FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 september 2017

Todt verwacht niet snel nieuwe teams op F1-grid

FIA-president Jean Todt verwacht niet dat er op korte termijn nieuwe Formule 1-teams bij gaan komen. Volgens de Fransman ligt er geen enkel serieus voorstel van potentiële kandidaten om de strijd aan te gaan met de huidige tien renstallen.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd op de grid. In 2010 betraden HRT, Caterham (Lotus) en Manor (Marussia) de grid, maar deze drie renstallen vielen een voor een weg. Vorig jaar was het eerste jaar van Haas, waardoor er nog ruimte is voor twee teams om het maximale aantal van 24 auto's te bereiken.

Todt: "Op het moment is de Formule 1 een sterk kampioenschap, met de tien teams die we hebben. We werken er echter altijd aan het kampioenschap verder te verbeteren en conform alle afspraken is er plek voor twaalf teams."

Nieuwe potentiële kandidaten zijn er op dit moment niet. "Als er wel een serieuze aanvraag binnenkomt, zullen we een inschrijfprocedure openen, zoals we dat met Haas hebben gedaan."

Enkele maanden geleden waren er wel geruchten over een mogelijk Chinees team met een thuisbasis in Engeland. Ook Zoran Stefanovic zou weer een poging willen wagen. De vorige keer dat de Serviër het probeerde bleek zijn bedrijf een lege huls te zijn.

Jett Rebel wint Personal Style Award

Jett Rebel heeft de ELLE Personal Style Award 2017 gewonnen. De zanger kreeg de prijs donderdagavond tijdens de uitreiking van de ELLE Style Awards in Panama in Amsterdam.

Voor het eerst was er een man genomineerd voor de categorie Personal Style Award, en direct ging Jett Rebel er mee aan de haal. Het publiek wees de muzikant als winnaar aan. "Als er iemand is die tegelijk casual, over de top, classy én trashy kan zijn en dat alles ook nog eens met attitude, lef en charme draagt, dan is het wel Jett", zo typeerde ELLE hem bij de nominaties.

Jett's verschijning bij de prijsuitreiking was er ook één uit de categorie 'over de top'. De zanger droeg een roze vestje, roze muts en roze bril en had daarbij ook nog eens zijn lippen roze gemaakt.

Andere genomineerden waren programmamaker Nadia Moussaid en actrices Olivia Lonsdale, Gaite Jansen en Loes Haverkort.

Jett Rebel wint Personal Style Award
Jett Rebel wint Personal Style Award (Foto: BuzzE)

In Cariben ook samenwerking met Britten

Nederland en Groot-Brittannië gaan de hulp aan de door orkaan Irma getroffen Cariben coördineren. Dat hebben minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Britse ambtgenoot Boris Johnson donderdag in Estland afgesproken waar een bijeenkomst van EU-ministers is. De Britse overzeese gebieden in de Cariben zijn ook zwaar getroffen door de orkaan.

Er wordt ook "intensief" samengewerkt met de Fransen. Koenders in een persverklaring: ,,Op operationeel, diplomatiek en politiek niveau is er continu contact en samenwerking, en worden mensen vanuit onder meer Defensie en Buitenlandse Zaken ingezet om de eerste hulp vorm te geven."

Het eiland Sint-Maarten bestaat uit een Nederlands en Frans deel. Nederland en Frankrijk bekijken samen hoe de bevolking van Sint-Maarten het beste gesteund kan worden.

De Europese Unie en verscheidene landen in de Caribische regio hebben inmiddels hulp aangeboden.

In Cariben ook samenwerking met Britten
In Cariben ook samenwerking met Britten (Foto: ANP)

Schiphol opent vernieuwde Holland Boulevard

Reizigers op Schiphol kunnen vanaf donderdag weer Nederlandse cultuur opsnuiven op de vernieuwde Holland Boulevard. Op deze plek kunnen passagiers terecht voor een bezoek aan onder meer de dependance van het Rijksmuseum, een spabehandeling of een kijkje in de Airport Library. In deze bibliotheek zijn zo'n vijfhonderd boeken te vinden van Nederlandse schrijvers, vertaald in meer dan veertig talen.

Dit gebied tussen Lounge 2 en 3 bevindt zich achter de veiligheids- en paspoortcontrole en is bijvoorbeeld bedoeld voor mensen op doorreis die onvoldoende tijd hebben om de luchthaven te verlaten. Op deze manier krijgen ze toch een stukje mee van de Nederlandse kunst en cultuur, aldus Schiphol. De Holland Boulevard is 24 uur per dag toegankelijk.

In de vernieuwde dependance van het Amsterdamse Rijksmuseum is een tentoonstelling te zien met Nederlandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw. Ook Science Center NEMO is op de Holland Boulevard te vinden.

Schiphol opent vernieuwde Holland Boulevard
Schiphol opent vernieuwde Holland Boulevard (Foto: ANP)

Ministers vrijdag weer bijeen in crisiscentrum

Ministers die betrokken zijn bij de hulpverlening op de door de orkaan Irma getroffen eilanden komen vrijdag opnieuw bijeen in het Nationaal Crisis Centrum (NCC). Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten weten.

De ministers bespreken de situatie op onder andere Sint-Maarten en eventuele maatregelen. Ook donderdag was er een bijeenkomst in het crisiscentrum in Den Haag. Premier Mark Rutte sprak na afloop van een "een orkaan van epische omvang".

Het NCC is gevestigd in het gebouw van het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag. Het is bij rampen en andere crises het knooppunt van informatie en afstemming voor ministers en topambtenaren

Het centrum coördineerde eerder de aanpak van onder meer de ramp met vlucht MH17 en de Mexicaanse griep.

Ministers vrijdag weer bijeen in crisiscentrum
Ministers vrijdag weer bijeen in crisiscentrum (Foto: ANP)

Trump: oorlog in Noord-Korea is te vermijden

Militair optreden om de nucleaire dreiging van Noord-Korea weg te nemen blijft een optie, maar is niet onvermijdelijk. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump donderdag gezegd.

"Militaire actie zou zeker een optie zijn", zei Trump op een persconferentie. "Is het onvermijdelijk? Niets is onvermijdelijk."

"Ik zou er de voorkeur aan geven om niet de militaire weg te bewandelen", zei Trump. De Amerikaanse krijgsmacht is de sterkste ter wereld en beschikt over "prachtige" wapens. "Als wij die ooit inzetten tegen Noord-Korea, wordt dat een treurige dag voor Noord-Korea."

Kernwapens

De Amerikaanse president wees er op dat 25 jaar praten Noord-Korea niet van kernwapens heeft afgehouden. "Noord-Korea gedraagt zich slecht en moet daarmee ophouden."

Noord-Korea testte afgelopen zondag naar eigen zeggen een waterstofbom, die op een langeafstandsraket geplaatst zou kunnen worden. De kernproef, Noord-Korea's zesde en de zwaarste tot nog toe, was in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

Trump: oorlog in Noord-Korea is te vermijden
Trump: oorlog in Noord-Korea is te vermijden (Foto: ANP)

'3000 agenten ziek thuis'

Bij de komst van de Nationale Politie, in 2013, is ontdekt dat er bijna 3000 agenten ziek thuis zitten die nauwelijks contact hebben met hun werkgever. Dat zei voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond (NPB) donderdag in EenVandaag. Het gaat vaak om mensen die kritiek hebben geuit. Volgens hem deelt het UWV jaarlijks boetes uit aan de Nationale Politie voor het niet goed omgaan met zieke werknemers.

De politieorganisatie gaat nog steeds niet goed om met interne kritiek, vinden de NPB en collega-politievakbond ACP. Politiemensen die zich kritisch uitlaten worden niet altijd serieus genomen, gepest of hun wordt het leven op een andere manier zuur gemaakt. Vooral de ACP ziet een structurele houding en wil daarover in gesprek met korpschef Erik Akerboom en eventueel minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie.

Volgens de bonden klopt de politie zich op de borst over de richtlijnen voor kritiek en klachten, maar gaat het er in de praktijk anders aan toe. Ze reageren op een situatie waarover het programma EenVandaag bericht: een agente krijgt na een kritisch geluid een arbeidsconflict waarna de politie haar op medische gronden zou willen ontslaan. Zowel de bonden als de politie willen niet op deze individuele zaak ingaan.

Wanpraktijken

De ACP ziet echter meer van deze wanpraktijken "waarbij kunstgrepen worden toegepast om iemand de organisatie uit te krijgen". Oorzaken van het gedoe zijn volgens de bond de veranderingen door de reorganisatie, de druk op leidinggevenden en de toegenomen werkdruk.

Volgens de NPB is kritiek leveren binnen de politie nooit makkelijk geweest, omdat het een hiërarchische organisatie is. De bond constateert vooral problemen met mensen die (mentaal) ziek worden. De politie heeft daar weinig compassie mee en maakt het deze mensen nogal eens lastig, zegt een woordvoerder. ,,Helaas hebben alle politievakbonden hun handen vol om mensen goed te begeleiden die kritiek hebben binnen de politieorganisatie", beaamt NPB-voorman Struijs.

De politie laat weten dat arbeidsconflicten in elke organisatie onvermijdelijk zijn, maar dat de politie die probeert op te lossen met gesprekken, mediation, vertrouwenspersonen, een meldpunt voor misstanden en andere regelingen, onder meer voor klokkenluiders.

'3000 agenten ziek thuis'
'3000 agenten ziek thuis' (Foto: ANP)

Feyenoord vol vertrouwen voor zware periode

Feyenoord staat voor een zwaar schema met 6 officiële duels in slechts 23 dagen tijd, terwijl titelconcurrenten Ajax en PSV geluk hebben en geen Europees voetbal hoeven spelen.

Feyenoord neemt het deze maand op tegen Manchester City en Napoli in de Champions League, wacht tussendoor een bekerduel met ADO Den Haag en speelt nog drie competitieduels, voorafgaand aan de interlandperiode in oktober. Voor vermoeidheid vrezen de Rotterdammers echter niet.

Jens Toornstra zegt er zelfs enorm naar uit te kijken. "Ik ben heel benieuwd hoe zwaar het zal zijn met zo'n vol programma. En dan ook nog eens voor het eerst in de Champions League", blikt hij alvast vooruit. Feyenoord is niet bang om slechte resultaten te halen in competitieverband als gevolg van het Europese programma, benadrukt Eric Botteghin. Volgens de verdediger moet een topclub een zwaar schema aankunnen. "We wonnen vorig jaar van Manchester United en veel spelers vonden dat de zwaarste wedstrijd uit hun loopbaan. Drie dagen later wonnen we gewoon bij PSV."

Jan-Arie van der Heijden voegt toe dat vermoeidheid vaak in het hoofd zit. "Bovendien ken ik geen profvoetballer die liever de hele week traint dan driemaal in een week mooie wedstrijden speelt", aldus de mandekker. Giovanni van Bronckhorst denkt dat de ontwikkeling van de spelers in het miljardenbal 'sneller dan ooit' zal gaan en dat het spelen van veel wedstrijden uiteindelijk een voordeel is.

De trainer legt bovendien uit dat zijn ploeg voldoende rust heeft voor de weekendwedstrijden, omdat de Europese duels op dinsdag of woensdag plaatsvinden. "Dan kijk je nog eerder naar hoe kort de duels in het weekeinde vóór de wedstrijden in de Champions League zitten."

Kelderman voelt zich nog steeds goed

Wilco Kelderman kende ook vandaag een goede dag in de Vuelta. Hij wist zich te handhaven bij de groep met klassementsrenners en behield zijn derde plek in het algemeen klassement.

"Het was volle bak koersen, ik heb gevolgd en dat was nog lastig genoeg'', aldus de kopman van Team Sunweb. "De koers was hard zat. Op de voorlaatste klim ben ik een keer meegesprongen met Alberto Contador. Ik zag hem praten met Vincenzo Nibali en demarreren. Als je dan mee kunt en zij trekken door, heb je een kans. Maar niemand kwam echt weg".

Naar eigen zeggen voelt de Nederlander, die vandaag zeventien seconden terugpakte op de nummer twee Nibali, zich nog steeds goed. "De sterksten blijven over en daar hoor ik gewoon bij.''

Rojer met Tecau naar finale US Open

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft zich samen met zijn Roemeense kompaan Horia Tecau geplaatst voor de finale van de US Open. De Nederlander en de Roemeen, Wimbledonkampioenen van 2015, wonnen in de halve finales van Henri Kontinen (Finland) en John Peers (Australië), de nummers één van de wereld, die nog geen set verloren hadden in New York.

Kontinen en Peers schoten uit de startblokken en lieten Rojer en Tecau volkomen kansloos, waardoor de eerste set na slechts iets meer dan twintig minuten al gespeeld was. In set twee ging het beter, hoewel het Nederlands-Roemeense duo wat moeite had om op 3-3 de service te houden, terwijl een breakkans - tevens een setpoint - even later gemist werd. In de tiebreak waren Kontinen en Peers twee punten verwijderd van de finale, maar Rojer en Tecau draaiden het om en wonnen de set.

In set drie pakten de Nederlander en zijn kompaan gelijk de break, maar halverwege de set moesten ze die weer inleveren. Richting het einde van de set serveerde Rojer niet best, maar hij herpakte zich en sleepte de game er nog uit. Peers gaf het vervolgens volledig weg, waarna er geen houden aan was tegen de service van Tecau: 1-6, 7-6 (5), 7-5.

"We bleven vechten en ons focussen op de servicegames", aldus Tecau na afloop. "We wisten dat we onze opslag moesten houden en dan kijken of er kansen zouden komen. Daarbij keken we niet te ver vooruit, maar ging het er steeds om het volgende punt te pakken en voor elk punt te vechten."

"Zij waren zo sterk, we werden volledig overlopen in de eerste set", reageerde Rojer. "We hebben zo vaak al gezien dat ze echt sterk zijn en in set één waren ze verdomd goed, dus moesten wij kijken of er een kans zou komen. Het was een loodzware wedstrijd en ik ben vooral enorm trots op het feit dat we continu zijn blijven vechten."

Plasterk:1 dode, enkele gewonden Sint-Maarten

Op Sint-Maarten is zeker één dode gevallen en meerdere gewonden na de orkaan Irma. Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) gezegd. Nadere informatie over de slachtoffers ontbreekt nog.

Hij heeft nog geen nog compleet beeld van de situatie op het eiland. Dat komt omdat de communicatie nog steeds zeer moeilijk is. Satelliettelefoons doen het nog grotendeels niet. "Het openbaar bestuur in niet functioneel." Op Saba en Sint-Eustatius zouden geen doden zijn.

Er zijn plunderingen geweest op Sint-Maarten, bevestigde de minister. Militairen helpen de lokale politie om de orde te bewaren. Ook is er vijftig man extra politie uit Curaçao onderweg naar Sint-Maarten om te gaan helpen de rust te herstellen.

Plasterk heeft met de premier van Sint-Maarten gesproken. Het dak is van dienst kantoor geblazen door de orkaan. De premier zegt dat veel hulp nodig is. Hij heeft onder meer zorgen over huisvesting en de medische zorg. Alle nadruk ligt nu op noodhulp, aldus Plasterk. Er wordt de hele nacht doorgewerkt om de luchthaven van Sint-Maarten klaar te maken zodat er militaire vliegtuigen kunnen landen.

Plasterk:1 dode, enkele gewonden Sint-Maarten
Plasterk:1 dode, enkele gewonden Sint-Maarten (Foto: ANP)

Bus rijdt zich klem in tunnel, zeven gewonden

In Apeldoorn zijn donderdagmiddag zeven inzittenden van een stadsbus gewond geraakt toen die zich klemreed in een fietstunneltje onder een viaduct bij station Osseveld. Waarom de chauffeur op het fietspad reed is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerster van openbaarvervoersbedrijf Syntus.

Eén passagier raakte zwaargewond en is met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Vijf passagiers liepen lichte verwondingen op. Zij werden nagekeken door ambulancepersoneel en konden daarna naar huis. De chauffeur is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Bus rijdt zich klem in tunnel, zeven gewonden
Bus rijdt zich klem in tunnel, zeven gewonden (Foto: ANP)

'Student in problemen na juichen over dood IS-strijders, universiteit ontkent'

Een rechtenstudent van de Schotse universiteit van Edinburgh claimt onder vuur te liggen wegens het op social media 'juichen' over de dood van IS-strijders. Het gaat daarbij om de 21-jarige Robbie Travers, die in april, na een Amerikaanse aanval in Afghanistan, het volgende schreef: "Ik ben blij dat we deze barbaren weer een stap dichterbij het ontvangen van 72 maagden hebben kunnen brengen."

Op zich weinig mis mee, zou je zeggen, we zullen het er immers allemaal over eens zijn dat IS-strijders toch minstens in de categorie 'barbaren' vallen. Geschiedenisstudente Esme Allman zou het daar dan weer niet mee eens zijn: Travers zou studenten uit minderheidsgroepen in paniek hebben gebracht. IS belachelijk maken zou ervoor zorgen dat islamitische studenten zich bedreigd voelen, aldus Allman, die een klacht indiende.

De universiteit is, zoals te doen gebruikelijk zou moeten zijn wanneer een klacht ingediend wordt, een onderzoek begonnen. Men ontkent echter dat Travers onderzocht wordt wegens het voor lul zetten van IS. Tegenover The National liet de universiteit weten dat Travers niet na één, maar na meerdere klachten onderzocht wordt wegens het overtreden van de gedragsregels voor studenten, niet wegens het belachelijk maken van terroristen.

"Het doet ons pijn dat een interne kwestie tussen studenten in de publieke arena uitgevochten wordt", aldus de universiteit. Travers zelf heeft inmiddels juridische hulp in de arm genomen.

Vos leiding weer kwijt in Lotto Ladies Tour

De tweede etappe in de Lotto Ladies Tour is gewonnen door Jolien D'Hoore. Na 106,8 kilometer koersen was ze Marianne Vos de baas in de eindsprint. D'Hoore nam ook de leiding in het algemeen klassement weer over van Vos.

De etappe van vandaag werd kleur gegeven door  een kopgroep van vier vrouwen onder wie Winanda Spoor. Het viertal wist lang vooruit te blijven, maar werd  in de slotfase ingerekend door het peloton.

Gisteren had Vos de leiding in het algemeen klassement genomen, nadat D'Hoore in de proloog de beste was.

EU verdeeld over toetreding Turkije

De EU-landen zijn het er niet over eens of de gesprekken met Turkije over toetreding tot de EU moeten worden afgebroken. Dat bleek donderdag bij een bijeenkomst van de EU-buitenlandministers in de Estse hoofdstad Tallinn.

Hoewel in de praktijk al een tijd niet meer wordt gepraat, willen Duitsland en Oostenrijk de onderhandelingen formeel stopzetten omdat Ankara zich steeds verder afkeert van Europa. Landen als Frankrijk en Finland willen in gesprek blijven, vanwege het belang van Turkije op het vlak van migratie en terrorismebestrijding. Dat geldt ook voor de Europese Commissie.

Duitsland wil ook stoppen met praten over modernisering van de douane-unie tussen Turkije en de EU, die de onderlinge handel zou stimuleren. Minister Bert Koenders sprak daar steun voor uit. Ook hij toonde zich bezorgd over de Turkse rechtsstaat, maar zei de Duitse verkiezingen af te wachten. "Daarna kunnen we hier meer discussies over hebben."

Volgens minister Sven Mikser van tijdelijk EU-voorzitter Estland komt er dit jaar geen uitsluitsel. Hij is geen voorstander van "haastige beslissingen".

EU-ministers verdeeld over Turkije
EU-ministers verdeeld over Turkije (Foto: ANP)

Belgisch dagsucces in Vuelta, Kelderman loopt in op Nibali

De achttiende etappe in de Vuelta, van Suances naar Santo Toribio de Liébana, is gewonnen door Sander Armée. De Belg van Lotto-Soudal kwam solo over de meet en boekte zijn eerste zege als prof.

Veel renners probeerden uit het peloton te ontsnappen, maar dat liet lange tijd niemand gaan. Een groep van twintig man met de Nederlander Tolhoek kreeg wel de zegen en hun voorsprong liep al gauw op naar ruim boven de tien minuten.

Katusha besloot het tempo in het peloton op te schroeven. Onder meer Chaves, Meintjes en Bardet moesten lossen. Het bleef onrustig in het peloton. Hierdoor zakte de voorsprong van de kopgroep naar onder de tien minuten. Aru ging vervolgens op avontuur en sloeg een gat met het peloton.

Helemaal vooraan waren het Armée en Gougeard die een gaatje sloegen met de rest van de kopgroep, waar Tolhoek uit moest lossen. Soler en later ook Alaphilippe en Lutsenko wisten zich nog bij het duo te voegen. Inmiddels had Aru een voorsprong van ruim een minuut op het peloton.

Contador probeerde uit het peloton te ontsnappen maar Froome liet hem niet gaan. De la Cruz mocht wel wegrijden uit de groep Froome die nog maar zo'n 15 man groot was. Poels zat erbij. Kruijswijk en Kelderman ook. Even later werd De la Cruz weer gegrepen door de groep Froome.

Dertien kilometer voor de meet sloten Marchi, Visconti en Rojas zich aan bij de vijf koplopers. Armeé besloot hierop te versnellen. Lutsenko en Alaphilippe sloten zich bij hem aan. Aru ondertussen had nog steeds een minuut voorsprong op de groep Froome.

Armée probeerde op vier kilometer van de meet weer weg te rijden, alleen Lutsenko kon hem volgen en samen begonnen ze aan de slotklim. Armée reed 700 meter voor de streep weg bij Lutsenko en de Belg kwam solo over de meet. Beste Nederlander was Tolhoek op een negende plaats.

De groep Froome begon vervolgens ook aan de slotklim, met Aru een klein minuutje ervoor. De groep werd uit elkaar getrokken en onder meer Lopes en Chaves moesten lossen. Nadat Froome een demarrage plaatste moest Nibali lossen. Aru hield uiteindelijk maar 12 seconden over op Froome. Kelderman pakte 19 seconden terug op Nibali.

Drie doden door Irma op Puerto Rico

Op het eiland Puerto Rico zijn drie mensen om het leven gekomen door de orkaan Irma. Dat meldt gouverneur Ricard Rossello van het Amerikaanse eiland in het oostelijk deel van de Caribische Zee.

Onder de slachtoffers is een bedlegerige 79-jarige vrouw die naar een schuilplaats was gebracht. De andere twee slachtoffers waren een vrouw die werd geëlektrocuteerd in haar huis en een man die tijdens de storm een ongeluk met zijn auto kreeg.

Drie doden door Irma op Puerto Rico
Drie doden door Irma op Puerto Rico (Foto: ANP)

Huntelaar: "Blij om weer voor Ajax te spelen"

Ajax kent een teleurstellende start van de competitie, maar persoonlijk is Klaas-Jan Huntelaar niet ontevreden. De 34-jarige aanvaller scoorde en gaf een assist en vindt het prettig om weer bij de club in Amsterdam te spelen, zo vertelt hij aan De Telegraaf.

"De terugkeer bevalt me goed. Ik ben blij om weer voor Ajax te spelen en om met jonge talenten te werken. Ook om veel oude bekenden te zien en samen met elkaar te presteren. Ik wil alles winnen wat er nog te winnen valt", laat Huntelaar optekenen. Ajax is dit seizoen niet actief op een Europees hoofdtoernooi en doet enkel nog mee in de beker en in de titelstrijd.

Ajax hervat de competitie komende zondag met een thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Huntelaar was overigens trefzeker tegen 22 van de 23 Eredivisieploegen waartegen hij in actie kwam, alleen tegen PEC Zwolle scoorde Huntelaar nog nooit op het hoogste niveau.

Assassin's Creed Origins collectibles

Ubisoft heeft alle Assassin's Creed Origins collectibles onthuld van hun aankomende game. Er zijn er vier beschikbaar in totaal. Apple of Eden, Aya & Bayek en The first hidden blade.

De collectibles zijn vanaf 27 oktober verkrijgbaar en nu alvast te pre-orderen in de Ubisoft Store. Op diezelfde dag komt ook Assassin's Creed Origins uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

AyaAya werd geboren in Alexandrië. Later ging ze naar Siwa, waar ze Bayek ontmoette en met hem trouwde. Persoonlijke omstandigheden dwingen haar terug te keren naar Alexandrië, waar haar briljante geest al snel de aandacht trekt van invloedrijke mensen in de stad.

Bayek: Bayek is een beschermer van Egypte wiens persoonlijke verhaal uitmondt in de oprichting van de Broederschap der Assassijnen

Apple of EdenDe appels behoren tot de meest felbegeerde delen van het paradijs. Het zijn krachtige artefacten die door een lang verdwenen beschaving zijn gemaakt om de mensheid onder de duim te houden. Je kunt er iemands gedachten, emoties en gedrag mee sturen.

The first hidden Blade: De replica op ware grootte van het eerste Hidden Blade ooit in de geschiedenis van de Broederschap der Assassijnen, gebaseerd op de game Assassin’s Creed Origins.


creed

Terrortrutjes bekladden voordeur Baudet

De bruine groene voordeur van het Amsterdamse huis van fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie is met racistische witte verf beklad. De tereurige daden zijn opgeëist door feminazi's. Een woordvoerder van FvD wilde donderdag verder geen commentaar geven over de gebeurtenis.

Op internet heeft het deugclubje Radicaal Anarchistisch Feministisch Front de actie opgeëist. Ze zeggen daarmee te protesteren tegen het "verderfelijke gedachtegoed" van Baudet. Op de deur zijn met witte verf een anarchistenteken en een vrouwensymbool gemaakt.

Collega's van Baudet in de Tweede Kamer hebben geen goed woord over voor de actie. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemt die "vreselijk" en "buitengewoon kwalijk". Hij en PVV-voorman Geert Wilders hopen dat de politie er een serieuze zaak van maakt en de daders weet op te sporen. Wilders vindt "dat je met je fikken af moet blijven van huizen en andere persoonlijke eigendommen", ook als je het niet met iemand eens bent. "Je moet dit nooit accepteren en hier hard tegen optreden."

Verwerpelijk
CDA-Kamerlid Harry van der Molen spreekt van een "on-Nederlandse" actie. "In dit land bestrijden we elkaar met woorden." Ook VVD-Kamerlid Malik Azmani noemt de bekladding verwerpelijk. Hij brengt in herinnering dat "je meningen bestrijdt met meningen".

Afgelopen jaren werd onder meer het huis van de directeur van de Dienst Terugkeer & Vertrek van justitie al eens beklad. Toen waren asielactivisten de daders. Ook PVV-raadsleden en -Statenleden waren meermaals het slachtoffer.

Feministen bekladden voordeur Baudet
Feministen bekladden voordeur Baudet (Foto: ANP)

Dubbelslag Boom in Groot-Brittannië

Lars Boom heeft de vijfde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië op zijn naam geschreven. In de tijdrit was hij zijn ploegmaat Victor Campenaerts met zes seconden te snel af. Boom pakte ook de leiding in het algemeen klassement.

Na acht de in totaal iets meer dan 16 kilometer had Boom een voorsprong van achttien tellen op zijn naaste belagers. In het tweede deel verloor de Nederlander wel wat terrein, maar zijn dagzege kwam niet in gevaar.

In het algemeen klassement heeft Boom acht seconden voorsprong op Campenaerts en negen op Kiryienka.

Rode Kruis-teams kunnen rampgebied nog niet in

Teams van het Nederlandse Rode Kruis staan klaar om naar Sint-Maarten te vertrekken, maar het is ongewis wanneer ze kunnen vertrekken. Het eiland is na de verwoestende orkaan Irma vrijwel afgesneden van de buitenwereld. Ook het contact verloopt zeer moeizaam. "Zelfs met satelliettelefoons lukt het nauwelijks", vertelt een woordvoerster van het Rode Kruis.

Vanuit Nederland wil het Rode Kruis om te beginnen onder meer teams sturen die gespecialiseerd zijn in het opnemen van de schade. "Zij kunnen onder meer beelden met drones maken, zodat we kunnen inventariseren welke hulp nodig is. We hopen zo snel mogelijk de noden in kaart te brengen en meer mensen en goederen die kant op te krijgen. De situatie is heel moeilijk in te schatten."

De hulpverlening komt op dit moment vooral van het leger. Daarnaast heeft het lokale Rode Kruis volgens de woordvoerster twintig tot dertig hulpverleners, die hulp krijgen van een groep collega's die al vanuit Curaçao zijn afgereisd voordat de orkaan over het eiland raasde.

Het Rode Kruis heeft diverse opvanglocaties ingericht op Sint-Maarten. Doordat er weinig communicatie mogelijk is, weet de woordvoerster niet hoeveel mensen daar nu verblijven en hoe hun situatie is. De noodopvangplekken beschikken over voedselpakketten en drinkwater. "Er zijn meer goederen zoals voedsel en materiaal voor tenten onderweg met een marineschip", vertelt de woordvoerster.

Rode Kruis-teams kunnen rampgebied nog niet in
Rode Kruis-teams kunnen rampgebied nog niet in (Foto: ANP)

Leicester 14 seconden te laat voor miljoenentransfer

Leicester City heeft, naar nu blijkt, nipt naast Adrien Silva gegrepen. En met 'nipt' bedoelen we dan ook echt 'nipt': het scheelde welgeteld veertien seconden.

De Premier League-kampioen van 2015/16 wilde een kleine 24 miljoen euro overmaken naar Sporting om de Portugees international over te nemen. Alles was in kannen en kruiken, maar men vroeg aan wereldvoetbalbond FIFA twee uur uitstel om het papierwerk nog op orde te krijgen voor het sluiten van de transferdeadline.

De FIFA heeft echter laten weten dat de registratie van de 28-jarige Silva niet op tijd is geregeld, de documenten kwamen veertien seconden te laat binnen. Leicester gaat niet geheel verrassend in beroep, Silva is zelfs al van plan naar sporttribunaal CAS te stappen. Als de FIFA niet overstag gaat zal Silva in elk geval tot januari niet voor The Foxes mogen spelen. Mogelijk valt zelfs de hele transfer in het water.

Oldschool Runescape krijgt fossielen

Old School Runescape gaat terug naar de prehistorie met de lancering van een nieuw gebied gevuld met fossielen, lava en miljoenen jaren oude geheimen.

Jagex heeft vandaag namelijk de kusten van het langverwachte Fossil Island onthuld, een nieuw gebied dat exclusief gemaakt is voor de aloude MMORPG. Fossil Island biedt een prehistorisch landschap vol oeroude wezens om te verkennen, geschikt voor avonturiers van alle levels.

Spelers zullen zelf een schuit moeten bouwen om de zee mee op te gaan op een nieuwe queeste naar het eiland. Daar zullen zij Wyvern-skeletten ontdekken, profiteren van nieuwe skilling-mogelijkheden en fossielen opgraven van wezens uit Gielinors prehistorie. Met de lancering van Fossil Island wordt tevens het museum in Varrock uitgebreid, zodat spelers de overblijfselen van de vele prehistorische monsters die ooit rondliepen op Fossil Island tentoon kunnen stellen.

"Fossil Island is al heel lang een soort mythe binnen RuneScape en de community", zegt Mathew Kemp, senior product manager, Old School RuneScape. "De eerste ontwerpen zijn al meer dan tien jaar oud, dus we zijn erg blij dat de Old School RuneScape-community zo massaal van zich heeft laten horen en ons hebben gesteund bij de ontwikkeling en release van het eiland."

Old School Runescape - Fossil Island (Foto: Jagex)

L.A. Noire komt naar moderne consoles

Detective Thriller L.A. Noire, oorspronkelijk gelanceerd 2011, wordt geport naar moderne consoles. Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One krijgen de game op 14 november. Daarnaast komt een speciale VR-versie genaamd L.A. Noire: The VR Case Files naar HTC Vive.

L.A. Noire speelt zich af in het Los Angeles van de jaren ’40, waarbij je in de huid kruipt van Cole Phelps, een jonge rechercheur. Phelps onderzoekt zaken die geïnspireerd zijn op misdaden die daadwerkelijk plaatsgevonden hebben. Hoe meer zaken Phelps oplost, hoe hoger zijn rang als rechercheur wordt, maar hoe dichter dit hem ook bij het duistere criminele hart van het naoorlogse L.A. brengt.

De Nintendo Switch-versie bevat de originele game en alle DLC en komt met een aantal enchancements. Denk aan touchscreen-controls voor handheld-modus, gyroaiming en nieuwe camera-hoeken. De PlayStation 4- en Xbox One-versies krijgen verbeterde grafische effecten en een hogere resolutie. De game draait voor deze versies standaard op 1080p en in 4K op Pro en One X.

L.A. Noire: The VR Case Files bevat zeven van de missies uit de originele game, maar dan opnieuw opgezet om een zo goed mogelijke VR-ervaring te bieden. Ook deze versies lanceert 14 november.

L.A. Noire

'Barcelona scout drietal van Ajax intensief'

Mundo Deportivo meldt dat de kans aanwezig is dat Barcelona in januari zaken gaat doen met Ajax. De club volgt naar verluidt een drietal spelers van de club uit Amsterdam.

Barcelona heeft de weg naar de Johan Cruijff ArenA in het verleden vaak weten te vinden, want de club uit Catalonië nam onder anderen de gebroeders De Boer, Jari Litmanen en Jasper Cillessen over van Ajax. Komende winter lijkt de club zich weer in Amsterdam te gaan melden.

De krant schrijft dat de scouting, onder leiding van directeur Robert Fernández en diens rechterhand Urbano Ortega, de ontwikkeling van centrale verdediger Matthijs de Ligt, spits Kasper Dolberg en rechtsbuiten Justin Kluivert nauwlettend in de gaten houdt. Met name over De Ligt zou de scouting van Barcelona inmiddels lovende rapporten hebben geschreven.

De tweevoudig international van het Nederlands elftal lijkt overigens geen plannen te hebben om op korte termijn te vertrekken bij Ajax, want hij verlengde in augustus zijn tot medio 2019 doorlopende contract met twee seizoenen. De Ligt speelt sinds 2009 in de jeugdopleiding van Ajax en maakte in september 2016 zijn debuut in het eerste elftal.

Alliantie tegen handel in martelwerktuigen

Om de wereldwijde handel in martelwerktuigen te stoppen, lanceert de Europese Unie een Internationale Alliantie voor Martelvrije Handel, samen met Argentinië en Mongolië. Meer dan vijftig landen hebben zich al aangesloten bij het verbond, dat op 18 september formeel van start gaat tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York.

De alliantie wil dat de handel in bijvoorbeeld "middeleeuwse" duimschroeven, schilden met spijkers, bepaalde soorten handboeien en stroomstootgordels stopt, of in ieder geval moeilijker wordt. Dat geldt ook voor middelen die worden gebruikt voor het uitvoeren van de doodstraf, zoals gifcocktails en injectiesystemen.

EU-commissaris Cecilia Malmström presenteerde de alliantie donderdag in Brussel. "Het is tijd dat we concrete actie ondernemen om deze verschrikkelijke handel op te doeken." De EU heeft op dit vlak al strenge wetgeving, maar die wordt soms omzeild. Doel is een wereldwijd verbod via een VN-verdrag. "Maar dat neemt tijd. Dit is een eerste stap", aldus Malmström.

Alliantie tegen handel in martelwerktuigen
Alliantie tegen handel in martelwerktuigen (Foto: ANP)

Hulpdiensten gaan meer samenwerken met drones

Defensie, de politie en de brandweer willen meer met elkaar gaan samenwerken op het gebied van drones. Onbemande vliegtuigjes worden steeds belangrijker voor hulpdiensten. Vertegenwoordigers van leger, politie en brandweer zetten vrijdag op het voormalige vliegveld Twente hun handtekening onder een intentieverklaring voor meer samenwerking.

Het gaat niet alleen om de inzet van drones, maar bijvoorbeeld ook om onderhoud van de onbemande toestellen, opleidingen en trainingen voor medewerkers en het opdoen van nieuwe kennis.

Volgens Brandweer Nederland zijn de mogelijkheden van drones 'oneindig'. "Zo kunnen ze helpen bij het opsporen en bestrijden van branden, het opsporen van chemische stoffen, brandonderzoek of het vinden van drenkelingen."

De Landelijke Eenheid van de politie test ook al langer drones. In Oost-Nederland vliegen ze vanaf 1 oktober rond. Drones gaan daar onder meer na een misdrijf vanuit de lucht foto's maken van de plaats delict. Ook worden ze ingezet na verkeersongelukken.

Hulpdiensten gaan meer samenwerken met drones
Hulpdiensten gaan meer samenwerken met drones (Foto: ANP)

De Mos adviseert Keizer nieuw systeem

Ajax-trainer Marcel Keizer gaf na het duel met VVV-Venlo aan dat hij niet om Klaas-Jan Huntelaar heen kan en hem op wil stellen met Kasper Dolberg.

De coach zei de interlandperiode te gaan gebruiken om te bedenken hoe hij met zowel Huntelaar als Kasper Dolberg in de ploeg kon spelen. Aad de Mos denkt de oplossing te hebben. Hij adviseert Keizer om over te stappen naar een 3-4-3-systeem.

De Mos gaat ervan uit dat een achterhoede bestaande uit Joël Veltman, Matthijs de Ligt en Maximilian Wöber goed met veel ruimte in de rug kan spelen. Voor de verdediging kiest hij voor Frenkie de Jong. “Het is niet alleen maar Dolberg en Huntelaar, je moet de spelers op de goede plaats zetten, zodat je een geoliede machine krijgt”, laat De Mos weten in gesprek met Ajax Showtime.

“Iedereen speelt in deze 3-4-3 in balbezit in een positie waar hij zijn ei kwijt kan. Met deze formatie kun je domineren, omdat het middenveld heel sterk is. Natuurlijk kan het ook tegen Feyenoord en PSV. Je domineert de wedstrijd met een extra mannetje op het middenveld en Veltman, De Ligt en Wöber kunnen makkelijk met die ruimtes in de rug spelen.”

De ex-trainer van onder meer Ajax, KV Mechelen en PSV verwacht dat de Amsterdammers de tegenstanders kunnen gaan verrassen met Dolberg en Huntelaar afwisselend in de punt van de aanval.

“Je kunt bijvoorbeeld ook twintig minuten met Huntelaar op tien spelen, dan weet de tegenstander ook niet wie er in de punt komt. Dat is prettig en als één van de twee op is, dan zet je Siem de Jong erbij”, klinkt het. “Keizer is wel een vaardig iemand die dit wel zou durven. Hij heeft een beetje geluk nodig dat alles in de plooi valt en dat hij punten gaat pakken, dan komt het vertrouwen vanzelf.”

Tegen ploegen met drie aanvallers, zal er volgens De Mos verdedigend meer gevraagd worden van Frenkie de Jong. “Dan kan hij voor of naast De Ligt gaan spelen, dat moet hij zelf uitzoeken. Ik zou willen dat Ajax de wedstrijd domineert en dan moet de tegenstander zich aanpassen. Dat is geen pretje voor de tegenstander, met een De Jong die steeds inschuift.”

Fans in tranen over nieuw nummer George Michael

De nieuwe single van overleden zanger George Michael heeft donderdagochtend heftige reacties losgemaakt bij zijn fans. Op sociale media laten veel mensen weten in tranen te zijn over het nieuwe upbeat-nummer, Fantasy.

Het is een remix van een nummer dat Michael in de jaren negentig als B-kant op de Amerikaanse versie van megahit Freedom! zette. De bewerking is gemaakt door producent Nile Rodgers, die voor zijn dood met Michael had overlegd over de bewerking. Volgens Rodgers was het een van de favoriete nummers uit zijn eigen oeuvre. "Eigenlijk was het altijd de bedoeling dat Fantasy op zichzelf zou worden uitgebracht", aldus de producer.

De laatste maal dat George Michael een nieuwe single uitbracht, was in 2012. Hij zong toen bij de afsluiting van de Olympische Spelen in Londen een nieuw nummer, White Light.

Wham!
Fantasy was donderdag als eerste te horen op BBC Radio 2. Melanie en Yioda, de zussen van George Michael, hebben laten weten voor de muzikale nalatenschap van hun overleden broer te blijven zorgen. Het is onduidelijk of er nog meer eerder ongepubliceerd materiaal van de zanger aankomt.

De voormalige voorman van Wham! overleed op eerste kerstdag op 53-jarige leeftijd.

Fans in tranen over nummer George Michael
Fans in tranen over nieuw nummer George Michael (Foto: BuzzE)

XCOM 2: War of the Chosen

Mensen die mijn review van XCOM 2 hebben gelezen weten dat de game in mijn lijstje staat van beste strategiegames in de afgelopen jaren – het is bovendien de enige game in al mijn tijd bij de FOK! Gamescrew die ik een 10 heb gegeven – dus het was te verwachten toen de uitbreiding War of the Chosen uit kwam dat mijn signatuur onder de review zou staan. Hoog tijd dus om mijn tweede playthrough te starten en te zien wat de nieuwe uitbreiding te bieden heeft.

Vlucht Delta verslaat orkaan Irma

Orkaan Irma was woensdag hard op weg naar Puerto Rico en vele vluchten voor die richting waren dan ook geschrapt. Toch was er één vliegtuig dat het risico nog net kon nemen: vlucht DL431 van Delta Airlines, van New York naar San Juan, vloog recht op het natuurgeweld af.

Even na het middaguur landde het toestel op het vliegveld, terwijl Irma verderop aan land kwam. De piloten en het grondpersoneel werkten zich de ballen uit de broek - zodra het vliegtuig de grond raakte sprongen de bordjes al zo'n beetje op 'boarding' - en nog geen drie kwartier later vertrok de Boeing 737 weer richting New York, met 173 passagiers aan boord.

Op social media werd de vlucht met enige spanning gevolgd, want iets te laat aankomen zou toch wel voor serieuze problemen kunnen zorgen. Bij Delta maakte men zich niet zo druk: "De piloten stonden in nauw contact met ons weerteam, het beste team in de vliegwereld", aldus vicepresident Erik Snell.

Op radarbeelden, gecombineerd met beelden van Flightradar, is mooi te zien hoe het toestel arriveerde terwijl de buitenste rand van Irma al over het vliegveld trok. De Boeing vertrok vervolgens weer en manoeuvreerde daarbij tussen de buitenste rand en de kern van de orkaan door, op weg naar veiligheid.

Degenkolb, Arndt kopmannen Duitsland op WK

John Degenkolb (Trek-Segafredo) en Nikias Arndt (Team Sunweb) zijn de kopmannen van Duitsland voor de wegwedstrijd bij het WK wielrennen later deze maand in Noorwegen. Samen met viervoudig wereldkampioen Tony Martin en Jasha Sütterlin doet Arndt ook mee aan de individuele tijdrit.

Overigens is de deelname van Degenkolb nog niet helemaal zeker. Eind augustus moest hij na de vierde etappe in de Vuelta afstappen wegens bronchitis. "Hij is op de goede weg en heeft nog wat tijd. Op dit moment zien we geen aanleiding om onze plannen met hem als kopman te veranderen", aldus sportdirecteur Patrick Moster.

In totaal telt de Duitse selectie 32 renners en rensters. Bij de vrouwen voeren Charlotte Becker en ex-wereldkampioene Lisa Brennauer de ploeg aan.

Staat moet meer doen voor schonere lucht

De Nederlandse staat moet meer doen tegen luchtvervuiling. De rechter oordeelt dat er een luchtkwaliteitsplan moet worden opgesteld dat aan de regelgeving voldoet. "Het plan moet maatregelen bevatten die ervoor zorgen dat alle overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen", aldus het oordeel van de rechtbank in Den Haag donderdag.

Ook verbiedt de rechter de Staat om maatregelen te nemen die tot voortgaande of nieuwe overschrijdingen van de grenswaarden zullen leiden.

Milieudefensie en de stichting Adem tegen de Staat eisten twee weken geleden in kort geding dat de overheid snel maatregelen neemt om voor schonere, gezondere lucht te zorgen. De organisaties vinden dat de Staat veel te weinig doet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Voor zowel fijnstof als stikstofdioxide voldoet ons land niet overal aan Europese normen en dat kan tot vroegtijdige sterfte leiden. De schadelijke stoffen komen onder meer vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen door auto's en bedrijven.

Opsomming
Het door de Staat opgestelde plan met maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, voldoet volgens de rechter niet aan de daarvoor in de Europese en Nederlandse regelgeving gestelde eisen. Zo geeft het huidige Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) volgens de rechter alleen een opsomming van "generieke landelijke maatregelen" en ontbreekt een opsomming van de per knelpunt te treffen maatregelen. "Verder blijkt uit het plan niet dat de overschrijdingen op de kortst mogelijke termijn zullen zijn verdwenen. Het NSL geeft daarvoor een horizon van 2020 maar in het verleden is de termijn voor het bereiken van de grenswaarden al meermaals verplaatst."

Milieudefensie en de stichting Adem tegen de Staat voeren ook nog een andere gerechtelijke procedure over de kwestie. De behandeling in deze bodemprocedure is op 14 november.

Staat moet meer doen voor schonere lucht
Staat moet meer doen voor schonere lucht (Foto: ANP)

De Hond mist rolstoel aan boord van Transavia

Presentator en cabaretier Marc de Hond heeft een boos bericht op Facebook geplaatst over het gebrek aan goede voorzieningen voor mindervaliden op vluchten van Transavia. De Hond is momenteel op vakantie, een vlucht van bijna vier uur met Transavia. Maar de maatschappij heeft aan boord geen faciliteiten voor gehandicapten wanneer zij naar het toilet moeten.

"Andere maatschappijen hebben een klein rolstoeltje aan boord", legt hij uit. "Daarmee kunnen gehandicapten naar het toilet als dat nodig is." Maar Transavia bood deze mogelijkheid niet op de heenvlucht. Daarom zocht De Hond contact met de vliegmaatschappij. "Zij stellen dat het protocol in zo'n geval is dat de stewardess medepassagiers zoekt die mij naar het toilet willen tillen."

Dit protocol is volgens De Hond strijdig met de Nederlandse wet, die sinds 1 januari voorschrijft dat bedrijven kleine aanpassingen moeten doen om hun faciliteiten toegankelijk te maken voor mindervaliden. "Ik snap dat ze geen nieuw vliegtuig kopen. Maar zo'n mini-rolstoel is een paar honderd euro. En behalve dat ik me er zelf heel ongemakkelijk onder zou voelen, kan ik me ook voorstellen dat medepassagiers er niet op zitten te wachten om een gehandicapte onbekende op het toilet te zetten."

Pietluttig
Het bericht van De Hond op Facebook werd in een paar uur tijd meer dan 40.000 keer gedeeld. Onder meer cabaretier Jochem Myjer maakte zich op Twitter boos over het verhaal en deelde het filmpje met zijn volgers. "Misschien ben ik heel pietluttig. Maar ik vind dit geen relaxte oplossing, en ook niet van deze tijd", besluit De Hond zijn bericht.

De presentator zit sinds vijftien jaar in een rolstoel nadat de zenuwen in zijn ruggenmerg tijdens een operatie bekneld raakten. De Hond maakte de afgelopen jaren meerdere theaterprogramma's en schreef een aantal boeken over zijn leven in een rolstoel.

Transavia was donderdagochtend niet voor commentaar bereikbaar.

De Hond mist rolstoel aan boord van Transavia
De Hond mist rolstoel aan boord van Transavia (Foto: BuzzE)

'Berichtgeving over orkaan Irma is linkse samenzwering'

De Amerikaanse radiotalkshowhost en politiek commentator Rush Limbaugh gelooft het allemaal wel, wat orkaan Irma betreft. De orkaan raast nog altijd met een vernietigende kracht over de Caraïben, heeft al de nodige doden op haar geweten en is op koers om de Turks en Caicos Eilanden, de Bahama's en Florida deels in puin te leggen.

Allemaal één grote samenzwering, zegt Limbaugh, die het veel beter weet dan de weerexperts. Met name de manier waarop verslag gedaan wordt van de orkaan is niks meer dan een vuile, linkse truc om mensen te doen geloven in klimaatverandering. Ook is het slechts een manier om mensen aan te zetten tot het kopen van onder meer batterijen, waar de grote winkels dan weer voordeel van hebben. De schavuiten.

Volgens Limbaugh doet de media alsof de orkaan een dodelijk monster is - niet geheel onrealistisch, gezien het feit dat er meerdere doden zijn gevallen - terwijl ze 'meestal niet zo erg zijn als voorspeld'. "Nieuwszenders gebruiken grafiekjes om het eruit te laten zien alsof de oceaan een exorcisme ondergaat, alsof de duivel eruit geperst wordt in de vorm van al dat rode en paarse gedoe op de grafiekjes", zo stelt hij een theorie waar vreemd genoeg nog niemand aan gedacht had.

"In de overheid werken zoveel mensen die koste wat het kost ons ervan willen overtuigen dat klimaatverandering echt is en er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. Hoe dan ook, ze willen het absoluut laten zien. Men voorspelt altijd dat orkanen grote steden raken, want daar wordt de meeste schade gedaan en waar men dus kan laten zien dat ze zogenaamd steeds groter worden, dat het er steeds meer zijn en dat ze steeds sterker worden, allemaal door klimaatverandering", foetert Limbaugh.

Dat klimaatverandering voor steeds meer orkanen zorgt is overigens iets wat nauwelijks iemand beweerd. "Ze worden wel sterker, want als het oceaanwater opwarmt hebben orkanen simpelweg meer warm water om energie uit te putten. Of het er ook meer worden, dat betwijfel ik", aldus een daadwerkelijke weerexpert eerder op CNN.

Of Limbaugh de storm gezellig thuis in Palm Beach, midden in het voorspelde pad van Irma door Florida, uit gaat zitten is nog niet bekend. Mogelijk moet hij toevallig net komend weekeinde even ergens anders zijn.

Vitesse heeft miljoenen nodig: "We moesten eerst verkopen"

Vitesse nam deze zomer afscheid van spelers als Yuning Zhang, Ricky van Wolfswinkel en Marvelous Nakamba en ontving miljoenen euro's voor dat drietal.

Dat geld was van harte welkom in GelreDome, zo vertelt technisch directeur Mohammed Allach in een interview met De Gelderlander. Vitesse heeft nog altijd ‘enorme gaten’ in de begroting te dichten, zo schrijft de krant. Allach bevestigt: “We moesten deze transferperiode eerst verkopen om tekorten op te vullen. Dan restte een deel om te investeren. Daarmee moesten we ook de basis leggen voor de komende seizoenen. We hebben ons budget goed besteed, denk ik.”

Allach weigert om een harde doelstelling uit te spreken en vindt dat Vitesse vooral zichzelf moet proberen uit te dagen. Wel waakt hij voor euforie, want hoewel Vitesse nu vierde staat, beseft Allach dat er ook mindere periodes aan gaan komen: “Kijk goed naar de selectie: we hebben ook echt jonge spelers, die versneld stappen moeten maken”, klinkt het.

Een van die jonge spelers is Milos Rashica, maar hij heeft met 77 wedstrijden in de Eredivisie al wel veel ervaring opgedaan. Allach erkent dat de kans aanwezig is dat de Kosovaar aan zijn laatste seizoen bezig is in Arnhem: “In de lijn van zijn ontwikkeling ligt een vertrek na dit seizoen voor de hand”, aldus Allach, die weet dat ook andere spelers gevolgd worden: “Als ze goed spelen, komen de clubs vanzelf (…) Ze zetten zichzelf in de markt.”

'Myanmar probeert alle burgers te beschermen'

De autoriteiten in Myanmar proberen iedereen te beschermen in de conflictregio Rakhine. Dat zei de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi, die verder niet sprak over de massale uittocht van Rohingya-moslims uit dat gebied.

Sinds de jongste uitbraak van geweld op 25 augustus begon, zijn naar schatting al zo'n 164.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Het kwam Suu Kyi, die is onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede, op veel internationale kritiek te staan. De Myanmarese leider benadrukte donderdag in een interview dat "we ons best doen om te zorgen dat iedereen recht heeft op bescherming door de wet". Ze zei ook dat "onze middelen niet zo compleet en toereikend zijn als we zouden willen".

Rohingya claimen juist te zijn gevlucht voor de autoriteiten in hun thuisland. Vluchtelingen vertelden persbureau Reuters dat ze met geweld zijn verdreven uit hun dorp Kha Maung Seik. "Het leger bracht boeddhisten uit Rakhine mee. Ze staken ons dorp in brand", zei een 55-jarige man. "Alle moslims in ons dorp, ongeveer 10.000, zijn gevlucht. Sommigen werden doodgeschoten. De rest kwam hier. Er is daar niemand meer over", aldus de vluchteling.

'Myanmar probeert alle burgers te beschermen'
'Myanmar probeert alle burgers te beschermen' (Foto: ANP)

'Nieuw kabinet telt zestien ministers'

Het kabinet Rutte-III gaat drie ministers meer krijgen dan het huidige, en komt daarmee op zestien ministeries. De VVD zou zes ministers gaan leveren, het CDA en D66 ieder vier en de ChristenUnie twee.

Landbouw wordt weer losgekoppeld van Economische Zaken, en krijgt ook voedselbeleid onder zich (ongetwijfeld een uitvloeisel van de eiercrisis). Tot 2010 was dit ook een apart ministerie, maar het verdween in het eerste kabinet Rutte. Vrijwel alle ons omringende landen hebben wel een apart ministerie voor de agrarische sector.

Er komt een minister voor Immigratie & integratie, en ook een voor Klimaatzaken. De ChristenUnie en het CDA zouden graag een minister voor Familiezaken zien (een soort opvolger van voormalig ChristenUnie-bewindsman André Rouvoet, die minister voor Jeugd & Gezin was in Balkenende-IV), maar die zou er in deze opsomming van de Telegraaf dus niet komen. Wellicht wordt deze post later aan een staatssecretaris gehangen.

Een van de ingewikkeldste puzzels is de toekomst van het reuzendepartement van Veiligheid en Justitie, ook al wordt dat iets kleiner als de portefeuille Integratie daaruit verdwijnt. D66 en ChristenUnie zien dat liever opgesplitst, maar VVD en CDA willen tot dusver politie en justitie graag in één hand houden.

FOK! Doet voor u een voorspelling hoe de verdeling van de ministersposten er ongeveer gaat uitzien.  Verder speculeren over de formatie en de verdeling van de ministersposten kan op het FOK!Forum.

VVD: Algemene Zaken, Economische Zaken, Sociale Zaken, Defensie, Infrastructuur, Immigratie

CDA: Financiën, Buitenlandse Zaken, Veiligheid & Justitie , Landbouw

D66: Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Klimaat- en milieuzaken, Wonen & Rijksdienst

ChristenUnie: Volksgezondheid, Buitenlandse handel & ontwikkelingssamenwerking

'Nieuw kabinet telt zestien ministers'
'Nieuw kabinet telt zestien ministers' (Foto: ANP)

Zuid-Korea: plaatsing THAAD-systeem afgerond

Het Amerikaanse raketafweersysteem THAAD in Zuid-Korea is donderdag verder uitgebreid. Ondanks protesten van honderden omwonenden vervoerden de Amerikanen volgens Zuid-Koreaanse media nog eens vier raketwerpers naar een basis in Seongju, ongeveer driehonderd kilometer ten zuiden van Seoul.

Duizenden agenten moesten worden ingezet om de weg vrij te maken voor het konvooi dat het benodigde materieel vervoerde. Zo'n vierhonderd omwonenden probeerden de plaatsing van de apparatuur te verhinderen. Ze vrezen dat hun plaats een doelwit kan worden bij een Noord-Koreaanse aanval.

Door botsingen tussen betogers en agenten raakten tientallen mensen gewond. De boze omwonenden slaagden uiteindelijk niet in hun opzet. "De voorlopige plaatsing van het THAAD-systeem is vandaag voltooid", meldden de autoriteiten volgens de krant Korea Herald.

THAAD gebruikt projectielen om raketten te onderscheppen. In Seongju bevonden zich al twee raketwerpers; daar zijn er nu nog eens vier bijgekomen. Een THAAD-batterij zou minstens zes van dergelijke raketwerpers vereisen om goed te kunnen functioneren.

Zuid-Korea: plaatsing THAAD-systeem afgerond
Zuid-Korea: plaatsing THAAD-systeem afgerond (Foto: ANP)

Zuid-Afrika - Senegal moet over worden gespeeld

De wereldvoetbalbond FIFA heeft bekendgemaakt dat het WK-kwalificatieduel tussen Zuid-Afrika en Senegal moet worden overgespeeld. De Ghanese scheidsrechter die die wedstrijd floot, heeft de wedstrijd gemanipuleerd door ten onrechte Zuid-Afrika een penalty toe te kennen.

De wedstrijd, die door Zuid-Afrika werd gewonnen met 2-1, werd in november vorig jaar gespeeld. In november dit jaar zal de wedstrijd worden overgespeeld.

Joseph Lamptey, de betreffende scheidsrechter, kreeg in maart van dit jaar een levenslange schorsing opgelegd door de FIFA. Ook het CAS bevestigde de straf, waarna de wereldvoetbalbond een officieel besluit nam.

Zuid-Afrika bezet nu de laatste plaats in groep D. Senegal, dat een plek voor Zuid-Afrika staat, heeft door het schrappen van het duel met Zuid-Afrika, nu de minste verliespunten.

Sophie: seks moet gewoon bespreekbaar zijn

Volgens Sophie Hilbrand zijn er in Nederland zeker nog taboes rondom seks. En dat vindt de presentatrice, die vanaf donderdagavond in Hotel Sophie praat over seksualiteit en intimiteit, vreemd. "Seks is een wezenlijk onderdeel van ons leven, dat moet gewoon bespreekbaar zijn, net zoals er tig programma's gemaakt worden over klussen en koken."

Sophie kreeg vooraf geen beperkingen, maar nam zich voor de onderwerpen "op volwassen wijze" te behandelen. "Zo preuts zijn we gelukkig ook niet, er kan veel mits je het op volwassen wijze behandeld", zegt de BNNVARA-presentatrice in het AD. "Er komt bij ons geen drupje seks aan te pas."

Het vinden van gesprekspartners was soms een hele opgave. "In de eerste aflevering praten we bijvoorbeeld over uitdagingen in lange relaties. Een van de koppels heeft geen seks meer en leeft inmiddels als broer en zus. We hebben er lang over gedaan om mensen te vinden die bereid waren daar openlijk over te praten, terwijl het vaker voorkomt dan je denkt."

In andere afleveringen van Hotel Sophie gaat het over onderwerpen als seksualiteit en opvoeding en internetseks. "We willen vooral zaken bespreekbaar maken, mensen een spiegel voorhouden en nieuwe inzichten geven. Mensen denken vaak dat ze afwijken of uitzonderlijk zijn, maar dat valt in de praktijk doorgaans best mee."


Sophie: seks moet gewoon bespreekbaar zijn
Sophie: seks moet gewoon bespreekbaar zijn (Foto: BuzzE)

Kelderman verwacht nog meer vuurwerk

Wilco Kelderman denkt dat de Vuelta nog niet beslist is. De nummer drie in het algemeen klassement verwacht de komende etappes vuurwerk. Vooral zaterdag, wanneer de slotklim de Alto de l’Angliru (12,5 km à 9,8%) is.

"Zeker nu blijkt dat Chris Froome niet super is, ruiken de anderen hun kansen. En Alberto Contador gaat zeker iets proberen, die gaat altijd strijdend ten onder. Al zal ikzelf ook tot het uiterste gaan”, aldus de renner van Sunweb.

"We moeten de komende twee ritten zeker niet onderschatten, want ook die kunnen verraderlijk zijn. Maar op de Angliru is het nog één keer alles geven voor dat podium.

Nederlandse jeugdspeler wint voor de vierde keer op rij Ballon d'Or

Xavi Simons is een groot talent en heeft nu voor de vierde keer op een rij de Ballon d'Or voor jeugdvoetballers gewonnen.

De Nederlander geldt als een groot talent en wordt begeerd door vele Europese grootmachten. Voorlopig speelt het veertienjarige toptalent in de jeugdopleiding van Barcelona en daar weet hij te imponeren. Barcelona hoopt dat de jeugdspeler in de toekomst ook in de hoofdmacht goed gaat presteren.

Er zijn echter veel kapers op de kust. Onder meer Real Madrid en Chelsea hebben al pogingen gedaan om het jonge talent over te halen. Tot nu toe is Simons Barcelona trouw gebleven, maar de afgelopen dagen laaiden de geruchten op dat hij weleens naar Manchester United zou kunnen gaan.

Dit komt doordat Mino Raiola zondag na een wedstrijd van het talent sprak met de zaakwaarnemer van Simons, die aanvoerder is van zijn team, en zijn vader Regillio, met als doel het talent in te lijven. Volgens Spaanse media, die stellen dat het Raiola is gelukt om Simons in zijn stal te halen, wil de Italiaanse Nederlander het talent naar United brengen. Bij the Red Devils spelen enkele cliënten van Raiola, namelijk Paul Pogba, Romelu Lukaku en Zlatan Ibrahimovic.

'Op gang brengen openbare leven prioriteit'

Militairen en andere medewerkers van Defensie gaan zo snel mogelijk proberen het openbare leven in Sint-Maarten weer op gang te brengen. "Het op gang brengen van het openbare leven heeft voor ons de hoogste prioriteit", zei luitenant-ter-zee Egbert Stoel vanuit Curaçao tegen het NOS Radio 1 Journaal.

Het schip Zr. Ms. Pelikaan is op weg naar het door de orkaan Irma zwaar getroffen eiland. "We gaan zo snel mogelijk proberen om het vliegveld te ontsluiten, zodat er extra middelen naar het eiland kunnen komen. Aan boord van de Pelikaan hebben we voertuigen, een bulldozer en militaire eenheden die daarbij kunnen helpen."

Het vliegveld en de haven zijn volgens Stoel nu onbereikbaar. Regeringsgebouwen zijn niet beschikbaar en de communicatie verloopt moeizaam. Hij heeft geen zicht op slachtoffers. "We zijn nu bezig om het eiland in kaart te brengen en proberen een beeld te krijgen wat nodig is voor de opbouw."

Helikopter
De verwachting is dat er nog een orkaan aankomt in de loop van zaterdag. "Dat is een punt van zorg, want dat beperkt ons in de mogelijkheden", zegt Stoel.

Een helikopter van Defensie heeft in de nacht van woensdag op donderdag een vlucht boven de eilanden gemaakt. Op Saba en Sint Eustatius valt de schade relatief mee. Op Sint Maarten is volgens hem sprake van zeer grote materiële schade. Op Sint Maarten zijn veel omgewaaide bomen en huizen zonder daken te zien. Ook in de haven is de schade groot, overal liggen containers op het terrein.

'Op gang brengen openbare leven prioriteit'
'Op gang brengen openbare leven prioriteit' (Foto: ANP)

'Hackers kunnen stroomnet platleggen'

Het is over een paar jaar niet meer zeker dat we altijd elektriciteit hebben. De systemen voor onze energievoorziening worden steeds complexer. Dat maakt ze slimmer en efficiënter, maar ook kwetsbaarder voor cyberaanvallen. Daarmee groeit het gevaar van uitval. En ook zonder zo'n aanval kan een klein probleem grote gevolgen hebben. Een omvangrijke stroomstoring kan zelfs de samenleving ontwrichten. Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving, dat wil dat de overheid ingrijpt.

Het rapport gaat over digitalisering. Die maakt het leven makkelijker, maar kan ook leiden tot een tweedeling. Sommige mensen kunnen er wel mee omgaan, anderen zullen de boot missen, bijvoorbeeld omdat ze te oud zijn of niet genoeg opleiding hebben. Het verschil tussen hen zal groter worden.

In die nieuwe samenleving kan ook de privacy van burgers in het geding komen. Steeds meer bedrijven verzamelen steeds meer gegevens van steeds meer mensen. Overheden maken er wel regels voor, maar lopen daarbij vaak achter de feiten aan. De grote techbedrijven kunnen de gaten in de regels vinden. De overheid moet daarom meer ICT-kennis in huis krijgen.

Het planbureau wil dat politiek en samenleving nadenken over "wat we echt belangrijk vinden", zoals "privacy, toegankelijkheid, bereikbaarheid, rechtszekerheid". De overheid kan de ontwikkelingen stimuleren en afremmen als dat nodig is. Toch is het niet goed om alles dicht te timmeren, benadrukken de onderzoekers, want experimenteren, uitproberen, verbeelding en creativiteit kunnen een samenleving vooruit helpen.

'Hackers kunnen stroomnet platleggen'
'Hackers kunnen stroomnet platleggen' (Foto: BuzzT)

FOK! Wat een weer: trek je plu maar uit de kast

Septemberregen op het zaad
komt het boerke wel te staat.

Vandaag
Afgelopen avond en nacht was het bewolkt en trokken regenbuien over het land heen. Vanochtend houden de buien nog aan, de zon laat zich ook af en toe zien.  In de middag nemen de buien rap af vanuit het westen; in de avond neemt de bewolking weer toe. Ook gaat het dan weer regenen.

De maximumtemperaturen liggen rond de 18 graden. De wind is vrij matig en komt uit het westen.  In de avond gaat het harder waaien en draait de wind naar het zuid tot zuidwesten. 

10 Jaar geleden
Was het halfbewolkt en telden we 7,9 zonuren. In tegenstelling tot wat ons te wachten staat vannacht en morgen viel er tien jaar geleden slechts 1 mm neerslag. De temperatuur was vergelijkbaar met hoe het nu is.  

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:00
Zon onder: 20:14
Zonkracht: 4/2

Heksenkring Orderbos Apeldoorn (Foto: Disbatch)
Heksenkring Orderbos Apeldoorn (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Hearthstone: Q&A sessie

Hearthstone heeft net zijn nieuwe uitbreiding Knights of the Frozen Throne achter de kiezen, dus is het tijd om te reflecteren en de eerste indrukken te verwerken. Puddington werd met een aantal vragen onder de arm in de persruimte van Blizzard verwelkomd door Jason Chayes en (de bulderende lach van) Ben Brode, respectievelijk de production director en de game director van Hearthstone.

Tweede nederlaag Franse basketballers op EK

De Franse basketballers hebben in groep A van het EK, gespeeld in Helsinki, hun tweede nederlaag geleden. Onder leiding van Miami Heat-speler Goran Dragic was Slovenië in de laatste groepswedstrijd met 95-78 te sterk voor de titelfavorieten.

Met 95-77 boekte Griekenland een ruime overwinning op Polen, terwijl de jonge Chicago Bulls-forward Lauri Markkanen de Finnen wederom aan de hand nam op weg naar een 83-79 zege op IJsland. Slovenië, Finland, Frankrijk en Griekenland gaan van groep A door naar de achtste finales.

Litouwen besloot groep B, gespeeld in Tel Aviv, met een overwinning op Duitsland. Toronto Raptors-speler Jonas Valanciunas was met 27 punten weer lekker op dreef, terwijl Atlanta Hawks-point guard Dennis Schröder met 26 punten zoals in elke wedstrijd de Duitse score leidde.

Italië won met 71-69 nipt van Georgië, Oekraïne boekte een 88-64 zege op Israël. Litouwen, Duitsland, Italië en Oekraïne mogen zich zaterdag net als de top-4 van groep A melden in Istanbul, waar de knock-outfase gespeeld wordt.

Compleet Amerikaanse halve finales US Open

Voor het eerst in 36 jaar bestaan de halve finales van het damesenkelspel op de US Open uit louter Amerikaanse tennissters. Venus Williams, Sloane Stephens en Coco Vandeweghe plaatsten zich eerder al voor de laatste vier, Madison Keys voegde zich er woensdagavond aan toe.

De als vijftiende geplaatste Keys nam het in de kwartfinales op tegen de Estse Kaia Kanepi, die voor een zeldzame prestatie zorgde door zich als qualifier naar de laatste acht te slaan. Daar hield het feest echter op voor de mondiale nummer 418, want tegen Keys kwam ze simpelweg tekort: 6-3, 6-3.

Kanepi maakt op de wereldranglijst overigens wel een megasprong: van de 418e stek stijgt ze ruim driehonderd plaatsen, naar ongeveer de 110e plek.

Del Potro slaat Federer uit US Open in kwartfinales

Voor het eerst sinds Wimbledon 2013 staat tennisser Juan Martin del Potro weer in de halve finales van een Grand Slam-toernooi. De Argentijn was woensdag in de kwartfinales van de US Open te sterk voor meervoudig kampioen Roger Federer.

In de hele eerste set viel welgeteld één breakkans te noteren. Die kwam op 5-5 en Del Potro profiteerde direct, wat hem de set opleverde. In set twee liet hij een vroege kans liggen, waarna Federer hem brak en de set won, maar in de derde set was Del Potro na een lange tiebreak de beste.

In de vierde set van het prachtige duel had Federer het op eigen service één keer moeilijk en dat werd de Zwitser fataal: op 2-2 sloeg Del Potro toe en hij stond de voorsprong niet meer af. Delpo won met 7-5, 3-6, 7-6 (8), 6-4.

De US Open-kampioen van 2009 heeft de laatste jaren veel last gehad van blessures. Inmiddels staat hij weer 28e op de wereldranglijst, wat maandag minstens vier plekken beter zal zijn. Federer stijgt naar plek twee, Nadal houdt de leiding in handen.

Vuelta: Etappe 18 - Met aankomst op heilige grond

De verwachtingen waren hooggespannen, maar Alto de los Machucos stelde niet teleur. De rest van de rit was dan wel weer redelijk saai te noemen. In de lange en vlakke aanloop op de hoogvlakte reed een weinig inspirerend groepje weg, waarna Sky besloot om het tempo in het peloton heel laag te houden. De kopgroep reed bijna tien minuten voorsprong bij elkaar, voor andere ploegen in het peloton op het idee kwamen om het commando over te nemen van Sky.

De voorsprong van de kopgroep, met daarin onder meer Alaphilippe en Dani Moreno, verdween als sneeuw voor de zon, maar toch hielden de mannen vooraan na de beklimmingen van de Portillo de Lunada en de Puerto de Alisas nog een aardige voorsprong over. Na de Alisas, waar een nieuwe wanhoopspoging van Orica weer niets opleverde, kwam de gruwelijke slotklim al snel in zicht. Na een bijzonder lastige bocht aan het eind van de afdaling en een aantal vlakke kilometers begonnen de mannen vooraan aan de muur.

Ook in het peloton begonnen ze niet lang daarna aan de klim en het duurde niet lang voor de aanvallen kwamen. Kruijswijk, Contador, Lopez, allemaal deden ze een poging om weg te rijden. Kruijswijk kreeg dat nooit voor elkaar, maar Lopez en Contador reden samen wel een aardig eind weg van de rest. In het achtervolgende groepje kwamen we onder meer Kelderman en Nibali tegen, maar Froome was nergens te bekennen. Omringd door zijn ploeggenoten reed hij een eind daaracher. In eerste instantie is de gedachte bij Froome dan altijd dat hij eerst even op gang moet komen en dat hij snel op zijn eigen tempo naar voren moet rijden, maar dat leek nu niet te lukken.

Bij Contador lukte het dan weer wel, hij reed weg van Lopez en niemand was meer in staat om hem bij te halen. Een straffe stoot van Alberto, in zijn laatste dagen als profwielrenner. Hij pakt meer dan een minuut terug op Froome, die aan het eind van de klim toch weer wat meer in zijn ritme kwam en nog wat renners wist op te rapen. Toch verloor Froome tijd op bijna iedereen, al kan hij dat makkelijk hebben. Zijn voorsprong in het klassement is nog steeds royaal, Nibali is meer dan 40 seconden ingelopen maar staat alsnog meer dan een minuut achter.

Geen probleem voor Froome, als dit simpelweg een slechte dag was of een toneelstukje dan ziet het er nog steeds goed uit voor hem. Als hij daadwerkelijk minder in vorm is gaan we nog mooie dagen krijgen. Contador is nog steeds strijdlustig en wil aanvallen daar waar het kan. In deze vorm kunnen het mooie dagen worden, zeker omdat we nog een aantal zware ritten krijgen. Etappe 18 is ook niet echt eenvoudig. Op papier lijkt het misschien niet zo zwaar, maar we gaan fietsen over de wegen waar Contador in 2012 de Vuelta op z'n kop zette.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De rit start aan de Cantabrische kust, in het stadje Suances. Hier komen twee rivieren bij elkaar, de Besaya en Saja. Deze rivieren monden eerst in elkaar uit en niet veel later in de Cantabrische Zee. Suances is een stadje met 8000 inwoners dat door de ligging aan het water vooral een populaire toeristische bestemming is. Van oudsher draaide het hier vooral om de visserij, maar tegenwoordig is het naar verluidt zelfs de belangrijkste toeristische bestemming van deze regio, onder meer vanwege het feit dat men in Suances over vijf stranden beschikt. Daarnaast staan er hier ook behoorlijk veel hotels, waarvan de meeste vrij ideaal gesitueerd zijn.

Het grootste deel van Suances ligt op een heuveltje en vanaf deze heuvel is er een aardig uitzicht over de zee. Ook is er nog een klein stukje klifkust dat als een soort van schiereilandje wat verderop ligt. Ook dit kleine stukje land is volledig volgebouwd met hotels en aan het eind staat er ook nog een schattige vuurtoren. Suances is een stad waar de Vuelta nog niet vaak is geweest, al rijden we er de afgelopen jaren wel met enige regelmaat dicht langs. Vorig jaar reden we zelfs nog door de stad, toen was er tijdens de rit naar Peña Cabarga een tussensprint in dit plaatsje.

Het is desondanks de eerste keer dat hier een rit start, al kwam er in de Vuelta van 2008 wel een rit aan in de stad. In die Ronde van Spanje zou de 12e rit vertrekken vanuit Burgos en eindigen in Suances, op de heuvel. Een lastige aankomst dus, met een laatste kilometer in redelijk stevig stijgende lijn. Alberto Contador was er toen ook bij en hij ging als eerste aan, met de verrassende leider Egoi Martinez in zijn wiel. Ze hielden alleen geen stand, want ze werden al snel overvleugeld door een heel contingent aan vliegende Italianen. Van die Italianen was toenmalige wereldkampioen Paolo Bettini de sterkste, hij won met een redelijk groot verschil van Rebellin, Cunego en Ballan. Mooi rijtje pakhazen, al zeg ik het zelf. Oude uitslagen zijn vaak wel een feestje.

De renners starten tijdens deze rit op de parkeerplaats van een van de vele hotels, bij een jachtclub in de buurt, aan een van de vijf stranden. Playa de la Riberuca, om precies te zijn. In de neutralisatie rijden de renners langs de vele hotels en ook de surfclubs die Suances rijk is, waarna een lange tocht langs de kust op het programma staat.

Het supertoeristische Suances (Foto: Panoramio)
Het supertoeristische Suances (Foto: Panoramio)

De route
Na een redelijk lange neutralisatie begint in de buurt van Ornayo de rit. In de heuvels die dit dorp omringen heeft men een grot gevonden met ook nog wat oude muurschilderingen uit de oude steentijd, dat is wel kicken. Na de start gaat het direct een aantal kilometer omhoog richting Ubiarco, over een bochtige maar brede weg langs de rotsachtige Cantabrische kust. Dit klimmetje is 2,5 kilometer lang en het gaat in dit stuk aan een procent of vijf omhoog. Dit is wel meteen het lastigste klimmetje in het begin van de rit, verder stelt het niet veel voor. De renners rijden over behoorlijk rechte en brede wegen, dwars door allerlei dorpjes.

Bekende wegen, want de renners hebben al vaker langs de Cantabrische kust mogen rijden. Zo reden ze vorig jaar nog over dezelfde weg, alleen dan wel in tegengestelde richting. Derhalve weten ze dat het hier geen reet voorstelt, die paar kleine stukjes omhoog van een halve of een hele kilometer aan een paar procent kan iedereen overleven.

Een van de dorpjes die de renners passeren is Comillas, een klein plaatsje dat de laatste jaren enorm populair is. Vorig jaar passeerden we dit dorp en een jaar eerder startte heir zelfs een rit, de 15e etappe met aankomst boven op Alto de Sotres. Daar won Joaquim Rodriguez, nadat hij dus van start was gegaan in Comillas, daar waar onder meer een woning ontworpen door Gaudi staat. Na de passage in Comillas blijven de renners langs de kust fietsen. Het blijft ook behoorlijk makkelijk, hoewel er in de buurt van het fraaie San Vicente de la Barquera nog wel twee korte klimmetjes zijn. Twee kilometer aan 4% en het tweede klimmetje in de stad zelf is twee kilometer aan 5%. Aan het eind van deze klim wordt het weer wat vlakker, terwijl we richting een plaatselijk rondje gaan fietsen.

Na 43 kilometer komen we uit in Pesués, waar we meteen linksaf zouden kunnen slaan. Doen we niet, het gaat naar rechts voor nog een rondje langs de kust. Wel een bijzonder fraai deel van de kust, de rotskust bij de baai van Tina Menor is meer dan imponerend. Langs deze baai loopt de weg nog maar eens omhoog, anderhalve kilometer aan een procentje of vijf. Nadat de renners een tijd langs de rotsen zijn gefietst over een weg die in het dagelijkse leven ook zeer populair is onder fietsers, bereiken ze het dorpje Pechón.

Hierna is het een kilometer of vijf zo goed als vlak, terwijl we de kust definitief gaan verlaten als er koers wordt gezet terug naar Pesués. De weg terug brengt ons langs een andere baai, waar het even zo mooi is. Weggetje is wel bochtig en gaat een klein beetje op en af, maar het is hier vrij comfortabel fietsen.

We komen langs een prachtige baai (Foto: Panoramio)
We komen langs een prachtige baai (Foto: Panoramio)

Zoals gezegd, schitterend (Foto: Panoramio)
Zoals gezegd, schitterend (Foto: Panoramio)

In Pesués rijden de renners na 52 kilometer koers over een brug en niet lang daarna begint het volgende klimmetje van de dag. Het gaat een kilometer of vijf omhoog aan ongeveer 4%, over een brede weg door een bos. Na deze klim is het een kilometertje vlak, waarna er een korte afdaling volgt van iets meer dan een kilometer. Daarna is het een kilometer of drie zo goed als vlak, waarna het volgende korte klimmetje alweer volgt. Twee kilometer aan 3% nu, helaas wat minder spannend. We rijden inmiddels over smalle wegen door het Cantabrische binnenland, van die wegen waar normaal alleen een boer zijn koeien overheen durft te jagen.

Na het klimmetje is er een korte afdaling van twee kilometer, over dezelfde smalle weg met enorm slecht asfalt, daarna gaat het drie kilometer aan 5% omhoog richting het dorpje Labarces, waar we na 70 kilometer aankomen. Gemiste kans, want als je via een andere weg naar dit dorp rijdt kom je een stuk van twee kilometer aan 10% tegen, kwam ik per ongeluk achter. Valt me tegen van Guillén en co dat zij niet voor dat geitenpad zijn gegaan. Enfin, na Labarces is het een kilometer of drie vlak, terwijl er nog steeds over slechte wegen gereden moet worden.

Er volgt een korte afdaling met zelfs nog een paar haarspeldbochtjes, maar daarna is het weer vijf kilometer vlak, tot er in de buurt van Cabezón de la Sal opnieuw geklommen moet worden. Twee kilometer aan 5%, voorlopig het laatste klimmetje. Hierna gaat het heel licht naar beneden, voordat we in Cabezón de la Sal uitkomen. In de buurt van dit stadje, dat we na 86 kilometer bereiken, worden de wegen weer breder en ook een stuk rechter. In Cabezón zouden we meteen rechtsaf kunnen slaan richting het zuiden, maar we rijden een stukje om.

Het gaat vier kilometer in oostelijke richting over een kaarsrechte weg, waarna de renners bij Villanueva de la Peña rechtsaf slaan om dan wel naar het zuiden te rijden. De coureurs rijden nu 14 kilometer door de vallei van de Rio Saja, over brede en rechte wegen. Het loopt licht vals plat omhoog, aan minder dan 2% gemiddeld. Na 102 kilometer passeert de koers het dorpje Sopeña en even verderop begint de eerste gecategoriseerde klim van de dag. In het gehucht Valle is er een scherpe bocht naar rechts, waarna de Collada de Carmona begint.

Een glooiend landschap, vooralsnog (Foto: Panoramio)
Een glooiend landschap, vooralsnog (Foto: Panoramio)

De Collada de Carmona is een korte, maar pittige klim. 4,8 kilometer aan 7,2%, dat mag er zijn. Het begint redelijk simpel met een kilometer aan 6,6%, maar daarna is het drie kilometer lang behoorlijk lastig. Schommelt in die kilometers steeds zo rond de 8%, met een steilste strook aan 10%. Pas richting de top, die de renners na 109 kilometer bereiken, zwakt het wat af. De afdaling die volgt is niet bijzonder moeilijk. Het is redelijk bochtig, maar er zit bijna geen enkele lastige bocht tussen. Aan het eind is er nog wel een scherp haarspeldbochtje, maar dat is het dan. Na vijf kilometer wordt de afdaling nog makkelijker aangezien het minder steil naar beneden gaat.

De coureurs rijden door Carmona en van dat dorp gaat het verder richting Puentenansa over een bijna kaarsrechte weg. In Puentenansa ligt na 120 kilometer de voet van de volgende klim, de Collada de Ozalba. Dit is net als de vorige collada een klim van de derde categorie, iets minder lastig qua stijgingspercentages maar wel wat langer. Zes kilometer aan 6,6% gemiddeld, een vrij degelijke klim. Het begint vrij makkelijk, met een aantal meter vals plat. Vrij snel daarna gaat het een kilometer aan 6,6% omhoog, waarna het nog twee kilometer omhoog gaat aan 6,6% gemiddeld.

Dat gemiddelde percentage lijkt dus wel aardig te kloppen, al krijgen we richting de top wel te maken met twee kilometer aan 7,5%. In deze kilometers gaat het ook een paar keer aan 10% omhoog, waardoor het toch nog een redelijk serieuze klim is. Pas in de laatste kilometer voor de top wordt het weer wat makkelijker, het gaat dan aan 5% omhoog. Na 126 kilometer, op 43 kilometer van de streep, komt het peloton boven op deze klim. Het uitzicht wordt naarmate de beklimming vordert steeds mooier. In de verte liggen een aantal opvallende bergtoppen, die steeds meer in beeld komen.

De Collada de Ozalba (Foto: Panoramio)
De Collada de Ozalba (Foto: Panoramio)

Na de top van de Collada de Ozalba gaat het vijf kilometer naar beneden richting Quintanilla. Deze kant van de Ozalba is een stuk makkelijker, het gaat aan 5% naar beneden. Toch is de afdaling ook weer niet supermakkelijk, want de weg is niet al te breed en het asfalt is ook niet al te best. Daarnaast zijn er in het begin van de afdaling meteen twee vervelende haarspeldbochten neergelegd, een goede reden om toch even op te letten. Na die eerste bochten gaat het wel een kilometer rechtdoor, waarna er weer wat haarspeldbochten in beeld komen. Het blijft bochtig tot in Quintanilla, met in dit dorpje zelf een buitengewoon scherpe bocht naar rechts.

Na de passage in dit rustieke dorpje gaat het een kilometer vals plat naar beneden richting Sobrelapeña, door de schilderachtige vallei van de Rio Nansa. In Sobrelapeña is na 132,7 kilometer de tussensprint van de dag en hier begint ook meteen de volgende klim. Sobrelapeña is een klein gehucht waar weinig te beleven valt, maar voor de Cantabrische wielertoeristen is het een bekende bestemming. Hier begint de Collada de la Hoz, het sluitstuk van een drieluik collada's. Deze en de vorige twee klimmen liggen min of meer op een rechte lijn, zonder veel vlakke stroken tussendoor. Ideaal voor een trainingsritje, een gran fondo of een rit in de Vuelta.

Daarom werd de Collada de la Hoz, net als de Collada de Ozalba, opgenomen in het parcours van de Vuelta van 2012. In die rit zat de Collada de la Hoz op een kilometer of 50 van de streep en niemand verwachtte dat er veel zou gebeuren. Het bleek in de praktijk anders uit te pakken. In de Vuelta van 2012 moest Contador steeds onderdoen voor Joaquim Rodriguez, die op weg leek naar de eindoverwinning. Dat was buiten Contador gerekend. Eerder in de rit stuurde hij een aantal mannetjes in de aanval en op La Hoz demarreerde hij naar de kopgroep.

Rodriguez en Valverde waren niet direct in staat om te reageren en lieten Contador gaan. Bertje kwam vooraan bij zijn ploeggenoten en de behulpzame Tiralongo terecht en werd in een razend tempo naar de voet van Fuente Dé gebracht, waar hij het klusje zelf klaarde. Hij won op een grandioze manier, Rodriguez kwam enkele minuten later pas binnen. Die rit, de 17e, was allesbepalend voor de Vuelta van 2012. Een van de grootste kunststukjes van Contador, nu bezig aan zijn laatste ronde, vond hier plaats. We bevinden ons dus op heilige grond.

De Collado de Hoz (Foto: Panoramio)
De Collado de Hoz (Foto: Panoramio)

Op papier lijkt de Collado de Hoz niet zo moeilijk. Zeven kilometer aan 6%, kan dat nu echt zo ingewikkeld zijn? Dat dacht men in 2012 dus ook, maar na een verkenning voor de Vuelta wisten ze bij het toenmalige Saxo Bank dat hier iets te halen viel. Ook nu zal dat het geval zijn. We zijn bijna aan het eind van een zware Vuelta en ook deze rit is niet makkelijk geweest. Voor deze klim zijn er al twee redelijk zware klimmetjes geweest en voor die tijd ging het ook al continu op en af. Deze collado begint met een lange, rechte weg, die in eerste instantie vals plat omhoog loopt.

Van 2% gaat het naar 4% en dan begint na drie kilometer de klim pas echt. Het begint richting de 10% omhoog te gaan, met een stuk van 1400 meter aan 9,5% gemiddeld en enkele uitschieters naar 13%. Daarna wordt de klim weer wat makkelijker, met een kilometer aan 5%, voor het weer wat steiler omhoog gaat met een kilometer aan 7% en steile stroken aan 10%. We zijn dan al bijna op de top en in de laatste kilometer richting die top gaat het vals plat verder aan een procentje of vier. Na 139,7 kilometer, op 29 kilometer van de finish, komen de renners boven op deze berg van de tweede categorie.

Een lastige, smalle en technische afdaling volgt. In principe lijkt de afdaling net als de klim niet zo lastig, maar in 2012 kwamen we erachter dat de praktijk soms anders is. Alle renners en ook de ploegleiders hadden het toentertijd over een lastige afdaling en wie ben ik om ze tegen te spreken. Het gaat ongeveer vier kilometer steil naar beneden over een smalle weg, met de nodige bochten. In de buurt van het dorpje Linares is het twee kilometer zo goed als vlak, waarna het laatste stuk van de afdaling richting La Hermida begint. Dit laatste stuk van de afdaling is weer steil, met heel wat haarspeldbochten. Behoorlijk technisch, een afdaling waar je wel wat verschil kan maken.

Na 150 kilometer, en dus ongeveer 10 kilometer in dalende lijn, rijden de renners over de Rio Deva en betreden ze La Hermida. In dit dorpje volgt er een bocht naar rechts en daarna rijden de coureurs een aantal kilometer verder over een brede weg, door de formidabele vallei van de Deva. Die rivier heeft in de loop der tijd een fenomenale kloof uitgesleten, het is niets minder dan pure natuurporno.

De prachtige kloof, uitgesleten door de Deva (Foto: Panoramio)
De prachtige kloof, uitgesleten door de Deva (Foto: Panoramio)

Natuurporno, duidelijk (Foto: Panoramio)
Natuurporno, duidelijk (Foto: Panoramio)

Vijftien kilometer mogen de renners door de prachtige vallei rijden. Naarmate ze dichter in de buurt komen van de finish komen ook de rotswanden steeds dichterbij. Het wordt mooier en mooier, qua schoonheid komt het bij de Fedaia in de buurt. De weg door deze vallei is redelijk breed en ook redelijk vlak, in die vijftien kilometer door de vallei komen de renners amper 200 meter hoger uit, het is dus hooguit vals plat. Wel is het essentieel om hier nog enkele ploeggenoten te hebben, in je eentje kan dit stuk ernstig tegenvallen.

Na tien kilometer fietsen door de vallei hebben we het mooiste gedeelte wel gehad. In die tien kilometer gaat het overigens grotendeels rechtdoor, er hoeft bijna alleen maar gestuurd te worden als er een bruggetje in beeld komt. We steken de Deva een aantal keer over, om beide kanten van de kloof uitgebreid te kunnen bestuderen. De laatste vijf kilometer in de vallei wordt de weg een stuk breder en nog wat rechter, terwijl de weg licht zuigend omhoog loopt. We passeren wat dorpjes, zoals Tarna, waar de weg een halve kilometer aan 5% omhoog loopt. Dit is op zes kilometer van de finish, het eind is bijna in zicht.

Na Tarna is het een kilometer zo goed als vlak tot de renners Ojedo passeren. Hier begint de weg weer wat verder vals plat omhoog te lopen, richting het dorpje Potes. Na een rotonde en wat bochten rijden we dit dorp binnen, waar op 3,2 kilometer van de streep de slotklim gaat beginnen. Volgens Unipublic dan, in de praktijk begint de klim pas goed en wel op twee kilometer van het eind. De kilometer in Potes zelf is vals plat, waarna het buiten het dorp ook niet direct wil stijgen.

We bevinden ons nu op de weg richting Fuente Dé, de weg van Alberto Contador. Toch zullen we Bert teleur moeten stellen, want niet ver buiten Potes is er ook een weg naar links en die weg loopt meteen fel omhoog. Hier begint de klim naar Santo Toribio de Liébana echt. Als we de vals platte kilometer meetellen komen we uit op 3,2 kilometer aan 6,4%, zonder die kilometer is het 2,2 kilometer aan 9%. Dat klinkt al beter.

De eerste zware kilometer is er een aan 7,3%, dat valt al bij al nog mee. Daarna komen we al snel in de buurt van de slotkilometer en die is een stuk zwaarder. 11,3% gemiddeld, met uitschieters richting 15%, dat is Spanje zoals we het kennen. Het blijft zo steil tot op een aantal meter van de meet. Aan het eind zwakt het af richting 5%, maar het blijft wel stijgen tot aan de finish. Na 169 kilometer bereiken de renners dan voor de poorten van het klooster de top van deze klim van derde categorie.

De finish ligt voor het klooster (Foto: Panoramio)
De finish ligt voor het klooster (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Het klooster Santo Toribio de Liébana is een rooms-katholiek klooster. Santo Toribio de Liébana wordt gezien als een van de vijf heilige plaatsen van het rooms-katholieke geloof. Met Caravaca de la Cruz hebben we tijdens deze Vuelta al een van die vijf gehad, Santo Toribio is nummer twee. Om de een of andere reden slaan we Santiago de Compostela dit jaar over, had nummer drie kunnen zijn. Santo Toribio is een belangrijk bedevaartsoord, omdat hier volgens de legende het grootste deel van het kruis van Christus bewaard zou worden. Dankzij dit relikwie is Santo Toribio de Liébana een heilige plaats.

Een deel van het Heilige Kruis, daar worden bepaalde mensen blijkbaar heel vrolijk van. Zo vrolijk dat men eens in de zoveel jaar een pelgrimage organiseert richting dit klooster. Dat is het geval in de jaren dat 16 april op een zondag valt, wat dit jaar toevallig het geval was. 16 april was de naamdag van Toribio de Astorga, die na zijn overlijden een heilige werd. Hij was namelijk wezen shoppen in Jeruzalem en daar kwam hij dus een stuk van het kruis tegen waar men Jezus aan vastgespijkerd had.

De heilige Helena zou dit stukje hout in eerste instantie ontvreemd hebben, waarna het in de handen van ome Toribio kwam. Die nam het mee naar Spanje en verstopte het tijdens de invasie van de Moren. Na zijn dood werd het met hem begraven in de vallei van Liébana, waarna het later in het klooster terechtkwam. Sindsdien staan hier dus heel veel mensen op de stop, om naar het ondertussen behoorlijk versierde kruis te kijken.

De Vuelta komt hier voor het eerst om de hoek kijken, ondanks het feit dat men hier al vaker in de buurt was kwam er nog nooit een rit aan bij het heiligdom. Een andere koers is hier dan wel weer veelvuldig aangekomen. Een koers die helaas zoals zoveel Spaanse koersen ter ziele is gegaan, de Circuito Montañes. Het was tot 2010 een Cantabrische rittenkoers voor amateurs en beloften. Voor de beloften was het vaak een belangrijke wedstrijd, omdat de koers vaak enkele zware aankomsten bergop had.

Daarom besloot de opleidingsploeg van Rabobank om hier hun renners te testen. In 2006 ging die test behoorlijk goed. De zesde en laatste rit kwam aan op Santo Toribio en een piepjonge Robert Gesink reed hier iedereen de vernieling in. Hij pakte de rit en het klassement, niet veel later werd hij prof. Zijn plek als kopman werd ingenomen door Bauke Mollema. Hij kwam met Rabobank CT een jaar later terug naar Santo Toribio en nu won hij afgetekend. Tot op 500 meter van de streep dacht een zekere Thijs Zonneveld dat hij zou winnen, maar Bauke Mollema ging zo hard dat Zonneveld er tot op de dag van vandaag nog steeds verkouden van is.

Nadat Mollema overgeheveld werd naar de profs moest het in 2008 komen van Tejay van Garderen, maar ook in die tijd was dat al een enorme choker. Hij legde het op de klim naar Santo Toribio af tegen Alexei Shchebelin, ja die. Eén jaar later kwam Van Garderen weer terug naar Santo Torbio, maar weer werd hij tweede, ditmaal achter Sergio Pardilla. Da's al minder een schande, maar toch. Hij won het eindklassement, dat scheelt dan weer. In het laatste jaar dat de koers bestond ging de overwinning op Santo Toribio naar een veldrijder. Niels Albert liet in 2010 iedereen zijn hielen zien. Sindsdien hebben de brave borsten hier geen koers meer gezien.

Het klooster waar een deel van Jezus' kruis staat (Foto: Panoramio)
Het klooster waar een deel van Jezus' kruis staat (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
Aan de Cantabrische kust wordt het niet heel warm. 19 graden in startplaats Suances, met ook nog een klein beetje kans op regen. Daarnaast staat er een aardig briesje, geen al te prettig weer. Boven bij het klooster is het weer behoorlijk vergelijkbaar. Daar wordt het waarschijnlijk 18 graden in de middag, met ook wat kans op regen en een klein beetje wind.

Deze relatief korte rit begint redelijk laat, om 13:14. De uitzending van Sporza begint pas om 15:00, tegen die tijd zijn de renners in de buurt van Labarces en hebben ze al 70 kilometer afgewerkt. De finish bij het klooster wordt verwacht tussen 17:27 en 17:55.

Hartstikke mooi, zo'n klein kerkdingetje bovenop een heuvel (Foto: Panoramio)
Hartstikke mooi, zo'n klein kerkdingetje bovenop een heuvel (Foto: Panoramio)

Voorspelling & favorieten
Normaal gesproken is dit typisch zo'n rit voor de vluchters. Zware dag achter de rug en nu een rit die niet heel makkelijk te controleren is. Bovendien een rit die wel wat klimmetjes heeft, maar waarvan het de vraag is of ze zwaar genoeg zijn om enig verschil tussen de klassementsmannen te veroorzaken. Het peloton van de laatste jaren neemt dan voor de zekerheid maar een snipperdag. Ook deze Vuelta hebben ze al heel wat snipperdagen genomen, waardoor het aannemelijk is dat ook deze rit weer naar de vluchters zal gaan.

Het zal afhangen van Trek-Segafredo. Alberto Contador gaat hier het koersverloop bepalen. Froome heeft iets van zwakte laten zien en het zijn de allerlaatste dagen van Alberto, terwijl hij ook nog eens rond mag fietsen over de wegen waar hij in 2012 victorie kraaide. Het kan dus goed zo zijn dat Contador iets gaat ondernemen tijdens deze rit. Misschien willen Bahrain en nog wat andere ploegen nog wel meewerken ook, in de hoop dat de mindere dag van Froome meer was dan een toneelstuk.

Het kan dus heel leuk en verrassend worden, want in 2012 verwachtte men ook maar weinig van de rit naar Fuente Dé en vorig jaar keek ook niemand uit naar de rit met aankomst op Formigal. Wielrennen kan een nogal onvoorspelbare sport zijn, maar in dit geval ga ik uiteindelijk toch voor de vluchters. Zelfs als Contador wat gaat ondernemen hebben de mannen die aan het begin ontsnappen al een voorsprong van een kwartier bij elkaar gefietst voor de eerste klimmetjes beginnen, aangezien Sky toch niet strak gaat controleren.

1. Mas. Heeft zich bijna de hele Vuelta gespaard, met het oog op deze rit. Is een van de weinige renners van Quick Step die nog een rit moet winnen en dat gaat nu gebeuren, echt waar.

2. Carapaz. Doet iedere dag dapper mee in de groep der favorieten, om zichzelf zo nu en dan toch tegen te komen. Zo ging hij ook op Los Machucos in de aanval, hij deed zelfs een poging om bij Contador en Lopez aan te sluiten. Helaas sloeg zijn brommer af en verloor hij redelijk wat tijd. Dat meerijden met de favorieten werkt dus niet helemaal, tijd om in de aanval te gaan. Iemand moet de Vuelta van Movistar redden, zeker nu Moreno ook weer een modderfiguur heeft geslagen.

3. Bilbao. Meer hoop dan wat anders, want waarschijnlijk mag hij niet in de aanval. Toch zou het een goed idee zijn als Astana hem wel in de aanval stuurt, want hij is in de vorm van zijn leven. Zo goed als hij de afgelopen dagen klimt heb ik hem nog nooit zien klimmen. Met deze formidabele benen moet hij meer kunnen doen dan alleen knechten, een ritje pakken behoort tot de mogelijkheden.

4. Costa. Heeft eigenlijk veel te slechte benen om nog een rol van betekenis te spelen, zo werd hij toen hij in de aanval ging tijdens de rit naar La Pandera ook hard gelost door Majka en daarna opgepeuzeld door het peloton. Dat was wel een wat langere en lastigere klim, deze kortere inspanning zou hem misschien wat beter moeten liggen. Ik weet het ook allemaal niet meer verder.

5. De Gendt. Als hij de superstrijdlust wil winnen zal hij toch nog wat vaker in de aanval moeten gaan. Hij heeft er de benen voor, want hij klimt hier best aardig. Daar werd hij in de rit naar de Sierra Nevada een tikkeltje overmoedig van, daarom kan hij maar beter direct vanuit het vertrek aanvallen.

'Cryptocurrency vervangt contant geld'

Over een jaar of tien, twintig, betalen we niet meer met biljetten en munten. Die zijn dan niet meer in omloop. In onze broek- of jaszak hebben we dan een klein apparaatje, gekoppeld aan een bankierapp, waarmee we cryptocurrency, oftewel virtueel geld, aan elkaar geven. Anoniem, voor wie niet wil dat zijn aankoopgedrag terechtkomt in een supercomputer vol persoonlijke data.

Dat is de toekomstvisie van Felix Mollinga, student aan de Design Academy in Eindhoven. Hij ontwierp de Acoin. Dat is een klein, zwart apparaatje van 4,5 centimeter groot waarin geld virtueel wordt opgeslagen. Een schermpje laat zien hoeveel geld er op zo'n Acoin staat. Dat geld kan digitaal naar een ander worden overgemaakt, op dezelfde manier waarop we nu contactloos betalen of inchecken in het openbaar vervoer. Een vingersensor moet voorkomen dat geld per ongeluk wordt verstuurd.

De Acoin is gebaseerd op virtuele munten, zoals de bitcoin. "In feite zet je er niet een bedrag van bijvoorbeeld 10 euro op, maar voor 10 euro aan bitcoins of ander virtueel geld. Dat zijn codes die niet kunnen worden vervalst", aldus Mollinga.

Virtuele munten zijn nu nog heel wisselvallig, maar Mollinga gaat ervan uit dat de koersen over een jaar of tien, twintig stabiel worden. Rond die tijd zal volgens hem ook contant geld verdwijnen. "Steeds meer mensen betalen elektronisch. Wanneer het grootste deel van het geld zo wordt overgemaakt, wordt contant geld te duur voor een overheid."

Dat is niet per se een goede ontwikkeling, zegt Mollinga. "Alles wat elektronisch is, is traceerbaar. Met contant geld zijn mensen anoniem. Zonder cash zullen we ons realiseren dat onze vrijheden zijn ingeperkt, dat er geen alternatief meer is. Dan worden mensen zich bewust van de waarde die munten en biljetten hebben."

Met zijn idee won Mollinga de Nederlandse strijd om de James Dyson Award, een prijs die is vernoemd naar de Britse uitvinder van onder meer de zakloze stofzuiger en een handdroger voor toiletruimtes. Als nationale winnaar krijgt Mollinga een bedrag van 2250 euro. Hij gaat nu naar de internationale competitie. De winnaar daarvan, die op 26 oktober wordt bekendgemaakt, wint 35.000 euro. Mollinga wil dat geld gebruiken om zijn ontwerp werkelijkheid te kunnen maken.

'Onze vrijheid ingeperkt zonder contant geld'
'Cryptocurrency vervangt contant geld' (Foto: ANP)

Rutte naar Juncker over toekomst EU

Premier Mark Rutte dineert donderdagavond bij Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Het werkdiner is gewijd "aan de toekomst van de Europese Unie", aldus een commissiewoordvoerder.

"Zij zullen een grondige discussie voeren en opvattingen uitwisselen", aldus de woordvoerder in Brussel. Het onderhoud vindt plaats in de aanloop naar de Staat van de Unie-toespraak die Juncker op 13 september in het Europees Parlement in Straatsburg zal houden. De speech is het startsein voor het nieuwe parlementaire jaar, maar zal nu vooral in het teken staan van de EU zonder het Verenigd Koninkrijk.

Het vertrek van de Britten in 2019 is voor een aantal lidstaten, aangevoerd door Duitsland en Frankrijk, een uitgelezen aanleiding om de EU te verdiepen, met name de eurozone. Daar is Rutte geen groot voorstander van. Volgens de commissiewoordvoerder heeft Juncker een "luisterend oor" voor andermans standpunten.

Rutte naar Juncker voor gesprek toekomst EU
Rutte naar Juncker over toekomst EU (Foto: ANP)

Boksen is voor meisjes

Sport. Ooit het domein van mannen. Althans, dat vonden wij. Spieren, testosteron, stoer zijn en de flinke haan uithangen. Hoe pijnlijk dan ook dat we de laatste jaren flink zijn ingehaald door de kippen. Ik kan me zwaar vergissen, maar volgens mij wordt in Nederland zo’n beetje elke sport de man gedeclasseerd tot campingbadmintonner door de vrouw. De meeste medailles worden steevast gehaald door vrouwen. Zelfs bij de meest mannelijke sporten, zoals bijvoorbeeld free fight, halen de Nederlandse dames ons in.

Losgaan op de dansvloer in Destiny 2

Sony Interactive Entertainment Japan Asia heeft een nieuwe trailer van Destiny 2 online gezet. In deze trailer gaan de guardians, gespeeld door 39 bekende Japanse dansers, een dance battle aan. De muziek is door TeddyLoid, één van de top vijf meest beluisterde Japanse artiesten op Spotify.

Destiny 2 is nu beschikbaar op PlayStation 4 en Xbox One. Vanaf 24 oktober is de game ook beschikbaar op PC.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1477
review
Joy to the World: een stralende kerst met Doctor Who
special
Random Pics van de Dag #1475
special
Voorspel het weer voor het gehele jaar 2025!
special
Random Pics van de Dag #1474
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.