FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 30 mei 2015

Geen incidenten met omstreden imams Almere

De sfeer was goed in Almere zaterdag rond de islamitische benefietbijeenkomst waar omstreden predikers waren uitgenodigd. Volgens de wijkagent ging het er gemoedelijk aan toe, aldus een politiewoordvoerster op de avond van de tweede dag van de driedaagse bijeenkomst.

De gemeenteraad had zich donderdag uitgesproken tegen de komst van de Saudi Esam Alowed en de Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Ibn Ali naar de moskee Omar Ibn Al Khattab in Almere Buiten. Volgens de raad gaat het om ,,onverdraagzame, salafistische predikers''. Maar burgemeester Annemarie Jorritsma zag geen juridische mogelijkheden om de bijeenkomst te verbieden.

,,Dat laat onverlet dat het verloop van de bijeenkomst scherp in de gaten wordt gehouden door de politie en tegen strafbare uitingen opgetreden zal worden door het Openbaar Ministerie", aldus Jorritsma vrijdag.

Oppermachtig Barcelona verovert Copa del Rey

FC Barcelona heeft voor de 27ste keer de Copa del Rey verovert. De ploeg van Luis Enrique won overtuigend met 3-1 van Athletic de Bilbao.

Athletic de Bilbao liet zien niet bang te zijn voor de kampioen van Spanje. De nummer zeven van de Primera División begon fel aan het duel en maakte het Barcelona in de beginfase van de wedstrijd moeilijk. Het elftal creëerde brutaal de eerste mogelijkheden van het duel, maar de pogingen troffen geen doel.

Na tien minuten nam Barça het initiatief over. Neymar leek op fraaie wijze de score te openen, maar de volley van de Braziliaan werd afgefloten vanwege buitenspel. Maar Bilbao was gewaarschuwd. Barcelona zette door en ging op zoek naar de openingstreffer. De ploeg kreeg genoeg mogelijkheden, maar Bilbao-doelman Iago Herrerin hield zijn elftal in de wedstrijd.

Toch kon de doelverdediger niet voorkomen dat Lionel Messi na twintig minuten op schitterende wijze de 0-1 scoorde. De Argentijn begon aan, waar het op leek, een onmogelijke actie, maar de aanvaller omspeelde vier verdedigers, kapte naar binnen en schoot de bal vanuit het strafschopgebied in de korte hoek.

Barcelona speelde oppermachtig en overrompelde Bilbao. De ploeg van Ernesto Valverde kwam er niet aan te pas en het was wachten op de 0-2. En die goal kwam er. Na een prachtige aanval werd Luis Suárez vrijgespeeld voor het doel van Herrerin. De aanvaller hield het overzicht en speelde de bal breed op Neymar, die voor leeg doel kon binnenschieten.

Na het spektakel van de eerste helft deed Barcelona het de tweede 45 minuten een stuk rustiger aan. De Catalanen verdedigde een comfortabele 0-2 voorsprong en leken hun krachten te sparen voor de Champions League-finale van volgende week. Bilbao gooide veel kracht in de strijd, maar slaagde er niet in de bal lang in bezit te houden.

Een kwartier voor tijd gooide Messi de wedstrijd op slot. Dani Alves gaf een strakke lage voorzet richting de eerste paal. Messi reageerde sneller dan de verdedigers van Bilbao en tikte de bal simpel achter Herrerin.

De twintigjarige Iñaki Williams deed tien minuten voor het einde van de wedstrijd iets terug voor Bilbao, maar de treffer kwam te laat om het echt spannend te maken. Ibai Gómez gaf een perfecte voorzet vanaf de linkerkant en vond het hoofd Williams. De aanvaller won het kopduel van Sergio Busquets en knikte de bal in de verre hoek.

Door de overwinning blijft Barcelona in de race voor de treble. Dan moet het elftal volgende week de Champions League-finale winnen van Juventus.

Paris Saint-Germain wint ook Coupe de France

PSG heeft zaterdagavond de Coupe de France binnengesleept, door een 1-0 winst op Auxerre. Gregory van der Wiel gaf de assist voor de enige goal, gemaakt door Edinson Cavani.

Auxerre had in de eerste minuten van de wedstrijd moeite om de bal in de ploeg te houden. Continu werden ze afgejaagd door PSG-spelers, waardoor zij vlot het balbezit verloren. Het trio Ibrahimovic, Lucas en Cavani doken omstebeurt op als plaaggeesten in de zestien van AJA.

De voetbalclub uit Ligue 2, het op één na hoogste niveau in Frankrijk, probeerde met hangen en wurgen de Parijzenaren van het scoren af te houden. Na krap een halfuur spelen claimde PSG een strafschop nadat Lucas was neergehaald. Echter, de arbiter liet gewoon doorspelen.

In de tweede helft bleef Paris Saint-Germain de bovenliggende partij, en leek het een kwestie van tijd voordat de Auxerre-muur zou afbrokkelen. Van der Wiel bood in de 64e minuut een niet te missen kans voor Cavani, waarna de Uruguayaan dankbaar afrondde: 1-0 voor PSG.

Doormiddel van afstandsschoten probeerde Auxerre vervolgens wat terug te doen, maar kon het eigenlijk geen deuk in een pakje boter schieten. De verdediging van de Parijse-vereniging hield keurig stand, waarna de wedstrijd als een nachtkaars doofde, waardoor Ibrahimovic en zijn teamgenoten eenvoudig de Coupe de France konden binnenslepen.

Edinson Cavani maakte de enige treffer in deze finale. (PRO SHOTS/Panoramic)
Edinson Cavani maakte de enige treffer in deze finale. (PRO SHOTS/Panoramic)

Scorende Dost wint DFB Pokal met Wolfsburg na zege op Dortmund

Jürgen Klopp is er niet in geslaagd zijn heldenstatus bij Borussia Dortmund te verstevigen. Bas Dost en VFL Wolfsburg verstierden het afscheidsfeest en grepen de DFB Pokal: 1-3.

Dankzij Pierre-Emerick Aubameyang kende Dortmund nog een uitstekende start in het Olympiastadion in Berlijn. De spits trof doel door op aangeven van Shinji Kagawa uit de draai raak te schieten. Wolfsburg leek daarna direct te reageren toen Ivan Perisic de bal knap kreeg aangespeeld van Bas Dost, maar doelman Mitchell Langerak lag op tijd in de hoek.

Dortmund nam vervolgens het heft in handen en ging opzoek naar de verdubbeling van de score. Dat doelpunt kwam er alleen niet, omdat Marco Reus van dichtbij faalde en Wolfsburg daarna binnen tien minuten de rollen omdraaide. Luiz Gustavo reageerde namelijk alert op een door Langerak slecht verwerkte vrije trap van Naldo, waarna Kevin de Bruyne met een strak afstandsschot zijn ploeg op voorsprong zette: 1-2.

De Belg eerde tijdens het vieren van het doelpunt zijn in januari overleden land- en ploeggenoot Junior Malanda, die om het leven kwam bij een auto-ongeluk. De Bruyne wees nadrukkelijk op het hartje op zijn shirt, met daarin het rugnummer 19; het nummer dat Malanda droeg.

Ondanks dat Dortmund en Wolfsburg aan elkaar gewaagd bleven, slaagde Dost erin de score uit te breiden. De Nederlander liep slim uit de rug van Subotic en kopte prima de 1-3 achter Diego Benaglia.

Van een comfortabele voorsprong was echter geen sprake. De tweede helft ging namelijk verder waarmee de eerste was geëindigd: een hoog tempo, voldoende kansen en vermakelijk om naar te kijken. Zo raakte Kagawa de paal en miste Daniel Caligiuri tot twee keer toe namens Wolfsburg oog in oog met Langerak. Tot een slotoffensief bleek Dortmund alleen niet instaat, waardoor Wolfsburg voor het eerst in de clubgeschiedenis de beker in de wacht sleepte.

Klopp kreeg daarmee niet het afscheid dat hij verdiende op basis van zijn prestaties bij Dortmund in de afgelopen jaren. De trainer sloot af zonder prijs, al plaatste de club zich nog wel voor Europees voetbal. Wolfsburg kende daarentegen één van de beste seizoen uit de clubhistorie. De kwartfinale in de Europa League, de tweede plaats en kwalificatie voor de Champions League en nu dus voor het eerst de DFB Pokal. Een droom voor de club uit de industriestad. En ook een droom voor Dost, die na de winter een ongekende wederopstanding beleefde bij Wolfsburg.

Bas Dost juicht na zijn treffer tegen Dortmund. (PRO SHOTS/Witters)
Bas Dost juicht na zijn treffer tegen Dortmund. (PRO SHOTS/Witters)

Handballers Lions pakken Nederlandse titel

De handballers van OCI Lions zijn voor het eerst landskampioen geworden. De Limburgse ploeg won zaterdag ook het tweede duel met Volendam in de finale (best-of-three) om de landstitel. Na de zwaarbevochten winst vorige week in Sittard (29-28) zegevierden de Lions bij Volendam met 28-34. Vorig jaar grepen de Limburgers net naast de titel, door verlies van de derde en beslissende wedstrijd tegen Bevo in de verlenging.

De ploeg van trainer Monique Tijsterman won eerder dit seizoen al de eerste editie van de BeNe League. Twee weken geleden pakten de Lions ook de nationale beker. De club uit Zuid-Limburg, in 2008 ontstaan uit een fusie van Sittardia, V&L en BFC, bekroonde het topseizoen zaterdag in Volendam met het behalen van de landstitel.

Williams knokt zich langs Azarenka, Djokvic en Nadal door

Serena Williams heeft zich zaterdag met de nodige pijn en moeite geplaatst voor de vierde ronde op Roland Garros. De Amerikaanse leidster van de wereldranglijst vocht zich tegen Victoria Azarenka uit Wit-Rusland terug van een set en een break achterstand en sloeg in de derde set toe: 3-6, 6-4 en 6-2.

Ook in de tweede ronde moest Williams diep gaan. De Duitse Anna-Lena Friedsam pakte toen eveneens de eerste set, maar ook toen was Williams op tijd bij de les.

In de vierde ronde wacht Williams een confrontatie met haar landgenote Sloane Stephens, die de Bulgaarse Tsvetana Pironkova klopte. Stephens was in de eerste ronde nog te sterk voor Venus Williams, de oudere zus van Serena.

Rafael Nadal heeft zich zaterdag moeiteloos geplaatst voor de vierde ronde op Roland Garros. De Spaanse nummer zes van de plaatsingslijst had net twee uur nodig om de Rus Andrey Kuznetsov te kloppen: 6-1, 6-3 en 6-2.

Nadal hoefde tegen de nummer 120 van de wereld niet zijn beste tennis te laten zien. De Spanjaard maakte liefst 25 onnodige fouten, ongebruikelijk veel voor zijn doen. Op de belangrijke momenten sloeg hij echter toe.

Nadal jaagt in Parijs op zijn tiende titel in elf jaar tijd. Ook vorig jaar was de linkshandige Spanjaard de beste in Parijs. Dat ging ten koste van Novak Djokovic. Beide spelers kunnen elkaar dit jaar al in de kwartfinales treffen.

Tennisser Novak Djokovic heeft zaterdag een solide zege geboekt op Roland Garros en de vierde ronde bereikt. De Servische nummer één van de wereld en topfavoriet voor de eindzege in het grand slam van Parijs zette in drie sets de Australiër Thanasi Kokkinakis opzij: 6-4, 6-4 en 6-4.

De Tsjechische tennisster Petra Kvitova heeft eenvoudig de vierde ronde bereikt van het Franse Open op Roland Garros. De als vierde geplaatste Kvitova rekende zaterdag in de derde ronde af met de Roemeense Irina-Camelia Begu in twee sets: 6-3 en 6-2.

De tweevoudig winnares van Wimbledon, die in het grand slam van Parijs in 2012 tot de halve finales reikte, overklaste Begu. Kvitova maakte maar negen foutjes in de hele partij en gunde Begu geen enkel breakpoint.

De Bakker loopt finale in Vicenza mis

Tennisser Thiemo de Bakker heeft net naast een plek in de finale van het challengertoernooi in Vicenza gegrepen. De 26-jarige Westlander moest in de halve finale in drie sets buigen voor de Australiër John Millman: 6-2, 3-6 en 6-7 (5). Millman staat op de 132e plaats van de wereldranglijst, één plekje boven De Bakker.

De Nederlander had in de kwartfinale met Facundo Bagnis de nummer één van de plaatsingslijst verslagen op het Italiaanse gravel. De Bakker bereikte eerder deze maand op de challenger van Bordeaux de finale, waarin hij verloor van Thanasi Kokkinakis uit Australië. In de kwalificatie voor Roland Garros strandde de tennisser in de tweede ronde.

Volleybalsters met opgeheven hoofd onderuit

De Nederlandse volleybalsters hebben in de halve finale van de Montreux Masters de kans op een stunt laten liggen. De ploeg van bondscoach Giovanni Guidetti maakte het Turkije zaterdag heel moeilijk, maar verloor in vijf sets: 27-29, 25-23, 13-25, 25-17 en 13-15. Oranje herpakte zich knap na verlies van de eerste set, die werd beslist in het voordeel van Turkije door een arbitrale fout.

De volleybalsters waren in de groep ongeslagen gebleven, door knappe overwinningen op China (3-0), Rusland (3-1) en de Dominicaanse Republiek (3-0). Al die landen staan weliswaar boven Nederland op de wereldranglijst, maar de volleybalsters lieten zien dat ze onder Guidetti op de weg terug zijn. Tegen Turkije, de nummer elf van de wereld, bleef een nieuwe stunt ternauwernood uit.

Oranje speelt zondag nog om het brons tegen de verliezer van de tweede halve finale, tussen Japan en Rusland.

Arsenal prolongeert FA Cup na klinkende zege op Aston Villa

Arsenal heeft de FA Cup geprolongeerd. Op Wembley kwam een armetierig Aston Villa er niet aan te pas (4-0) waardoor het Europa League-ticket richting Southampton ging.

Geen basisplaats voor Leandro Bacuna bij Aston Villa, die verrassend genoeg zijn plek binnen de lijnen aan Alan Hutton moest afstaan. Daardoor stond er met Ron Vlaar maar één Nederlander aan de aftrap van de FA Cup-finale.

Arsenal wilde niet zoals vorig jaar vanaf het begin achter de feiten aan lopen. Destijds stond de ploeg van Arsène Wenger al na acht minuten met 0-2 achter tegen Hull City. Nu had het zomaar met diezelfde cijfers voor kunnen staan. De 39-jarige doelman Shay Given was degene die dit voorkwam. Met name verdediger Laurent Koscielny kon het zich aanrekenen dat er niet gescoord werd.

Nadat Vlaar een voorzet van Cazorla bijna in eigen doel gleed, kopte Koscielny de hoekschop nipt voorlangs. Een kopbal even later uit een vrije trap leek de openingstreffer te zijn, maar een weergaloze reflex van de Ierse doelman voorkwam dat. Theo Walcott had het geluk ook niet aan zijn zijde, toen na een klein half uur Given al gezien was, maar Richardson een zeker doelpunt van The Gunners voorkwam.

De druk op het doel van Aston Villa nam maar niet af en toch bleef Aston Villa op de been. Zo mikte Ramsey twee keer over en schoot Theo Walcott te slap in. Net op het moment dat coach Tim Sherwood de rust met een gelijke stand dacht te halen, scoorde de Londense club dan toch. Alexis kopte een door Coquelin strak voorgegeven bal terug op Walcott, die met veel gevoel Given in de korte hoek nu wel kansloos liet: 1-0.

Zonder gewisseld te hebben in de rust begon Aston Villa aan de tweede helft, waardoor het spelbeeld niet veranderde. Hoewel de eerste twee speldenprikjes van de ploeg uit Birmingham kwamen, was de eerste doelpoging van Arsenal goed voor de 2-0. Een enorme poeier van Alexis Sánchez waaraan veel effect zat, verraste de ervaren Given.

De ijdele hoop van Aston Villa werd na een uur spelen diep de grond ingestampt door Per Mertesacker. Waar Christian Benteke er voorin niet aan te pas kan, liet de aavaller bij de hoekschop van Cazorla ook nog eens verstek gaan. Vogelvrij kopte Mertesacker de 3-0 binnen.

Het laatste woord was aan invaller Olivier Giroud die diep in blessuretijd met buitenkantje links de 4-0 eindstand op het scorebord zette. Hoewel Aston Villa vlak daarvoor een strafschop door de neus geboord werd, kon de eindscore absoluut niet geflatteerd genoemd worden.

Niet alleen de aanhang van Arsenal kon juichen. De twaalfde FA Cup en de zevende onder coach Wenger werd na het laatste eindsignaal uitbundig gevierd. Ook in Southampton kon er met een glimlach gereageerd worden op de eindstand op Wembl;ey. Doordat Arsenal, al geplaats voor de Champions League, de cup won mag Southampton als nummer zeven toch nog Europa in.

Voor Aston Villa rest niets anders dan uithuilen en opnieuw beginnen. De club uit Birmingham, die in 1957 voor het laatst de FA Cup won, kwam er niet aan te pas en kan zich gaan richten op het komende seizoen. Of de vandaag onzichtbare Christian Benteke dan ook nog bij The Villans speelt valt nog maar te bezien. Een overgang naar Liverpool lijkt aanstaande.

De twaalfde FA Cup-zege van Arsenal. Een record in Engeland. (PRO SHOTS/Actionimages)
De twaalfde FA Cup-zege van Arsenal. Een record in Engeland. (PRO SHOTS/Actionimages)

Kamervoorzitter neemt inreisverbod Rusland 'hoog op'

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg neemt het Russische inreisverbod voor de Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/Van Klaveren) en Michiel Servaes (PvdA) hoog op. "Parlementariërs moeten elkaar altijd en overal kunnen ontmoeten. Daar moeten regeringen niet tussen gaan staan", zei zij zaterdag.

Vrijdag werd bekend dat de twee Kamerleden Rusland niet meer in mogen. Dat geldt ook voor de europarlementarier Hans van Baalen (VVD).

Premier Mark Rutte was vrijdag ook al verbolgen over de reisbeperking van de parlementariërs, die nergens op gebaseerd zou zijn. Van Miltenburg zegt blij te zijn met de "ferme uitspraken" van Rutte en "de voortvarende manier" waarop het kabinet heeft gereageerd. De Kamervoorzitter heeft meteen na het bekend worden van het inreisverbod het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd uit te zoeken wat er aan de hand is.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) ondernam vrijdag al actie. Hij ontbood de tijdelijke zaakgelastigde van Rusland in Den Haag op het ministerie om zijn verontwaardiging uit te spreken. Ook is de Russische diplomaat gevraagd opheldering te verschaffen waarom de drie Nederlandse parlementariërs op de sanctielijst zijn geplaatst.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma had Van Miltenburg zaterdag al opgeroepen om zich uit te spreken over de kwestie. Zijn ChristenUnie-collega Joël Voordewind suggereerde dat de Kamervoorzitter contact moet opnemen met de Doema, het Russische parlement.

Kamervoorzitter neemt inreisverbod hoog op
Kamervoorzitter neemt inreisverbod hoog op (Foto: ANP)

FIFA-officials voelen zich te oud voor de cel

Enkele van de zeven officials die woensdag in het corruptieschandaal rond de FIFA in Zürich werden gearresteerd, willen vanwege hun slechte gezondheid vrijkomen op borgtocht. Dat meldde de Zwitserse krant TagesAnzeiger zaterdag. De mannen dreigen te worden uitgezet naar de Verenigde Staten. Onder de gearresteerden is Jeffrey Webb, één van de vicevoorzitters van de FIFA. De officials voeren aan dat ze oud zijn en niet fit genoeg om in hechtenis te blijven. Het is nog onbekend of het verzoek wordt ingewilligd.

De zeven arrestanten behoren tot de groep personen die door de Amerikaanse justitie is aangeklaagd voor omkoping en corruptie. Zij zouden vanaf de jaren negentig voor meer dan 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien, waaronder het WK van 2010 in Zuid-Afrika, en het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.

Krajicek in derde ronde vrouwendubbel

Michaëlla Krajicek heeft zaterdag met haar Tsjechische partner Barbora Strycova de derde ronde bereikt van het vrouwendubbelspel op Roland Garros. De Nederlandse en de Tsjechische klopten in de tweede ronde op het Franse gravel Kimiko Date-Krumm uit Japan en de Italiaanse Francesca Schiavone in twee sets: 7-6 (5) en 6-1.

Krajicek en Strycova zijn in Parijs als dertiende geplaatst. Om de kwartfinales te bereiken, moeten zij Daniela Hantuchova en Samantha Stosur kloppen. Dat Slowaakse/Australische koppel was verrassend te sterk voor Timea Babos en Kristina Mladenovic. De Hongaarse en de Française waren als derde ingeschaald.

Bij de mannen heeft David Ferrer ten koste van Simone Bolelli de vierde ronde bereikt. De partij kende een opmerkelijk verloop. Nadat Ferrer eenvoudig de eerste set had gewonnen, kende hij in het tweede bedrijf een forse inzinking. Ook de derde set ging naar de Italiaan, maar daarna gunde Ferrer zijn opponent nog maar één game: 6-3, 1-6, 5-7, 6-0 en 6-1.

Om de kwartfinales te bereiken, moet Ferrer in de vierde ronde afrekenen met Marin Cilic. Die als negende geplaatste Kroaat was in de eerste ronde nog Robin Haase de baas.

'VVD heeft meer intern debat nodig'

De VVD heeft meer intern debat nodig. VVD'er Arno Brok zei dat zaterdag op een VVD-congres in Arnhem. Brok is behalve burgemeester van Dordrecht ook voorzitter van een partijcommissie die zich buigt over de toekomst en de partijstructuur van de VVD.

"We zijn geen beleggingsclub en geen geitenfokvereniging. We zijn een politieke partij en dan moet je elkaar de nieren proeven en elkaar opzoeken", zei Brok. Volgens hem moet de 'oude hiërarchische structuur' van de partij veranderen. "We zijn een A-merk, we zijn de grootste partij van het land. Noblesse oblige, laten we hierin voorop lopen."

Op het congres was 86 procent van de deelnemers het eens met de stelling dat de partijorganisatie van de VVD verouderd is en gewijzigd moet worden.

Vechtpartij bij homodemonstratie Moskou

De politie in Moskou heeft zaterdag vijftien mensen aangehouden na een opstootje tussen voorvechters van homorechten en hun tegenstanders. Of de arrestanten iets ten laste wordt gelegd is nog onduidelijk, meldt het Russische persbureau Interfax.

Een kleine groep actievoerders probeerde zonder toestemming voor het kantoor van de burgemeester te demonstreren voor homorechten. Het kwam echter tot een vechtpartij met tegenstanders van de demonstranten. De politie verrichtte in beide kampen aanhoudingen.

In Rusland tiert de weerzin tegen homoseksuelen welig. De Russische autoriteiten geven vaak geen toestemming voor demonstraties van homoactivisten. Ze schermen doorgaans met hun plicht de openbare orde te handhaven.

Post-apocalyptische fps-puzzel Homesick nu uit op Steam

Homesick is de eerste game van ontwikkelstudio Lucky Pause. Het is een first-person 3D-puzzel/exploration/mysterygame die zich afspeelt in een post-apocalyptische setting. De game is nu beschikbaar op Steam.

In Homesick ben je vooral bezig met het verkennen en onderzoeken van verlaten gebieden, gebouwen, het oplossen van puzzels en het verzamelen van aanwijzingen die kunnen helpen verklaren wat er precies is gebeurd in de wereld. De game vertoont veel overeenkomsten met titels als Gone Home en Dear Esther.

Homesick werd aanvankelijk als Kickstarter-project opgestart en kwam even daarna op Steam Greenlight. Het is momenteel verkrijgbaar op Steam voor €14,99.

Inverness CT pakt met Schotse FA Cup eerste hoofdprijs ooit

De Schotse voetbalclub Inverness Caledonian Thistle heeft zaterdag de eerste grote prijs uit de clubhistorie gegrepen. De formatie won op Hampden Park in Glasgow de bekerfinale, door Falkirk met 2-1 te kloppen.

Marley Watkins zette Inverness in de 38e minuut op voorsprong, maar na een rode kaart voor Carl Tremarco kwam de overwinning flink in gevaar. De verdediger werd een kwartier voor tijd uit het veld gestuurd. Peter Grant maakte vervolgens gelijk, maar vier minuten voor tijd schoot James Vincent zijn ploeg toch naar de zege.

Inverness CT, dat in 1994 werd opgericht na een fusie tussen Caledonian FC en Inverness Thistle FC, schakelde op weg naar de finale onder meer Celtic uit. De ploeg eindigde dit seizoen als derde, waardoor het al zeker was van Europees voetbal.

Schippers tweede na eerste dag Götzis

Atlete Dafne Schippers staat na de eerste dag van de zevenkamp in Götzis op een tweede plaats. De Nederlandse heeft na vier van de zeven onderdelen 3995 punten verzameld, waarmee ze 130 punten voorsprong heeft op haar nationale record van 6545 punten. Aan de leiding staat de Canadese Brianne Theisen-Eaton met 4031 punten.

Schippers begon met 13,33 seconden over de 100 meter horden, gevolgd door 1,77 meter bij het hoogspringen, een persoonlijk record van 14,66 meter bij het kogelstoten en 22,39 seconden op de 200 meter sprint. De voorspelling is dat Schippers achter Theisen-Eaton als tweede zal eindigen.

Voor de van een blessure terugkerende Nadine Broersen verloopt de zevenkamp vooralsnog wisselvallig. De Nederlandse staat na dag één elfde (13,59 seconden op de 100 meter horden, 1,80 meter hoog, een persoonlijk record van 14,82 meter op kogel en 24,85 seconden op 200 meter). Dit leverde haar in totaal 3765 punten op, maar ze zit hiermee slechts acht punten achter haar persoonlijk record dat haar nog naar het podium kan brengen.

Voorlopig staat Anouk Vetter knap zesde met 3873 punten. De Nederlandse imponeerde op de kogel met 15,41 meter, de verste afstand bij de vrouwen. 13,73 seconden op de 100 horden, 1,77 meter hoog en 23,82 seconden op de 200 meter zorgen ervoor dat ze 54 punten voor op haar persoonlijk record ligt.

De vierde Nederlandse in het veld is Nadine Visser die na vier onderdelen negende is met 3813 punten (13,04 op 100 horden, 1,77 meter hoog, 13,15 meter op kogel en 23,62 seconden op de 200 meter). Hiermee ligt ze 111 punten voor op haar persoonlijk record en is ook zij onderweg om aan de olympische limiet voor Rio 2016 te voldoen.

Woonwinkels doen het weer goed

Woonwinkels profiteren enorm van de aantrekkende economie en verbeterde huizenmarkt. In april werd een omzetstijging van bijna 18 procent genoteerd ten opzichte van april 2014. Toen was er nog sprake van een omzetdaling van bijna 2 procent. Dat blijkt zaterdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie INretail.

Grote winnaars waren afgelopen april de keukenverkopers. Zij haalden gemiddeld 27 procent meer omzet dan een jaar eerder. Maar ook woninginrichtings-, meubel- en slaapspeciaalzaken kijken terug op een omzetgroei in april van ruim boven de 10 procent. INretail pleit voor verlenging van het verlaagde btw tarief op renovatie- en verbouw. "Ook de woondetailhandel profiteert daarvan."

Woonwinkels doen het weer goed (Foto: Novum)
Woonwinkels doen het weer goed (Foto: Novum)

'Griekenland bereid tot compromissen'

De Griekse regering heeft vertrouwen in het bereiken van een akkoord met zijn schuldeisers komende week en staat ervoor open om delen van zijn anti-bezuinigingsprogramma op te schorten. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis zaterdag.

Griekenland is al maanden in gesprek met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over verdere noodleningen voor het land. De druk groeit nu het huidige steunprogramma voor Athene eind juni afloopt. Dat kan ertoe leiden dat het land niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen.

"Wij geloven dat we een oplossing kunnen en moeten hebben binnen een week", zegt minister Voutsis, die overigens niet betrokken is bij de gesprekken tussen Griekenland en zijn kredietverstrekkers. "Sommige delen van ons anti-bezuinigingsprogramma kunnen worden uitgesteld met zes maanden of misschien een jaar", voegde hij eraan toe.

Regen brengt verkoeling in verhit India

Stortregens en onweersbuien hebben een eind gemaakt aan de moordende hitte in grote delen van India. In delen van de deelstaten Telangana en Andhra Pradesh, die het diepst gebukt gingen onder de hittegolf, blijft verkoeling echter nog een dag uit, denkt het Indiase Departement van Weerkunde.

In Andhra Pradesh heeft de verzengende hitte en de uitdroging en zonnesteken die daarmee gepaard gingen minstens 1490 mensen het leven gekost. In Telangana kwamen volgens de autoriteiten 489 mensen om. Zaterdag ging het kwik op veel plaatsen in de beide deelstaten de veertig graden nog ruim voorbij.

De buien brachten niet alleen maar de langverwachte verkoeling. In Anantapur rukten windstoten bomen en elektriciteitsmasten uit de grond. Op sommige plaatsen viel de stroom uit.

De inwoners van de geblakerde deelstaten mogen op meer regen hopen. Volgende week bereiken de moessonregens het zuiden van India, waarop ze naar het noorden trekken. Het regenseizoen duurt tot eind september.

Opnieuw ritzege voor Aru na slechte dag Contador

Fabio Aru heeft in de Giro d'Italia de rit over de gevreese Finestre gewonnen. De Italiaan van Astana reed op de slotklim weg uit een kopgroep en boekte daarmee zijn tweede zege op rij. Leider Alberto Contador kende een slechte dag, maar zag zijn leidende positie niet in gevaar komen. Steven Kruijswijk eindigde als vijfde en klom naar de zevende plaats in het klassement.

Op de Finestre was Ilnur Zakarin de enige die overbleef van een vroege kopgroep. Een selecte groep renners, met daarbij de toppers van het klassement, bleef op twee minuten hangen van de koploper, totdat onder meer Steven Kruijswijk enkele speldenprikken uitdeelde. Mede daardoor werd de groep behoorlijk uitgedund en moest onder meer Giovanni Visconti (leider in het bergklassement) en zijn ploeggenoot Benat Intxausti (derde) lossen.

Uit de kleiner geworden groep reed vervolgens Mikel Landa weg op het onverharde deel van de berg en kwam enkele kilometers voor de top aansluiten bij Zakarin. In de groep daarachter was onder andere Ryder Hesjedal erg actief en werd er versneld toen bleek dat leider Contador een mindere dag leek te hebben. Helaas moest ook Kruijswijk Hesjedal, Fabio Aru en Rigoberto Uran laten lopen, waardoor hij te weinig punten op de Finestre wist te pakken om de bergtrui binnen te kunnen halen.

In de afdaling wist de renner van Lotto-Jumbo weer aan te sluiten bij de drie man ervoor, waarna ze aan de voet van de klim naar Sestrière weer aansluiting vonden bij Landa en Zakarin, die al snel weer moest lossen. Contador volgde daar alleen op ruim één minuut. Het duurde lang totdat er weer actie was op de slotklim, totdat Aru op twee kilometer van de finish ervandoor ging en in eerste instantie alleen Uran mee kreeg. Die moest bij een tweede versnelling direct lossen, waardoor Aru aleen richting zijn tweede ritzege op rij kon rijden.

Hejedal eindigde op achttien seconden als tweeed, terwijl Kruijswijk op ruim een halve minuut vijfde werd en klom mede daardoor naar de zevende plek in het klassement.. Contandor verloor uiteindelijk ruim twee minuten en bleef daarmee ruim eerste in het klassement.

Chantal Janzen vond Duits tv-debuut doodeng

Chantal Janzen vond haar debuut op de Duitse televisie zenuwslopend. In januari begon ze als presentatrice van de Duitse The Voice Kids een nieuw avontuur bij de oosterburen. Maar dat was niet altijd even makkelijk, vertelt ze aan het AD.

"Ik vond het zo heftig. Ik schrok van de taal, ik vond het allemaal vreselijk moeilijk. Ik zei ja en amen op alles, want ik wilde niet dat iemand zou denken dat ik het niet zou kunnen. Ik vroeg me af waarom ik dit in hemelsnaam wilde. Ik ben naar de wc gehold, ik móest er even uit. Daar viel mijn telefoon op de grond. Het hele scherm in scherven. Die telefoon was niet alleen mijn lijntje met thuis, maar ook mijn woordenboek. Als ik iets niet snapte, zocht ik het even op", vertelt ze aan het AD.

Voordat ze besloot naar Duitsland te gaan, won Janzen advies in bij een astrologe. "Ik ben, voor ik de beslissing maakte om het in Duitsland te proberen, naar een astrologe geweest voor advies. De Duitse tv op, dat was zo groots", aldus Janzen (36). "Ik vond het fijn, want ze zei: 'ik heb geen glazen bol, maar het staat gewoon in de sterren geschreven'."

Ze was er daarna zeker van dat Duitsland de juiste keuze was. "Ik ga liever op mijn bek dan dat ik het niet probeer. Het is een soort thrillseeking. Als het dan lukt, geeft het een kick." Chantal Janzen is vanaf zaterdagavond terug op de Nederlandse televisie met het RTL4-programma De jongens tegen de meisjes.

Chantal Janzen (Foto: Novum)
Chantal Janzen (Foto: Novum)

Concurrentie Hillary: Martin O'Malley in de race

Democraat Martin O'Malley wil president van de Verenigde Staten worden en mengt zich in de strijd. Hij is, na Bernie Sanders, de tweede concurrent voor Hillary Clinton, die eveneens de Democratische kandidatuur wil binnenslepen. O'Malley maakte zijn kandidatuur zaterdagochtend (lokale tijd) bekend in Baltimore.

De 52-jarige O'Malley was tussen 1999 en 2007 burgemeester van Baltimore. Daarna werd hij gouverneur van Maryland; een taak die hij begin 2015 na twee termijnen moest beëindigen. O'Malley geldt als een liberale kandidaat; op veel punten linkser dan de 67-jarige Clinton, maar rechtser dan socialist Bernie Sanders (73).

O'Malley kan bogen op goede resultaten als gouverneur van Maryland. Als burgemeester van Baltimore wist hij de criminaliteit flink terug te brengen. Maar zijn resultaten in die stad zijn door de recente rellen in een ander daglicht komen te staan. Critici houden O'Malley, die tot 2007 burgemeester was, mede-verantwoordelijk voor het harde politie-optreden.

O'Malley heeft Ierse roots, is zanger en gitarist in een folkband en is - opvallend genoeg - goed bevriend met de Clintons. Hij wordt niet alleen gezien als concurrent voor Hillary Clinton, maar deskundigen zien in hem ook een geloofwaardig alternatief, mocht Hillary Clinton om wat voor reden ook afhaken. In 2002 zei Bill Clinton tegen O'Malley: 'I won't be surprised if you go all the way', vrij vertaald: 'Het zou me niet verbazen als je ooit president wordt.'


Albert Heijn verkoopt broodje naaktslak

Albert Heijn heeft in haar AH To Go vestiging op station Tilburg een sandwich verkocht waarin zich een levende naaktslak bevond. De studente die het broodje oude kaas met mosterdsaus had gekocht was nauwelijks geamuseerd door de gratis side-dish, meldt het AD.

Studente Jana Nuiten had het broodje al bijna op toen er een naaktslak uit de verpakking kroop. "Erg smakelijk is dit niet", schrijft ze in een Facebookbericht aan Albert Heijn. "Buiten dat ik nu voor eeuwig getraumatiseerd ben voor jullie verpakte sandwiches, hoop ik dat de sla voortaan beter gewassen wordt."

Een woordvoerder van de grootgrutter erkent dat het onsmakelijk is, maar stelt dat het niet vaker voorkomt dan anders. "Mensen delen tegenwoordig veel op sociale media. Opmerkelijke dingen gaan dan sneller rond."

Eerder verkocht Albert Heijn al salades met levende wesp en verpakkingen met muizen erin. "Veel mensen doen bij ons boodschappen, dan is de kans ook groter dat ze iets aantreffen," bagatelliseert de supermarkt, die toezegt het goed te zullen maken met de studente.

Laatste 'Effe Ekdom' op 31 juli

Dj Gerard Ekdom maakt zijn laatste Effe Ekdom-programma op 3FM op vrijdag 31 juli. Na ruim twee maanden, op maandag 5 oktober, begint hij dan met zijn nieuwe ochtendprogramma op Radio 2, Ekdom in de Ochtend. De dj meldt dat zaterdag op Twitter.

Eerder liet Ekdom al weten: "Ik heb bij 3FM een belachelijk toffe tijd gehad. Maar het is tijd voor een nieuwe stap, een nieuw hoofdstuk in mijn carrière. Een geweldige kans om op Radio 2 een compleet nieuwe ochtendshow te gaan doen, een avontuur waar ik erg veel zin in heb." Hij heeft zeventien jaar bij 3FM gewerkt.

Ekdom is niet de enige prominente dj die weggaat bij 3FM. Vrijdag maakten Coen Swijnenberg en Sander Lantinga hun laatste Coen en Sander Show op de publieke zender. Zij stappen over naar Radio 538.

Gerard Ekdom (Foto: Bjorn Koebrugge)
Gerard Ekdom (Foto: Bjorn Koebrugge)

Ferdinand zet punt achter loopbaan

Rio Ferdinand heeft besloten een punt achter zijn carrière te zetten. De 36-jarige verdediger maakte zaterdag bekend na achttien jaar te stoppen als profvoetballer.

Rio Ferdinand won met Manchester United zes keer de Premier League en veroverde onder andere de Champions League, de FA Cup en de League Cup. Na een teleurstellend seizoen bij Queens Park Rangers heeft de oud-international besloten om zijn voetbalschoenen op te bergen.

"Na achttien jaar als profvoetballer voelt het nu als het juiste moment om te stoppen met voetbal", vertelt de Engelsman tegenover BT Sport. "Als twaalfjarig jongetje had ik nooit durven dromen dat ik ooit voor West Ham United zou spelen, aanvoerder zou worden van Leeds United en de Champions League zou veroveren met Manchester United."

"Ik zal met trots onthouden dat ik 81 keer in het shirt van Engeland heb mogen spelen. Het zijn herinneringen die ik mijn hele leven niet zal vergeten. In dertien jaar tijd bij Manchester United heb ik veel bekers gewonnen. Hierdoor heb ik alle doelen kunnen behalen die mogelijk zijn in het clubvoetbal."

Ferdinand kende zijn glorietijden bij Manchester United onder leiding van Sir Alex Ferguson. "Ik had dit nooit kunnen bereiken zonder Sir Alex Ferguson. Naar mijn mening zal hij altijd deze beste trainer blijven in de geschiedenis van het Britse voetbal. Hij heeft mij niet alleen als voetballer ontwikkeld, maar ook als mens", aldus Ferdinand.

Rio Ferdinand hier in dienst bij QPR. (PRO SHOTS/Action Images)
Rio Ferdinand hier in dienst bij QPR. (PRO SHOTS/Action Images)

Vrouw met kinderen vier dagen gegijzeld

Een 22-jarige vrouw uit Groesbeek is vier dagen lang met haar twee kinderen vastgehouden in een huis in Oosterhout. Nadat ze vrijdag de politie wist te waarschuwen, is ze bevrijd. Zes mensen zijn aangehouden.

De politie zoekt de reden voor de gijzeling in de relationele sfeer. Volgens een woordvoerster gaat het naar omstandigheden goed met de vrouw en de kinderen.

De verdachten zijn twee vrouwen uit Breda, en vier mannen uit Oosterhout, Utrecht, Breda en Baarle-Nassau.

Tweede ritzege Démare in België

De Fransman Arnaud Démare heeft zaterdag de vierde etappe van de Ronde van België gewonnen. De rit voerde langs de kunstmatig aangelegde meren van de Eau d'Heure over 157 kilometer. Het was de tweede ritzege op rij voor de sprinter van FDJ. Net als vrijdag liet hij de Belg Tom Boonen achter zich. De Nederlander Mathieu van der Poel werd negende.

De Oostenrijker Matthias Brändle behield de leiding. De Ronde van België eindigt zondag.

Topman KLM wil 'deltaplan' luchtvaart

De Nederlandse luchtvaartsector kan het hoofd alleen boven water houden als de politiek, Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen de handen ineen slaan. KLM-topman Pieter Elbers pleit zaterdag in De Telegraaf voor een 'deltaplan' voor de luchtvaart.

Door toegenomen concurrentie uit het Midden-Oosten staat de positie van KLM en Schiphol onder druk. Daartegen helpt alleen 'een integraal beleid, in samenspraak met de overheid en de luchthaven', meent Elbers. Hij erkent dat KLM zelf ook flinke stappen zal moeten zetten, zoals bezuinigen en investeren.

Elbers zegt niet alleen voor eigen parochie te preken. Volgens hem levert de luchtvaart de Nederlandse economie 330.000 banen op en een toegevoegde waarde van 30 miljard euro.

Topman KLM wil 'deltaplan' luchtvaart (Novum)
Topman KLM wil 'deltaplan' luchtvaart (Novum)

Nicki Minaj eist orgasme in bed

Nicki Minaj is veeleisend in bed. Zo staat ze erop dat een man haar een hoogtepunt bezorgt. Aan Cosmopolitan vertelt de zangeres: "Ik eis die climax. En ik denk dat vrouwen dat ook moeten doen."

Nicki zegt dat ze een vriendin heeft die nog nooit in haar leven een orgasme heeft gehad. "Dat doet pijn aan mijn hart. Dat klinkt me echt gek in de oren," aldus de popster.

"We hebben altijd orgasme-interventies waarin we haar laten zien hoe ze dingen kan doen. Maar ze zegt dat ze graag behaagt. Ik ben ook een pleaser, maar het is fifty-fifty."

Meer doden door overstromingen Texas

De watersnood in de Amerikaanse staten Texas en Oklahoma heeft opnieuw levens geëist. Het dodental staat nu op 28. Elf mensen worden nog vermist.

De stortbuien die de wateroverlast veroorzaken houden aan. In de nacht van vrijdag op zaterdag viel er boven Dallas bijna achttien centimeter regen. In bijna heel de staat zijn lokale regenrecords gesneuveld, meldt de Nationale Weerdienst. Woningen zijn ondergelopen en snelwegen staan blank.

Tot voor kort was het in Texas nog erg droog, maar weerkundige Dennis Cain spreekt inmiddels van het natste jaar ooit voor veel plaatsen in de zuidelijke staat. "We hebben het over een gebeurtenis van eens in de honderdvijftig of tweehonderd jaar", zei Cain. "Het is echt verbijsterend."

'Rutte is een beetje schijnheilig'

Het is een 'beetje schijnheilig' dat juist VVD-leider Mark Rutte zich afzet tegen de 'dikke-ik-mentaliteit' in Nederland. "Het zou goed zijn als hij eens naar zijn eigen partij zou kijken, want daar is nog veel werk te verrichten", zei D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Sjoerdsma doelde op VVD-bestuurders die de laatste tijd in opspraak zijn gekomen vanwege onder meer beschuldigingen van corruptie.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes herkende zich in Ruttes uitspraak over bankiers die te hoge bonussen claimen. Ruttes opvatting dat een werkloze niet meteen een uitkering moet aanvragen, viel bij Servaes in minder goede aarde.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

Steuntrekkende kinderhaters gaan Zwarte Piet slopen

De kinderfeestverziekers die het hebben gemunt op de grootste kindervrienden van Nederland vanwege een misplaatst gevoel van minderwaardigheid bereiden zich, nadat zij vorig jaar door de Raad van State keihard werden weggelachen, op voor een nieuw offensief. Dit keer nóg kinderachtiger en nóg demoniserender tegen de blanke medemens.

De werkeloze huilpieten kondigern niet alleen juridische stappen aan, maar ook acties en demonstraties in onder meer Meppel, waar de jaarlijkse intocht plaats zal vinden en waarvan de organisatie reeds heeft toegezegd met veelkleurige Pieten te zullen werken.

Dat is uiteraard ruimschoots onvoldoende voor de Piet-intoleranten die in de te-lui-om-te-werken-lobbyclub 'Kick Out Zwarte Piet' mede-kindhatertjes oproepen om op 1 juli onze belastingcenten over de balk te smijten en massaal aangifte te doen tegen Zwarte Piet. Het aangifte-troefje werd immers met succes gebruikt tegen Geert Wilders, dus kunnen we voortaan van elke gek met weinig eigenwaarde een aangiftebom verwachten.

Woordvoerder van de huilebalken, die bij de intocht vorig jaar nog werd gearresteerd waarna zijn vergunning om als beveiliger te werken keihard werd ingetrokken (*lol*) en die nu nog meer tijd heeft om alle Nederlanders van racisme te beschuldigen, vertelt dat de zeurpieten hun krachten zullen bundelen om bij de civiele rechter rechtzaken aan te spannen tegen comités, bedrijven en media die de kindervriend nog steeds gebruiken.

"Nederland blijkt een koppig land dus als er rechterlijke uitspraken nodig zijn om Zwarte Piet écht uit te bannen, dan gaan we daarvoor strijden." huilt en stampvoet de pestkop.

De organisatie van de intocht in Meppel geeft aan niet af te willen zien van Zwarte Piet, maar wel nieuwe figuren toe te voegen. Volgens Afriyie is dat niet voldoende. Zoals eerder ook al bleek zullen de kinderhaters niet rusten voordat het hele feest niet meer bestaat, want ook groene Pieten zijn racisme!

Sylvana Simons heeft nog geen reactie gegeven. Wel is duidelijkt dat de hele hetze tegen Zwarte Piet vooral de opmaat vormt naar een miljardenfonds voor de nazaten van slaven. 

flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)
flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)

Murray weerstaat toverballen Kyrgios

De fabelachtige lob, waarmee tennisser Nick Kyrgios zijn Schotse tegenstander Andy Murray te kijk zette op Roland Garros, zal nog wel even bijblijven. De rijzende ster uit Australië liet zaterdag nog meer prachtballen zien in de derde ronde van het Grand Slam in Parijs, maar hij maakte ook te veel fouten om het de als derde geplaatste Murray echt moeilijk te maken.

Murray won zelfs met vrij overtuigende cijfers in drie sets: 6-4, 6-2 en 6-3. Met een keiharde en messcherpe backhand trok hij de partij naar zich toe en bereikte met zijn dertiende zege op rij op gravel de laatste zestien.

Ook de als negende geplaatste Kroaat Marin Cilic drong door tot de vierde ronde. De winnaar van de laatste US Open schakelde de Argentijn Leonardo Mayer uit: 6-3, 6-2 en 6-4.


De lob van Nick Kyrgios (YouTube)

Putin stuurt gelukstelegram naar Blatter

De Russische president Vladimir Putin heeft zaterdag een telegram naar Sepp Blatter gestuurd om hem persoonlijk te feliciteren met zijn herverkiezing als voorzitter van de mondiale voetbalbond FIFA. Het Kremlin bracht een verklaring uit: "Het hoofd van de Russische staat heeft zijn vertrouwen uitgesproken in Sepp Blatter. Zijn ervaring, professionaliteit en gezag zullen hem helpen in zijn toekomstige werk het voetbal verder te globaliseren en populariseren."

Rusland, dat in 2018 gastheer is van het WK voetbal, reageerde vrijdag al verheugd op de herverkiezing van de 79-jarige Blatter via Alexey Sorokin, voorzitter van de WK-organisatie, en minister van Sport Vitali Mutko.

Blatter en Putin, dikke maatjes (PRO SHOTS/ANP)
Blatter en Putin, dikke maatjes (PRO SHOTS/ANP)

'Van der Gaag gaat FC Eindhoven trainen'

FC Eindhoven lijkt een opvolger gevonden te hebben voor Jean-Paul de Jong, die naar FC Utrecht vertrekt. Vanaf volgend seizoen zou Mitchell van der Gaag de nieuwe hoofdcoach van de tweede club uit Eindhoven zijn. Dit meldt Voetbal International op zijn website.

De onderhandelingen tussen FC Eindhoven en Van der Gaag zouden in de afrondende fase zitten. De oefenmeester zit sinds maart zonder werkgever, aangezien hij toen opstapte bij het Cypriotische Ermis Aradippou. Daarvoor zwaaide hij ook nog de scepter over  Maritimo Funchal en Belenenses.

Bovendien is Van der Gaag geen onbekende in de Lichtstad. Hij was actief als jeugdspeler bij PSV, waar hij later ook zou debuteren in het betaald voetbal. Daarna kwam de 43-jarige coach nog uit voor N.E.C. Nijmegen, Sparta Rotterdam, Motherwell, Maritimo Funchal en Al-Nassr.

In de afgelopen periode gingen ook de namen van Darije Kalezic, Ernest Faber en Alfons Groenendijk rond, maar zij lijken het dus niet te worden.

Lords of the Fallen-sequel komt in 2017

CI Games heeft bekendgemaakt dat het tweede deel van Lords of the Fallen in 2017 uit moet komen. Aan de opvolger zal ontwikkelaar Deck 13 niet meer meewerken.

Dat de sequel er gaat komen was al bekend, maar dat de originele ontwikkelaar Deck 13 niet meer meedoet is nieuw. Redenen hiervoor zijn niet openbaar gemaakt omwille van vertrouwelijkheid. Een datum is ook nog niet bekend. Marek Tyminski geeft aan uit het verleden lessen te hebben getrokken ten aanzien van het te vroeg beloftes doen over releasedata.

Het eerste deel van Lords of the Fallen werd redelijk tot goed ontvangen. Het spel profileerde zich als een Dark Souls-achtige game met een iets meer toegankelijke verhaallijn en betere graphics. De game ging in totaal ongeveer een miljoen keer over de toonbank. Check hier onze review.

Neuwe opzet Hoofdklasse amateurvoetbal

De Hoofdklasse in het amateurvoetbal krijgt een nieuwe opzet. Vanaf het seizoen 2016/2017 zijn er voor zowel de zaterdag- als zondagtak nog twee poules van zestien teams in plaats van de huidige drie poules van veertien teams. De verenigingsraad van het amateurvoetal heeft zaterdag voor dit alternatief gekozen.

De hervorming sluit goed aan bij de invoering van de nieuwe landelijke divisie volgend seizoen, meldt de KNVB in een persbericht. "De hoofdklasse hoeft niet hoeft te worden opgevuld en de kwaliteit in de top van het amateurvoetbal blijft gewaarborgd. Bovendien zorgt de nieuwe structuur ervoor dat de doorstroming naar de Topklasse natuurlijker verloopt; de promoverende clubs komen nu immers uit twee poules in plaats van drie."

Zijlstra: 'linksen zijn bang voor verandering'

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft in een speech op het VVD-congres in Arnhem uitgehaald naar linkse politici. Die zijn volgens hem onnodig bang voor veranderingen en voor vooruitgang.

Zijlstra ziet bij linkse politici "een soort van achteruitgangspessimisme''. "Ze zijn bang voor veranderingen, ze sidderen voor de toekomst'', zei hij.

Volgens hem is de robot het nieuwe schrikbeeld voor 'links'. "Linkse politici zijn er net zo bang voor als ze vroeger waren voor de stoommachine of de computer. En ja, er verdwijnen banen door nieuwe technologieën. Maar ze zorgen voor veel meer nieuwe banen en vaak ook betere banen.''

Zijlstra haalt uit naar linkse politici (Foto: Novum)
Zijlstra haalt uit naar linkse politici (Foto: Novum)

Blatter ontkent rol in corruptie FIFA

Sepp Blatter lag zaterdag stevig onder vuur van de internationale media bij zijn persconferentie in Zürich. Veel vragen gingen over zijn rol in het omvangrijke corruptieschandaal, dat de wereldvoetbalbond FIFA deze week steviger in zijn greep nam dan ooit. De 79-jarige Zwitser, vrijdag herkozen als voorzitter van de mondiale voetbalbond, hield zijn rug recht. "Ik maak me geen zorgen om mijn eigen persoon", zei hij.

Vanuit de zaal kwam een aantal keer de vraag of Blatter destijds 10 miljoen euro heeft gegeven aan Jack Warner, een voormalig vicevoorzitter van de mondiale bond. Warner is een van de voornaamste verdachten in het omkopingsschandaal. "Ik ga niet in op beschuldigingen, maar ik was het niet die hem 10 miljoen euro zou hebben gegeven", antwoordde Blatter afgemeten. "Ik wacht de onderzoeken rustig af. Ik heb daar geen problemen mee als de onderzoeken op een correcte manier worden uitgevoerd."

Japan getroffen door zware aardbeving

Zaterdagavond (lokale tijd) heeft voor de kust van Japan een zware aardbeving plaatsgevonden. De eerste metingen zouden het hebben over een beving van 8,5 op de schaal van richter, dit is door het USGS inmiddels bijgesteld naar 7,8.

Er zijn momenteel nog geen slachtoffers gemeld en ook is niet bekend of er schade is. De beving vond ongeveer tweehonderd kilometer van de Bonin-eilanden plaats en is ook gevoeld in de hoofdstad Tokio.

De beving zat op 677,6 kilometer onder het aardoppervlak en is, voor zover bekend, de diepste ooit gemeten. De hiervoor diepst gemeten beving was op 647 kilometer in 1994 in Bolivia.

Er is geen tsunamialarm afgegeven.

Aardbeving Japan (Foto: Conflict News)
Aardbeving Japan (Foto: Conflict News)

Centralisatieplannen judobond gaan definitief door

Het topjudo in Nederland wordt vanaf het najaar 2016 gecentraliseerd op één locatie. Dat is de uitkomst van de bondsraadvergadering die zaterdag plaats had in Nieuwegein. De afgevaardigden stemden in met het principebesluit dat het bondsbestuur in april heeft genomen. Met het besluit komt een einde aan een intensief traject dat ruim anderhalf jaar heeft geduurd.

"Door het topjudo op één locatie te centraliseren wordt in de toekomst het leven als topsporter op efficiënte wijze gecombineerd met wonen, studeren en/of werken", aldus de uitleg van de judobond. Over de exacte locatie zal het bondsbestuur in juni een besluit nemen. Judoka's en trainers zaten niet te springen op de centralisatie. Kim Polling en Cor van der Geest hebben de plannen vorig jaar nog bekritiseerd. Het gedoe kostte destijds technisch directeur Ben Sonnemans de kop. Ondanks alle gebeurtenissen gaan de plannen toch door. 

Tijdens de vergadering vandaag is ook oud-judoka Deborah Gravenstijn verkozen in het bestuur van de judobond. Zij gaat zich de komende drie jaar bezighouden met de portefuille topsport. In die functie volgt zij Koos Letterie op.

Poolse man opgepakt na wilde achtervolging

Veel te hard rijden in een auto met valse kentekenplaten, mishandeling van een agent, diefstal en drugsbezit. Het zijn enkele zaken waarvoor een 44-jarige Pool zaterdagochtend vroeg na een wilde achtervolging is opgepakt in Tilburg.

Agenten gaven de automobilist in de nieuwbouwwijk Reeshof een stopteken omdat hij met valse kentekenplaten reed. De man ging er met hoge snelheid vandoor en reed volgens de politie tot 120 kilometer per uur waar 30 is toegestaan. Daarbij probeerde hij meerdere malen de politieauto te rammen.

Nadat hij dwars door een schutting was gereden ging hij er lopend vandoor. Daarbij probeerde hij een agent die hem op de hielen zat, te slaan. Uiteindelijk kon hij met behulp van pepperspray worden aangehouden.

In zijn auto lag een vermoedelijk gestolen fiets en tijdens fouillering bleek hij een kleine hoeveelheid drugs op zak te hebben. De Poolse man zit vast en wordt ook nog in verband gebracht met enkele inbraken in de Tilburgse wijk.

Hongersnood dreigt in Noord-Korea

Droogte in Noord-Korea kan dit jaar leiden tot grote voedseltekorten in het land, waarschuwen de Verenigde Naties. De regenval was vorig jaar 40 tot 60 procent minder dan in 2013 en de voorraden in de waterreservoirs zijn gering.

"We zijn enorm bezorgd dat droogte de oogst dit jaar veel kwaad zal doen. En we kunnen gesteld worden voor grote voedseltekorten en zelfs honger", zei VN-vertegenwoordiger Ghulam Isaczai. "Er zal een enorm verschil zijn tussen wat nodig is en wat beschikbaar."

Het weersfenomeen El Niño zorgt vermoedelijk ook dit jaar voor droogte en de situatie kan volgend jaar nog ernstiger zijn. "Het is momenteel het seizoen waarin de rijst wordt geplant. Normaal gesproken wordt het land twee weken van tevoren onder water gezet. Maar dit jaar planten ze de rijst in de droge grond. En we horen dat ze overstappen op mais en koren omdat dat minder water vergt."

Een hongersnood in de jaren negentig kostte aan naar schatting een miljoen Noord-Koreanen het leven.

De Verenigde Naties doneren voedingssupplementen aan scholen en ziekenhuizen in het land, maar kan niet alle 24,6 miljoen Noord-Koreanen van rijst voorzien. Circa 70 procent van de bevolking is nu al onzeker over een dagelijkse maaltijd.

Door het watertekort liggen rivieren en waterstromen droog en is ook de elektriciteitsvoorziening geraakt, omdat het land een aantal waterkrachtcentrales heeft. "De regering heeft bevestigd dat de waterkrachtcentrales maar voor 50 procent werken. Alles heeft met water te maken", zei Isaczai.

VN: hongersnood dreigt in Noord-Korea
VN: hongersnood dreigt in Noord-Korea (Foto: ANP)

Tienkampheld Eaton meldt zich af in Götzis

De Amerikaanse atleet Ashton Eaton heeft zich zaterdag afgemeld voor de prestigieuze meerkamp in het Oostenrijkse Götzis. De olympisch- en wereldkampioen op de tienkamp kwam vlak voor aanvang van het evenement het stadion in om zijn afzegging toe te lichten aan het publiek. "Ik kan niet meedoen, omdat ik bij de training een blessure heb opgelopen", sprak Eaton.

De Amerikaan wilde in Götzis zijn wereldrecord aanvallen. Hij was afgelopen zondag nog actief op de FBK Games in Hengelo. Aan de Oostenrijkse televisie vertelde Eaton dat het in zijn rug is geschoten bij het kogelstoten. "Ik riskeer een zware blessure als ik wel van start ga", zei hij.

Drie Nederlands mannen doen in Götzis mee. Eelco Sintnicolaas, Pieter Braun en Ingmar Vos willen zich plaatsen voor de WK in augustus in Peking. Bij de vrouwen doen Nadine Visser, Nadine Broersen, Dafne Schippers en Anouk Vetter mee.

'Laaggeletterdheid vormt groeiend probleem'

Steeds meer mensen in Nederland hebben grote moeite met lezen en schrijven. In totaal telt ons land 1,3 miljoen laaggeletterden (tussen de 15 en 65 jaar), grofweg 10 procent van de beroepsbevolking. Dat zijn er zo'n 200.000 meer vergeleken met vijf jaar geleden. Donderdag bespreekt de Tweede Kamer hoe de problemen van laaggeletterdheid kunnen worden aangepakt.

De toename wordt voor een deel veroorzaakt door de vergrijzing. Ouderen doen vaak weinig om hun taalvaardigheden bij te houden, waardoor ze het steeds meer verleren. Een andere oorzaak is dat een grote groep zwakke (allochtone) leerlingen op school nog altijd slecht scoort op taalgebied. Dat wordt vaak op zijn beurt weer veroorzaakt door het zwakke taalniveau van hun ouders.

"Laaggeletterdheid is een groeiend probleem. De kloof in de samenleving wordt hierdoor steeds groter. Niet alleen in aantallen, de samenleving wordt steeds ingewikkelder", vertelt Marja van Bijsterveldt, voorzitter van de Stichting Lezen& Schrijven. "Aan de ene kant heb je mensen die goed mee kunnen komen, het allemaal goed begrijpen, goede banen hebben en een rijk sociaal leven. Aan de andere kant mensen die heel veel moeite hebben om daarin overeind te blijven. Ze zijn laagopgeleid, minder gezond en ongelukkiger", vervolgt de voormalig minister van Onderwijs.

Laaggeletterden lopen tegen uiteenlopende problemen aan, variërend van het niet kunnen voorlezen van kinderen tot problemen zoals moeite met invullen van noodzakelijke formulieren zoals van de belastingdienst of pinnen in winkels of bij de automaat. Bovendien staan laaggeletterden vaak stil in hun loopbaan en zijn ze vaker werkloos.

Behalve de 1,3 miljoen laaggeletterden telt Nederland ook 250.000 analfabeten. Zij kunnen helemaal niet lezen en schrijven. Laaggeletterdheid kost de samenleving jaarlijks meer dan een half miljard euro.

Een van de oplossingen is volgens de voorzitter de kwaliteit van het taalonderwijs over het hele opleidingstraject, van peuter tot student, meer aandacht te geven. "Zolang kinderen de samenleving ingaan met een taalachterstand, blijft de aanpak van laaggeletterdheid dweilen met de kraan open", stelt Van Bijsterveldt.

Ook (semi)overheidsinstanties zoals de Belastingdienst, het UWV en ziekenhuizen, kunnen laaggeletterden een handje helpen. Aan het vaak abstracte en ambtelijke taalgebruik valt volgens Van Bijsterveldt nog veel te verbeteren.

Europa houdt dertien plekken op WK 2018 en 2022

De verdeling van het aantal landen per continent dat zich kan plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018 en 2022 blijft gelijk ten opzichte van de verdeling van het WK in 2014. Dit zei Sepp Blatter op de persconferentie van zaterdag na de vergadering van het Executive Committee. 

Er gingen verhalen rond dat zowel Europa als Zuid-Amerika één of meerdere plekken moesten inleveren ten koste van Afrika, Azië en Oceanië. Dit blijkt niet het geval. Europa behoudt haar dertien plekken op het wereldkampioenschap. Op de intercontinentale plekken blijven bestaan. Zo moet de winnaar van het Oceanisch kwalificatietoernooi nog een play-off spelen een land uit Azië, Noord en Midden-Amerika of Zuid-Amerika. 

Verdeling plekken WK per continent

Continent Plekken WK
Europa (UEFA) 13
Azië (AFC) 4,5
Afrika (CAF) 5
Noord, Midden-Amerika (CONCACAF) 3,5
Zuid-Amerika (CONMEBOL) 4,5
Oceanië (OFC) 0,5
Gastland 1

Dierenpartij wil ritueel slachten verbieden

De Partij voor de Dieren gaat opnieuw een wetsvoorstel indienen om ritueel, onverdoofd slachten te laten verbieden. Dat zegt de nieuwe PvdD-senator Christine Teunissen zaterdag in het AD.

Een eerder plan van de partij voor een verbod op ritueel slachten sneuvelde in 2012 in de Eerste Kamer. Het zou de vrijheid van godsdienst te veel inperken.

Deze keer kan het wetsvoorstel het wel halen, denkt Teunissen op basis van de gewijzigde stemverhoudingen in de Eerste Kamer. Om aan de bezwaren van destijds tegemoet te komen, wordt het plan iets aangepast.

Blatter haalt hard uit naar UEFA en FBI

Sepp Blatter heeft op de Zwitserse televisie hard uitgehaald naar de Europese voetbalbond UEFA en diens voorzitter Michel Platini. De 79-jarige Blatter, die vrijdag werd herkozen als voorzitter van de wereldbond FIFA, sprak van "haat, die niet alleen van één persoon bij de UEFA komt, maar van een organisatie, die niet begrepen heeft dat ik al in 1998 voorzitter ben geworden."

UEFA-voorzitter Platini had de FIFA-baas vooraf verzocht om op te stappen, nadat justitie in Amerika veertien officials, onder wie FIFA-leden, had aangeklaagd voor omkoping en afpersing. De meeste Europese bonden namen openlijk stelling tegen Blatter. "Ik vergeef iedereen, maar ik vergeet niet", was zijn duidelijke reactie.

De arrestaties van zeven officials op last van de Amerikaanse FBI twee dagen voor het congres in Zürich noemde Blatter geen toeval. "Er zijn aanwijzingen die niet liegen. De Amerikanen waren kandidaat om het WK van 2022 te organiseren en zij hebben verloren. Laten we ook niet vergeten dat de VS de voornaamste sponsor zijn van Jordanië, waar mijn tegenstander (prins Ali Bin Al-Hussein) vandaan komt. Deze hele affaire stinkt", aldus Blatter.

Farah blijft ongeslagen op 10.000 meter

Mo Farah heeft zijn ongeslagen status op de 10.000 meter behouden. De Britse olympisch en wereldkampioen won vrijdagavond (plaatselijke tijd) de wedstrijd over de langste afstand op de baan van Eugene in de Verenigde Staten. Hij klokte 26:50,97 minuten. Farah heeft de afgelopen vier jaar in al zijn races over 10.000 meter gezegevierd.

In Eugene voerde hij in de laatste ronde het tempo zo hoog op, dat niemand hem meer kon inhalen. De Keniaan Paul Tanui finishte als tweede in 26:51,86. "Ik had graag wat sneller willen lopen, maar de wedstrijd verliep moeizaam. Het tempo wisselde erg en dat kostte veel energie", zei Farah, die nog niet weet of hij in augustus bij de WK in Peking opnieuw voor de dubbel gaat.

De Brit veroverde bij de Olympische Spelen in 2012, de WK in 2013 en de EK in 2014 het goud op zowel de 5000 als 10.000 meter.

Drie aanhoudingen bij grote bussencontrole

Een grote internationale bussencontrole heeft vrijdag weinig misstanden aan het licht gebracht. Drie verdachten zijn aangehouden, twee omdat ze illegaal in het land waren en de derde had een vals paspoort. Tijdens de controle bij diverse grensovergangen werden in totaal 42 bussen en achthonderd reizigers gecontroleerd.

De grenscontroles, onder meer op de A67 bij Venlo en de A16 bij Hazeldonk, begonnen vrijdagochtend vroeg en duurden tot middernacht. De actie was gericht op drugssmokkel, mensenhandel en het illegaal over de grens brengen van goederen.

Een politiewoordvoerder noemde het zaterdag 'een mooi resultaat'. Dat niet of nauwelijks boetes zijn uitgedeeld of verdachten zijn opgepakt, betekent volgens hem niet dat dit soort acties niet vaker zullen plaatsvinden. 'We zullen ze met bepaalde regelmaat herhalen en ook vinden steekproefsgewijs kleinere controles plaats.'

Santos klaagt Barça en Neymar aan

De Braziliaanse club Santos heeft FC Barcelona en sterspeler Neymar aangeklaagd voor contractbreuk. De aanklacht is neergelegd bij wereldbond FIFA. De club eist een schadevergoeding, laat voorzitter Modesto Roma weten. De hoogte van die schadeclaim is niet bekend.

De Spaanse topclub nam Neymar in 2013 over van Santos via een ingewikkelde constructie met meerdere geldstromen. Barça raakte daardoor verwikkeld in een fraudezaak. De Catalaanse club zou voor een bedrag van ongeveer 13 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken. Het aanvankelijk uitgesproken transferbedrag van zo'n 57 miljoen euro bleek te zijn opgelopen tot 100 miljoen euro.

Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu, diens voorganger Sandro Rosell en de voetbalclub moeten binnenkort voor de Spaanse rechter verschijnen in de fraudezaak. De aanklager heeft volgens Spaanse media een celstraf van twee jaar en drie maanden geëist tegen Bartomeu en tegen Rosell zelfs zeven jaar.

Veel steun petitie tegen btw-verhoging bouw

De campagne van Zelfstandigen Bouw en Kwaliteitsvakman.nl voor behoud van het verlaagde btw-tarief in de bouw krijgt veel bijval. De petitie BTW-Nee is de afgelopen vier weken al meer dan 12.000 keer getekend, meldde de belangenorganisatie voor zzp'ers in de bouw, hout en techniek zaterdag.

Momenteel geldt voor verbouwing en verbetering van woningen een lager btw-tarief van 6 procent op arbeid. Het lage tarief is bedoeld als stimulans voor de bouw, die door de economische crisis in het slop zat. Maar vanaf 1 juli loopt de regeling ten einde. Ondanks aandringen van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer en de hele bouwwereld is het kabinet nog niet van zijn besluit teruggekomen en heeft het nog geen verlenging aangekondigd.

'Invallen in Argentinië om FIFA-onderzoek'

Agenten van de internationale politiedienst Interpol hebben vrijdag (lokale tijd) in Argentinië invallen gedaan bij panden van drie verdachten in een onderzoek naar corruptie bij wereldvoetbalbond FIFA. De drie mannen worden er door Amerikaanse justitie van verdacht tientallen miljoenen dollars aan smeergeld te hebben betaald in de voetbalwereld. Daarover berichtten lokale media.

Het gaat om de Argentijnen Alejandro Burzaco, Hugo Jinkis en Mariano Jinkis. Interpol deed de invallen bij twee bedrijven voor sportmedia en -promotie die in handen zijn van de drie verdachten.

De drie verdachten hadden samen een bedrijf opgericht waarmee ze televisierechten van voetbalwedstrijden en -toernooien opkochten. Ze zouden die rechten hebben gekregen door in totaal zo'n 110 miljoen dollar aan smeergeld te betalen aan voetbalbonden in Centraal- en Zuid-Amerika.

Een rechter in de Verenigde Staten heeft donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de verdachten, maar ze zijn nog niet opgepakt.

India vreest dat IS kernwapens krijgt

India is bang dat extremistische groeperingen zoals Islamitische Staat (IS) de hand weten te leggen op kernwapens in Pakistan. Dat heeft de Indiase minister van Defensie, Rao Inderjit Singh, zaterdag gezegd tijdens een veiligheidsconferentie in Singapore.

"Met de opkomst van IS in West-Azië bestaat de vrees dat ze misschien toegang krijgen tot het kernwapenarsenaal van landen als Pakistan", zei Singh.

Terreur heeft sinds 2001 aan meer dan 50.000 mensen het leven gekost in Pakistan. Het land heeft volgens deskundigen het snelst groeiende kernwapenarsenaal ter wereld, met 100 tot 120 kernkoppen. Ter vergelijking: China heeft er 250 en India 90 tot 100.

India vreest dat IS kernwapens krijgt
India vreest dat IS kernwapens krijgt (Foto: ANP)

Ola John bezorgt Benfica de beker

Benfica heeft aan het einde van het seizoen nog een prijs gepakt. Ola John kroonde zich matchwinner in de finale van de Taça da Liga, het tweede bekertoernooi van Portugal.

Benfica legde eerder deze maand al beslag op de landstitel en rekende in de finale van de Taça da Liga af met Marítimo Funchal (2-1). De Arenden maakten het zichzelf nog knap lastig. Met één man meer gaf Benfica een voorsprong - Jonas had voor rust de score geopend - aan het begin van de tweede helft uit handen.

João Diogo scoorde, minuten nadat een medespeler met rood van het veld was gestuurd, namens João Diogo scoorde namens Marítimo de gelijkmaker, 1-1. Ruim twintig minuten lang hield Marítimo de gelijke score in stand, maar tien minuten voor tijd nam Benfica toch weer de leiding. Invaller John kroonde zich tot matchwinner: 2-1.

De Nederlandse vleugelspeler redde daarmee zijn werkgever, want in de Taça da Liga wordt namelijk niet verlengd. Als het na de reguliere speeltijd nog altijd 1-1 was geweest, had er een strafschoppenreeks plaatsgevonden. Gelukkig voor Benfica liet de John het daar niet op aankomen. Op aangeven van Jonas knalde de Oranje-international raak.

De 23-jarige buitenspeler was dit seizoen geen vaste waarde bij de club uit Lissabon. De voormalig FC Twente-speler kwam in de competitie 26 keer in actie, maar slechts achtmaal startte hij in de basis. Slechts één keer maakte John een heel competitieduel vol. In totaal was John goed voor drie goals en vijf assists in de Primeira Liga.

Rusland wél blij met Blatter

In tegenstelling tot de meeste westerse landen in Europa heeft Rusland vrijdag verheugd gereageerd op de herverkiezing van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA. De gastheer van het WK in 2018 juicht het toe dat de bejaarde Zwitser (79) nog vier jaar leiding geeft. Aleksey Sorokin, voorzitter van de WK-organisatie, vindt dat de FIFA onder Blatter veel heeft bereikt.

Ook in de Russische politiek werd de uitslag van de voorzittersverkiezing met blijdschap ontvangen. Minister van Sport Vitali Mutko sprak van een democratische verkiezing. Hij vond, net als Sorokin, dat Blatter voor veel goede dingen heeft gezorgd, maar merkte wel op dat er hervormingen binnen de FIFA noodzakelijk zijn. Nikolai Tolstykh, voorzitter van de Russische voetbalbond, looft Blatter als mens.

Het Amerikaanse optreden rond het corruptieschandaal werd eerder al bekritiseerd door het Kremlin. De Russische regering vond dat de FBI zich moest concentreren op de Verenigde Staten en zich niet moet bemoeien met zaken uit andere landen.

Nog één keer Carlo en Irene bij Life 4 You

Na vijftien jaar valt zondag het doek voor Life 4 You, na heel wat jaren live-televisie op de zondagmiddag houden Carlo en Irene er mee op.

Carlo en Irene nemen zondag, na precies 600 uitzendingen, op een feestelijke manier afscheid van hun kijkers. Dat doen ze samen met vijftien bekende gasten die het vaakst bij hen langskwamen in het programma. Ook chefkok Rudolph van Veen, die jarenlang in de keuken stond bij het programma, komt langs.

Voorafgaand aan hun laatste uitzending blikken de twee presentatoren terug op de afgelopen vijftien jaar met Carlo en Irene: 15 jaar op de zondagmiddag. Hierin komen de hoogtepunten van de afgelopen jaren voorbij. Daarna begint de laatste uitzending van Life 4 You.

Voor de laatste aflevering hebben Carlo en Irene publiek uitgenodigd die hebben bijgedragen aan het succes van de afgelopen vijftien jaar. "Van mensen die een huwelijksaanzoek deden of bovenop Frans Bauer vielen tot mensen die Take That mochten knuffelen of het gehinnik van een paard na konden doen", liet RTL eerder weten.

Dat het programma nog steeds een succes is, blijkt wel uit een lijstje cijfers dat RTL naar buiten bracht. Op het moment dat de laatste uitzending wordt uitgezonden, staan er nog steeds 200.000 mensen op een wachtlijst om de show een keer live mee te maken. De best bekeken aflevering van Life 4 You was op 7 december 2003, de dag dat prinses Amalia werd geboren. Er keken toen bijna 1,5 miljoen mensen naar het programma dat de geboorte van Amalia vierde met beschuit met muisjes.

Carlo Boszhard vertelde onlangs in een interview dat hij het wel ziet zitten om alleen door te gaan bij RTL4. "Er wordt over gesproken, maar er is niets definitief. Ik zou het wel willen. Ik zie wel mogelijkheden. Ik hoop ook dat RTL het wil." Irene onthulde dat het duo zeker weer terugkeert op de Nederlandse televisie. "Het is het einde van de zondagmiddag, maar zeker niet van Carlo en Irene. We zijn van plan om met een nieuw project te komen", aldus Irene.

Gevangene wandelt doodsimpel gevangenis uit

Een gewelddadige overvaller die vast zat in een gevangenis in Engeland, heeft weten te ontsnappen door simpelweg naar buiten te lopen. De 26-jarige man vergezelde een groepje bezoekers naar buiten, ondanks het feit dat hij als zeer vluchtgevaarlijk te boek stond, meldt The Independent zaterdag.

De man zat vast in de Dovegate-gevangenis in Staffordshire, een particulier beheerde instelling waar negenhonderd mensen hun straf uitzitten. De ontsnapping gebeurde woensdag, vlak voordat een rapport uitkwam over een ernstig gebrek aan personeel in de gevangenis. Volgens dat rapport gebeurt het geregeld dat er geen enkele bewaker in een hele vleugel van het gebouw is, terwijl gevangenen dan wel uit hun cel zijn.

Volgens een voormalig personeelslid moet de gevangene zeker drie gesloten deuren hebben gepasseerd voordat hij buiten stond. Da man zat sinds 2008 vast na een gewapende overval op een garage.

Gevangene ontsnapt door naar buiten te lopen
Gevangene ontsnapt door naar buiten te lopen (Foto: ANP)

Alleen graatmager is welkom bij Holland's Next Top Model

Nienke van der Peet, een 'plus size' model uit Heemkerken, stond bovenaan de lijst met stemmen voor deelname aan Holland's Next Top Model, maar hoewel haar dat een plek in de show zou moeten garanderen besliste de jury anders. Dat meldt RTV Noord-Holland.

De afgelopen twee weken kon iedereen stemmen op modellen voor een wildcard voor de modellenwedstrijd. Plus size model Nienke stond na afloop van de stemronde dik aan kop met 10.000 stemmen.

De nummer twee moest het met een schamele 3.000 stemmen doen, wat Van der Peet veruit favoriet maakte. Toch besloot de jury toch voor een ander model in spé te gaan.

"De jury vond dat ik niet in het plaatje pas van HNTM”, aldus Nienke. "Het lijkt erop dat het programma het niet aandurft om een plus size model te laten meedoen en daarmee het goede voorbeeld te geven”, verklaart het model.

HNTM staat vooral bekend om de aan anorexia grenzende gratenbalen die het modebeeld al jaren vullen.

Man verkracht in Spijkenisse

In Spijkenisse is in Park Waterland onlangs een man verkracht, zo laat de politie weten. Op 13 mei liep het slachtoffer 's morgens rond 10:30 door het park toen hij werd aangesproken door een andere man.

De man bedreigde het slachtoffer met een mes en dwong hem seksuele handelingen te verrichten. Omdat het onderzoek tot nu toe niets heeft opgeleverd, geeft de politie het summiere signalement van de dader vrij.

Het gaat om een man met kort, blond haar die op dat moment een donkerrood trainingspak droeg.

Blanke man is neger na identiteitsroof

Heerlenaar en journalist Kevin Goes (29) heeft een rechtzaak aan zijn broek hangen. Niet omdat hij iets heeft misdaan, maar omdat zijn identiteit is gestolen. Dat meldt 1Limburg.

Goes moet zich bij de rechter melden omdat iemand anders zich voor hem uitgeeft. Een incassobureau heeft hem gedagvaard wegens een huurschuld van 6000 euro in Amsterdam. Eerder kreeg de Heerlenaar al een ander incassobureau achter zich aan, voor een huurachterstand van 13.000 euro in Dordrecht.

Dat bewuste incassobureau had oor voor het probleem van Goes en het misverstand werd uit de wereld geholpen. De Amsterdamse incasseurs houden er een iets agressiever en minder begripvolle handelswijze op na en sleuren hem voor de rechter. Naast de huurschuld moet hij ook verantwoording afleggen voor de hennepkwekerijen die op de adressen waar hij stond ingeschreven waren ingericht.

Voor de fraude wordt gebruik gemaakt van een vals paspoort op naam van Kevin Goes, maar met afwijkende foto en lengte. Goes is 1.73 meter, de fraudeur 1.85. Op de foto is de blanke bebaarde Goes vervangen door een neger met een stoppelbaardje.

Hoe de fraudeur aan zijn paspoort is gekomen weet Goes niet. Zijn paspoort is nooit gestolen.

Amsterdamse Chinezen verdacht van mensensmokkel

Justitie verdenkt eigenaren van de Amsterdamse hotelgroep Shi van mensensmokkel, oplichting en vrijheidsberoving. De Chinezen zouden afgelopen jaren tientallen slachtoffers uit China Nederland hebben binnengesmokkeld. Hier moesten ze onder erbarmelijke omstandigheden werken en verblijven, blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

Daarnaast zouden er grote geldbedragen naar China en Luxemburg zijn gesluisd. Ook zouden de Chinezen valse documenten hebben opgesteld om vergunningen van de gemeente te krijgen. Van de vijf verdachte eigenaren behoren er drie tot één familie, aldus de krant. Alle vijf verdachten werden in september opgepakt na jaren van onderzoek door de Amsterdamse recherche.

Vier verdachten kwamen in december vrij, terwijl een van de verdachten tot vorige maand in voorarrest zat. Alle vijf moeten ze binnenkort voor de rechter verschijnen, aldus De Telegraaf. De hotelgroep heeft negen hotels in de hoofdstad.

'PostNL sloot deals met Belastingdienst'

PostNL heeft jarenlang deals gesloten met de Belastingdienst om pakketbezorgers fiscaal voordelig te laten werken. De Belastingdienst zag de bezorgers als zzp'ers. Op die manier waren ze niet in dienst bij het postbedrijf. PostNL bespaarde hiermee jaarlijks zo'n 15 miljoen euro aan belastingen en premies voor werknemers, meldt de Volkskrant.

Zzp'ers moeten doorgaans minstens drie opdrachtgevers hebben om als zelfstandige te worden aangemerkt. De bezorgers hadden echter alleen PostNL als opdrachtgever. Alle deals die met de Belastingdienst zijn gesloten, vielen volgens PostNL binnen de kaders van de wet.

Door de bezorgers als zelfstandigen te laten werken kregen de bezorgers fiscale voordelen. En PostNL hoefde bepaalde belastingen en premies niet uit te betalen. Volgens de Volkskrant werd de constructie in elk geval in 2012 en 2013 toegepast. Tweeduizend pakketbezorgers werken als zzp'er.

Smeren, smeren tegen huidkanker

Vaak, veel en een hoge factor, zó moet je zonnebrandcrème gebruiken wil het effectief zijn bij het voorkomen van zonneschade aan de huid. Hoewel bekend is dat de zon de huid beschadigt, veroudert en huidkanker kan veroorzaken, smeren Nederlanders zich nog niet goed genoeg in, zegt dermatoloog Jorrit Terra van het UMCG in Groningen. Terra is een van de organisatoren van de Nationale Huidkankerdag, waarop zaterdag aandacht wordt gevraagd voor deze ziekte.

Het aantal mensen met huidkanker is in 20 jaar meer dan verdrievoudigd, van 17.000 tot 53.000 per jaar. Vooral onder zestigplussers is het sterftecijfer door huidkanker de laatste jaren gestegen. Door hun leeftijd zijn zij langer blootgesteld aan de schadelijke uv-stralen van de zon. Melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker.

Arrestaties bij demonstratie asielzoekers

Bij een demonstratie van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam zijn vrijdag zeven mensen gearresteerd. Een van de demonstranten zou een beveiliger van het stadhuis hebben geslagen, zei een politiewoordvoerder vrijdagavond. Op één na zijn de arrestanten later weer vrijgelaten.

Agenten hielden de man die de beveiliger zou hebben geslagen niet meteen aan, omdat ze "geen gedoe" wilden in het stadhuis. Er is ook iemand aangehouden voor belediging, hij is de enige die nog vastzit. Nog vijf demonstranten werden opgepakt omdat ze zich met de arrestaties bemoeiden.

Het ging om een demonstratie van de groep We Are Here die al 2,5 jaar door de hoofdstad zwerft en die in steeds andere gebouwen tijdelijk onderdak vindt. Vrijdag verhuisde de groep van het Vluchtgebouw aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West naar een tot Vluchtloods omgedoopte loods aan de Vlierweg in Noord.

Arrestaties bij demonstratie vluchtelingen
Arrestaties bij demonstratie vluchtelingen (Foto: ANP)

Duizenden vluchtelingen van zee gered

Italiaanse, Duitse en Ierse schepen hebben vrijdag duizenden vluchtelingen op de Middellandse Zee gered. Circa 3300 mensen werden van zee gehaald, voor zeventien migranten kwam de hulp te laat, maakte de Italiaanse marine vrijdag via Twitter bekend.

Er waren in totaal zeventien acties nodig om de 3300 mensen in veiligheid te brengen. Waar de zeventien doden aan zijn bezweken, is vooralsnog onduidelijk.

Eerste Kuifje-album geveild voor 30.000 euro

Een speciale uitgave van het eerste Kuifje-album Tintin au pays des sovjets (Kuifje in het land van de Sovjets) uit 1930 is vrijdagavond tijdens een veiling bij online veilinghuis Catawiki verkocht voor 30.000 euro.

Het door tekenaar Hergé gesigneerde album verscheen meer dan 85 jaar geleden in een oplage van slechts vijfhonderd stuks. Het geveilde exemplaar is bijzonder, omdat Hergé het boek niet met zijn eigen naam heeft gesigneerd, maar met de naam van zijn geesteskind Kuifje. Iets dat Hergé zelden deed. Er werd door verzamelaars uit de hele wereld geboden op het stripboek.

Het album maakte deel uit van een grote Kuifje-veiling met in totaal meer dan 250 bijzondere albums en Kuifje-curiosa. De veiling bracht in totaal bijna 150.000 euro op. Een luxe uitgave van het album Tintin au Tibet (uit 1960) werd voor 13.000 euro afgehamerd en een zeldzame uitgave van Le Sceptre d'Ottokar (1947) voor 7500 euro.

Eerste Kuifje-album geveild voor 30.000 euro
Eerste Kuifje-album geveild voor 30.000 euro (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.