FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 29 juli 2017

Goud en zilver Nederlandse jiujitsuka's op Wereldspelen

De Nederlandse jiujitsuka's hebben op de Wereldspelen een prima dag achter de rug: goud en zilver kon toegevoegd worden aan het Nederlandse totaal in Wroclaw.

Goud was er voor de 21-jarige Boy Vogelzang in de klasse tot 69 kilogram. De Sloveen Tim Toplak moest er in de halve eindstrijd aan geloven, waarna Vogelzang in de finale te sterk was voor de ervaren Rus Pavel Korzavykh. 

Bij de duo's kwam Nederland in actie met Ruben Assmann en Marnix Bunnik. Italië en Montenegro werden in de groep verslagen, België dolf in de halve finales het onderspit, maar in de finale was Oostenrijk te sterk. 

Melvin Schol kwam in de klasse tot 94 kilogram niet tot de medailles, maar samen met onder meer Vogelzang en Aafke van Leeuwen - die vrijdag brons won - schopte hij het wel tot de strijd om brons in de gemengde landenwedstrijd. Daarin verloor Nederland met 4-3 van Polen. 

Nederlandse touwtrekhegemonie doorbroken op Wereldspelen

Op de Wereldspelen in Wroclaw hebben de Nederlandse touwtrekkers geen goud gewonnen in de klasse tot 700 kilogram, de zwaarste gewichtsklasse. Dat is vrij bijzonder, want in 2013, 2009, 2005 en 2001 ging het goud telkens wel naar de zware Nederlandse touwtrekkers.

België, Zweden en Duitsland werden in de groepsfase verslagen, de Britten konden Nederland op een gelijkspel houden. In de laatste groepswedstrijd stond Zwitserland aan de andere kant van het touw en dat was alvast een voorproefje op de te verwachten finale, met de Zwitsers als winnaar. 

In de halve finale werden de Britten aan de kant getrokken, waarna Zwitserland wederom stond te wachten in de finale in Polen. Ook dit keer waren de trekkers uit de Alpen echter te sterk en dus moest Nederland na twintig jaar genoegen nemen met minder dan goud: zilver.

Ook de Nederlandse dames verschenen aan het touw, maar zij hadden minder succes. In de halve finales was China duidelijk te sterk, waarna Zuid-Afrika in de strijd om brons verrassend won van Nederland.

 

Touwtrekkers -700kg tonen trots hun zilveren medaille. #TheWorldGamesNL #twg2017 #theworldgames #touwtrekken #tugofwar 📷 @carelwielinga

Een bericht gedeeld door The World Games NL (@theworldgamesnl) op29 Jul 2017 om 9:11 PDT

Di Grassi wint voorlaatste race Formule E-seizoen, titel wordt in laatste race vergeven

Lucas di Grassi heeft de voorlaatste race van het Formule E-seizoen gewonnen. De Braziliaan reed vrijwel de gehele race op kop in de straten van Montreal, waar zondag de laatste race gereden wordt. 

De strijd waar vooral naar gekeken werd was die tussen Di Grassi en Sebastien Buemi. De Zwitser begon als kampioenschapsleider, maar met een kleine voorsprong op Di Grassi. Het was echter de Braziliaan die vanaf poleposition startte, terwijl Buemi na een forse crash in de vrije training een stuk verder naar achteren stond.

Bij de start nam Di Grassi gelijk de leiding, gevolgd door Stephane Sarrazin, Felix Rosenqvist en Jean-Eric Vergne. Buemi kende een moeizame start, maar na een handvol ronden begon hij het tempo te vinden, waardoor hij na acht ronden de dertiende plek in beslag nam, voor Robin Frijns. 

Na zestien van de 35 ronden parkeerde Nick Heidfeld zijn Mahindra in de muur na een akkefietje met Loïc Duval, wat voor een safety car-situatie zorgde. Daarin kwam vrijwel iedereen naar binnen voor de autowissel, wat tussen Buemi en Di Grassi's teamgenoot Daniel Abt voor een opstootje zorgde: Buemi leek de Duitser een brake test te geven, met boze berichten op de radio over en weer tot gevolg.

Tien ronden voor het einde bracht José Maria Lopez weer wat spanning terug in de race: de Argentijn kwakte zijn DS Virgin stevig de muur in, waardoor de safety car de baan op kwam. Di Grassi zag zijn voorsprong verdwijnen, Vergne en Sarrazin sloten aan. Op plek vijf lag Nicolas Prost, met achter hem teamgenoot Buemi - dat Prost zijn Zwitserse teamgenoot voorbij zou laten viel met het oog op de titelstrijd wel te verwachten.

Bij de herstart verremde Prost zich, een weinig subtiele actie om Buemi er 'gratis' voorbij te laten. Ondertussen reed Rosenqvist tegen de muur aan, waardoor hij terug begon te vallen, met als resultaat dat Buemi naar plek vier oprukte. Daar hield hij zich even gedeisd, tot hij in de laatste ronde de aanval op Sarrazin volle bak opende. Dat eindigde bijna in de muur, maar Buemi hield zijn auto op de baan - weliswaar achter Sarrazin - en eindigde als vierde. 

De winst was voor Di Grassi, die daarmee in de voorlaatste race van het kampioenschap voor het eerst de leiding in de titelstrijd pakte. Zondag wordt het kampioenschap beslist en dat zal een spannende strijd worden. Buemi heeft zich in elk geval niet geliefd gemaakt: na de finish kwam hij Felix da Costa de huid vol schelden, alvorens zich te bedenken dat hij diens teamgenoot Frijns bedoelde. Abt kreeg niet veel later ook nog de volle laag.

Duitsland-Denemarken afgelast na wateroverlast

Door hevige regenval is vanavond de kwartfinale Duitsland-Denemarken op het EK Vrouwenvoetbal afgelast. De wedstrijd zou vanavond om 20.45u gespeeld worden in Sparta-stadion Het Kasteel, maar kort voor de wedstrijd gingen de hemelsluizen open waardoor het veld onbespeelbaar werd.

Hoewel nog geprobeerd werd het water met bezems van de tijdelijke grasmat af te schuiven mocht dit helaas niet baten. Naast het veld stonden ook de dugouts vol water. Na verschillende malen uitstel kwam hiervan toch afstel: kort voor 22u werd in het stadion omgeroepen dat de wedstrijd niet door zou gaan. De kwartfinale zal nu morgen om 12.00u gespeeld worden.

Doden bij zelfmoordaanslag in Nigeria

Zeker veertien mensen zijn om het leven gekomen door een zelfmoordaanslag in het noordoosten van Nigeria. De aanslagpleger blies zich op in een pand waar teruggekeerde vluchtelingen waren ondergebracht, zeiden de autoriteiten zaterdag.

Door de aanslag in de plaats Dikwa raakten in de nacht van vrijdag op zaterdag ook zeker 24 mensen gewond. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar terreurorganisatie Boko Haram voert vaker dergelijke aanvallen uit. Sinds begin juni zijn zeker 113 mensen omgekomen bij geweld van opstandelingen in het noordoosten van het land.

Vermeende aanhangers van Boko Haram kidnapten onlangs ook al een team dat zocht naar olie. Een reddingsoperatie liep uit op een bloedbad: tientallen mensen kwamen om het leven, onder wie meerdere van de gekidnapte geologen. De kidnappers publiceerden zaterdag een video met drie leden van het team. De Universiteit van Maiduguri bevestigde dat het gaat om de verdwenen medewerkers.

Doden bij zelfmoordaanslag in Nigeria
Doden bij zelfmoordaanslag in Nigeria (Foto: ANP)

Turkse vrouwen betogen voor 'kledingrechten'

Honderden Turkse vrouwen zijn zaterdag de straat opgegaan in Istanbul om te betogen voor het recht om zelf hun kleding te kiezen. Ze zeggen steeds vaker geconfronteerd te worden met verbaal en fysiek geweld vanwege hun kledingkeuze, die in de ogen van sommige mannen niet conservatief genoeg is.

De protestmars begon aan de Aziatische kant van de stad. Vrouwen scandeerden slogans als "we zullen niet gehoorzamen, tot zwijgen worden gebracht of bang zijn". Een aantal deelneemsters had korte spijkerbroekjes meegenomen om te laten zien wat voor kleding sommige mannen onacceptabel zeggen te vinden. Andere vrouwen betoogden voor het recht om uit vrije wil hoofddoekjes te dragen.

Meerdere vrouwen zijn de afgelopen maanden in de stad belaagd vanwege hun kledingkeuze. Zo verschenen eerder videobeelden van een meisje dat in een bus door een man werd geslagen terwijl de bestuurder toekeek. Dat gebeurde omdat het slachtoffer een korte broek droeg tijdens de Ramadan. "Schaam je je niet om je zo te kleden tijdens de Ramadan", vroeg de aanvaller aan de jonge vrouw.

Turkse vrouwen betogen voor 'kledingrechten'
Turkse vrouwen betogen voor 'kledingrechten' (Foto: ANP)

Kroatische waterpoloŰrs pakken wereldtitel

Voor de tweede maal in de geschiedenis hebben de Kroatische waterpoloërs de wereldtitel veroverd. In de finale werd gastland Hongarije vanavond met 8-6 verslagen.

De Hongaren begonnen nerveus aan de wedstrijd en uit zeven doelpogingen schoten ze nul keer raak. Kroatië was wel op dreef en liep uit naar 4-0. In de volgende twee kwarten kwamen de Hongaren, die weigerden op te geven, echter langszij.

Hongarije verslapte toen even waardoor de Kroaten door twee treffers van Garcia op 6-4 kwamen. In de slotfase werd het 7-4, maar daarna werd het toch weer spannend na twee treffers van Vamos en een aantal prachtige reddingen van Nagy. Sukro zorgde echter met zijn derde goal van de avond voor de beslissing.

Twee jaar geleden verloor Kroatië de WK-finale en ook de olympische finale van 2016 van Servië. De  Kroatische mannen namen dit WK revanche door de Serviërs in de halve finales met 12-11 te verslaan.

Wright in knotsgekke partij naar finale World Matchplay

Peter Wright staat voor het eerst in zijn carrière in de finale van de World Matchpool. In een knotsgekke wedstrijd wist hij met 17-15 van Daryl Gurney te winnen. In de finale treft hij Phil Taylor of Adrian Lewis.

De start van Wright was moeizaam. Hij kon de dubbels niet vinden. Gurney speelde ook niet goed, maar stond wel 4-1 voor bij de eerste break. Wright kwam herboren terug en kwam op gelijke hoogte. Hij liep vervolgens uit naar 8-4, waarna Gurney er 8-5 van kon maken. Een mooie 108-finish van Wright bracht hem weer op een voorsprong van vier legs.

Het werd 10-6 en 11-7, waarna Gurney een break kon goedmaken. Het werd 13-11, waarna Snakebite via tops een nieuwe break kan plaatsen. De break hield niet stand, want met een 118-finish wist Gurney er 14-12 van te maken. Wright brak echter opnieuw door 100 via een wonderbaarlijke 5, T19 en D19 uit te gooien. Gurney gaf niet op en maakte de break direct weer ongedaan (15-13).

Gurney kan zijn begonnen leg wel houden en komt op één leg verschil. Vanaf 72 kwam Wright echter op matchpoint. Gurney kwam terug tot 16-15 en kreeg vanaf 123 de kans op een verlenging eruit te slepen. Hij faalde op bullseye, waarna Wright de partij met een 96-finish in het slot gooide. 

Het was geen hoogstaande finale. Spannend was het wel. De gemiddelden van beide spelers lag rond de 94 en het checkoutpercentage rond de 30 procent.

Fans vallen flauw, Boef breekt optreden af

Rapper Boef heeft zijn concert tijdens het Sfinks festival in het Belgische Boechout voortijdig gestaakt toen de tent waarin hij optrad overvol raakte.

Kinderen en pubers die vooraan stonden vielen flauw. De rapper riep het publiek op om ruimte te maken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Uiteindelijk werd het concert na een half uur gestopt, meldt Het Nieuwsblad.

De organisatie verklaarde overvallen te zijn door de gebeurtenissen. "We wisten natuurlijk dat Boef een jonger publiek zou aantrekken", zegt organisator Patrick De Groote. "Maar dat zulke jonge kinderen voor het podium zouden staan, was een verrassing. We hebben altijd al veel kinderen te gast gehad op het festival", aldus organisator Patrick de Groote.

Boef heeft zijn optreden op het festival niet meer hervat. Tien minuten na het voortijdig stoppen van het concert had de rapper het terrein verlaten.

Fans vallen flauw, Boef breekt optreden af
Fans vallen flauw, Boef breekt optreden af (Foto: BuzzE)

Kanopolosters uitgeschakeld op Wereldspelen

De Nederlandse kanopolosters hebben de verwachtingen op de Wereldspelen in Wroclaw niet waar kunnen maken. De ploeg, vorig jaar vierde op het WK, kwam in de groep van zes landen niet bij de beste vier. Dat was nodig voor een plek in de halve finales.

Na de drie nederlagen van vrijdag, tegen de top-3 van de wereld, stonden zaterdag drie op papier makkelijker wedstrijden gepland. Nederland begon dan ook scherp en Canada werd met 7-0 opzij geschoven. Tegen Italië ging het echter fout: achterstanden van 1-3 en 2-4 konden niet goedgemaakt worden en Nederland verloor met 3-4, waarna een 6-4 zege op Polen de boel niet meer kon redden. Oranje speelt zondag nog wel om de vijfde plek tegen Canada.

Nederland - Canada vanaf ongeveer 35:00 minuten, toch nog één ruime zege voor Nederland (Bron: YouTube)

Dumoulin kijkt tevreden terug op Clasica San Sebastian

Tom Dumoulin werd zaterdag vierde in de Clasica San Sebastian, die werd gewonnen door de Pool Michal Kwiatkowski van Sky. 

"Ik kende de afdaling in de finale niet en maakte wat foutjes, waardoor ik harder moest werken in de achtervolging op de leiders", aldus de renner van Sunweb tegenover de Telegraaf.

"Ik slaagde er desondanks in om de aansluiting te maken, maar in de laatste meters had ik niet meer de benen om te sprinten."

Toch kijkt Dumoulin tevreden terug op wedstrijd, nadat het Nederlands kampioenschap één maand geleden zijn laatste wedstrijd was. "We hebben het vandaag als team heel goed gedaan. Alles ging volgens plan. De ploeg beschermde Warren Barguil en mij tot de laatste klim en maakte bovendien alle aanvallen onschadelijk. Tactisch gezien deden we het perfect en dus kunnen we tevreden zijn."

Extra korting voor treinreis buiten spits

Treinreizigers die het drukste moment van de ochtendspits mijden, kunnen extra korting krijgen van de Nederlandse Spoorwegen. NS houdt in september, oktober en november een proef waarbij ongeveer 21.000 reizigers met een Altijd Voordeel-abonnement ook aan de randen van de spits (07.30 tot 08.30 uur) met 40 procent korting op pad kunnen.

Met deze extra korting probeert NS meer mensen te verleiden zoveel mogelijk buiten het drukste moment van de spits te reizen wanneer veel treinen overvol zijn. Roger van Boxtel, president-directeur NS: "Hiermee wordt het voor reizigers interessant om een trein eerder of later te nemen en de drukke hyperspits te mijden." Hij stelt: "We willen weten of, naast de aanschaf van extra treinen, andere tarieven iets kunnen doen tegen de drukke spits. Daarom kiezen we ervoor om te onderzoeken of extra kortingstarieven werken."

Een korting van 40 procent geeft de NS nu alleen aan mensen die reizen in de zogeheten daluren: voor 06.30 uur en na 09.00 uur. Tijdens de test wordt extra voordeel gegeven aan houders van het Altijd Voordeel-abonnement die aan de randen van de ochtendspits op pad gaan, dat is tussen 06.30 en 7.30 uur en van 08.30 tot 09.00 uur.

Extra korting voor treinreis buiten spits
Extra korting voor treinreis buiten spits (Foto: ANP)

Aanhouding om dode in vakantiewoning

Een Pool is zaterdag aangehouden in Hoge Hexel (gemeente Wierden). Hij is mogelijk betrokken bij de dood van een man die zaterdagmiddag werd gevonden in een vakantiewoning op de Haarboersweg in die plaats.

De politie ging naar het huis omdat er een melding was binnengekomen van een incident bij een vakantiepark aan die weg. Agenten vonden de inmiddels overleden man; De man uit Polen was ook in het huisje.

Aanhouding om dode in vakantiewoning
Aanhouding om dode in vakantiewoning (Foto: ANP)

'Langste hangbrug ter wereld' geopend

Een bijna vijfhonderd meter lange hangbrug is in gebruik genomen in Zwitserland. Wandelaars kunnen via de Europabrücke (Europa Brug) bij de plaats Zermatt een ravijn oversteken, berichtte de BBC zaterdag.

Het gaat volgens de plaatselijke VVV om de langste hangbrug voor voetgangers ter wereld. De 494 meter lange verbinding is voorzien van een speciaal systeem dat moet voorkomen dat de brug heen en weer gaat schudden.

Hoewel het zou gaan om de langste hangbrug ter wereld, is het niet de hoogste. Zo hangt een 405 meter lange brug in het Oostenrijkse Reutte zo'n 110 meter hoger boven de grond.

'Langste hangbrug ter wereld' geopend
'Langste hangbrug ter wereld' geopend (Foto: ANP)

Gridstraf en strafpunt voor Kvyat

Daniil Kvyat met op zijn tellen gaan passen. De coureur van Toro Rosso heeft voor de Grand Prix van Hongarije een gridstraf van drie posities en een strafpunt op zijn licentie gekregen voor het ophouden van Lance Stroll in de kwalificatie. De Rus heeft nu in totaal tien strafpunten verzameld en is hierdoor dichtbij een race schorsing.

Het incident tussen Kvyat en Stroll gebeurde aan het eind van de eerste kwalificatie toen Kvyat met een in-lap bezig was en volgens de stewards dit onnodig langzaam deed en op de racelijn reed. Stroll was bezig met het zetten van een snelle tijd en werd hierdoor opgehouden.

Het betekent dat Kvyat morgen als zestiende moet starten, maar tegelijkertijd niet moet proberen om de verloren posities direct goed te willen maken. Mocht hij namelijk nieuwe strafpunten oplopen dan moet de Rus een wedstrijd toekijken, omdat dit de straf is als binnen een jaar twaalf punten op de licentie verzameld worden. De eerste twee punten voor Kvyat vervallen pas op 23 oktober.

Nederlandse gemengde estafetteploeg zwemt naar WK-zilver

De Nederlandse zwemploeg heeft op de wereldkampioenschappen langebaan in Boedapest knap zilver veroverd op de gemengde 4x100 meter vrije slag, waarvan de finale hier te zien is.

Dat de Amerikanen zouden gaan winnen als ze geen illegale overname hadden stond vooraf al wel min of meer vast. Met Caeleb Dressel en Nathan Adrian begon de ploeg met de nummers één en twee van de 100 meter vrij bij de mannen, gevolgd door Mallory Comerford en Simone Manuel, de nummers vier en één bij de vrouwen. Met 3:19,60 was er dan ook goud en een heel dik nieuw wereldrecord voor de VS.

De strijd om zilver was een stuk spannender en na een nette prestatie van Ben Schwietert zorgde een welhaast bizarre split van Kyle Stolk ervoor dat Nederland volop in de race lag. Stolk heeft een persoonlijk record van 49,40 seconden, maar zaterdagavond had hij voor de 100 meter slechts 47,80 tellen nodig, een tijd waarmee de wereldtop in de buurt komt. 

Femke Heemskerk dook precies goed op tijd het water in - 0,03 seconden eerder en Nederland was gediskwalificeerd - waarna ze na een toprace Ranomi Kromowidjojo op plek twee het water in liet duiken. Dat stond Kromowidjojo niet meer af en met 3:21,81 - eveneens ruim onder het oude wereldrecord - pakte Nederland zilver. Met 3:23,55 was het brons voor Canada. 

De 800 meter vrije slag bij de vrouwen was ook niet al te spannend. Katie Ledecky was de topfavoriet en de wereldrecordhoudster maakte het volledig waar: goud in 8:12,68. De pas 15-jarige Chinese Li Bingjie leek vooraf de enige die heel misschien een kans had om Ledecky uit te dagen. Ze bleef tot aan het einde goed in de buurt en met 8:15,46 was er zilver voor Li, gevolgd door de Amerikaanse Leah Smith in 8:17,22.

Rivera sprint naar zege in Londen

Coryn Rivera heeft de Prudential RideLondon Classique op haar naam geschreven. De Amerikaanse van Sunweb was de snelste in de massasprint. De Finse Lotta Lepistö werd tweede, voor de Duitse Lisa Brennauer.

Beste Nederlandse was Marianne Vos met een vierde plaats. Vos bleef in de sprint net haar landgenote Kirsten Wild voor.

De Prudential RideLondon Classique telt mee voor de Women World Tour, waar Anna van der Breggen aan de leiding blijft staan. De Nederlandse heeft een voorsprong van 59 punten op Annemiek van Vleuten.

Oranje-dames zetten zegetocht voort

De Oranje-dames hebben zich geplaatst voor de halve finale van het EK in eigen land. Zweden werd met een beheerste zege aan de kant gezet.

Wat vooraf opviel was de basisplaats voor Stefanie van der Gragt, die gedurende het toernooi de kans kreeg om volledig fit te geraken van een zware blessure. Ze begon op de bank, maar heeft inmiddels weer een vaste stek veroverd.

De Oranje-dames kwamen al vroeg in de wedstrijd op voorsprong, toen de ploeg op het randje van het strafschopgebied een vrije trap kregen. Lieke Martens ging achter de bal staan en schoot laag en hard binnen.

Na de rust drong Zweden aan, maar waren het opnieuw de Oranje-dames die het woord namen. Shanice van der Sanden werd aan de rechterkant weggestuurd en hield oog voor Vivianne Miedema. Die stond vlak voor het doel klaar om de 2-0 binnen te schieten.

Miedema had ook nog 3-0 kunnen maken, maar schoot net voorlangs. Het bleef bij een mooie zege op Zweden. Op donderdag 3 augustus vinden de halve finales plaats waarin Oranje aanspraak kan maken op een finaleplek.


Speelsters Nederland vieren de overwinning, terwijl Zweden speelster Stina Blackstenius baalt.  (Pro Shots/Erik Pasman)

Nederland

2 - 0

Zweden

 33' Martens
 64' Miedema
   
 
 Gele kaart: , Samuelsson, (Zweden)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 11.106
Arbiter: Steinhaus (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Veenendaal
v.Lunteren
Dekker
v.d.Gragt (v.d.Berg/46)
v.Es
Groenen
v.d.Donk
Spitse
v.d.Sanden (Jansen/76)
Miedema
Martens (Beerensteyn/87)
  Lindahl
Samuelsson
Fischer
Sembrant
J.Andersson (Larsson/81)
Schelin
Dahlkvist
Seger
Asllani
Blackstenius
Rolfö (Folkesson/73)

Sj÷str÷m sprint 8 jaar oud wereldrecord uit de boeken, Kromowidjojo naar finale

Zwemster Sarah Sjöström heeft op de wereldkampioenschappen langebaan in Boedapest het wereldrecord op de 50 meter vrije slag verbroken.

De Zweedse raasde in de halve finales naar een ongekende tijd van 23,67 seconden, 0,06 seconden onder het oude wereldrecord waarmee Britta Steffen in 2009 de wereldtitel pakte.

Ver achter Sjöström pakte Ranomi Kromowidjojo de tweede plaats in 24,20 seconden, 0,15 tellen boven haar persoonlijk record van de Olympische Spelen van 2012 - waar ze goud won. 

Het leverde Kromowidjojo de vierde tijd op in de halve finales, want ook olympisch kampioene Pernille Blume (24,05) en de Amerikaanse Simone Manuel (24,12) waren nog wat sneller). Met 24,72 werd Tamara van Vliet veertiende.

Poetin verleent gratie aan Russinnen die vastzaten om sms'jes

De Russische president Vladimir Poetin heeft twee vrouwen gratie gegeven die waren veroordeeld tot jarenlange celstraffen vanwege het versturen van tekstberichten. Ze stuurden sms'jes naar Georgische kennissen over de verplaatsing van Russisch militair materieel op de vooravond van een gewapend conflict met Georgië in 2008.

De vrouwen kregen volgens advocatenvereniging Team 29 acht en twaalf jaar cel voor het versturen van de berichten. Een van de vrouwen zou de tekst "ja, ze bewegen" hebben gestuurd naar een vriend. Daarmee verwees ze naar Russische tanks in Sotsji, vlakbij de grens met Abchazië: een van de regio's waar Georgië na het conflict de zeggenschap over verloor.

Poetin heeft nu besloten dat de vrouwen de rest van hun straf niet hoeven uit te zitten. De president besloot volgens het Kremlin op humanitaire gronden om gratie verlenen. Hij liet eerder al een derde vrouw voortijdig vrij die vastzat voor een vergelijkbaar vergrijp. De veroordeling van de vrouwen leidde eerder tot kritiek van mensenrechtenorganisaties.

Russinnen vrij die vastzaten om sms'jes
Poetin verleent gratie aan Russinnen die vastzaten om sms'jes  (Foto: ANP)

Dressel zwemt naar twee wereldtitels in een uur, record Phelps blijft staan

Zwemmer Caeleb Dressel heeft op de wereldkampioenschappen langebaan in Boedapest in nog geen uur tijd twee wereldtitels gepakt. Als eerste was de Amerikaan de beste op de 50 meter vrije slag, waar hij aantikte in 21,15 seconden. Met 21,27 was er zilver voor de Braziliaan Bruno Fratus, terwijl Ben Proud namens Groot-Brittannië het brons veroverde in 21,43 tellen.

Niet veel later stond het hoofdnummer van de avond op het programma, de finale van de 100 meter vlinderslag. Op basis van twee supertijden in de series en halve finales werd verwacht dat Dressel het uit 2009 stammende wereldrecord van Michael Phelps, 49,82, aan zou vallen en dat gebeurde ook.

Halverwege lag Dressel 0,05 seconden onder Phelps' tussentijd en dit keer kon hij het goed doortrekken. Toch kwam Dressel net wat tekort: na een geweldige tijd van 49,86 seconden, de tweede tijd ooit, was het goud binnen, maar het wereldrecord niet. De Hongaren op de tribunes gingen flink uit hun plaat, want zilver was er voor de pas 17-jarige revelatie van het WK: Kristof Milak, met 50,62 goed voor zijn derde wereldrecord junioren op rij. Brons ging in 50,83 naar twee mannen, de Brit James Guy en olympisch kampioen Joseph Schooling uit Singapore.

Op de 200 meter rugslag bij de vrouwen werd in de Duna Arena na afloop toch iets minder hard gejuicht. Katinka Hosszu was de grote hoop van het publiek en lang was ze op weg naar goud, maar in de laatste meters kwam de Australische Emily Seebohm langszij. Zij tikte na 2:05,68 minuten aan en verdedigde zo haar wereldtitel, zilver was er voor Hosszu in 2:05,85, voor de Amerikaanse Kathleen Baker in 2:06,48.

WK-zilver Kromowidjojo, historische medaille Egypte

Ranomi Kromowidjojo heeft op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in Boedapest het zilver gepakt op de 50 meter vlinderslag.

Tegen het geweld van Sarah Sjöström was niemand opgewassen: de Zweedse tikte aan na 24,60 seconden, ver voor de rest. Kromowidjojo pakte in 25,38 seconden het zilver, nadat ze in 2013 al brons veroverde op de 50 vlinder.

Het brons leverde een van de meest opvallende uitslagen van het WK op: dat ging met 25,39 seconden namelijk naar Farida Osman. De 22-jarige voormalig wereldkampioene junioren bezorgde Egypte daarmee de eerste zwemmedaille ooit op het WK.

Kwiatkowski wint San Sebastißn, Mollema derde

Michal Kwiatkowski heeft Clásica de San Sebastián op zijn naam geschreven. De Pool was na 231 kilometer de rapste van een koproep van vijf man met daarin ook Tony Gallopin, Mikel Landa, Bauke Mollema en Tom Dumoulin.

De kopgroep onstond in de slotfase van de koers na een versnelling van Landa. Gallopin sloot zich aan bij de renner van Team
Sky net als Mollema. Kwiatkowski en Dumoulin sloten zich vervolgens ook aan.

Landa sprong uit de kopgroep weg en kreeg Dumoulin mee, maar in de slotkilometer werden ze bijgehaald door de andere drie. In de eindsprint was het Kwiatkowsi die Gallopin en Mollema voorbleef.

F1: Vettel verrast met poleposition, Verstappen vijfde

Sebastian Vettel heeft verrassend de poleposition voor de Grand Prix van Hongarije gegrepen. De Duitser snelde in de kwalificatie naar een tijd van 1.16,276 en was hiermee nipt sneller dan Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen. De Mercedessen domineerden in de afgelopen races in de kwalificatie, maar kwamen nu niet verder dan plek drie en vier, vlak voor Max Verstappen en Daniel Ricciardo met de Red Bulls.

In het eerste deel van de kwalificatie draaide het erom wie er af zouden moeten vallen. Niet geheel verrassend waren dat de Saubers van Pascal Wehrlein en Marcus Ericsson, maar ook de beide Williamsen van Lance Stroll en Paul di Resta waren al snel klaar. Laatstgenoemde vervangt de zieke Felipe Massa. Voor Haas-coureur Kevin Magnussen waren de druiven zuur. De Deen reed dezelfde tijd als Force India-rijder Sergio Perez, maar omdat hij dit later deed werd hij achter Perez als zestiende geklasseerd.

Na Q2 kon Perez wel uitstappen, net als Force India-teamgenoot Esteban Ocon, Haas-rijder Romain Grojean, Daniil Kvyat met de Toro Rosso en Jolyon Palmer die met de Renault tot een prima elfde plek kwam. Dit betekende dat De McLarens van Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne doorgingen naar het laatste deel.

In de strijd om poleposition was Vettel met een absoluut ronderecord an 1.16,276 ongenaakbaar. Slechts teamgenoot Räikkönen kon de Duitser enigszins volgen. Daarachter moest Valtteri Bottas genoegen nemen met plek drie, voor teamgenoot Lewis Hamilton die zijn aanval op het polerecord van Michael Schumacher even uit moet stellen. Hamilton was in Q2 nog de snelste gebleken, maar maakte in Q3 in zijn eerste ronde een fout en bleek in zijn tweede ronde niet snel genoeg te zijn.

Verstappen klokte met 1.16,797 de vijfde tijd, 21 duizendste voor teamgenoot Ricciardo. Nico Hülkenberg reed met de Renault naar plek zeven, maar moet morgen vanaf een twaalfde stek starten vanwege een versnellingsbakwissel. Alonso en Vandoorne reden met de McLarens de achtste en negende tijd, vlak voor Carlos Sainz met de Toro Rosso.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:16.276   14
2 K. Räikkönen Ferrari 1:16.444 +0:00.168 14
3 V. Bottas Mercedes 1:16.530 +0:00.254 18
4 L. Hamilton Mercedes 1:16.707 +0:00.431 17
5 M. Verstappen Red Bull 1:16.797 +0:00.521 14
6 D. Ricciardo Red Bull 1:16.818 +0:00.542 14
7 N. Hülkenberg Renault 1:17.468 +0:01.192 14
8 F. Alonso McLaren 1:17.549 +0:01.273 17
9 S. Vandoorne McLaren 1:17.894 +0:01.618 17
10 C. Sainz Toro Rosso 1:18.912 +0:02.636 19
11 J. Palmer Renault 1:18.415   14
12 E. Ocon Force India 1:18.495 +0:00.080 16
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:18.538 +0:00.123 15
14 S. Perez Force India 1:18.639 +0:00.224 15
15 R. Grosjean Haas F1 1:18.771 +0:00.356 15
16 K. Magnussen Haas F1 1:19.095   9
17 L. Stroll Williams 1:19.102 +0:00.007 9
18 P. Wehrlein Sauber 1:19.839 +0:00.744 9
19 P. di Resta Williams 1:19.868 +0:00.773 11
20 M. Ericsson Sauber 1:19.972 +0:00.877 8

Maureen Koster niet in actie op WK in Londen

In overleg met haar begeleidingsstaf heeft Maureen Koster besloten niet deel te nemen aan de wereldkampioenschappen atletiek in Londen. Uit de laatste trainingstesten is gebleken dat haar wedstrijdfitheid niet optimaal is en onvoldoende basis vormt voor succesvolle deelname aan deze WK.

De series van de 1500 meter waarvoor Koster zich kwalificeerde, staan vrijdagavond 4 augustus op het programma in Londen. Gisteren berichtten we al dat ook Churandy Martina de WK atletiek in Londen moet laten schieten vanwege een hamstringblessure.

Moedige besluiten van zowel Maureen als Churandy
"Het is natuurlijk spijtig dat na Churandy ook Maureen moet afzien van deelname aan de WK Atletiek. Het zijn moeilijke maar moedige besluiten, die passen bij de hoge doelen die beide atleten zich stellen", aldus technisch directeur Ad Roskam over dit besluit.

Sagan sprint naar zege in Ronde van Polen

Peter Sagan heeft de eerste etappe in de Ronde van Polen gewonnen. De renner van Bora-Hansgrohe na 130 kilometer in Krakau de snelste in de massasprint. Caleb Ewan werd tweede, voor Danny van Poppel.

Al snel na de start ontstond er een kopgroep van vier renners met daarbij Martijn Keizer. De Nederlander van LottoNL-Jumbo had het gezelschap van Charles Planet (Novo Nordisk), Pawel Bernas (Poolse selectie) en Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice). De vier zouden een voorsprong van vier minuten bij elkaar fietsen.

In de slotfase reden Keizer en Paterski weg bij de andere twee vluchters, maar op tien kilometer van de streep was ook het avontuur over voor de Nederlander en de Pool. Keizer zou wel als eerste bovenkomen op de enige beklimming van de dag, waardoor hij de eerste leider is in het bergklassement.

In een door een valpartij ontsierde sprint bleek Sagan sneller dan de Australiër Ewan. Beste Nederlander was Van Poppel met een derde plaats. Door de winst van Sagan is de wereldkampioen ook de eerste leider in de Ronde van Polen.

Feyenoord boekt nipte zege op Sociedad

Feyenoord heeft zich in een oefenwedstrijd langs Real Sociedad geworsteld. De club kwam op een vroege voorsprong en gaf die niet meer uit handen.

Trainer Giovanni van Bronckhorst ziet zijn team voor komend seizoen steeds meer vorm krijgen. Het wachten is alleen nog op Steven Berghuis, die naar verwachting voor een recordbedrag wordt overgenomen van Watford.

Met onder meer Ridgeciano Haps en Jean-Paul Boëtius in de basisopstelling (zij werden deze zomerstop naar Rotterdam gehaald) maakte Feyenoord een goede indruk tegen Real Sociedad. Zeker toen Haps met een opkomende actie de bal bij Boëtius bezorgde. Die bediende op zijn beurt Nicolai Jorgensen voor de 1-0.

Feyenoord nam daarna gas terug. Onder meer Sofyan Amrabat kreeg speeltijd als invaller. Michiel Kramer, die deze voorbereiding al een aantal keer het net wist te vinden, kwam binnen de lijnen voor Jorgensen.

Overval op geldwagen in Heemskerk

In Heemskerk hebben onbekenden zaterdagmiddag geprobeerd aan de Beneluxlaan een geldwagen te overvallen. Ongeveer op hetzelfde moment vlogen eveneens aan de Beneluxlaan drie auto's in brand, bevestigt de politie berichtgeving van NH Nieuws.

De politie is op zoek naar de twee overvallers van de geldwagen. De twee gingen er op een scooter vandoor. Of de autobranden verband houden met de overval op de geldwagen, onderzoekt de politie nog.

Overval op geldwagen in Heemskerk
Overval op geldwagen in Heemskerk (Foto: ANP)

Wortels vernielen riool, gemeente doet niets

Bewoners van de Molbord in Hellevoetsluis zijn het zat. Al jarenlang kampen ze met een steeg die volledig blank komt te staan als het regent. Ze hebben al van alles geprobeerd; tot aan het door laten spuiten van de rioolputten door een ontstoppingsbedrijf toe. Niets helpt, bij elke regenbui komt de steeg blank te staan en staan de bewoners tot aan hun enkels in het water.

Volgens de bewoners is een ‘massieve obstructie’ in het riool de oorzaak. Door verzakkingen en boomwortels die de buizen op meerdere plekken in de wijk kapot gestoken hebben loopt het water niet meer naar de centrale afvoer. Volgens de VVE is het een zaak die de gemeente hoort op te lossen, de gemeente blijft volgens de VVE beweren dat het voor rekening van de VVE is.

Een van de bewoners, die anoniem wenst te blijven, geeft aan dat ze bang is dat zandzakken zal moeten aanschaffen om haar eigendommen  te beschermen.  FOK! vroeg de verantwoordelijk wethouder om uitleg, maar een reactie is tot op heden uitgebleven.

 Bewoners zijn wateroverlast beu (Foto: anoniem)
Bewoners zijn wateroverlast beu (Foto: anoniem)Bewoners zijn wateroverlast beu (Foto: anoniem)
Bewoners zijn wateroverlast beu (Foto: anoniem)Bewoners zijn wateroverlast beu (Foto: anoniem)
Bewoners zijn wateroverlast beu (Foto: anoniem)Bewoners zijn wateroverlast beu (Foto: anoniem)
Bewoners zijn wateroverlast beu (Foto: anoniem)

LB: 'Tom Cruise heeft fantastisch frisse adem'

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Paula Patton was aangenaam verrast door haar kus met Tom Cruise. Dat vertelde de 41-jarige actrice vrijdag in de talkshow Live With Kelly and Ryan.

"Het was niet de beste kus ooit, maar het was wel heel goed" vertelt Paula. "Ik zal je zeggen dat de kus van Tom Cruise een verrassing was. Hij had een heerlijke frisse adem. Het was niet mint-achtig. Het was gewoon perfect."

Patton grapt nog dat ze van tevoren had willen weten dat hij zo'n heerlijke adem had, zodat ze zelf ook wat kauwgom had kunnen kauwen.

'Tom Cruise heeft fantastisch frisse adem'
LB: 'Tom Cruise heeft fantastisch frisse adem' (Foto: BuzzE)

Ligue 2 begint met weergaloze vrije trap

In Frankrijk is vrijdag het nieuwe seizoen in de Ligue 2 begonnen. Bij AS Nancy debuteerde daar in de uitwedstrijd met US Orléans ene Patrik Eler, een Sloveen die na een paar jaar Oostenrijk de overstap maakte naar Frankrijk en daar gelijk maar even wilde laten zien wat hij kan.

Het lijkt erop dat Eler een pittige trap in de benen heeft: 19 minuten na zijn debuut voor Nancy mocht hij een vrije trap nemen en dat resulteerde in een kanonskogel van jewelste. Eler zette zijn club met zijn loeiharde poeier op 1-1, maar veel hielp het niet: Orléans won met 3-1.

De goal van Eler (Bron: YouTube)

Dj grapt dat hij premier van podium stuurt

Dj Jackmaster had vrijdag hoog bezoek op zijn podium tijdens het dancefestival Tomorrowland in België. Premier Charles Michel en de ministersploeg bezochten het festijn en stonden tijdens de set van de Schotse dj op de bühne om selfies te maken. De dj grapte na afloop op Twitter dat hij de minister-president daarom van zijn podium had laten verwijderen.

"Net de minister-president van België van het podium gestuurd om het maken van selfies tijdens mijn set. Zo hoort het." Aan Belgische media liet de dj later weten dat het bericht met een knipoog was bedoeld en dat er geen gezagdragers van zijn stage zijn gestuurd.

Michel had hoe dan ook een leuke dag op het massale evenement in Boom. Hij deelde op Twitter een aantal stralende foto's van zijn uitstapje. "Hartelijk dank Tomorrowland voor de fantastische ontvangst." Vicepremier Alexander De Croo vermaakte zich ook prima. "Op het Organs of Harmony podium tijdens de set van Jackmaster. Heb het veel te goed naar mijn zin..."

Dj grapt dat hij premier van podium stuurt
Dj grapt dat hij premier van podium stuurt (Foto: BuzzE)

Willem Bol leeft berooid op vakantiepark

Willem Bol, ooit gevierd quizmaster bij de NCRV, bivakkeert tegenwoordig ziek en berooid in een vakantiepark in Heino. Naar eigen zeggen wordt de voormalig tv-ster kapotgemaakt door zijn verzekering, die hem verdenkt van fraude. Dat schrijft De Stentor zaterdag.

De regionale krant zocht de 61-jarige Bol op in het vakantiepark in Overijssel waar hij met zijn vrouw en jongste dochter woont. De oud-presentator van spelshow Maak dat de kat wijs is sinds 2015 thuisloos. Vrienden en familie onderhouden het gezin en een vriend gaf ze onderdak in zijn huisje op het vakantiepark.

Bol kampt met een hernia, parkinson, diabetes en depressie. Hij werd afgekeurd, maar de verzekeraar had zo zijn twijfels en schakelde een privédetective in. Die oordeelde dat Bol de boel oplichtte en best in staat was te werken. Daarop zette de verzekering zijn uitkering stop en eiste daar bovenop vier ton terug.

Diverse rechtszaken werden er al over gevoerd. In november staat de zaak in hoger beroep op de rol.

Willem Bol leeft berooid op vakantiepark
Willem Bol leeft berooid op vakantiepark (Foto: BuzzE)

Driebander Jaspers in spannende halve finale uitgeschakeld op Wereldspelen

Driebander Dick Jaspers is in de halve finales van de Wereldspelen in Wroclaw uitgeschakeld. De Nederlandse veteraan hoopte na 2009 voor de tweede keer goud te pakken, maar brons is nog het hoogst haalbare.

Jaspers stond in de halve eindstrijd tegenover de ervaren Italiaan Marco Zanetti. De Italiaan begon uitstekend en Jaspers keek al vanaf het begin tegen een achterstand aan. Na een mooie serie van tien caramboles kwam de Nederlander wel flink terug in de wedstrijd: 24-27.

Toch nam Zanetti het heft weer in handen, maar op 33-33 kwam Jaspers dan voor het eerst gelijk. Hij kwam vervolgens een centimeter tekort om zijn 34-33 voorsprong uit te breiden en Zanetti profiteerde optimaal. De Italiaan tikte door richting de 40 en nadat Jaspers met de gelijkmakende beurt slechts twee caramboles kon maken was het klaar: 40-36 in 23 beurten.

Zondag speelt Jaspers in de strijd om het brons tegen Samed Sidhom uit Egypte. 

Ruim 850 doden door regenval India

In India zijn door hevige regen sinds juni al 852 mensen omgekomen, aldus het nationale rampenteam. Door overstromingen worden huizen en wegen verwoest, groente wordt onbetaalbaar door de mislukte oogsten.

In het westen van India kwamen 150 mensen om door de watersnood, veel van hen werden deze week gevonden. De meeste slachtoffers woonden in de deelstaat Gujarat. Ook in de staat Rajasthan vielen doden.

Hulptroepen redden alleen in Gujarat al 17.000 mensen van de overstromingen, veroorzaakt door de hevige moesson. Bijna 113.000 mensen moesten daar hun huis uit

Ruim 850 doden door regenval India
Ruim 850 doden door regenval India (Foto: ANP)

Speerwerpster Viljoen mist WK

Speerwerpster Sunette Viljoen heeft zich af moeten melden voor de wereldkampioenschappen atletiek, die vanaf 4 augustus in Londen gehouden worden. Ze heeft aangegeven een blessure opgelopen te hebben, zonder daarbij in te gaan op de details.

Voor Zuid-Afrika is het afmelden van Viljoen een forse tegenvaller, want vorig jaar pakte ze nog zilver op de Olympische Spelen. Op de WK's van 2011 en 2015 was er brons voor de 33-jarige Viljoen. Ook dit jaar was ze weer een outsider voor de medailles, hoewel de strijd om goud vooraf lijkt te gaan tussen de Kroatische Sara Kolak en de Tsjechische Barbora Spotakova.

Zwarte zaterdag iets rustiger dan vorig jaar

Vakantiegangers die met de auto reizen kampen op deze eerste zwarte zaterdag met flinke vertragingen op de Europese snelwegen. Toch was het iets minder druk dan vorig jaar rond deze tijd. Dat melden de ANWB en de VerkeersinformatieDienst (VID).

Op de Europese vakantiewegen stond rond lunchtijd 1209 kilometer file. Daarvan stond de helft (610 kilometer) in Frankrijk. Vorig jaar stond er op de eerste zwarte zaterdag van het jaar op het hoogtepunt 688 kilometer stilstaand verkeer op de Franse wegen. Deze zomer volgen er nog drie zwarte zaterdagen die nog drukker kunnen worden.

De meeste vertraging in Frankrijk doet zich voor op de Autoroute du Soleil (A7). Daar stond op het hoogtepunt 72 kilometer file. Op de A9 naar het zuiden en op de A10/A63 rond Bordeaux was het ook over tientallen kilometers stilstaan.

Blokrijden
Ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk kampte het verkeer met problemen. Voor de Gotthardtunnel in Zwitserland bedraagt de wachttijd ruim twee uur naar het zuiden. In Oostenrijk is het druk op de A10 naar Villach en verder aansluitend op de A11 naar Slovenië. Bij de Tauerntunnel moest het verkeer 'blokrijden', waarbij het in groepjes met een constante snelheid werd doorgelaten. Voor de Karawankentunnel op de grens met Slovenië is de wachttijd in beide richtingen een uur. In het zuiden van Duitsland is het stilstaan op de A8 van München naar Salzburg voor de grensovergang. In het noorden van Duitsland is het vooral druk door terugkerende Scandinaviërs op de A7 tussen Hannover en Hamburg.

In Italië staan lange files richting Adriatische kust.

Ook in eigen land kunnen grote evenementen dit weekeinde tot oponthoud leiden.

Zwarte zaterdag iets rustiger dan vorig jaar
Zwarte zaterdag iets rustiger dan vorig jaar (Foto: ANP)

Haase onderuit in halve eindstrijd Gstaad

Robin Haase is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het ATP-toernooi in Gstaad. De als zesde geplaatste Nederlander verloor met 6-3, 6-7 en 6-7 van de Duitser Yannick Hanfmann.

In de eerste set liep de Nederlander uit naar een 4-0 voorsprong. Hanfmann, die zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi plaatste, kwam terug tot 4-3. Haase bleef in het vervolg echter bij de les en trok de setwinst alsnog naar zich toe.

Het ging lang gelijk op in het tweede bedrijf. Een tiebreak bracht de beslissing. Haase kreeg daarin twee matchpoints, maar de Duitser vocht zich terug en trok de set naar zich toe.

Ook de derde set, en daarmee de wedstrijd, werd door middel van een tiebreak beslist. In de twaalfde game van de derde set liet Haase wederom twee matchpoints liggen. Haase maakte in de tiebreak vervolgens slechts vier punten.

Nieuw incident tussen VS en Iran

In de Perzische Golf is het tot een nieuw incident tussen de Amerikaanse marine en de Iraanse Revolutionaire Garde gekomen. Een Amerikaanse helikopter was vrijdag een schip van de Garde in de Golf dicht genaderd, citeerde persbureau ISNA zaterdag een boodschap van de Revolutionaire Garde.

De helikopter had volgens het bericht een lichtkogel afgevuurd. De Revolutionaire Garde sprak van een "provocerende en onprofessionele actie" van de Amerikaanse strijdkrachten.

Afgelopen dinsdag had een schip van de Amerikaanse marine een waarschuwingsschot gelost toen een vaartuig van de Garde te dicht in de buurt was gekomen. Het was het eerste incident sinds president Donald Trump in januari aantrad, zeiden Amerikaanse functionarissen.

Jaren van wederzijdse vijandigheid namen af toen Washington vorig jaar de sancties tegen Teheran had opgeheven als onderdeel van een overeenkomst om Iran's nucleaire ambities te beteugelen. Maar ernstige meningsverschillen blijven bestaan over het ballistische raketprogramma van Iran en de conflicten in Syrië en Irak.

Nieuw incident tussen VS en Iran
Nieuw incident tussen VS en Iran (Foto: ANP)

Inwoners Haaksbergen vermist in Turkije

Drie inwoners van Haaksbergen zijn deze maand vermist geraakt in Turkije. De families van Joey Hoffman, Bjorn Breukers en Sabahat Derya Un hebben het contact met de drie verloren en maken zich grote zorgen, meldt de politie zaterdag.

Hoffman was samen met Breukers en zijn partner Un naar de kustplaats Silifke gereisd om mee te helpen aan de bouw van hun huis. Tussen 8 en 10 juli zou Hoffman terug naar Nederland zijn gereisd, maar hij is daar nooit aangekomen. Vervolgens is hij als vermist opgegeven.

De politie heeft daarop gesproken met mensen uit zijn naaste omgeving en heeft zodoende op 21 juli nog contact gehad met het tweetal in Turkije. Op 27 juli meldde familieleden dat die twee ook worden vermist.

De politie heeft het onderzoek inmiddels uitgebreid en contact gehad met Turkse collega's. De familie van Hoffman is naar het land afgereisd en gaat daar ook melding doen van de vermissing in de hoop dat het onderzoek wordt uitgebreid.

Inwoners Haaksbergen vermist in Turkije
Inwoners Haaksbergen vermist in Turkije (Foto: ANP)

Brussel start juridische procedure Polen

De Europese Commissie is juridische stappen tegen Polen begonnen vanwege een nieuwe wet die de rechtsstaat hervormt. De procedure wegens inbreuk op EU-wetgeving is vrijdag in gang gezet nadat de wet officieel werd gepubliceerd, maakt de commissie zaterdag bekend.

Polen moet binnen een maand reageren op de aanzegging. Een inbreukprocedure kan leiden tot een zaak bij het Europese Hof van Justitie.

Het gaat om een wet die de minister van Justitie het recht geeft voorzitters van gewone rechtbanken te benoemen, te ontslaan of het dienstverband te verlengen tot na hun pensioenleeftijd. Door deze beoordelingsvrijheid wordt de onafhankelijkheid van de Poolse rechtbanken ondermijnd, vreest de commissie.

Discriminatie
Ook kan het niet dat Polen voor de lagere rechters een pensioenleeftijd introduceert van 60 jaar voor vrouwen en 65 jaar voor mannen. Dat is discriminatie, aldus de commissie.

Vicevoorzitter Frans Timmermans heeft de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie opnieuw uitgenodigd om "de dialoog te hervatten." Brussel heeft grote zorgen over vier nieuwe wetten die regeringspartij PiS macht geven over het gerechtelijk systeem.

Brussel start juridische procedure Polen
Brussel start juridische procedure Polen (Foto: ANP)

Ferrari snel in laatste training, Ricciardo valt stil

Ferrari heeft in de derde vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de tanden laten zien. Sebastian Vettel zette op de Hungaroring de snelste tijd neer, Kimi Räikkönen volgde zijn teamgenoot. Vettel reed met zijn tijd het uit 2004 stammende baanrecord van Rubens Barrichello aan gort en was ook veel sneller dan Daniel Ricciardo op vrijdag.

De Australiër had sowieso geen beste ochtend. Net als teamgenoot Max Verstappen heeft Ricciardo het hele jaar al te kampen met materiaal wat er regelmatig zomaar mee stopt en dit keer was dat weer het geval: de versnellingsbak in de Red Bull begaf het en een gridpenalty dreigt voor Ricciardo. Teamgenoot Verstappen eindigde de training achter Valtteri Bottas als vierde, maar wel op ruime afstand. 

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Hongarije

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:17.017   17
2 K. Räikkönen Ferrari 1:17.492 +0:00.475 16
3 V. Bottas Mercedes 1:17.914 +0:00.897 15
4 M. Verstappen Red Bull 1:18.194 +0:01.177 25
5 L. Hamilton Mercedes 1:18.434 +0:01.417 14
6 S. Vandoorne McLaren 1:18.638 +0:01.621 18
7 N. Hülkenberg Renault 1:18.699 +0:01.682 20
8 D. Ricciardo Red Bull 1:18.714 +0:01.697 7
9 F. Alonso McLaren 1:18.884 +0:01.867 14
10 J. Palmer Renault 1:18.956 +0:01.939 19
11 C. Sainz Toro Rosso 1:19.300 +0:02.283 22
12 E. Ocon Force India 1:19.352 +0:02.335 22
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:19.455 +0:02.438 23
14 S. Perez Force India 1:19.609 +0:02.592 22
15 R. Grosjean Haas F1 1:19.622 +0:02.605 21
16 K. Magnussen Haas F1 1:19.895 +0:02.878 19
17 F. Massa Williams 1:20.255 +0:03.238 12
18 L. Stroll Williams 1:20.379 +0:03.362 24
19 P. Wehrlein Sauber 1:20.446 +0:03.429 24
20 M. Ericsson Sauber 1:20.748 +0:03.731 19

Duizenden lopen mee in Pride Walk

Duizenden mensen lopen zaterdag in Amsterdam mee in de Pride Walk, een demonstratieve optocht waarmee de jaarlijkse Pride Amsterdam (voorheen Gay Pride) wordt afgetrapt. Volgens de organisatie zijn er 5000 deelnemers.

De optocht gaat van het homomonument aan de voet van de Westertoren via het Leidseplein naar het Vondelpark. Het motto is 'Walking for those who can not join us'. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor lhtbi'ers in de 76 landen waar homoseksualiteit strafbaar is.

De naam van het evenement is veranderd omdat de vlag de lading niet meer dekte. De Pride is niet allee voor lesbiënnes en homo's, maar ook biseksuelen, transgenders en mensen met intersekse-conditie.

Duizenden lopen mee in Pride Walk
Duizenden lopen mee in Pride Walk (Foto: ANP)

Signalen radicalisering bij aanvaller Hamburg

De man die vrijdag in een supermarkt in Hamburg met een groot keukenmes meerdere mensen aanviel, was een bekende van de autoriteiten. Er waren signalen van radicalisering, werd zaterdag bij een persconferentie bekendgemaakt. De islamitische dader had ook psychische problemen. De autoriteiten zagen in hem echter geen acuut gevaar.

Bij de aanval kwam een vijftigjarige klant om. Vijf mensen raakten gewond, van wie enkelen ernstig. Een zesde persoon liep verwondingen op toen hij hielp bij het overmeesteren van de verdachte na een achtervolging.

De 26-jarige verdachte is geboren in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de politie heeft hij alleen gehandeld, er zijn geen signalen dat hij banden had met een terreurgroep.

De steekpartij vond plaats in een vestiging van de Edeka-keten in de wijk Barmbek, aan de noordkant van het centrum van de havenstad.

Signalen radicalisering bij aanvaller Hamburg
Signalen radicalisering bij aanvaller Hamburg (Foto: ANP)

Zieke Massa start niet in GP van Hongarije, Di Resta komt in actie

Formule 1-coureur Felipe Massa komt dit weekeinde niet meer in actie. De Braziliaanse Williams-coureur voelt zich het hele weekeinde al niet lekker en heeft besloten de Grand Prix van Hongarije te laten voor wat het is.

Vrijdag voelde Massa zich al niet best, maar hij besloot zaterdagochtend toch de derde vrije training te rijden om te kijken of het beter ging. Dat was niet het geval en omdat sprake is van overmacht, mag Williams na de derde training nog een vervangende coureur inzetten. 

Massa's vervanger is Paul di Resta, die voor het eerst sinds november 2013 weer eens in actie zal komen tijdens een Grand Prix. De vorige 58 races van de 31-jarige Schot werden allemaal gereden voor Force India, sindsdien werkte hij voor de Britse TV en reed hij in de DTM.

Overigens zit diezelfde Britse TV dan wel met een probleem. Vaste expert Martin Brundle is door ziekte uit de roulatie, Di Resta zou hem vervangen, maar nu moet er voor de vervanger dus ook een vervanger gezocht worden. 

Beachvolleybalsters Meppelink en Van Gestel beginnen WK met nederlaag

Op de WK beachvolleybal in Wenen hebben Madelein Meppelink en Sophie van Gestel hun eerste groepswedstrijd verloren. Het Nederlandse duo verloor zaterdag met 19-21, 17-21 van het Canadese tweetal Julie Gordon/Camille Saxton.

Halverwege de eerste set stond het duo Meppelink en Van Gestel met 7-11 achter. De beachvolleybalsters kwamen nog wel terug tot 16-17, maar daarna liep het koppel Gordon en Saxton weer uit. Op het derde setpoint bij een stand van 19-20 maakte ze het af.

In de tweede set ging het gelijk op tussen de beide koppels. Bij 15-13 had Canada voor het eerst in de set een verschil van twee punten. Meppelink en Van Gestel kregen het verschil niet meer gedicht en bij een stand van 20-17 maakte Canada het op het vierde matchpoint af.

Meppelink en Van Gestel spelen zondag de twee groepswedstrijd in de Oostenrijkse hoofdstad. De Keniaanse beachvolleybalsters Gaudencia Makokha en Naomie Too zijn dan de tegenstanders.

Judoka wint olympisch goud en trouwt met tegenstandster

De Olympische Spelen van Barcelona 1992 waren 25 jaar geleden in volle gang. Voor het Spaanse RTVE een goed moment om eens langs te gaan bij wat sporters die destijds goud wonnen.

Daaronder zit oud-judoka Miriam Blasco, die in de klasse tot 56 kilogram olympisch goud veroverde door de Britse Nicola Fairbrother te verslaan. Het was de vierde en laatste ontmoeting op de tatami tussen Blasco en Fairbrother, die in de jaren daarvoor op EK's regelmatig tegen elkaar streden.

Naar nu blijkt is de (sportieve) rivaliteit na die tijd overgeslagen in iets anders: liefde! "Nicola is tegenwoordig de belangrijkste persoon in mijn leven. We zijn al 22 jaar samen en zijn vorig jaar getrouwd", onthult Blanco. Tijdens de bruiloft werden de olympische medailles omgewisseld: Fairbrother kreeg Blanco's goud, Blanco kreeg Fairbrother's zilver.

Als je een beetje Spaans kunt verstaan, wat in het geval van uw redacteur helaas niet gezegd kan worden, kun je een interviewtje met Blanco hier kijken.

'Omroepen maken geen onderscheid in sekse'

Mannen verdienen niet structureel meer bij de Nederlandse omroepen dan vrouwen. Dat bezweren de omroepbazen zaterdag in het AD. In Engeland bleek deze week dat mannelijke BBC-presentatoren meer verdienen dan vrouwen. In Nederland wordt geen onderscheid gemaakt in sekse bij de beloning van tv-presentatoren.

Het dagblad maakte een rondgang langs omroepbazen. Jan Slagter, baas van omroep MAX, stelt dat hij in salarisonderhandelingen alleen kijkt naar ervaring en leeftijd. "Ik kan bijvoorbeeld wel zeggen dat Martine van Os en Sybrand Niessen evenveel verdienen."

Ook bij BNN-VARA speelt sekse geen rol. Gerard Timmer: "Ik ga geen namen noemen, maar er zijn vrouwen die meer verdienen dan mannen hoor. En andersom natuurlijk. We kijken naar ervaring en het onderscheidende karakter van een persoon."

Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, wijst op de algemeen geldende cao's. "Die maken geen onderscheid naar geslacht, maar naar functie en functiezwaarte."

'Omroepen maken geen onderscheid in sekse'
'Omroepen maken geen onderscheid in sekse' (Foto: BuzzE)

Justin Bieber blijft toeren en muziek maken

Justin Bieber is niet van plan de muziekindustrie voorgoed vaarwel te zeggen. Hij trok dan wel de stekker uit zijn lopende tournee, maar dat betekent niet dat hij nooit meer nieuwe muziek zal maken of nooit meer op tournee zal gaan. Dat melden bronnen aan TMZ.

Ingewijden laten weten dat de Canadese superster onverminderd bezig blijft met muziek maken en dat de liefde voor zijn vak niet is afgenomen. Bieber heeft zijn nauwe contacten verzekerd dat hij terugkeert op de podia.

De zanger zegde onverwacht de laatste veertien shows van zijn Purpose-wereldtournee af. Volgens de officiële verklaring wegens onvoorziene omstandigheden, volgens geruchten omdat hij zijn leven wil wijden aan zijn geloof. Maar zijn geloof houdt hem niet van zijn vak als artiest, verzekeren bronnen. Justin is van plan terug te keren in de industrie, hij heeft echter nog geen concrete data in zijn hoofd.

Justin Bieber blijft toeren en muziek maken
Justin Bieber blijft toeren en muziek maken (Foto: BuzzE)

VS en Zuid-Korea reageren met schietoefening

In reactie op de meest recente raketproef van Noord-Korea hebben de Verenigde Staten en Zuid-Korea gezamenlijk een militaire oefening uitgevoerd aan de oostkust van het schiereiland. Het Amerikaanse leger deelde vrijdag mee dat raketten in territoriale wateren van Zuid-Korea zijn afgevuurd als onderdeel van de oefening.

De proef van Noord-Korea met waarschijnlijk een intercontinentaal ballistisch projectiel (ICBM) werd al sterk veroordeeld door andere landen. De Japanse premier Shinzo Abe riep de internationale gemeenschap op de druk op het stalinistische regime op te voeren. Onder meer secretaris-generaal António Guterres van de VN keurde de actie van Noord-Korea af en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in pleitte voor uitbreiding van het antiraketsysteem THAAD in zijn land.

De raket die Noord-Korea afvuurde kwam neer in wateren die Japan tot zijn eigen economische zone rekent.

VS en Zuid-Korea reageren met schietoefening
VS en Zuid-Korea reageren met schietoefening (Foto: ANP)

Invallen in Sydney tegen terrorisme

De Australische anti-terreurpolitie heeft zaterdag invallen gedaan in meerdere voorsteden van Sydney om plannen voor "terroristische aanslagen" te verstoren. Volgens de politie zijn de invallen in vier voorsteden van de stad onderdeel van "een lopend onderzoek".

"Deze operaties zijn bedoeld om plannen voor terroristische aanslagen in Australië te verstoren en te voorkomen", verklaarde premier Malcolm Turnbull. "De bevolking moet ervan verzekerd zijn dat onze veiligheids- en inlichtingenbureaus onvermoeid werken aan onze veiligheid", voegde Turnbull toe. Zijn kantoor wilde geen verdere informatie verstrekken zolang de operatie aan de gang is.

Australië is sinds 2014 in hoogste staat van paraatheid tegen mogelijke aanslagen door militanten die terugkeren van gevechten uit het Midden-Oosten.

Invallen in Sydney tegen terrorisme
Invallen in Sydney tegen terrorisme (Foto: ANP)

Musk bij presentatie eerste Tesla Model 3

Tijdens een feestelijke bijeenkomst bij de Tesla-fabriek in Fremont (Californië) heeft topman Elon Musk de eerste dertig Model 3-auto's overhandigd. De blije klanten waren werknemers van Tesla.

Bij die gelegenheid onthulde hij dat Tesla al een half miljoen bestellingen voor zijn nieuwste elektrische auto heeft binnengekregen. Gezien de grote vraag verwacht Musk dat de productiefase "een hel" wordt, zo zei hij in Fremont.

De Model 3 is niet ontworpen als luxe-auto, zoals eerdere modellen, maar is bedoeld als betaalbaar type voor 'de massa'. De instapversie van de Model 3 (35.000 dollar ofwel 29.700 euro) heeft een actieradius van 350 kilometer, de duurdere variant kan 500 kilometer rijden op een volle accu.

Musk bij presentatie eerste Tesla Model 3
Musk bij presentatie eerste Tesla Model 3 (Foto: BuzzT)

Younes wil met Duitsland naar het WK

Amin Younes wil, nu hij international is, met Duitsland naar het WK. Daarom wil hij een goed seizoen spelen bij Ajax. Younes, die in juni drie interlands speelde, werd de voorbije weken met een transfer in verband gebracht. Vooral Schalke 04 werd genoemd als potentiële nieuwe werkgever voor de Ajacied. Tijdens de goede Europa League-campagne van zijn club had hij zich in de kijker gespeeld bij bondscoach en Bundesliga-clubs.

Younes hoeft echter niet per se weg bij Ajax, zo zegt hij op de officiële website van de FIFA. "Mijn doel is om erbij te zijn op het WK van 2018. Er is nog een jaar te gaan en alle spelers die erbij waren op de Confederations Cup, willen er ook op het feestje bij zijn. We moeten een goed seizoen draaien als we in aanmerking willen komen. Daarom hoop ik dat ik een goed seizoen speel bij Ajax en terugkeer in de nationale ploeg. Ik ga er alles aan doen."

Joachim Löw koos ervoor zijn sterren met vakantie te sturen en een jeugdig team te testen op de Confederations Cup. Het legde de bondsoach geen windeieren: Duitsland won het toernooi, dat gezien kan worden als proef-WK. Younes was een van de spelers die garen spon bij die keuze. "Hij heeft ons laten zien dat iedere speler belangrijk is voor het team, of je eerste keus bent of niet. Hij benadrukte dat ook al we allemaal erg jong zijn, we toch veel grote wedstrijden hebben gespeeld zoals finales in de Europa League of Champions League. Je moet niet vergeten dat jongens als Julian Draxler en Joshua Kimmich al veel ervaring hebben. Hij vroeg ons om de tegenstander te respecteren, zonder ontzag te hebben."

Petitie tegen 'genderwaanzin' Amsterdam en NS

Afgelopen dagen maakten de gemeente Amsterdam en de Nederlandse Spoorwegen bekend dat ze het 'dames en heren' gaan vervangen voor een genderneutrale variant om een hele kleine minderheid aan mensen niet langer voor het hoofd te stoten. Waanzin volgens sommige mensen.

Zo ook de mensen achter de website CitizenGO. Deze mensen hebben een petitie opgesteld tegen de genderwaanzin. "Dit gaat te ver. We kunnen niet alles wat we voor normaal houden op de schop doen, alleen omdat er uitzonderingen zijn. De uitzonderingen bevestigen de regel, zegt een oude wijsheid immers."

Op het moment van schrijven heeft de petitie 2700 handtekeningen binnengehaald. Vind jij het besluit van de gemeente Amsterdam en de Nederlandse Spoorwegen ook waanzin? De petitie tekenen kan hier! 

Genderneutraliteit loopt de spuigaten uit (Foto: CitizenGO)
Genderneutraliteit loopt de spuigaten uit (Foto: CitizenGO)

Europese PokÚmon GO-evenementen uitgesteld

Na de blamage van het Pokémon GO Fest in Chicago vorige week heeft Niantic besloten enkele Europese evenementen uit te stellen. Het betreft de 'Safari Zone Events' in Kopenhagen en Praag op 5 augustus en in Stockholm en Amsterdam op 12 augustus.

Dit zijn de enige evenementen die worden uitgesteld, dus het lijkt erop dat Niantic als doelstelling heeft om de problemen op te lossen voor het evenement op 14 augustus in Yokohoma. Het Pokémon Go Fest in Chicago werd verstoord door grote serverproblemen, waardoor deelnemers niet konden inloggen in de game. Het leidde tot grote ontevredenheid onder de deelnemers en een aantal pijnlijke situaties. Hoogtepunten (als je ze zo kunt noemen) zijn te bewonderen in onderstaande video.

Dragon Quest XI komt naar het westen

Japanners zijn inmiddels aan de slag met Dragon Quest XI, maar Westerse fans hebben nog helemaal niets. Tot nu dan. Game Designer Yuji Horii heeft aangekondigd dat het team bezig is met het lokaliseren van de titel voor het Westen.

Dit duurt, voornamelijk door de hoeveelheid tekst en de vertaling naar vijf verschillende talen, nog wel even. Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age, wat de officiële titel is, lanceert dan ook pas in 2018. Ook zijn de platforms nog niet bekendgemaakt. De game is gelanceerd voor Nintendo 3DS en PlayStation 4 en nog in ontwikkeling voor Nintendo Switch. Welke versies we hier krijgen is nog even afwachten.

Rotterdam weer even tropisch gebied

Het weer belooft niet veel soeps te worden, maar het nuchtere Rotterdam is zaterdag weer even de Caraïbische hoofdstad van Nederland. De Straatparade van het jaarlijkse Zomercarnaval trekt door het centrum, een kleurrijke en swingende optocht met ruim 2500 dansers en danseressen, 25 carnavalsgroepen en 30 praalwagens.

De eerste editie van het Zomercarnaval was in 1984. Het initiatief van een groepje studenten van Antilliaanse en Arubaanse afkomst trok 1500 belangstellenden. In de loop der jaren is het Zomercarnaval uitgegroeid tot een enorm publieksevenement met gemiddeld 750.000 bezoekers. Vorig jaar was het met 650.000 mensen minder druk. Het slechte weer was daar debet aan.

Het Zomercarnaval is onderdeel van het vijfdaagse Rotterdam Unlimited, een festival waarmee Rotterdam zijn culturele diversiteit wil benadrukken. Het evenement is voortgekomen uit het Dunya Festival en Zomercarnaval die in 2013 werden samengevoegd tot Rotterdam Unlimited. Het programma omvat veel muziekoptredens op twaalf binnen- en buitenpodia.

De straatparade begint om 13.00 uur op de Blaak.

Rotterdam weer even tropisch gebied
Rotterdam weer even tropisch gebied (Foto: ANP)

Brama verlaat FC Utrecht voor een Australisch avontuur

Wout Brama vertrekt per direct bij FC Utrecht om een avontuur aan te gaan bij de Central Coast Mariners uit de Australische A-League. De geboren Almeloër maakt gebruikt van een clausule in zijn contract waardoor hij transfervrij naar een buitenlandse club mag vertrekken. 

Brama werd in januari aangetrokken door FC Utrecht om de positie van de ernstig geblesseerd geraakte Rico Strieder in te vullen. “Wout maakte vorig seizoen de overstap naar FC Utrecht en het lukte hem om de leemte van de positie van Rico op te vullen. Hij heeft zich als een zeer ervaren speler gemanifesteerd binnen ons team en heeft de ploeg met zijn spel en zijn leiderschap een grote dienst bewezen. Wout heeft al enkele jaren een grote wens om een buitenlands avontuur aan te gaan. Hij ging dan ook akkoord met een overstap naar FC Utrecht onder de voorwaarde dat de club mee zou werken aan een transfer, mocht zich zo’n unieke kans voordoen. Nu deze kans voorbij komt, wil Wout deze ook grijpen. FC Utrecht bedankt hem voor zijn bijdrage en inzet de afgelopen maanden en wenst hem veel succes Down Under", aldus technisch manager Eric ten Hag.

Brama, die eerder uitkwam voor FC Twente en PEC, is na Sofyan Amrabat en Sébastien Haller de derde vaste basiskracht die vertrekt bij Utrecht. Bovendien vertrokken ook gewaardeerde krachten als Kevin Conboy, Robbin Ruiter, Andreas Ludwig en Nacer Barazite bij de club. Utrecht gaat op zoek naar een vervanger voor Brama.

Hardlopen zonder toestemming verboden in straten van Sierra Leone

Hardlopers in Sierra Leone hebben pech: zonder speciale toestemming van de autoriteiten mag je in de straten van het West-Afrikaanse land niet meer hardlopen.

Het gaat daarbij overigens met name om groepen hardlopers, die in Sierra Leone nogal eens voor overlast lijken te zorgen. "De politie ziet tot haar afschuw dat mensen de gewoonte hebben om in grote groepen te gaan hardlopen, waarbij ze mensen beledigen, het verkeer hinderen, op auto's slaan, luide muziek spelen en eigendom afpakken van mensen die gewoon hun dagelijkse ding doen", aldus politiechef Francis Alieu Munu.

In verband met de openbare veiligheid en orde heeft men daarom besloten om het hardlopen in groepen aan banden te leggen. Zonder speciale autorisatie mag het niet meer, individuen worden verwezen naar recreatiegebieden en stranden. Groepen die geen toestemming hebben, maar toch hardlopend gespot worden, zullen 'volgens de wet' behandeld worden. "U bent gewaarschuwd", sluit het bericht af.

Reisadvies TunesiŰ deels versoepeld

Het reisadvies voor Tunis en de toeristische kustgebieden in Tunesië, zoals het eiland Djerba, is versoepeld. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gemeld. Reizen naar die gebieden worden niet meer ontraden, maar er gelden nog wel stevige waarschuwingen.

Zo is de dreiging van specifiek tegen toeristen gerichte terreuraanslagen in bij reizigers populaire oorden nog altijd hoog. Zij moeten drukke plaatsen zoveel mogelijk mijden.

In de overige delen van Tunesië wordt reizen ontraden. De onveiligste gebieden zijn de grensgebieden bij Libië en Algerije, de woestijngebieden bij de stad Tataouine en het Chaambi-gebergte. Blijf daar helemaal weg, aldus het advies.

In de zomer van 2015 kostte een aanslag in de badplaats Sousse 38 mensen het leven, onder wie veel Europeanen. Eerder dat jaar was er een aanslag op het Bardomuseum in de hoofdstad Tunis, waarbij 23 doden vielen onder wie 17 toeristen.

Reisadvies Tunesië deels versoepeld
Reisadvies Tunesië deels versoepeld (Foto: ANP)

Estafettezwemmers als snelste naar WK-finale, Kromowidjojo met 3e tijd

De Nederlandse zwemploeg heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest indruk gemaakt op de gemengde 4x100 meter vrije slag.

Ben Schwietert en Kyle Stolk zwommen beiden sneller dan ze ooit gedaan hadden, Femke Heemskerk en Maud van der Meer konden dat prima afmaken. Met 3:23,89 bleef Nederland zelfs minder dan een seconde boven het uit 2015 stammende wereldrecord van de Amerikanen, goed voor de snelste tijd van de ochtend.

Favoriet voor goud is Nederland overigens zeker niet. Van der Meer kan zaterdagavond nog vervangen worden door Ranomi Kromowidjojo, maar verder lijkt veel verbetering niet echt te vinden. De Amerikaanse ploeg was slechts 0,04 seconden langzamer, maar kan de wereldkampioenen op de 100m vrij bij de mannen en vrouwen en de nummers twee en vier bij de mannen en vrouwen nog in het team zetten.

Kromowidjojo deed het individueel overigens prima op de ochtend. In de series van de 50 meter vrije slag zwom ze met 24,53 seconden naar de derde tijd. Tamara van Vliet noteerde met 24,94 de veertiende tijd en mag zaterdagavond ook weer in actie komen in de halve finales. 

'Eerste dopinggeval op WK zwemmen'

Het wereldkampioenschap zwemmen in Boedapest lijkt haar eerste dopinggeval te pakken te hebben. De Argentijnse ploeg heeft zwemmer Martin Naidich teruggetrokken van de series van de 1500 meter vrije slag, waarop hij zaterdag in actie zou komen.

In de Hongaarse hoofdstad gingen al enige tijd geruchten rond dat iemand betrapt was op doping, vermoedelijk een Argentijn. Aanvankelijk wilde de Argentijnse zwembond niet bevestigden dat het om Naidich ging, maar hij werd wel teruggetrokken van de 1500 meter, nadat hij de 400 en 800 meter vrije slag eerder in de week al gezwommen had.

Inmiddels blijkt het inderdaad om de 26-jarige Naidich te gaan, maar zelf ontkent hij in alle toonaarden iets fout gedaan te hebben. "Ik hoorde via Twitter dat een Italiaanse krant mij van doping beschuldigde", verklaarde Naidich tegenover La Nacion. Wereldzwembond FINA heeft de Argentijnen op de hoogte gebracht van een positieve test, waarna besloten werd om Naidich terug te trekken. 

Zelf blijft de zwemmer zijn onschuld volhouden: "Het is mogelijk dat ik een supplement genomen heb wat ergens mee besmet was, zoals in wel meer dopinggevallen. Ook kan het zijn dat ze mijn potje urine per abuis omgewisseld hebben met dat van iemand anders, ik zou het verder ook niet weten. Ik heb in elk geval niks genomen en ik heb niks te verbergen."

Olympisch polsstokkampioen Braz laat WK schieten

Polsstokhoogspringer Thiago Braz da Silva zal het wereldkampioenschap atletiek van komende maand aan zich voorbij laten gaan. De Braziliaan werd vorig jaar in Rio de Janeiro na een geweldige wedstrijd olympisch kampioen, maar dit jaar gaat het nog bepaald niet best.

Braz deed mee aan vier Diamond League-wedstrijden, waarin hij twee keer de openingshoogte al niet haalde en twee keer met 5,60 meter nauwelijks indruk maakte. Het Braziliaans olympisch comité en de nationale atletiekbond hebben nu, in overleg met Braz, besloten om hem niet naar het WK te sturen.

De bedoeling is zelfs dat Braz het hele seizoen niet meer in actie komt, zodat hij gespaard kan worden. "Als we hem op deze weg door laten gaan heb je de kans dat het alleen maar slechter gaat en dat hij ook mentaal helemaal in de put raakt", aldus een woordvoerder. "We hebben daarom gezamenlijk besloten om hem wat tijd te gunnen, zodat hij zich op 2018 kan richten."

Amerikaanse waterpolosters oppermachtig in WK-finale

De Amerikaanse waterpolosters hebben zich met overmacht laten kronen tot wereldkampioen. In Boedapest werd de twee jaar geleden in Kazan veroverde titel met verve verdedigd.

De Amerikaanse dames waren in de groepsfase al ongenaakbaar, waarna ze het op weg naar de finale alleen tegen Australië (7-5) een beetje lastig hadden. In de finale wachtte Spanje, het land dat in 2013 in Barcelona voor eigen publiek wereldkampioen werd.

De ploeg van Miki Oca kon tegen het Amerikaanse geweld van succescoach Adam Krikorian nauwelijks iets inbrengen. In de eerste helft kon Spanje een klein beetje bijblijven, wat leidde tot een 5-3 stand halverwege, maar vervolgens gaven de Amerikanen gas. 

Met onder meer vier treffers van Kiley Neushul liep de VS uit naar een bijzonder duidelijke overwinning: 13-6. Na de Olympische Spelen van 2012 en 2016 en het WK van 2015 is het voor de Amerikanen de vierde titel in de laatste vijf mondiale toernooien.

De derde plek op het WK ging naar Rusland, net als op de Olympische Spelen van vorig jaar. Canada werd met 11-9 verslagen.

Golfer Luiten mist cut in Hamburg

Joost Luiten komt dit weekeinde niet meer in actie bij de Porsche European Open in het Duitse Hamburg. De Nederlandse golfer moest vanochtend nog nog twee holes af van de gisteren verregende tweede ronde, maar dat bleken ook zijn laatste holes.

Luiten speelde gisteren een rondje 72 en vandaag deed hij zijn ronde in 73 (één boven par) slagen. Op hole vier sloeg hij een triple bogey en verder noteerde hij nog twee bogeys en vier birdies. De cut lag in Hamburg op -1 en Luiten zit daar twee slagen boven. 

De Engelsman Ashley Chesters heeft de leiding na twee dagen met een score van negen onder par. Drie golfers volgen met -8. De Franse titelverdediger Alexander Levy staat op een gedeelde vijfde plaats met zeven slagen onder het baangemiddelde.

Taylor woest over appje Van Gerwen naar Van der Voort over Whitlock

Darter Phil Taylor is weer eens boos. Dit keer op Michael van Gerwen, hoewel hetgeen Taylor boos over is geen ene reet met de Engelsman te maken heeft.

Tijdens de World Matchplay speelde Van Gerwen in de achtste finales tegen Simon Whitlock en dat ging uitstekend. Zo goed zelfs, dat Van Gerwen tijdens de tweede pauze bij een 8-2 voorsprong een berichtje naar z'n maat Vincent van der Voort stuurde: "Doei, Whitlock", alvorens Van Gerwen een 11-3 zege pakte.

Niks aan de hand natuurlijk en Van der Voort vertelde dat een dag later in de studio van RTL7, even de tijd doden met een grappige anekdote. Plots was daar echter Taylor, die niks met het verhaal te maken had, maar toch eens even flink zijn plasje moest doen over het 'schandalige' gedrag van Van Gerwen.

Taylor maakte vrijdagavond in de kwartfinales gehakt van Van Gerwen, maar The Power leek er niet echt van te genieten, want hij stond zich vooral enorm op te winden. "Hij heeft Van der Voort vandaag zeker geen berichtje gestuurd? Belachelijk", foeterde de Engelsman

"Tijdens het duel met Whitlock stuurde hij Van der Voort een berichtje, 'doei, Whitlock'. Waarom doe je dat? Kom op, hij is een professional, hij is de nummer één van de wereld, word eens volwassen man", aldus Taylor, met een blik alsof Van Gerwen zojuist een stevige drol op zijn bord gedraaid had. "Het is gewoon belachelijk dat hij dat gedaan heeft en dat ga ik hem vertellen ook."

Vraag van de dag: wie zit er hier fout?

A - Van Gerwen, hij had zo'n berichtje nooit mogen sturen, respectloos!
B - Van der Voort, hoe durft hij zo'n overduidelijk streng geheim berichtje op TV te vertellen?
C - Taylor, waar bemoeit hij zich in godesnaam mee?
D - Whitlock, waarom kom je dan ook op een 2-8 achterstand?
E - Niemand, men moet zich eens niet zo aanstellen om niks
F - Anders, namelijk...

Oprichter Eurotransplant overleden

De immunoloog Jon van Rood, de oprichter van Eurotransplant, is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag gemeld in een overlijdensadvertentie. Van Rood stierf op 21 juli in Leeuwarden.

In 1967 richtte hij Eurotransplant op, een nonprofit-organisatie die de internationale donatie van organen coördineert. Daarnaast was hij tot 1991 hoogleraar immunohematologie aan de Universiteit Leiden en leverde daar een belangrijke bijdrage aan de transplantatiegeneeskunde.

Van Rood was ook oprichter van Matchis, het Nederlands centrum voor stamceldonoren.

Oprichter Eurotransplant overleden
Oprichter Eurotransplant overleden (Foto: ANP)

Trump bereid sancties Rusland te ondertekenen

De Amerikaanse president Donald Trump is bereid zijn handtekening te zetten onder een vernieuwd sanctiepakket tegen Rusland, Iran en Noord-Korea waar de Senaat donderdag mee instemde. Dat heeft het Witte Huis vrijdag gemeld.

Het maatregelenpakket werd met 98 stemmen voor en twee stemmen tegen aangenomen in de Senaat. Trump heeft echter bezwaren tegen de sancties en met name die tegen Rusland. Hij hoopte de betrekkingen met het land juist te verbeteren. Trump kon ook zijn veto over het voorstel uitspreken, maar de verwachting was dat er genoeg steun was in beide Kamers om dat te overrulen.

Het door de Senaat aangenomen wetsvoorstel biedt Trump niet de mogelijkheid de sancties zelfstandig op te heffen. Daarvoor is groen licht nodig van het Congres. Rusland stelde op zijn beurt vrijdag diplomatieke sancties in tegen de Verenigde Staten. Zo moet het aantal Amerikaanse diplomaten in Rusland omlaag.

Trump bereid sancties Rusland te ondertekenen
Trump bereid sancties Rusland te ondertekenen (Foto: ANP)

Winkans-debacle kost Staatsloterij 30 miljoen

Het oplossen van de problemen rond de onjuist voorgestelde winkansen heeft de Staatsloterij 30 miljoen euro gekost, "van prijzengeld tot en met de executie". Dat zegt topman Niels Onkenhout in een interview met De Telegraaf. Hij noemt het bedrag "een onwaarschijnlijk grote aanslag op ons eigen vermogen" maar ook "absoluut noodzakelijk".

Tussen 2000 en 2008 verzuimde de Staatsloterij te melden dat ook niet-verkochte loten aan trekkingen meededen. Daardoor konden prijzen vallen op loten die niet waren verkocht, waardoor de winkansen kleiner waren dan de consument dacht.

Verschillende claimzaken later heeft de Staatsloterij als goedmaker eind mei een bijzondere trekking voor gedupeerden georganiseerd, met een prijzenpot van 13,5 miljoen euro. Onkenhout noemt de trekking "een groot succes" en ziet het als eerste stap op weg naar herstel van vertrouwen. "Hoe het publiek nu over ons denkt is nog wat vroeg om over te oordelen. Maar we zien het vertrouwen in ieder geval niet verder dalen."

Winkans-debacle kost Staatsloterij 30 miljoen
Winkans-debacle kost Staatsloterij 30 miljoen (Foto: ANP)

China bezorgd over VS-raketten in Zuid-Korea

China maakt zich grote zorgen over de Zuid-Koreaanse aankondiging door te gaan met het plaatsen van nog eens vier extra Amerikaanse anti-raketsystemen van het type THAAD. Dit zal de veiligheid van Zuid-Korea niet verbeteren en maakt dingen alleen maar complexer, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag. Het herhaalde de oproep het raketsysteem terug te trekken.

Noord-Korea liet eerder op de dag weten dat het opnieuw een succesvolle test had uitgevoerd met een intercontinentale ballistische raket (ICBM), die heeft bewezen het hele vaste land van de Verenigde Staten te bereiken.

China bezorgd over VS-raketten in Zuid-Korea
China bezorgd over VS-raketten in Zuid-Korea (Foto: ANP)

Politie doorzoekt asielcentrum na mes-aanval

Na de aanval in een Hamburgse supermarkt heeft de Duitse politie een asielzoekerscentrum in de wijk Langenhorn doorzocht. Daar zou de 26-jarige aanvaller hebben verbleven.

De man uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) doodde vrijdag in de supermarkt een vijftigjarige klant en zes andere mensen raakten ernstig gewond. Zijn motief is nog onduidelijk. De politie zei zaterdagochtend nog niets over de resultaten van de doorzoeking in het asielzoekerscentrum.

De man stak vrijdagmiddag in de supermarkt met een keukenmes lukraak op klanten in en sloeg vervolgens op de vlucht. Omstanders achtervolgden de aanvaller en konden hem overmeesteren.

Politie doorzoekt asielcentrum na mes-aanval
Politie doorzoekt asielcentrum na mes-aanval (Foto: ANP)

Prognose: sluiten bureaus levert meer op

Het sluiten van politiebureaus levert meer op dan verwacht. De politie moet vanaf 2025 jaarlijks 76,5 miljoen euro bezuinigen op de huisvesting, maar volgens interne prognoses wordt dat bedrag ruimschoots overschreden.

Een woordvoerder van de Nationale Politie bevestigt de berichtgeving van het AD hierover, maar benadrukt dat het slechts om prognoses gaat die in maart zijn gemaakt en dat er nog van alles kan veranderen. Volgens hem moet alle plannen nog op haalbaarheid worden getoetst.

Sinds 2014 heeft de politie 148 locaties gesloten. Daarvoor in de plaats zijn 76 nieuwe bureaus en politieposten in bijvoorbeeld gemeentehuizen gekomen. De komende jaren sluit de Nationale Politie ongeveer tweehonderd van de vierhonderd politiebureaus.

Prognose: sluiten bureaus levert meer op
Prognose: sluiten bureaus levert meer op (Foto: ANP)

Pride Amsterdam begint met demonstratieve mars

Met een demonstratieve mars begint zaterdag de Pride Amsterdam, zoals de jaarlijkse Gay Pride vanaf dit jaar heet. Naar verwachting lopen er duizenden mensen mee met de Pride Walk vanaf het homomonument naar het Vondelpark. Ze vragen hiermee aandacht voor de situatie van lhbti'ers in landen waar homoseksualiteit volgens de wet nog strafbaar is.

Stichting Amsterdam Gay Pride heeft de naam van het evenement aangepast, omdat ze een bredere doelgroep wil aanspreken. Het feest is al lang niet meer alleen voor homoseksuelen, want de verzamelnaam lhbti staat voor lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders en interseksuelen.

Op zaterdag 5 augustus is het jaarlijkse hoogtepunt van de pride, de roemruchte botenparade. De tachtig boten vertrekken dit keer vanaf het Oosterdok, wat eerder het eindpunt was, en gaan naar het Westerdok, het voormalige beginpunt. Dit bevordert volgens de organisatie de doorstroming.

Voor het eerst is er dit jaar ook een driedaags programma in Zandvoort: Pride at the Beach.

Pride Amsterdam begint met demonstratieve mars
Pride Amsterdam begint met demonstratieve mars (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt en buiig

Het weer van Beate is het weer van Agathe (5 feb)

Goedemorgen! Het is flink bewolkt en er kan hier en daar wat hemelwater naar beneden vallen. In de loop van de dag breekt in het zuidwesten en noordoosten de zon regelmatig door. De temperaturen lopen uiteen van 20 graden in het noordwesten tot maximaal 24 graden in het zuidoosten van het land. De wind komt uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht, aan de kust krachtig tot hard. In de avond draait de wind naar het zuidoosten. Ook neemt in de avond de kans op een bui toe. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:53
Zon onder: 21:38
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1909  In Barcelona wordt op bloedige wijze de Tragische week beëindigd, een opstand tegen de mobilisatie van het leger.
1921 Hitler wordt voorzitter van de NSDAP.
1948 Opening van de Olympische Spelen in Londen; de eerste Spelen na de Tweede Wereldoorlog.
1973 De Britse autocoureur Roger Williamson komt op tragische wijze om het leven bij de Grand Prix Formule 1 van Nederland op het circuit van Zandvoort.
1981 Prins Charles trouwt met Diana Spencer.
2005 Astronomen maken de ontdekking van Eris bekend.


Disbatch was op bezoek in Rotterdam (Foto: Disbatch)
Disbatch was op bezoek in Rotterdam (Foto: Disbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Topdrukte op Europese snelwegen vroeg op gang

Vakantiegangers die met de auto reizen moeten zaterdag rekenen op forse vertragingen op de Europese snelwegen. Daarvoor waarschuwt de ANWB en de VerkeersinformatieDienst (VID), die in de nacht van vrijdag op zaterdag de eerste files zien ontstaan.

In Frankrijk is sprake van de eerste 'zwarte zaterdag' in een reeks van vier. Voor miljoenen Fransen begint de vakantie en veel vakantiegangers zijn weer onderweg naar huis.

De eerste files op de Europese wegen kwamen al vroeg op gang. Om 04.00 uur telde de VerkeersinformatieDienst (VID) in totaal 82 kilometer file richting het zuiden. "Dat is op dit uur zeer uitzonderlijk", aldus de VID. Voor de Gotthardtunnel in Zwitserland, op de A8 tussen München en Oostenrijk, de A10 tussen Parijs en Bordeaux en voor de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië is de vertraging al ruim een uur.

Op de beruchte Autoroute du Soleil staat al ruim 20 kilometer aan files, die in de middag oplopen tot meer dan 100 kilometer.

Bottleneck op weg naar het zonnige zuiden is de Rhônevallei (A7), vooral bij Valence en ten zuiden van Lyon. Verkeer naar het zuidwesten van Frankrijk zal volgens de ANWB vastlopen bij de tolstations op de A10 Parijs-Orléans-Bordeaux.

In eigen land kunnen grote evenementen tot drukte leiden. Het gaat om het Zomercarnaval in Rotterdam op zaterdag, het Truckstar Festival op het circuit van Assen op zaterdag en zondag en de twee concerten van U2 in de Amsterdam ArenA op zaterdag en zondag.

Topdrukte op Europese snelwegen vroeg op gang
Topdrukte op Europese snelwegen vroeg op gang (Foto: ANP)

Drie nieuwe bemanningsleden voor ISS

Drie ruimtevaarders uit Italië, Rusland en de VS zijn vrijdag na een reis van zes uur veilig aangekomen bij het Internationale Ruimtestation (ISS). De lancering van de Sojoezraket vanaf een lanceerplatform in Kazachstan verliep volgens plan.

Paolo Nespoli (ESA), Sergej Rjasanski (Roscosmos) en Randolph Bresnik (NASA) zullen zo'n vijf maanden in het ruimtestation verblijven. De astronauten gaan onder meer onderzoek doen naar de effecten van de ruimtevaart op het immuunsysteem. Ze zijn een versterking van de driekoppige bemanning die nu al op zo'n 400 kilometer boven de aarde zweeft.

Voor de 60-jarige Nespoli is het niet de eerste keer dat hij het ISS-station aandoet. Zes jaar geleden verbleef hij er een aantal maanden en in 2007 was hij er ook al kortstondig. De lancering werd vooraf gezegend door een Russich-Orthodoxe priester, meldt de Russische krant Gazeta.ru.

Drie nieuwe bemanningsleden voor ISS
Drie nieuwe bemanningsleden voor ISS (Foto: ANP)

Motorrijder ernstig gewond na ongeluk A2

Op de A2 heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een ongeluk plaatsgevonden waarbij een motorrijder en een auto betrokken waren. De motorrijder is met ernstig letsel naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het ongeval had plaats bij de Limburgse plaats Beek. De A2 was daar in de richting van Eindhoven tijdelijk afgesloten voor politieonderzoek. Rond 03.15 uur werd de weg weer vrijgegeven.

Ook andere wegen waren in de nacht tijdelijk dicht door ongelukken. Op de A67 bij Hapert in Brabant moest het verkeer richting Eindhoven, dat vast kwam te staan door een ongeluk, weggeleid worden. Rond 03.30 uur sloot de verbindingsweg van de A16 naar de A15 bij knooppunt Ridderkerk-Zuid vanwege een ongeval.

Motorrijder ernstig gewond na ongeluk A2
Motorrijder ernstig gewond na ongeluk A2 (Foto: ANP)

Wereldspelen: Dag 9 - Vijfde goud op rij Nederlandse touwtrekkers?

Het is de voorlaatste dag van de Wereldspelen in Wroclaw, maar we zijn nog lang niet klaar met mooie actie. Ook vandaag gaan er weer sporten beginnen die we nog niet eerder in actie hebben gezien, met als hoogtepunt natuurlijk het touwtrekken.

Nederlanders
Om 09.30 uur beginnen de handboogschutters met de compoundboog aan de kwalificaties, bij zowel de mannen als de vrouwen. Ex-wereldkampioen Mike Schloesser en Peter Elzinga doen bij de mannen mee, Sanne de Laat schiet bij de vrouwen. Na de kwalificatie staat de middag in het teken van de eerste knock-outronden bij de mannen en vrouwen, terwijl in de gemengde landenwedstrijd - één man, één vrouw - de kwartfinales geschoten worden.

Om 12.30 uur speelt biljarter Dick Jaspers in de halve finales van het driebanden tegen de Italiaan Marco Zanotti, regerend kampioen op de Wereldspelen en vier jaar geleden de opvolger van de Nederlander. De hele ochtend en middag is men ook weer aan het jiujitsuën, met vier Nederlandse mannen: Boy Vogelzang in de klasse tot 69kg, Melvin Schol in de klasse tot 94kg en Ruben Assmann en Marnix Bunnik in het duotoernooi. Na drie nederlagen komen de kanopolodames ook weer in actie vandaag. Na de gehele top-3 van het vorige WK wachten vandaag Italië, Canada en Polen, daar liggen kansen om nog mee te doen om het brons. 

Hier is het kanopolo te zien, als de video niet live is kun je even naar het kanaal van Planet Canoe gaan, die zenden de hele dag live uit (Bron: YouTube)

Een van de minst bekende sporten waar Nederland toch echt heel goed in is, is het touwtrekken. Vandaag beginnen we er in Wroclaw mee, als eerste de vrouwen, die één gewichtsklasse hebben: tot 540kg. In de ochtend staan er voor Nederland vijf groepswedstrijden op het programma, vroeg in de middag volgt de strijd om de medailles. Niet onrealistisch voor Nederland, want op de vorige drie Spelen werd twee keer zilver en één keer brons gepakt.

Daarna volgt het echte vuurwerk, de mannen tot 700kg, de zwaarste klasse. Nederland gaat hier voor een prachtige reeks, want in 2001, 2005, 2009 en 2013 ging het goud in de zwaarste touwtrekklasse elke keer naar Nederland. Aartsrivaal Zwitserland zal proberen de reeks te doorbreken, maar onze trekkers uit de Alpen zullen het hopelijk - net als bijna altijd - weer van de wat lichtere klasse tot 640kg moeten hebben.

Nederland - Zwitserland in het touwtrekken op de Spelen van 2013 (Bron: YouTube)

Waar kunnen we kijken, wat kunnen we zien en hoe laat is het allemaal?
Wederom kunnen we terecht op het Olympic Channel, waar weer de hele dag van alles te zien is. We vullen de ochtend met strandhandbal en lacrosse, alvast leuk om mee op te warmen, zeker als daarna nog een partijtje rollerhockey te zien is. De hele middag staat in het teken van afwisselend jiujitsu en strandhandbal, waarna we om 18.45 uur weer naar de danshal gaan: rock 'n roll, latin, het wordt weer helemaal te gek en de voetjes gaan weer van de vloer. Het hele tijdschema is hier te vinden, veel kijkplezier!

Magnussen: "Hamilton rijdt altijd in de weg"

Hoewel er nog maar twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Hongarije geweest zijn lopen de gemoederen bij een aantal coureurs hoog op. Een ervan is Haas-rijder Kevin Magnussen die vandaag maar weinig baantijd had en op het moment dat hij reed flink in de weg werd gezeten door Lewis Hamilton.

Nadat Antonio Giovinazzi in de ochtendtraining gecrasht was moesten de Haas-monteurs de auto oplappen voor vaste rijder Kevin Magnussen. De Deen kreeg hierdoor maar elf trainingsronden. Op het moment dat hij op de baan was voelde de coureur zich opgehouden door Hamilton, getuige zijn commentaar via de boordradio: "Waar is hij mee bezig?"

Aan Motorsport legde Magnussen zijn commentaar nog eens uit. "Er reed niemand voor hem op de baan en toch besloot hij in de laatste sector erg langzaam te rijden, terwijl ik aan een goede ronde bezig was. Het is onnodig om zo traag te gaan in de laatste sector met niemand voor hem. Hij rijdt altijd in de weg, dus dat is geen nieuws. Ik reed vandaag maar vier getimede rondes en toch slaagde hij erin om in de weg te rijden."

Eerder ventileerde Magnussen zijn mening over Hamilton al in Monaco, al heeft hij dit niet persoonlijk gedaan. "Sommige coureurs houden rekening met niemand. Het is hetzelfde als wanneer hij in de kwalificatie met een goede ronde bezig is, dan zal ik ook geen rekening met hem houden. Het is niet verboden wat hij doet, maar het getuigt van weinig respect."

Taylor maakt gehakt van Van Gerwen

Darter Phil Taylor heeft vrijdag een loeiharde klap uitgedeeld aan Michael van Gerwen. Een nederlaag van de Nederlander is op een major uiterst zeldzaam, maar op de World Matchplay eindigde zijn avontuur in de kwartfinales.

The Power was veel te sterk voor Van Gerwen, die vooral op de finishes flink beroerd stond te gooien. Voor hij het wist had Taylor al een 0-4 voorsprong te pakken en de Engelsman kwam geen enkel moment meer binnen bereik. 

Na finishes van 82 en 122 trok Taylor de stand naar 2-10, waarmee een zelden vertoond pak slaag voor Van Gerwen in de maak was. Tegen de zeer sterk finishende Taylor kon hij bij vlagen een klein beetje wat terug doen, maar winst behoorde nimmer tot de mogelijkheden: 6-16. 

Michael van Gerwen - Phil Taylor (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Phil Taylor (Bron: PDC)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.