Doodrijder vervroegd vrij om zwangere vriendin

Een Poolse man die in mei 2013 een echtpaar met hun kleindochter doodreed in Meijel (Limburg) ontloopt zijn straf omdat zijn vriendin, die in Polen woont, moest bevallen. Hij mocht eind april naar huis om haar bij te staan, maar aangezien de man tot ongewenst vreemdeling is verklaard, kan hij niet naar Nederland terugkeren om het restant van zijn straf uit te zitten.

Na het ongeval werd de Pool oorspronkelijk veroordeeld tot 120 uur taakstraf, die in hoger beroep werd omgezet in 15 maanden celstraf. Hij ging in cassatie en ging naar Engeland. Daar werd hij in augustus 2016 opgepakt. Van zijn 15 maanden cel heeft hij er dus nog geen 9 uitgezeten.

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Justitie, heeft nog geprobeerd om de vervroegde vrijlating te voorkomen, maar dat mislukte. Hij werd door de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechttoepassing gedwongen tot een nieuw besluit. De raad kwam tot de conclusie ‘dat de persoonlijke belangen van de man zwaarder wegen dan het leed voor de nabestaanden, en ook zwaarder dan de geschokte rechtsorde’ zo valt te lezen in het AD.

De vader van de doodgereden peuter is compleet ondersteboven van het nieuws. Hij werd vrijdag in kennis gesteld van de vervroegde vrijlating van de dader. “Ongelooflijk dat dit kan. Wij hadden een streep onder het juridische verhaal gezet, maar zo komt alles weer terug. En net nu. Volgende week vrijdag is het vier jaar geleden dat het ongeluk gebeurde." Hij vervolgt:  "Dat er een regeling voor bijzondere gebeurtenissen bestaat dat begrijpen wij nog wel. Maar nu leidt die tot strafvermindering voor een man die er vanaf de eerste dag alles aan gedaan heeft om zijn straf te ontlopen. Onverteerbaar."