FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 augustus 2017

6 gewonden door op hol geslagen paarden

Vijf volwassenen en een jongere raakten zaterdagmiddag 12 augustus rond 14.30 uur tijdens de Burghsedag gewond, nadat twee Friese paarden op hol sloegen. De paarden waren met een begeleider onderweg voor een activiteit, maar de paarden schrokken en sloegen op hol met een soort net achter zich aan slepend.

Ze renden het publiek in en werden weer snel gevangen. Desondanks raakten zes mensen gewond. Het gaat onder meer om een gebroken pols, nekklachten en schaafwonden. De hulpverlening kwam snel op gang, mede door de snelle reacties van vrijwilligers en de organisator die vooraf een veiligheidsplan hadden opgesteld. Twee traumaheli’s landden in de nabije omgeving en een trauma-arts onderzocht de zes slachtoffers. De brandweer bracht drie lichtgewonden naar de huisartsenpost. Drie mensen werden met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, waaronder een zwaar gewonde.

Beeldmateriaal 
De politie stelt een onderzoek in en neemt verklaringen op van de eigenaar van de paarden, de begeleider en getuigen. De politie vraagt specifiek om beeldmateriaal van omstanders. Daarmee kan de toedracht verduidelijkt worden. Als u beeldmateriaal ter beschikking wilt stellen, kan dat via politie.nl of de Politie WhatsApp nummer 06 – 1220 7006

Federer klopt Haase in halve finale Montreal

Robin Haase is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het masterstoernooi in Montreal. In de halve finale was Roger Federer in twee sets te sterk, 6-3 en 7-6 (5)

Federer schoot uit de startblokken en won de eerste zeven punten maar daarna kwam Haase beter in de wedstrijd. Federer liet echter zijn topvorm zien en een vroege break achterstand kon in de eerste set niet meer goedgemaakt worden.

In de tweede set was Haase kansloos op de servicegames van de Zwitser, maar omdat hij zijn eigen games wel won werd het een tiebreak. Daarin boog Haase een 4-1 achterstand om in een 5-4 voorsprong, maar de volgende drie punten waren toch weer voor de 19-voudig grandslamkampioen.

Haase stijgt door zijn halve finale naar de 35e plek op de wereldranglijst.

Bomaanslag Pakistan eist zeker 15 levens

Een aanslag op een militair voertuig in Pakistan heeft zaterdag volgens het leger zeker vijftien levens geëist. Onder de slachtoffers zijn zeven burgers. Nog eens ruim dertig mensen raakten gewond en zijn in ziekenhuizen opgenomen.

De bomaanslag werd gepleegd in de stad Quetta, die niet ver van de grens met Afghanistan ligt. Volgens het Pakistaanse leger is duidelijk dat het om een terroristische daad gaat. De aanslag zou inmiddels opgeëist zijn door Daesh, oftewel Islmatische staat, volgens de berichten op Twitter.

Bomaanslag Pakistan eist zeker 15 levens
Bomaanslag Pakistan eist zeker 15 levens (Foto: ANP)

Bolt blesseert zich in allerlaatste race, stadion ontploft voor Brits goud

De allerlaatste race van sprinter Usain Bolt is uitgelopen op een waar drama. Op het wereldkampioenschap atletiek in Londen was Bolt de slotloper van Jamaica op de 4x100 meter, maar dat ging helemaal fout.

Omar McLeod, de wereld- en olympisch kampioen op de 110 meter horden, was de Jamaicaanse startloper en dat deed hij uitstekend. Julian Forte nam het tweede deel voor zijn rekening, Yohan Blake ging met de nodige moeite op weg naar Bolt. 

Bolt moest wat afstand goedmaken ten opzichte van de Britten, Amerikanen en Japanners, maar voor hij goed en wel de versnelling in kon zetten ging het fout: de legende greep naar zijn been en stortte ter aarde.

Uiteraard ging de race gewoon door en de ontzetting in het stadion sloeg binnen enkele seconden om in een enorme uitbarsting van vreugde: CJ Ujah, Adam Gemili en Daniel Talbot brachten slotloper Nethaneel Mitchell-Blake in perfecte positie en de Brit maakte het af.

Met 37,47 seconden wonnen de Britten voor het eerst in de geschiedenis de wereldtitel op de 4x100 meter. Zilver was er in 37,52 voor de Amerikanen, met onder meer Justin Gatlin en Christian Coleman. Het brons was voor Japan, zonder hun topper Abdul Hakim Sani Brown, dat wederom laat zien de estafette perfect te beheersen. 

Uitslag Vitesse - NAC Breda

Vitesse heeft NAC Breda bij diens terugkeer in de Eredivisie behoorlijk uit de feeststemming gehaald. De Arnhemmers stonden binnen een half uur al op een 3-0 voorsprong en wonnen uiteindelijk eenvoudig met 4-1.

Bruns zet met vroege goal Vitesse op het juiste spoor (Foto: Pro Shots/Paul Meima)
Bruns zet met vroege goal Vitesse op het juiste spoor (Foto: Pro Shots/Paul Meima)

Vitesse

4 - 1

NAC Breda

2' Bruns
20' Linssen
31' Matavz
77' Rashica
  69' Ambrose
 
Gele kaart: Vloet (NAC Breda)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.921
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dabo
Kashia
Kruiswijk (Miazga/82)
Büttner
Bruns (Colkett/73)
Serero
Foor
Rashica
Matavz (Castaignos/ 78)
Linssen
  Noppert
Horsfield
Koch
Marí
Angelino
Verschueren (Mets/46)
Vloet
El Allouchi (Agyepong/75)
Korte (Fernandes/46)
Ambrose
García

Uitslag Heracles Almelo - Ajax

Heracles Almelo heeft in de Eredivisie voor een enorme stunt gezorgd door met 2-1 te winnen van Ajax. In Twente was Ajax tot en met de goal van Ziyech heer en meester, maar na de gelijkmaker van Gladon richtte de thuisploeg zich op en greep de eerste thuiszege op de Amsterdammers sinds 1965. Zelfs breekijzer Huntelaar kon hier niets meer aan veranderen.

Kuwas schiet de 2-1 binnen en zorgt voor stunt tegen Ajax (Foto: Pro Shots/Lars Smook)
Kuwas schiet de 2-1 binnen en zorgt voor stunt tegen Ajax (Foto: Pro Shots/Lars Smook)

Heracles Almelo

2 - 1

AFC Ajax

65' Gladon
82' Kuwas
  56' Ziyech
 
Gele kaart: Niemeijer (Heracles Almelo), De Ligt (AFC Ajax)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Castro
Breukers (Droste/57)
Pröpper
Hardeveld
Van Hintum
Niemeijer (Monteiro/46)
Pelupessy
Van Ooijen
Kuwas
Gladon
Darri (Peterson/ 77)
  Onana
Veltman
De Ligt
Viergever
Dijks (F.de Jong/71)
Van de Beek
Schöne (Huntelaar/76)
Ziyech
Kluivert (Cerný/ 83)
Dolberg
Younes

Amerikaans goud op 4x100 meter dames, Nederland laatste

De Amerikaanse sprintsters hebben op het wereldkampioenschap atletiek in Londen het goud op de 4x100 meter gewonnen. Aaliyah Brown, Allyson Felix, Morolake Akinosun en Tori Bowie wonnen met ruime voorsprong, vooral door een prachtig optreden van slotloopster Bowie.

De 41,82 seconden van de VS was niet te kloppen en dus ging het goud weer naar de Amerikaanse dames, nadat Jamaica in 2013 en 2015 goud won. De Jamaicanen moesten het stellen zonder topper Elaine Thompson en dat was te merken. Het was namelijk niet Jamaica, maar Groot-Brittannië dat het zilver pakte.

Opgezweept door de tienduizenden fans snelde slotloopster Daryll Neita de Jamaicaanse slotloopster Sashalee Forbes voorbij en met 42,12 was er zilver, voor de 42,19 van het bronzen kwartet uit Jamaica. Duitsland kende een zeer matige eerste wissel en gezien de tijd van 42,36 - goed voor plek vier - zou ze dat wel eens een medaille gekost kunnen hebben.

Nederland kwam er in de finale niet aan te pas. Tessa van Schagen - die Madiea Ghafoor verving - gaf het stokje aan Dafne Schippers, die Michelle-Lee Ahye uit Trinidad & Tobago van haar weg zag lopen. Naomi Sedney hield Nederland nog in de race voor een plek in de top-5, maar Jamile Samuel kon dat niet volhouden en Nederland eindigde als achtste. 

Lasitskene maakt favorietenrol waar bij hoogspringen

Maria Lasitskene heeft bij het WK atletiek in Londen haar favorietenrol bij het hoogspringen waargemaakt. Net als twee jaar  geleden greep ze de wereldtitel.

De Russin, die uitkomt onder de neutrale vlag, won met een hoogte van 2,03m. Het zilver ging verrassend naar de 19-jarige Joelija Levtsjenko. Ruth Beitia, de Spaanse olympisch kampioene, kwam niet over 1m92, en werd twaalfde en laatste in de finale.

Mayer sluit dominante tienkamp af met wereldtitel

Kevin Mayer is de nieuwe wereldkampioen op de tienkamp. De 25-jarige Fransman domineerde op het wereldkampioenschap in Londen en zijn gouden medaille kwam op de afsluitende 1500 meter niet meer in gevaar.

Mayer begon de dag weer geweldig, met 13,75 seconden op de 110 meter horden en 47,14 meter bij het discuswerpen. Bij het polsstokhoogspringen ging het 's middags bijna fout: Mayer faalde twee keer op zijn openingshoogte van 5,10 meter, maar haalde het bij poging drie toch en redde zo zijn tienkamp.

Na de 66,10 meter bij het speerwerpen was duidelijk dat hij de 1500 meter bijna kon wandelen om het goud te halen. Dat deed hij uiteraard niet, hoewel hij met 4:36,73 minuten niet in de buurt van zijn snelste tijden kwam. Wel was het ruimschoots voldoende om met 8768 punten het goud te halen. 

De Duitsers konden ook juichen, want zij pakten twee medailles. Met 8564 punten pakte Rico Freimuth het zilver, voor Kai Kazmirek en diens 8488 punten. Pieter Braun eindigde de tienkamp als zestiende. 

Auto schept tegenstanders rechtse mars; 1 dode

Een auto is zaterdag ingereden op demonstranten die in het Amerikaanse Charlottesville (Virginia) de straat op waren gegaan om hun ongenoegen te uiten over een mars van extreem rechtse groepen. Op videobeelden was te zien dat de auto meerdere mensen schepte. Volgens berichten op Twitter is er 1 dode gevallen en zijn er 19 mensen gewond geraakt. 

De demonstranten wilden een tegengeluid laten horen. Nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's zijn er bijeengekomen om te protesteren tegen plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865).

Auto rijdt in op tegenstanders rechtse mars
Auto rijdt in op tegenstanders rechtse mars (Foto: ANP)

Ethiopiërs snoeren Britse monden, Farah verslagen in laatste grote race

Mo Farah is in zijn allerlaatste wedstrijd op een atletiekkampioenschap - op de baan - verslagen. De Brit was jarenlang onverslaanbaar en won alle titels op de vijf en tien kilometer, maar zaterdag ging het fout: in Londen werd Farah verslagen doordat de Ethiopiërs een superieure race liepen.

De race werd vanaf de start hard gemaakt door de Keniaanse Amerikaan Paul Chelimo, vorig jaar goed voor olympisch zilver, die Farah achter zich aan kreeg. Toch werd deze tactiek niet lang volgehouden, want al snel liet Chelimo het tempo weer wat zakken.

Na zo'n drie kilometer vond Patrick Tiernan het mooi geweest en dit keer was het de Australiër die een gaatje sloeg. Farah weigerde het gat aanvankelijk te dichten en liet het over aan de Ethopiërs Yomif Kejelcha en Selemon Barega, die daar ook weinig zin in hadden.

Met twee ronden te lopen werd Tiernan bijgehaald door de groep, onder leiding van Farah en de Ethiopiërs. Ondertussen kwam de Brit Andrew Butchart met een razende tussensprint naar voren, maar waar dat goed voor was mag Joost weten, want hij zakte even zo snel weer weg.

Bij het ingaan van de slotronde ging de Ethiopische turbo aan, onder leiding van de jonge Kejelcha. 'Kopman' Muktar Edris volgde en nam het stokje over, terwijl Farah in grote problemen zat: ook Chelimo kwam hem nog voorbij.

Op het laatste rechte stuk trok Farah nog alles uit de tank en hij leek even binnendoor te komen bij de Ethiopiërs, maar Edris was gevlogen en pakte in 13:32,79 minuten het goud. Zilver was er nog wel voor Farah, Chelimo klopte Kejelcha in de strijd om het brons.

Pearson blijft Amerikanen voor op 100m horden

Sally Pearson is de nieuwe wereldkampioene 100 meter horden. In Londen ging de Australische, in 2012 olympische kampioene in hetzelfde stadion en terugkomend van een zware blessure, in een tijd van 12,59 over de meet. Nadine Visser eindigde als zevende in 12,83.

Het zilver was voor de Amerikaanse Dawn Harper Nelson, brons ging naar Pamela Dutkiewicz uit Duitsland. De Amerikaanse wereldrecordhoudster Kendra Harrison bleef met plek vier buiten de medailles

Visser kwam eerder deze week ook al in actie op de meerkamp. Daar werd ze ook zevende.

Trump en Macron: samenwerken inzake Korea

De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben zaterdag afgesproken om samen te werken om de crisis rond Noord-Korea op te lossen. Het Witte Huis bracht zaterdag een verklaring daarover uit nadat Trump en Macron elkaar aan de telefoon hadden gesproken.

"Ze hebben de noodzaak besproken om de steeds gevaarlijker situatie die voortkomt uit Noord-Korea's destabiliserende en escalerende gedrag het hoofd te bieden", aldus de verklaring.

De taal die Noord-Korea en de VS tegen elkaar uitslaan werd de afgelopen dagen steeds harder. Hoofdrolspelers Kim Jong-un en Donald Trump uitten dreigementen over en weer. Het conflict draait onder meer om het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma, dat voor de internationale gemeenschap onacceptabel is. Het regime weigert de ontwikkeling van kernwapens echter stil te zetten.

Trump en Macron: samenwerken inzake Korea
Trump en Macron: samenwerken inzake Korea (Foto: ANP)

Nederlanders in Italië vast voor smokkelen coke

In de stad Olbia op het Italiaanse eiland Sardinië zijn twee mannen uit het Drentse Emmen gearresteerd. De Italiaanse politie vond in hun auto elf kilo cocaïne, meldde het persbureau ANSA zaterdag.

De mannen, met Italiaans klinkende namen, zijn 27 en 29 jaar oud. Ze gedroegen zich volgens de politie verdacht en werden hierom aangehouden.

In hun auto werd vervolgens een geheime ruimte gevonden met daarin de cocaïne. De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer twee miljoen euro. De mannen verklaarden dat de auto niet van henzelf was en dat ze het slachtoffer zijn geworden van drugssmokkelaars.

Nederlanders in Italië vast voor smokkel coke
Nederlanders in Italië vast voor smokkel coke (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 12/08/2017 I

Om 18.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PSV klopte onder toeziend oog van Diego Armando Maradona AZ met 3-2. Promovendus VVV-Venlo vierde zijn rentree in de Eredivisie met een 3-0 zege op Sparta Rotterdam. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

PSV

3 - 2

AZ

 31' Lozano
 48' Pereiro
 76' v.Ginkel
   18' Dos Santos
 81' Weghorst (pen)
 
 Gele kaart: , Vejinovic, Vlaar, Seuntjes, (AZ)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.700
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Schwaab
Isimat-Mirin
Brenet (Paal/31)
v.Ginkel
Pereiro
Hendrix
Bergwijn (Ramselaar/67)
Locadia
Lozano (De Wijs/85)
  Bizot
Svensson
Vlaar
S.Wuytens
Ouwejan
Til (Seuntjens/73)
Vejinovic (García/82)
v.Overeem
Stengs (Dos Santos/8)
Weghorst
Jahanbakhsh

VVV-Venlo

3 - 0

Sparta Rotterdam

 44' Leemans
 48' Tissoudali
 90+2' V.van Crooy
   
 
 Rode kaart: , Chabot (83/2xg) (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 5.832
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Unnerstall
Dekker (v.Bruggen/81)
Promes
Röseler
Janssen (Labylle/90 1)
Seuntjens
Rutten
Leemans
V.van Crooy
Thy
Tissoudali (Hunte/72)
  Kortsmit
Floranus
Breuer
Chabot
Dougall
Sanusi
Spierings (Duarte/81)
Dobson
Alhaft (Verhaar/76)
Volas
Goodwin (Ache/67)

Vooral fileleed in Frankrijk en Italië

Vakantiegangers kregen op de derde zwarte zaterdag zoals verwacht te maken met grote drukte op de Europese wegen. Vooral in Frankrijk en Italië was het fileleed groot en stonden automobilisten soms uren stil.

In Frankrijk stond er op het hoogtepunt omstreeks 13.00 uur 720 km file. Dat is wel minder dan vorige week zaterdag, toen er 857 kilometer op de Franse wegen stond. Op de A7 en de A9 van Lyon tot aan de Spaanse grens liep het tijdverlies op tot vier uur. Ook op de A75 tussen Clermont-Ferrand en Narbonne in het zuiden was het op sommige plaatsen dringen geblazen.

In Noord- en Midden-Italië gingen veel Italianen op vakantie. Dat leidde tot grote drukte op de snelwegen naar de Adriatische kust.

Vooral fileleed in Frankrijk en Italië
Vooral fileleed in Frankrijk en Italië (Foto: ANP)

Marquez pakte vijfde MotoGP-pole van het jaar

Motorcoureur Marc Marquez heeft zijn vijfde poleposition van het MotoGP-seizoen te pakken. De Spanjaard was de snelste in de kwalificatie op de Red Bull Ring, waar zondag de Oostenrijkse Grand Prix op het programma staat.

Marquez zette op zijn Honda een tijd van 1:23.235 minuten neer, waarmee hij 0,144 seconden sneller was dan de Italiaanse Ducati-coureur Andrea Dovizioso. Diens teamgenoot Jorge Lorenzo zal hem vergezellen op de eerste startrij: de Spanjaard gaf 0,386 seconden toe, goed voor plek drie.

Niemand anders bleef binnen een halve seconde van Marquez. De tweede startrij zal gevormd worden door Maverick Viñales, Danilo Petrucci en Johann Zarco, terwijl Valentino Rossi, Dani Pedrosa en Cal Crutchlow vanaf de derde rij vertrekken. 

Grote delen van Corsica in lichterlaaie

Op Corsica staat meer dan 2000 hectare natuur in brand. De politie op het Franse eiland heeft een 55-jarige man gearresteerd die vijf bosbranden zou hebben aangestoken, meldt de Franse krant Le Monde.

Beelden laten een indrukwekkende vlammenzee op het eiland zien. Honderden brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen. Bijna duizend campinggasten zijn uit voorzorg geëvacueerd van twee campings in Sisco en Pietracorbara in het noordelijke deel van het eiland. De ANWB Alarmcentrale heeft nog geen meldingen ontvangen van Nederlanders die op Corsica in de problemen zijn gekomen.

Grote delen van Corsica in lichterlaaie
Grote delen van Corsica in lichterlaaie (Foto: ANP)

Zeven reddingswerkers gedood in Syrië

Zeven leden van de Syrische reddingsorganisatie Witte Helmen zijn zaterdag in de stad Sarmin in het noordwesten van het land door onbekenden doodgeschoten.

De hulpverleners werden gedood toen hun kantoor werd aangevallen door gewapende mannen.

De Witte Helmen is een hulporganisatie die zich inzet bij de redding van burgers in de Syrische burgeroorlog. Ze doet dit werk vooral met de inzet van vrijwilligers. Vorig jaar kreeg de organisatie de Right Livelihood Award, ook wel de Alternatieve Nobelprijs genoemd.

Zeven reddingswerkers gedood in Syrië
Zeven reddingswerkers gedood in Syrië (Foto: ANP)

Noodtoestand om mars rechtsextremisten VS

Een grote bijeenkomst van extreem rechtse betogers zorgt voor hoogoplopende spanningen in de Amerikaanse stad Charlottesville (Virginia). De autoriteiten hebben zaterdag de noodtoestand ingesteld, zodat snel kan worden ingegrepen als dat nodig is.

Honderden nationalisten, aanhangers van het zogeheten 'alt-right' en neonazi's liepen vrijdagavond al met fakkels over de universiteitscampus van de stad. Ze zijn boos over plannen om een standbeeld weg te halen van generaal Robert E. Lee, de aanvoerder van de zuidelijke staten in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Daarbij werden leuzen geroepen tegen onder meer joden, homo's en immigranten.

Zaterdag zijn de betogers opnieuw bijeengekomen voor een mars door de stad. Vooraf werden zo'n zesduizend deelnemers verwacht. Inmiddels zijn ook veel tegendemonstranten op de been. Op beelden waren al schermutselingen te zien tussen beide groepen. Enkele betogers raakten gewond, meldden Amerikaanse media.

Noodtoestand om mars rechtsextremisten VS
Noodtoestand om mars rechtsextremisten VS (Foto: ANP)

Bendsneyder 6e in Moto3-kwalificatie Oostenrijk

Bo Bendsneyder zal zondag vanaf plek zes beginnen aan de Grand Prix van Oostenrijk in de Moto3. De jonge Rotterdammer was zaterdag in de kwalificatie goed voor de zesde tijd op de Red Bull Ring, net als een week eerder in het Tsjechische Brno.

In Brno pakte de Argentijn Gabriel Rodrigo nog zijn eerste poleposition ooit en dat deed hij zaterdag nog eens dunnetjes over. Het was groot feest bij RBA Racing, want Rodrigo's teamgenoot Juanfran Guevara snelde naar de tweede startplek op 0,112 seconden. Op 0,187 tellen completeert Aron Canet de eerste startrij, terwijl de tweede rij gevuld wordt door Enea Bastianini, John McPhee en Bendsneyder, die allemaal tussen de twee en drie tienden toegaven op Rodrigo. 

In de Moto2 was er de tweede poleposition op rij voor Mattia Pasini, maar het scheelde allerminst veel. Franco Morbidelli was welgeteld één duizendste van een seconde langzamer dan zijn Italiaanse landgenoot, terwijl Alex Marquez de eerste rij vol maakt.

Jensen blijft Teuns net voor in Noorwegen

August Jensen heeft de derde etappe van de Arctic Race of Norway op zijn naam geschreven . De Noor van Team Coop bleef in een zware aankomststrook net Dylan Teuns voor. Teuns blijft wel aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Het was lang wachten voordat de juiste kopgroep weg kon rijden. Uiteindelijk zou het acht renners lukken: Adrien Petit (Direct Energie), Bernhard Eisel (Dimension Data), Truls Korsaeth (Astana), Ole Andre Austevoll (Coop), Boris Vallée (Fortuneo-Oscaro), Hugo Hofstetter (Cofidis), Daniel Ricardo Diaz (Delko Marseille Provence KTM) en Sébastian Delfosse (WB Veranclassic Aqua Protect). De kopgroep zou een maximale voorsprong van vier minuten krijgen.

Op vijf kilometer van de streep was de vroeg vlucht over. Op dat moment begon het peloton ook aan de slotklim, een klim van vijf kilometer met een stijgingspercentage van 4,9 procent. Andrei Grivko was de eerste die in de aanval ging. De renner van Astana had een meteen een mooie voorsprong te pakken.

Met nog twee kilometer te gaan ging Rein Taaramäe in de tegenaanval, maar de klassementsleider Teuns liet de Est niet wegrijden. Door het hoge tempo moest in het al uitgedunde Alexander Kristoff lossen. Teuns bleef het tempo hoog houden en in de laatste kilometer werd Grivko gegrepen. In de sprint was Jensen net iets sneller dan Teuns. Michel Kreder was ook mee in de groep en zou uiteindelijk op de vierde plaats eindigen.

Sanchez mist duel met Heracles

Davinson Sanchez maakt zich op voor een nieuw seizoen in de Eredivisie. Ajax doet er alles aan om de verdediger te behouden.

Tottenham Hotspur zou zich in Amsterdam hebben gemeld met een bod van veertig miljoen euro op Sanchez. De Londenaren hebben echter te horen gekregen dat er voorlopig niet over een transfer valt te praten.

Sterker nog, Ajax hoopt Sanchez spoedig langer vast te leggen. "Ajax heeft Davinson een topaanbieding gedaan voor een nieuw contract”, zegt manager voetbalzaken Marc Overmars tegen De Telegraaf.

Sanchez ligt nu nog tot medio 2021 vast in Amsterdam. De club wil zijn contract met één jaar verlengen en hem een hoger salaris geven. Alles wordt in het werk gesteld om de Colombiaan te behouden.

Ajax-trainer Marcel Keizer prijst zich gelukkig met een selectie die vorig seizoen hoge ogen gooide in de Europa League. André Onana, Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg werden ook begeerd door andere clubs, maar ook zij blijven vooralsnog in Amsterdam.

Update 18.51

Een vertrek van Davinson Sanchez naar Tottenham Hotspur. De verdediger behoort niet tot de selectie voor het uitduel met Heracles Almelo, zo meldt De Telegraaf. De verdediger is met zijn gedachten al bij een transfer naar de Londense club en is hij in overleg met Ajax in Amsterdam achtergebleven. 

Frank de Boer begint met ontluisterende nederlaag tegen Huddersfield Town

Frank de Boer kende zaterdagmiddag een ongelukkig debuut als hoofdtrainer van Crystal Palace. De coach verloor met 0-3 van Huddersfield Town. Het Nederlands getinte Palace begon met Jaïro Riedewald, Patrick van Aanholt en Timothy Fosu-Mensah in de basis. Door een eigen goal van Joel Ward, keek de thuisclub al vanaf de 23e minuut aan tegen een achterstand.

Namens de promovendus was het Steve Mounie die vervolgens scoorde, en De Boer een volgende mentale opdoffer gaf. In de slotfase van de confrontatie bepaalde diezelfde Mounie de eindstand op 0-3.

"Dit is een valse start", zegt De Boer tegen Ziggo Sport. "Je hoopt natuurlijk het thuisvoordeel te benutten en te beginnen met drie punten. We begonnen vrij aardig, maar gaven het binnen vijftien minuten weg. Daarna kregen we weer wat controle, maar verzuimden we om de aansluitingstreffer te maken. Dan ga je risico nemen om alsnog dat doelpunten te maken en krijg je de 3-0 om je oren. Dat is helemaal zuur."

Het was duidelijk niet negentig minuten afzien voor De Boer. "Ik heb zeker goede, positieve punten gezien. Maar je moet negentig minuten geconcentreerd zijn. Dat waren we niet en daar betalen we de rekening voor. Het is de eerste wedstrijd, er was bij sommigen wat spanning. Dat is normaal. Het gaat zeker goedkomen."

Gevoelige thuisnederlaag Chelsea, Everton wint

Landskampioen Chelsea heeft zaterdagmiddag de openingswedstrijd van het seizoen verloren met 2-3 van Burnley. Gary Cahill benadeelde zijn ploeg op rampzalige wijze door Steven Defour op onrechtmatige wijze af te stoppen. Scheidsrechter Craig Pawson trok voor de actie van de verdediger direct een rode kaart, waardoor Chelsea ruim driekwart van het duel moest doorkomen met tien man.

Een voorzet van Burnley-back Matthew Lowton bereikte in de 24e minuut Sam Voakes, die het begin inluidde van een beroerde middag voor de landskampioen uit Londen. Met zijn volley schoot hij Burnley op 0-1. Ruim vijf minuten voor de theepauze kwamen de gasten via Stephen Ward ook nog eens op 0-2.

Ondertussen had David Luiz nog een kans gekregen namens Chelsea, maar de Braziliaan schoot hopeloos naast. Vokes scoorde in de 43e minuut zelfs nog de 0-3 op Stamford Bridge, waardoor het boegeroep van de tribunes galmde.

In het tweede bedrijf probeerde Antonio Conte met zijn ploeg koste wat kost wat te doen aan de achterstand. Via Alvaro Morata, die inviel in de 59e minuut, kwam Chelsea in de 69e minuut terug tot 1-3. Vervolgens assisteerde de Spanjaard ook nog eens bij de 2-3 van Luiz in de 88e minuut. Ondanks die comeback, kwam de gelijkmaker niet meer op het scorebord.


Everton-trainer Ronald Koeman heeft met Davy Klaassen en Cuco Martina gewonnen in eigen huis van Stoke City. Het werd 1-0. 

Aanvankelijk hadden the Potters het betere van het spel. The Toffees werden teruggedrongen in het eigen Goodison Park, waarbij het team van Koeman noodgedwongen overtredingen nodig had om aanvallen af te wenden. Halverwege de eerste helft kantelde het duel; Everton werd sterker en Stoke moest alle zeilen bijzetten.

Everton-talent Dominic Calvert-Lewin viel op met zijn acties en wist in de blessuretijd van het eerste bedrijf kind van de club Rooney te bereiken. De goalgetter tikte van dichtbij het leder in het Stoke-doel, waarna Goodison Park ontplofte.

Ook na de rust bleef de thuisclub heer en meester. Het had met ruim zestig procent balbezit – en een basisplek voor Klaassen - een overwicht wat niet direct resulteerde in meer doelpunten. Toch was Stoke te onmachtig om iets te doen aan de minieme achterstand. Het betekende de eerste Premier League-overwinning van het seizoen voor Koeman en co.

Liverpool gelijk in doelpuntenfestijn tegen Watford

Watford en Liverpool hebben in de seizoensouverture de punten gedeeld in de Premier League. Het doelpuntrijke duel eindigde in 3-3. Holebas wist al binnen tien minuten Stefano Okaka te bereiken met een indraaiende voorzet. Door het bijzonder zwakke verdedigen van de Liverpudlians, wist de Italiaanse aanvaller het leder achter Simon Mignolet te werken.

Met een half uur op de klok schoot Sadio Mané de bezoekers weer op gelijke hoogte. Na een steekpass van Emre Can liet de Senegalees Heurelho Gomes kansloos met diens inzet. Het doelpuntenfestijn ging verder toen Doucouré de 2-1 maakte voor Watford tien minuten voor rust.

Het waren Roberto Firmino en Mohamed Salah die Liverpool na de theepauze hoogstpersoonlijk aan de hand namen. De laatst genoemde werd gevloerd in de zestien in de 54e minuut, waarna de Braziliaan the Reds op 2-2 bracht.

Vervolgens leek Salah op aangeven van de Braziliaan Liverpool zelfs de overwinning te schenken. In een hectische slotfase tekende Miguel Britos namens Watford nog voor de 3-3, waardoor beide clubs met een puntje genoegen moesten nemen.

Geniez wint slotrit Tour de l’Ain, eindzege voor Pinot

Alexandre Geniez heeft de slotrit in de Tour de l'Ain. In de sprint met drie was de Fransman van AG2R La Mondiale de snelste voor zijn landgenoot Thibaut Pinot en de Italiaan Mattia Cattaneo. Pinot pakt wel de eindzege in de Franse rittenkoers.

Tien renners kozen in het begin voor de vroege aanval: Anthony Turgis (Cofidis), Hubert Dupont, Julien Bérard (AG2R La Mondiale), Jérémy Cornu (Direct Energie), Pierre Luc Périchon (Fortuneo-Oscaro), Fabien Doubey (Wanty-Groupe Gobert), Johannes Schinnagel (Felbermayr-Simplon Wels), Frédéric Brun (Franse selectie), Roland Thalmann (Roth-Akros) en Thibault Ferasse (Armée de Terre).

Al snel werd duidelijk dat de kopgroep niet voorop zou blijven vanwege het hoge tempo van FDJ. Op de Col du Grand Colombier, de laatste klim van de dag, werden de vluchters dan ook gegrepen. Op de klim van buitencategorie reden Steven Kruijswijk, Cattaneo en Pinot weg uit het sterk uitgedunde peloton. Kruijswijk moest als eerste afhaken in de kopgroep, net voor de top van de Col du Grand Colombier moest ook Cattaneo afhaken bij Pinot.

In de afdaling kwam Cattaneo terug bij Pinot. Ook Geniez en David Gaudu zouden de sprong naar voren maken. Kruijswijk slaagde er daarentegen niet in om weer voorin te geraken.

In slotkilometer probeerde Cattaneo weg te rijden bij de medevluchters, maar slaagde daar niet in, waarna Geniez de snelste was in de sprint. Kruijswijk eindige in de achtervolgende groep als elfde op vier seconden van de winnaar.

Dagzege Wellens, Dumoulin nieuwe leider

De zesde etappe in de Binckbank Tour, van Riemst naar Houffalize over 196,6 kilometer, is gewonnen door Tim Wellens. Wellens kwam net voor Tom Dumoulin over de meet. Dumoulin is wel de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Tony Martin, Tao Geoghegan Hart, Dylan van Baarle, Pieter Weening, Rory Sutherland en Alexis Goudegeard zorgden voor de ontsnapping van de dag. Hun maximale voorsprong was vijf minuten maar daarna liep het terug omdat het peloton begon te rijden. Door het hoge tempo in het peloton werd die steeds kleiner.

Dertig kilometer voor de meet werd de kopgroep bijgehaald door het eerste deel van het peloton. Boom had aanvankelijk de slag gemist, maar kon later alsnog aansluiten. Het bleef onrustig en Wellens ging op avontuur. Sagan was de aanstichter maar hij kreeg een lekke band. Dumoulin kon later bij de Belg aansluiten en de twee sloegen een gat.

Achter Wellens en Dumoulin reed een groep van vijf man met Naesen, Van Avermaet, Benoot, Stuyven en Valgren. Het verschil was lang rond de twintig seconden. Vooraan was het Wellens die bijna al het kopwerk deed, Dumoulin zat vooral in zijn wiel. In de eindsprint was het Wellens die als eerste over de meet kwam.

Bartoletta na bronzen WK-medaille: "Drie maanden geleden uit huis gevlucht"

Tianna Bartoletta won vrijdagavond op het wereldkampioenschap atletiek in Londen brons bij het verspringen, op het eerste gezicht een kleine teleurstelling: Bartoletta won vorig jaar immers nog olympisch goud.

Op Facebook liet de Amerikaanse echter weten dat het allerminst een teleurstelling was. Sterker nog, ze noemt het de meest speciale medaille die ze ooit gewonnen heeft en de reden is vrij heftig: "Slechts drie maanden geleden voelde ik mij gedwongen om uit mijn eigen huis te vluchten. Ik moest beslissen welke van al mijn bezittingen de meeste waarde hadden, ik moest mijn honden achterlaten, had geen geld en heb nog altijd geen eigen adres", schrijft Bartoletta.

"Dit alles moest ik doen om mijzelf een kans te geven op het leven wat ik verdien, een leven zonder angst, zonder geruzie en vechten en zonder bedreigingen en mishandeling. Dat ik nu op het podium mocht staan betekent alles voor mij. Het was een enorme gok om mijn leven op zo'n belangrijk moment zo op te blazen, maar het was de hoogste tijd om aan mijzelf te laten zien dat ik het waard ben, en het was het helemaal waard."

De als Tianna Madison geboren atlete trouwde na de Olympische Spelen van 2012 met John Bartoletta. Ze heeft het niet over een specifiek persoon, dus of hij ook daadwerkelijk de schuldige is kunnen we uiteraard niet met zekerheid zeggen.

Defecte koplamp leidt tot goede vangst

De politie arresteerde vrijdag 11 augustus rond 21.00 uur op de Beukenlaan in Bergen op Zoom twee mannen, een 43-jarige Bergenaar en een 27-jarige Belg. Onder een geparkeerde auto vond de politie een tas met enkele duizenden euro’s. 

Agenten gaven de automobilist een stopteken, omdat de Bergenaar in een auto met een defecte koplamp reed. Oplettende omstanders wezen de agenten op een tas onder een andere auto. Een inzittende had de tas vermoedelijk onder de geparkeerde auto gegooid. Daarin zaten enkele duizenden euro’s. De afkomst van het geld werd niet duidelijk. De verdachten werden ingesloten voor nader onderzoek.

Sintnicolaas trekt zich geblesseerd terug

Eelco Sintnicolaas komt bij het WK atletiek  in Londen niet meer in actie op de tienkamp. De Nederlander heeft zich teruggetrokken vanwege een hamstringblessure.

Voorafgaand aan het WK hoopte Sintnicolaas op de meerkamp te kunnen strijden om de medailles. Gisteren bleef hij echter ver verwijderd van zijn pr's. Vanmorgen steeg hij nog wel naar de elfde plaats nadat hij op de 110 meter horden maar 0,4 boven zijn persoonlijk record zat. Tijdens het discuswerpen kreeg hij echter te veel last van zijn hamstring.

Favorieten falen in series 4x400 meter

De series van de 4x400 meter bij de mannen hebben op het wereldkampioenschap atletiek in Londen voor flinke verrassingen gezorgd. De Amerikanen leken twee eventuele concurrenten te hebben, maar beiden faalden.

Botswana was de voornaamste kandidaat om de VS te verslaan, maar het sparen van Isaac Makwala leek geen geweldig idee. Startloper Onkabetse Knobolo deed het 375 meter lang goed, tweede loper Baboloki Thebe blies zich in het eerste deel behoorlijk op en viel aan het einde terug.

Tot overmaat van ramp ging de wissel op 800 meter-specialist Nijel Amos ook nog eens helemaal fout, waardoor de kansen nagenoeg verkeken waren. Amos probeerde nog wel alles, maar hij en de nauwelijks van een blessure herstelde slotloper Karabo Sibanda waren kansloos voor een plek in de finale. 

Naast Botswana leek Jamaica het enige andere team dat in staat was de VS te verslaan, maar het sparen van de 400 meter-finalisten Nathon Allen en Demish Gaye bleek een uitermate beroerd idee. De Pool Rafal Omelko en de Cubaan Yoandys Lescay liepen in de slotmeters voorbij de Jamaicaan Rusheen McDonald, waardoor ze de finale op 0,11 seconden misliepen.

België plaatste zich wel overtuigend voor de eindstrijd. De gebroeders Dylan, Jonathan en Kevin Borlée liepen samen met Robin Vanderbemden naar de derde plek in hun serie, achter de VS en Trinidad & Tobago. 

Koerden in Irak blijven bij datum referendum

De Koerden in Irak blijven bij het houden van een onafhankelijkheidsreferendum op 25 september. Ze leggen hiermee het verzoek van de Verenigde Staten om de raadpleging uit te stellen naast zich neer.

"De datum was en blijft 25 september, geen verandering", zei Hoshiyar Zebari, adviseur van president Massoud Barzani van de regionale regering. Hij reageerde hiermee op een schriftelijk verzoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson.

Volgens de Amerikanen "leidt het referendum alleen maar af van de oplossing van urgentere zaken, zoals het geheel verdrijven van de laatste strijders van Islamitische Staat uit Irak".

Eindstadium
Zebari kondigde de volksraadpleging over de onafhankelijkheid al in april aan. De Koerden spelen een belangrijke rol in de strijd tegen IS in de coalitie onder leiding van de Amerikanen. De gevechten om IS te verdrijven verkeren in een eindstadium.

De regio in het noorden van Irak, grenzend aan Turkije en voor een klein deel aan Syrië, heeft nu al een federaal erkende autonomie, maar wordt na instemming juridisch en politiek geheel zelfstandig.

Koerden in Irak blijven bij datum referendum
Koerden in Irak blijven bij datum referendum (Foto: ANP)

Drie doden bij rellen na overwinning Kenyatta

In Kenia zijn bij protesten na de verkiezingsoverwinning van president Uhuru Kenyatta zeker drie doden gevallen. Naast een demonstrant en een motortaxi-chauffeur werd volgens een ooggetuige ook een jong meisje dodelijk getroffen. Zij stond op een balkon toe te kijken. Vier mensen werden met schotwonden opgenomen in het ziekenhuis.

De zittende president kreeg volgens de officiële uitslag 54,27 procent van de stemmen. De oppositie betwist zijn overwinning, hoewel Keniaanse en internationale waarnemers geen aanwijzingen vonden voor manipulatie van de verkiezingen. Na de bekendmaking van de uitslag riep Kenyatta zijn tegenstanders op "om de eenheid te bewaren." In verschillende steden gingen demonstranten de straat op, waarop ze slaags raakten met de oproerpolitie.

Veel Kenianen vrezen een herhaling van het grootschalige geweld na de verkiezingen van 2007, waarbij meer dan duizend mensen omkwamen.

Drie doden bij rellen na overwinning Kenyatta
Drie doden bij rellen na overwinning Kenyatta (Foto: ANP)

Nederlandse 4x400m ploeg gediskwalificeerd

Bij het WK atletiek in Londen is de Nederlandse estafetteploeg op de 4x400 meter voor vrouwen uitgeschakeld. Oranje werd gediskwalificeerd.

Madiea Ghafoor, die eerder vandaag met de Nederlandse vrouwen de 4x100 meter liep, ging in de laatste meters helemaal stuk en toen ze het stokje aan Lisanne de Witte moest overgeven liet ze het vallen. De Witte, haar zus Laura en Eva Hovenkamp maakten geen fout maar dat was tevergeefs.

Aanklacht dj tegen Taylor Swift verworpen

Taylor Swift heeft een succesje geboekt in de rechtszaak tegen radio-dj David Mueller. De rechter heeft de aanklacht van hem tegen de zangeres verworpen. Mueller wilde 3 miljoen van Taylor omdat hij vanwege de rechtszaak zijn baan was kwijtgeraakt. De zangeres had hem voor de rechter gesleept vanwege aanranding.

Mueller blijft volhouden dat Taylor hem vals heeft beschuldigd. De dj had, nadat de beschuldiging hem zijn baan had gekost, ook een schadevergoeding geëist. De rechter vond echter dat Taylor niet verantwoordelijk is voor het feit dat Mueller zijn baan verloor.

Overigens blijft de aanklacht van Taylor gewoon staan en gaat het proces door. Mueller heeft ook de moeder van de zangeres en een medewerker aan de radio-optredens van Taylor aangeklaagd. Een jury moet beslissen of zij aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het ontslag van Mueller.

Na de uitspraak pinkte Taylor een traantje weg, volgens Amerikaanse media.

Aanklacht dj tegen Taylor Swift verworpen
Aanklacht dj tegen Taylor Swift verworpen (Foto: BuzzE)

'Chickfriend had ook Duitse klanten'

Zeker vier Duitse pluimveebedrijven werkten samen met het Nederlandse bedrijf Chickfriend, dat centraal staat in het schandaal rond besmette eieren. Volgens de Duitse krant Der Spiegel leidde het reinigingsbedrijf de kippenboeren waarschijnlijk met vervalste documenten om de tuin.

In de productbeschrijving van het door Chickfriend gebruikte desinfectiemiddel 'Dega-16' lazen de Duitse klanten niets over het verboden bestanddeel fipronil. Ook zou het middel 'Dega-16' nooit door de autoriteiten zijn goedgekeurd.

Twee bestuurders van Chickfriend zijn opgepakt voor betrokkenheid bij het schandaal. Het bedrijf zou fipronil hebben toegepast om luizen te bestrijden in de stallen van zo'n 150 Nederlandse pluimveebedrijven. De giftige stof kwam in miljoenen eieren terecht, waardoor in zeker vijftien EU-landen eieren uit de schappen moesten worden gehaald.

'Chickfriend had ook Duitse klanten'
'Chickfriend had ook Duitse klanten' (Foto: ANP)

Depay scoort, Tete debuteert bij Lyon

Memphis Depay heeft zijn eerste goal van het Ligue 1-seizoen te pakken. De Nederlander bracht Olympique Lyon in het uitduel met Stade Rennes na een klein uur spelen op voorsprong middels een prima vrije trap.

Die voorsprong werd een goed kwartier later uitgebreid door aankoop Mariano Diaz, die daarmee al zijn derde treffer van het prille seizoen noteerde. Benjamin Bourigeaud bracht de thuisploeg nog een beetje in de wedstrijd, maar Lyon zegevierde met 1-2. Kenny Tete maakte zijn debuut in de Ligue 1: de van Ajax overgekomen Nederlander mocht het veld na ruim een uur betreden.

De andere wedstrijd van vrijdagavond eindigde in een uitoverwinning van Troyes op Nice: 1-2.

De goal van Depay (Bron: YouTube)

Feestje Bolt niet verstierd in series 4x100m, Nederland niet door

Het afscheidsfeestje van Usain Bolt op het wereldkampioenschap atletiek is in de series van de 4x100 meter in elk geval nog niet vergald. De Jamaicaan hoopt zaterdagavond in de finale zijn allerlaatste wedstrijd te lopen, maar dan moest Jamaica zich daar wel eerst voor plaatsen.

De sprintlegende kwam zelf in actie in de series, iets wat hij in zijn hele carrière alleen op de Commonwealth Games van 2014 gedaan heeft. De spanning was van gezichten van de eerste drie Jamaicanen af te lezen: Tyquendo Tracey, Julian Forte en Michael Campbell wilden toch allemaal heel erg graag niet degene zijn die Bolt's afscheid verklootte. 

De wissels bij Jamaica werden daarom ook veilig aangepakt en nadat Bolt het stokje in handen had kon het niet meer fout. Hij liep zijn ploeg met 37,95 naar de winst in de serie, hoewel het niet de snelste tijd was. Die ging met 37,70 naar de VS, met wereldkampioen Justin Gatlin en vicewereldkampioen Christian Coleman al in het team. Met 37,76 waren ook de Britten erg rap, Jamaica noteerde de derde tijd. 

Frankrijk (38,03), China (38,20), Japan (38,21), Turkije (38,44) en Canada (38,48) completeren de finale. Met 38,66 haalde Nederland het, zoals min of meer verwacht, niet.

Estafettedames ondanks moeizame wissel naar WK-finale

De Nederlandse dames hebben zich op de 4x100 meter op het wereldkampioenschap atletiek in Londen geplaatst voor de finale. Madiea Ghafoor, Dafne Schippers, Naomi Sedney en Jamile Samuel eindigden in hun serie na een moeizame wissel van Schippers op Sedney als vierde, maar de tijd van 42,64 seconden was ruimschoots voldoende voor een finaleplek.

Grote slachtoffers vielen er niet te noteren in de series. Jamaica had een moeizame race, maar plaatste zich wel ruim voor de eindstrijd. Met 41,84 was het Amerikaanse kwartet het snelste, voor de Britse dames in 41,93.

Duitsland deed het met 42,34 ook uitstekend en stelde zich nog eens kandidaat voor een medaille, terwijl Zwitserland en Jamaica 42,50 liepen - een nationaal record voor Zwitserland, Jamaica deed het nog zonder Elaine Thompson. 

De zevende tijd werd met 42,77 gelopen door Brazilië, met een geweldig optreden van slotloopster Rosangela Santos. Die maakte in de halve finales van de 200 meter een valse start - bewust, zo gaf ze op de Braziliaanse TV toe, om zich voor de 4x100 meter te sparen. Trinidad & Tobago troefde Frankrijk met hun 42,91 met één honderdste af en staat ook in de finale.

Asbestbrand Alkmaar: brand meester

In de nacht van vrijdag op zaterdag is er op een bedrijventerrein in Alkmaar een felle brand uitgebroken. Het vuur woedt bij een loods aan de Madame Curiestraat in de wijk Oudorp. De brandweer is met groot materieel uitgerukt, en in de wijde omtrek zijn sirenes te horen van aanrijdende brandweerwagens. 

Bij de brand zouden meerdere explosies gehoord zijn. De veiligheidsregio adviseert omwonenden ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Ook wordt gevraagd om hulpdiensten de ruimte te geven. De brand zou woeden bij een bedrijf dat handelt in kachels. 

Inmiddels is er opgeschaald naar compagniebrand, de hoogste prioriteit. Er zijn op dit moment 15 brandweereenheden ter plaatse. 

Update 02:00 uur
BAK Reizen zou op dit moment bezig zijn om hun wagens te verplaatsen. De brandweer probeert te voorkomen dat de brand overslaat naar een naastgelegen bedrijf, ProCoatings, in verband met mogelijk explosiegevaar. 

Update 06:28 uur
Bij de brand is asbest vrijgekomen. De gemeente Alkmaar heeft op hun website een speciale pagina met veelgestelde vragen rondom de brand geplaatst.  

Update 08:14 uur
Er is opnieuw een NL-Alert verstuurd met de waarschuwing om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten. Dit omdat er nu veel mensen wakker worden aldus de Veiligheidsredio NHN op Twitter. De brand is nog steeds niet onder controle en er komt nog steeds veel rook vrij. 

Update 10:25 uur
Nog steeds is de brand niet onder controle. Inmiddels zijn er sloopkranen ingezet om het vuur te bestrijden. Tenminste twee, mogelijk drie, bedrijfsverzamelgebouwen zijn in de as gelegd. Onderzoek heeft uitgewezen dat de asbest alleen in de directe omgeving (50 meter) van de brand terecht is gekomen. Omwonenden kunnen wel roet- en asresten in hun tuinen aantreffen aldus NH Nieuws. 

Update 11:45 uur:
Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord meldt dat de brandweer de brand meester is en dat het NL-alert ingetrokken is. Ramen en deuren mogen weer open en ventilatie mag weer aan. Het nablussen zal nog wel enige uren duren en hierbij kan rook vrijkomen. Heb je hier last van, sluit dan de ramen en deuren weer en zet de ventilatie weer uit.

NL-Alert brand Alkmaar (Screenshot: FritsFlits)
NL-Alert brand Alkmaar (Screenshot: FritsFlits)


@Video: Alkmaar Centraal

 

Felle brand in Alkmaar (Foto: Edwin Borst)
Felle brand in Alkmaar (Foto: Edwin Borst)

Felle brand in Alkmaar (Foto: Edwin Borst)
Felle brand in Alkmaar (Foto: Edwin Borst)


@Video: Maurice Amoureus 

Unicum voor tennisster Stephens

Tennisster Sloane Stephens heeft zich voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor de halve finales van een Premier 5-toernooi. In het Canadese Toronto won de 24-jarige Amerikaanse in de kwartfinales van de Tsjechische Lucie Safarova: 6-2, 1-6, 7-5.

In de halve eindstrijd neemt Stephens het op tegen Caroline Wozniacki. De Deense knikkerde de als eerste geplaatste Karolina Pliskova uit het toernooi: 7-5, 6-7 (3), 6-4. De twee andere kwartfinales stonden ook vrijdagavond op het programma, maar die zijn verplaatst naar zaterdag.

Tiener Shapovalov stunt met halvefinaleplaats Montreal

Tennisser Denis Shapovalov kent het toernooi van zijn leven. De 18-jarige Canadees werd met een wildcard toegelaten tot het masterstoernooi van Montreal, pas de tweede keer dat hij op een dergelijk toernooi van de partij is.

Eerder schakelde Shapovalov onder meer Juan Martin del Potro en Rafael Nadal uit, in de kwartfinales moest Adrian Mannarino eraan geloven. De Fransman won de eerste set nog wel, maar vervolgens sloeg de tiener toe: 2-6, 6-3, 6-4. De jonge Canadees staat nog op de 143e plek op de wereldranglijst, maar door zijn plek in de halve finale stijgt hij sowieso naar de top-70.

Als Shapovalov de finale haalt komt hij zelfs de mondiale top-50 binnen, maar dan moet hij zich wel langs Alexander Zverev slaan. De als vierde geplaatste Duitser rekende in twee sets af met de Zuid-Afrikaan Kevin Anders: 7-5, 6-4.

Onderzoek naar geloste schoten Rotterdam

Rond 01.30 uur belden meerdere buurtbewoners aan de Nassauhaven en Persoonsdam in Rotterdam Feijenoord het alarmnummer omdat zij buiten harde knallen hoorden. Agenten zochten de omgeving af en vonden op de Persoonsdam nabij een voetbalveldje meerdere hulzen. Het voetbalveldje was verlaten en ook in de omgeving werd niemand aangetroffen.

De politie doet onderzoek en komt graag in contact met getuigen. Heeft u in de nacht van vrijdag op zaterdag iets gezien of gehoord rond de Nassauhaven of Persoonsdam, neemt u dan alstublieft contact op met 0900-8844 of laat uw gegevens achter op het tipformulier. Als u liever anoniem wilt blijven, kunt u bellen met 0800-7000 of gaan naar www.meldmisdaadanoniem.nl.

Inbrekers op heterdaad betrapt

Politieagenten hebben in de nacht van zaterdag 12 augustus om 00:50 uur vier mannen aangehouden voor een poging tot inbraak aan de Adriaan Prinslaan in Spijkenisse.

Een oplettende getuige zag de mannen bij een voordeur staan en vertrouwde het niet en belde de politie. Hierdoor konden agenten snel handelen en werden al snel in de nabije omgeving drie mannen aanhouden. Een vierde man werd na een tweede zoekactie aangehouden.

Naast de aanhoudingen werden ook twee voertuigen in beslag genomen. De verdachten, 3 mannen uit Rotterdam (waarvan twee 19 jaar en één 20 jaar) en een man uit Schiedam (19 jaar), zijn overgebracht naar het bureau en zitten nog vast. De politie stelt een onderzoek in.

Joost Prinsen mist het presenteren niet

Joost Prinsen stopte in 2015 halverwege het seizoen met de presentatie van de quiz Met het mes op tafel, omdat zijn vrouw ernstig ziek was. Nadat zij uit het ziekenhuis was ontslagen, besloot Prinsen het stokje definitief aan zijn vervanger Herman van der Zandt over te dragen. Van die beslissing heeft hij nog steeds geen spijt, zegt de 75-jarige presentator/acteur/schrijver in het AD Magazine.

"Wat ik zou missen is als ik niet meer af en toe toneel kan spelen. Presenteren van Met het mes op tafel niet, dat heb ik vierhonderd afleveringen gedaan, dat kan ik. Een rol is elke keer nieuw. Al is het een kleine rol, een onnozele of een grote rol, elke rol moet je veroveren. Ik wil niet meer negentig keer door het land, maar ik zou het erg vinden als ik helemaal niet meer zou kunnen spelen."

Prinsen weet wel waarom acteren zo belangrijk voor hem is. "Het is speeldrift. Zoals mensen per se onder de douche willen zingen, zo wil ik spelen. En het is meer. Dat je in een acteurscafé komt en dat je iedereen nog kent. Ik heb twee jaar geleden nog honderd voorstellingen met Bram van der Vlugt gedaan, Oude Meesters. Dan sta je zelf in de grote zaal en een ander in de kleine zaal, of andersom, Paul de Leeuw of zo, weet je wel. Je blijft in dat milieu. Ik speelde laatst een rolletje in een serie voor tv, dan kom je toch weer Cas Enklaar tegen, en een actrice die ik les heb gegeven, je hebt het gevoel dat je ergens bij hoort, dat is mijn wereld."

Joost Prinsen mist het presenteren niet
Joost Prinsen mist het presenteren niet (Foto: BuzzE)

Luiten mist cut bij PGA Championship

Joost Luiten heeft de cut niet gehaald op het PGA Championship. De Nederlandse golfer liep een ronde van 73 (+2), waardoor de Nederlander op een totaal uitkwam van zeven slagen boven par.

Luiten had een wisselvallige tweede dag op het PGA Championship. De 31-jarige golfer zou drie birdies maken, maar hij noteerde ook vijf bogeys op zijn scorekaart.

Ik heb in de tweede ronde genoeg kansen gehad maar ze niet benut. Het is heel teleurstellend om de cut te missen in een major, maar ik merk gelukkig wel dat mijn lange spel weer steeds iets beter wordt. Ik heb op een heel erg lastige baan veel goede ballen geslagen. Dat is positief, maar nu overheerst natuurlijk de teleurstelling'', aldus Luiten.

De Amerikaan Kevin Kisner gaat samen met de Japanner Hideki Matsuyama aan de leiding na de tweede dag met een score van -8. Jason Day is de eerste achtervolger. De Australiër heeft twee slagen achterstand op het tweetal.

Vrouwen onder 19 schrijven historie met kwalificatie voor WK

Het Nederlands elftal voor speelsters onder 19 jaar heeft op het EK onder 19 de tweede wedstrijd tegen Engeland met 2-0 gewonnen. Na de eerdere 2-0 zege op Frankrijk is de ploeg zeker van de halve finales, maar mag het ook voor het eerst in de geschiedenis naar het WK onder 20 volgend jaar in Frankrijk

Ondanks de sterke tegenstand begon Oranje in Belfast net als tegen Frankrijk voortvarend. Na tien minuten stond het al 1-0 Quinty Sabajo gaf de corner voor die door Aniek Nouwen werd binnengekopt. In een toch al prima Nederlandse eerste helft maakte Joëlle Smits op slag van rust ook nog 2-0. De meer dan uitstekend spelende Victoria Pelova zette de spits met een steekpass vrij en de naar FC Twente vertrekkende goaltjesdief prikte alleen voor de keepster koel binnen.

"Ongelofelijk, we hebben geschiedenis geschreven. Dit is supergaaf", zei KNVB-coach Jessica Torny in Noord-Ierland. Terwijl de speelsters al juichend over het veld van Windsor Park gingen, wilde Torny zich er eerst van verzekeren of de poulewinst wel zeker was. "Ik heb een paar keer gevraagd of die eerste plaats wel echt zeker was", aldus Torny lachend. "Maar we hoeven gelukkig niet meer te rekenen. We zijn eerste."

Drie keer eerder behaalde Vrouwen onder 19 de halve finale op een EK (2010, 2014 en 2016), maar in die jaren stond er geen kwalificatie voor het WK op het spel. In 2014 werd de ploeg onder meer met de huidige A-internationals Dominique Janssen, Jill Roord, Vivianne Miedema, Lineth Beerensteyn en Sisca Folkertsma Europees kampioen.

Vijf dagen na het behalen van de Europese titel door het A-team wordt er daarmee opnieuw geschiedenis geschreven. Vrouwen onder 19 is het eerste Nederlandse vrouwenjeugdteam dat zich weet te kwalificeren voor een WK. Naast Nederland zijn op dit moment alleen Nieuw-Zeeland (kampioen van Oceanië), Frankrijk (gastland) en Duitsland (winnaar Groep A op het EK) zeker van deelname aan het WK.

Vrouwen onder 19 is na twee overwinningen zeker van de groepswinst in Groep B. Maandag speelt Oranje nog tegen Italië. Donderdag zal Oranje in Belfast spelen tegen de nummer twee uit groep A; Spanje, Schotland of Noord-Ierland.

Trump belt met China over Noord-Korea

De Amerikaanse president Trump heeft zaterdag gebeld met zijn Chinese collega Xi Jinping over de crisis met Noord-Korea. Volgens een verklaring van het Witte Huis zijn de twee het erover eens dat "Noord-Korea moet stoppen met provocerend gedrag dat de situatie kan doen escaleren". Beide landen zullen zich blijven inzetten om het Koreaanse schiereiland van kernwapens te ontdoen, aldus het Witte Huis.

Volgens Chinese staatsmedia riep de Chinese president juist beide partijen op tot kalmte, zoals hij vaker heeft gedaan sinds de spanningen tussen de VS en Noord-Korea weer zijn opgelopen. "Alle partijen moeten afzien van woorden en daden die de spanningen op het Koreaanse schiereiland doen toenemen", zou Xi gezegd hebben.

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea. Het land stemde onlangs wel in met nieuwe sancties tegen Noord-Korea.

Trump belt met China over Noord-Korea
Trump belt met China over Noord-Korea (Foto: ANP)

WK atletiek: Dag 9 - Nog één keer Usain Bolt

Het is vandaag de voorlaatste dag van het WK, er staan wat schitterende wedstrijden op het programma, maar het zal vooral de geschiedenisboeken in gaan als het einde van een tijdperk: Usain Bolt sluit zijn illustere loopbaan vandaag af door op de 4x100 meter nog één keer in actie te komen. Het stadion zal weer bomvol zitten, want hier willen de fans bij aanwezig zijn.

Nederlanders
Eelco Sintnicolaas en Pieter Braun gaan weer verder met de tienkamp. De vorm lijkt er bij beiden niet echt te zijn: Sintnicolaas zal zijn best moeten doen om bij de beste tien te eindigen, Braun zal wat moeten stijgen voor de top-20.

Nederland komt daarnaast in actie in de series van de 4x100 meter, bij zowel de mannen als de vrouwen. Een plek bij de eerste drie wordt gevraagd, ook de twee snelste verliezende teams gaan naar de finale. De mannen staat tegenover de VS, Japan, Groot-Brittannië en Trinidad & Tobago en dat zal ongelooflijk moeilijk worden, zeker zonder Churandy Martina.

De vrouwen hebben met de VS een van de twee topfavorieten voor goud in de serie, het Britse team is ook sterk en Zwitserland is eveneens een rivaal, maar de tweede plek moet mogelijk zijn. Als dat niet lukt hoort Nederland via de tijdsnelsten alsnog in de finale thuis, tenzij er iets fout gaat met de wissels.

Op de 4x400 meter komen de Nederlandse dames in actie en dat ze hier staan is een knappe prestatie. Het zal erg lastig worden om de top-3 te halen in een serie met onder meer de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Australië, maar zeg nooit nooit.

Nadine Visser zal als eerste Nederlandse ooit de WK-finale op de 100 meter horden lopen. Dat is een geweldige prestatie en wat er ook gebeurt: haar WK zal geslaagd zijn. Op de horden kunnen er altijd rare dingen gebeuren, maar normaal gesproken is een medaille te hoog gegrepen.

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
11:00 Tienkamp 110m horden Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
11:35 4x100m vrouwen Series Nederland
11:55 4x100m mannen Series Nederland
12:00 Tienkamp Discuswerpen, groep A Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
12:20 4x400m vrouwen Series Nederland
12:50 4x400m mannen Series -
13:20 Tienkamp Discuswerpen, groep B Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
14:30 Tienkamp Polsstokhoogspringen, groep A Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
15:15 Tienkamp Polsstokhoogspringen, groep B Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
-      
18:30 Tienkamp Speerwerpen, groep A Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
19:55 Tienkamp Speerwerpen, groep B Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
20:05 Hoogspringen vrouwen Finale -
21:05 100m horden vrouwen Finale Nadine Visser
21:15 Speerwerpen mannen Finale -
21:20 5000m mannen Finale -
21:45 Tienkamp 1500m Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
22:30 4x100m vrouwen Finale ?
22:50 4x100m mannen Finale ?

Finale 32: Hoogspringen vrouwen
Het gaat hier normaal gesproken alleen om wereldkampioene Mariya Lasitskene uit Rusland, die op dit WK uitkomt onder de vlag van de internationale atletiekfederatie. De Russische domineert dit jaar en sprong als enige over de twee meter, iets wat ze dan ook gelijk meer dan tien keer voor elkaar kreeg. Verrassingen kun je altijd zien, maar er moet wel iets raars gebeuren wil Lasitskene er niet met het goud vandoor gaan - dan horen we overigens de IAAF-hymne in plaats van het Russisch volkslied.

De 19-jarige Amerikaanse Vashti Cunningham is een potentiële uitdaagster. Ze werd vorig jaar wereldindoorkampioene en sprong dit jaar al over 1,99 meter, dus bij falen van Lasitskene heeft ze een goede kans. De strijd om zilver en brons ligt volledig open, waarbij we ook kijken naar de Poolse Kamila Licwinko en olympisch kampioene Ruth Beitia uit Spanje. Op papier heeft de Litouwse Airine Palsyte een goede kans, maar zij is nog altijd herstellende van een blessure. Zevenkampsters Morgan Lake en Katerina Johnson-Thompson verdedigen de Britse eer.

Katerina Johnson-Thompson zal voor eigen publiek de bittere nasmaak van haar mislukte zevenkamp weg willen spoelen (Pro Shots/Action Images)
Katerina Johnson-Thompson zal voor eigen publiek de bittere nasmaak van haar mislukte zevenkamp weg willen spoelen (Pro Shots/Action Images)

Finale 33: 100m horden vrouwen
Het meest opvallende van de halve finales was het bijna falen van Kendra Harrison, de houdster van het wereldrecord. In 2015 werd ze in de halve finales van het WK gediskwalificeerd vanwege een valse start, vorig jaar greep ze naast een startbewijs voor de Olympische Spelen - drie weken daarna verbrak ze het stokoude wereldrecord. Nu leek het na een ongelooflijke boutstart weer mis te gaan, maar Harrison vocht zich terug en staat in de finale, wat ons betreft als favoriete voor goud.

Wereldkampioene Danielle Williams ging er in de halve finales uit, olympisch kampioene Brianna Rollins zit een dopingschorsing uit en dus moet Harrison de concurrentie van anderen hebben. Nia Ali en Christina Manning willen hun landgenote graag verslaan, maar de ervaren Dawn Harper-Nelson heeft wellicht betere papieren. De Australische Sally Pearson is helemaal terug in topvorm en de Duitse Pamela Dutkiewicz hoopt net als 'onze' Nadine Visser voor een stunt te zorgen. Tot slot is er de Wit-Russische Alina Talay, daar gaan we allemaal heel graag naar kijken.

Finale 34: Speerwerpen mannen
Mogelijk een van de absolute hoogtepunten van het WK en dat komt door twee Duitsers: eerst gooide olympisch kampioen Thomas Röhler iedereen naar huis, maar in de afgelopen weken gooit landgenoot Johannes Vetter de speer bijna het stadion uit. In de kwalificaties gooide Vetter al over de 91 meter, ongeëvenaard in een kwalificatie. De twee zijn de grote topfavorieten voor goud en zilver, maar uiteraard kan er altijd iets raars gebeuren.

Regerend kampioen is de Keniaan Julius Yego, niet in wereldvorm nog, maar als hij hem 'raakt' is het ook gelijk goed. Met Jakub Vadlejch hebben de Tsjechen een goede troef in handen, net als Polen met Marcin Krukowski en Griekenland met de nog jonge Ioannis Kiriazis. Vlak ook de derde Duitser, Andreas Hofmann, zeker niet uit, net als voormalig olympisch kampioen Keshorn Walcott uit Trinidad & Tobago.

Johannes Vetter zette dit jaar in Luzern een van de meest bizarre reeksen ooit neer in het speerwerpen (Bron: YouTube)

Finale 35: 5000m mannen
De zoveelste editie van De Grote Mo Farah Show, en in principe eindelijk de laatste. De Brit loopt zijn laatste kampioenschap op de baan en gaat hier ongetwijfeld het goud weer ophalen. De Ethiopiërs zullen proberen hem te verslaan en ze hebben daar drie jonge gasten voor die allemaal tot de absolute wereldtop horen: Muktar Edris, Yomif Kejelcha en Selemon Barega, die stuk voor stuk een goede medaillekans hebben.

Cyrus Rutto moet de Keniaanse eer redden, dat land presteert dramatisch op de vijf kilometer. Verder hebben we nog Paul Chelimo, de Keniaanse Amerikaan die vorig jaar olympisch zilver won en de rappe Canadees Mohammed Ahmed. De Eritreeërs Aron Kifle en Awet Habte zijn misschien outsiders, maar normaal gesproken lijkt het ons te gaan tussen Farah - die uiteraard weer goud wint - en de Ethiopiërs.

De 5000m wordt ongetwijfeld weer De Grote Mo Farah Show (Pro Shots/Action Images)
De 5000m wordt ongetwijfeld weer De Grote Mo Farah Show (Pro Shots/Action Images)

Finale 36: 4x100m vrouwen
Sinds 2005 is dit al een strijd tussen de regerend olympisch kampioenen uit de VS en de wereldkampioenen uit Jamaica en ook nu is dat weer het geval. Wereldkampioene Tori Bowie is de leidster van de Amerikaanse ploeg, verder gevuld met jonge twintigers, die zich allemaal willen bewijzen. Elaine Thompson is uiteraard de kopvrouw bij Jamaica en zij gooien iets meer ervaring in de strijd. Toch zouden we de Amerikaanse dames als favoriet aan willen wijzen.

In de strijd om het brons heeft Trinidad & Tobago met Michelle-Lee Ahye en Kelly-Ann Baptiste twee rappe dames, terwijl de Britse ploeg in de breedte ook prima is. Duitsland is misschien nog wel de grootste kandidaat voor het brons: ze wisselen sterk en hebben daardoor alsmaar beter wordende resultaten op de estafettes. Met Dafne Schippers zou Nederland de finale moeten kunnen halen, maar voor een medaille zou wel wat geluk nodig moeten zijn.

Finale 37: 4x100m mannen
Ook hier gaat het doorgaans tussen de VS en Jamaica, maar bij de mannen winnen de Jamaicanen over het algemeen en dat is natuurlijk voor een groot deel te danken aan Usain Bolt. Hij verloor de 100 meter op dit WK, maar zal vanavond zijn atletiekcarrière koste wat het kost met goud af willen sluiten. Wereldkampioen Justin Gatlin zal dat wederom proberen te verhinderen en met Christopher Belcher, Christian Coleman en Mike Rodgers in het team hebben de Amerikanen daar alle kans toe. De Jamaicaanse sprinters presteren op dit WK ver onder de maat en dat kan ze hier het goud kosten.

Wie het brons kan winnen is een moeilijke vraag. De Japanners zijn altijd goed op grote toernooien, terwijl de Britten een talentvolle generatie hebben. Canada zouden we normaal opnoemen, maar zonder Andre de Grasse wordt dat erg lastig. Dan is er Zuid-Afrika, wat hun beste sprintgeneratie ooit heeft en op papier een goede medaillekans heeft....ware het niet dat door gekloot in de nationale atletiekbond geen enkele keer het topteam samen is gekomen om zich voor het WK te plaatsen, waardoor ze er niet bij zijn. Trinidad & Tobago kan meedoen, maar we houden het toch maar op de Britten.

Usain Bolt loopt vandaag zijn allerlaatste race (Pro Shots/Action Images)
Usain Bolt loopt vandaag zijn allerlaatste race (Pro Shots/Action Images)

Venezuela pakt leider mislukte opstand op

De leider van de mislukte opstand in de Venezolaanse stad Valencia is gevangengenomen. Minister van Defensie, Vladimir Padrino liet weten dat dit een harde klap betekent voor "terrorisme".

Circa twintig personen kwamen zondag in opstand tegen de regering van president Nicolás Maduro. Het verzet in Valencia werd geleid door Juan Caguaripano, een voormalige kapitein van de nationale garde. "Dit is geen staatsgreep, maar een militaire actie om de constitutionele orde te herstellen. We eisen onmiddellijk de vorming van een overgangsregering", zei hij in een video.

De opstand op een militaire basis werd al snel de kop ingedrukt. Volgens Maduro waren het geen militairen, maar terroristen die zich in een uniform hadden gestoken. Een aantal opstandelingen wist te ontsnappen waarop een klopjacht volgde.

Venezuela pakt leider mislukte opstand op
Venezuela pakt leider mislukte opstand op (Foto: ANP)

85.000 bezoekers bij vuurwerkfestival

Met een knallende vuurwerkshow heeft Nederland vrijdagvond de 38e editie van het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen afgetrapt. De avond trok 85.000 bezoekers, 5000 meer dan de eerste avond van de vorige editie.

Na de Nederlandse show volgde het vuurwerkspektakel van Polen. "Het was een prachtige avond, er was echt een mensenmassa op de been. Maar alles verliep zonder incidenten", aldus een woordvoerster van het festival.

Het Internationaal Vuurwerkfestival duurt nog drie dagen, met op zaterdag 12 augustus de shows van China en Frankrijk, vrijdag 18 augustus de shows van Japan en België en op zaterdag 19 augustus sluiten Portugal en titelverdediger Spanje het festival af. Daarna wordt de winnaar bekendgemaakt.

Het vuurwerk gaat vanaf een drijvend ponton de lucht in. Het ligt zo'n 275 meter van het strand af, ter hoogte van het Kurhaus. De vakjury bekijkt de vuurwerkshows vanaf het terras van het beroemde hotel. De juryleden letten er onder meer op dat de show representatieve onderdelen van het betreffende land bevat.

Vuurwerkfestival trekt 85.000 man
Vuurwerkfestival trekt 85.000 man (Foto: ANP)

Trump: militair ingrijpen Venezuela een optie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag laten weten dat hij militair ingrijpen als een van de opties beschouwt om de politieke crisis in Venezuela te bezweren.

"Venezuela is niet ver weg. De mensen lijden en zijn aan het doodgaan. We hebben veel opties voor Venezuela waaronder een mogelijk militaire optie, mocht dat nodig zijn", zei Trump tegenover journalisten op zijn vakantieverblijf in Bedminster.

Hij deed zijn uitspraak in het bijzijn van minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson en de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley. De drie hadden vlak daarvoor een ontmoeting gehad.

Het Pentagon, het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten, liet weten dat over een militair ingrijpen nog geen enkel bevel was gegeven vanuit het Witte Huis.

De regering-Trump heeft wel al onder meer de tegoeden van een aantal vooraanstaande Venezolanen bevroren. Onder hen de broer van oud-president Hugo Chávez en een vooraanstaand adviseur van de huidige machthebber Nicolás Maduro.

De betrokkenen zijn medeverantwoordelijk voor "beleid of maatregelen die het democratisch proces in Venezuela ondermijnen", was de verklaring. Ook sancties tegen de olie-industrie van Venezuela worden gezien als mogelijk instrument.

De oppositie in Venezuela is feitelijk buitenspel gezet door president Maduro. Een nieuw gekozen grondwetgevende vergadering heeft zichzelf boven het parlement gesteld. Zowel de oppositie als een almaar groeiend aantal buitenlandse regeringen weigeren de grondwetgevende vergadering te erkennen.

Trump: militair ingrijpen Venezuela een optie
Trump: militair ingrijpen Venezuela een optie (Foto: ANP)

Netflix trekt stekker uit Gypsy

Netflix heeft besloten om niet door te gaan met de serie Gypsy, meldt The Wrap. Zodoende komt er al na één seizoen van tien afleveringen een einde aan de psychologische thrillerserie.

De Australische actrice Naomi Watts speelde de hoofdrol in Gypsy, als therapeut Jean Holloway. Tijdens haar werk bouwt ze soms gevaarlijke relaties op met kennissen van haar patiënten. Ook Billy Crudup en Sophie Cookson speelden belangrijke rollen in Gypsy.

Netflix lanceerde de serie op 30 juni en heeft na ruim een maand al besloten om niet door te gaan met de productie van programmamaker Lisa Rubin. Eerder deze zomer had het videostreamingplatform wel goed nieuws voor Glow, dat een tweede seizoen krijgt. Ook Dear White People en F Is For Family krijgen een vervolg.

Netflix stopt alweer met Gypsy
Netflix trekt stekker uit Gypsy (Foto: BuzzE)

Opnieuw topdrukte op Europese wegen

Het wordt zaterdag wederom druk op de Europese snelwegen. Vooral in Frankrijk zijn lange files te verwachten. Op de derde zwarte zaterdag vertrekken opnieuw miljoenen Fransen naar hun vakantiebestemming. Andere vakantiegangers keren juist terug naar huis.

De ANWB voorziet de eerste files in Frankrijk al zaterdagochtend rond 06.00 uur. De meeste vertraging doet zich voor op de A7 (Route du Soleil) tussen Valence en Orange. Maar ook op de wegen aan de Côte d' Azur kan het gaan knellen.

De rooms-katholieke feestdag Maria Tenhemelopneming van dinsdag 15 augustus veroorzaakt extra verkeersdrukte in tal van landen. De dag wordt gevierd in Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Spanje, Italië en delen van Duitsland. De inwoners hebben daarmee een extra lang weekeinde en trekken eropuit.

In eigen land kunnen grote evenementen tot extra verkeersdrukte leiden, zoals de Sneekweek in Friesland, het Vuurwerkfestival in Scheveningen en Dance Valley in Spaarnwoude.

Opnieuw een zwarte zaterdag in Frankrijk
Opnieuw topdrukte op Europese wegen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: pas in de avond opklaringen

Valt in augustus veel regen,
is dat voor het bos een zegen.

Goedemorgen! Vandaag is het voornamelijk bewolkt en van tijd tot tijd kan er regen of motregen vallen. Pas in de middag wordt het langzaam droger weer. Het westen van het land maakt in de loop van de middag / avond nog kans op een enkele opklaring. De temperaturen liggen rond de 19 graden en de wind draait gedurende de dag richting het westen. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:18
Zon onder: 21:13
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1665 In de baai van Bergen begint tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog een zeeslag tussen een Nederlandse retourvloot met een van de rijkste vrachten ooit aan boord en een Engels flottielje van oorlogsschepen.
1914 Slag der Zilveren Helmen, in Halen. Voor de laatste keer in Europa vindt een cavaleriecharge plaats. Er vallen 140 Belgische en 160 Duitse soldaten. De Belgen winnen en verschansen zich te Diest.
1944 Van het Italiaanse dorpje Sant'Anna worden vrijwel alle burgers, in totaal 560, door de 16e Panzergrenadierdivisie van de Duitse SS, vermoord.
1945 Japan capituleert na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.
1974 De directie van Radio Veronica moet via de pers vernemen dat het station op 31 augustus 1974 haar uitzendingen moet staken.
1975 De MV Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica wordt de haven van Amsterdam binnengesleept en direct in beslag genomen.
2008 RTL-cameraman Stan Storimans komt om het leven bij de bombardementen door de Russische Luchtmacht op Gori. RTL-verslaggever Jeroen Akkermans raakt lichtgewond.

Avondstond heeft rood in de mond .... (Foto: DJMO)
Avondstond heeft rood in de mond .... (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

NTR-directeur: 'Sesamstraat blijft gewoon'

De publieke omroep zou beter af zijn als er geen reclames meer op verschijnen. Dat bepleit Paul Römer, directeur van omroep NTR, in een interview in De Telegraaf zaterdag. "Je doet de kijker een plezier en we krijgen er 12 procent aan zendtijd bij."

Ook verdwijnt daardoor de commerciële druk. "Als je die eraf haalt, zou NPO 1 kunnen experimenteren", stelt Römer. "Boer zoekt vrouw en Heel Holland bakt zijn fantastische programma's, maar we zijn er ook aan verslaafd omdat ze belangrijk zijn voor ons marktaandeel."

Een kijkcijferkanon "is goed voor de STER-inkomsten en juist de publieke omroep zou niet zo moeten denken". Volgens Römer loopt de publieke omroep dan wel 180 à 200 miljoen euro aan inkomsten mis, maar dat kan voor een deel door belastinggeld worden opgevangen.

Tevens stelt de NTR-directeur voor om rigoreuze keuzes te maken om geld te besparen. "Ik trap nu vast heel veel mensen op hun ziel, maar dan zou ik toch kijken of je nog moet doorgaan met een echte muziekzender zoals Radio 2 of het kleine 5."

Als voorbeeld bij de NTR noemt hij het stoppen met Het groot dictee. "Soms moet je oude dingen laten vallen, anders was alles nog zoals in 1972."

Een van de programma's die door de commercie onder druk is komen te staan is Sesamstraat. "Het wordt gemaakt voor 3- tot 6-jarigen, daarvan hebben we er zo'n 500.000. Wanneer er dan maar 20.000 tot 30.000 kijken, is het niet zo vreemd dat een netmanager zichzelf vragen stelt."

Desalniettemin belooft Römer dat Sesamstraat de komende tijd nog gewoon op televisie is te zien. "Voorlopig gaan we ermee door."

NTR-directeur: stop reclame publieke omroep
NTR-directeur: 'Sesamstraat blijft gewoon' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.