Iran stunt en schakelt Brazilië uit op WK zaalvoetbal

Het Iraanse zaalvoetbalteam heeft op het WK in Colombia voor een megastunt gezorgd. Op een vierde plek in 1992 na zette het Aziatische land nooit een noemenswaardige prestatie neer op het WK, maar woensdagavond werd in Bucaramanga plotseling hét topland van de wereld, Brazilië, naar huis gestuurd.

Iran werd in de afgelopen dagen derde in hun groep na een ruim verlies tegen Spanje, winst op Marokko en een gelijkspel tegen het uit vooral gekochte Brazilianen bestaande Azerbeidzjan. Als een van de beste nummers drie mochten ze door naar de achtste finales, waar Brazilië op ze stond te wachten. Dat land won alle drie groepswedstrijden, waaronder 11-1 en 15-3 zeges op Australië en Mozambique. 

Brazilië had vijf van de tot nu toe zeven gespeelde WK's gewonnen - in 2000 verloren ze de finale en in 2004 werden ze derde - en was dus de grote favoriet tegen Iran. Zaalvoetballegende Falcão bracht zijn ploeg al snel op 2-0, maar Hossein Tayyebi deed iets terug. Dieguinho maakte 3-1, maar vrijwel gelijk daarna bracht Afshin Kazemi de stand op 3-2. Na de gelijkmaker van veteraan Ali Hassanzadeh moest er een verlenging aan te pas komen.

In de verlenging was het wederom Falcão die zijn ploeg op voorsprong zette. Nog geen halve minuut later was dat echter alweer ongedaan gemaakt: de ervaren Mohammad Keshavarz maakte 4-4. Penalties moesten een beslissing brengen in het duel en daarin hielden de Iraniërs het hoofd het koelst. De 34-jarige Ari Santos miste zijn penalty en zag Ahmad Esmaeilpour de beslissing binnen schieten. 

Een korte samenvatting van Iran - Brazilië (Bron: YouTube)

Iran speelt zaterdag om een plek in de halve finale tegen Paraguay, dat voor het eerst de kwartfinales heeft bereikt. Na een gezapige partij in Cali werden de bijna zesduizend toeschouwers in rouw gedompeld, want Paraguay schakelde gastland Colombia uit na 0-0 en penalties. Rusland won in de achtste finales probleemloos met 7-0 van Vietnam, terwijl ook Spanje en Portugal weinig moeite kenden met respectievelijk Kazakhstan (5-2) en Costa Rica (4-0).