Trump: militair ingrijpen Venezuela een optie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag laten weten dat hij militair ingrijpen als een van de opties beschouwt om de politieke crisis in Venezuela te bezweren.

"Venezuela is niet ver weg. De mensen lijden en zijn aan het doodgaan. We hebben veel opties voor Venezuela waaronder een mogelijk militaire optie, mocht dat nodig zijn", zei Trump tegenover journalisten op zijn vakantieverblijf in Bedminster.

Hij deed zijn uitspraak in het bijzijn van minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson en de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley. De drie hadden vlak daarvoor een ontmoeting gehad.

Het Pentagon, het hoofdkwartier van de Amerikaanse strijdkrachten, liet weten dat over een militair ingrijpen nog geen enkel bevel was gegeven vanuit het Witte Huis.

De regering-Trump heeft wel al onder meer de tegoeden van een aantal vooraanstaande Venezolanen bevroren. Onder hen de broer van oud-president Hugo Chávez en een vooraanstaand adviseur van de huidige machthebber Nicolás Maduro.

De betrokkenen zijn medeverantwoordelijk voor "beleid of maatregelen die het democratisch proces in Venezuela ondermijnen", was de verklaring. Ook sancties tegen de olie-industrie van Venezuela worden gezien als mogelijk instrument.

De oppositie in Venezuela is feitelijk buitenspel gezet door president Maduro. Een nieuw gekozen grondwetgevende vergadering heeft zichzelf boven het parlement gesteld. Zowel de oppositie als een almaar groeiend aantal buitenlandse regeringen weigeren de grondwetgevende vergadering te erkennen.

Trump: militair ingrijpen Venezuela een optie
Trump: militair ingrijpen Venezuela een optie (Foto: ANP)