FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 juni 2017

IO Interactive wordt onafhankelijke studio, behoudt Hitman-rechten

IO Interactive, ontwikkelaar van de Hitman-serie, heeft aangekondigd dat ze nu officieel verder gaan als een onafhankelijk studio. IO heeft daarmee de breuk met Square Enix afgesloten. Hiernaast behoudt IO volledige controle over de Hitman IP.

Een maand geleden had Square Enix bekendgemaakt dat ze van IO Interactive af wilden. Fans van de Hitman-serie waren bezorgd wat er met hun geliefde IP zou gebeuren. Het blijkt dus dat de serie in goede handen blijft. Voor een volledige verklaring klik hier.

Hitman en IO Interactive

Gemeente weigert begroting ADO goed te keuren

De gemeente Den Haag heeft de begroting van voetbalclub ADO nog altijd niet goedgekeurd. Hierdoor is de deadline vertreken die voetbalbond KNVB aan de club gesteld had.

Reden voor de weigering is dat wethouder Tom de Bruijn vindt dat de begroting niet realistisch is. "Zowel bij de uitgaven- als aan de inkomstenkant niet." Dat de gemeente er iets van moet vinden komt omdat de overheid het gouden aandeel van de club bezit en hierdoor nauw betrokken is bij het voetbal. Het geschil tussen de gemeente en de clubleiding spitst zich niet alleen toe op de financiën, maar ook op het bestuur.

ADO moet met een reactie komen. Als het aan de gemeente ligt gaat de club nu aan de slag om voor de zevende maal een nieuwe begroting te maken. Ook moet er bij de KNVB om nieuw uitstel gevraagd worden.

Poels hoopt op tijd fit te zijn voor Tour de France

Wout Poels heeft na vier maanden weer zijn rentree gemaakt in het profpeloton. De Nederlander van team Sky doet deze week mee aan de Route du Sud. Poels hoopt over twee weken fit te zijn voor de Tour de France.

"Of ik mee zal doen hangt af van deze koers en met name de etappe van zaterdag (de koninginnenrit met finish bergop.")

De afgelopen twee edities had Poels een belangrijk aandeel in de eindzeges van zijn kopman Chris Froome. "Als hier alles goed gaat, dan ga ik mee. En anders heb ik nog wat langer vakantie. Maar ik heb er wel vertrouwen in. Ik hoef er in de Tour ook niet direct de eerste week te staan. Ik kan er een beetje inkomen", aldus Poels tegenover de NOS.

Volleyballers winnen makkelijk van Zuid-Korea

De Nederlandse volleyballers is goed aan het derde speelweekend. In Den Haag was Oranje met 3-0 (25-21, 25-16, 25-16) te sterk voor Zuid-Korea. Voor de ploeg van Gido Vermeulen was het alweer de vijfde zege in zeven wedstrijden.

In de beginfase van de eerste set ging het gelijk op tussen Nederland en Zuid-Korea. Bij 11-8 sloeg Nederland het eerste gat en gaf de voorsprong niet meer uit handen. In de tweede set begon Oranje, mede dankzij de goede blokkering aan Nederlandse kant. Zuid-Korea zou halverwege de tweede nog wel tot 16-14 terugkomen, maar Nederland kon daarna weer snel uitlopen en won ook simpel de tweede set.

In set drie kwam de Oranje op een 7-10 achterstand, maar na een time-out van bondscoach Vermeulen pakte Nederland ook makkelijk de derde set.

Door de overwinning op Zuid-Korea staat Nederland nu op de tweede plaats in de World League voor B-landen. De eerste drie landen plaatsen zich voor de Final Four van volgende week in Australië.

Australië is als organisator automatisch geplaatst. Als Australië zelf bij de eerste drie in de stand eindigt, mag de nummer vier ook meedoen aan de Final Four

UFC Hall of Famer Hughes aangereden door trein

Oud UFC-vechter Matt Hughes, voormalig UFC-kampioen en gerespecteerd lid van de UFC Hall of Fame is vandaag in zijn auto aangereden door een trein.

UFC directeur Dana White bracht het nieuws naar buiten tijdens een interview met ESPN. Hughes is met een traumahelicopter naar het ziekenhuis gebracht waar hij wordt behandeld voor onder andere zwaar hoofdletsel. White weet niet wat er precies gebeurd is. 'Waarschijnlijk hielp hij een vriend toen het ongeluk gebeurde. Op dit moment reist zijn familie naar het ziekenhuis.'

De 43-jarige Hughes was meerdere malen UFC-kampioen in de weltergewichtsklasse in de periode tussen 2000 en 2006 en heeft meer dan vijftig professionele MMA-gevechten, waarvan 25 bij de UFC, gedraaid. Hij wordt gerekend tot de allerbesten in die gewichtsklasse en vocht in de begindagen van de 'gemoderniseerde' UFC legendarische gevechten uit tegen onder anderen Georges St. Pierre, Frank Trigg en B.J. Penn.

In 2011 ging Hughes met pensioen, kreeg een mooi kantoorbaantje bij de UFC, maar dit jaar gaf hij aan dat hij misschien toch wel weer terug wilde komen. Op dit moment is er nog weinig bekend over de medische status van Hughes.


Matt Hughes na winst op Royce Gracie tijdens UFC 60 (Foto: Getty Images)

Beachduo Brouwer/Meeuwsen in achtste finales Den Haag

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er bij het World Tour-toernooi in Den Haag als enige Nederlandse duo bij de mannen in geslaagd zich voor de achtste finales te plaatsen.

Brouwer en Meeuwsen wonnen in de groepsfase beide wedstrijden en stootten zo direct door naar de laatste zestien, waar zaterdag het Tsjechische duo Perusic/Steiner wacht. Maarten van Garderen en Christiaan Varenhorst werden in de groepsfase uitgeschakeld, net als de tieners Ruben Penninga en Mees Blom.

Bij de dames plaatsten alle drie Nederlandse duo's zich voor de tussenronde. Manon Flier en Marleen van Iersel gingen daarin redelijk kansloos onderuit tegen Agatha/Duda uit Brazilië, terwijl Joy Stubbe en Jolien Sinnema het opnamen tegen Madelein Meppelink en Sanne Keizer.

Het werd met 17-21, 11-21 een relatief eenvoudige zege voor het veel meer ervaren duo Meppelink/Keizer, maar die gingen in de achtste finales alsnog onderuit na een spannend duel met Maria Antonelli/Carol uit Brazilië: 21-19, 14-21, 15-17.

Barbie wil af van Barby's Bar

Barbies Bar in Scheveningen draagt binnenkort niet meer de naam van realityster Samantha 'Barbie' de Jong. Het feestcafé is op zoek naar een andere naam, meldt RTL Boulevard.

Op vrijdag werd op de Facebookpagina van Barbies Bar een oproep geplaatst. Degene die een nieuwe naam wist te verzinnen, maakte kans op een diner. Korte tijd later werd de post echter weer verwijderd.

RTL sprak met Barbies manager Jake. Hij bevestigde dat Samantha straks niet langer verbonden is aan de bar. "Ze heeft al haar tijd en toewijding nodig voor haar kinderen in haar één-ouder-situatie", aldus Jake.

Samantha, die nog officieel is getrouwd met Michael van der Plas, maakte in maart bekend een punt achter haar relatie met Michael te zetten. Kort daarna zei ze verliefd te zijn op voormalig pornoacteur Rolf Tangel. Michael werkt ondertussen nog steeds in het feestcafé dat de twee hebben opgezet in het Spaanse Torremolinos.

Samantha wil af van Barbies Bar
Samantha wil af van Barbies Bar (Foto: BuzzE)

Atari ontwikkelt nieuwe spelcomputer

Atari werkt aan een nieuwe spelconsole. Dat heeft topman Fred Chesnais gezegd tegen Venturebeat. De computer is gebaseerd op pc-technologie. Verdere details laat hij achterwege.

"We zijn terug in de hardwarebusiness", aldus Chesnais. Het ontwerp van de console is nog niet af. Dat wordt op een later moment bekendgemaakt.

Vorige week doken er al geruchten op dat er een nieuwe spelconsole van Atari aan zit te komen. In een video werd een zogenaamde Ataribox aangekondigd. Het bleef echter onduidelijk of het filmpje wel afkomstig was van het bedrijf.

Atari was in de jaren tachtig en negentig jarenlang een belangrijke speler in de spelindustrie. In 2013 werd een faillissement aangevraagd. Chesnais nam het bedrijf daarna over. Sindsdien maakt Atari vooral games voor de mobiele telefoon.

Rus onderuit tegen Russin in Rosmalen

Voor tennisster Arantxa Rus zit het WTA-toernooi van Rosmalen er weer op. De Nederlandse stond met een wildcard in het hoofdtoernooi en plaatste zich knap voor de kwartfinales.

Daarin dolf ze het onderspit tegen de Russin Natalia Vikhlyantseva, met de 74e plek een dikke honderd plaatsen hoger genoteerd op de wereldranglijst dan Rus. Vikhlyantseva was vanaf het begin de betere en maakte het in vijf kwartier af: 6-3, 6-2.

De Russische staat in de halve finales zaterdag tegenover Ana Konjuh uit Kroatië. De als vijfde geplaatste Konjuh had het bijzonder moeilijk met de Russische Evgeniya Rodina. In de derde set wist ze er met moeite een tiebreak uit te slepen en daarom kreeg Rodina vijf matchpoints. Die gingen allemaal mis, waarna de Russische op het eerste matchpoint van Konjuh nota bene zelf een dubbele fout sloeg: 6-3, 6-7 (4), 7-6 (10).

Anett Kontaveit uit Estland plaatste zich eveneens voor de halve finales, door de Duitse Carina Witthöft overtuigend uit te schakelen: 6-3, 6-1. Ze speelt daarin tegen de Oekraïnse Lesia Tsurenko, die met 6-3, 6-1 een maat te groot was voor de als tweede geplaatste Française Kristina Mladenovic. 

'WK atletiek onzeker voor topsprinter Vicaut'

De Franse sprinter Jimmy Vicaut heeft donderdagavond bij de Diamond League-wedstrijden in Oslo een hamstringblessure opgelopen. Het is nog onzeker of hij mee kan doen aan het WK atletiek, wat in augustus in Londen gehouden wordt.

Vicaut deed in Oslo mee aan de 100 meter, maar moest na een meter of tachtig afhaken. Hij kwam nog wel over de finish, maar voelde al dat het met zijn hamstring niet goed zat. Volgens manager Kevin Hautcoeur wordt het 'erg ingewikkeld' om op tijd fit te zijn voor het WK. 

De 25-jarige Fransman behoort al geruime tijd tot de mondiale subtop. Zo stond hij al in twee WK-finales en ook op de Olympische Spelen van vorig jaar sprintte hij mee in de finale. Dit jaar liet hij in Frankrijk met 9,97 al een uitstekende tijd noteren. 

Weer gesprek over medicijn taaislijmziekte

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat volgende week opnieuw overleggen met fabrikant Vertex over het dure medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte. Dan moet duidelijk worden of de onderhandelingen over de prijs opnieuw worden geopend, schrijft ze vrijdag in antwoord op Kamervragen.

De bewindsvrouw kondigde vorige maand aan dat Orkambi voorlopig niet wordt vergoed door het basispakket omdat het te duur is. In de Tweede Kamer stuitte het besluit op verzet.

Volgens het Zorginstituut is het effect van het geneesmiddel zo klein dat het zijn hoge prijs niet waard is. Er zou 80 procent van de prijs af moeten. Orkambi kost gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar.

Nederland en België trekken samen op om de fabrikant te bewegen de prijs te verlagen. Of de onderhandelingen na dinsdag weer worden hervat hangt in belangrijke mate af van de opstelling van de fabrikant, aldus Schippers. "Ik ben echter zeker bereid een nieuw en serieus voorstel van de fabrikant opnieuw in overweging te nemen."

Weer gesprek over medicijn taaislijmziekte
Weer gesprek over medicijn taaislijmziekte (Foto: ANP)

'India kijkt naar opties Olympische Spelen 2032'

India gaat mogelijk een poging doen om de Olympische Zomerspelen van 2032 binnen te halen. Dat zegt Narayanswami Ramachandran, president van het Nationaal Olympisch Comité van India (IOA). 

"De regering is er in principe mee akkoord gegaan om te kijken naar de mogelijkheden om een gooi te doen naar de Spelen van 2032", vertelde Ramachandran tegenover de pers in Chennai. "Het bevindt zich allemaal nog wel in een erg vroeg stadium, we moeten nog de nodige goedkeuringen krijgen."

Ramachandran legt uit dat het IOA een voorstel in elkaar moet zetten, wat dan bij de regering neergelegd moet worden. Die moet dat uiteraard accepteren, maar dat geldt ook voor de leider van de oppositie. Eenzelfde goedkeuring, van zowel regering als oppositie, is nodig van de autoriteiten van de staat waar de Spelen dan mogelijk gehouden worden. 

De kosten vormen volgens Ramachandran niet zo'n groot probleem. "Die liggen nu op ongeveer twaalf miljard dollar, waarvan de helft al te regelen is via het IOC. Dan houden we zes miljard dollar over, waar we dan toch zeker acht jaar voor hebben voor het hele proces is afgerond om te kijken of een serieuze poging mogelijk is. Zes miljard dollar in acht jaar bij elkaar krijgen moet voor een land als India geen probleem zijn", klinkt het vol vertrouwen. 

Menigte bestormt gemeentehuis Kensington

Tientallen woedende betogers hebben vrijdag het hoofdkwartier van de Londense deelgemeente Kensington en Chelsea bestormd. Ze probeerden naar de bovenste verdiepingen te gaan om verhaal bij bestuurders te halen. De politie blokkeerde hun weg in het gemeentehuis.

In de deelgemeente ging woensdag in korte tijd een flatgebouw met 120 relatief goedkope appartementen in vlammen op. Het officiële dodental staat nog op dertig, maar de autoriteiten vrezen dat het aantal fors oploopt.

Er waren al jaren conflicten over het gebouw, onder meer over de gebrekkige brandveiligheid. Een actiegroep heeft de gemeente en de verhuurdersmaatschappij meerdere malen van ernstige nalatigheid beschuldigd.

Lily Allen beweert in een interview dat de mainstream media het dodental bewust laag houdt. Volgens haar zouden er zeker 150 doden gevallen zijn bij de brand in de Grenfell Tower. Ze zou haar informatie 'off-the-record'van politie en brandweer hebben gekregen. Zie fragment hieronder. 

Menigte bestormt gemeentehuis Kensington
Menigte bestormt gemeentehuis Kensington (Foto: ANP)

Volledige top-4 in halve finales Rosmalen

Het ATP-tennistoernooi van Rosmalen kent een, volgens de plaatsingslijsten, volkomen logisch verloop. De nummers één, twee, drie en vier van de plaatsing hebben zich vrijdag allemaal naar de halve finales geslagen.

De als eerste geplaatste Kroaat Marin Cilic, de nummer zeven van de wereld, rekende in twee sets af met qualifier Vasek Pospisil uit Canada: 6-3, 7-5. Cilic staat in de halve eindstrijd tegenover landgenoot Ivo Karlovic (ATP-24), het servicekanon dat als derde is geplaatst. Hij sloeg de Russische qualifier Daniil Medvedev naar huis: 6-4, 6-4.

De mondiale nummer tien, de Duitser Alexander Zverev, is in Rosmalen als tweede geplaatst en is prima op dreef. In de kwartfinales moest Julien Benneteau er aan geloven in een partijtje van nog geen uur: 6-0, 6-4. Zverev speelt zaterdag om een plek in de finale tegen de als vierde geplaatste Luxemburger Gilles Müller, die de Brit Aljaz Bedene met 6-3, 3-6, 6-4 uitschakelde.

Abidal: "Mbappé geen ¤135 miljoen waard"

Eric Abidal gelooft niet dat AS Monaco-aanvaller Kylian Mbappé €135 miljoen waard is. De gehele Europese top zou naar hem lonken.

De Franse landskampioen wil koste wat het kost de tienersensatie behouden en probeert clubs af te schrikken met de hoge vraagprijs. Mbappé was afgelopen seizoen in totaal 26 keer trefzeker voor AS Monaco.

"Mbappé is een goede speler, maar hij is geen €135 miljoen waard", vertelde Abidal tegen Cadena Ser. "Ik denk dat hij nog steeds bij Monaco wil blijven en zijn niveau daar bevestigen. Hij moet bij zijn beslissing ook denk aan zijn speelminuten, want dit is het jaar van het wereldkampioenschap."

"Wanneer je honderd miljoen pond begint te betalen zoals dat bij Pogba gebeurd is, dan moet je voor een speler met meer talent richting de tweehonderd miljoen pond gaan en dat vertegenwoordigt de waarde van de spelers niet. Welke prijs zou hier bij Barcelona betaalt worden voor Lionel Messi of Neymar?"

'Problemen bij Bureau Vermiste Personen'

Het Bureau Vermiste Personen van de politie heeft te weinig mankracht. De mensen in het team, die moeten beoordelen of een vermist kind gevaar loopt, zijn bovendien niet allemaal deskundig genoeg en er zijn zieken.

Bovendien werkt het systeem waarmee meldingen van vermissingen wordt gedaan niet goed, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Politiebond ACP stelt dat het team onmogelijk kan doen waarvoor het is opgericht. De korpsleiding van de Nationale Politie geeft toe dat er problemen zijn. "Gezien de relatief korte tijden dat de vier personen in het team werkzaam zijn, kunnen zij nog niet allemaal als volwaardige specialisten worden aangemerkt. Om alle tot het takenpakket behorende werkzaamheden adequaat te kunnen vervullen zou een bredere bezetting nodig zijn."

'Problemen bij Bureau Vermiste Personen'
'Problemen bij Bureau Vermiste Personen' (Foto: ANP)

Drie miljoen gevonden in garage Wormerveer

Het bedrag dat gevonden is bij de inval in een garagebedrijf in Wormerveer deze week, is opgelopen tot ruim 3 miljoen euro. Het geld is met hulp van geldhonden gevonden in verborgen ruimtes. De twee verdachten blijven nog twee weken langer vast.

De verborgen ruimtes werden aangetroffen in onder meer twee auto's. Ook zijn nog onderdelen gevonden die afkomstig zijn van zeker zeven gestolen auto's. Veertien voertuigen zijn in beslag genomen. De garage is na de inval dinsdag meteen gesloten voor zeker 4 weken.

De 34-jarige man uit Beverwijk en de 30-jarige man uit Zaandam die zijn aangehouden, moesten vrijdag verschijnen voor de rechter-commissaris. Die bepaalde dat ze nog veertien dagen blijven zitten, meldt het Openbaar Ministerie. De twee worden verdacht van witwassen en heling van gestolen goederen (auto-onderdelen).

Drie miljoen gevonden in garage Wormerveer
Drie miljoen gevonden in garage Wormerveer (Foto: ANP)

Paniek over auto met gasflessen bij fabriek

Een personenauto met gasflessen vlakbij een chemische fabriek heeft in het Zuid-Franse Chasse-sur-Rhône tot grote onrust geleid. Een enorme politiemacht is naar de plek gegaan waar alarm is geslagen, ten zuiden van Lyon.

Franse media meldden dat de eigenaar van de Peugeot 406, een 27-jarige man, is gearresteerd. De auto met deels verhulde gasflessen staat niet ver van een chemische fabriek van het bedrijf Finorga. Naar schatting tweehonderd omwonenden zijn geëvacueerd. Er zijn leden van de explosievenopruimingsdienst ingeschakeld.

De autoriteiten in het departement Isère hebben laten weten dat de nabijgelegen autosnelweg A7 (Lyon-Marseille) vooralsnog niet wordt afgesloten.

Paniek over auto met gasflessen bij fabriek
Paniek over auto met gasflessen bij fabriek (Foto: ANP)

Groenewegen opnieuw de snelste in Ster ZLM toer

Dylan Groenewegen heeft na de tweede etappe ook de derde etappe gewonnen. De Nederlands kampioen van LottoNL-Jumbo was in de massasprint te snel voor de Duitser André Greipel en Moreno Hofland. Primo¸ Roglič blijft leider in het algemeen klassement.

Negen renners zaten mee in de vroege vlucht met daarbij vijf Nederlanders: Berden de Vries (Roompot-Nederlandse Loterij), Twan van den Brand, Joey van Rhee (beiden Destil-Piels), Jasper Hamelink (Metec-TKH) en Robbert de Greef (Baby-Dump).

In de peloton had LottoNl_Jumbo de controle. Nadat de Limburgse heuvels halverwege het parcours gedaan was bracht de Nederlandse ploeg alles weer samen. In de massasprint was Groenewegen de snelste. Ploegmaten Greipel en Hofland werden twee en drie.

In het algemeen klassement heeft Roglič nog steeds een voorsprong van drie seconden op Marcel Kittel en Maximilian Schachmann.

Helmut Kohl (87) overleden

Helmut Kohl, bondskanselier van West-Duitsland tussen 1982 en 1990 en van het verenigde Duitsland tussen 1990 en 1998, is komen te overlijden.

Volgens Duitse media stierf Kohl vrijdag in zijn woonplaats Ludwigshafen. De CDU-politicus was de langstzittende Duitse bondskanselier ooit. 

Hij wordt als drijvende kracht achter de Duitse hereniging ook wel 'de vader van de hereniging' genoemd en werd ooit door president Bush-senior de belangrijkste na-oorlogse Europese leider van de 20ste Eeuw genoemd.

Dubbelslag voor Spilak op Tiefenbachferner

Simon Spilak heeft de zevende etappe gewonnen in de Ronde van Zwitserland. In de koninginnenrit was de Sloveen van Katusha-Alpecin duidelijk de sterkste op de Tiefenbachferner. Spilak pakt ook de leiderstrui. Kruijswijk werd vijfde in de etappe en blijft op plek drie staan in het algemeen klassement.

Het was lang wachten tot de juiste kopgroep kon wegrijden uit het peloton. Uiteindelijk zou het achttien renners lukken om in de juiste ontsnapping te komen. In kopgroep was met Jeroen Meijers een Nederlander aanwezig. De renner van Roompot - Nederlandse Loterij had het gezelschap van onder meer Peter Sagan en Tim Wellens.

CCC Sprandi Polkowice had niemand mee in de kopgroep. De Poolse ploeg nam samen met AG2R de kop van het peloton en de vluchters zouden nog voor de slotklim gepakt worden.

Op de Tiefenbachferner werd het peloton snel uitgedunde door het hoge tempo van Katusha-Alpecin in dienst voor Spilak. Vooral Rein Taaramäe maakte indruk, waardoor de klassementsmannen een voor een eraf moesten.

Pozzovivio moest met twaalf kilometer te gaan al afhaken. De leider in het algemeen klassement zou meer dan twee minuten verliezen op de winnaar. Op tien kilometer moest ook Kruijswijk samen Caruso afhaken.

Met nog acht kilometer te gaan kon ging Spilak er alleen vandoor, nadat Joe Dombrowski het hoge tempo van de Sloveen niet kon volgen. Even daarvoor had Taaramäe zijn werk gedaan.

In de achtergrond kwam Ion Izagirre nog opzetten, maar de overwinning van Spilak kwam nooit meer in gevaar. Izagirre zou uiteindelijk op 22 seconden eindigen van de Sloveen. Kruijswijk verloor samen met Caruso meer dan een minuut.

FOK!bijenactie vanaf vandaag Stichting BZZ

Klop jezelf eens heel gauw op je schouder! Dankzij zo'n 150 donaties die FOK!'ers in drieënhalf jaar deden, is Nederland vandaag namelijk een stichting rijker: Stichting Bijen Zonder Zorgen, ofwel Stichting BZZ. In het FOK!bijenactie-topic werd vanzelfsprekend feest gevierd.

De afgelopen week werd aan de website www.bijenzonderzorgen.nl gebouwd (bijna af!) en maakten we de gang naar de notaris. Wat begon als een paar FOK!'ers die zeiden, 'wat een achterlijke idioten die bijenkasten kapotmaken, kunnen we niet wat geld geven om die imker te helpen?' is nu een daadwerkelijke sociaal belang behartigende instelling - compleet met KvK-inschrijving, belastingaftrekbaarheid, website en bestuur.

De stichting stelt zich ten doel het volgende te doen, we citeren de oprichtingsstatuten die vandaag om 15:40 uur werden getekend:

Stichting BZZ is sinds kort ook aanwezig op Facebook en verkoopt bijenbloemenzaadjes om de gevandaliseerde bijen te helpen. Meer daarover hier.

Keel en nek doorgesneden in Londen

De politie van Londen is een onderzoek gestart nadat bij een man de keel en nek zijn doorgesneden op straat. Rond 12:20 werd de politie gebeld in verband met een steekpartij op Southall Broadway.

De politie, de ambulance en de traumahelikopter arriveerden op de plaats van de aanval. Hier bleek het om een 19 jarige Pakistaanse man te gaan. Het slachtoffer is in onbekende toestand afgevoerd naar het ziekenhuis.

Er zijn nog geen arrestaties verricht en er is een zoektocht gaande naar de dader. Tot nader order is Southall Broadway in beide richtingen afgesloten. De politie meldt dat het geen terreurdaad betreft.

Diverse mensen zagen de aanval gebeuren en reageren geshockeerd op social media.

McDonald's breekt met IOC, geen 24/7-service meer in olympisch dorp

Dramatisch nieuws voor olympische sporters: fastfoodketen McDonald's heeft per direct het contract met het Internationaal Olympisch Comité beëindigd. Dat contract liep nog tot en met de Olympische Spelen van Tokyo in 2020, maar is nu dus voorbij. 

De aanwezigheid van McDonald's op de Spelen duurde lang, want al sinds 1976 was de keten van de partij. Eerst als sponsor van het Amerikaans Olympisch Comité en sinds Atlanta 1996 als partner van het IOC.

Voor atleten had dat elke twee jaar weer een ideaal voordeel: in het olympisch dorp konden atleten zich 24 uur per dag, zeven dagen per week, zonder kosten helemaal volvreten aan de ongezonde meuk. Dat de McDonald's in het olympisch dorp naarmate de Spelen vorderden steeds drukker werd was dan ook niet verwonderlijk, aangezien elke dag meer atleten hun wedstrijden erop hadden zitten.

Een IOC-woordvoerder liet vrijdag weten dat McDonald's naar andere zakelijke prioriteiten kijkt en dat het besluit om de samenwerking te stoppen gezamenlijk is genomen. Slecht nieuws voor de hongerige atleten, want een nieuwe partner is niet direct een prioriteit van het IOC. 

Overigens zullen de sporters zeker niet omkomen van de honger. Het olympisch dorp kent een enorm restaurant, waar maaltijden, delicatesses en andere lekkernijen uit nagenoeg alle landen in de wereld te krijgen zijn, doorgaans zonder te hoeven betalen. 

Overmars: "We hadden Klaassen liever gehouden"

Ajax ontvangt naar verluidt ongeveer 27 miljoen euro voor Davy Klaassen, maar Marc Overmars had hem liever in Amsterdam gehouden.

Dinsdagavond werd de deal eindelijk afgerond. Klaassen tekende bij Everton een vijfjarig contract en maakte voor ongeveer 27 miljoen euro de overstap naar de ploeg van Ronald Koeman.

Overmars baalt van de transfer van Klaassen. "Natuurlijk hadden wij onze aanvoerder liever nog een jaar hier gehouden, maar Davy is inmiddels 24 jaar", vertelde de technisch directeur op de officiële website van Ajax.

"Hij maakt al zes seizoenen deel uit van de A-selectie, nadat hij hier de gehele jeugdopleiding doorlopen heeft. Eigenlijk is hij daarmee een voorbeeld voor spelers die vanuit onze jeugd in het eerste elftal komen. Hij heeft ieder seizoen stappen gemaakt in zijn ontwikkeling en hij is nu klaar voor een volgende stap in zijn carrière."

Klaassen kwam in 2004 bij Ajax, waar hij de jeugdopleiding doorliep. In 2011 maakte hij zijn debuut in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Na dertien jaar neem de Ajacied afscheid van de club. "Wij bedanken hem voor de mooie jaren bij Ajax en wensen hem veel succes bij Everton", aldus Overmars.

Crèches krijgen respijt strengere regels

Kinderdagverblijven krijgen meer tijd om te voldoen aan de strengere eisen die in januari zouden ingaan. Ze krijgen een jaar respijt, heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vrijdag besloten.

Kinderopvangcentra moeten nu met ingang van 2019 één begeleider inzetten per drie kinderen. Nu mag een begeleider nog vier kinderen onder zijn of haar hoede hebben. Kinderdagverblijven vreesden dat ze dat volgend jaar nog niet zouden kunnen bolwerken. Ze zeggen nog niet te zijn hersteld van de economische crisis van de afgelopen jaren, toen veel ouders hun kinderen niet langer naar de opvang brachten.

Veel andere maatregelen worden wel volgend jaar al van kracht. Zo krijgen alle kinderen een mentor, en baby's krijgen nog maar te maken met twee vaste begeleiders. Ook moeten alle begeleiders goed Nederlands spreken.

Crèches krijgen respijt strengere regels
Crèches krijgen respijt strengere regels (Foto: ANP)

Onzichtbaar vs. onsterfelijk in Aftercharge

In een multiplayer first-person shooter kan je er normaal gesproken vanuit gaan dat je zichtbaar bent voor je tegenstander. Bovendien zou het ook fijn zijn als je je tegenstander kan uitschakelen. Deze 'regels' gelden echter niet voor Aftercharge.

In Aftercharge spelen twee teams van drie tegen elkaar: robots tegen de verdedigers. De robots hebben het doel enkele energiebronnen te vernietigen, de verdedigers... je begrijpt het wel. Klein detail is wel dat de robots onzichtbaar zijn en de verdedigers niet dood kunnen.

Robots worden wel kort zichtbaar als ze geraakt worden door granaten of een speciale 'beam' op de wapens van de verdediging. Robots zijn op hun beurt in staat hun tegenstanders weg te slaan, maar ze doen geen schade. Of het gebalanceerd is en of het werkt is allemaal afwachten, maar het principe is in ieder geval opvallend.

Aftercharge komt uit in de lente van 2018 en is voor nu alleen bevestigd voor Xbox One en PC.

Tsjechië blokkeert btw-verlaging e-publicaties

Tot grote woede van demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft Tsjechië vrijdag een voorstel tot btw-verlaging voor onlinepublicaties geblokkeerd. Om de huidige EU-wetgeving te veranderen zodat e-kranten, -tijdschriften en boeken net als geprinte publicaties onder het lagere btw-tarief mogen worden verkocht, is de unanieme instemming van de lidstaten nodig.

Dijsselbloem wil de btw-verlaging ,,zo snel mogelijk" invoeren, zei hij in maart. In Nederland betekent dat een verlaging van 21 naar 6 procent voor digitale boeken, kranten en tijdschriften. Het Europees Parlement stemde op 1 juni voor het gelijkstellen van het btw-tarief op e-media aan dat voor traditioneel drukwerk.

De Tsjechen zouden het voorstel van de Europese Commissie blokkeren uit wraak. Frankrijk hield vrijdagmorgen een ander btw-voorstel tegen waar Tsjechië belang bij heeft.

Tsjechië blokkeert btw-verlaging e-publicaties
Tsjechië blokkeert btw-verlaging e-publicaties (Foto: ANP)

Dijksma: reiziger niet raken met actie bij NS

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) vindt niet dat de reiziger geraakt mag worden door acties van de FNV bij de NS. "Dit is een kwestie tussen werkgever en werknemer. FNV kan ook kiezen voor publieksvriendelijke acties, waarbij treinen gewoon blijven rijden", aldus Dijksma vrijdag.

De leden van FNV Spoor leggen maandagochtend tussen 05.00 uur en 09.00 uur het werk neer op de stations Den Haag Centraal en Zwolle. Het gevolg van de acties zou kunnen zijn dat er vanaf deze locaties minder of geen treinen rijden.

De actievoerende werknemers willen naar eigen zeggen dat NS weer meebiedt op de concessies voor regionale lijnen, stopt met de werkgelegenheid uit de regio's weg te halen en de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer houdt.

Dijksma: reiziger niet raken met actie bij NS
Dijksma: reiziger niet raken met actie bij NS (Foto: ANP)

Voorbeschouwing UFC Fight Night 111: matige hoofdpartij

De MMA-fans worden dit jaar niet al te veel verwend door de UFC en vooral bij de gala's buiten de VS worden weinig echte grote sterren ingezet. Veel gala's lijken qua programmering ondermaats en alhoewel dit absoluut leuke gevechten oplevert, doet het toch weinig voor het enthousiasme in aanloop naar een gala. Zaterdag wordt UFC Fight Night 111 gehouden in Singapore en op de programmering van dit gala is ook nogal wat aan te merken.

Holly Holm vs Bethe Correia
De hoofdpartij van de avond is zo'n twijfelachtige beslissing van de UFC. Normaalgesproken de uitsmijter van de avond, het beste van het beste, maar tijdens FN 111 zien we twee dames tegenover elkaar die al een tijdje niet zo lekker draaien in de UFC. Holm heeft haar laatste drie partijen verloren, haar laatste tegen de Nederlandse Germaine de Randamie en Correia heeft in haar laatste vier partijen slechts één overwinning geboekt.


Holm (links) en Correia (Foto: Getty Images)

Holm is natuurlijk een prima vechter met een enorm sterke boksachtergrond en voordat ze haar eerste MMA-gevecht verloor had ze al tien gevechten achter elkaar gewonnen, waaronder een overwinning op toenmalig kampioene Ronda Rousey. Maar sinds haar toetreding in de UFC is haar gemiddelde acheruit gegaan en inmiddels heeft ze net zoveel gewonnen als verloren.

De Amerikaanse vecht dan ook enigszins te voorspellend om in de top goed mee te draaien. Ze gebruikt vaak dezelfde combinaties die door gerenommeerde tegenstanders als bijvoorbeeld Valentina Shevchenko of De Randamie vakkundig onschadelijk gemaakt zijn. Ze probeert geforceerd variatie in haar spel te brengen, maar tegen De Randamie mislukten al haar pogingen om het gevecht naar de grond te krijgen. Een grote zwakte, tegen een kickbokser als GDR.

Correia is wat dat betreft een prima tegenstander voor Holm. De 33-jarige Braziliaanse is een agressief vechtersbaasje, maar wel eentje zonder de kwaliteiten van een Shevchenko of een De Randamie. Haar linkerhoek is haar gevaarlijkste wapen en ze kan ook enorm hard trappen, waar ze na het luiden van de bel dan ook gepassioneerd mee begint. Doordat ze zo enorm actief is, is doseren een zwak punt voor Correia en als het gevecht langer dan twee à drie ronden zal duren, zal de conditie van trainbeest Holm de doorslag gaan geven voor de overwinning.

Andrei Arlovski vs Marcin Tybura
Wat een veteraan is die Arlovski toch. De 38-jarige Wit-Rus debuteerde ooit tijdens UFC 28 in 2000 en heeft ondertussen al veertig professionele MMA-gevechten achter de rug. In 2005 werd hij UFC-kampioen in de zwaargewichtsklasse die hij dertien maanden mocht vasthouden. Het blijft prachtig om hem te zien vechten, maar hij is ondertussen toch wel te oud en versleten om ooit nog in de top van de UFC mee te draaien. Zijn laatste vier gevechten gingen kansloos ver voor het einde van de partij verloren en het lijkt erop dat Arlovksi deze partij tegen Tybura moet winnen om ontslag te ontwijken.


Arlovski (Foto: Getty Images)

En de UFC lijkt naar ontslag aan te sturen, want de tegenstander van Arlovski is bepaald geen eitje. Een relatieve nieuwkomer in de zwaargewichtsdivisie van de UFC, maar de Pool Tybura heeft toch al een aardig MMA-CV weten op te bouwen bij concurrerende MMA-organisatie M-1. En de statistieken laten zien dat de Pool in bijna alle aspecten van het MMA beter is dan Arlovski. Hij landt meer stoten per minuut, meer rake stoten ook en zijn verdediging is vele malen beter dan die van Arlovski. Arlovski incasseert gemiddeld bijna tweemaal zoveel stoten dan Tybura.

Dit is wel een gevecht wat aantrekkelijk kan worden, maar Arlovski zal drie ronden z'n best moeten doen om niet knock out geslagen te worden.

Dong Hyun-Kim vs Colby Covington
Dit kan dan toch wel eens een partij worden waar drie ronden flink geknokt gaat worden. De Zuid-Koreaan Dong komt al tijden tekort om in de top van de weltergewichtsklasse mee te draaien, maar hij gaat wel altijd vol voor de actie. 

Net als zijn tegenstander Covington trouwens, wiens tong waarschijnlijk nóg sneller toeslaat dan zijn vuisten, want deze man kan trash talken als de beste. Covington kan staand prima uit de voeten, maar net als Dong is hij eigenlijk een worstelaar. Beide vechters zijn dus qua vechtstijl prima aan elkaar gewaagd en degene die het gevecht kan domineren zal na drie ronden uiteindelijk wel als winnaar uit de bus komen.

Covington doet het prima de laatste tijd in de UFC, maar Dong is absoluut in staat om de zelfverzekerde Chaos de mond te snoeren.

 
Dong vs Covington promo (Bron: Youtube) 

Tarec Saffiedine vs Rafael dos Anjos
Prima partij dit en dat dit het opwarmertje voor de avond is is wel een beetje vreemd, met een grote naam als Dos Anjos. Misschien komt dat, omdat de voormalig kampioen bij de lichtgewichtsklassse zijn debuut maakt in een hogere gewichtsklasse, het weltergewicht, na het verliezen van zijn UFC-titel aan Eddie Alvarez en een daaropvolgend verlies tegen de sterke Tony Ferguson.


Saffiedine vs Dos Anjos promo (Bron: Youtube)

Ook Saffiedine heeft zijn laatste twee partijen verloren, tegen Dong en Rick Story. De Belg heeft het zwaar in de UFC, nadat hij in 2013 als kampioen bij Strikeforce de overstap naar de koningsklasse van het MMA maakte en heeft van zijn vijf gevechten er nog maar twee gewonnen. Hij zal dus flink aan de bak moeten tegen de sterke Dos Anjos, die heeft aangegeven zich beter thuis te voelen in deze gewichtsklasse. Saffiedine's allereerste overwinning in de UFC werd behaald in Singapore, dus misschien dat de locatie hem goedgezind is. Toch zijn de kwaliteiten van Dos Anjos superieur aan die van de Belg. We zullen merken of een zwaardere Dos Anjos de favorietenrol kan waarmaken.

Overig programma:
Takanori Gomi vs Jon Tuck
Cyril Asker vs Walt Harris
Alex Caceres vs Rolando Dy
Justin Scoggins vs Ulka Sasaki
Li Jingliang vs Frank Camacho
Kwan Ho Kwak vs Russell Doane
Naoki Inoue vs Carls John de Tomas
Ji Yeon Kim vs Lucie Pudilova

UFC Fight Night 111 wordt gehouden op zaterdag 17 juni in het Singapore Indoor Stadium te Kallang, Singapore. Fox Sports zend het hoofdprograma rechtstreeks uit op betaalkanaal twee en zes en de uitzending begint zaterdag om 14:00 uur. 

Dodental brand Londen naar dertig

Het aantal mensen dat is omgekomen bij de brand woensdag in een flatgebouw in Londen is vrijdag naar dertig verhoogd. De politie van de Britse hoofdstad maakte dit bekend.

Eerder stond het dodental op zeventien. Gevreesd wordt dat het aantal doden nog verder naar boven moet worden bijgesteld. Politiechef Stuart Cundy zei eerder te hopen dat er niet meer dan honderd mensen verbrand zijn. Volgens Britse media zijn er nog 65 vermisten.

Dodental brand Londen naar dertig
Dodental brand Londen naar dertig (Foto: ANP)

Guardado lijkt op weg naar Los Angeles

Andrés Guardado gaat, zo lijkt het, PSV definitief verlaten. De Mexicaan zien in het Amerikaanse Los Angeles FC vermoedelijk zijn nieuwe broodheer, zo meldt ESPN. Er zou al een akkoord zijn over een contract bij het team in de MLS.

Guardado zou met het ingang van het nieuwe seizoen in Amerika gaan spelen, omdat Los Angeles FC dan pas voor het eerst deelneemt in de MLS. Dit seizoen begint in het kalenderjaar 2018 en dus zou Guardado het komende halfjaar nog bij PSV spelen alvorens hij naar Amerika vertrekt. In hoeverre PSV hierin mee zou werken is nog niet bekend.

Guardado speelt sinds de zomer van 2014 bij de Eindhovenaren en had een belangrijk aandeel in de twee landstitels die de club de laatste 3 jaar behaalde. De club heeft nog niet gereageerd op dit mogelijke vertrek van Guardado, net zoals dat er nog altijd niets bekend is over de Mexicaan Hirving Lozano, die mogelijk bij de Eindhovenaren gaat spelen. Eerder werd al bekend dat nog een andere Mexicaan, Héctor Moreno, de club verlaat.

Veel gratis DLC voor Dying Light

Techland komt met goed nieuws voor liefhebbers van de open world zombie action-adventure Dying Light: over de komende twaalf maanden krijgt Dying Light maarliefst tien DLC-pakketten - voor nop.

De DLC-pakketten zullen onder andere nieuwe story-missions, nieuwe vijandelijke eenheden, locaties, quests en wapens bevatten. Het eerste pakket, genaamd Content Drop #0, zal al snel verschijnen. In deze toevoeging zullen nieuwe vijanden de stad van Harran bezoeken.

Het vermakelijke Dying Light kwam in 2015 uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC en is de spirituele opvolger van Dead Island uit 2011. In 2016 kwam Dying Light met een grote uitbreiding, genaamd The Following.

'Cristiano Ronaldo wil direct weg bij Real Madrid'

Cristiano Ronaldo heeft zijn laatste wedstrijd voor Real Madrid mogelijk gespeeld. Dat beweert het Portugese A Bola. Volgens de krant zou Ronaldo, die men nadrukkelijk 'de beste speler ooit' noemt, helemaal klaar zijn met Spanje.

De aanvaller zit in Spanje in de juridische problemen vanwege belastingontduiking. Tussen 2011 en 2014 zou hij de fiscus in Spanje voor een kleine vijftien miljoen euro hebben genaaid en daarvoor moet hij zich binnenkort verantwoorden bij de rechter. Real Madrid steunt hun speler en zegt er van overtuigd te zijn dat hij correct heeft gehandeld, maar volgens de Portugese krant voelt Ronaldo zich het slachtoffer van een heksenjacht, waardoor hij geen zin heeft om nog langer in Spanje te voetballen.

Volgens A Bola heeft Ronaldo bij de voorzitter van Real, Florentino Perez, zijn wens om te vertrekken al kenbaar gemaakt. Deze zou 'onomkeerbaar' zijn, want zijn besluit zou al vast staan. Hij heeft bij de Madrilenen nog een contract tot medio 2021, maar volgens de berichten wil hij na de Confederations Cup, die zaterdag begint, vertrekken.

Weinig multiculti-animo voor leraarschap in Randstad

De pogingen van hogescholen en roc's in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag om meer multiculturele mbo-leerlingen te interesseren voor het leraarschap leveren nog niet veel op. Eerder dit jaar is het startsein gegeven voor een speciaal doorstroomprogramma dat mbo'ers met een migratieachtergrond in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet voorbereiden op een studie aan de pabo, maar er zijn nog maar weinig aanmeldingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad, het tijdschrift van onderwijsvakbond AOb.

Door de hogere eisen is de instroom gestokt - het aantal mbo-doorstromers op de pabo daalde in tien jaar tijd van 3900 tot 1200. Het schakelprogramma, waar het ministerie van Onderwijs een miljoen euro voor beschikbaar stelde, moet dit weer op gang brengen. In Amsterdam waren er eind mei nog maar dertien aanmeldingen binnen. In Den Haag hebben tot nu toe 25 mbo'ers belangstelling getoond en in Rotterdam 21. Projectleider Frank Sengers gaat ervan uit dat daarvan na de intakegesprekken een klein klasje overblijft."

We hadden natuurlijk op meer belangstelling gehoopt", zegt Sengers. Misschien hadden ze dan iets minder barricades op moeten werpen, want de mbo'ers die aan de schakelklas gaan deelnemen krijgen nog geen officieel mbo-diploma, maar slechts een certificaat omdat ze als mbo-scholier ingeschreven moeten blijven. En geïnteresseerden die hun diploma al hebben behaald, kunnen er ook niet aan deelnemen.

'Weinig animo voor leraarschap in Randstad'
'Weinig animo voor leraarschap in Randstad' (Foto: ANP)

Profiel beheerders Facebook bij terroristen

Facebook heeft per ongeluk de identiteit van meer dan duizend beheerders geopenbaard aan mogelijke terroristen die de sociale netwerksite gebruiken. Dat meldt The Guardian vrijdag op basis van mails die de krant heeft ingezien en een getroffen medewerker met wie is gesproken.

De beveiligingsproblemen hebben meer dan duizend mensen van 22 afdelingen van Facebook getroffen. Zij gebruikten bepaalde software van Facebook om ongepaste content te bekijken en van de site te verwijderen, zoals haatspeeches en terroristische propaganda.

De problemen, die eind vorig jaar werden ontdekt, werden veroorzaakt door een programmeerfout in de software. Door de fout verschenen de persoonlijke profielen van de beheerders automatisch als notificaties in het activiteitenlog van Facebookgroepen waarvan beheerders waren verwijderd van het platform wegens het overtreden van de voorwaarden. De rest van de admins van de groep konden die persoonlijke gegevens van de Facebookbeheerders vervolgens dus zien.

Waarschijnlijk bekeken
Van de duizend getroffen medewerkers werkten er ongeveer veertig bij een contraterrrorisme-eenheid in het Europese hoofdkwartier in het Ierse Dublin. Zes van hen zijn aangemerkt als slachtoffers met een hoge prioriteit van de fout, nadat Facebook tot de conclusie was gekomen dat hun persoonlijke profielen waarschijnlijk zijn bekeken door potentiële terroristen.

The Guardian heeft met een van de zes gesproken. De man is een van de honderden analisten die was gecontracteerd door het wereldwijde outsourcingbedrijf Cpl Recruitment. De beheerder ontvluchtte Ierland voor vijf maanden en dook onder nadat duidelijk was geworden dat zeven mensen die in verband worden gebracht met een vermoedelijke terroristische groepering die hij van Facebook had verbannen zijn persoonlijke profiel hadden bekeken. Deze Egyptische groepering steunt Hamas en zou leden hebben die sympathiseren met Islamitische Staat.

Vriendschapsverzoeken
De problemen kwamen aan het licht toen beheerders vriendschapsverzoeken kregen van mensen die in verband worden gebracht met de terroristische organisaties die zij juist op de korrel hadden. Daarop stelde het beveiligingsteam van Facebook een onderzoek in.

Facebook heeft de beveiligingsproblemen in een verklaring bevestigd. Het netwerk zegt technische veranderingen te hebben doorgevoerd, die zouden moeten helpen dit soort incidenten beter te detecteren en voorkomen. "Zodra we hoorden van de kwestie, hebben we het verholpen en zijn we een grondig onderzoek gestart om zo veel mogelijk te achterhalen wat er is gebeurd."

Profiel beheerders Facebook bij terroristen
Profiel beheerders Facebook bij terroristen (Foto: BuzzT)

Plat prolongeert Europese triatlontitel

Paratriatleet Jetze Plat heeft vanochtend in Kitzbühel zijn Europese titel op de triatlon met succes weten te verdedigen. In de rolstoelklasse PTHC (Para Triathlon Hand Cycle, atleten die een handbike gebruiken) wist hij de Oostenrijker Thomas Fruehwirth en de Italiaan Giovanni Achenza achter zich te laten. 

Plat kwam na het zwemonderdeel als eerste uit het water en wist meteen een minuut voorsprong op landgenoot Geert Schipper te nemen. Omdat Schipper en Plat in een andere rolstoelklasse (H2, minst beperkt) uitkomen dan Fruehwirth en Achenza (H1, meest beperkt) startten zij 3 minuten en 35 seconden later en moesten zij een achterstand goed gaan maken. Na het handbiken lag Plat nog slechts tien seconden achter op de Oostenrijker. Schipper had op dat moment te maken met een penalty van 10 seconden, die hem uiteindelijk het brons kostte. Op het laatste onderdeel, het wheelen, ging Plat de Oostenrijker voorbij en pakte de Amsterdammer opnieuw de Europese titel. 

Aanstaande zondag gaat Jetze Plat zich proberen te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen Iron Man op Hawaii. 

Verdachte dreiging PSV-stadion komt vrij

De 29-jarige Amsterdammer die wegens verdacht gedrag vorige week bij het PSV-stadion werd aangehouden, komt vrij.

Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van betrokkenheid bij de voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf en wilde hem langer vasthouden. Maar de rechter-commissaris in Den Bosch heeft vrijdag geoordeeld dat het onderzoek naar de verdenkingen onvoldoende vermoeden van schuld heeft opgeleverd, liet een rechtbankwoordvoerster weten.

De man werd vorige week vrijdag opgepakt toen hij aan het filmen was bij de ingang van het PSV-stadion, waar Guus Meeuwis optrad. Hij gedroeg zich opvallend, had daarvoor geen verklaring en had geen kaartje voor het concert.

De man stond bij de politie bekend als "mogelijk geradicaliseerd". Daarom werd groot alarm geslagen.

Verdachte dreiging PSV-stadion komt vrij
Verdachte dreiging PSV-stadion komt vrij (Foto: ANP)

Iedere maand minstens vijf nieuwe games in Xbox Game Pass

Microsoft zal iedere maand de catalogus aan games voor Xbox Game Pass updaten, en iedere maand op zijn minst vijf games toevoegen.

"De update zal op de eerste van iedere maand plaatsvinden, zodat spelers iedere maand iets nieuws te spelen hebben", volgens productmanager Dennis Ceccarelli van Xbox. "We proberen een verzameling te creëren van games van verschillende genres, verschillende leeftijdsclassificeringen, en van games die verschillende ervaringen kunnen bieden." Ook geeft Ceccarelli aan veel vragen te hebben gekregen over wanneer games het programma weer zullen verlaten. Voor huidige leden is er in ieder geval goed nieuws: de eerste games zullen pas in november de service verlaten, terwijl er wel iedere maand nieuwe games bij komen. Bovendien zal Microsoft minimaal 30 dagen voordat een game de service verlaat, dit kenbaar maken aan de consument.

Xbox Game Pass is een service die sinds 1 juni actief is. Vergelijkbaar met EA Access, biedt het programma een verzameling aan games die volledig speelbaar zijn voor een vast bedrag per maand. Op het moment zijn er 112 games verbonden aan de service, waaronder alle BioShock-games, Halo 5: Guardians en Sunset Overdrive. De verwachting is dat deze verzameling alleen maar zal groeien.

Klaassen tekent bij Everton

Davy Klaassen mag zich eindelijk speler van Everton noemen. De middenvelder rondde donderdagavond zijn overstap naar Engeland definitief af.

Wekenlang werd Klaassen in verband gebracht met een overstap naar Everton. Dinsdagavond werd de Nederlander gekeurd, waarna hij een vijfjarig contract tekende bij The Toffees.

Ajax ontvangt naar verluidt 27 miljoen euro voor de diensten van Klaassen, die sinds 2004 actief was bij de Amsterdammers. Na het doorlopen van de jeugdopleiding, maakte hij in 2011 zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax.

Afgelopen seizoenen was Klaassen één van de sterkhouders aan de kant van Ajax. De aanvoerder hielp zijn ploeg dit seizoen naar de finale van de Europa League en wist in de Eredivisie dertien keer het net te vinden.

Jeugd onvoorzichtig op onbeveiligde wifi

De helft van de internetgebruikers geeft aan wel eens gebruik te maken van een openbaar, niet beveiligd wifi-netwerk. Jongeren doen dat het vaakst en houden het minst rekening met de risico's, zoals privacyschending. Dat meldt het CBS vrijdag.

Gebruikers van wifi-netwerken die niet zijn beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord riskeren dat anderen hun gegevens bekijken. Zeven op de tien internettende 18- tot 25-jarigen maken gebruik van zulke netwerken, en een op de tien internettende 75-plussers.

Van de mensen die wel eens verbinding maken met onbeveiligde, openbare wifi-netwerken, zegt 34 procent dat te beperken wegens zorgen om de veiligheid. Dat doen ze door af te zien van wifi-gebruik of door in te loggen op een beveiligd netwerk, als dat mogelijk is. Een kwart van de jongeren en iets meer dan de helft van de 65-plussers beperkt het gebruik vanwege de risico's.

Vier op de tien gebruikers van openbare, onbeveiligde wifi-netwerken zeggen zich altijd bewust te zijn van wat ze wel en en niet doen op zo'n netwerk.

Jeugd onvoorzichtig op onbeveiligde wifi
Jeugd onvoorzichtig op onbeveiligde wifi (Foto: BuzzT)

Populariteit OV-fiets blijft groeien

De populariteit van de OV-fiets blijft groeien. In de maand mei is het aantal ritten met de rijwielen die bij diverse treinstations beschikbaar zijn, gestegen met 35 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Omdat vanwege de populariteit mensen kunnen misgrijpen, heeft de NS dit jaar 6000 exemplaren bijbesteld. Normaal komen er zo'n 1000 huurfietsen per jaar bij. Eind 2017 zijn er in totaal 14.500 fietsen beschikbaar.

OV-fiets probeert het aanbod zo goed mogelijk aan te passen aan de vraag van de klant. Op plekken waar veel vraag is, worden extra fietsen geplaatst. Maar op bijvoorbeeld Amsterdam Centraal is daar nu geen plek voor en wordt naar ruimte gezocht.

In het eerste kwartaal zijn er al 2000 fietsen extra bij gekomen. De NS heeft de laatste maanden fietsen bijgeplaatst bij verscheidende stations, bijvoorbeeld Amsterdam Zuid, Den Haag Centraal en Utrecht Centraal. In september volgen er nog 4000 fietsen. Daarnaast worden er gedurende het jaar ook 1000 fietsen opgeknapt.

Populariteit OV-fiets blijft groeien
Populariteit OV-fiets blijft groeien (Foto: ANP)

'Belastingheffing inbreuk op eigendomsrecht'

Door belasting te heffen maakt de overheid inbreuk op het eigendomsrecht van burgers. Dat de Staat van dat belastinggeld "cadeautjes" geeft aan de bevolking in de vorm van bijvoorbeeld onderwijs of sociale woningbouw is "geen legitimatie".

Toine Manders, voormalig directeur van het Haags Juristen College, zei dat vrijdag tegen de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek doet naar belastingontwijking. Manders hielp duizenden Nederlanders hun vermogen te onttrekken aan de fiscus met ingewikkelde constructies via onder meer Cyprus. In 2014 werd hij opgepakt door de fiscale opsporingsdienst FIOD. Sindsdien verkeert hij aan lager wal. Naar eigen zeggen heeft hij nauwelijks nog geld.

Manders zei zijn werk niet alleen te hebben gedaan om geld te verdienen, maar ook uit idealisme. Volgens hem maakt de overheid met belastingheffing "inbreuk op het eigendomsrecht". Dat "groot onrecht"wilde hij aan de kaak stellen.

'Belastingheffing inbreuk op eigendomsrecht'
'Belastingheffing inbreuk op eigendomsrecht' (Foto: ANP)

Een netwerk van treinen in Railway Empire

Uitgever Kalypso Media is hard bezig met het uitbreiden van hun managementgame-portfolio. Na eerder deze week Tropico 6 te hebben aangekondigd, komen ze nu met Railway Empire.

Het zal je ongetwijfeld niet verrassen, maar in Railway Empire is het de bedoeling je eigen verzameling van treinen te beheren, een netwerk van treinsporen te bouwen tussen steden door, en als het even kan daarmee zoveel mogelijk geld te verdienen. Je zal ook je werknemers moeten beheren en investeren in nieuwe technologieën om in efficiëntie te kunnen winnen, en rivaliserende organisaties voor te blijven. 

In Railway Empire kan je kiezen tussen ruim 40 verschillende stoomtreinen in een carrière die ruim 100 jaar aan Amerikaanse industrie simuleert. De game komt begin 2018 naar PlayStation 4, Xbox One, Windows PC en Linux.

Facebook wil terreurbeelden sneller opsporen

Facebook gaat kunstmatige intelligentie inzetten om terreurvideo's en foto's sneller op te sporen. Zo wil het bedrijf onder meer voorkomen dat bekende terreurbeelden opnieuw op Facebook worden gezet. Dat heeft Monika Bickert van Facebook geschreven in een blog.

Bickert reageert hiermee op de Britse premier Theresa May, die na de aanslag in Londen fel uithaalde naar social media als Facebook. May vindt dat internetbedrijven meer moeten doen tegen online haatzaaien.

In het blog legt Bickert uit hoe Facebook sinds kort met kunstmatige intelligentie probeert terreurcontent te blokkeren. Ook analyseren de computers van Facebook voortdurend teksten die IS aanprijzen. Als er nieuwe bijdragen worden gepost, wordt gecontroleerd of deze gelijkenissen met die propaganda bevatten.

Ook haalt Facebook met grote regelmaat pagina's en groepen uit de lucht waarin online haat wordt gezaaid. Verder heeft Facebook een 'anti-terreurteam' van 150 mensen die samen in meer dan dertig talen uit de voeten kunnen. Daarnaast heeft het netwerk ook een alarmteam dat binnen enkele minuten kan reageren op spoedeisende verzoeken van bijvoorbeeld een anti-terreureenheid van de politie.

Facebook wil terreurbeelden sneller opsporen
Facebook wil terreurbeelden sneller opsporen (Foto: BuzzT)

'Google wacht kartelboete van ruim 1 miljard'

Internetgigant Google krijgt op korte termijn een boete opgelegd van de Europese Commissie die kan oplopen tot meer dan 1 miljard euro. Dat meldde zakenkrant Financial Times (FT) vrijdag op gezag van bronnen rond het dossier in Brussel.

De Europese concurrentiewaakhond is bezig met drie verschillende mededingingszaken tegen Google. Het bedrijf zou de dominante marktpositie van zijn populaire zoekmachine misbruiken om andere producten en diensten, zoals de prijsvergelijker Google Shopping, een voorsprong te geven op de concurrentie.

Na zeven jaar onderzoek zou Brussel binnen enkele weken klaar zijn voor het eerste oordeel. Het boetebedrag zou weleens een nieuw record kunnen vestigen. De hoogste geldstraf tot dusver voor een dergelijk vergrijp was voor chipmaker Intel. Dat bedrijf moest 1,1 miljard euro betalen omdat het rivalen in de wielen reed door computerfabrikanten te paaien met ongeoorloofde kortingen.

'Google wacht kartelboete van ruim 1 miljard'
'Google wacht kartelboete van ruim 1 miljard' (Foto: BuzzT)

Nog 65 vermisten na brand flat Londen

De Britse krant The Sun heeft vrijdag een lijst met namen en foto's gepubliceerd van alle vermisten van de flatbrand in Londen. Volgens de krant zijn er nog 65 mensen vermist, onder wie veel kinderen. Het officiële dodental staat op zeventien.

Politiecommissaris Stuart Cundy zei donderdag te hopen dat het aantal slachtoffers niet stijgt van zeventien tot "een getal van drie cijfers". Hij vreest dat sommige slachtoffers nooit meer zijn te identificeren.

Veel bewoners zaten door de brand als ratten in de val.

Nog 65 vermisten na brand flat Londen
Nog 65 vermisten na brand flat Londen (Foto: ANP)

Ronald de Boer: "Frank beslist na zijn vakantie"

Frank de Boer kan aan de slag in de Premier League. Zijn broer, Ronald, verwacht dat de trainer over een paar dagen met nieuws komt.

De oud-trainer van Ajax heeft meerdere aanbiedingen liggen. Zo zou Crystal Palace de oefenmeester willen aanstellen, terwijl Southampton De Boer ziet als ideale vervanger van de ontslagen Claude Puel.

Wat De Boer gaat doen is nog niet duidelijk. Ronald de Boer verwacht dat zijn broer snel met nieuws komt. "Het gaat goed, hij zit momenteel op Ibiza. Over drie dagen komt hij terug. Dan zal hij waarschijnlijk een keuze maken", liet Ronald de Boer weten tegenover Fox Sports.

"We wachten het af. Het uiteindelijke nieuws zal hij zelf vertellen. Ik ga er verder niets over zeggen", aldus de analyticus. Frank de Boer werd afgelopen winter ontslagen bij Internazionale, waar hij een half seizoen aan het roer stond.

Waar de toekomst van de trainer ligt, is dus nog niet duidelijk. De Boer werd kort genoemd als mogelijke vervanger van de vertrokken Peter Bosz, maar De Boer liet weten dat het te vroeg was voor een terugkeer naar Ajax.

Unicum: Europeaan wint 1500 meter in Diamond League

Tijdens de Bislett Games, de Diamond League-wedstrijd in Oslo, heeft Jake Wightman de 1500 meter bij de mannen gewonnen. Dat mag gerust bijzonder genoemd worden, want Wightman is een Brit en derhalve - politiek gedoe even daargelaten - een Europeaan. 

Sinds de Diamond League in 2010 van start ging was het nog nooit voorgekomen dat een Europeaanse man een 1500 meter op zijn naam wist te schrijven. Kenianen als Asbel Kiprop, Silas Kiplagat en sinds kort Elijah Manangoi domineren de boel, terwijl ook Ayanleh Souleiman uit Djibouti - een Afrikaans land - regelmatig zijn overwinningen mee weet te pakken.

Sterker nog, slechts één keer gebeurde het dat een niet-Afrikaan een 1500 meter wist te winnen: de Amerikaan Leo Manzano won in 2011 in Londen. In Oslo was Kiprop afwezig, terwijl Kiplagat de vorm duidelijk niet had. Souleiman trok lang door op kop, maar moest uiteindelijk ook pas op de plaats maken, waarna Manangoi het af leek te maken. Niks was echter minder waar, want met zo'n 200 meter te lopen snelde Wightman plotseling naar de kop. Die stond hij niet meer af en met 3:34,17 boekte hij zijn grootste overwinning tot nu toe, voor Manangoi.

Wightman snelt naar een prachtige zege (Bron: YouTube)

'IS-leider Al-Baghdadi nu misschien écht gedood'

De leider van de zogenaamde Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, is nu toch écht gedood...misschien. In de afgelopen jaren werd de dood van de kalief al regelmatig gemeld, maar telkens bleek hij toch nog in leven. 

Vorige week kwam Syrische staatsmedia met het nieuws dat de opperterrorist bij luchtaanvallen op de 'hoofdstad' van IS, Raqqa, om het leven was gekomen. Dat kon niet bevestigd worden, maar ook het Russische ministerie van Defensie heeft nu gemeld dat ze serieuze aanwijzingen hebben dat Al-Baghdadi van de aardbodem gebombardeerd is.

Russische vliegtuigen, Su-34's en Su-35's, voerden op 28 mei een bombardement op Raqqa uit, volgens een statement van het Russische ministerie. Het doel was een ontmoeting tussen verschillende hooggeplaatste IS-lieden, waaronder al-Baghdadi. "Volgens informatie die via verschillende kanalen gechecked wordt, was Abu Bakr Al-Baghdadi, die bij het bombardement is gedood, aanwezig bij die ontmoeting", aldus de Russen.

Kifid: premie mag omhoog bij verlenging

De premie van een schadeverzekering mag altijd verhoogd worden bij een stilzwijgende verlenging. De beroepscommissie van klachteninstituut Kifid bepaalde dat. In september had Kifid nog bepaald dat bij stilzwijgende verlenging de premie alleen beperkt omhoog mag, maar daar was verzekeraar Achmea tegen in beroep gegaan. Die vond dat de beperking principieel onjuist was.

De beroepscommissie bepaalde nu dat de rechten van consumenten al voldoende gewaarborgd zijn. Na het eerste jaar mag de consument namelijk te allen tijde zijn verzekering opzeggen met een opzegtermijn van een maand. Bovendien moet de verzekeraar als hij de premie of de voorwaarden aanpast zijn klanten daarover informeren. Bij een wijziging van de premie of voorwaarden mag een consument ook per direct zijn verzekering opzeggen.

Kifid: premie mag omhoog bij verlenging
Kifid: premie mag omhoog bij verlenging (Foto: ANP)

Hogenkamp verliest: "Hersenkanker voor je hele familie!"

Tennisster Richel Hogenkamp is in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Rosmalen uitgeschakeld. Dat gebeurt wel eens, en aangezien ze de nummer 33 van de wereld tot drie sets dwong kon ze er allerminst ontevreden over zijn. Sterker nog, op de wereldranglijst maakt ze mogelijk zelfs een sprongetje van de 100e naar de 99e plek.

Toch kan niet iedereen inzien dat een verloren wedstrijd op een WTA-toernooi niet veel meer is dan een verloren wedstrijd op een WTA-toernooi. Zo wordt veel geld ingezet op tennis en daarbij zijn er altijd weer mensen die het niet tot hun botte kop doorgedrongen krijgen dat ze dat toch echt op eigen verantwoordelijkheid doen. Verliezen ze? Dan is het niet hun eigen schuld, maar dan moet de tennisser het ontgelden.

Ene 'fotsisbatma' was een beetje boos en stuurde Hogenkamp een berichtje om even te melden dat hij toch niet heel gelukkig was met haar verliespartij. "Ik hoop dat je hele familie sterft aan hersenkanker en ik hoop dat iemand jou vermoordt met twee kogels!", zo is het gefrustreerde mannetje redelijk specifiek over de gewenste doodsoorzaak.

"Door jou ben ik 1500 dollar verloren, fucking bitch! Je had alles in handen, fucking machine van onnodige fouten! Als ik je ooit tegenkom breek ik beide benen, fucking lelijke 'shit'", zegt de ongetwijfeld vet stoere jongen. "Je bent de lelijkste persoon die ik ooit gezien heb! Fucking lelijke dikke zeug!", zo sluit hij af. 

Hogenkamp gooide het bericht op Twitter, met de tekst 'Bedankt voor de liefde'. Volgens haar is het zeker niet de eerste keer dat ze dergelijke berichten ontvangt, maar wel 'een van de meer serieuze bedreigingen', wat haar ertoe bewoog om het maar online te gooien. Ze zegt het ook aan te kaarten bij vrouwentennisbond WTA, maar aangezien dergelijke bedreigingen vaak anoniem geuit worden, kan men er doorgaans niet veel aan doen. 

Verspringster verliest pruik tijdens sprong

De Bislett Games, de Diamond League-wedstrijd in Oslo, kende donderdagavond een opmerkelijk moment. De Nigeriaanse atlete Blessing Okagbare is al geruime tijd een wereldtopper op de 100 en 200 meter, maar ook in het verspringen. 

Op dat onderdeel deed ze in Oslo mee, maar bij haar eerste poging van de avond ging het niet helemaal goed. Bij de landing viel de pruik van Okagbare af, wat bij het publiek tot de nodige hilariteit leidde. De pruik is vermoedelijk als onderdeel van haar lichaam gezien en dus werd de afstand waarop de pruik landde gemeten.

Met een dikke zes meter was dat niet verkeerd, maar Okagbare kwam er niet mee in de buurt van de winst. Zonder haar pruik te verliezen sprong ze ook nog naar 6,48 meter, goed voor de zevende plaats. 

Donnarumma weigert te verlengen bij Milan

AC Milan is er niet in geslaagd om het contract van Gianluigi Donnarumma te verlengen. De doelman heeft een nieuw contract geweigerd.

De verwachting was dat donderdag het nieuws naar buiten zou komen dat Donnarumma zijn contract zou verlengen bij AC Milan. Diverse media schreven woensdag over een nieuw contract, dat Donnarumma tot 2022 aan de club zou binden. De doelman heeft een contractaanbieding echter naast zich neergelegd.

AC Milan maakte donderdag tijdens een persconferentie bekend dat Donnarumma heeft geweigerd zijn contract te verlengen. De keeper wil volgend seizoen vertrekken bij de club uit Italië.

"Mino Raiola heeft verteld dat Donnarumma zijn contract niet wil verlengen. Zijn besluit staat vast", vertelde Marco Fassone, algemeen directeur van de club, tijdens een persconferentie. "We hebben een mooi aanbod gedaan. Het was een belangrijk aanbod."

"Het aanbod was nog beter dan diverse media schreven. Donnarumma heeft de aanbieding overwogen, maar hij besloot het niet te accepteren. Hij zal in juni van 2018 vertrekken bij AC Milan", aldus Fassone.

Volleybaltrainer verdacht van filmen meisjes

Een 27-jarige volleybaltrainer uit Berlicum is eind mei aangehouden omdat hij ervan wordt verdacht dat hij stiekem naaktopnames heeft gemaakt van jonge speelsters. Vermoedelijk heeft hij een nog onbekend aantal meisjes gefilmd bijvoorbeeld tijdens het douchen, bevestigde persofficier Janine Kramer vrijdagochtend naar aanleiding van een bericht in het Eindhovens Dagblad.

Drie meisjes (14 en 15 jaar) hebben tot dusver aangifte gedaan maar de exacte omvang van de zaak is nog onduidelijk. De politie doet nog onderzoek naar beeldmateriaal dat in beslag is genomen bij de verdachte.

De Nederlandse volleybalbond Nevobo bevestigt dat de man onder andere training gaf bij de Nederlandse Beachvolleybal School (NBS) in Eindhoven.

Tegen de wens van de aanklager is de man donderdag vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie overweegt hoger beroep tegen die beslissing.

Volleybaltrainer verdacht van filmen meisjes
Volleybaltrainer verdacht van filmen meisjes (Foto: ANP)

Moeder OG3NE staakt behandeling

Isolde Vol, de moeder van de zussen die OG3NE vormen, heeft besloten haar behandeling te staken. Dat heeft de manager van Amy, Lisa en Shelley laten weten aan De Telegraaf.

Isolde, de inspiratiebron voor het nummer Lights And Shadows waarmee OG3NE Nederland dit jaar vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival, heeft een zeldzame vorm van botkanker. Vlak voordat ze haar dochters verraste in Kiev, werd in Isoldes nek een bult ontdekt.

"Nadat Isolde teruggekomen is uit Kiev, is ze een behandelingstraject ingegaan tegen die nieuwe tumor in haar hals", liet manager Benno de Leeuw weten. "Ze is bestraald in de hoop dat er wat verbetering zou komen. Die kwam er helaas niet, en daarop heeft zij moeten besluiten de behandeling te stoppen."

Verdere behandeling is volgens de manager "geen optie meer" voor Isolde. "Er is niets meer over te zeggen dan dit. Het is afwachten voor iedereen." De Leeuw vindt het knap hoe Amy, Lisa en Shelley omgaan met de ziekte van hun moeder. "Hun band met de ouders is heel hecht en binnen het gezin wordt er veel gepraat, ze helpen elkaar."

Moeder OG3NE staakt behandeling
Moeder OG3NE staakt behandeling (Foto: BuzzE)

Australiërs mogen illegale wapens inleveren

Inwoners van Australië krijgen binnenkort drie maanden de tijd om hun illegale wapens in te leveren zonder dat daar sancties op volgen. Dat heeft de regering besloten in een poging om het aantal illegale vuurwapens terug te dringen. Enkele hiervan zijn in de afgelopen jaren gebruikt bij door IS-geïnspireerde aanslagen.

"We leven in een tijd waarin onze nationale veiligheid is afgebrokkeld. Helaas hebben we moeten vaststellen dat bij terroristische aanslagen in Australië illegale wapens zijn gebruikt", zei minister van Justitie Michael Keenan. Hij kondigde aan dat inwoners vanaf 1 juli hun wapens kunnen inleveren zonder dat ze daarvoor worden vervolgd.

Australië heeft alle semi-automatische wapens verboden en heeft zeer strenge regels voor wapenbezit. Een rapport in 2016 meldde echter dat er naar schatting 260.000 illegale wapens in omloop zijn.

Australiërs mogen illegale wapens inleveren
Australiërs mogen illegale wapens inleveren (Foto: ANP)

Rutte bezoekt aardbevingsgebied Groningen

Premier Mark Rutte brengt vrijdagmiddag een werkbezoek aan Groningen om met bewoners, bestuurders en instanties te spreken over de gevolgen van de gaswinning. In Loppersum ontmoet hij gedupeerden van aardbevingen en bezoekt hij een tijdelijke school.

In Appingedam gaat Rutte naar een zogenoemd versterkingspunt van de Nationaal Cöordinator Groningen. Daar kunnen bewoners terecht met bijvoorbeeld vragen over inspecties en versterking van woningen.

Verder neemt de premier uit handen van initiatiefnemer en cabaretier Freek de Jonge de petitie 'Laat Groningen niet zakken' in ontvangst. Rutte rondt zijn bezoek af met een buffet waaraan gedupeerde bewoners, maatschappelijke organisaties en bestuurders, onder wie commissaris van de Koning René Paas, deelnemen.

Rutte bezocht twee jaar geleden ook al gedupeerden in Groningen. Tijdens de verkiezingscampagne werd hij uitgejouwd door boze Groningers bij een televisieoptreden.

Vrijdagochtend is Rutte in Parijs eerst te gast bij de Franse president Emmanuel Macron.

Rutte bezoekt aardbevingsgebied Groningen
Rutte bezoekt aardbevingsgebied Groningen (Foto: ANP)

Meldpunt voor Marokkaanse Nederlanders

Marokkaanse Nederlanders die zich zorgen maken over hun vrijheid of veiligheid kunnen terecht bij het Rif Alert-meldpunt. Veel mensen die in Nederland demonstreren tegen de schending van mensenrechten in de Noord-Marokkaanse regio Rif, worden volgens de actiegroep Rif Alert! bedreigd en geïntimideerd. Ze maken zich ook zorgen over hun situatie als ze in Marokko of ergens anders verblijven.

Het meldpunt is een initiatief van Marokkaanse Nederlanders die zich betrokken voelen bij en zich zorgen maken over de mensenrechtensituatie in de Rif en solidair zijn met de protestbeweging Hirak.

Bezorgde Marokkaanse Nederlanders kunnen bij het meldpunt terecht voor het melden van signalen en gevallen van de bemoeienis van de Marokkaanse overheid. Dit kan ook anoniem. In overleg met de melder wordt gekeken welke stappen nodig zijn. De melding kan via mail of de website. Er wordt nog gekeken naar het openen van een telefoonlijn.

Meldpunt voor Marokkaanse Nederlanders
Meldpunt voor Marokkaanse Nederlanders (Foto: ANP)

Allereerste Vaderdag voor 78.000 Nederlanders

Zondag is het Vaderdag en zo'n 78.000 mannen kunnen die dag voor het eerst in het zonnetje worden gezet met bijvoorbeeld ontbijt op bed. Zij kregen het afgelopen jaar hun eerste kind en gemiddeld waren ze toen 32,6 jaar, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek uitgezocht.

Nederland telt volgens het CBS 4,1 miljoen vaders op een totaal van 6,7 miljoen volwassen mannen.

Mannen beginnen gemiddeld later aan kinderen dan vrouwen. Het verschil is dan ook het grootst in de leeftijdsgroep tot 25 jaar: drieënhalf keer zoveel moeders als vaders. In de categorie 25 tot 35 jaar zijn er anderhalf keer zoveel moeders.

Moeders zijn als ze hun eerste kind krijgen gemiddeld drie jaar jonger dan vaders. Het CBS plaatst nog wel een kanttekening bij de cijfers: van ongeveer 5 procent van de kinderen is in het geboortejaar niet bekend wie de vader is. Het instituut telt alleen 'juridische vaders'.

Allereerste Vaderdag voor 78.000 Nederlanders
Allereerste Vaderdag voor 78.000 Nederlanders (Foto: ANP)

Koeman haalt Pickford naar Everton voor 28,6 miljoen euro

Everton-manager Ronald Koeman is erin geslaagd om Jordan Pickford voor een bedrag van 28,6 miljoen euro op te pikken bij degradant Sunderland.

Het bedrag zou nog kunnen oplopen naar 34 miljoen euro wanneer bepaalde bonussen worden meegerekend. De 23-jarige keeper heeft een contract getekend voor vijf jaar bij The Toffees, wat hem tot medio 2022 bij Everton houdt.

Het succes betekent dat Everton Arsenal versloeg in de strijd om Pickford. De doelman maakte vooral in een onderling duel met Arsenal indruk bij Sunderland. In gesprek met de clubwebsite van Everton, laat Pickford zich lyrisch uit over zijn keus voor Goodison Park.

"Het laatste seizoen was mijn eerste in de Premier League, en Everton biedt mij de mogelijkheid om op dit niveau actief te blijven. Het is de volgende stap in mijn loopbaan, en ik wil iedereen bij Everton laten zien wat ik kan", vertelt Pickford.

Ook Koeman stopte zijn blijdschap niet onder stoelen of banken. "Ik ben erg blij dat deze transfer is rondgekomen. Jordan is erg getalenteerd en een jonge professional, die hongerig is naar successen", aldus de oud-Feyenoord-trainer.

FOK! Wat een weer: Zonnig

In juni weinig regen,
voorspelt een grote zegen.

Goedemorgen! Als jullie graag een lange termijnverwachting willen lezen, dan kun je die  hier vinden. 

De vooruitzichten van vandaag: aan de kust veel zon, landinwaarts krijgen we al rap te maken met stapelbewolking. Het noorden van het land maakt kans op een bui. Het word vandaag niet spectaculair warm: 17 graden op de Wadden tot 21 graden in het zuidoosten. De wind komt uit het west- tot noordwesten en is vrij matig van kracht in het binnenland, aan de kust kan het wat steviger waaien, aldus het KNMI. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:19
Zon onder: 22:01
Zonkracht: 7/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1815 Napoleon trekt met zijn troepen de Franse noordgrens over, België in. Hij verslaat de Pruisische aanvoerder Blücher in de slag bij Ligny. Zie ook: Slag bij WaterlooWellington houdt in de Slag bij Quatre-Bras Franse troepen onder maarschalk Michel Ney tegen.
1904 Op deze dag speelt het boek Ulysses van James Joyce zich af.
1963 Lancering van de Vostok 6 met aan boord Valentina Teresjkova voor een gezamenlijke vlucht met Vostok 5. Teresjkova wordt daarmee de eerste vrouw in de ruimte.
1998 Na 134 jaar komt het laatste deel van het Woordenboek der Nederlandsche Taal gereed.
2016 Jo Cox (41), Brits parlementslid wordt op straat doodgeschoten.

qltel maakte op een liefdesbrug deze 'kut'foto (Foto: qltel)
qltel maakte op een liefdesbrug deze 'kut'foto (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Gewonde bij grote brand in pizzeria Nuland

In een pizzeria in het Brabantse Nuland heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een grote uitslaande brand gewoed. De brandweer is met veel manschappen en materiaal uitgerukt om het vuur te bestrijden en kon kort voor 05.00 uur het sein brand meester geven.

Ambulancemedewerkers hebben één persoon behandeld voor brandwonden. "Er was aanvankelijk het vermoeden dat er nog meer personen in het pand waren, maar we gaan er nu van uit dat dat niet het geval is", laat de brandweer weten.

De brand brak tussen 03.00 en 04.00 uur 's nachts uit op de benedenverdieping in een pizzeria aan het Prins Bernardplein door nog onbekende oorzaak. De brand sloeg vervolgens over naar appartementen boven het restaurant en naar de ernaast gelegen bloemenwinkel.

Op het traject tussen Den Bosch en Oss is momenteel geen treinverkeer mogelijk in verband met de inzet van hulpdiensten. De brandweer is uitgerukt met groot watertransport, waarbij een brandslang over het spoor ligt. De NS laat weten dat de stremming tot 07.00 uur vrijdagochtend zal duren.

Trump: strengere regels voor reizen naar Cuba

President Trump kondigt vrijdag nieuwe reisrestricties aan voor Amerikanen die naar Cuba gaan. Daarnaast zal hij tijdens een speech in Little Havana in Miami een strenger economisch beleid voorstellen, dat het verbiedt om handel te drijven met de GAESA, de handelstak van het Cubaanse leger. Dat heeft veel belangen in hotels en restaurants.

Volgens medewerkers van het Witte Huis draait Trump daarmee een groot deel van de versoepelingen in het embargo door zijn voorganger Barack Obama terug. Obama had in 2014 de diplomatieke banden met het communistische eiland enigszins hersteld.

Ondanks de restricties zullen Amerikaanse vluchten en cruiseschepen het eiland mogen blijven aandoen. De regels voor Amerikaanse toeristen om Cuba te bezoeker zullen strenger worden gehandhaafd, maar het is voor Amerikanen nog steeds geoorloofd om voor persoonlijk gebruik populaire goederen als rum en sigaren mee te brengen vanuit Cuba.

Trump: strengere regels voor reizen naar Cuba
Trump: strengere regels voor reizen naar Cuba (Foto: ANP)

VNO-NCW: lastenverlichting voor burgers nodig

Er moet snel een nieuwe regering komen en die moet zorgen voor lastenverlichting bij de burgers. Dat zegt werkgeversvoorzitter Hans de Boer vrijdag in De Telegraaf. "Wij hebben behoefte aan een kabinet dat de economie verder laat groeien en gaat investeren." Desnoods moeten VVD, CDA en D66 volgens de voorzitter van VNO-NCW een minderheidskabinet vormen.

Volgens De Boer lopen de loonkosten voor werkgevers hard op en moet de koopkrachtverbetering komen door lastenverlichting en niet door hogere lonen. "De koopkrachtverbetering moet niet van ons, maar van een nieuw kabinet komen. Ik vind dat er een lastenverlichting voor burgers moet komen. Die móet er komen."

Daarom moeten de politici snel een nieuw kabinet vormen. "Ik denk dat de samenleving het niet goed kan begrijpen dat de partijen op het Binnenhof er zo lang over doen om tot een kabinet te komen", vindt De Boer.

VNO-NCW: lastenverlichting voor burgers nodig
VNO-NCW: lastenverlichting voor burgers nodig (Foto: ANP)

Asscher bepleit migratiedeals met Noord-Afrika

Rechts én links moeten hun stokpaardjes in het vluchtelingenbeleid loslaten, vindt PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij onderstreept in de Volkskrant van vrijdag dat de PvdA, anders dan Groen Links, wel bereid is vluchtelingen terug te sturen naar Noord-Afrika.

De PvdA heeft zich als regeringspartij hard gemaakt voor het akkoord met Turkije over het terugsturen van asielzoekers. Die 'Turkijedeal' is, als het aan VVD, CDA en D66 ligt, de blauwdruk voor soortgelijke akkoorden met landen in Noord-Afrika. De drie gedoodverfde coalitiegenoten werden het daarover echter niet eens met GroenLinks, waardoor ze weer op zoek moeten naar een vierde regeringspartner. De PvdA zou daarvoor in aanmerking kunnen komen.

De overtocht van migranten uit Noord-Afrika naar Europa moet niet langer lonen, schrijven Asscher en drie geestverwante deskundigen. Alleen zo kan worden voorkomen dat bootvluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee. Maar dat is ook nodig om het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen in Europa te behouden.

"De tegenstelling tussen iedereen altijd opvangen en grenzen en ogen dicht moet stoppen", stellen de vier sociaaldemocraten. "Vluchtelingen verdienen bescherming en een veilig bestaan en de Nederlandse bevolking mag verwachten dat wij onze samenleving beschermen en zorgen dat nieuwkomers integreren en meedoen in de samenleving."

Prominent partijgenoot Frans Timmermans, tweede man van de Europese Commissie, hield donderdag in dezelfde krant al een vergelijkbaar pleidooi.

Asscher bepleit migratiedeals met Noord-Afrika
Asscher bepleit migratiedeals met Noord-Afrika (Foto: ANP)

Geen treinen Utrecht-Soest door stroomstoring

In verband met een stroomstoring rijden er geen treinen tussen Utrecht Centraal en Soest en tussen Utrecht Centraal en Bilthoven, meldt de NS vrijdagochtend. Het is nog niet bekend hoe lang het gaat duren.

De NS laat weten dat reizigers tussen Utrecht Centraal en Amersfoort via Hilversum kunnen reizen.

Alcoholslot voor dochter David Hasselhoff

De dochter van David Hasselhoff, Hayley Hasselhoff, heeft een alcoholslot op haar auto gekregen. De 24-jarige actrice bekende donderdag aan de rechter onder invloed te hebben gereden. Ook moet ze een boete betalen van 390 dollar, zo weet TMZ.

De dochter van de Baywatch-acteur werd in mei in Los Angeles door agenten bewusteloos achter het stuur van haar Mercedes-Benz aangetroffen. Volgens agenten stonk ze naar drank en ze bleek twee keer zoveel alcohol in haar bloed te hebben dan toegestaan.

De Sharknado-actrice bekende onder invloed te hebben gereden en maakte een deal met justitie. Ze krijgt haar rijbewijs drie jaar voorwaardelijk terug. Het alcoholslot houdt in dat de auto niet gestart kan worden zonder eerst een blaastest te doen. Tenslotte moet Hayley Hasselhoff een 90-daags programma volgen om verantwoord te leren omgaan met alcohol.

'Rekik kan Ligue 1 inruilen voor Bundesliga'

Oud-PSV’er Karim Rekik zou de Ligue 1 mogelijk kunnen gaan inruilen voor de Bundesliga, meldt het Eindhovens Dagblad.

Afgelopen seizoen kwam de Nederlandse verdediger uit voor Olympique Marseille, maar hij speelde daar nauwelijks. Hertha BSC zou de 22-jarige verdediger graag willen overnemen van de Franse topclub.

Bij de formatie uit Berlijn zou Rekik de directe opvolger moeten worden van Amerikaans international John Brooks. Die werd eind mei verkocht aan VfL Wolfsburg.

In 2015 streek Rekik neer in de Franse havenstand, maar hij kon er nooit zijn stempel drukken in het hart van de verdediging. Alleen in zijn eerste seizoen kreeg hij nog geregeld de kans om zich te laten zien.

Na de winterstop kwam de mandekker nog slechts één keer in actie voor Olympique Marseille, waar hij voornamelijk als linksback werd gebruikt.

Oh Oh Rèthymnon (2)

Het appartementencomplex was erg leuk. Het waren appartementen en studio’s die rondom een zwembad, een bar en een groot grasveld lagen. Tegenover het complex was bovendien een enorme Lidl, dus Teutje zou gewone kost kunnen koken die ze thuis ook maakte. Het appartement had namelijk een keukentje. Ze was best even bang geweest dat ze uit eten moesten gaan. In Nederland hadden ze nog nooit Grieks gegeten en ze had geen idee wat voor winkels je in Griekenland had. 

Kobayashi verpulvert ronderecord op Le Mans

De kwalificatie voor de 24 uur van Le Mans heeft veel sensatie opgeleverd. In alle vier klassen gingen de baanrecords aan flarden met als absoluut hoogtepunt het rondje van Toyota-coureur Kamui Kobayashi die 3.14,791 noteerde en daarmee twee seconden sneller was dan Neel Jani twee jaar geleden.

Kobayashi zette zijn tijd neer in de tweede kwalificatie toen de baan net na een rode vlag vrij was gegeven. De Japanner had hierdoor een compleet rondje vrij baan en kon het maximale uit zijn Toyota TS050 Hybrid halen. Samen met zijn teamgenoten Mike Conway en Stéphane Sarrazin zal hij zaterdagmiddag van poleposition mogen starten. Naast hun start de auto van hun teamgenoten Sébastien Buemi, Anthony Davidson en Kazuki Nakajima.

Porsche probeerde Toyota in de kwalficatie wel bij te benen, maar kwam uiteindelijk ruim twee seconden tekort. Bovendien kwam Brendon Hartley in de tweede Porsche in de derde kwalificatie met problemen stil te staan.

Ook in de LMP2 ging het ronderecord eraan. Met 3.25,352 verpulverde Alex Lynn de tijd die Jos Verstappen ooit genoteerd had op Le Mans. Hiermee reed de Brit met de Oreca van G-Drive naar de zevende tijd overall, vlak voor Vitaly Petrov, terwijl Ho-Pin Tung met zijn auto naar de derde tijd in zijn klasse reed. Racing Team Nederland kwam dankzij Rubens Barrichello tot de negentiende tijd in de klasse en de 25e tijd overall.

Bij de GTE's was het zowel in de PRO-klasse als in de AM-klasse meer dan spannend. Darren Turner wist zijn Aston Martin met een 3.50,837 op de poleposition neer te zetten, vlak voor de Ferrari van James Calado, de Aston Martin van Richie Stanaway en de Ferrari van Sam Bird. Vlak hierachter sluiten ook de Fords, Chevrolets en Porsches aan.

In de AM-klasse reed Fernando Rees met de Chevrolet in een tijd van 3.52,843 naar de poletijd. Ook in deze klasse was het meermalen stuivertje wisselen tussen de snelsten, waardoor komende zaterdag om 15.00 uur een van de spannendste edities van de 24 uur van Le Mans ooit van start zal gaan.


Het polerecord van Kamui Kobayashi (Bron: YouTube)

Egypte in dopingproblemen na steroïdengebruik 14-jarigen

De Egyptische gewichthefbond hangt een schorsing van twee tot drie jaar boven het hoofd, wat zou betekenen dat gewichtheffers uit dat land enkele jaren niet mee mogen doen aan internationale wedstrijden.

Wereldgewichthefbond IWF schorst landen waarvan teveel atleten positief testen op doping en in Egypte is het flink raak. Op het Afrikaans jeugd- en juniorenkampioenschap in Caïro werden in december maar liefst zeven Egyptenaren gepakt. Het ging daarbij bepaald niet om ervaren atleten, wat het nog enigszins zorgwekkender maakt: twee 20-jarige winnaars van goud bij de junioren, twee meisjes van 14 jaar jong en twee meisjes plus één jongen van 15 tot 17 jaar.

Ze werden stuk voor stuk betrapt op het gebruik van steroïden, maar volgens de Egyptische gewichthefbond en het nationaal antidopingcomité is het allemaal, uiteraard, één groot complot. Intern onderzoek zou al aan hebben gewezen dat iemand een hekel aan ze had - zoals een boze gewichtheffer, een geïrriteerde coach of iemand die de leiding van de gewichthefbond eruit wilde werken - en daarom met een toetje van het team heeft lopen kloten. Daar werd overigens geen bewijs voor getoond en persbureau Reuters slaagde er evenmin in om die uitleg enigszins geloofwaardig te maken.

Volgens de baas van het antidopingagentschap in Egypte, Osama Ghomein, werden de jonge gewichtheffers in november voor het Afrikaans kampioenschap allemaal nog getest. Daar kwam uiteraard geen enkel positief resultaat uit. "We waren verbaasd dat de IWF ook nog mensen naar ons toe stuurde om dopingcontroles uit te voeren. Wij hadden de sporters al getest en ze waren negatief, hoe konden ze een paar weken later dan ineens positief zijn?"

Omdat het om vooral minderjarigen gaat wil de IWF niet teveel details kwijt over de zaak en men heeft dan ook nog niet bekendgemaakt wanneer een uitspraak volgt over een eventuele schorsing van Egypte. Mahmoud Mahjoub, de baas van de Egyptische gewichthefbond, werd vorige maand overigens nog gekozen tot lid van het uitvoerend comité van de IWF.

Wisselend succes beachvolleyballers in Den Haag

Het World Tour-toernooi in Den Haag heeft voor de Nederlandse beachvolleyballers wisselende successen opgeleverd.

Bij de mannen werden donderdag de eerste groepswedstrijden gespeeld. Voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen leverde dat een 2-0 zege op tegen het Turkse duo Giginoglu/Urlu.

De tieners Ruben Penninga en Mees Blom stonden in hun eerste grote wedstrijd gelijk tegenover het Letse topduo Smedins/Samoilovs en dat was zoals verwacht mocht worden flink lastig: 13-21, 12-21. 

Christiaan Varenhorst en Maarten van Garderen kregen het Braziliaanse duo Alvaro Filho/Saymon tegenover zich. De Nederlanders konden goed bijblijven in set één, maar moesten vervolgens toch buigen: 23-21, 21-14.

De dames speelden donderdag twee wedstrijden, met vrijdag nog één groepsduel te gaan. Madelein Meppelink en Sanne Keizer gingen eerst onderuit tegen het Duitse topduo Ludwig/Walkenhorst, maar wonnen vervolgens van een ander Duits duo: Glenzke/Grossner.

Marleen van Iersel en Manon Flier begonnen met een nederlaag tegen Sweat/Summer uit de VS, waarna het Australische duo Bell/Laird eraan moest geloven. 

Het laatste Nederlandse duo, Jolien Sinnema en de jonge Joy Stubbe, begon met een duidelijke zege op het Poolse duo Kolosinska/Gruszczynska, maar Betschart/Hüberli waren vervolgens te sterk. 

Het komt er wel op neer dat alle zes Nederlandse teams nog kans hebben om de knock-outfase te bereiken op het Scheveningse strand.

Schoonspringster Jansen grijpt net naast EK-medaille

Schoonspringster Inge Jansen heeft op het Europees kampioenschap in Kiev net naast de medailles gegrepen. De Nederlandse had zich als tweede geplaatst voor de finale op de driemeterplank, maar eindigde daarin als vierde.

Het goud was voor thuisfavoriete Hanna Pysmenska, maar achter haar was de strijd om de overige medailles spannend. Michelle Heimberg pakte namens Zwitserland uiteindelijk het zilver, de Oekraïnse Anastasia Nedobiiga troefde Jansen met 0,1 punt af. 

Daphne Wils ging als vierde de finale in, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de zevende plaats. 

Bokskampioen Wilder opgepakt met wiet

Bokser Deontay Wilder is opgepakt vanwege het bezit van wiet. De Amerikaanse WBC-wereldkampioen in het zwaargewicht werd in Tuscaloosa aangehouden vanwege een probleem met zijn auto.

Agenten roken een verdachte lucht en onderzochten de Cadillac Escalade, waarbij ze een kleine hoeveelheid wiet in het handschoenenkastje vonden. Wilder werd opgepakt, maar na het betalen van duizend dollar borg mocht hij er weer vandoor.

Volgens advocaat Paul Patterson was de wiet, uiteraard, niet van Wilder. Een vriend zou zijn auto gebruikt hebben terwijl hij zelf weg was. "Deontay was met een Rolls Royce op pad en nu hij weer thuis was koos hij de Escalade uit zijn uitgebreide wagenpark om wat zaken te regelen."

Wanneer Wilder's volgende gevecht gepland staat is nog niet bekend. Boksfans hopen dat hij binnen afzienbare tijd tegen Anthony Joshua, wereldkampioen in de andere grote bonden, gaat vechten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.