Werknemers die dialect spreken verdienen minder

Het verschil in salaris tussen mensen die dialect en standaardnederlands spreken is aanzienlijk. Dit is de conclusie van een onderzoek van hoogleraar arbeidseconomie Jan van Ours van de universiteit van Tilburg.
 
Van Ours vindt het opmerkelijk, aangezien zo'n 40 procent van de Nederlanders is opgegroeid met een dialect. Onderzoek naar de economische impact daarvan was echter nog nooit gedaan, aldus de professor die zelf is opgegroeid met het dialect van Goeree-Overflakkee.
 
Mensen met dialect verdienen zo'n 5 tot 15 procent minder dan mensen die standaardnederlands (Het vroegere Algemeen Beschaafd Nederlands) spreken. Dat geldt zeker voor mannen, hoger opgeleiden en mensen uit verre 'uithoeken' van ons land.
 
Dialect was de enige oorzaak die de professor kon vinden voor het verschil, de verschillen komen volgens hem niet door bijvoorbeeld leeftijd, opleidingsniveau of waar iemand woont. "Een verklaring zou wel kunnen zijn dat ze minder productief zijn. Een klantenservicemedewerker met een zwaar Limburgse tongval kan zich lastiger verstaanbaar maken dan een collega die ABN spreekt"
 
Volgens recruiter Ramon de Meijer kan het ook een voordeel zijn. "Een arts in Maastricht die ook Limburgs spreekt, wint eerder het vertrouwen van patiënten".