D66 en CU: illegalen-discussie 'beschamend'

D66 en ChristenUnie denken ongeveer hetzelfde over de discussie tussen regeringspartijen VVD en PvdA over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. D66-leider Alexander Pechtold en ChristenUnie-voorman Arie Slob noemen het beiden 'beschamend'.

Pechtold sprak tijdens een partijcongres in Rotterdam van een 'beschamende vertoning'. Hij deed een oproep: 'Coalitie, stop met die opgepompte tegenstellingen, stop met dat profileren. Ga het land besturen. Niet met de koppen tegen elkaar, maar de koppen bij elkaar.'

Slob was te gast in het radioprogramma Kamerbreed. Hij veroordeelt het 'politieke armpje drukken' tussen VVD en PvdA en noemde dat beschamend. Volgens Slob moet het kabinet gewoon de uitspraak volgen die de Tweede Kamer eerder deed. Daarin werd de sobere dagopvang van illegalen in de Rotterdamse Pauluskerk als voorbeeld gesteld. Een meerderheid was daarvoor; VVD, CDA en PVV stemden tegen.

Slob vindt dat de VVD zich gewoon moet neerleggen bij die motie van de Kamer. Ook wil hij geen 'schimmige deal' over de opvang van de illegalen. In dat geval wil hij als 'bevriende oppositiepartij' niet meer meepraten over de Rijksbegroting.