FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 februari 2017

RTL debat: Wie doet het met wie?

CDA-lijsttrekker Sybrand Buma vindt zijn PvdA-collega Lodewijk Asscher ongeloofwaardig als het gaat over het afschaffen van het eigen risico in de zorg. In het lijsttrekkersdebat van RTL Nieuws zei Buma zondag: "Na vier jaar regeren nu tot inkeer komen, ik geloof er helemaal niets van."

De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat het eigen risico afgeschaft moet worden. Ook SP en GroenLinks willen dat. Maar volgens CDA en D66 is dat onbetaalbaar. Het CDA wil het eigen risico wel verlagen. D66-lijsttrekker Alexander Pechtold stelde voor het eigen risico alleen te halveren voor chronisch zieken en gehandicapten.

Buma kreeg het even lastig toen hem bij een tweede stelling, over een vrijwillig levenseinde, gevraagd werd of hij in een kabinet zou stappen waarin dit mogelijk zou worden gemaakt. Hij weigerde daarop in te gaan ("Dit vind ik een waardeloze vraag")

Na de eerste ronde, over het thema zorg, kwam volgens de volgers van het debat op het 'tweede scherm' Alexander Pechtold als beste uit de bus, gevolgd door Sybrand Buma. Stijf onderaan stond SP-leider Roemer.

Update 22:11
Het tweede thema van de avond is immigratie en de opvang van vluchtelingen. Bij gebrek aan PVV-leider Wilders is de toon opvallend mild. Geen van de aanwezigen ziet de Islam als een bedreiging voor de Nederlandse identiteit. SP-leider Roemer vindt dat de moslims een zondebok zijn geworden, omdat 'de zekerheid voor mensen is verdwenen'. "Na jaren van kaalslag is het tijd voor een inhaalslag"

De stelling 'We moeten in Nederland meer vluchtelingen opnemen' heeft twee voorstanders: Asscher en Klaver. Allen benadrukken dat integratie, het leren van de taal en participatie van belang is, net als het wegnemen van de oorzaken van migratie.

Update 22:41
In een debat over het invoeren van rekeningrijden geven twee lijsttrekkers een ander antwoord op de stelling dan in hun verkiezingsprogramma te lezen valt: Asscher en Roemer. Dat is vooral omdat ze tegen een systeem met een duurder spitstarief zijn, omdat veel mensen die in de spits in de file staan, helemaal geen alternatief hebben. Klaver beweert dat meer dan de helft van de automobilisten in de spits helemaal niet onderweg is van huis naar werk of andersom, en wil die mensen dwingen een andere keuze te maken door rijden in de spits vijf keer zo duur te maken als daarbuiten. Roemer wil investeren in goedkoper en beter OV, en meer goederenvervoer over water. 

Update 23:12
Aan het einde van het debat laat Frits Wester alle lijsttrekkers een voorkeur uitspreken voor een coalitie. Klaver mag aftrappen, en de GroenLinks-leider zegt dat zijn gewenste coalitie "hier staat"; hij ziet de vijfpartijencoalitie wel zitten (in een 1-op-1 debat met Roemer eerder op de avond meldde Klaver overigens dat hij ook de VVD in principe niet uitsluit). Buma heeft veel woorden nodig om uit te leggen dat hij geen voorkeur wil uitspreken, maar laat zich uiteindelijk de uitspraak ontlokken dat het door Klaver gewenste kabinet er niet gaat komen.

Pechtold reageert ad rem, en zegt 'dat hij dan de leiding wel wil nemen'. Hij zegt onomwonden dat hij de PVV als enige partij uitsluit, maar dat hij verder met iedere partij wil samenwerken die Nederland verder wil helpen, en dat er dus zelfs met de SP mogelijkheden zijn. Lodewijk Asscher ziet bij voorkeur een links-progressief kabinet, maar wil ook met anderen samenwerken.

Roemer mag afsluiten met een mooie ingestudeerde opmerking. Ook hij ziet graag een 'zo links mogelijk' kabinet, en dat kan echt niet met de VVD. Volgens Roemer is "een linkse partij die met de VVD samenwerkt hetzelfde als een drugslab in een schuur van een CDA'er: het past echt niet".

Winnaar
Volgens de volgers van het debat, die via de website van RTL konden stemmen, is Pechtold de winnaar van het debat, met een marginale voorsprong op Sybrand Buma. Op gepaste afstand volgen Klaver en Asscher, en SP-leider Roemer staat stijf onderaan. 

Buma gelooft Asscher niet over eigen risico
Buma gelooft Asscher niet over eigen risico (Foto: ANP)

Sagan wint Kuurne-Brussel-Kuurne

Peter Sagan heeft de 69e editie van Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De wereldkampioen was de snelste in een groepje van vijf. Jasper Stuyven, de winnaar van vorig jaar werd tweede voor Luke Rowe.

Een Nederlander zat mee in de vroege vlucht: Sjoerd van Ginneken van Roompot-Nederlandse Loterij. Onze landgenoot kreeg acht medevluchters met zich mee: Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Jürgen Roelandts (Lotto Soudal), Antoine Duchesne (Direct Energie), Alex Kirsch (WB Veranclassic Aqua Protect), Guillaume Boivin (Israel Cycling Academy), Maxime Farazijn (Sport Vlaanderen-Baloise), Sander Cordeel (Vérandas Willems-Crelan) en David Boucher (Pauwels sauzen-Vastgoedservice Continental Team. Het negental had een maximale voorsprong van zes minuten op het peloton.

Op de Oude Kwaremont brak het open. Ian Stannard en Zdenek Stybar namen het initiatief en bovenop de Oude Kwaremont kwam er een grote groep aansluiten met onder meer Rowe, Stuyven, Sagan, Tiesj Benoot, Greg van Avermaet, Matteo Trentin, Arnaud Demare en Tony Martin. De grote groep had al snel een minuut te pakken op het peloton.

Op iets meer dan dertig kilometer werden de vluchters ingerekend door de favorietengroep, maar ook het peloton kwam dichter bij. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes was het verschil tussen de kopgroep en het peloton nog maar een halve minuut achter, waar LottoNL-Jumbo en Direct Energie het tempo aangaven.

Op 28 kilometer van het einde plaatste Stuyven een versnelling. De Belg van Trek-Segafredo kreeg eerst gezelschap van Sagan en Trentin en later konden ook nog Benoot en Rowe aansluiten. Door de versnelling vooraan was het peloton uitgeschakeld voor de overwinning. 

Het vijftal bleef goed samenwerken tot aan de voorlaatste kilometer. Trentin koos als eerste voor de aanval, maar Rowe bracht de groep weer terug. In de sprint won Sagan makkelijk voor Stuyven en Rowe. Voor Sagan is het zijn eerste zege voor zijn nieuwe werkgever Bora-Hansgrohe.

Weer record Mulder op 500 meter

Ronald Mulder heeft op de tweede dag van het wereldkampioenschap sprint in Calgary opnieuw een Nederlands record gereden op de 500 meter. De sprinter uit de stal van Gerard van Velde snelde naar een tijd van 34,08 seconden, waardoor hij op de eeuwige ranglijst nog maar twee man voor zich hoeft te dulden.

Dat het ijs snel was lieten de Kazach Roman Krech (tweede in 34,21 seconden) en de Rus Rusland Murashov (vijfde in 34,26 seconden) al zien. Mulder kwam voor de rest van de favorieten op het ijs en had vandaag de laatste buitenbocht. De Nederlander was tegen Mika Poutale wederom supersnel weg en reed een fantastische race die uitkwam op 34,08 seconden. Poutala reed de derde tijd in 34,23 seconden.

De Duitser Nico Ihle zakte met een tijd van 35,03 seconden door het ijs. De Duitser stond na de eerste dag tweede, maar kan nu het podium vergeten. Ook voor Kjeld Nuis is het ereschavot ver weg. De Nederlander kende met een opening van 10,14 seconden een slecht vertrek, maar reed met een eindtijd van 34,84 seconden nog wel bijna een persoonlijk record. In de slotrit deed klassementsleider Kai Verbij wat hij moest doen: een persoonlijk record rijden. De teamgenoot van Mulder kwam uit op 34,25 seconden en verstevigde hiermee zijn leidende positie. Voor het podium doet de Noor Harvard Lorentzen met een tijd van 34,62 seconden ook nog mee.

In het klassement heeft Verbij voor de afsluitende 1000 meter een voorsprong van 0,4 seconde op Mulder en lijkt de titel binnen te hebben. Hij is in de race voor een wereldrecord punten, terwijl Mulder alle kans heeft om op het podium te eindigen. Lorentzen staat met een achterstand van 0,99 seconde op Verbij er ook nog goed bij. Nuis moet 1,9 seconde goed maken en moet de race van zijn leven rijden wil hij nog een kansje hebben op eremetaal.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Ronald Mulder Ned 34.08
2 Roman Krech Kaz 34.21
3 Mika Poutala Fin 34.23
4 Kai Verbij Ned 34.25
5 Ruslan Murashov Rus 34.26
6 Ryohei Haga Jap 34.44
7 Tsubasa Hasegawa Jap 34.46
8 Laurent Dubreuil Can 34.50
8 Mitchell Whitmore VSt 34.50
10 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 34.62
16 Kjeld Nuis Ned 34.84


Klassement na 500 meter

# Schaatser Land Punten Verschil 1000 meter
1 Kai Verbij Ned 102.095  
2 Ronald Mulder Ned 102.295 +0.40
3 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 102.590 +0.99
4 Mika Poutala Fin 102.650 +1.11
5 Roman Krech Kaz 102.720 +1.25
6 Ruslan Murashov Rus 102.830 +1.47
7 Laurent Dubreuil Can 102.845 +1.50
8 Mitchell Whitmore VSt 102.900 +1.61
9 Nico Ihle Dui 102.980 +1.77
10 Kjeld Nuis Ned 103.045 +1.90

Elia klinkt zelfverzekerd: "PSV is weg"

Voor Eljero Elia is na zondagmiddag duidelijk dat de titelstrijd in de Eredivisie alleen nog tussen zijn ploeg Feyenoord en Ajax gaat. PSV werd met 2-1 verslagen.

"PSV is weg, elf punten is een heel groot gat", aldus Elia geciteerd door De Telegraaf. "Dit is voor Feyenoord de grootste kans in zestien jaar om kampioen te worden. We zijn er heel dichtbij, maar we moeten scherp blijven.''

"We zijn er bovenop geklapt, we gingen in de openingsfase dwars door ze heen. Op links kwamen we er overheen, op rechts, op het middenveld vlogen we er overheen; we voelden ons onwijs sterk. Die eerste twintig minuten was onze beste fase van dit seizoen, we waren heer en meester."

Feyenoord heeft met nog tien wedstrijden te spelen vijf punten voorsprong op Ajax en elf punten op PSV. "We moeten realistisch blijven: we zijn er nog niet. Maar we hebben wel een grote kans op het kampioenschap."'

Abortusboot heeft Guatemala verlaten

De omstreden abortusboot van de organisatie Women on Waves heeft de territoriale wateren van het Centraal-Amerikaanse Guatemala verlaten. Dit hebben de plaatselijke autoriteiten volgens media in de regio zondag bekendgemaakt.

De boot werd afgelopen woensdag bij aankomst in een haven aan de zuidkust van het land aan de ketting gelegd. Marine en leger verhinderden toegang tot het Nederlandse schip. De zeskoppige bemanning, onder wie een Nederlandse en meerdere Amerikanen, mocht niet van boord. Ze zouden een toeristenvisum hebben en niet hebben gemeld dat ze voor een soort medische organisatie werken. Verder is het in Guatemala verboden een ongeboren baby in de buik van de moeder dood te maken, tenzij dat het leven van de moeder kan redden.

De Guatemalteekse strijdkrachten hebben zondag gemeld dat het schip de territoriale wateren uit is, maar zeiden niet waar de boot naartoe gaat.

Abortusboot heeft Guatemala verlaten
Abortusboot heeft Guatemala verlaten (Foto: ANP)

Collega's rouwen om Bill Paxton

De dood van Bill Paxton heeft veel collega's geschokt. In diverse media tonen ze hun respect voor de acteur, die zaterdag overleed aan de gevolgen van complicaties na een operatie.

"Ik moet nog bijkomen van het nieuws, proberen het te bevatten. Bill laat zo'n leegte achter", reageert regisseur James Cameron. "Hij en ik waren 36 jaar lang goede vrienden, sinds we elkaar ontmoetten op de set van een Roger Corman ultra-low budget film. We herkenden meteen de creatieve vonk in elkaar en werden snel vrienden. Wat volgde was 36 jaar van het maken van films samen, het helpen ontwikkelen van elkaars projecten, samen duiktrips maken, elkaars kinderen zien opgroeien, zelfs samen duiken naar het wrak van de Titanic in Russische onderzeeërs", schrijft de Aliens-regisseur in een verklaring aan Vanity Fair.

"Kapot. #RIPBillPaxton een groot talent & geest. Zijn passie droeg veel bij aan Apollo13 en zijn werk. We gaan je enorm missen Bill", twittert Apollo 13-regisseur Ron Howard. Ook Tom Hanks staat op Twitter stil bij de dood van de acteur: "Bill Paxton was gewoon een geweldige man. Een prachtige man..."

Collega's Charlize Theron en Jamie Lee Curtis leven mee met de nabestaanden. "Je was een geweldige vriend voor me, Bill. En een van de fijnste acteurs om de filmset mee te delen. Ik leef mee met de familie van Bill Paxton", schrijft Theron in haar tweet. Curtis twittert: "Neeee. Bil Paxton is niet meer. Zo'n grappig, getalenteerd en lief mens. Mijn liefde en steun voor Louise, kinderen en familie."

Collega's rouwen om Bill Paxton
Collega's rouwen om Bill Paxton (Foto: BuzzE)

Kodaira breidt voorsprong verder uit op 500 meter

Nao Kodaira heeft op het WK sprint in Calgary haar leidende positie verder uitgebreid. De Japanse won ook de tweede 500 meter in een tijd van 36,80 seconden en heeft op de afsluitende kilometer een voorsprong van 2,4 seconden te verdedigen op de concurrentie. Ook ligt voor haar een nieuw wereldrecord op de sprintvierkamp klaar.

De wedstrijd werd ontsierd door twee valpartijen, waardoor het programma even stil lag. Dit was hinderlijk voor een aantal rijdsters, maar niet voor de toppers. Kodaira toonde zich in de rit tegen Jorien ter Mors een klasse apart en reed opnieuw als de enige onder de 37 tellen. Ter Mors reed met 37,39 seconden een mooi persoonlijk record, waardoor ze nog volop meedoet voor het podium.

In die strijd doen ook Carolina Erbanova en Heather Bergsma mee. Zij reden tegen elkaar, waarbij Erbanova in 37,23 won van Bergsma die 37,35 seconden nodig had. Anice Das verbeterde zich ten opzichte van gisteren en kwam met 38,31 seconden tot de vijftiende tijd. Sanneke de Neeling reed een mindere rit en werd twintigste in 38,63 seconden.

In het klassement heeft Kodaira een voorsprong van 2,48 seconden te verdedigen op Bergsma. De Amerikaanse heeft op haar beurt 0,02 seconde voorsprong op Erbanova, terwijl Ter Mors met 0,32 seconde achterstand op Bergsma de nummer vier is. De Neeling (zestiende) en Das (achttiende) spelen geen rol.

Uitslag

# Schaatsster Land Tijd
1 Nao Kodaira Jap 36.80
2 Karolina Erbanova Tsj 37.23
3 Maki Tsuji Jap 37.28
4 Heather McLean Can 37.29
5 Heather Bergsma VSt 37.35
6 Jorien ter Mors Ned 37.39
7 Olga Fatkulina Rus 37.58
8 Nadezhda Aseeva Rus 37.73
9 Erina Kamiya Jap 37.76
10 Hege Bøkko Noo 37.88
15 Anice Das Ned 38.31
20 Sanneke de Neeling Ned 38.63


Klassement na 500 meter

# Schaatsster Land Punten Verschil 1000 meter
1 Nao Kodaira Jap 109.805 -
2 Heather Bergsma VSt 111.045 +2.48
3 Karolina Erbanova Tsj 111.055 +2.50
4 Jorien ter Mors Ned 111.205 +2.80
5 Hege Bøkko Noo 112.290 +4.97
6 Maki Tsuji Jap 112.350 +5.09
7 Olga Fatkulina Rus 112.800 +5.99
8 Heather McLean Can 112.840 +6.07
9 Vanessa Herzog Oos 113.010 +6.41
10 Yekaterina Aydova Kaz 113.200 +6.79
16 Sanneke de Neeling Ned 114.265 +8.92
18 Anice Das Ned 114.915 +10.22

In Lech brandt kaarsje voor Friso

In de parochiekerk St. Nikolaus in het Oostenrijkse Lech is zondag aandacht besteed aan prins Friso. Die werd vijf jaar geleden bij het skiën buiten de piste in het buitengebied van Lech getroffen door een lawine. Van dat ongeval herstelde hij nimmer en anderhalf jaar later, in de zomer van 2013, overleed de tweede zoon van prinses Beatrix.

Op een zijaltaar in het oude kerkgebouw staat een foto van de prins, geflankeerd door een kaars en een kaart met daarop vermeld wie hij was en waarom zijn foto hier staat.

De koninklijke familie heeft Lech na het tragische ongeluk niet de rug toegekeerd. Koning Willem-Alexander is er dit weekeinde neergestreken met zijn gezin, nadat eerder al prinses Beatrix haar opwachting had gemaakt. Maandagmorgen houdt het koninklijk gezin ook de jaarlijkse fotosessie voor de Nederlandse en Europese media.

Burgemeester Ludwig Muxel van Lech zei eerder deze maand dat na vijf jaar de schok over de dood van prins Friso "nog altijd diep" zit. De prins kwam er net als zijn broers Willem-Alexander en Constantijn van kinds af aan, en had vrienden en bekenden in de kleine dorpsgemeenschap.

In Lech brandt kaarsje voor Friso
In Lech brandt kaarsje voor Friso (Foto: ANP)

Samsung onthult tablet en VR-bril

Samsung heeft zondag twee nieuwe producten gepresenteerd: de tablet Galaxy Tab S3 en een Gear-virtualrealitybril met controller. Die zijn onthuld aan de vooravond van het Mobile World Congress in Barcelona.

De Tab S3 heeft een display van 9,7 inch. Hij kan bediend worden met een pen, de S Pen. De tablet heeft een vingerafdruksensor om in te loggen. Die sensor, Samsung Flow, zit ook in de nieuwe Galaxy Book. Dat is een hybride, een combinatie van laptop en tablet.

De nieuwe Gear krijgt een controller, die afkomstig is van Facebookdochter Oculus. Dankzij de controller kan de gebruiker de bril gemakkelijker met de hand bedienen.

Samsung onthult tablet en VR-bril
Samsung onthult tablet en VR-bril (Foto: BuzzT)

Welsh rugbyinternational Norkett (20) overleden

Rugbyster Elli Norkett is zaterdagavond overleden. Dat heeft de rugbybond van Wales, de WRU, bekendgemaakt. Ze kwam om het leven bij een auto-ongeluk tussen Banwen en Glynneath in het zuiden van Wales. Norkett is slechts 20 jaar oud geworden.

Norkett studeerde in Cardiff en was van plan om zich meer op het coachen en trainen te gaan richten dan op het spelen van rugby. Dat was niet heel lang geleden nog flink anders: tijdens het WK van 2014 maakte ze op 18-jarige leeftijd deel uit van de selectie van Wales, als jongste speelster van het hele toernooi. Ze kwam uiteindelijk vier keer uit voor de nationale ploeg. Haar debuut maakte ze eerder dat jaar tijdens de Six Nations zelfs al op 17-jarige leeftijd.

In het clubrugby speelde Norkett voor Swansea Ladies en de Ospreys, die inmiddels geschokt gereageerd hebben. "Ze had haar hele leven nog voor zich", klonk het vanuit de Ospreys. Ook concurrenten reageerden aangeslagen op social media. 

Ewan pakt zege op Formule 1-circuit, Costa de eindzege

Caleb Ewan heeft de laatste etappe gewonnen van de Abu Dhabi Tour. De Australische sprinter van Orica-Scott was op het Formule 1-circuit van Yas Marina de snelste in de massasprint voor Mark Cavendish en André Greipel. De eindzege van Rui Costa kwam niet meer in gevaar.

Al snel na de start kozen zes renners voor de aanval: Dylan Teuns (BMC), Rafael Valls (Lotto-Soudal), Jorge Arcas (Movistart), Alex Dowsett (Movistar), Patrick Konrad (Bora-Hans Grohe) en Kirill Sveshnikov (Gazprom-RusVelo). De zes werden op vijftig kilometer van de streep gepakt door het peloton, waar Dimension Data en Quick-Step Floors het tempo aangaf.

In de massasprint was Ewan de snelste voor Cavendish en Greipel. Voor de 22-jarige sprinter van Orica-Scott is het zijn vijfde zege van het seizoen, nadat hij eerder vier keer won in de Tour Down Under. 

De eindzege van Costa kwam niet meer in gevaar. De Portugees van UAE Team Emirates behield zijn voorsprong op Ilnur Zakarin en Tom Dumoulin. Bauke Mollema werd vierde in het algemeen klassement.

Uitslag Ajax - Heracles Almelo

Ajax blijft in de Eredivisie in het spoor van Feyenoord. De Amsterdammers zegevierden in eigen huis met 4-1 op Heracles Almelo, waarbij de ploeg van Peter Bosz na rust afstand nam. Nieuwe aanwinst Neres mocht in de slotfase zijn debuut maken.

Kasper Dolberg scoort de 1-0 en viert het met Joel Veltman en Davy Klaassen. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)
Kasper Dolberg scoort de 1-0 en viert het met Joel Veltman en Davy Klaassen. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

AFC Ajax

4 - 1

Heracles Almelo

23' Dolberg
56' De Ligt
60' Sánchez
90' Traoré
  25' Armenteros
 
Gele kaart: Onana (AFC Ajax), Pelupessy, Armenteros (Heracles Almelo)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.544
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Veltman
Sánchez
Riedewald
Viergever (De Ligt/46)
Klaassen
Schöne (De Jong/78)
Ziyech
Traoré
Dolberg (Neres/72)
Younes
  Castro
Droste
Te Wierik
Hoogma
Gosens
Pelupessy
Kuwas (Duarte/62)
Bruns
Navrátil (Darri/77)
Armenteros
Peterson

'Huis George Michael gebruikt als pornoset'

Het huis van George Michael zou zonder zijn medeweten zijn gebruikt als filmset voor homopornografische films. Daily Star beweert dat in de woning van de eind december overleden zanger minimaal twee pornofilms zijn opgenomen.

De bron van Daily Star, die een vriend van de zanger zou zijn, kwam met het nieuws naar buiten omdat in de films de acteurs onveilige sex zouden hebben gehad. Volgens hem zou George, als hij het geweten zou hebben, hier woedend over zijn. De opnames zouden zelf in onder meer de slaapkamer van de zanger in zijn huis in noord-Londen zijn gemaakt.

Een film werd opgenomen in 2012 toe George op vakantie was met zijn vriend Fadi Fawaz, de andere in augustus 2011 toen de zanger voor een optreden in Praag was. Er is geen aanwijzing dat Fadi betrokken was bij de opnames.

"Ongelooflijk, een bekend gay porno bedrijf heeft twee keer de sleutels van het huis kunnen bemachtigen en vlogen een volledige crew over uit de Verenigde Staten. Acteurs, licht, geluid, alles", aldus de bron, die anoniem wil blijven.

'Huis George Michael gebruikt als pornoset'
'Huis George Michael gebruikt als pornoset' (Foto: BuzzE)

Nokia brengt 3310 en Snake terug

Nokia gaat op de nostalgische toer. De Finse telefoonmaker brengt een gsm-klassieker terug op de markt: de 3310. Het is de opvolger van het toestel uit 2000, dat een cultstatus heeft gekregen vanwege zijn lange batterijduur en onverwoestbaarheid.

De geruchten gingen al een tijd rond. De bevestiging kwam aan het einde van een presentatie aan de vooravond van het Mobile World Congress. "O ja, er was one more thing", aldus Nokia, een verwijzing naar de Apple-presentaties van Steve Jobs. Nokia herintroduceert ook twee andere 'beroemdheden': het spel Snake, dat wordt geïntegreerd in Facebook Messenger, en de Nokia-ringtone.

LG
Ook LG kwam in Barcelona met een onthulling. LG onthulde zijn nieuwe smartphone, de G6. Die krijgt een 5,7-inch display. De schermverhoudingen zijn aangepast voor het streamen van video's en het spelen van games. Het Chinese Huawei presenteerde zijn nieuwe vlaggenschip, de P10 en de P10 Plus. Die moeten de concurrentie met de iPhone 7 en de Samsung Galaxy S7 aangaan.

Alexa
Lenovo, het moederbedrijf van Motorola, kondigde een samenwerking met Amazon aan. De nieuwe toestellen van Motorola worden uitgerust met Alexa, de assistent van Amazon.

Toro Rosso met radicaal andere kleurstelling 2017 in

Als laatste van de tien Formule 1-teams heeft ook Scuderia Toro Rosso haar auto voor het seizoen 2017 gepresenteerd. Met de STR12 hopen Daniil Kvyat en Carlos Sainz het beter te doen dan in 2016, waar vooral het tweede deel van het seizoen dramatisch was voor het team. 

De nieuwe auto van Toro Rosso is behoorlijk anders gekleurd dan de auto van vorig jaar: nou kunnen we dat wel gaan beschrijven, maar foto's zeggen niet voor niks meer dan duizend woorden. Van ons krijgt het team in elk geval een hoog cijfer voor het ontwerp, wat jullie?

Volgens Wilders is Fortuyn door een moslim vermoord

Een bizar stukje geschiedvervalsing in een interview dat Geert Wilders gaf aan de Duitse publieke tv-zender ARD: volgens de PVV-voorman werd Pim Fortuyn vermoord door een extremistische moslim.

In een uitgebreid interview geeft Geert Wilders zijn (bij ons inmiddels bekende) mening over de islam, immigranten, Donald Trump, de Europese Unie en zelfs de rol van Angela Merkel. Nadat ter sprake komt dat het onmogelijk is om lid te worden van de PVV, verwijst hij naar Pim Fortuyn die zelfs na zijn dood de verkiezingen won. Hij noemt Pim een held, en voegt eraan toe dat hij jaren geleden werd vermoord door een extremistische moslim.

In het filmpje is niet geknipt: hier is het hele interview te zien, rond minuut 38 de bizarre uitspraak van Geert.

Volgens Geert zelf is het een vergissing. Niet erg waarschijnlijk overigens, aangezien hij in zijn interview duidelijk verwijst naar een politicus en niet naar een cineast.

'Opvolger Middle-earth: Shadow of Mordor komt dit jaar'

Op de webshop van Amerikaanse winkelketen Target is een nieuw deel van Middle-earth verschenen. De opvolger zou Middle-earth: Shadow of War moeten heten.

Volgens de beschrijving bij de game zal de speler in Shadow of War Mordor van binnenuit veroveren, waarbij Talion en Celebrimbor (de protagonisten uit Shadow of Mordor) een ring smeden die de kracht van Sauron moet evenaren. Het Nemesis-systeem van het origineel komt terug en bovendien wordt ons beloofd dat we tegen Sauron op volledige sterkte zullen vechten. Ook een Gold Edition van de game verscheen op de webshop, deze versie zal vier aparte uitbreidingen bevatten. Twee van deze uitbreidingen zullen een nieuwe hoofdpersoon hebben.

Volgens Target komt de game uit op PlayStation 4 en Xbox One, met een huidige releasedatum van 22 augustus.

Na 15 jaar eindelijk goud voor 'Kombinierer' Kircheisen

Op het wereldkampioenschap in de noordse sporten - langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie - heeft Duitsland wederom het goud gewonnen op de estafette in de noordse combinatie. Twee jaar terug wonnen de Duitsers na 27 jaar eindelijk weer estafettegoud, dit keer werd de titel in het Finse Lahti met overmacht verdedigd.

De Duitsers waren vooraf de absolute topfavorieten. Niet gek, aangezien met name Johannes Rydzek en Eric Frenzel vrijwel alle zeges dit seizoen verdelen, net als het goud en zilver in de eerste individuele wedstrijd deze week. Met Björn Kircheisen en Fabian Riessle hadden ze zelfs de hele top-4 van de individuele wedstrijd in de gelederen en dat ze niet te kloppen waren werd al snel duidelijk. Bij het schansspringen sprongen de Duitsers een voorsprong van 44 seconden bij elkaar op Japan en Frankrijk. De Oostenrijkers mochten 1:05 minuten na Duitsland vertrekken bij de 4x5 kilometer langlaufen, twee tellen later kon ook Noorwegen onderweg.

Kircheisen opende het langlaufbal voor de Duitsers en verzamelde nog een handje extra seconden voorsprong. Daarachter zaten Bernhard Gruber (Oostenrijk), Hideaki Nagai (Japan), Laurent Muhlethaler (Frankrijk) en de Noor Magnus Moan inmiddels bij elkaar, maar die landen werden bij de tweede groep langlaufers uit elkaar getrokken. Mikko Kokslien slingerde zijn Noorse turbo aan en nam een grote voorsprong op de Oostenrijker Mario Seidl en de verrassend sterk standhoudende Japanner Takehiro Watanabe. Frenzel bleef voor Duitsland op kop, 46 seconden voor Kokslien.

Om goud en zilver zou verder ook niet meer gestreden worden. Riessle en Magnus Krog bleven even ver van elkaar verwijderd en vervolgens kon wereldkampioen Rydzek het namens Duitsland afmaken. De Noorse slotloper Jørgen Gråbak eindigde op dik veertig seconden met het zilver voor zijn ploeg, maar achter hem werd stevig gestreden. De 38-jarige Finse legende Hannu Manninen, dit jaar na zes jaar afwezigheid teruggekeerd, voegde zich bij de groep, tot enthousiasme van het Finse publiek. Hij moest het tempo echter weer laten gaan op het moment dat Paul Gerstgraser anderhalve kilometer voor de finish het gas open draaide. Akito Watabe kon hem nog volgen, maar de Japanner moest zich op de streep gewonnen geven en kwam zoals zo vaak als vierde over de finish, achter het bronzen Oostenrijkse team. 

Voor Kircheisen was het een zeer bijzonder moment. De 33-jarige Duitser deed sinds zijn olympisch debuut in Salt Lake City in 2002 mee aan alle WK's en Olympische Spelen en won daar een grote rij medailles: drie keer olympisch zilver en één keer brons - allemaal met de estafette - naast acht keer zilver en drie keer brons op WK's. Altijd maakte hij deel uit van de Duitse estafetteploeg....behalve in 2015, toen eindelijk goud gewonnen werd. Kircheisen was dan ook begrijpelijk emotioneel na afloop, nu hij dan eindelijk goud binnen heeft. "Hier heb ik twintig jaar lang zo vreselijk hard voor gevochten", vertelde hij.

Uitslag Feyenoord - PSV

Feyenoord heeft in de Eredivisie een belangrijke stap gezet op weg naar de landstitel. In de Kuip werd PSV na een enerverende wedstrijd met 2-1 geklopt.

Feyenoord begon sterk aan de wedstrijd en overrompelde PSV in het eerste kwartier. Al snel kwamen er kansen voor Elia en Jorgensen, maar die gingen er niet in. De Rottedammers bleven echter jagen en het onvermijdelijke doelpunt viel alsnog, Toornstras choot raak na goed
werk van Kongolo op de linkervleugel.

Daarna nam de thuisclub wat gas terug en kreeg PSV wat meer grip op de wedstrijd, tot grote kansen leidde dit echter niet. Feyenoord kreeg nog mogelijkheden via Kongolo en Botteghin, terwijl Kongolo vlak voor rust ook voorkwam dat Pereiro gevaarlijk kon worden.

In de tweede helft was aanvankelijk het beeld hetzelfde. Feyenoord domineerde en kreeg kansen na een mooie actie van Elia een kopbal van Botteghin, maar die gingen er niet in. Het waren de bezoekers die na een uur spelen uit het niets op gelijke hoogte kwamen toen Pereiro na een fraai schot via de paal raak schoot.

Daarna golfde het spel op en neer. Namens Feyenoord trof Berghuis de paal en waren de bezoekers gevaarlijk via Bergwijn. Het was uiteindelijk Van der Heijden die Feyenoord weer op voorsprong kopte, maar niet nadat pas na beoordeling van de doellijntechnologie uitwees dat de bal de lijn had gepasseerd.

Update 17.46 uur

Nadere inspectie van de beelden geven duidelijkheid over de goal van Van der Heijden. Zijn kopbal was aanvankelijk niet over de lijn, maar pas nadat keeper Zoet de bal die op lijn lag naar zich toe trok ging die over de lijn. En ook pas op dat moment gaf de doellijntechologie dus het signaal goal. Het doelpunt blijft officieel trouwens nog wel op naam van Van der Heijden staan.

Jan Arie van der Heijden (l) scoort de 2-1 en viert dit, terwijl PSV keeper Jeroen Zoet (r) de bal nog op de lijn houd. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Jan Arie van der Heijden (l) scoort de 2-1 en viert dit, terwijl PSV keeper Jeroen Zoet (r) de bal nog op de lijn houd. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

2 - 1

PSV

 9' Toornstra
 82' v.d.Heijden
   62' Pereiro
 
 Gele kaart: , L.de Jong, Moreno, (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: ?
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Karsdorp (Nieuwkoop/ 80)
Botteghin
v.d.Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Toornstra
Vilhena
Berghuis (Nelom/86)
Jörgensen
Elia (Basacikoglu/ 59)
  Zoet
Arias
Isimat-Mirin
Moreno
Willems
Pröpper
Guardado (Locadia/83)
v.Ginkel (Bergwijn/36)
Pereiro
L.de Jong
Ramselaar (S.de Jong/72)

Tweak je wapens in Mass Effect: Andromeda

Bioware legt ons even uit hoe je jouw wapens kunt aanpassen voor iedere situatie. Geweren, hamers en omnitools zijn allemaal te tweaken naar hartenlust en speelstijl.

Er zijn vier typen schietijzers: pistolen, scherpschuttersgeweren (sniper rifles), aanvalsgeweren (assault rifles) en hagelgeweren (shotguns). Denk ook aan de optie om je boodschap wat directer over te brengen door gebruik te maken van een Asari-zwaard, een Krogan-hamer of je omnitool-mes. Natuurlijk kun je je omnitool nog steeds gebruiken als een schild, maar de verdere mogelijkheden zijn sterk uitgebreid. De toevoeging van jump jets maakt je extra wendbaar op het slagveld en kan ook handig zijn voor vreedzame doeleinden. Mass Effect: Andromeda komt 23 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.  

Acteur Bill Paxton overleden

De Amerikaanse acteur Bill Paxton is op 61-jarige leeftijd overleden. Hij stierf zaterdag aan de gevolgen van complicaties van een operatie, zo laat de familie weten in een verklaring waar People uit citeert.

De op 17 mei 1955 geboren acteur maakte in 1975 zijn debuut in de cultfilm Crazy Mama. Wild Bill, zoals de acteur door zijn vrienden werd genoemd, was daarna op het witte doek te aanschouwen in klassiekers als Weird Science (1985), One False Move (1991), Boxing Helena (1993), Apollo 13 (1995), Twister (1996), Titanic (1997) en vele andere epische rolprenten. In 2016 speelde Paxton zijn laatste filmrol in de thriller Mean Dreams. Naast acteur was hij regisseur.

Bill Pixton laat een echtgenote en twee kinderen na. "We zijn diep bedroefd dat Bill Paxton is overleden als gevolg van complicaties van een operatie", melden de nabestaanden. "Bill had een passie voor kunst die iedereen kon voelen. Zijn warmte en onvermoeibare energie waren niet te ontkennen."


Acteur Bill Paxton overleden
Acteur Bill Paxton overleden (Foto: BuzzE)

Shiffrin zegeviert op combinatie, Stuhec pakt eindklassement

Skiester Mikaela Shiffrin heeft in het Zwitserse Crans-Montana de laatste alpinecombinatie van het seizoen gewonnen. De Amerikaanse slalomspecialiste deed pas voor de derde keer in haar carrière mee aan de combinatie. 

Het eerste onderdeel was dit keer, net als vrijdag, een super-G - in tegenstelling tot de normale alpinecombinatie, waar met een afdaling wordt begonnen. De Italiaanse Sofia Goggia bleef eindelijk eens overeind en zette de snelste tijd neer, vlak voor de kersvers World Cup-kampioene op de super-G, de Sloveense Ilka Stuhec. De Canadese Marie-Michele Gagnon was met plek drie de snelste van de dames die een echt goede slalom in de benen hebben, maar Shiffrin stond met 1,30 seconden achterstand ook op een nette zevende plek. Federica Brignone, vrijdag nog de winnares, stond na de super-G op plek negen.

Op de slalom liet Brignone 's middags als eerste zien wederom een mooie run neer te kunnen zetten. Shiffrin dook er met 0,70 seconden weliswaar ruim onderdoor, maar niemand kwam verder meer aan de tijd van Brignone. De Italiaanse pakte daardoor achter Shiffrin de tweede plek. Stuhec hield met 0,04 seconden precies genoeg over op Gagnon om zich te verzekeren van de derde plek en de eindzege in de World Cup op de combinatie - haar eerste eindzege ooit. 

Uitslag AZ - PEC Zwolle

AZ heeft in de Eredivisie aan het treffen met PEC Zwolle een punt overgehouden. Na een bedroefende eerste helft koos PEC na rust de aanval en dat leverde prompt een goal op. AZ mocht daarna de handen dichtknijpen dat de bezoekers niet verder uitliepen en dat het uiteindelijk nog langszij kwam: 1-1.

AZ

1 - 1

PEC Zwolle

81' Friday   48' Thomas
 
Gele kaart: Luckassen, Van Eijden (AZ), Holla, Ehizibue, Marcellis (PEC Zwolle)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 14.787
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Krul
Svensson (Johansson/62)
Van Eijden
Luckassen
Haps
Rienstra
Til (Friday/71)
Wuytens
Bel Hassani (Jahanbakhsh/56)
Weghorst
García
  Van der Hart
Van Polen
Marcellis (Schenkeveld/71)
Bouy
Warmerdam
Holla
Thomas
Saymak (Van de Pavert/90 2)
Ehizibue (Mokhtar/90)
Brock-Madsen
Menig

Veertienjarige jongen verdacht van inbraak

Een veertienjarige jongen uit Bergen op Zoom is zaterdagnacht aangehouden op verdenking van een woninginbraak in zijn woonplaats. Een omwonende van de Schimmelpennincklaan had de politie ingeschakeld omdat hij dacht dat jonge jongens een fiets aan het stelen waren.

Agenten zagen daarna een jongen op de fiets door de straat rijden en hielden hem aan. Ze ontdekten twee flessen drank in de fietstassen. Omdat de tiener steeds een andere verklaring gaf over de flessen, namen de agenten hem mee naar zijn ouders. De politie kreeg daar te horen dat in de Schimmelpennincklaan was ingebroken. Agenten ontdekten daarna dat de jongen een horloge en twee telefoons had verstopt die niet van hem waren. Hij is gearresteerd en naar het cellencomplex in Breda gebracht.

Veertienjarige jongen verdacht van inbraak
Veertienjarige jongen verdacht van inbraak (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

MotoGP-coureurs bezorgd over mogelijke regenrace Qatar

Als het in Qatar regent op race day gaat de race gewoon door. Dat is de conclusie van een aantal tests door afgevaardigde van de Dorna Race Directie Loris Capirossi en FIM Veiligheidsofficier Franco Uncini. Het probleem zou volgens de coureurs vooral de regen in combinatie met het op het circuit aanwezige kunstlicht zijn.

Hoewel de kans op regen tijdens de seizoensopener eind maart normaal gesproken erg klein is, kwam het in 2009 op de zondag met bakken uit de lucht vallen. Toen is besloten de race uit te stellen en vond voor het eerst in de historie van de Grand Prix de race op een maandag plaats. Om incidenten als deze in de toekomst te voorkomen, werd eerder deze maand de baan kunstmatig nat gemaakt om de condities te testen.

Uncini en Capirossi hebben nu geconcludeerd dat het natte asfalt het kunstlicht niet reflecteert en het veilig genoeg is om te racen in de Qatarese regen. De MotoGP-rijders zijn echter allesbehalve blij met deze beslissing en lieten tijdens de test in Phillip Island hun mening al weten. "We moeten er gewoon heen en het proberen, want we hebben nog nooit 's nachts in de regen gereden. De reflectie van het licht zou problemen op kunnen leveren", aldus Maverick Viñales. Aspar Ducati-coureur Alvara Bautista deelt die zorgen: "Ik denk niet dat het eenvoudig is, je hebt al veel last van reflecties als je op straat met een motor probeert te rijden in die condities. Ik zie het niet als iets positiefs, maar we zullen het niet weten voordat we het hebben geprobeerd."

KTM-racer Pol Espargaro vindt dat de mening van de coureurs doorslaggevend moet zijn in dergelijke situaties. "Uiteindelijk gaat het om een consensus onder de coureurs, dus ik snap niet zo goed waarom de mening van de coureurs niet wordt gevraagd," vraagt de Spanjaard zich af. "Als we daar zijn, zullen we het erover hebben in de [veiligheid] vergadering van vrijdag."

Roman Forcada, crew chief van Viñales, laat weten dat hij de test door Uncini en Capirossi niet representatief vindt, aangezien het gaat om een kunstmatig natgemaakte baan. Dat zou zich anders gedragen dan een circuit dat geheel natgeregend is. "Als het regent zullen we proberen om te zien wat dat doet met de reflectie. Tot nu toe hebben alleen Uncini en Capirossi het geprobeerd, met een beetje regen of het simpelweg vochtig maken van de baan, dat is niet hetzelfde, want er is ook een verschil in temperatuur."

De eerste MotoGP-race van dit seizoen vindt op 26 maart in een hopelijk droog Qatar plaats.

Uitslag Go Ahead Eagles - Vitesse

Vitesse heeft in de Eredivisie de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles met 1-3 gewonnen. De Arnhemmers springen hierdoor op de ranglijst over FC Twente heen dat vrijdag gelijkspeelde. Vitesse staat hierdoor zevende met 36 punten uit 24 duels. Go Ahead is de nummer zestien met negentien punten.

Go Ahead Eagles

1 - 3

Vitesse

88' Crowley   29' Van Wolfswinkel
52' Foor
80' Rashica
 
Gele kaart: Manu, Duits, Ritzmaier, Maatsen (Go Ahead Eagles), Van Wolfswinkel (Vitesse)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 9.412
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Groenbast
Fischer (De Kogel/71)
Schenk
Ritzmaier
Chirivella
Crowley
Duits
Antonia (Maatsen/79)
Hendriks (Marengo/57)
Manu
  Room (Törnes/71)
Diks
Kashia
Miazga
Leerdam
Nakamba
Nathan
Baker
Rashica
Van Wolfswinkel (Ali/86)
Foor (Büttner/80)

Ook Haas presenteert nieuwe Formule 1-auto

Als voorlaatste Formule 1-team heeft ook Haas de auto voor het seizoen 2017 aan de wereld laten zien. Romain Grosjean en Kevin Magnussen hopen in de VF-17 hoge ogen te gooien. Overigens verschenen zaterdag al de eerste beelden van de auto, die al een paar ronden op het asfalt achter de rug heeft. 

Vardy geraakt door beschuldigingen over Ranieri

Jamie Vardy ontkent stellig dat hij iets te maken heeft gehad met het ontslag van Claudio Ranieri bij Leicester City.

De Italiaanse coach leidde The Foxes vorig seizoen naar een sensationele landstitel, maar deze week moest hij vanwege de slechte resultaten vertrekken. Engelse media beweren dat de spelersgroep bij de clubleiding zou hebben aangegeven dat men het niet meer in Ranieri zag zitten. Vardy wil daar echter niks van weten.

Via Instagram ontkent Vardy alle betrokkenheid bij het vertrek van de manager. "Claudio heeft mijn volledige respect en dat zal hij ook altijd hebben. Wat wij als team hebben bereikt, was onmogelijk. Hij geloofde in mij toen anderen dat niet deden en daarvoor ben ik hem eeuwig dankbaar", schreef de spits bij een foto.

"Er wordt gespeculeerd dat ik betrokken was bij zijn vertrek, maar dat is volledig onjuist, nergens op gebaseerd en het doet heel veel pijn! Het enige waar wij als team schuldig aan zijn, is dat we ondermaats presteren. Ik wens Claudio het allerbeste in de toekomst."

Leicester City staat na 25 duels in de Premier League maar twee punten boven hekkensluiter Sunderland. Maandag krijgt de kampioen Liverpool op bezoek. In de Champions League hebben de Engelsen ondanks een 2-1 nederlaag bij Sevilla nog een aardige kans om de kwartfinales te halen.

Politie bespoten met pepperspray

Twee jongens van achttien jaar hebben in de nacht van zaterdag op zondag in Alkmaar agenten en omstanders bespoten met pepperspray. De politie was naar het Waagplein gegaan omdat er problemen waren bij een café aan het Houttil. Een van de agenten hoorde toen een sissend geluid en voelde pijn in zijn ogen en mond. Er bleek met peperspray te zijn gespoten. Ook mensen in zijn buurt kregen pijn aan het gezicht.

De politie kwam de twee enige tijd later op het spoor. Een groep van zo'n twintig jongeren ging zich bemoeien met de aanhouding en er ontstond een grimmige sfeer. Uiteindelijk slaagden de politie erin de twee met de pepperspray aan te houden en ook een zeventienjarige en 23-jarige inwoner van Alkmaar werden gearresteerd.

Politie bespoten met pepperspray
Politie bespoten met pepperspray (Foto: ANP)

Buffett: immigratie maakte succes VS mogelijk

Het succes van de Amerikaanse economie door de eeuwen heen is niet in de laatste plaats te danken aan het harde werk van "een stroom aan getalenteerde en ambitieuze immigranten". Dat schrijft investeerder Warren Buffett in zijn jaarlijks brief aan de aandeelhouders van zijn bedrijf Berkshire Hathaway.

Buffett maakt in de dit weekeinde gepubliceerde brief geen enkele verwijzing naar het beleid van president Donald Trump, die immigratie aan banden wil leggen. Maar zonder nieuwkomers zouden de "wonderbaarlijke" economische prestaties van Amerika volgens hem niet mogelijk zijn geweest.

Over de recente poging van Kraft Heinz om Unilever in te lijven, rept Buffett evenmin in zijn brief. De succesvolle belegger heeft een fiks belang in de Amerikaanse voedingsmiddelengigant en zou nauw betrokken zijn geweest bij het afgewezen bod op de Brits-Nederlandse branchegenoot.

Buffett: immigratie maakte succes VS mogelijk
Buffett: immigratie maakte succes VS mogelijk (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Vijf gewonden door auto op trottoir Londen

Vijf mensen zijn zondag in het oosten van Londen gewond geraakt doordat een auto het trottoir opreed. De politie arresteerde de chauffeur. Hij wordt verdacht van het toebrengen van lichamelijk letsel door roekeloos rijden.

De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht maar verkeren niet in levensgevaar.

Het incident in de Britse hoofdstad was het derde dit weekeinde waarbij voertuigen het publiek inreden. In de VS verwondde een dronken bestuurder van een terreinwagen 28 mensen in New Orleans. In het Duitse Heidelberg pleegde een man een aanslag door met opzet het publiek in te rijden. Daardoor kwam een 73-jarige man om het leven en raakten twee mensen gewond.

Vijf gewonden door auto op trottoir Londen
Vijf gewonden door auto op trottoir Londen (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

D66 wil Dijsselbloem behouden voor eurogroep

Jeroen Dijsselbloem mag van D66 tijdelijk aanblijven als minister van Financiën in een nieuw kabinet om zijn termijn als voorzitter van de eurogroep af te maken, ook als Dijsselbloems PvdA niet in een nieuwe coalitie zit. Dat ,,gewaagde" voorstel deed D66-voorman Alexander Pechtold zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

,,Het zou kunnen, als het voor een jaar is en daarmee Nederland in Europa beter is, waarom niet", zei Pechtold. Hij is er ,,uiterst trots" op hoe Dijsselbloem de afgelopen jaren heeft gefunctioneerd als eurogroepvoorzitter in economisch heel moeilijke tijden.

De termijn van Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep loopt nog tot het eind van het jaar. Het is een zeer prestigieuze en invloedrijke functie die Dijsselbloem zelf graag wil afmaken. De regels van de eurogroep stellen dat een voorzitter moet opstappen zodra hij geen minister van Financiën meer is.

De woorden van Pechtold zijn opmerkelijk. De kans dat het gaat gebeuren lijkt niet zo groot. De post van Financiën is altijd zeer gewild in een kabinet. Dijsselbloem werd in 2013 gekozen als voorzitter van de vergaderingen van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Hij werd in juli 2015 herkozen.

D66 wil Dijsselbloem behouden voor eurogroep
D66 wil Dijsselbloem behouden voor eurogroep (Foto: ANP)

Bewaren

Motief dodenrit Heidelberg nog onduidelijk

Na de dodelijke autorit in het centrum van Heidelberg tast de Duitse politie nog in het duister over het motief van de bestuurder. De vermoedelijke dader is wel buiten levensgevaar maar kan nog niet verhoord worden.

De autoriteiten hebben geen enkele aanwijzing dat het om een terreuraanslag gaat. De verdachte is een 35-jarige Duitsers uit de regio Heidelberg en is niet bekend bij de politie. De man reed zaterdag met zijn huurauto in op een menigte mensen op de Bismarckplatz. Daarbij kwam een 73-voetganger om het leven, twee anderen raakten licht gewond.

De automobilist maakte zich na zijn dodenrit uit de voeten, maar hij kon al snel worden omsingeld door de gealarmeerde politie. Ondanks aandringen van de agenten weigerde de man zijn mes af te geven. Daarop besloten de agenten de man neer te schieten. De verdachte werd geraakt in zijn buik en kon daarna worden overmeesterd.

Motief dodenrit Heidelberg nog onduidelijk
Motief dodenrit Heidelberg nog onduidelijk (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Ook Patrick Stewart stopt met X-Men

Patrick Stewart keert niet meer terug als professor Charles Xavier in de filmreeks X-Men. De Britse acteur zegt dat in een binnenkort uit te zenden radio-interview waar Entertainment Weekly uit citeert. Volgens Patrick Stewart is de komende superheldenfilm Logan de laatste in de serie waarvoor hij in de huid kroop van zijn personage Professor X.

Patrick Stewart nam zijn besluit tijdens de première van Logan op 17 februari op het internationale filmfestival van Berlijn. Hij woonde de premièrevoorstelling bij met acteur Hugh Jackman, die in de film voor de laatste keer Wolverine speelt, en Logan-regisseur James Mangold.

Patrick: ''Ik raakte tijdens de première zó ontroerd, veel meer dan tijdens de eerste keer dat ik de film zag. Misschien kwam het door het gezelschap van de twee mannen met wie ik was. Aan het einde van de film, en dit is een bekentenis, pakte Hugh mijn hand vast in de laatste minuten. Ik zag hem een traan wegpinken en ik besefte dat ik het ook niet droog hield. Tijdens de aftiteling, nog voordat we het podium op gingen, realiseerde ik me dat er nooit een beter, perfecter, gevoeliger, emotioneler en mooiere manier komt om afscheid te nemen van Charles Xavier dan deze film. Dus ik heb Hugh dezelfde avond nog gezegd 'ik ben er ook klaar mee. Het is voorbij'." Patrick Stewart speelde de rol van Professor X sinds de eerste film X-Men die in 2000 uitkwam.

Logan draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen. Logan is de negende film in de X-Men filmserie en de derde film in de Wolverine-serie na X-Men Origins: Wolverine (2009) en The Wolverine (2013). Als je de Marvel Studiosfilm Deadpool meetelt, waarin Ryan Reynolds zijn personage uit X-Men Origins: Wolverine nog eens herhaalt, is dit overigens de tiende film.

Patrick Stewart is klaar met X-Men
Ook Stewart stopt met X-Men (Foto: BuzzE)

Fill wint super-G in Kvitfjell, Jansrud na jaren verslagen

Alpineskiër Peter Fill heeft in het Noorse Kvitfjell de super-G gewonnen. De Italiaanse snelheidsspecialist won in een spannende wedstrijd, waar de verschillen wederom klein waren.

De Sloveen Bostjan Kline, vrijdag winnaar van de afdaling, zette als eerste een toptijd neer. Die hield stand tot de Noorse topfavoriet Kjetil Jansrud als negende naar beneden ging. Hij won al vier jaar op rij de super-G op 'zijn' piste en nadat hij Kline's tijd verbeterde leek een vijfde keer op rij er goed in te zitten.

Die hoop was echter snel verdwenen, want gelijk na Jansrud kwam Fill naar beneden. De Südtiroler kende een fantastische run en dook bijna een halve seconde onder de tijd van Jansrud. Niemand kon zijn tijd meer vebreken, hoewel vooral veteraan Hannes Reichelt met 0,10 seconden nog dicht in de buurt kwam. De Oostenrijker werd tweede, voor kersvers wereldkampioen Erik Guay. De Canadees gaf 0,23 tellen toe op Fill. Jansrud moest genoegen nemen met de zevende stek. 

'Terreurdreiging net zo groot als bij de IRA'

De terreurdreiging van moslims in Groot-Brittannië is op dit moment vergelijkbaar met die in de jaren zeventig toen de IRA bomaanslagen pleegde. Dat zegt de nieuwe Britse toezichthouder op de terreurbestrijding Max Hill zondag in de Sunday Telegraph.

Het Ierse Republikeinse Leger streed met terreur tegen de Britse zeggenschap over Noord-Ierland, dat onderdeel is gebleven van het Verenigd Koninkrijk. Volgens Hill bereidt Islamitische Staat net als IRA "willekeurige aanslagen voor op onschuldige burgers".

Hill is een van de vooraanstaande anti-terreur aanklagers van het land en is benoemd tot onafhankelijk toezichthouder op wetgeving tegen terreur. Hill waarschuwt in zijn eerste interview sinds zijn aantreden verder voor het gevaar van terugkerende jihadisten en radicalisering van tienermoslims.

'Terreurdreiging net zo groot als bij de IRA'
'Terreurdreiging net zo groot als bij de IRA' (Foto: ANP)

Red Bull Racing presenteert auto 2017

Het is de laatste dag van de presentatieweek in de Formule 1 en nog drie teams moeten hun creaties voor 2017 aan de wereld tonen. Red Bull Racing komt als eerste: om 13.13 uur Nederlandse tijd wordt de nieuwe RB13 onthuld, waarmee Max Verstappen en Daniel Ricciardo het de Mercedessen dit jaar ernstig moeilijk hopen te maken.

Waar het precies te zien is en wat er dan te zien is - een livestream? Een vooraf opgenomen filmpje? - is nog niet helemaal duidelijk, maar gezien onderstaande tweet kunnen we er vermoedelijk vanuit gaan dat op de officiële site van Red Bull Racing het een en ander te zien zal zijn. 

Update 13.15 uur
De RB13 is onthuld:  

Ergernis politie over gestolen kentekenplaat

De diefstal van een kentekenplaat van een politieauto in Prinsenbeek heeft tot veel ergernis geleid bij de politie. De plaat werd in de nacht van zaterdag op zondag door een onbekende van het voertuig gehaald.

In een boodschap op Facebook haalt de politie uit naar de dief. "Dankzij jou kunnen collega's die geen voertuig hebben niet naar de reanimatie van je vriend(in), partner, vader/moeder, opa/oma en kunnen niet naar een verstikking van je kleine broertje/zusje of naar een ongeval waarbij mensen gewond zijn geraakt."

De dief wordt opgeroepen de kentekenplaat terug te brengen. "Als je jezelf vannacht zo stoer vond, ben dan vandaag ook zo stoer om de kentekenplaat bij ons terug te brengen. Als je dit niet persoonlijk aan de balie af durft te geven, mag je hem ook bij ons in de brievenbus stoppen", aldus de politie.

Winnaar: UMI PLUS E smartphone

De UMI PLUS E is het nieuwste midrange toestel van UMI. De UMI PLUS E was in de sale. En om dat te vieren mochten wij er eentje weggeven. 

UMI PLUS E front

De UMI PLUS E is het broertje van de enige tijd geleden aangekondigde UMI Z, waar we al een preview van schreven. Maar waar de UMI Z het moet doen met 4 GB RAM en 32GB opslag heeft de UMI PLUS E 6 GB RAM en 64GB opslaggeheugen

Jullie konden meedoen aan de prijsvraag om een UMI Plus E smartphone te winnen. Graag willen wij UMI nogmaals bedanken voor het beschikbaar stellen van dit toestel. Om jullie niet langer in spanning te laten bij deze de winnaar.....

  • igi0n

Gefeliciteerd! Het toestel komt zo snel mogelijk naar je toe. 

Niet gewonnen? 

Niet gewonnen maar wil je wel kans maken op een andere prijs? Volg dan de Facebook van UMI

Of koop het toestel via Dealextreme of Coolicool

Verstappen: "Zeer saaie race zou perfect zijn"

Als het aan Max Verstappen ligt kunnen we ons tijdens de eerste race van het Formule 1-seizoen, de Grand Prix van Australië op 26 maart, flink gaan vervelen. De Nederlander blikte nog maar eens vooruit op het seizoen en hoopt dat het niet spannend wordt in Melbourne.

"Ik hoop dat ik goed start en dan de rest van de race op kop blijf liggen. Hopelijk krijgen we dan een ontzettend saaie race, dat zou perfect zijn", lachte Verstappen. "Ik weet natuurlijk nog niet hoe de auto gaat presteren, want het is een totaal andere bolide dan die van vorig jaar. Hij ziet er wel agressief uit en ik hoop dat deze zelfs nog beter is dan die van 2016."

De laatste maanden is vaak verteld hoe hard de coureurs in de winter hebben getraind. De regels zijn veranderd en er komen veel meer krachten op de lichamen van de mannen, vooral de nek krijgt het extra zwaar te verduren. Ook Verstappen heeft zich suf getraind. "Maar ik weet nu al zeker dat ik volgende week tijdens de test in Barcelona met een stijve, pijnlijke nek uitstap na mijn eerste test in de nieuwe auto", verzekert hij ons. "Maar goed, het hoort erbij."

De eerste testdag zal belangrijk zijn. "Dan weten we pas echt hoe goed de auto is, hoewel het ook belangrijk is om gewoon heel veel kilometers te maken. Dan weet ik wel pas hoe goed de auto echt is en of ik misschien zelfs al mee kan doen om de wereldtitel." 

Fantastische 'millimeterfinish' in World Supersport Australië

De eerste race van het nieuwe World Supersport-seizoen heeft zondag een fantastische finish opgeleverd. Op het Australische Phillip Island werd de race op welgeteld één duizendste van een seconde beslist.

De race leverde veel spektakel op en niemand kon zich enigszins losmaken van de rest. Bij het ingaan van de laatste ronde reed een kopgroep van acht rijders op kop, met allemaal nog een min of meer reeële kans op het podium. Twee bochten voor het einde reden Federico Caricasulo en Jules Cluzel elkaar onderuit in de kopgroep, waardoor een gaatje ontstond en twee mannen nog voor de zege vochten.

De 'oude rot' Roberto Rolfo had vroeg in de slotronde de leiding overgenomen en kreeg Lucas Mahias achter zich aan. Bij het opkomen van het rechte stuk ging Rolfo aan de leiding, maar Mahias kwam uit de slipstream, duwde de Italiaan opzij en leek de finish als eerste te passeren. Rolfo reed door het gras en was niet blij met de actie van de Fransman, maar even later kwam het verlossende woord: Rolfo was de winnaar, met 0,001 seconden verschil. Voor de 36-jarige MV Agusta-rijder was het zijn eerste overwinning sinds 2010, toen hij in de Moto2 in Maleisië de beste was. 

De samenvatting van de Supersport-race, met vanaf ongeveer 7:00 de prachtige slotronde (Bron: YouTube)

Tweeling verdrinkt in wasmachine

In India is zaterdag een tweeling van drie jaar verdronken in een wasmachine. Hun moeder ging even naar de winkel om wasmiddel te kopen, toen zij terugkwam waren de kinderen nergens te bekennen. Even later vond de moeder haar kroost in de met water gevulde bovenlader wasmachine.

Hulp mocht niet meer baten. Volgens de politie in New Delhi gaat het waarschijnlijk om een ongeluk.

Tweeling verdrinkt in wasmachine
Tweeling verdrinkt in wasmachine (Foto: ANP)

Darter Norris stopt sprookje 43-jarige postbode in Players Championship

Alan Norris heeft het eerste Players Championship van 2017 op zijn naam geschreven. Voor Chuck is het alweer zijn derde toernooizege bij de PDC. Met de 6-1-zege in de finale voorkwam hij het sprookje van Peter Jacques. De 43-jarige postbode uit Huddersfield speelde zijn allereerste Players Championship en ging er bijna naar huis met de eindzege.

Jacques speelde vorig jaar al enkele toernooien op de Challenge Tour en meldde zich in januari op Q-School. Hij won in januari geen tourkaart, maar omdat hij redelijk hoog staat op de Q-School ranking, zal hij zo nu en dan uitnodigingen ontvangen om het veld op te vullen tijdens Players Championships. Iedere Players Championship is een toernooi met 128-spelers en is open voor alle darters met een tourkaart. Indien een tourkaarthouder niet aanwezig is zal het deelnemersveld worden aangevuld met spelers die goed op de Q-School presteerden, maar net niet een tourkaart hadden gewonnen. 

Jacques kende een geweldige serie overwinninen op Paul Nicholson (6-2), Josh Payne (6-3), William O’Connor (6-5), Gary Anderson (6-3), Michael Smith (6-4) en James Wade (6-4). Norris werkte zich ondertussen langs Rob Cross (6-4), Ryan Searle (6-1), Mike De Decker (6-2), Keegan Brown (6-1), Kyle Anderson (6-1) en Simon Whitlock (6-4). In de finale had Jaques niets in te brengen en zag Norris met 6-1 winnen. 

De Nederlanders hadden geen succesvolle dag. Jan Dekker was met een plek in de derde ronde de beste Nederlander. Hij verloor in die ronde met 6-1 van Dave Chisnall. In de tweede ronde klopte Dekker landgenoot Jermaine Wattimena.  Vincent Kamphuis, Jimmy Hendriks, Christian Kist, Jelle Klaasen en Benito van de Pas verloren allemaal in de tweede ronde. Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort lagen er na de eerste ronde al uit tegen Mensur Suljovic (6-4) en Brendan Dolan (6-5).

Zondag is de tweede Players Championship. Ieder toernooi heeft een prijzenpot 75.000 pond. De winnaar mag 10.000 pond bijschrijven en de verliezend finalist 6.000 pond. Het hele jaar kent 22 Players Championships. Michael van Gerwen is dit weekend niet actief. 

Uitslagen Players Championship 1 - vanaf achtste finales

Kyle Anderson 6-3 Peter Wright
Alan Norris 6-1 Keegan Brown
Simon Whitlock 6-5 Daryl Gurney
Steve West 6-1 Dave Chisnall
Cristo Reyes 6-5 Mensur Suljovic
James Wade 6-2 Mervyn King
Michael Smith 6-5 Brendan Dolan
Peter Jacques 6-3 Gary Anderson

Kwartfinales
Alan Norris 6-1 Kyle Anderson
Simon Whitlock 6-2 Steve West
James Wade 6-5 Cristo Reyes
Peter Jacques 6-4 Michael Smith

Halve finales
Alan Norris 6-4 Simon Whitlock
Peter Jacques 6-4 James Wade

Finale
Alan Norris 6-1 Peter Jacques

Alan Norris boekt eerste Pro Tour-overwinning van het jaar. (PRO SHOTS/Action Images)
Alan Norris boekt eerste Pro Tour-overwinning van het jaar. (PRO SHOTS/Action Images)

50PLUS hard onderuit in peiling van De Hond

Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat 50PLUS deze week de grote verliezer is. De partij verloor vier zetels en staat nu op zes zetels. Een deel van die kiezers ging naar de PVV, maar die verloor op zijn beurt weer kiezers aan Forum voor Democratie en VNL, die nu op respectievelijk op twee en een zetel staan. Het CDA en PvdA stijgen beide een zetel naar respectievelijk achttien en twaalf. Voor de rest zijn er geen verschuivingen.

Het heeft er alle schijn van dat de ouderenpartij de tol betaalt voor het gestuntel van lijsttrekker Henk Krol afgelopen week. 50Plus koos ervoor om het verkiezingsprogramma niet door het CBS te laten doorrekenen maar door iemand die wel de gewenste uitkomst kon produceren, al bleek Krol die toch nog verkeerd te hebben geïnterpreteerd.

De AOW-leeftijd terugschroeven naar 65 bleek volgens een Tilburgse onderzoeker alleen betaalbaar als de uitkering niet aan het prijspeil werd aangepast. Dat was natuurlijk ook niet de bedoeling van de partij, en voorzitter Jan Nagel moest eraan te pas komen om uit te leggen dat de koopkracht van AOW'ers toch echt moet worden behouden. Daarmee ontstaat alleen wel een erg groot gat in de financiële haalbaarheid van de plannen, en daar lijkt de kiezer ze nu op af te rekenen.

Het NOS-radiodebat van vrijdag heeft amper electoraal effect gehad. Luisteraars noemden vooral de lijsttrekker van hun partij van voorkeur als winnaar.

De reacties van de kiezers op het begrotingsoverschot verschilde sterk naar de partij van voorkeur. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS reageerden duidelijk minder positief dan die van de andere partijen.

Zwevende kiezers
Bijna driekwart (73 procent) van de kiezers geeft aan dat een of meer andere partijen dan de partij waar ze nu voorkeur aan geeft nog kans hebben op hun stem. VVD, D66, GroenLinks, CDA en PVV worden dan het meest genoemd (tussen 25 en 28 procent). PvdA en SP volgen met 20 procent. De Partij voor de Dieren wordt door 14 procent genoemd, vooral door degenen die nu de voorkeur geven aan SP en GroenLinks.

Forum voor Democratie en VNL worden door respectievelijk door 9 en 7 procent genoemd. Rond de 15 procent van degenen die nu een voorkeur voor PVV heeft, noemt deze partijen als alternatief.

50PLUS grote verliezer in peiling van De Hond
50PLUS grote verliezer in peiling van De Hond (Foto: ANP)

Onlusten in Atheense anarchistenwijk Exarchia

Anarchisten hebben in de nacht van zaterdag op zondag huisgehouden in de wijk Exarchia in de Griekse hoofdstad Athene. Ze gooiden met molotovcocktails en stenen naar de politie. Ook staken ze vuilcontainers in brand. De politie sloot de straten rond de Technische Universiteit zijn enige tijd af.

Exarchia geldt al jaren als anarchistenbolwerk in Athene. In 2016 sloot de Atheense politie de bureaus in deze buurt. Dit jaar lijkt het geweld te verergeren. Al meerdere keren zijn bussen tot stoppen gedwongen, waarna de passagiers de bus moesten verlaten. Daarna werd de bus in brand gestoken.

Exarchia ligt tussen twee belangrijke universiteiten. De oppositionele socialistische partij PASOK, extreem linkse groeperingen en mensenrechtenbewegingen hebben er hun hoofdkantoren. De wijk herbergt ook verslaafden.

Onlusten in Atheense anarchistenwijk Exarchia
Onlusten in Atheense anarchistenwijk Exarchia (Foto: ANP)

Storing bij Ziggo voorbij

Ziggo kampt sinds zaterdagavond met een landelijke storing. Dat meldt allestoringen.nl. Sinds 19.10 uur is er een storing volgens de website en er komen storingsmeldingen binnen vanuit het hele land.

Waar normaal een paar meldingen per uur binnenkomen over storingen bij Ziggo kwamen op het hoogtepunt rond 23.00 uur 688 meldingen binnen. Ook op sociale media regent het klachten over internet- en televisieproblemen.

De klantenservice van Ziggo is door de storing niet te bereiken. Zo blijkt uit een bericht op de website van het telecombedrijf: "Door een storing is onze klantenservice telefonisch niet bereikbaar. We werken er hard aan om dit zo snel mogelijk op te lossen."

Een klantenservicemedewerker van het bedrijf bevestigt via Twitter dat de klantenservice al sinds 19.00 uur zaterdagavond niet te bereiken is.

Vrijdag kampte Ziggo ook al met een landelijke storing. Volgens Ziggo lag de oorzaak van de problemen bij het internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), waar een storing zou zijn geweest. AMS-IX ontkende dat de problemen daar zijn ontstaan. "AMS-IX heeft wel een storing gehad rond 10.00 uur, maar dat was op een dienst waar Ziggo geen gebruik van maakt. Die storing duurde maar een kwartiertje'', liet een woordvoerder weten.

Update 10:31 uur:
De storing bij Ziggo is voorbij. Volgens een woordvoerder zijn de netwerkproblemen in de nacht van zaterdag op zondag opgelost.

Het bedrijf kampte sinds vrijdagochtend met netwerkproblemen. Vrijdagmiddag leken de problemen opgelost, maar zaterdagavond regende het weer klachten, meldde allestoringen.nl. Waar normaal een paar meldingen per uur binnenkomen over storingen bij Ziggo kwamen op het hoogtepunt rond 23.00 uur zaterdagavond 688 meldingen binnen. Ook op sociale media regende het klachten over internet- en televisieproblemen.

Ziggo-klanten hadden vooral last van trager internet. Ook waren de klantenservice van het bedrijf en een aantal zakelijke klanten van Ziggo niet bereikbaar. Televisiekijken was volgens de woordvoerder wel gewoon mogelijk.

Ziggo onderzoekt de oorzaak van de storing nog en zegt "te blijven investeren in het netwerk om deze situaties te voorkomen".

Ziggo kampt weer met landelijke storing
Ziggo kampt weer met landelijke storing (Foto: ANP)

Korte tijd schouder uit de kom voor Marquez tijdens Honda-test

Repsol Honda-coureur Marc Márquez heeft een schouderblessure opgelopen door een crash tijdens een privétest van Honda op het circuit van Jerez de la Frontera. Door de valpartij raakte de schouder van de regerend wereldkampioen kortstondig uit de kom.

Aanvankelijk had Honda had de Spaanse baan afgehuurd voor een privétest op zowel vrijdag en zaterdag, maar door wisselvallige weersomstandigheden en daardoor vrij slechte baancondities besloot het fabrieksteam de vrijdag te laten voor wat het was. Zaterdag waren de baanomstandigheden ondanks de nodige bewolking aanzienlijk beter en kon Honda het pre-season testprogramma verder afwerken.

Tijdens het tweede deel van de test kwam Márquez ten val en raakte de rechterschouder van de 24-jarige wereldkampioen uit de kom. Na een check bij het medical centre bleek dat de gedisloceerde schouder geen verdere schade heeft opgelopen en mocht de Catalaan vrijwel gelijk weer door: "Ik crashte in de middag en hierbij raakte mijn schouder uit de kom, maar gelukkig was het niets ernstigs. We hebben bijna alles kunnen doen wat we in de planning hadden, dus dat is goed. Nu heb ik tijd om thuis uit te rusten en me voor te bereiden op de volgende test in Qatar," aldus Marquez. 

Ook teamgenoot Dani Pedrosa was tevreden met het verloop van de test: "Na het schrappen van de test gisteren, waren we vandaag gelukkig in staat om de gehele dag maximaal te kunnen benutten, dit ondanks in de ochtenduren de baancondities niet helemaal ideaal waren. We hebben echt hard gewerkt maar we zijn tevreden over hetgeen we hier gedaan hebben. We moeten nu gefocust blijven en proberen op dezelfde voet verder te gaan over twee weken in Qatar.”

De eerstvolgende officiële MotoGP-test vindt plaats van 10 t/m 12 maart in Qatar, voor de seizoensopener op 26 maart op datzelfde circuit.

Haase in ATP-finale Marseille

Tennisser Robin Haase heeft zich zowaar weer eens geplaatst voor een finale op de ATP Tour. Samen met Dominic Inglot sloeg de Nederlander zich op het ATP-toernooi van Marseille naar de finale in het dubbelspel.

In de halve finale op het Franse indoor hardcourt stonden Haase en Inglot tegenover de Australiërs Nick Kyrgios en Matt Reid. Het Nederlands/Britse duo verloor de eerste set, maar trok de stand weer gelijk in set twee. In de supertiebreak waren ze op de beslissende momenten net iets sterker en dus staan Haase en Inglot zondag in de finale: 3-6, 7-6 (5), 10-8. 

In de finale staan de twee tegenover de Fransen Julien Benneteau en Nicolas Mahut. Voor Haase is het zijn eerste dubbelfinale op de ATP Tour sinds augustus 2015 en bij winst wordt het zijn eerste overwinning sinds 2014. In totaal heeft de Nederlander twee titels gewonnen in het dubbelspel. Inglot heeft er al zes op zijn palmares staan. 

Kraft verslaat Duitsers en pakt wereldtitel schansspringen

Schansspringer Stefan Kraft heeft in het Finse Lahti voor het eerst in zijn carrière een gouden WK-medaille veroverd. De 23-jarige Oostenrijker zegevierde op de wedstrijd van de kleine schans.

In de eerste ronde was Kraft al een klasse apart met een prachtige sprong van 99,5 meter. Achter hem zaten zes concurrenten zeer dicht bij elkaar, aangevoerd door de Duitser Andreas Wellinger en Kraft's landgenoot Michael Hayböck. Polen was zoals wel vaker dit seizoen weer zeer goed vertegenwoordigd voorin, met Kamil Stoch op plek vier, Dawid Kubacki op vijf en Maciej Kot op zeven. De Duitser Markus Eisenbichler werkte zich daar op de zesde plek nog tussen.

In de finaleronde deed Kot het goed, maar Eisenbichler deed het nog een stuk beter. Hij zag Kubacki en Stoch terugvallen en nadat ook Hayböck het niet haalde was de Duitser verzekerd van een medaille. Zijn landgenoot Wellinger ging hem voorbij en leek een kans op goud te hebben nadat Kraft wat tegenviel, maar de Oostenrijker hield genoeg over om zich tot wereldkampioen te laten kronen. 

Correspondents' Dinner gaat door zonder Trump

Ook zonder de aanwezigheid van president Donald Trump gaat het jaarlijkse Correspondents' Dinner gewoon door. Dat heeft White House Correspondents' Association zondag laten weten in een reactie op de tweet van Trump waarin hij afzegt voor dit fameuze diner.

Het jaarlijkse galadiner van bij het Witte Huis geaccrediteerde journalisten is een traditie in de Amerikaanse politiek. De fungerend president neemt daar als gastspreker zichzelf en de pers op de hak. Trump heeft een moeizame relatie met de media. CNN, The New York Times, Politico en andere media die kritisch over president Donald Trump hebben bericht, mochten vrijdag niet aanschuiven voor een persconferentie op het Witte Huis. Vorige week twitterde de Amerikaanse president nog dat onder meer The New York Times en CNN vijanden van hem en het Amerikaanse volk zijn.

Het is de eerste keer in meer dan dertig jaar dat een president niet aanwezig is bij het diner. De laatste president die verstek liet gaan was Reagan. Hij had echter een goede reden: in 1981 was hij herstellende van een schotwond die hij opliep bij een mislukte moordaanslag op zijn leven. In 1921 vond het eerste diner plaats. Vijftien presidenten hebben deelgenomen aan het Correspondents' Dinner.

Het correspondentendiner van het Witte Huis is ieder jaar met de president als gastster, maar in toenemende mate ook met de glamour van Hollywood en prominenten uit de entertainmentwereld.

Correspondents' Dinner gaat door zonder Trump
Correspondents' Dinner gaat door zonder Trump (Foto: ANP)

Bewaren

Cleveland Cavaliers verliezen zonder LeBron James

De Chicago Bulls hebben afgelopen nacht een ruime uitzege geboekt op de Cleveland Cavaliers. Een uur voor de wedstrijd werd meegedeeld dat LeBron James wegens ziekte niet mee kon spelen. Zonder de viervoudig MVP kwam Cleveland er tegen de oude rivaal niet aan te pas, 99-117.

LeBron James heeft dit jaar vier wedstrijden niet gespeeld voor zijn ploeg, alle wedstrijden gingen verloren. Sinds zijn terugkeer naar Cleveland in 2014 miste James 23 wedstrijden, hiervan verloren de Cavaliers er 19. Naast James ontbraken ook Kevin Love en JR Smith bij de Cavaliers. Beide spelers zijn langere tijd uitgeschakeld met blessures.

Tot de rust ging de wedstrijd gelijk op, de Cavaliers zochten de kleedkamer op met een 56-55 voorsprong. In het derde kwart liep Chicago echter snel uit. Jimmy Butler, die in de eerste helft maar drie punten maakte, scoorde dertien punten in het derde kwart. De voorsprong liep vroeg in het vierde kwart uit naar twintig punten en kwam niet meer in gevaar.

Butler eindigde met 18 punten, 10 rebounds en 10 assists. Dwyane Wade noteerde bijna ook een triple double met 20 punten, 9 rebounds en 10 assists. Cameron Payne en Joffrey Lauvergne, overgenomen van de Oklahoma City Thunder voor Taj Gibson en Doug McDermott hadden een summiere bijdrage vanaf de bank.

Bij de Cavaliers werd Kyrie Irving topscorer met 34 punten. Kyle Korver kwam tegen zijn oude ploeg tot veertien punten, maar schoot weer een uitstekende vier op zeven driepunters raak. In de twintig wedstrijden die hij tot nu toe voor Cleveland speelde schiet Korver ruim vijftig procent raak van afstand, een ongekend percentage.

Highlights Cavaliers tegen de Bulls. Bron: YouTube

De Houston Rockets en de Minnesota Timberwolves gaven liefhebbers van aanvallend basketbal een wedstrijd om van te spullen. Na 48 minuten stond er 142-130 op het bord voor de Rockets.

Acht Rockets-spelers haalden de dubbele cijfers, aangevoerd door James Harden die 24 punten en 10 assists noteerde.

Bij de Timberwolves kwam Karl-Anthony Towns tot 37 punten en 22 rebounds. Andrew Wiggins noteerde ook 30 punten. Het zijn indrukwekkende cijfers, maar zonder overwinning hebben ze minder waarde.

De New Orleans Pelicans verloren ook de tweede wedstrijd met DeMarcus Cousins in de selectie. Uit bij de Dallas Mavericks werd met 96-83 verloren. Anthony Davis scoorde 39 punten voor de Pelicans, Cousins kwam tot 12 punten, 15 rebounds en 6 assists.

Het waren de reserves van Dallas die het verschil maakten. Onder hen was Nerlens Noel, overgekomen van de Philadelphia 76ers. De verdedigend specialist scoorde negen punten en pakte tien rebounds in zijn debuut voor Dallas.

Fans van de New York Knicks hadden eindelijk weer reden om een feestje te vieren. Tegen de Philadelphia 76ers werd met 110-109 gewonnen. De Knicks gaven bijna een ruime voorsprong uit handen, maar Carmelo Anthony zorgde in de slotseconde voor de beslissende punten. De vedette eindigde de wedstrijd met 37 punten.


Uitslagen

Sacramento Kings – Charlotte Hornets 85-99
Orlando Magic – Atlanta Hawks 105-86
New York Knicks – Philadelphia 76ers 110-109
Miami Heat – Indiana Pacers 113-95
Dallas Mavericks – New Orleans Pelicans 96-83
Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 99-117
Houston Rockets - Minnesota Timberwolves 142-130
Golden State Warriors – Brooklyn Nets 112-95

Eastern Conference

Cleveland Cavaliers 40-17
Boston Celtics 37-21
Washington Wizards 34-22
Toronto Raptors 34-24
Atlanta Hawks 32-26
Indiana Pacers 30-29
Chicago Bulls 30-29
Detroit Pistons 28-30
Miami Heat 27-32
Milwaukee Bucks 25-31
Charlotte Hornets 25-33
New York Knicks 24-35
Philadelphia 76ers 22-36
Orlando Magic 22-38
Brooklyn Nets 9-49

Western Conference

Golden State Warriors 49-9
San Antonio Spurs 44-13
Houston Rockets 42-18
Utah Jazz 36-22
Los Angeles Clippers 35-23
Memphis Grizzlies 34-25
Oklahoma City Thunder 33-25
Denver Nuggets 26-32
Sacramento Kings 25-34
Portland Trail Blazers 24-33
Dallas Mavericks 23-35
New Orleans Pelicans 23-3
Minnesota Timberwolves 23-36
Los Angeles Lakers 19-40
Phoenix Suns 18-40

Gibbons wint vijfde etappe Ronde van Langkawi

Ryan Gibbons heeft de vijfde etappe van de Tour de Langkawi gewonnen. De Zuid-Afrikaan van Dimension Data was na 151,5 kilometer de sterkste in de sprint voor de Italiaan Jakub Mareczko en de Amerikaan Travis McCabe.

Na 48 kilometer koos Fausto Masnada voor de aanval. De 23-jarige renner van Androni Giocattoli-Sidermec had een maximale voorsprong van iets minder dan vier minuten. Op twintig kilometer van de streep werd de Italiaan gegrepen door het peloton.

In de sprint was Gibbons de snelste voor Mareczko en McCabe. Door de overwinning verstevigt de renner van Dimension Data ook de leiding in het algemeen klassement. De 22-jarige Zuid-Afrikaan heeft nu 23 seconden voosprong op Cameron Bayly en 27 seconden op Alberto Cecchin. De Ronde van Langkawi duurt nog tot en met woensdag.

Vluchtelingen Duitsland vaak doelwit geweld

In Duitsland zijn er in 2016 ruim 3500 keer gewelddadigheden geweest tegen vluchtelingen. Daarbij raakten 560 mensen gewond, onder wie 43 kinderen. Dat heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten nadat er parlementsvragen waren gesteld.

De Duitse Funke Medien Gruppe, een van de grootste journalistieke concerns van Duitsland, meldt dat zondagmorgen. Zo'n 2500 keer gebeurde het geweld buiten de opvanglocatie. In de vluchtelingenlocaties was het bijna 988 keer raak. Ruim tweehonderd keer richtte het geweld zich op medewerkers of vrijwilligers. Ten opzichte van 2015 is er sprake van een lichte daling, toen was er ruim 1031 keer sprake van geweld binnen de vluchtelingenopvang.

Ulka Jelpke van de politieke partij Die Linke maakt zich grote zorgen over het geweld. "Geweld tegen vluchtelingen gebeurt gemiddeld tien keer per dag. Moeten er eerst doden vallen, voordat de regering dit probleem serieus aanpakt?" De Duitse regering veroordeelt het geweld ook.

Vluchtelingen Duitsland vaak doelwit geweld
Vluchtelingen Duitsland vaak doelwit geweld (Foto: ANP)

Conte: "Cesc is een genie in het voetbal"

Chelsea won zaterdag met 3-1 van Swansea City, mede dankzij een treffer van Cesc Fabregas. Na afloop van Antonio Conte lovend over de doelpuntenmaker.

De Spanjaard is niet altijd zeker van een basisplaats bij Chelsea, maar mocht zaterdag weer eens in de basis beginnen. Fabregas toonde direct zijn klasse en was met een doelpunt belangrijk in de 3-1 overwinning.

Ook Conte zag zijn middenvelder uitblinken. "Cesc is een topspeler en een genie in het voetbal. Ik kan met hem over dezelfde dingen praten als dat ik met Andrea Pirlo deed", vertelde Conte na afloop van het duel tegenover de aanwezige media.

De oefenmeester was blij met de 3-1 overwinning van zijn ploeg. "We hebben nog 29 punten nodig om de titel te pakken. Als dat lukt, dan weet ik zeker dat we kampioen worden. Het zijn er veel met nog twaalf wedstrijden te gaan. We moeten het stap voor stap doen", aldus Conte.

'Bom Homs poging vredesoverleg te torpederen'

De dodelijke bomaanslagen in het Syrische Homs zijn bedoeld de vredesbesprekingen in Syrië te bemoeilijken. Dat zegt VN-vertegenwoordiger Staffan de Mistura. "Het is in het belang van alle partijen die tegen terrorisme zijn en een politieke oplossing in Syrië zoeken om dit soort pogingen niet te laten slagen", zei De Mistura.

Bij een van de aanvallen zaterdag werd het hoofd van de militaire veiligheidsdienst in de stad gedood, samen met 29 collega's. Een andere aanval bij een gebouw van de landelijke veiligheidsdienst kostte nog eens twaalf mensen het leven. Volgens de Syrische staatstelevisie bliezen drie zelfmoordterroristen zich op bij elk van de twee plaatsen.

Homs in het westen van Syrië staat voor het grootste deel onder controle van het Syrische leger en is herhaaldelijk doelwit van beschietingen door Islamitische Staat.

'Bom Homs poging vredesoverleg te torpederen'
'Bom Homs poging vredesoverleg te torpederen' (Foto: ANP)

Aanslag Heidelberg kost voetganger het leven

Een 73-jarige voetganger is zaterdag overleden nadat een man met zijn auto op een groep mensen in het Duitse Heidelberg inreed. Dat meldt de politie van Heidelberg zaterdagavond. Nog twee mensen raakten gewond bij het voorval. De vermoedelijke dader ging er te voet vandoor. Hij zou een mes in zijn hand hebben gehad.

De politie kon de man zo'n 150 meter verder aanhouden in de buurt van een zwembad. Bij zijn aanhouding schoot de politie gericht op de man. Hij is zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht. Het mes is eveneens in de buurt van dat bad teruggevonden..

Er is nog niets bekend over de motieven van de man. De politie heeft geen aanwijzingen dat het om een terroristische actie gaat.

Volgens lokale media reed de man in een huurauto. Het incident gebeurde op de Bismarckplatz. Op zaterdagmiddag is het op deze plek altijd druk met voetgangers. De Bismarckplatz ligt direct bij de toegang tot het oude centrum van de universiteitsstad Heidelberg.

Aanslag Heidelberg kost voetganger het leven
Aanslag Heidelberg kost voetganger het leven (Foto: ANP)

Geen sporen zenuwgas VX op vliegveld Maleisië

De Maleisische autoriteiten hebben zondag de luchthaven van Kuala Lumpur veilig verklaard, er zijn geen sporen van het zenuwgas VX aangetroffen. Dat blijkt na onderzoek op het vliegveld.

Met het zenuwgas VX zou Kim Jong-nam zijn vermoord. Een verdachte in de moordzaak zou gedacht hebben dat ze baby-olie in het gezicht smeerde van de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, meldt CNN.

Diezelfde vrouw heeft gezegd dat ze iets meer dan 90 dollar (ruim 85 euro) kreeg om mee te doen met de aanval op de halfbroer, op het vliegveld van Kuala Lumpur. De vrouw houdt vol dat ze dacht dat het om een grap ging.

Groene pakken
Kim Jong-nam overleed enkele uren nadat hij was aangevallen op het vliegveld van Kuala Lumpur. Hij wachtte daar op een vlucht naar Macau.

Mannen in beschermende groene pakken onderzochten zaterdag terminal 2 van Kuala Lumpur International Airport op de aanwezigheid van giftige stoffen. Het onderzoek volgde op de bekendmaking dat de moord op Kim-Jong-nam is uitgevoerd met een sterk zenuwgas, VX.

Geen sporen zenuwgas VX op vliegveld Maleisië
Geen sporen zenuwgas VX op vliegveld Maleisië (Foto: ANP)

Koeman wil Europees voetbal met Everton

Ronald Koeman boekte zaterdag een 2-0 overwinning op Sunderland. Hierdoor heeft de ploeg opnieuw een goede stap gezet richting Europees voetbal.

Het doel van Ronald Koeman is om met Everton Europa in te gaan. De Nederlander hoopt met zijn club in de top vijf te eindigen, zodat het volgend seizoen Europa League speelt. Dan moet de club wel nog vijf punten inlopen.

Koeman heeft er vertrouwen in dat zijn ploeg daar in slaagt. "Het team is sterk en we houden vaker de nul. Dat resulteert in veel punten", vertelde de trainer na afloop van het duel met Sunderland tegenover de BBC.

"Er is nog een gat tussen ons en de top zes, maar we hebben nog twaalf wedstrijden te gaan. We moeten zo doorgaan om ons doel te behalen", aldus Koeman.

FOK! Wat een weer: code groen!

Februari is nooit zo goed,
of het vriest een voet en sneeuwt een hoed.

Goedemorgen! Afgelopen nacht heeft het geregend en was het een graad of 6. Vandaag zet die trend zich door in de vorm van bewolking en af en toe lichte regen of motregen. Het kwik klimt op tot een graad of 7 in het noorden en een graad of 11 in het zuiden. 

De wind komt voornamelijk uit zuidwestelijke richting en neemt iets in kracht toe: boven land matig tot krachtig, aan de kust en boven het IJsselmaar vrij krachtig tot hard. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:35
Zon onder: 18:11
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1797 De Bank of England geeft het eerste bankbiljet van 1 pond uit.
1815 Napoleon ontsnapt van het eiland Elba waar hij verbannen was.
1907 Oprichting van de Bataafse Petroleum Maatschappij in Den Haag.
1917 In Utrecht wordt de eerste Jaarbeurs geopend.
1993 Bomaanslag op het World Trade Center in New York, met als gevolg 6 doden en meer dan 1000 gewonden.

Foto van de Overkluisde Caumerbeek bij heerlen (Foto: Luuntje)
Foto van de Overkluisde Caumerbeek bij heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Vijftiende wereldtitel voor langlaufster Bjørgen

Langlaufster Marit Bjørgen heeft voor de vijftiende keer een wereldtitel op haar indrukwekkende palmares bij kunnen schrijven. De 36-jarige Noorse was de beste op de skiatlon in het Finse Lahti, waar ze zestien jaar geleden haar WK-debuut maakte. De skiatlon bij de dames bestond uit 7,5 kilometer klassiek en 7,5 kilometer vrije stijl.

Al snel werd duidelijk dat hier geen grote groep om de medailles zou gaan vechten. Na ruim vier kilometer gingen Bjørgen en haar landgenotes Heidi Weng en Astrid Uhrenholdt Jacobsen er vandoor, waarbij alleen de Zweedse Charlotte Kalla en het Finse duo Anne Kyllönen en Krista Pärmäkoski konden volgen. Jacobsen en Kyllönen moesten al snel lossen en dus waren er nog vier over die gezamenlijk richting de skiwissel gingen.

Vroeg in het tweede deel van de wedstrijd, inmiddels in vrije stijl, moesten Kalla en verrassend genoeg ook Weng een flink gat laten vallen. Bjørgen en Pärmäkoski waren weg en breidden hun voorsprong gestaag uit, terwijl Kalla zich in de laatste kilometers los wist te maken van Weng. Terwijl de twee vooraan naar elkaar keken om niet teveel kopwerk te doen, kwam de Zweedse daarachter alsmaar dichter in de buurt. Een stunt zat er echter niet in: Bjørgen viel op het juiste moment aan en liet Pärmäkoski kansloos achter, maar de Finse was na een aantal medailles op teamsprints en estafettes erg blij met haar eerste individuele WK-medaille. Kalla eindigde op een halve minuut als derde, de Zwitserse Natalie von Siebenthal klopte Weng nog in de sprint om plek vier. 

Moonlight overtuigende winnaar bij de Independent Spirit Awards

De film Moonlight was zaterdag de grote winnaar bij de 32e editie van de Independent Spirit Awards in Santa Monica. De film van Barry Jenkins, die vijfmaal was genomineerd, won maar liefst zes filmprijzen! Naast de prijzen voor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Scenario, Beste Cinematografie en Beste Montage mocht de film Moonlight ook de Robert Altman Award in ontvangst nemen voor het Beste Ensemble (filmregisseur, de casting director en de volledige cast).

Actrice Isabelle Huppert mocht een Independent Spirit Award in ontvangst nemen voor haar rol in de Paul verhoeven film Elle. Ook de bovennatuurlijke horrorfilm The Witch van Robert Eggers viel tweemaal in de prijzen. De grote verliezer van de avond was de film American Honey. De film was zesmaal voor een Independent Spirit Award genomineerd maar wist daarvan geen enkele te verzilveren.

Kijk hieronder voor een overzicht van alle winnaars:
Beste Film
Moonlight
Beste Regisseur
Barry Jenkins
Moonlight
Beste Mannelijke Hoofdrol
Casey Affleck
Manchester By The Sea
Beste Mannelijke Bijrol
Ben Foster
Hell Or High Water
Beste Vrouwelijke Hoofdrol
Isabelle Huppert
Elle
Beste Vrouwelijke Bijrol
Molly Shannon
Other People
Beste Cinematografie
James Laxton
Moonlight
Beste Montage
Joi McMillon en Nat Sanders
Moonlight
Beste Documentaire
O.J.: Made In America
Beste Eerste Werk
The Witch
Beste Eerste Scenario
Robert Eggers
The Witch
Beste Scenario
Barry Jenkins en Tarell Alvin McCraney
Moonlight
Beste Buitenlandstalige film
Toni Erdmann
Duitsland & Roemenië
John Cassavetes Award
Spa Night
Robert Altman Award
Moonlight
Acura Someone to Watch Award
Andrew Ahn
Spa Night
Piaget Producers Award
Jordana Mollick
Hello, My Name Is Doris
Truer than Fiction Award
Nanfu Wang
Hooligan Sparrow

Langlaufer Sundby na val in slotmeters weer geen wereldkampioen

Langlaufer Sergey Ustiugov heeft zijn superseizoen bekroond met de wereldtitel op de skiatlon. De 24-jarige Rus was op het WK in het Finse Lahti de beste nadat hij dit jaar al met grote overmacht de Tour de Ski won. Eerder in de week pakte hij al WK-zilver op de sprint in vrije stijl.

De skiatlon bij de mannen bestaat uit dertig kilometer: vijftien in klassieke stijl, na een skiwissel gevolgd door vijftien kilometer in de vrije stijl. Na het deel in klassieke stijl ging de Canadees Alex Harvey aan de leiding, maar van een gat was nog zeker geen sprake. De eerste 26 zaten min of meer bij elkaar en dus kwam het op het tweede deel aan.

Na een kleine twintig kilometer werd duidelijk dat Ustiugov en de Noor Martin Johnsrud Sundby de besten waren. De twee zetten even aan en maakten zich los van de rest, waarna ze gezamenlijk de laatste tien kilometer richting finish aflegden. In de laatste kilometer opende Sundby op het slotklimmetje de aanval en de Noor, al jaren een van de sterkste allround langlaufers, sloeg een klein gaatje. Al snel ging het echter fout: hij struikelde en ging onderuit, waardoor Ustiugov er vandoor kon.

Sundby probeerde het nog even, maar kwam niet meer bij de Rus in de buurt en greep zo alweer naast een individuele grote titel. Achter hem werd zijn landgenoot Finn Haagen Krogh derde door de sprint van de grote groep te winnen van landgenoten Didrik Tønseth en Sjur Røthe. 

Sundby gaat onderuit terwijl hij de beslissende aanval probeert te plaatsen (Bron: YouTube)

Weer mooie strijd in World Superbikes Phillip Island

Jonathan Rea heeft ook de tweede race in de World Superbikes gewonnen. De regerend kampioen stuurde zijn Kawasaki net als zaterdag op ongebaakbare wijze over het prachtige circuit van Phillip Island in Australië.

Xavi Fores nam bij de start de leiding, maar hij ging al snel wijd en moest de kop afstaan aan Alex Lowes, voor Eugene Laverty, Fores, Leon Camier, Chaz Davies, Rea, Michael van der Mark en Tom Sykes. Toch knokte Fores zich weer naar de leiding, terwijl Van der Mark zich langs Camier naar plek zes vocht. De kopgroep bleef wederom dicht bij elkaar en al snel werd duidelijk dat de eerste negen zich los konden rijden van de rest, waarbij stevig gevochten werd.

Halverwege de race had Rea zich van de negende startplek al lang en breed weer naar de voorste regionen geknokt en een groep van vijf scheidde zich af van de rest: Rea, Davies, Lowes, Fores en de snel aansluitende Marco Melandri. Tom Sykes kon het tempo niet bijbenen en verloor tijd, met Van der Mark in zijn kielzog. De Nederlander moest de Britse Kawasaki-rijder niet veel later toch laten gaan, want met acht ronden te rijden sloot Sykes aan bij de kopgroep, nu bestaande uit zes man.

De oud-wereldkampioen leek echter teveel van zijn banden gevergd te hebben: vijf ronden voor het einde moest Sykes de kopgroep definitief laten gaan, terwijl ook Fores moest knokken om in het wiel te blijven. Vier man zaten nog bij elkaar bij het ingaan van de slotronde, met Rea op kop. Davies was de enige die hem nog serieus aan kon vallen, maar de Welshman kwam net als een dag eerder nipt tekort op de streep. Melandri luisterde zijn comebackweekeinde op met een mooie derde plek, voor Lowes, Fores, Sykes en de zevende plek voor Van der Mark.

Auto rijdt in op publiek Mardi Gras

Een auto is zaterdagavond (lokale tijd) ingereden op het publiek bij een Mardi Gras-parade in New Orleans. Amerikaanse media schrijven dat er tientallen gewonden zijn gevallen. Volgens de politie zijn zeker twaalf daarvan zwaargewond.

De auto zou rond 18.45 uur het publiek zijn gereden dat aan het kijken was naar de Endymion Parade in de jazz-metropool. De politie meldt dat de auto aan het afremmen was toen die tegen de richting van de parade in reed. Alvorens de auto het publiek inreed ramde het eerst twee andere wagens. Zeker 28 mensen raakten gewond, 21 daarvan zijn naar het ziekenhuis gebracht.

De politie heeft een persoon gearresteerd. Er zou geen sprake zijn geweest van een terroristische actie. De burgemeester van New Orleans zei dat de bestuurder dronken was.

Mardi Gras is de Amerikaanse variant van carnaval en wordt gevierd in New Orleans in de staat Louisiana. De Endymion Parade is de grootste optocht van de tachtig parades die Mardi Gras kent.

Auto rijdt in op publiek Mardi Gras
Auto rijdt in op publiek Mardi Gras (Foto: ANP)

Trump niet naar het Correspondents' Dinner

President Trump gaat niet naar het Correspondents' Dinner. Dat heeft hij zaterdagavond gemeld in een tweet. Het jaarlijkse galadiner van bij het Witte Huis geaccrediteerde journalisten is een traditie in de Amerikaanse politiek. De fungerend president neemt daar als gastspreker zichzelf en de pers op de hak.

"Ik ben niet aanwezig bij het Witte Huis Correspondents' Association Dinner dit jaar", twittert Trump. Wel wenst hij iedereen op 29 april een 'geweldige avond'. Een reden heeft de president nog niet gegeven.

Vorig jaar kwam de toenmalige president Barack Obama met een spervuur aan grappen over politieke vrienden, tegenstanders en zichzelf. Hij nam met zichtbaar genoegen de - toen nog - presidentskandidaat Donald Trump op de hak. Zo grapte hij over de onervarenheid van de multimiljardair op het gebied van buitenlands beleid.

Het correspondentendiner van het Witte Huis is ieder jaar met de president als gastster, maar in toenemende mate ook met de glamour van Hollywood en prominenten uit de entertainmentwereld.

Trump niet naar het Correspondents' Dinner
Trump niet naar het Correspondents' Dinner (Foto: ANP)

Fast RMX ook Switch launchgame

Het vervolg op Fast Racing Neo heet Fast RMX en komt samen met Nintendo Switch uit. Er komt helaas geen Wii U-versie. Fast RMX krijgt local en online multiplayer tot acht racers, 30 tracks, 15 types racevoertuigen en zoeft in full hd voorbij met 60 fps.

 Fast RMX - screenshot regen

 Fast RMX - screenshot schuin

Fast RMX - screenshot hoog

Fast RMX - screenshot splitscreen 

Woensdag debat over dubieuze PvdA-commissaris Drenthe

De fractieleiders van de Provinciale Staten in Drenthe komen in spoedoverleg bij elkaar om de Commissaris van de Koning in die provincie, de PvdA'er Jacques Tichelaar, aan de tand te voelen over de toewijzing van een ontwerpopdracht. De herinrichting van een rijksmonument werd door hem gegund aan zijn schoonzus.

Afgelopen week werd bekend dat de VVD het grootste aantal frauduleuze zaken achter zijn naam heeft, maar de sociaaldemocraten weten kennelijk ook wat nepotisme is. Het Dagblad van het Noorden en de Volkskrant onderzochten de opdracht tot herinrichting van Huize Tetrode. Die werd in 2015 eerst aan een andere kandidaat toegewezen, maar na tussenkomst van Tichelaar ging die opdracht alsnog naar Karin Klinkenberg, zijn schoonzus.

Klinkenberg verdiende ruim 3000 euro met de opdracht. De oorspronkelijke gegadigde kreeg een schadeloosstelling die hoger was dan dat (3500 euro) plus een excuusbrief van Tichelaar. De PvdA'er pleit zichzelf vrij met de mededeling dat hij in eerste instantie niet wist dat het om een familielid ging, en dat hij als CdK niet betrokken wordt bij zaken onder de 50.000 euro. Dat zal hij vanmiddag ook aan de Provinciale Staten laten weten.

In 2013 was een conflict tussen de gemeente Coevorden en een plaatselijke horeca-ondernemer. Die ondernemer was Jos Nijland - de man van Klinkenberg. De CdK bemiddelde bij dat conflict, kreeg veel kritiek op die actie vanwege mogelijke belangenverstrengeling en moest beloven nooit meer te bemiddelen voor familieleden. De Drenthse Provinciale Staten moeten nu uitzoeken, of Tichelaar zich hield aan die belofte.

De SP heeft daar in ieder geval weinig vertrouwen in: "als Tichelaar dit niet goed kan weerleggen, wankelt hij wat mij betreft. Hij heeft al eens een vergelijkbare affaire in Coevorden gehad. Hij heeft wat mij betreft de schijn tegen, maar laten we eerst zijn verhaal maar eens horen". Partijgenoot Jeroen Dijsselbloem liet in het radioprogramma Kamerbreed weten dat de positie van Tichelaar is geschaad als de berichten kloppen, maar voegt eraan toe dat hij verder geen details van de zaak kent.

Update 26-02-2017  00:42 uur:
Leden van het provinciebestuur in Drenthe praten woensdag met commissaris van Koning Jacques Tichelaar over de beschuldiging dat Tichelaar zijn schoonzus aan een ontwerpopdracht zou hebben geholpen. De Drentse gedeputeerde Cees Bijl (PvdA) maakte dat zaterdag bekend na afloop van een spoedberaad van de fractieleiders in Provinciale Staten. 

Verbij leidt na eerste dag, record Nuis op 1000 meter

Na de eerste dag van het wereldkampioenschap sprint in Calgary gaat Kai Verbij aan de leiding. De Nederlander werd derde op de eerste 1000 meter en heeft een kleine marge op de Duitser Nico Ihle en de Noor Havard Lorentzen. Kjeld Nuis zegevierde in een nationaal record van 1.06,61.

De kilometer op hoogte beloofde een spannende te worden en de schaatsers maakten die verwachting meer dan waar. Roman Krech, tweede op de 500 meter, mocht het bal openen en reed in 1.08,60 een acceptabele tijd, maar winnaar van de 500 meter Ronald Mulder ging hier in 1.08,07 ruim onderdoor.

Het moest sneller en het ging sneller, want Lorenten en Ihle maakten er in hun onderlinge rit een spannende strijd van. In de laatste meters trok Lorentzen in een nieuw Noors record van 1.07,08 aan het langste eind. Ihle reed 0,08 seconden langzamer, maar wel een nieuwe Duitse toptijd.

Verbij moest direct hierna en had in de Amerikaan Mitchell Whitmore de ideale tegenstander. De Nederlander profiteerde op de laatste kruising optimaal en ontnam in 1.06,73 Stefan Groothuis zijn nationale record. Een rit later snoepte de Canadees Vincent De Haitre hier nog een honderdste vanaf. Nuis reed in de voorlaatste rit en wist na zijn mislukte 500 meter wat hem te doen stond. De regerend wereldkampioen stelde niet teleur en reed in 1.06,61 maar vlak boven het wereldrecord van Shani Davis (1.06,42).

In het klassement heeft Verbij morgen op de tweede 500 meter een voorsprong van 0,11 seconden op Ihle te verdedigen en 0,13 seconden op Lorentzen. Nuis staat met 0,36 seconde achterstand vierde, een honderdste voor Mulder.

Uitslag

# Schaatser Land Tijd
1 Kjeld Nuis Ned 1:06.61
2 Vincent De Haitre Can 1:06.72
3 Kai Verbij Ned 1:06.73
4 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 1:07.08
5 Nico Ihle Dui 1:07.16
6 Jonathan Garcia VSt 1:07.83
7 Mitchell Whitmore VSt 1:07.88
7 Joel Dufter Dui 1:07.88
9 Mika Poutala Fin 1:07.96
10 Ronald Mulder Ned 1:08.07
10 Laurent Dubreuil Can 1:08.07


Klassement na eerste dag

# Schaatser Land Punten Verschil 500 meter
1 Kai Verbij Ned 67.845 -
2 Nico Ihle Dui 67.950 +0.11
3 Håvard Holmefjord Lorentzen Noo 67.970 +0.13
4 Kjeld Nuis Ned 68.205 +0.36
5 Ronald Mulder Ned 68.215 +0.37
6 Laurent Dubreuil Can 68.345 +0.50
7 Mitchell Whitmore VSt 68.400 +0.56
8 Vincent De Haitre Can 68.400 +0.56
9 Mika Poutala Fin 68.420 +0.58
10 Roman Krech Kaz 68.510 +0.67
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.