'Levensgevaarlijk' afdalingsklassement Giro toch geschrapt

De honderdste editie van de Giro d'Italia kent toch geen afdalingsklassement. De organisatie liet eerder weten het geniale idee opgevat te hebben om de renners ook in afdalingen om prijzen te laten strijden, maar daar kwam al snel veel kritiek op.

De ene na de andere renner noemde het levensgevaarlijk en vroeg zich af of het misschien een grap was. Ook rennersvakbonden en de internationale wielerbond UCI waren er allerminst gelukkig mee. Na veel kritiek heeft de organisatie van de Giro dan toch besloten om af te zien van de Premio Miglior Discesista, maar dat ligt volgens een statement toch voor een deel aan de onkunde van de renners om zelf na te denken.

"We wilden met dit initiatief een belangrijke kwaliteit in het wielrennen, het afdalen, benadrukken, zonder de veiligheid van de renners in gevaar te brengen", aldus een statement. "Er waren suggesties dat de renners niet zouden snappen wat de bedoeling was en daardoor voor gedrag zouden zorgen wat hen in gevaar zou brengen. Daardoor hebben wij besloten om het prijzengeld en het klassement te schrappen. De tijden van de afdalingen worden nog wel gemeten, maar zijn nu alleen beschikbaar als statistieken voor de fans."