jovetic geblesseerd af.

De ploegen hielden elkaar in het restant van het eerste bedrijf in evenwicht met kansen voor Marko Jankovic, Andreas Cornelius en Eriksen, die in zijn laatste vier WK-kwalificatieduels goed was voor vier goals en vier assists. Ook in de tweede helft slaagde Montenegro er niet in om een gelijkmaker te forceren.

Roemenië was donderdag met 3-1 te sterk voor Kazakhstan, onder meer door twee goals in vijf minuten van Constantin Budescu. Polen rekende eerder al met 1-6 af met Armenië.

Denemarken heeft komende zondag aan een punt tegen Roemenië genoeg om de nummer twee te blijven en zich zo voor de play-offs te plaatsen. Koploper Polen, dat drie punten meer heeft, wordt bij puntenverlies van de Denen automatisch groepswinnaar. Montenegro, dat op bezoek gaat bij Polen, moet dat duel winnen en moet hopen dat Denemarken verliest van Roemenië.

Heerlijke knal Rudy leidt Duitse plaatsing WK voetbal in

Duitsland heeft zich officieel geplaatst voor het WK van volgend jaar in Rusland. De titelverdediger won donderdagavond van Noord-Ierland.

In een zeer eenzijdige eerste helft legde Duitsland de basis voor de zege in Belfast. Na 77 seconden nam Die Nationalelf reeds de leiding. Joshua Kimmich legde de bal af op Sebastian Rudy, die vanaf een meter of 25 hard uithaalde en het leer in de kruising mikte: 0-1. Het was voor Rudy zijn eerste interlandtreffer, na 22 duels. In de 21e minuut schoot Sandro Wagner de 0-2 tegen de touwen, op aangeven van Thomas Müller.

Duitsland nam daarna gas terug en speelde minder offensief tot aan de rust. In de tweede helft werden de toeschouwers amper vermaakt. Na een voorzet van Wagner dwong Müller met een kopbal Michael McGovern tot een redding, maar daarna werd het geduld van de supporters op de proef gesteld. Duitsland, waar Emre Can, Leroy Sané en Lars Stindl als invallers hun opwachting maakten, kwam via Kimmich ook nog op 0-3, via een volley van dichtbij. Josh Magennis bepaalde de eindstand, met een rake kopbal. Duitsland hoopt zondag tegen Azerbeidzjan de tiende zege uit evenveel duels te boeken.

Noorwegen boekte een ruime 0-8 overwinning bij San Marino, onder meer door een hattrick van Mohamed Elyounoussi. Tsjechië won eerder op de dag al met 1-2 bij Azerbeidzjan, maar deze vier landen waren allemaal al uitgeschakeld. Duitsland gaat vanuit groep C naar het WK, Noord-Ierland maakt zich op voor de play-offs.

Engeland pakt WK-ticket, eigen goal Skrtel in 89e minuut nekt Slowaken

Engeland heeft zich donderdagavond verzekerd van een plekje op het WK in Rusland. Schotland maakt een goede kans om tweede te worden in de groep. The Three Lions wonnen in eigen huis nipt van Slovenië, waardoor zij met nog één speelronde te gaan in groep F niet meer te achterhalen zijn door de concurrentie. Schotland rekende gelijktijdig af met Slowakije en staat nu op een tweede plaats met zondag nog het uitduel bij Slovenië op het programma. De Schotten hebben twee punten voorsprong op Slowakije en drie op de Slovenen.

Engeland was op Wembley de bovenliggende partij in de eerste helft, maar imponeerde zeker niet. Het bezoek hield de rijen achterin keurig gesloten en kwam in de eerste 45 minuten nauwelijks in de problemen. Jan Oblak redde eenvoudig op afstandsschoten van Harry Kane, Jordan Henderson en Marcus Rashford. Slovenië stelde daar weinig tegenover, maar had zich in de openingsfase wel beklaagd toen een vermeende overtreding van Joe Hart op Josip Ilicic niet bestraft was met een strafschop door scheidsrechter Felix Zwayer.

Bojan Jokic was vlak na de onderbreking plots dicht bij de 0-1 namens Slovenië, maar zijn kopbal werd gepakt door Hart. De thuisploeg voerde het tempo daarna op en kreeg na ruim een uur spelen een grote kans via Raheem Sterling. Zijn schot werd echter voor de doellijn weggehaald Bostjan Cesar. Niet veel later schoot Kane rakelings naast. Tim Matavz maakte elf minuten voor tijd nog zijn opwachting bij Slovenië en de spits van Vitesse zag hoe Kane Engeland in blessuretijd van dichtbij nog naar de zege schoot.

Schotland - Slowakije
Slowakije was met uitstekende papieren afgereisd naar Hampden Park, maar werd al vroeg in de wedstrijd gedupeerd door Róbert Mak. De aanvaller ontving na 23 minuten spelen zijn tweede gele kaart van de wedstrijd na een overduidelijke schwalbe, nadat hij eerder al op de bon was geslingerd vanwege een onnodige overtreding. Schotland had echter moeite om de overtalsituatie uit te buiten.

Het elftal van Gordon Strachan ontbeerde de benodigde creativiteit om de defensie van de bezoekers uit elkaar te spelen en was vooral gevaarlijk van afstand. Leigh Griffiths beproefde zijn geluk na ruim een uur spelen van ruim twintig meter, maar zijn schot werd onschadelijk gemaakt door Martin Dúbravk. De doelman had niet veel later het geluk dat Chris Martin en Griffiths beiden de lat troffen. Schotland bleef echter aanzetten en slaagde er in de absolute slotfase toch nog in een doelpunt te forceren. Martin Skrtel schoot de bal in eigen doel na een voorzet vanaf de rechterflank.

Malta - Litouwen
Malta nam het in Ta' Qali op tegen Litouwen en wist zowaar een punt te veroveren, de eerste van de WK-kwalificatie. Andrei Agius bracht het gastland na ruim twintig minuten op een 1-0 voorsprong, Vykintas Slivka zorgde tien minuten na rust voor de 1-1 eindstand. 

Zwanen sterven samen op A10

Medewerkers van de Amsterdamse Dierenambulance hebben donderdag op de A10 twee overreden en overleden zwanen aangetroffen. Aanvankelijk ging het om één dier, maar in de berm bleek er nog eentje te liggen.

De beestenbroeders werden gebeld vanwege een stervende danwel gestorven zwaan bij de Zeeburgertunnel. Het vermoeden is dat nadat de een werd aangereden, de ander in de buurt bleef en daarop ook werd aangereden.

"Terwijl ze in de ambulance werd gelegd zagen we aan de andere kant van de weg haar partner liggen", schrijven de ambulancemedewerkers op Facebook. "Dit zijn dieren die elkaar niet in de steek laten."

Redelijke start golfer Luiten op Dunhill Links, Colsaerts op kop

Golfer Joost Luiten is redelijk begonnen aan het befaamde Alfred Dunhill Links Championship in Schotland, gespeeld op de golfbanen van St Andrews, de home of golf waar al honderden jaren gespeeld wordt.

Luiten ging op de baan van Carnoustie rond in zeventig slagen, twee onder par. Die score kwam tot stand door vier birdies en twee bogeys, respectievelijk één onder en één boven par. De Ier Paul Dunne en de Belg Nicolas Colsaerts gaan met vijf slagen onder par aan de leiding. Dunne, die vorige week zijn eerste zege op de Tour boekte, had 67 slagen nodig voor de Old Course van St Andrews, Colsaerts werkte de baan van Kingsbarns af.

Golfster Van Dam begint sterk in Frankrijk

Golfster Anne van Dam is uitstekend begonnen aan de Lacoste Ladies Open de France, een toernooi op de Europese Tour. De 22-jarige Arnhemse liep de eerste ronde in Frankrijk in 65 slagen, vijf onder par. 

Van Dam was goed voor zes birdies en liet daar slechts één bogey tegenover zetten, totaal dus goed voor een score van -5. Het leverde haar de tweede plek op, die ze na dag één met vijf anderen moet delen. Tweevoudig majorwinnares Cristie Kerr uit de VS kende een topdag met maar liefst acht birdies en gaat met -8 aan de leiding.

Skepta probeert Oasis bij elkaar te krijgen

De Britse grime-artiest Skepta is dikke maatjes met Liam Gallagher. Hij probeert de ex-frontman van Oasis nu zover te krijgen dat hij weer gaat optreden met zijn broer Noel. Op Twitter plaatste Skepta een foto van de broers uit de jaren negentig.

Met zijn tweet gaf Skepta voeding aan de steeds sterker wordende geruchten dat de fameuze band uit Manchester een reünieconcert gaat geven. Uitgerekend Liam blies die geruchten nieuw leven in met opmerkingen en een aankondiging op Twitter dat er iets groots aan zit te komen komende zomer.

Woensdag schreef Liam op Twitter dat hij "al jaren" probeert een concert te regelen met Oasis, The Verve en The Stone Roses. "Wat een avond", zette hij in zijn tweet en merkte ook nog op dat "sommige mensen dan wel van hun stoel af moeten komen". Volgens Liam zijn er veel geweldige mensen op onze planeet. "We moeten gewoon bij elkaar komen en spelen."

Of Skepta met zijn tweet een hint wil geven, is onduidelijk. Hij zit wel dicht bij het vuur, want er is een hecht twittercontact tussen de rapper en Liam. Recentelijk wensten ze elkaar nog een fijne verjaardag en Liam steekt zijn bewondering voor Skepta niet onder stoelen of banken. "Mannen zoals hij staan tenminste ergens voor", liet hij zich ontvallen.

Skepta probeert Oasis bij elkaar te krijgen
Skepta probeert Oasis bij elkaar te krijgen (Foto: BuzzE)

Geest spookt door schoolgebouw

Huiveringwekkend nieuws, zo vlak voor middernacht. In een middelbare school in het Ierse Cork blijkt namelijk een klopgeest actief te zijn.

Het spook in kwestie werd afgelopen zondag gefilmd in Deerpark CBS, de middelbare school in het stadje. Op de videobeelden is duidelijk een aantal vreemde flitsen te zien. Vervolgens begint een kast met lockers te schudden en valt er rommel op de grond.

"We werden erop gewezen dat er activiteit was in de school en toen we de beelden terugkeken was dit wat we zagen", laat schooldirecteur Kevin Barry weten. Volgens de beste man is het spook in het holst van de nacht gefilmd en weet hij niet wat het is.

Wel weet de rector dat verscheidene mensen een koude lucht voelen als ze langs de bewuste plek lopen. "Eén van de leraren brengt zijn huisdier mee, maar het dier wil nooit langs die plek", aldus Barry.


Het bewuste filmpje met Casper het spook

Maaltijdbezorger overvallen

Aan de Ipelo in Rotterdam is vanavond rond 18.15 uur een 18-jarige maaltijdbezorger overvallen door drie mannen. Ze gingen er met een sieraad en wat los geld vandoor. De bezorger had net een maaltijd bezorgd aan een bewoner aan de Ipelo.

Terwijl hij over straat liep werd hij door de drie mannen belaagd en overvallen. Mogelijk is daarbij een wapen gebruikt. De politie was snel op de plek aanwezig en is gestart met een onderzoek. Via Burgernet werd gevraagd uit te kijken naar de drie daders en omdat er veel camera’s hangen in de straat ging de politie ook op zoek naar beelden.

De verdachten waren alledrie donker getint. Één van de verdachten is bijna kaal en draagt een zwart bomberjack, een tweede man had een zwart trainingspak aan. Getuigen wordt verzocht om zich te melden via de reguliere kanalen. 

Nieuwe kabinet verlaagt hypotheekrenteaftrek

Het nieuwe kabinet gaat de hypotheekrenteaftrek fors verlagen vanaf 2020. Bronnen in Den Haag bevestigen berichtgeving daarover van De Telegraaf.

De hypotheekrenteaftrek wordt momenteel al afgebouwd, met een half procent per jaar. Waar de aftrek eerst 52 procent bedroeg, moet dat uiteindelijk uitkomen op 38 procent. Het tempo gaat vanaf 2020 dus flink omhoog, naar 3 procent per jaar.

De formerende partijen willen de maatregel wel 'budgetneutraal' laten uitpakken voor huizenbezitters. Daarom wordt de beperking van de aftrek gecompenseerd via een verlaging van het eigenwoningforfait, een heffing die huizenbezitters elk jaar betalen.

Nieuwe kabinet verlaagt hypotheekrenteaftrek
Nieuwe kabinet verlaagt hypotheekrenteaftrek (Foto: ANP)

Golvend Galjoen walst via Van Barneveld naar eerste halve finale op major

Darter John Henderson heeft zich geplaatst voor de halve finales van de World Grand Prix, de eerste keer dat de Schot op een major de laatste vier bereikt. Het Golvend Galjoen was in Dublin in vier sets te sterk voor Raymond van Barneveld. 

Henderson begon met een 160-score, maar Van Barneveld nam het initiatief over en won de openingsleg. Op 2-1 begon Barney met vijf gemiste dubbels om de leg te openen, maar toch sloeg hij terug en pakte hij de eerste set. Big John ging in set twee beduidend beter van start en won de eerste twee legs. In leg drie miste Henderson een hele rij darts op de openingsdubbel en dus won Van Barneveld de leg, maar vervolgens deed de Nederlander hetzelfde en dus kon Henderson de set afmaken: 1-1.

Set drie leek aanvankelijk voor Van Barneveld te zijn, maar Henderson hield prima stand en knokte zich naar 2-2. In de vijfde leek leek Barney het af te maken, maar de Schot sloeg terug en pakte de set met een mooie 88-finish via bullseye. Henderson schoot uit de startblokken in set vier en kwam op 2-0 om Van Barneveld vervolgens weer terug te zien komen tot 2-2. In de vijfde leg opende de Schot sterk en dit keer liet Het Golvend Galjoen zijn kans niet liggen: hij maakte het af en plaatste zich met een 3-1 zege voor zijn eerste grote halve finale.

John Henderson - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
John Henderson - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Storm Xavier eist zes levens in Duitsland

De zware storm die donderdag na Nederland ook over onder meer het noorden van Duitsland raasde, heeft daar inmiddels zes mensenlevens geëist. Eerder op de dag stond het dodental nog op vier.

De Duitse autoriteiten hadden op veel plaatsen de bevolking opgeroepen binnen te blijven wegens de harde windstoten tijdens de storm, die daar de naam Xavier heeft gekregen. Vooral in Berlijn en omgeving heeft het natuurgeweld veel schade aangericht.

In het stadsdeel Tegel overleed een vrouw toen een ontwortelde boom op haar auto terecht kwam. In de plaats Müllrose, nabij Frankfurt aan de Oder, kwam eveneens iemand om het leven.

Boom
In Hamburg kwam eerder op de dag een 54-jarige vrouw in een auto om doordat er een boom op viel. In Gransee, noordelijk van Berlijn, sloeg een dikke tak door de voorruit van een auto en doodde een inzittende. In de buurt van Potsdam kwam ook een boom op een auto terecht en doodde een vrouw. En in Neu-Karstädt (Mecklenburg-Vorpommern) verongelukte een vrachtwagenchauffeur door toedoen van een omgevallen boom. Verder is sprake van vele gewonden.

De storm legde in grote delen van Duitsland het treinverkeer lam, eveneens veroorzaakt van omgevallen bomen. Tussen Berlijn en de steden Hannover en Hamburg werd de treinenloop stilgelegd. Ook het vliegverkeer ondervond hinder.

Storm Xavier eist zes levens in Duitsland
Storm Xavier eist zes levens in Duitsland (Foto: ANP)

Amerikaanse versie Adam - E.V.A.

Er komt een Amerikaanse versie van de serie Adam - E.V.A. Dat hebben de makers bevestigd na berichtgeving van Deadline. Die site meldde dat Fox de Amerikaanse rechten heeft gekocht van de serie.

De serie, gemaakt door scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm en regisseur Norbert ter Hall, speelt zich in ons land af in Amsterdam. De Amerikaanse versie gaat over New York. In Nederland liep de veel geprezen serie drie seizoenen. De hoofdrollen waren voor Eva van de Wijdeven en Teun Luijkx.

Adam - E.V.A. gaat in Amerika Adam & Eva heten. Steven Levenson, bekend van Masters of Sex, heeft de serie herschreven. Marc Platt gaat de afleveringen produceren. Het is nog onduidelijk wanneer de afleveringen op de Amerikaanse tv zijn te zien.

Amerikaanse versie Adam - E.V.A.
Amerikaanse versie Adam - E.V.A. (Foto: BuzzE)

Pc-vereisten Assassin's Creed Origins bekend

Het ontwikkelteam van Assassin's Creed Origins heeft de officiële PC specificaties en systeemvereisten onthuld. De volledige lijst van systeemvereisten is hieronder te vinden.

Minimum systeemeisen
OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
PROCESSOR: Intel Core i5-2400s @ 2.5 GHz or AMD FX-6350 @ 3.9 GHz or equivalent
VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX660 or AMD R9 270 (2048 MB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
SYSTEM RAM: 6GB
Resolution: 720p
Video Preset: Lowest

Aanbevolen systeemeisen
OS: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit versions only)
PROCESSOR: Intel Core i7- 3770 @ 3.5 GHz or AMD FX-8350 @ 4.0 GHz
VIDEO CARD: NVIDIA GeForce GTX760 or AMD R9 280X (3GB VRAM with Shader Model 5.0 or better)
SYSTEM RAM: 8GB
Resolution: 1080p
Video Preset: High

Het valt op dat de minimum eisen hetzelfde zijn als de eisen voor Assassin’s Creed Syndicate, het vorige deel in de serie dat twee jaar geleden verscheen. Voor high-end pc's is er natuurlijk wel meer, zoals 4K-ondersteuning en de mogelijkheid om de maximum framerate niet te cappen.

Assassin’s Creed Origins is vanaf 27 oktober 2017 verkrijgbaar voor Xbox One (X), PlayStation 4 (Pro) en pc.

Assassin's Creed Origins - woestijn (Foto: Ubisoft)

Aanrijden voetgangers CS toch nader onderzocht

Het Openbaar Ministerie doet toch extra onderzoek naar het aanrijden van zeven voetgangers bij het Centraal Station te Amsterdam in juni. Dat schrijft het OM in een brief aan de gemeenteraad. Het gaat om medisch onderzoek. De aanrijding zou zijn veroorzaakt door een onwel geworden man, maar geruchten dat het eigenlijk om terrorisme ging blijven hardnekkig.

In dezelfde brief benadrukt de politie dat ook na uitgebreid onderzoek niets van opzet is gebleken. De sterke arm betreurt de achterdocht. Door er ook nog eens een medisch expert op te zetten moet kennelijk alle twijfel worden weggenomen. De expert moet vaststellen of het gedrag van de man consistent is met een lage bloedsuikerspiegel.

Na het incident weigerde de politie de etniciteit van de bestuurder naar buiten te brengen. Dit gebeurt namelijk nooit bij verkeersongevallen, aldus de korpsleiding. Maar een agent maakte een foto van een computerscherm met de volledige identiteit van de man en lekte dit naar GeenStijl. Daaruit bleek dat het om een 45-jarige Marokkaan ging.

Eerder op donderdag kwam het bericht naar buiten dat het onderzoek juist was afgerond. Toen is echter verzuimd het aanvullende medische onderzoek te noemen. Het OM verklaart tegenover het Parool dat aanvullend onderzoek niet ongebruikelijk is. "Wij willen hiermee alle scenario's uitsluiten", aldus een woordvoerder.

Opnieuw diskwalificatie shorttrackster Schulting

Op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Dordrecht is Suzanne Schulting wederom gediskwalificeerd. De Nederlandse, die vorige week in Boedapest viermaal tegen een diskwalificatie aanliep, werd in voorronde van de 500 meter uit de wedstrijd genomen vanwege een valse start.

Lara van Ruijven werd laatste in haar heat en dus ook uitgeschakeld. Yara van Kerkhof plaatste zich wel voor de kwartfinales van de 500 meter, maar werd uitgeschakeld in de serie van de 1.500 meter. Schulting en Jorien ter Mors bereikten wel de halve finales.

Bij de mannen plaatsten Sjinkie Knegt,Daan Breeuwsma en Dylan Hoogerwerf zich voor de kwartfinale van de 500 meter. Breeuwsma werd in de series van de 1.500 meter uitgeschakeld, Knegt en Itzhak de Laat gingen wel door.

Darter Van de Pas kansloos, Whitlock na jaren weer in halve finale major

Darter Benito van de Pas is op de World Grand Prix in de kwartfinales uitgeschakeld. In Dublin was de Nederlander, woensdag nog ijzersterk, totaal niet opgewassen tegen Simon Whitlock, die voor het eerst sinds begin 2014 weer eens in de halve finales van een major staat. 

De eerste drie pijlen van Van de Pas waren prima, maar vervolgens ging het aanzienlijk minder. Whitlock stond netjes te gooien, de Nederlander kwam er totaal niet aan te pas en verloor de eerste set met 0-3. Ook in set twee was Whitlock gelijk weer de betere en met een heerlijke 120-finish (20, bullseye, bullseye) won de Australiër de tweede leg. Big Ben won de volgende leg - en vierde dat uitbundig - maar Whitlock maakte de set netjes af.

The Wizard begon de derde set wat minder sterk, maar nog altijd was het genoeg om snel weer twee legs te winnen, waarna Van de Pas zowaar nog eens een leg pakte. Daar bleef het wel bij en met een 62-finish - nadat Van de Pas nog eens twee dubbels gemist had - maakte Whitlock het af: 3-0.

Simon Whitlock - Benito van de Pas (Bron: PDC)
Simon Whitlock - Benito van de Pas (Bron: PDC)

Muse sluit Blizzcon af

Traditioneel wordt Blizzcon altijd afgesloten met een optreden van een grote artiest, en dit jaar is het de beurt aan de Britse rockband Muse. Op 4 november zullen Matt Bellamy, Dominic Howard en Chris Wolstenholme hun opwachting maken in Anaheim.

"We zijn ontzettend blij dat we de elfde editie van Blizzcon kunnen afsluiten met een optreden van een van de grootste rockbands" schrijft CEO Mike Morhaime in een persbericht. "Muse heeft miljoenen mensen over de hele wereld versteld doen staan met hun baanbrekende muziek, en we zijn blij dat ze de Blizzcon-gangers een epische afsluiter willen geven." Eerder traden onder andere "Weird Al" Yankovic, Foo Fighters, Metallica en Ozzy Osbourne op tijdens de conventie.

Het optreden van Muse is gratis voor alle Blizzcon-gangers, en is live te volgen voor mensen die een virtual ticket hebben gekocht voor Blizzcon. Blizzcon zelf begint op 3 november.

MuseBlizzcon
Muse sluit Blizzcon af

Syrische WK-hoop blijft in leven na gelijkspel tegen Australië

De Syrische voetbalploeg mag nog altijd hopen op een verrassend debuut op het wereldkampioenschap voetbal, volgend jaar in Rusland. Niet geheel verrassend werd de thuiswedstrijd in de Aziatische play-offs tegen Australië niet in Syrië afgewerkt, maar in het Maleisische Malakka.

Robbie Kruse opende vijf minuten voor rust de score namens Australië en lang leken de Aussie's de zege te gaan pakken. Enkele minuten voor het einde wees de ervaren Iraanse scheidsrechter Alireza Faghani echter naar de stip en die kans liet Omar al-Somah niet onbenut: 1-1. 

Dinsdag staan de twee teams in Sydney weer tegenover elkaar. Wie als winnaar uit het tweeluik komt speelt in de strijd om een WK-ticket tegen de nummer vier van Noord- en Midden-Amerika. Saillant detail, mocht Syrië zich daarvoor plaatsen: op dit moment wordt de vierde plek ingenomen door de Verenigde Staten.

Spekman: te snel in zee met VVD

De belangrijkste reden voor het ongekende pak slaag dat de PvdA kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart was de samenwerking met de VVD. De sociaaldemocraten zijn daartoe veel te snel en al te geestdriftig overgegaan, vindt scheidend PvdA-voorzitter Hans Spekman. Vooral van de snelle verhoging van de pensioenleeftijd en het afschaffen van de studiebeurs heeft hij spijt, zegt hij in de Volkskrant.

De omstreden lijsttrekkersverkiezing tussen partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher heeft in het debacle van 15 maart nauwelijks een rol gespeeld, denkt Spekman. Hij maakte zich sterk voor de verkiezing, hopend op nieuwe aandacht en elan. Maar het liep anders. Samsom verloor en Asscher kwam ook niet zonder kleerscheuren uit de strijd. Het doorzetten van de lijsttrekkersverkiezing werd Spekman nadien kwalijk genomen.

Spekman trad twee dagen na de Kamerverkiezingen af. Hij wilde zo afwenden dat de partij "uit elkaar zou vallen", zegt hij in het afscheidsinterview.

Spekman: te snel in zee met VVD
Spekman: te snel in zee met VVD (Foto: ANP)

Lewandowski helpt Polen bijna naar WK

Polen is bijna zeker van plaatsing voor het WK voetbal in Rusland. Robert Lewandowski hielp zijn land aan een klinkende zege op Armenië: 1-6. Het team van bondscoach Adam Nawalka staat nu op 22 punten, na negen duels. Als het groepsduel tussen Montenegro en Denemarken (de nummers twee en drie uit de groep, red.) later donderdagavond in een gelijkspel eindigt, is Polen zeker van de eerste stek in groep E en dus een WK-ticket.

Na twee minuten liep Armenië reeds achter de feiten aan: op aangeven van Lukasz Piszczek schoot Kamil Grosicki de bal in de korte hoek. Ruim een kwartier laat kreeg ook Robert Lewandowski de bal achter Grigor Meliksetyan, die geen antwoord had op zijn vrije trap: 0-2. De aanvaller schoot uit een indirecte vrije trap ook de 0-3 binnen, waardoor hij zich op dat moment met 49 goals na 90 interlands topscorer aller tijden van Polen mag noemen. Wlodzimierz Lubanski kwam tot 48 treffers in 75 interlands.

Hovhannes Hambardzumyan kopte nog voor de pauze in Yerevan de 1-3 binnen, na slecht verdedigen van Glik. In de tweede helft liep Polen verder uit. Met de medewerking van Meliksetyan nam Jakub Blaszczykowski de 1-4 voor zijn rekening en op aangeven van Glik maakte Lewandowski zijn vijftigste interlandgoal. De aanvaller leidt met vijftien treffers de dans in de WK-kwalificatiefase, één meer dan Cristiano Ronaldo. Vlak voor tijd bepaalde invaller Rafal Wolski de eindstand op 1-6.

In groep E speelden Azerbeidzjan en Tsjechië voor spek en bonen, want de nummers drie en vier in de groep kunnen zich al niet meer plaatsen. De Tsjechen wonnen het duel met 1-2.

VVD: vragen over omstreden moslimstichting

De VVD eist opheldering over het geld waarmee de omstreden moslimstichting AlFitrah in Utrecht plotseling een pand kan kopen. De organisatie raakte in opspraak door mogelijk extremisme. Een rechter vond dat AlFitrah uit het pand moest wegens een huurachterstand.

Volgens de liberale regeringspartij is niet duidelijk waar de organisatie plotseling 1,7 miljoen euro vandaan heeft gehaald. VVD-Kamerleden Ockje Tellegen en Malik Azmani willen weten of het kabinet wel over die informatie beschikt.

Ook vragen zij of kan worden uitgesloten dat het geld van AlFitrah vanuit omstreden organisaties komt. Eerder ontving AlFitrah al steun uit onder meer Koeweit. Er is nog altijd geen enkel zicht op waar dat geld vandaan komt, klaagt Tellegen. Zij en Azmani willen verder stappen om te voorkomen dat AlFitrah "zijn activiteiten kan ontplooien".

De advocaat die de stichting eerder bijstond in een conflict met de verhuurder kon het nieuws over de koop van het pand niet bevestigen. De advocaat van de verkoper was niet beschikbaar voor commentaar.

VVD: vragen over omstreden moslimstichting
VVD: vragen over omstreden moslimstichting (Foto: ANP)

Regeerakkoord Rutte-III dinsdag gepresenteerd

Het regeerakkoord van het kabinet Rutte-III is af. Aanstaande maandag wordt het lijvige document geaccordeerd door de fracties van de coalitiepartijen, en op dinsdag volgt de presentatie, en daarna kan Rutte aan de slag met de poppetjes.

De ChristenUnie zal maandag het eerste klaar zijn met het document, omdat de kleine fractie (5 leden) alle onderdelen al kent. De grotere fracties zullen iets meer tijd nodig hebben om zich in te lezen.

Dinsdag wordt het regeerakkoord gepresenteerd, waarschijnlijk in de oude zaal van de Tweede Kamer. Woensdag kunnen de oppositiepartijen het akkoord lezen, zodat op donderdag het debat met informateur Gerrit Zalm kan plaatsvinden. Aan het einde van dat debat zal normaal gesproken Mark Rutte worden aangewezen als formateur, zodat hij daarna aan de slag kan met het formeren van zijn kabinet: het zoeken van bewindslieden voor de verschillende departementen.

In de laatste week van oktober is het debat met het nieuwe kabinet over de regeringsverklaring te verwachten.

Noorwegen wil van olie naar groene economie

Noorwegen werkt aan maatregelen om zijn economie groener te maken en minder afhankelijk van de winning van olie en gas. Binnenkort wordt volgens milieuminister Vidar Helgesen een commissie aangesteld die de mogelijkheden daarvoor in kaart moet gaan brengen.

De Noren willen daarmee een bijdrage leveren aan inspanningen tegen kllimaatverandering. Maar er spelen ook financiële belangen. "Gegeven de revoluties in energie en transport, zullen fossiele energiebronnen na verloop van tijd minder waard worden", aldus Helgesen.

Dat proces gaat volgens de bewindsman veel sneller dan gedacht. "Bijna elk scenario wordt achterhaald door de realiteit", zei hij. De commissie krijgt een jaar de tijd om met aanbevelingen te komen.

De olie-en gaswinning is een belangrijke bron van inkomsten voor Noorwegen. Het Scandinavische land heeft de opbrengsten de afgelopen decennia ondergebracht in 's werelds grootste staatsinvesteringsfonds.

Noorwegen wil van olie naar groene economie
Noorwegen wil van olie naar groene economie (Foto: ANP)

Twijfel over Britse premier May

Een voormalig minister uit het kabinet van oud-premier David Cameron stelt dat de Britse premier Theresa May het vertrouwen van haar partij aan het verliezen is. Volgens Ed Vaizey, parlementslid voor de Conservatieven en minister van Cultuur onder toenmalig premier Cameron, zou partijgenoot May moeten overwegen op te stappen.

Vaizey is de eerste Tory in het parlement die openlijk zijn twijfels heeft geuit over het aanblijven van May als partijleider. Zijn opmerkingen volgen op de chaotisch verlopen speech van May op de jaarlijkse conferentie van de Conservatieve partij in Manchester, waarin ze werd onderbroken door een komiek met een ontslagbrief. Daarin werd zij verder overvallen door hoestbuien. Die speech had haar leiderschap juist moeten onderstrepen.

"Ik denk dat aardig wat mensen nu stevig van mening zijn dat ze ontslag moet nemen", zei Vaizey tegen de BBC. "Onder vier ogen zijn mensen erg bezorgd. Het is een moeilijke situatie."

Openlijke twijfel aan May in eigen gelederen
Twijfel over Britse premier May (Foto: ANP)

ME zoekt in Soester Duinen; Anne's fiets mogelijk gevonden

De mobiele eenheid zoekt donderdagmiddag vanaf 16.00 uur samen met burgers naar de vermiste Anne Faber (25). Dit keer zoeken zij ten noorden van voormalige vliegbasis Soesterberg, in de Soester Duinen. Aanvankelijk gingen de honderd burgers en ME in linie het bos in en later meer verspreid.

Hoewel deze locatie dichtbij het gebied ligt waar het laatste signaal van de iPhone van Faber is opgevangen, heeft de politie geen concrete aanwijzingen. "We zoeken nu in een grotere cirkel rond het gebied waar kleding is gevonden die mogelijk van Anne is."

Dinsdag werd er in Huis ter Heide, gemeente Zeist, een jas gevonden die vermoedelijk van Anne is. Het huidige zoekgebied ligt in Zeist, vijf kilometer van de vindplaats van de jas. Donderdag is ook weer bij Huis ter Heide gezocht.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) doet DNA-onderzoek op de jas. De familie van Anne dringt erop aan dat er gespecialiseerde militairen ('combat trackers') worden ingezet bij de zoektocht.

Update 19:55 uur
De politie heeft mogelijk de fiets gevonden van Anne. In een vijver nabij Huis ter Heide (gemeente Zeist) werd donderdagmiddag een zwarte fiets uit het water gehaald vergelijkbaar met die van Anne. Opvallend aan deze oude opoefiets met handremmen zijn volgens de politie een rekje voorop met koplamp eronder en een rode sticker op het achterspatbord.

ME zoekt met 100 burgers in Soester Duinen
ME zoekt met 100 burgers in Soester Duinen (Foto: ANP)

Congres bereid om te praten over wapenwet

In het Amerikaanse Congres worden na de bloedige aanslag in Las Vegas voorzichtige pogingen gedaan het vastgelopen debat over wapenwetgeving vlot te trekken. Enkele Republikeinse senatoren zijn bereid te praten over een verbod op het gebruik van een mechanisme waarmee een semi-automatisch wapen legaal kan worden omgebouwd naar een volautomatisch geweer.

Stephen Paddock, de man die in Las Vegas met honderden schoten per minuut 58 festivalgangers en uiteindelijk zichzelf doodde, maakte gebruik van zo'n omgebouwd wapen. Nog eens ongeveer vijfhonderd mensen raakten door dat spervuur gewond.

Volautomatische wapens zijn grotendeels verboden, maar apparatuur (een zogenoemde 'bump stock') om de wapens om te bouwen is wel vrij verkrijgbaar. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, zei donderdag dat daar "natuurlijk naar moet worden gekeken". Ryan zei niet eens te weten dat zulke ombouwmogelijkheden bestonden, tot het bloedbad in Las Vegas. Andere Republikeinen, doorgaans voorstander van vrij wapenbezit, zijn eveneens bereid om een verbod op ombouwapparatuur te overwegen.

Congres gaat praten over aanpassing wapenwet
Congres bereid om te praten over wapenwet (Foto: ANP)

Cillessen: "Robben zou zo door kunnen tot het EK"

Jasper Cillessen ziet in Arjen Robben een belangrijke speler die Oranje nog altijd voortstuwt. De doelman van Barcelona bewondert de aanvoerder van de nationale ploeg en prijst de gedrevenheid van Robben.

"Hij is superfit en een op en top sportman. Ik zie hem ervoor aan door te gaan tot en met het EK (in 2020, red.), omdat hij vast niet zo wil afsluiten", zegt Cillessen in gesprek met De Telegraaf.

De voormalig sluitpost van Ajax en NEC, die al ruim twee maanden geen wedstrijd meer heeft gespeeld, zegt dat de aanvaller van Bayern München nog altijd een perfect voorbeeld is voor andere Oranje-internationals. "Hier in het spelershotel wordt weleens de grap gemaakt dat Arjen niet eens rustig langs het buffet kan lopen. Net als Frank de Boer dat was, is hij altijd gedreven, een echte winnaar. Daar kijk ik met heel veel bewondering naar", aldus Cillessen, die volgens het Algemeen Dagblad zaterdag in de basis staat tegen Wit-Rusland. Komende dinsdag moeten de mannen van bondscoach Dick Advocaat het opnemen tegen Zweden.

UFC-directeur: 'Doneer niet aan de slachtoffers van schietpartij Las Vegas'

UFC-directeur Dana White had een opmerkelijke en misschien enigszins controversiële boodschap voor de Amerikanen die geld willen doneren om de nabestaanden en slachtoffers van de recente moordpartij in Las Vegas financieel te steunen. 

'Wat ik niet direct wil zeggen is, maar toch...geef niet aan die GoFundMe websites', was de boodschap van White in een interview voor TMZ Sport. 'Maar er is genoeg geld in Las Vegas en de bedrijven hier zijn enorm succesvol en kunnen prima voor hun eigen mensen zorgen. Dat is, denk ik, de manier waarop het zou moeten gaan. De casino's op de Strip moeten maar diep in de buidel tasten en helpen. Bedrijven zoals de mijne kunnen helpen. We moeten eensgezind zijn.'  

White benadrukte dat toeristen Las Vegas nu vooral niet moet gaan mijden. 'Als men Las Vegas echt wil helpen, boek dan die reis hier naartoe. Wees niet bang om hierheen te komen. De stad is veilig.' 


Dana White (Foto: Gettyimages/Jeff Bottari) 

White, die vorig jaar stinkendrijk werd na de verkoop van de UFC voor vier miljard dollar, zegde toe dat de UFC één miljoen dollar zou storten aan een nog te bepalen goed doel. 'Dit is mijn stad, ik ben hier opgegroeid, m'n familie is hier opgegroeid, al mijn vrienden leven hier en mijn bedrijf is hier gevestigd. We doneren één miljoen dollar. We weten nog niet precies aan wat, misschien verdelen we het, misschien geven we het in één keer, zoals de NFL ook gedaan heeft.'

De gift komt niet uit de lucht vallen, want de UFC is sterk verbonden met de stad en de inwoners. De voormalige eigenaren waren casino-eigenaren, het hoofdkwartier van de UFC staat in Las Vegas en veel grote MMA-gala's worden georganiseerd in Sin City, onder andere in het hotel waar de schutter zich had verschanst, Mandalay Bay.


Dana White (Bron: Youtube/TMZSports)

'Abonnement Netflix wordt duurder'

Netflix gaat de prijzen van zijn abonnementen in de Verenigde Staten verhogen, meldt Mashable. Het is niet bekend of een abonnement in Nederland later ook duurder wordt.

De prijs van een standaardpakket gaat van 9,99 dollar per maand naar 10,99 dollar, omgerekend van 8,50 naar 9,40 euro. De duurste variant, het premiumpakket, kost straks 13,99 dollar in de maand in plaats van 11,99. Het basispakket blijft 7,99 dollar kosten. Netflix zou zijn klanten vanaf 19 oktober op de hoogte brengen en in december zouden de prijswijzigingen ingaan. Het is de eerste verandering in prijzen sinds 2014

Netflix wil de komende jaren miljarden uittrekken om nieuwe films, documentaires en series te maken. Eigen exclusieve producties moeten voorkomen dat mensen overstappen naar concurrenten als Amazon Video, HBO Now en Hulu.

'Abonnement Netflix wordt duurder'
'Abonnement Netflix wordt duurder' (Foto: BuzzT)

FOK! sportfoto-onderschrift week 40

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is TripNRaVeR met het volgende onderschrift: "Higler: "Kijk dan! Mijn fluit is groter dan de jouwe""

De opgave van deze week:

Waar is Kimi Raikkonen hier mee bezig? (Pro Shots / Action Images)
Waar is Kimi Raikkonen hier mee bezig? (Pro Shots / Action Images)

Microsoft komt met nieuwe launcher

Microsoft heeft donderdag een geüpdatete launcher gepresenteerd. Gebruikers kunnen daarmee hun telefoon koppelen aan de pc, met de 'Continue on PC'-functie.

Microsoft had twee jaar geleden in alle stilte de Arrow Launcher vrijgegeven voor Android-telefoons. Die is nu uitgebreid en hernoemd tot de Microsoft Launcher, waarmee Android-gebruikers hun telefoon kunnen inrichten zoals zij willen.

Microsoft presenteerde ook de app Edge. Proefversies daarvan komen eerst voor iOS en later ook voor Android beschikbaar. Met Edge kunnen mensen een pagina die ze op hun telefoon bekijken, tegelijk ook openen op een computer of laptop, om er verder aan te werken. Edge werkt eerst alleen in het Engels, maar moet later worden uitgebreid met andere talen.

Microsoft komt met nieuwe launcher
Microsoft komt met nieuwe launcher (Foto: BuzzT)

De Mos: "Hollandse School is bullshit"

Het Nederlandse voetbal is door de jaren heen ver afgezakt en verkeert momenteel misschien wel op het dieptepunt, stellen de kenners. Ook Aad de Mos beseft dat het lang geleden is dat de staat van het niveau in Nederland zo slecht is geweest. De oud-trainer geeft in gesprek met de NOS verschillende redenen aan hoe het komt dat het niveau in Nederland zo is gedaald.

"Het ontbreekt in deze lichting aan spelers van de buitencategorie", zegt De Mos tegenover de NOS. Ook in de jaren tachtig stond het Nederlandse voetbal er niet goed voor, maar niet zo slecht als nu. "Toen hadden we een lichting met Kist, Wijnstekers en Metgod. Ook geen buitencategorie. Van Basten, Rijkaard en Kieft waren toen nog broekies van een jaar of 18", aldus De Mos, die stelt dat tussen 1988 en ongeveer 2012 Oranje altijd kun terugvallen op spelers van wereldklasse. "Nu is het voor Dick Advocaat al moeilijk om een goed middenveld neer te zetten."

De Mos stelt verschillende problemen aan de kaak. Talenten vertrekken te snel naar het buitenland en de spelers die worden opgeleid, krijgen te weinig vrijheid. "We leiden eenheidsworsten op, alles wordt voorgekauwd, spelers worden te veel gepamperd en scouts houden hun ogen niet meer open”, aldus de ex-trainer van Ajax. "We kijken niet meer in de buitenwijken waar de grote talenten vroeger allemaal vandaan kwamen."

De beroemde Hollandse School wordt door De Mos bestempeld als bullshit. Want Oranje en veel clubs uit de Eredivisie spelen geen modern voetbal. "Dat is met buitenspelers die naar binnen spelen, en middenvelders die zo snel mogelijk in het zestienmetergebied willen komen. Kijk naar Barcelona, maar ook naar Napoli en Lyon. Die spelen een soort zaalvoetbal in de lengterichting van het veld."

Zestal verlengt contract bij Roompot-Nederlandse Loterij

Pim Ligthart, Jesper Asselman, Etienne van Empel, Brian van Goethem, Nick van der Lijke en Coen Vermeltfoort rijden ook volgend seizoen voor de Nederlandse ploeg Roompot-Nederlandse Loterij. Ligthart, voormalig Nederlands kampioen, verlengde zijn contract voor twee jaar.

Met in totaal achttien renners uit eigen land is de selectie voor 2018 daarmee compleet. "Dit zijn allemaal jongens waarvan wij als ploegleiding denken dat ze nog steeds stappen kunnen zetten in hun ontwikkeling. Pim en Coen zijn waardevolle krachten die ervaring brengen en wedstrijden kunnen winnen. En ook de andere vier hebben specifieke kwaliteiten die passen bij ons team. Bovendien ontwikkelen zij zich nog steeds", zegt ploegmanager Michael Zijlaard op de website van de ploeg.

Eerder werd de komst van Wouter Wippert (Cannondale-Drapac), Hartthijs de Vries (SEG Racing), Robbert de Greef (Baby Dump) en Jan-Willem van Schip (Delta Cycling) bekend. Martijn Tusveld vertrekt naar Sunweb. Ook Berden de Vries, André Looij en Raymond Kreder zullen de ploeg verlaten. Kreder gaat een avontuur aan bij een continentale formatie buiten Europa. Looij en De Vries zijn nog op zoek naar een nieuwe ploeg.

Formatie: geen ruimer kinderpardon

De onderhandelende partijen zijn overeengekomen het bestaande kinderpardon niet te verruimen. D66 en de ChristenUnie hadden dit in hun verkiezingsprogramma staan, en voor de verkiezingen was er ook een kamermeerderheid voor. Maar de VVD en het CDA zijn tegen, en die lijken hun zin te krijgen.

In de bestaande pardonregeling worden de meeste pardonverzoeken van kinderen afgewezen; ongeveer 100 van de 1360 aanvragers mochten blijven. De meeste afwijzingen komen doordat de kinderen niet hebben meegewerkt aan hun eigen vertrek nadat het asielverzoek van hun ouders was afgewezen. D66 en CU vinden de criteria veel te streng.

Versoepeling van de regeling zou juridisch 'zeer ingewikkeld' zijn. Verder is het een van de vele kaarten uit het formatiekwartetspel dat de partijen nu al maanden spelen. In ruil gaat Nederland namelijk wel meer oorlogsvluchtelingen opnemen.

Het kinderpardon was een ingewikkeld dossier in de formatie dat volgens bronnen lang is blijven liggen. En nog is er niemand echt tevreden met de uitkomst, want Pechtold en vooral Segers moeten hun verlies nemen op een punt dat voor hun achterban belangrijk is. Aan de andere kant gaan Rutte en Buma ongetwijfeld een veeg uit de pan krijgen van Wilders omdat hij heeft toegestemd in het 'nog verder openen van de grenzen'.

Van Gestel stopt op hoogste niveau met beachvolleybal

Sophie van Gestel beëindigt haar loopbaan als topsportster. De 26-jarige beachvolleybalster, die het afgelopen seizoen samenspeelde met Madelein Meppelink, was het afgelopen jaar vaak geblesseerd.

"De keuze om te stoppen met topsport is een samenkomst van factoren", legt Van Gestel uit. "De voornaamste reden is dat ik het afgelopen jaar vaak geblesseerd ben geweest, en dat dit mij erg opbreekt. Ik moet eerlijk naar mezelf zijn en daarom heb ik deze keuze gemaakt."

"Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn carrière, met als hoogtepunt de Grand Slam zege in Argentinië in 2013", geeft de Brabantse aan. "Ik blijf zeker beachvolleyballen, en zal volgende zomer toernooien in Nederland spelen, maar niet meer op het hoogste niveau. Ik wil graag iedereen bedanken die het mij mogelijk heeft gemaakt om al die jaren topsport te bedrijven."

Van Gestel deed twee keer mee aan de Olympische Spelen. In 2012 eindigde ze met Meppelink in Londen als negende. Vier jaar later kwam zij met Jantine van der Vlist niet door de poulefase.

Meppelink gaat wel door met het beachvolleybal. De komende periode zal door de technische staf van Beach Team Nederland benut worden om een nieuwe partner te zoeken voor Meppelink.

Diamondbacks winnen Wild Card-wedstrijd National League

Arizona Diamondbacks heeft zich geplaatst voor de National League Division Series. In Phoenix was de ploeg met 11-8 te sterk voor Colorado Rockies. De Diamondbacks nemen het in de eerste ronde van de National League Division Series nu op tegen Los Angeles Dodgers.

Arizona Diamondbacks begonnen goed aan de wedstrijd en zou na drie innings met 6-0 voorstaan tegen de Rockies, mede dankzij homeruns van Paul Goldschmidt en Daniel Descalso. De ploeg uit Colorado zou niet opgeven en zou na zevende nog maar met 6-5 achterstaan.

In de gelijkmakende zevende inning zou de thuisploeg weer toeslaan. Dankzij een driehonkslag van werper Archie Bradley zouden de Diamondbacks uitlopen naar een voorsprong van drie punten. De Rockies bleven geloven in hun kansen. Met homeruns Nolan Arenado en Trevor Story kwam de ploeg toch weer terug tot 8-7.

Diamondbacks zou in de gelijkmakende achtste inning weer uitlopen. A.J. Pollock sloeg een driehonkslag waarmee de ouffielder twee punten binnenhaalde voor zijn ploeg. Pollock zou ook nog over de thuisplaat komen, na een honkslag van Jeff Mathis. Dat was voldoende voor de winst van de thuisploeg. In de eerste ronde neemt de ploeg nu op tegen Los Angeles Dodgers van de Nederlander Kenley Jansen.

Zweeds festival zonder mannen kan doorgaan

Het festival in Zweden waar mannen geen toegang krijgen, kan doorgaan. Volgens initiatiefneemster Emma Knyckare is de financiering van het evenement rond. Via een crowdfundactie heeft ze 500.000 Zweedse kroon (zo'n 52.000 euro) opgehaald.

Op Instagram schrijft de comédienne en presentatrice dat het geld in ieder geval toereikend is om personeel aan te trekken voor het festival en ook de huur van een lap grond kan worden betaald.

Knyckare besloot een paar maanden geleden het festival Statement uit de grond te stampen. Ze was boos omdat vrouwen zich tijdens festivals niet meer veilig voelen. In Zweden werd een vrouw verkracht tijdens het festival Bråvalla. Ook waren er talloze aanrandingen. Ook tijdens de editie van 2016 werden vrouwen aangerand en verkracht. Voor de organisatie was de maat vol en daarom zal het festival, te vergelijken met Pinkpop of Rock Werchter, komend jaar niet doorgaan.

Onder de pet
Verder werd bekend dat de Zweedse politie eerdere gevallen van aanrandingen en verkrachtingen tijdens festivals onder de pet had gehouden. Knyckare vond dat niet kunnen en wil met Statement vrouwen de kans bieden om zonder angst naar een festival te gaan.

Tot komende zondag kunnen mensen nog meedoen aan de crowdfundactie. Het is overigens nog niet duidelijk waar en wanneer de eerste editie van Statement zal worden gehouden.

Zweeds festival zonder mannen kan doorgaan
Zweeds festival zonder mannen kan doorgaan (Foto: BuzzE)

Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon tonen duistere kant

Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon bevatten ten opzichte van de originele versies uiteraard nieuwe content. De meest opvallende toevoeging lijkt het feit dat je nu in de zogenoemde Ultra Wormholes kunt gaan en 'nieuwe werelden kunt ontdekken'. De nieuwe trailer laat een glimp zien van die werelden, waaronder Ultra Metropolis.

Verder krijgen we drie nieuwe Ultra Beasts die natuurlijk hun eigen moves hebben. Ten slotte is er nog de Ultra Recon Squad, een nieuwe groep slechteriken dat zich bezig houdt met die Ultra Wormholes. Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon komen op 17 november uit en zijn exclusief voor 3DS.


Uran pakt de zege in Milaan-Turijn, Poels zesde

Rigoberto Uran heeft de Italiaanse klassieker Milaan-Turijn op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Cannondale-Drapac was de beste op de slotklim Superga en zou solo aankomen. Adam Yates werd tweede op tien seconden van de Colombiaan. Wout Poels zou met een zesde plaats de beste Nederlander worden.

Gregory Rast (Trek-Segafredo), Guillaume Bonnafond (Cofidis), Karl Patrick Lauk (Astana) en Simone Andreetta (Bardiani-CSF) zouden al snel na de start voor de aanval kiezen. Het viertal zou een voorsprong van zes minuten krijgen op het peloton, waar FDJ het tempo in het peloten bepaalde.

In de finale moest twee keer de beklimming van de Superga beklommen worden. Ondertussen was ook Bahrain-Merida meegaan helpen in het peloton. Dat zorgde ervoor dat op iets meer dan twintig kilometer van de streep de laatste vluchters werden ingerekend.

Carlos Betancur was de eerste die versnelde op de Superga. De Colombiaan van Movistar zou het gezelschap krijgen van Diego Rosa (Sky), Pierre Latour (AG2R La Mondiale), Pello Bilbao (Astana), David Gaudu (FDJ) en Julian Alaphilippe (Quick-Step). Voor Alaphilippe ging het niet hard genoeg en zou alleen verder gaan. De Fransman zou het niet halen en werd op acht kilometer van de streep ingehaald door het peloton.

Op de tweede beklimming van de Superga versnelde in eerste instantie Rudy Molard van FDJ. De Fransman zou het gezelschap krijgen van ploeggenoot David Gaudu. Ook Fabio Aru (Astana), Mickaël Chérel (AG2R La Mondiale) en Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) zouden de aansluiting maken. Uran bleek de sterkste voorin en zou er alleen van doorgaan.

In de achtergrond zou Adam Yates. De Engelsman van Orica-Scott zou in de slotfase nog heel dicht op Uran komen, maar de Colombiaan zou net buiten schot blijven. Uran is de tweede Colombiaan die Milaan-Turijn heeft gewonnen. Vorig jaar was Miguel Ángel López de beste.

Street Fighter V: Arcade Edition aangekondigd

Street Fighter V: Arcade Edition krijgt een adviesprijs van veertig euro en komt op 16 januari uit voor PS4 en pc. Deze nieuwe versie van Street Fighter V komt met een nieuwe uitgebreide Arcade-modus en alle DLC-personages. Daarnaast krijgen alle personages een nieuwe V-Trigger en is de game visueel op een aantal plekken aangepakt.

Huidige Street Fighter V-eigenaren krijgen de content in de vorm van een gratis update. Uitzondering hierop zijn de DLC-personages, daar moeten originele eigenaren nog steeds Fight Money of echt geld voor betalen.

Spark of Light puzzelt met licht

Bezitters van Samsung Gear VR kunnen eindelijk maximaal genieten van hun hardware. De Nederlandse ontwikkelaar Pillow’s Willow heeft een prachtige puzzelgame gemaakt, die het uiterste uit de Gear Vr weet te halen. Spark of Light maakt voor de puzzels gebruik van de volledige 360 graden om de speler heen.

In Spark of Light moet de kleine Nerow moet in een sprookjesachtige wereld vuurvliegjes verzamelen en ze gebruiken om apparaten van energie te voorzien. Denk niet door de lieve tekeningen, dat je bij de hand gehouden wordt. De puzzels bouwen op in moeilijkheid en dat maakt het behoorlijk uitdagend. Spark of Light is nu verkrijgbaar.

Spark of Light - Vang de vuurvlieg

Spark of Light - Opgesloten

Spark of Light - Er is Licht!

Spark of Light - Eng plateau

Spark of Light - Bliksembezoek

Spark of Light - Poster

Europese Commissie pleit voor stagevergoeding

Jongeren die tijdens hun beroepsopleiding een stage- of andere leerplek hebben, moeten daarvoor worden vergoed. Ook hebben ze recht op een contract, sociale bescherming en loopbaanbegeleiding.

Dat staat in een voorstel waarmee de Europese Commissie "hoogwaardige" stageplekken in de EU wil ontwikkelen. Die moeten meer jongeren een springplank voor een loopbaan bieden, terwijl ook werkgevers er voordeel bij hebben om de advocaat of timmerman in spe in de praktijk te trainen.

Leerlingen die in het bedrijfsleven ervaring hebben opgedaan, stromen nadat ze van school komen gemakkelijker door op de arbeidsmarkt. "Twee op de drie vinden na hun opleiding meteen een baan", zegt EU-commissaris Marianne Thyssen (Werkgelegenheid).

De Europese vakbondskoepel ETUC reageert positief. "Met dit voorstel zou iedere stagiair in Europa een fatsoenlijke vergoeding moeten krijgen."

De commissie hoopt dat de lidstaten nog dit jaar instemmen met het plan.

Europese Commissie pleit voor stagevergoeding
Europese Commissie pleit voor stagevergoeding (Foto: ANP)

159 uur overwerken wordt Japanse fataal

Een 31-jarige Japanse vrouw overleed in juli 2013 aan een hartaanval. Miwa Sado werkte in Tokio voor de publieke omroep NHK. Haar dood wordt door de arbeidsinspectie officieel geweten aan te hard werken. De vrouw noteerde in één maand liefst 159 uur overwerk. Ze had in die vier weken slechts twee dagen vrij.

Er zijn vaak en veel klachten over de extreme druk waaronder werknemers in Japan moeten werken. Het rapport van de inspectie schuift de schuld volledig op 'karoshi', het Japanse woord voor dood door overwerk. Haar werkgever heeft volgens de The Guardian de zaak pas nu openbaar gemaakt.

Het overlijden van een jonge werknemer door te hard werken, was al eerder aanleiding voor een nationaal debat. Anderhalf jaar geleden pleegde een 24-jarige vrouw zelfmoord omdat ze de stress van de lange werkuren niet meer aankon. De overheid wil overwerk binden aan een limiet van 100 uur per maand en bedrijven straffen die hun werknemers tot meer aansporen.

Overwerk wordt Japanse fataal
Overwerk wordt Japanse fataal (Foto: ANP)

'Sinterklaas overleden, graf gevonden'

De Turkse krant Hürriyet is met bijzonder slecht nieuws gekomen: archeologen uit Turkije hebben een begraafplaats gevonden waar Sint-Nicolaas wel eens begraven zou kunnen liggen. Als dat waar is en de goedheiligman inderdaad al vele eeuwen onder de Turkse grond ligt, kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid concluderen dat Sinterklaas helaas is overleden.

De archeologen zijn aan het werk in Demre, de hedendaagse naam van Myra, waar Sint-Nicolaas (270-343 na Christus) vrijwel zijn hele leven doorbracht. De heilige ging op jonge leeftijd op pelgrimstocht naar Egypte en Palestina, waarna hij bij terugkomst bisschop van Myra werd. Daar stond hij bekend als een bijzonder gul man, vooral richting kinderen en arme mensen. Dat leidde uiteindelijk, om een eeuwenlang verhaal kort te maken, tot zijn status als Sinterklaas en - in Engelstalige landen - Santa Claus.

De grond onder de Sint-Nicolaaskerk in Demre is met radars onderzocht en daar vond men een oude, nog volledig intacte tempel. Daarin bevindt zich een speciaal gedeelte, mogelijk met de tombe van Sint-Nicolaas. "We gaan nu ondergronds zoeken en misschien kunnen we dan het intacte lichaam van Sint-Nicolaas vinden", aldus onderzoeker Cemil Karabayram.

Een beetje jammer, voor de Turken althans, is dat men in Italië claimt dat Sint-Nicolaas daar in stukken ligt. Zeelui, dieven, piraten, vissers en/of mensen van de katholieke kerk (de verhalen verschillen nogal) zouden een goede duizend jaar geleden delen mee hebben genomen naar het Italiaanse Bari, waar een kerk voor Sinterklaas' halve lichaam ingericht werd. Kleine stukken liet men achter in Myra, waar de handelaars van Venetië de restanten meenamen om ook in hun stad een kerk op te kunnen richten met delen van Sint-Nicolaas, zoals dat met een heilige gaat.

De Turken zijn er echter van overtuigd dat de Italianen destijds om het verkeerde lichaam gevochten hebben en dat Sint-Nicolaas gewoon nog onder de Turkse grond ligt te rusten. "De ogen van de wereld zijn op ons gericht, na de opgravingen zullen we internationale discussies voeren", zegt Karabayram. 

Aanpak verwarde mensen nog onvoldoende

De ondersteuning en opvang van mensen met verward gedrag blijft in het hele land een probleem. Dat concludeert het 'schakelteam' dat zich sinds een jaar onder leiding van Onno Hoes bezighoudt met de problematiek. Hoes is "niet optimistisch" over de voortgang.

Vanaf medio 2018 moeten gemeenten een werkende aanpak hebben voor verwarde mensen. Onder andere gemeenten, politie, geestelijke gezondheidszorg en de ambulancezorg werken samen aan de plannen. Volgens het 'schakelteam' hebben alle regio's inmiddels ideeën, waarbij vele al met de uitvoering bezig zijn. Zo hebben bijna alle regio's inmiddels een speciale locatie waar de eerste opvang en beoordeling plaatsvindt.

Toch is Hoes dus niet optimistisch. Volgens hem lijkt "de urgentie soms weg te ebben" terwijl de hulp voor de kwetsbare groep mensen volgens hem "één van de meest complexe problemen van onze maatschappij" is. Hij pleit ervoor om meer aandacht te hebben voor de "mens" en minder voor de "bureaucratische regels".

Aanpak verwarde mensen nog onvoldoende
Aanpak verwarde mensen nog onvoldoende (Foto: ANP)

Europese wijnproductie keldert door klimaat

Een droge zomer en hagel en vorst in het voorjaar hebben ervoor gezorgd dat de Europese druivenoogst dit jaar stevig tegenvalt. De belangrijkste wijnregio's in Europa verwachten een fors lagere productie.

EU-breed wordt naar verwachting 145 miljoen hectoliter wijn gemaakt, 14 procent minder dan in 2016, meldt de Europese Commissie op basis van voorlopige schattingen. Sinds begin jaren tachtig is er niet zo weinig geproduceerd.

Spanje verwacht 16 procent minder wijn te maken dan vorig jaar, Frankrijk 17 procent en Italië 21 procent, Sicilië ziet zijn productie zelfs met ruim een derde kelderen. Portugal daarentegen voorziet een toename van 10 procent. Oostenrijk (23 procent) en Roemenië (60 procent) verwachten ook een stevige stijging.

De lidstaten moeten de definitieve cijfers in maart 2018 aanleveren.

Europese wijnproductie keldert door klimaat
Europese wijnproductie keldert door klimaat (Foto: ANP)

Kwart burgemeesters bedreigd

Bijna een kwart van de burgemeester wordt bedreigd door criminelen. Ondanks pogingen om niet alleen burgemeesters maar ook wethouders, raadsleden en gemeenteambtenaren te beïnvloeden, is er geen sprake van grootschalige beïnvloeding.

Dat staat in een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken. Bijna vierduizend functionarissen zijn ondervraagd. Het gaat volgens de ministeries om een "eerste indicatie van de aard en omvang van de problemen".

Volgens het onderzoek hebben vooral burgemeesters in de grotere gemeenten gezegd dat zij (vaak anoniem) zijn bedreigd uit criminele hoek. Van de 225 ondervraagde burgemeesters gaat het om 24 procent. Voor zover de onderzoekers dat hebben kunnen controleren, zijn bedreigingen met geweld niet in de praktijk gebracht.

Kwart burgemeesters bedreigd
Kwart burgemeesters bedreigd (Foto: ANP)

NHL-kampioenen Pittsburgh Penguins beginnen met nederlaag

De Pittsburgh Penguins zijn met een nederlaag begonnen aan de jacht op de derde Stanley Cup op rij, de befaamde beker waar de kampioenen van de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL mee aan de haal gaan. Sinds 1983 lukte geen enkel team het meer op drie keer op rij te winnen, de Penguins proberen daar een einde aan te maken.

Op de eerste dag van het nieuwe NHL-seizoen speelden de Penguins thuis tegen de St Louis Blues. Vroeg in de derde periode kwamen de Blues op een 2-4 voorsprong, maar Sidney Crosby en Conor Sheary trokken de stand aan het einde nog gelijk en dus moest er overtime gespeeld worden. Daarin was het Alex Pietrangelo die na een goede minuut de zege voor de Blues binnen wist te slaan: 4-5.

Uitslagen NHL woensdag
Winnipeg Jets - Toronto Maple Leafs 2-7
Pittsburgh Penguins - St Louis Blues 4-5 OT
Edmonton Oilers - Calgary Flames 3-0
San Jose Sharks - Philadelphia Flyers 3-5

Samenvatting van de Penguins tegen de Blues (Bron: YouTube)

Kaká liet transfer van 112 miljoen afketsen: "Niet het juiste moment"

Kaká was dicht bij een overstap naar Manchester City, zo onthult de Braziliaanse aanvallende middenvelder in gesprek met FourFourTwo. The Citizens waren bereid AC Milan in januari 2009 ruim 112 miljoen euro te betalen voor de diensten van de creatieveling, een bedrag dat destijds een record zou betekenen. De Italiaanse topclub had het bod geaccepteerd, maar de huidige spelmaker van Orlando City zag het avontuur bij de Engelsen uiteindelijk niet zitten.

"De onderhandelingen waren inderdaad vergevorderd. Het enige wat mij scheidde van City was een handtekening. Het kwam op een punt waarbij alle cijfers en de precieze details al waren besproken. Het salaris dat me werd aangeboden was vele malen hoger dan dat ik verdiende bij Milan. Ik ging bij mezelf na hoe het zou zijn om in Engeland te voetballen, hoe mijn dagelijkse routine bij de club eruit zou zien, hoe moeilijk het zou zijn voor mijn kinderen en vrouw om te verhuizen. Al deze dingen vlogen door mijn gedachten."

"Ik had absoluut geen idee dat City mij wilde strikken totdat ze een officieel bod bij Milan hadden neergelegd", vervolgt Kaká. "Ze zijn meteen naar de club gegaan. Ik kwam tot de conclusie dat het nog niet de juiste tijd was om naar City te gaan, en de belangrijkste reden was de onzekerheid over de opbouw van de selectie en hoe snel dat proces zou gaan lopen."

"Het was niet helder voor mij hoe de selectie zou worden aangepast en ik was niet overtuigd dat het zou werken. Er werd mij gevraagd om een van de meest succesvolle clubs in Europa met een zeer rijke historie in te ruilen voor een team dat slechts aan het begin van een nieuw project stond, waar ik, zo werd mij verteld, de eerste grote speler zou zijn. Het was veiliger om bij Milan te blijven", aldus de 92-voudig international.

Dodelijk conflict in Deventer

Op donderdag 5 oktober kort na middernacht was er een conflict in de Zaanstraat. Agenten reageerden op deze melding en troffen een zwaar gewonde man op straat. Er is nog geprobeerd om hem te reanimeren maar het slachtoffer overleed ter plaatse. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart. 

Later in de nacht meldden zich twee mannen aan het politiebureau. Op basis van mogelijke betrokkenheid bij dit geweldincident met dodelijke afloop werden zij aan het bureau als verdachte aangehouden. De verdachten zijn een 47-jarige man uit Wilp en een 41-jarige man uit Deventer.

Het rechercheonderzoek in nog in volle gang. Onderzoek moet duidelijk maken wat er precies is gebeurd in de Zaanstraat, wat de aanleiding is en wat welke mate van betrokkenheid de twee verdachten bij dit incident hebben. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vastgesteld.

Er is een zogenoemd team grootschalige opsporing (TGO) ingericht. Hier zijn alle specialismen in vertegenwoordigd. Dit team is op zoek naar getuigen die de recherche nog niet gesproken heeft. Deze kunnen zich melden via de reguliere nummers: 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Stockfoto  (Foto: Politie.nl)
Stockfoto (Foto: Politie.nl)

Veel migranten keren Griekenland de rug toe

Migranten keren in toenemende mate vanuit Griekenland terug naar hun vaderland. Sinds het begin van dit jaar zijn er al 14.000 terug naar huis gegaan. De Griekse politie zegt dat het vooral gaat om mensen uit Albanië, Pakistan, Irak, Georgië en migranten uit Noord-Afrikaanse landen.

De reden voor de terugkeer is volgens de Griekse autoriteiten simpel: het wordt veel migranten duidelijk dat ze geen legale kans hebben op een verblijf in Europa. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zijn alleen al in september vanuit Griekenland 1598 mensen teruggekeerd.

Het IOM steunt deze mensen hierbij actief. De organisatie helpt bij de reis en stelt bovendien iedere terugkerende migrant een bedrag tussen de 500 en 1500 euro ter beschikking. Met dat geld kunnen ze in hun vaderland beginnen hun leven opnieuw op te bouwen.

Veel migranten keren Griekenland de rug toe
Veel migranten keren Griekenland de rug toe (Foto: ANP)

Snelwandelkampioen Toth vrijgesproken van dopinggebruik

Snelwandelaar Matej Toth is vrijgesproken van dopinggebruik. De olympisch kampioen op de 50 kilometer werd in de zomer voorlopig geschorst wegens afwijkingen in zijn bloedpaspoort, waardoor de Slowaak het WK in Londen aan zich voorbij moest laten gaan.

In augustus werd de 34-jarige Toth gehoord door het disciplinair comité van de Slowaakse atletiekbond en die hebben nu, na uitgebreide analyses en verklaringen van onder meer Britse experts, bepaald dat de Slowaakse sportheld wordt vrijgesproken van het gebruik van verboden middelen.

De internationale atletiekbond IAAF en wereldantidopingautoriteit WADA moeten de uitspraak nog wel goedkeuren alvorens Toth weer mee mag doen aan wedstrijden. Ze zouden, wanneer de ze uitleg van de Slowaak niet voldoende vinden, nog naar sporttribunaal CAS kunnen stappen.

Herfststorm zorgt voor nodige overlast

De tweede herfststorm van dit jaar zorgt voor de nodige overlast. Zo zijn er op schiphol de nodige vluchten geannuleerd en hebben aanvliegende toestellen vertraging opgelopen. 

Ook de Nederlandse Spoorwegen melden overlast, met name in de kop van Noord-Holland. Tot 14:00 uur donderdagmiddag rijden er tussen Den Helder en Zaandam minder intercity's dan gepland. Op de perrons wordt extra personeel ingezet en staan er storingsploegen en reservemateriaal klaar om eventuele problemen op het spoor snel te kunnen ondervangen. 

De storm zou aan het einde van de middag over zijn hoogtepunt heen moeten zijn. 

Tien fraaie afstandsschoten in de Eredivisie

In het voetbal zijn nogal eens wat mooie goals te noteren, zo ook in de Eredivisie. FOX Sports, dat de Eredivisie al geruime tijd live uitzendt, heeft een korte compilatie op Twitter gezet met daarin de - naar hun mening - tien mooiste rake afstandsschoten in de Eredivisie van de laatste tien jaar.

Ongetwijfeld zullen er in de laatste jaren nog wel meer fraaie goals van afstand gemaakt zijn op de Nederlandse velden, schroom je vooral niet om die te posten, zodat we er allemaal van kunnen genieten.

FOK!-user loopt forse stormschade op

De storm is nog niet voorbij of de eerste meldingen van schade rollen al binnen bij de FOK!-redactie. Het eerste geval van stormschade werd gisteravond al gemeld als reactie onder het weerbericht. Fukke_Fappesma zet normaal zijn 3 sierflessen met kunstbloemen binnen als het gaat stormen, maar gisteravond was hij helaas te laat en is 1 van de 3 flessen omgewaaid en gesneuveld. De raming van de schade is zo'n 1,50. Gelukkig waren de in de fles staande (en nu op de grond liggende) kunstbloemen nog heel.

We overwegen om een actie op te zetten zodat Fukke in plaats van een duo weer een trio sierflessen heeft. Maar waarschijnlijk heeft dat weinig zin, het zou ons niet verbazen als de flessen onvervangbaar zijn.

Stormschade
Stormschade

Update 10:42 uur
Zouist ontvingen wij onderstaande foto van de onherstelbare schade. RIP fles. 

De gesneuvelde fles en zijn nabestaanden (Foto: Fukke_Fappesma)
De gesneuvelde fles en zijn nabestaanden (Foto: Fukke_Fappesma)

Van de Pas naar kwartfinales World Grand Prix, negatief record Engeland

Darter Benito van de Pas heeft zich net als vorig jaar geplaatst voor de kwartfinales van de World Grand Prix. De Tilburger speelde een bijzonder overtuigende partij tegen de Welshman Gerwyn Price.

Price kwam er aanvankelijk totaal niet aan te pas en zag de Nederlander de eerste twee sets met 3-0 winnen. In set drie kon Price dan toch een leg pakken, maar op 2-2 verzuimde hij dubbel 20 te gooien voor een 106-finish. Van de Pas liet die kans niet onbenut, gooide 48 uit en maakte de partij met 3-0 in sets af.

In de kwartfinales neemt Big Ben het op tegen Simon Whitlock. De Australiër was een maat te groot voor Richard North, die juist op aanraden van Whitlock full-time is gaan darten. De Engelsman, op Rob Cross na de beste nieuwkomer op de PDC Tour dit jaar, ging met 0-3 onderuit tegen Whitlock. De andere kwartfinale gaat tussen Mensur Suljovic en Peter Wright. Suljovic was veel te sterk voor Steve West (3-0), terwijl Wright Mervyn King met 3-1 naar huis stuurde.

Met naast Van de Pas (Nederland), Whitlock (Australië), Wright (Schotland) en Suljovic (Oostenrijk) verder nog John Henderson (Schotland), Raymond van Barneveld (Nederland), Robert Thornton (Schotland) en Daryl Gurney (Noord-Ierland) in het toernooi betekent het dat er geen enkele Engelsman bij de laatste acht staat. Dat is nog nooit eerder gebeurd op een major bij de PDC.

Menselijke resten bij berging bommenwerper

Tijdens de berging van een neergestorte bommenwerper in het Friese natuurpark De Oude Venen zijn menselijke resten gevonden. Het gaat om een zeer kleine hoeveelheid botfragmenten, meldt de gemeente Leeuwarden. Ook zijn er resten van kleding gevonden.

De resten zijn voor onderzoek naar het laboratorium van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL) in Soesterberg gebracht. Mogelijk leidt het onderzoek naar de identiteit van de vlieger. De dienst hoopt in de komende dagen op meer vondsten van stoffelijke resten en uitrusting.

Het toestel, een Avro Lancaster, stortte in september 1942 neer. Piloot Peter Joslin overleefde de crash niet, net als vier van de vijf parachutisten die aan boord waren. Het lot van staartschutter James Cooper is nooit opgehelderd.

Menselijke resten bij berging bommenwerper
Menselijke resten bij berging bommenwerper (Foto: ANP)

Martens en Van de Sanden schitteren in Champions League

Lieke Martens en Shanice van de Sanden hebben een uitstekende avond in de Champions League achter de rug. In de eerste ronde van het toernooi maakte Martens haar Europese debuut voor FC Barcelona, waar ze vorig seizoen met het Zweedse Rosengård in de kwartfinales juist nog tegen speelde.

De Europees voetbalster van het jaar opende na een kleine twintig minuten de score op bezoek bij het Noorse Avaldsnes. Daar bleef het lang bij, tot Toni Duggan, Andressa Alves en Mariona in de laatste twintig minuten voor de 0-4 eindstand zorgden. Martens gaf de assist voor Duggan's goal en Alves wist tot scoren te komen uit de rebound van een schot van de Nederlandse.

Shanice van de Sanden trok in de zomer van Liverpool naar Olympique Lyon en in Frankrijk is de international nu al van groot belang voor onder meer de fenomenale productie van de Noorse Ada Hegerberg. Die kwam in vier competitiewedstrijden al tot acht goals en op bezoek bij het Poolse Medyk Konin trof ze nog eens drie keer doel. Van de Sanden gaf twee assists in de uiteindelijk met 0-5 gewonnen wedstrijd.

Met Anouk Dekker in de basis ging het Franse Montpellier in eigen huis zeer verrassend met 0-1 onderuit tegen Zvezda Perm uit Rusland. Lineth Beerensteyn en Jill Roord, beiden overgekomen van FC Twente, maakten hun Europese debuut voor Bayern München, maar het 20-jarige duo kon een 1-0 nederlaag bij Chelsea niet voorkomen. Keepster Jacintha Weimar zat bij Bayern op de bank in Londen.

PS4 Pro-patch The Witcher 3 is gearriveerd

De langverwachte PS4 Pro-patch voor The Witcher 3: Wild Hunt is eindelijk gearriveerd. De patch brengt 4K-ondersteuning en een 'lichte' boost in performance op de PlayStation 4 Pro.

CD Projekt RED heeft tegenover Eurogamer verklaard dat het uiteindelijk nog lang heeft geduurd om de patch, patch 1.50, rond te krijgen. Begin september gaf de Poolse studio nog aan dat het slechts 'enkele dagen' nodig had om de update uit te kunnen brengen maar dat is dus iets uitgelopen.

De nieuwe Xbox One X die in november uitkomt zal een soortgelijke patch ontvangen. Hoe de versies zich verhouden tot elkaar is even afwachten.

Joden ontbreken op Holocaust-monument

Op het gloednieuwe Holocaust-monument in de Canadese hoofdstad Ottawa ontbreekt de aanduiding dat het om Joodse slachtoffers gaat. Ook het woord antisemitisme komt niet voor op de plaquette.

De Canadese premier Justin Trudeau onthulde het monument vorige week met een toespraak. In zijn speech memoreerde hij Canada's toewijding om antisemitisme en racisme te bevechten.

Na de onthulling van het enorme monument barstte echter hevige kritiek los. Op de plaquette stond te lezen dat het monument de 'miljoenen mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Holocaust werden vermoord, wil eren', alsmede degenen die gedurende 'een van de donkerste hoofdstukken van de geschiedenis' hebben volgehouden.

De regering, zo schrijft The Guardian, heeft de plaquette inmiddels laten verwijderen. Zij heeft beloofd de tekst te zullen aanpassen.

Joden ontbreken op Holocaust-monument
Joden ontbreken op Holocaust-monument (Foto: ANP)

The Gifted: nóg meer mensen met superkrachten

Als een typisch gevalletje van 'alweer die mutanten' is de eerste aflevering van The Gifted zowel hoopvol als zorgwekkend; zich afspelend in de wereld van de X-Men lijkt ook hier de insteek weer de eeuwige strijd tussen mens en mutant te zijn, en daar worden we misschien wel een beetje moe van. Maar een tv-serie heeft de mogelijkheid dieper te gaan, en die kans mag het daarom best eens krijgen.

NTR doet gekleurde pieten in de ban

De gekleurde pieten die afgelopen jaren te zien waren in het Sinterklaasjournaal keren dit seizoen niet meer terug. De NTR vond ze achteraf 'niet zo geslaagd', vertelt mediadirecteur Willemijn Francissen in De Telegraaf. "Het paste te weinig binnen de traditie en zag er niet leuk uit. We proberen de discussie een plek te geven en dat gaat soms met vallen en opstaan."

Hoe de assistenten van Sinterklaas er dit jaar wel uitzien op televisie, wil Francissen nog niet zeggen vanwege de verhaallijn die nog geheim is. "Laat ik het zo zeggen: we gaan voor een soort vijftig tinten grijs, maar dan anders", zegt ze. "Maar we weten allemaal dat je zwart wordt als je door een schoorsteen gaat en dat is wat pieten doen. Bij ons is zwart geen huidskleur, maar roet. Iedereen kan piet worden, of je nu wit, licht of donker getint bent."

De makers van het Sinterklaasjournaal zoeken 'een gulden middenweg', gaat Francissen verder. Ze denkt niet dat ze de mensen die vinden dat Zwarte Piet moet blijven ooit tevreden kan stellen en ook de mensen die vinden dat de hulpjes moeten verdwijnen niet. "Je kunt met hen ook geen debat meer voeren, want het gaat hen alleen nog maar om hun zin doordrijven. Wij zoeken de nuance."

De opnames van het Sinterklaasjournaal zijn inmiddels in volle gang. Vanaf 13 november zijn de avonturen van de Sint en zijn pieten weer te volgen op NPO 3.

NTR verder zonder gekleurde pieten
NTR verder zonder gekleurde pieten (Foto: BuzzE)

Netflix schrapt promotie The Punisher

De presentatie van nieuwe Marvelserie The Punisher in New York dit weekend gaat niet door. Dat hebben Marvel en Netflix in een gezamenlijke statement bekendgemaakt.

"We zijn verbijsterd en verdrietig over de zinloze daad in Las Vegas dit weekend. Na uitgebreid overleg hebben we besloten dat het niet gepast zou zijn om The Punisher naar New York Comic Con te brengen", laten de bedrijven weten. "Onze gedachten zijn nog altijd bij de slachtoffers en betrokkenen van deze tragedie."

Daredevil-spin-off The Punisher is een van de meer gewelddadige series van Marvel. Jon Bernthal vertolkt daarin de titelrol, een keiharde vechter die het kwaad bestrijd. De acteur en zijn collega's zouden een fanpanel houden op de New Yorkse editie van Comic-Con. Daar worden bezoekers doorgaans getrakteerd op nieuwe beelden of andere onthullingen.

Netflix houdt al tijden de lippen op elkaar als het gaat om een startdatum voor The Punisher, waardoor de hoop van fans gevestigd was op een bekendmaking aankomend weekend. Er gaan ook al langer geruchten dat de streamingservice een verrassingsrelease plant, waarbij de serie onaangekondigd op het platform zou verschijnen.

Netflix schrapt promotie The Punisher
Netflix schrapt promotie The Punisher (Foto: BuzzE)

Glee-acteur bekent downloaden kinderporno

Mark Salling moet vier tot zeven jaar naar de gevangenis voor het bezit van kinderporno. De Glee-acteur bekende dat hij duizenden beelden en video's heeft gedownload.

Met die bekentenis ontloopt Salling de maximaal twintig jaar cel die hem boven het hoofd hing. De deal die hij sloot werd volgens The Hollywood Reporter maandag goedgekeurd door de rechter. De acteur sprak onder meer af dat hij zich registreert in de openbare database voor seksovertreders, twintig jaar onder toezicht komt te staan en dat hij geen contact heeft met minderjarigen zonder dat hun ouders aanwezig zijn. Twee slachtoffers die een schadevergoeding eisen, krijgen ieder 50.000 dollar van de acteur.

Salling bekende dat hij de beelden in 2015 heeft gedownload. Toen zijn huis eind december van dat jaar werd doorzocht, vonden rechercheurs 25.000 foto's, 600 video's en 29.000 afbeeldingen in de categorie 'kindererotica'. Daaronder vallen beelden van minderjarigen die niet seksueel getint zijn.

Glee-acteur bekent downloaden kinderporno
Glee-acteur bekent downloaden kinderporno (Foto: BuzzE)

Cao-lonen en consumentenprijzen stijgen 1,5%

De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van 2017 gestegen met 1,5 procent. Deze toename kwam hiermee net boven de stijging van de consumentenprijzen uit. De hoogste cao-loonstijging deed zich voor in de landbouw, 2,2 procent. In het onderwijs waren de lonen daarentegen 0,2 procent lager dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS op grond van nieuwe cijfers, die elke eerste donderdag na afloop van een maand beschikbaar komen.

Met 1,5 procent ligt de stijging van de cao-lonen, ondanks de groeiende economie, nog steeds onder die van 2016 (1,8 procent). In de eerste drie kwartalen van dit jaar is de toename nog niet boven de 1,5 procent gekomen. De cao-loonstijging ligt in het derde kwartaal nog wel net boven de stijging van de consumentenprijzen (1,4 procent).

Consumentenprijzen
De consumentenprijzen stegen in september op jaarbasis 1,5 procent. In augustus was de prijsstijging ten opzichte van een jaar eerder 1,4 procent. De prijsontwikkelingen van consumentenproducten laten een rustig en licht stijgend beeld zien. De totale consumentenprijsindex ligt sinds december 2016 in het gebruikelijke gebied. Binnen de consumentenproducten laten vooral voedingsmiddelen, dranken en tabak het laatste jaar een steeds sterkere stijging zien. De stijging van de consumentenprijzen van diensten is daarentegen aan de lage kant. 

De stijging van de consumentenprijzen was in september op jaarbasis iets groter dan in augustus. Dit kwam vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets. Vliegtickets waren in september 6 procent duurder dan in dezelfde maand van 2016. In augustus waren vliegtickets op jaarbasis nog 3 procent goedkoper. De prijsontwikkeling van een verblijf in een bungalowpark had daarentegen een neerwaarts effect op de stijging van de consumentenprijzen. Voor een verblijf in een bungalowpark betaalde de consument in september 11 procent meer dan vorig jaar. In augustus was de prijsstijging op jaarbasis nog 17 procent.

Consumentenprijsindex
De consumentenprijsindex (CPI) is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard. Hierin staan ook andere inflatie-indicatoren zoals de prijsindex bestaande koopwoningen en de in- en uitvoerprijzen van de industrie. De CPI is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en –diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs. 

Ontwikkeling cao-lonen en consumentenprijzen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Ontwikkeling cao-lonen en consumentenprijzen (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

FOK! Wat een weer: noordwesterstorm, code oranje

In augustus zure druiven
In oktober zoete wijn

Vandaag
Vandaag regent het. In de middag gaat de regen geleidelijk over in buien, afgewisseld door enkele opklaringen. De maximumtemperatuur is 15 °C. De wind neemt nog verder toe en draait daarbij naar noordwest. Boven land staat een krachtige tot harde wind, 6 tot 7 Bft, aan zee wordt de wind stormachtig, 8 Bft. In het (noordelijk) kustgebied en op het IJsselmeer kan er enige tijd een noordwesterstorm komen te staan, 9 Bft.

Daarnaast komen er zware windstoten voor van 75-100 km/uur, de zwaarste windstoten komen aan de kust en in het noorden van het land voor. In het noordelijk kustgebied is er een kans op zeer zware windstoten van 100-120 km/uur. De wind neemt in de loop van de middag boven land af naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6 à 7 Bft. In de avond wordt de wind landinwaarts matig en westelijk. (Bron: KNMI)


Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:40
Zon onder: 19:19
Zonkracht: 3/1

De haven van Dover bij zonsondergang (Foto: Iteejer)
De haven van Dover bij zonsondergang (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Handelaren illegaal vuurwerk aangepakt

De politie speurt online intensief naar kopers en verkopers van illegaal vuurwerk. Kopers kunnen rekenen op persoonlijke aandacht van de politie. Bijvoorbeeld door een huisbezoek van de wijkagent. Verkopers worden waar mogelijk strafrechtelijk aangepakt. Woensdag 4 oktober zochten dertig rechercheurs in een extra actie internet af.

De actie leverde zo’n 65 processen-verbaal op. Deze dossiers worden verstuurd naar wijkagenten in het hele land. Zij stellen verder onderzoek in en gaan op huisbezoek bij kopers en verkopers. Met de actie’Megathon’- genoemd naar de eenheid energie die vrijkomt bij een zware ontploffing- wil de politie de online handel in illegaal vuurwerk terugdringen. Zodra de politie online handel in verboden vuurwerk tegenkomt, worden kopers en verkopers achterhaald. Daarna gaat de site op zwart.

Levensgevaarlijk
Illegaal zwaar vuurwerk is levensgevaarlijk voor burgers, hulpdiensten en de politie. Uit onderzoek van TNO blijkt dat zulk vuurwerk in veel gevallen zo krachtig is, dat die te vergelijken is met de kracht van een aanvalsgranaat. Na de gewelddadig verlopen laatste nieuwjaarsnacht g, staat bestrijding van illegaal vuurwerk opnieuw hoog op de agenda van de politie. Geweld tegen hulpverleners en politiemensen is onacceptabel.

Op aansturen van korpschef Erik Akerboom pakt de politie illegale handel, opslag en transport van verboden vuurwerk hard aan. Een van de maatregelen is het online frustreren van de handel in illegaal vuurwerk. Om bezorgers van pakketten te beschermen, onderzoekt het vuurwerkteam ook hoe de arbeidsomstandighedenwet kan worden ingezet. Zo willen ze voorkomen dat chauffeurs van pakketdiensten te maken krijgen met dozen vol gevaarlijk vuurwerk. Ook zoeken politie en Justitie de samenwerking met woningbouwverenigingen, hypotheekverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen.

(Foto: ANP)
(Foto: ANP)

Gender absoluut niet neutraal

Genderneutraal is tegenwoordig een dingetje. Of geen dingetje, want dat is nogal lastig in te schatten bij genderneutraal.

De Hema haalde het nieuws met een melding dat zij haar kleding genderneutraal ging maken. Wacht. Mijn zin klopt niet. De Hema haalde het nieuws met een melding dat het hun kleding genderneutraal ging maken. Zo, ook weer sekseneutraal. Nu al vermoeiend dat geen onderscheid maken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.