AEX scherpt jaarrecord niet aan

De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek flauw gestart en slaagde er niet in het jaarrecord aan te scherpen. Intradag werd er met een koers van 425,84 nog net een nieuwe top neergezet, maar de AEX leverde op het slot toch 0,1 procent in op 422,91 punten, terwijl de rest van de Europese aandelenmarkten juist overwegend groen kleurde.

De markten kregen vanochtend een duwtje in de rug door een verbetering van het Duitse ondernemersklimaat. De Ifo index, een Duitse conjunctuurindicator die de verwachtingen van de Duitse ondernemers voor de komende zes maanden meet, nam toe van 103,2 in oktober naar 104,7 in november.

In de AEX waren het Fugro en KPN die met verliezen van respectievelijk 4,4 en 3,8 procent de grootste dales waren, terwijl een directe aanleiding voor de koersverliezen ontbrak.

Verder had ook ASML een lastige dag. Het fonds leverde tweeënhalf procent in nadat het tijdens een beleggersdag de plannen voor de komende jaren presenteerde. De toeleverancier van de halfgeleider industrie rekent op een verdubbeling van de omzet en een verdrievoudiging van de winst in 2020, hoewel topman Peter Wennink aangaf dat het omzetdoel wellicht al een of twee jaar eerder kan worden bereikt.

De grootste stijgers onder de hoofdfondsen waren Ahold, Randstad en Wolters Kluwer met winsten van circa 1,7 procent.

In de Midkap gingen Imtech en USG People aan kop met winsten van 2,7 en 3,2 procent. Imtech reageerde vandaag op een brief van de Vereniging van Effectenbezitters. De technische dienstverlener bleef van mening dat het de melding van een klokkenluider eind augustus voldoende toelichtte in het prospectus van de laatste claimemissie. De grootste daler was Arseus met een verlies van 1,7 procent.

Bij de kleinere fondsen vielen Groothandelsgebouw en ICT Automatisering in positieve zin op met dagwinsten van 5,3 en 5,6 procent. Het lokaal genoteerde Accsys verloor 5,9 procent. Het fonds maakte voorbeurs een fors hogere omzet bekend, maar onder de streep leed de producent van verduurzaamd hout nog altijd verlies.

De beursgang van Mota-Engil Africa leek geen succes te worden. De koers daalde aanvankelijk stevig naar 9,41 euro, maar sloot uiteindelijk gelijk aan de introductiekoers van 11,50 euro.