FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 24 november 2014

'Weer bloedbad in noordoosten Nigeria'

Vermoedelijke leden van de extremistische moslimsekte Boko Haram hebben weer een bloedbad aangericht in het noordoosten van Nigeria. Dat zegt de Nigeriaanse senator Maina Lawan, die zich baseert op verklaringen van ooggetuigen.

De aanvallers reden maandag in pick-uptrucks en op motorfietsen de plaats Damasak in de deelstaat Borno binnen. Ze brachten geïmproviseerde bommen met explosieven en benzine tot ontploffing. Een onbekend aantal inwoners werd gedood, terwijl anderen vluchtten.

Damasak is een afgelegen plaats aan de grens met de Republiek Niger. Maiduguri, de hoofdstad van de deelstaat, ligt er 187 kilometer vandaan.

In het weekeinde zou Boko Haram tientallen mensen hebben omgebracht in de vissersplaats Doron Braga, aan het Tsjaad-meer in Borno. Eerder vorige week werden in een ander dorp in Borno, Azaya Kura, ten minste 45 mensen door militanten vermoord.

Sifan Hassan ziet af van EK cross

Atlete Sifan Hassan ziet alsnog af van het Europese kampioenschap cross op 14 december in het Bulgaarse Samokov. De Europees kampioene 1500 meter heeft dat maandagavond laten weten aan de Atletiekunie. Hassan wil na een lang zomerseizoen nog niet onder druk wedstrijden lopen en vooral focussen op rust en trainen, liet ze weten.

Technisch directeur Ad Roskam begreep de afweging van de atlete. "Jammer, maar we begrijpen het goed en vinden het ook verstandig dat Sifan dit seizoen selectiever omgaat met de wedstrijden die ze loopt."

Hassan won zondag in Tilburg overtuigend de Warandeloop, maar de Arnhemse uitte na de finish meteen haar twijfel over deelname aan het EK cross. Vorig jaar won ze nog goud bij de beloften. De Atletiekunie nam haar maandag ondanks haar twijfel op in de selectie.

Tour 2016 start in Normandië

De Tour de France van 2016 start in Normandië. Dat heeft organisator ASO maandag op Twitter bekendgemaakt. De precieze plaats van handeling is nog niet duidelijk, maar de ASO spreekt van het departement La Manche. Dat ligt aan de zuidwestkant van Normandië en omvat onder meer Cherbourg en de Mont Saint-Michel.

De Tourstart in Normandië wordt de eerste in Frankrijk sinds 2013 toen de tourkaravaan in Corsica op gang werd gevlagd. Dit jaar ging de Tour van start in Engeland, volgend jaar vertrekt la Grande Boucle vanuit Utrecht.

Chinese 'stropers' op Filipijnen veroordeeld

Negen Chinese vissers zijn maandag in de Filipijnen veroordeeld voor het stropen van bedreigde zeeschildpadden in de Zuid-Chinese Zee. De rechter legde het negental een hoge boete op, maar bespaarde het de cel.

De Chinezen werden in mei opgepakt op het Halvemaansrif, waarop zowel China als de Filipijnen aanspraak maakt. Hun boot en vangst van 555 bedreigde schildpadden werden geconfisqueerd. Het incident bracht teweeg dat de toch al weinig warme betrekkingen tussen Beijing en Manilla nog verder bekoelden.

De rechtbank van de westelijke Filipijnse provincie Palawan acht bewezen dat de negen vissers het Filipijnse visserijreglement hebben geschonden. Elk van hen moet een boete betalen van honderdduizend dollar (ruim tachtigduizend euro) voor stroperij en een van ruim tweeduizend euro voor het vangen van bedreigd wild. Zodra de negen de boete hebben betaald krijgen ze hun vrijheid terug.

China maakt aanspraak op de soevereiniteit over bijna de gehele Zuid-Chinese Zee. Het land is hierdoor verwikkeld in territoriale disputen met onder meer de Filipijnen, Taiwan, Maleisië, Vietnam en Brunei. Het Halvemaansrif maakt deel uit van de Spratly-eilanden, die geheel of gedeeltelijk door al deze landen worden geclaimd.

Suri Cruise wil hondje met kerst

De dochter van actrice Katie Holmes en haar ex-man Tom Cruise is al helemaal klaar voor de kerstdagen. Suri heeft een verlanglijstje gemaakt, met op de eerste plek een hondje. Dat vertelde de 35-jarige Katie maandag in de talkshow van Ellen DeGeneres.

"Het staat op papier. Ze is heel gestructureerd te werk gegaan. Ik raak er een beetje van in paniek. Als ik wat van haar lijstje vergeet, moet ik dat nog jaren horen."

Suri van acht gelooft nog in de kerstman, en ze wil een hondje van hem. "En op de tweede plaats van haar lijstje staat een roze halsband met glitters en de naam van de puppy", vertelt de trotse moeder.

Katie weet nog niet waar ze de kerstdagen doorbrengt, in Los Angeles of New York. Maar de kerstkalkoen is al wel besteld. "Ik heb er zin in", aldus de actrice.

Doorstart Halfords mislukt

Detailhandelaar Halfords maakt voorlopig geen doorstart. Dat maakten de curatoren van de keten die begin oktober failliet ging maandag bekend. De ongeveer negentig verkooppunten blijven dinsdag dicht, maar de 28 franchisezaken zijn wel open.

De curatoren zijn nog in gesprek met 'een serieuze overnamekandidaat' die zich pas in een zeer laat stadium meldde. Naar verwachting kan in de loop van volgende week worden meegedeeld of dit wel leidt tot een doorstart.

N.E.C. in blessuretijd naast Jong Ajax

Koploper N.E.C. Nijmegen heeft maandag de tweede nederlaag in de Jupiler League maar net kunnen voorkomen. De formatie uit Nijmegen kwam in Amsterdam tegen Jong Ajax pas in blessuretijd langszij: 1-1. Rens van Eijden kopte raak. Jong Ajax was eerder op voorsprong gekomen door een doelpunt van Riechedly Bazoer.

Door het gelijkspel is N.E.C. weer alleen koploper. De ploeg heeft één punt voorsprong op Roda JC, dat 34 punten verzamelde in veertien duels.

Jong PSV won maandag wel van een degradant uit de Eredivisie. In Eindhoven werd het slecht presterende RKC Waalwijk al de tiende nederlaag van het seizoen aangesmeerd: 3-1. Marcel Ritzmaier, Menno Koch en Clint Leemans scoorden voor de Eindhovenaren. Het doelpunt van RKC was een cadeautje van de gastheer. Moussa Sanoh maakte in de slotfase een eigen doelpunt.

Bij Jong PSV zou Stijn Schaars zijn opwachting maken, maar de middenvelder, net hersteld van een knieoperatie, viel uit in de warming-up.

Tom Dumoulin wielrenner van het jaar

Tom Dumoulin is maandag verkozen tot wielrenner van het jaar. De tijdritspecialist van Giant-Shimano pakte de bronzen plak op het WK in Ponferrada en reed zich tijdens de Tour de France in de kijker. Desondanks was de uitverkiezing van de Limburger verrassend.

De publieksstem was naar Niki Terpstra, de winnaar van Parijs-Roubaix, gegaan. De stem van de vakjury gaf echter de doorslag over de toewijzing van de Gerrit Schulte-trofee. Ook Lars Boom, die de kasseienetappe in de Tour won, werd over het hoofd gezien door de jury.

Bij de vrouwen ging de prijs voor beste renster van het jaar naar Marianne Vos. De Rabo-Liv-renster kreeg de Keetie van Oosten-Hage-trofee voor de negende keer. Wilco Kelderman kreeg de naar Gerrie Knetemann voor het grootste wielertalent. Mountainbiker Bart Brentjens kreeg de Peter Post-prijs voor zijn hele carrière. In 1996 werd hij de eerste olympische kampioen mountainbiken.

Sinn Fein overhandigt lijst IRA-zedenverdachten

De Iers-nationalistische partij Sinn Fein heeft aan de politie een lijst overhandigd met IRA-leden die zich mogelijk aan seksueel misbruik van kinderen of andere zedendelicten schuldig hebben gemaakt. Dat heeft partijleider Gerry Adams maandag laten weten.

De Ierse regering speelt al een tijd met de gedachte om een onderzoek naar het schandaal in te stellen. Adams, die ontkent dat hij lid is of is geweest van het IRA, heeft zich lang tegen het verschaffen van een dergelijke lijst verzet. Het kwam hem op de beschuldiging van leden van de regering en voormalige aanhangers van Sinn Fein te staan dat hij verkrachters en pedofielen probeert te beschermen.

Een vrouw, Mairia Cahill, zegt dat zij in 1997 door een IRA-commandant in Belfast is verkracht. Zij zegt dat Adams persoonlijk naar haar toekwam om haar te ontmoedigen naar de politie te stappen. In plaats daarvan stelde het IRA zelf een geheim onderzoek in, waarin zij en de man die haar verkracht zou hebben werden ondervraagd. Adams spreekt het verhaal van de vrouw tegen, maar zij heeft steun gekregen van alle andere politieke partijen in beide delen van Ierland.

Tegen de Ierse omroep RTE zei Adams dat de lijst 'anoniem' tot hem was gekomen. "Hij lag in de brievenbus van mijn woning in Belfast." Adams wilde niet kwijt hoeveel namen er op de lijst staan en of zij al dan niet IRA-veteranen waren.

Aantal motorduivels bij overheid daalt

Het aantal leden van dubieuze motorclubs dat nog in overheidsdienst werkt, daalt gestaag. Waren het er in 2012 nog 61, bij de laatste meting deze zomer waren het er nog 43. Het aantal daalt doordat ze of ontslag krijgen, of zelf eieren voor hun geld kiezen en het lidmaatschap beëindigden.

Dat valt op te maken uit een brief van minister Ivo Opstelten. De leden melden hun lidmaatschap zelf of worden gevonden doordat de politie ze in de smiezen houdt. Tegelijk wordt bij de Belastingdienst gekeken.

Er zijn richtlijnen ontwikkeld over hoe om te gaan met de leden die een overheid in dienst heeft: indringende gesprekken, dienstopdrachten en disciplinaire maatregelen.

Opstelten schijft overigens niet over motorclubs, maar over Outlaw Motorcycle Gangs, hetgeen hij afkort met OMG. Er zijn immers ook nette clubs.

Wrak MH17 over de weg naar Nederland

De geborgen wrakstukken van de MH17 worden over de weg van Charkov in Oekraïne naar Nederland vervoerd. Dat meldde het persagentschap Interfax Oekraïne maandagavond op basis van een verklaring van gouverneur Ihor Baluta in Charkov.

Volgens de gouverneur gaan Nederlandse transportexperts het vervoer van de brokstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar Nederland voorbereiden. "We hebben besloten om af te zien van het vervoer per trein", aldus de gouverneur tegen Interfax.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die het onderzoek naar de toedracht leidt, zegt het vervoer over de weg echter nog niet te kunnen bevestigen. "Nu de wrakstukken in Charkov zijn, wordt bekeken op welke wijze ze binnen de beschikbare mogelijkheden het beste naar Nederland vervoerd kunnen worden", aldus een woordvoerder.

Midden-Drenthe blijft bij stop asielzoekers

Een meerderheid van de gemeenteraad van Midden-Drenthe wil geen veertienhonderd asielzoekers op een vakantiepark bij het dorpje Oranje, maar hooguit de zeshonderd die er nu verblijven. Volgens de raad is dat aantal meer dan genoeg om Oranje, dat zelf slechts 140 inwoners telt, 'leefbaar te houden'.

Veel partijen hadden maandagavond tijdens een extra raadsvergadering stevige kritiek op het college van burgemeester en wethouders. Dat handelde volgens hen onzorgvuldig en ondoordacht door buiten de raad om met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) harde afspraken te maken over de opvang van veertienhonderd vluchtelingen. Daarmee is de raad voor het blok gezet, stelt een meerderheid.

"Het college heeft ons in de waan gelaten dat er te praten was over het aantal asielzoekers, maar dat blijkt niet zo. Dat is een politieke doodzonde", zei VVD-fractievoorzitter Marc Bosscha.

Paus houdt toespraak in Straatsburg

Paus Franciscus houdt dinsdag een toespraak in Straatsburg over Europa. Hij richt zich daarbij op complexe kwesties als de hoge werkloosheid onder jongeren en immigratie. Het lijkt erop dat het bezoek van Franciscus aan het Europees Parlement en de Raad van Europa een meer seculier dan geestelijk karakter heeft.

Volgens ingewijden spreekt Franciscus niet alleen over de werkloosheid en immigratie, twee grote problemen in Europa, maar ook over enkele kwesties die hij eerder heeft besproken met Europese bisschoppen. Destijds zei Franciscus dat Europa 'gewond' is.

De reis van Franciscus heeft bij sommigen kwaad bloed gezet. Lokale geestelijken betreuren het dat Franciscus geen bezoek brengt aan de kathedraal van Straatsburg. Anderen menen dat de paus niets te zoeken heeft bij de seculiere Europese instituties.

Zwanen en meeuwen onderzocht op vogelgriep

Knobbelzwanen, wilde eenden en meeuwen worden uit voorzorg gevangen om te zien of zij dragers zijn van het virus dat vogelgriep veroorzaakt. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de aanpak van vogelgriep. Van de dieren worden monsters genomen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Erasmus Medisch Centrum, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en SOVON Vogelonderzoek Nederland. Verder worden de vogels in de leefgebieden rond de besmette bedrijven bekeken, om ze te vergelijken met uitbraken in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Door de overgang van het landelijke vervoersverbod naar een regionale aanpak ontstaat volgens Dijksma directe schade voor de broederijen en de vermeerderingsbedrijven in de pluimveesector. Over de vergoeding van die schade zijn nog geen afspraken met de sector gemaakt. Dijksma wil overleggen met het bedrijfsleven om een oplossing te vinden volgens Europese richtlijnen.

'Jezus hing nimmer aan een kruis'

Een ongeveer 1500 tot 2000 jaar oude bijbel zorgt momenteel voor nogal wat opschudding in christelijke kringen en dan vooral in het Vaticaan. Het stokoude boek, dat werd aangetroffen in het etnografische museum van Ankara, bevat namelijk een inhoud die op zijn zachtst gezegd nogal afwijkt van de huidige christelijke bijbel. Zo bevat de oude bijbel onder meer het Evangelie van Barnabas, een boek dat door de Katholieke kerk uit de gangbare bijbel werd verbannen.

In het boek, dat in 2000 in beslag werd genomen bij de aanhouding van een bende smokkelaars in het Middellandse Zeegebied, valt onder meer te lezen dat Jezus niet werd gekruisigd. Ook was hij niet de zoon van God maar slechts een profeet. De oude bijbel claimt eveneens dat Jezus levend naar de hemel opsteeg en dat het Judas Iscariot was die aan een kruis werd opgehangen. De waarde van de bijbel wordt geschat op zo'n 22,5 miljoen Euro.

Zowel experts als religieuze autoriteiten hebben de authenticiteit van het boek bevestigd. De bijbelse teksten zijn in gouden letters op stukken gebonden leer geschreven in het Aramees, een taal waarvan wordt aangenomen dat die ook door Jezus Christus werd gesproken. In de oude bijbel voorzag de profeet Jezus ook al de opkomst van de profeet Mohammed, die zo'n 700 jaar later de islam zou stichten.

Het Vaticaan heeft inmiddels al een aanvraag bij de Turkse autoriteiten ingediend om de inhoud van de Aramese bijbel te mogen verstoppen onderzoeken. De vraag blijft dan of men in Rome de inhoud van deze bijbel zal accepteren, in zijn geheel gaat ontkennen of af zal gaan doen als een 'moslimleugen', net zoals het 'Truth' magazine al deed in 2000. Hoe dan ook, of het boekwerk nou echt is of nep, we mogen hopen dat deze bijbel mensen met een religieuze overtuiging eens weet aan te zetten om zelf na te denken in plaats van blind achter een boekwerk aan te lopen. Daar worden namelijk al eeuwenlang nutteloze en zinloze oorlogen om uitgevochten.

Tegenvaller voor Schaars, opnieuw blessure

Stijn Schaars zou vanavond meedoen in de wedstrijd tussen Jong PSV en RKC Waalwijk, maar zover heeft het niet mogen komen. Tijdens de warming-up raakte de middenvelder van PSV opnieuw geblesseerd.

Schaars heeft na lang blessureleed nog niet voldoende wedstrijdritme om weer bij de selectie van PSV aan te sluiten. Daarom kwam hij de laatste drie weken voor de beloften van de Eindhovense ploeg in actie.

Het is nog onduidelijk wat Schaars precies mankeert.

AEX scherpt jaarrecord niet aan

De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek flauw gestart en slaagde er niet in het jaarrecord aan te scherpen. Intradag werd er met een koers van 425,84 nog net een nieuwe top neergezet, maar de AEX leverde op het slot toch 0,1 procent in op 422,91 punten, terwijl de rest van de Europese aandelenmarkten juist overwegend groen kleurde.

De markten kregen vanochtend een duwtje in de rug door een verbetering van het Duitse ondernemersklimaat. De Ifo index, een Duitse conjunctuurindicator die de verwachtingen van de Duitse ondernemers voor de komende zes maanden meet, nam toe van 103,2 in oktober naar 104,7 in november.

In de AEX waren het Fugro en KPN die met verliezen van respectievelijk 4,4 en 3,8 procent de grootste dales waren, terwijl een directe aanleiding voor de koersverliezen ontbrak.

Verder had ook ASML een lastige dag. Het fonds leverde tweeënhalf procent in nadat het tijdens een beleggersdag de plannen voor de komende jaren presenteerde. De toeleverancier van de halfgeleider industrie rekent op een verdubbeling van de omzet en een verdrievoudiging van de winst in 2020, hoewel topman Peter Wennink aangaf dat het omzetdoel wellicht al een of twee jaar eerder kan worden bereikt.

De grootste stijgers onder de hoofdfondsen waren Ahold, Randstad en Wolters Kluwer met winsten van circa 1,7 procent.

In de Midkap gingen Imtech en USG People aan kop met winsten van 2,7 en 3,2 procent. Imtech reageerde vandaag op een brief van de Vereniging van Effectenbezitters. De technische dienstverlener bleef van mening dat het de melding van een klokkenluider eind augustus voldoende toelichtte in het prospectus van de laatste claimemissie. De grootste daler was Arseus met een verlies van 1,7 procent.

Bij de kleinere fondsen vielen Groothandelsgebouw en ICT Automatisering in positieve zin op met dagwinsten van 5,3 en 5,6 procent. Het lokaal genoteerde Accsys verloor 5,9 procent. Het fonds maakte voorbeurs een fors hogere omzet bekend, maar onder de streep leed de producent van verduurzaamd hout nog altijd verlies.

De beursgang van Mota-Engil Africa leek geen succes te worden. De koers daalde aanvankelijk stevig naar 9,41 euro, maar sloot uiteindelijk gelijk aan de introductiekoers van 11,50 euro.

Chinese presidentsvrouw ontvangt Máxima

Koningin Máxima wordt tijdens haar vijfdaagse werkbezoek aan China dinsdagavond ontvangen door Peng Liyuan. De echtgenote van president Xi Jinpeng biedt Máxima een diner aan in het Diaoyutai State Guesthouse. Dat is maandag in Beijing bevestigd.

Het presidentspaar is net terug van staatsbezoeken aan Australië, Nieuw-Zeeland en Fiji. Het was tot maandag niet duidelijk of één van hen tijd zou hebben voor een ontmoeting met Máxima. Die bezoekt China als vertegenwoordiger van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op het gebied van inclusieve financiering, het voor iedereen toegankelijker maken van financiële diensten.

China wil op dat gebied fikse vooruitgang boeken zodat ook lage inkomensgroepen en kleine (boeren)bedrijven hun geldzaken kunnen regelen en toegang hebben tot leningen en verzekeringen. Elektronisch bankieren, met een bankcard gekoppeld aan een iPhone is daarbij een mogelijkheid die wordt bekeken. Máxima werd daarover maandag bijgepraat door de vicepresident van een bedrijf dat daaraan werkt. Donderdag vliegt ze naar Hangzhou voor een bezoek aan internetgigant Alibaba, dat al veel onlinebetalingsmogelijkheden kent en wellicht kan helpen meer diensten toegankelijk te maken.

Behalve de presidentsvrouw, die ze eerder dit jaar al ontmoette tijdens het Chinese staatsbezoek aan Nederland, treft Máxima dinsdag ook Zhou Xiaochuan, de president van de People's Bank of China - de centrale bank - en de president van de toezichthouder in de banksector, Shang Fulin.

Hockeyer Verga mist CT, Galema opgeroepen als vervanger

Hockeyer Valentin Verga gaat niet mee naar de Champions Trophy in het Indiase Bhubaneswar. De aanvaller van Amsterdam kampt sinds twee weken met rugklachten. Zijn pijn verergerde na de wedstrijd van zondag tegen Kampong. Maandag liet Verga een mri-scan maken, waaruit bleek dat hij een overbelasting aan de wervels in zijn onderrug heeft. Hierdoor is hij niet tijdig fit om mee te spelen op het toernooi.

Reservespeler Jelle Galema, die aanvankelijk afviel, is als vervanger opgeroepen door bondscoach Max Caldas. Oranje vertrekt woensdag naar India, waar op 6 december de Trophy begint. Op 1 en 3 december oefent Nederland tegen India en Engeland.

'Rutger Hauer in BBC-serie The Last Kingdom'

Rutger Hauer gaat een rol spelen in de nieuwe BBC-serie The Last Kingdom. Dat schrijft de website Deadline. De reeks wordt gezien als tegenhanger van Game of Thrones. The Last Kingdom is een bewerking van de boekenreeks The Saxon Stories.

Het gaat om een serie van acht afleveringen die zich afspelen in de negende eeuw. De hoofdrol wordt gespeeld door Alexander Dreymon, die vorig jaar als de buurjongen te zien was in American Horror Story: Coven. Welke rol Hauer speelt, is niet bekendgemaakt.

Dreymon speelt Uhtred, de zoon van een Saksische edelman. Zijn familie wordt op zijn tiende vermoord door de Vikingen en hij wordt door hen meegenomen en opgevoed als een van hen. Centraal in de reeks staat zijn loyaliteit. Als zijn vader wordt vermoord, kiest hij de kant van de Engelsen.

De opnamen voor de reeks vinden plaats in Hongarije en het Verenigd Koninklijk.

Batman en zijn Batmobile in actie

Warner Bros. heeft een nieuwe trailer van de langverwachte Batman: Arkham Knight online gezet. Batman redt in het onderstaande filmpje een paar medewerkers van een chemiebedrijf. Batman zou Batman niet zijn zonder vette Batmobile en deze speelt een prominente rol dit keer.

De game speelt zich een jaar na Batman: Arkham City af en zou vijf keer groter zijn dan zijn voorganger. Batman: Arkham Knight is te koop vanaf 2 juni 2015 voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Doden bij aanslagen Afghanistan

Bij bomaanslagen in Afghanistan zijn maandag twee NAVO-militairen en zes burgers om het leven gekomen. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten gezegd. Het dodental van een aanslag zondag op een volleybaltoernooi is inmiddels opgelopen tot minstens vijftig.

In een verklaring zei de NAVO dat de militairen om zijn gekomen bij een 'vijandelijke aanval in het oosten van Afghanistan'. De nationaliteiten van de slachtoffers zijn niet bekendgemaakt, omdat eerst de naaste familie wordt ingelicht.

Volgens de politie van Kabul kwamen de militairen om toen een bom die was vastgemaakt aan een fiets explodeerde toen een militair konvooi passeerde. Bij de explosie raakte een Afghaanse burger gewond. Dit jaar zijn al 63 NAVO-militairen omgekomen.

Een bom vastgemaakt aan een motorfiets ontplofte op een drukke markt in de noordelijke provincie Kunduz. Zes mensen vonden de dood en zeker vijf raakten gewond, aldus de politie.

De autoriteiten waren maandag nog steeds bezig om het exacte dodental van de aanslag op een volleybaltoernooi vast te stellen. De aanslag had plaats in de provincie Paktika. Een zelfmoordterrorist bracht te midden van een mensenmenigte zijn explosieven tot ontploffing en maakte daarbij veel slachtoffers.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen zijn vooralsnog niet opgeëist. De afgelopen tijd hebben opstandelingen het aantal aanslagen op Afghaanse veiligheidstroepen opgevoerd in een poging de regering te ondermijnen.

Vrijdag bulletins van Giro 555 op radio en tv

De nationale actieweek Stop Ebola van Giro 555 wordt vrijdag via zogeheten actiebulletins op radio en tv uitgezonden. Vanaf 07.00 uur worden deze tussen de programma's door via NPO1 uitgezonden. Dat melden maandag de NPO, RTL, SBS en de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO).

Vanuit alle radio- en televisiezenders wordt gedurende de dag live geschakeld met het belpanel in het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark. Het publiek wordt opgeroepen om te bellen met het speciale actienummer en te doneren voor de slachtoffers van ebola.

'Jongerenimam is afvallig en moet dood'

De Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani heeft van de politie het advies gekregen wat minder actief te zijn. Hij wordt namelijk met de dood bedreigd door extremisten. Die noemen hem een afvallige vanwege zijn oproep aan jongeren om niet als jihadist naar Syrië of Irak te gaan.

'We krijgen jou nog wel', 'je bent een kafier' (een ongelovige) en 'het zal slecht met je aflopen', aldus een greep uit de bedreigingen aan Elforkani's adres. "Iedereen die een beetje verstand heeft van de theologie van jihadisten weet wat ze kunnen bedoelen met 'een kafier met wie het slecht kan aflopen'. Ze zeggen dat je gedood mag worden", aldus de imam tegen Trouw.

Door die dreigementen, die eerder waren geuit, liet hij zich echter niet van de wijs brengen. De jihadcriticus die regelmatig in talkshows opduikt, preekte door in verschillende moskeeën in het land. Maar onlangs kwamen er signalen van de politie dat ze serieus moesten worden genomen.

Elforkani hoopt dat de dreiging over een paar weken voorbij is. "Ik ben al zo vaak gevraagd wanneer ik weer in de moskee het woord neem. Dat bemoedigt me enorm."

Coentunnel dicht door technische storing

De Coentunnel is maandag aan het einde van de middag aan beide kant dichtgegaan. De oorzaak is een storing in het bedieningssysteem, waardoor de rode kruizen boven de snelweg zijn aangegaan. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst (VID). In beide richtingen staat er inmiddels een file voor de tunnel.

Het is nog niet duidelijk wanneer de tunnel weer open kan. Volgens de VID is een monteur ter plaatse om de storing te verhelpen.

Minder grootverdieners in omroepwereld

Het aantal mensen binnen de omroepwereld dat meer verdient dan een minister, is flink geslonken. Vier van de vijf bestuurders hebben dit jaar vrijwillig hun salaris onder de nieuwe norm voor topinkomens gebracht, meldde staatssecretaris Sander Dekker van Media (VVD) maandag in de Tweede Kamer.

Alleen de directeur van de Ster, die de reclamegelden voor de publieke omroep binnenhaalt, weigert dat. Zij maakt gebruik van het overgangsrecht van de Wet normering topinkomens (WNT). "Dat is haar goed recht, maar ik betreur het wel", zei Dekker.

Ook het aantal veel verdienende televisiepresentatoren is volgens Dekker flink gedaald: van 31 naar zes. Hij wil dat dat aantal verder daalt naar drie en daarna naar nul. Presentatoren vallen nu nog niet onder de WNT. In de nieuwste aanpassing van de wet geldt de aftopping niet alleen voor bestuurders maar ook voor ander personeel in publieke organisaties. Deze derde wijziging is nog in behandeling in het parlement.

FOK!toen: The Kinks - Muswell Hillbillies

Het is vandaag op de kop af 43 jaar geleden dat het fijne album Muswell Hillbillies van de Britse rockband The Kinks in de Amerikaanse platenwinkels verscheen. Het negende studioalbum van The Kinks werd vernoemd naar de wijk Muswell Hill in Noord-Londen, waar bandleider Ray Davies en zijn jongere broertje Dave opgroeiden en waar ook The Kinks aan het begin van de jaren zestig waren opgericht. In FOK!toen vandaag aandacht voor dit ondergewaardeerde pareltje van The Kinks uit 1971.

The Kinks - Muswell Hillbillies
The Kinks - Muswell Hillbillies

Cherry cola en een penis transplantatie
Het begin van de jaren zeventig was een uitermate succesvolle tijd voor de Britse band The Kinks. De groep had een enorme hit gescoord met de single 'Lola' en ook het album Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One was het bestverkochte Kinks-album tot op dat moment en zou zelfs in Amerika de album Top 40 bereiken. Begin 1971 verscheen de soundtrack voor de film Percy, een bizarre komische film over een penis transplantatie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Raymond Hitchcock. De plaat met voornamelijk instrumentale nummers was geen groot succes en ook het Amerikaanse moederlabel Reprise weigerde om de plaat in Amerika uit te brengen. Niet lang nadat de soundtrack Percy was uitgebracht verliep ook het platencontract met Pye en Reprise.

The Kinks - Muswell Hillbillies 1
The Kinks

Konk
Midden 1971 kregen The Kinks een contract voor 5 jaar aangeboden door RCA Records en kregen bovendien een voorschot van 1 miljoen dollar om hun eigen Konk Studios te gaan bouwen. Voor de opnames van Muswell Hillbillies ging de band, bestaande uit Ray en Dave Davies (beiden zang en gitaar), John Dalton (basgitaar), John Gosling (toetsen) en Mick Avory (drums), naar de beroemde Morgan Studios in Willesden in Noord-West Londen, waar ook artiesten zoals Led Zeppelin, Supertramp, Pink Floyd en Paul McCartney legendarische platen opnamen.

The Kinks - Muswell Hillbillies center

Muswell Hillbillies was een plaat waarop Ray Davies de spanningen en frustraties van het moderne leven bezong en dan in het bijzonder het leven van een gewone arbeider en de daarbijbehorende armoede. Muswell Hillbillies was eveneens de eerste elpee van The Kinks die werd opgenomen met de nieuwe blazersectie genaamd The Mike Cotton Sound, bestaande uit Mike Cotton op trompet, John Beecham op trombone en Alan Holmes op klarinet.

The Kinks - Muswell Hillbillies 2
The Kinks in 1971

Het album
Muswell Hillbillies was de eerste elpee van The Kinks die zou worden uitgebracht op RCA Records. De plaat, waarop alle liedjes waren geschreven door Ray Davies, was commercieel gezien geen groot succes. In het Verenigd Koninkrijk zou de plaat de hitlijsten niet eens halen en ook in Amerika kwam de elpee niet verder dan een 48e plaats in de album charts. Na het immensen succes van 'Lola' waren de verkopen van Muswell Hillbillies een grote teleurstelling. Het enige blad dat zeer te spreken was over de plaat was Stereo Review, die Muswell Hillbillies uitriep tot de Beste Elpee van 1972.

The Kinks - Muswell Hillbillies A

Kant A:
01. 20th Century Man
02. Acute Schizophrenia Paranoia Blues
03. Holiday
04. Skin & Bone
05. Alcohol
06. Complicated Life

The Kinks - Muswell Hillbillies B

Kant B:
01. Here Come The People In Grey
02. Have A Cuppa Tea
03. Holloway Jail
04. Oklahoma U.S.A.
05. Uncle Son
06. Muswell Hillbilly


De her-uitgaves van Muswell Hillbillies
In 2013 zou Muswell Hillbillies als Deluxe Edition worden uitgebracht. Naast het reguliere album treffen we ook een tweede cd aan met alternate takes, demo's en andere nooit eerder uitgebrachte liedjes. Zo horen we een opname van 16 mei 1972 in de John Peel Show, waar de mannen de liedjes 'Acute Schizophrenia Paranoia Blues', 'Holiday' en 'Skin and Bone' vertolkten. Ook komen we de tracks 'Mountain Woman' en 'Kentucky Moon' tegen, die in 1998 al als bonustracks op de cd van Muswell Hillbillies waren toegevoegd.

Op 10 november 2014 is Muswell Hillbillies in een zogenaamde Legacy Edition uitgebracht. Naast het reguliere album en een groot aantal bonustracks bevat de set ook een dvd met een aantal promotionele tv-optredens die The Kinks na het uitgeven van dit album maakten.

Kielholtz blijft wereldkampioene kickboksen

Denise Kielholtz heeft met succes haar wereldtitel kickboksen in de klasse tot 57 kilogram kunnen verdedigen. De Nederlandse won in Groningen op unanieme beslissing van de Amerikaanse Tiffany van Soest.

"Je moet van de beste winnen om zelf de beste te kunnen zijn. Tiffany is in mijn ogen een van de allerbesten ter wereld, zeker in deze gewichtsklasse", aldus een gelukkige Kielholtz na het verdedigen van haar wereldtitel.

Arsenal mist Giroud door blunder

Arsenal kan woensdag in de Champions League-duel met Borussia Dortmund geen beroep doen op Olivier Giroud. De spits is niet ingeschreven voor het toernooi.

Giroud (28) maakte zaterdagavond tegen Manchester United zijn rentree bij Arsenal. De Fransman stond sinds eind augustus aan de kant na een scheenbeenbreuk. Giroud vond direct het net voor The Gunners, maar dat bleek niet voldoende voor een goed resultaat (1-2).

Manager Arsene Wenger hoopte woensdag tegen Borussia Dortmund weer een beroep te kunnen doen op de 34-voudig international van Frankrijk. De ex-spits van Montpellier is echter niet ingeschreven voor de Champions League, waarin de huidige nummer acht van de Premier League zo goed als zeker is van overwintering.

Arsenal moest de spelerslijst voor de groepsfase van de Champions League in afgelopen zomer doorgeven aan de UEFA, maar toen hadden de Londenaren niet het idee dat Giroud eind november alweer fit zou zijn. De aanvaller kan daardoor pas na de winterstop aansluit in Europees verband.

Wenger bracht Giroud tegen Manchester United als vervanger van Aaron Ramsey. Met Alexis Sanchez en Danny Welbeck heeft de manager van Arsenal nog de nodige kwaliteit in de voorhoede. De Engelsen staan na vier speelronden tweede in groep D achter Dortmund. De voorsprong op nummer drie Anderlecht is vijf punten.

Lausanne loopt uit voor Federer en co

Lausanne is maandag uitgelopen voor de huldiging van Roger Federer en Stan Wawrinka. Ongeveer tienduizend mensen waren op de been in de Zwitserse stad om de tennishelden te bejubelen. Federer en Wawrinka leidden zondag het Zwitserse team voor het eerst naar de zege in de Davis Cup. Kopman Federer bezorgde zijn ploeg in de finale in Lille het winnende punt door Richard Gasquet te verslaan.

De huldiging vond op verzoek van Federer plaats in Lausanne, waar zijn teamgenoot Wawrinka woont. Michael Lammer en Marco Chiudinelli, de twee tennissers die wel in het team zaten maar in Lille niet in actie kwamen, lieten zich de huldiging ook welgevallen.

De Zwitserse kranten waren euforisch over het binnenhalen van de belangrijke landentrofee. Ze betitelden de tennissers als helden. Voor Federer was een missie volbracht. De Davis Cup was namelijk de enige grote prijs die nog ontbrak in de prijzenkast van de zeventienvoudig grandslamwinnaar. Hij schaart zich naast Rod Laver, Andre Agassi en Rafael Nadal als winnaar van alle grandslamtoernooien en de Davis Cup.

KNVB onderzoekt actie El Ahmadi

Feyenoord moet vrezen voor een schorsing van middenvelder Karim El Ahmadi. De aanklager betaald voetbal van de KNVB is maandag een vooronderzoek gestart naar een actie van de Marokkaans international in het thuisduel met FC Dordrecht van zaterdag. El Ahmadi zou expres op het been van tegenstander Robin Gosens zijn gaan staan. Het incident ontging de arbitrage.

De KNVB heeft de middenvelder, de begeleiding en de aanvoerder van de club om een verklaring gevraagd. Alle partijen hebben tot dinsdagochtend 11.00 uur om te reageren.

Erdogan: vrouwen zijn om kinderen te baren

De islamitische aap komt weer eens uit de mouw: volgens de Turkse president Erdogan zijn vrouwen niet gelijkwaardig aan mannen. Vrouwen horen in zijn ogen hun plaats te kennen, namelijk dat zij broedmachines zijn.

De leider van de AK-partij is van mening dat vrouwen en mannen niet gelijkwaardig kunnen worden behandeld omdat dit tegen de natuur in zou gaan. "Feminsten snappen dit niet", aldus de ruimdenkende president. "Dat komt omdat zij het concept van moederschap niet accepteren"

Vrouwen kunnen in het wereldbeeld van Erdogan ook niet hetzelfde werk doen als mannen. Dit zou te maken hebben met hun fysieke gestalte, karakter en gewoontes. "Een vrouw een schep geven en haar laten werken? Dat gaat niet. Dat is in strijd met haar delicate postuur."

Gelukkig staat niet elke Turk achter het discriminerende gezever van Erdogan. Een eerdere opmerking dat elke vrouw minstens drie koters zou moeten werpen kwam hem op felle kritiek te staan, dit ging hand in hand met zijn voorstel om het recht op abortus te beperken.

Vorige week haalde de afgestuurde econoom al het nieuws met zijn uitspraak dat niet de Vikingen of Columbus maar een moslim Amerika ontdekt zou hebben. Toen Columbus Cuba passeerde zou hij een moskee op het Caribische eiland hebben gezien, aldus het Turkse staatshoofd.

Het is niet echt nieuws dat Erdogan een wat simpel wereldbeeld heeft. In 1974 schreef en regisseerde hij een toneelstuk waarin de vrijmetselarij, het communisme en het jodendom werden voorgesteld als het kwaad. Zelf speelde hij daarin de hoofdrol

Spaanse priesters opgepakt om misbruik

De Spaanse politie heeft in de zuidelijke stad Granada vier priesters opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van kinderen. Volgens de Spaanse minister van binnenlandse zaken Jorge Fernández Díaz wil paus Franciscus dat de onderste steen boven komt in de zaak, die zich zo'n tien jaar geleden zou hebben afgespeeld.

De minister gaf verder geen bijzonderheden. Hij beriep zich daarbij op zwijgplicht die door een Spaanse rechter is opgelegd. Spaanse kranten schreven dat de paus met een verondersteld slachtoffer heeft getelefoneerd nadat deze aan hem een brief had geschreven. Het Vaticaan wil die berichten ontkennen noch bevestigen.

Pharrell Williams op Rock Werchter 2015

Pharell Williams treedt volgend jaar op op Rock Werchter. Dat maakt het Belgische muziekfestival bekend op de website. Eerder werden Muse en de Foo Fighters al aangekondigd als hoofdacts van het festival.

Rock Werchter wordt volgend jaar van 25 tot en met 28 juni gehouden in Werchter, nabij het Belgische Leuven. Het festival weet elk jaar toppers uit de muziekindustrie aan zich te binden. Afgelopen zomer waren onder anderen Metallica en Pearl Jam er te zien.

'2015 moet jaar van de privacy worden'

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat het kabinet volgend jaar uitroept tot jaar van de privacy en daarin een hele privacy-agenda gaat afwerken. In die agenda staan zestien maatregelen om de privacy van de burgers, vooral op het internet, zeker te stellen. "Niemand zit bijvoorbeeld te wachten op een spontane huiszoeking van de politie. Waarom zouden we het dan niet erg vinden als de politie je computer kraakt en meekijkt wat jij allemaal op het internet uitspookt", vraagt Schouw zich af.

Zijn agenda voorziet onder meer in beperking van de doorgifte van privégegevens aan andere landen. "Steeds meer gegevens van Europeanen worden uitgewisseld, zowel binnen Europa als met landen daarbuiten, zoals de Verenigde Staten. Dat geldt voor bankgegevens, biometrische gegevens zoals vingerafdrukken, passagiers- en vakantiegegevens."

Le Pen wil guillotine voor Franse jihadist

De Franse europarlementariër Jean-Marie le Pen (86) zou graag zien dat een Franse jihadist die in een onthoofdingsvideo van Islamitische Staat is te zien, onder de guillotine wordt gelegd. Dat meldden Franse media maandag.

De oprichter en erevoorzitter van het ultrarechtse Front National reageerde op een voorstel dat Franse jihadisten die terugkomen uit Syrië, in speciale behandelcentra van hun terroristische ideeën moeten worden afgeholpen.

"Ik heb een educatief centrum dat speciaal op maat gemaat is, de guillotine", aldus Le Pen. De politicus zegt dat hij dat "een veel schonere manier" vindt om het hoofd eraf te hakken dan de wijze waarop IS-strijders dat doen.

In de meest recente onthoofdingsvideo van IS zit een Franse beul, Maxime Hauchard. Hij is een van de mannen die een groep Syrische militairen en een Amerikaanse hulpverlener met een mes onthoofden.

Le Pen wil guillotine voor Franse jihadist
Le Pen wil guillotine voor Franse jihadist (Foto: ANP)

Ryanair bundelt krachten met Booking.com

Prijsvechter Ryanair is een samenwerkingsverband aangegaan met reserveringssite Booking.com. Dat maakte de luchtvaartmaatschappij maandag bekend. Door de samenwerking kunnen onder meer vluchten en hotels direct via de site van Ryanair worden geboekt.

De samenwerking is onderdeel van het programma van Ryanair om zijn dienstverlening te verbeteren. Financiële details over de samenwerking werden niet bekendgemaakt.

May: terreurdreiging vereist bijzondere maatregelen

Niet eerder is de dreiging van een terreuraanslag in Groot-Brittannië zo groot geweest. Dat heeft de Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May maandag gezegd. Ze kondigde nieuwe maatregelen aan om verdachten beter in de gaten te kunnen houden, onderzoek op het internet te verbeteren en te voorkomen dat verzekeringsbedrijven losgeld betalen aan terroristen.

Volgens May heeft de opmars van de extremistische organisatie Islamitische Staat in Syrië en Irak islamitische radicalen in Groot-Brittannië 'nieuwe energie en een nieuw gevoel van zingeving' gegeven. De dreiging die daar vanuit gaat is 'sinds de aanslagen van 11 september niet zo hoog geweest'.

In totaal hebben de Britse autoriteiten volgens May sinds mei 2005 meer dan veertig complotten verijdeld. In september werd het dreigingsniveau verhoogd van 'substantieel' naar 'ernstig'. Dat geeft aan dat een aanslag zeer waarschijnlijk is.

Woensdag wordt een nieuwe antiterreurwet voorgelegd aan het Britse parlement. Daarin is onder andere opgenomen dat agenten en marechaussees de mogelijkheid krijgen om paspoorten of tickets in beslag te nemen van mensen die naar het buitenland willen om deel te nemen aan terreuractiviteiten.

In totaal zijn meer dan vijfhonderd Britten naar Syrië gereisd om daar deel te nemen aan de jihad. Sommigen van hen krijgen een inreisverbod, aldus May, om ervoor te zorgen 'dat je alleen op onze voorwaarden terug kan komen'.

Ook staat in de wet dat scholen en gevangenissen maatregelen moeten nemen om radicalisering tegen te gaan. Ook worden omstreden afluisterplannen nieuw leven in geblazen. Bovendien moeten internetproviders allerlei gegevens bewaren om zo computergebruikers te kunnen identificeren.

Volgens mensenrechtenorganisatie Liberty probeert de Britse regering in hoog tempo wetgeving door het parlement te jassen om 'stoer te lijken'. May weerspreekt dit en zegt dat de dreiging 'groter dan ooit is en we ons moeten verdedigen'.

Schultz legt 'ruit' Eindhoven in handen Kamer

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) laat het al dan niet doorgaan van de rondweg rond Eindhoven aan de Tweede Kamer. De Kamer is diep verdeeld over de kwestie en stemt er deze week over.

Bij de voorstanders horen de fracties van VVD, PVV, CDA en SGP, samen 69 zetels. Tegen zijn in elk geval PvdA, SP, ChristenUnie, D66, GroenLinks en de PvdD, samen 74 zetels. De eenmansfracties en afsplitsingen van de PVV en de PvdA waren maandag niet bij het debat en het is onduidelijk hoe zij zullen stemmen.

Schultz zei dat ze zelf voorstander is van de ruit, net als de provincie Brabant, maar als de Kamer haar 'terugfluit', dan zal ze zich daar bij neerleggen en de afspraken met de provincie openbreken. Het Rijk heeft eerder 260 miljoen euro toegezegd voor de aanleg van de ruit.

Armin van Buuren verslaafd aan optreden

Top-dj Armin van Buuren heeft een verslaving. Van optreden krijgt hij zo'n kick dat hij er goed op moet letten niet te veel te doen. Dat is af en toe best lastig, vertelt hij tegen Veronica Magazine.

Armin heeft één keer bijna een burn-out gehad door zijn drukke leven. Toen bezocht hij een coach. "Het doet echt iets met je als je zo veel aandacht krijgt en zo veel succes hebt. Als ik op een podium sta, komt er endorfine vrij. Daar krijg ik een kick van. Die endorfine kun je vergelijken met een shot coke. Ik weet dat ik verslaafd ben aan de rush van het optreden. Daar moet ik goed mee om zien te gaan."

Hij krijgt ook veel energie van zijn twee kinderen. "Als ik nu on the road ben, wil ik maar één ding: zo snel mogelijk naar huis. Ik probeer zo veel mogelijk thuis te zijn en er dan ook echt voor mijn kinderen te zijn. Ik deed vroeger zo'n 200 boekingen per jaar. Dat is teruggebracht naar 110 en eigenlijk wil ik naar 70."

De 37-jarige dj liet een album samenstellen door fans. Dat werd Armin van Buuren Anthems. Er is een reden voor dat het geen Best of-album is geworden. "Omdat ik hoop dat ik mijn beste plaat nog ga maken. En ik wil nog zo veel doen. Ik ben pas 37." Zo komt er volgend jaar het A State of Trance Festival, waardoor Van Buuren de enige dj is met een eigen festival.

NAVO-baas snapt impact MH17 maar al te goed

De baas van de NAVO, Jens Stoltenberg, weet maar al te goed wat de impact is van de tragedie met de MH17 en hoeveel tijd er nodig is om te rouwen. Dat zei hij maandag na een gesprek met premier Mark Rutte in Den Haag.

Stoltenberg was premier van Noorwegen toen Anders Breivik in juli 2011 een bomaanslag pleegde in Oslo en daarna een bloedbad aanrichtte onder deelnemers van een jongerenkamp van Stoltenbergs partij op het vakantie-eiland Utøya. Bij die aanslagen kwamen 77 mensen om het leven.

Volgens Stoltenberg is het belangrijk dat het onafhankelijke onderzoek naar de ramp met de MH17 in het oosten van Oekraïne volledig licht werpt op wat er is gebeurd en dat de schuldigen worden berecht. Hij complimenteerde Rutte voor de manier waarop hij met de zaak omgaat.

Stoltenberg tekende in het Catshuis, de ambtswoning van Rutte, een condoleanceregister voor de slachtoffers van de MH17. Ook uitte hij zijn medeleven met hun nabestaanden.

'Jordanië stuurt vluchtelingen terug naar Syrië'

De autoriteiten in Jordanië hebben volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch 'kwetsbare' Syrische vluchtelingen naar hun land teruggestuurd. Het gaat volgens HRW onder anderen om een groep van twaalf Syriërs die werden behandeld in een revalidatiecentrum en vier vluchtelingen onder wie drie kinderen die door de Jordaanse grenspolitie in de buurt van de Syrische grens werden opgepakt.

Volgens HRW spreekt Jordanië de beschuldigingen tegen. Een regeringswoordvoerder liet weten dat de gewonde vluchtelingen niet zijn gedeporteerd, maar naar andere ziekenhuizen zijn overgeplaatst. Een andere Jordaanse functionaris in Amman wilde tegenover persbureau AP niet reageren.

"Jordanië heeft een zware vluchtelingenlast te dragen, maar het gaat niet aan om vluchtelingen terug te sturen naar een conflictzone waar hun levens gevaar lopen, laat staan kinderen en gewonde mannen die niet eens kunnen lopen", zegt Nadim Houry, plaatsvervangend directeur voor het Midden-Oosten van HRW.

Door de burgeroorlog, die in maart 2011 met een opstand tegen president Bashar Assad begon, zijn 3,2 miljoen mensen uit Syrië gevlucht. Jordanië heeft 619 duizend vluchtelingen opgevangen.

PvdA wil betere positie wegwerkers

De PvdA wil 'onderbetaling en uitbuiting' van werkers aan de weg te lijf. Beide euvels komen volgens de partij voort uit schijnconstructies van onderaannemers van Rijkswaterstaat. De Tweede Kamer debatteert deze week over Rijkswaterstaat en over de begroting van Sociale Zaken.

"De afgelopen jaren kwam naar buiten dat bij verschillende projecten, zoals de A2 Maastricht en de A4 Delft-Schiedam, veelal buitenlandse werknemers werden onderbetaald en uitgebuit", zeggen de PvdA-Kamerleden John Kerstens en Duco Hoogland. Ze willen daarom dat eerlijke arbeidsvoorwaarden 'een harde eis worden bij de keuze voor een aannemer, zodat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie'.

"De overheid heeft een voorbeeldfunctie als het gaat om het garanderen van goed en eerlijk werk. Rijkswaterstaat kiest te vaak voor de goedkoopste onderaannemer, die dan via een bv-tje op Malta Portugese bouwvakkers onder het minimumloon laat werken", aldus Kerstens.

Waylon woont samen in Vinkeveen

Zanger Waylon en zijn vriendin Joëlle Witschge wonen sinds kort samen. Volgens De Telegraaf hebben de twee hun intrek genomen in een vrijstaand huis aan het water in Vinkeveen.

De opa van Joëlle vertelt de krant dat het stel stapel op elkaar is. Hij ziet het wel gebeuren dat ze trouwen en samen kinderen krijgen.

Afgelopen week liet Waylon in een interview met Viva weten dat hij graag een ouderwetse relatie heeft met een vrouw die niet werkt. Gelukkig voor hem heeft zijn vriendin geen behoefte aan een carrière. Volgens de zanger is ze graag thuis met een paar kinderen en heeft ze geen grote ambities.

Fietsbom doodt twee NAVO-soldaten in Afghanistan

Twee militairen van de NAVO zijn maandagochtend omgekomen bij een bomaanslag in het oosten van de Afghaanse hoofstad Kabul. Ze maakten deel uit van een konvooi dat getroffen werd door een bom die aan een fiets was bevestigd, meldt de politie. Volgens een woordvoerder van de hoofdstedelijke politiecommissaris heeft de ontploffing één Afghaanse burger verwond.

De NAVO gaf de nationaliteit van de twee slachtoffers niet prijs. In november zijn tot dusver drie NAVO-manschappen gesneuveld. Dat brengt het jaartotaal op 63.

Honderd banen weg bij transporteur Post-Kogeko

Transportbedrijf Post-Kogeko gaat volgend jaar circa honderd banen schrappen. De reorganisatie is nodig door het wegvallen van een grote klant. Dat kostte Post-Kogeko ongeveer een vijfde van het te vervoeren vrachtvolume.

Algemeen directeur Richard van den Berg wijst erop dat Post-Kogeko afgelopen jaren ook al een aantal faillissementen van klanten om de oren kreeg. Daarnaast is er volgens hem sprake van een 'voortdurende druk op de tarieven', zo stelde hij maandag. De reorganisatieplannen liggen nu nog ter advies bij de ondernemingsraad van het bedrijf.

Post-Kogeko heeft vestigingen in Maasdijk, Ridderkerk en Roelofarendsveen. Het bedrijf telt ruim 750 mensen en rijdt met ruim 370 vrachtwagens.

Celstraf en tbs voor grooming en ontucht

Een 35-jarige man uit Ede is maandag veroordeeld tot 3,5 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging omdat hij via internet seksueel contact zocht met minderjarige meisjes en jongens. Met twee meisjes had de man fysiek seksueel contact. Er was vijf jaar celstraf en tbs tegen de man geëist.

Verdachte Ronald van Z. zocht via social media contact met negen minderjarige meisjes en jongens in de leeftijd van 12 tot 15 jaar. Hij maakte nepprofielen aan met foto's van een jonge jongen of een meisje en loog over zijn leeftijd. Een meisje en jongens werden verleid tot het verrichten van seksuele handelingen met zichzelf voor de webcam.

De man werd in februari aangehouden na de aangifte door een 14-jarig slachtoffer bij de Brabantse politie. Bij hem thuis werd kinderporno gevonden.

De rechtbank in Den Bosch komt tot een lagere straf, omdat niet voor alle beschuldigingen genoeg bewijs is.

Thaise webredacteur cel in om majesteitsschennis

Een Thaise webredacteur is maandag veroordeeld tot vierenhalf jaar cel voor het beledigen van de Thaise koning. Nut Rungwong moest vrezen voor negen jaar, maar de militaire rechtbank halveerde de straf omdat de veroordeelde een bekentenis had afgelegd.

De rechter achtte bewezen dat Nut Rungwong, door vijf jaar geleden een artikel van een omstreden Thaise intellectueel op zijn website Thai E-News te plaatsen, de goede naam van het staatshoofd heeft aangetast. Het gewraakte stuk was van de hand van politicoloog Giles Ji Ungpakorn, die datzelfde jaar naar Groot-Brittannië vluchtte. Thai E-News werd verboden en is uit de lucht gehaald.

De Thaise wet op de majesteitsschennis geldt als de strengste ter wereld en wordt doorgaans ook nauwgezet gehandhaafd.

Holleeder als vrij man de kerstdagen in

Willem Holleeder hoeft de kerstdagen niet door te brengen in de gevangenis. Zijn voorlopige hechtenis in het grootschalige Andes-proces is voor de tweede keer opgeschort, dit maal tot het afronden van de zaak eind januari. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag tijdens de vierde zitting in het afpersingsproces besloten.

Volgens de rechter is er geen reden om Holleeder weer in voorlopige hechtenis te nemen. De geboren Amsterdammer heeft zich namelijk aan alle voorwaarden gehouden, die zijn gesteld toen hij vorig jaar weer op vrije voeten kwam. Holleeder kan daarom als vrij man de uitspraak in het proces Andes aanhoren.

De 56-jarige Holleeder wordt in de zaak verdacht van betrokkenheid bij het afpersen van Hells Angels-voorman Theo Huisman. Om die reden werd hij in mei vorig jaar aangehouden. In juli van dat jaar werd zijn voorlopige hechtenis tijdelijk opgeschort, maar die onderbreking liep maandag af.

Holleeders advocaat, Stijn Franken, verzocht de rechtbank maandag nog om de voorlopige hechtenis helemaal te beëindigen en niet alleen op te schorten. Hij wees erop dat Holleeder sinds zijn vrijlating geen strafbare feiten heeft begaan, 'terwijl hij toch de uitgebreide aandacht van politie en justitie geniet'.

Een einde aan de hechtenis vond de rechter echter een stap te ver, omdat daarvoor het gevaar van herhaling te groot zou zijn. Een nieuwe schorsing vond de rechter geen probleem. "De lange tijd dat u geschorst bent, heeft niet geleid tot grote maatschappelijke problemen", aldus de rechter.

Holleeder zelf hield zijn kaken maandag stijf op elkaar. Al bij aanvang van de zitting verwees hij naar de verklaringen die hij eerder bij de politie aflegde. "Voor de rest beroep ik me op mijn zwijgrecht", aldus Holleeder, die in 2007 al eens werd veroordeeld tot negen jaar cel vanwege het afpersen van vastgoedhandelaren.

Naast Holleeder draait het proces Andes vooral om Danny K. en oud-kickbokser Dick V. Zij staan naast afpersing ook terecht voor onder meer witwassen en bedreiging.

Argentinië klaagt bij BBC over Top Gear

De Argentijnse ambassadeur in Londen is boos op de BBC. Dat meldt de Britse omroep. De aanleiding is een auto met een aanstootgevende kentekenplaat in het programma Top Gear.

Vorige maand moesten de presentatoren en de crew van het autoprogramma door protesten halsoverkop stoppen met opnames in Argentinië. Die ontstonden nadat duidelijk werd dat het Top Gear-team een Porsche gebruikte met de kentekenplaat H982 FKL. Sommige mensen suggereerden dat dit een verwijzing was naar de Falkland-oorlog tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië in 1982.

De BBC en Top Gear-presentator Jeremy Clarkson houden vol dat dit toeval was en dat het absoluut niet de bedoeling was om de Argentijnen te beledigen. De ambassadeur van het land, Alicia Castro, neemt geen genoegen met deze uitleg. Volgens de vrouw was het gedrag van Clarkson in Argentinië BBC-onwaardig.

BBC-topman Danny Cohen reageerde op de klachten door Castro een brief te sturen. "Ik wil nogmaals benadrukken dat wij sinds de terugkeer van het Top Gear-team niks hebben gezien of gelezen waaruit blijkt dat dit een bewuste actie was", schreef hij. De ambassadeur vindt dat een oppervlakkige reactie die aantoont dat Cohen geen diepgravend onderzoek heeft verricht.

Castro zet ook haar vraagtekens bij een recent artikel van de hand van Clarkson in The Sunday Times. Daarin insinueerde de omstreden presentator dat er sprake was van een complot, gericht tegen de Top Gear-crew. De ambassadeur vermoedt verder dat de BBC het incident in de doofpot wil stoppen.

Overleg atoomprogramma Iran in december voortgezet

Het overleg over het atoomprogramma van Iran wordt in december voortgezet. Dat hebben westerse diplomaten maandag laten weten. Maandag is de laatste dag om tot een akkoord te komen tussen Iran en de vijf permanente lidstaten van de Verenigde Naties plus Duitsland.

Afgelopen weekeinde werd in Wenen koortsachtig overleg gevoerd. Dat overleg duurt maandag voort en levert op de valreep nog vooruitgang op, aldus de ingewijden.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif spraken zondag af dat ze zouden overleggen over de voortzetting van de besprekingen na de deadline van maandag. Maar volgens hun Chinese collega Wang Yi proberen de zes grote mogendheden en Iran maandag wel degelijk toch op de valreep nog een akkoord over het Iraanse atoomprogramma te sluiten.

Christian Bale heeft heimwee naar Batman

Christian Bale zou zich eigenlijk dolgraag nog een keer in het zwarte Batman-pak hullen. "Ook al voelde ik dat het het juiste moment was om te stoppen, er was altijd een deel van mij dat zei: kom op, laten we er nog een doen", zegt de acteur, die drie keer in de huid kroop van de superheld, volgens verschillende media in het Britse filmblad Empire.

De 40-jarige Bale is daarom best jaloers dat Ben Affleck Batman gaat spelen in de nieuwe film Batman v Superman: Dawn of Justice. "Toen ik hoorde dat iemand anders het gaat doen, stopte ik met wat ik deed en staarde ik een halfuur voor me uit."

De acteur kroop voor Christoper Nolans succesvolle Batman-trilogie in de huid van de stripheld. De laatste film van de reeks, The Dark Knight Rises, verscheen in 2012. Affleck is vanaf maart 2016 te zien als Batman. In de door Zack Snyder geregisseerde film kruipt Henry Cavill wederom in de huid van Superman. Ook Gal Gadot, Amy Adams en Jason Momoa hebben een rol in Batman v Superman: Dawn of Justice.

'Sainz jr. teamgenoot Verstappen bij Toro Rosso'

Carlos Sainz jr. zal volgend jaar de teamgenoot van Max Verstappen worden bij het Formule 1-team Toro Rosso, zo meldt de Spaanse krant Marca. Het nieuwsblad zegt 99 procent zeker te zijn dat de wereldkampioen uit de World Series by Renault vastgelegd wordt. Hij zou mogelijk zelfs deze week nog gepresenteerd kunnen gaan worden.

Sainz jr., de zoon van rallylegende Carlos Sainz, zal deze week in Abu Dhabi vanwege het behalen van het WSR-kampioenschap een test uit gaan voeren voor Red Bull Racing. Dit staat los van een eventuele aanstelling bij Toro Rosso. Dat team raakt de Spaanse sponsor Cepsa kwijt, maar er zou dankzij Sainz een nieuwe sponsor opgestaan zijn.

De keuze van Sainz jr. zal ten koste gaan van Jean-Eric Vergne. De Fransman reed de afgelopen drie seizoenen voor Toro Rosso en zag tweemaal een teamgenoot promoveren naar de hoofdmacht Red Bull Racing. Zelf lijkt hij volgens Sky Sports-verslaggever Ted Kravitz naar Williams te kunnen gaan. Dat team is op zoek naar een nieuwe test- en reservecoureur nu Felipe Nasr gaat racen voor het F1-team Sauber.

President Uruguay op matje om belediging Mexico

De Mexicaanse regering heeft zondag de ambassadeur van Uruguay ontboden. Zij is boos op de Uruguayaanse president, die Mexico in een interview met de Zuid-Amerikaanse editie van Foreign Affairs een 'mislukt land' noemde.

President José Mujica omschreef Mexico als een 'estado fallido' toen hij werd gevraagd naar de vermissing van 43 Mexicaanse studenten. Zondagavond laat, na een woedende reactie uit Mexico-Stad, krabbelde Mujica terug. Op zijn website liet hij weten dat hij Mexico toch niet als een mislukte staat beschouwt. De president ziet de verdwijningszaak, die Mexico al weken in zijn greep houdt, bij nader inzien als een waarschuwing 'voor onszelf'.

De 43 studenten verdwenen eind september in de stad Iguala. De autoriteiten denken dat ze zijn vermoord door een drugsbende, in opdracht van de burgemeester en zijn vrouw. De lichamen van de studenten zouden vervolgens zijn verbrand.

Herplaatsing personeel Brink's mislukt

Het is de vakbonden niet gelukt om werknemers van geldtransporteur Brink's die hun baan dreigen te verliezen, elders in de branche aan het werk te krijgen. Branchegenoten G4S en SecurCash, die een belangrijke opdracht overnemen van Brink's, weigeren speciale garanties te geven voor het aannemen van nieuwe krachten.

"Er is ons verteld dat de medewerkers van Brink's wel kunnen solliciteren op vacatures die beschikbaar komen", stelde bestuurder Peter de Ridder van CNV Vakmensen maandag. De bonden hadden nog de hoop een deal te kunnen sluiten om werknemers van Brink's te herplaatsen naar andere bedrijven. "Maar die hoop is helaas niet uitgekomen", aldus De Ridder.

Brink's verliest Rabobank als grootste klant. De geldtransporteur wil dit opvangen door volgend jaar drie van de zeven vestigingen te sluiten en zeshonderd van de 1080 banen te schrappen.

CDA: kabinetsbeleid leidt tot meer files

De files in Nederland nemen door het beleid van dit kabinet toe en leiden volgend jaar tot een verlies van een miljard euro voor de economie. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe voorspelde dat maandag in een Kamerdebat over infrastructuur.

De Rouwe hekelde de bezuinigingen van het kabinet op wegen. Hij sprak van grove bezuinigingen door een kabinet geleid door een VVD-premier (Mark Rutte) en uitgevoerd door een VVD-minister (Melanie Schultz van Haegen). "Struikroversgedrag met een greep uit de infrafondsen", aldus De Rouwe.

Hij verwees naar kabinetsbesluiten om geld uit het infrafonds over te hevelen naar banenplannen, waar volgens De Rouwe 'geen enkele baan uitkomt'. Hij riep Schultz op niet langer 'de pinautomaat te zijn' voor de wensen van de PvdA.

De Staat blijft 'lompe' muziek maken

Liefhebbers van de snerpende gitaren van De Staat hoeven zich geen zorgen te maken. Hoewel de mannen maandag een ep met herbewerkte liedjes uitbrengen en daarmee ook langs de theaters trekken, zet de band het volume niet definitief zachter. "We blijven gewoon net zo lomp als we maar kunnen zijn", zegt frontman Torre Florim tegen Novum Nieuws.

Hoewel de Nijmeegse rockband het leuk vond om voor Vinticious Versions te experimenteren met andere muziekstijlen, voelt de eigen stijl toch het lekkerst. "Het is een uitstapje. Net als bijvoorbeeld een band die met een orkest gaat optreden."

De Staat kwam op het idee om zijn harde liedjes in een nieuw jasje te steken doordat tijdens optredens in cd-winkels het volume niet hoog kon. "Voor die plekken is onze muziek het meest ongeschikt omdat we te hard zijn. Daardoor ben je genoodzaakt rustiger te spelen", legt Florim uit. "Met een akoestische gitaar op schoot spelen is niets voor mij, daar ben ik heel slecht in."

Op Vinticious Versions staan acht oude nummers in stijlen die variëren van reggae tot surf. "De liedjes dicteerden eigenlijk welke stijl het werd. Allemaal hebben ze al iets daarvan in zich en dat hebben we nu doorgetrokken", legt de zanger uit. "Het nummer Input Source Select is bijvoorbeeld oorspronkelijk al een knipoog naar hiphop, maar nu zijn we 'all the way' gegaan."

Het kleinere spelen in de theaters wordt volgens Florim wel even wennen. "Dat wordt een uitdaging. We kunnen natuurlijk niet zo hard knallen als normaal." Die uitdaging vindt de zanger juist wel leuk. "We spelen al zes jaar samen dus we staan ook met een soort gemak op het podium. In zekere zin is het dus ook wel goed om het eens op een andere manier te doen."

Of alle fans van De Staat staan te springen om het andere geluid weet Florim niet. "Zelf vind ik het heel tof om een band in een andere situatie te zien, maar ik kan me voorstellen dat er luisteraars zijn die dat niet vinden. Maar het kan ook weer zijn dat mensen die normaal niet naar ons luisteren dat nu misschien wel gaan doen." De zanger is daar niet te veel mee bezig. "Zolang ik muziek maak die ik zelf graag wil horen en maken, hou ik er plezier in."

Florim hoopt dat de band volgende maand kan beginnen aan zijn vierde album. "We zijn nu een nieuwe studio aan het bouwen en als die klaar is dan gaan we meteen nieuw werk opnemen." Ideeën voor de opvolger van I_Con, die vorig jaar verscheen, heeft De Staat al. "Ik hoop dat de plaat volgend jaar af is."

De leukste sporttweets van week 47

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Goed nieuws voor voetbalfans die nog verder willen gaan voor hun club:

Sommige fans waren hun tijd ver vooruit:

Wout Poels had vieze pech:

Als zelfs de deelnemers aan het WK-schaken niet meer wakker blijven......:

Zelfs de KLM volgt skeleton op de voet:

Dit is de reden dat Tom Coronel zo van racen houdt:

Er is nog weinig te zien nu, maar dit gaat een belangrijke plek voor Nederland worden:

Jeroen Grueter had een zware werkdag:

Sven Kramer probeerde zichzelf nog populairder te maken in Zuid-Korea met deze foto van hem en een lokale held:

Je mag ook niks meer tegenwoordig:

Lotus zorgde voor een spectaculaire stunt, ze sprongen met een vrachtwagen over een rijdende Formule 1-bolide heen:

Dat leverde echter wel een probleem op:

Tijdens de race werd er nog speciaal aandacht aan een van de sponsoren besteed:

Tijdens de zesdaagse van Gent kwam er zelfs een kat kijken, van wel heel dichtbij:

De actie van Mark Tuitert en zijn collega's om de vrijheid te krijgen om ook aan wedstrijden deel te nemen die niet door de ISU goedgekeurd zijn heeft een eerste resultaatje:

Lamine Diack had het zwaar:

Paraskeletonner Eric Eierdam wil zijn sport wel heel graag op de volgende Spelen hebben:

Justitieminister dreigt te breken met Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu riskeert de val van zijn kabinet als hij een omstreden nationaliteitswet aan de Knesset voorlegt. Dat heeft minister van justitie Tzipi Livni, een van de belangrijkste gematigde coalitiepartners van Netanyahu, maandag gezegd. Livni en haar medestanders zullen de wet nooit accepteren, waarschuwde ze.

Netanyahu wil in de grondwet vastleggen dat Israël de natiestaat is van het joodse volk. De joodse wet moet in zijn ogen worden geïnstitutionaliseerd als inspiratie voor wetgeving en het Arabisch wordt afgeschaft als officiële taal. Tegenstanders zeggen dat het voorstel het democratische karakter van Israël ondergraaft en de Arabische minderheid in het nauw brengt. Sommige mensenrechtengroepen noemen het zelfs racistisch.

De pleitbezorgers van de wet wilden die woensdag voorleggen aan de Knesset. Likud-woordvoerder Zeev Elkin overweegt inmiddels echter de parlementaire stemming uit te stellen.

De twee gematigde partijen in het kabinet, Yesh Atid en het Hatnua van Livni, hebben zich tegen het wetsvoorstel gekeerd. Als zij ook in het parlement tegen stemmen, kan dat de val van de regering en vervroegde verkiezingen inluiden.

Vitesse maakt jaar af zonder Velthuizen

Doelman Piet Velthuizen van Vitesse komt dit kalenderjaar niet meer in actie. De sluitpost moet een operatie ondergaan aan de grote teen van zijn rechtervoet, waarvan hij al een tijdje last heeft. Velthuizen ontbrak daardoor zaterdag op bezoek bij AZ (1-0).

De 28-jarige doelman uit Nijmegen, die op één jaar in Spanje na zijn hele carrière bij Vitesse speelt, gaat woensdag onder het mes. Velthuizen is daardoor pas na de winterstop weer beschikbaar voor trainer Peter Bosz. Eloy Room zal de laatste vijf wedstrijden van dit jaar, waaronder in de beker tegen Ajax, onder de lat staan.

Aanklager wil Lodeweges een duel schorsen

De aanklager betaald voetbal wil dat trainer Dwight Lodeweges van sc Heerenveen één wedstrijd op de tribune gaat zitten. De coach van de Friese club werd zaterdag op bezoek bij Ajax (4-1) weggestuurd door scheidsrechter Kevin Blom. Lodeweges had wat geroepen naar Blom vanwege de tweede gele kaart die de arbiter gaf aan aanvaller Luciano Slagveer.

Lodeweges heeft maandagmiddag tot 16.00 uur de tijd om te reageren op het schikkingsvoorstel van de aanklager. Marvin Peersman van FC Dordrecht kreeg een voorstel van drie wedstrijden schorsing waarvan één voorwaardelijk, voor zijn rode kaart zaterdag tegen Feyenoord. De verdediger werd van het veld gestuurd voor een harde schop op Jens Toornstra.

'Vertrouwen vastgoedbeleggers neemt toe'

Het vertrouwen bij vastgoedbeleggers keert terug, constateert het economisch bureau van ING. In de eerste drie kwartalen werd voor 5,7 miljard euro aan transacties gedaan op de markt voor commercieel vastgoed, tegenover 3,3 miljard euro in dezelfde periode vorig jaar.

Er is in toenemende mate interesse in woningbeleggingen. Woningcorporatie Vestia verkocht dit jaar bijvoorbeeld circa 5500 woningen aan de Duitse woninginvesteerder Patrizia. De verkoopprijs bedroeg 577 miljoen euro. Nooit eerder werd in Nederland een woningportefeuille van dit formaat verkocht.

Het aantrekken van het volume van de vastgoedbeleggingen komt voor een belangrijk deel op het conto van internationale beleggers, stelt ING. Zij beschouwen de Nederlandse markt als aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van andere belangrijke Europese vastgoedmarkten.

Het herstel is niet terug te zien op alle onderdelen van de markt. In sommige segmenten, bijvoorbeeld kantoren en winkelvastgoed, loopt het aantal transacties nog altijd achter. Hier neemt de totale leegstand nog steeds toe, aldus ING.

RTL en SBS in race voor rechten Champions League

RTL en SBS hebben allebei een bod gedaan op de uitzendrechten van de Champions League voor de periode 2015-2018. Dat zei een woordvoerder van RTL Nederland en SBS maandag.

De sluitingstermijn om te bieden op de uitzendrechten van de Champions League sloot maandag om 12.00 uur. De NOS liet weten niet te hebben geboden. Eerder dit jaar zei de NOS al te willen stoppen met het uitzenden.

Fox Sports wilde maandag niet zeggen of de zender ook in de race was voor de uitzendrechten. "We doen er geen mededelingen over", zei een woordvoerder. Ook Sport1, die nu al wedstrijden van de Champions League achter de decoder uitzendt, liet weten 'in deze fase niets te kunnen zeggen'.

Vaker boete bij schending privacy

Het College Bescherming Persoonsgegevens mag straks vaker een boete uitdelen aan overtreders van privacyregels. Dit meldde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) mede namens minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer. Het plan stond al in het regeerakkoord. De boetes kunnen oplopen tot 810 duizend euro in het allerernstigste geval.

Het college, dat in de toekomst Autoriteit Persoonsgegevens gaat heten, mag bijvoorbeeld een boete uitdelen als persoonsgegevens niet op een behoorlijke en zorgvuldige manier zijn verwerkt of langer worden bewaard dan noodzakelijk is. Op de bon slingeren mag eveneens als de beveiliging niet deugt, het beheer van persoonsgegevens slecht is georganiseerd of gevoelige informatie over burgers, zoals hun politieke voorkeur of levensovertuiging, is misbruikt.

Trainer Veh weg bij hekkensluiter Stuttgart

De Duitse voetbalclub VfB Stuttgart moet op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Armin Veh heeft na de nederlaag zondag tegen FC Augsburg (0-1) zijn functie neergelegd. Stuttgart staat met negen punten uit twaalf wedstrijden onderaan in de Bundesliga. Veh leidde de Duitse ploeg in 2007 nog verrassend naar de landstitel.

"De ploeg is beter dan de ranglijst laat zien", zei Veh maandag. "Ik ben daar verantwoordelijk voor. Het was een zwaar besluit, maar ik vind dat ik moet opstappen."

De 53-jarige Duitser keerde afgelopen zomer terug bij de club waarmee hij zeven jaar geleden kampioen werd. Veh volgde Huub Stevens op, die Stuttgart wist te behoeden voor degradatie. De voormalige succestrainer wist zijn ploeg echter niet aan de praat te krijgen.

Van Boekel en Nijhuis gaan Europa in

Scheidsrechters Pol van Boekel en Bas Nijhuis gaan deze week Europa in. Van Boekel heeft donderdag in Slowakije de leiding bij de groepswedstrijd in de Europa League tussen Slovan Bratislava en Young Boys. Nijhuis leidt dezelfde avond in Turijn de confrontatie tussen Torino en Club Brugge.

Van Boekel krijgt in Bratislava hulp van de grensrechters Dave Goossens en Hessel Steegstra. Kevin Blom en Dennis Higler staan op de achterlijnen als vijfde en zesde man, Bas van Dongen fungeert als vierde man. Nijhuis neemt Rob van de Ven, Charl Schaap, Serdar Gözübüyük, Jochem Kamphuis en Angelo Boonman mee naar Italië.

Torino en Club Brugge strijden om de eerste plaats in groep B van de Europa League, Young Boys heeft een overwinning op het puntloze Slovan Bratislava nodig om bij de eerste twee in groep I te komen.

Winst voor Haase en Sijsling

Tennissers Robin Haase en Igor Sijsling hebben beiden twee plaatsen winst geboekt op de wereldranglijst. De 27-jarige Hagenaar klom naar de 83e plek, direct gevolgd door Sijsling die 84e staat. De Amsterdammer deed afgelopen week mee aan het challengertoernooi in Andria, maar werd daar in de eerste ronde uitgeschakeld. Haase zette begin deze maand al een punt achter zijn seizoen.

In de top van de wereldranglijst veranderde niets. De Serviër Novak Djokovic sluit het jaar af als nummer één, gevolgd door Roger Federer die Zwitserland zondag aan de winst van de Daviscup hielp. De enige verandering in de top 20 is dat Gaël Monfils en John Isner van plek hebben gewisseld. De Fransman staat nu achttiende, de Amerikaan negentiende.

Dekker: grijs gebied rond amusement blijft bestaan

De politiek moet zich niet mengen in de inhoud van de programma's van de publieke omroep, maar de politiek kan wel degelijk een taakopdracht geven. Dat zei staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) maandag naar aanleiding van zijn plannen om minder amusement toe te staan op de publieke televisie.

Tegelijk verwacht hij dat er altijd een grijs gebied blijft bij de concrete invulling van televisieprogramma's. "Het zal niet altijd scherp zijn en er zal soms discussie over blijven", zei Dekker. De meerwaarde op de publieke zenders ligt voor hem in informatie, cultuur en educatie. "Amusement als middel hiervoor mag, maar niet als doel", zei hij.

De staatssecretaris zei dat hij bewust enkele titels van ongewenste amusementsprogramma's had genoemd om een indruk te geven van de scherpere taak. De Kamer had daar kritiek op.

ACM waarschuwt voor Vakfotografen Mediagroep

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt voor de praktijken van Vakfotografen Mediagroep en zijn eigenaar J.A. Contermans. Dat meldde de toezichthouder maandag. De ACM heeft een 'redelijk vermoeden' dat het bedrijf handelt in strijd met het consumentenrecht.

Vakfotografen Mediagroep zou jonge consumenten benaderen met de suggestie dat zij speciaal geselecteerd zijn voor een fotosessie. De fotograaf wekt onder meer onterecht de suggestie dat er een gratis sessie kan worden gewonnen en dat er sprake is van korting, terwijl dit niet het geval is. Ook wordt klanten gevraagd af te zien van bedenktijd terwijl dit wettelijk niet kan.

De eigenaar van het bedrijf is al eens beboet voor soortgelijke praktijken.

Ferrari vervangt teambaas na rampseizoen

Marco Mattiacci is niet langer de teambaas van Ferrari. De Italiaanse renstal in de Formule 1 heeft hem maandag vervangen door Maurizio Arrivabene.

Mattiacci was slechts zeven maanden in functie bij de ploeg met de scharlakenrode bolides. Onder zijn leiding beleefde Ferrari een rampseizoen. Fernando Alonso stond afgelopen zondag na de laatste grand prix van het seizoen in Abu Dhabi op de teleurstellende zesde plaats in het eindklassement van het wereldkampioenschap. Kimi Räikkönen, de tweede rijder van Ferrari, vond zich terug op een twaalfde plaats. Het afkopen van het contract van Fernando Alonso lijkt het laatste zetje te zijn geweest.

Arrivabene is vicepresident bij tabaksfabrikant Philip Morris, een van de belangrijkste sponsors van Ferrari. Hij zit ook in de raad van bestuur van voetbalclub Juventus.

'Amerikaanse minister van defensie Hagel treedt af'

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel treedt af, zo heeft persbureau AP in regeringskringen in Washington vernomen. Volgens de krant The New York Times heeft president Barack Obama Hagel afgelopen vrijdag verzocht ontslag te nemen.

Obama maakt het vertrek van Hagel later maandag bekend, schrijft de Times. Hagel (68) is de enige Republikein in het kabinet van Obama.

De nieuwe Civilization-game wordt heel anders

De Koreaanse ontwikkelaar XL games heeft de eerste trailer vrijgegeven voor hun nieuwste game, die gebaseerd is op de populaire Civilization-serie. Fans die nu denken dat er een nieuwe turn-based strategy game uitkomt waarbij je je beschaving door de eeuwen heen moet loodsen, komen bedrogen uit. In de trailer van Civilization Online wordt duidelijk dat XL games er heel andere genres bij gaat betrekken.

 In de trailer komen onder andere real-time strategy gevechten en citybuilding voorbij. Het element wat zo kenmerkend was voor de Civilization-serie, het spelen in beurten, lijkt volledig geschrapt te zijn. De meest waarschijnlijke reden is dat Civilization Online een MMO is, wat het verschil in genre zou kunnen verklaren.

De bèta voor Civilization Online wordt in de eerste maanden van volgend jaar verwacht in Korea. Of de game ook uitkomt in het Westen is nog niet bekend.

 

De eerste trailer. Yay or nay?

Bezwaar tegen verlenging schaliegasvergunning

Milieudefensie heeft officieel bezwaar gemaakt tegen verlenging van de vergunning die aan het Britse bedrijf Cuadrilla is verleend om naar schaliegas te zoeken in Brabant. De milieuorganisatie vindt het onbegrijpelijk dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de opsporingsvergunning heeft verlengd, terwijl er in ons land niet naar schaliegas mag worden geboord. Het besluit is onzorgvuldig, oordeelt Milieudefensie.

De minister onderzoekt momenteel nog of en zo ja waar er in Nederland boringen naar schaliegas worden toegestaan. "Minister Kamp is duidelijk al aan het voorsorteren op een besluit vóór schaliegas. De hele discussie over nut en noodzaak van schaliegas die het komende jaar gevoerd moet gaan worden, wordt een wassen neus", aldus campagneleider Ike Teuling van Milieudefensie maandag.

'Nieuwe James Bond deels in Rome opgenomen'

De opnames voor de nieuwe James Bondfilm beginnen over een paar weken net buiten Londen. Volgens het Italiaanse persbureau ANSA vinden in februari en maart ook opnames plaats in Rome.

Het persbureau schrijft dat er op z'n minst drie actiescènes in de stad worden opgenomen. Zo zal er met auto's door het historische centrum van Rome worden gescheurd. Daarnaast moet James Bond, gespeeld door Daniel Craig, boven de Italiaanse hoofdstad uit een helikopter springen.

ANSA meldt dat er waarschijnlijk ook opnames worden gemaakt in de Italiaanse regio Campanië, bij het Paleis van Caserta. The Hollywood Reporter verklapt ook een nieuwtje over de film: er worden zeer waarschijnlijk scènes geschoten in Marokko.

Voor acteur Daniel Craig is het de vierde keer dat hij in de huid kruipt van de Britse spion. Hij speelde eerder al in Casino Royale, Quantum Of Solace en Skyfall. De nieuwe Bondfilm moet eind 2015 in de bioscopen draaien.

Nieuwe Michelinster voor Sergio Herman

Topkok Sergio Herman heeft wederom een Michelinster in de wacht gesleept. Hij deed dat samen met topkok Nick Bril in hun nieuwe zaak The Jane in Antwerpen. Dat heeft Michelin maandag bekendgemaakt in de nieuwe sterrenuitgave van Michelin voor België en Luxemburg.

Herman bestierde tot vorig jaar december de keuken van het driesterrenrestaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis. Hij sloot de zaak omdat hij naar eigen zeggen 'letterlijk en figuurlijk' aan zijn plafond zat. Herman wilde zich bovendien meer bemoeien met de gang van zaken van zijn andere zaken in Cadzand en Antwerpen.

Vorige week maandag maakte Michelin al de sterrenverdeling in Nederland bekend. In totaal zijn er nu honderd sterrenzaken, vijf minder dan vorig jaar.

Weer gifbrief voor Tsjechische minister

Ook de Tsjechische minister van financiën Andrej Babis heeft een envelop met een 'dodelijke hoeveelheid van een gevaarlijk gif' ontvangen. Vorige week was zijn collega van binnenlandse zaken de geadresseerde.

De gifpost voor Babis kwam donderdag binnen, liet een woordvoerder van het Tsjechische Nationaal Instituut voor Nucleaire, Chemische en Biologische Bescherming maandag weten. Minister van binnenlandse zaken Milan Chovanec ontving dinsdag een envelop met daarin een levensgevaarlijke hoeveelheid van een cyanideachtige stof.

Beide enveloppen zijn tijdig onderschept. Niemand is met het gif in aanraking gekomen.

Een derde verdachte envelop, die naar het kantoor van de president was gestuurd, bevatte geen gif. In september kwamen er ook al verdachte brieven poststukken binnen bij enkele overheidsdiensten, maar die bevatten volgens ingewijden geen gif.

Naar de motieven van de afzender is het nog gissen. Chovanec opperde dat de Tsjechische regering misschien vijanden heeft gemaakt met haar strijd tegen de drugshandel en steun aan de Koerdische troepen die het opnemen tegen terreurbeweging Islamitische Staat in Irak en Syrië.

Nog meer geld voor info neerhalen MH17

De miljoenenbeloning die de Duitse privédetective Josef Resch in het vooruitzicht heeft gesteld voor informatie over het neerhalen van vlucht MH17 in Oekraïne is verhoogd. De anonieme opdrachtgevers van Resch hebben het beschikbare geldbedrag opgetrokken van dertig naar 47 miljoen dollar (bijna 38 miljoen euro). Dat heeft Resch gezegd in een interview met het Duitse zakenblad Capital.

Het grootste deel van het geld, dertig miljoen dollar, is bedoeld voor bewijzen over de daders en opdrachtgevers. Een tweede beloning van 17 miljoen dollar, is voor informanten die kunnen aantonen dat de autoriteiten in sommige landen opheldering van de ramp tegenwerken.

Starcraft II-speler uit toernooi getrapt vanwege tweet

Professioneel Starcraft II-speler Mykhailo Hayda is uit een kwalificatiewedstrijd geschopt vanwege een tweet die hij heeft geplaatst tijdens de game. In de tweet zegt Hayda dat hij 'een meisje gaat verkrachten'.

De kwalificatiewedstrijd voor het Fragbite Masters Season Three-toernooi was al enige tijd bezig toen Hayda zijn tweet plaatste. Zijn letterlijke woorden: "Going to rape some girl soon. #fragbitemasters". Nu zou je kunnen pleiten dat 'rape' in gametermen hetzelfde betekent als inmaken en in die zin niet letterlijk moet worden genomen, erg smaakvol is de opmerking niet. Zijn vrouwelijke tegenspeler, Madeleine Leander, heeft inmiddels gezegd dat ze geschrokken is van de tweet: "Ik weet niet wat ik er van moet zeggen. Dergelijk commentaar van een professionele speler is best eng".

Hayda is sinds de tweet gediskwalificeerd voor de rest van het toernooi. Hij heeft inmiddels publiekelijk excuses gemaakt voor zijn stoere twitterpraat. 

Ori and the blind forest uitgesteld tot begin 2015

Ontwikkelaar Moon Studios heeft aangegeven nog iets meer tijd nodig te hebben om de ontwikkeling van hun opkomende game Ori and the Blind Forest af te ronden. Dit maakte de ontwikkelaar bekend op de website van de game.

De game zou in eerste instantie rond de kerstdagen uit moeten komen, maar staat nu gepland voor release in begin 2015. Een exacte datum of maand is niet bekendgemaakt. De game komt op dat moment uit voor Xbox One en pc, maar komt later dat jaar ook nog naar Xbox 360.

Maandagavonden

Op Nederland 2 wenste Harmen Siezen ons een fijne avond. Daarna stuiterde Loeki door het beeld. Even later klonk de begintune van Dynasty door de speaker. Mijn broer en mijn moeder zaten aan de buis gekluisterd. Uit de kast pakte ik een donkerbruine kartonnen doos. "Kom je, pa?" "Zet maar vast klaar", zei hij dan vanaf de bank, waar hij zijn laatste beetje koffie in zijn kopje ronddraaide om het vervolgens in een slok naar binnen te werken.

Ryan Reynolds kan niet wachten op eerste kind

Ryan Reynolds verheugt zich op de geboorte van zijn eerste kindje. De acteur heeft ook al genoeg ervaring met klusjes als luiers verschonen, vertelde hij dit weekend aan People.

Zijn vrouw Blake Lively is begin volgend jaar uitgerekend. Ryan is er helemaal klaar voor. "Ik heb een sterke maag", zei hij. "Ik ben heel goed met luiers, diarree en dat soort dingen, want ik heb veel neefjes en nichtjes, dus ik heb het allemaal al eens meegemaakt."

Lively (27) en Reynolds (38) weten nog niet wat het geslacht van hun ongeboren baby is. "Ik vind het gewoon spannend om straks een maatje te krijgen. Maar wat het ook wordt, door ons kindje zullen we altijd verbonden zijn met de realiteit", aldus de vader in spe.

Ryan houdt zich niet bezig met de dingen die mis kunnen gaan tijdens de opvoeding. "Veel mannen die voor het eerst vader worden, hebben het vooral over de fouten die ze niet willen maken. Ik probeer open en begripvol te zijn, niet alles hoeft perfect te gaan."

NOS doet geen bod op rechten Champions League

De NOS heeft definitief geen bod uitgebracht op de uitzendrechten van de UEFA Champions League voor de periode 2015-2018. Belangstellenden hadden tot 12.00 uur vandaag de tijd om een bod te doen op de rechten. Daarmee zal de belangrijkste Europese clubcompetitie na dit seizoen voor het eerst niet meer op de publieke omroep te zien zijn.

Algemeen directeur Jan de Jong: "Het besluit om niet mee te bieden is een keuze. Door de bezuinigingen van het kabinet Rutte I en II is de NOS gedwongen prioriteiten te stellen en keuzes te maken. De NOS vindt het daarbij van het grootste belang om de nieuwsvoorziening te ontzien en binnen het sportbudget geen geld weg te halen bij de verslaggeving van andere sporten dan voetbal; juist ook omdat andere commerciële omroepen daar weinig tot geen aandacht aan besteden. Niet bieden op de grootste en belangrijkste clubcompetitie ter wereld is dus een rechtstreeks gevolg van dat beleid."

De NOS liet al eerder weten omdat ze gekozen hadden voor de samenvattingen van de Eredivisie en de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal de kans zeer klein was dat ze een bod zouden uitbrengen op de rechten van het miljoenenbal. 

"Het is niet anders. Jammer is het wel. Vanwege het journalistieke belang, maar omdat de UEFA Champions League voor een uniek bereik onder jongeren zorgt. Gemiddeld kijkt 21,5% in de leeftijdsgroep 15-34 jaar naar dit voetbal. Het weekbereik van de jongerenzender NPO 3 neemt met 16% toe door de UEFA Champions League. Geen enkel ander programma scoort vergelijkbare cijfers", aldus De Jong. 

Naar verwachting zal RTL7 samen met Sport1 de Champions League gaan uitzenden. FOX is ook nog in de race voor de uitzendrechten. SBS heeft in een eerder stadium laten weten geen interesse te hebben voor het miljoenenbal. 

Keepers Courtois en Bravo in beeld voor wereldelftal

De Belgische doelman Thibaut Courtois en Claudio Bravo uit Chili maken voor het eerst kans op een plek in het wereldelftal van het jaar. De keepers van respectievelijk Chelsea en FC Barcelona behoren tot de vijf kandidaten voor de plek onder de lat in het beste elftal van 2014. De andere genomineerden zijn Manuel Neuer, de winnaar van vorig jaar, Iker Casillas en Gianluigi Buffon.

Alle professionele voetballers mogen hun favoriete elftal inleveren bij spelersvakbond FIFPro. De in Hoofddorp gevestigde organisatie maakt deze week bekend welke vijf keepers, twintig verdedigers, vijftien middenvelders en vijftien aanvallers op de shortlist staan. Tijdens het Gouden Bal-gala op 14 januari worden de elf spelers met de meeste stemmen gehuldigd.

Buffon werd in 2006 en 2007 gekozen tot beste doelman, daarna won Casillas vijf jaar op rij de verkiezing. Vorig jaar ging de prijs naar Neuer, de keeper van Bayern München en het Duitse elftal. De nominatie van Casillas mag opvallend genoemd worden, aangezien hij het (bijna) afgelopen jaar toch diverse malen opzichtig in de fout is gegaan. Onder meer in de wedstijd op het WK tegen het Nederlands elftal, toen hij bij de 1-4 een terugspeelbal niet kon verwerken. 


Gewoon omdat het kan; een video van Casillas die in de fout ging bij de 1-4 tegen Nederland op het WK. (Bron: YouTube)

Gouwe ouwe #4

Dit keer in de Gouwe Ouwe Nirvana, deze band met 3 noteringen in de Top 2000 en de hit Smells Like Teen spirit stond stond zelfs 15 weken lang in de Single Top 100. Ik heb eventjes zitten denken welk nummer ik eens zou plaatsen en ben uitgekomen bij het nummer waar nog een rechtzaak aan hing, De Brite Band Killing Joke vond dat dit nummer erg leek hun eigen nummer Eightless, dikke onzin natuurlijk maargoed. Ik heb het over Come as you Are


Dit bord zie je als je Aberdeen binnenrijdt, ter ere van leadzanger Kurt Cobain

 

'Mogelijke ebola in Nederland'

Het Radboudumc in Nijmegen heeft maandagochtend een man opgenomen die mogelijk de ernstige ziekte ebola heeft. De man is in Sierra Leone geweest en werd ziek na terugkomst in Nederland. Over een paar dagen moet blijken of hij ook echt ebola heeft. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag laten weten.

In verband met de privacy van de patiënt mag er niet meer informatie worden gegeven. De afgelopen tijd zijn meerdere mensen in Nederland onderzocht op ebola, maar niemand had de ernstige ziekte.

Het aantal mensen dat is bezweken aan het ebolavirus, is opgelopen tot bijna 5500, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) afgelopen week. Het aantal besmettingen lag op ruim veertienduizend. Het zwaarst getroffen zijn de landen Guinee, Liberia en Sierra Leone.

Leger brengt IS slag toe in Oost-Irak

Iraakse troepen hebben twee steden in de oostelijke provincie Diyala heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De regeringstroepen, versterkt door regeringsgezinde sjiitische milities, trokken Saadiya en Jalula volgens de politie van Diyala zondagavond binnen.

De strijd om de twee steden is nog niet helemaal gestreden. Op verscheidene plaatsen rond Saadiya en Jalula houden moslimextremisten nog stand, liet de politie weten.

Jalula, dat 125 kilometer ten noordoosten van Bagdad ligt, en Saadiya, dertig kilometer dichter bij de hoofdstad, vielen in juni in handen van IS.

VVD wil openheid over deal uitzenden voetbal

De VVD wil openheid over de deal die de NOS heeft gesloten om de voetbalwedstrijden in de Eredivisie uit te zenden. Daarbij zou sprake zijn van onderliggende afspraken, maar dat is niet goed te controleren terwijl het wel om 70 tot 75 miljoen euro aan belastinggeld gaat, zei VVD-Kamerlid Ton Elias maandag in de Tweede Kamer.

Elias riep staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) op de vertrouwelijke stukken alsnog vrij te geven. Daarbij pleitte hij voor wetgeving 'die geheime onzindeals met geld van de belastingbetaler onmogelijk maakt'. Volgens Elias is het probleem breder.

De liberaal verwees naar Heel Holland Bakt, dat een miljoenenpubliek trok. RTL wilde dit programma ook uitzenden, stelde Elias, maar viste achter het net omdat omroep MAX een bod uitbracht dat twee keer zo hoog lag als in de markt gebruikelijk is. Hij vindt het 'buitengewoon onjuist' dat op deze manier 'de commerciëlen in de hoek worden gemept met belastinggeld'.

OM bekijkt beledigingen na stoelincident

Het Openbaar Ministerie kijkt of grove beledigingen op sociale media aan het adres van de rechter die vrijdag een taakstaf gaf na een dodelijk ongeluk, bedreigend zijn. De vader van wie het tweejarige dochtertje werd doodgereden, gooide vrijdag een stoel naar de rechter in Roermond. Het incident en de taakstraf leidden tot veel ophef en onbegrip.

Een woordvoerder van het OM liet weten dat de uitspraken worden beoordeeld. Als blijkt dat de uitingen bedreigend zijn voor de rechter, is vervolging mogelijk omdat het 'een aantasting van de rechtstaat kan zijn'.

Volgens het OM is geen aangifte gedaan tegen de vader die de stoel gooide en is vervolging daarom niet aan de orde. Overigens heeft de rechter zelf ook geen aangifte gedaan van bedreiging.

Ook spanningen in asielzoekerscentrum Budel

Beveiliging van het asielzoekerscentrum Budel-Dorplein heeft twee weken geleden de politie ingeschakeld toen een ruzie tussen bewoners dreigde te escaleren. Er was ruzie tussen bewoners over geluidsoverlast. Een bewoner dreigde met een steekwapen. Hij werd aangehouden, meldde de politie maandag na een bericht van Omroep Brabant.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigde maandag dat ongeveer 35 asielzoekers betrokken raakten bij de ruzie. Het COA en de politie ontkennen echter dat er massaal werd gevochten.

Vorige week ging het ook mis in het asielzoekerscentrum in de voormalige gevangenis in Overloon. Bij een vechtpartij gingen tientallen bewoners van diverse nationaliteiten elkaar te lijf, onder meer met stokken en ijzeren pijpen.

Wereldkampioen Hamilton laat nummer 1 liggen

Als wereldkampioen mag Lewis Hamilton volgend seizoen met het nummer 1 rondrijden in de Formule 1, maar de Britse coureur heeft die eer afgeslagen. De 29-jarige Hamilton houdt vast aan het nummer 44 op zijn bolide van Mercedes, liet hij een dag na het behalen van zijn wereldtitel in Abu Dhabi weten.

Sinds dit jaar mogen de coureurs zelf kiezen met welk nummer ze rondrijden. Hamilton liet 44 op zijn bolide zetten, het getal waarmee hij in zijn juniorentijd bij de karts succes had. Het bracht de Brit ook in de Formule 1 geluk, want zondag werd hij voor de tweede keer in zijn carrière wereldkampioen. Het nummer 1, waarmee de Duitser Sebastian Vettel dit seizoen rondreed, blijft daardoor volgend jaar vacant.

Hamilton bekende maandag dat hij slechts één drankje had genomen op het kampioensfeest. "Dat is genoeg", zei de Brit, die alweer vooruit keek naar 2015. "Ik ben nog niet klaar, ik wil volgend jaar sterker terugkomen. Ik zal binnenkort al naar de fabriek gaan om te helpen bij de ontwikkeling van de nieuwe auto."

Grootste deel ziekteverzuim niet door werk

Bijna de helft van de werknemers in Nederland (48 procent) heeft zich vorig jaar ten minste een keer ziek gemeld. Bijna een kwart van dit ziekteverzuim (23 procent) had deels of hoofdzakelijk te maken met werk. Voor 71 procent van de werknemers had het ziekteverzuim niets te maken met werk, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Ziekteverzuim wegens werk komt het meest voor in de horeca, het onderwijs en de bouw. In de bedrijfstakken vervoer en de bouw is het verzuim vaak langdurig. Verder speelt leeftijd een rol: hoe ouder de werknemer, hoe langer het verzuim meestal duurt. Het verzuim is meestal langdurig als dit verband houdt met het werk.

Tientallen doden door noodweer Marokko

Het noodweer in Marokko heeft minstens zeventien mensen het leven gekost. Dat meldt het Marokkaanse persbureau MAP. Tientallen mensen zouden nog worden vermist.

Onder meer Marrakech en de bekende badplaats Agadir hadden met het slechte weer te kampen. De zuidelijke provincie Guelmim lijkt het ernstigst getroffen. Dertien van de zeventien doden vielen daar, meldt MAP op gezag van het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken.

Maandag houdt het slechte weer nog aan, denkt de meteorologische dienst.

Geen vogelgriep op andere bedrijven Kamperveen

Bij de bedrijven rond de boerderij in Kamperveen waar vorige week vogelgriep werd vastgesteld, is het virus niet aangetroffen. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat maandag laten weten na onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Op de boerderij in het Overijsselse Kamperveen werd vrijdag vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf is daarom geruimd. In de tienkilometerzone rond dit bedrijf liggen 34 bedrijven, waarvan twee bedrijven binnen een kilometer. Op een van deze bedrijven werden bij eenden verschijnselen van vogelgriep geconstateerd, waarop is besloten de twee bedrijven te ruimen.

Rutte wil nog meer openheid financiën NAVO

De NAVO moet volgens premier Mark Rutte nog meer openheid geven over de financiën. "Transparantie en publieke steun gaan hand in hand", zei hij maandag op de Parlementaire Assemblee van de NAVO in Den Haag.

Nederland dringt al jaren bij het militaire bondgenootschap aan op financiële transparantie. Het is volgens Rutte een plicht om aan belastingbetalers uit te leggen dat hun geld goed wordt besteed, ook het budget van de NAVO.

De NAVO-landen hebben recentelijk in Wales afgesproken om in tien jaar weer twee procent van het bruto nationaal product uit te geven aan defensie. Nederland zit nu op 1,16 procent.

De Algemene Rekenkamer constateerde vorige week nog dat de NAVO iets transparanter is over de financiën, maar dat het nog lang niet ver genoeg gaat.

Politie vindt 1300 kilo zwaar vuurwerk in pand Amsterdam

In een pand in de Amsterdamse wijk Oud-West heeft de politie een grote hoeveelheid zwaar vuurwerk aangetroffen. De ruim 1300 kilo, verdeeld over tientallen dozen, lag opgeslagen in een ruimte onder meerdere woningen. Volgens de politie had dit bij een brand tot een ramp kunnen leiden.

Een 65-jarige verdachte is aangehouden en gehoord. Hij is inmiddels weer vrij, maar blijft nog wel verdachte. De politie kwam de vondst op het spoor na een anonieme tip.

Het vuurwerk, dat niet voor particulier gebruik was bedoeld, wordt momenteel op een veilige plek onderzocht en opgeslagen. Vervolgens wordt het onbruikbaar gemaakt.

Hinder op weg en spoor België door staking

Door de algemene staking in enkele provincies van België is het vliegveld van Brussel-Charleroi maandag moeilijk bereikbaar. Reizigers moeten te voet naar de luchthaven, melden Belgische media. Ook onder meer het openbaar vervoer en de post liggen plat in delen van de provincies Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Luxemburg.

De staking heeft het treinverkeer van en naar België ernstig ontregeld. Tijdens de ochtendspits ontstonden volgens Knack lange files, vooral rond Brussel. In Antwerpen viel de drukte op de weg mee, omdat het werk in de haven vrijwel helemaal tot stilstand is gekomen. Boze werknemers blokkeerden daar de toegangswegen naar veel bedrijven, schrijft De Standaard.

In Heist-op-den-Berg reed een bulldozer in op een aantal stakers die de toegang tot een betoncentrale blokkeerden, meldt de Vlaamse krant op zijn website. Er vielen twee lichtgewonden. De toedracht is nog onduidelijk. De politie onderzoekt de zaak.

De vakbondsacties van maandag zijn de eerste van een reeks van drie provinciale actiedagen. Daarop moet op 15 december een algemene landelijke staking volgen. De vakbonden willen dat de centrumrechtse regering van de nieuwe premier Charles Michel afziet van een aantal voorgenomen bezuinigingen.

Naschokken houden Japanners in schuilkelders

Tientallen inwoners van Nagano en omgeving zitten uit vrees voor naschokken van de aardbeving van zaterdag nog altijd in hun schuilkelder. De Japanse weerkundige dienst heeft al bijna tachtig naschokken geteld.

De schade van de aardbeving, die een kracht had van 6,8, bleek maandag groter dan gedacht. Doden vallen er echter niet te betreuren. Dat is volgens deskundigen ter plaatse te danken aan het lokale gebruik om speciale houten woningen te bouwen. Die zijn beter bestand tegen de dikke laag sneeuw die de streek 's winters steevast treft, maar ook tegen aardbevingen.

Ruim vijftig huizen zijn door het natuurgeweld bezweken. Minstens twintig mensen, onder wie een peuter, zijn inmiddels uit ingestorte huizen gered. Er zijn ten minste 41 gewonden gevallen.

Syngenta schrapt wereldwijd 1800 banen

Het Zwitserse zaad- en veredelingsbedrijf Syngenta schrapt wereldwijd 1800 banen. Dat maakte het concern, dat acht vestigingen in Nederland heeft, maandag bekend. Syngenta wil met de reorganisatie in de komende jaren zo'n achthonderd miljoen euro besparen.

Volgend jaar is er door de ingreep al 265 miljoen dollar bezuinigd, door bijvoorbeeld het samenvoegen van laboratoria en verplaatsing van activiteiten naar goedkopere landen. Ook de operationele structuur van de onderneming gaat flink op de schop.

Het zadenbedrijf heeft wereldwijd circa 26 duizend werknemers in meer dan negentig landen. In Nederland werken negenhonderd medewerkers aan de ontwikkeling, productie en verkoop van zaden, stekken, jonge planten en gewasbeschermingsmiddelen. Het is nog niet bekend of de reorganisatie ook van invloed is op de Nederlandse vestigingen.

CU: Nederland laat Europese subsidies liggen

Nederland laat Europese transportsubsidies liggen. De kansen om die te krijgen moeten beter worden benut, vindt Tweede Kamerlid voor ChristenUnie Carla Dik-Faber. Ze stelt het maandag in de Tweede Kamer aan de kaak tijdens een overleg over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.

Ze denkt dat 'lang niet alle' kansrijke infrastructuurprojecten worden aangemeld voor zo'n subsidie. "En dat terwijl de Europese Unie vaak tientallen procenten van projecten wil subsidiëren." Er zijn vele miljarden beschikbaar.

Verschillende projecten zouden in aanmerking kunnen komen: bijvoorbeeld een nieuwe brede sluis en brug bij Kornwerderzand en intercity's op de spoorlijnen Heerlen-Aken en Groningen-Bremen.

Israëlische jongeren belagen jonge Palestijn

Drie Israëlische jongeren hebben maandag in Jeruzalem een jonge Palestijn in elkaar geslagen. Het slachtoffer is in het ziekenhuis opgenomen. Zijn verwondingen vallen mee. De politie heeft volgens woordvoerder Luba Samri een onderzoek ingesteld naar het voorval.

De spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen in Jeruzalem zijn de laatste tijd hoog opgelopen. De Palestijnen vrezen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu joden voortaan wil toestaan te bidden op de Tempelberg. Die voor moslims en joden heilige plaats is nu nog gereserveerd voor islamitische gelovigen.

Zondag staken vermoedelijk joodse aanvallers een Palestijns huis op de Westelijke Jordaanoever in brand. De afgelopen maanden zijn elf mensen omgekomen bij Palestijnse aanslagen. Het merendeel daarvan vond plaats in Jeruzalem.

Invloed media moet in Kinderrechtenverdrag VN

Het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties dat 25 jaar geleden werd opgesteld is aan een opfrisbeurt toe. Het verdrag moet ook aandacht gaan schenken aan de toegenomen invloed van media op de levens van kinderen. Kinderen en deskundigen op het gebied van media en digitale rechten pleiten hiervoor in een manifest dat ze maandag overhandigen aan Kinderombudsman Marc Dullaert.

Het manifest Recht op Mediawijsheid is geïnspireerd het Verdrag inzake de rechten van het kind van de VN dat op 20 november 1989 van kracht werd. In die tijd bestond de mediawereld voornamelijk uit televisie, radio, kranten en tijdschriften. Internet bestond alleen in wetenschappelijke kringen.

Kinderen van nu leven in een bijna volledig gedigitaliseerde wereld waarin internet een hoofdrol speelt.

Legendarische ijshockeycoach Soviets overleden

De legendarische ijshockeycoach Viktor Tikhonov is op 84-jarige leeftijd overleden, zo melden Russische media maandag. De Rus was al langere tijd ziek en nog vorige maand werd bekend dat hij niet meer zelfstandig kon bewegen.

Tikhonov begon zijn carrière als speler en pakte vier keer de landstitel in eigen land. In 1964 begon hij als assistent-coach bij Dinamo Riga, waar hij van 1968 tot 1977 hoofdtrainer was. Tikhonov ging vervolgens aan de slag bij CSKA Moskou, waar hij bijna twintig jaar aan het roer zou blijven staan. Van 1978 tot en met 1989 leidde hij CSKA naar dertien landstitels op rij, een record.

Tikhonov maakte internationaal vooral furore als bondscoach. Hij nam de leiding van het nationale team van de Soviets over, nadat het team van 1964 tot en met 1976 vier keer op rij olympisch goud won. Dat moest doorgezet worden in Lake Placid in 1980, maar dat lukte niet. De VS zorgen tijdens het wereldberoemde Miracle on Ice voor een 4-3 zege op de topfavorieten in de eerste wedstrijd van de finalegroep. De Soviets, die eerder nog met 17-4 van Nederland wonnen, moesten uiteindelijk genoegen nemen met zilver.

Voor coach Tikhonov was het echter nog niet voorbij, hij mocht aanblijven en dat bleek een gouden keuze. In 1984 en 1988 leidde hij de Soviets alsnog naar olympisch ijshockeygoud. Vier laar later, in Albertville 1992, deed hij dat ook als coach van het zogenaamde 'gezamenlijk team', dat bestond uit een aantal voormalige Soviet-staten.

Niet alleen op de Spelen boekte Tikhonov met zijn Soviets succes: Ook op WK's ging het hem voor de wind. Zo won de Soviet-Unie onder Tikhonov van 1978 tot en met 1983 vijf keer op rij de wereldtitel. Ook in 1986, 1989 en 1990 leidde hij zijn team naar de wereldtitel.

"CSKA Moskou leeft mee met de familie van Tikhonov, een legendarische coach. Wij zullen de volledige organisatie en kosten voor de begrafenis op ons nemen", zegt Igor Esmantovicha, voorzitter van CSKA. "Dit is een ongelooflijk verlies, niet alleen voor ons, maar voor de hele internationale ijshockeywereld", reageerde de Russische ijshockeybaas Valery Fesyuk. Ook president Vladimir Putin heeft zijn medeleven betuigt aan de familie van Tikhonov.

'Aardbevingen Groningen lijken op watersnoodramp'

De aardbevingen in de provincie Groningen zijn vergelijkbaar met de watersnoodramp van 1953. Voor de Groninger burgemeester Ruud Vreeman is de maat vol. Hij noemt de aardbevingen in het noorden van het land 'een nationaal probleem'. Dat zegt hij maandag in het AD.

Vreeman wil dat de gaskraan verder dichtgaat en dat Den Haag bijdraagt aan het verstevigen van gebouwen. De bevingen zijn onlangs ook voor het eerst gevoeld in zijn stad. "Dat geeft de problemen een heel andere dimensie. We hebben hier ziekenhuizen, scholen en universiteitsgebouwen. Hoe moeten we ervoor zorgen dat die allemaal veilig zijn?"

Hij wil dat politiek Den Haag zich realiseert dat het niet meer gaat om wat scheuren in muren. Vreeman wil het risico bij de bron terugdringen. "Dat betekent dat de NAM drastisch minder moet gaan boren."

Dubbel olympisch zwemkampioen Sun Yang testte positief

De Chinese topzwemmer Sun Yang is dit jaar drie maanden geschorst geweest wegens het gebruik van het verboden middel trimetazidin. Dat heeft de Chinese dopingcommissie maandag pas bekend gemaakt.

De olympisch en wereldkampioen testte in mei positief tijdens nationale kampioenschappen in zijn land. Hij vierde in september zijn rentree in het zwembad tijdens de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon. Daar versloeg hij met drie keer goud onder meer thuisfavoriet en goede vriend Park Tae-hwan in het naar Park vernoemde bad.

Het is onduidelijk waarom de Chinese dopingcommissie de schorsing van Sun Yang zo lang geheim heeft gehouden. Trimetazidin staat pas sinds januari dit jaar op de dopinglijst van dopingautoriteit WADA.

Tientallen lijken geborgen uit bus Nepal

Een busongeluk van vorige week in Nepal blijkt minstens 47 mensen het leven te hebben gekost. Reddingswerkers hadden al vijf stoffelijke overschotten geborgen, maar troffen maandag, toen de bus eenmaal uit de rivier naar de oever was gesleept, nog eens 42 lijken aan in het wrak.

De bus stortte donderdag in de rivier de Bheri. Het kostte bergingswerkers dagen om het voertuig uit het water te krijgen. Het had ook al ettelijke uren gevergd voor de hulpverleners na de ramp op het smalle plattelandsweggetje ter plaatse waren en het reddingswerk op gang kwam. Dat werd bovendien gehinderd door het ijskoude water van de Bheri. Tien inzittenden wisten op eigen kracht naar de wal te zwemmen.

De chauffeur van de bus reed erg hard. Het ging mis toen hij een tractor probeerde te ontwijken.

Joost Luiten heeft Tiger Woods in vizier

Golfer Joost Luiten is naar de 28e plaats van de wereldranglijst geklommen. De Bleiswijker, die zondag afsloot met de negende plaats in het Tour Championship in Dubai, stond nog nooit zo hoog op de mondiale golfladder.

Hij heeft inmiddels Tiger Woods in het vizier. De Amerikaan is afgegleden naar de 24e positie. Luiten neemt na een zwaar seizoen een korte pauze maar staat begin december alweer op de tee. Hij slaat af in de Nedbank Golf Challenge in het Zuid-Afrikaanse Sun City, dat geldt als het openingstoernooi van de Europese Tour in 2015.

De tour telt volgend seizoen 47 toernooien. Het KLM Open staat als vanouds geprogrammeerd in de tweede week van september. Er zijn zes nieuwe toernooien: het Shenzhen International in China, het Hero Indian Open, de Thailand Classic, de Paul Lawrie Matchplay in Schotland, het European Open in Duitsland en het Mauritius Open.

Overheid sluit deal voor behoud pinautomaten

De overheid en de RegioBank gaan samen optrekken voor het behoud van pinautomaten en andere bancaire voorzieningen in dunbevolkte regio's. Daarvoor tekenen minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) en RegioBank-topman Hans van den Bor maandag een intentieverklaring in het Friese dorp Garyp.

De bank krijgt geen directe financiële steun, maar de overheid gaat de bank helpen om partijen te vinden die geldautomaten of servicepunten mede kunnen financieren. Dat kunnen private partijen zijn, maar ook lokale gemeenten.

RegioBank, een onderdeel van SNS, telt nu 530 kantoren in Nederland, voornamelijk buiten de grote steden. De bank zal zich ervoor inspannen om dat aantal op peil te houden en waar mogelijk uit te breiden.

Eerder ging de landelijke overheid al een samenwerking aan met supermarktketen SPAR voor het behoud van buurtwinkels op het platteland.

Katy Perry gestrikt voor Super Bowl-show

Zangeres Katy Perry treedt volgend jaar inderdaad op in de rust van de Super Bowl. Dat heeft de American football-bond NFL in de nacht van zondag op maandag bekendgemaakt.

De doorgaans zeer spectaculaire pauzeshow is het best bekeken muzikale optreden ter wereld. Eerder werd gefluisterd dat ook Rihanna en de mannen van Coldplay in de race waren voor het prestigieuze tussendoortje.

Nu blijkt dat de keus inderdaad op Katy Perry is gevallen. De naam van de 30-jarige popster zong al een paar maanden rond. Via social media hintte Perry meermaals op een optreden tijdens de Super Bowl.

Door de pauzeshow te verzorgen treedt Perry in de voetsporen van grote namen als Beyoncé, Madonna en U2. Dit jaar was de eer aan Bruno Mars en de Red Hot Chili Peppers. Alleen al in de Verenigde Staten trok dat optreden 115 miljoen kijkers.

De wedstrijd om de Super Bowl wordt op zondag 1 februari 2015 gespeeld in het University of Phoenix Stadium in Glendale, Arizona.

Falcao hervat training bij Manchester United

Aanvaller Radamel Falcao heeft de training hervat. De speler van Manchester United heeft dit zondag via Twitter laten weten. Hij is hersteld van de klachten aan zijn kuit.

De terugkeer van de Colombiaan is goed nieuws voor manager Louis van Gaal die al sinds 20 oktober niet over de spits kan beschikken. Van Gaal liet donderdag nog weten dat Falcao er nog wat langer uit zou zijn in verband met een kleine tegenslag bij zijn herstel.

"Ik kan weer voor honderd procent trainen", aldus Falcao. "Ik ben er klaar voor om het team in de komende wedstrijden te helpen."

Cruzeiro weer kampioen van Brazilië, Botafogo degradeert

De voetballers van Cruzeiro hebben zondag voor de tweede keer op rij de Braziliaanse titel gewonnen. De formatie uit Belo Horizonte versloeg Goiás met 2-1.

Cruzeiro heeft twee speelronden voor het einde zeven punten meer dan nummer twee São Paulo. "Iedereen wil ons al het hele seizoen verslaan", jubelde aanvaller Marcelo Moreno na de beslissende zege van zijn ploeg. "Maar we zijn professionals. We verdienen deze titel."

Onderaan de tabel was vooral sprake van verdriet. Botafogo, de roemruchte club uit Rio de Janeiro, verloor met 0-2 op bezoek bij promovendus Chapecoense. Door dat resultaat is degradatie definitief een feit geworden. Voor de club, vorig jaar nog dominant in Rio en vierde in het nationale kampioenschap, is het de eerste keer sinds 2002 en pas de tweede keer in de historie dat de Serie B opgezocht moet worden.

Thijssen gaat Brisbane Roar trainen

Frans Thijssen gaat als interim-trainer van Brisbane Roar aan de slag. Hij is de opvolger van Mike Mulvey, die zondag werd ontslagen.

Brisbane Roar veroverde vorig seizoen de landstitel in Australië, maar is met vijf nederlagen in zes duels slecht begonnen aan het huidige voebaljaar. "We geloven in Thijssen. Hij zal een belangrijke aanwinst voor onze club zijn", verwacht directeur Sean Dobson van de club. "Hij zal een nieuwe impuls aan de ploeg geven zodat we de titel kunnen verdedigen."

De voormalige topvoetballer Thijssen trainde in het verleden Vitesse, het Zweedse Malmö, De Graafschap, Fortuna Sittard en een aantal clubs uit het Midden-Oosten. Hij veroverde twee jaar geleden met Jong FC Twente de landstitel.

Miami Heat verslaat Charlotte Hornets

De basketballers van Miami Heat hebben zondag een benauwde zege geboekt op Charlotte Hornets (94-93). Chris Bosh voorkwam in de slotfase met een fraaie score dat zijn ploeg de derde thuisnederlaag op rij leed.

Memphis Grizzlies was veel te sterk voor Los Angeles Clippers (107-91). Golden State Warriors klopte Oklahoma City Thunder (91-86), dankzij onder meer 22 punten van Reggie Jackson. Portland Trail Blazers vierde tegen Boston Celtics de zevende zege op rij (94-88). Denver Nuggets brak in overtime het verzet van LA Lakers (101-94).

Sony ontkent hack

Vrijdag nog berichtten wij dat hackerscollectief DerpTrolling verschillende websites heeft gehackt, waaronder PlayStation Network. Een aantal van de gebruikersnamen en wachtwoorden hebben zij online gezet. Hierbij waren 2.131 PlayStation accounts. Sony ontkent gehackt te zijn.

Een vertegenwoordiger van Sony verklaarde dit tegenover onze collega’s van Joystiq: "We have investigated the claims that our network was breached and have found no evidence that there was any intrusion into our network (…) Unfortunately, Internet fraud including phishing and password matching are realities that consumers and online networks face on a regular basis. We take these reports very seriously and will continue to monitor our network closely."

Microsoft en 2K Games zijn nog bezig met een onderzoek naar de zaak en wil niet op de feiten vooruit lopen. Het is dus mogelijk dat de gebruikersnamen en wachtwoorden niet zijn bemachtigd met behulp van een hack, maar door phishing. Het kan dus allemaal een grote hoax zijn, maar het is verstandig alsnog een ander wachtwoord te bedenken.

Een handigheidje hierbij is een wachtwoordprogramma. Helaas is er recent malware verschenen die de veiligheid hiervan ondermijnd.

PSN

KeePass blijkt kwetsbaar

Om je wachtwoorden goed te beschermen is een wachtwoordprogrammaatje onontbeerlijk. Een van de populairste is het gratis opensourceprogramma KeePass. Dit programma verzint en versleutelt je wachtwoorden. Je hoeft alleen maar één hoofdwachtwoord te onthouden om de versleuteling op te heffen. Ook kun je eventueel werken vanuit de cloud en zo toch altijd je wachtwoorden bij je hebben.

Helaas hebben hackers malware ontwikkeld om je hoofdwachtwoord te achterhalen. De trojan wordt Citadel genoemd en richt zich op KeePass, Password Safe en neXus Personal Security Client. Citadel trojan is al jaren in omloop, maar is recent aangepast om de wachtwoorden te achterhalen. Het gebruik van een degelijk anti-malware programma naast je antivirus is altijd verstandig.

KeePass

One Direction wint drie American Music Awards

One Direction heeft drie American Music Awards in de wacht gesleept. De Brits-Ierse boyband werd uitgeroepen tot beste groep, artiest van het jaar en maakte het beste pop/rockalbum.

"Amerika is als een tweede thuis voor ons", vertelde bandlid Liam Payne in een speech toen One Direction bekroond werd voor het album Midnight Memories. De groep arriveerde vorige week in Los Angeles om de opvolger van Midnight Memories te promoten, Four.

Iggy Azalea verzilverde twee van haar vijf nominaties tijdens de prijsuitreiking zondag. Ze maakte het beste rap/hiphopalbum en werd uitgeroepen tot beste rap/hiphopartiest. Enrique Iglesias werd gekroond tot Top Latin Artist, Sam Smith tot de beste mannelijke pop/rockact en de Australische boyband 5 Seconds Of Summer was de beste nieuwkomer. De indierockband Imagine Dragons mocht de prijs in ontvangst nemen voor beste alternatieve band.

Ploumen voor handel en kolen naar Colombia

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is deze week op handelsmissie in Colombia. Vorige week tekende ze nog een overeenkomst met Nederlandse energiebedrijven om misstanden in de kolensector in het Zuid-Amerikaanse land aan te pakken.

Maandag is de delegatie in Bogotá. De handel domineert deze dag. De economie groeit hard. De bewindsvrouw ziet vooral kansen op het gebied van landbouw, water en maritieme technologie.

Maar ze wil hier ook met de regering overleggen over het vredesproces met de linkse FARC-rebellen. Het is belangrijk dat de partijen weer om de tafel gaan zitten en het vredesproces voortzetten, liet ze eerder weten.

De tweede dag wordt doorgebracht in de provincie César waar veel kolen worden gewonnen. Tot een kwart van de steenkolen die Nederlandse centrales gebruiken, is afkomstig uit Colombia. Boeren zijn verdreven van hun land om plaats te maken voor mijnen.

Ploumen laat zich hier met mensen van maatschappelijke organisaties en energiebedrijven bijpraten door vakbonden en mijnbedrijven over de arbeids- en milieuomstandigheden en om te horen wat Nederland kan doen.

NAVO-topman Stoltenberg in Den Haag

Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO is maandag in Den Haag om de Parlementaire Assemblee van het militaire bondgenootschap toe te spreken. Ook overlegt hij met minister-president Mark Rutte.

In het World Forum neemt de Noorse oud-premier ruim de tijd om vragen van de parlementariërs uit de NAVO- en partnerlanden te beantwoorden. Het is volgens betrokkenen een teken dat hij een nauwere band wil met de Parlementaire Assemblee.

De dag begint met een minuut stilte voor de slachtoffers van vlucht MH17. Daarna spreekt premier Rutte de vergadering kort toe.

De afgelopen drie dagen domineerden Rusland, Oekraïne, Afghanistan en het conflict in Irak en Syrië de zestigste jaarvergadering van de Assemblee. Op deze afsluitende plenaire sessie houdt ook president Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer een toespraak. Nederland dringt al langer aan op meer financiële openheid van de NAVO.

Ons land was voor het laatst in 1999 gastheer van de Parlementaire Assemblee.

Presidentsverkiezingen Tunesië rustig verlopen

Kiezers in Tunesië hebben zondag hun stem uitgebracht in de eerste democratische presidentsverkiezingen ooit in het Noord-Afrikaanse land. De verkiezingen zijn rustig verlopen. Als geen van de meer dan twintig kandidaten meer dan de helft van de stemmen heeft behaald, volgt op 28 december een tweede ronde tussen de nummers een en twee.

De rijen voor de stemlokalen waren zondag aanzienlijk korter dan bij de parlementsverkiezingen vorige maand. Onder de kiezers waren opvallend weinig jongeren. Een half uur voordat de stemlokalen sloten had nog maar 53 procent van de kiezers hun stem uitgebracht.

In de loop van de nacht komen de eerste prognoses op basis van exitpolls, maar officiële uitslagen worden pas dinsdag verwacht. De meest waarschijnlijke winnaar is de 87-jarige Beji Caid Essebsi, die kort na de Arabische lente in het land al eens interim-premier was. Andere kanshebbers zijn voormalig interim-president Moncef Marzouki, Hamma Hammami van de linkse Volksfrontcoalitie en de steenrijke voetbalclubeigenaar Slim Riahi.

Caid Essebsi was in de jaren tachtig ook al een hooggeplaatst politicus in Tunesië, toen onder meer onder president Zine El Abidine Ben Ali. Het bewind van Ben Ali kwam in 2011 ten einde na felle protesten van de Tunesische bevolking. Tunesië is het enige land dat als democratie uit die Arabische lente kwam. In de nieuwe constellatie heeft de president enkele bevoegdheden op het terrein van defensie en buitenlands beleid, maar berust het voornaamste deel van de macht bij de premier.

Veel militairen in interim-kabinet Burkina Faso

Politieke leiders in Burkina Faso zijn het zondag eens geworden over een nieuwe overgangsregering die het land moet leiden naar nieuwe verkiezingen volgend jaar. Militairen krijgen verscheidene belangrijke posten in het 25 leden tellende kabinet.

De lijst met bewindslieden volgt nog geen week na de installatie van de ervaren diplomaat Michel Kafando tot president. Kafando wordt tevens minister van buitenlandse zaken.

Het Afrikaanse land stond op zijn kop toen president Blaise Compaoré vorige maand aangaf na 27 jaar nog langer te willen aanblijven. Na wijdverspreide protesten stapte hij toch op. Luitenant-kolonel Isaac Yacouba Zida nam de macht aanvankelijk over, maar trad terug onder grote internationale druk om het burgerbestuur te herstellen.

In het nieuwe kabinet wordt Zida minister van defensie. Andere legerofficieren krijgen de portefeuilles energie, territoriaal bestuur en sport onder hun hoede.

President Liberia bezoekt Karel Doorman

Het marineschip Karel Doorman krijgt maandag bezoek van de president van Liberia, Ellen Johnson Sirleaf. Zij gaat aan boord van het schip wanneer het is aangemeerd in de hoofdstad Monrovia. De Karel Doorman lost daar goederen voor de strijd tegen ebola.

De Nederlandse ambassadeur in Ghana, Hans Docter, heeft dat zondagavond laten weten. Liberia valt onder zijn terrein. Docter is ook speciaal ebolagezant van Nederland. Hij moet de bestrijding van de epidemie coördineren met de Verenigde Naties en de Europese Unie.

De bijna 205 meter lange Karel Doorman vertrok op 6 november uit Den Helder. Aan boord waren toen tientallen vrachtwagens, auto's en ambulances, elf miljoen handschoenen, duizend rubberen laarzen en onder meer mobiele laboratoria, beschermende kleding voor artsen en veldhospitalen. Het schip loste afgelopen woensdag hulpgoederen in Sierra Leone en vrijdag in Guinee. Als de Karel Doorman klaar is in Liberia, zal het misschien nog een keer hulpgoederen naar West-Afrika brengen.

Koningin Máxima begint bezoek aan China

Koningin Máxima is maandag begonnen aan een vijfdaags bezoek aan de volksrepubliek China. Ze is tot en met vrijdag in het Aziatische land op uitnodiging van de Chinese overheid.

Het bezoek van de Nederlandse koningin staat in het teken van de toegang van lage inkomensgroepen en kleine agrarische bedrijven tot financiële diensten.

Dat Máxima over dit onderwerp gaat praten heeft te maken met haar speciale functie. Zij is pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor zogeheten inclusieve financiering voor ontwikkeling. Dat houdt in dat de bevolking van een land toegang moet kunnen hebben tot het financiële systeem van dat land.

De koningin heeft in Peking onder anderen een ontmoeting met president Xi Jingping en vertegenwoordigers van financiële instellingen. Ook houdt ze een toespraak op de universiteit van Peking en spreekt ze met Chinese internetbedrijven.

Iggy Azalea wint eerste grote award ooit

Iggy Azalea heeft haar eerste grote prijs binnengesleept. Tijdens de American Music Awards won ze de prijs voor beste rap/hiphopalbum.

"Deze prijs is de eerste prijs die ik in mijn leven heb gewonnen. Het betekent veel voor me dat het een hiphopprijs is omdat dat me geïnspireerd heeft naar Amerika te verhuizen en mijn dromen na te jagen", vertelde de Australische rapper in haar speech. "Het hielp me als tiener om een uitweg te vinden en betere tijden tegemoet te gaan."

Azalea was vijf keer genomineerd voor een American Music Award. De rapper ging naar huis met twee beeldjes. Naast dat voor beste rap/hiphopalbum kreeg Azalea de award voor beste rap/hiphopartiest.

Sting gaat in eigen musical spelen

In een poging zijn musical The Last Ship te redden, neemt Sting zelf een van de hoofdrollen over. Dat schrijft New York Times.

Na bijna twee maanden verlies te hebben gedraaid komt Sting in actie om te voorkomen dat de door hem geschreven Broadway-musical ermee moet stoppen. "Ik heb vijf jaar aan deze show gewerkt en ben bij iedere repetitie en iedere voorstelling geweest, dus het is niet dat ik opeens ben ingevlogen vanuit planeet Rock Star", vertelt Sting over de wisseling van de cast.

Ondanks dat de musical al het stempel droeg van de Police-ster, is Sting niet verrast dat groot succes uitbleef. "Ik richtte me niet op mijn fans. Het is een uitdagende voorstelling in een markt waar populaire musicals zijn gebaseerd op films of pophits", zegt Sting over de musical over de levens van Britse scheepsbouwers. "Ik wil zeker een hit hebben op Broadway, maar het moet wel een originele musical zijn."

Sting vervangt in de cast de Britse singer-songwriter Jimmy Nail, een goede vriend die ermee instemde dat Sting het stokje van hem overnam. Vanaf 9 december zal de zanger zeker een maand te zien zijn op Broadway.

A4 West-Brabant open

De nieuwe A4 tussen Dinteloord en Bergen op Zoom is maandagochtend geopend voor verkeer. De nieuwe snelweg van negentien kilometer was de ontbrekende schakel voor het verkeer tussen Rotterdam en Antwerpen. Doorgaand verkeer hoeft niet meer over de N259 door Steenbergen.

De aanleg van de weg is in 2012 begonnen. De totale kosten, 275 miljoen euro, zijn gedeeld door het Rijk, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Steenbergen. De gemeente betaalde mee aan een weg onder de Steenbergse Vliet, het eerste aquaduct in Brabant.

Files kosten bedrijfsleven tot 800 miljoen

De files op de Nederlandse snelwegen hebben het bedrijfsleven in 2013 tussen de 613 tot 797 miljoen euro gekost. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van TNO in opdracht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) en verladersorganisatie EVO.

De dagelijkse files zorgen voor tijdverlies en meer brandstofverbruik. Ook leiden de files tot andere kosten zoals de inzet van extra voertuigen om goederen toch op tijd af te leveren en aanpassingen in de rit- en routeplanning.

Volgens TLN en EVO staat de A15 tussen de Beneluxtunnel en het Vaanplein op de eerste plek van duurste files van het afgelopen jaar. Nummer twee is de A27 tussen Gorinchem en Hooipolder, gevolgd door de A58 tussen Galder en Batadorp.

TLN en EVO stellen dat de investeringen in infrastructuur de afgelopen jaren wel vruchten hebben afgeworpen. Dankzij extra asfalt is de filedruk in 2013 op een groot aantal belangrijke knelpunten sterk gedaald en is de schade voor bedrijven ook flink afgenomen. Zorgelijk is echter dat de filedruk in 2014 weer oploopt. Daarom moet de overheid doorgaan met de aanpak van een groot aantal knelpunten.

Kabinet Israël wil 'joods karakter' staat vastleggen

Het Israëlische kabinet heeft zondag een omstreden wetsvoorstel goedgekeurd waarin Israël wordt omschreven als de natiestaat van het joodse volk.

Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het parlement, maar zal de spanningen met de Arabische Israëliërs en de Palestijnen zeker doen toenemen. Het kan ook tot een breuk leiden binnen de coalitie van premier Benjamin Netanyahu, vanwege het felle verzet van twee gematigde partijen.

Het wetsvoorstel voorziet in erkenning van het joodse karakter van Israël. De joodse wet wordt geïnstitutionaliseerd als inspiratie voor wetgeving en het Arabisch wordt afgeschaft als officiële taal. Tegenstanders zeggen dat het voorstel het democratische karakter van Israël ondergraaft; sommige rechtengroepen noemen het racistisch.

Arabieren vormen ongeveer een vijfde deel van de bevolking van Israël.

480.000 euro voor gitaar John Lennon

Een gitaar van het merk Gretsch van de wijlen Britse popmuzikant John Lennon is zondag in Londen geveild voor 480.000 euro. Lennon speelde als gitarist van The Beatles in de jaren zestig op het instrument, maar schonk het in 1967 aan een neef, David Birch.

Birch liet de gitaar verkopen. De veilingmeesters van Tracksauction.com hadden op meer gerekend en hoopten op een bedrag van ergens tussen de 500.000 en 750.000 euro. Volgens het veilinghuis worden er namelijk vrijwel nooit originele muziekinstrumenten van The Beatles te koop aangeboden. De weinige exemplaren die er zijn, worden meestal goed bewaakt door stichtingen of musea.

Moslimgeestelijken bespreken strategie tegen extremisten

Sjiitische en soennitische geestelijken uit een tachtigtal landen zijn zondag in de Iraanse stad Qom bijeengekomen om een strategie te ontwikkelen tegen Islamitische Staat, de extremistische groep die grote delen van Syrië en Irak in handen heeft gekregen.

Ayatollah Nasser Makarem Shirazi, de hoofdorganisator van de conferentie, riep op tot consensus tussen de twee hoofdstromen van de islam. Hij zei dat de extremistische ideologie als absurd aan de kaak moet worden gesteld en dat groepen die deze ideologie aanhangen gediskwalificeerd moeten worden.

Andere sprekers op de tweedaagse conferentie gaven de Verenigde Staten en Israël de schuld van de oprichting van IS. Het doel daarvan zou zijn 'de Islam tegen de Islam' op te zetten.

Nederland ingedeeld in regio's tegen vogelgriep

Er komen andere maatregelen om de vogelgriepuitbraak in te dammen. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) deelt het land op in vier regio's, zodat het virus zich zo min mogelijk kan verspreiden. Contact tussen deze regio's wordt tot een minimum beperkt. De maatregelen van Dijksma blijven naar verwachting drie weken gelden.

De twee pluimveerijkste gebieden (de Gelderse Vallei en de Peel) worden door de indeling in zones van elkaar gescheiden. Ook zijn zij hierdoor gescheiden van de twee andere regio's. Hekendorp en Ter Aar liggen in een derde zone, Kamperveen in de vierde zone.

Het landelijke handelsverbod van 72 uur kwam zondagmiddag om 14.00 uur tot een eind. Dijksma besloot dat verbod niet te handhaven, maar met nieuwe maatregelen te komen. Boeren mogen daardoor weer wel handelen in pluimvee.

Een kort overzicht van de maatregelen:

- Het land wordt verdeeld in vier regio's: het westen (met Ter Aar en Hekendorp, waar de vogelgriep is vastgesteld), de Gelderse Vallei (Barneveld en omgeving), het zuidoosten (met de Peel) en het noorden en oosten (met de getroffen bedrijven in Kamperveen). Het contact tussen die gebieden moet minimaal blijven.

- Boeren mogen weer handelen in pluimvee. Het kabinet had dat verboden, maar dat verbod liep zondagmiddag om 14.00 uur af.

- Hygiëne is erg belangrijk, dus moeten transportwagens na elke rit opnieuw worden gereinigd en ontsmet.

- Wat verboden is: aanvoer van nieuw pluimvee naar bedrijven; vervoer van pluimveemest; vervoer van eendagskuikens naar pluimveebedrijven (ze mogen wel worden geëxporteerd); jacht op alle dieren; tentoonstellen van 'pluimvee en ander gevogelte'.

- De nieuwe regels gelden waarschijnlijk voor 21 dagen.

'Politie moet ziekteverzuim op orde brengen'

De politie moet zo snel mogelijk duizenden incomplete ziekteverzuimdossiers van medewerkers op orde brengen. Van twaalf procent van de zieke agenten weet de politie niet waarom ze thuiszitten of wat ze mankeren. Dat zeggen vakbonden en belangenorganisaties zondag tegen de NOS.

De organisaties baseren zich op een onderzoek van TNO. Daaruit blijkt dat de politie veel te weinig doet om de 3.600 langdurige zieke medewerkers, op een totaal van 64 duizend medewerkers, weer aan het werk te krijgen. De dossiers van zieke medewerkers zijn in veel gevallen verre van compleet, worden niet bijgehouden of zijn zoek.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de politie zich ook niet aan de wet houdt. Zo zou dertien procent van de zieke werknemers al langer dan twee jaar thuis zitten zonder dat er met hen afspraken zijn gemaakt over terugkeer. Het UWV legt in deze gevallen normaal een straf op. TNO stuitte ook op agenten die al veertien jaar thuiszitten, met behoud van loon.

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman heeft verbeteringen aangekondigd. Zo komt er vanaf volgend jaar onder meer een landelijk verzuimvolgsysteem. De Tweede Kamer debatteert maandag over de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie waar de politie onder valt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.