Holleeder als vrij man de kerstdagen in

Redactie

Willem Holleeder hoeft de kerstdagen niet door te brengen in de gevangenis. Zijn voorlopige hechtenis in het grootschalige Andes-proces is voor de tweede keer opgeschort, dit maal tot het afronden van de zaak eind januari. Dat heeft de rechtbank in Haarlem maandag tijdens de vierde zitting in het afpersingsproces besloten.

Volgens de rechter is er geen reden om Holleeder weer in voorlopige hechtenis te nemen. De geboren Amsterdammer heeft zich namelijk aan alle voorwaarden gehouden, die zijn gesteld toen hij vorig jaar weer op vrije voeten kwam. Holleeder kan daarom als vrij man de uitspraak in het proces Andes aanhoren.

De 56-jarige Holleeder wordt in de zaak verdacht van betrokkenheid bij het afpersen van Hells Angels-voorman Theo Huisman. Om die reden werd hij in mei vorig jaar aangehouden. In juli van dat jaar werd zijn voorlopige hechtenis tijdelijk opgeschort, maar die onderbreking liep maandag af.

Holleeders advocaat, Stijn Franken, verzocht de rechtbank maandag nog om de voorlopige hechtenis helemaal te beëindigen en niet alleen op te schorten. Hij wees erop dat Holleeder sinds zijn vrijlating geen strafbare feiten heeft begaan, 'terwijl hij toch de uitgebreide aandacht van politie en justitie geniet'.

Een einde aan de hechtenis vond de rechter echter een stap te ver, omdat daarvoor het gevaar van herhaling te groot zou zijn. Een nieuwe schorsing vond de rechter geen probleem. "De lange tijd dat u geschorst bent, heeft niet geleid tot grote maatschappelijke problemen", aldus de rechter.

Holleeder zelf hield zijn kaken maandag stijf op elkaar. Al bij aanvang van de zitting verwees hij naar de verklaringen die hij eerder bij de politie aflegde. "Voor de rest beroep ik me op mijn zwijgrecht", aldus Holleeder, die in 2007 al eens werd veroordeeld tot negen jaar cel vanwege het afpersen van vastgoedhandelaren.

Naast Holleeder draait het proces Andes vooral om Danny K. en oud-kickbokser Dick V. Zij staan naast afpersing ook terecht voor onder meer witwassen en bedreiging.