FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 mei 2017

Verhit debat Le Pen en Macron over veiligheid

De Franse presidentskandidaten Marine Le Pen en Emmanuel Macron zijn elkaar woensdagavond verbaal in de haren gevlogen. In een verhit tv-debat, de laatste directe confrontatie voor de beslissende verkiezingsronde zondag, was de nationale veiligheid een belangrijk onderwerp. Een miljoenenpubliek zag de uitzending.

De rechts-populistische Le Pen beschuldigde haar sociaal-liberale opponent achterover te leunen inzake de bestrijding van moslimterrorisme. "Je heb totaal geen plan, maar bent lankmoedig als het gaat om islamitische fundamentalisme", fulmineerde Le Pen. Ze zette haar rivaal, in de peilingen de favoriet, weg als een watje op het gebied van de openbare veiligheid.

Macron reageerde met de opmerking dat terrorisme zijn belangrijkste aandachtspunt is als hij wordt gekozen. "Wat jij voorstelt is geleuter", zei hij verwijzend naar haar belofte de Franse grenzen te sluiten. "Je verspreidt leugens." Dat laatste sloeg op Le Pens bewering dat hij banden heeft met radicale moslims. Klinkklare nonsens, volgens Macron. Op zijn beurt betichtte hij de frontvrouw van het Front National de "kiem te leggen voor een burgeroorlog".

Voor Le Pen was het de laatste landelijke kans kiezers te winnen voor haar programma. Ze herhaalde nog eens te zullen afrekenen met illegale immigratie en de euro af te danken. In de boze woordenwisseling pestte ze Macron met diens verleden als bankier en minister van Economische Zaken. Ze schilderde hem af als verlengstuk van de vertrekkende, impopulaire socialistische regering en als boegbeeld van onstuitbare globalisering.

Verhit debat Le Pen en Macron over veiligheid
Verhit debat Le Pen en Macron over veiligheid (Foto: ANP)

Omzet Facebook stijgt verder

De socialenetwerksite Facebook heeft ook het eerste kwartaal van dit jaar meer omzet in de boeken gezet. Het bedrijf zag het aantal gebruikers met 80 miljoen stijgen tot 1,94 miljard. Daarmee werd het bedrijf nog weer interessanter voor adverteerders. Vooral bij de mobiele tak was dit duidelijk te zien.

De omzet in het eerste kwartaal kwam uit op 8 miljard dollar. Dat was 49 procent meer dan een jaar eerder en ook meer dan de 7,2 miljard dollar waar analisten door de bank genomen van uitgingen. De mobiele advertenties waren goed voor 85 procent van de opbrengsten. Dat was een jaar eerder nog 82 procent.

Met de resultaten zette het techbedrijf wederom zorgen opzij over het al dan niet bereiken van de grens van het aantal advertenties dat in een 'newsfeed' kan worden getoond. Facebook zelf waarschuwde daar ook meer dan eens voor. Hoewel de omzetgroei wel iets tanende is, gebeurt dit in een trager tempo dan waar kenners rekening mee houden.

Applicaties
De winst van het bedrijf in het laatste kwartaal kwam uit op 3,1 miljard dollar. Topman Mark Zuckerberg sprak van een goede start van het jaar. Hij zei ook dat het bedrijf applicaties zal blijven ontwikkelen om een ,,sterke wereldwijde gemeenschap" te blijven ondersteunen.

Eerder op woensdag maakte Facebook bekend dat het personeelsbestand in een jaar tijd wordt uitgebreid met 3000 controleurs. Zij moeten ervoor zorgen dat aanstootgevend materiaal, zoals video's van moorden of zelfdodingen, zo snel mogelijk van het platform worden verwijderd.

Omzet Facebook stijgt verder
Omzet Facebook stijgt verder (Foto: ANP)

EU-ministers manen Moskou over homovervolging

De Russische regering moet een einde maken aan de vervolging van homoseksuelen in de deelrepubliek Tsjetsjenië. Dat vragen vijf ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie, onder wie Bert Koenders, in een brief aan Moskou.

De oproep aan de Russische ambtgenoot Sergej Lavrov is verder ondertekend door de Duitse, Franse, Zweedse en Britse ministers van Buitenlandse zaken.

De bewindslieden schrijven "diep bezorgd" te zijn over berichten van mensenrechtenorganisaties dat homoseksuelen in Tsjetsjenië worden vervolgd en dat een aantal zelfs is vermoord om hun geaardheid. Ze roepen het Kremlin op om deze "vreselijke rapporten"te onderzoeken en activisten en journalisten te beschermen die er onderzoek naar doen.

EU-ministers manen Moskou over homovervolging
EU-ministers manen Moskou over homovervolging (Foto: ANP)

Trump optimistisch over deal Midden-Oosten

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat de Israëliërs en Palestijnen bereid zijn een vredesakkoord te sluiten. "Dit is iets waarvan ik eerlijk gezegd denk dat het misschien niet zo moeilijk is als mensen jarenlang hebben gedacht", stelde hij tijdens een bezoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan het Witte Huis.

Trump zei tegen Abbas dat hij vastberaden is met de beide partijen samen te werken om een akkoord te sluiten. Hij vertelde niet hoe hij van plan is de twee kampen op één lijn te krijgen, maar was vol optimisme. "We gaan dit voor elkaar krijgen", beloofde de president.

Abbas stelde op zijn beurt dat de Palestijnen klaar zijn voor een vredesakkoord dat voorziet in twee staten langs de grenzen van 1967. "Het is tijd voor Israël om de bezetting van ons volk en land te beëindigen", aldus de leider van de Palestijnse Autoriteit.

Trump optimistisch over deal Midden-Oosten
Trump optimistisch over deal Midden-Oosten (Foto: ANP)

FBI-baas verdedigt onderzoek e-mails Clinton

FBI-directeur James Comey heeft zijn beweegredenen het Congres in te lichten over heropening van het onderzoek naar e-mails van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton woensdag fanatiek verdedigd. Hij maakte dat besluit bekend twee weken voordat de Amerikanen naar de stembus gingen.

Comey zei volgens The New York Times dat de suggestie dat hij daarmee de verkiezingsuitslag heeft beïnvloed hem "licht onpasselijk" heeft gemaakt.

Comey gaf voor het eerst in het openbaar uitleg over zijn handelswijze die voor de nodige turbulentie zorgde in de slotfase van de verkiezingscampagne. De FBI-baas vertelde dat hij op 28 oktober de publiciteit had gezocht omdat hij geloofde dat zijn agenten e-mails hadden ontdekt die inzicht konden geven in de reden van Clinton een privé-server te gebruiken.

FBI-baas verdedigt onderzoek e-mails Clinton
FBI-baas verdedigt onderzoek e-mails Clinton (Foto: ANP)

Grootheid Lamy Chappuis keert terug op noordse combinatie

Jason Lamy Chappuis heeft laten weten dat de kogel door de kerk is: de 30-jarige Fransman keert komend seizoen terug in de noordse combinatie, de sport waarin langlaufen en schansspringen gecombineerd worden. 

Lamy Chappuis had de sport van 2010 tot en met 2012 in een ijzeren greep en won drie keer op rij de World Cup. Eric Frenzel nam de macht vervolgens over en na het seizoen 2014/15 hield de Fransman het voor gezien. 

Hij vertrok naar Engeland om een opleiding als piloot te volgen en nu dat is voltooid blijkt hij de sport toch wel te missen. "Ik heb een half jaar geen berg of sneeuw gezien en ik realiseerde me dat ik dat toch wel erg miste. Tijdens de Zomerspelen was ik vorig jaar in Rio bij het Franse team en daar kwam de hele sfeer rondom zulke wedstrijden weer terug. Daar had ik door dat ik terug wilde komen", zegt hij. 

Lamy Chappuis won olympisch goud in 2010 en veroverde tien WK-medailles, waaronder vijf keer goud. "Natuurlijk wordt het moeilijk om op niveau terug te komen, maar ik heb halve marathons gelopen, ben actief gebleven in de sportschool...kortom, ik ben fit. Alleen schansspringen heb ik al twee jaar niet meer gedaan."

Zijn voormalige concurrent en voorganger, Hannu Manninen, maakte afgelopen seizoen een vergelijkbare stap. De Fin, viervoudig eindwinnaar van de World Cup, keerde eveneens terug en deed dat ook na een opleiding tot piloot. Manninen had het WK van vorig seizoen, in zijn eigen Lahti, als hoofddoel, Lamy Chappuis gaat voor de Spelen van volgend jaar. "Daarna moet ik misschien maar eens een echte baan gaan zoeken." 

Lamy Chappuis op weg naar olympisch goud in Vancouver in 2010 (Pro Shots/Dppi)
Lamy Chappuis op weg naar olympisch goud in Vancouver in 2010 (Pro Shots/Dppi)

Vakantiegangers nemen granaat mee in auto

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft woensdag in het Brabantse Beek en Donk een oude granaat onschadelijk gemaakt. Het projectiel was door inwoners van die plaats als souvenir uit Frankrijk meegenomen onder een stoel in de auto.

Eenmaal thuis adviseerde een kennis toch wat voorzichtig te zijn met de granaat. Het explosief werd in de tuin gelegd en de politie werd gebeld. Daarop schakelde de politie de EOD in.

De dienst constateerde dat de granaat op scherp stond en levensgevaarlijk was. Hij is in het buitengebied gecontroleerd tot ontploffing gebracht, aldus de politie.

Nanny van Mel B krijgt contactverbod tot 2022

Een Amerikaanse rechtbank heeft de voormalige nanny van Mel B woensdag een contactverbod van vijf jaar opgelegd. Volgens TMZ moet de nanny tot 2022 uit de buurt blijven van de Britse zangeres.

Melanie Brown beweert dat haar voormalige nanny Lorraine Gilles een affaire heeft gehad met haar echtgenoot Stephen Belafonte en ook zwanger van hem werd. De zwangerschap zou zijn afgebroken met een abortus. Ook zegt het jurylid van America's Got Talent dat de nanny haar afperst met sekstapes, haar beledigt en respectloos behandelt.

Het kindermeisje, dat de aantijgingen ontkent, klaagde Mel B eerder aan voor smaad.

Nanny van Mel B krijgt contactverbod tot 2022
Nanny van Mel B krijgt contactverbod tot 2022 (Foto: BuzzE)

The Division dit weekend gratis te spelen op alle platforms

Ubisofts team-shooter The Division is komend weekend weer gratis speelbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Alle content uit de standaard-game zal beschikbaar zijn, ongeacht of je alleen, in co-op of PvP speelt.

Op onderstaande overzicht zijn per tijdszone de data en tijden van het gratis weekend te zien. Als je na het uitproberen besluit om de game te kopen is er een korting en zal al je progressie overgedragen worden.

Nauta breekt been bij training

Yvonne Nauta heeft haar been gebroken bij de training. De schaatsster kwam bij het maken van schaatssprongen verkeerd terecht en liep meerdere botbreuken in haar rechteronderbeen op, zo meldt Team LottoNL-Jumbo op hun website.

De nummer 4 van het afgelopen EK allround moet een forse operatie ondergaan. Het is nog niet bekend hoe lang zij uit de roulatie is.

Voor LottoNL-Jumbo is het de tweede tegenslag na een valpartij van Sven Kramer vorige week in een wielerwedstrijd. Hij brak zijn sleutelbeen.

Populaire pc-shooter Paladins nu ook gratis op consoles

De hero-shooter Paladins is per heden gratis te spelen op PlayStation 4 en Xbox One. Paladins was er al voor pc, en was vorig jaar de meestgespeelde nieuwe game op Steam.

Hoewel ook de console-versie van Paladins officieel nog steeds in open-bèta is, is de game al sinds september vorig jaar speelbaar via Steam. De game toont opvallend veel overeenkomsten met titels als Team Fortress en Overwatch, waarbij spelers een specifiek personage ('Hero') kiezen uit een bepaalde class, zoals Front Line of Support. Volgens Steamspy werd de game al door negen miljoen spelers gespeeld, en waren er de afgelopen twee week gemiddeld 70.000 actieve spelers met een piek van 1,2 miljoen.

Ontwikkelaar Hi-Rez Studios kwam meermaals onder vuur te liggen omdat het met Paladins volgens veel mensen elementen rechtstreeks had gekopieerd uit Blizzards Overwatch. Hi-Rez reageerde daarop door te stellen dat niet Overwatch maar vooral Valve's Team Fortress 2 de credits verdiende voor inspiratie. Wel bekende co-oprichter Todd Harris dat sommige aspecten zoals 'Top Play' (Overwatch: Play of the Game) zijn afgekeken van Overwatch om hun eigen game te verbeteren.

Doden bij schietpartij school Texas

De Amerikaanse politie heeft twee lichamen aangetroffen na een schietpartij in een onderwijsinstelling in de stad Irving (Texas). Een van de overleden personen is vermoedelijk de dader, zei een woordvoerder van de politie tegen lokale media.

Het North Lake College werd woensdag aan het einde van de ochtend afgegrendeld nadat schoten waren gelost. Studenten op de campus kregen opdracht zich te verschansen in de dichtstbijzijnde kamer.

De twee lichamen zijn volgens de politie aangetroffen in een gebouw op de campus. Het is nog onduidelijk of de dader zichzelf heeft omgebracht. Ook is nog niets bekend over het motief voor de schietpartij.

Doden gevonden na schietpartij school Texas
Doden gevonden na schietpartij school Texas (Foto: ANP)

Nieuwe stap in aanpak plasticsoep

De 22-jarige Nederlandse uitvinder Boyan Slat presenteert volgende week donderdag in Utrecht verbeterde plannen om de oceanen te ontdoen van de zogenoemde plasticsoep, de enorme vervuiling door vooral kleine deeltjes plastic.

Hij kwam vier jaar geleden al met de eerste plannen naar buiten om het plastic te concentreren en te 'vangen'. Inmiddels heeft hij de steun van een team van 65 deskundigen en is er 31,5 miljoen dollar aan fondsen verworven, waarvan 21,7 miljoen dankzij forse donaties sinds november. Er is nu volgens een woordvoerster ook een nieuwe ontdekking die een "cruciale verbetering" van het voorgenomen proces tot gevolg zal hebben. Details volgen volgende week.

Slat bedacht zijn 'Ocean Cleanup' al op het vwo. Ocean Cleanup is nu ook de naam van de Nederlandse stichting die met hem zijn doel wil bereiken. Eind 2017 moeten er in de Stille Oceaan de eerste proeven worden gedaan, zo is nu de bedoeling.

Nieuwe stap in aanpak plasticsoep
Nieuwe stap in aanpak plasticsoep (Foto: ANP)

Ajax hard op weg naar finale na ruime zege op Olympique Lyon

Ajax heeft thuis goede zaken gedaan tegen Olympique Lyon door met 4-1 te winnen in een kolkende Arena. Door de sterke uitgangspositie staan de Amsterdammers met een been in de finale van de Europa League. 

Het was een openingsfase waarin beide ploegen tam begonnen en nog zoekende leken. Het initiatief lag bij Lyon, maar zij konden geen vuist maken tegen de compacte verdediging van de Amsterdammers. Door veel druk te zetten op de verdediging van Lyon, probeerde Ajax ze uit het spel te halen.

De wedstrijd werd opengebroken door een verlengde kopbal van Traoré uit een vrije trap van Ziyech.

Het doelpunt gaf de Amsterdammers vleugels, want kort daarna werd Dolberg met een scherpe steekpass voor de keeper gezet en verdubbelde de voorsprong. Lyon was het even kwijt en snakte naar de rust. Voor Lyon gold om de schade beperkt te houden voor de rust. Dit lukte, zelfs nadat ook Younes voor de keeper werd gezet en doelman Lopes een 3-0 achterstand wist te voorkomen.

Kasper Dolberg schiet de 2-0 erin (Pro Shots / Stanley Gontha)
Kasper Dolberg schiet de 2-0 erin (Pro Shots / Stanley Gontha)

Na rust wist Lyon wat er moest gebeuren: terug in de wedstrijd komen en dat uitdoelpunt maken. Ajax bleef sterk voetballen en haalde al snel het tempo van de eerste helft aan. De Fransen bleven hopen op het uitdoelpunt, maar moesten toch toekijken hoe Younes de derde treffer voor Ajax maakte. Een bal dat door Lyon-verdediger Diakhaby van de lijn leek te worden gehaald, maar niet het geval was, dus 3-0! 

Ajax lag op een roze wolk. Het zag er niet naar uit dat Lyon nog iets zou terugdoen, maar dat bleek schijn. Het was Valbuena die Lyon op het scorebord zette en daarmee nog een kleine grijns op gezicht van Lyon weten te houden. Vlak daarna kwam daar weer een grote kans voor Lyon om zelfs nog een aansluitingstreffer te maken, maar Onana bracht redding.

Ajax kakte in en Lyon probeerde hier het maximale eruit te halen. Dit betekende wel dat de bezoekers naar voren moesten, in de wetenschap hoe effectief Ajax was vanavond.

Toch herpakte Ajax zich en had een aantal gevaarlijke doelpogingen door schoten van Younes en Dolberg.

De slotfase van de wedstrijd begon aan te dringen en met nog twintig minuten op de klok maakte Ajax de 4-1 door een assist van Ziyech en uiteindelijk doelpunt van Traoré. De marge was weer drie en nu was het voor Ajax zaak om de marge nog groter te maken. Het tempo van Ajax was goed en konden daarmee goed van de ruimte profiteren, maar de kansen werden niet verzilverd en dus mag Ajax met een eindstand van 4-1 naar Lyon gaan. Zou het genoeg zijn voor een rit naar Stockholm?

De Ajax-spelers bedanken de fans na de wedstrijd (Pro Shots / Stanley Gontha)
De Ajax-spelers bedanken de fans na de wedstrijd (Pro Shots / Stanley Gontha)

AFC Ajax

4 - 1

Olympique Lyon

 25' Traoré
 34' Dolberg
 49' Younes
 71' Traoré
   65' Valbuena
 
 Gele kaart: De Ligt, Traoré, (AFC Ajax), Gonalons, (Olympique Lyon)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: volle bak
Arbiter: Gianluca Rocchi
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Tete
Sanchez
De Ligt
Riedewald
Schöne (76' Van de Beek)
Ziyech
Klaassen
Traoré
Dolberg (88' Neres)
Younes (79' Kluivert)
  Lopes
Jallet
N'Koulou
Diakhaby
Morel
Tousart (55' Ghezzal)
Gonalons
Cornet
Tolisso
Valbuena
Fekir

Voorpret voor ESO Morrowind

Bethesda maakt ons allemaal vast lekker voor de Morrowind uitbreidng van Elder Scrolls Online. 15 jaar geleden kwam de game The Elder Scrolls III: Morrowind uit en vanaf 6 juni kun je het gebied weer bezoeken. Hier zie je fans met nostalgische gevoelens.

In de uitbreiding kom je ook Naryu tegen, een huurmoordenaar van de Morag Tong. Deze charismatische dame die je niet boos wilt maken geeft haar kijk op Vivec City, de eerste stad die je tegenkomt in Vvardenfell.

Samen met de uitbreiding komt er ook een nieuwe class: de Warden. Als je er meer van wilt weten, dan kun je hier de uitleg van ontwikkelaars horen en zien.

May boos om Europese 'verkiezingsbemoeienis'

De Britse premier Theresa May beschuldigde Europese politici en functionarissen woensdag van bemoeienis met de Britse verkiezingen van komende maand. May stelde dat er mensen in Brussel zijn die de gesprekken over het Britse vertrek uit de Europese Unie liever zien mislukken.

De premier zei dat de afgelopen dagen is gebleken hoe zwaar de onderhandelingen tussen Londen en Brussel waarschijnlijk zullen uitvallen. "De Britse uitgangspunten bij de onderhandelingen zijn onjuist weergegeven door de pers op het continent", klaagde ze tijdens een toespraak voor haar ambtswoning aan Downing Street.

"De opstelling van de Europese Commissie over de onderhandelingen is verhard en er zijn dreigementen tegen Groot-Brittannië geuit door Europese politici en functionarissen", vervolgde ze. "Al deze daden zijn bewust getimed om de uitkomst van de verkiezingen te beïnvloeden."

Uit een peiling van onderzoeksbureau Kantar bleek woensdag overigens dat de vooruitzichten voor May rooskleurig zijn. Van de respondenten zei 48 procent een voorkeur te hebben voor haar conservatieve partij, terwijl 24 procent op oppositiepartij Labour wil stemmen.

May boos om Europese 'verkiezingsbemoeienis'
May boos om Europese 'verkiezingsbemoeienis' (Foto: ANP)

Rus heeft giftige dieren in rugzak Schiphol

Op Schiphol is een Russische reiziger opgepakt met tientallen levende dieren in zijn rugzak. Veel ervan zijn giftig. De dieren zijn in beslag genomen.

De man was dinsdag onderweg van Brazilië naar Rusland en maakte een tussenstop op Schiphol. In plastic bakjes in zijn rugzak vond de douane 26 lanspuntslangen, 33 kakkerlakken, 11 dikkop-anolissen (hagedissen) en 16 kikkers. De dieren zijn niet beschermd, maar voor hun welzijn is het wel verboden om ze zo te vervoeren, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag.

Alle 26 lanspuntslangen en tien van de zestien kikkers kunnen een mens doden met hun gif.

Rus heeft giftige dieren in rugzak Schiphol
Rus heeft giftige dieren in rugzak Schiphol (Foto: BuzzO)

'IS werkt aan eigen sociale media'

Terreurgroep Islamitische Staat werkt aan eigen sociale media. Dat ontdekte Europol vorige week tijdens een operatie tegen extremisme op internet, zei topman Rob Wainwright van het samenwerkingsverband van politiediensten.

Tijdens de gezamenlijke actie tegen terreurpropaganda spoorden politiemensen uit meerdere landen ruim 2000 filmpjes en berichten op van al-Qaeda en Islamitische Staat, werd dinsdag al bekend. "Gedurende die operatie bleek ook dat IS een eigen platform op sociale media ontwikkelt", aldus Wainwright woensdag in een toelichting tijdens een veiligheidsconferentie in Londen.

De terreurorganisatie merkt volgens de topman dat het steeds lastiger wordt propaganda te verspreiden via sociale netwerksites. Daarom komt IS nu met "een eigen stukje internet om de eigen agenda uit te voeren". Wainwright zei niet te weten hoe technisch uitdagend het is om het IS-platform offline te krijgen.

'IS werkt aan eigen sociale media'
'IS werkt aan eigen sociale media' (Foto: BuzzT)

Ranger in Quake Champions heeft heimwee

Door een vreemde speling van het lot is een mens verdwaald geraakt in Quake Champions. Het is een ranger, maar dan niet zo’n bomenknuffelaar. Dit is een marinier die zoveel mogelijk wil slopen op zoek naar de weg terug richting aarde.

Je kunt je nog steeds aanmelden voor de gesloten bèta van Quake Champions. De game komt uit op pc. Tijdens de MSI Fandag aanstaande zaterdag kun je al Quake Champions te spelen en hier heb je een kans op gratis kaartjes.

Puerto Rico wil bescherming tegen schuldeisers

Puerto Rico heeft bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers. Het eiland gaat gebukt onder een schuldenlast van circa 70 miljard dollar. De faillissementsprocedure is vooral een hard gelag voor obligatiehouders die er vanuit gingen dat het eiland niet failliet kon gaan.

Puerto Rico is een autonoom gebied binnen de Verenigde Staten. De afgelopen jaren had het eiland het keer op keer aan de stok met zijn schuldeisers omdat het meermaals niet aan zijn betalingsverplichting kon voldoen. Speciaal voor het eiland is een procedure in het leven geroepen, waarbij een Amerikaanse rechter zich nu zal buigen over de uitstaande schulden.

Volgens gouverneur Ricardo Rosselló is de beslissing genomen om de belangen van de mensen van Puerto Rico te beschermen. Het eiland kampt sinds 2006 met een krimpende economie. Een probleem is ook dat de bevolking sterk is afgenomen. Veel inwoners vertrekken naar het Amerikaanse vasteland in de hoop op werk.

Puerto Rico wil protectie tegen schuldeisers
Puerto Rico wil bescherming tegen schuldeisers (Foto: ANP)

Crimineel vermogen 'El Chapo' spoorloos

Het criminele vermogen van de opgepakte drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán is spoorloos. De Amerikaanse autoriteiten hebben "nog geen dollar teruggevonden", zei de topman van het Mexicaanse Openbaar Ministerie woensdag in een interview met televisiezender Televisa.

Procureur-generaal Raul Cervantes bekende dat de Mexicaanse autoriteiten evenmin veel succes hebben gehad bij de jacht op het fortuin van El Chapo. "Zijn geld is niet gevonden omdat hij geen gebruik maakte van het financiële systeem", legde de topman van het OM uit.

Guzmán gold tot zijn aanhouding en uitlevering aan de Verenigde Staten als één van de meeste gezochte drugssmokkelaars in de wereld. Hij zou als leider van het Sinaloa-kartel miljarden hebben verdiend, maar tot dusver vlot het dus niet erg met de inbeslagname van zijn criminele vermogen.

Crimineel vermogen 'El Chapo' spoorloos
Crimineel vermogen 'El Chapo' spoorloos (Foto: ANP)

Man dood door schietpartij, vier arrestaties

In Rotterdam is woensdagmiddag een 24-jarige man neergeschoten. Volgens een ooggetuige bhebben vier mannen het zwaargewonde slachtoffer in een auto naar het Ikaziaziekenhuis gebracht en hem voor de deur gedumpt. De man bezweek in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

De vier mannen zijn aangehouden in de buurt van het ziekenhuis. Of ze een rol hebben gespeeld bij het schietincident in de Dynamostraat is nog onduidelijk. De politie heeft de zaak in onderzoek. 

Bosz kiest voor Dolberg Ún TraorÚ tegen Lyon

Ajax maakt zich op voor de halve finale van de Europa League. De ploeg van Peter Bosz start met Kasper Dolberg en Bertrand Traoré in de basis.

Het is voor het eerst sinds 1997 dat Ajax een halve finale van een Europees toernooi speelt, maar als het aan de Amsterdammers ligt is dit niet het eindstation voor dit seizoen. Na het uitschakelen van Schalke 04 barst de ploeg van vertrouwen en mikt het op de finale van de Europa League.

Dan moet er vanavond een goed resultaat worden neergezet tegen Olympique Lyon. Ajax bleek dit seizoen in eigen huis onverslaanbaar in de Europa League en ook vanavond zal het een goed resultaat nodig hebben om uitzicht te houden op een finaleplek.

Dat moet de ploeg doen zonder Daley Sinkgraven (blessure), Nick Viergever (geschorst) en Joël Veltman (geschorst). Zoals Peter Bosz tijdens de persconferentie al aangaf, starten Kenny Tete en Jaïro Riedewald als vervangers in de basis. In de punt van de aanval kiest de oefenmeester voor Dolberg en op de rechtervleugel start Traoré. Dat betekent dat Justin Kluivert en David Neres op de bank moeten beginnen.

Ook Bruno Génésio heeft moeten puzzelen in zijn basisopstelling. Lang was het een vraagteken of Alexandre Lacazette en Corentin Tolisso fit genoeg zouden zijn om in actie te kunnen komen tegen Ajax. Laatstgenoemde is fit genoeg bevonden en start vanaf de eerste minuut. Lacazette behoort wel tot de selectie, maar blijft naar alle waarschijnlijkheid negentig minuten op de bank.

De opstellingen

Ajax: Onana, Tete, Sanchez, De Ligt, Riedewald, Klaassen, Schöne, Ziyech, Traoré, Dolberg, Younes.

Olympique Lyon: Lopes, Jallet, Nkoulou, Diakhaby, Morel, Tousart, Gonalons, Cornet, Tolisso, Valbuena, Fekir.

'Sneijder keert mogelijk terug naar Ajax'

Ajax moet het vanaf komende zomer mogelijk doen zonder Davy Klaassen en dus is men al op zoek naar een mogelijke vervanger. Volgens het Turkse Sporx twijfelt men tussen ervaring en talent.

Als Ajax voor ervaring kiest zou Wesley Sneijder een realistische mogelijkheid zijn, zo meldt men in Turkije. Sneijder speelt momenteel bij Galatasaray, waar hij met dertien stuks de koning van de assists is in de Turkse Süper Lig. Vurnon Anita, spelend bij Newcastle United, zou ook een optie zijn.

Mocht men voor talent kiezen, dan komt Ajax volgens Sporx bij N.E.C. Nijmegen terecht. Daar maakt de 17-jarige jeugdinternational Ferdi Kadioglu indruk en Ajax zou het wel zien zitten in de zoon van een Turkse vader. Lewis Baker van Vitesse en Sofyan Amrabat van FC Utrecht zouden ook opties zijn. 

Marvels Defenders komen samen in eerste trailer

De tv-equivalent van The Avengers komt steeds dichterbij; in augustus zullen de Marvel/Netflix-helden Daredevll, Jessica Jones, Luke Cage en Iron Fist samenkomen in de miniserie The Defenders, en daarvoor is nu de eerste trailer beschikbaar.

De trailer laat weinig zien van het uiteindelijke verhaal, maar toont wel de vier helden, en terugkerende gastrollen van Rosario Dawson, Simone Missick, Élodie Yung en Scott Glenn, bij elkaar.

Naast Charlie Cox, Krysten Ritter, Mike Colter en Finn Jones is onder andere ook Sigourney Weaver te zien als de centrale schurk waartegen de Defenders het moeten opnemen. De serie, bestaande uit acht afleveringen, is te zien vanaf 18 augustus.

Eerste trailer voor The Dark Tower

Voor fans van Stephen Kings Dark Tower-boekenserie is het een mooie dag. Vandaag is de eerste trailer vrijgegeven van The Dark Tower, dat zich op de boeken baseert.

Revolverheld Roland Deschain (Idris Elba) gaat in een woestijnachtig landschap op zoek naar The Dark Tower, in de hoop dat hij hiermee zijn met uitsterven bedreigde wereld kan redden.

The Dark Tower is in de Nederlandse bioscopen te zien vanaf 24 augustus. Naast Elba zijn onder andere ook Matthew McConaughey, Katheryn Winnick, Fran Kranz, Abbey Lee, Claudia Kim en Jackie Earle Haley te zien.

Mag justitie medisch DNA in handen krijgen?

Minister Schippers wil dat justitie bij concrete verdenking van een zeer ernstig misdrijf, bij ziekenhuizen of laboratoria DNA mag opeisen.

Het zou in bepaalde gevallen de enige mogelijkheid zijn om een misdrijf op te lossen. Maar critici vrezen een glijdende schaal waarbij de bevoegdheden geleidelijk worden uitgebreid, totdat er uiteindelijk een landelijke databank is.

Wat vind jij? Kan het opeisen van medisch DNA door justitie door de beugel?

Brad Pitt had alcoholprobleem

Brad Pitt houdt zichzelf verantwoordelijk voor het mislukken van zijn huwelijk met Angelina Jolie. In zijn eerste interview sinds de scheiding geeft de 53-jarige acteur toe dat hij te veel alcohol dronk.

"Sinds ik van school ben, kon ik me geen dag herinneren dat ik niet aan het zuipen was of een joint rookte. Toen ik mijn gezin stichtte stopte ik met alles, behalve met drank", zegt Brad in een interview met mannenmagazine GQ. Het afgelopen jaar ging het echter mis: hij werd een alcoholist. "Ik dronk veel te veel. Het werd echt een probleem."

Inmiddels gaat het beter met Brad. De acteur heeft de drank vervangen door sapjes en water en heeft nu naar eigen zeggen de 'schoonste urine' van Los Angeles.

Kinderen
In het interview komt Angelina niet ter sprake, maar Brad vertelt wel dat hij soms eenzaam is en dat zijn rol als vader compleet is veranderd nu zijn kinderen niet meer altijd bij hem zijn. De superster wil nu meer voor hen betekenen. "Altijd als ik druk met werk was, hoorde ik ze niet. Dat moet beter. Ik moet er meer voor ze zijn. Ik moet het laten zien."

Volgens Brad is zijn probleem ook dat hij vaak de verkeerde dingen zegt. "Vaak op het verkeerde moment. Ik probeer om mezelf te verbeteren." Hij is daarvoor in behandeling, aldus de acteur. "Weet je, ik ben met therapie begonnen. Ik vind het te gek. Ik heb twee therapeuten versleten voordat ik de juiste tegenkwam."

Angelina Jolie en Brad Pitt maakten eind september bekend dat ze na ruim twee jaar huwelijk uit elkaar gingen. Het acteurskoppel had al sinds 2004 een relatie. Samen hebben ze zes kinderen.

Brad Pitt had alcoholprobleem
Brad Pitt had alcoholprobleem (Foto: BuzzE)

Duitse horror-clowns veroordeeld

De Duitse rechter heeft woensdag twee vrouwelijke horror-clowns veroordeeld wegens het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel. Het jonge duo uit Beieren klopte en belde met nog een derde vriendin op een nacht in september aan bij verscheidene huizen in de regio Würzburg.

Een vrouw die de deur opende kreeg de schrik van haar leven. In haar voortuin sprongen twee gillende clowns rond met angstaanjagende maskers, een derde filmde het optreden. Sindsdien lijdt het slachtoffer aan slaapstoornissen, paniekaanvallen en prikkelbaarheid.

De rechter zag de lol van de nachtelijke clowns-act niet in en achtte de meiden van destijds 18 en 20 jaar schuldig aan een serieus vergrijp. Ze moeten enkele honderden euro's smartengeld betalen. De oudste gaat bovendien een week de cel in wegens eerdere veroordelingen. De jongste kreeg een taakstraf van 80 uur.

Duitse horror-clowns veroordeeld
Duitse horror-clowns veroordeeld (Foto: ANP)

Riedewald in de basis: "Linksback is even schakelen"

Jairo Riedewald start vanavond in het Europa League-thuisduel met Olympique Lyonnais als linksback. Heel vreemd is die positie niet voor de Ajacied.

Riedewald speelde onder trainer Frank de Boer al eens op de linksback. "Maar het is wel weer even schakelen, omdat het een uitzondering is dat ik daar sta", zegt Riedewald tegenover de NOS. "De trainer (Peter Bosz, red.) heeft zelf aangegeven dat hij me niet als linksback ziet. Maar nood breekt wet."

De 20-jarige Riedewald profiteert van de schorsing van Nick Viergever en de blessure van Daley Sinkgraven. Vrijdag deed de linkspoot wedstrijdritme op in het duel van Jong Ajax met VVV-Venlo (1-4 winst). Riedewald is dit seizoen geen basisspeler, maar kwam alsnog tot 24 officiële duels.

Bosz liet Riedewald in de winterstop niet vertrekken, omdat hij de jongeling nog nodig achtte. Achteraf een goede keuze. "Hij hoeft zich niet te bewijzen. Ik constateer het hele jaar al dat hij goed is", zei Bosz dinsdag op de persconferentie. Het duel begint woensdag om 18.45 uur.

Farage: EU stookt Iers nationalisme op

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage heeft de Europese Unie beschuldigd van het opstoken van het nationalisme in het Britse Noord-Ierland. Volgens Farage doet de EU dat met als doel om het de Britten moeilijk te maken bij de onderhandelingen over het verlaten van de EU.

De EU-parlementariër doelt op een overeenkomst die Ierland onlangs met andere lidstaten sloot. Naar analogie met de Duitse eenwording in 1990, wordt Noord-Ierland in het geval van aansluiting bij de Ierse Republiek ook automatisch EU-lid.

"Ze zijn bereid het Ierse nationalisme op te stoken en alles wat daarbij kan gebeuren", zei Farage. Daarbij verwees hij naar The Troubles, het bloedige conflict dat eind vorige eeuw tussen pro-Ierse nationalisten en pro-Britse loyalisten werd uitgevochten, en eindigde met het Goede Vrijdagakkoord van 1998.

Farage suggereert dat het conflict weer kan oplaaien, en dat de EU daarvoor dan verantwoordelijk zou zijn. "Dit is misschien wel het meest laakbare wat ik tot nu toe heb gehoord."

'Bloody difficult'
Dat de Brexit-onderhandelingen moeilijk worden staat inmiddels overigens wel vast. De Britse premier Theresa May heeft aangekondigd dat ze zich zal opstellen als "a bloody difficult woman". Het grootste struikelblok is waarschijnlijk de 'echtscheidings-rekening', financiële verplichtingen van mogelijk meer dan 60 miljard euro waartoe Groot-Brittannië zich volgens EU-verdragen al zou hebben verplicht.

De EU wil dat er eerst overeenstemming is over die rekening, de rechten van EU-ingezetenen in het Verenigd Koninkrijk en Britten in de EU, en over de status van Noord-Ierland. Daarna kan pas over een handelsverdrag worden gepraat. Maar Londen wil dat er gelijktijdig over alle zaken wordt gepraat.

Griekse rechter blokkeert uitlevering Turken

Een rechtbank in Griekenland heeft woensdag een verzoek om uitlevering van Turkije afgewezen voor drie militairen. Die waren na de mislukte couppoging in juli in Turkije naar Griekenland gevlucht.

Ankara heeft uitlevering gevraagd van bij elkaar acht militairen. Volgens Turkije waren zij betrokken bij de poging tot een staatsgreep. In twee zaken moet de rechter nog uitspraak doen. Vorige week werd de uitlevering van drie andere militairen al tegengehouden.

Het is de tweede keer dat Turkije om uitlevering van de acht militairen vraagt. In januari wees een rechtbank het eerste verzoek af.

Griekse rechter blokkeert uitlevering Turken
Griekse rechter blokkeert uitlevering Turken (Foto: ANP)

Vluchtelingenherdenking Amsterdam verplaatst

De herdenking donderdag in Amsterdam van vluchtelingen die het leven lieten onderweg naar Europa is op last van burgemeester Eberhard van der Laan verplaatst van het Rembrandtplein naar de Nieuwmarkt.

De herdenking valt precies samen met de Nationale Dodenherdenking, om 20 uur op de Dam. Omdat het Rembrandtplein op de route ligt van de stille tocht naar de Dam ziet Van der Laan liever dat de manifestatie verhuist naar de Nieuwmarkt.

De burgemeester had de organisatie ook gevraagd om een ander moment te kiezen, "om niets af te doen aan de jaarlijkse herdenking van de naar schatting zestig miljoen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de doden van de oorlogen waar Nederlanders bij betrokken waren", schrijft hij woensdag aan de gemeenteraad.

Gehoor
Maar de organisatie hield vast aan het tijdstip en Van der Laan respecteert de vrijheid van manifestatie voor iedereen, ongeacht de inhoud.

De organisatie, de HerdenkingsManifestatie, laat weten "natuurlijk"gehoor te geven aan het besluit om te verplaatsen. Eerder al had initiatiefnemer Rikko Voorberg benadrukt dat het niet zijn bedoeling is de Nationale Dodenherdenking 'te kapen', maar dat "werkelijk herdenken van de gruwelijkheden toen, effect moet hebben op ons handelen nu".

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël uitte kritiek op de vluchtelingenherdenking. De uitbreiding zou afdoen aan de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. "Als je alles herdenkt, herdenk je uiteindelijk niets."

Vluchtelingenherdenking Amsterdam verplaatst
Vluchtelingenherdenking Amsterdam verplaatst (Foto: ANP)

Bassist rockband Grandaddy overleden

Medeoprichter en bassist Kevin Garcia van de Amerikaanse band Grandaddy is plotseling overleden. Garcia (41) werd dinsdag getroffen door een beroerte en stierf dezelfde dag, zo maakte zijn band bekend.

Grandaddy was net bezig aan een comeback. De indierockband bracht onlangs voor het eerst in elf jaar een nieuw album uit met de titel Last Place. Grandaddy heeft in juli twee optredens in Nederland op de planning staan: in Paradiso Noord en in Doornroosje in Nijmegen. Wat de dood van Garcia, die er sinds het begin in 1992 bij was, voor de tournee van de band betekent is nog onbekend.

De bandleden schreven op Facebook dat ze nog afscheid konden nemen van Garcia. "Hij was omringd door zijn dierbaarste vrienden en familie hier in Modesto", aldus de band uit Californië.

Kort geding Achilles'29 tegen KNVB

Achilles'29 heeft een kort geding aangespannen tegen voetbalbond KNVB. De club uit Groesbeek heeft puntenaftrek gekregen en vindt dat het niet genoeg tijd heeft gekregen om het beroep hiertegen toe te lichten.

Achilles staat laatste in de Jupiler League met nog een speelronde te gaan. Door de puntenaftrek lijkt degradatie onafwendbaar. Enige hoop is dat de puntenaftrek vanwege het niet voldoen aan de financiële verplichtingen van tafel gaat, waardoor er nog een kans is om FC Dordrecht te achterhalen.

Afgelopen vrijdag werd door de Groesbekers schriftelijk beroep aangetekend tegen de straf en maandag kreeg Achilles te horen dat het vandaag zou meten verschijnen voor de beroepscommissie. De club vindt deze periode te kort en dat het tegen de regels is. De rechter kijkt vandaag nog naar de zaak.

Zelfrijdende Peugeot in september de weg op

PSA Peugeot Citroën gaat samenwerken met ontwikkelaar van software voor zelfrijdende auto's nuTonomy. Later dit jaar moeten in Singapore tests plaatsvinden met zelfrijdende Peugot 3008 SUV's, hebben de twee bedrijven bekendgemaakt.

NuTonomy verwacht deze zomer zijn zelfrijdsysteem te hebben geïntegreerd in speciaal aangepaste Peugot 3008 SUV's. De tests op de weg in Singapore moeten in september gaan beginnen. Als de eerste testfase voorbij is, gaan de bedrijven kijken of ook in andere steden over de hele wereld proeven kunnen plaatsvinden.

NuTonomy voert al sinds augustus 2016 in Singapore proeven uit op de openbare weg met zelfrijdende voertuigen. De samenwerking met PSA Peugot Citroën betekent voor nuTonomy een uitbreiding van de testvloot.

De twee partijen hopen dat er uiteindelijk duizenden van hun zelfrijdende auto's in steden wereldwijd zullen rondrijden. "Deze samenwerking is een significante stap op weg naar volledig autonome voertuigen, die ons in staat zal stellen andere mobiliteitsoplossingen te bieden aan onze klanten", zegt Anne Laliron van PSA.

Zelfrijdende Peugot in september de weg op
Zelfrijdende Peugot in september de weg op (Foto: BuzzT)

Barnier: Londen moet vertrekrekening betalen

Het Verenigd Koninkrijk zal een financiële afrekening van het vertrek uit de EU moeten respecteren. "Dat is geen straf of exitbelasting. De EU en Groot-Brittannië zijn allerlei gezamenlijke verplichtingen aangegaan. We moeten het met Londen eens worden over hoe we die rekening opmaken."

Dit zei Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de EU woensdag bij een toelichting op hoe hij het Britse vertrek uit de unie wil aanpakken. Het Europese Hof van Justitie moet erop toezien dat de scheiding ordelijk verloopt, stelt hij voor.

De Britse onderhandelaar David Davis zei woensdag dat Londen helemaal niet van plan is te betalen als er niet ook een handelsakkoord wordt bereikt. Zaterdag werden de EU-leiders het erover eens dat zij eerst de boedelscheiding willen regelen voor er kan worden gepraat over de toekomstige (handels)relatie.

Er gonzen in Brussel 'exitbedragen' van tussen de 55 en 80 miljard euro. De Financial Times schat dat het op basis van nieuwe cijfers uit de EU zelfs om 100 miljard zou gaan. Dit is echter niet officieel bevestigd.

Barnier: Londen moet vertrekrekening betalen
Barnier: Londen moet vertrekrekening betalen (Foto: ANP)

Alonso debuteert op Indianapolis

Fernando Alonso zal later deze maand de Indianapolis 500 rijden, de bekendste race uit de IndyCar Series. De Spanjaard laat de Grand Prix van Monaco in de Formule 1 ervoor schieten en stapt in een door Andretti Autosport en McLaren gerunde auto in. 

Woensdag mag Alonso voor het eerst tekeer gaan op de oval van Indianapolis. De #29 zal wel eerst even de sporen gegeven worden door een meer ervaren coureur: Marco Andretti verzorgt een shakedown van tien rondjes, om te kijken of alles in orde is met de auto. Vervolgens neemt Alonso het stuur over voor een eerste testdag.

Het plan van het team van Andretti is om Alonso woensdag al door de Rookie Orientation Test te krijgen. Elke coureur die de Indy 500 gaat rijden moet die test volbrengen. De test bestaat dit jaar uit drie fases: tien rondjes van 205-210 mijl per uur, vijftien rondjes van 210-215 mijl per uur en tot slot vijftien rondjes van meer dan 215 mijl per uur.

Alonso's eerste dag in de auto is vanaf 15.30 uur Nederlandse tijd live te volgen via een door IndyCar aangeboden livestream, die hieronder te bekijken is:

Alonso's eerste dag in de IndyCar (Bron: YouTube)

 

Nog een rechtszaak tegen Fyre Festival

De advocaat van drie bezoekers van het mislukte Fyre Festival is dinsdag een zaak gestart tegen de organisatie. Rapper Ja Rule en zijn zakenpartners wordt daarin onder meer fraude en contractbreuk verweten.

Eerder spande bezoeker Daniel Jung al een rechtszaak aan namens zichzelf en alle andere bezoekers. Daarin eist hij 100 miljoen dollar (bijna 92 miljoen euro) van de mensen achter het festival op de Bahama's. "Het gebrek aan eten, water, onderdak en medische zorg creëerde een gevaarlijke en paniekerige situatie onder de bezoekers, die opeens gestrand bleken te zijn op een eiland zonder basisbehoeftes", schreef hij in de rechtbankpapieren.

De aanklacht die dinsdag werd ingediend draait om de reclame voor het festival. In de documenten staat dat de organisatie ruim 400 sterren en social influencers betaalde om Fyre aan te prijzen via hun socialmediakanalen. Daarbij werd niet duidelijk gemaakt dat het om een commerciële boodschap ging, aldus de aanklagers. De Amerikaanse advertentiewaakhond FTC verplicht het gebruikers van social media aan te geven wanneer ze betaald worden voor het aanprijzen van een dienst of product.

De organisatie van het festival vloog in december een flink aantal sterren en influencers, onder wie Kendall Jenner, Bella Hadid en Emily Ratajkowski, naar de Bahama's. Daar postten ze een flink aantal foto's van zichzelf, en promootten ze 'het nieuwe Coachella' dat eind april op het eiland zou plaatsvinden. Bella heeft inmiddels haar excuses aangeboden in een post op Twitter, waarin ze wel benadrukte dat zij verder niets met het festival te maken had.

Brandbrief over uitbuiting truckchauffeurs

Een coalitie van Europarlementariërs is erg bezorgd over de plannen van de Europese Commissie voor het vrachtvervoer op de weg. Daardoor zouden het loon en de arbeidsomstandigheden van vrachtwagenchauffeurs nog verder onder druk komen te staan. In een brief aan transportcommissaris Violeta Bulc slaan zij woensdag alarm.

Agnes Jongerius (PvdA) en Dennis de Jong (SP) vinden het niet aanvaardbaar dat Oost-Europese chauffeurs in de plannen "nog steeds voor een hongerloontje aan het werk worden gezet". Zij vrezen dat beroepschauffeurs minder tijd krijgen om te rusten en meer nachten in hun cabine moeten doorbrengen, ten koste van de verkeersveiligheid.

Het duo ziet, gesteund door Europese transportvakbond, de gewenste verbetering "totaal" mislukken als de plannen niet worden gewijzigd. "Laten we duidelijk zijn: om transportbedrijven meer in plaats van minder instrumenten te geven om chauffeurs uit te buiten is voor ons onacceptabel", staat in de brief.

De voorstellen van Bulc worden eind deze maand verwacht. De parlementariërs hopen dat zij die nog omvormt tot een pakket dat "sociale dumping stopt in plaats van legaliseert".

Brandbrief over uitbuiting truckchauffeurs
Brandbrief over uitbuiting truckchauffeurs (Foto: ANP)

IsraŰl kort bijdrage aan VN als straf

Israël straft de Verenigde Naties omdat cultuurorganisatie Unesco kritiek heeft geuit op het land. Jeruzalem verlaagt de bijdrage aan de VN met 900.000 euro, zo liet premier Benjamin Netanyahu woensdag weten.

Het bestuurscollege van Unesco nam een voorstel van Arabische landen aan over Jeruzalem. Daarin wordt kritiek gegeven op de Israëlische "bezettingsautoriteiten" onder andere vanwege opgravingen in Oost-Jeruzalem.

Israël betaalt nu nog 2,1 miljoen euro contributie aan de VN. Dat was eerder 10,8 miljoen euro. Uit straf voor kritische VN-resoluties over het kolonistenbeleid had het land dit de afgelopen maanden al teruggebracht met 7,6 miljoen euro.

Israël kort bijdrage aan VN als straf
Israël kort bijdrage aan VN als straf (Foto: ANP)

Russische bekerfinale loopt uit de hand: vier keer rood

Dinsdagavond werd in Sochi de finale van de Russische beker gespeeld. Lokomotiv Moskou nam het op tegen Ural Ekaterinburg en dat eindigde met het nodige fysieke vuurwerk.

Igor Denisov zette Lokomotiv een kwartier voor tijd op voorsprong, Aleksey Miranchuk maakte het kort voor het verstrijken van de reguliere speeltijd af: 2-0, waarmee de club voor de zevende keer de beker won. Het meest opvallende moment kwam echter diep in de blessuretijd. De frustraties liepen hoog op bij de spelers van Ural en over en weer werden de nodige klappen uitgedeeld.

Drie voormalig Eredivisie-spelers werden met rood van het veld gestuurd: voormalig Ajacied Edgar Manucharyan en Artyum Fidler mochten de douches van Ural opzoeken, terwijl oud-PSV'er Jefferson Farfan en voormalig AZ-spits Ari namens Lokomotiv richting kleedkamers gestuurd werden, alvorens ze terug mochten komen voor de huldiging.

Belgische 'medicijntoeristen' naar Nederland

Zo'n vierhonderd Belgen pakken zaterdag een bus naar Nederland om medicijnkosten uit te sparen. Voor bepaalde maagzuurremmers, antibiotica, prostaatmedicijnen en neussprays moeten de zuiderburen tot wel vier keer meer neertellen dan in ons land.

De vooralsnog acht busreizen zijn een initiatief van Geneeskunde voor het Volk, een links dokterscollectief. De 'medicijntoeristen' kunnen voor 5 euro vanuit meerdere plekken in België vertrekken naar apothekers in het Zeeuwse Hulst, niet ver van Antwerpen.

Medicijnen waarvan het patent is verlopen, zijn in Nederland goedkoper omdat zorgverzekeraars volgens het zogenoemde kiwimodel aanbestedingen organiseren. Duizenden patiënten in België willen dat hun overheid dit ook gaat doen. Als dat zou gebeuren met elf geneesmiddelen uit de top 25 van dure geneesmiddelen zou dat ruim 200 miljoen euro besparen, stelt Geneeskunde voor het Volk.

Belgische 'medicijntoeristen' naar Nederland
Belgische 'medicijntoeristen' naar Nederland (Foto: ANP)

Tete: "Mooie kans om me aan Europa te tonen"

Kenny Tete staat woensdagavond in de basis bij Ajax, dat het in de halve finale van de Europa League opneemt tegen Olympique Lyonnais.

De 21-jarige rechtsback maakte vrijdag speelminuten in de 1-4 overwinning op VVV-Venlo en dat ging volgens hem 'lekker'. Woensdag eist Tete opnieuw een goede prestatie van zichzelf als Ajax in eigen huis aantreedt tegen de Fransen.

"Het belang van Ajax staat voorop, maar deze wedstrijd is voor mij ook een mooie kans om me aan Europa te tonen", laat Tete weten in gesprek met De Telegraaf. "Ik wil al het hele seizoen spelen en krijg nu de kans in een Europese topwedstrijd."

"De sfeer in de ArenA was tegen Feyenoord en Schalke 04 ongekend. Het is iets om naar uit te kijken. Zeker! Natuurlijk denk ik daarover na. Dit zijn wedstrijden waar elk jong voetballertje van droomt. Dat was bij mij niet anders", aldus de verdediger.

Tete was in de return van de kwartfinale tegen Schalke 04 belangrijk met een assist. Toen Ajax in de verlenging tegen een 3-0 achterstand aankeek, stelde de achterhoedespeler Nick Viergever in staat de 3-1 aan te tekenen. Later maakte Amin Younes de 3-2.

Damherten Zeeland mogen toch afgeschoten

Damherten in twee natuurgebieden in Zeeland mogen alsnog worden afgeschoten. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. De Faunabescherming was fel tegen het afschieten van de dieren, maar is na een lange juridische strijd in het ongelijk gesteld.

Op de herten mag normaal gesproken niet worden gejaagd, omdat het een beschermde diersoort is. Het provinciebestuur van Zeeland maakte echter een uitzondering omdat de flora en fauna in Kop van Schouwen en Manteling van Walcheren in gevaar kwam door de grote populatie herten. Bovendien zou het welzijn van de dieren in gevaar komen als de damhertenpopulatie zo groot zou blijven.

In de ontheffing staat dat de aantallen damherten in de twee betreffende gebieden mogen worden teruggebracht tot respectievelijk 325 en tachtig dieren.

Damherten Zeeland mogen toch afgeschoten
Damherten Zeeland mogen toch afgeschoten (Foto: ANP)

Wijk Arnhem afgezet om melding gewapende man

De politie heeft woensdag uit voorzorg mensen geëvacueerd uit de Arnhemse wijk Klarendal, nadat een melding was binnengekomen over een gewapende man in een wijkcentrum. De omgeving van het wijkcentrum is afgesloten en de politie is met veel mensen aanwezig. Boven de wijk hangt een politiehelikopter.

"We nemen dit soort meldingen uiteraard serieus", zei een woordvoerster. Maar of er echt iemand met een wapen rondloopt moet nog blijken.

Op last van de politie is het treinverkeer rond de stad gedeeltelijk stilgelegd. Zowel richting Zevenaar als richting Dieren rijden geen treinen. Reizigers kunnen wel nog treinen nemen richting Nijmegen en Utrecht.

Wijk Arnhem afgezet om melding gewapende man
Wijk Arnhem afgezet om melding gewapende man (Foto: ANP)

Twintig uur taakstraf voor rapper Boef

Rapper en vlogger Boef is woensdag door de politierechter in Den Haag veroordeeld tot een taakstraf van twintig uur voor het vernielen van een politieauto in Zoetermeer. Die vernieling gebeurde afgelopen maart. De 24-jarige Tilburgse rapper was in Zoetermeer op stap en sprong tot twee keer toe op de motorkap van een politieauto, terwijl vrienden en bekenden toekeken.

De officier van justitie had veertig uur werkstraf waarvan twintig uur voorwaardelijk geëist tegen Boef.

De populaire artiest, echte naam Sofiane Boussaadia, was niet aanwezig in de rechtbank. In een door zijn advocaat voorgelezen verklaring bood hij daar zijn excuses voor aan. Hij wist niet dat er een dagvaarding lag. Hij dacht dat met het vergoeden van de schade, direct die avond op het politiebureau, de zaak afgerond was, vertelde zijn advocaat. ,,Ik heb vandaag opnames voor een videoclip waar ik een gastbijdrage lever", aldus Boef. Afzeggen was geen optie, omdat er volgens de artiest al 10.000 euro is aanbetaald voor de opnames.

Misplaatste grap
Ook bood hij zijn excuus aan voor de vernieling van de politieauto. ,,Ik was dronken, het was een misplaatste grap. Ik ben me bewust van mijn voorbeeldrol voor jongeren, dit zal nooit meer gebeuren."

Boef is momenteel ontzettend populair. Zijn album Slaaptekort staat boven aan de albumlijst, hit Habiba is miljoenen keer bekeken op Youtube. Ook benadrukt de in Frankrijk geboren rapper dat hij zijn leven heeft gebeterd. Hij is zich bewust van zijn voorbeeldrol en geeft grif aan goede doelen, zoals Giro 555 voor slachtoffers van hongersnood in Zuid-Soedan, Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen.

Twintig uur taakstraf voor rapper Boef
Twintig uur taakstraf voor rapper Boef (Foto: ANP)

'Levensgevaarlijk' afdalingsklassement Giro toch geschrapt

De honderdste editie van de Giro d'Italia kent toch geen afdalingsklassement. De organisatie liet eerder weten het geniale idee opgevat te hebben om de renners ook in afdalingen om prijzen te laten strijden, maar daar kwam al snel veel kritiek op.

De ene na de andere renner noemde het levensgevaarlijk en vroeg zich af of het misschien een grap was. Ook rennersvakbonden en de internationale wielerbond UCI waren er allerminst gelukkig mee. Na veel kritiek heeft de organisatie van de Giro dan toch besloten om af te zien van de Premio Miglior Discesista, maar dat ligt volgens een statement toch voor een deel aan de onkunde van de renners om zelf na te denken.

"We wilden met dit initiatief een belangrijke kwaliteit in het wielrennen, het afdalen, benadrukken, zonder de veiligheid van de renners in gevaar te brengen", aldus een statement. "Er waren suggesties dat de renners niet zouden snappen wat de bedoeling was en daardoor voor gedrag zouden zorgen wat hen in gevaar zou brengen. Daardoor hebben wij besloten om het prijzengeld en het klassement te schrappen. De tijden van de afdalingen worden nog wel gemeten, maar zijn nu alleen beschikbaar als statistieken voor de fans." 

Naomi van As (33) stopt na dit seizoen met hockeyen

Naomi van As stopt na dit seizoen met hockey. De aanvalster van Laren (33) speelt mogelijk zondag al haar laatste wedstrijd tegen Amsterdam. Laren strijdt met Oranje-Rood om het laatste ticket voor de play-offs. Van As, in 2016 nog gekozen tot de beste speelster van de wereld, speelt vanaf haar achttiende onafgebroken in de Hoofdklasse.

"Hockey maakt al heel lang een heel groot deel van mijn leven uit. Het is wel heel erg vreemd om dan nu te stoppen", zo vertelt Van As in een videoboodschap bij De Telegraaf. "Ik stopte na de Spelen van Rio met internationaal hockey, maar ging nog wel een seizoen door bij mijn club Laren. Ik volg altijd echt mijn gevoel met dit soort beslissingen. Op een gegeven moment dacht ik: ik weet het gewoon en ga stoppen."

Van As geeft aan dat ze graag haar carrière als presentatrice wil vervolgen. "Ik presenteren nu bij Zappsport. Mogelijk dat ik in de toekomst nieuwe programma’s ga presenteren."

Van As begon met hockey bij hdm en speelt sinds 2010 bij Laren. Met Laren haalde ze sindsdien elk jaar de play-offs. Alleen een landstitel ontbreekt tot nu toe op haar indrukwekkende palmares. Die titel kan ze dit jaar behalen, maar daarvoor moet Laren nog wel een kunststukje uithalen. Laren is nog steeds niet zeker van de play-offs. De ploeg uit het Gooi moet zelf winnen van Amsterdam en is dan afhankelijk van het resultaat van Oranje-Rood tegen SCHC.

Ze won met Laren alleen in 2012 de EHCCC, de Europa Cup voor clubteams. Als speelster van Klein Zwitserland werd ze in 2009 verkozen tot de beste speelster van de wereld.

Als international was Van As succesvoller. Van As, die 229 interlands speelde en daarin 45 doelpunten maakte, won onder meer goud op de Spelen van London en Peking en behaalde twee keer WK-goud, in Madrid en Den Haag. Op haar afscheidstoernooi in Rio kreeg ze vorig jaar de zilveren medaille omgehangen.

Naomi van As stopt met tophockey. (PRO SHOTS/Peter Verheijen)
Naomi van As stopt met tophockey. (PRO SHOTS/Peter Verheijen)

Remedy in zee met 505 Games voor nieuw project

Remedy Entertainment is, in samenwerking met 505 Games, bezig met een nieuw project, voorlopig genaamd Project 7.

Het nieuwste project van Remedy is in ontwikkeling voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Project 7 is een third person actiegame die in een volledig nieuw universum zal plaatsvinden, de nieuwe game zal gebruik maken van de Northlight-technologie, die ook de drijvende kracht achter Quantum Break was.

De afgelopen jaren is Remedy Entertainment vooral in samenwerking met Microsoft gegaan, waaruit Alan Wake en Quantum Break voortkwamen. De Finse ontwikkelaar is ook verantwoordelijk voor de eerste twee delen in de Max Payne-serie.

Nieuwe Belgische tv-deal levert meer op dan rechten Eredivisie

De Belgische Pro League was de Eredivisie al voorbijgestreefd op de Europese clubranking, maar ook qua TV-rechten zal de Belgische voetbalcompetitie de Eredivisie passeren. De Belgische clubs zullen vanaf volgend seizoen tachtig miljoen euro verdelen en dat is meer geld dan de Eredivisie het afgelopen seizoen verdeelde. 

Er is in België een nieuw contract afgesloten voor de TV-rechten voor de komende drie seizoenen. De Pro League zal in Vlaanderen opnieuw te zien zijn bij Play Sports van Telenet. De samenvattingen van het competitievoetbal zitten vanaf volgend seizoen niet langer bij VTM, maar bij VIER. Dat de profclubs gebaat zijn bij het nieuwe contract, staat nu al buiten kijf. "Het vorige contract leverde 66 miljoen per jaar op, nu is er sprake van een verhoging van 15%", zegt Pierre François, CEO van de Pro League.

Dat komt neer op een goeie 76 miljoen euro per jaar. "Voor de goeie orde: in dat bedrag wordt rekening gehouden met het te laag bevonden bod van Proximus, dat nog de hoogte in moet. Daar komen nog de 'betting rights' van de gokbedrijven én de internationale tv-rechten bovenop. "We zullen sowieso uitkomen op ruim 80 miljoen", vervolgt Pierre François.

De Eredivisie heeft dit seizoen 72 miljoen euro aan mediarechten te verdelen onder de clubs. Dit bedrag zal volgend seizoen waarschijnlijk gelijk blijven. De Belgen gaan daar dus vanaf volgend seizoen overheen. 

Ook qua tv-gelden wordt de Eredivisie gepasseerd door de Belgische Pro League (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Ook qua tv-gelden wordt de Eredivisie gepasseerd door de Belgische Pro League (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Tianjin Quanjian wil spits van wereldklasse

Het Chinese Tianjin Quanjian gaat komende zomer proberen om een spits van wereldklasse aan te trekken, zo heeft de clubeigenaar bevestigd.

In januari deed de club uit de Chinese Super League al een poging om Diego Costa, Karim Benzema en Edinson Cavani te halen en twee weken geleden kondigde de club aan dat ze komende zomer kunnen concurreren met Real Madrid en Bayern München voor spelers van wereldklasse.

"Onze club wil een krachtige buitenlandse aanvaller en een kwalitatieve 'home-grown' verdediger kopen", vertelde Shu Yuhui tegen Tianjin Today Evening News. "De komst van de Chinese verdediger is afgerond, maar we kunnen op dit moment zijn identiteit nog niet openbaren vanwege verschillende afspraken. Wat betreft de buitenlandse speler, de club heeft drie sterren op het hoog en we zullen er een kiezen om te kopen. De nieuwe spits zal zonder twijfel een speler van wereldklasse zijn."

Bij Tianjin, waarvan Fabio Cannavaro de trainer is, staan onder andere Axel Witsel en Alexandre Pato al onder contract.

Playmate beledigt berg met naaktfoto

De 25-jarige Playmate Jaylene Cook heeft zich in de problemen gewerkt. De Nieuw-Zeelandse maakte onlangs een klim naar de top van Mount Taranaki, samen met haar partner, een fotograaf. Na een vermoeiende klim wilde Cook even in alle glorie genieten van de frisse lucht, het was een lekkere elf graden onder nul, en dat werd vastgelegd op een heuse naaktfoto.

Een grove belediging van de voor Nieuw-Zeelandse Maori heilige berg, zo zegt Maori-professor Dennis Ngawhare. "Het toont geen enkele gevoeligheid voor de lokale cultuur en het is niet bepaald iets wat ik van iemand zou verwachten op de top van Mount Taranaki", foetert hij. 

Cook is Nieuw-Zeeland rond aan het reizen met haar partner Josh Shaw en het koppel zegt vooraf uitgebreid onderzoek gedaan te hebben. "We hebben ons juist respectvol gedragen, omdat we wisten hoe belangrijk deze berg is voor Maori. Zo hebben we niet op de absolute top van de berg gestaan, juist met respect in ons achterhoofd."

Een bericht over een naaktfoto van een Playmate bovenop een berg zou natuurlijk niks waard zijn zonder een naaktfoto van een Playmate bovenop een berg, dus bij dezen. Mochten onderstaande Instagram-afbeeldingen niet werken, klik dan hier om rechtstreeks naar Cook's pagina te gaan.

 

WE DID IT!! This was BY FAR the hardest thing I have ever done! Both mentally and physically. 2 minutes out of the car park I was already hurting, sweating and ready to turn back 😂 But it's amazing what you can accomplish with the encouragement and support of your partner! I could not have done this without you babe @thejoshshaw! • 🏔 Mount Taranaki Summit 🔭 9000ft ❄️ -11'C/35km winds 🏃🏻‍♀️ 12.6km (1.6km elevation) ⏰ 2am - 6.30pm (12hr hike time) 💪🏼 20kg pack (Josh had 40kg 😱) • This climb has forever changed me. I proved just how far I could push myself and I am truely proud of my accomplishment. This mountain was steep, rugged, ever changing and just pure brutal! Safe to say, I will never do it again 😅

Een bericht gedeeld door Jaylene Cook (@jaylenecook_) op28 Apr 2017 om 4:48 PDT

 

Feel good Fridays 🙌🏼💦 • w/my man @thejoshshaw ❤🔒

Een bericht gedeeld door Jaylene Cook (@jaylenecook_) op14 Apr 2017 om 12:05 PDT

 

Adventure time!! 🤘🍃 w/@thejoshshaw #thatfreddyfeeling

Een bericht gedeeld door Jaylene Cook (@jaylenecook_) op9 Feb 2017 om 2:23 PST

 

Caribbean sunsets ✨✨ • 📸 @alexcurson 🏖 @paradisechallenge ☀️ #jamaica

Een bericht gedeeld door Jaylene Cook (@jaylenecook_) op19 Jan 2017 om 11:45 PST

BZV-kandidate bedreigd na afwijzen boer

Boer zoekt vrouw-kandidate Sandra heeft meerdere bedreigingen ontvangen sinds duidelijk is dat haar relatie met boer Olke op niets is uitgedraaid.

"Ik heb bijvoorbeeld berichten gekregen waarin stond: 'jij kunt maar beter naar het buitenland verhuizen, anders komen we je opzoeken'. Of: 'je bent een oplichtster, een schande voor Brabant'", zo geeft Sandra woensdag een 'bloemlezing' in De Telegraaf. De Brabantse wil niet alles herhalen omdat het 'daar te erg voor is'. "Ik zeg niet dat ze me echt komen opzoeken, maar leuk is dit natuurlijk niet."

Sandra was de favoriet van de Texaanse boer Olke, maar tijdens de stedentrip bleek dat er geen klik was. Volgens de kandidate baseren de boze Boer zoekt vrouw-kijkers zich alleen op wat ze op tv hebben gezien en dat is niet altijd terecht. "De verliefdheid was er van mijn kant inderdaad niet, dat kan gebeuren", zegt ze. "Maar dat wil niet zeggen dat ik daar met verkeerde bedoelingen heen ben gegaan, zoals me nu door kijkers verweten wordt."

BZV-kandidate bedreigd na afwijzen boer
BZV-kandidate bedreigd na afwijzen boer (Foto: BuzzE)

Wereldrecordhouders tegen schrappen wereldrecords

Het plan van de Europese atletiekbond om wereldrecords met terugwerkende kracht te onderwerpen aan strenge eisen kan niet op veel steun rekenen. Dat geldt vooral voor atleten die met de nieuwe regels hun wereldrecords kwijt zouden raken, omdat deze bijvoorbeeld voor 2005 neer zijn gezet. In dat jaar werd begonnen met het tien jaar lang bewaren van urine- en bloedstalen, volgens het plan een vereiste om een record te houden.

Zo is er de Welshman Colin Jackson, die dertien jaar lang houder was van het wereldrecord op de 110 meter horden. Sinds 1994 heeft hij de snelste tijd ooit op de 60 meter horden, een onderdeel in de indooratletiek, al op zijn naam staan. Dat record dreigt met het nieuwe plan te verdwijnen en daar is Jackson niet blij mee.

"Het is belachelijk", foetert hij tegenover Britse media. "Alle atleten willen winnen en als je dan records breekt is dat de kers op de taart. Als ze je nu dan ineens vertellen dat ze niet zeker weten of jouw record wel op een eerlijke manier is behaald en dat ze liever niet zien dat jij het record hebt, maar dat je je medailles wel mag houden...dat is vrij duidelijk een belachelijk idee. Wereldrecords zijn wereldrecords."

"Ze proberen herinneringen te stelen en ervoor te zorgen dat mensen twijfelen over atleten uit het verleden. Je kunt schone atleten niet straffen en schone atleten zijn, in mijn ogen, nog altijd in de meerderheid. Ik ben voorstander van levenslange dopingschorsingen en zware financiële straffen, maar als ze nu ineens wereldrecords af gaan pakken zou een ieder zeer gefrustreerd en boos zijn."

Jonathan Edwards, de Britse wereldrecordhouder in het hinkstapspringen sinds 1995, is het er evenmin mee eens. "Ik wist wel dat mijn record er ooit aan zou gaan, maar ik had niet verwacht dat een stel mannen in grijze pakken dat zouden doen. Het geeft een ontzettend verkeerd beeld en is enorm laf, buiten dat het voor twijfels over hele generaties atleten zorgt."

Ook voormalig marathonloopster Paula Radcliffe is niet blij. Sinds 2003 heeft de Britse het wereldrecord op de marathon in handen, met de kanttekening dat ze dat deed in een wedstrijd met mannelijke hazen. Dat record zou ze met de nieuwe regels kwijtraken. "Ik ben zwaar beledigd door dit voorstel. Mijn reputatie, mijn geloofwaardigheid en alles waar ik als atleet voor stond worden zo op het spel gezet", aldus de Britse, die zich omringde met advocaten en ernstig tegen transparantie was op het moment dat haar eigen bloedwaarden onderwerp van discussie werden. 

Rabobank zet nachtwakers in tegen plofkraken

Rabobank zet 's nachts beveiligers in om verspreid over het land verschillende geldautomaten te bewaken. De ingreep is onderdeel van de onlangs aangescherpte beveiligingsmaatregelen in verband met de golf aan plofkraken waar de bank last van heeft. Dat bevestigde Rabobank woensdag na berichtgeving van het AD.

Het inzetten van beveiligers, die 's nachts bijvoorbeeld vanuit een auto een oogje in het zeil houden, betreft een tijdelijke maatregel. Als een geldautomaat op een locatie staat die niet bestand is tegen de zware explosieven van plofkraken, wil de bank die automaat eigenlijk verwijderen of verplaatsen. Zolang het onderzoek over de beste oplossing nog gaande is, kunnen dan beveiligers worden ingezet. Tot nu toe zijn er al zo'n 35 van de circa 2000 automaten van Rabobank echt verwijderd.

Rabobank is momenteel de enige bank die last heeft van een plofkrakengolf. Dit jaar vonden al negentien plofkraken met explosieven plaats op automaten van Rabobank, terwijl de bank in heel vorig jaar kampte met 21 plofkraken.

Rabobank zet nachtwakers in tegen plofkraken
Rabobank zet nachtwakers in tegen plofkraken (Foto: ANP)

400 meter-loper James zet seizoen op pauze

Atleet Kirani James heeft besloten zijn seizoen voorlopig op pauze te zetten. De 400 meter-loper uit Grenada kende een matige seizoensstart en lijkt last te hebben van ademhalingsproblemen, zo zeggen bronnen rondom James tegenover het Caraïbische SportsMax

De 24-jarige James, olympisch kampioen in 2012, won begin april in het Kirani James Stadium de 400 meter op de Grenada Invitational, maar zijn tijd van 45,44 seconden was weinig indrukwekkend. Dat werd nog eens versterkt toen Steve Gardiner uit de Bahama's in de B-race een tijd van 44,26 liep, wereldwijd de snelste tijd van het jaar.

Afgelopen vrijdag kwam James vervolgens in actie op de Drake Relays in de Verenigde Staten, waar hij met pijn en moeite tot 46,21 kwam. Zijn voornaamste rivaal tot de Olympische Spelen van vorig jaar, de Amerikaan LaShawn Merritt, was bijna een seconde sneller. 

"Iedereen die zijn illustere carrière gevolgd heeft weet dat hij niet honderd procent is nu", aldus James' coach Harvey Glance tegenover SportsMax"Zijn seizoen staat even op pauze tot we hem terug hebben op dat punt. Hij presteert al zes jaar lang constant en kijkt er zeker naar uit om dat nog vele jaren te blijven doen. We gaan er vanuit dat twee teleurstellende optredens zijn loopbaan niet zullen bepalen."

Doden door zelfmoordaanslag in Kabul

Door een zelfmoordaanslag nabij de Amerikaanse ambassade in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn woensdagochtend zeker acht doden en 25 gewonden gevallen. Dat meldde het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

De aanslag was volgens het departement gericht op een konvooi van bepantserde voertuigen van NAVO-troepen in Afghanistan. De slachtoffers zijn allen burgers. In het konvooi raakte niemand gewond.

De explosie is volgens veiligheidstroepen veroorzaakt door een zelfmoordaanslag, die nog niet is opgeëist. De aanslag was tijdens de ochtendspits op een druk kruispunt en vernielde ook verschillende burgervoertuigen.

Doden door zelfmoordaanslag in Kabul
Doden door zelfmoordaanslag in Kabul (Foto: ANP)

LB: Domien Verschuuren levert smartphone in

Lekker belangerijk, nieuws dat je niet wil missen!

Domien Verschuuren gaat proberen af te kicken van zijn smartphoneverslaving. De 3FM-dj wil vanaf maandag een week lang 'overleven' zonder telefoon in zijn hand, zo maakte hij woensdag bekend in zijn ochtendshow.

"Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Het is moeilijk om toe te geven, maar: ja, ik ben verslaafd aan mijn smartphone. Het enige moment van de dag dat ik niet op mijn schermpje zit te staren is tijdens het koken", aldus Domien. "De rest van de dag is die telefoon met me vergroeid."

Volgens Domien pakt hij zijn mobieltje puur uit automatisme. "Een verslaving dus. Ik hoop dat ik mezelf kan resetten door een week zonder mobiel door het leven te gaan. Maar op dit moment krijg ik echt buikpijn van het idee dat ik straks zeven dagen zonder zit."

Om het Domien nog wat lastiger te maken, geeft zijn redactie de dj opdrachten. Zo moet hij bijvoorbeeld met vrienden afspreken zonder zijn telefoon te gebruiken.

Domien Verschuuren levert telefoon in
Domien Verschuuren levert smartphone in (Foto: BuzzE)

BraziliŰ noemt plan Maduro een staatsgreep

De Braziliaanse regering heeft het plan van de Venezolaanse president Nicolás Maduro om de grondwet te laten herschrijven door een speciaal opgezette burgerraad dinsdag een poging tot staatsgreep genoemd.

"Het voorstel van president Maduro voor een nieuwe wetgevende vergadering is een staatsgreep. Het is de zoveelste breuk met de democratie en schending van de grondwet van het land", schreef de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken Aloysio Nunes op Facebook.

Volgens Nunes zullen door de president gecontroleerde organisaties de vijfhonderd leden selecteren die een nieuwe grondwet zullen ontwerpen zoals Maduro het wil.

De oppositie in Venezuela heeft het plan voor de grondwetswijziging verworpen. "De Venezolanen willen geen nieuwe grondwet, maar een nieuwe president. Het is absurd dat Maduro een vergadering bijeen wil roepen, terwijl het volk op de straat zijn aftreden eist", zei parlementslid Juan Matheus.

Brazilië noemt plan Maduro een staatsgreep
Brazilië noemt plan Maduro een staatsgreep (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolking, in de middag zon

Jezus op heilig hout,
heeft het nog wel eens koud.

Goedemorgen! Het is vanmorgen flink bewolkt en af en toe kan er wat lichte (mot)regen vallen. Vanmiddag kan vanuit het oosten de bewolking openbreken maar dan kunnen er wel enkele buien tot ontwikkeling komen, met name in het zuiden van het land. Hierbij is er ook kans op onweer. 

De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig, langs kust kan het wat krachtiger waaien. De temperatuur kan oplopen tot circa 15 graden celcius. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 06:07
Zon onder: 21:07
Zonkracht: 4/2

Nederland
 

 

Wikiweetjes van vandaag
1766 De Akte van Consulentschap wordt in het geheim vastgelegd.
1791 De eerste geschreven grondwet van Europa treedt in werking in Polen.
1942 In concentratiekamp Sachsenhausen worden 72 Nederlanders geëxecuteerd. Het merendeel was lid van de Ordedienst.
1945 In de Lübecker Bocht bombarderen de geallieerden drie schepen met gevangenen uit concentratiekamp Neuengamme. 8000 gevangenen komen om het leven.
1978 De eerste spam via de mail is verstuurd.
2007 Madeleine McCann wordt ontvoerd uit een appartementencomplex in Portugal.

Flauw avondzonnetje in Alkmaar  (Foto: DJMO)
Flauw avondzonnetje in Alkmaar (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nlonder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Duitse bergbeklimmer komt om in Bolivia

Een Duitse alpinist is bij het beklimmen van de 6438 meter hoge Illimani in de Zuid-Amerikaanse bergketen Andes in Bolivia omgekomen. Reddingswerkers maakten dinsdag bekend dat het lichaam van de 29-jarige man na een zoektocht van achttien uur is gevonden.

Hij zou door een lawine zijn verrast en zijn bedolven. Zijn lichaam is overgebracht naar de Boliviaanse hoofdstad La Paz. Een gids die de man vergezelde raakte gewond. De Illimani is de een na hoogste berg van Bolivia.

Duitse bergbeklimmer komt om in Bolivia
Duitse bergbeklimmer komt om in Bolivia (Foto: ANP)

Trump en Clinton ruziŰn door over verkiezing

Hillary Clinton en president Trump blijven maar doorruziën over de verkiezingsuitslag van vorig jaar. "Ik was op weg de verkiezingen te winnen toen een combinatie van de brief van FBI-directeur James Comey en de Russische Wikileaks twijfel heeft gezaaid in de hoofden van mensen die eerst geneigd waren op mij te stemmen maar toen bang werden", zei Clinton dinsdag in een interview met CNN.

Trump kwam enkele uren later met zijn reactie via Twitter. "FBI-directeur Comey was het beste wat Hilary Clinton ooit is overkomen, omdat hij haar een vrijgeleide gaf voor veel slechte daden." Ook over de Russische bemoeienis had de president zijn antwoord klaar. "Trump/Rusland is alleen maar een excuus dat de Democraten hebben gebruikt om hun verkiezingsnederlaag goed te praten. Misschien had Trump gewoon een goede campagne."

Clinton nam tijdens het interview al een voorschot op die reacties. Ze uitte onder meer de kritiek dat Trump teveel twittert.

Trump en Clinton ruziën door over verkiezing
Trump en Clinton ruziën door over verkiezing (Foto: ANP)

Nederlandse bevolking groeit door migratie

De Nederlandse bevolking kampte in de eerste maanden van 2017 met een natuurlijke krimp. Er werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in het eerste kwartaal zo'n 40.000 baby's geboren, terwijl er ruim 42.000 mensen overleden.

Dat de totale bevolking toch groeide met 19.000 personen, komt door instroom uit het buitenland. In het eerste kwartaal van dit jaar vestigden zich zo'n 54.000 mensen in Nederland. Circa 33.000 personen vertrokken juist.

Dat er meer mensen overlijden dan er geboren worden, heeft volgens het CBS meerdere redenen. Zo was sprake van een relatief hoge sterfte. "Gedurende de eerste tien weken van het jaar overleden bijna drieduizend mensen meer dan in dezelfde periode vorig jaar", aldus het statistiekbureau.

Nederlandse vrouwen krijgen bovendien gemiddeld minder kinderen dan in het verleden. "In 2016 kregen vrouwen gemiddeld 1,66 kind. Nog geen tien jaar geleden waren dat er 1,77", concludeert het CBS. "Wanneer vrouwen nu net zoveel kinderen zouden hebben gekregen als toen, zou er geen sprake zijn geweest van natuurlijke krimp."

Nederlandse bevolking groeit door migratie
Nederlandse bevolking groeit door migratie (Foto: ANP)

UCI wil dat Giro afdalingsklassement afschaft

De UCI wil dat de organisatie van de Giro d'Italia het afdalingsklassement schrapt.
De internationale wielerunie heeft daarover contact gezocht met de organisatie van de Ronde van Italië.

"Als je kijkt naar de reacties op social media denk ik dat we het gezonde verstand moeten laten prevaleren en moeten zeggen: oké, dit is niet het beste idee. Laten we het schrappen", aldus commissaris Tom Van Damme van de UCI tegenover CyclingTips.

"De veiligheid van de renners is het allerbelangrijkste. Hen in gevaar brengen is geen goede promotie voor de sport. We hebben al gesproken met de organisatie van de Giro. Ze kijken naar de situatie. Ze vinden waarschijnlijk wel iets om hun besluit te verdedigen, maar gekeken naar de veiligheid moesten we wel echt contact met ze opnemen."

De organisatie van de Giro heeft tien etappes uitgekozen waarop een 'afdalingssegment' te vinden is. De renner die dit segment het snelst aflegt krijgt vijfhonderd euro en verdient punten voor het afdalingsklassement. Voor de winnaar van de Premio Miglior Discesista ligt vervolgens vijfduizend euro klaar.

Schaatser B°kko breekt enkel bij salto

Schaatser Havard Bøkko heeft heeft zijn rechterenkel gebroken toen hij een achterwaartse salto wilde maken. De dertigjarige Noor kwam bij de landing verkeerd terecht.

Het ongeluk gebeurde een aantal weken geleden en de Noor is inmiddels geopereerd. De voorbereiding op het olympische seizoen loopt enige vertraging op. "Ik heb zulke salto's wel vaker uitgevoerd maar deze keer ging het mis", aldus Bøkko.

"Ik was volop aan het trainen en dan gebeurt dit", zegt de teleurgestelde Bøkko. "Ik sprong, maar kreeg geen grip bij de landing. Ik had direct door dat de enkel was gebroken."

Ronaldo brengt Real Madrid met anderhalf been in finale

Real Madrid heeft dinsdag een grote stap gezet naar de finale van de Champions League. Stadgenoot Atlético Madrid kwam er in Bernabéu niet aan te pas.

Atlético had zich voorgenomen om de stadsrivaal het voetballen onmogelijk te maken, maar de Koninklijke was binnen tien minuten al trefzeker. Een voorzet van Sergio Ramos werd eerst nog door de defensie van Atlético weggekopt, waarna Casemiro de bal meteen weer in de zestien bracht en Cristiano Ronaldo raak kon koppen.

Na een halfuurtje werd het bijna 2-0 toen Ronaldo vanaf de linkerflank een voorzet gaf op Karim Benzema. De Fransman, die al sinds begin april niet meer scoorde, miste het doel maar net met een fraaie omhaal. De beste kans voor Atlético ontstond via Kevin Gameiro, maar zijn eerste aanname was niet goed genoeg.

In de tweede helft hield Atlético lang stand en leek het met een kleine uitslag nog wel kanshebber te zijn voor de return. Na de tweede treffer van Ronaldo was het verzet van de Rojiblancos echter gebroken. De Portugees kreeg de bal met een gelukje mee en van een meter of vijftien knalde hij snoeihard raak.

Vlak voor tijd maakte Ronaldo ook nog zijn hattrick compleet na goed voorbereidend werk van Lucas Vázquez. De invaller legde bij de achterlijn terug op de man van de wedstrijd, die alle tijd had om aan te nemen en binnen te schuiven: 3-0. De return van volgende week woensdag lijkt daardoor een formaliteit.

Ronaldo scoort weer eens. (PRO SHOTS/Action Images)
Ronaldo scoort weer eens. (PRO SHOTS/Action Images)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.