FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 juli 2017

Bertens klopt en wint met dubbelpartner

Tennisster Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de halve finale van het WTA-toernooi in Gstaad. De Nederlandse (WTA-35) was op het Zwitserse gravel in de kwartfinale met 6-4 en 6-4 te sterk voor haar dubbelpartner Johanna Larsson (WTA-48). Later op de dag won ze samen met de Zweedse in de kwartfinale van het dubbelspel.

In het enkelspel draaide het in beide sets om het slot. Op de stand van 4-3 brak Bertens door de service van Larsson heen om vervolgens die break meteen weer in te leveren. Een tweede break leverde de Nederlandse de set op. In het tweede bedrijf sloeg Bertens meteen toe, maar Larsson knokte zich terug tot 4-5 om vervolgens toch te kapituleren. In de halve eindstrijd wacht nu Sara Sorribes Tormo (WTA-97).

Het dubbelspel tegen Lenka Kuncikova en Eva Waccano leverde minder problemen op. Bertens en Larsson namen telkens al snel een break voorsprong en gaven dit voordeel niet meer weg: 6-4 en 6-3. Ze spelen nu tegen Cornelia Lister en Alexandrina Naydenova.

Hassan vierde op bloedsnelle 800 meter

Tijdens de Diamond League in Monaco heeft atlete Sifan Hassan een zeer sterke 800 meter gelopen. De Nederlandse won weliswaar niet, maar liet zien dat haar vorm richting het WK, waar ze het goud op de 1500 meter hoopt te pakken, alsmaar stijgende is.

Zoals te verwachten viel won de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya de wedstrijd, maar dat deed ze in een tijd die zelfs voor haar erg rap was. Met 1:55,27 bleef ze precies één honderdste onder haar oude persoonlijk record, waarmee ze vorig jaar olympisch goud won. 

Semenya kreeg het wel een stuk moeilijker dan ze gewend is, want Francine Niyonsaba uit Burundi eindigde slechts 0,2 seconden achter haar in eveneens een wereldtijd. De Amerikaanse Ajee Wilson liep de race van haar leven, leek zelfs even te gaan winnen, en eindigde als derde in 1:55,61, waarmee ze het achttien jaar oude Amerikaans record brak. Hassan werd vierde in een persoonlijk record van 1:56,81.

De Russische hoogspringster Mariya Lasitskene liet weer eens zien de absolute topfavoriete te zijn voor de wereldtitel, die ze als neutraal atlete hoopt te winnen. Met speels gemak ging ze over de 2,00 meter, waarna haar tweede poging op 2,05 meter ook raak was. Pogingen op 2,08 meter slaagden niet, maar met 2,05 is ze al ruimschoots de titelfavoriete op het WK. 

Bolt wint laatste wedstrijd voor WK

Sprinter Usain Bolt heeft zijn laatste wedstrijd voor het wereldkampioenschap atletiek van komende maand gewonnen. De Jamaicaanse sprintlegende zal op het WK in Londen afscheid nemen, maar deed dat vrijdag al van het Diamond League-circus.

In Monaco kende Bolt op de 100 meter geen al te beste start, maar hij leek de race wel prima onder controle te hebben. Hij zegevierde in 9,95 seconden, vlak voor de 9,98 van de Amerikaan Isiah Young. Met 10,02 werd de Zuid-Afrikaan Akani Simbine derde.

Op de 400 meter maakte Wayde van Niekerk weer een prima indruk. De Zuid-Afrikaan had het even moeilijk met Isaac Makwala uit Botswana, maar zette nog eens aan en zegevierde in een toptijd van 43,73 seconden, terwijl ook Makwala met 43,84 snel was. 

De 1500 meter bij de mannen zorgde voor een ware toptijd. De Kenianen Elijah Manangoi en Timothy Cheruiyot streden om de winst en het was Manangoi die de zege pakte. Met 3:28,80 sprong hij tevens naar de negende plek op de wereldranglijst aller tijden.

De Amerikaan Evan Jager was alle Kenianen te snel af op de 3000 meter steeplechase. Met 8:01,29 zette Jager de snelste tijd ter wereld neer van dit jaar, waarmee hij een gooi doet naar de favorietenrol op het WK. 

Bij het polsstokhoogspringen mocht Menno Vloon zijn debuut maken in de Diamond League. De Nederlander kon zijn zeer sterke prestaties van eerder dit jaar niet evenaren en eindigde als tiende met 5,60, terwijl Piotr Lisek met 5,82 meter won. 

Luiten handhaaft zich op Brits Open

Golfer Joost Luiten draait ook na de tweede dag van het Brits Open bovenin mee. De omstandigheden op Royal Birkdale in Southport waren vandaag lastig, waardoor Luiten een ronde van 72 slagen (+2) liep en na twee dagen op 140 slagen (par) staat. De Nederlander is hiermee gedeeld tiende.

Luiten won op de vierde hole een slag, maar leverde op de zevende en negende hole een slag in. Ook op de elfde en zeventiende moest de Nederlander een slag toegeven, maar op de twaalfde pakte hij weer een slag, waardoor hij de dag finishte met +2.

Leider na twee dagen is Jordan Spieth die vandaag in 69 slagen (-1) rondging en op een totaal van 134 slagen (-6) staat. Hiermee heeft hij twee slagen voorsprong op Matt Kuchar. In de middag moest het spel zelfs even stilgelegd worden, omdat de omstandigheden om te spelen te slecht waren geworden.

De Bakker goed op dreef in Scheveningen

Thiemo de Bakker heeft zich bij het challengertoernooi in Scheveningen geplaatst voor de halve finales. De 28-jarige tennisser rekende in de kwartfinales af met de Griek Stefanos Tsitsipas: 6-1 en 6-4.

De Bakker buiten de top 600 terecht gekomen, maar door successen tijdens Nederlandse futuretoernooien is hij weer opgeklommen naar de 465e plek van de wereldranglijst. Zijn Griekse tegenstander staat veel hoger, namelijk op de 167ste plaats. De Bakker trekt zijn goede vorm ook door op de gravelbaan in Scheveningen, waar hij in de eerste ronde de als eerste geplaatste titelverdediger Robin Haase uitgeschakelde.

Tegen Tsitsipas kwam De Bakker geen moment in de problemen. Hij kreeg geen breakpoints tegen en kon binnen het uur al weer naar de kleedkamer. In de halve finale treft hij de als zesde geplaatste Guillermo García-López. De 34-jarige Spanjaard schakelde Nederlands kampioen Botic van de Zandschulp met 6-4 en 6-3 uit.

Palestijnen verbreken contact met Israël

De Palestijnen hebben wegens het geschil over de Tempelberg in Jeruzalem besloten alle contacten met Israël op te schorten totdat de strengste veiligheidsmaatregelen rond het heilige complex in de Oude Stad zijn teruggedraaid. Dat heeft president Mahmud Abbas vrijdag gezegd na een crisisberaad met zijn regering.

Palestijnen die naar de Al-Aqsa-moskee wilden, raakten vrijdag slaags met Israëlische veiligheidsfunctionarissen. Tijdens de ongeregeldheden die uitbraken door het protest tegen het neerzetten van metaaldetectoren, kwamen drie mensen om het leven. Abbas zei op tv de contacten met de Israëli te verbreken totdat de situatie op de Tempelberg weer normaal is.

Palestijnen verbreken contact met Israël
Palestijnen verbreken contact met Israël (Foto: ANP)

Politie Alkmaar doet 'schokkende ontdekking'

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de politie in Alkmaar een 40-jarige vrouw aangehouden vanwege verboden wapenbezit. Rond 01:15 uur 's nachts kreeg de politie een melding dat er in een café aan de Houttil een vrouw zou zitten met een stroomstootwapen in haar handen. 

Na controle bleek de vrouw inderdaad een taser bij zich te dragen, en daarnaast ook een boksbeugel in haar bezit te hebbben. De vrouw werd gearresteerd, meegenomen voor verhoor naar het bureau en de wapens werden in beslag genomen. De politie geeft aan dat de de vrouw afstand gedaan heeft van de wapens en toestemming heeft gegeven om deze te vernietigen. Ze heeft daarnaast nog een proces-verbaal gekregen. 

Zweedse voetbalsters verslaan Rusland op EK

De Zweedse voetbalsters hebben na het 0-0 gelijkspel tegen Duitsland hun tweede groepswedstrijd gewonnen. In Deventer waren de dames van Pia Sundhage te sterk voor Rusland: 2-0.

Zweden begon fel en dat resulteerde na dik twintig minuten in de 1-0 door Lotta Schelin. Rusland kwam in de tweede helft beter uit de startblokken, maar kon de gelijkmaker niet in het net krijgen.

In de 51e minuut zorgde een solo van Stina Blackstenius voor een verdubbeling van de score via de Russische aanvoerder Anna Kozhnikova, waarmee de wedstrijd was beslist. 

Tiplijn om onschuld Mark de J. aan te tonen

Voor de 'gouden tip' die de onschuld aantoont van Mark de J., de verdachte in de zaak Koen Everink, ligt 40.000 euro klaar. Tips kunnen worden doorgegeven via de speciale gebouwde website tipons.nu. Daar is ook het nummer te vinden van de tiplijn. De familie van De J. financiert het bedrag, maakte Peter R. de Vries vrijdag bekend in RTL Boulevard.

De familie heeft een onderzoeksbureau ingeschakeld om de tips te behandelen. Het bureau bevestigt dat het een initiatief is van de familie van De J..

Het Openbaar Ministerie verdenkt De J. ervan dat hij zakenman Koen Everink in maart 2016 heeft gedood. De J. was als laatste bij Everink's kapitale villa in Bilthoven, diens bloed is in zijn auto gevonden en hij had een forse schuld bij de zakenman. De J., voormalig coach van tennisser Robin Haase, heeft altijd ontkend.

Tiplijn om onschuld Mark de J. aan te tonen
Tiplijn om onschuld Mark de J. aan te tonen (Foto: ANP)

'Southampton zet Van Dijk uit selectie'

Een transfer van Virgil van Dijk lijkt aanstaande. De Nederlandse verdediger is nu zelfs door Southampton uit de selectie gezet. Van Dijk zou te veel bezig zijn met een transfer, waardoor Southampton zich genoodzaakt voelde hem uit de selectie te zetten. Dat meldt Southern Daily Echo.

"Virgil zei dat hij niet wil spelen omdat hij een transfer wil maken. Dit is onze keuze", zou manager Mauricio Pellegrino hebben gezegd. "Hij heeft gezegd dat hij niet meer beschikbaar is omdat hij wil vertrekken. Dat is zijn besluit. Mijn band met Virgil is uitstekend. Ik ben vanaf de eerste dag heel duidelijk naar hem toe geweest. De club was ook duidelijk en zij hebben mij verteld dat ze Virgil niet verkopen."

Onder meer Liverpool, dat zich eerder nog terugtrok, heeft interesse in Van Dijk. De 12-voudig Oranje-international heeft er twee seizoenen op zitten bij Southampton, dat hem van Celtic overnam.

'Weer menselijke resten MH17-ramp gevonden'

Op de rampplek in de Oekraïne waar de MH17 ruim drie jaar geleden neerstortte, zijn mogelijk menselijke resten gevonden. Net als een half jaar geleden is het een journalist die zegt menselijke resten in het omvangrijke gebied te hebben gevonden.

Het Joint Investigation Team (JIT) dat de MH17-ramp onderzoekt, bevestigt een bericht van het NRC dat er een melding is binnengekomen. Onderzoeksleider Gerrit Thiry van het JIT heeft inmiddels contact gehad met deze Amerikaanse journalist Patrick Lancaster. "We hebben hem gevraagd de resten af te geven bij een burgemeester in Oekraïne."

Als het inderdaad resten van een mens zijn, zal het JIT deze naar Nederland halen. Volgens Thiry heeft Lancaster aangeven de botresten in te willen leveren.

'Weer menselijke resten MH17-ramp gevonden'
'Weer menselijke resten MH17-ramp gevonden' (Foto: ANP)

Sean Spicer stapt op als woordvoerder Witte Huis

De woorderder van Donald Trump, Sean Spicer, heeft zijn ontslag ingediend omdat hij het niet eens is met de benoeming van Anthony Scaramucci als nieuwe communicatiedirecteur. Dat meldt onder meer de Telegraaf. 

Na de benoeming van Scaramucci heeft de President nog wel aan Spicer gevraagd om aan te blijven, maar die weigerde. Hij liet weten dat de benoeming van Scaramucci in zijn ogen 'een grote vergissing was'. Volgens de New York Times is deze informatie afkomstig van iemand die 'directe kennis van de woordenwisseling' had. 

Verstappen: "We verbeteren ons voortdurend"

Max Verstappen kijkt uit naar de Grand Prix van Hongarije, het krappe circuit staat hem wel aan. Daarnaast is hij positief over de doorontwikkeling van de Red Bull.

"Het is iets te vroeg om te zeggen hoe we het gaan doen in Hongarije, maar we verbeteren ons voortdurend en proberen een betere balans en meer downforce op de auto te vinden. Gelukkig zijn er hier niet veel rechte stukken", zo vertelt de jonge coureur op Verstappen.nl.

Verstappen is wel een liefhebber van de baan nabij Budapest. "De Hungaroring is een geweldig circuit, zeker in een Formule 1-auto. Het is erg krap en dat maakt het op hoge snelheid mooi om hier te rijden, dus daar kijk ik erg naar uit. Monaco zonder muren zou ik het niet noemen, maar het is zeker krapper dan de andere circuits waar we komen. We hebben dit jaar meer grip, dus misschien rijden we in vergelijking met vorig jaar een paar andere lijnen, maar dat is allemaal prima te managen en vrij duidelijk."

De jonge Nederlander hoopt rond het raceweekend ook nog wat te zien van de Hongaarse hoofdstad. "We verblijven altijd in het centrum van de stad, dus we zien wel iets van Budapest. Helaas hebben we nooit veel tijd voor veel sightseeing, maar hopelijk kan ik er een dag rondlopen en de stad wat beter leren kennen."

Verstappen: "We verbeteren ons voortdurend" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen: "We verbeteren ons voortdurend" (Pro Shots / Action Images)

Veroordeelde witwasser van paard gehaald

Een door de politie gezochte Hagenaar is vrijdag van een paard gehaald. De 34-jarige man stond gesignaleerd omdat hij wegens witwassen en cybercrime nog 20.000 euro moet betalen, of 146 dagen de cel in. Ook hebben zijn slachtoffers nog een schadevergoeding tegoed.

De politie was al vaak langs zijn huis gereden maar daar was hij nooit. Via Facebook ontdekten agenten dat hij geregeld naar een manege in Zoetermeer ging. Daar bleek hij vrijdag inderdaad te zijn, en reed er rond op een paard. De man moest mee naar het bureau en betaalde daar de openstaande boete.

Veroordeelde witwasser van paard gehaald
Veroordeelde witwasser van paard gehaald (Foto: BuzzO)

Seizoen en olympische droom voorbij voor schansspringer Freund

"Het houdt niet op, niet vanzelf", zo zal het wellicht klinken bij schansspringer Severin Freund thuis, maar dan in het Duits. De Duitser was net hersteld van een zware knieblessure die hij in januari had opgelopen, kort nadat hij van een andere zware blessure hersteld was.

Freund had daarom net de training weer hervat, maar wederom ging het helemaal fout. In Oberstdorf ging hij onderuit en meteen werd gevreesd voor een herhaling van zijn zware knieblessure. Die vrees werd niet veel later bewaarheid: Freund had zijn kruisband afgescheurd, werd gelijk geopereerd in München en moest een streep zetten door het olympische seizoen van komende winter.

Het seizoen was eerder deze maand overigens begonnen met de Zomer Grand Prix, hoewel Freund daar niet aan mee deed. Twee jaar terug won hij na een geweldig seizoen nog de World Cup, terwijl hij ook de wereldtitel op de grote schans pakte. In 2014 was er olympisch goud met de landenploeg en pakte Freund zelf de wereldtitel skivliegen, komende winter had hij individueel voor olympisch goud moeten gaan.

Seizoen en olympische droom voorbij voor schansspringer Freund (Pro Shots / Gepa)
Seizoen en olympische droom voorbij voor schansspringer Freund (Pro Shots / Gepa)

Internationale film over Rotterdam uitgesteld

De productie van de internationale speelfilm Rotterdam, I Love You is uitgesteld. Dat bevestigt producent Matt Jaems. Hij hoopt binnen een halfjaar alsnog te kunnen gaan draaien.

"Ik ben al zeven jaar bezig met dit project. Het is mijn levenswerk", zegt Jaems. Rotterdam, I Love You is het vierde deel in de filmserie Cities of Love, waarin door een keur aan filmmakers een ode wordt gebracht aan een wereldstad. "Kwaliteit is mijn prioriteit en de afgelopen week is duidelijk geworden dat we die nu niet kunnen waarborgen."

Jaems is vastberaden Rotterdam, I Love You te maken. "De film komt er zeker. Ik ben optimistisch en hoop dat we ergens de komende zes maanden kunnen gaan draaien." Aanvankelijk zouden de opnamen deze zomer plaatsvinden in de havenstad.

Cast

Volgens Jaems zijn er geen problemen met de financiering van de film en zijn ook alle acteurs nog aan boord. "Voor zover we weten, draaien we met dezelfde cast." De producent durft niet uit te sluiten dat in de toekomst castleden afhaken vanwege de verschoven opnamen.

Onder anderen Barry Atsma, Martin Koolhoven en Paula van der Oest voegden zich eerder bij het team van regisseurs van Rotterdam, I Love You. De film, die uiteindelijk elf regisseurs krijgt, bestaat uit verschillende losse verhalen die alle een ode brengen aan de havenstad.

Internationale film over Rotterdam uitgesteld
Internationale film over Rotterdam uitgesteld (Foto: BuzzE)

Man opgepakt voor filmen op damestoiletten

De politie heeft een 57-jarige man uit Vlissingen aangehouden voor het heimelijk filmen op damestoiletten in het stadhuis van Vlissingen. De verdachte werkte in het stadhuis en is onmiddellijk geschorst.

De camera's hingen in twee toiletten in de gang bij de griffie en werden medio juli toevallig ontdekt. Na de vondst werden alle toiletten in het gebouw gecontroleerd, maar daar werd geen apparatuur aangetroffen. Onderzoek van de politie leidde naar de 57-jarige man.

Op de beelden zijn geen gezichten van mensen te zien, liet de politie vrijdag weten.

Man opgepakt voor filmen op damestoiletten
Man opgepakt voor filmen op damestoiletten (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 29

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is cremo_06 met het volgende onderschrift:
"Zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak,zak
maar lekker door,door,door!!!!!!!!!"

De opgave van deze week:

We zien hier Lukasz Kubot en Marcelo Melo tijdens de dubbelfinale op Wimbledon, maar wat is er gebeurd? (Pro Shots / Action Images)
We zien hier Lukasz Kubot en Marcelo Melo tijdens de dubbelfinale op Wimbledon, maar wat is er gebeurd? (Pro Shots / Action Images)

Cav in tranen na winst Boasson Hagen

Ondanks dat Mark Cavendish begin deze Tour de France geblesseerd uitviel, volgt hij de koers nog op de voet.

Na de overwinning woensdag van Primoz Roglic bekende Cavendish een man crush op de Sloveen te hebben. Vandaag was de Brit in tranen na de overwinning van ploegmaat Edvald Boasson Hagen. "Yes! Edvald! Eindelijk. Ik ben in tranen. Wat een held ben je! Ik ben zo blij voor jou en Dimension Data. Volharding betaalt zich uit", aldus Cav op Twitter.

Na een elleboogstoot van Peter Sagan aan het begin van deze Tour moest Cavendish met een gebroken schouder de Tour verlaten.

Zesde huurling van Manchester City voor NAC

NAC krijgt komend seizoen wederom de beschikking over Thomas Agyepong. De Brabanders huren hem voor het tweede seizoen van Manchester City.

Afgelopen seizoen kwam de Ghanees ook op huurbasis uit voor NAC en kwam hij tot 31 wedstrijden waarin hij drie keer scoorde en vier assists gaf. Het seizoen daarvoor werd de vleugelspeler een jaar verhuurd aan FC Twente.

"Met het aantrekken van Thomas weten we precies wat voor kwaliteiten we binnenhalen", vertelt technisch directeur Hans Smulder op de officiële clubwebsite van NAC. "Vorig jaar heeft hij zijn waarde bewezen en was hij met name in de slotfase van het seizoen van grote waarde."

"Thomas komt nu direct in een vertrouwde omgeving, dus hij hoeft niet meer te acclimatiseren. Onze selectie had nog de behoefte aan een vleugelspeler en Thomas vult die positie uitstekend in. We zijn blij dat we hem nog een seizoen in de armen mogen sluiten."

Agyepong is de zesde huurling die de overstap maakte van Manchester City naar NAC. Eerder al bewandelden Pablo Marí, José Angelino, Paolo Fernandes, Manu García en Thierry Ambrose dezelfde weg.

Microsoft kaapt domeinen van hackers

Microsoft heeft de schimmige Russische hackersgroep Fancy Bear een tikje weten uit te delen. In alle stilte heeft het bedrijf domeinen weten over te nemen die de hackers hadden geregistreerd om te gebruiken voor hun aanvallen. Nieuwssite The Daily Beast schrijft er vrijdag over.

Sinds augustus vorig jaar heeft Microsoft al zeventig verschillende domeinnamen in handen gekregen. Het bedrijf deed dat via de rechter. Fancy Bear maakte namelijk gebruik van namen die eigendom van Microsoft zijn, zoals livemicrosoft.net en rsshotmail.com, om hun werkelijke doel te verhullen. Het was de bedoeling dat nietsvermoedende slachtoffers via die adressen naar de controlerende servers van de daders werden gestuurd.

De domeinnamen schonden echter de handelsmerken van Microsoft. Het bedrijf kreeg de adressen in handen en kon de hackers zo 'ontwapenen'. "Elke keer dat een besmette computer probeert contact te leggen met een server van de hackers, wordt hij in plaats daarvan verbonden met een veilige server van Microsoft", legt de advocaat van het bedrijf uit.

Pawn Storm
Fancy Bear, alias APT28, Pawn Storm en Sofacy, wordt verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op westerse doelen als de Amerikaanse Democratische partij, de NAVO, het Witte Huis, het Wereld Antidopingagentschap en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met vlucht MH17 onderzoekt. Dat zijn allemaal organisaties waar Rusland grote moeite mee heeft. Mede daarom wordt de hackersgroep in verband gebracht met het Kremlin.

Microsoft kaapt domeinen van hackers
Microsoft kaapt domeinen van hackers (Foto: BuzzT)

Echt gouden medaille voor 70e Vierdaagse

Bert van der Lans (85) uit Nijmegen is er als eerste ooit in geslaagd om zeventig Vierdaagsen uit te lopen. Om half drie vrijdagmiddag arriveerde hij bij de eretribune, waar hij een speciaal voor hem gemaakt Vierdaagsekruisje van echt goud omgehangen kreeg. "'t Ging lekker", is zijn commentaar op de zeventigste tocht die hij heeft volbracht. Van der Lans had op zijn dagelijkse tocht van 30 kilometer gezelschap van kleinzoon Beau.

Het veertien karaats gouden Vierdaagsekruisje is speciaal voor hem gemaakt. Het heeft volgens de edelsmid een goudwaarde van ongeveer zeshonderd euro.

Van der Lans liep in 1947 zijn eerste Vierdaagse en heeft er sindsdien nooit één gemist. "Het is jammer dat de tocht van 2006 werd afgelast na twee doden, anders had ik de zeventig tijdens de honderdste Vierdaagse volgemaakt", aldus de jubilaris, die op de Via Gladiola vijf kilometer lang handen moest schudden.

Of de Nijmegenaar in 2018 weer start kon hij vrijdag nog niet zeggen. "Dat ligt in de toekomst verborgen."Vrijdag komt ook een Nederlander binnen die dan zijn 68e editie heeft voltooid.

Echt gouden medaille voor 70e Vierdaagse
Echt gouden medaille voor 70e Vierdaagse (Foto: ANP)

Verdachte doden zwangere vriendin blijft vast

De 41-jarige man uit Lopik die ervan wordt verdacht zijn zwangere vriendin te hebben neergestoken, blijft nog zeker veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vrijdag bepaald.

De man heeft bekend dat hij haar heeft neergestoken en daarna heeft geprobeerd zich van het leven te beroven, liet zijn advocaat Christiaan Vingerling donderdag weten. Hij is geopereerd aan verwondingen die hij daarbij heeft opgelopen en verkeert buiten levensgevaar.

De zwangere vrouw werd maandagavond doodgestoken in hun huis aan de Lekdijk-Oost in Lopik. Direct na het incident werd de partner van de vrouw aangemerkt als verdachte. Een arrestatieteam viel de woning binnen, maar toen was de man al gevlucht. Hij is na de steekpartij vermoedelijk met de auto weggereden. De 34-jarige vrouw overleed ter plekke. Het ongeboren kindje kwam ook om het leven.

Dinsdag werd de man na een intensieve zoektocht opgepakt bij een bosgebied langs de snelweg A12, niet ver van het kasteel Huis te Linschoten.

Verdachte doden zwangere vriendin blijft vast
Verdachte doden zwangere vriendin blijft vast (Foto: ANP)

Ritzege Boasson Hagen in Tour

Edvald Boasson Hagen heeft de negentiende etappe in de Tour de France gewonnen. Na 222,5 kilometer koersen, van Embrun naar Salon-de-Provcence, kwam de Noor na een ontsnapping, uit de kopgroep op drie kilometer van de meet, solo over de meet. Ook na vandaag behoudt Chris Froome het geel.

Het was een onrustig begin van de etappe met veel renners die probeerden te ontsnappen. Een groep van twintig man, met daarin Mollema, slaagde er in een gat te slaan. De voorsprong liep al gauw op naar boven de drie minuten. Met nog 148 kilometer voor de boeg was   het al opgelopen tot zeven minuten en dertig seconden. Dat was ook de maximale voorsprong. In het peloton was het Sky die de boel controleerde.

De Belg Keukeleire sprong op 61 kilometer van de meet weg uit de kopgroep en sloeg een gaatje. Hij werd echter weer bijgehaald. De voorsprong op het peloton was inmiddels weer opgelopen tot boven de acht minuten. Het laatste klimmetje van de dag en van deze Tour was de Col du Pointu, een col van de derde categorie. Tijdens die beklimming probeerden verschillende renners weg te rijden uit de kopgroep, maar ze kwamen niet ver. Sicard kwam als eerste boven.

Naarmate het einde van de etappe vorderde, werd het onrustig in de koproep. Hierdoor brak de groep in twee stukken, Mollema zat in het achterste stuk. Jan Bakelants (AG2R-La Mondiale), Daniele Bennati (Movistar), Michael Albasini, Jens Keukeleire (Orica), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Nikias Arndt (Sunweb), Sylvain Chavanel (Direct Energie), Elie Gesbert (Fortuneo-Oscaro) zaten in de nieuwe kopgroep. Het bleef onrustig. Drie kilometer voor het einde was het Boasson Hagen die wegsprong. Daarachter was de samenwerking om de Noor terug te halen ver te zoeken. De voorsprong wist Boasson Hagen vast te houden en hij kwam als winnaar over de meet.

Ritzege Boasson Hagen in Tour (Pro Shots / George Deswijzen)
Ritzege Boasson Hagen in Tour (Pro Shots / George Deswijzen)

Citadel bèta open voor iedereen

Ontwikkelaar Blue Isle Studios heeft de bèta van Citadel: Forged With Fire verruimd en uitgebreid. Morgen mag iedereen meedoen met hun MMORPG toverspreuken-terreur vol verhaaltwists. Om aan de bèta mee te doen kun je de game tussen zaterdagmiddag 17:00 en zondagavond 20:00 downloaden en spelen via Steam

Kijk voor meer info hier. Mocht je een medespeler genaamd PoeHao tegenkomen, laat deze dan leven alsjeblieft. Vanaf 26 juli is Citadel: Forged With Fire speelbaar op pc (Windows). Later komt er ook een Xbox One en PlayStation 4 release.

Korfballers beginnen Wereldspelen met ruime zege

De Nederlandse korfbalploeg is prima begonnen aan de jacht op het negende goud op rij op de Wereldspelen. De ploeg van bondscoach Wim Scholtmeijer kende weinig moeite met China, debutant op de Wereldspelen.

In Wroclaw kwam China overigens wel enigszins verrassend op voorsprong, nadat Liang Shuaishuai na zes seconden scoorde. Nederland kwam na een paar minuten echter op dreef en na het eerste kwart van tien minuten stond Oranje met 9-1 voor.

Via 17-3 bij rust werd de voorsprong alsmaar uitgebreid. China kon zo nu en dan wel wat punten maken, maar na het vierde en laatste kwart stond met 33-10 een duidelijke zege op het scorebord.

Met acht treffers werd Laurens Leeuwenhoek de topscorer aan Nederlandse zijde, waar Nick Piekaar met slechts drie punten uit twintig pogingen niet bepaald trefzeker was. Esther Cordus was dat wel: zij liet zes punten op haar naam zetten. 

De gehele wedstrijd, voor de liefhebber (Bron: YouTube)

Volleybalsters verliezen van VS in World Grand Prix

De Nederlandse volleybalsters hebben in de World Grand Prix een nederlaag geleden. In het Braziliaanse Cuiabá was de Amerikaanse ploeg te sterk voor het team van bondscoach Jamie Morrison. 

Na twee sets hadden beide landen er één gewonnen, waarna Nederland in set drie een 16-13 voorsprong weggaf. In de vierde set stond Oranje zelfs op 14-9, maar ook die voorsprong werd uit handen gegeven en daarmee was het klaar: 15-25, 25-23, 26-28, 21-25.

Nederland staat door de nederlaag derde in de groep, waar een plek bij de beste vijf nodig is om begin augustus naar het finaletoernooi in China te mogen. Vrijdag speelt Nederland om 20.00 uur tegen Brazilië, waarna hekkensluiter België op zondag volgt.

Mourinho: "We hebben een beetje meer nodig'

Romelu Lukaku en Victor Lindelöf versterkten Manchester United al, maar José Mourinho hoopt dat het niet daar bij blijft.

Manchester wordt sterk in verband gebracht met Internazionale's vleugelaanvaller Ivan Perisic, Tottenham Hotspur's Eric Dier, Chelsea's Nemanja Matic en Paris Saint-Germain-rechtsback Serge Aurier zou ook nog in beeld zijn.

Na afloop van de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Manchester City werd Mourinho gevraagd naar de transferplannen van zijn club, en hij reageerde als volgt: "Ik weet het niet, ik heb er geen controle over. Het krediet van Lukaku en Lindelöf dat ze hier zijn is niet voor mij, het is voor Ed Woodward en ik dank hem voor dat fantastische werk. Hij heeft twee zeer belangrijke spelers voor ons gehaald."

"Maar we hebben een beetje meer nodig. Zo zie je de andere teams in de Premier League goede spelers krijgen, en je ziet de kampioen drie fantastische, ervaren spelers kopen. Manchester City en Liverpool gaan naar de markt, West Ham krijgt Joe Hart, Javier Hernández en Marko Arnautovic, ze spelen ook om de Premier League te winnen. Dus teams doen fantastische zaken op de markt en ik wacht op nog een beetje meer."

Binnenkort Pvp in Ghost Recon Wildlands

Binnenkort testen spelers in een bèta de nieuwe player-versus-player modus van Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands: Ghost War. De open bèta van Ghost War is later deze zomer beschikbaar voor gamers op alle platformen. In de herfst komt de volledige versie van Ghost War door middel van een gratis update naar het spel.

In Ghost War strijden twee teams van vier spelers tegen elkaar in een vier-tegen-vier deathmatch. Teams kiezen uit een aantal personages met verschillende klassen, die elk een specifieke rol spelen op het slagveld. Daar doorkruisen spelers grote open mappen en jagen ze op hun vijanden. Ghost War introduceert daarnaast nieuwe PvP-opties zoals dekkingsvuur en geluidsindicaties om een militair-strategische multiplayermodus te creëren waarin samenwerking centraal staat.

Reclamebureau weigert anti-islamteksten PVV

Volgens de PVV weigert een reclamebureau anti-islamleuzen van de partij in Amsterdam. Het bureau JC Decaux Nederland zou daarbij wijzen op afspraken met de gemeente, twittert PVV-leider Geert Wilders vrijdag.

De PVV wilde de teksten 'De islam is een gevaar voor onze westerse samenleving' en 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten' laten verspreiden.

Tijdens de verkiezingscampagne begin dit jaar weigerde het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET reclame voor de PVV. De RET wees de tekst 'Stop Islam' met een portret van Wilders af omdat het bedrijf nooit politieke uitingen laat zien.

Reclamebureau weigert anti-islamteksten PVV
Reclamebureau weigert anti-islamteksten PVV (Foto: ANP)

Klopp: "Coutinho is niet te koop"

FC Barcelona bracht tevergeefs een bod van €81 miljoen uit op Philippe Coutinho, want Liverpool wil hem absoluut niet laten gaan.

"Het bijeenhouden van deze groep zou zinvol zijn. Ja, we kunnen zeggen dat hij niet te koop is. Maar dat is niet alleen sinds vanmorgen of gisteren, ik weet niet zeker of het op een ander moment anders was", vertelde Liverpool-manager Jürgen Klopp op een persconferentie.

"Ik ben niet verbaasd dat een club geïntersseerd is in spelers van Liverpool. Het is geen compliment, het is duidelijk dat mensen zien dat we goede spelers hebben. Maar een heel belangrijk bericht is dat we geen verkoopclub zijn. We geloven in samenwerken, we geloven in samen ontwikkelen, we geloven in het gebruik van onze basis, we willen samen de volgende stap zetten en daarvoor moeten we samen blijven."

Coutinho speelt sinds januari 2013 voor Liverpool, dat hem destijds voor tien miljoen euro overnam van Internazionale. Sindsdien kwam de 25-jarige Braziliaan tot 181 wedstrijden voor de club, waarin hij 42 keer scoorde en 37 assists gaf.

"Phil is een zeer, zeer, zeer belangrijke speler en we moeten beter reageren wanneer hij niet op het veld staat. Toen hij geblesseerd was en terugkwam, was hij niet in de beste vorm en moest hij weer in zijn ritme komen en met zijn kwaliteit heeft hij alle druk om op het veld te presteren."

"Hij kan zijn constantheid verbeteren, maar er is geen twijfel over zijn kwaliteit. Hij heeft goede bewegingen, hij is erg slim in beide aspecten van het spel - aanvallende tactiek en defensief. Dat is echt belangrijk en hij is nog steeds een jonge speler die kan verbeteren. Hij is enorm verbeterd sinds ik hier ben, maar hij was daarvoor natuurlijk ook al goed."

Burgemeester Londen strijdt tegen vuile lucht

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, trekt ten strijde tegen de luchtvervuiling in zijn stad. Hij kondigde vrijdag een serie maatregelen aan voor een gezonder milieu.

Zo gaan bezitters van oude, vuile auto's in het centrum van de stad vanaf oktober extra belasting betalen en komt er een milieuzone in dat gebied die bepaalde diesels weert. Vanaf 2018 zullen nieuwe taxi's alleen elektrisch zijn. Er zullen geen vergunningen meer worden verstrekt voor dieseltaxi's. Vanaf het zelfde jaar zullen ook geen nieuwe dieseldubbeldekkers meer worden aangeschaft en worden de schoonste bussen ingezet op routes in de meest vervuilde gebieden.

"Ik heb aan den lijve ondervonden dat vervuilde lucht de gezondheid schaadt. Sinds kort heb ik astma", geeft Khan zijn maatregelen een wat dramatische persoonlijke teint. "Ik ben ook ouder en net als veel anderen bezorgd dat enkele van Londens zwaarste vervuilde plaatsen rond scholen zijn. Onze kinderen staan bloot aan gevaarlijk vervuilde lucht."

Burgemeester Londen strijdt tegen vuile lucht
Burgemeester Londen strijdt tegen vuile lucht (Foto: ANP)

'Veel gemeenten betalen mkb'er te laat'

In circa zeventig Nederlandse gemeenten lukt het in een derde van de gevallen niet om ondernemers op tijd te betalen voor hun uitgevoerde opdrachten. Wettelijk bestaat een betalingstermijn van maximaal dertig dagen, maar uit onderzoek in opdracht van MKB-Nederland komt naar voren dat deze termijn vaak niet wordt gehaald.

De branchevereniging spreekt van een ,,kwalijke zaak", juist omdat overheden een voorbeeldfunctie hebben. Zo betaalt de gemeente Haarlemmerliede bijvoorbeeld gemiddeld met 59 dagen uit en de gemeente Barneveld pas na 44 dagen, zo blijkt uit het onderzoek. In 43 procent van de gemeenten wordt wel zoals afgesproken 90 procent van de rekeningen op tijd betaald.

Volgens MKB-Nederland is het voor ondernemers vaak ook moeilijk om naar een grote opdrachtgever als een gemeente te stappen. Om die reden neemt de organisatie de betaaldiscipline van Nederlandse gemeenten al sinds 2009 onder de loep. MKB-Nederland hoopt door 'naming and shaming' trage betalers te bewegen zich aan de betaaltermijn te houden.

'Veel gemeenten betalen mkb'er te laat'
'Veel gemeenten betalen mkb'er te laat' (Foto: ANP)

Ruimtestation ISS op Streetview

Ook aardlingen kunnen nu door het internationale ruimtestation ISS zweven. Het complex is toegevoegd aan Google Streetview. Mensen kunnen onder meer rondkijken in de laboratoria en in het uitkijkpunt, de Cupola. Daarbij krijgen ze uitleg over waar ze zijn en wat daar gebeurt.

Het ruimtestation is iets groter dan een voetbalveld, maar het grootste deel daarvan wordt ingenomen door zonnepanelen buiten. Het draait op ongeveer 400 kilometer boven de aarde. Het is een gezamenlijk project van Europa, de Verenigde Staten, Rusland, Canada en Japan. Astronaut André Kuipers is de enige Nederlander die er is geweest.

Ruimtestation ISS op Streetview
Ruimtestation ISS op Streetview (Foto: BuzzT)

Justin Bieber niet welkom in China

Justin Bieber is voorlopig niet welkom in China. De Canadese superster zou tijdens zijn Purpose wereldtournee het Aziatische land willen aandoen, maar een lokale instantie voor cultuur in hoofdstad Peking liet de zanger eerder deze week weten dat hij geen toestemming krijgt om in China te optreden. Zijn wangedrag tijdens eerdere shows in China zouden daaraan ten grondslag liggen.

Volgens het officiële affiche van zijn wereldtour staan eind september optredens in Japan, Hong Kong, Filipijnen en Singapore gepland. CNN weet vrijdag te melden dat ook Peking op Biebers wensenlijstje zou staan, maar dat zijn aanvraag is afgewezen.

"Een reeks van misdragingen in het buitenland en tijdens zijn eerdere optredens in China hebben kwaad bloed gezet", zou de officiële verklaring luiden. "Om de nationale entertainmentindustrie te reguleren en op te schonen, vinden we het niet gepast artiesten met slecht gedrag toe te laten."

Justin Bieber niet welkom in China
Justin Bieber niet welkom in China (Foto: BuzzE)

China wil naar top kunstmatige intelligentie

China wil over tien jaar de beste zijn met kunstmatige intelligentie. Die industrie moet dan 400 miljard yuan per jaar opleveren, omgerekend ruim 50 miljard euro. Het kabinet in Peking heeft dat donderdagavond besloten.

China gaat zich vooral richten op software en hardware voor kunstmatige intelligentie, slimme voertuigen en robots, virtual reality en augmented reality. Het is de bedoeling dat grote bedrijven, onderzoekscentra en het leger gaan samenwerken om de ambitie om te zetten in werkelijkheid.

Een onderzoek vorige maand voorspelde dat kunstmatige intelligentie rond 2030 meer zal opleveren dan de huidige economieën van China en India bij elkaar.

China wil naar top kunstmatige intelligentie
China wil naar top kunstmatige intelligentie (Foto: BuzzT)

Aantal vervalste eurobiljetten stabiel

In Nederland zijn in de eerste helft van dit jaar 24.500 vervalste eurobiljetten onderschept, ongeveer net zoveel als in de eerste helft van 2016. Dat blijkt uit cijfers die De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag heeft gepubliceerd.

Wereldwijd werden in het afgelopen halfjaar 331.000 valse eurobiljetten opgespoord. Ook dat aantal komt overeen met een jaar eerder. Gezien het totale aantal van 20 miljard echte biljetten die in omloop zijn, blijft de kans om vals papiergeld te treffen volgens DNB klein.

Vorig jaar was nog sprake van een fikse daling van het aantal valse bankbiljetten, zowel in Nederland als wereldwijd. Een precieze verklaring kon de centrale bank daar toen niet voor geven. Wel lopen valsemunters steeds meer risico, omdat de echtheid van bankbiljetten volgens DNB eenvoudig te controleren is. Winkeliers hebben daar scanapparatuur voor en consumenten kunnen gebruikmaken van een app.

Daarnaast zijn de afgelopen jaren voor alle coupures tot en met 50 euro nieuwe en beter beveiligde biljetten geïntroduceerd. Veruit de meeste vervalsingen die in ons land worden aangetroffen, zijn briefjes van 20 en 50 euro. Die maakten in de eerste jaarhelft samen 87 procent uit van het totaal. Wereldwijd is dat 80 procent.

Aantal vervalste eurobiljetten stabiel
Aantal vervalste eurobiljetten stabiel (Foto: ANP)

Brand in grotten: groot alarm in Maastricht

De hulpdiensten hebben vrijdagmiddag in Maastricht groot alarm geslagen om een brand in de grotten bij het Belgisch grensplaatsje Kanne. Daar brak donderdag brand uit in hooi dat een bedrijf in de grotten heeft opgeslagen.

De Belgische brandweer zou zich uit de grotten hebben moeten terugtrekken wegens instortingsgevaar, zei een woordvoerder van de Nederlandse brandweer. Volgens de brandweer is er sprake van brandstichting.

De smeulende brand veroorzaakt een enorme rookontwikkeling, die zich via de grotten naar Maastricht uitbreidt. Op Maastrichts grondgebied ligt bij die grotten onder meer Kasteel Neercanne, een internationaal befaamd restaurant. Het gebouw heeft volgens de brandweer ook te lijden van de rook, en de nodige rook- en roetschade opgelopen.

Volgens de brandweer is een "grote hoeveelheid" hooi in de grotten opgeslagen. De hooibrand zorgde in de nacht van donderdag op vrijdag al voor stankoverlast in Maastricht. De brandweer heeft mensen die last van die rook hebben, opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.

De Belgische brandweer heeft in de nacht van donderdag op vrijdag geprobeerd met vijftig mensen het smeulende hooi mondjesmaat uit de grot te halen. Maar dat ging erg langzaam.

Brand in grotten: groot alarm in Maastricht
Brand in grotten: groot alarm in Maastricht (Foto: ANP)

Google: geruchten homepage kloppen niet

De homepage van Google blijft voorlopig zoals hij is, de geruchten over een radicale verandering kloppen niet. Dat heeft het bedrijf vrijdag laten weten.

Onder meer The Guardian meldde dat Google zijn homepage na 21 jaar wilde veranderen. Google zou werken aan een persoonlijke feed voor elke gebruiker, met onder meer nieuwsberichten en informatie over onderwerpen die waarschijnlijk bij mensen passen. Die verandering wordt al doorgevoerd in de Google-app voor iOS en Android. Google zou een beetje gaan lijken op de tijdlijn van Facebook.

De homepage van Google is al 21 jaar zo simpel als mogelijk: witte achtergrond, het logo, een zoekvenster en een paar knoppen, met af en toe een doodle voor een speciale gebeurtenis. Dat is een bewuste keuze: Hoe eenvoudiger het is, hoe meer mensen het kunnen gebruiken.

Google: geruchten homepage kloppen niet
Google: geruchten homepage kloppen niet (Foto: BuzzT)

Duterte: islamisten hebben 300 gijzelaars

Op de Filipijnen hebben islamisten in de belegerde stad Marawi ongeveer driehonderd gijzelaars in hun macht. Dat zei president Rodrigo Duterte vrijdag na een bezoek aan de troepen daar.

Naast de lopende militaire inzet staat er volgens hem geen grote bevrijdingsactie op het programma. Anders zouden de islamisten mogelijk kunnen beginnen met de executie van gijzelaars. Zo nodig moeten we "een jaar wachten", zei hij.

De gevechten tussen regeringstroepen en de islamisten in de Zuid-Filipijnse stad Marawi, ongeveer 800 kilometer ten zuiden van Manilla, duren al twee maanden. Sindsdien zijn meer dan zeshonderd mensen gedood. Over het aantal inwoners dat door de islamisten wordt gegijzeld, doen steeds verschillende aantallen de ronde.

Afgelopen zaterdag stemde het Filipijnse parlement in met een verlenging van de staat van beleg, die geldt voor heel Mindanao. Duterte had de maatregel in mei uitgeroepen, die nu geldt tot het eind van het jaar.

Duterte: islamisten hebben 300 gijzelaars
Duterte: islamisten hebben 300 gijzelaars (Foto: ANP)

Van Rouwendaal debuteert met schitterend WK-zilver op zwemmarathon

Zwemster Sharon van Rouwendaal heeft op het slotnummer van het openwaterzwemmen op het wereldkampioenschap zilver gepakt. De 23-jarige Nederlandse zwom in het Hongaarse Balatonmeer naar de tweede plek op de 25 kilometer, de marathon van het zwemmen.

De olympisch kampioene op de 10 kilometer kampte richting het WK met de ziekte van Pfeiffer. Daar leek ze verre van hersteld, want op de 10 kilometer ging het in het Balatonmeer fout: na 7,5km zakte Van Rouwendaal ver weg. Op de 5 kilometer ging het echter een stuk beter, met een vierde plek als resultaat.

Een 25 kilometer had ze nog nooit gezwommen, maar al vanaf het begin zat Van Rouwendaal er goed bij. Na bijna vijf uur zwemmen en met nog een goed half uur te gaan was duidelijk dat een medaille nagenoeg binnen was, want samen met de Braziliaanse specialiste Ana Marcela Cunha en de Italiaanse Arianna Bridi had de Nederlandse bijna twee minuten voorsprong op de eerste achtervolgers.

Van Rouwendaal nam met de finish in zicht de leiding over van Cunha, die af leek te haken. Bridi kwam er vervolgens overheen, maar Van Rouwendaal haakte weer aan. Plots was daar ook Cunha weer en in de slotfase bleek de Braziliaanse genoeg over te hebben om na 2011 en 2015 haar derde gouden medaille op de 25 kilometer te pakken. Van Rouwendaal tikte 2,4 seconden later aan, Bridi was gebroken en eindigde tien seconden later met brons.

De mannen waren gelijk gestart met de vrouwen, wat er onderweg toe leidde dat Van Rouwendaal en co nadat ze op een rondje waren gezet een tijd aan konden haken bij de leiders in de mannenrace. Het goud ging daar naar de Fransman Axel Reymond, die de Italiaan Matteo Furlan bij het aantikken na 5:02.46 uur versloeg met een halve seconde. De Rus Evgenii Drattcev veroverde het brons. 

Ritzege Boasson Hagen in Tour (Pro Shots / Insidefoto)
Van Rouwendaal pakt WK-zilver (Pro Shots / Insidefoto)

Cink, Roosen stappen af in Tour

Ondrej Cink is in de negentiende etappe van de Tour de France afgestapt. De renner van Bahrain-Merida moest al vroeg in de rit lossen, en besloot in de remmen te knijpen.

Met het afstappen van Cink, de nummer 66 van het algemeen klassement, zijn er nog 168 renners in koers.

Update 14:04 uur

Timo Roosen is zouist afgestapt. De renner van Lotto NL-Jumbo is vannacht ziek geworden en kon niet meer verder. Na Robert Gesink en Jos van Emden is Roosen de derde Nederlandse uitvaller deze Tour.

'VS gaan reizen naar Noord-Korea verbieden'

De Verenigde Staten zullen op korte termijn Amerikanen verbieden nog naar Noord-Korea te reizen. Dit zeiden twee touroperators vrijdag die reizen aanbieden naar het communistische land.

Koryo Tours zei dat het verbod op 27 juli zal worden aangekondigd en dertig dagen later in werking treedt. De organisatie zei niet hoelang het verbod zal duren. Een andere touroperator, Young Pioneer Tours, meldde in een Twitter-bericht dat het ook op de hoogte is gebracht van het besluit.

Young Pioneer was het agentschap dat de Amerikaanse student Otto Warmbier naar Noord-Korea bracht. Die werd daar gearresteerd en veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid voor een incident in zijn hotel. Hij werd beschuldigd voor een poging tot diefstal van een propaganda-spandoek.

Comateuze toestand

Noord-Korea liet de in een coma geraakte Amerikaan in juni vrij. Hij stierf na terugkeer in de VS op 22-jarige leeftijd. De omstandigheden rondom zijn dood zijn nog steeds onduidelijk. Ook waarom hij in comateuze toestand raakte is niet bekend.

Noord-Korea verklaarde via de staatsmedia dat de dood van Warmbier een "mysterie"was en ontkende beschuldigingen dat hij was overleden als gevolg van marteling in gevangenschap.

'VS gaan reizen naar Noord-Korea verbieden'
'VS gaan reizen naar Noord-Korea verbieden' (Foto: ANP)

Mexico en Jamaica naar halve finales Gold Cup

De halve finales van de CONCACAF Gold Cup in de Verenigde Staten leveren een herhaling op van de finale van de editie van 2015. De Mexicaanse titelverdedigers nemen het op tegen Jamaica, dat de finale destijds verloor.

In de kwartfinale in Glendale, Arizona opende Rodolfo Pizarro de score voor Mexico tegen Honduras al na vier minuten. Het leek een veelbelovend begin, maar helaas werd vervolgens bijna anderhalf uur niet meer gescoord, waardoor het bij 1-0 bleef.

In de andere kwartfinale zette Shaun Francis Jamaica al na zes minuten op voorsprong tegen Canada. Kort na rust verdubbelde Romario Williams de score en hoewel Canada met Junior Hoilett nog wel snel iets terug kon doen, was een zege niet meer binnen bereik: 2-1. 

Zaterdag spelen de VS en Costa Rica tegen elkaar om een finaleplek, een dag later gaan Mexico en Jamaica de strijd aan.

Geen Vuelta voor Dumoulin, Oomen debuteert in grote ronde

Tom Dumoulin staat dit jaar niet aan de start van de Vuelta a España. De ploegbaas van Team Sunweb, Iwan Spekenbrink, heeft dat tegenover de NOS laten weten. Het volgende grote doel voor de winnaar van de Giro d'Italia is het WK tijdrijden en de Vuelta past niet in de voorbereiding.

Volgende week zondag staat Dumoulin aan de start van de Clasica San Sebastian, een goede week later gevolgd door de BinckBank Tour, de voormalige Eneco Tour. Begin september rijdt Dumoulin dan de Canadese World Tour-wedstrijden in Quebec en Montreal, alvorens naar het WK in het Noorse Bergen te gaan om de wereldtitel op de tijdrit te veroveren.

In de Vuelta gaat Sunweb van start met Wilco Kelderman als kopman. Ook de 21-jarige Sam Oomen staat aan de start van wat voor de Brabander zijn eerste grote ronde zal worden. Hij maakte dit jaar al indruk met onder meer een veertiende plek in de Dauphiné, een negende plek in de Tour of California en de veertiende plaats in Parijs-Nice. 

Cosmetische kliniek Dr. Don mag weer opereren

Clinique Dr. Don in Hengelo, die vorig jaar door de inspectie op de vingers werd getikt omdat er veel mis was met de zorg, heeft orde op zaken gesteld. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de particuliere kliniek verbeteringen doorgevoerd waardoor er weer geopereerd mag worden.

De kliniek is gespecialiseerd in cosmetische behandelingen zoals liposucties, lipofillings en ooglidcorrecties. De IGZ stelde in november vorig jaar vast dat er tekortkomingen waren op het gebied van hygiëne rond medische hulpmiddelen (instrumenten). Zo was de anesthesieapparatuur vies en stoffig. Daardoor was de patiëntveiligheid in gevaar.

"De verbetermaatregelen waren nodig om een veilige omgeving te garanderen voor ingrepen in de kliniek", aldus de inspectie vrijdag.

Cosmetische kliniek Dr. Don mag weer opereren
Cosmetische kliniek Dr. Don mag weer opereren (Foto: ANP)

Zidane: "Ronaldo blijft bij Real Madrid"

Zinédine Zidane heeft de geruchten weersproken dat Cristiano Ronaldo deze zomer Real Madrid gaat verlaten.

De Portugese superster wordt in verband gebracht met een transfer nadat hij beschuldigd werd van belastingontduiking van €14,7 miljoen, waarbij een gebrek aan steun van Real Madrid hem aangemoedigd zou hebben om La Liga te verlaten.

In gesprek met ESPN ontkent Zidane echter de geruchten van een vertrek van Ronaldo. "Hij is op vakantie. Hij rust en verdient het. We zullen wachten en wanneer de vakantie eindigt, zal hij terugkeren bij ons en dat is het."

Waar de Portugese aanvaller nog van zijn vakantie geniet nemen zijn ploeggenoten het in de Verenigde Staten op tegen Manchester City, Manchester United en FC Barcelona.

Leicester weigert Romeins bod op Mahrez

AS Roma heeft een poging gewaagd om Riyad Mahrez over te nemen van Leicester City. De Engelsen gingen echter niet akkoord.

Manager Craig Shakespeare meldde op een persconferentie in Hong Kong dat het bod van AS Roma te laag was. Welke transfersom er werd geboden, is niet bekend. Roma zoekt een vervanger voor Mohamed Salah, die een miljoenentransfer heeft gemaakt naar Liverpool.

Eusebio Di Francesco, de coach van de Romeinen, gaf deze week al aan dat hij Mahrez een hele interessante speler vindt. "Een linksbenige speler op de rechterflank, die van groot nut kan zijn voor het team." Leicester City heeft tot nu toe alleen vanuit Rome een officieel bod ontvangen.

Mahrez werd in het sensationele kampioensjaar van The Foxes uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Engeland. De 26-jarige Algerijn maakte toen zeventien goals in de Premier League. Afgelopen seizoen maakte hij er zes en voegde hij er in de Champions League vier aan toe.

'Gemeenten hebben veel bijzondere regels'

Nederlandse gemeenten hebben tal van opvallende regels. Het gaat onder meer om vloek- en stoepkrijtverboden, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van RTL nieuws naar Algemene Plaatselijke Verordeningen.

De journalisten ontdekten onder meer dat 364 gemeenten feitelijk stoepkrijten in de ban hebben gedaan. In de lokale regels is daar opgenomen dat schriftelijke toestemming nodig is voor het aanbrengen van tekens of teksten met krijt. Vijftien gemeenten hebben vloeken met de naam van God verboden.

Opvallender is een verbod uit Deventer: daar mogen mensen voor de intocht en na de uittocht van Sinterklaas niet verkleed als de goedheilig man de straat op gaan. In Bunschoten is het illegaal om condooms of andere anticonceptiemiddelen te verkopen of uit te delen op de openbare weg.

Symbolisch
Hoogleraar Jon Schilder (staats- en bestuursrecht) zei tegen RTL Nieuws dat sommige regels vooral symbolisch zijn. "In de vloekverboden staat dat ze niet gelden als artikel 7 van de grondwet (vrijheid van meningsuiting) van toepassing is. Artikel 7 is bij het uiten van gevoelens en gedachten, dus ook bij vloeken, altijd van toepassing."

Meerdere gemeenten bevestigen tegenover de onderzoekers het mes te hebben gezet in overbodige regelgeving. Zo schrapte Oosterhout aan het begin van het jaar ongeveer de helft van zijn regels. Hollands Kroon zou twee jaar geleden al hebben besloten dat zo'n twee derde van de regels overbodig was. Sindsdien mag stoepkrijten en lopen in plantsoenen daar weer.

'Gemeenten hebben veel bijzondere regels'
'Gemeenten hebben veel bijzondere regels' (Foto: ANP)

Overwatch Game of the Year Edition komt in de winkels

Blizzard heeft een fysieke GOTY-editie van de arena-shooter Overwatch aangekondigd. Volgende week komt deze versie uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Naast alle ondertussen uitgekomen personages, mappen en features zitten er nog allerlei extra's in Overwatch: Game of the Year Edition.

  • 10 Bonus Overwatch Loot Boxes: elk van de deze boxes hebben random items in zich om het uiterlijk van je personage aan te passen. Denk aan skins, emotes, victory poses, voice lines, sprays, highlight intros of credits die je kunt gebruiken om items te kopen.
  • Overwatch Origins Skins 
  • Diablo III Mercy's Wings
  • World of Warcraft Baby Winston Pet
  • Heroes of the Storm Tracer Hero
  • StarCraft II In-game Portraits
  • Hearthstone Card Back

Vanaf 28 juli is de Overwatch: Game of the Year Edition te koop.

Overwatch - Goty Edition pc cover (Foto: Blizzard)

Aangifte doen met DigiD-app

Mensen kunnen voortaan met de DigiD-app aangifte doen bij de politie. Zonder wachtwoord en zonder sms-controle. De app is beschikbaar via iOS en Android.

Er zijn twee manieren om de app te gebruiken. Op smartphone of tablet kunnen mensen inloggen met gebruikersnaam en een pincode. De app kan ook een QR-code op een pc scannen, zodat mensen de webversie kunnen gebruiken om aangifte te doen. Het blijft mogelijk om op een politiebureau aangifte te doen, benadrukt de politie vrijdag.

Aangifte doen met app DigiD
Aangifte doen met DigiD-app (Foto: BuzzT)

Vrouw mishandelt 4-jarig kind bij de Efteling

Donderdagavond rond 21:30 is een 43-jarige vrouw opgepakt die een 4 jarig kind meerdere malen in het gezicht sloeg bij een bushalte bij de Efteling. Eerder op de dag in het park was de vrouw al opgevallen door haar agressieve houding richting het kind. 

Over de dag heen greep de beveiliging niet in, maar toen 's avonds op een bewakingscamera zichtbaar was dat ze het kind in het gezicht sloeg, werd onmiddelijk de politie ingeschakeld. De met spoed toegesnelde agenten hebben de vrouw gearresteerd en het kind overgedragen aan de jeugdbescherming. 

Het is niet bekend of de vrouw ook de moeder is van het kind. 

2K maakt soundtrack bekend van NBA 2K18

2K kondigt vandaag de soundtrack aan van NBA 2K18, met muziek uit uiteenlopende genres van Hip Hip tot Classic Rock. Dit jaar bevat de soundtrack artiesten zoals Kendrick Lamar, Future, en X Ambassadors, maar ook stadionvullers waaronder Def Leppard, OutKast en Onyx.

Voor het eerst staat ook een Belgische artiest op een NBA 2K soundtrack. De Vlaamse hiphop artiest Woodie Smalls staat met het nummer Tokyo Drift op de tracklist. "Dit is heel cool voor mij", aldus Smalls. "Ik speel zelf van jongs af aan NBA 2K, dus om één van mijn liedjes in de soundtrack van het spel te hebben is heel sick. Ik speelde vroeger zelf ook basketbal en de meeste jongens die basketbal spelen, spelen ook 2K. Het is dus heel cool om te weten dat meeste jongens waar ik mee heb samen gespeeld nu gewoon gaan gamen met mijn liedje op de achtergrond."

NBA 2K18 verschijnt op 19 september 2017 op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Nintendo Switch en pc. Mensen die de game nu al bestellen, krijgen NBA 2K18 vier dagen eerder op 15 september, samen met in-game bonus materiaal.

Hieronder de volledige tracklist, die ook op Spotify staat.

  • Feel So Good - Ma$e
  • Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now) - C + C Music Factory
  • Hip Hop Hooray - Naughty By Nature
  • I Can't Drive 55 - Sammy Hagar
  • Jungle - X Ambassadors feat. Jamie N Commons
  • Pour Some Sugar on Me - Def Leppard
  • Put Your Hands Where My Eyes Could See - Busta Rhymes
  • Shook Ones Pt. II - Mobb Deep
  • Sirius - The Alan Parsons Project
  • So Fresh, So Clean - OutKast
  • The Walker - Fitz & The Tantrums
  • The Zoo - Scorpions
  • They Reminisce Over You - Pete Rock & C.L.Smooth
  • Victory - Puff Daddy feat. Notorious B.I.G. & Busta Rhymes
  • 93' Til Infinity - Souls Of Mischief
  • All Of Me - Big Gigantic feat. Logic & ROZES
  • Am I Wrong - Anderson .Paak feat. ScHoolboy Q
  • Birdwatching - The Shelters
  • Can't Have - Pitbull feat. Steven A. Clark & Ape Drums
  • Comin Out Strong - Future feat. The Weeknd
  • Conrad Tokyo - A Tribe Called Quest
  • Deep End (Tarro Remix) - THEY.
  • Do What I Want - Lil U** Vert
  • Don’t Threaten Me With A Good Time - Panic! At The Disco
  • HTP - Vintage Lee
  • Humble - Kendrick Lamar
  • Know The Ledge - Eric B. & Rakim
  • Let It Fly - Johnny Stephene
  • Living Like Khaled - Cousin Stizz
  • Nas Is Like - Nas
  • No Lie - Sean Paul feat. Dua Lipa
  • Portland - Drake ft. Quavo & Travis Scott
  • Shock Horror - Shy Luv
  • Slam - Onyx
  • Stand Back - PnB Rock / A Boogie Wit Da Hoodie
  • Victory - Joey Bad
  • Wasatch Front - Dame D.O.L.L.A.
  • Wrote My Way Out - Nas, Dave East, Lin-Manuel Miranda & Aloe Blacc
  • Hush - Linda Lind
  • Aurora - RL Grime
  • 1984 - Salmo
  • 4 Vérités - Take A Mic
  • Chantaje - Shakira feat. Maluma
  • CULT - Emiskilla
  • Feel It - GTA & What So Not feat. Tunji Ige
  • Fever - Roosevelt
  • Human (Rudimental Remix) Rag'n'Bone Man feat. Rudimental
  • Tokyo Drift - Woodie Smalls
  • Última Jugada – Carlos Jean & Arkano
  • U Don't - Double K

Israël weert jonge mannen in Jeruzalem

Moslimmannen jonger dan vijftig jaar mogen vrijdag de Oude Stad in Jeruzalem niet in om het vrijdaggebed bij te wonen. Dat is besloten uit veiligheidsoverwegingen. In het stadsdeel liggen onder andere de Tempelberg met de Klaagmuur en de al-Aqsa-moskee.

Het Israëlische leger maakte de maatregel bekend, meldden Amerikaanse media. In een verklaring wees het leger op informatie over de dreiging van geweld van "extremistische elementen". Vrouwen jonger dan vijftig zijn wel welkom.

Vorige week vrijdag brachten drie Palestijnen bij een van de ingangen van de Tempelberg twee Israëliërs om het leven. De drie werden daarna doodgeschoten.

Strenge veiligheidscontroles
In het gebied zijn sinds de aanslag strenge veiligheidscontroles met onder andere metaaldetectoren. De maatregelen zijn vrijdag nog eens extra opgevoerd.

Sinds de aanslag zijn al tientallen gewonden gevallen bij confrontaties tussen Palestijnen en de Israëlische politie. Ook donderdagavond waren er weer rellen waardoor zeker twintig Palestijnen gewond raakten.

Israël weert jonge mannen in Jeruzalem
Israël weert jonge mannen in Jeruzalem (Foto: ANP)

'Lichaam Dali in goede staat'

Gerechtelijke artsen hebben onder andere monsters van haren, tanden, nagels en botten genomen van het lichaam van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989). De gebalsemde stoffelijke resten werden donderdag in Figueras opgegraven voor DNA-onderzoek.

Het DNA-profiel van Dalí wordt vastgesteld omdat de 61-jarige María Pilar Abel wil aantonen dat zij een dochter is van de legendarische surrealistische kunstenaar.

De stichting Gala Salvador Dalí is niet blij met de opgraving maar troost zich met de gedachte dat de kunstenaar dadelijk weer in vrede kan rusten. "Dit was een zeer ongemakkelijke situatie voor de stichting en het heeft ons allen zeer treurig gemaakt. En niet alleen ons maar vele mensen die van Salvador Dalí hielden", zei secretaris Lluís Peñuelas vrijdag.

Goede staat
Volgens de burgemeester van Figueras was het lichaam van Dalí in goede staat en goed geconserveerd. De gerechtelijke artsen waren ongeveer vijf uur bezig met het nemen van de monsters.

De rechter wil op 18 september uitspraak doen in de vaderschapszaak.

Artsen nemen monsters lichaam Dalí
'Lichaam Dalí in goede staat' (Foto: ANP)

'Homepage van Google gaat op de schop'

Google zou op het punt staan zijn beroemde homepage te veranderen. De pagina is al 21 jaar zo simpel als mogelijk: witte achtergrond, een logo, een zoekvenster en een paar knoppen, met af en toe een doodle voor een speciale gebeurtenis.

Volgens berichten in onder meer The Guardian werkt Google aan een persoonlijke feed voor elke gebruiker, met onder meer nieuwsberichten en informatie over onderwerpen die waarschijnlijk bij mensen passen. Die verandering wordt al doorgevoerd in de Google-app voor iOS en Android.

Dat de Google-homepage er zo simpel uitziet, is een bewuste keuze van het bedrijf. Hoe eenvoudiger het is, hoe meer mensen het kunnen gebruiken. Toenmalig Google-vicepresident Marissa Mayer, die later Yahoo zou leiden, schreef in 2008 op het Google-blog dat ze op een avond een mail kreeg met het getal 37 in het onderwerpveld, en geen tekst. De cryptische boodschap kwam van iemand die eerder mails had gestuurd met getallen 33 en 53. Bij een mail met het getal 61 stond een boodschap "we worden zwaar". De mails bleken afkomstig van een werknemer die het aantal woorden op de site bijhield. De boodschap was: hoe simpeler, hoe beter. In 1999 telde de homepage zelfs maar dertien woorden.

'Homepage van Google gaat op de schop'
'Homepage van Google gaat op de schop' (Foto: BuzzT)

Destiny 2 console open beta beschikbaar voor iedereen

De Destiny 2 console open beta is vanaf vandaag beschikbaar voor PlayStation 4- en Xbox One-eigenaren.

Vanaf 18 juli was de open beta al beschikbaar voor gamers die Destiny 2 gepreordered hebben, maar van 21 tot en met 23 juli is de open beta voor iedereen te proberen.

Gamers worden uitgenodigd om alvast de verschillende onderdelen van de game te ervaren, waaronder de openingsmissie Homecoming en de coöperatieve en competitieve modes. Destiny 2 komt uit op consoles op 6 september 2017. De pc-versie komt 24 oktober uit.

JeBroer mocht niet optreden, Mr. Polska trollt de boel

Discotheek de Kreek in Ouddorp blies het optreden van JeBroer af, onder druk van onder meer kerkbesturen, dominees, de SGP en de ondernemersraad. Ze wilden 'koste wat kost' voorkomen dat JeBroer het gewraakte Kind van de duivel zou draaien. Dus JeBroer werd afgekocht met 2500 euro en als vervanging werd Mr. Polska geboekt. 

Wat ze echter niet voorzien hadden was dat Mr. Polska roet in het eten zou gooien door zijn set alsnog af te sluiten met Kind van de duivel. Bekijk hieronder de beelden die JeBroer donderdagavond op Facebook plaatse. 

Helaas mocht ik het niet zelf komen doen in Ouddorp. Me Bro @mrpolska is vandaag jarig en sluit af met KVDD in Ouddorp. Duivelse actie. ❤️

Geplaatst door Jebroer op woensdag 19 juli 2017

Tour: Etappe 19 - Sprinten in de langste rit van de Tour

De laatste bergrit van de Tour werd een beetje een flopshow, nadat er vroeg op de dag nog wel een mooi showtje was. De vrouwen begonnen al vroeg aan hun tocht naar de Izoard en nadat daar vrij lang niets gebeurde gooide Annemiek van Vleuten op vier kilometer van de finish de knuppel in het hoenderhoek en de rest zag haar nooit meer terug. Een indrukwekkende overwinning van haar, indrukwekkender dan wat welke man dan ook later op de dag zou laten zien.

Bij de mannen reed er al snel een grote groep weg van meer dan 50 man. Deze groep leek de zegen van het peloton te krijgen en gestaag groeide de voorsprong richting acht minuten. Toen kwam alleen de 15e plaats van Emanuel Buchmann in gevaar en daarom ging Bora op kop rijden. Totaal debiel, maar daardoor werd er in ieder geval wat van de voorsprong afgedaan. Even later ging AG2R met man en macht op kop rijden, waarna de voorsprong toch serieus begon te slinken.

Vooraan bleven er ondertussen niet veel mannen over. Lutsenko reed een tijd voorop, maar op de Izoard werd hij uiteindelijk bijgehaald door Darwin Atapuma, de Colombiaan die heel even leek te gaan winnen op de Colombiaanse feestdag. Door het beulswerk van AG2R werd zijn situatie wel snel penibel, zeker toen Barguil in de aanval ging. Nadat de laatste knecht van AG2R verdween werd het tempo wat gedrukt door de knechten van Sky en daar profiteerde Barguil van. Hij reed weg en Contador probeerde hem nog te volgen maar moest al snel passen.

Barguil reed bijzonder snel richting de kop van de koers en op een kilometer van de streep liet hij Atapuma ter plaatse. In de achtergrond was Landa ook in de aanval gegaan, even leek hij weer te gaan muiten. Bleek uiteindelijk een plannetje van de ploeg te zijn, Bardet en Uran moesten toch in de achtervolging op Landa en toen ze hem in het zicht kregen deed Froome een poging om weg te rijden, richting Landa. De jongens die virtueel op het podium staan bleken alleen niet sterk genoeg om elkaar echt pijn te doen en dus bleef alles, ondanks wat speldenprikken, bij elkaar tot de streep. Bardet probeerde het nog wel en ook Froome zat niet stil, het was vooral Uran die weer opviel door zijn totale gebrek aan initiatief. Mogelijk de meest kleurloze renner op het podium ooit.

Barguil won en dat was al de vierde overwinning voor Sunweb deze Tour. Daarnaast heeft hij de bollentrui nu helemaal binnen. Voor Sunweb een ongekend succesvolle Tour, schuurt tegen het lachwekkende aan. Vooral omdat het nog succesvoller kan worden, want de rit die nu volgt is er weer eentje voor Matthews. Als zijn mannen nog wat in de benen hebben zitten kan hij hier voor ritzege drie gaan en daarmee ook definitief de groene trui binnenslepen.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De 19e rit start in een dorp dat tijdens de 18e rit al in beeld is geweest. Embrun, een dorp met 6700 inwoners in het departement Haute-Alpes, in de vallei van de Durance, dicht bij het meer van Serre-Ponçon. Het is een dorp dat al een aantal keer eerder is voorgekomen in de Tour. Vooral als startplaats van lastige ritten door de Alpen, voor het eerst in 1973, toen startte hier een rit met aankomst in Nice, gewonnen door Vicente Lopez Carril.

Pas in 2008 kwam de koers terug naar Embrun, maar toen was het dorp ook direct startplaats van twee ritten. De 15e rit bracht de renner van Embrun naar Italië. Boven op Prato Nevoso zou de toen nog aanvallende Simon Gerrans Egoi Martinez te snel af zijn. Een dag later was er een rit van Cuneo naar Jausiers, een dorp dat tijdens de vorige rit ook werd gepasseerd. De dag daarna keerde het peloton terug naar Embrun, om vanuit dit dorp richting Alpe d'Huez te rijden, daar waar Sastre definitief de macht greep. In 2013 was men voor het laatst in deze plaats, voor een tijdrit richting Chorges. Die tijdrit werd gewonnen door de man die tijdens deze Tour nog niks won, Chris Froome.

Embrun is een opvallend plaatsje, vanwege de ligging op een rots. Van Embrun heb je dus een goed uitzicht op de omgeving, onder meer op het Lac de Serre-Ponçon, waar jaarlijks veel toeristen op afkomen. Toch hoef je niet speciaal naar het meer als je hier toch bent. Ook in Embrun zelf zijn nog wel wat dingetjes te doen. Zo schijnt het klimaat hier bijzonder aangenaam te zijn, mede daarom wordt dit dorp het Nice van de Alpen genoemd.

Daarnaast hebben ze een oude kathedraal uit de 12e eeuw, Notre-Dame-du-Réal. Dit schijnt een van de belangrijkste religieuze monumenten van de Franse Alpen te zijn, met onder andere een grote verzameling oude priestergewaden. Die kleding willen mensen heel graag zien, blijkbaar. Bij de kerk hoort ook nog een mooie bruine toren, helemaal fantastisch. Embrun is ook een sportieve stad, je kan hier en de omgeving aan allerlei extreme sporten doen. Ook is er jaarlijks de Embrunman, een triathlon, naar verluidt een van de zwaarste van de wereld.

Het mooie Embrun (Foto: Panoramio)
Het mooie Embrun (Foto: Panoramio)

De route
De plaats van vertrek ligt aan de rand van Embrun, vlak bij het meer. Na een klein rondje door het dorp komen de renners op de brede weg die langs Embrun loopt terecht, de weg waar ze tijdens de vorige rit ook al over reden. Ze rijden richting Savines-les-Lac en gaan daar in tegenstelling tot de vorige rit niet rechtdoor, maar rechtsaf over de brug die tijdens de vorige rit al uitgebreid in beeld kwam. Toen vloog er steeds een of ander bootje door de lucht, nog steeds geen idee wat dat was, maar dat geheel terzijde.

Na de passage over de brug rijden de renners nog een aantal kilometer langs het meer over een brede weg, tot ze rechtsaf slaan richting Chorges, de finishplaats van de tijdrit in 2013. Tot die tijd is het behoorlijk vlak, maar niet lang na Chorges krijgen we te maken met de eerste beklimming van de dag. Na een kilometer of 21 begint de Col Lebraut, een bergje van de derde categorie dat 4,7 kilometer lang is en 6% gemiddeld. Ook tijdens deze klim is er vaak uitzicht over het Lac de Serre-Ponçon, want bij de ASO krijgen ze een stramme hamster van dit meer.

Na dit klimmetje volgt er een behoorlijk lange afdaling van tien kilometer, terug naar de oevers van het meer. Best een technische afdaling, over een weg die minder breed is dan de weg van de beklimming. Paar lastige bochten, terwijl er slecht asfalt ligt. Ook nog een donker tunneltje onderweg, met aan het eind van de afdaling een blik op de gigantische stuwdam, naar het schijnt een van de grootste van Europa.

Na de afdaling rijden de renners nog even langs de Durance, maar niet ver na Espinasses slaan ze linksaf en daarna begint gelijk de tweede klim van de dag. Het gaat een aantal kilometer omhoog, maar 2,3 kilometer daarvan ziet de organisatie als een echte berg. De Côte de Bréziers, richting het dorpje Bréziers. 5,8% gemiddeld, een bultje van de derde categorie. Na 43 kilometer bereiken de renners dit dorp.

We krijgen een mooi blik op de stuwdam (Foto: Panoramio)
We krijgen een mooi blik op de stuwdam (Foto: Panoramio)

Na de klim, over een slechte weg door een bos, gaat het even heel kort naar beneden, maar daarna gaat het nog even wat verder omhoog. Een kilometer of vijf vals plat, tussen drie en vier procent. Na dit stuk vals plat volgt er een lange afdaling van meer dan tien kilometer. Geen lastige afdaling, want het gaat niet bijzonder steil naar beneden. De renners rijden ook steeds over dezelfde, behoorlijk rechte weg. Het asfalt is pover, maar verder is er niets aan de hand. Wel weer een leuke omgeving. Links en rechts weer allerlei hoge bergen, terwijl een paar kleine nederzettingen worden gepasseerd.

In tien kilometer komt het peloton ongeveer 300 meter lager uit, het loopt zo vals plat naar beneden dat het op veel momenten haast vlak lijkt. Na 62 kilometer passeren de renners La Motte-du-Claire en daarna gaat het nog minder steil naar beneden, in de 20 kilometer na La Motte komen we slechts 200 meter lager uit. Het is dus gewoon vlak, terwijl er nog steeds over dezelfde weg wordt gereden, die ook maar niet bochtiger wil worden.

Na 82 kilometer komt het peloton uit in Sisteron, een van de favoriete plaatsen van de ASO. In dit zeer opvallende stadje aan de Durance, met aan weerszijden van de rivier opvallende rotspartijen komen de renners weer op een wat betere weg te rijden. In Sisteron, waar in 2010 nog een rit startte en waar de koers in 2014 nog passeerde tijdens de vijftiende rit, rijden de renners over de Durance en vervolgens passeren ze de citadel, waarna ze een aantal kilometer langs de rivier verder mogen fietsen, terwijl het nog steeds heel licht naar beneden zal lopen.

We rijden vandaag langs het prachtige Sisteron (Foto: Panoramio)
We rijden vandaag langs het prachtige Sisteron (Foto: Panoramio)

Bij Peipin, na 90 kilometer, verlaten de renners de Durance en moet er weer een klein beetje geklommen worden. Het gaat een kilometer of 10 vals plat omhoog aan 2,5%, over een slechte weg door een agrarische streek. In de buurt van Mallefougasse-Augès is het vlak en dat blijft ook een tiental kilometer zo, tot Saint-Étienne-les-Orgues, waar de koers na 114 kilometer passeert. Dit stuk van de rit brengt de renners door open terrein, met af en toe wel een paar bomen langs de kant van de weg.

Na Saint-Étienne-les-Orgues gaat het een kilometer of vier naar beneden, terwijl de weg redelijk bochtig is. We rijden nu al een tijdje over dezelfde wegen als tijdens de vijftiende rit van de Tour van 2014. Sinds Sisteron wordt hetzelfde traject gevolgd en dat blijft tot na de tussensprint in Banon zo. Niet erg creatief, maar voor de renners misschien wel een voordeel. Een aantal van die jongens kennen deze wegen wellicht nog.

Na de korte afdaling is het een paar kilometer vlak, maar al snel gaat het weer vals plat omhoog lopen. Een kilometer of 14 vals plat over een redelijk brede weg richting Banon, waar na 136 kilometer de tussensprint is. In deze kilometers komen de renners nog niet eens 300 meter hoger uit, heel spannend is het allemaal niet. Wel vervelend voor de sprinters, een erg makkelijke rit is het daardoor ook weer niet. Banon is trouwens best een leuk dorpje, gebouwd op een heuvel en omgeven door lavendelvelden. We zitten niet voor niets in de Provence natuurlijk.

Na de tussensprint gaat het twee kilometer naar beneden over een brede weg, maar daarna volgt al snel het volgende knikje naar boven. Twee kilometer vals plat omhoog, met vervolgens vier vlakke kilometers richting Simiane-la-Rotonde, een dorpje dat qua uiterlijk bijzonder veel op Banon lijkt. Ook gebouwd op een heuveltje en ook omgeven door lavendelvelden.

Simiane-la-Rotonde ligt er mooi bij (Foto: Panoramio)
Simiane-la-Rotonde ligt er mooi bij (Foto: Panoramio)

De passage in Simiane-la-Rotonde komt na 146 kilometer. Na dit dorpje gaat het ongeveer drie kilometer aan 3% omhoog, waarna er een lange afdaling volgt. Het gaat bijna 20 kilometer naar beneden, richting Apt. Er wordt voorzichtig gedaald door een mooie omgeving, na een tijd passeren de renners een aantal rotspartijen die je eerder ergens in Amerika zou verwachten dan in Frankrijk. De afdaling is zeker niet lastig, want het gaat nooit enorm heftig naar beneden en de weg is ook behoorlijk breed. Wel wat bochten in het begin, maar het stelt al bij al niks voor en dus zou men na 166 kilometer veilig Apt moeten kunnen bereiken, vooral omdat het tweede stuk van deze afdaling zo goed als vlak is en ook nog eens behoorlijk recht.

Apt is een leuk stadje aan rivier Calavon, de belangrijkste stad van het Luberongebergte. Dit is maar een heel klein gebergte van slechts 60 kilometer lang en vijf kilometer breed. Een van de wegen door dit gebergte brengt de renners naar de laatste klim van de rit, de Col du Pointu. Dit klimmetje is zes kilometer lang en 4% gemiddeld, niet echt lastig dus, hoewel er wel een aantal steilere stroken zijn. Na 177 kilometer komen de coureurs boven op deze laatste klim van de Tour, eentje van de derde categorie.

Nog 45 kilometer te gaan tot de finish na de col, waarvan de eerste vier in stevig dalende lijn. Over een brede weg gaat het naar beneden door een mooie omgeving, met onderweg een paar bochtjes. Al snel vlakt de afdaling wat af en vervolgens is het een kilometer of zes simpel verder rijden richting Lourmarin. Hier passeert de koers op 35 kilometer van de finish.

De laatste klim van de Tour brengt nog wel wat mooie uitzichten (Foto: Panoramio)
De laatste klim van de Tour brengt nog wel wat mooie uitzichten (Foto: Panoramio)

Na Lourmarin rijdt het peloton over rechte en brede wegen, met onderweg wel een paar rotondes, richting de Durance. De rivier keert weer terug in de rit, afscheid nemen is lastig. In Lauris, na 192 kilometer, bereiken de renners definitief de vallei van de Durance en daarna komen ze ook op een nog grotere en nog bredere weg terecht. Deze weg loopt bijna 10 kilometer volledig rechtdoor, met alleen wat rotondes onderweg. Het terrein is hier een paar keer open, waardoor de wind z'n ding zou kunnen doen. Toch is het redelijk beschut, veel bossen langs de weg.

Na Mérindol slaat het peloton bij een rotonde linksaf en daarna gaat het weer een paar kilometer rechtdoor richting Mallemort, waar de koers na 206 kilometer passeert. Tussendoor rijden ze over de Durance en daar is het terrein zeker open. Na Mallemort wordt er acht kilometer over brede, maar iets bochtigere wegen gereden, door een redelijk mooi landschap. In de verte wat heuveltjes en langs de kant van de weg vooral veel bomen, met af en toe wat landbouw en tuinbouw tussendoor.

Op een kilometer of acht van de streep is er bij een rotonde een bocht naar links en daarna rijden de renners langs een kanaal rechtdoor richting het zuiden. De weg richting Salon-de-Provence is recht en breed tot op drie kilometer van de streep. Dan volgt er een rotonde die aan beide kanten genomen mag worden, waarna het na die rotonde wat meer naar rechts gaat. Op iets meer dan twee kilometer van de meet volgt er weer een rotonde, die ook aan beide kanten genomen mag worden.

Op twee kilometer van de streep is er een flauwe bocht naar rechts, waarna het een meter of 400 rechtdoor gaat. Tot die tijd is het een behoorlijk simpele finale, te simpel voor de parcoursbouwer. Hij verveelde zich waarschijnlijk en besloot toen om het laatste stuk op te leuken met heel veel bochten. Het wordt bijzonder technisch, met kort achter elkaar drie bochten. Een scherpe naar links, een scherpe naar rechts en weer een scherpe naar links.

Op 1100 meter van de streep volgt er weer een bocht, een scherpe naar rechts. Daarna gaat het rechtdoor tot op 600 meter van de streep, waarna er weer een stevige bocht naar links is. Op 400 meter van de streep krijgen we te maken met de laatste bocht, ook nu weer naar links. Daarna gaat het rechtdoor tot de streep, in licht dalende lijn. Lekkere finale, is toch heerlijk man.

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats
Salon-de-Provence is een stad met 44.000 inwoners in het departement Bouches-du-Rhône, regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. De stad kwam nog nooit eerder voor in de Tour. Salon-de-Provence heeft in het verleden een zeer bekende inwoner gehad. De arts en ziener Nostradamus bracht de laatste jaren van zijn leven door in Salon en stierf er in 1566. Zijn woonhuis is als museum ingericht en hij werd begraven in de lokale kerk, Saint-Laurent.

Nostradamus wist natuurlijk dat Salon een bloeiende stad was, die in de toekomst alleen nog maar meer op zou gaan bloeien. Er is een levendige economie in de stad, zo schijnen er meer dan 600 winkels te zijn. Buiten de stad gaat het met de agricultuur ook goed, Salon is vooral bekend vanwege de olijfolie, maar ook andere soorten groente en fruit worden hier verbouwd. Dafne Schippers vindt dit heel leuk. Daarnaast werd hier ook veel zeep geproduceerd, daar is zelfs nog een heel museum aan gewijd. Ook is de opleidingsschool van de Franse luchtmacht hier gevestigd, dat is wel echt te gek.

Van oudsher was Salon een plaatsje dat strategisch gezien nog wel enig belang had, omdat het gelegen was op een van de belangrijkste handelsroutes voor zout in dit deeltje van de wereld. Daarom werden er op de heuvel boven de stad wat gebouwen neergezet, met daaromheen een omwalling. Die omwalling is er niet echt meer, daar zijn nu brede wegen. Op de heuvel staan nog wel wat gebouwen. Het Château de l'Emperi, dat tegenwoordig dienst doet als museum. Ook kom je in het oude middeleeuwse centrum nog een fontein tegen met de vorm van een champignon, best bijzonder allemaal.

Salon-de-Provence biedt genoeg moois voor de geïnteresseerde toerist (Foto: Panoramio)
Salon-de-Provence biedt genoeg moois voor de geïnteresseerde toerist (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
In Salon-de-Province wordt het best warm. 29 graden, niet echt lekker koersweer dus. Kans op neerslag is er niet, maar het kan wel redelijk hard gaan waaien. Die wind is dan wel grotendeels tegen, terwijl het terrein vaak niet eens zo open is. Ik ga het w-woord dus niet in de mond nemen. Het zou kunnen, maar het lijkt me waarschijnlijker dat we op dat gebied geen actie gaan krijgen.

Deze langste rit van de Tour start om 12:15 fictief, het départ réel komt een kwartier later, om 12:30. De uitzendingen van Sporza en de NOS beginnen pas om 14:10, dan hebben de renners al een kilometer of 70 achter de rug. Eurosport 1 is er waarschijnlijk wel al vanaf de start bij, maar dat weet je bij die bananenzender nooit zeker. Niet dat je deze rit volledig wil zien, want waarschijnlijk gaat er niet veel gebeuren.

Een boomfontein in de vorm van een champignon, heel apart (Foto: Panoramio)
Een boomfontein in de vorm van een champignon, heel apart (Foto: Panoramio)

Favorieten & voorspelling
Best een pittig ritje toch nog, met vooral in het begin nog wat klimmetjes. De laatste klim komt op een kilometer of 45 van de streep, waardoor er in principe genoeg tijd is om terug te keren voor renners die daar eventueel moeten lossen. Na bijna drie weken koers zou deze rit voor de slechtere klimmers onder de sprinters wel eens te zwaar kunnen zijn. Groenewegen gaat hier bijvoorbeeld nooit van z'n leven om de winst meesprinten. De vergelijkbare rit in de Tour van 2014, ook met passage in Sisteron en daarna de tocht richting Banon, leverde uiteindelijk in Nîmes een sprint van een uitgedunde groep op, terwijl die rit nog net even wat minder lastig was ook.

Deze rit kan daarom twee kanten op. Of geen enkele sprintersploeg heeft zin en het wordt een rit voor de baroudeurs, of de beter klimmende sprinters zoals Matthews, Boasson Hagen en Degenkolb zetten hun knechten nog een keer op kop, om nog een kans te maken in een sprintje zonder Kittel. Ik ga maar voor het sprintje van een wat kleinere groep, omdat ik geen zin heb om vijf vluchters te gaan verzinnen.

1. Degenkolb. Nog nooit een rit in de Tour gewonnen, maar ik heb ineens zo'n gevoel dat het nu wel gaat lukken. Ook deze Tour al een aantal keer kort geweest, maar dan is er weer zo'n vervelend Australiaantje die in de weg komt fietsen. Dat lijkt me nu wel een keer leuk geweest, na een tweede en een derde plaats gaat De Deeg nu voor de winst.

2. Matthews. Groene trui al zo goed als binnen, twee etappes op zak, maar de honger van Sunweb zal ongetwijfeld nog niet gestild zijn. Dit is een ideale mogelijkheid om nog een rit te winnen, maar daar heb ik dus echt totaal geen zin in. Doe maar een tweede plaats nadat hij door Degenkolb bijna de hekken in wordt gereden.

3. Boasson Hagen. Zijn vaste lead-out, Reinardt Janse van Rensburg, ligt in de kreukels, dus gaat het voor Eddie een stuk moeilijker worden om nog eens goede sprint te rijden. Hij kan zichzelf namelijk niet zo goed positioneren, zoals ook in Romans-sur-Isère bleek. Heeft altijd iemand nodig en diegene zou nu wel eens kunnen ontbreken. Dat wordt weer een ereplaats dus, maar winst zie ik niet zo snel gebeuren.

4. Keukeleire. Laat ik eens lekker gek doen. Komt in ieder geval goed genoeg over de heuvels om er hier zeker bij te zijn aan te streep en in een wat kleinere groep is hij nog bijzonder rap ook. In Romans-sur-Isère deed hij ook leuk mee in de sprint, hoewel die finish uiteraard wel wat lastiger was. Desalniettemin won hij vorig jaar nog een sprintje in de Vuelta, dus hij kan vast ook hier vooraan eindigen.

5. Colbrelli. Na een sterk jaar valt hij in de Tour toch wat tegen. Twee keer zesde en een keer negende, niet echt droomresultaten. Maar toch, na zo'n wat zwaardere rit kan hij wel nog vooraan zitten en dan zit er bij een gebrek aan serieuze concurrentie een plaats bij de eerste vijf in.

Emery: "PSG heeft spelers als Neymar nodig"

Vertrekt Neymar wel of niet naar Paris Saint-Germain? Trainer Unai Emery heeft de Braziliaan er graag bij.

Hoewel Barcelona er zeker van zegt te zijn dat Neymar in Camp Nou blijft, gaan de transfergeruchten niet weg. Zelf is hij ook best bereid om een aanbieding van Paris Saint-Germain te accepteren, denkt Goal. De Braziliaan hoopt bij een andere club uit de schaduw van Lionel Messi te kunnen treden en zelf de hoofdrol op te eisen.

"PSG wil de beste spelers ter wereld die bij de beste club ter wereld voetballen. Als we willen concurreren met Bayern München, Barcelona en Real Madrid en de Champions League willen winnen, dan moet PSG één van de vijf beste spelers ter wereld hebben", zegt Emery in gesprek met L'Equipe.

De hoofdcoach merkte vervolgens op dat de Parijse club er deze zomer één probeert te halen. "Neymar hoort bij die beste vijf voetballers. De president en de club werken al jaren om de allerbeste spelers hierheen te halen. Het team, maar ook de fans zouden heel blij zijn als zo'n speler erbij wordt gehaald."

Wat er ook gebeurt, PSG zal een astronomische transfersom voor Neymar moeten betalen: 222 miljoen euro, of zo'n 120 miljoen en een speler als Marco Verratti erbij. Emery: "Het is geen makkelijke opgave. Misschien lukt het, misschien ook niet."

Grootschalige demonstraties Polen, Tusk doet beroep op president

In een open brief roept EU-president Donald Tusk zijn landgenoot en president van Polen Andrzej Duda donderdag op met spoed de "politieke crisis in ons land" met hem te bespreken. "Het is aan ons om, samen, een sombere afloop te voorkomen die kan leiden tot de marginalisering van Polen in Europa", schrijft Tusk, die zijn verklaring eindigt met "Alstublieft, laten we het proberen, meneer de president".

Tusk nodigde Duda woensdag uit voor een "dringende ontmoeting". Duda sloeg de uitnodiging echter af, bevestigen EU-bronnen. In zijn verklaring schrijft Tusk, die tot in 2014 zeven jaar premier van Polen was, dat "de recente acties tegen Europese waarden en normen gaan en onze reputatie dreigen te schaden". Tusk doelt hierbij op nieuwe wetgeving die regeringspartij Prawo I Sprawiedliwość (Recht en Rechtvaardigheid) enorme invloed op de rechterlijke macht geeft. Volgens critici bedreigen deze wetten de onafhankelijkheid van de rechtsstaat.

Demonstraties
In diverse steden in Polen zijn al dagen grootschalige demonstraties gaande tegen de nieuwe wetgeving. "Bang voor de herinnering aan het communisme" gaan mensen dag en nacht de straat op om hun onvrede te uiten tegen de gang van zaken, en de President te vragen zijn veto in te zetten tegen de wetgeving.

Demonstraties in Warschau. (Foto: Maja Napieraj)
Demonstraties in Warschau. (Foto: Maja Napieraj)

Demonstranten maken een "ketting van licht". (Foto: Maja Napieraj)
Demonstranten maken een "ketting van licht". (Foto: Maja Napieraj)

LB: Leonardo DiCaprio laat privéjet staan

Lekker belangrijk: nieuws dat je niet wil missen!

Leonardo DiCaprio wil woensdag het goede voorbeeld geven aan de gasten van het gala van zijn stichting in de Franse kustplaats St. Tropez. De 42-jarige acteur vliegt dit keer niet met zijn privéjet naar het feest, maar neemt een gewone lijnvlucht. Zo weet Page Six op basis van bronnen.

Milieuactivist DiCaprio kreeg de afgelopen weken kritiek nadat bleek dat de acteur uitsluitend met privéjets, al dan niet samen met andere beroemdheden, naar benefietevenementen vloog. De acteur schijnt volgens ingewijden de kritiek serieus te nemen en wil proberen vaker een lijnvlucht te nemen.

DiCaprio organiseert de avond in het landhuis van een wijngaard. Tijdens het diner in de wijngaard staat overigens geen vlees op het menu, louter verantwoorde vis en groenten van lokale boeren. Ook zal er kunst worden geveild om geld in te zamelen. Op de veilinglijst staan onder andere werken van Damien Hurst en Urs Fischer, die goed bevriend zijn met DiCaprio.

Leonardo DiCaprio laat privéjet staan
Leonardo DiCaprio laat privéjet staan (Foto: BuzzE)

Ex-minister-president Curaçao hoort uitspraak

Voormalig minister-president van Curaçao Gerrit Schotte hoort vrijdag of hij in hoger beroep schuldig wordt bevonden aan ambtelijke corruptie en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw drie jaar cel geëist maar ook intrekking van zijn passieve kiesrecht.

In 2016 heeft hij die straf al opgelegd gekregen door de rechtbank. Schotte ging toen in beroep bij het gerechtshof. De rechtbank achtte in eerste aanleg ook bewezen dat hij geld heeft aangenomen van Francesco Corallo, een Italiaanse zakenman die op Sint Maarten woont.

"Alle zaken zijn uit hun context getrokken", zei Schotte tijdens de behandeling van de zaak vorige maand. Het enige dat hij naar eigen zeggen heeft gedaan, is geld en donaties ophalen voor zijn partij, MFK. Volgens hem "verwachtte niemand daar ooit iets voor terug".

De levenspartner van Schotte, Cicely van der Dijs, hoorde negen maanden cel en negen maanden voorwaardelijk tegen zich eisen, de straf die zij in eerste aanleg al van de rechtbank kreeg.

Ex-minister-president Curaçao hoort uitspraak
Ex-minister-president Curaçao hoort uitspraak (Foto: ANP)

Nu schoolvakantie in het hele land

Met de aanvang van de zomervakantie in de regio Noord zijn vanaf vrijdagmiddag alle scholen in het land dicht. Vorige week begon de schoolvakantie in de regio Zuid, basisscholieren in de regio Midden zijn al twee weken vrij. Traditiegetrouw is het begin van de schoolvakantie per regio de aanleiding voor veel Nederlanders om vrij te nemen. Onder de regio Noord vallen de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland.

Naar verwachting vertrekken meer dan een miljoen Nederlanders komend weekend naar hun vakantiebestemming. De ANWB waarschuwt vakantiegangers rekening te houden met files op wegen in binnen- en buitenland.

Vooral in Duitsland worden grote verkeersproblemen voorzien door de combinatie van vakantieverkeer en wegwerkzaamheden. Waarschijnlijk loopt het zaterdag volledig vast rond Karlsruhe en Stuttgart, tussen Frankfurt en Neurenberg en bij München. In het centrum van Parijs is het zondag stampvol in verband met de finish van de Tour de France.

In eigen land komen automobilisten vrijdag rond Nijmegen in de file vanwege de intocht van de Vierdaagse. Ook gaan komend weekend verschillende wegen dicht voor werkzaamheden, waaronder de A28 Utrecht - Amersfoort die van vrijdag 20.00 uur tot maandagochtend in beide richtingen is afgesloten. Ook de A29 is van Rotterdam richting Bergen op Zoom dicht.

Nu schoolvakantie in het hele land
Nu schoolvakantie in het hele land (Foto: ANP)

Wereldspelen: Dag 1 - Zweefvliegtuigstunten, korfballen en vinzwemmen

De openingsceremonie van de tiende editie van de Wereldspelen zit erop: in het Poolse Wroclaw was het gisteravond feest in het stadion, waar Michel Mulder de Nederlandse vlag naar binnen droeg. Gesport werd er nog niet, daar gaan we vandaag mee beginnen. FOK!sport blikt elke dag even vooruit op wat we kunnen verwachten: we kijken bijvoorbeeld welke Nederlanders wanneer in actie komen, maar geven je ook dagelijks een kijktip en voorzien je van de informatie om zoveel mogelijk live mee te kunnen genieten. 

Nederlanders
Over de Nederlanders kunnen we op de eerste dag vrij kort zijn: alleen het korfbalteam komt in actie. Om 15.15 uur nemen de mannen en vrouwen van bondscoach Wim Scholtmeijer het op tegen China, dat debuteert op de World Games. Een nieuw land op het toernooi, dat is altijd mooi. Ook mooi is dat de internationale korfbalbond IKF de rechten voor alle wedstrijden op de World Games heeft gekocht. Die zullen ze via YouTube live uitzenden, te beginnen met Nederland - China op onderstaande stream. De liefhebber kan op dat kanaal uiteraard ook de andere korfbalwedstrijden kijken.

De livestream van Nederland - China, werkend vanaf 15.15 uur (Bron: YouTube)

Medailles
Zeven sporten verdelen vandaag al de eerste medailles. Zo zijn er twee finales in het aerobics, terwijl de vrouwen in het bowlen de singles afwerken. In het spectaculaire vinzwemmen worden vandaag de eerste zeven gouden medailles verdeeld, in het reddingszwemmen zijn dat er acht. De ritmische gymnastiek kent twee finales en de inlineskaters - zowel de mannen als de vrouwen - strijden om het goud op de 300 meter. Tot slot mogen de sportklimmers zich opmaken voor de eerste twee finales. Een gedetailleerd schema is hier te vinden, klik dan even op de juiste datum voor het exacte programma.

Zwevend naar het goud
Diverse onderdelen in de vliegsporten beginnen vandaag, waarbij we een kijkje nemen bij het zweefvliegtuigaerobatics, stunten met zweefvliegtuigen. We hebben de eerste twee van in totaal zes ronden op het schema staan en hier doet de Fransman Daniel Serres mee, met 71 jaar de oudste deelnemer aan de Wereldspelen in Wroclaw. Onze aandacht gaat echter uit naar een iets jongere man, de 27-jarige Luca Bertossio. Deze Italiaan kan toveren met zijn zweefvliegtuig, werd in 2015 de jongste winnaar van goud op de World Air Games ooit en is niet voor niks een Red Bull-sporter. Wat ons betreft de favoriet voor goud, maar eerlijk is eerlijk, veel verstand heeft uw redacteur hier niet van. Leuk is het wel.

Luca Bertossio laat ons zien hoe je met een zweefvliegtuig dient te vliegen (Bron: YouTube)

De snelste zwemmers ter wereld
Vinzwemmen is dan geen olympisch onderdeel van de zwemsport, op de Wereldspelen kunnen we wel genieten van deze prachtsport. Flippers, vinnen, hoe je ze ook wilt noemen, hier worden ze gebruikt en het gaat gruwelijk hard. Vandaag staan zeven van de veertien onderdelen op het programma, onderwaterzwemmen, oppervlaktezwemmen en de zogenaamde bi-fin, wat gewoon vrije slag met twee flippers is. Onderwaterzwemmen gaat gruwelijk snel, maar is wat lastig te volgen, en daarom nomineren we de 100 meter oppervlakte voor de mannen als een van de kijktips van de dag, even na 17.10 uur. Op de Europese Spelen in Baku was vinzwemmen twee jaar geleden een demonstratiesport en we kunnen met die beelden dan ook even genieten van de pure snelheid van de 100 meter oppervlakte.

De 100m oppervlakte op de Europese Spelen van 2015 (Bron: YouTube)

Live kijken
Hierboven hebben we al de livestream voor het korfbal gegeven, maar er is natuurlijk meer. Het Olympic Channel van het IOC pakt groots uit met de Wereldspelen, elke dag wordt er nagenoeg de hele dag veelal live sport vanuit Wroclaw uitgezonden, waarna 's nachts van alles herhaald wordt. De officiële livestream van het Olympic Channel is hier te vinden, voor het gedetailleerde uitzendschema kun je dit PDF'je downloaden, we zijn vandaag bij pagina 2: vinzwemmen, inlineskaten, frisbeeën, heerlijk. De mazzelpikken die zich in Duitsland bevinden kunnen overigens Sport1 aanzetten, die zijn er ook bijna hele dagen live bij.

FOK! Wat een weer: zonnig met wat stapelwolken

De wakkere hooimaand geeft de zeisen, de maaier in de hand met vlijt,
daar lege schuren hooi vereisen, om het vee te voeden in wintertijd.

Het is vandaag overwegend droog en de zon schijnt met regelmaat. In de noordelijke helft van het land kunnen stapelwolken tot ontwikkeling komen. De temperaturen lopen uiteen van 22 graden op de wadden tot 25 graden in het zuiden van het land. Aanvankelijk komt de wind uit het zuiden, maar in de loop van de dag draait deze richting het zuidoosten. In de middag steekt er aan de kust een zeewind op. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:36
Zon onder: 21:55
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1919 Anthony Fokker sticht in Amsterdam zijn eigen vliegtuigfabriek.
1972 Bloody Friday: In Belfast laat de IRA in totaal 21 bommen ontploffen: negen burgers verliezen het leven.
1976 De Britse ambassadeur in Dublin, Christopher Ewart-Biggs, wordt vermoord door de IRA.
1986 In Nederland treedt Joop den Uyl af als fractievoorzitter van de PvdA; hij wordt opgevolgd door Wim Kok.
1990 In Berlijn vindt de opvoering plaats van The Wall, naar de gelijknamige lp van Pink Floyd. Zo'n 200.000 toeschouwers maken op de Potsdamer Platz de symbolische heropbouw en afbraak van de Berlijnse Muur mee.

Koelkastje legde deze bui in de verte op magnifieke wijze vast  (Foto: Koelkastje)
Koelkastje legde deze bui in de verte op magnifieke wijze vast (Foto: Koelkastje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bonusvideo: 

Bosbranden Californië weer opgelaaid

In Californië blijft het vuur om zich heen grijpen. Donderdag hebben bosbranden volgens de lokale brandweer 45 gebouwen verwoest nabij het Yosemite National Park. Vijfduizend mensen moesten hun huizen uit.

De bosbrand nadert het voormalige goudzoekersstadje Mariposa, een populaire toeristische bestemming. Sinds donderdagochtend heeft het vuur zich met bijna negenduizend hectare verspreid. Ruim drieduizend brandweerlieden trachten het vuur onder controle te krijgen. Daar zijn ze nog maar voor 10 procent in geslaagd. Een brandweerman is omgekomen.

In het district waarin Mariposa ligt, was eerder deze week al de noodtoestand uitgeroepen. Verscheidene stadjes in het gebied zijn ontruimd.

Bosbranden Californië weer opgelaaid
Bosbranden Californië weer opgelaaid (Foto: ANP)

Lagere celstraf voor Nederlander in China

Harm Fitié, de Nederlander die in China vastzit op verdenking van de moord op zijn buurman, is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar en zes maanden celstraf. Eerder had hij twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.

Zijn buurman viel twee jaar geleden van het dakterras van zijn woning. Ondanks hardnekkige ontkenningen van de Nederlander oordeelde de rechter toen dat hij de man van het terras had geduwd.

Fitié wachtte het beroep af in een gevangenis in de Chinese hoofdstad, waar na aandringen van de ambassade de omstandigheden iets zijn verbeterd. Om een 'compromis' te bewerkstelligen betaalde Fitiés familie 68.000 euro aan de familie van de overleden man ter compensatie. Dat heeft niet mogen baten.

Op verzoek van de Nederlandse regering heeft een onafhankelijk expert, een zogeheten vertrouwensadvocaat, onderzocht of het proces eerlijk is verlopen.

Lagere celstraf voor Nederlander in China
Lagere celstraf voor Nederlander in China (Foto: ANP)

Rotterdamse vishandel wint AD-Haringtest

De Rotterdamse vishandel Ruud den Haan heeft de Nationale Haringtest van het AD gewonnen. "Hier kun je alleen maar van dromen," zegt Christian den Haan vrijdag in de krant. De afgelopen jaren scoorde de winkel van de gebroeders Den Haan al steeds minstens een 9 in de jaarlijkse keuring. Deze keer kregen de haringen een 10 van de testers.

De tweelingbroers Robert en Christian zijn al de vierde generatie die in de vishandel zit. Als in 2000 hun vader Ruud plotseling overlijdt, geven zij beiden hun studie op om de zaak te runnen. Op een korte onderbreking in 2006 na zijn zij sindsdien fulltime tussen winkel en visafslag te vinden, met hun derde zakenpartner Seth van Dienst.

De kwaliteit van de geteste haringen was dit jaar hoog, met een eindcijfer van 8 of hoger voor maar liefst 48 van de 148 bezochte verkooppunten. Daar staat tegenover dat 31 haringverkopers niet verder kwamen dan een score van 2,5 of lager. Zaterdag publiceert het AD de volledige lijst.

Rotterdamse vishandel wint AD-Haringtest
Rotterdamse vishandel wint AD-Haringtest (Foto: ANP)

Doden op Grieks eiland Kos door aardbeving

Door een aardbeving tussen de Turkse kust en het Griekse eiland Kos zijn donderdagnacht twee doden gevallen. Ook zijn er zeker honderd gewonden gevallen, meldt burgemeester Giorgos Kyritsis van Kos. De twee doden vielen in een bar in de stad Kos waar het dak instortte. In de stad was veel uitgaanspubliek op de been.

De aardbeving, met een kracht van 6.7, veroorzaakte daarnaast overstromingen in de Turkse badplaats Bodrum. Door de kleine vloedgolf als gevolg van de beving liepen gebouwen en straten onder water.

Na de beving gingen veel mensen de straat op. Ook zijn er meldingen van schade aan gebouwen en viel op meerdere plekken de stroom uit. Het Europees-Mediterrane Seismologisch Centrum (EMSC) waarschuwt mensen via sociale media om lager gelegen gebieden voorlopig te mijden.

Het epicentrum bevond zich in zee op zo'n tien kilometer ten zuidoosten van Bodrum. Kos en Bodrum zijn populaire vakantiebestemmingen.

Doden op Grieks eiland Kos door aardbeving
Doden op Grieks eiland Kos door aardbeving (Foto: ANP)

Seks in het basispakket

Ik ging vorige week weer eens een lange fietstocht maken. Met de racefiets een rondje Zuid-Holland. Heen via Zoetermeer, Bodegraven, Woerden en dan via Oudewater en Gouda terug naar Rijswijk. Dan ga ik altijd even op een terrasje op het plein bij de kerk en het stadhuis in Delft een biertje pakken. Vaak kom ik dan bekenden tegen, want wij gepensioneerden houden van genieten en in Delft wonen veel gepensioneerde mensen die ik ken en die ook graag genoten.

Van Weeghel racet naar WK-zilver op 400 meter

Rolstoelracer Kenny van Weeghel heeft op het wereldkampioenschap para-atletiek in Londen wederom een zilveren medaille veroverd. In de klasse T54 pakte de Nederlander eerder al brons op de 100 en zilver op de 200 meter, donderdag kwam daar zilver op de 400 meter bij.

De 400 meter is de afstand waarop de inmiddels 36-jarige Zwollenaar zijn twee paralympische gouden medailles won: in Athene in 2004 was het raak en twaalf jaar later, vorig jaar in Rio, deed hij het opnieuw. Opvallend genoeg pakte hij vijf wereldtitels, maar die waren dan weer allemaal op de 100 en 200 meter.

In de finale ging de Nederlander rap van start, maar al snel was duidelijk dat de kersvers wereldkampioen over 200 meter, de Tunesiër Yassine Gharbi, simpelweg te snel was. De strijd om zilver werd nog bloedstollend spannend, maar sprinter Van Weeghel wist de mannen van de wat langere adem nog net achter zich te houden: met 46,55 gaf hij 0,98 seconden toe op Gharbi en hield hij exact één honderdste van een seconde over op de Brit Richard Chiassaro.

De spannende finale van de 400 meter T54 bij de mannen (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.