FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 juli 2017

Trump vergroot druk op senatoren

President Donald Trump heeft Republikeinse senatoren maandag opgeroepen "het juiste te doen" en het zorgstelsel van zijn voorganger Barack Obama te herroepen en vervangen, zoals zij al zeven jaar beloven. Het Amerikaanse volk heeft er lang genoeg op gewacht, het is nu tijd de daad bij het woord te voegen, zei Trump. Hij sprak in Washington voor een gehoor van gezinnen die volgens hem door de "Obamacare-nachtmerrie" worden geschaad.

De senatoren beslissen dinsdag of zij een debat over herziening van de wet willen beginnen. Zo ja, dan wordt een zorgwet die in mei door het Huis van Afgevaardigden werd aangenomen waarschijnlijk het startpunt voor verdere discussies.

De Republikeinen willen al vanaf 2010 af van de zorgwet, die zij beschouwen als een inbreuk van de overheid op de verzekeringsmarkt. Maar ze kunnen het er niet over eens worden of de wet ingetrokken en vervangen moet worden of alleen ingetrokken. In het eerste geval zouden 22 miljoen Amerikanen hun ziektekostendekking verliezen, in het tweede geval op termijn zelfs 32 miljoen, aldus het begrotingsbureau van het Congres. Ook de te betalen premies gaan fors omhoog.

Trump vergroot druk op senatoren
Trump vergroot druk op senatoren (Foto: ANP)

Ook Deense dames naar laatste acht op EK

Na Nederland heeft ook Denemarken zich geplaatst voor de laatste acht op het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal. De ploeg won in Deventer met 1-0 van Noorwegen en eindigde hierdoor met zes punten als tweede in Groep A.

Voor Denemarken scoorde Katrine Veje het enige doelpunt van de wedstrijd. Noorwegen bleef zowel punt- als doelpuntloos doordat Caroline Hansen vlak voor rust een strafschop miste.

Acrogymnastes grijpen naast finaleplek op Wereldspelen

De Nederlandse acrobatisch gymnastes Nicole Eykelenboom en Djenti Verbruggen hebben op de Wereldspelen niet voor een grote verrassing kunnen zorgen. De twee kwamen maandag in actie op de wedstrijd voor paren, waar ze naar hun kunnen presteerden. Dat leverde tegen vijf zeer sterke duo's, de zesde plek op.

Met Daria Guryeva en Daria Kalinina was Rusland aanwezig met de regerend wereldkampioenen en dat lieten ze zien ook. De ene schitterende combinatie werd opgevolgd door de andere en het leverde de twee in beide kwalificatie-onderdelen en de finale de hoogste score en dus het goud op. België is een vrij groot land in de acrobatische gymnastiek en de wereldkampioenen bij de junioren, Lore Vandenberghe en de pas 14-jarige Noemie Lammertyn, lieten dat zien door zilver te pakken, voor Oekraïne.

De 23-jarige Eykelenboom, de onderpartner, en haar 15-jarige Verbruggen, de bovenpartner, kwamen vooral naar Wroclaw om internationale ervaring op te doen en dat lukte prima. Ze maakten geen grote fouten en het verschil met de rest was niet al te groot, waardoor het duo tevreden terug mag kijken op het toernooi. 

Swings skeelert naar goud op Wereldspelen, 5e medaille Tas

De Belgen gaan als een trein op de Wereldspelen in Wroclaw. Onze zuiderburen hebben inmiddels al elf medailles te pakken, waarvan er maar liefst zeven op naam komen van skeeleraars Bart Swings en Sandrine Tas.

Maandag begon het skeeleren op de weg en voor Swings was het gelijk raak. In de afvalrace was hij in een mooie eindsprint de Italiaan Daniel Niero en de Spanjaard Patxi Peula te snel af.

De net als Swings van het schaatsen bekende Fransman Ewen Fernandez en Nieuw-Zeelander Peter Michael grepen nipt naast de medailles. Voor Swings is het na het zilver op de 1000 meter op de baan de tweede medaille, terwijl hij dinsdag nog twee kansen heeft.

De echte medailledelver bij de Belgen is Tas. Bijna alles wat de pas 21-jarige aanraakt verandert in een medaille, op de baan resulterend in goud, twee keer zilver en een keer brons. Maandag begon ze op de weg met een derde plek in de kwalificatie van de 200 meter tijdrit, maar in de finale maakte ze haar eerste echte fout van de Spelen en eindigde ze onderaan.

Op de afvalkoers maakte Tas dat dan weer deels goed. In een zeer spannende sprint werd ze nipt geklopt door de Colombiaanse Johana Viveros, maar eindigde ze wel net voor de Duitse Mareike Thum. Fabiana Arias uit Colombia greep net naast de medailles.

 

Yaaaaaasss 😍🥇🇧🇪 #1000m #huntersportswear #teambelgium #TWG2017

Een bericht gedeeld door Sandrine Tas (@sandrinetas) op23 Jul 2017 om 5:58 PDT

Jamaica neemt revanche op Mexico in Gold Cup

De Jamaicaanse voetbalploeg heeft de gewenste revanche op Mexico te pakken. In de halve finales van de CONCACAF Gold Cup won Jamaica van de ploeg waar het twee jaar geleden de finale van verloor.

Met aan beide kanten een handvol doelpogingen was het geen zeer enerverend duel en lang werd er zelfs helemaal niet gescoord. Pas in de 88e minuut kon er eindelijk gejuicht worden: Kemar Lawrence maakte de eerste en gelijk winnende goal voor Jamaica.

In de finale speelt Jamaica woensdag in Santa Clara tegen het gastland, de VS. 

Politie zoekt man met kettingzaag in bos

In een bos aan de grens met Duitsland is de Zwitserse politie sinds maandagavond op zoek naar een man die eerder in de stad Schaffhausen medewerkers van een verzekeringskantoor verwondde met een kettingzaag. De man, die psychisch labiel werd genoemd, zou de afgelopen maanden in zijn in auto in het bos hebben gebivakkeerd.

De politie waarschuwde het publiek dat de vijftigjarige man agressief kan zijn en een kort lontje heeft. Hij had maandagochtend in een kantoor van een ziektekostenverzekeraar twee medewerkers aangevallen met een motorzaag. Een van hen raakte zwaargewond, maar was 's avonds buiten levensgevaar. Drie andere mensen raakten lichtgewond toen zij aan de man probeerden te ontkomen.

De politie wilde niets kwijt over het motief van de man. Volgens de politie is de man eerder bestraft wegens overtreding van de wapenwet.

Politie zoekt man met kettingzaag in bos
Politie zoekt man met kettingzaag in bos (Foto: ANP)

Nederland overleeft op EK vrouwen

Nederland heeft de kwartfinale op het EK voor vrouwen bereikt. De Leeuwinnen wisten België met 2-1 te verslaan. In de eerste helft gaf Nederland weinig weg, maar in de tweede helft hadden ze opnieuw veel moeite. België is door de uitslag uitgeschakeld.

Nederland begon moeizaam met veel fouten, maar Shanice van der Sanden wist op rechts toch als eerste serieus gevaar te stichten. Zij wist na tien minuten Lieke Martens voorin te bereiken, maar de linksbuiten schoot over in kansrijke positie. Daarna bleef het meest opzienbare een botsing met hoofdwonden voor Anouk Dekker en Maud Coutereels, die meer dan vijf minuten behandeld moesten worden.

De eerste echte doelkans was net als in de vorige wedstrijd een penalty voor Nederland. Coutereels was te laat bij de bal en haalde Jackie Groenen neer in het strafschopgebied, waarna Sherida Spitse net als vorige wedstrijd de 1-0 binnen schoot. Even later kreeg Nederland de bal weer goed voor na een hoogstandje van Martens, maar de bal kon net weggewerkt worden door de Belgische verdediging. Verder moest Nederland het doen zonder grote kansen, maar gevaar vanuit de Belgen kwam er al helemaal niet.

De tweede helft had een vergelijkbaar spelbeeld. Nederland viel af en toe aan, drong aan, maar wist nooit in echt gevaarlijke positie te komen, terwijl België nooit echt gevaarlijk was. Na tien minuten was België daar dan toch ineens. De spits Cayman kon ineens vrij uithalen en Nederland mocht blij zijn dat ze net over schoot. Even later kon ook Vivianne Miedema eindelijk een keer vrij uithalen, maar tot meer dan een slap schot in de handen van de Belgische doelvrouw kwam zij niet.

Toch was het België dat langszij kwam. Sari van Veenendaal schatte een pegel van Tessa Wullaert helemaal verkeerd in en zo stond het uit het niets op 1-1. Vervolgens wist Nederland ook tweemaal te ontsnappen aan rood. Danielle van der Donk kreeg geen rood voor een overtreding van achteren en ook Miedema kreeg maar geel voor een elleboog aan het adres van een tegenspeelster. Nederland wist daarna toch de 2-1 te maken. Martens werd goed weggestuurd op links en wist via het been van een tegenstander het doel te vinden. Ook België kreeg nog een goede kans daarna, een voorzet kon net niet binnen worden gegleden door Daniëls. Wullaert schoot in de extra tijd ook nog eens op doel, maar van Veenendaal wist nog te redden. Uit de daarop volgende corner kopte België alweer bijna raak.

Uiteindelijk bleef het bij 2-1 voor Nederland. België kan zodoende naar huis. Naast Nederland gaat ook Denemarken door in Groep A.

Korfballers naar 19e mondiale finale op rij

De Nederlandse korfballers hebben zich op de Wereldspelen in Wroclaw geplaatst voor de finale. Dat is niet volledig tegen de verwachtingen in: op de vorige achttien WK's en Wereldspelen werd ook telkens de finale gehaald, met zeventien mondiale titels als resultaat.

De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer rekende in Polen af met Duitsland, dat wel een brutale 2-0 voorsprong pakte. Nederland kwam moeizaam uit de startblokken, maar wist het tempo toch wat op te schroeven. 

Vooral Nick Piekaar en Laurens Leeuwenhoek waren prima op dreef: met beiden zes treffers namen ze bijna de halve Nederlandse productie voor hun rekening. Oranje zegevierde uiteindelijk met 25-13 en speelt dinsdag in de finale tegen Taiwan. 

Nederland - Duitsland (Bron: YouTube)

Mercedes trekt na 2018 stekker uit DTM

Mercedes zal eind 2018 de Deutsche Tourenwagen Masters gaan verlaten, zo maakte het bedrijf uit Stuttgart bekend. Het bedrijf was sinds de herstart van de DTM in 2000 actief in deze raceklasse, maar ziet meer heil in de Formule E waar het in 2019 in wil debuteren.

Mercedes had al een optie voor deelname in de Formule E en wil deze nu verzilveren. Motorsport-baas Toto Wolff lichtte de keuze toe: "In motorsporten willen wij, evenals op elk ander gebied, het richtpunt van het premium segment zijn. We ontdekken graag nieuwe, innovatieve projecten."

De Formule 1 zal voorlopig ook een speerpunt voor Mercedes blijven. "De combinatie van de Formule 1 en de Formule E is het ultieme project. De FE is als een interessante, beginnende onderneming. Het biedt ons een gloednieuw format waarbij racen wordt gecombineerd aan een sterk eigen karakter."

"We zien op straat al een elektrificering plaatsvinden en de Formule E biedt autobouwers een interessant platform om deze technologie bij een nieuw publiek te brengen. Hierdoor is er een nieuw soort racen ontstaan, dat compleet verschillend is van alle klassen die wij gewend zijn."

De Formule E is in 2014 ontstaan en heeft sindsdien meer en meer de aandacht van autofabrikanten getrokken. Momenteel is het nog zo dat de coureurs halverwege van auto moeten wisselen omdat de accu's nog niet de capaciteit voor een hele race hebben. Sébastien Buemi kan volgende week in Montreal zijn tweede titel in deze raceklasse binnenslepen.

Geile prammen

Mevrouw qltel, zoon qltel en ik waren op vakantie in een afgelegen oord in Tsjechië. En aangezien de avonden lang zijn, maakte ik regelmatig een avondwandelingetje.

Bij een van deze wandelingen kwam ik langs een hotel, waar op het terras iemand zat die ik meende te herkennen als mede-redactielid van de FP. En in de paraplubak bij de voordeur van het hotel stond een fikse paarsgepunte lans. Op de voordeur van het hotel stond "Hotel Horni Pramen".

En laten we eerlijk zijn, als gezonde man in de kracht van zijn leven heb je geen Google Translate nodig om in een fractie van een seconde te begrijpen dat dat wel Tsjechisch moet zijn voor "Geile prammen". Ik zei tegen mevrouw qltel dat we volgend jaar dat hotel moeten boeken, maar ze begreep de hint niet en zei dat we volgend jaar maar eens in een andere hoek van Europa gingen boeken.

Maar dat bracht me wel tot de volgende vraag. Zijn jullie al hotels tegengekomen met buitenlandse dubbelzinnige namen?

Geile prammen
Geile prammen

Justin Bieber zegt rest wereldtournee af

Justin Bieber trekt de stekker uit zijn Purpose wereldtournee. De Canadese zanger laat op zijn website weten dat wegens onvoorziene omstandigheden de resterende veertien shows van de toer niet door kunnen gaan.

Na 150 optredens in zes continenten houdt de wereldster het na achttien maanden voor gezien. Fans kunnen hun geld terugkrijgen.

"Justin houdt van zijn fans en heeft er een hekel aan ze teleur te stellen. Hij dankt zijn fans voor de waanzinnige ervaring die de Purpose wereldtournee was. Hij is dankbaar en vereerd om die ervaring te hebben gedeeld met zijn cast en crew. Desondanks heeft hij na zorgvuldig beraad besloten dat hij de resterende data niet optreedt."

Wangedrag
Hij zou komend weekend moeten verschijnen in Arlington. Ook Japan, Singapore en de Filipijnen stonden nog op de planning. Dit weekend werd bekend dat Bieber niet welkom was in China, wegens eerder wangedrag.

Begin juni stond de zanger nog op Pinkpop in Landgraaf in het kader van zijn tournee.

Justin Bieber zegt 14 optredens af
Justin Bieber zegt rest wereldtournee af (Foto: BuzzE)

Kubica test in Hongarije voor Renault

Robert Kubica is dichter bij een mogelijke rentree in de Formule 1. Renault heeft de Pool aangewezen om op woensdag 2 augustus deel te nemen aan een test na afloop van de Grand Prix van Hongarije. Een dag eerder komt Nicholas Lafiti in actie voor de renstal uit Enstone.

De 32-jarige Kubica reed voor Renault in de Formule 1 toen hij begin 2011 zwaargewond raakte bij een rallyongeval. Hij moest meermalen aan zijn rechterarm geopereerd worden en verloor een deel van de functionaliteit. Een lange revalidatie volgde, maar de Pool is nu terug aan het front.

Eerder dit jaar mocht Kubica een 2012-Renault testen op het circuit van Valencia en hij bleek meteen bloedsnel te zijn. Simulatorwerk en een tweede test volgden waarbij hij opnieuw overtuigde en liet zien dat zijn rechterarm geen probleem vormt om hard te gaan. Dit zegt echter nog niets over de meer veeleisende auto's van dit jaar. Mede daarom wil de Frans/Britse renstal hem nu via de test in Hongarije aan de tand voelen.

Renault F1-directeur Cyril Abiteboul: "Door de eerste twee testdagen hebben zowel Robert als wij veel informatie kunnen verzamelen over zijn toestand. De nieuwe test met de RS17 op de Hungaroring zorgt ervoor dat wij gedetailleerde en vergelijkbare data kunnen verzamelen met een huidige auto onder representatieve omstandigheden. Na deze test gaan wij de data analyseren en bekijken onder welke omstandigheden Robert in de komende jaren eventueel op het hoogste niveau terug zou kunnen keren."

Nederlandse schutters in achterhoede op EK

De Nederlandse ploeg heeft op het Europees kampioenschap schieten in Baku geen fantastische indruk kunnen maken. 

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen werd met het kleinkalibergeweer in liggende positie geschoten, met de doelen op 50 meter afstand. Een plek bij de beste acht was nodig om in de finale te komen, maar Peter Hellenbrand kwam bij de mannen niet verder dan de 57e stek in het veld van 68 deelnemers. Het goud ging er naar de Wit-Rus Yury Shcherbatsevich, die met kop en schouders boven de tegenstand uitstak.

Bij de dames stonden er 61 deelneemsters aan de start, waarbij geen finale gehouden werd en de scores dus gelijk voor de medailles telden. Pea Smeets en Mandy Mulder eindigden net boven de absolute achterhoede: 38e en 42e. Het goud was voor de Schotse Jennifer McIntosh. 

Belgische korfballers na 18 finales op rij niet in eindstrijd Wereldspelen

De Taiwanese korfballers hebben op de Wereldspelen in Wroclaw voor een van de grootste verrassingen in de korfbalgeschiedenis gezorgd. In de halve eindstrijd rekende de ploeg van coach Hsieh Fang-yi af met België.

Dat België niet meer zo'n zekere finalekandidaat was als doorgaans het geval was gaf Nederlands international Suzanne Struik in Studio Wroclaw al aan. Zij dacht dat Taiwan, dat een sterke voorbereiding kende en al enkele jaren de derde ploeg van de wereld is, wel eens voor een verrassing kon zorgen. Dat is overigens relatief, want de Taiwanezen hebben op de wereldranglijst de tweede plek van België al overgenomen, ook al kwam het er op een mondiaal toernooi nog nooit uit.

Na het eerste kwart stond het nog gelijk (7-7), maar Taiwan liep in het tweede kwart uit naar een 13-10 voorsprong. België probeerde van alles om terug te komen en kwam tot op twee punten (17-15), maar Taiwan maakte het zeer netjes af. Dankzij onder meer zeven treffers van Lin Ya-wen kwam de 22-18 eindstand op het bord. Taiwan domineerde overigens zeker niet, maar was veel efficiënter: 22 van de 68 schoten gingen raak, tegenover 18 van de 99 Belgische doelpogingen. 

België was op alle achttien eerdere wereldkampioenschappen en Wereldspelen van de partij en wist achttien keer de finale te halen, met in 1991 de enige mondiale titel als gevolg. Nederland werd destijds verslagen en Oranje was in alle zeventien andere finales dan weer te sterk. De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer speelt maandagavond vanaf 20.45 uur om een finaleplek tegen Duitsland. 

België - Taiwan (Bron: YouTube)

Hosszu brengt Hongaarse zwemfans in extase, Proud wint explosieve finale

Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Boedapest hebben de duizenden thuisfans in de Duna Arena voor het eerst een gouden medaille mogen verwelkomen.

Zoals verwacht pakte Katinka Hosszu op de 200 meter wisselslag de wereldtitel, net als in 2015 en 2013. Met 2:07,00 bleef de Iron Lady wel een kleine seconde boven haar eigen wereldrecord, dat de olympisch kampioene op het WK van 2015 zwom. Met 2:07,91 ging het zilver verrassend naar de Japanse Yui Ohashi, terwijl Madisyn Cox namens de VS in 2:09,71 brons veroverde. De Britse Siobhan-Marie O'Connor, vorig jaar goed voor olympisch zilver, eindigde slechts als zevende.

Een opvallend moment in de finale kwam al gelijk na de vlinderslagbaan, de eerste 50 meter. De Canadese Sydney Pickrem tikte daar aan en gaf er de brui aan. Ze klom het bad uit en rende richting catacomben. Wat er aan de hand was is nog altijd niet duidelijk, wel heeft de Canadese ploeg aangegeven dat Pickrem in orde is. 

De wereldtitel op misschien wel het meest explosieve onderdeel van het langebaanzwemmen, de 50 meter vlinderslag bij de mannen, ging naar de Brit Ben Proud. Hij tikte aan na 22,75 seconden en troefde de Braziliaanse veteraan Nicholas Santos - die net als twee jaar geleden zilver won - net af (22,79). Specialist Andrii Govorov uit Oekraïne pakte met 22,84 het brons. 

Hosszu brengt Hongaarse zwemfans in extase, Proud wint explosieve finale (Pro Shots / Insidefoto)
Hosszu brengt Hongaarse zwemfans in extase, Proud wint explosieve finale (Pro Shots / Insidefoto)

Tientallen doden door bomaanslag Pakistan

Bij een bomaanslag in het oosten van Pakistan zijn maandag zeker 26 mensen gedood. Ook raakten 58 mensen gewond, meldde de regering van de provincie Punjab.

Onder de doden zijn zeker negen politieagenten, zei een woordvoerder van het district Lahore. De explosie gebeurde in de namiddag op een drukke weg in Lahore, de hoofdstad van Punjab.

De precieze omstandigheden rond de aanslag waren nog onduidelijk. De stad heeft de noodtoestand uitgeroepen. Volgens een woordvoerder van de Pakistaanse Taliban (TTP) heeft een zelfmoordterrorist op een motorfiets de aanslag op veiligheidstroepen uitgevoerd.

Tientallen doden door bomaanslag Pakistan
Tientallen doden door bomaanslag Pakistan (Foto: ANP)

Balearen verbieden doden bij stierenvechten

De Balearen, waaronder Majorca, Menorca en Ibiza, verbieden vanaf maandag het doden van stieren tijdens stierenvechten. Het is na de Canarische Eilanden in 1991 de tweede Spaanse regio die dit wettelijk heeft vastgelegd. Daarnaast mogen de stieren ook geen lichamelijke en psychologische pijn meer worden aangedaan. De duur van een stierengevecht wordt beperkt tot 10 minuten.

In een traditioneel stierengevecht strijden stier en stierenvechter tegen elkaar. Het gevecht duurt ongeveer een half uur waarbij de stiervechter het dier probeert te doden door een zwaard door zijn hart te steken. Nu krijgen stieren in de Balearen voor een gevecht een medische controle en gaan ze na het duel terug naar de boerderij.

Stierenvechten, 'la fiesta nacional' zoals ze in Spanje bekendstaan, zit diep in de Spaanse traditie geworteld. Desondanks blijft een groeiend aantal dierenrechtenactivisten protesteren en een volledig verbod eisen.

Balearen verbieden doden bij stierenvechten
Balearen verbieden doden bij stierenvechten (Foto: ANP)

OM verdenkt 2 jongens van doodslag op tiener

Twee jongens van zestien en achttien jaar uit Zaandam worden verdacht van het doodsteken van de zestienjarige Nick Bood uit Assendelft. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hen van doodslag, al dan niet met voorbedachten rade, wat in juridische zin moord oplevert. Dat meldde het OM maandag na een eerste zogenoemde regiezitting voor de rechtbank in Haarlem.

De tiener werd in het laatste weekend van april aangevallen en doodgestoken, midden in het uitgangsgebied in Zaandam. Dat gebeurde aan het eind van de avond. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De twee verdachten werden in de dagen erna aangehouden door de politie.

De twee verdachten zitten al maanden vast en blijven ook in voorlopige hechtenis. De zitting over de jongste verdachte was achter gesloten deuren, die van de oudste niet.

OM verdenkt 2 jongens van doodslag op tiener
OM verdenkt 2 jongens van doodslag op tiener (Foto: ANP)

Zwemster Toussaint loopt WK-finale mis, Efimova bloedsnel

Zwemster Kira Toussaint heeft zich op het wereldkampioenschap langebaan in Boedapest niet geplaatst voor de finale van de 100 meter rugslag.

De dochter van voormalig olympisch kampioene Jolanda de Rover lag er na 75 meter weer geweldig voor, maar net als 's ochtends viel ze daarna ver terug. Toussaint eindigde na 1:00,76 minuten, de zestiende en laatste tijd in de halve finales.

Grote indruk werd in dezelfde halve finale gemaakt door de Canadese Kylie Masse. Zij tikte aan na 58,18 seconden en kwam daarmee tot op 0,05 tellen van het uit 2009 stammende wereldrecord van Gemma Spofforth, die dat met een 'superpak' zwom.

De 100 meter schoolslag bij de dames belooft dinsdag een prachtige finale op te leveren. Yuliya Efimova zwom in de halve eindstrijd naar 1:04,36, slechts één honderdste boven het wereldrecord dat Ruta Meilutyte op het WK van 2013 zwom.

De Amerikaanse Lilly King noteerde 1:04,53 en lijkt een grote uitdaagster, terwijl Meilutyte de vorm toch weer gevonden lijkt te hebben na een dramatisch jaar - na haar laatste wedstrijd voor het WK, in Litouwen, eindigde ze nog in het ziekenhuis. Met 1:05,06 noteerde ze de derde tijd. 

Op de 100 meter rugslag bij de mannen haalde de jonge Rus Kliment Kolesnikov zich ongetwijfeld de woede van zijn coach op de hals. De tiener zwom in de halve finales een tijd van 53,84 seconden, goed voor de gedeeld negende plek.

Hij moest daardoor een swim-off zwemmen tegen de Chinees Li Guangyuan, met als inzet de vraag wie de eerste en wie de tweede reserve zou worden. In die swim-off knalde Kolesnikov dan ineens naar 53,38 seconden, een verbetering van zijn eigen wereldrecord voor junioren en in de halve finales goed voor plek zeven, en dus een plaats in de finale. Nu moet hij hopen dat één van de acht finalisten afzegt.

Riedewald tekent bij Crystal Palace

Crystal Palace heeft Jairo Riedewald vastgelegd. De 20-jarige verdediger komt over van Ajax.

De overstap van Riedewald hing al enkele dagen in de lucht en maandag zijn de laatste handtekeningen gezet. Op Selhurst Park heeft de Haarlemmer een contract voor meerdere jaren gekregen. Riedewald had bij Ajax een contract tot medio 2020, maar afgelopen jaargang kwam hijniet veel in actie.

Bij Crystal Palace wordt de jongeling herenigd met Frank de Boer, die hem in december 2013 zijn eerste competitieminuten in Ajax 1 gaf. De debutant scoorde tegen Roda JC (uit) in de slotfase twee keer, waardoor Ajax met 1-2 won. In totaal speelde Riedewald 63 Eredivisieduels.

Met het vertrek van de verdediger zijn de Amsterdammers nu vijf spelers uit de A-selectie van vorig seizoen kwijtgeraakt. Behalve Riedewald vonden ook Davy Klaassen (Everton), Diederik Boer (PEC Zwolle), Bertrand Traoré en Kenny Tete (beiden Olympique Lyon) een andere club. Ajax versterkte zich met Klaas Jan Huntelaar en keeper Benjamin van Leer.

Rus kwalificeert zich voor hoofdtoernooi Bastad

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi in het Zweedse Bastad. De tennisster kwam maandag twee keer in actie in het kwalificatietoernooi. Eerst won ze van Bulgaarse Aleksandrina Naydenova (6-4 6-2). Later op de dag was ze ook te sterk voor de de Zweedse Ellen Allgurin (6-2 6-0)

Naast Rus kwam er met Quirine Lemoine nog een Nederlandse in actie tijdens het kwalificatietoernooi. De 25-jarige tennisster verloor met 6-4 7-6 (3) van de Roemeense Irina Bara.

Rus is na Kiki Bertens de tweede Nederlandse in het hoofdtoernooi. Bertens treft in de eerste ronde van het hoofdtoernooi de Duitse Carina Witthoeft. Bertens is de nummer zes van de plaatsingslijst in Bastad.

Sjöström en Peaty zwemmen geen wereldrecords, maar pakken wel goud

Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Boedapest hebben de eerste twee finales van de dag, lichtjes verrassend, geen wereldrecord opgeleverd. 

De sessie begon met de finale van de 100 meter schoolslag, waar olympisch kampioen Adam Peaty zijn eigen wereldrecord aan hoopte te scherpen. De dominante Brit keerde na 50 meter sneller dan tijdens zijn gouden recordrace, maar met 57,47 seconden bleef hij daar toch dik drie tienden boven. Zilver was er voor de Amerikaan Kevin Cordes in 58,79, de Rus Kiriil Prigoda zwom naar het brons in 59,05.

Op de 100 meter vlinderslag bij de dames was Sarah Sjöström de topfavoriete. De olympisch kampioene won in 2009, 2013 en 2015 de wereldtitel en zwemt ook dit jaar weer belachelijk hard. De verwachting was dan ook dat het wereldrecord van 55,48 eraan zou gaan, maar ze tikte 'pas' na 55,53 seconden aan. De Australische Emma McKeon pakte met 56,18 het zilver, voor de 56,37 van de Amerikaanse Kelsi Worrell. 

Zidane: "Ik ga nergens om vragen"

Zinédine Zidane gaat bij de directie van Real Madrid geen transferwensen indienen. De Fransman wacht rustig af.

Real Madrid wordt sterk in verband met AS Monaco-spits Kylian Mbappé. De Spaanse landskampioen zou op zoek zijn naar een nieuwe spits nadat het Álvaro Morata naar Chelsea zag vertrekken.

Gevraagd over zijn vraag naar een spits, reageerde Zidane na afloop van de wedstrijd tegen Manchester United: "Je weet dat ik nergens om ga vragen. Ik praat met de voorzitter, de rest van de staf."

"We hebben hier 28 spelers en ik ben blij met de baan. Dan zien we wat er gebeurt. Tot 31 augustus kan er iets gebeuren, maar ik ga nergens om vragen."

Teuns wint op Mur de Saint Roche

Dylan Teuns heeft de derde rit van de Tour de Wallonie gewonnen. De Belg van BMC reed op de laatste beklimming weg en zou solo aankomen na 181,4 kilometer. Door de winst verstevigt hij de leiding in het klassement. Pim Ligthart was met een zesde plaats de beste Nederlander.

Pas na vijftig kilometer ontstond de kopgroep van zeven renners: Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Amund Grondahl (LottoNL-Jumbo), Matthieu Ladagnous (FDJ), Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Evaldas Siskevicius (Delko Marseille-Provence KTM), Anton Vorobyev (Gazprom-Rusvelo) en Alex Kirsch (WB-Veranclassic-Aqua Protect). De kopgroep had een maximale voorsprong van vier minuten voorsprong.

Onderweg moesten Vorobyev en Dunne afhaken bij de kopgroep. In de finale moest twee keer de de steile Mur de Saint Roche beklommen worden. Bij de eerste keer bleven alleen Gougeard en Kirsch over. Met negen kilometer te gaan reed Gougeard weg bij Kirsch. Op de laatste klim van de Mur de Saint Roche werd ook de Fransman gegrepen door het peloton.

Toen Gougeard gegrepen was plaatste Teuns zijn versnelling. De klassementsleider had meteen een gat op zijn concurrenten en bleef dat volhouden tot aan de finish. Quentin Pacher eindigde negen seconden later als tweede, net voor de Odd Christian Eiking. In het klassment heeft Teuns nu een voorsprong van 32 seconden op Tosh van der Sande.

Durf jij in de achtbaan?

Ben jij in het bezit van stalen zenuwen en een sterke maag? Houd je van snelheid, hoogtes en loopings? Dan heeft de Nederlandse kortingswebsite Uitmetkorting.nl wellicht een droomvacature voor jou. De website is voor het vijfde jaar op rij op zoek naar een achtbaantester!

De afgelopen 4 jaren heeft de kortingswebsite een vacature voor achtbaantesters uitgezet. Om de bezoekers van de website een nóg beter thrilladvies te kunnen geven, zijn ze ook dit jaar weer op zoek naar kandidaten voor deze populaire functie.

Functie-eisen
Over welke kwaliteiten de achtbaantester moet beschikken? Uiteraard stalen zenuwen en een sterke maag! Daarnaast moet de kandidaat een adrenalinejunkie zijn, van hoogtes, snelheid en steile afdalingen houden, maar hij of zij moet ook nauwkeurig en punctueel zijn. Daarbij dient degene die deze functie gaat vervullen, natuurlijk beschikbaar te zijn om deze zomer 7 verschillende pretparken te bezoeken!

Doel
De achtbaantester dient de rollercoasters van de attractieparken Drievliet, Duinrell, Efteling, Hellendoorn, Slagharen, Toverland en Walibi Holland te beoordelen op verschillende criteria zoals bijvoorbeeld thrill, misselijkheid en comfort. Met de uitslag van het onderzoek wil de website, die kortingen op uitjes aanbiedt, zijn bezoekers meer inhoudelijke informatie geven over de kwaliteit van de achtbanen en pretparken.

Kans maken? Solliciteren kan via deze link! Reageren kan tot 9 augustus. De winnaar ontvangt voor elk te testen attractiepark twee gratis toegangskaartjes.

Durf jij in de achtbaan?
Durf jij in de achtbaan? Foto: GOLFX/Shutterstock

Bowlers Spil en Van de Wakker uitgeschakeld op Wereldspelen

Bowlers Johnny Spil en Jeffrey van de Wakker hebben zich op de Wereldspelen in Wroclaw niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het dubbeltoernooi.

In de eerste groepswedstrijd werd tegen Hong Kong nog redelijk gespeeld, maar niet goed genoeg om te winnen. Finland werd vervolgens opzij gezet, mede door twee ijzersterke games van Spil. In de slotwedstrijd was het echter diezelfde Spil die twee zwakke games gooide, waardoor de Venezolanen relatief simpel konden winnen. Nederland was daardoor ook uitgeschakeld.

Het Nederlandse bowlingduo schuift later vandaag aan bij Studio Wroclaw, het avondprogramma van het Nederlandse team. Dat verschijnt 's avonds op de Facebookpagina van het Nederlanse team.

Cel voor jonge mannen wegens berovingen homo's

Zes mannen, van wie vijf minderjarig, zijn veroordeeld tot celstraffen omdat zij mensen hebben beroofd en een van hun slachtoffers korte tijd vasthielden. Ze opereerden in wisselende samenstelling. De rechtbank in Den Haag sprak hen maandag vrij van deelname aan een criminele organisatie, wat het Openbaar Ministerie hun ook ten laste had gelegd.

Een slachtoffer deed in november 2016 aangifte bij de politie in Naaldwijk na een beroving. Hij had via een datingsite voor homo's een afspraak gemaakt maar werd door een van de verdachten naar een kraakpand gebracht. Daar waren vier anderen jonge mannen die hem bedreigden met een nepvuurwapen en zijn bankpassen afnamen. Hij moest zijn pincode afstaan, waarna ze veel geld van zijn rekening haalden. Later werden nog twee soortgelijke berovingen gemeld bij de politie.

De minderjarigen krijgen jeugddetentie van 180 tot 315 dagen en werkstraffen tussen de 120 en 150 uur. De meerderjarige verdachte kreeg een gedeeltelijk voorwaardelijke celstraf van zeventien maanden opgelegd. Enkelen moeten zich laten behandelen.

Cel voor jonge mannen wegens berovingen homo's
Cel voor jonge mannen wegens berovingen homo's (Foto: ANP)

Nieuwe bosbranden in Portugal

In Portugal zijn nieuwe bosbranden ontstaan, een maand nadat 64 mensen om het leven kwamen als gevolg van verwoestende branden. Sinds zondag bestrijden 2000 brandweerlieden zeventien grote brandhaarden, meldde de Portugese krant Observador maandag.

Zwaar getroffen zijn de regio's Castelo Branco en Coimbra, waar eucalyptusbossen in brand staan. In de regio Santarém zijn bewoners van drie dorpen uit voorzorg geëvacueerd.

Vorige week heeft het parlement in Lissabon besloten de teelt van de licht ontvlambare eucalyptusbomen in de toekomst te verminderen. De centrale overheid reageert daarmee op de grote bosbranden van juni. De meeste van de 64 dodelijke slachtoffers kwamen toen om in hun auto toen ze probeerden het vuur te ontvluchten. Milieuactivisten pleitten al langer voor herinrichting van de bossen in het vooral in de zomer erg warme en droge land.

De eucalyptusboom is in Portugal een belangrijk bestanddeel van de pulp- en papierindustrie. De olierijke bladeren vatten echter makkelijk vlam.

Nieuwe bosbranden in Portugal
Nieuwe bosbranden in Portugal (Foto: ANP)

Ouders geven strijd om baby Charlie op

De ouders van de doodzieke Britse baby Charlie Gard geven hun juridische strijd om verdere behandeling van het kind op. Dat meldde de advocaat die de ouders vertegenwoordigt. Voor "Charlie is het te laat", zei raadsman Grant Armstrong maandag.

Charlie heeft een zeldzame genetische afwijking waardoor progressieve spierzwakte en hersenschade ontstaan. Zijn ouders hadden geprobeerd hem naar de Verenigde Staten te sturen om experimentele therapie te ondergaan.

Britse rechtbanken, ondersteund door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, hebben toestemming daarvoor geweigerd, omdat het zijn lijden alleen maar zou verlengen zonder enig realistisch perspectief op genezing van het elf maanden oude kind.

Maandag zou nog een hoger beroep dienen om te bepalen of nieuwe expertise het opschorten rechtvaardigt van het eerdere oordeel dat het medisch gezien zinloos is het kind in leven te houden. De artsen die de baby tot dusver hebben behandeld, geloven niet dat Charlie nog kan worden geholpen, doordat hij al onherstelbare hersenschade heeft opgelopen.

Volgens een Amerikaanse arts is er tot 10 procent kans dat de behandeling effect heeft. De ouders zamelden meer dan een miljoen euro in om behandeling in de VS mogelijk te maken. De Amerikaanse president Donald Trump en paus Franciscus hadden eerder hun steun voor Charlie uitgesproken.

Ouders geven strijd om baby Charlie op
Ouders geven strijd om baby Charlie op (Foto: ANP)

Kind met hiv jaren gezond zonder medicijnen

Een negenjarige Zuid-Afrikaanse hiv-patiënt is al jaren gezond zonder daarvoor medicijnen te hoeven nemen. Bijna meteen na de geboorte werd de baby veertig weken lang behandeld, waarna het virus verdween en niet meer terug is gekomen. Het is de derde keer dat een hiv-patiënt op deze manier succesvol is behandeld, meldde de BBC maandag.

Om te voorkomen dat het hiv-virus het immuunsysteem aantast en tot aids leidt, moeten de meeste patiënten iedere dag medicijnen nemen. Bij het kind in Zuid-Afrika zit het virus nog wel in de immuuncellen maar is het verder niet actief in het lichaam. De onderzoekers hopen door deze positieve resultaten nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen. Zij hebben hun bevindingen op een hiv-conferentie in Parijs gepresenteerd.

De behandeling is verder succesvol geweest bij een inmiddels twintigjarige Franse vrouw. Zij leeft al veertien jaar zonder medicijnen. Een Amerikaanse baby heeft het virus 27 maanden onder controle kunnen houden, daarna had de baby nog een behandeling nodig.

Kind met hiv jaren gezond zonder medicijnen
Kind met hiv jaren gezond zonder medicijnen (Foto: ANP)

Man verwondt vijf mensen met kettingzaag

In het centrum van de Zwitserse stad Schaffhausen heeft een man met een kettingzaag mensen aangevallen. Vijf mensen raakten gewond van wie twee ernstig. De dader is ontkomen en de binnenstad is afgegrendeld door de politie. Die weet niet welke motieven achter de gewelddaden schuilen, maar er zou geen sprake zijn van terrorisme of ander politiek geweld.

De bewoners van het centrum is aangeraden binnen te blijven. De politie van Schaffhausen heeft collega's uit andere kantons om hulp gevraagd bij het zoeken naar de dader. Hij is mogelijk met een kleine witte bestelwagen ontkomen.

Man verwondt vijf mensen met kettingzaag
Man verwondt vijf mensen met kettingzaag (Foto: BuzzO)

Student opgepakt na identiteitsroof

De politie heeft een student (32) uit Groningen opgepakt die op naam van andere mensen goederen bestelde bij webshops. De verdachte zou de inloggegevens van zijn slachtoffers hebben bemachtigd door zogeheten keyloggers te gebruiken bij een onderwijsinstelling in de stad.

Zo'n keylogger slaat alles op wat mensen intikken op een toetsenbord. De politie ontdekte dat dergelijke apparaten in de USB-poorten van twee computers van de instelling waren geplaatst. Onderzoekers hadden daar poolshoogte genomen nadat meer dan twintig aangiften waren binnengekomen van gedupeerden.

De verdachte gebruikte volgens de politie inloggegevens van e-mailaccounts en webshopaccounts van nietsvermoedende slachtoffers. Hij liet de bestelde spullen naar verluidt bezorgen bij studentenflats waar hij ze uit brievenbussen kon halen. De politie kon de man eerder deze maand op een afleveradres arresteren nadat informatie was bemachtigd over een nieuwe bestelling.

De man bestelde onder meer harde schijven die hij vervolgens doorverkocht via internet. Hij verdiende zo vermoedelijk een paar duizend euro. "Op deze manier probeerde hij zijn studieschuld af te lossen'', meldde de politie maandag. De man wordt verdacht van computervredebreuk, identiteitsfraude en witwassen.

Student opgepakt na identiteitsroof
Student opgepakt na identiteitsroof (Foto: BuzzT)

Treitervlogger Ismail Ilgün niet vervolgd

Treitervlogger Ismail Ilgün wordt niet vervolgd, maar hij moet wel zijn excuses aanbieden in onder meer een vlog. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bepaald. De twintigjarige Ilgün kwam vorig jaar zomer in het nieuws met de vlogs die hij maakte in de wijk Poelenburg in zijn woonplaats Zaandam. Hij beledigde mensen in zijn filmpjes en viel samen met zijn vrienden mensen lastig bij het winkelcentrum waar ze rondhingen.

Het OM verwijt hem onder meer opruiing, belediging van het openbaar gezag en het opzettelijk aantasten van de eer of goede naam van anderen. Ilgün werd vorig jaar september opgepakt en heeft toen een aantal dagen vastgezeten.

De vlogger heeft inmiddels meerdere keren zijn spijt betuigd. Mede daarom besluit het OM hem niet te vervolgen, maar hij moet wel excuusgesprekken gaan voeren en een excuus-vlog maken voor de bewoners van Poelenburg en de politie. "Als de vlogger aan al deze voorwaarden heeft voldaan voor september 2017, wordt de zaak tegen hem gesloten", aldus het OM.

Positieve weg
Het OM is naar eigen zeggen tevreden met de positieve weg die de vlogger is ingeslagen: hij is niet teruggevallen in strafbaar gedrag, heeft publiekelijk spijt betuigd en is op eigen initiatief in gesprek gegaan met de wijkagent. ,,Zijn bekendheid zet hij al enige tijd op een goede manier in voor de maatschappij. Zo maakt hij vlogs over achterstandswijken die hij op een positieve manier in beeld probeert te brengen."

Ilgün doet dat onder meer voor het Algemeen Dagblad. Ook komt hij tijdens festival Lowlands begin augustus vertellen over wat het met hem deed dat heel Nederland over hem heen viel na zijn opruiende filmpjes.

Treitervlogger Ismail Ilgün niet vervolgd
Treitervlogger Ismail Ilgün niet vervolgd (Foto: ANP)

Brandweer wakkert vuur in grotten aan

De brandweer heeft maandag een grote tunnelventilator voor de ingang van de grotten in het Belgische grensplaatsje Kanne bij Maastricht geplaatst. Daarmee wil de brandweer meer zuurstof de grotten inblazen om het vuur aan te wakkeren. In de grotten brak donderdagavond brand uit in 800 kuub hooi en stro.

Het vuur smeulde de afgelopen dagen en dat schiet niet op. Met de ventilator komt de brand terug in de honderden kuub hooi en stro. Het voordeel daarvan is volgens een woordvoerster dat het vuur sneller uit is. Bovendien geeft brandend hooi minder stankoverlast dan smeulend hooi.

Maandagmiddag wil de brandweer een geoloog de grotten in sturen, die samen met enkele brandweerlieden op verkenning gaat en de stabiliteit van de grotten onderzoekt. Aan de hand daarvan wordt bekeken wat de verdere mogelijkheden zijn. Zo wordt overwogen een pantservoertuig de grotten in te rijden dat het hooi uit elkaar kan trekken.

Brandweer wakkert vuur in grotten aan
Brandweer wakkert vuur in grotten aan (Foto: ANP)

'Feyenoord krijgt snel nieuws over Berghuis'

Feyenoord hoopt nog altijd op de komst van Steven Berghuis. De club hoeft niet lang meer te wachten op duidelijkheid.

Berghuis werd het afgelopen seizoen door Feyenoord gehuurd van Watford. De buitenspeler keerde vervolgens terug naar Engeland, maar Feyenoord hoopt dat Berghuis ook komend seizoen in Rotterdam speelt.

Volgens De Telegraaf krijgt Feyenoord binnen 48 uur duidelijkheid over de toekomst van Berghuis. De club werkt hard aan de komst van de Nederlander en hoort spoedig of Berghuis de overstap maakt naar Feyenoord.

De transfer laat nog even op zich wachten, omdat Watford wacht op versterkingen. De ploeg wil een nieuwe vleugelspeler aan zich binden, maar slaagde hier nog niet in. Rachid Ghezzal en Lazar Markovic worden genoemd bij Watford.

2 doden aangetroffen in woning Weert

In een appartement aan de Graafschap Hornelaan in Weert (Limburg) heeft de politie maandagochtend 2 ontzielde lichamen aangetroffen. De agenten werden naar het adres gestuurd nadat er rond 09:30 uur een melding was binnegekomen dat de twee niet op hun werk waren verschenen. 

De doodsoorzaak van de twee, een man en een vrouw, is nog onduidelijk. De politie heeft de zaak in onderzoek. Buurtbewoners weten te melden dat er zondagavond ruzie was geweest in de straat, maar een woordvoerder van de politie geeft aan dat dat niets van doen heeft met dit tragische incident. 

Broertjes Mulder grijpen naast medailles op Wereldspelen

Op de Wereldspelen in Wroclaw heeft de Nederlandse equipe op het eerste onderdeel van het skeeleren op de weg geen medailles kunnen veroveren, wat ook niet geheel in de lijn der verwachtingen lag.

Maandagochtend stond de 200 meter tijdrit bij de vrouwen en mannen op het programma. Bianca Roosenboom haalde namens Nederland de finale niet: ze eindigde als twintigste in de kwalificaties. Goud was er voor de Chileense Maria Moya, die 18,840 seconden nodig had voor het parcours. De Taiwanese Chen Ying-chu veroverde het zilver, voor de Zuid-Koreaanse An Yi-seul.

Kay Schipper eindigde bij de mannen als zestiende, maar de broers Ronald en Michel Mulder haalden de top-12 en dus de finale wel. Michel eindigde daarin als elfde, Ronald pakte een nette zevende plek, op 0,402 seconden van het goud. Dat was voor de Spanjaard Iosaba Fernandez met een tijd van 16,897 seconden, één honderdste sneller dan de Duitser Simon Albrecht - die na twee keer goud op de baan zijn derde medaille pakte. Op 0,033 seconden ging het brons naar de Fransman Gwendal le Pivert, terwijl de Mexicaan Jorge Luis Martinez, in de kwalificaties nog de snelste, 'slechts' vierde werd.

Ajax komt na zoektocht uit bij eigen Dijks

Ajax is er niet in geslaagd om een geschikte linksback te vinden. Daarom geeft de club het vertrouwen aan Mitchell Dijks.

De linksback mocht vertrekken bij Ajax, maar volgens De Telegraaf is daar verandering ingekomen. Dijks werd het afgelopen halfjaar verhuurd aan Norwich City en mocht praten met andere clubs voor een permanent vertrek. De Nederlander leek definitief de overstap te gaan maken naar Engeland, maar Ajax wil hem niet meer laten gaan.

De club is er niet in geslaagd om een geschikte linksback te vinden. In de Eredivisie werd geen betere linksback gevonden en backs uit het buitenland bleken niet de overstap naar Nederland te willen maken. Hierdoor doen de Amsterdammers beroep op Dijks.

"Mitchell heeft vrijdag een goed gesprek met Keizer gehad. Daar sprak vertrouwen uit", zo liet de zaakwaarnemer van Dijks, Dick van Burik, weten tegenover De Telegraaf.

Ajax schreef Dijks niet in voor de voorronde van de Champions League, maar probeert de vleugelverdediger alsnog speelgerechtigd te krijgen voor het duel met OGC Nice van komende woensdag.

Duterte trekt zich niets van kritiek aan

President Rodrigo Duterte van de Filipijnen is zich bewust van de internationale kritiek op zijn bloedige strijd tegen de drugshandel. Maar hij trekt zich niets van die druk aan, zei hij maandag. Hij zet de oorlog tegen handelaren en gebruikers onverminderd voort.

Duterte zei dat tijdens de jaarlijkse presidentiële toespraak, de zogenoemde State of the Nation. Hij vindt dat de critici, in binnen- en buitenland, hun invloed nu eens moeten aanwenden om de inwoners van de Filipijnen af te houden van ongeoorloofd drugsgebruik.

"De strijd tegen drugs zal niet stoppen en onverbiddelijk blijven", aldus de president. Duterte noemde de wereld van drugshandelaren en -gebruikers een "jungle met beesten die op onschuldigen jagen". Rodrigo Duterte trad een jaar geleden aan. Schattingen over het aantal slachtoffers van zijn 'war on drugs' lopen in de duizenden.

Duterte trekt zich niets van kritiek aan
Duterte trekt zich niets van kritiek aan (Foto: ANP)

Studenten Delft presenteren 'zonneracemonster'

Studenten van de TU Delft presenteren dinsdag hun nieuwste zonneauto, de Nuna9. Daarmee hopen ze in oktober opnieuw de wereldtitel zonneracen in de wacht te slepen.

"Hij ziet er heel anders uit, het is een klein racemonster geworden. Afgelopen weekends hebben we er rondjes mee gereden, hij doet het heel erg goed. Ook bij hoge snelheden", zegt Sarah Bennink Bolt van het Delftse Nuon Solar Team.

Het studententeam verdedigt half oktober de wereldtitel zonneracen tijdens de tweejaarlijkse wedstrijd Bridgestone World Solar Challenge in Australië. Tot nu toe wonnen de Delftse studenten zes keer, waaronder de laatste editie van de race in 2015.

Prestigieuze wedstrijd
De Solar Challenge is een prestigieuze wedstrijd met zonneauto's. De deelnemers moeten ongeveer 3000 kilometer door de Australische woestijn rijden, van Darwin in het noorden naar Adelaide in het zuiden.

De studenten krijgen deze ronde wel met strengere regels te maken. Zo mogen alleen de coureurs nog tijdens de wedstrijd aan de auto sleutelen of een band verwisselen. Eerder mocht het hele team dit doen. Dat maakt het volgens Bennink Bolt extra zwaar, zeker met temperaturen die kunnen oplopen tot ver boven de 40 graden.

Ook moeten de zonneauto's het met een derde minder zonnepanelen doen vergeleken met de vorige wedstrijd. "Dat is ook mogelijk omdat de technologie is verbeterd. De auto's gaan efficiënter met energie om", vertelt Bennink Bolt.

Studenten Delft presenteren 'zonneracemonster'
Studenten Delft presenteren 'zonneracemonster' (Foto: ANP)

President Polen blokkeert hervorming justitie

De Poolse president Andrzej Duda heeft maandag aangekondigd een veto uit te spreken over een belangrijk deel van een omstreden hervorming van de justitie in zijn land. Het parlement heeft de hervormingen die zijn voorgesteld door de regering van de conservatieve regering van de Partij voor Recht en Gerechtigheid (PiS) al aangenomen, maar Duda moet de wet tekenen.

Duda zei maandag dat het rechtssysteem dringend aan verandering toe is, maar de hervormingen moeten rechtszekerheid bieden en mogen het land niet verdelen. Tienduizenden hebben de afgelopen dagen tegen de hervormingen betoogd omdat die de rechterlijke macht zou overleveren aan politici.

Van verscheidene kanten is druk op Duda uitgeoefend om de hervorming te blokkeren. De Europese Unie heeft zelfs gedreigd met sancties, omdat de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zou worden ondermijnd. Zo zouden de leden van het hooggerechtshof en van een raad van toezicht op de rechterlijke macht straks door de regering kunnen worden benoemd. Dat wil Duda voorkomen.

President Polen blokkeert hervorming justitie
President Polen blokkeert hervorming justitie (Foto: ANP)

'Microsoft trekt stekker uit Paint'

Het ziet er somber uit voor een van de oudste grafische computerprogramma's, Microsoft Paint. De Windowsmaker heeft aangekondigd dat de ontwikkeling van Paint stopt en dat het op de nominatie staat om helemaal geschrapt te worden.

Met de Creators update, die in april uitgebracht is, kwam wel Paint 3D, maar dat nieuwe tekenprogramma is geen een-op-een opvolger van Paint. Voorlopig lijkt Paint nog wel onderdeel van Windows te blijven, maar het is nog maar de vraag voor hoe lang. Paint krijgt dezelfde status als onder meer Outlook Express en Reader.

Voor de meeste Windowsgebruikers is Paint een vertrouwd gezicht in Windows. De eerste versie van het programma dateert alweer van 1985. Paint zag het levenslicht in Windows 1.0.

'Microsoft trekt stekker uit Paint'
'Microsoft trekt stekker uit Paint' (Foto: BuzzT)

'Vaker stroomstoring door watertekort'

Grote delen van Europa krijgen in de toekomst waarschijnlijk vaak last van stroomstoringen en zelfs uitval als gevolg van klimaatverandering. Dat komt doordat de productie van elektriciteit onder druk komt te staan door een tekort aan water, blijkt uit onderzoek van Universiteit Leiden.

Energiecentrales, die zowel op kolen, gas als kernenergie werken, gebruiken enorme hoeveelheden zoet water om te koelen. Een grote gascentrale gebruikt een olympisch zwembad aan water per minuut. Als er niet voldoende water beschikbaar is, of het water is te warm, moeten energiecentrales hun productie terugschroeven of zelf helemaal stil leggen.

"In 2030 zal het aantal regio's met een kwetsbare energievoorziening sterk zijn toegenomen", stellen de Leidse wetenschappers. Zij voorzien dat in langdurige periodes van droogte steeds meer centrales hun productie zullen moeten terugschroeven. De afgelopen jaren heeft Europa steeds hevigere hittegolven en periodes van droogte doorgemaakt.

Risico's
De onderzoekers namen ruim 1300 energiecentrales in Europa onder de loep. De risico's zitten vooral in het Middellandse Zeegebied, landen als Spanje, Italië, Zuid-Frankrijk en Griekenland. Maar ook gebieden rondom de Rijn in Duitsland, Bulgarije en Polen dreigen problemen te krijgen met de energievoorziening.

Een mogelijke oplossing voor het probleem is het gebruik van zeewater om te koelen. "Al hangt daar wel een prijskaartje aan, omdat energiecentrales geschikt moeten worden gemaakt voor het gebruik van zout water."

Energiecentrales sluiten
Om het koelwatergebruik in heel Europa te verminderen, moeten volgens de Leidse universiteit oude, inefficiënte energiecentrales worden gesloten en vervangen door duurzame centrales.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Nature Energy.

'Vaker stroomstoring door watertekort'
'Vaker stroomstoring door watertekort' (Foto: ANP)

Zwemster Toussaint naar halve finales op WK, Stolk ondanks PR niet door

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Boedapest zijn twee Nederlandse zwemmers in de series het water in gedoken, met wisselend succes.

Op de 100 meter rugslag kwam Kira Toussaint in actie. Met 1:00,52 bleef ze niet ver van haar persoonlijk record en de gedeeld veertiende plek gaf recht op een plek in de halve finales van maandagavond. De Canadese Kylie Masse was bijzonder snel: met 58,62 bleef ze maar een halve seconde boven het in 2009 met een 'superpak' gezwommen wereldrecord van Gemma Spofforth.

Kyle Stolk kon op de 200 meter vrije slag niet doordringen tot de halve finales. Met 1:47,71 verbrak hij wel zijn twee jaar oude persoonlijk record en dook hij voor het eerst onder de 1:48, maar de 21e plek was niet goed genoeg voor de halve finales. Chad le Clos, de winnaar van olympisch zilver in Rio, liet zoals de geruchten al vertelden verstek gaan, vermoedelijk om zich op de 200 meter vlinderslag te richten.

Tien nieuwe DLC's naar Dying Light

In de komende twaalf maanden komen tien gratis DLC's naar Dying Light. Dit maakt de Game Producer, Timon Smektala, bekend in een Youtube-video.

Het is al drie jaar geleden sinds Dying Light uitkwam. Sindsdien hebben de ontwikkelaars de game ondersteund met allerlei patches, DLC's en een uitbreiding, Dying Light: The Following. Zelfs nu is Techland nog steeds niet klaar met het toevoegen van nieuwe content.

In de video maakt Timon Smektala bekend dat wekelijks 700000 mensen de game aan het spelen waren op launch, en dat momenteel deze hoeveelheid nauwelijks is afgenomen met maar liefst wekelijks 500000 spelers in mei 2017. Verder vertelt hij dat je nieuwe vijanden, nieuwe mysteries om te ontraadselen, meer evenementen en meer kunt verwachten van deze tien DLC's.

Starfire gaat los op Robin in Injustice 2

Prinses Koriand'r, ook wel bekend als Starfire, komt naar Injustice 2. Dit is met een trailer bekendgemaakt tijdens Comic Con 2017.

In deze trailer worden meerdere moves van Starfire gedemonstreerd, inclusief haar spectaculaire superaanval. Ze lijkt nogal beweeglijk te zijn met een vaardigheid waardoor ze kan vliegen als Hawkgirl in de eerste Injustice. Het lijkt ook dat ze meerdere aanvallen heeft die op afstand gebruikt kunnen worden. Net zoals voorgaande personages kunnen sommige van deze aanvallen gebonden zijn aan de gear die je aan hebt.

Starfire zal in augustus beschikbaar zijn, al is er geen exacte datum is gegeven.

Shelob wordt menselijk voor Middle-earth: Shadow of War

Tijdens het Middle-earth: Shadow of War-forum op Comic Con Interational: San Diego, onthulde Warner Bros. Interactive Entertainment een nieuwe storytrailer met Shelob, een van de schurken in Middle-earth.

In de trailer zie je hoe Shelob, een oude geest der duisternis, een menselijke vorm aanneemt om Talion de kans te geven het lot van Middle-earth te bekijken. Celebrimbor spoort Talion aan om haar voorspelling te wantrouwen, zelfs wanneer het lot van Minas Ithil en de mensenwereld aan een zijden draadje hangt.

Middle-earth: Shadow of War is vanaf 10 oktober 2017 beschikbaar op de Xbox One X, Xbox One, Windows 10 (Windows Store en Steam), PlayStation 4 en PlayStation 4 Pro.

Garcia-Lopez wint tennistoernooi Scheveningen

Tennisser Guillermo Garcia-Lopez heeft het challengertoernooi van Scheveningen gewonnen. Dat was de tweede keer, want elf jaar geleden was de Spaanse nummer 163 van de wereld ook al de beste op het The Hague Open.

Garcia-Lopez stond tegenover de Belg Ruben Bemelmans, ruim zestig plekken hoger genoteerd op de wereldranglijst. De Belg maakte het hem in de tweede set lastig, maar verder was GGL toch duidelijk de beste: 6-1, 6-7 (3), 6-2.

De Spanjaard won vijf ATP-toernooien in zijn loopbaan, een niveau hoger dan de challengers. De laatste dateert wel alweer van 2015.

Drie EK-medailles Nederlandse juniorenatleten, Duitsers breken wereldrecords

Op het Europees kampioenschap atletiek voor atleten tot 20 jaar heeft Nederland in de afgelopen dagen drie medailles gepakt. In het Italiaanse Grosseto was er goud, zilver en brons, allemaal één keer.

Het grootste succes was er op de 5000 meter bij de dames. Jasmijn Lau was daar in de eindsprint de Duitse Miriam Dattke te snel af en pakte het goud, terwijl Floor Doornwaard het brons veroverde. Zilver was er voor kogelstootster Jorinde van Klinken met een persoonlijk record van 16,89 meter. 

De Duitse ploeg deed het in Grosseto ook bijzonder goed, zelfs resulterend in twee wereldrecords voor junioren. Supertalent Niklas Klaus verpletterde op de tienkamp zijn eigen, vorig jaar neergezette wereldrecord: van 8162 punten schoot hij door maar liefst zeven persoonlijke records naar 8435 punten. Dat is zelfs ruim boven het uit 1982 stammende wereldrecord junioren van Torsten Voss, maar die Oost-Duitser deed dat wel met 'volwassen' gewichten, in tegenstelling tot de juniorengewichten met de speer, kogel en discus van Klaus.

Dat de Duitse vrouwen een geweldige sprintgeneratie hebben was al duidelijk, maar de volgende generatie komt er al aan. Katrin Fehm, Keshia Kwadwo, Sophia Junk en Jennifer Montag snelden in de series van de 4x100 meter naar een supertijd van 43,27 seconden, 0,02 seconden sneller dan een team van Amerikaanse toptalenten in 2006. 

Politie schiet twee keer op belager met mes

De politie heeft maandagmorgen een 29-jarige tassendief twee keer in zijn been geschoten toen hij gewapend met een mes enkele agenten belaagde.

De man, die geen vaste woonplaats heeft, werd door de politie gevraagd zich over te geven. Hij negeerde meerdere bevelen. Ook pepperspray en een waarschuwingsschot konden de man niet tot bedaren brengen.

Toen de man met zijn mes op de agenten afliep schoten die hem in zijn been. Door het eerste schot in zijn been deinsde de man niet terug. Pas na een tweede schot kon de man overmeesterd en aangehouden worden.

De politie wilde de man aanhouden omdat hij kort daarvoor een 66-jarige vrouw met geweld zou hebben beroofd van haar tas. De vrouw werd daarbij in haar arm gestoken. Ze wist aan de overvaller te ontkomen en belde de politie.

Politie schiet twee keer op belager met mes
Politie schiet twee keer op belager met mes (Foto: ANP)

Dwayne Johnson maakt reclame voor Apple

Even leek het erop dat Apple Dwayne 'The Rock' Johnson had gestrikt voor een film, maar het blijkt te gaan om een reclamestunt. De boomlange acteur heeft de hoofdrol in de nieuwste commercial voor de iPhone 7 waarin spraakassistent Siri wordt uitgelicht.

Johnson schreef afgelopen weekend op Twitter dat hij voor Apple de 'grootste, coolste, gekste, vetste en meest hilarische' film ooit had gemaakt. Het leverde meteen allerlei geruchten op. Zo werd gesuggereerd dat Apple met Johnson werkte aan unieke content voor een nieuwe videodienst. Een paar uur na zijn tweet, gaf Johnson tekst en uitleg. Hij speelt in een reclame van de techgigant.

De commercial staat inmiddels op YouTube. In de video vult The Rock zijn dag met de meest waanzinnige avonturen. Apples spraakassistent Siri helpt hem daarbij. Voor Apple is het laten slagen van Siri van groot belang. Later dit jaar brengt het bedrijf de slimme HomePod-speaker op de markt. Het apparaat is voor een groot deel afhankelijk van Siri.

Apple strikt Dwayne Johnson voor Siri-reclame
Apple strikt Dwayne Johnson voor Siri-reclame (Foto: BuzzT)

Twee Belgen verdacht van brandstichting grot

De Belgische politie verdenkt twee mannen uit Belgisch Limburg van het aansteken van het vuur in de grotten bij Maastricht. De twee, mannen van in de twintig, werden in de nacht van donderdag op vrijdag opgepakt. Na verhoor zijn ze weer vrijgelaten, maar beiden blijven verdachte. Dat bevestigde korpschef Dirk Claes van de politie Bilzen-Hoeselt-Riemst na berichtgeving in de Limburgse kranten.

De twee waren gezien door de eigenaar van het hooi in de grot bij het grensplaatsje Kanne. De boer kreeg ruzie met hen en haalde de politie erbij. De Belgische justitie liet hen na verhoor weer gaan wegens gebrek aan bewijs.

Omdat de brandstichting zich afspeelde op Nederlands grondgebied is het onderzoek overgedragen aan de Nederlandse politie. Die komt later maandag mogelijk met meer informatie.

Twee Belgen verdacht van brandstichting grot
Twee Belgen verdacht van brandstichting grot (Foto: ANP)

Schwarzenegger tevreden over zichzelf

Het Schwarzenegger-Museum in het Oostenrijkse dorp Thal trekt jaarlijks 10.000 tot 15.000 bezoekers. Het museum werd in 2011 ondergebracht in het geboortehuis van de Oostenrijkse filmster Arnold Schwarzenegger.

Daarmee is de bekendste Oostenrijker tevreden over de aandacht die naar hem uitgaat. Dagelijks verdringen de belangstellenden zich in het 160 vierkante meter grote huis. In het pand zijn ongeveer duizend voorwerpen te zien die met de ster te maken hebben, van foto's tot rekwisieten uit films.

Schwarzenegger, die op 30 juli zijn zeventigste verjaardag viert, speelde in tientallen films, waarvan Terminator (1984) en Conan the Barbarian (1982) de bekendste zijn. De tot Amerikaan genaturaliseerde acteur stond niet alleen maar voor de camera. De Republikein was onder meer van 2003 tot 2011 gouverneur van Californië.

Schwarzenegger tevreden met eigen museum
Schwarzenegger tevreden met eigen museum (Foto: BuzzE)

Atlete verlaat EK-podium na spelen verkeerd volkslied

Het is weer eens raak: een organisator van een internationaal sporttoernooi heeft een verkeerd volkslied uit de hoge hoed getoverd. Dit keer gebeurde het tijdens het Europees kampioenschap atletiek voor atleten tot 20 jaar, gehouden in het Italiaanse Grosseto.

Violetta Skvartsova uit Wit-Rusland veroverde er het goud in het hinkstapspringen, voor de Française Ilionis Guillaume en de Britse Naomi Ogbeta. Bij de huldiging ging het echter fout: niet het Wit-Russisch, maar het Bosnisch volkslied werd gespeeld. Skvartsova baalde zichtbaar, zo vaak gebeurt het immers niet dat je trots op het podium kunt staan waar voor jou het volkslied gespeeld wordt.

Ze ging er dan ook maar vandoor en bleef naast het podium staan, wat bij Guillaume en Ogbeta - die het Wit-Russische volkslied ongetwijfeld niet uit hun hoofd kennen - dan weer tot wat vragende gezichten leidde. Skvartsova liep na afloop naar een official om aan te geven wat er aan de hand was, maar het Wit-Russisch volkslied werd naar het schijnt niet alsnog gespeeld.

Skvartsova gaat er vandoor (Bron: YouTube)

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien. Deze week, onder andere, Yvette Felarca is gearresteerd en aangeklaagd wegens openlijke geweldpleging, blijkbaar is luisteren naar een 'georganiseerde woede' over hetgeen wat men zegt/doet niet nodig maar moet men 'georganiseerd reageren' hierop en University of Missouri's reactie op de links-extremistische rellen protesten tegen racisme (zonder een woord over ras te reppen) is "beschamend".

Helmond Sport huurt Damen van NAC Breda

Grad Damen komt voor één seizoen op huurbasis naar Helmond Sport. De 19-jarige middenvelder komt over van NAC Breda. Damen sluit per direct aan bij de selectie van Roy Hendriksen.

Met de komst van Damen haalt Helmond Sport een talentvolle speler die minuten wil maken in de Jupiler League. "Grad heeft een sterke drang om zich te bewijzen en verder te ontwikkelen bij Helmond Sport. Met zijn voetballende vermogen en technische vaardigheden is hij een aanvulling op onze selectie", aldus Roy Hendriksen, hoofdtrainer van Helmond Sport.

Damen maakte op 23 oktober 2015 zijn debuut in het betaald voetbal voor NAC Breda, waar hij ook de jeugdopleiding doorliep. De middenvelder speelde bijna twintig duels in de Jupiler League voor de club uit Breda.

Tennisster Begu wint dubbel- en enkelspel in thuisstad

Tennisster Irina- Camelia Begu heeft een uitstekende week achter de rug. De Roemeense, geboren en getogen in Boekarest, won in de stad waar ze nog altijd woont zowel het enkel- als het dubbelspel.

In de enkelspelfinale was Begu met 6-3, 7-5 te sterk voor de Duitse Julia Görges. Het betekende de vierde titel voor de Roemeense, die daardoor van de 64e naar de 38e plek op de wereldranglijst stijgt.

Samen met landgenote Raluca Olaru speelde Begu het dubbelspeltoernooi en de twee haalden daar de finale. Daarin stonden ze tegenover de Nederlandse Demi Schuurs en de Belgische Elise Mertens, die met 6-3, 6-3 klop kregen. 

Dubbel Russisch goud op WK schermen

De laatste dag van de individuele wedstrijden op het wereldkampioenschap schermen heeft dubbel Russisch goud opgeleverd: zowel bij het floretschermen bij de mannen als het degenschermen bij de vrouwen ging het goud naar Rusland.

Bij de mannelijke floretschermers had Sebastiaan Borst zich voor de laatste 64 geplaatst, maar de Egyptenaar Mohamed Essam was hem met 15-14 nipt de baas. De pas 16-jarige Daniel Giacon stond eveneens bij de laatste 64 na een paar bijzonder mooie zeges in de voorronden, maar de Australiër Sholto Douglas maakte met 15-11 een einde aan zijn ijzersterke WK-debuut.

De Rus Dmitriy Zherebchenko rekende in de halve finale af met de Japanner Takahiro Shikine, wiens landgenoot Toshiya Saito olympisch kampioen Daniele Garozzo uit Italië naar huis stuurde. In de finale kon hij Zherebchenko echter niet meer aan en met 15-12 ging het goud naar de Rus.

Bij de vrouwen ging de eerste halve finale in het degentoernooi tussen de Oekraïnse Olena Kryvytska en Ewa Nilip uit Polen, die zich verrassend voor de finale plaatste. De Russische Tatyana Gudkova verraste Julia Beljajeva uit Estland in de halve eindstrijd, alvorens Nilip in de finale met 11-9 te verslaan. 

IMF optimistisch over economie in eurozone

De economie van de eurozone groeit dit jaar en volgend jaar waarschijnlijk iets harder dan eerder werd gedacht. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat tegelijk zijn groeiraming voor Groot-Brittannië wat heeft verlaagd.

Volgens de rekenmeesters van de organisatie gaat de economie in de eurolanden dit jaar naar verwachting gemiddeld 1,9 procent vooruit en volgend jaar 1,7 procent. Bij de vorige raming in april was dat nog 1,7 en 1,6 procent.

Het IMF constateert dat veel landen in Europa in de eerste maanden van dit jaar verrassend sterke groeicijfers lieten zien. Vooral in Spanje en Italië ziet de situatie er inmiddels heel wat zonniger uit. Nu onder meer de Franse presidentsverkiezingen achter de rug zijn, lijken ook de politieke risico's in het eurogebied weer wat afgenomen.

Tegenovergestelde
In Groot-Brittannië, waar de brexit met name een factor van onzekerheid vormt, is de situatie precies het tegenovergestelde: daar ging het in het eerste kwartaal juist allemaal wat minder dan eerder voorspeld. Het IMF rekent bij de Britten voor dit jaar nu nog maar op 1,7 procent groei, waar aanvankelijk 2 procent werd gezegd. Voor 2018 blijft de prognose ongewijzigd op 1,5 procent.

Het fonds kijkt sowieso verschillend aan tegen de ontwikkelingen op diverse plekken in de wereld. De groeiramingen voor China werden vorige maand bijvoorbeeld nog iets opgeschroefd. Voor de Verenigde Staten zijn de verwachtingen eind juni juist verlaagd. Het IMF stelde er niet langer vanuit te gaan dat de Amerikaanse economie op korte termijn profiteert van het beleid van president Donald Trump.

De wereldwijde groeiverwachting is in de maandag gepubliceerde juli-update van de zogeheten World Economic Outlook niet herzien. Het IMF denkt nog steeds dat de wereldeconomie dit jaar per saldo 3,5 procent aandikt en volgend jaar 3,6 procent. Het groeitempo zit dus in de lift, maar van een krachtige wereldwijde economische groei zoals voor de crisis wel gebruikelijk was is voorlopig nog geen sprake.

IMF optimistischer over groei in eurozone
IMF optimistischer over groei in eurozone (Foto: ANP)

Leider Democraten: gratie Trump zou ramp zijn

De Amerikaanse president Donald Trump zou een catastrofe veroorzaken als hij speciaal onderzoeker Robert Mueller zou ontslaan of zichzelf gratie zou verlenen, ook al is amnestie volgens een van zijn advocaten helemaal geen onderwerp van discussie. Dat heeft Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, zondag gezegd in het ABC-programma This Week.

Schumer kan het zich niet voorstellen dat zijn Republikeinse collega's, onder wie Senaat-voorman Mitch McConnell en Huis-voorzitter Paul Ryan "werkloos zullen blijven toekijken" als Trump er werk van maakt Mueller de laan uit te sturen of zichzelf vrijwaart van eventuele straf. Ook naaste vertrouwelingen naar wie onderzoek wordt gedaan kan hij voor goed fatsoen niet pardonneren.

Volgens Schumer zou zo'n besluit een van de allergrootste inbreuken zijn op de rechtsregels, de klassieke democratische normen en op waar het in de Amerikaanse democratie allemaal om gaat. "Het zou voor rampspoed zorgen in Washington", aldus de Democratische senator.

Robert Mueller werd twee maanden geleden aangesteld als speciale aanklager om het onderzoek te leiden naar eventuele banden tussen Rusland en de Trump-campagne.

Leider Democraten: gratie Trump zou ramp zijn
Leider Democraten: gratie Trump zou ramp zijn (Foto: ANP)

Danny krijgt Musical Award

Danny de Munk nam zondagavond na 35 jaar definitief afscheid van Ciske de Rat. Na afloop van de laatste voorstelling van Ciske de Rat - de Musical werd de zanger en acteur in het zonnetje gezet. Van producent en Stage Entertainment-directeur Albert Verlinde kreeg Danny een bijzondere award.

De Musical Award voor beste musical, die Ciske de Rat in januari won tijdens het Musical Awards Gala, gaat mee naar huize De Munk. "Stage Entertainment wil Danny met deze award bedanken voor zijn prachtige rol als Cis de man", lichtte Albert toe. "Zonder Danny was deze prachtige, succesvolle productie niet mogelijk geweest en daarom hoort deze award maar op één plek thuis en dat is bij Danny."

Volgens Albert leverde Danny "het afgelopen jaar een unieke en ongelofelijke prestatie". "Hij heeft bijna alle 247 voorstellingen gespeeld. Dat deed hij iedere voorstelling opnieuw met hart en ziel."

Danny zei vorige week dat hij na een film en twee musicalversies klaar is met de rol van Ciske, waarmee hij ruim drie decennia geleden doorbrak. "Het is nu echt mooi geweest."

Danny krijgt Musical Award bij afscheid Ciske
Danny krijgt Musical Award bij afscheid Ciske (Foto: BuzzE)

Hordeloper maakt valse start en gooit horden om

Valse starts komen in de atletiek wel eens voor, zeker op een korte afstand als de 110 meter horden. Daar zijn atleten echter niet altijd gelukkig mee en dat liet Yidiel Contreras op het Spaans kampioenschap duidelijk blijken.

Contreras maakte een valse start, maar was het daar niet mee eens. Het irritante kind in hem kwam naar boven en één voor één gooide hij de eerste rij horden om. Naar verluidt dreigde hij door te gaan - volgens een aanwezige hordeloopster hoopte men voor de lol dat hij de hele 110 meter af zou werken - maar Contreras hield het toch maar bij de eerste rij.

Supermarkt Emté goed met kiloknallers

Wakker Dier heeft in een persbericht laten weten dat supermarktketen Emté het goed doet met de kiloknallers. Zo staat de supermarktketen bovenaan de lijst met supermarkten met de meeste kiloknallers op het gebied van kip en varkensvlees, wat goed nieuws is voor bijvoorbeeld minima.

Andere supermarkten hebben zich onder druk van de stichting laten dwingen het aanbod aanbiedingen fors in te perken. Dat zorgt er uiteindelijk voor dat steeds minder mensen zich een stukje vlees bij hun maaltijd kunnen veroorloven. Emté doet daaraan dus nog niet mee, aldus Wakker Dier die stelt een tv-campagne te beginnen tegen de supermarktketen.

Wakker Dier krijgt voor haar campagne steun uit onder meer de politiek en van instanties als de Voedsel en Waren Autoriteit.

Kippies! (foto: creative commons)
Kippies! (foto: creative commons)

FOK! Wat een weer...Erg wisselvallig

Fluit de merel de hele dag, dan komt er wel een regendag.

Goeiemorgen allemaal!

We zitten in een wisselvallige periode. Toch wil dat niet zeggen dat het overal even nat en somber is. We hebben voornamelijk te maken met buien en die zijn vaak plaatselijk van karakter. De Kop van Noord-Holland komt er deze maand echt slecht vanaf want daar is niet meer dan 25 mm gevallen deze maand. Met name Texel is erg droog. Den Helder kreeg gisteren nog 12 mm. In tegenstelling tot delen van Zeeland, Brabant, Groningen en Utrecht want in die regio's viel al meer dan 130 mm aan regenwater. In de rest van het land viel over het algemeen tussen de 75 en 90 mm. Eigenlijk een iets te natte maand gemiddeld gezien.

Ook dit weekend vielen er veel buien. Dit leverde soms werkelijk fantastische foto's op van felle buien die zo her en der overtrokken. Toch was het zeker niet allemaal kommer en kwel, want op heel veel plaatsen heeft ook de zon behoorlijk vaak geschenen. De temperaturen waren zaterdag nog prima, maar gisteren waren er plaatsen die de 20 graden niet eens gehaald hebben. Op plekken waar de zon nog wel lang scheen werd het nog 22 graden. 

De afgelopen nacht en ook vanochtend bleven er langs de kust enkele buien vallen onder invloed van het warme zeewater. In het zuidoosten en oosten werd de algemene bewolking dikker. Dit komt omdat er een depressie vanuit Frankrijk naar Duitsland trekt. De vraag die ons gisteren de hele dag bezig hield was tot hoever komt die regenzone, en hoever slaat die golftop uit. Op het moment van schrijven, ergens laat in de avond, leken diverse modellen erop te wijzen dat de neerslag buiten onze grenzen zou blijven. Eerder op de dag bleek het tegendeel. Ik kies dus voor de gulden middenweg. En ik hou het voor vandaag op vrij veel bewolking in het oosten en zuiden met mogelijk af en toe (wat) regen. Over de hoeveelheden durf ik me niet uit te laten gezien de grote verschuivingen de laatste uren.

Elders in het land ontstaan er vandaag weer enkele (flinke) buien en daarbij is opnieuw onweer mogelijk en dat is iets wat we vaker zagen de afgelopen periode. Als de zon even doorbreekt heeft, jawel, het noordwesten en westen daar de meeste kans op. Toch blijft het ook daar niet helemaal droog.

Fris is het wel. In de eventuele regen in het oosten wordt het niet warmer dan 17 graden. Elders wordt het hooguit 19, en met heel veel mazzel net 20 graden. De wind draait uiteindelijk naar het noorden toe en is matig van kracht. In Zeeland waait het wat harder. 

Ook de komende dagen zijn nog aan de wisselvallige kant. Toch zijn er voldoende periodes met zon en is het heel aardig weer. Tegen het weekend lijkt het warmer en zonniger te worden. De 25 graden komt dan weer in zicht.

Fijne dag!

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:49
Zon onder: 21:42
Zonkracht: 5/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1847 De stad Salt Lake City wordt gesticht.
1915 De stoomboot Eastland slaat om bij Chicago, als bijna alle passagiers naar één zijde van het schip lopen. 844 mensen komen om.
1977 Oprichting van Dire Straits in Londen als 'The Café Racers'. 
1995 Dutchbat keert terug uit Bosnie en Herzegovina
2017 Dylan Groenewegen wint gisteren de laatste etappe in Parijs van de Tour de France.


Fraaie avondlucht in Haarlem (Foto: Stephan5)
Een fraaie avondlucht bij mij in Haarlem. Opklaringen links en een buitje rechts. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gevel supermarkt beschadigd bij plofkraak

Bij een plofkraak op een geldautomaat in het Brabantse Heesch is zondagnacht grote schade ontstaan aan de gevel van de lokale Albert Heijn. De brandweer onderzoekt of de gevel, die deels is ingestort, ondersteund moet worden. Onduidelijk is of de supermarkt maandagochtend open kan.

Volgens de politie hebben buurtbewoners na de plofkraak een grote donkere auto gezien, met meerdere mensen erin.

Ook in Bilthoven probeerden criminelen een pinautomaat bij een supermarkt op te blazen. De poging mislukte, wel moesten bewoners van de huizen even de deur uit. De daders hadden gasflessen achtergelaten.

Tilburgse kermis viert Roze Maandag

Honderdduizenden mensen gaan maandag naar Tilburg voor Roze Maandag, doorgaans de drukste dag op de grote kermis in de Brabantse stad.

Hoogtepunt is de Roze Karavaan. Deze bonte stoet met veel roze, glitter, ballonnen en entertainment zal omstreeks 12.45 uur vertrekken vanaf het Burgemeester Stekelenburgplein en trekt door de binnenstad en over de kermis. In de Stadhuisstraat wordt Roze Maandag officieel geopend door burgemeester Peter Noordanus en Miss Intercontinental Noord-Brabant 2017 Julia van Loon.

Roze Maandag is ooit begonnen als een klein feestje voor homo's en lesbiennes en werd voor het eerst georganiseerd in 1990 door de redactie van de Gay Krant. Destijds was de kermismaandag nog een rustige dag. Er kwamen toen enkele honderden feestgangers naar het centrum van Tilburg.

De kermis van Tilburg is de grootste van de Benelux.

Tilburgse kermis viert Roze Maandag
Tilburgse kermis viert Roze Maandag (Foto: ANP)

Inwoners Roosendaal kampen met drugsoverlast

Een op de acht inwoners van Roosendaal heeft vorig jaar veel overlast ervaren van drugsgebruik of drugshandel in de buurt. Van alle inwoners van 15 jaar en ouder in de Brabantse gemeente gaf 13 procent aan met dit soort overlast te kampen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag op basis van de CBS-Veiligheidsmonitor, een jaarlijkse enquête waarin deelnemers worden bevraagd over zaken als overlast in de buurt, veiligheidsbeleving, slachtofferschap van criminaliteit en tevredenheid over de politie en preventie. Het gaat daarbij om steden waar meer dan 70.000 mensen wonen.

Van alle 70.000-plusgemeenten gaf 5 procent van de bevolking aan drugsoverlast te hebben ervaren in 2016. Dat is volgens het CBS 2 procent hoger dan het landelijk gemiddelde.

In de top zes van gemeenten waarvan de inwoners veel drugsoverlast ervoeren staan naast Roosendaal ook Rotterdam en de vier grootste Limburgse steden Maastricht, Venlo, Sittard-Geleen en Heerlen. In die gemeenten gaf 8 tot 10 procent van de bevolking aan last te hebben gehad van drugsgebruik en -handel.

Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat de overlast in Maastricht wel een stuk is verminderd in de afgelopen jaren. Tussen 2013 en 2016 halveerde het percentage Maastrichtenaren dat aangaf veel overlast te hebben van drugsgebruik of drugshandel in de buurt, van 20 naar 10.

In Sittard-Geleen verdubbelde daarentegen de ervaren overlast in deze periode van 5 naar 10 procent. Volgens het CBS waren er in de andere gemeenten met 70.000 inwoners of meer geen wezenlijke veranderingen in deze jaren.

Inwoners Roosendaal kampen met drugsoverlast
Inwoners Roosendaal kampen met drugsoverlast (Foto: ANP)

Wereldspelen: Dag 4 - Met de broertjes Mulder en heel veel turnen

Drie volle dagen sport zitten er alweer op, het gaat hard op de Wereldspelen in Wroclaw! We zouden je met heel veel plezier wat van de schitterende actie van gisteren willen laten zien, het sumoworstelen was bijvoorbeeld verrassend leuk, maar door gedoe met de rechten zijn er helaas nagenoeg geen beelden te vinden. Dat feest gaat niet door dus, maar gelukkig is er weer genoeg live sport om van te genieten.

Nederlanders
Ook vandaag komen de korfballers weer in actie en na drie gewonnen groepswedstrijden is het nu tijd voor de halve finales. Nederland neemt het om 20.45 uur op tegen Duitsland voor een plek in de finale, dat mag geen probleem worden. België speelt om 19.00 uur overigens tegen Taiwan, wat er wel eens voor kan zorgen dat de Belgen voor het eerst de finale missen. 

Het is niet alleen korfbal wat de klok slaat en de liefhebbers kunnen al vroeg aanschuiven. Om 09.00 uur barst de actie bij het skeeleren op de weg los, met als eerste de kwalificatie voor de 200 meter tijdrit bij de vrouwen, om 10.00 uur gevolgd door de mannen. Bianca Roosenboom komt bij de dames in actie, bij de heren zien we de gebroeders Ronald en Michel Mulder, samen met Kay Schipper. Om 11.00 uur volgt dan de finale bij de vrouwen, gevolgd door die bij de mannen. Om 16.30 en 17.30 komen ze allemaal weer in actie, dit keer voor de 20km afvalrace.

Vanaf 15.00 uur komen acrogymnasten Nicole Eykelenboom en haar 15-jarige partner Djenti Verbrugge in actie in de kwalificaties, om 19.30 uur eventueel gevolgd door de finale. Bowlers Johnny Spil en Jeffrey van de Wakker beginnen om 09.00 uur aan de kwalificatie in de dubbels, vanaf 14.00 uur hopelijk gevolgd door de knock-outfase.

Jeu de boules
Gisteren zorgde veel wind en regen ervoor dat het programma bij het jeu de boules danig in de war is geschopt. Alle onderdelen worden daarom vandaag afgemaakt, vanaf 08.00 uur 's ochtends. Geen idee hoe de regels werken, laten we daar eerlijk over zijn, maar het is wel hartstikke leuk dat San Marino én Madagascar in de wedstrijden om goud en brons te vinden zijn, dat zie je niet elke dag.

Streams
Het Olympic Channel, hier te vinden, is er uiteraard weer nagenoeg de hele dag live bij. Het schema is vrij overzichtelijk, te beginnen met de kwalificaties en finales van het skeeleren die vanaf 09.00 uur live uitgezonden worden. Vervolgens gaan we naar powerliften kijken, de lichtgewichten bij de vrouwen.

Liefhebbers van acrobatische gymnastiek komen goed aan hun trekken: om 15.00 uur beginnen we en tot een uurtje of half negen 's avonds blijven we van dit moois genieten. Daarna krijgen we nog beelden te zien van de american footballfinale, zonder Amerika. Aansluitend ook nog een potje fistball, een soort volleybal, ook leuk om eens mee te pakken. Voor het hele tijdschema kijken we weer hier, pagina vijf.

Uiteraard kun je ook op het FOK!forum weer meepraten, daar is ook meer informatie te vinden over zaken als streams en tijdschema's. Wederom veel kijkplezier vandaag!

Doden na schietpartij Israëlische ambassade

Een van de slachtoffers van de schietpartij op het terrein van de Israëlische ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman is overleden aan de verwondingen. Het dodental is hiermee opgelopen naar twee personen.

Twee Jordaanse mannen, die werken voor een meubelbedrijf, drongen zondag de ambassade binnen, aldus de politie. Eén van hen werd daarop doodgeschoten. De andere Jordaniër werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis, evenals een Israëliër.

Het gebied rond het zwaarbewaakte complex in een dure wijk van de hoofdstad van Jordanië werd na de schietpartij onmiddellijk afgegrendeld. Wat er precies gebeurd is, is onbekend. De Israelische overheid heeft media verboden om over het incident te schrijven en wil geen commentaar geven.

Volgens lokale media zou een jonge Jordaniër een medewerker van de Israëlische ambassade met een mes in de borst hebben gestoken, voordat hij werd doodgeschoten.

In Jordanië groeide de publieke woede tegen Israël de afgelopen dagen wegens de situatie op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem, met onder meer de Al-Aqsa-moskee. Duizenden moslims gingen in Amman en andere steden de straat op om te protesteren tegen het plaatsen van metaaldetectoren bij het heiligdom. Veel van de zeven miljoen inwoners van Jordanië zijn van Palestijnse origine.

Doden na schietpartij Israëlische ambassade
Doden na schietpartij Israëlische ambassade (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.