FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 11 augustus 2017

Trumps dankwoord aan Poetin was sarcasme

President Donald Trump was donderdag niet serieus toen hij zijn Russische collega Vladimir Poetin bedankte voor de uitzetting van honderden Amerikaanse diplomaten. Volgens de woordvoerster van het Witte Huis Sarah Sanders bedoelde hij dat "sarcastisch". NBC News bracht haar toelichting via Twitter naar buiten om een einde te maken aan de verwarring bij de media.

Trump liet zich tegenover journalisten ontvallen wel blij te zijn met de maatregel van Poetin, al noemde hij diens naam niet specifiek, omdat die de VS een hoop geld gaat besparen. De Russische president besloot als reactie op nieuwe sancties van Washington dat de Amerikaanse ambassade in Moskou het met 755 medewerkers minder moet gaan doen. Daaronder zijn ook verscheidene Russen.

Trumps dankwoord aan Poetin was sarcasme
Trumps dankwoord aan Poetin was sarcasme (Foto: ANP)

Arsenal heeft geniale comeback tegen Leicester

Arsenal heeft de eerste Premier League-wedstrijd van het seizoen winnend afgesloten door Leicester City in een spectaculair duel te verslaan met 4-3.

Het kostte maar twee minuten Alexandre Lacazette om zich te laten zien in zijn kennismaking met de Engelse competitie. De Fransman zorgde met zijn treffer er in de tweede minuut voor dat The Gunners op voorsprong kwamen door na een assist van Mohamed Elneny af te ronden.

Lang konden Arsène Wenger en zijn team niet genieten van de 1-0 stand. Via Shinji Okazaki tekende Leicester City namelijk in de vijfde minuut al voor de 1-1. The Foxes namen na krap een half uur zelfs brutaal de leiding in Londen via Jamie Vardy op aangeven van Marc Albrighton, na een kapitale fout van Granit Xhaka.

Het Arsenal-publiek kon opgelucht ademhalen toen Sead Kolašinac op randje buitenspel Danny Welbeck wist te bereiken. Met een koelbloedige afronding liet hij Kasper Schmeichel kansloos: 2-2.

Vlak na rust bereikte Riyad Mahrez met een geweldige cornerbal Vardy, waarna de Engelsman zijn tweede van de avond wist te maken. De bespeler van Emirates Stadium probeerde de kampioen van 2015/16 vervolgens ver terug te dringen om minimaal een gelijkspel af te dwingen.

De omsingeling in de laatste tien minuten sorteerde effect toen Aaron Ramsey in de 83e minuut de 3-3 scoorde. In de slotminuten maakte Olivier Giroud het feestje compleet voor Arsenal door de 4-3 te maken.

Olivier Giroud viert de vierde treffer van Arsenal. (PRO SHOTS/Action Images)
Olivier Giroud viert de vierde treffer van Arsenal. (PRO SHOTS/Action Images)

Schippers na mooie finale opnieuw wereldkampioene op 200 meter

Dafne Schippers heeft met succes haar wereldtitel op de 200 meter verdedigd. De Nederlandse was vooraf de absolute topfavoriete, ook omdat de drie grootste uitdaagsters afwezig waren, maar de finale werd een stuk mooier en vooral spannender dan verwacht werd.

Schippers kende een prima start, maar dat gold zeker ook voor de razendsnelle Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, dit seizoen definitief doorgebroken. Bij het uitkomen van de bocht leek Schippers weg te versnellen, maar 100 meter-specialiste Ta Lou gaf niet op en vocht zich terug in de strijd.

In de laatste meters hield Schippers toch nog genoeg over om zich de Ivoriaanse van het lijf te houden en met 22,05 seconden was er opnieuw goud voor de Nederlandse. Ta Lou liep met 22,08 naar het zilver in een nieuw nationaal record, Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama's kende een ijzersterk slot en snelde in 22,15 naar het brons. 

Amerikaanse dames verrassen Keniaans team op steeplechase

De Amerikaanse atlete Emma Coburn heeft verrassend de wereldtitel op de 3000 meter steeplechase gewonnen. Vooraf werd ze wel gezien als voornaamste uitdaagster van de Keniaanse atletes en die legde ze er in de finale allemaal op.

Beatrice Chepkoech nam de leiding, maar die moest ze op bijzonder knullige wijze afstaan: vroeg in de wedstrijd vergat ze de binnenbocht te nemen, waar de waterbak ligt, waardoor ze terug moest, om de nodige apparatuur heen moest lopen en alsnog over de waterhorde moest springen. Toch slaagde de Keniaanse er wel in binnen korte tijd weer aan te sluiten bij de leidende groep, met olympisch kampioene Ruth Jebet op kop.

Na tweederde van de race waren nog zes dames over in de voorste groep: Jebet, Chepkoech en haar landgenotes Hyvin Kiyeng en Celliphine Chespol, en de Amerikaanse dames Coburn en Courtney Frerichs. Chespol was met anderhalve ronde te gaan verrassend de eerste die moest lossen, waardoor vijf dames gezamenlijk de bel voor de laatste ronde hoorden.

Jebet was de volgende die moest lossen, waardoor het Kenia tegen de VS was, beiden met twee dames. Dat kreeg een bijzonder verrassende wending, want Chepkoech moest lossen en Coburn nam het heft in handen. Ze liet Frerichs en Kiyeng achter en snelde in een uitmuntende tijd van 9:02,58 minuten naar de wereldtitel. Frerichs maakte de sensatie compleet door in 9:03,77 - zestien seconden sneller dan haar persoonlijk record - Kiyeng af te troeven en het zilver te pakken.

Bodyguard zag hoe Taylor werd aangerand

De voormalige bodyguard van Taylor Swift heeft een getuigenis afgelegd in de rechtszaak tussen de zangeres en radio-dj David Mueller, die Taylor in 2013 onzedelijk zou hebben betast tijdens een meet-and-greet. Greg Dent zei in de rechtszaal dat hij zelf heeft gezien hoe Mueller met zijn hand onder de rok van Taylor tastte.

"Zijn hand ging onder haar rok", aldus Dent. "Ik heb niet gezien dat hij haar fysiek betastte, maar ik zag wel zijn hand onder haar rok gaan. Ze reageerde daarop door haar rok naar beneden te duwen en verder van hem weg te staan. Het was toen voor mij duidelijk dat hij haar had betast."

Op de vraag waarom hij niet ingreep, antwoordde Dent dat Taylor daarvoor geen aanwijzingen gaf. "Ik keek naar haar maar ze ging gewoon door met de meet-and-greet. Ik deed niets omdat ze weleens had gezegd dat ik te gemeen was. Ik weet zeker dat ze iets had gezegd als ze had gewild dat ik tussenbeide zou komen."

Blote kont
Mueller verloor zijn baan toen Taylor zijn baas meldde dat hij haar had betast. Hij klaagde de zangeres aan omdat zij hem vals zou hebben beschuldigd. De zangeres kwam daarop met een tegenaanklacht, waarin ze de radioman beschuldigt van aanranding.

Donderdag legde Taylor zelf haar getuigenis af. "Hij tastte onder mijn rokje en greep opzettelijk naar mijn blote kont. Hij raakte niet mijn rib of mijn hand aan, hij pakte me bij mijn blote kont", zo stelde ze. Eerder sprak de moeder van Taylor al in de zaak.

Bodyguard Taylor zag aanranding gebeuren
Bodyguard zag hoe Taylor werd aangerand (Foto: BuzzE)

Zwemmer verdronken bij Zandmotor

Voor de kust bij het Zuid-Hollandse Monster is een zwemmer verdronken, meldt de Reddingsbrigade. Vrijdagmiddag kwamen twee zwemmers in de problemen bij de zogenoemde Zandmotor. De hulpdiensten en de Reddingsbrigade haalden een slachtoffer uit het water.

Pogingen om de zwemmer op het strand te reanimeren mochten niet baten. De andere zwemmer kon op eigen kracht uit het water komen en bleef ongedeerd. De Zandmotor is een grote kunstmatige zandbank voor de kust van Zuid-Holland, die door Rijkswaterstaat is aangelegd om op termijn het strand breder te maken en de duinengroei te bevorderen.

De afgelopen weken kwamen al meerdere zwemmers in deze regio door het slechte weer in de problemen en moesten sommigen uit het water gered worden. De Reddingsbrigade adviseert zwemmers om bij slechte weersomstandigheden geen risico's te nemen en te letten op de strandvlaggen.

Zwemmer verdronken bij Zandmotor
Zwemmer verdronken bij Zandmotor (Foto: ANP)

Primeur Haase in Montreal

Tennisser Robin Haase heeft zich voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor de halve finale van een masterstoernooi. In het Canadese Montreal klopte de Nederlander (ATP-52) in de kwartfinale de Argentijn Diego Schwartzman (ATP-36) in drie sets: 4-6, 6-3 en 6-3.

Schwartzman was goed in vorm, getuige zijn zege eerder deze week tegen de Oostenrijker Dominic Thiem. Haase zette daar een overwinning tegen Grigor Dimitrov tegenover, waardoor het op voorhand een spannende strijd beloofde te zijn.

In de eerste set was Schwartzman beter, terwijl Haase op belangrijke momenten slordig was. De Nederlander kwam daarna beter in de partij en stond in set twee al snel met 4-1 voor. Op de stand van 5-2 had hij de set kunnen beslissen, maar deed dit een game later alsnog. Een beslissende set was noodzakelijk en daarin pakte Haase direct een break voorsprong. Schwartzman kwam nog wel terug tot 3-2, maar nadat Haase opnieuw een break plaatste was het gedaan.

In de halve finale wacht Roger Federer die eenvoudig afrekende met Roberto Bautista Agut.

Haase met zijn klassieke verbale uithaal na zijn zege. (PRO SHOTS/Action Images)
Haase met zijn klassieke verbale uithaal na zijn zege. (PRO SHOTS/Action Images)

Verspringster Reese op 2cm voor vierde keer wereldkampioene

Verspringster Brittney Reese heeft voor de vierde keer in haar imposante carrière de wereldtitel gepakt. De 30-jarige Amerikaanse was in het Olympisch Stadion in Londen opnieuw de beste, nadat ze in 2009, 2011 en 2013 ook al wereldkampioene werd - met tussendoor nog olympisch goud in 2012 en zilver in 2016.

In de finale in Londen sprong Reese in de derde poging naar 7,02 meter, waarmee ze de leiding in handen nam. Haar drie volgende sprongen waren allemaal ongeldig, maar dat deerde de Amerikaanse niet.

Het zilver was voor de 'neutrale atlete' Darya Klishina, afkomstig uit Rusland en vorig jaar op de Olympische Spelen de enige Russische die in de atletiek in actie mocht komen. Klishina zette een uitstekende reeks neer, maar kwam twee centimeter tekort om het goud te veroveren: 7,00 meter.

Ook daarachter was het erg spannend en met 6,97 meter ging het brons naar de Amerikaanse Tianna Bartoletta. De regerend olympisch kampioene sprong in haar laatste poging één centimeter verder dan de Servische Ivana Spanovic, die genoegen moest nemen met de vierde plek met 6,96 meter.

Douma naast finale 1.500m

Richard Douma is er niet in geslaagd de finale van de 1.500 meter bij het WK atletiek in Londen te halen. De Nederlander begon goed in zijn halve eindstrijd, maar zakte vervolgens ver terug en kwam als laatste over de meet.

Douma was aanvankelijk gisteren in de series na een val uitgeschakeld. De Nederlandse atletiekunie tekende met succes protest aan omdat Douma gehinderd zou zijn, waardoor hij vanavond van start kon gaan in de halve finale.

Eigenaar gezonken duikboot gearresteerd

De eigenaar en ontwerper van een onderzeeër die voor de kust bij Kopenhagen zonk, is gearresteerd op verdenking van moord dan wel dood door schuld. De kapitein zelf werd gered, maar een Zweedse journaliste staat als vermist te boek. Een vriend van haar sloeg alarm. "De vrouw was vermoedelijk aan boord", zei een woordvoerder van de Deense politie.

De verdachte ontkent. Hij vertelde de Zweedse donderdagavond laat te hebben afgezet op een eilandje in de haven van de Deense hoofdstad voordat zijn duikboot reddeloos ten onder ging. "Ik maakte een proefvaart om een paar dingen te testen. Er is wat misgegaan met een ballasttank", zo citeerde persbureau Ritzau hem.

Na de melding van het ongeluk zijn reddingsdiensten met twee helikopters, drie marineboten en een aantal privévaartuigen op zoek gegaan. Duikers ontdekten het wrak vrijdagmorgen op een diepte van 7 meter. Doordat het niet stabiel op de bodem lag, konden ze niet naar binnen. Er is onderzoek gaande hoe de 18 meter lange UC3 Nautilus, in 2008 van stapel gelopen, kan worden gestabiliseerd en gelicht. De verdachte schipper wordt zaterdag voorgeleid.

Eigenaar gezonken duikboot gearresteerd
Eigenaar gezonken duikboot gearresteerd (Foto: ANP)

Boels-Dolmans wint in ploegentijdrit Vargarda

In het Zweedse Vargarda heeft Boels-Dolmans de ploegentijdrit gewonnen. De wedstrijd is onderdeel van de UCI WorldTour voor vrouwen, waar Anna van der Breggen aan de leiding staat. Zondag staat er nog een wegwedstrijd op het programma, die ook meetelt voor WorldTour.

De ploeg van Boels-Dolmans bestond uit: Anna van der Breggen, Amy Pieters, Amalie Dideriksen, Chantal Blaak, Karol-Ann Canuel en Christine Majerus. Ze hadden over 42,5 kilometer lange parcours een tijd van 52 minuten en 39 seconden nodig, dat was dertien seconden sneller dan het Zwitserse team Cervélo-Bigla.

De derde plaats was voor WM3. De Nederlandse ploeg met Anouska Koster, Riejanne Markus, Moniek Tenniglo, Anna Plichta en Katarzyna Niewiadoma was 51 seconden langzamer dan Boels-Dolmans.

Uitslag ADO Den Haag - FC Utrecht

FC Utrecht heeft de openingswedstrijd van de Eredivisie seizoen 2017/18 glansrijk gewonnen. De nummer vier van het afgelopen seizoen zegevierde dankzij de scorende debutanten Cyriel Dessers (2x) en Sander van de Streek met 0-3 bij ADO Den Haag.

FC Utrecht speler Edson Braafheid (r) viert de 0-2 met doelpunten maker FC Utrecht speler Sander van de Streek (2e l)(PRO SHOTS/Kay Int Veen)
FC Utrecht-spelers Edson Braafheid (r) viert de 0-2 mee met doelpuntenmaker Sander van de Streek (2e l)(PRO SHOTS/Kay Int Veen)

ADO Den Haag

0 - 3

FC Utrecht

     15' Dessers
 51' v.d. Streek
 81' Dessers
 
 Gele kaart: Immers, Meijers, (ADO Den Haag), Labyad, (FC Utrecht)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12134
Arbiter: E. Jansen
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
B.Kuipers
Meijers
Bakker
Immers
Gorter (Ladan/78)
Becker
Johnsen
Duplan (Lorenzen/58)
  Jensen
Klaiber
Leeuwin
Janssen
Braafheid (v.d.Meer/73)
v.d.Streek
Kali (v.d.Maarel/27)
Labyad
Ayoub (Emanuelson/46)
Kerk
Dessers

Vaart in formatiegesprekken

Er lijkt vaart te zitten in de kabinetsformatie. De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie die proberen een nieuw kabinet te smeden "hebben in drie dagen heel veel gedaan". Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold gezegd na afloop van de laatste formatiegesprekken van deze week.

Volgens hem zijn ook stappen gezet op de moeilijke dossiers. "Dat mag ook wel", aldus Pechtold. Voor de zomerpauze in de onderhandelingen was Pechtold aanmerkelijk minder optimistisch. De vooruitgang was volgens hem toen eerder centimeters dan meters.

Pechtold zegt ook nu dat er weliswaar vorderingen zijn gemaakt, maar dat er ook nog een "paar stevige dingen zijn die maar elke keer terugkomen". Welke onderwerpen dat zijn is niet gezegd, maar bekend is dat bijvoorbeeld D66 en ChristenUnie ver uit elkaar liggen op medisch-ethische kwesties als euthanasie.

Buma

Ook Sybrand Buma (CDA) zegt dat dat er "tempo in zit" en dat dit belangrijk is. "Ik heb altijd gezegd: de bedoeling is om eruit te komen, en we zijn nu echt wel voluit bezig." Tegelijkertijd zegt hij dat het nog een tijd gaat duren "omdat er gewoon heel veel te bespreken is en met vier partijen kost dat veel tijd".

Eerder op de dag had Halbe Zijlstra (VVD) al gezegd dat er al wat onderwerpen waren "afgetikt" en liet ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie weten dat er op veel terreinen vooruitgang is geboekt.

Niet binnen enkele weken

Het is volgens ingewijden niet zo dat het nieuwe kabinet er nu in enkele weken zal zijn. Ook nu klinkt het dat, ondanks dat er stappen zijn gezet, de onderhandelingen nog steeds kunnen mislukken. Tegenover de NOS toonde informateur Gerrit Zalm zich wel optimistisch. Op de vraag of er begin oktober een regeerakkoord kan liggen, antwoordde hij: "als het even kan wat eerder". Volgens hem "wil iedereen dit wel tot een succes maken".

Maandag hervatten de onderhandelaars de gesprekken. Volgende week schuiven ook de sociale partners aan, de werkgevers en werknemers. Het gaat om voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW en voorzitter Han Busker van vakbond FNV.

Vaart in formatiegesprekken
Vaart in formatiegesprekken (Foto: ANP)

Visser naar finale 100m horden

Bij het WK atletiek in Londen heeft Nadine Visser zich voor de finale van de 100 meter horden geplaatst. Visser, eerder dit WK zevende in de meerkamp, eindigde in haar halve finale als derde in 12,83 waarmee ze als tijdsnelste van de verliezers alsog doorging.

Sharona Bakker werd in de halve eindstrijd uitgeschakeld. Ze eindigde als laatste, wat niet genoeg was voor een plek in de eindstrijd. Wereldrecordhoudster Kendra Harrison ging met 12,86 ternauwernood door.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse atlete de finale van de 100 meter horden op het WK weet te bereiken.

35 tips na vondst dode baby Rotterdam

De politie in Rotterdam heeft de afgelopen week zo'n 35 tips binnengekregen over de dode baby die vorige week donderdag in de stad werd gevonden. Deze tips hebben nog niet geleid tot oplossing van de zaak.

De recherche doet nogmaals een dringende oproep aan de moeder om zich te melden. Het is nog onduidelijk of een professionele hulpverlener bij de bevalling was. Mensen die hier mogelijk iets van af weten worden opgeroepen contact op te nemen met de politie.

De leden van het rechercheteam zijn verder op zoek naar vrouwen die de afgelopen week hadden moeten bevallen, maar nog niet met een baby zijn gezien. Ook willen de onderzoekers graag met mensen spreken die vrouwen kennen van wie het vermoeden bestaat dat ze zwanger waren, maar die dit ontkenden.

De vuilniszak met de stoffelijke resten van het jongetje lag al enige tijd in een plantenbak op de Antoine Platekade. Sectie op het lichaampje afgelopen weekend gaf nog geen duidelijkheid over de doodsoorzaak en omstandigheden. Er wordt nog verder forensisch onderzoek gedaan.

35 tips na vondst dode baby Rotterdam
35 tips na vondst dode baby Rotterdam (Foto: ANP)

Oudste holocaustoverlevende (113) overleden

De oudste man ter wereld die de Holocaust overleefde, Yisrael Kristal, is vrijdag op 113-jarige leeftijd overleden in Haifa. De krant Haaretz riep in herinnering dat hij pas vorig jaar zijn 'bar mitswah' vierde, de ceremonie en bekrachtiging van religieuze meerderjarigheid. Dat was een eeuw later dan gebruikelijk voor een Joodse jongen. Hij miste die viering destijds door de Eerste Wereldoorlog.

Kristal werd op 15 september 1903 geboren in de Poolse stad Zarnow. In 1920 verhuisde hij naar Lodz, waar hij later een snoepfabriek zou openen en een gezin zou stichten. Na de Duitse inval werd hij met zijn vrouw en twee kinderen naar het getto van Lodz gestuurd. Later volgde deportatie naar het concentratiekamp Auschwitz. Zijn echtgenote en kinderen kwamen om tijdens de Holocaust.

Kristal hertrouwde in 1947 en emigreerde drie jaar later naar Israël. Hij sprak vrijwel nooit over de Tweede Wereldoorlog. "Met wat er op één dag gebeurde in Auschwitz zou je twee boeken kunnen vullen", zei hij enkele jaren geleden in een zeldzaam interview met Haaretz.

Oudste man ter wereld (113) overleden
Oudste holocaustoverlevende (113) overleden (Foto: ANP)

ADO Den Haag - Joep Schreuder: 1-0!

De Eredivisie is begonnen! Met ADO Den Haag - FC Utrecht, waarover in een later bericht meer. Eerst mocht Joep Schreuder nog even voorbeschouwen in het Sportjournaal. Hij kreeg echter een nat pak, de sproeiers gingen nog even aan. 

Joep krijgt een nat pak. (Bron: NOS)

Blom en Nijhuis fluiten in Europa League

Kevin Blom en Bas Nijhuis mogen volgende week Europa in. Beide heren fluiten volgende week een wedstrijd in de play-offs van de Europa League.

Blom is donderdag scheidsrechter op IJsland in de wedstrijd die gaat tussen FH Hafnarfjördur en het Portugese SC Braga. Nijhuis mag zijn opwachting maken in Griekenland, waar hij donderdag het duel tussen PAOK en het Zweedse Östersunds FK in goede banen moet leiden.

Treinongeluk Egypte eist tientallen levens

Door een botsing tussen twee treinen in de Egyptische stad Alexandrië zijn volgens de reddingsdiensten zeker 24 mensen om het leven gekomen. Er zijn bovendien meer dan 55 gewonden gevallen. Gevreesd wordt dat het dodental nog zal oplopen. Het ministerie van Volksgezondheid sprak van 84 gewonden.

Op internetbeelden is te zien dat de enkele wagons van de treinstellen in elkaar zijn geschoven, andere zijn door de klap uit de rails gelopen. Over de toedracht van de crash in de buurt van het station Khorshid is nog weinig bekend. De ene trein was afkomstig uit hoofdstad Caïro, de ander uit Port Saïd. Alexandrië was de eindbestemming.

Egypte wordt met enige regelmaat opgeschrikt door ernstige spoorwegongelukken. In 2002 vonden 360 passagiers de dood in hun coupé's doordat er brand was uitgebroken.

Tientallen doden door treinongeluk Egypte
Treinongeluk Egypte eist tientallen levens (Foto: ANP)

Veel cocaïne gevonden bij witwasonderzoek

De politie is in Noord-Brabant bij een groot onderzoek naar witwaspraktijken op tientallen kilo's cocaïne gestuit. Ook werden MDMA en chemicaliën voor synthetische drugs aangetroffen en een behoorlijke hoeveelheid geld.

In negen bedrijven en woningen is huiszoeking gedaan. Daarnaast is bij zeven accountantskantoren de administratie in beslag genomen. De politie voerde de actie uit op adressen in Sprundel, Raamsdonksveer, Made, Drimmelen, Kaatsheuvel, Geertruidenberg, Oosterhout en Hank.

De politie vermoedt dat verdachten van het witwassen gebruikmaakten van de diensten van de kantoren. De politie weet niet of de accountants op de hoogte waren van de witwaspraktijken. Er is nog niemand aangehouden.

Stratenmakersbedrijf
Het onderzoek richt zich op een stratenmakersbedrijf. De politie verdenkt criminelen ervan dat ze grote sommen zwart geld aan dat bedrijf verstrekten. "Via slinkse weg zorgden ze ervoor dat dit geld weer via het stratenmakersbedrijf bij hen terechtkwam", aldus een politiewoordvoerder.

De politie zette honden in die gespecialiseerd zijn in het opsporen van geld. Hoeveel geld precies is gevonden, is nog onduidelijk.

Veel cocaïne gevonden bij witwasonderzoek
Veel cocaïne gevonden bij witwasonderzoek (Foto: ANP)

Astana mikt in de Ronde van Spanje op Aru en López

Het Kazachse WorldTour-team Astana heeft vrijdag zijn selectie bekendgemaakt voor de komende Ronde van Spanje. Fabio Aru zal als kopman van start gaan in de ploeg van Alexandre Vinokourov.

Naast Aru, de winnaar van de Vuelta a España in 2015, zal ook Miguel Ángel López een beschermde rol krijgen bij Astana. De Colombiaan wist in de Ronde van Burgos nog een bergetappe te winnen.

Nikita Stalnov en Laurens De Vreese maken hun debuut in een grote ronde.

Selectie Astana voor de Vuelta a España 2017
Fabio Aru
Pello Bilbao
Sergey Chernetskiy
Laurens De Vreese
Jesper Hansen
Miguel Ángel López
Alexey Lutsenko
Luis Léon Sánchez
Nikita Stalnov

Één-tweetje voor FDJ in bergrit Tour de l'Ain

David Gaudu heeft de derde etappe van de Tour de l’Ain gewonnen. De 20-jarige klimmer van FDJ kwam als eerste over de streep in Oyonnax. Thibaut Pinot ploeggenoot van Gaudu werd in dezelfde tijd tweede. Steven Kruijswijk kwam als vijfde over de streep met een achterstand van meer dan één minuut.

De derde rit van de Tour de l'Ain betekende was een zware bergrit, met maar liefst vijf cols, waarvan drie van de eerste categorie en twee van de derde categorie. Vanaf de start waren er veel ontsnappingspogingen, maar niemand kreeg de ruimte.

Pas op de tweede col van de dag, de Col de Ballon zouden drie renners de ruimte krijgen: Clément Chevrier, Thomas Degand en Thibault Ferasse. De drie zouden een maximale voorsprong van twee minuten krijgen, maar op dertig kilometer was de aanval over.

Op dat moment moesten er nog twee cols beklommen worden, een van de eerste categorie en een van derde categorie. De Col du Berthiand was de eerste beklimming en daar gingen Gaudu, Pinot samen met Brice Feillu in de aanval. Feillu kon de twee van FDJ niet volgen en zouden terugzakken naar Kruijswijk en Alexander Geniez, die de eerste achtervolgers waren.

Het tweetal van FDJ zou alleen maar meer uitlopen op de achtervolgers. Gaudu zou als eerste over de streep komen voor Pinot. Het betekent voor Gaudu de allereerste profzege in zijn nog jonge loopbaan. Pinot is wel de leider in het algemeen klassement. De nummer van de Ronde van Italië heeft één seconde voorsprong op Gaudu.

Anderson verliest van Anderson, ook Wright onderuit in Auckland

Het derde toernooi van de World Series of Darts van 2017, de Auckland Darts Masters, heeft in de eerste ronde twee verrassingen opgeleverd. In Nieuw-Zeeland ging titelverdediger Gary Anderson gelijk onderuit: de Schot was niet opgewassen tegen de Australiër Kyle Anderson, die na een uitmuntende partij met 6-4 zegevierde.

Het was sowieso geen best dagje voor de Schotten, want naast de als eerste geplaatste Anderson ging ook de als tweede geplaatste Peter Wright onderuit. Hij verloor van de 22-jarige Australiër Corey Cadby, eveneens met 6-4. 

De rest van de wedstrijden eindigden wel zoals verwacht:

Simon Whitlock (AUS) - Cody Harris (NZL) 6-4
James Wade (ENG) - Mark Cleaver (NZL) 6-2
Daryl Gurney (NIR) - Rob Modra (AUS) 6-2
Michael Smith (ENG) - Rob Szabo (NZL) 6-0
Raymond van Barneveld (NED) - Warren Parry (NZL) 6-4
Phil Taylor (ENG) - Darren Herewini (NZL) 6-4

Neymar mag debuteren voor PSG

Neymar mag komend weekeinde dan toch zijn debuut maken voor Paris Saint-Germain. De Franse bond heeft aangegeven dat de benodigde papieren, met name het transfercertificaat, van de Spaanse collega's binnengekomen zijn.

De 25-jarige spits, waar een transfersom van een goede 222 miljoen euro mee is gemoeid, kon vorige week tegen Amiens nog niet spelen in de openingswedstrijd van PSG's Ligue 1-seizoen. De papieren van de Spaanse bond waren nog niet in orde en dat leek nu weer het geval te zijn, maar het is inmiddels toch geregeld.

FC Barcelona heeft de 222 miljoen euro voor hun inmiddels ex-speler naar verluidt vrijdag geïnd en daarmee gaf de club toestemming aan de Spaanse bond om de papieren op orde te brengen. Neymar maakt zondag in de uitwedstrijd bij Guingamp zijn debuut. 

Marokko gaat voor WK 2026

Marokko heeft zich vrijdag officieel kandidaat gesteld om het wereldkampioenschap voetbal van 2026 te mogen organiseren. Dat wordt het eerste WK met 48 deelnemende landen, die in zestien poules van drie landen spelen. De top-2 van elke poule gaat door naar de knock-outfase.

De kandidatuur van Marokko is de tweede die bij de FIFA binnen is gekomen. Eerder stelden de VS, Canada en Mexico zich al gezamenlijk kandidaat om voor het eerste WK te zorgen dat in drie landen georganiseerd wordt. Ook Chili en Colombia zouden interesse hebben in het WK 2026.

Het WK van 2026 wordt in principe op 13 juni volgend jaar toegewezen door de FIFA. Europese en Aziatische/Oceanische landen hoeven zich daar niet druk om te maken, want door het WK van 2018 (Rusland) en dat van 2022 (Qatar) zijn die landen nagenoeg kansloos. 

Europees kampioen Kristoff pakt rit twee in Noorwegen

Alexander Kristoff heeft de tweede etappe van de Arctic Race of Norway gewonnen. De Europees kampioen van Katusha-Alpecin was was op het vliegveld van Bardufoss de snelste in de massasprint.

Zes renners kozen voor de vroege aanval: Erwann Corbel, Dimitri Claeys, Elias Angell, Zhandos Bizhigitov, Nikolay Mihaylov en Javier Megias Leal. De kopgroep zou een maximale voorsprong van drie minuten pakken op het peloton, maar de vluchters werden op dertien kilometer van de streep gegrepen.

Daarna ging Truls Korsæth van Astana in de aanval.De Noor maakte op de finishlijn het juichgebaar, maar ze moesten nog een ronde rijden. Hij zou uiteindelijk op meer dan vijf minuten eindigen.

Wat volgde was een massasprint, daarin was Kristoff de snelste voor de Fransman Hugo Hofstetter. Door de zege en de bonificatieseconden komt de Noor op plek drie in het algemeen klassement op drie seconden van Dylan Teuns, die aan de leiding blijft staan.

Mayer begint WK-tienkamp dominant, Sintnicolaas begint matig

Kevin Mayer is op het wereldkampioenschap atletiek uitstekend begonnen aan de tienkamp. De Fransman ligt na drie onderdelen op koers voor een vergelijkbare score als de 8834 punten waarmee hij vorig jaar in Rio olympisch zilver pakte. Vooral op de 100 meter pakte hij met 10,70 een mooi puntenaantal, bij het verspringen en kogelstoten liet Mayer ten opzichte van Rio iets liggen.

Vooralsnog lijkt niemand de Fransman te kunnen bedreigen. Na drie onderdelen staat de Duitser Rico Freimuth op de tweede plaats, zowel in de daadwerkelijke stand als in de forecast, waarin ook de onderdelen zijn meegenomen die nog te gaan zijn. Freimuth staat wel op ruime achterstand, maar heeft op zijn beurt weer een goede voorsprong op de Canadees Damian Warner, die voorlopig zwaar tegenvalt.

Na de eerste drie onderdelen is er maar één van de (sub)toppers die nog verder onder de verwachtingen presteert dan Warner: de Nederlander Eelco Sintnicolaas lijkt niet helemaal fit te zijn en leverde vooral op de 100 meter en het verspringen erg veel in. Hij staat op de veertiende plek in de stand en in de forecast heeft hij plek negen in bezit. Pieter Braun zal moeten knokken om in de top-20 te komen. 

Doden door omkiepen vuilniswagen

Door een omkiepende vuilniswagen in het Duitse Nagold zijn vijf mensen om het leven gekomen. Zij zaten in de auto waar de vuilnisauto in de deelstaat Baden-Württemberg op terechtkwam. Volgens de politie ging de vuilniswagen op zijn kant toen hij wilde afslaan. Een technisch defect aan de wagen wordt niet uitgesloten.

De bestuurder van de vuilnisauto en zijn bijrijder zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Ze verkeren in een shock, zei een politiewoordvoerder.

De brandweer moest eraan te pas komen om de overledenen los te krijgen uit de auto, die door het ongeluk volledig in elkaar is gedrukt. 

Doden door omkiepen vuilniswagen
Doden door omkiepen vuilniswagen (Foto: ANP)

Dubbelslag Boom in BinckBank Tour

De vijfde etappe in de BinckBank Tour is gewonnen door Lars Boom. De Nederlander van Lotto-NL Jumbo wist de groep met favorieten voor te blijven. Boom is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

In de finale van de etappe werden er verschillende demarrages geplaatst maar Sagan reageerde telkens attent. Op 1,5 kilometer van de finish plaatste Lars Boom de beslissende jump, en Sagan kon nu niet antwoorden. De Nederlander wist uit de greep van de groep met favorieten te blijven. Peter Sagan kwam als tweede over de meet, voor Greg van Avermaet.

In het algemeen klassement heeft Boom twee seconden voorsprong op wereldkampioen Sagan en acht tellen op nummer drie Dumoulin.

Win kaarten voor het Dutch Motorcycle Festival!

Dutch Motorcycle Festival

Testritten, gave stunts, jouw favoriete motormerken en goede muziek zijn natuurlijk de hoofdingrediënten van ons mooie festival. Maar verwacht nog veel meer! Denk aan de gaafste shows, veel spektakel, kinderactiviteiten, de lekkerste foodtrucks, super veel motoren en tourtochten vanuit alle windstreken! Dutch Motorcycle Festival is er natuurlijk ook voor alle fans die nog geen rijbewijs hebben. De instructeurs van BOVAG staan klaar voor je eerste rijles!

Dit festival vindt plaats op zaterdag 26 augustus op Vliegveld Twenthe van 12.00 tot 22.00 uur.

Winnen!
In samenwerking met de Jaarbeus Utrecht mogen wij 5 x 2 toegangskaarten weggeven.
Wil jij kans maken op twee toegangskaarten?
Ga dan naar de volgende pagina en beantwoord uiteindelijk de vraag met het juiste antwoord!

Meedoen kan tot en met vrijdag 18 augustus 2017.

Visser, Bakker door op 100m horden

Nadine Visser en Sharona Bakker hebben bij het WK atletiek in Londen de halve finales op de 100 meter horden bereikt.

Visser, die eerder dit WK zevende werd op de meerkamp, werd in haar serie  tweede in een tijd van 12,96. Bakker werd in haar serie vijfde maar ging op basis van haar tijd van 13,12 als een van de vier snelste verliezers alsnog door.

De derde Nederlandse, Eefje Boons, werd uitgeschakeld. Ze werd  in haar serie zevende in 13,34. Boons diende nog een protest in omdat ze zou zijn gehinderd, maar dat werd afgewezen.

Cuba hoopt op zucht naar rum en sigaren

Cubaanse producenten hebben hun hoop gevestigd op de zucht van Amerikanen naar een goede sigaar en een stevig glas rum, desnoods in de vorm van een Cuba Libre gemengd met hun eigen cola.

De Cubaanse genotsmiddelenindustrie hoopt in stilte op verlichting van het Amerikaanse handelsembargo, ook al is de Amerikaanse president Donald Trump daarvan geen voorstander.

Uitvoer van drank en rookwaar naar de VS zou Cuba de broodnodige dollars opleveren. In de VS alleen al zouden meer dan 50 miljoen Cohiba's, Montecristo's, Partagás en Romeo y Julieta's kunnen worden afgezet, schat directeur Juan Rico López van staatstabaksbedrijf La Corona.

Kennedy
In de VS zou ongeveer 18 miljoen liter Cubaanse rum kunnen worden verkocht, becijfert Juan González Escalona van staatsbedrijf Cuba Ron. Nu wordt 31,5 miljoen liter uitgevoerd naar onder meer Europa, waar de Havana Club en andere merken van Cuba Ron vooral in Duitsland, Frankrijk en Italië geliefd zijn. Voor de zekerheid heeft dat bedrijf zijn merknamen in de VS laten beschermen.

In 2016 exporteerde Cuba voor 420 miljoen euro aan sigaren. "Tabak is een onderdeel van de Cubaanse identiteit", aldus López.

Dat had ook de voormalige Amerikaanse president John F. Kennedy wel in de gaten, toen hij in 1962 het handelsembargo afkondigde. Volgens de overlevering gebeurde dat pas nadat Kennedy eerst voor zichzelf duizend Cubaanse sigaren had veiliggesteld.

Cuba hoopt op zucht naar rum en sigaren
Cuba hoopt op zucht naar rum en sigaren (Foto: ANP)

Trump: militaire oplossing staat klaar

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Noord-Korea opnieuw gewaarschuwd geen gekke dingen te doen. "Militaire oplossingen zijn nu volledig gereed, vergrendeld en geladen, mocht Noord-Korea onverstandig handelen. Hopelijk zal Kim Jong-un een ander pad vinden!", schreef Trump in zijn laatste tweet.

Zijn minister van Defensie liet donderdag al weten dat de Verenigde Staten klaar zijn om iedere bedreiging van Pyongyang tegen te gaan. Trump zelf waarschuwde Noord-Korea geen militaire acties tegen de Verenigde Staten te ondernemen, met name tegen het eiland Guam in de Stille Oceaan. "We bereiden ons voor op verschillende opties. Als hij iets doet tegen Guam, dan zal er iets gebeuren in Noord-Korea dat niemand ooit eerder heeft gezien", zei Trump richting Kim Jong-un.

De Amerikaanse president herhaalde dat het Amerikaanse nucleaire arsenaal in goede staat is. "Het is in tip-top-conditie", aldus Trump. "Niemand, dat geldt ook voor Noord-Korea, moet ons bedreigen." Hij kondigde ook aan dat de VS zijn raketverdedigingssystemen zal uitbreiden. Hij zal daar een miljardenbedrag voor vrijmaken.

De Amerikaanse president zei ook dat het zijn doel is de hele wereld van kernwapens te bevrijden. "De nucleaire dreiging is de grootste in de wereld. Dat geldt niet alleen voor Noord-Korea maar ook voor alle andere kernmachten. Maar zolang dat niet is bereikt, zullen de Verenigde Staten de sterkste en krachtigste kernmacht blijven", aldus Trump.

Trump: militaire oplossing staat klaar
Trump: militaire oplossing staat klaar (Foto: ANP)

Ajax neemt aanvaller Johnsen over van Heerenveen

Ajax heeft zich versterkt zich met de Noor Dennis Johnsen. De 19-jarige aanvaller van sc Heerenveen wordt vrijdag medisch gekeurd en zal later vandaag een contract in Amsterdam ondertekenen. Ajax betaalt naar verluidt 2 miljoen euro voor de vleugelaanvaller.

Johnsen kwam in de zomer van 2015 over van Rosenborg BK. De aanvaller had nog een éénjarig contract in Friesland, maar wilde hij die verbintenis niet verlengen waardoor hij aan het einde van het seizoen transfervrij zou zijn.

Technisch manager Gerry Hamstra van Heerenveen: "Het is enorm jammer dat een talent als Dennis vertrekt, nog voordat hij zijn debuut heeft gemaakt. Als club hebben we er alles aan gedaan om hem te behouden, maar helaas bleek dit niet mogelijk. Hoewel we hem liever langer in Friesland hadden zien spelen, wensen wij hem het allerbeste toe bij Ajax."

Portugese dorpen ontruimd wegens bosbranden

Amper twee maanden na de zware bosbranden in Portugal met 64 slachtoffers zijn vrijdag opnieuw vier dorpen geëvacueerd.

Meer dan 2100 brandweerlieden zijn bezig om de 170 brandhaarden te bestrijden. Vooral de omgeving van Abrantes is zwaar getroffen, 130 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. Daar raakten enkele, vooral oudere inwoners in paniek tijdens de evacuatie van de dorpen. Veel woningen woeden door het vuur bedreigd. Het huis van een tachtigjarige bewoner werd verwoest. Door de om zich heen grijpende branden zijn de wegen afgesloten.

De burgemeester van Abrantes, Maria do Céu Albuquerque, zei tegen nieuwszender RTP dat er "één gevaarlijke brandhaard is die ons veel werk zal kosten".

Portugal beleeft dit jaar de zwaarste bosbranden sinds 2005, met het dodelijke inferno in juni met 64 slachtoffers als dieptepunt.

Portugese dorpen ontruimd wegens bosbranden
Portugese dorpen ontruimd wegens bosbranden (Foto: ANP)

Bijenactie steunt 'bijenbuffer' Gelderse imkers

Elke winter komen in Nederland tien tot vijftien procent van alle bijenvolken om het leven. Naast de 'gewone sterfte' gaan de beestjes soms ook ten onder aan ziektes of vandalisme. Om de volken sneller en goedkoper te kunnen vervangen, beginnen bijenhouders in het Gelderse Etten deze maand aan een proef met 'reservebijen'.

De kosten hiervoor worden gedekt door de imkers helpende stichting Bijen Zonder Zorgen, voorheen de FOK!bijenactie geheten. Het idee is om in plaats van elk jaar te zwoegen om de verloren volken aan te vullen, altijd tien of vijftien procent 'reservevolken' te behouden. De bijenhouders in Etten hebben als afdeling van bijenhoudersvereniging Imkers Nederland ongeveer 70 volken. Zij krijgen nu de materiaalkosten voor tien kleine 'reservekasten' vergoed door Stichting Bijen Zonder Zorgen, die imkers financieel bijstaat wanneer ze schade door bijensterfte of vandalisme ondervinden.

De lokale afdelingsvoorzitter Peter Arts geeft aan dat deze 'bijenbuffer' of 'bijenreserve' een pilot is, die wanneer het succesvol blijkt te zijn, landelijk uitgerold kan worden. Hoewel het te laat in het bijenseizoen is om dit jaar nog alle reservekasten vol te stoppen met volken, hoopt Arts dat men volgend jaar volledig voorbereid de winter in kan gaan. "Mochten wij als afdeling deze extra volkjes niet nodig hebben, dan gaan ze naar andere afdelingen of worden verenigd."

De tien kleine kastjes worden puur gebouwd voor de reservebijen, en dus niet voor de honing of het kweken van grotere volken. Om die reden zijn ze niet al te duur. De materiaalkosten van in totaal €370 zijn door Stichting Bijen Zonder Zorgen vergoed en in de komende weken zullen de Ettense imkers de kasten in elkaar gaan timmeren. Vanzelfsprekend volgen daar ter zijner tijd ook foto's van.

Stichting Bijen Zonder Zorgen ontstond naar aanleiding van crowdfunding op de FOK!frontpage in 2014, toen de bijen van een imker met vuurpijlen waren bestookt. Sindsdien helpt de stichting tientallen bijenhouders door middel van gerichte en persoonlijk aangepaste financiële hulp en vergoedde zij zo miljoenen bijen, vele koninginnen, tientallen bijenkasten, verzekeringen en een camerasysteem voor getroffen imkers.

Een bijdrage leveren kan door de stichting leuk te vinden op Facebook of door via de website geld te doneren of bijenbloemenzaad te kopen. Van elke gedoneerde euro gaat ruim 99 cent naar imkers.

Update: linkjes waren defect, nu gefikst. 

Het gekochte hout (foto: Peter Arts)

De bijenstal in Etten (foto: Peter Arts)

'Krul kan naar Benfica'

Benfica heeft na Jeroen Zoet ook belangstelling voor Tim Krul. De Nederlander zou Ederson moeten opvolgen, die voor 40 miljoen euro naar Manchester City verkaste en zo de duurste doelman ooit werd.

De topkandidaat voor Benfica zou Lukas Hradecky zijn, van Eintracht Frankfurt, maar A Bola schrijft vrijdag dat onderhandelingen tussen Benfica en Eintracht maar niet beginnen. Daarop zou de landskampioen van Portugal alvast een lijntje hebben uitgegooid naar Newcastle.

Het perspectief van Krul bij The Mapgies is 0,0. Vorig seizoen werd hij na een zware blessure uitgeleend aan Ajax, maar daar legde hij het af tegen André Onana. Bij AZ was hij vervolgens een half seizoen wél eerste doelman.

'Simon Keizer afhankelijk van Annemarie'

Simon Keizers vrouw Annemarie heeft het de komende tijd extra druk. Niet alleen moet ze zorgen voor de twee weken oude Kiki, ook Simon zit in de lappenmand. De zanger brak zijn knieschijf bij een val.

"Ik liep naar buiten met m'n handen vol spullen en in een moment van onachtzaamheid val ik van het stoepje, recht op mijn knie", vertelt Simon in zijn nieuwe vlog over zijn ongeluk. De Volendammer heeft de komende weken een spalk om zijn been en loopt op krukken. "Een knieschijf breken komt nooit uit, maar deze timing is wel echt ronduit kut. Je bent totaal machteloos."

Simon is naar eigen zeggen "volledig afhankelijk" van zijn vrouw. "En dat terwijl we een pasgeboren kindje hebben. Annemarie is nog meer gestegen bij mij in achting, wat draagt ze dit allemaal ook weer goed. Uiteraard is ze niet blij, maar ook niet boos, gelukkig."

De zanger is zeker de komende zes weken zoet met zijn herstel. "Dan ben ik volledig hersteld, dus vanaf nu tot over zes weken zal ik elke dag een stapje meer kunnen, letterlijk." Optredens afzeggen wil Simon zeker niet. "Het is te leuk om te doen. Desnoods doe ik ze op een kruk, ik wil erbij zijn."


Vanaf 6:45 heeft Simon het over zijn knie

Militaire dossiers Mata Hari naar Leeuwarden

Franse militaire dossiers over Mata Hari zijn komend najaar voor het eerst voor publiek te zien. De stukken, onlangs vrijgegeven, zijn vanaf 14 oktober te bekijken in het Fries Museum in Leeuwarden, dat een grote tentoonstelling over de legendarische danseres en vermeende spionne presenteert: Mata Hari: de mythe en het meisje.

Het is dan een eeuw geleden dat Margaretha Geertruida Zelle uit Leeuwarden, die internationaal faam vergaarde als danseres Mata Hari, wegens spionage werd geëxecuteerd nadat ze door de Franse geheime dienst was opgepakt en tegenstrijdige verklaringen had afgelegd.

De dossiers van de zaak tegen Mata Hari zijn de afgelopen honderd jaar bewaard tussen militaire archieven in het Franse Vincennes: surveillanceverslagen, transcripties van haar verhoren en bewijsstukken als de onderschepte telegrammen van een Duitse militair attaché in Madrid zijn straks fysiek te aanschouwen op haar geboortegrond.

Zes zalen
Verder zijn er onder meer een poëziealbum, een schoolrapport, zelf geschreven gedichten, een eigen babyboek over haar kinderen, brieven over haar vechtscheiding, wajangpoppen die het decor vormden tijdens haar optredens, plakboeken die ze van publicaties over zichzelf bijhield en haar net gerestaureerde portret van de hand van Isaac Israëls.

De tentoonstelling gaat zes zalen beslaan. Het museum verwacht circa 90.000 belangstellenden. De tentoonstelling is te zien tot en met 2 april.

Het Nationale Ballet herneemt vanaf 14 oktober in Amsterdam de vorig jaar zo succesvolle voorstelling Mata Hari van choreograaf en artistiek directeur Ted Brandsen.

Militaire dossiers Mata Hari naar Leeuwarden
Militaire dossiers Mata Hari naar Leeuwarden (Foto: ANP)

'Grieken blijven gaan voor Armenteros'

Hoewel Panathinaikos eerder een 'nee' kreeg van Heracles Almelo, onderneemt de Griekse club een nieuwe poging om Samuel Armenteros over te nemen.

Het Griekse medium SDNA meldt dat Panathinaikos zich opnieuw heeft gemeld bij de zaakwaarnemer van Armenteros. De club hoopt dat Heracles nu, dichter op de transferdeadline, wél wil meewerken. De Almeloërs zouden twee miljoen euro willen hebben, maar Panathinaikos verwacht dat dat bedrag nog wel omlaag kan.

Armenteros heeft bij Heracles nog een contract tot volgend jaar zomer. Als Heracles hem dus voor 1 september niet verkoopt, is de kans groot dat de Zweed met Cubaanse roots volgend jaar transfervrij het Polman Stadion verlaat.

Armenteros draaide na zijn terugkeer bij Heracles, vorig jaar, een ijzersterk seizoen. Hij scoorde (Eredivisie én KNVB Beker) in totaal 21 keer. Tussen 2009 en 2013 speelde Armenteros ook al in Almelo, toen maakte hij 26 goals in 100 Eredivisie-wedstrijden. Binnen Nederland kwam Armenteros ook uit voor Feyenoord en Willem II.

Tankstation overvallen, getuigen gezocht

Vrijdagochtend rond 07.00 uur kreeg de politie de melding dat personeel van een tankstation aan de Zevenhuizerstraat in Hoogland was overvallen.  De overvaller dreigde met een mes, eiste geld en ging er vervolgens met een onbekend geldbedrag als buit vandoor in onbekende richting. Er raakte niemand gewond bij de overval. 

Ter plekke is de politie een onderzoek gestart. De forensische opsporing heeft sporenonderzoek gedaan, er is een buurtonderzoek gehouden en een speurhond ingezet.

Het signamelent luidt als volgt: Een vermoedelijk blanke jongeman in de leeftijd van 16 a 20 jaar, rond 1.75 m, normaal postuur. De overvaller droeg een opvallende helm: groene, zwart en witte kleuren in een vlammenpatroon. Verder droeg hij een zwart regenpak met reflectiestrepen en zwarte schoenen.

De politie zoekt getuigen of personen met meer informatie die nog niet met de politie hebben gesproken. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de recherche in Amersfoort via tel. 0900-8844.

'Second opinion voor Barac'

De komst van Mateo Barac naar Ajax is nog niet helemaal uitgesloten. De verdediger werd medisch afgekeurd, maar kreeg een second opinion.

Donderdag kwam naar buiten dat Ajax zich, ondanks een akkoord met de speler, niet zou gaan versterken met Barac. De verdediger van NK Osijek was niet door de medische keuring gekomen in Amsterdam.

De Telegraaf schrijft vrijdag dat de zaakwaarnemer van Barac een second opinion heeft aangevraagd en dat daarbij de uitslag anders was. Ajax is nu bereid om vrijdag of zaterdag opnieuw in gesprek te gaan met Barac en zijn belangenbehartiger. 

Volgens Kroatische media betekent het niet per se dat de transfer alsnog doorgaat. Ajax zou hem nóg een keer medisch willen testen, alvorens er een besluit over hem wordt genomen. Barac speelt nu voor Osijek, dat vorige week PSV elimineerde in de Europa League.

Geen nummer 1-positie Nadal na nederlaag

Rafael Nadal heeft in de derde ronde van het masterstoernooi in Montreal een nederlaag geleden. De Spanjaard ging in drie sets onderuit tegen de 18-jarige Canadees Denis Shapovalov: 6-3, 4-6, 6-7 (4).

Door het verlies verspeelde Nadal de kans deze week de nummer een van de wereldranglijst te worden. Daarvoor had hij de halve finale moeten bereiken.

Nadal had geen duidelijke uitleg voor zijn nederlaag. "Ik speelde vreselijk slecht, hij enorm goed. Desondanks mag ik het gewoon niet laten afweten op zo'n belangrijk moment tegen iemand die veel lager op de wereldranglijst staat dan ik. Het enige dat ik nu kan doen is hem feliciteren. En vervolgens proberen volgende week beter te presteren.''

Roger Federer wist de kwartfinales in Montreal wel te bereiken. De 36-jarige Zwitser was in drie sets te sterk voor de 35-jarige David Ferrer: 4-6, 6-4, 6-2.

Net zoals Federer staat ook Robin Haase in de kwartfinale. De Nederlander neemt het voor een plek in de halve finales op tegen de Argentijn Diego Schwartzman.

'Terreurvader' Bunschoten vrij met enkelband

Henk K. uit Bunschoten komt onder voorwaarden vrij. De vader van negentien kinderen wordt onder meer verdacht van ontucht met zijn dochter en mishandeling van meerdere van zijn kinderen.

K. zit al bijna een jaar vast, maar de rechter in Utrecht oordeelde vrijdag dat hij het verloop van zijn proces buiten de gevangenis mag afwachten. Hij moet zich wel aan strenge voorwaarden houden, een enkelband dragen en hij krijgt een contact- en locatieverbod.

Hij wordt verdacht van onder meer zware mishandeling van zijn kinderen, onder meer door een draaiende kettingzaag bij de keel van zijn zoon te houden, de keel dicht te knijpen van zijn andere zoon, kinderen met een lat of stuk hout te slaan en ze op te sluiten in de garage of op zolder. De diepgelovige K. liet eerder al nadrukkelijk weten dat deze zaak in zijn optiek een wraakactie is van een aantal van zijn kinderen, omdat hij aangifte tegen hen had gedaan voor diefstal uit het ouderlijk huis.

Het gezin kwam al eerder in aanraking met diverse instanties, onder meer voor het onttrekken van de kinderen aan de leerplicht en wegens mishandelingen.

De zaak gaat op 21 september verder, maar zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld.

'Terreurvader' Bunschoten vrij met enkelband
'Terreurvader' Bunschoten vrij met enkelband (Foto: ANP)

Luiten ondanks hole-in-one in achterhoede

Ondanks een hole-in-one is Joost Luiten matig begonnen aan het PGA Championship. De Nederlandse golfer staat na de eerste dag in de achterhoede met ronde van 76 (+5).

Luiten begon de dag op de tiende hole en startte rustig met twee parscores. Op de holes daarna ging het echter mis. Op hole twaalf en dertien maakte de Nederlander twee bogeys. Na twee parren ging het op de zestiende hole opnieuw mis. Met een bal in het water en een drie-putt noteerde Luiten een triple bogey. Daarna volgden nog twee bogeys op hole twee en drie.

Op hole vier zou de 31-jarige golfer een hole-in-one slaan. Daarna zou Luiten vijf parren op rij maken, waardoor hij op een score van 76 (+5) zou uitkomen, goed voor gedeeld 101ste plaats.

Thorbjorn Olesen gaat samen met Kevin Kisner aan de leiding na de eerste dag van het PGA Championship. De Deen en de Amerikaan hebben één slag voorsprong op vijf golfers.

Hake: "Zou Cerny prima vinden"

René Hake zou Ajacied Václav Černý graag naar FC Twente zien komen. De trainer weet alleen niet of de aanvaller haalbaar is.

Hake ziet het wel zetten in de Tsjech Václav Černý van Ajax. Twente zoekt nog naar aanvallende versterkingen en de 19-jarige Ajacied zou binnen het plaatje vallen. "Dat vind ik wel een interessante speler", bevestigt de trainer in De Telegraaf.

Hake ziet Černý echter niet één, twee, drie naar Enschede komen. "Ik denk dat het moeilijk wordt, want het is een kwalitatief heel goede speler, die dicht tegen het eerste elftal van Ajax aan zit. Op het moment dat hij weinig gaat spelen, is het nog de vraag of Ajax hem in aanmerking laat komen voor verhuur naar ons toe, of dat ze een andere categorie clubs zoeken. Maar laat ik duidelijk zijn, dat ik Cerny voor ons een prima speler zou vinden."

Černý dreigt onder Marcel Keizer bij Ajax niet veel meer speeltijd te krijgen dan onder Peter Bosz. De flankspeler heeft in Justin Kluivert en David Neres twee grote concurrenten voor zich. Frank de Boer gaf hem nog het meeste vertrouwen bij Ajax. Onder hem speelde hij zeven keer in de Eredivisie en beleefde hij tot nog toe het hoogtepunt in zijn carrière: de winnende goal op bezoek bij Celtic in de Europa League.

Investeerder klaagt oud-topman Uber aan

Investeerder Benchmark Capital klaagt voormalig Uber-topman Travis Kalanick aan vanwege fraude. Kalanick zou in zijn tijd aan het roer van de taxi-app verschillende misdragingen voor het bestuur hebben verzwegen. Nadat hij als topman was ontslagen, maar aanbleef als niet-uitvoerend bestuurder, zou Kalanick ook geprobeerd hebben om de macht binnen het bedrijf weer naar zich toe te trekken.

Kalanick liet in een reactie weten dat de zaak nergens op gebaseerd is "en vol met leugens en valse beschuldigingen" zit. Hij beschuldigde Benchmark ervan 'in zijn eigen belang en tegen het belang van Uber' te handelen.

Benchmark was een vroege investeerder in Uber. Volgens de rechtbankdocumenten heeft de geldschieter een belang van 13 procent in Uber en een vijfde van het stemrecht in het bedrijf. Ubers waarde wordt geschat op 68 miljard dollar, wat Benchmarks aandeel 9 miljard dollar waard zou maken.

Uber verkeert al enige tijd in zwaar weer. De afgelopen maanden werd het bedrijf geregeld beschuldigd van het hebben van een seksistische cultuur. Ook werd het bedrijf aangeklaagd door Google-zusterbedrijf Waymo omdat Uber de techniek voor zelfrijdende auto's van dat bedrijf zou hebben gestolen. Daarnaast vertrok de ene na de andere bestuurder bij het bedrijf.

Dat Kalanick in juni werd gedwongen ontslag te nemen, verandert aan dat laatste gegeven nog niet veel. Hoofd wereldwijde operaties en Ubers eerste topman Ryan Graves kondigde donderdag zijn vertrek aan.

Investeerder klaagt oud-topman Uber aan
Investeerder klaagt oud-topman Uber aan (Foto: BuzzT)

Opnieuw paraffine op kust

Op de Noord- en Zuid-Hollandse stranden is de afgelopen dagen opnieuw paraffine aangespoeld. Rijkswaterstaat laat weten dat de stranden daarom opnieuw moeten worden schoongemaakt.

De paraffine ligt verspreid op de kust van Noordwijk tot Zandvoort en van IJmuiden tot aan Den Helder. Het opruimen van de paraffine kan alleen bij laag water en gebeurt zowel handmatig als machinaal. Badgasten kunnen tijdens de werkzaamheden het strand blijven bezoeken.

Rijkswaterstaat weet niet wie de paraffine heeft geloosd, maar vermoedt dat het gaat om een schip dat op zee zijn laadruim heeft schoongemaakt. Het kaarsvetachtige goedje was in het afgelopen weekend ook al op stranden aan de kust van Noord-Holland aangespoeld en in de dagen daarna weggehaald.

Paraffine is niet schadelijk voor mensen, maar je kan er wel ziek van worden als je het opeet. Hondenbezitters moeten hun viervoeter daarom goed in de gaten houden.

Opnieuw paraffine op kust
Opnieuw paraffine op kust (Foto: ANP)

Politie houdt potentiële inbreker aan

Vrijdagochtend vroeg heeft de politie in Lijnden een 27-jarige Amsterdammer aangehouden. Omstreeks 01.10 uur zag de politie een bestelbusje rijden op een industrieterrein. Een van de achterlichten van de auto was defect en bij controle van het kenteken bleek de auto niet APK-gekeurd te zijn dus de auto werd aan de kant gezet.

Bij controle bleek de bestuurder een bekende van de politie te zijn op het gebied van vermogensdelicten. In de auto trof de politie verder gereedschap aan dat geschikt is om inbraken mee te plegen. Ook werden goederen aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De politie nam het bestelbusje, het gereedschap en de mogelijk gestolen goederen in beslag. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Technische uitdagingen in TT Isle of Man

Bigben en de studio Kylotonn hebben een nieuwe video van TT Isle of Man uitgebracht waarin ze de technische uitdagingen bespreken om het 60 kilometer lange circuit van de Isle of Man na te maken.

Constant Napoli (Lead Producer) en Maximilien Torti (Artistic Director) praten over de verschillende technieken (inclusief laserscanning en fotogrammetrie) die worden gebruikt om de route vorm te geven en een groot aantal details te tonen op hoge snelheden, zonder dat dit ten koste gaat van de vloeiendheid van de beelden.

De video benadrukt ook de belangrijke rol van coureurs die worden geraadpleegd voor de physics van de motorfietsen. Tenslotte toont de video voor het eerst gameplaybeelden van de legendarische Snaefell Mountain Course.

TT Isle of Man komt in november beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Pc-vereisten South Park: The Fractured But Whole bekendgemaakt

Het ontwikkelteam van South Park The Fractured But Whole heeft de officiële specs voor de pc-versie van de game vrijgegeven. De volledige lijst van systeemvereisten is hieronder te vinden.

Minimale specificaties:

  • Resolutie: 720p @~60FPS
  • Video Preset: Low
  • V-Sync: Off
  • OS: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit)
  • CPU: Intel Core i5 2400 | AMD FX 4320 or equivalent
  • Videokaart: Nvidia GeForce GTX 560Ti / GTX 650 / GTX 750 / GTX 950 / GTX 1050
    of AMD Radeon HD 7850 / R9 270 / R9 370 / RX 460 (minimaal 2GB VRAM)
  • Werkgeheugen: 6 GB

Aanbevolen specificaties:

  • Resolutie: 1080p @~60FPS
  • Video Preset: High
  • V-Sync: Off
  • OS: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (64-bit)
  • CPU: Intel Core i5-4690K | AMD FX-8350 or equivalent
  • Videokaart: Nvidia GeForce GTX 670 / GTX 750ti / GTX 960 / GTX 1060
    of AMD Radeon R9 280X / R9 380 / RX 470 (minimaal 2 GB VRAM)
  • Werkgeheugen: 8 GB

South Park The Fractured But Whole is vanaf 17 oktober 2017 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Daughter maakt muziek voor Life is Strange: Before the Storm

Square Enix heeft een video van Life is Strange: Before The Storm vrijgegeven waarbij je een indruk krijgt van de soundtrack die gecreëerd werd door de Britse folkband Daughter.

De originele game Life is Strange werd geprezen voor het gebruik van de muziek in de game en Square Enix wil daarop voortbouwen met de aangekondigde partnership met Daughter. De volledige soundtrack "Music From Before The Storm" komt 1 september uit bij Glassnote Records /4AD. De game zal ook verschillende gelicenseerde tracks bevatten waaronder drie tracks van Daughter zelf.

De tracklist:

  1. Glass
  2. Burn It Down
  3. Flaws
  4. Hope
  5. The Right Way Around
  6. Witches
  7. Departure
  8. All I Wanted
  9. I Can’t Live Here Anymore
  10. Dreams Of William
  11. Improve
  12. Voices
  13. A Hole In The Earth

De eerste van drie episodes Life is Strange: Before the Storm genaamd 'Awake' zal op donderdag 31 augustus beschikbaar zijn voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

17-jarige opgepakt voor verkrachting

De politie in Dordrecht heeft donderdagochtend een 17-jarige jongen aangehouden. Hij zou een 15-jarig meisje hebben verkracht in een woning in de Indische- en Vogelbuurt. Een alerte voorbijganger waarschuwde de politie. 

Het slachtoffer dat in de woning met vrienden aan het ‘chillen’ was, werd door de 17-jarige jongen misbruikt. Diverse voorbijgangers hoorden het slachtoffer gillen, één van hen waarschuwde de politie. De agenten troffen het meisje aan op straat. Op haar aanwijzingen kon de verdachte in de woning worden aangehouden.

Dishonored wil een einde aan de Outsider maken

Een nieuwe gameplaytrailer gunt je een eerste blik op Dishonored: Death of the Outsider, met Rosario Dawson, Michael Madsen en Robin Lord Taylor die terug zijn als Billie, Daud en the Outsider.

Na de gebeurtenissen in Dishonored 2 zouden de zaken eindelijk enigszins normaal kunnen worden voor Billie Lurk en haar voormalige mentor Daud - maar een nieuwe storm steekt op boven the Empire of the Isles. Billie zal een sleutelrol spelen in het bloedige gevecht tegen de Outsider. Ze neemt één laatste klus aan en gaat voor de ultieme moord. The Empire zal hierna nooit meer hetzelfde zijn. 

Verken een nieuwe kant van Karnaca in Dishonored: Death of the Outsider dat je meeneemt naar de grimmige onderbuik van de stad. Onderzoek mysterieuze cultussen, infiltreer clandestiene fight clubs en probeer zelfs weg te raken met een bankoverval, terwijl je een manier zoekt om het onmogelijke te doen: een God ombrengen. Als nieuwe huurmoordenaar zul je ook toegang hebben tot nieuwe en krachtige vaardigheden, wapens en gadgets, allen bedoeld om je te helpen een bloederig spoor door Karnaca te laten trekken. Of je kunt er ook voor kiezen om ongezien door de wereld te glippen en genade te tonen.

Dishonored: Death of the Outsider zal op vrijdag 15 september beschikbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Game of the year editie voor Fallout 4

Bethesda heeft Fallout 4: Game of the Year Edition aangekondigd. In deze versie zijn gameplay-updates inclusief de Survival Mode, grafische aanpassingen, de mogelijkheid om alle mods gratis te spelen op pc en consoles en alle officiële add-ons inbegrepen.

Fallout 4: Game of the Year Edition bevat de volledige originele game, samen met de zes uitbreidingen: Nuka-World, Vault-Tec Workshop, Contraptions Workshop, Far Harbor, Wasteland Workshop en Automatron.

De game zal op 26 september beschikbaar zijn voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Fallout 4 GOTY

Italianen maken het meeste roomijs

De Italiaanse economie mag het dan zwaar hebben, de ijsmakers in het land doen het nog goed. Afgelopen jaar produceerden de Italianen 595 miljoen liter "gelato", 19 procent van al het roomijs in de Europese Unie en bijna zes keer zoveel als Nederland, blijkt uit cijfers van Eurostat. Duitsland was tweede met 515 miljoen liter.

De Italiaanse ijsberg is goed voor 6,8 miljard bolletjes roomijs. Die word deels verkocht via een van de ruim 19.000 ijssalons in het Zuid-Europese land. De Italiaanse liefde voor ijs lijkt ook nog niet af te nemen, want het aantal ijssalons in het land neemt nog elk jaar toe. En hoewel de meeste ijssalons kleine familiebedrijfjes zijn, is de hele bedrijfstak goed voor een omzet van 1,4 miljard euro.

Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de gemiddelde Italiaan ruim 100 bolletjes ijs per jaar eet. Met meer dan 60 miljoen Italianen blijft er niet veel Italiaans ijs over om te exporteren. Italië is op de Europese exportranglijst dan ook pas de nummer vijf.

Met hittegolf Lucifer als aanjager zal er de afgelopen tijd weer het nodige ijs doorheen zijn gegaan. Een flink deel daarvan zou wel eens gembersmaak kunnen zijn, de smaak van deze zomer. Klassieke smaken als chocolade blijven echter ook populair.

Italianen maken het meeste roomijs
Italianen maken het meeste roomijs (Foto: ANP)

Cameron woest op Brolin na weigeren Avatar

Toen Josh Brolin bedankte voor een rol in Avatar, viel dat bepaald niet in goede aarde bij James Cameron. Volgens Josh belde de regisseur hem op en schold hem voor van alles uit.

James had Josh gevraagd voor de sequels van de hitfilm uit 2009, waarvan er vier in de maak zijn. "Maar als ik Avatar niet wil doen, dan doe ik Avatar niet", aldus de acteur in Esquire. "En dan belt James Cameron me op en slingert allerlei scheldwoorden naar m'n hoofd. Whatever."

Bang dat hij in de problemen komt door uit de school te klappen over de scheldpartij is Josh niet. " Als James Cameron naar me toe zou komen en zou zeggen: 'Hé man, waarom heb je dat nou gezegd?', dan zou ik hem vertellen: Omdat het is gebeurd."

Cameron woedend op Brolin na weigeren Avatar
Cameron woesst op Brolin na weigeren Avatar (Foto: BuzzE)

Duitsland waarschuwt voor varkenspest

Langs de A6 in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg verschijnen binnenkort waarschuwingsborden tegen de verspreiding van Afrikaanse varkenspest. Ook in andere deelstaten worden voorzorgsmaatregelen genomen tegen een uitbraak van de ziekte, heeft landbouwminister Peter Hauk (CDU) van Baden-Württemberg laten weten.

De besmettelijke ziekte heerst in de Baltische staten en Polen. Tevens zijn er ziektegevallen gemeld in Tsjechië en Roemenië. In Duitsland zijn nog geen meldingen bekend, maar het gedrag van mensen kan wel het risico op een uitbraak vergroten, aldus Hauk. "Onze deskundigen gaan ervan uit dat het reisgedrag van mensen maatgevend is voor verdere verspreiding", zegt hij. Langs de snelwegen worden bij tankstations en pleisterplaatsen veel etensresten weggegooid, die door wilde zwijnen worden opgegeten. Daardoor neemt het gevaar op snelle verspreiding toe.

De dierziekte is voor mensen ongevaarlijk, maar voor varkens en wilde zwijnen dodelijk.

Duitse waarschuwingen tegen varkenspest
Duitse waarschuwingen tegen varkenspest (Foto: ANP)

Politie breidt zorg voor agenten met PTSS uit

De politie gaat meer middelen vrijmaken om agenten met stressstoornissen (PTSS) te helpen. De korpsleiding is onder meer van plan extra mensen neer te zetten op het Meldpunt PTSS van de politie. Ook is het de bedoeling leidinggevenden te trainen, zodat ze vroeg agenten met stressstoornissen kunnen signaleren.

Politiemedewerkers krijgen dagelijks te maken met ernstige incidenten die in sommige gevallen psychisch een diepe wond kunnen slaan en zoveel stress oproepen, dat hun dagelijks leven ernstig wordt verstoord. Sinds 2015 zijn er ruim duizend politiemedewerkers, bij wie PTSS als beroepsgerelateerde ziekte is erkend. Deze mensen hebben zich bij het meldpunt gemeld met een medische indicatie.

Met negenhonderd politiemedewerkers is intussen overeenstemming bereikt over een schadevergoeding. Met honderd is de politie er nog niet uit. Zij houden de werkgever verantwoordelijk voor wat de politie restschade noemt. Het gaat dan om kosten die agenten moeten maken omdat ze door PTSS bepaalde werkzaamheden in de privésfeer niet meer zelf kunnen doen. In 2016 heeft de politie 13,8 miljoen uitgekeerd aan collega's met stressstoornissen.

Politie breidt zorg voor agenten met PTSS uit
Politie breidt zorg voor agenten met PTSS uit (Foto: ANP)

Veel doden door busongeluk China

Bij een zwaar busongeluk in China zijn ten minste 36 mensen omgekomen en nog eens 13 mensen gewond geraakt. De bus met 49 inzittenden reed tegen een muur van een tunnel in de centrale staat Shaanxi, meldt persbureau Xinhua.

Het ongeluk had plaats bij de stad Ankang. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. De bus was op weg naar de stad Luoyang en reed op een snelweg die Peking met het zuiden van China verbindt.

Op foto's is te zien hoe reddingswerkers bij het wrak staan. De voorkant van de bus is totaal verwoest.

De FOK!Voetbalmanager 2017/2018 is begonnen

Welkom bij de FOK! Voetbalmanager seizoen 2017/2018. Vorig seizoen werd er fel gestreden om wie de beste manager was en ook dit seizoen kun je weer laten zien dat jij een beter elftal kunt samenstellen dan de meeste clubcoaches.

Vanaf vrijdag 11 augustus 2017 gaat de eerste speelronde in de Eredivisie 2017/2018 al weer van start. Tot eind augustus is de transfermarkt nog volop in beweging, dan kan er nog van alles gebeuren. Dat belet ons echter niet om alvast van start te gaan: de spelers die zijn vertrokken uit de Eredivisie zullen op inactief worden gezet (een rood kleurtje in Teammanagement) en ook zullen nieuwe spelers toegevoegd worden.

Als je de vertrokken spelers in je team hebt, halen ze geen punten meer maar je team wordt ook niet ongeldig. Je kunt ze gewoon verkopen tegen de waarde die de speler dan heeft, minus enkele transferkosten. Deze bedragen 8%. Tot de eerste ronde vastgezet wordt, op vrijdag 11 augustus 2017 om 18:59 uur, worden geen transferkosten berekend.

Net als de vorige jaren zullen de prijzen van de spelers schommelen afhankelijk van hun prestaties. Net als vorig jaar is het budget 9.000.000 euro en krijg je 6.250 euro per behaald punt.

LET OP! Voor de komende managerronde Speelronde 1/2 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op vrijdag 11 augustus 2017 om 18.59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 20 augustus 23.59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de Voetbalmanager 2017/2018 van FOK!

Voor vragen en opmerkingen kun je ons zo bereiken: stuur een PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2017/2018-topic.
Goede suggesties zijn ook welkom.

Ook Bert van Marwijk is al ernstig hard aan het nadenken over zijn opstelling voor de manager (Pro Shots/Stanley Gontha)
Ook Bert van Marwijk is al ernstig hard aan het nadenken over zijn opstelling voor de manager (Pro Shots/Stanley Gontha)

Asbest vrijgekomen bij brand 't Zand

In het Noord-Hollandse dorp 't Zand (gemeente Schagen) is asbest vrijgekomen bij een grote brand in een garage aan de Irenestraat. Het schadelijke spul is verspreid in een gebied van 80 à 100 meter rond het uitgebrande bedrijf.

De brandstofpompen van het tankstation naast de garage werden preventief gekoeld en zijn buiten schot gebleven, aldus de veiligheidsregio.

Omliggende huizen in de Irenestraat zijn ontruimd en de bewoners zijn opgevangen in een café. Ze krijgen een brief van de veiligheidsregio met nadere informatie over het vrijgekomen asbest. Of ze terug naar huis kunnen of de nacht elders moeten doorbrengen is nog niet duidelijk. Dat hangt er bijvoorbeeld van af of ze hun huis in kunnen zonder door het asbest te lopen, zegt een woordvoerster van de veiligheidsregio.

De vier appartementen boven de garage zijn verloren gegaan. De woning erachter heeft rook-, roet- en waterschade. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Asbest vrijgekomen bij brand 't Zand
Asbest vrijgekomen bij brand 't Zand (Foto: ANP)

'China moet N-Korea verdedigen bij aanval VS'

Als de Verenigde Staten besluiten om Noord-Korea aan te vallen, moet China zijn buurland verdedigen. En het land moet neutraal blijven mocht Noord-Korea de eerste slag toedienen, schrijft de Chinese staatskrant Global Times.

De goed gelezen krant pleit voor behoud van de status quo op het Koreaanse schiereiland. Want in Korea komen de strategische belangen van alle partijen samen. En niemand zou moeten proberen om de regio te domineren.

Volgens het redactioneel commentaar moet China met een stevige tegenreactie komen als Chinese belangen in het geding komen. Als de VS en Zuid-Korea besluiten om het regime in Pyongyang omver te werpen, zal China proberen dat te voorkomen, aldus de krant.

China is de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea en sinds de spanningen zijn opgelopen, roept het land op om de kalmte te bewaren. Het land stemde onlangs wel in met nieuwe sancties tegen Noord-Korea.

'China moet N-Korea verdedigen bij aanval VS'
'China moet N-Korea verdedigen bij aanval VS' (Foto: ANP)

WK atletiek: Dag 8 - Schippers gaat voor goud

Het is de op twee na laatste dag van het WK en eindelijk hebben we weer een ochtendsessie. Hartstikke leuk natuurlijk, kunnen we tenminste nog meer uren weggooien aan het kijken van series en kwalificaties, feest! De tienkamp begint vandaag, alleen maar meer reden voor feest, en het is de dag met de grootste kans op Nederlands goud.

Nederlanders
Vandaag begint de tienkamp, het toneel van de échte atleten. Eelco Sintnicolaas vertegenwoordigt Nederland al jaren en doet dat ook nu weer, vergezeld door Pieter Braun. Voor Sintnicolaas zou een medaille een verrassing zijn, maar onmogelijk is niks. In Braun's geval mogen we bij een medaille gerust van een regelrechte sensatie spreken. 

Nadine Visser, Eefje Boons en Sharona Bakker komen aan de start van de series op de 100 meter horden. De top-4 van elke serie gaat door, net als de vier snelste verliezers. Als we naar de indeling van de series kijken blijkt dat dat voor Visser verre van een onoverkomelijke horde moet zijn, Bakker zou het ook moeten kunnen halen en voor Boons zou het een zeer knappe verrassing zijn.

Sanne Verstegen komt in de halve finales van de 800 meter in actie en moet daar bij de beste twee eindigen. Een zeer moeilijke opgave, want door de aanwezigheid van Caster Semenya is plek één al bijna vergeven en de concurrentie daarachter is zeer zwaar. Een van de twee tijdsnelsten zijn mag ook, maar de finale bereiken zou een waar kunststuk zijn voor de Nederlandse.

Richard Douma werd in de series van de 1500 meter uitgeschakeld na een val in de laatste meters...tot het protest van de Nederlandse bond enigszins verrassend geaccepteerd werd - het leek immers vooral Douma's eigen schuld te zijn. Een plek in de top-5 is vandaag nodig om de finale te bereiken en dat zou gerust een stunt genoemd mogen worden. Ook de twee tijdsnelsten gaan door.

Na een uitstekende zevenkamp hoopt Visser ook op de horden indruk te maken (Pro Shots/Action Images)
Na een uitstekende zevenkamp hoopt Visser ook op de horden indruk te maken (Pro Shots/Action Images)

Het programma van vandaag

Tijd (NL) Onderdeel Ronde Nederlander(s)
11:00 Tienkamp 100m Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
11:10 Discuswerpen vrouwen Kwalificatie, groep A -
11:45 100m horden vrouwen Series Nadine Visser
Eefje Boons
Sharona Bakker
12:05 Tienkamp Verspringen Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
12:15 Hoogspringen mannen Kwalificatie -
12:35 Discuswerpen vrouwen Kwalificatie, groep B -
13:55 Tienkamp Kogelstoten Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
       
18:00 Tienkamp Hoogspringen Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
20:05 100m horden vrouwen Halve finales ?
20:10 Verspringen vrouwen Finale -
20:35 800m vrouwen Halve finales Sanne Verstegen
21:10 1500m mannen Halve finales Richard Douma
21:30 Kogelslingeren mannen Finale -
21:45 Tienkamp 400m Eelco Sintnicolaas
Pieter Braun
22:25 3000m steeplechase vrouwen Finale -
22:50 200m vrouwen Finale ?

Finale 27: Tienkamp mannen
De tienkamp is altijd een lastig onderdeel om te voorspellen, er kan immers veel fout gaan. Een van de beste sporters ooit, de Amerikaan Ashton Eaton, is de tweevoudig regerend wereld- en olympisch kampioen, maar is inmiddels gestopt, dus de wereldrecordhouder krijgt morgen een opvolger. De Fransman Kevin Mayer lijkt de voornaamste kandidaat: hij is nog jong en won vorig jaar olympisch zilver, terwijl hij dit jaar grote indruk maakte op het EK indoor. In de buitenlucht hebben we hem nog nauwelijks gezien, maar als hij in vorm is is Mayer de te kloppen man.

Drie man lijken de belangrijkste uitdagers te zijn: de Amerikaan Trey Hardee, Damian Warner uit Canada en de Duitser Rico Freimuth. Warner won de grote meerkamp in Götzis, Freimuth zette in Ratingen 's werelds beste jaarprestatie neer en Hardee was op het WK van 2011 de laatste die Eaton wist te verslaan. De excentrieke Rus Ilya Shkurenyov is ook weer van de partij en Lindon Victor uit Grenada is in topvorm, terwijl Eelco Sintnicolaas namens Nederland wederom tot de outsiders behoort.

Finale 28: Verspringen vrouwen
Dit gaat normaal gesproken over drie dames: Tianna Bartoletta en Brittney Reese namens de VS tegen de Servische Ivana Spanovic. Reese was jarenlang onklopbaar op de grote toernooien, tot het op het WK 2015 in de kwalificaties helemaal verkeerd ging. Bartoletta nam het stokje over en is regerend wereld- en olympisch kampioene, terwijl Spanovic er altijd staat als het moet. Ze heeft een blessure achter de rug, maar als ze fit is kan dit een geweldige driestrijd worden en wie we dan het voordeel moeten geven...geen idee.

Uitdaagsters zijn er natuurlijk altijd, hoewel een andere dame dan bovenstaande drie een verrassing zou zijn. We komen dan uit bij de Nigeriaanse Blessing Okagbare, de Russische Darya Klishina of de Australische Brooke Stratton, die al over de 7 meter gesprongen hebben, maar dat was wel een tijd geleden. De Britse Lorraine Ugen en de Duitse meerkampster Claudia Salman-Rath kwamen er bij in de buurt, terwijl Chantel Malone namens de Britse Maagdeneilanden voor een megastunt hoopt te zorgen.

Ivana Spanovic hoopt de Amerikaanse dames eindelijk te kunnen verslaan op een groot toernooi (Pro Shots/Action Images)
Ivana Spanovic hoopt de Amerikaanse dames eindelijk te kunnen verslaan op een groot toernooi (Pro Shots/Action Images)

Finale 29: Kogelslingeren mannen
Hier kunnen we vrij simpel over zijn: een gouden medaille voor iemand die geen Pawel Fajdek heet zou een sensatie zijn. De Pool domineert al drie jaar met ijzeren vuist - ook doordat er nauwelijks sterke concurrentie is - en alleen vorig jaar op de Spelen ging het niet zo best was: hij kwalificeerde zich niet eens voor de finale. Dat neemt niet weg dat Fajdek de absolute topfavoriet is. Olympisch kampioen Dilshod Nazarov, ongeveer de enige sporter op wereldniveau uit Tadjikistan, is nog niet best in vorm dit jaar, maar kan pieken op het juiste moment.

Naast Fajdek lijkt vooral landgenoot Wojciech Nowicki een goede kans op eremetaal te maken, zoals het brons wat hij op het vorige WK en de vorige Spelen pakte. Verder hebben we onder meer nog de Franse dopingzondaar Quentin Bigot, het Hongaarse toptalent Bence Halasz en de Rus Valeriy Pronkin die om de medailles hopen te strijden.

Finale 30: 3000m steeplechase vrouwen
Normaal gesproken gaat het hier over Kenia, al dan niet met een Bahreins vlaggetje in het geval van olympisch kampioene en wereldrecordhoudster Ruth Jebet. Dit seizoen is ze relatief gezien nog niet geweldig, dus de Keniaanse dames die ook daadwerkelijk een Keniaanse vlag op hun kleding hebben mogen hopen op goud. Het gaat dan om de tiener Celliphine Chespol, Beatrice Chepkoech en titelverdedigster Hyvin Kiyeng. Verder hebben we nog Emma Coburn uit de VS, maar eerlijk is eerlijk: iemand anders die op het podium komt zou een flinke verrassing zijn.

Kan Schippers haar wereldtitel verdedigen? De finale van 2015 is op 5:50 in dit filmpje te zien (Bron: YouTube)

Finale 31: 200m vrouwen
Hier kunnen we vrij duidelijk over zijn: er is maar één topfavoriete voor het goud en dat is regerend wereldkampioene Dafne Schippers. Zonder olympisch kampioene Elaine Thompson en zonder de Amerikaanse dames Allyson Felix en Tori Bowie lijkt de weg vrij voor de Nederlandse, die in de halve finales een erg matige tijd liet noteren, maar wel heel simpel liep. De enige die haar zou kunnen bedreigen lijkt Shaunae Miller-Uibo, maar het is maar de vraag of de slopende 400 meter er niet heel hard ingehakt heeft, fysiek en mentaal.

De Amerikaanse Deajah Stevens kan een gooi doen naar het brons, of misschien zelfs zilver als Miller-Uibo niet goed genoeg is. Dina Asher-Smith moet dat op papier kunnen en de Britten zullen het zeker hopen, maar ze lijkt toch net niet helemaal fit te zijn. Dan is er nog de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, vierde op de Spelen en in de vorm van haar leven, maar om Schippers te bedreigen zal ze toch uit nog een heel ander vaatje moeten tappen.

Zwaargewonde man in auto gevonden

In Breda is een man door vermoedelijk een misdrijf zwaargewond geraakt. De politie trof hem aan in een auto in de Isenburgstraat en doet onderzoek.

Getuigen zagen twee daders wegrijden. De melding kwam rond 23.10 uur binnen. Niet veel later botsten twee auto's op elkaar op de Academiesingel in de Brabantse stad, waarbij inzittenden van één auto op de vlucht sloegen. Bij het ongeluk raakte verder niemand gewond. De politie onderzoekt of de twee zaken met elkaar verband houden.

Trump dankt Moskou voor uitzetting diplomaten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Moskou bedankt voor de aangekondigde uitzetting van honderden Amerikaanse diplomaten uit Rusland. "Ik ben erg blij dat we nu een kleinere loonlijst hebben", zei Trump in Bedminster (New Jersey) tegen journalisten. Het was niet meteen duidelijk of Trump het serieus meende of niet.

Zonder de Russische president Vladimir Poetin bij naam te noemen, zei Trump dat hij hem wilde bedanken. Voor de diplomaten is er volgens hem ook geen echte reden om terug te keren naar Rusland. "We zullen een hoop geld besparen", aldus Trump.

De Russische strafmaatregelen hebben de crisis in de betrekkingen met Washington onlangs verdiept. Poetin, die reageerde op nieuwe sancties die door het Amerikaanse Congres werden opgelegd, gaf op 30 juli opdracht het ambassadepersoneel te verminderen met 755 van de 1200 medewerkers. Veel van de getroffen personen zullen waarschijnlijk lokale Russische medewerkers zijn.

Trump dankt Moskou voor uitzetting diplomaten
Trump dankt Moskou voor uitzetting diplomaten (Foto: ANP)

Trostomaat meest geteelde groente onder glas

De trostomaat is de meest geteelde groente in de Nederlandse glastuinbouw. Dat blijkt uit nieuwe cijfers en de landbouwtelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De trostomaat houdt andere tomatensoorten en paprika's en komkommers op gepaste afstand in het lijstje van het statistiekbureau.

De groenteteelt onder glas in Nederland is volgens het CBS goed voor een oppervlakte van circa 4400 hectare. Circa een vijfde van daarvan wordt gebruikt voor de teelt van trostomaten. De rode paprika en de komkommer volgen met respectievelijk 714 en 570 hectare glas.

De glastuinbouw produceerde vorig jaar circa 75 procent van alle groenten in Nederland, terwijl de kassen in totaal goed waren voor 5 procent van het totale teeltoppervlakte. In totaal werd in 2016 circa 1,7 miljard kilo groenten geoogst. Ten opzichte van tien jaar eerder was er volgens het CBS sprake van een stijging met 12 procent.

In Nederland telen circa 1250 bedrijven groenten onder glas. Dat betekent dat circa een op de drie glastuinbouwbedrijven groente verbouwt. In de overige kassen worden voornamelijk bloemen, planten, boomkwekersproducten en fruit gekweekt. Het CBS schaart aardbeien overigens onder groenteglastuinbouw. Met 240 bedrijven telde de teelt van aardbeien de meeste ondernemingen.

In de gemeente Westland wordt het grootste areaal cultuurgrond gebruikt voor de teelt van groenten onder glas, namelijk 37 procent. Daarna volgen Lansingerland (21 procent) en Hendrik-Ido-Ambacht (16 procent).

Trostomaat meest geteelde groente onder glas
Trostomaat meest geteelde groente onder glas (Foto: ANP)

Man pakt autosleutel alcomobilist af

Een alerte automobilist heeft een overduidelijk dronken rijder weten te stoppen door bij een stoplicht in Eibergen de autosleutel uit het contact te trekken. De zwaar beschonken man slingerde zo erg dat hij de hele breedte van de N18 tussen Haaksbergen en Eibergen nodig had.

De politie kwam erbij en liet bij de man een bloedtest afnemen, omdat het hem niet lukte om een blaastest te doen. Daarna werd zijn rijbewijs ingenomen. Dit alles speelde zich donderdagmiddag af.

In de avond kreeg de politie Berkelland van collega's uit Enschede een melding dat dezelfde man opnieuw was gaan rijden. Hij werd voor de tweede keer aangehouden voor rijden onder invloed en nu ook voor rijden terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.

Dronken rijder gestopt door afpakken sleutel
Man pakt autosleutel alcomobilist af (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: tweedeling

Als de eerste week van augustus heet is,
peinst dat de winter lang en wit is.

Hallo!
Gisteren en de afgelopen nacht was het wisselvallig met hier en daar regen. Vandaag wordt het in grote delen van het land een droge dag met af en toe zon. Heb je de pech om in het oosten te wonen (zoals uw weerman) dan overheerst de bewolking waaruit ook af en toe regen kan vallen. De temperatuur loopt op tot een legendarische 20 graden.

Morgen regent het ook. De dagen daarna worden mooi, maar zoals het er nu uitziet begint dinsdag de herfst weer..

Ik wens je een fijne dag en alvast een fijn weekend!

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:18
Zon onder: 21:13
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

3114 v. Chr Deze dag is het aftelpunt van de Mayakalender (13.0.0.0.0 4 Ahau 8 Cumku).
1934 Op het eiland Alcatraz wordt een gevangenis geopend.
1953 De eerste paal wordt geslagen voor een gemeentelijke was-, bad- en zweminrichting aan het Marnixplein in Amsterdam.
1962 Lancering van de Vostok 3 met aan boord Andrian Nikolajev. Een dag later volgt de Vostok 4 met aan boord Pavlo Popovytsj voor een gezamenlijke vlucht met Vostok 3.
1965 Begin van de rassenrellen in Watts, een wijk van Los Angeles.
1979 Na het doorbreken van een dam bij Morvi in het westen van India sterven minstens 20.000 mensen door de overstromingen als gevolg van de stortvloed van water.
2006 Het laatste patent op het Graphics Interchange Format verloopt. Vanaf deze dag is het GIF-format rechtenvrij te implementeren.

druppels op een blad (Foto: Disbatch)
Druppels op een blad (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Duizenden teleurgesteld met nieuwe Valve-game Artifact

Duizenden mensen zijn teleurgesteld met Artifact, het nieuwe Dota-kaartspel dat aangekongigd is door Valve. Valve heeft deze game getoond tijdens The International 2017, één van de grootste eSport-toernooien. 

The International 2017 leek voor fans het perfecte moment om een nieuwe game aan te kondigen, gezien dat Valve vaker nieuwe dingen aankondigt tijdens dit evenement. Artifact voldeed in ieder geval niet aan de verwachtingen van het publiek en lieten dat duidelijk merken, iets dat je in de onderstaande video kunt horen.

Murphy wint openingsrit Colorado Classic

John Murphy heeft de openingsrit van de Colorado Classic gewonnen. De Amerikaan van Holowesko-Citadel was na 150 kilometer de snelste in de massasprint voor zijn landgenoten Travis McCabe en Logan Owen.

Zes renners kozen voor de aanval met daarbij Jean Bosco Nsengimana van de Rwandese selectie. Het zestal zou vier minuten krijgen van het peloton, maar op twintig kilometer van de streep werden de vroege vluchters gepakt door het peloton.

In de finale kozen Manuel Senni, Simone Petilli en Ivan Santaromita voor de aanval. De drie Italianen zouden een maximale voorsprong van twintig seconden pakken, maar werden in de slotkilometer gepakt, waarna Murphy over de snelste was in de massasprint.

'2016 streeft 2015 voorbij als warmste jaar'

Het jaar 2016 heeft 2015 voorbijgestreefd als warmste jaar ooit. Oorzaak is de opwarming van de aarde, terwijl broeikasgassen nieuwe hoogten hebben bereikt, blijkt uit een rapport van de Amerikaanse regering.

Het rapport van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een agentschap van de federale overheid, noemt ook de sterke El Nino-cyclus als een belangrijke factor achter het nieuwe recordjaar van wereldwijde opwarming, sinds de metingen 137 jaar geleden begonnen. Dit verschijnsel zorgt voor opwarming van het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Dit heeft effecten voor het weer in grote delen van de wereld.

'2016 streeft 2015 voorbij als warmste jaar'
'2016 streeft 2015 voorbij als warmste jaar' (Foto: ANP)

Haase stunt tegen Dimitrov in Montreal

Tennisser Robin Haase heeft tijdens het masterstoernooi in Montreal voor een grote stunt gezorgd door in de achtste finale Grigor Dimitrov te verslaan. De Nederlander (ATP-52) zegevierde op het Canadese hardcourt met 7-6 (3), 4-6 en 6-1 tegen de nummer elf van de wereld.

In de eerste set ging het op service, maar Haase had het in zijn games makkelijker dan Dimitrov die zelfs enkele breakkansen weg moest werken. In de tiebreak, normaal het zwakke punt van Haase, sloeg de Nederlander ditmaal toe. In de tweede set was Dimitrov beter en gaf Haase, mede door dubbele fouten op beslissende momenten, twee games weg.

In set drie was de Nederlander goed bij de les en was zijn spelniveau veel beter dan dat van Dimitrov. Hij maakte de wedstrijd na een lovegame eenvoudig met 6-1 uit.

De volgende tegenstander van Haase is Diego Schwartzman. De Argentijn (ATP-36) was met 0-6, 7-5 en 7-5 te sterk voor de Amerikaan Jared Donaldson (ATP-66). In totaal speelden Haase en Schwartzman viermaal tegen elkaar. De laatste keer was in april op het gravel van Budapest toen Haase, net als de drie voorgaande ontmoetingen, won.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.