FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 13 mei 2017

Noord-Korea lanceert ballistische raket

Volgens Zuid-Koreaanse media heeft buurland Noord-Korea in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) een raketproef gedaan met een middellange- of langeafstandsraket. De raket zou zijn afgevuurd vanuit de Noord-Koreaanse provincie Pyongan vlak voor zonsopgang, melden militaire bronnen aan het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Of de test geslaagd is en waar de raket is neergekomen, is nog niet bekend. Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben nog niet gereageerd op de proef. Het is al zeker de tiende raketlancering van Noord-Korea sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump vorig jaar. Vrijwel alle raketproeven mislukten tot nu toe.

Noord-Korea lanceert ballistische raket
Noord-Korea lanceert ballistische raket (Foto: ANP)

Deutsche Bahn ook slachtoffer van ransomware

Ook de Duitse spoorwegvervoerder Deutsche Bahn is vrijdag het slachtoffer geworden van de wereldwijde aanval met ransomware. De treindienst werd niet verstoord, maar verschillende elektronische bestemmingsborden op de stations werden beïnvloed.

Reizigers plaatsten op social media foto's van de borden met rode schermen, waar de boodschap op staat dat de toegang wordt hersteld nadat losgeld is betaald. Deutsche Bahn werkt aan een oplossing.

Paus: ik zal eerlijk zijn tegen Trump

Paus Franciscus heeft zaterdag gezegd dat hij "eerlijk en oprecht" zal spreken met de Amerikaanse president Donald Trump tijdens de geplande ontmoeting tussen de twee over elf dagen.

De Paus en Trump staan lijnrecht tegenover elkaar over onderwerpen als immigratie en klimaatverandering. "Maar ik zal de president met open vizier tegemoet treden en luisteren naar wat hij te zeggen heeft. De deur staat wat mij betreft open", aldus de kerkvorst in het vliegtuig op weg naar huis vanuit Portugal.

Franciscus: "Ondanks de meningsverschillen hebben we allebei onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan de wereldvrede."

De paus uitte sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar meermalen scherpe kritiek op Trump. Zo noemde hij Trumps plan voor de muur langs de grens met Mexico "een onchristelijk idee".

Paus: ik zal eerlijk zijn tegen Trump
Paus: ik zal eerlijk zijn tegen Trump (Foto: ANP)

Duitsland onder 17 schakelt Oranje uit op EK na late treffer

Het Nederlands elftal onder 17 jaar is op het Europees kampioenschap in Kroatië in de kwartfinales uitgeschakeld. Duitsland bleek voor een plek bij de laatste vier met 2-1 te sterk. De laatste treffer viel, zoals het Duiters betaamt, in de absolute slotfase van de wedstrijd. 

De eerste kans voor Oranje was direct een dubbele. Eerst kwam Zakaria Aboukhlal na een minuutje of tien spelen net te laat bij de eerste paal om een voorzet van Juan Familio-Castillo tot doelpunt te promoveren. Het Duitse antwoord liet niet lang op zich wachten, maar met een uiterste krachtsinspanning wist Mitchel Bakker een tegentreffer via een uitstekende sliding te voorkomen. 

Hoewel Oranje onder 17 voor de pauze sterker was dan Duitsland, leken beide teams met een 0-0 tussenstand te moeten gaan rusten. Echter Aboukhlal besliste anders. Na een snelle en goede aanval slingerde Familio-Castillo de bal voor de goal van Luca Plogmann langs, waar Aboukhlal de bal al glijdend verlengde richting de verre hoek; 0-1. Dit bleek ook de ruststand. 

In de tweede helft Duitsland knokte zich meer en meer in de wedstrijd en zag dat beloond worden met de gelijkmaker. Een voorzet vanaf links leek simpel weggewerkt te kunnen worden door Bakker, maar de centrale verdediger schoof de bal zomaar in de voeten van Elias Abouchabaka, die dat genadeloos afstrafte. Het werd 1-1. 

Een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd ging het alsnog mis voor Oranje. Een vrije trap vanaf de zijkant leek in eerste instantie weggewerkt te worden door de defensie van Oranje, maar de bal bleef hangen. De bal kwam voor de voeten van Jan-Fiete Arp en schoot raak. Het bleef bij 2-1 voor Duitsland. 

Door deze nederlaag kan Oranje het WK onder 17, later dit jaar in India, vergeten. Voor Duitsland wacht nu Spanje in de halve finale. De andere halve finale gaat tussen Turkije en Engeland. 

Safety car helpt Leclerc naar nieuwe zege in Formule 2, De Vries heeft pech

Charles Leclerc heeft zaterdag de hoofdrace van de Formule 2 in Barcelona gewonnen. De 19-jarige Monegask was weliswaar erg sterk, hij had ook het nodige geluk met de safety car.

Leclerc vertrok vanaf poleposition en hield de leiding vast, waarmee hij gelijk liet zien dat het met het tempo wel goed zat. Hij kreeg Luca Ghiotto en Alexander Albon achter zich aan, terwijl Nyck de Vries - die Albon bij de start voorbij zag komen - zich op plek vier nestelde. De Nederlander reed wel op de harde band om zo langer door te kunnen rijden, dus dat hij in de openingsfase wat moeite kende was niet vreemd.

Leclerc en Ghiotto doken al snel naar binnen om hun zachte banden om te ruilen voor een hard setje en dat bleek een gouden zet. Sergio Canamasas viel niet veel later stil en dat zorgde voor een safetycarsituatie. De Vries reed op dat moment op plek drie, hij was immers nog niet naar binnen geweest, maar zijn voorsprong verdween uiteraard volledig. 

Albon en Oliver Rowland namen de leiding bij de herstart, voor De Vries. Zo'n tien ronden voor het einde kwamen de leiders naar binnen en daardoor kon Leclerc de macht weer in handen nemen. Ghiotto ging mee en veroverde de tweede plek, Rowland kon zich op de zachte banden nog wel opwerken naar plek drie. De Vries kwam in het achterveld de baan weer op en bleef uiteindelijk steken op de elfde plaats. 

Buemi wint ePrix Monaco, Frijns valt stil in slotronde

Coureur Sebastien Buemi heeft zaterdag de ePrix van Monaco op zijn naam geschreven. De Zwitser was in de vijfde race van het Formule E-seizoen de sterkste en reed de hele race op kop.

Kampioenschapsleider Buemi en Lucas di Grassi begonnen vanaf de eerste startrij en zouden bijna de hele race relatief dicht bij elkaar in de buurt blijven. Buemi ging flink tekeer in de straten van Monaco, waar gereden werd op een iets ander parcours dan in de Formule 1: na start/finish gingen de coureurs niet richting het casino, maar maakten ze een scherpe bocht naar rechts. Een recht stuk bracht ze dan naar de chicane die op de bekende versie van het circuit na de tunnel komt, om vervolgens weer naar start/finish te rijden via de gebruikelijke weg.

Buemi vertrok vanaf pole en bouwde al snel een stevige voorsprong op, waarbij alleen Di Grassi enigszins kon volgen. De Braziliaan had weinig moeite om zijn tweede plek vast te houden, terwijl achter hem flink gevochten werd door onder meer Nelson Piquet Jr, Nick Heidfeld, Jean-Eric Vergne, Maro Engel en Felix Rosenqvist.

Een incident tussen Piquet en Vergne gooide de race even voor de helft overhoop. De Fransman probeerde zijn Braziliaanse concurrent buitenom in te halen, maar ging er veel te agressief in en eindigde, zoals elke kijker kon voorspellen, in de muur. Zodra de safety car in de baan kwam dook iedereen naar binnen voor de autowissel, iets eerder dan gepland. Zo moest er wat energie gespaard worden, maar met name in de slotfase konden de heren volgas racen. 

Dit zag werkelijk iedereen aankomen...(Bron: YouTube)

Di Grassi kwam alsmaar dichter in de buurt van Buemi en kon hem in de slotronde zelfs aanvallen, maar een ultieme poging in Rascasse mocht niet baten. Buemi won, voor Di Grassi en Heidfeld. Robin Frijns had zich netjes opgewerkt naar een achtste plek - onder meer door het wegvallen van Sam Bird en Vergne - maar kwam in de allerlaatste ronde tot stilstand doordat zijn batterij leeg was.

Landmachtdagen trekken 150.000 bezoekers

Zo'n 150.000 mensen hebben deze week op verschillende locaties in het land de zogenoemde Landmachtdagen bezocht. Dat maakte het ministerie van Defensie zaterdag op de afsluitende dag bekend.

Op twaalf locaties verspreid over het land kon het publiek deze zaterdag via gesprekken, demonstraties en activiteiten kennis maken met de Landmacht anno 2017. De afgelopen week gingen militairen al langs bij ruim 1500 klassen van groep zeven en acht in het basisonderwijs. Bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg was er vrijdag een ontvangst voor bijna 2500 scholieren uit het voortgezet en middelbaar onderwijs.

Oorspronkelijk zouden militairen zaterdag in elf plaatsen in het land laten zien wat ze kunnen en doen. Maar de spullen in Soesterberg bleven ook zaterdag, zodat de museumbezoekers eveneens het huidige arsenaal konden zien.

Veiligheidsdag
Onder de 150.000 belangstellenden waren tevens de 50.000 bezoekers van de Landelijke Veiligheidsdag zaterdag in Almere. Daar presenteerden zich tal van hulpdiensten.

De landmacht-evenementen waren zaterdag behalve in Almere en Soesterberg ook in Eindhoven, Enschede, Groningen, Havelte, Heerenveen, Heerhugowaard, Rotterdam, Utrecht, Weert en Zutphen.

Landmachtdagen trekken 150.000 bezoekers
Landmachtdagen trekken 150.000 bezoekers (Foto: ANP)

Van der Sar: "Overwintering Ajax moet standaard worden"

Het succes van Ajax in de Europa League smaakt naar meer. Edwin van der Sar hoopt dat de club zich ook de komende jaren laat zien.

De laatste seizoenen kwam Ajax meestal niet verder dan de tweede ronde of de laatste zestien, maar nu staan de Amsterdammers in de grote finale. Van der Sar vindt dat zijn club met meer regelmaat serieus moet meedoen in Europa. Zaterdag is het overigens precies 25 jaar geleden dat Ajax de UEFA Cup veroverde.

"Vergelijk het met het stoppen van een penalty. Soms duurt het even voordat je er een tegenhoudt, maar op een gegeven moment pak je er een, en dan weet je dat je het kan", zegt Van der Sar in gesprek met de NOS. "Het moet een standaard worden dat Ajax overwintert en verder komt dan de laatste 32 of laatste 16."

Ajax overleefde in 2005/06 voor het laatst de groepsfase van de Champions League. Dit seizoen werd het team van Peter Bosz in de voorronde uitgeschakeld door FK Rostov. Vervolgens rekende Ajax op weg naar de Europa League-finale af met Panathinaikos, Celta de Vigo, Standard Luik (alledrie in de poulefase), Legia Warschau, FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon.

Aantal bezoekers veiligheidsdag verdubbeld

De Landelijke Veiligheidsdag die zaterdag in Almere is gehouden, heeft zo'n 50.000 bezoekers getrokken. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de eerste editie van drie jaar geleden. Die trok toen 25.000 bezoekers. Vorig jaar kwamen er al 45.000 mensen op af.

Politie, brandweer, Defensie, GGD, de Reddingsbrigade, Veilig Verkeer Nederland, SRCN Reddingshonden en andere hulpdiensten lieten op de vierde editie van de veiligheidsdag zien hoe ze handelen bij incidenten en hoe ze samenwerken.

De dag is ook een bedankje voor de hulpverleners die altijd klaar staan en het is de bedoeling dat bezoekers zich bewust worden van hun eigen veiligheid, aldus een woordvoerder van de organisatie. Een opvallend thema dit jaar was de beveiliging op de Nederlandse snelwegen. Zo had Rijkswaterstaat bij 20 graden Celsius sneeuwschuivers neergezet waar kinderen in konden.

Burgemeester Franc Weerwind van de gemeente Almere en Stef Blok, demissionair minister van Veiligheid en Justitie, hadden het evenement in Almere geopend.

Aantal bezoekers veiligheidsdag verdubbeld
Aantal bezoekers veiligheidsdag verdubbeld (Foto: ANP)

Tunesiër uitgezet om aanslag kerstmarkt

De Italiaanse autoriteiten hebben een Tunesiër uitgezet die ervan verdacht wordt banden te hebben met de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn in december 2016. Dat zei het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag.

De 36-jarige man verbleef in het Siciliaanse Catania, waar ook zijn landgenoot Anis Amri vastzat voordat hij vorig jaar naar Duitsland trok om daar, in naam van Islamitische Staat, met een vrachtwagen in te rijden op een kerstmarkt in Berlijn. Twaalf mensen lieten daarbij het leven. Amri werd op 23 december door de politie doodgeschoten in Milaan.

De man die nu wordt uitgewezen had Amri een telefoon bezorgd en bleef met hem in contact na zijn vertrek naar Duitsland, verduidelijkt het ministerie. Door zijn toestel af te luisteren, kon hij uiteindelijk worden gepakt.

Volgens Italiaanse media zou het gaan om Sayed Yacoubi, die werkzaam was op een boerderij in Sicilië. Hij werd begin mei in de kraag gevat door de politie in Turijn, van waaruit hij illegaal naar Frankrijk wilde vertrekken. In afwachting van zijn uitwijzing verbleef de Tunesiër in een gesloten centrum.

Tunesiër uitgezet om aanslag kerstmarkt
Tunesiër uitgezet om aanslag kerstmarkt (Foto: ANP)

'Voetbalverordening' op Amsterdamse pleinen

De gemeente Amsterdam treft maatregelen om zondag ongeregeldheden op de pleinen in de binnenstad te voorkomen. Ajax heeft een kleine kans om kampioen te worden en de gemeente verwacht daarom dat er veel voetbalsupporters op de been zijn. De zogeheten 'voetbalverordening' gaat gelden op het Rembrandtplein, het Thorbeckeplein en het Leidseplein.

De verordening houdt in dat fans niet mogen klimmen in of op straatmeubilair, zoals lantaarnpalen. Ook is het verboden kleding te dragen die het gezicht bedekt, mag het cameratoezicht niet worden gehinderd en mogen de supporters geen spullen bij zich hebben waarmee ze de orde kunnen verstoren. Dat betekent dat blikjes en flessen uit den boze zijn en ook vuurwerk niet is toegestaan.

De verordening geldt zondag van 12.00 uur 's middags tot middernacht.

'Voetbalverordening' op Amsterdamse pleinen
'Voetbalverordening' op Amsterdamse pleinen (Foto: ANP)

Muitende soldaten bezetten stad Ivoorkust

Muitende soldaten in Ivoorkust hebben de toegang tot Bouake, de tweede stad van het land, afgesloten. Twee personen die op een motor langs een wegblokkade probeerden te komen, zijn neergeschoten.

De soldaten hebben een conflict met de overheid over hun salarissen. Een beloofde bonus is nog altijd niet geheel betaald. Die bonus werd toegezegd omdat de soldaten een eerdere opstand in januari beëindigden. De 8400 muitende militairen kregen al 5 miljoen frank(7000 euro), maar eisen nog eens 7 miljoen frank (10.600 euro) per persoon.

Ook in andere plaatsen in Ivoorkust is het onrustig.

Muitende soldaten bezetten stad Ivoorkust
Muitende soldaten bezetten stad Ivoorkust (Foto: ANP)

Zaandam gaat preventief fouilleren

De gemeente Zaanstad heeft besloten in de nacht van zaterdag op zondag preventief te gaan fouilleren in het centrum van Zaandam. Directe aanleiding is de steekpartij op 29 april, waarbij een zestienjarige jongen uit Assendelft de dood vond.

De Zaanse burgemeester Ruud Vreeman heeft het uitgaansgebied aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie het uitgaanspubliek preventief kan fouilleren. Normaal gesproken kan dat alleen als er een concrete aanleiding voor is.

"Het is schokkend te zien dat jongeren blijkbaar met een mes op zak de stad ingaan. Met de dood van deze jongen als vreselijke uitkomst", aldus Vreeman. "Door preventief te fouilleren willen we een beter beeld krijgen hoeveel mensen 's avonds met een wapen op zak lopen. Maar vooral is dit een signaal dat dit onacceptabel is: wapens horen niet op straat en wapens horen zeker niet bij een gezellig avondje uit."

De verdachten van het doodsteken van de jongen zijn twee jongens van vijftien en achttien jaar. De burgemeester doet ook een oproep aan ouders hun verantwoordelijkheid te nemen.

Zaandam gaat preventief fouilleren
Zaandam gaat preventief fouilleren (Foto: ANP)

Robben bezorgt Bayern zege in knotsgekke topper tegen RB Leipzig

RB Leipzig leek zaterdag een klein tikje uit te delen aan Bayern München, maar de landskampioen knokte zich in de slotfase terug tot 4-5. Bayern München veroverde vorig weekend de landstitel, terwijl Leipzig de tweede plek veilig wist te stellen. Hierdoor stond er zaterdagmiddag weinig op het spel tijdens het treffen tussen beide ploegen.

Leipzig wilde echter graag laten zien waarom het lang meespeelde om de titel. Het elftal schoot uit de startblokken en kwam binnen twee minuten op voorsprong. Marcel Sabitzer zorgde op aangeven van Emil Forsberg voor een vroege openingstreffer.

Bayern kwam niet veel later via Robert Lewandowski met een antwoord. De aanvaller mocht vanaf elf meter aanleggen en haalde succesvol uit. Toch moest het elftal met een achterstand de kleedkamers opzoeken. Na een half uur spelen mocht ook Leipzig het vanaf de stip proberen. Tim Werner bleek uiterst koelbloedig en schoot de 2-1 op het scorebord.

Tijdens de tweede helft bleef Leipzig gas geven. Opnieuw kwam de ploeg sterk uit de kleedkamer, want opnieuw wist het binnen twee minuten te scoren. Yussuf Poulsen zorgde voor de 3-1 en leek een overwinning op Bayern veilig te stellen.

Maar de kersverse kampioen deed na een uur spelen iets terug. Thiago Alcantara bracht de spanning terug, na een assist van Xabi Alonso. Werner wilde echter niet meewerken aan een comeback van Bayern. De aanvaller tekende vijf minuten later voor de 4-2.

Hierdoor leek Leipzig drie punten over te houden aan het duel met Bayern, maar de bezoekers zorgden voor een spectaculaire slotfase. In de 84ste minuut zorgde Lewandowski voor de 4-3, waarna David Alaba in de blessuretijd de 4-4 voor zijn rekening nam.

Diep in de blessuretijd werd het nog erger voor Leipzig. Het was Arjen Robben die de comeback van Bayern compleet maakte en voor de 4-5 zorgde.

Robben met de beslissende goal. (Bron:Twitter/FOXSports)

Hockeyclubs Amsterdam en Kampong slepen derde duel uit het vuur

Het blijft spannend in de halve finale van de play-offs om het landskampioenschap in de hoofdklasse van de hockeyheren. Rotterdam en Bloemendaal wonnen het eerste treffen woensdag, vandaag gingen Amsterdam en Kampong er met de winst vandoor. Morgen volgen daardoor twee beslissende duels: Amsterdam – Rotterdam en Bloemendaal – Kampong.

Amsterdam – Rotterdam 2-1 (1-1)

Al vroeg in de wedstrijd kwam Amsterdam op voorsprong via een strafbal van Justin Reid-Ross, maar Thijs van Dam trok de stand voor rust weer gelijk. Jan-Willem Buissant tekende in de 66ste minuut voor de winnende, waardoor Amsterdam een derde duel afdwingt. Dat wordt morgen om 15.35 uur gespeeld, wederom in het Amsterdamse Bos.

‘7 Justin Reid-Ross 1-0 (sb)
’13 Thijs van Dam 1-1
’66 Jan-Willem Buissant 2-1

Bloemendaal – Kampong 2-3 (1-2)

"We moeten van ver komen, maar daar zijn we goed in", zei Kampong-speler Martijn Havenga woensdag nog. Kampong kwam tot twee keer toe op voorsprong tegen Bloemendaal, maar telkens knokte de thuisploeg zich terug. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg Kampong drie strafcorners achter elkaar. De laatste ging er uiteindelijk in. Havenga sleepte de bal, via een stick van een speler van de thuisploeg, het doel in. 

’21 Constantijn Jonker 0-1
’23 Rogier Hofman 1-1
’30 Bjorn Kellerman 1-2
’45 Blake Govers 2-2 (sc)
’70 Martijn Havenga 2-3 (sc)

Jonge Lyles sprint naar eerste grote zege, Martina 7e

De Amerikaanse sprinter Noah Lyles heeft bij de Diamond League in Shanghai de 200 meter op zijn naam geschreven. De regerend wereldkampioen 100 meter bij de junioren stond voor het eerst aan de start van een grote internationale wedstrijd bij de senioren.

Vorig jaar sprintte de 19-jarige Lyles naar de vierde plek op de olympische trials in de VS, waardoor hij net tekort kwam voor een plek op de Spelen. In Shanghai waren de allerbeste sprinters ter wereld weliswaar niet aanwezig, met onder meer LaShawn Merritt had hij toch geduchte concurrentie.

De tiener kende een uitstekende race en snelde na 19,90 seconden over de finish. Daarmee zette hij de gedeeld snelste tijd van het jaar neer: Wayde van Niekerk liep de tijd in Zuid-Afrika met rugwind, Lyles had de wind tegen. Lyles' landgenoot Merritt eindigde met een magere 20,27 als tweede, voor de Brit Adam Gemili (20,35). Churandy Martina kon niet overtuigend en kwam met 20,62 als zevende over de streep.

De 100 meter werd in Shanghai gewonnen door Su Bingtian, tot grote vreugde van het thuispubliek. Met 10,09 bleef hij de Amerikaan Michael Rodgers (10,13) nipt voor, terwijl de Ivoriaan Ben Youssef Meité met 10,15 derde werd. Twee kanshebbers op de overwinning, de Amerikaan Isiah Young en de jonge Japanner Yoshihide Kiryu, werden wegens valse starts gediskwalificeerd. 

Een speeltuin van klei in Claybook

De nieuwe Finse ontwikkelaar Second Order heeft hun eerste project aangekondigd: Claybook.

Claybook is een op physics gebaseerde puzzelgame waarin je verschillende vormen van klei kan aannemen om verschillende obstakels te overwinnen. Naast jezelf kan je ook je omgeving bewerken door het te smelten, bevriezen of simpelweg te vernietigen.

Claybook is inmiddels al anderhalf jaar in ontwikkeling bij het kleine Second Order. De game maakt gebruik van Unreal Engine 4 en zal uitkomen voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

Izagirre de beste vluchter in rit acht van de Giro

Gorka Izagirre heeft de achtste etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Spanjaard was in groep van vier de beste bergop voor Giovanni Visconti en Luis León Sánchez. Het peloton kwam op 12 seconden waar Enrico Battaglin de sprint won. Bob Jungels blijft in het roze.

Het voor het eerste deze Giro dat het lang wachten was op de vroege vlucht. Pas na één uur koers konden zestien renners wegrijden: Lukas Pöstlberger, Gregor Mühlberger, Jan Barta (allen BORA-hansgrohe), Iljo Keisse (Quick-Step Floors), Alex Howes (Cannondale-Drapac), Christopher Juul Jensen (Orica-Scott), Luis León Sánchez (Astana), Kristian Sbaragli (Dimension Data), Roberto Ferrari (UAE Emirates), Laurent Didier (Trek-Segafredo), Jasper De Buyst (Lotto Soudal), Vyacheslav Kuznetsov (Katusha-Alpecin), Mirco Maestri, Vincenzo Albanese (beiden Bardiani-CSF), Maciej Paterski en Branislau Samoilau (CCC Sprandi Polkowice).

De zestien kregen nooit veel ruimte van het peloton door het werk van Wilier Triestina en Gazprom-RusVelo. De twee ploegen hadden de slag gemist in ging in de vroege achtervolging en brachten het verschil tot één minuut dicht. Op de klim Monte Sant’Angelo – een klim van de tweede categorie ging Sánchez ervandoor. De renner van Astana kreeg in eerste instantie nog Samoilau met zich mee, maar de Wit-Rus moest snel afhaken.

De Spanjaard had op de top van Monte Sant’Angelo één minuut voorsprong op zijn vroege medevluchters, waar Giovanni Visconti (Bahrain Merida), Davide Villella (Cannondale-Drapac) en Valerio Conti (UAE Emirates) hadden aangesloten bij de achtervolgers. In de afdaling zouden ook Julen Amezqueta (Wilier Triestina), Clément Chevrier (AG2R La Mondiale), Gorka Izagirre (Movistar) en Ivan Rovny (Gazprom-RusVelo) de aansluiting maken bij de achtervolgers.

Na de afdaling besloot Sánchez om zich in te lopen door de achtervolgers.Vanuit het peloton kwamen ook nog Enrico Barbin en Nicola Boem ( beiden Bardiani-CSF) aansluiten. De kopgroep zou een maximale van iets meer dan vijf minuten pakken, waar Quick-Step Floors de controle behield voor de roze trui.

Op veertig kilometer van de streep was Visconti die de eerste keer versnelde. De Italiaan kreeg Conti, Sánchez, Mühlberger en Izagirre met zich mee. Het vijftal zou prima samenwerken, maar op dertien kilometer was er niks meer van de samenwerking over. Conti ging op dertien kilometer voor het eerst in de aanval. De renner van UAE Team Emirates kwam niet weg van het groepje ondanks de velen aanvallen. Grootste slachtoffer was Mühlberger, de Oostenrijker kan de vier niet meer volgen.

De vier gingen de laatste kilometer in met vijftig seconden voorsprong op het peloton. In een bocht van 90 graden ging Conti onderuit. Visconti werd door de valpartij van zijn landgenoot iets opgehouden, waardoor hij een gat moest dichten op Izagirre. Visconti kwam nog dicht op Izagirre, maar de Bask hield nog voldoende over voor de winst.

In het peloton won Battaglin de sprint van het peloton. De Italiaan van LottoNL-Jumbo werd vierde op 12 seconden van de winnaar. In de top van het algemeen klassement veranderd er niks.

RKC-aanvoerder Nieuwendaal stopt vanwege kunstgras

RKC-aanvoerder Steef Nieuwendaal heeft op 31-jarige leeftijd besloten te stoppen met profvoetbal. De middenvelder geeft het spelen op kunstgras op al belangrijkste reden.

"Het is een beslissing waar ik al een tijdje mee liep, eigenlijk vanaf het begin van het seizoen al", aldus Nieuwendaal na het met 1-0 gewonnen duel tegen FC Emmen. "Het heeft ook te maken met de dramatische staat van de kunstgrasvelden in Nederland. Om iedere dag nog op die rommel te lopen, dat gaat me niet in de koude kleren zitten."

"Als ik wedstrijden op gras speel, gaat het zoveel makkelijker en relaxter", vervolgt Nieuwendaal. "Hier ben ik niet voor gemaakt. Het is ook de doodsteek voor het voetbal. Het moet zo snel mogelijk afgeschaft worden.Ik heb voor mezelf de beslissing genomen naar de amateurs te gaan. Een opening is er altijd, maar dan moet er wel een heel mooi avontuur voorbij komen. Ik ben 31 en wist dat het moment zou komen. Ik kies ervoor op een mooi moment uit te stappen. Ik denk dat ik een hele mooie carrière heb gehad."

In de Jupiler League speelt een grote meerderheid van de clubs op kunstgras. Alleen NAC, Fortuna Sittard, De Graafschap, Jong FC Utrecht en Jong Ajax spelen er op echt gras. Daarnaast was er de voorbije maanden al veel te doen om kunstgrasvelden, die invloed op de gezondheid zouden hebben.

Caitlyn Jenner doelwit van hatelijke leuzen

Caitlyn Jenner kreeg vrijdagavond na de uitreiking van de LGBT Awards in London allerlei grove en beledigende leuzen naar haar hoofd geslingerd toen ze het awardgala verliet. De politie moest eraan te pas komen en agenten doen nu onderzoek of er sprake is geweest van een vergrijp.

"Caitlyn had een fantastische avond en toen ze haar award won werd de zaal gek", vertelt een ooggetuige aan The Sun. "Ze had een leuke tijd, maar toen ze vertrok veranderde de sfeer." Vervolgens riepen rondhangende mensen buiten de zaal grove teksten naar haar. Ook gooiden ze dingen naar de ex van Kris Jenner.

"Caitlyn bleef kalm en liep met haar hoofd naar beneden naar haar limousine. Beveiligers hielpen haar de auto in, maar ze zag er doodsbang uit", besluit de ingewijde.

Het politieonderzoek is in volle gang.

Caitlyn Jenner doelwit van hatelijke leuzen
Caitlyn Jenner doelwit van hatelijke leuzen (Foto: BuzzE)

Paus verklaart Portugese kinderen heilig

Paus Franciscus heeft zaterdag in het Portugese bedevaartsoord Fátima twee kinderen uit die plaats heilig verklaard. Bij de dienst waren honderdduizenden mensen aanwezig, van wie velen buiten hadden geslapen om verzekerd te zijn van een goede plek. Ze applaudisseerden luid toen de paus Francisco en Jacinta Marto heilig verklaarde.

De kinderen meldden precies honderd jaar geleden op negen- en zevenjarige leeftijd dat ze buiten die plaats Maria, de moeder van Jezus, hadden gezien en gehoord. De kinderen hoedden er destijds schapen. Er volgden meerdere verschijningen. De kinderen overleden beiden twee jaar erna.

Paus verklaart Portugese kinderen heilig
Paus verklaart Portugese kinderen heilig (Foto: ANP)

Huff snelste in WTCC-kwalificatie Hungaroring

De Brit Rob Huff heeft de pole gepakt voor de hoofdrace van het WTCC op de Hungaroring. Dankzij Mehdi Bennani is de eerste startrij een volledige Citroën aangelegenheid. De Argentijn Esteban Guerrieri reed met zijn oude Chevrolet verrassend naar een derde tijd. Dankzij de reversed grid mag John Filippi in de eerste race vanaf pole vertrekken.

Volvo-fabrieksrijder Nicky Catsburg mag van plaats vier vertrekken. Tom Coronel kwam er in de kwalificatie niet aan te pas was slechts dertiende.

Beide races zijn morgen vanaf 12.30u live te zien op Eurosport 1.

Uitslag kwalificatie
1. Rob Huff (GBR) Citroën
2. Mehdi Bennani (MAR) Citroën
3. Esteban Guerrieri (ARG) Chevrolet
4. Nicky Catsburg (NED) Volvo
5. Nestor Girolami (ARG) Volvo
6. Norbert Michelisz (HON) Honda
7. Tom Chilton (GBR) Citroën
8. Thed Björk (SWE) Volvo
9. Tiago Monteiro (POR) Honda
10. John Filippi (FRA) Citroën

GroenLinks: beste milieuministers bij VVD

De beste milieuministers tot dusver waren van de VVD. Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks zei dat zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Volgens Eickhout is het "niet het belangrijkste" dat zijn partij de milieuminister levert in het nieuwe kabinet. "Soms is het beter een andere partij de verantwoordelijkheid te geven", zei hij. Eickhout reageerde op uitlatingen van Pieter Winsemius, een van de voormalige VVD-ministers van Milieu. Die noemde het in het AD "link" als GroenLinks in de kabinetsformatie milieu voor zich opeist.

In de formatie wordt onderhandeld door VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Vooral tussen CDA en GroenLinks lijkt de afstand op milieugebied groot. Maar Eickhout en CDA-Europarlementariër Esther de Lange hebben er vertrouwen in dat de partijen het eens kunnen worden. "Anders zaten ze niet nog steeds aan tafel", zei De Lange in Kamerbreed.

GroenLinks: beste milieuministers bij VVD
GroenLinks: beste milieuministers bij VVD (Foto: ANP)

Manyonga springt opnieuw enorm ver

Verspringer Luvo Manyonga heeft ook buiten zijn eigen land grote indruk gemaakt. De 26-jarige Zuid-Afrikaan is sinds begin vorig jaar eindelijk volledig van zijn drugsverslaving af en is weer écht voor de sport aan het leven. Dat betaalde zich vorig jaar uit in olympisch zilver en wat afstanden betreft gaat het dit jaar alleen maar beter.

In Zuid-Afrika vloog Manyonga dit jaar in al zijn wedstrijden: 8,46 meter in Bloemfontein, 8,62 meter bij regionale kampioenschappen in Pretoria en vervolgens zelfs 8,65 meter bij de nationale kampioenschappen in Potchefstroom. Tijdens de Diamond League in Shanghai liet hij zien ook buiten Zuid-Afrika te excelleren. 

Manyonga sprong in zijn eerste poging met 8,48 meter al naar een bijna zekere zege. Hij deed er nog eens een schepje van één centimeter bij op, alvorens hij met 8,61 meter nog harder uithaalde. Niemand kon in zijn buurt blijven en dus was de zege binnen voor de Zuid-Afrikaan. De strijd om de tweede plek was spannend en ging tussen drie Chinezen en een Zuid-Afrikaan: Gao Xinglong werd tweede met 8,22 meter, voor Huang Changzhou (8,20), Zhang Yaoguang (8,19) en Rushwal Samaai (8,18). 

Manyonga vliegt naar 8,61 meter in Shanghai (Bron: YouTube)

Hamilton naar pole in spannende kwalificatie, Verstappen 5e

Lewis Hamilton vertrekt zondag van poleposition tijdens de Grand Prix van Spanje. De Britse Mercedescoureur was in de kwalificatie de snelste, maar ruim was het zeker niet.

In de derde en laatste kwalificatiesessie werd het tempo flink opgeschroefd en dat leverde voor Hamilton een tijd op van 1:19,149 minuten. Valtteri Bottas gaf ruim twee tienden toe op zijn teamgenoot, maar de Ferrari's waren erg snel onderweg.

WK-leider Sebastian Vettel kwam het dichtst in de buurt en strandde op slechts 0,051 seconden van Hamilton. Kimi Räikkönen was onderweg zelfs sneller dan de Brit, maar moest zijn voorsprong van ruim één tiende in de laatste sector inleveren en eindigde als vierde, achter Bottas.

De gaten waren in het hele veld aanzienlijk kleiner dan we gewend zijn en ook de Red Bulls zaten niet zo ver van de top. Max Verstappen gaf maar net iets meer dan een halve seconde toe de pole van Hamilton. Daarmee troefde hij zijn teamgenoot af: Daniel Ricciardo was een ruime seconde trager dan Hamilton.

De man van de dag hebben we echter nog niet genoemd, want er mag eigenlijk geen twijfel over bestaan dat die titel bedoeld is voor niemand minder dan Fernando Alonso. De Spanjaard deed het schier onmogelijke door de verschrikkelijk onbetrouwbare McLaren op een prachtige zevende plek neer te zetten. 

Uitslag kwalificatie Grand Prix van Spanje:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:19.149   6
2 S. Vettel Ferrari 1:19.200 +0:00.051 6
3 V. Bottas Mercedes 1:19.373 +0:00.224 6
4 K. Räikkönen Ferrari 1:19.439 +0:00.290 6
5 M. Verstappen Red Bull 1:19.706 +0:00.557 6
6 D. Ricciardo Red Bull 1:20.175 +0:01.026 6
7 F. Alonso McLaren 1:21.048 +0:01.899 3
8 S. Perez Force India 1:21.070 +0:01.921 3
9 F. Massa Williams 1:21.232 +0:02.083 3
10 E. Ocon Force India 1:21.272 +0:02.123 3
11 K. Magnussen Haas F1 1:21.329   6
12 C. Sainz Toro Rosso 1:21.371 +0:00.042 6
13 N. Hülkenberg Renault 1:21.397 +0:00.068 6
14 R. Grosjean Haas F1 1:21.517 +0:00.188 5
15 P. Wehrlein Sauber 1:21.803 +0:00.474 6
16 M. Ericsson Sauber 1:22.332   9
17 J. Palmer Renault 1:22.401 +0:00.069 6
18 L. Stroll Williams 1:22.411 +0:00.079 7
19 S. Vandoorne McLaren 1:22.532 +0:00.200 9
20 D. Kvyat Toro Rosso 1:22.746 +0:00.414 6

Thompson weer bloedsnel op 100 meter in Shanghai

Sprintster Elaine Thompson heeft weer grote indruk gemaakt. De 24-jarige dubbel olympisch kampioene van Rio de Janeiro zegevierde tijdens de Diamond League in Shanghai.

Thompson deed dat op bijzonder overtuigende wijze. Vooral vanaf een meter of 50 was ze ongenaakbaar, waarna ze na 10,78 seconden over de finish kwam. Dat is de snelste tijd van het jaar, met minder dan de maximaal toegestane rugwind van 2,0 meter per seconde. Eerder dit jaar liep Thompson al eens 10,75, met iets teveel rugwind.

In Shanghai hadden de loopsters zelfs een klein beetje tegenwind, 0,3 meter per seconde. Torie Bowie kwam er als tweede over de streep in 11,04, voor de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou, die 11,07 liep. Thompson's tijd van 10,78 is ook historisch gezien razendsnel: slechts dertien dames, waaronder Thompson zelf, waren ooit sneller. 

17 mummies ontdekt in oude graftombe Minya

Egyptische archeologen hebben zeker zeventien mummies ontdekt in een eeuwenoude graftombe in de buurt van de stad Minya, 250 kilometer zuidelijk van Caïro. De meeste lichamen zijn volledig intact. Het ministerie van Antiquiteiten maakte de vondst zaterdag bekend.

De graftombe werd vorig jaar ontdekt door studenten van de universiteit van Caïro, die met radar op zoek waren naar resten van oude beschavingen. De tombe ligt 8 meter onder de grond. De mummies zijn nog niet gedateerd, maar verwacht wordt dat ze er al liggen sinds de Grieks-Romaanse periode.

17 mummies ontdekt in oude graftombe Minya
17 mummies ontdekt in oude graftombe Minya (Foto: ANP)

'Economische wereld went aan Trump'

De wereld raakt steeds meer vertrouwd met de economische agenda van president Donald Trump. Dit zei Trumps minister van Financiën Steven Mnuchin zaterdag op een conferentie van de G7 in het Italiaanse Bari.

De bewindsman zei dat zijn land helemaal niet protectionistisch wil zijn, maar dat wel is, als er oneerlijk geconcurreerd wordt. Mnuchin sprak ook geruststellende woorden over het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag (Nafta). Hij zei dat hij al inleidende gesprekken met Canada en Mexico over Nafta heeft gevoerd. Hij heeft hoop dat ze er wel uit komen in de onderhandelingen over verandering van het verdrag. Dat geldt voor de drie landen sinds begin 1994.

Trump is een fervent tegenstander van Nafta. Hij houdt het verantwoordelijk voor het verlies van industrieën en banen in de VS. Trump heeft ook andere handelspartners zoals China en Duitsland beschuldigd van handelspraktijken die schadelijk zijn voor de VS.

Later deze maand is er op Sicilië een topconferentie van de G7. De G7 stamt uit 1975 en is een overleggroep van Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de VS. De EU schuift sinds 1981 ook aan.

'Economische wereld went aan Trump'
'Economische wereld went aan Trump' (Foto: ANP)

Aanhoudingen dankzij filmpje Dumpert

Een zestienjarige jongen uit Edam-Volendam is zaterdagochtend aangehouden in zijn woonplaats. Hij wordt verdacht van de mishandeling van een jongen op krukken. Dat zou vrijdag zijn gebeurd.

Een filmpje van het incident verscheen vrijdagavond op de site Dumpert.nl. "Daar gingen al snel namen rond en die hebben wij onderzocht", aldus een woordvoersters van de politie. Naar aanleiding van dat onderzoek is de jongen zaterdag aangehouden.

Een eveneens zestienjarige jongen die het filmpje heeft gemaakt, is zaterdagmiddag ook aangehouden. Hij komt uit Monnickendam.

Aanhoudingen dankzij filmpje Dumpert
Aanhoudingen dankzij filmpje Dumpert (Foto: ANP)

Melden via politie.nl kon tijdelijk niet

Vanwege de wereldwijde ransomware-aanval konden mensen tijdelijk geen contact hebben met de politie via de website politie.nl. In de nacht van vrijdag op zaterdag had de politie mailformulieren preventief uit de lucht gehaald om de beveiliging van de site op te voeren.

De politie nam de maatregel na een waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Melden via politie.nl kon tijdelijk niet
Melden via politie.nl kon tijdelijk niet (Foto: BuzzT)

Shadow Warrior 2 op consoles

Vanaf 19 mei kunnen PlayStation 4 en Xbox One-gamers ook genieten van de over-the-top FPS Shadow Warrior 2. Voor PlayStation-fans is er een extra kadootje: zij krijgen de Shadow Warrior van 1997 en de Shadow Warrior van 2014 er gratis bij. Voor onze review over Shadow Warrior 2 klik je hier. De video-review over de DLC is hier.

 

 

'Noodrem' voor ransomware Wannacrypt ontdekt

Een onderzoeker van het blog MalwareTech heeft ontdekt hoe de besmetting van computers en de verspreiding van de ransomware WannaCrypt in zijn werk gaat en hoe die kan worden gestopt. De gijzelsoftware maakte verbinding met een domeinnaam die niet geregistreerd bleek te zijn. De onderzoeker heeft de domeinnaam nu geregistreerd. Als besmette machines daar contact mee maken, werkt de domeinnaam nu als 'kill switch', een 'noodrem' waarmee de infectie wordt gestopt.

Sinds vrijdag werden tienduizenden computers over de hele wereld getroffen door de ransomware. De schadelijke software versleutelt bestanden en ontgrendelt die pas weer tegen betaling.

Gebruikers van Windows 7 moeten zo snel mogelijk hun systeem updaten om de computer te beschermen tegen een aanval met ransomware. Criminelen proberen sinds vrijdag computers over de hele wereld binnen te dringen via WannaCrypt, ook WannaCry genoemd. Microsoft heeft een 'patch' beschikbaar, ook voor niet-ondersteunde versies van Windows, meldt het Nationaal Cyber Security Centrum.

'Noodrem' voor ransomware ontdekt
'Noodrem' voor ransomware ontdekt (Foto: ANP)

Vuurbal na crash in World Superbikes, Davies wint

Chaz Davies heeft met overmacht de eerste World Superbikes-race van het weekeinde op het circuit van Imola gewonnen. De Welshman had vanaf de start de leiding in handen en liet dat geen moment in gevaar komen.

De beste start was voor de Ducati's: Davies verzilverde poleposition en nam de leiding, terwijl teamgenoot Marco Melandri voorbij de Kawasaki's van Tom Sykes en Jonathan Rea knalde en plek twee in beslag nam. Xavi Fores kwam er achteraan, voor Eugene Laverty, Leon Camier, Leandro Mercado en Michael van der Mark.

Na een handvol ronden pakte Van der Mark een plek doordat Mercado voor hem onderuit schoof. Voorin had Davies inmiddels een gat geslagen naar Melandri, die aangevallen en gepasseerd werd door Rea. Melandri kreeg vervolgens bezoek van Sykes, maar die kon ronde na ronde weinig anders doen dan volgen. 

Halvewege de race had Van der Mark, met teamgenoot Lowes in het wiel, het gat naar Laverty gedicht en na wat aandringen kon de Nederlander er voorbij. De op plek zes rijdende Camier werd het volgende doelwit voor Van der Mark, die zo'n drie seconden achterstand had. Voorin gebeurde bar weinig: Davies reed ver voor Rea, die op zijn beurt niks te vrezen had van Melandri en Sykes.

Met nog zes ronden te rijden was de race ineens voorbij. Laverty was hard onderuit gegaan en er waren vlammen zichtbaar. De Ier liep gelukkig al snel - met wat hulp - richting een stoeltje om even bij te komen en in de herhaling was duidelijk wat er gebeurde. Lowes viel Laverty aan en ging er voorbij, maar kwam in aanraking met de Ier. Daarbij schoot iets los van diens Aprilia en een paar meter verder schoof Laverty onderuit. Hij kwam zelf al snel tot stilstand, maar zijn motor reed door en knalde met volle snelheid op de muur, resulterend in een spectaculaire vuurbal. 

De race werd direct stilgelegd met rode vlaggen en aangezien driekwart van de wedstrijd er al op zat bleef het daar ook bij. Davies won zo, voor Rea en Melandri. Van der Mark eindigde als zevende. 

20 doden door busongeluk Turkije

 In Turkije zijn 20 mensen om het leven gekomen bij een busongeluk vlakbij Marmaris. 11 mensen raakten gewond. Onder de gewonden waren veel vrouwen en kinderen die naar Marmaris onderweg waren voor moederdag. 

Op tv-beelden is te zien dat de gele bus op zijn zijkant ligt, met lichamen op de grond. De bus kwam uit Izmir.

17 toeristen dood door busongeluk Turkije
20 doden door busongeluk Turkije (Foto: ANP)

Atlete Boekelman stoot kogel voorbij WK-limiet

Melissa Boekelman mag komende zomer naar de wereldkampioenschappen atletiek in Londen. De Nederlandse atlete stootte bij de Diamond League-wedstrijd in het Chinese Shanghai naar 17,83. Die afstand is acht centimeter voorbij de kwalificatielimiet van 17,75.

De meervoudig Nederlands kampioene stootte deze afstand bij haar derde poging. In Shanghai bleek dat goed voor de vijfde plaats. De Chinese Lijiao Gong won de Diamond League-wedstrijd met een stoot van 18,98. Boekelman kwam nog niet in de buurt van haar persoonlijk record van 18,36.

De 28-jarige atlete uit Breda deed in maart mee aan de EK indoor in Belgrado, maar mist zich daar niet te plaatsen voor de finale. Afgelopen jaar was ze actief op de Olympische Spelen in Rio, maar wist daar ook door de kwalificatieronde heen te komen. 

Genereuze Ajax-fans bedelven straatmuzikant onder kleingeld

Dat voetbalsupporters ook op een positieve manier in het nieuws kunnen komen bewijzen Ajax-fans die afgelopen donderdag een straatmuzikant in Lyon de dag van zijn leven bezorgden.  Hij bracht het nummer Three Little Bird van Bob Marley ten gehore waarop de supports hem bedolven onder het kleingeld.

Vlogger Pi-Alfa was erbij en plaatste de beelden van de genereuze actie op YouTube. 


Three Little Bird (bron: Pi-Alfa)

Cyberaanvallen op banken Rusland afgeslagen

Russische banken zijn het slachtoffer geweest van massale cyberaanvallen, maar die zijn allemaal afgeslagen. Dit heeft de centrale bank in Moskou zaterdag laten weten. Russische media meldden dat ook de staatsspoorwegen zonder succes zijn aangevallen door hackers.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft volgens persbureau Tass gemeld dat het schadelijke virus niet is doorgedrongen tot de servers van het ministerie, omdat die Russisch zijn en een ander systeem hebben dan de getroffen computers met Windows.

Vrijdag en zaterdag zijn er in bijna honderd landen cyberaanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd. Het leidde vooral in de Britse gezondheidszorg in circa 45 instellingen tot ernstige problemen. Zaterdag zijn er patiënten naar huis gestuurd en is er opgeroepen alleen in noodgevallen naar bepaalde ziekenhuizen te gaan.

Cyberaanvallen op banken Rusland afgeslagen
Cyberaanvallen op banken Rusland afgeslagen (Foto: ANP)

Rechterhand Klaas Otto weer opgepakt

Handlanger Janus de V. in de grote strafzaak tegen oprichter Klaas Otto van motorclub No Surrender is vrijdag binnen een paar uur na zijn vrijlating weer gearresteerd. De politie liet zaterdag weten dat de 47-jarige man uit Bergen op Zoom de voorwaarden aan zijn vrijlating heeft geschonden. Wat er precies is gebeurd, wilde een woordvoerder niet kwijt.

Janus de V. zou woensdag worden vrijgelaten, maar werd kort voor zijn vertrek uit de gevangenis gearresteerd voor een oude mishandelingszaak. De rechter-commissaris vond het vrijdag niet nodig om hem vanwege die verdenking langer vast te houden.

Vrijdagavond werd hij weer opgepakt. "De soap gaat verder", verzuchtte zijn advocaat Robert van 't Land zaterdag. Hij kent de precieze reden van de aanhouding ook niet, maar hij gaat ervan uit dat het vermoeden is dat er verboden contact is geweest met getuigen of medeverdachten in de strafzaak.

Klaas Otto wordt beschuldigd van afpersing, bedreiging, mishandeling en witwassen. Volgens de verdenkingen heeft hij daarbij hulp gekregen van Janus de V.

Rechterhand Klaas Otto weer opgepakt
Rechterhand Klaas Otto weer opgepakt (Foto: ANP)

Paris Jackson post toplessfoto op Instagram

Paris Jackson is graag naakt. En de dochter van de overleden King of Pop legt op Instagram haarfijn uit waarom.

"Naakt zijn is onderdeel van wat ons menselijk maakt", aldus Paris. Ze zegt zich meer verbonden te voelen met de natuur wanneer ze geen kleding draagt. "Ik ben meestal naakt wanneer ik tuinier. Het is iets heel moois en je hoeft het niet te seksualiseren zoals veel Hollywoodsterren (en de media) doen."

Paris ziet haar lichaam als een tempel 'en moet als zodanig vereerd worden'. "Maar het is ook onderdeel van het feminisme om je te kunnen uitdrukken op je eigen manier. Of dat nou is door veel kleding te dragen of juist door je lichaam te laten zien." Het 19-jarige Calvin Klein-model staat graag met haar blote voeten in de aarde om zo 'Moeder Natuurs energie' op te kunnen nemen. Ook kan haar naakte lichaam zo de 'zonnestralen absorberen'.

Jackson moedigt alle mensen aan om zich te uiten op de manier waarop ze zich prettig voelen. En als volgers hier niet naar willen kijken, dan moeten ze maar afscheid nemen van haar Instagram-account. "Als sommigen van jullie hierdoor ongemakkelijk worden, dan kan ik dat begrijpen. Ik moedig je in dat geval aan om mij misschien niet meer te volgen. Maar ik ga mij hier op geen enkele manier voor verontschuldigen. Dit is wie ik ben en ik weiger mij te verbergen of mijn overtuigingen geheim te houden."

Als je de foto hieronder niet kunt zien, dan is hier de originele Instagram-post te vinden. 

 

i'll say it again for those questioning what i stand for and how i express myself. nudity started as a movement for ‘going back to nature’, ‘expressing freedom’, ‘being healthier’ and was even called a philosophy. being naked is part of what makes us human. for me it helps me feel more connected to mama gaia. i'm usually naked when i garden. it's actually a beautiful thing and you don't have to make it sexual the way many hollywood stars (and the media) do. not only is your body a temple and should be worshipped as so, but also part of feminism is being able to express yourself in your own way, whether it's being conservative and wearing lots of clothes or showing yourself. there's different ways of absorbing mother earth's energy, my favorites are earthing which is absorbing the earths vibrations from contact between the soil and your bare feet, as well as letting your naked skin absorb the rays of the sun. the human body is a beautiful thing and no matter what "flaws" you have, whether it be scars, or extra weight, stretch marks, freckles, whatever, it is beautiful and you should express yourself however you feel comfortable. if this makes some of you upset i completely understand and i encourage you to maybe no longer follow me, but i cannot apologize for this in any way. it is who i am and i refuse to shy away and keep my beliefs a secret. every one as an opinion and every one has their beliefs. we don't always agree with one another and that's okay. but again, we are all human, and to appreciate the things that other people do that make us human helps us feel connected. how can that be a bad thing?

Een bericht gedeeld door Paris-Michael K. Jackson (@parisjackson) op12 Mei 2017 om 6:13 PDT

Paris Jackson post toplessfoto op Instagram
Paris Jackson post toplessfoto op Instagram (Foto: BuzzE)

Gezochte man had nog 5 ton boete openstaan

Twee agenten hebben in Heerlen een man uit Kerkrade opgepakt, die nog een boete van bijna een half miljoen euro had openstaan. Hij werd al sinds 2012 gezocht in verband met een veroordeling wegens witwassen. Het gerechtshof in Den Bosch had de man de boete opgelegd.

De Kerkradenaar moet 540 dagen de cel in als dwangmiddel om de boete te betalen.

Gezochte man had nog 5 ton boete openstaan
Gezochte man had nog 5 ton boete openstaan (Foto: ANP)

Ingestort deel stadhuis Woerden gesloopt

In Woerden is een sloopploeg zaterdagochtend bezig met de sloop van het ingestorte deel van het oude stadhuis. Daartoe is besloten nadat vrijdag een plafond naar beneden was gekomen, waardoor een bouwvakker onder het puin bedolven raakte en overleed.

Het slachtoffer was vrijdagochtend in het leegstaande gebouw aan het zagen toen de betonvloer boven hem instortte. Het duurde tot de avond voor het lichaam kon worden geborgen.

Wat er nog restte van het getroffen bouwdeel was onstabiel. Daarom is tot versnelde sloop besloten. Het werk zal rond het middaguur klaar zijn, verwacht een woordvoerster van de gemeente.

De Inspectie SZW onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Ingestort deel stadhuis Woerden gesloopt
Ingestort deel stadhuis Woerden gesloopt (Foto: ANP)

Ferrari slaat terug in derde training, Verstappen 'best of the rest'

Ferrari kende een lastige vrijdag op het circuit van Barcelona, relatief gezien, maar zaterdag zaten ze er weer helemaal bij. Tijdens de derde vrije training liet Kimi Räikkönen de snelste tijd noteren, voor teamgenoot en WK-leider Sebastian Vettel.

Lewis Hamilton en Valtteri Bottas eindigden de training op de derde en vierde plek, waarbij vooral de Fin flink wat toe moest geven op zijn landgenoot bij Ferrari. De Red Bulls lijken opnieuw duidelijk het op twee na sterkste team te zijn en daarbij was Max Verstappen de best of the rest, door Daniel Ricciardo nipt te verslaan.

Uitslag derde vrije training Grand Prix van Spanje:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:20.214   20
2 S. Vettel Ferrari 1:20.456 +0:00.242 7
3 L. Hamilton Mercedes 1:20.595 +0:00.381 12
4 V. Bottas Mercedes 1:20.868 +0:00.654 7
5 M. Verstappen Red Bull 1:21.025 +0:00.811 14
6 D. Ricciardo Red Bull 1:21.249 +0:01.035 15
7 N. Hülkenberg Renault 1:21.670 +0:01.456 13
8 F. Massa Williams 1:21.746 +0:01.532 19
9 C. Sainz Toro Rosso 1:21.835 +0:01.621 19
10 F. Alonso McLaren 1:22.093 +0:01.879 16
11 R. Grosjean Haas F1 1:22.128 +0:01.914 21
12 K. Magnussen Haas F1 1:22.214 +0:02.000 12
13 S. Perez Force India 1:22.237 +0:02.023 19
14 E. Ocon Force India 1:22.297 +0:02.083 22
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:22.391 +0:02.177 15
16 M. Ericsson Sauber 1:22.513 +0:02.299 20
17 L. Stroll Williams 1:22.574 +0:02.360 19
18 J. Palmer Renault 1:22.755 +0:02.541 13
19 S. Vandoorne McLaren 1:22.853 +0:02.639 15
20 P. Wehrlein Sauber 1:22.974 +0:02.760 19

Ødegaard verwacht bij Heerenveen te blijven

Martin Ødegaard heeft een wisselvallige eerste periode bij sc Heerenveen achter de rug. De huurling van Real Madrid is wel van plan om te blijven.

Heerenveen nam Ødegaard in januari voor anderhalf jaar over van Real Madrid en de lengte van die periode verandert waarschijnlijk niet. "Daar ziet het ook wel naar uit. Mijn contract is ook voor het komende seizoen, al is er een optie om tussentijds terug te gaan naar Madrid", vertelt de speler aan Omrop Fryslân.

Ødegaard zegt er nog niet echt over te hebben nagedacht. "Of ik denk dat ik ook komend seizoen hier speel? Dat is wel het plan." De 18-jarige middenvelder kwam tot nu toe veertien keer in actie voor de Friezen en hij was niet altijd zeker van een basisplaats.

Real Madrid nam Ødegaard in januari 2015 over van het Noorse Strømsgodset. Op 23 mei van dat jaar debuteerde hij in het eerste elftal, in de thuiswedstrijd tegen Getafe (7-3). Met 16 jaar en 157 dagen werd het Noorse talent toen de jongste debutant uit de rijke clubhistorie van Real.

Doodrijder vervroegd vrij om zwangere vriendin

Een Poolse man die in mei 2013 een echtpaar met hun kleindochter doodreed in Meijel (Limburg) ontloopt zijn straf omdat zijn vriendin, die in Polen woont, moest bevallen. Hij mocht eind april naar huis om haar bij te staan, maar aangezien de man tot ongewenst vreemdeling is verklaard, kan hij niet naar Nederland terugkeren om het restant van zijn straf uit te zitten.

Na het ongeval werd de Pool oorspronkelijk veroordeeld tot 120 uur taakstraf, die in hoger beroep werd omgezet in 15 maanden celstraf. Hij ging in cassatie en ging naar Engeland. Daar werd hij in augustus 2016 opgepakt. Van zijn 15 maanden cel heeft hij er dus nog geen 9 uitgezeten.

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Justitie, heeft nog geprobeerd om de vervroegde vrijlating te voorkomen, maar dat mislukte. Hij werd door de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechttoepassing gedwongen tot een nieuw besluit. De raad kwam tot de conclusie ‘dat de persoonlijke belangen van de man zwaarder wegen dan het leed voor de nabestaanden, en ook zwaarder dan de geschokte rechtsorde’ zo valt te lezen in het AD.

De vader van de doodgereden peuter is compleet ondersteboven van het nieuws. Hij werd vrijdag in kennis gesteld van de vervroegde vrijlating van de dader. “Ongelooflijk dat dit kan. Wij hadden een streep onder het juridische verhaal gezet, maar zo komt alles weer terug. En net nu. Volgende week vrijdag is het vier jaar geleden dat het ongeluk gebeurde." Hij vervolgt:  "Dat er een regeling voor bijzondere gebeurtenissen bestaat dat begrijpen wij nog wel. Maar nu leidt die tot strafvermindering voor een man die er vanaf de eerste dag alles aan gedaan heeft om zijn straf te ontlopen. Onverteerbaar."

Van der Mark 9e in World Superbikes-kwalificatie, Davies nipt op pole

Michael van der Mark heeft zich als negende gekwalificeerd voor de World Superbike-races op het circuit van Imola dit weekeinde. De Nederlandse Yamaha-coureur kwam duidelijk tekort voor de eerste twee rijen, maar versloeg teamgenoot Alex Lowes wel.

Op het mooie circuit van Imola reed Van der Mark zijn Yamaha YZF R1 rond in een tijd van 1:47,685 minuten. Daarmee zat hij zo'n twee tienden achter Leandro Mercado en dus was de Argentijn misschien te pakken, maar meer zat er ook niet in voor Van der Mark. Xavi Fores was op de zevende plek bijvoorbeeld al bijna een seconde sneller.

De poleposition was voor Chaz Davies. De Welshman reed op zijn Ducati Panigale twee zeer sterke ronden en de snelste daarvan, 1:45,662, was precies genoeg voor de pole. Tom Sykes gaf 0,032 seconden toe op zijn Kawasaki, terwijl diens teamgenoot Jonathan Rea op ruim drie tienden de voorste startrij compleet maakt.

Om 13.00 uur gaat de eerste race van start, live te zien op Eurosport 2.

Koop een lot, win een huis

De Friese voetbalvereniging Ouwe Syl verloot een huis van 2 ton. Een lot kost dan wel 98 euro. De vereniging, die dit jaar 50 jaar bestaat, is op zoek naar geld voor een grondige opknapbeurt, zo willen ze een kunstgrasveld en de accomodaties opknappen. "Op een ochtend werd ik wakker en had ik ineens dit idee. Ik wist direct: dit is zo bizar dat het wel moet lukken", vertelt Anne Polstra, van de sponsorcommisie van de club.

Om de loterij door te laten gaan moet de club wel een kleine 6000 loten verkopen, want naast het huis moet er ook 29% kansspelbelasting en overdrachtskosten voor het huis betaald worden. Daarbij moet 50% van de loterij naar een goed doel gaan, in dit geval de club zelf. De club heeft daarom ook een verzekering afgesloten, mochten er niet genoeg loten verkocht worden dan kan het spel met weinig verlies ingetrokken worden, het kost ze dan slechts de bankkosten en de vergunningskosten. "Dat kunnen we als club wel betalen. Het is dus een waterdicht plan", aldus Polstra. In totaal zijn er 7908 loten beschikbaar.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een loterij was waarmee een huis te winnen was, maar vrijwel altijd was dat illegaal omdat de vereiste vergunningen ontbraken.

Explosieven gedumpt bij woning in Heiloo

In Heiloo is afgelopen nacht een gezin ruw uit hun slaap gewekt en uit huis gehaald door de politie. Om een uur of 3 's nachts zag iemand hoe een man een wit tasje in de tuin werd neergelegd. Na controle door de politie bleken er een granaat en vuurwapen in de tas te zitten. 

De politie schakelde de Explosieven Opruimingsdienst in die het wapen en granaat heeft meegenomen. Het gezin verbleef in de tussentijd op het politiebureau. Waarom het tasje werd achtergelaten is onbekend. De politie vraagt getuigen om zich te melden. 

Tweede seizoen voor American Gods

De boekverfilming American Gods, waarvan het eerste seizoen bijna drie weken geleden van start ging, krijgt volgend jaar een tweede seizoen. Dat heeft tv-zender Starz, die de serie in de VS uitzendt, deze week bekend gemaakt.

In Nederland is de serie te zien via streamingplatform Amazon Prime Video, dat de rechten voor de serie buiten de VS heeft. "We zijn verheugd een tweede seizoen van Neil Gaimans meeslepende verhaal te kunnen geven aan fans over de hele wereld," zegt Tim Leslie, Vice President, International, Prime Video. "Kijkers hebben overweldigend gereageerd op het eerste seizoen en we kunnen niet wachten op het volgende seizoen."

Het boek van Neil Gaiman verscheen in 2001 en won sindsdien een aantal awards, waaronder de Hugo, de Nebula en de Bram Stoker Awards voor Beste Roman. Berichten over een verfilming begonnen in 2011, toen HBO aangaf interesse te hebben in een op het boek gebaseerde tv-serie. In 2014 maakte Starz echter bekend te serie te gaan ontwikkelen. Het eerste seizoen is uiteindelijk vorig jaar opgenomen. In het verhaal volgt de kijker Shadow Moon, gespeeld door Ricky Whittle, die betrokken raakt in de strijd tussen de Oude Goden, zoals Odin (Ian McShane) en de Nieuwe Goden, zoals Media (Gillian Anderson).

Het tweede seizoen van American Gods zal minimaal acht afleveringen krijgen, zoals het eerste seizoen, maar de kans bestaat dat het er een paar meer worden. De verwachting is dat het seizoen medio 2018 te zien zal zijn.

American Gods: bison

'Cybercrime moet prioriteit kabinet worden'

De aanval van vrijdag met ransomware, zogenoemde gijzelsoftware die bestanden op computers versleutelt en pas tegen betaling weer vrijgeeft, laat zien hoe kwetsbaar de computerwereld is. Dat zei Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox-IT zaterdag. De verspreiding van het virus is sinds vrijdagavond gestopt.

"De aanval laat zien dat het redelijk eenvoudig is om grote netwerken lam te leggen. Nederland is het meest digitale land ter wereld en is dus enorm kwetsbaar", aldus Prins. Hij roept een nieuw kabinet op 'cybersecurity' serieus te nemen. "Nederland geeft er nu 100 miljoen per jaar aan uit. Dat is niets vergeleken met andere landen. Groot-Brittannië, bijvoorbeeld, loopt voorop en geeft er 6,5 miljard euro aan uit."

Uit niet minder dan 75 landen kwamen meldingen van slachtoffers door ransomware. Er zijn nog steeds geen Nederlandse meldingen, aldus Prins zaterdagochtend.

'Cybercrime moet prioriteit kabinet worden'
'Cybercrime moet prioriteit kabinet worden' (Foto: ANP)

Atleet Kerley jogt naar wereldtijd op 400 meter

De atletiekwereld heeft er mogelijk een nieuwe topper bij op de 400 meter. De 22-jarige Amerikaan Fred Kerley maakte vrijdag grote indruk tijdens de kampioenschappen van de SEC, een van de divisies in de Amerikaanse collegesport.

Kerley, uitkomend voor Texas A&M University, stond in Columbia in de series van de 400 meter als de grote favoriet. Hij liep dit seizoen al een tijd van 44,60 seconden, een uitstekende prestatie, maar nog niet medaillewaardig op internationale toernooien. 

Dat veranderde vrijdag. Kerley leek bijzonder soepel te lopen, sloeg een groot gat naar de rest en stopte ruim voor de finish al met tempo maken, waardoor hij rustig joggend over de finish kwam. Daar kwam een tijd van 44,09 seconden uit rollen en dat was wél een bijzondere prestatie.

Met zijn tijd schuift Kerley in één klap op naar de gedeeld zeventiende plek op de wereldranglijst aller tijden op de 400 meter. De student zou zaterdagavond, als hij zich nog weet te verbeteren, de vijftiende man ooit kunnen worden die onder de 44 seconden duikt. In 2017 was in elk geval nog niemand sneller: Steven Gardiner uit de Bahama's stond met 44,26 op de eerste plek dit jaar.

Fred Kerley jog naar 44,09 (Bron: YouTube)

Ongeval met tankauto bij Roermond

Door een ongeval met een tankauto uit Duitsland is de N293 bij Roermond zaterdagochtend afgesloten, meldt de politie. Een onbekende hoeveelheid stookolie is weggelekt.

De vrachtauto, geladen met 20.000 liter stookolie, kantelde rond 07.30 uur door nog onbekende oorzaak. De chauffeur liep een hoofdwond op en is opgevangen door de hulpdiensten.

Het overpompen van de lading in een andere tankauto neemt volgens de brandweer waarschijnlijk nog de hele ochtend in beslag. Het verkeer op de N293 (Oostangent Zuid) wordt omgeleid.

'Compensatie voor onterechte risico-opslag'

Huiseigenaren met een spaarhypotheek, die ten onrechte te veel hypotheekrente hebben betaald aan hun bank, moeten daarvoor worden gecompenseerd. Om dat voor elkaar te krijgen is de Stichting Woekerrente een actie begonnen, waarbij huiseigenaren zich kunnen aansluiten.

Banken laten klanten extra rente ('risico-opslag') betalen als de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Maar bij een spaarhypotheek wordt een spaarpot opgebouwd, waardoor het risico dat de klant zijn hypotheek niet kan aflossen steeds lager wordt en zelfs kan verdwijnen. Desondanks blijft de risico-opslag in stand bij verlenging van de rentevasteperiode.

Vijf hypotheekverstrekkers zouden zich daaraan schuldig maken: Achmea, Delta Lloyd, ING, Obvion en SNS. Stichting Woekerrente wil dat zij hun beleid aanpassen en dat gedupeerde klanten compensatie krijgen. ,,Eerst zullen wij onderzoeken of het mogelijk is om via onderhandelingen met de banken op korte termijn tot een redelijke oplossing te komen. Indien dat niet mogelijk blijkt, zijn we klaar om een juridische procedure te starten", zegt voorzitter Lucia Melcherts.

'Compensatie voor onterechte risico-opslag'
'Compensatie voor onterechte risico-opslag' (Foto: ANP)

Grieken brengen weer migranten terug

Griekenland heeft samen met de organisatie die over de buitengrenzen van de EU waakt (Frontex) sinds woensdag 71 migranten teruggebracht naar Turkije. De teruggestuurde vluchtelingen kwamen van de eilanden Chios, Lesbos en Kos.

Het terugbrengen van vluchtelingen naar Turkije vloeit voort uit een overeenkomst tussen de EU en Ankara. In maart vorig jaar is afgesproken dat Turkije illegaal naar Griekenland gereisde personen terugneemt. De EU zou dan net zo veel vluchtelingen uit Turkije op een legale manier opnemen. Ankara zou ook op andere manieren worden gecompenseerd, zoals met het afschaffen van de visumplicht voor Turken.

De Griekse politie heeft zaterdag gemeld dat nu 1165 mensen op grond van het Europees Turkse akkoord zijn teruggebracht. Op de Griekse eilanden in het oosten van Egeïsche Zee zijn nog circa 14.000 vluchtelingen of migranten gestrand.

Grieken brengen weer migranten terug
Grieken brengen weer migranten terug (Foto: ANP)

Ewan: "Nu gaan we snel voor die tweede"

De kop is eraf voor Caleb Ewan. De 22-jarige Australische sprinter van Orica-Scott sprintte vrijdag naar zijn eerste zege in de Giro d’Italia. "Als jonge renner droom je altijd van een rit in een grote ronde. Dat heb ik voor mekaar gekregen. Mijn dromen komen uit", aldus Ewan tegenover Sporza.

"Het was een tactische slotfase. De laatste kilometers waren een zootje. Ze kwamen van overal. Het was moeilijk om de sprinttrein op de rails te krijgen."

"Mijn ploegmaats hebben prima werk verricht voor mij. Iedereen is kalm gebleven en zo vonden we mekaar. Nu gaan we snel voor die tweede", sloot Ewan af met de glimlach.

De Vries derde in kwalificatie Formule 2, Leclerc weer op pole

Formule 2-coureur Charles Leclerc heeft ook in het tweede raceweekeinde van het jaar de poleposition veroverd. De Monegask was eerder in de kwalificatie in Bahrein de snelste, vrijdag herhaalde hij dat op het circuit van Barcelona.

De kwalificatie werd een dikke vijf minuten voor het einde overhoop gegooid door een rode vlag, nadat Nabil Jeffri zijn auto noodgedwongen moest parkeren. Zodra het groen gezwaaid werd dook iedereen de baan weer op en dat zorgde voor de nodige hectiek. De top-3 van dat moment was overigens al klaar: Luca Ghiotto, Nyck de Vries en Jordan King hadden hun laatste run al voltooid en moesten afwachten.

Alexander Albon en Oliver Rowland haalden de tijden van Ghiotto en De Vries niet, maar GP3-kampioen Leclerc liet wederom zien weinig moeite te hebben met de overstap naar de Formule 2. De Monegask dook in de laatste minuut onder de tijd van Ghiotto en veroverde zo poleposition, voor de Italiaan en De Vries. De Nederland start naast Jordan King en voor Albon en Rowland. De Vries' ervaren teamgenoot bij Rapax, Johnny Cecotto Jr, was bijna een seconde trager en start als zestiende. 

De eerste race start zaterdag om 15.30 uur en is live te zien op Ziggo Sport, net als de race van zondag, die om 10.15 uur van start gaat.

Bosz: "Het overtreft ook mijn verwachtingen"

Peter Bosz had niet gedacht dat Ajax zo ver zou komen, na de eerste moeizame weken van dit seizoen. De Amsterdammers staan in de Europa League-finale.

Ondanks een 3-1 nederlaag in de return tegen Olympique Lyon maakt Ajax zich op voor de eerste Europese finale sinds 1996. Op 24 mei is Manchester United in Stockholm de opponent. "Ja, het overtreft ook mijn verwachtingen, want zo goed liep het niet voor aanvang van het seizoen, de eerste competitieweken en tegen FC Rostov", zegt Bosz in De Telegraaf.

Toch is hij erin blijven geloven, benadrukt de coach. "We hebben geen concessies aan onze principes gedaan, maar zijn met een aantal andere spelers hard gaan werken en uiteindelijk beloond voor onze vasthoudendheid. Met een plaats in de finale van de Europa League tegen Manchester United en nog een kleine kans op het landskampioenschap."

"Hoewel we een jonge onervaren ploeg hebben, zijn we vanuit onze eigen offensieve, positieve voetbalgedachte met dominant voetbal heel ver gekomen. Dat heeft het succes niet in de weg gestaan en is geweldig om te zien." Ajax kan zondag bij winst op Willem II (uit) kampioen worden, maar dan moet Feyenoord wel punten laten liggen tegen Heracles Almelo (thuis).

Noord-Korea bereid met VS te praten

Noord-Korea is onder de juiste omstandigheden bereid met de Verenigde Staten te praten. Dit zei een Noord-Koreaanse topdiplomaat, Choe Son-hui, zaterdag in Peking volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Op de vraag of Pyongyang in gesprek gaat met de nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei Choe enkel: "We zullen zien." De liberaal Moon werd 10 mei president. Hij lijkt meer geneigd tot een dialoog met het regime in Noord-Korea dan zijn conservatieve voorgangers.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen maand gezegd dat er "een heel erg groot conflict"dreigt met Noord-Korea. Noord-Korea streeft ernaar kernwapens te maken en heeft al vijf kernproeven gedaan. Het in stalinistische stijl geregeerde land wordt voor zijn nucleaire ambities gestraft door sancties van onder meer de Verenigde Naties en de Verenigde Staten.

Noord-Korea bereid met VS te praten
Noord-Korea bereid met VS te praten (Foto: ANP)

'Ransomware richt pijlen ook op Nederland'

De golf aan besmettingen met ransomware, software die computers 'gijzelt' door bestanden te versleutelen, gaat vermoedelijk ook slachtoffers maken in Nederland. Dat zegt Ronald Prins van beveiligingsbedrijf Fox IT. In de software die wordt gebruikt is ook een Nederlands taalpakket aangetroffen. Vooralsnog zijn er volgens Prins geen besmettingen in Nederland.

Het bijzondere aan deze ransomware is dat er bovendien actief gebruik wordt gemaakt van een lek in het besturingssysteem Windows dat eerder door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA werd gebruikt. De werkwijze van de NSA kwam kortgeleden op straat te liggen en wordt nu dus door criminelen misbruikt.

De software richt zich vooral op bedrijfsnetwerken en meer specifiek op een lek in het SMB-protocol. Het advies aan beheerders van bedrijfsnetwerken is dan ook om de updates van Microsoft, waarmee het lek wordt gedicht, direct te installeren. Daarnaast waarschuwt Prins voor het openen van e-mails van onbekende herkomst.

Beveiligingsonderzoeker en ethisch hacker Vincent Gevers onderschrijft dit en wijst er op dat er organisaties zijn die nog niet alle veiligheidsupdates hebben geïnstalleerd. "Dit is zo'n weekend dat je even geen Windows-serverbeheerder zou willen zijn als je nog achter loopt met patchen." Hij merkt ook op dat bedrijven die met een besmetting te maken krijgen, dat ook moeten melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De stichting van Gevers, de GDI Foundation, heeft met vrijwilligers al in zestien landen hulp geboden.

Microsoft heeft inmiddels maatregelen getroffen. In een persverklaring liet het bedrijf vrijdag weten: "Vandaag hebben onze medewerkers detectie en bescherming toegevoegd tegen nieuwe schadelijke software bekend als Ransom:Win32.WannaCrypt

'Ransomware richt pijlen ook op Nederland'
'Ransomware richt pijlen ook op Nederland' (Foto: ANP)

Giro: Etappe 8 - Finishplaats met dopinghistorie

De finale van rit 7 van de Giro van 2017 was zoals verwacht best geinig. Lekker veel bochtjes, versmallingen en andere dingen die je eigenlijk helemaal niet in zo'n slotfase wil zien. Wonder boven wonder ging het allemaal goed en waren er geen valpartijen.

Door die hectische finale was het lastig sprinten, positionering bleek enorm belangrijk en Orica-Scott had dat het beste voor elkaar. Ewan kon in de ideale positie aan de laatste meters beginnen en de rest was niet meer in staat hem nog in te halen. Zo heeft Ewan na een aantal mislukte pogingen tot een ritzege te pakken en zo hebben de drie sprinters waarvan vooraf het meest werd verwacht ook allemaal voldaan aan die verwachting.

Verder was het maar een saaie rit, zonder veel spettacolo. Dat spektakel komt dan misschien tijdens de volgende rit. We gaan weer de heuvels in, hoewel het de vraag is in hoeverre de klassementsrenners zich gaan inspannen, met de rit van zondag in het achterhoofd. Het lijkt vooraf op een ideale kans voor wat vluchters, wat deze rit toch wel weer redelijk saai zou maken. Past wel weer perfect bij deze eerste week van de Giro, die nog niet echt veel vertier heeft gebracht.

Vermoedelijk moeten we voor het echte vuurwerk wachten op de tweede en derde week. In ieder geval hebben we tijdens deze rit wel genoeg natuurpracht, waardoor het aanzetten van de tv nog de moeite waard is. Bovendien is het interessant om te zien wie er überhaupt wil winnen in Peschici, aangezien de finishplaats de vorige winnaars vooral veel tegenspoed heeft gebracht.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)


Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De startplaats
Op een kleine 90 kilometer van Alberobello, de finishplaats van de vorige rit, start de volgende rit van deze tot nu toe weinig enerverende Giro. We zijn aanbeland in Molfetta, een stad met 60.000 inwoners in de buurt van Bari. Zoals te doen gebruikelijk deze Giro zijn we weer eens aanbeland in een kustplaats. Deze keer aan de Adriatische kust, is weer eens wat anders. We zitten wel nog steeds in Apulië en deze regio gaan we tijdens deze rit ook niet verlaten.

Molfetta is een debutant in de Giro, het was nog nooit een start- of finishplaats. Dat is niet geheel verwonderlijk, aangezien er meer aansprekende steden in de buurt liggen. Molfetta heeft weinig hoogtepunten. Een aantal kerkjes, waarvan eentje uit de 12e eeuw vooral in het oog springt, maar verder zijn hier weinig architectonische hoogstandjes te vinden. Van oudsher is Molfetta wel een redelijk belangrijk vissersplaatsje, met een behoorlijke haven.

Een aantal kilometer buiten Molfetta ligt Miragica, een klein pretparkje. In de nabijheid ligt ook nog een behoorlijk uit de kluiten gewassen outletcenter, het is hier blijkbaar het shoppingcentrum van Apulië. In de stad zelf is er ook nog een Beatles pub, voor de mensen die in Italië toch liever naar een Britse kroeg gaan. Maar toch, als ik zulke dingen moet gaan benoemen weet je dat het tijd is om snel andere oorden op te gaan zoeken. Na de start in de haven van Molfetta en een tocht langs het historische centrum van de stad gaan de renners snel richting het westen fietsen.

De haven van Molfetta (Foto: WikiCommons/Tango7174)
De haven van Molfetta (Foto: WikiCommons/Tango7174)

De route
Het begin van deze rit is buitengewoon saai. De renners mogen bijna 90 kilometer langs de kust gaan fietsen. Over grotendeels rechte en brede wegen, die ook nog eens vlak zijn, wordt er koers gezet richting Manfredonia. Een aantal dorpen en steden wordt vereerd met een bezoekje, zoals Bisceglie, Trani en Barletta. Na 42 kilometer fietsen de renners langs Margherita di Savoia, een toeristisch oord met een overdaad aan strand.

Even verderop volgt dan het voorlopige hoogtepunt van de rit, een passage over een smalle strook land, met aan de rechterkant de zee en aan de linkerkant een binnenzee. Het landschap is hier, op het water na, net zo saai als het parcours zelf. Het is zo vlak als wat, er groeit bijna niets en er staan alleen nog wat vervallen bouwwerken langs de kant van de weg. Bij het smalste punt van deze landengte staat een torentje, maar zelfs dat is het aanzien niet waard.

Het gaat ondertussen ook al een kilometer of tien volledig rechtdoor, zonder echte bochten. Alleen de wind kan het begin van deze rit redden, maar die schijnt hier doorgaans in de rug te staan. Na een kilometer of 70 passeert het peloton Ippocampo, waar een aquapark is. Ze hebben er een roze en een gele glijbaan dus dat is wel helemaal fantastisch.

Over wegen die bijna niet rechter en breder kunnen zijn wordt er verder gefietst, door een gebied dat volgens Google Maps talloze meertjes bevat, maar in de praktijk blijkt dat alles hier droog staat zodra de zon voorzichtig begint te schijnen. Enfin, even verderop rijden de renners Manfredonia binnen. In deze behoorlijk mooie stad, met een fraai kasteel, is na 84 kilometer de eerste tussensprint van de dag.

Een blik op Manfredonia met 'il drone', voor de liefhebber (Bron: YouTube)

Na Manfredonia gaat de koers dan gelukkig echt beginnen. We hebben het vlakke deel van de rit gehad en gaan nu door met het heuvelachtige deel. Dit heuvelachtige deel begint zeven kilometer buiten Manfredonia, als de renners in Madonna delle Grazie linksaf slaan en aan de bochtige klim naar Monte Sant'Angelo beginnen. Dit is een beklimming van de tweede categorie, bijna 10 kilometer lang en 6% gemiddeld.

Ondanks liefst 20 haarspeldbochten is de klim toch behoorlijk regelmatig, het gaat bijna continu rond de 6% omhoog. Alleen het begin van de klim is nog behoorlijk pittig, met een aantal stroken boven de 7% en zelfs een enkele uitschieter richting 10%. Richting de top zwakt de klim wat af, maar dit is alsnog een vrij serieuze klim, zeker na 90 vlakke kilometers. Door het behoorlijk steile begin zal dit een aanslag zijn op veel benen, de omslag is immers nogal bruusk.

Na ongeveer 101 kilometer komen de renners dan boven aan in Monte Sant'Angelo, een dorpje dat eigenlijk niet heel mooi is. De wegen en de huizen donderen hier van de ellende bijna uit elkaar. Wel hebben ze er een heiligdom en een kasteel, dat door de Aragoneesjes is gebouwd. Boven in Monte Sant'Angelo heb je wel een mooi uitzicht over een deel van de klim en ook over de afdaling die zo gaat volgen.

Het profiel van de klim naar Monte Sant'Angelo (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de klim naar Monte Sant'Angelo (Bron: Giro d'Italia)

Zoals gezegd, een prima uitzicht (Foto: Panoramio)
Zoals gezegd, een prima uitzicht (Foto: Panoramio)

De afdaling terug naar de kust kent minder bochten dan de klim, maar alsnog is het behoorlijk bochtig en daardoor ook vrij technisch. De weg is wel redelijk breed en het wegdek is ook in orde. Het gevaar zit vooral in het begin van de afdaling, daar is het continu draaien en keren met een aantal bochten die niet lopen zoals je zou verwachten. Een beetje parcourskennis is hier geen overbodige luxe, anders ben je voor je het weet een vangrail aan het omhelzen.

Na een aantal lastige bochten wordt het wel wat makkelijker en is er wat meer tijd om van de omgeving te genieten, die steeds mooier wordt. Door een groen gebergte met opvallende rotsformaties wordt er verder gedaald, terwijl de zee steeds beter in beeld komt. Richting het einde van de afdaling verschijnen er nog een paar haarspeldbochten, maar aangezien het niet meer zo steil naar beneden loopt en omdat de bochten goed in te schatten zijn, zou dit geen problemen mogen opleveren.

Na een afdaling van ongeveer 18 kilometer fietsen de renners dan door Mattinata, waar de weg alweer omhoog begint te lopen. Er gaat een aantal kilometer langs de kust gefietst worden, over een enorm bochtige weg. De omgeving is wonderschoon, het contrast met het begin van de rit kan bijna niet groter. Ondertussen moeten er wel wat korte klimmetjes bedwongen worden, zo gaat het direct na Mattinata drie kilometer omhoog aan ongeveer 5%. Vervolgens is het drie kilometer vlak, waarna het nog even een kilometer vals plat omhoog gaat.

Een korte afdaling met een aantal bochten volgt, maar de weg is breed en het gaat ook weer niet direct heel fors naar beneden, dus dat is allemaal te doen. Al snel begint het volgende klimmetje, het gaat nog even twee kilometer omhoog aan 5%. Op de top van dit heuveltje zijn de renners dicht in de buurt van Baia delle Zagara, waar de klifkust bijzonder fraai is en waar ook nog wat opvallende krijtrotsen in het water staan.

Mooie rotsen bij de Baia delle Zagara (Foto: Panoramio)
Mooie rotsen bij de Baia delle Zagara (Foto: Panoramio)

Een korte afdaling zonder veel moeilijkheden volgt en al snel begint de tweede gecategoriseerde klim van de dag. De Coppa Santa Tecla is 8 kilometer lang, 4% gemiddeld en behoorlijk onregelmatig. In het begin gaat het nog serieus omhoog, met zelfs een kilometer aan 7%, maar na drie serieuze kilometers vlakt het af en wordt het nooit meer heel steil. Na 143 kilometer, op 45 kilometer van de streep, komt iedereen boven en volgt er weer een afdaling.

Deze afdaling is zes kilometer lang en brengt de renners door een dichtbegroeid bos. Dit stuk in dalende lijn is niet zo lastig, vooral vanwege het geringe aantal bochten. Eenmaal beneden bij de kust is het tien kilometer zo goed als vlak als de renners richting Vieste fietsen. Onderweg komen ze weer meerdere keren de krijtkust tegen, waar soms de mooiste creaties van moeder natuur te bewonderen zijn. Het is nu dan wel tijdelijk vlak, maar het blijft enorm bochtig.

Het prachtige schiereiland Gargano staat niet bepaald bekend om haar rechte wegen. Na een recordaantal bochten rijdt men dan na 160 kilometer door het pittoreske Vieste, waar tevens de tweede tussensprint van de dag is. Na deze tweede tussensprint blijft men nog een tijd langs de kust rijden, waar het wel vlak is, maar ook nog steeds enorm bochtig. Je zou er bijna duizelig van worden.

Het oude centrum van Vieste (Foto: WikiCommons)
Het oude centrum van Vieste (Foto: WikiCommons)

Het blijft vlak tot op 13 kilometer van de streep. Dan krijgen de renners nog te maken met een ongecategoriseerde klim. Dit is een klim in twee schuifjes. Eerst gaat het twee kilometer aan 6% omhoog, waarna een korte afdaling van een kilometer volgt. Dit korte afdalinkje heeft geen lastige bochten, alleen is het wegdek nog slechter dan Twan Castelijns.

Na dit korte intermezzo gaat het vervolgens weer twee kilometer omhoog, eerst een kilometer aan 6%, voor het richting de top wat verder afvlakt richting 4%. Op zes kilometer van de streep wordt die top bereikt. Een relatief vlakke kilometer volgt nu, voor de echte afdaling van twee kilometer begint.

De renners komen op een slecht weggetje terecht, dat wel vrij breed is. Dit weggetje heeft een tweetal haarspeldbochten, maar die lijken goed te nemen. Op drie kilometer van de streep bereikt het peloton dan een rotonde, waar ze rechtsaf slaan. Vervolgens is het ongeveer anderhalve kilometer lang vlak, maar wel weer bochtig. Als je het van boven bekijkt is het net alsof we aan de reuzenslalom gaan beginnen.

Op 1,5 kilometer van de streep, aan de rand van Peschici, begint de weg al voorzichtig omhoog te lopen. Het begint met een paar hectometer aan 3%, maar eenmaal in de straten van Peschici loopt het al snel omhoog aan 6%. Net na het passeren van de boog van de laatste kilometer is er een bocht van 180 graden naar rechts, waar positionering essentieel is. Vlak voor de bocht loopt het niet heel steil omhoog, maar net na de bocht is er even een steil stukje.

Even verderop vlakt het weer wat af, terwijl de renners langs wat huisjes gebouwd in de rotsen fietsen. Deze slotkilometer is overigens weer behoorlijk hilarisch, want op 500 meter van de streep volgt er weer een fantastische bocht van 180 graden, ditmaal naar links. Het is ondertussen min of meer vals plat, hooguit 3%, en heel steil zal het ook niet meer worden tot op 200 meter van de streep.

Voor die tijd is er kort na de tweede bocht van 180 graden een scherpe bocht naar rechts, snel opgevolgd door een tweede bocht naar rechts en meteen weer een bocht naar links. Meteen na de laatste bocht van de dag begint de weg ineens ridicuul steil omhoog te lopen. Tot de finish gaat het nu zo goed als rechtdoor, maar wel aan percentages boven de 10%. 12% zelfs, volgens de organisatie. Een explosief einde van deze rit. Het had zelfs nog explosiever kunnen zijn, want na de finishlijn gaat de klim nog een tijdje behoorlijk steil door.

Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van de slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)


De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De finishplaats
Peschici is een klein dorpje met 4000 inwoners, gebouwd op de rand van een klif. Het is een stadje dat daardoor vooral bij toeristen populair is, omdat het er nogal aantrekkelijk uitziet. Het dorp beschikt ook nog eens over een strand, waardoor het al helemaal een ideale bestemming is voor veel toeristen.

In Peschici vindt je verschillende smalle straatjes war de huisjes kort op elkaar gebouwd zijn. Je vindt ook een aantal huizen die half in de rotsen gebouwd zijn, terwijl bovenop die rotsen ook huizen staan. Een vrij fascinerend beeld. Ook heeft het dorp nog een aardige kerk en een klein kasteeltje. Verder zijn er natuurlijk ook genoeg restaurantjes en hotels te vinden, voor al die toeristen.

Het dorp is pas vrij laat ontdekt door de Giro, maar sinds de ontdekking komt het met enige regelmaat terug. Men was hier voor het eerst in 2000, toen ging de overwinning naar de Killer van Spoltore, Danilo Di Luca. Hij zou later nog 500 keer betrapt worden en dat is een terugkerend fenomeen in Peschici.

De volgende winnaar, in het jaar 2005, was namelijk Franco Pellizzotti, de Dolfijn van Bibione. Een van de weinige renners die de dubieuze eer heeft gehad om via het bloedpaspoort tegen een schorsing aan te lopen. Die rit in 2005 was overigens een prooi voor de vluchters. Theo Eltink, waarvan we toen nog dachten dat het een geweldige ronderenner zou worden, werd toen vijfde.

Drie jaar later kregen we helemaal een mooie winnaar. Matteo Priamo versloeg in de straten van Peschici tot mijn groot ongenoegen de Baskische god Alan Perez in de sprint. Later bleek wel waarom Priamo zo sterk was in de sprint. De Giro van 2008 was toch vooral de Giro van Emanuele Sella, zijn ploeggenoot. Sella reed iedereen in de bergen helemaal de vernieling in en won drie ritten.

Niet lang daarna werd hij betrapt op doping en Priamo werd aangewezen als degene die Sella de doping zou hebben bezorgd, dit leverde Matteo een schorsing van vier jaar op. Ik denk dat Matteo tijdens de Giro van 2008 zelf ook een deel van de voorraad naar binnen heeft gegooid. Enfin, de conclusie mag zijn dat winnen in Peschici niet goed voor je carrière is. Vroeg of laat loop je dan tegen de dopinglamp, op wat voor manier dan ook.

Peschici, een prachtig dorpje (Foto: Panoramio)
Peschici, een prachtig dorpje (Foto: Panoramio)

TV & het weer
De rit richting het beruchte Peschici, waar je dus eigenlijk niet wil winnen, begint om 12:25. Na een rondje door de haven van Molfetta is dan tien minuten later het echte vertrek. De finish in Peschici wordt verwacht tussen 16:58 en 17:26. Als je de eerste 90 kilometer wil overslaan omdat er toch niets te zien valt raad ik je aan om ergens rond 14:30 in te schakelen, dan zouden we in de buurt van Manfredonia en daarmee ook de eerste klim van de dag moeten zitten. Vanaf dat moment is het verstandig om te kijken, zelfs als de koers tegenvalt. De natuur gaat hoe dan ook niet tegenvallen. Helaas zijn we nog steeds afhankelijk van Eurosport, dat er om 13:15 weer bij is. Genieten.

In Peschici zal het 's middags 22 graden zijn, met weinig wind en geen kans op neerslag. In de buurt van de startplaats zal het ook niet hard waaien, dus ondanks het vlakke begin door open terrein hoeven we nergens rekening mee te houden. Dat deel van de rit kan echt schriftelijk worden afgedaan.

Favorieten & voorspelling
De laatste twee keer dat we in Peschici aankwamen ging de overwinning naar een vluchter. Dat scenario verwacht ik nu ook. Daar zijn een aantal redenen voor te bedenken. De eerste is dat de volgende rit een aankomst bergop is, waar alle klassementsrenners zich voor zullen willen sparen. De tweede reden is dat deze rit enorm lastige te controleren zal zijn, door al die bochten en het feit dat het steeds op en af gaat.

De derde reden is dat dit veel te lastig is voor de sprinters, die totaal geen poging gaan wagen en de vierde reden is dat we een ernstig gebrek aan puncheurs hebben in het peloton. Er zijn maar weinig renners die op een aankomst als deze zegezeker zijn. Daarom gaat hier een kopgroep lopen, die naar alle waarschijnlijkheid ook vrij omvangrijk zal zijn, aangezien iedereen wel snapt dat dit een rit voor de vluchters is.

Dan is het vervolgens nattevingerwerk om tot vijf namen te komen. Eén ding is wel zeker: Een Italiaan gaat winnen, die vervolgens tegen de lamp loopt. In het peloton zien we dan wel weer dezelfde namen vooraan als tijdens rit 6. Woods, Yates, Thomas, dat soort jongens.

1. Villella. Het schijnt vandaag exact twee jaar geleden te zijn dat Cannondale nog een rit won in een koers op World Tour-niveau. Zo'n mooi jubileum kan je natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het kan dan natuurlijk bijna niet anders dan dat Cannondale gaat winnen. Dat moet dan vervolgens wel met een Italiaan gebeuren, want Peschici is voor de Italianen. Het is vervelend voor Villella dat zijn carrière dan meteen voorbij is, maar ach, het talent kwam er sowieso niet meer uit. Zou trouwens de eerste Italiaanse overwinning van deze Giro zijn, Italiaantjes zijn nog niet echt op dreef.

2. Fraile. Mensjes van Dimension Data gaan best vaak in de aanval, alleen de laatste dagen zijn ze een beetje rustig. Voor Fraile is dit wel een aardige rit, zeker omdat hij onderweg nog wat punten voor de bergtrui mee kan pakken. Is op zo'n aankomst ook nog eens behoorlijk sterk. Hij is alleen geen Italiaan en ik hoop ook niet dat hij betrapt wordt, dus met een tweede plaats neem ik nu ook genoegen.

3. Stuyven. Heeft al aangekondigd weer in de aanval te gaan en aangezien daar deze Giro nog niet bij veel renners animo voor is zou het hem zomaar weer kunnen lukken. Winnen lukt dan natuurlijk niet, daar is deze aankomst te zwaar voor.

4. Mohoric. Probeerde in rit 6 al in de aanval te gaan, maar dat lukte net niet helemaal. Daarom gaat hij nu ongetwijfeld weer een nieuwe poging wagen. Misschien met wat meer succes.

5. Busato. Er gaat sowieso iemand van Wilier in de aanval en dan kan je eigenlijk maar het beste Busato meesturen. Probeerde het net als Mohoric in rit 6 al, maar ook hij kan nu meer geluk hebben. Hij kan op zulke aankomsten nog wel aardig presteren in een kleiner groepje. Niet aardig genoeg, want anders had hij niet voor Wilier gereden.

Overigens vind ik Eurosport werkelijk een plaag, dat blaag.

Boko Haram dreigt met bomaanslagen in Abuja

De islamitische terreurbeweging Boko Haram heeft in een video gedreigd met bomaanslagen in Abuja, de hoofdstad van Nigeria.

"Meer bomaanvallen zijn op komst, inclusief in Abuja, waar jullie denken veilig te zijn", zegt een man die zich uitgeeft voor een Boko Haramstrijder in de opname die in het bezit was gekomen van een Nigeriaanse journalist en de Sahara Reporters, een in de VS gevestigde website. Volgens de website is de man in de video een van de bevelhebbers van de aan IS gelieerde terreurorganisatie die afgelopen week werd geruild voor 82 ontvoerde meisjes.

Het ministerie van veiligheid van Nigeria zei in april al dat het plannen had verhinderd van militanten van Boko Haram, die aanslagen wilden plegen op de Britse en Amerikaanse ambassades in Abuja.

Boko Haram dreigt met bomaanslagen in Abuja
Boko Haram dreigt met bomaanslagen in Abuja (Foto: ANP)

'Ajax is 100% favoriet tegen Man United'

Ajax neemt het in de finale van de Europa League op tegen Manchester United. Aad de Mos heeft veel vertrouwen in een goede afloop.

De ploeg uit Amsterdam plaatste zich ondanks de 3-1 nederlaag tegen Lyon voor de finale van de Europa League. Hierin treft Ajax het elftal van José Mourinho. De Mos verwacht dat Ajax het de grootmacht uit Engeland behoorlijk lastig kan maken.

"Ik denk dat Ajax veel balbezit zal hebben en veel kansen gaat creëren. Dat maakt Ajax voor mij honderd procent de favoriet", vertelde De Mos tegenover Voetbal Inside. "Ajax kan met hoge pressing spelen en bij United zijn de spelers niet heel wendbaar. Ze zijn kwetsbaar tussen de linies."

Vooral de defensie van Manchester United vindt De Mos niet sterk. "Chris Smalling zal samen spelen met Daley Blind, dat is niet het allerbeste centrum. Ook de zijkanten met Matteo Darmian en Antonio Valancia als backs zijn niet best", aldus De Mos.

De finale wordt op 24 mei afgewerkt in Stockholm. De gemeente Amsterdam liet vrijdag weten dat Ajax-supporters de wedstrijd op grote schermen kunnen kijken op het Museumplein.

VNG en COA willen reserve-azc's als buffer

Er moet een eind komen aan het steeds weer openen en sluiten van asielzoekerscentra (azc). Als oplossing kunnen zogenoemde reserve-azc's worden ingericht die de buffer vormen voor als er weer een grote toestroom van vluchtelingen is.

Dat zeggen bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de Haarlemse burgemeester Jos Wienen, namens de VNG, in een interview zaterdag in het AD.

Het COA sluit nog dit jaar 45 azc's en op achttien andere locaties wordt het aantal opvangplekken flink teruggeschroefd.

"We willen een systeem waarbij je reservecapaciteit hebt, zonder dat je steeds op zoek moet naar nieuwe plekken", aldus Wienen. Iedere keer met een hoop problemen nieuwe azc's openen om die later weer te sluiten noemt hij "geen slimme benadering".

VNG en COA willen reserve-azc's als buffer
VNG en COA willen reserve-azc's als buffer (Foto: ANP)

Verbindingsweg A4 dicht na ongeluk

Een spookrijder heeft zaterdagochtend vroeg een ongeluk veroorzaakt op het Prins Clausplein bij Den Haag. Het ging mis op de verbindingsweg tussen de A12 en de A4 richting Delft. De spookrijder botste op een andere auto. Volgens de politie was er ook nog een derde auto bij betrokken.

De bestuurder van de spookrijdende auto raakte gewond, maar volgens de politie valt het letsel mee. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Ook een van de andere bestuurders raakte gewond, maar die hoefde niet naar het ziekenhuis. De verbindingsweg is tot 10.00 uur dicht, verwacht Rijkswaterstaat.

Idioot springt op kassahokje

In Groningen is een man, vanaf het VVV-kantoor aan de Grote Markt, op een kassahokje van een kermisatractie gesprongen. En natuurlijk ging het, zoals vaak bij dit soort domme acties, fout. De man kwam bij zijn val op de trap van het VVV-kantoor terecht en zou volgens getuigen een gebroken rug hebben. Volgens andere bronnen bleef de schade beperkt tot wat kneuzingen. De schade aan het kassahokje van de Jolly Jumper (dan vraag je er ook om ) schijnt zo'n 700 euro te zijn.

De kermismensen vinden het begrijpelijk niet zo'n leuke actie en zijn op zoek naar de springer. Ze willen graag weten hoe het met hem gaat en hem een kermispretpakket aanbieden inclusief vrijkaart voor de trampoline.

Arrestaties na actie tegen Shell bij Van Gogh

De politie heeft vrijdagavond acht activisten opgepakt in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Ze hielden een onaangekondigde performance tegen de sponsorrelatie die het museum heeft met oliebedrijf Shell. Volgens de politie zijn ze gearresteerd wegens lokaalvredebreuk. Ook worden ze verdacht van vernieling.

Zeven vrouwen in witte jurken dronken uit Sint Jakobsschelpen, het symbool van Shell, een zwart goedje dat op olie leek. Toen ze zichzelf daar ook mee besmeurden kwam het op de grond terecht en daarom zou sprake zijn van vernieling.

Een woordvoerder van kunstenaarscollectief Fossil Free Culture NL, dat de actie organiseerde, is verbaasd over die beschuldiging. "Het is biologische rietsuikermelasse, we hebben het uitvoerig getest en het laat geen schade achter", zei hij. "Wij hebben als kunstenaars geen enkele intentie om schade te veroorzaken. We dragen de kunsten juist een warm hart toe, maar niet de banden die het museum heeft met Shell."

Alle arrestanten brengen de nacht door op het politiebureau. Naast de vrouwen die het optreden gaven werd iemand van het 'supportteam' aangehouden. De activisten worden zaterdag verhoord, vertelde een woordvoerder van de politie.

Militairen patrouilleren door elf steden

In elf plaatsen in het land laten militairen zaterdag zien wat ze kunnen en doen. Het is het hoofdevenement van de Landmachtdagen. De militairen lopen patrouilles in de steden, voeren demonstraties uit en gaan het gesprek aan met het publiek.

De open dagen van de Landmacht begonnen maandag. De afgelopen dagen gingen honderden militairen langs bij meer dan ruim 1500 klassen van groep zeven en acht in het basisonderwijs. Daar vertelden ze over hun werk bij de landmacht.

Vrijdag ontving de Landmacht meer dan 2000 scholieren uit het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. De evenementen zaterdag zijn in Almere, Eindhoven, Enschede, Groningen, Havelte, Heerenveen, Heerhugowaard, Rotterdam, Utrecht, Weert en Zutphen.

Militairen patrouilleren door elf steden
Militairen patrouilleren door elf steden (Foto: ANP)

Rapport: te weinig politie voor EU-toppen

De politie in Brussel heeft de grootste moeite om voldoende mensen te vinden om alle EU-toppen goed te beveiligen. Dat blijkt uit een rapport van de politietoezichthouder, meldt de Belgische krant De Tijd zaterdag. Het rapport is overhandigd aan de Belgische Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

De Algemene Inspectie van de politie heeft de inzet bij de EU-top van 20 en 21 oktober vorig jaar onderzocht en stelt vast dat er te weinig politiemensen zijn om alle veiligheidsrisico's op te vangen. Volgens het rapport had de politiezone van Brussel de dag voor de top niet de benodigde agenten ter beschikking, omdat ze niet voldoende versterking van de andere politiezones en de federale politie kreeg om de risico's af te dekken.

Minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken relativeerde de problemen vrijdag al. Voor grote evenementen in Brussel is altijd wel wat plannen en schuiven met politiemanschappen, luidde het antwoord.

Rapport: te weinig politie voor EU-toppen
Rapport: te weinig politie voor EU-toppen (Foto: ANP)

Melden via politie.nl weer mogelijk

Het melden van zaken of het hebben van contact met de politie via de website politie.nl is sinds 04.30 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag weer mogelijk.

De politie nam eerder in de nacht preventieve maatregelen om de beveiliging van politie.nl op te voeren. Dit naar aanleiding van de waarschuwing van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) voor wereldwijde aanvallen met ransomware. De preventieve maatregelen zijn inmiddels opgeheven.

De zogenaamde mailformulieren op de website waren door de maatregelen tijdelijk buiten werking.

Melden via politie.nl weer mogelijk
Melden via politie.nl weer mogelijk (Foto: ANP)

Eerste FARC-strijders terug in maatschappij

De eerste twaalf strijders van guerrillabeweging FARC zijn officieel teruggekeerd in de Colombiaanse maatschappij. Ze kregen vrijdag tijdens een ceremonie in de Colombiaanse hoofdstad Bogota certificaten van de Verenigde Naties die bevestigen dat ze de wapens hebben neergelegd.

Rond de 6800 rebellen van FARC bevinden zich in speciale zones waar ze zich laten demilitariseren. Zij wachten daar op het moment dat ze kunnen terugkeren in de maatschappij. Zo'n zeshonderd VN-medewerkers houden toezicht op dit proces. "De ceremonie van vrijdag markeert het begin van een doorlopend proces waarin FARC-strijders na het neerleggen van hun wapens de transitie maken naar de burgermaatschappij", aldus de verklaring van de VN.

De FARC en Colombia sloten eind vorig jaar een akkoord dat een einde maakte aan 52 jaar oorlog. Daardoor kwamen naar schatting 220.000 mensen om.

Eerste FARC-strijders terug in maatschappij
Eerste FARC-strijders terug in maatschappij (Foto: ANP)

Bijna alle molens draaien op molendag

Dit weekeinde draait een groot aantal molens tijdens de Nationale Molendag. Meer dan negenhonderd molens draaien dan en zijn open voor publiek.

Ook De Zesde Molen in Haastrecht is dan te bezoeken, maar deze molen zal niet draaien. Deze molen is stilgezet, omdat onlangs een bout was afgebroken. Er bleek iets mis de zijn met de boutverbinding van de wieken. Uit voorzorg zijn daarom ook 48 molens met dezelfde constructie stilgelegd.

Het probleem is nog niet verholpen, zodat deze molens niet zullen draaien, maar de meeste zijn wel te bezichtigen. "Veiligheid staat voor alles", aldus een woordvoerder van de vereniging De Hollandsche Molen. Ook bij een molen in Schiedam waren bouten afgebroken. Deze molen is zondag niet te bezichtigen.

Het is de 45e editie van het evenement. De molendagen trokken vorig jaar ongeveer 100.000 mensen. De organisatie verwacht dat aantal ook dit weekeinde te halen. De Nationale Molendag wordt georganiseerd door Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en de vereniging De Hollandsche Molen.

Bijna alle molens draaien op molendag
Bijna alle molens draaien op molendag (Foto: ANP)

Zieke moeder OG3NE toch in Kiev

De moeder van drie zangeressen van OG3NE is toch naar Kiev gekomen om hun dochters persoonlijk aan te moedigen in de finale van het Eurovisiesongfestival. Haar bezoek was een grote verrassing voor Lisa, Amy en Shelley, zo lieten ze vrijdagnacht weten.

"Vanavond kregen we de verrassing van ons leven!! Onze zieke mama is in Kiev!! We kunnen niet geloven dat ze ons zaterdagavond gaat zien optreden, hier op het Eurovisie Songfestival! We're gonna stand in line", schrijft het trio op Twitter en Facebook bij een foto waarop ze te zien zijn met hun moeder Isolde en vader Rick.

Isolde is ongeneeslijk ziek. Ze heeft een zeldzame en kwaadaardige vorm van botkanker en kon daarom in eerste instantie niet mee naar Kiev. Eerder stelden de zussen nog dat ze hoe dan ook in Oekraïne zouden blijven, mocht er iets gebeuren met haar gezondheid.

Lights and Shadows, het lied van OG3NE, is een ode aan Isolde.

Zieke moeder OG3NE toch in Kiev
Zieke moeder OG3NE toch in Kiev (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: Wisselvallig

De zonne in de meie, zet oude lieden aan het vrijen

Goedemorgen!

Gisteren leek het aardig weer, maar helaas trok er toch een fikse bui over het land. Vandaag is er af en toe zon, maar ook ontsaan er een paar fikse buien. In het noordoosten kan ook onweer en hagel voorkomen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18 graden vlak aan zee tot lokaal 22 graden in het noordoosten.

De komende dagen blijft het overwegend droog, alhoewel een enkel buitje toch voor zou kunnen komen. De temperatuur gaat omhoog met de piek op dinsdag en woensdag wanneer het zo'n 22 a 24 graden wordt.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:47
Zon onder: 21:24
Zonkracht: 5/2

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1637 Op last van kardinaal Richelieu wordt het tafelmes geïntroduceerd, zodat de dolk aan tafel niet langer nodig is.
1935 Carl Magee vraagt patent aan voor de parkeermeter.
1940 Laatste kabinetsvergadering in Nederland voor het vertrek van de regering naar Engeland, in het Fort aan den Hoek van Holland.
1984 Johan Cruijff neemt afscheid als voetballer. Tijdens de wedstrijd Feyenoord - FC Zwolle gaat hij 10 minuten voor tijd onder groot applaus van het veld.
1989 Grote groepen studenten bezetten het Plein van de Hemelse Vrede in Peking en beginnen een hongerstaking.
2000 Vuurwerkramp in Enschede, 23 doden en ongeveer 950 gewonden.


Wolken in de buurt van Alkmaar (Foto: DJMO)
Wolken in de buurt van Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.