FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 december 2013

Kreder wint NK puntenkoers

Raymond Kreder is zondag Nederlands kampioen op de puntenkoers geworden. Na veertig kilometer in het Apeldoornse Omnisport bleef hij Wim Stroetinga en Barry Markus voor. Shanne Braspenninckx werd verrassend kampioen op de keirin. Zij troefde de favoriete Elis Ligtlee en Melanie Klement af.

Op de kilometer ging Hugo Haak met de nationale titel aan de haal. De 22-jarige sprinter zette een tijd van 1.02,389 minuten neer wat gelijk staat aan een gemiddelde snelheid van 57,7 kilometer per uur. Jeffrey Hoogland (1.03,252) werd tweede, Matthijs Büchli (1.04,211) werd derde.

[Upd] Schumacher kritiek na skiongeluk

Michael Schumacher is vanmorgen tijdens een skiongeval in de Alpen in Frankrijk gewond geraakt. Het Franse Europe 1 meldt dat de Duitser met hoofdletsel is opgenomen in het ziekenhuis.

Het Franse radiostation RMC meldt dat de situatie van Schumacher niet levensbedreigend zou zijn en dat hij ook niet buiten bewustzijn is geweest.

Tussen 1991 en 2006 was Schumacher actief in de Formule 1. In die periode werd hij zevenmaal wereldkampioen. In 2010 maakte hij zijn rentree op de grid bij Mercedes GP, maar hij was niet meer zo oppermachtig als voorheen.

Update 14.13 uur
Volgens de directeur van het resort waar Schumacher verbleef, Christophe Gernignon-Lecomte, droeg de Duitser een helm en sloeg hij met zijn hoofd tegen een rotsblok. De verwonding zou volgens de directeur niet ernstig zijn.

Update 15.38 uur
Schumacher was samen met zijn 14-jarige zoon offpiste aan het skiën toen het ongeval gebeurde. Het is nog steeds onduidelijk hoe ernstig de verwondingen van Der Schumi zijn. De BBC meldt dat hij van een ziekenhuis in Moutiers overgebracht is naar een groter in Grenoble.

Update 17.25 uur
Schumacher zou aan het skiën zijn geweest met twee begeleiders, die meteen de hulp van een helikopter ingeroepen hadden toen het ongeluk gebeurd was. De helikopter vervoerde de Duitser naar het ziekenhuis van Moutiers. Woordvoerster Sabine Kehm had het volgende te melden vanmiddag: "We vragen begrip voor het feit dat we momenteel geen constante aanvoer van nieuws over zijn gezondheidstoestand kunnen geven. Hij [Schumacher, red.] droeg een helm en was niet alleen. Ook was niemand anders betrokken bij de val."

Op dit moment wordt de Duitser in Grenoble bijgestaan door goede vriend professor Gerard Saillant, die ook een bekende is van voormalig Ferrari-teambaas Jean Todt. Professor Saillant, specialist in neurologie, behandelde Schumacher ook toen die zijn been had gebroken tijdens de Britse Grand Prix in 1999.

Update 19.22 uur
De vrouw en twee kinderen van Michael Schumacher staan hem bij in het ziekenhuis in Grenoble, waar de Duitser na het eerste bezoekje aan het kleinere ziekenhuis van Moutiers werd gebracht, aldus de BBC. James Allen, BBC Radio 5 Live-correspondent en Formule 1-kenner, wist over de toestand van Schumacher te melden: "De verwonding is serieus, maar niet levensbedreigend."

Update 21.24 uur
Schumacher heeft volgens diverse media een zware hersenschudding opgelopen. Volgens berichten uit Frankrijk zou de toestand van de Duitser gedurende de avond verslechterd zijn.

Update 23.40 uur
Volgens de officiële verklaring van het management van Schumacher verkeert de Duitser in in levensgevaar. De toestand van Michael Schumacher is de laatste uren verslechterd. Hij heeft een schedeltrauma opgelopen en ligt in coma. De zevenvoudig wereldkampioen zou al in coma zijn geweest toen hij het ziekenhuis van Grenoble binnengebracht werd. Daar is hij mede vanwege een hersenbloeding direct geopereerd.

Michael Schumacher tijdens de Race of Champions vorig jaar in Bangkok (Foto: Pro Shots)Michael Schumacher tijdens de Race of Champions vorig jaar in Bangkok
(Foto: Pro Shots)

Evacuatie vanwege vulkaan El Salvador

De autoriteiten in El Salvador zijn zondag begonnen met de evacuatie van het gebied rondom de vulkaan de Chaparrastique. Eerder zondag spuwde de vulkaan een wolk gas en as tot vijf kilometer hoogte, aldus het ministerie van milieu.

Iedereen die in een straal van drie kilometer rondom de vulkaan woont, wordt geëvacueerd, zei Carlos Lopez Mendoza, woordvoerder van het nationale Rode Kruis. Er zijn geen berichten van slachtoffers, ondanks de 'vrij zware explosie' in de top van de vulkaan, aldus Lopez Mendoza.

De vulkaan van 2129 meter hoogte ligt zo'n 145 kilometer ten oosten van de hoofdstad San Salvador. De Chaparrastique barstte in 1976 voor het laatst uit.

FOK!sport foto-onderschrift week 52

Aan het begin van het jaar was het foto-onderschrift wekelijks een populair onderdeel. We vonden het zo leuk dat we de draad weer oppikken. Elke maandag zal er een nieuwe editie van het FOK!sport foto-onderschrift online komen.

De winnaar van afgelopen week (volgens de FOK!sport redactie) was alpeko met het volgende onderschrift: "Drie punten voor Heracles. Stegeman zuigt nog extra een puntje aan."

De opgave van deze week:

De spelers van NAC vieren hun overwinning in het bubbelbad. We zijn op zoek naar een toepasselijk onderschrift bij deze foto. (Foto: Pro Shots)
De spelers van NAC vieren hun overwinning in het bubbelbad. We zijn op zoek naar een toepasselijk onderschrift bij deze foto. (Foto: Pro Shots)

[PDC WK] Van Gerwen via Webster naar halve finale

Michael van Gerwen heeft na een onwaarschijnlijk sterke openingfase een royale voorsprong op Mark Webster opgebouwd en deze niet meer uit gegeven. Van Gerwen heeft na deze wedstrijd de halve finale van het PDC World Darts Championship bereikt.

De eerste set werd vlot afgeraffeld met drie hoge finishes en zonder een centje pijl denderde hij met uiteindelijk acht 100+ finishes door naar 4-1, met als hoogtepunt een 144-finish. Mighty Mike vocht zich gisteren vanuit geslagen positie terug tegen Gary Anderson en Webster deed tegen Raymond van Barneveld hetzelfde. Vanavond kwam Webster weer terug van 4-1 naar 4-3 maar hierbij hield het ook op. Van Gerwen treedt nu morgenavond aan tegen de winnaar van de laatste kwartfinale tussen Adrian Lewis en James Wade.

IOC niet bang voor bommen

Het internationaal olympisch comité IOC heeft alle vertrouwen in de rond Sochi getroffen veiligheidsmaatregelen. Dat zei de sportbond zondag als reactie op de bomaanslag in Volgograd waarbij zeker vijftien doden vielen. "Bij de Spelen is de veiligheid de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten en we hebben geen twijfel dat de Russen die taak aan kunnen."

Een zelfmoordterrorist blies zich zondagochtend op bij een treinstation in Volgograd, ongeveer 650 kilometer ten noordoosten van Sochi. Tot voor kort bleven zelfmoordaanslagen beperkt tot de Kaukasus, maar Volgograd is nu voor de tweede keer in twee maanden doelwit van een aanslag.

Om aanslagen tijdens de Spelen van Sochi, dat tegen de Kaukasus aan ligt, te voorkomen heeft Rusland strenge maatregelen genomen. Iedereen die naar de Spelen wil moet online een kaartje kopen en een 'toeschouwerspas' aanvragen bij de autoriteiten. Er is bovendien een veiligheidszone gecreëerd die honderd kilometer langs de kust strekt en tot wel veertig kilometer het binnenland in.

Om de veiligheidszone in de gaten te houden worden speciale troepen ingezet die in de bergen patrouilleren. Er vliegen drones over de olympische faciliteiten en met speedboten wordt de kust bewaakt. Ook mogen auto's van buitenaf van begin januari tot eind maart niet de veiligheidszone in.

De Winterspelen duren van 7 tot en met 23 februari. Rusland heeft beloofd dat het 'de veiligste Spelen ooit' worden.

Dode bij politiek geweld Bangladesh

Bij confrontaties tussen ordetroepen en oppositieactivisten in de Bengalese hoofdstad Dhaka is zondag ten minste één persoon om het leven gekomen. Duizenden mensen gingen de straat op om premier Sheikh Hasina op te roepen de verkiezingen van volgende week af te blazen.

Een 21-jarige student kwam om het leven toen ordetroepen met rubber kogels de menigte uiteen probeerde te jagen. Tientallen mensen raakten gewond. De autoriteiten pakten in aanloop naar de verkiezingen van volgend weekeinde al meer dan 650 mensen op.

Hasina's politieke rivaal Khaleda Zia, voormalig premier en huidig leider van de oppositie, probeerde zondag de menigte ondanks een verbod op grote politieke bijeenkomsten toe te spreken, maar slaagde daar niet in. Ordetroepen plaatsten grote trucks met zand rondom haar huis zodat ze het niet kon verlaten. De politie ontkent dat de maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat Zia zich bij het protest zou voegen. Ze probeerde haar woning wel te verlaten, maar een opgeworpen barricade zorgde ervoor dat ze niet bij haar auto kon komen. Duizenden agenten probeerden op hetzelfde moment te voorkomen dat betogers hun demonstratie konden houden.

Zia's partij heeft haar aanhangers opgeroepen om het protest maandag voort te zetten en wegen, spoorwegen en bruggen te blokkeren.

Maduro: "Speel niet vanwege financiën"

Hedwiges Maduro (28) wil weg bij Sevilla. De verdedigende middenvelder is door zijn club niet geregistreerd op de spelerslijst voor de Primera Division. Maduro kan daardoor niet in actie komen in de Spaanse competitie.

De ex-Ajacied deed dit seizoen alleen mee in een Europa League-wedstrijd tegen Mladost Podgorica, begin augustus. Maduro traint mee met het eerste team, maar trainer Unai Emery, met wie hij eerder wel succesvol samenwerkte bij Valencia, doet geen beroep op de 18-voudig international.

"Ik ben zeker niet tevreden", zei Maduro in het radioprogramma El Desmarque. "Het is een lang verhaal. Vorig seizoen was het een lastig jaar voor het team. We kregen een nieuwe manager en ik kreeg te horen dat ik moest uitkijken naar een nieuwe ploeg. Niet om sportieve redenen, maar om financiële redenen. Ik ben te duur en zou daarom niet spelen. Ik ben op zoek naar een nieuwe ploeg, maar ik heb geen geschikte club gevonden."

"Toen ik na de vorige transferperiode geen nieuwe club had gevonden, namen ze mijn plek in de selectie af. Dat is illegaal, tenminste, dat vermoeden heb ik. Er is geen enkele speler die niet een plek heeft in de selectie. Als het toegestaan is, kunnen clubs als Real Madrid en Barcelona vijftig spelers contracteren. De ene helft voor de wedstrijden, de andere helft alleen voor de trainingen."

Maduro hoopt in januari Sevilla te verlaten. "Ik hoop dat Sevilla mij transfervrij laat gaan. Het is namelijk niet zo dat ik nog zal spelen. Hopelijk heeft de club daar geen problemen mee. Het is namelijk een belangrijke eis voor geïnteresseerde clubs en ik weet dat er enkele clubs in Duitsland interesse hebben. Wat mij betreft zijn er drie grote competities in Europa: de Spaanse, de Engelse en de Duitse."

Gudelj: "Ik maak me zorgen over NAC"

Nebojsa Gudelj is tevreden over de eerste seizoenshelft van NAC Breda, maar de coach hoopt snel duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de club. De Bredanaars zitten financieel gezien in zwaar weer.

"Ik maak me zorgen over de toekomst", aldus Gudelj in gesprek met BN DeStem. "Het is ook voor mij belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. Er moet een beleidsplan komen waarin de visie voor de korte en lange termijn staat beschreven. Waar wil de club naartoe?"

De 44-jarige Bosniër, die tussen 1997 en 2005 uitkwam voor NAC, hoopt voor de hervatting van de Eredivisie meer te weten te komen over de toekomst van de club. De huidige nummer twaalf op de ranglijst speelt op 18 januari op bezoek bij AZ.

Het gat met de degradatiezone is vijf punten na achttien wedstrijden. Gudelj behoedde NAC vorig seizoen na een zwaar seizoen voor nacompetitievoetbal. De trainer volgde voormalig teamgenoot John Karelse op in het Rat Verlegh Stadion, waar Gudelj tot 2015 onder contract staat.

De oud-verdediger voelt zich thuis bij Breda, maar weet niet wat de toekomst brengt. "Ik ben op dit moment tevreden bij NAC. Als het aan mij ligt, blijf ik hier langer en verleng ik mijn contract. Die beslissing is echter niet aan mij, maar aan de club", aldus Gudelj.

"Feyenoord en Ajax zijn grootste clubs"

Martin van Geel hoopt dat Feyenoord in de tweede seizoenshelft mee blijft doen in de titelrace. De technisch directeur van de Rotterdammers is nog niet tevreden. Feyenoord staat vierde na achttien wedstrijden.

Het gat met koploper Ajax is vier punten. Van Geel hoopte dat de ploeg van Ronald Koeman een sterkere groei door zou maken. De technisch directeur wijst op het feit dat de selectie intact bleef in de zomer.

"Dan verwacht je misschien wel een iets stabielere seizoenshelft dan wij gespeeld hebben", zei Van Geel tegen RTV Rijnmond. De vroege uitschakeling in de voorronde van de Europa League, tegen Kuban Krasnodar, vormde een grote teleurstelling voor Van Geel.

"Dat was erg voor Feyenoord, omdat wij hunkeren naar succes. Nationaal, maar ook internationaal", aldus de voormalig directeur van Willem II, AZ, Ajax en Roda JC. Van Geel hoopt dat Feyenoord weer tot de top van Nederland gaat behoren.

"Feyenoord en Ajax zijn de grootste clubs van Nederland. Met de grootste mogelijkheden, potentie, achterban én de club met de meeste emotie. Op welke termijn wij weer in de top meedraaien hangt van de mogelijkheden met De Kuip af", besluit Van Geel.

Feyenoord hervat de competitie zondag 19 januari met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. In de KNVB Beker wacht een ontmoeting met Ajax in de kwartfinale. De Rotterdammers gaan op woensdag 22 januari op bezoek in de Amsterdam ArenA.

Volleybalsters verliezen oefenduel van België

De Nederlandse volleybalsters hebben zondag een oefenduel tegen België verloren. In Den Bosch waren de bezoeksters met 3-2 de betere ploeg: 21-25, 25-14, 25-19, 26-28 en 11-15. De mannenploeg ging eerder op de dag ook onderuit tegen Frankrijk: 0-3. Met 22-25, 20-25 en 21-15 hadden de Oranjemannen zich in alle sets behoorlijk geweerd.

Maandag staan de vrouwen nogmaals tegenover België en speelt de mannenploeg weer tegen Frankrijk. Zowel de vrouwen als de mannen bereiden zich met de oefenwedstrijden voor op een WK-kwalificatietoernooi. Die staan van 3 tot en met 5 januari op de agenda.

Criminele holbewoners zijn buit kwijt

Bij het 'rovershol' in Drenthe waar vrijdag twee Kosovaren werden aangehouden zijn zondag nog meer gestolen spullen gevonden. Een jongeman zocht met een metaaldetector en belde de politie toen hij iets had gevonden. De politie ging vervolgens ook met een metaaldetector aan de slag.

In de buurt van het boshol bij Zuidlaren werden nog enkele spullen uit de grond gehaald, waaronder een tas met sportkleding en enkele sieraden. De tas werd enkele weken geleden ontvreemd bij een inbraak.

Vrijdag waren in de tijdelijke verblijfplaats van de verdachten al onder meer sieraden en computerapparatuur aangetroffen, die vermoedelijk zijn buitgemaakt bij woninginbraken in de omgeving. De Kosovaren van 38 en 25 jaar zitten nog vast en worden maandag voorgeleid.

OPA wordt OMA bij gemeenteraadsverkiezing Amsterdam

Ouderen Politiek Actief (OPA) neemt definitief deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam, maar dan onder de naam OMA Amsterdam. De lijsttrekker van OMA Amsterdam is David Pinto. De ouderenbeweging doet op 19 maart in ieder geval in 33 gemeenten mee onder de naam OPA, laat oprichter en campagneleider Dick Schouw zondag weten.

Ouderen Politiek Actief heeft de naam OMA Amsterdam vorige week officieel laten registreren, omdat OPA werd geweigerd. De Ouderen Partij Amsterdam had de naam OPA begin dit jaar al opgeëist. OMA staat voor Onbevreesd, Modern, Authentiek.

De volgens Schouw bestuurlijk en politiek door de wol geverfde Pinto heeft een Marokkaans-joodse achtergrond. Pinto heeft zelf gereageerd. "Met zijn kennis, ervaring en bevlogenheid staat Pinto garant voor het neerzetten en elan geven aan de centrale doelstelling van onze beweging: vrije politiek in Nederland", schrijft Schouw in een verklaring. "Vrije politiek stelt de mens centraal en niet langer 'de partij' of 'de fractiediscipline'."

"OMA wil een ander systeem van politiek bedrijven propageren en toepassen", licht Schouw toe. Dat past volgens hem bij wat Pinto in het verleden heeft gezegd en gedaan. "Hij heeft altijd bij de VVD gezeten, maar is niet zozeer rechts als wel liberaal. Hij noemt zich vrije Amsterdammer."

Pinto zei eind jaren tachtig dat migranten in Nederland worden 'doodgeknuffeld'. Hij pleitte toen voor verplichte inburgeringscursussen. De komende tijd neemt Pinto al deel aan een aantal debatten in Amsterdam.

De kandidatenlijst wordt 19 januari naar buiten gebracht. Ook de programmapunten worden dan gepresenteerd. "Dat zal op sommige punten anders zijn dan mensen gewend zijn van politieke partijen", zegt Schouw. "Verfrissend. We laten aan de kiezer over of daar voldoende steun voor is. We roepen hen op te kijken naar de kandidaat die het dichtste bij hen staat."

Uit onderzoek blijkt dat ouderenpartijen zeker tien procent van de stemmen kunnen halen. "Het zou mooi zijn als we meerdere zetels halen, we zijn een nieuwe partij", blikt Schouw vooruit. Maar in de peilingen krijgen ouderenpartijen in Amsterdam vooralsnog niet meer dan een zetel."

Ouderen Politiek Actief werd opgericht na een ruzie binnen 50Plus over de vraag of de partij op lokaal niveau actief moest worden. Schouw werd toen uit 50Plus gezet, maar later concludeerde een partijcommissie dat dit niet had mogen gebeuren en werd het besluit teruggedraaid. OPA is vooral een samenwerkingsverband van regionale ouderenpartijen. De partij overweegt ook mee te doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Mexicaanse jongens opgepakt voor doodsteken man

Mexicaanse agenten hebben in het noorden van het land drie 16-jarige jongens aangehouden voor het doodsteken van een man tijdens een overval. Het openbaar ministerie in de staat Sonora liet zondag in een verklaring weten dat de drie hun daad hebben bekend. Het slachtoffer stierf in september nadat hij in Hermosillo was neergestoken door de jongeren, die zijn fiets probeerden te stelen.

Sonora leek lang gespaard te blijven van het drugsgeweld dat veel andere noordelijke staten in Mexico teistert, maar de afgelopen tijd neemt het geweld er toe.

Stroetinga wint NK mass start

Arjan Stroetinga heeft in Heerenveen de Nederlandse titel op het onderdeel mass start veroverd. De wedstrijd werd in Thialf verreden na het olympisch kwalificatietoernooi.

Stroetinga had tijdens de wedstrijd veel steun aan ploeggenoten van BAM, Jorrit Bergsma en Ingmar Berga. Toen Stroetinga de eindsprint inzette kon alleen TVM-rijder Christijn Groeneveld volgen. De zege kwam echter niet meer in gevaar voor Stroetinga.

Morgen rijden ook de dames nog het NK op dit onderdeel, dat sinds 2011 deel uitmaakt van het wereldbekercircuit.

Spaanse kerkmis tegen abortus

Duizenden Spanjaarden hebben zondag in Madrid een mis bijgewoond om de regering steun te betuigen in haar pogingen de Spaanse abortuswet flink strikter te maken. Aartsbisschop Antonio Rouco Varela leidde de mis in de buitenlucht en zei dat 'de gift die het leven is' als onschendbaar moet worden beschouwd.

Het kabinet van premier Mariano Rajoy gaf op 20 december zijn goedkeuring aan een nieuwe abortuswet waaronder zwangerschapsonderbreking alleen is toegestaan in het geval van verkrachting of wanneer er ernstige gezondheidsrisico's bestaan voor de moeder of het ongeboren kind. Een dergelijke wet zou moeten worden goedgekeurd door het parlement, waar de regering een grote meerderheid heeft.

Paus Franciscus gaf zondag vanuit het Vaticaan via een videoverbinding zijn zegen aan de mis.

Italië getroffen door aardbeving

In het zuiden van Italië heeft zich zondag een aardbeving met een kracht van 4.9 voorgedaan. In Napels en andere steden renden veel mensen in paniek de straat op.

De beving vond volgens het Italiaanse Instituut voor Geofysica en Vulkanologie plaats op zo'n 10,5 kilometer diepte. Het epicentrum bevond zich ten noordoosten van Napels tussen de steden Caserta en Benevento.

Een aardbeving met een kracht van 4.9 kan aanzienlijke schade aanrichten, maar vooralsnog zijn er geen berichten van slachtoffers of grote schade. Volgens het Italiaanse persbureau LaPresse was de beving tot in Puglia te voelen.

Angry Birds Rio krijgt Rio 2 updates

Angry Birds Rio, de spin-off gebaseerd op de animatiefilm uit 2011, krijgt vier gratis 'afleveringen' erbij. De nieuwe content is gebaseerd op Rio 2, de sequel die in april 2014 in de bioscopen te zien is. De eerste aflevering, Rocket Rumble, bevat 26 levels en is al beschikbaar.

De rest van de updates zullen de komende maanden verschijnen voor zowel Android als iOS.

[PL] Chelsea verslaat thuis Liverpool

Chelsea heeft vandaag in de Premier League thuis met 2-1 van Liverpool gewonnen. Samuel Eto'o scoorde in de 34e minuut de winnende treffer. Liverpool was op Stamford Bridge in de derde minuut al op voorsprong gekomen via Martin Skrtel. Eden Hazard zorgde een kwartier later voor de gelijkmaker.

De wedstrijd in Londen werd er één met twee gezichten. Na de vroege treffer van Skrtel zochten beide ploegen de aanval en golfde het spel in hoog tempo op en neer. Hazard kreeg de bal enigszins gelukkig voor de voeten en schoot uitstekend raak, Eto'o tikte later van dichtbij binnen en had geluk dat Liverpool-goalie Simon Mignolet zijn handen niet goed genoeg tegen de bal kreeg om hem uit het doel te houden.

Na de thee hield Chelsea zich vooral bezig met het tegenhouden van Liverpool. Dat kreeg de beste kans via Mamadou Sakho, die op de lat kopte. Aan het einde van de wedstrijd duwde Eto'o Luis Suárez onderuit, maar scheidsrechter Howard Webb zag er als een van de weinigen geen strafschop in.

Tottenham Hotspur won met 3-0 van Stoke City. Roberto Soldado zette de Spurs voor rust vanaf de strafschopstip op voorsprong. Moussa Dembélé en Aaron Lennon stelden in de tweede helft de zege van de thuisploeg veilig.

In de stand van de Premier League staat Liverpool nu vijfde na negentien duels met 36 punten. Dat zijn er zes minder dan koploper Arsenal en vier minder dan Chelsea, dat derde staat. Tottenham is de nummer zeven van Engeland met 34 punten. Stoke City staat met 21 punten twaalfde.

'De NS discrimineert'

Els Oosterhout uit Amsterdam is boos. Heul boos. Volgens Els doet de NS namelijk aan discriminatie. Het bericht waarin zij haar ongenoegen uit op Facebook is inmiddels bijna 15 duizend keer gedeeld.

De uit Hengelo afkomstige Amsterdamse was in de trein getuige van een fraai stukje willekeur van de conducteurs. Twee Engelse zakenmannen werden door de conducteur betrapt op het reizen zonder geldig plaatsbewijs. Een goed gesprek in MAVO-engels deed echter wonderen. De mannen waren van mening dat het voor hun onmogelijk was om aan een kaartje te komen. Ze hadden immers alleen cash en een creditcard bij zich. Naar eigen inzicht hadden de twee genoeg moeite gedaan om een kaartje te scoren, maar was dit simpelweg niet gelukt. De conducteur ging mee met het verhaal en oordeelde dat de twee te goeder trouw hadden gehandeld. De twee Engelsen kregen geen boete.

Een stukje verderop zat een Nederlandse vrouw met een donkere huidskleur. Bij controle bleek dat zij probeerde te reizen op een kaartje met korting. Aanvullend had zij een OV-kaart erbij gekocht en dacht dat dit tevens als kortingskaart gold. Nu was de kaartjesknipper een stuk minder coulant. Mevrouw had beter moeten weten, volgens de man van de ijzeren weg. Vrijwel onmiddellijk werd er een boete uitgeschreven.

Els zag dit met lede ogen aan en bood aan dat de vrouw met haar meereisde op de kortingskaart van Els. Maar helaas. De spoorbeambte vond het daarvoor te laat en liet weten dat het kwaad reeds geschied was. Toen Els hen erop wees dat het niet eerlijk was en ze dan de Engelsen ook een boete hadden moeten geven, daalde de toch al niet zo beste sfeer naar een dieptepunt. Op dit moment waren twee collega’s van de conducteur gearriveerd en de drie gingen heel dapper om Els staan en vertelden de dame dat ze gehinderd werden in hun werk door haar. Als ze door zou blijven miepen zou een sanctie krijgen.

De NS heeft intussen gereageerd op het incident, heel professioneel, via de eigen Facebookpagina. Het management is van mening dat de conducteurs goed gehandeld hebben en zien de coulance aan de ene kant en de boete aan de andere kant als twee gescheiden gevallen. Ook weten zij te melden dat een conducteur de Engelsen hielp en een ander personeelslid de beboette mevrouw. Dit staat haaks op het verhaal van Els, die rept over slechts een conducteur, die pas later hulp kreeg van zijn vriendjes.

De NS benadrukt dat discriminatie niet helemaal hun ding is.

Ammann wint eerste wedstrijd Vierschansentournee

De Zwitser Simon Ammann heeft in Oberstdorf de eerste wedstrijd in de Vierschansentournee gewonnen. In een zeer spannende wedstrijd kwam de viervoudig olympisch kampioen als beste uit het strijdtoneel.

In de eerste ronde nam Ammann al direct een kleine voorsprong. De tweede plaats in de tussenstand was voor de jonge Oostenrijker Thomas Diethart. Deze maakte, op twee weinig succesvolle optredens in januari 2011 na, deze maand pas zijn entree in de World Cup. In Engelberg werd hij vierde en zesde. Achter Diethart ging het tussen Peter Prevc uit Slovenië, de Japanse veteraan Noriaki Kasai en de Noor Anders Bardal.

In de tweede ronde maakte Kamil Stoch indruk. De Pool, vooraf gezien als favoriet voor de eindzege in de tournee, wist van de 26e naar de dertiende plaats te stijgen. Van de kanshebbers op de zege was de beurt eerst aan Thomas Morgenstern. De Oostenrijker kon zijn zesde plek verbeteren en werd vijfde. Vervolgens liet Bardal een sterke sprong zien, waarmee hij van de vijfde plek op wist te rukken naar plaats twee. Kasai viel één plek terug naar plaats zes, terwijl Prevc en Diethart bij elkaar bleven en de derde plek mochten delen.

Op Ammann stond echter geen maat. Hij kon zijn leidende positie zelfs nog wat uitbreiden en wist zo voor het eerst sinds maart 2011 weer een wedstrijd in de World Cup te winnen. Door zijn overwinning pakt de Zwitser ook als eerste de leiding in het klassement van de Vierschansetournee, gevolgd door Bardal, Prevc en Diethart.

Amsterdam heeft meeste vuurwerkgezanik

Het meeste gezanik op vuurwerkoverlast.nl kwam de afgelopen dagen uit Amsterdam. Vanuit de hoofdstad kwamen 1700 klachten binnen. Uit Rotterdam en Den Haag waren dat er respectievelijk 1200 en 1000.

Initiatiefnemer Arno Bonte van GroenLinks in Rotterdam denkt dat het verschil wordt veroorzaakt door de extra inspanningen van de politie in Rotterdam en Den Haag. "De verhoogde politie-inzet in die steden heeft duidelijk effect", zegt hij zondag in een verklaring. "Agenten treden in Rotterdam en Den Haag vaker op tegen te vroeg afgestoken vuurwerk. De vuurwerkoverlast is daardoor duidelijk kleiner dan een jaar geleden."

Uit het hele land zijn tot nu toe ruim 33 duizend meldingen over vuurwerkoverlast geteld, waarvan ruim de helft binnenkwam na de start van de vuurwerkverkoop op zaterdagochtend. Mensen maken melding van 'een niet aflatende vuurwerkterreur', 'een spervuur aan knallen' en 'een spoor van vernielingen', liet Bonte eerder op de dag weten.

Meldingen kunnen nog tot 4 januari worden doorgegeven. Vorig jaar ontving het meldpunt tachtigduizend klachten.

Vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties en wordt ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. De meldingen worden gebundeld en begin 2014 overhandigd aan de Tweede Kamer en vijftien burgemeesters. De initiatiefnemers willen dat vuurwerk alleen bij professionele vuurwerkshows wordt afgestoken. Twee op de drie Nederlanders zouden zich daarin kunnen vinden, meldde Eenvandaag zaterdag op basis van een peiling.

Daverende ontdekking op de Zuidpool

Conservatoren die kort geleden op Antarctica bezig waren met de restauratie van een oude overlevingshut, stuitten op een daverende verrassing. In een hoek van de hut werd in een klomp ijs een kistje gevonden met daarin 22 belichte negatieven die nog niet tot foto's waren verwerkt. De negatieven hebben meer dan 100 jaar in het ijs gezeten.

Na een moeizame ontwikkeling van de negatieven door een fotolaboratorium in het Nieuw Zeelandse Wellington, werden beelden zichtbaar van de vroegste pogingen om de Zuidpool te bereiken. Het kistje met negatieven werd gevonden in een van de vele voorraadhutten die waren gebouwd tijdens de gedoemde expeditie van Robert Falcon Scott.

De Terra Nova-expeditie naar de Zuidpool (1910-1913) was een poging om als eerste de geografische pool te bereiken. Scott bereikte daadwerkelijk de geografische Zuidpool, maar kwam er daar achter dat de expeditie van Roald Amundsen er een paar weken eerder was gearriveerd. De vijf expeditieleden die de pool wisten te bereiken overleefden de terugreis niet. Ze kwamen om het leven door honger en extreme kou.

De hut werd later, tussen 1914 en 1917, gebruikt door de bemanning van Sir Ernest Shackletons Rosszee-expeditie. Er wordt aangenomen dat de foto's van deze expeditie afkomstig zijn. De Rosszee-expeditie was een van de heroïsche expedities uit een tijdperk dat al lang vergeten is. In januari 1915 zette het verkenningsschip Aurora Shackletons hoofdonderzoeker, de fotograaf van het team en acht andere mannen af aan de kust van de McMurdo Sound in de Rosszee om met proviand en andere middelen een kamp op te zetten voor de rest van het team dat zich later bij hen zou voegen.

Shackletons team ging aan de andere kant van Antarctica aan land om vanaf die zijde de Zuidpool de bereiken en daarna het continent over te steken richting de Rosszee, waarbij ze gebruikmaakten van de voorraden die de andere helft van het team achter zou laten. De Aurora zou in veilige wateren wachten op de terugkeer van beide teams.

Echter, weinig van de expeditie ging volgens plan. de Aurora brak van zijn ankers en werd naar open zee geblazen, waardoor de bemanning gestrand achterbleef. Ondanks de zware condities en het verlies van de Aurora, legden de gestrande mannen toch een aantal voorraadplekken aan voor de groep van Shackleton. Omdat zij in isolatie leefden, wisten zij niet dat Shackletons schip de Endurance door pakijs was verwoest. De voorraden waren dus onnodig aangelegd.

Pas in januari 1917, twee jaar later, slaagde de Aurora erin om de bemanning van de Rosszee-expeditie op te pikken. Tegen die tijd waren drie leden van de expeditie omgekomen, waaronder Arnold Patrick Spencer-Smith, de fotograaf. Zijn beelden zijn bewaard gebleven, waardoor we nu een idee krijgen van wat de mannen moesten ontberen.

Besiktas hengelt naar diensten Toivonen

Het zou zomaar kunnen dat Ola Toivonen na de winterstop in Turkije speelt. Op dit moment lijken veel ploegen interesse te hebben in de Zweed. Volgens zaakwaarnemer Mino Raiola zou Besiktas een goede optie kunnen zijn.

"Dat heeft hij tegen mij gezegd", aldus Raiola tegenover Voetbal International, dat als eerste met het bericht kwam. "Ik heb nog geen concreet bod binnen, maar ik merk dat de interesse in Ola op gang begint te komen."

PSV hoopt Toivonen in de winterstop van de hand te doen. Mocht dit niet lukken, dan tekent de Zweed een contract voor een jaar, zodat de Eindhovenaren in de zomer opnieuw een poging kunnen doen om de speler te verkopen. Op die manier hoopt men de investering van 4,5 miljoen euro enigszins terug te krijgen.

Dagjesmensen staan in de weg

Op verschillende plaatsen in Nederland hebben dagjesmensen zondag voor drukte op de wegen gezorgd. Dat meldde de VerkeersInformatieDienst (VID). Vooral bij de IKEA in Delft was het een rommeltje op de weg.

Daar werd de afrit vanaf de A13 vanuit Den Haag naar de helse meubelgigant afgesloten vanwege de drukte. Toen automobilisten toch nog de snelweg af gingen, moest tijdelijk ook de rechterrijbaan in de richting van Rotterdam dicht.

De Winterefteling bleek ook dusdanig veel bezoek te trekken, dat het tot files leidde. Op de N261 liepen de bezoekers een half uur vertraging op en ook op de snelweg A59 had het verkeer last. Ook Ouwehands Dierenpark in Rhenen trok zondagochtend dusdanig veel bezoek dat het verkeer in de omgeving even vastliep.

[OKT] Groothuis wint 1000 meter

Stefan Groothuis heeft zich zondag op de 1000 meter geplaatst voor de Olympische Spelen in Sochi. Hij won in een tijd van 1.08,51 minuten. Michel Mulder, die al geplaatst was op de 500 meter, werd tweede in 1.08,78 en mag ook op de dubbele afstand naar Sochi.

Achter het tweetal pakte Mark Tuitert de derde plaats in 1.09,18. Daarmee is de routinier er zo goed als zeker van dat ook hij naar de Spelen mag. Thoms Krol werd de verrassende nummer vier. Zijn tijd van 1.09,23 is goed voor de achttiende plaats op de prestatiematrix en deelname aan de Olympiade is daardoor onbereikbaar voor hem.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Stefan Groothuis 1.08,51
2 Michel Mulder 1.08,71
3 Mark Tuitert 1.09,17
4 Thomas Krol 1.09,23
5 Lennart Velema 1.09,27
6 Kjeld Nuis 1.09,45
7 Kai Verbij 1.09,53
8 Koen Verweij 1.09,70
9 Pim Schipper 1.09,81
10 Sjoerd de Vries 1.10,03

'Witte Leger' weer naar huis

Een 25 duizend man sterke militie die in Zuid-Sudan op ramkoers leek te liggen voor een grote militaire confrontatie is grotendeels opgebroken en veel leden zijn huiswaarts gekeerd. Dat heeft de Zuid-Sudanese minister van informatie zondag gezegd.

Michael Makuei Lueth zei dat leiders van de Nuer-gemeenschap in de staat Jonglei de strijders van het 'Witte Leger' ervan hebben overtuigd naar huis te gaan. Volgens Lueth weigerden 'slechts enkelen' dat. Hij zei niet te weten hoeveel strijders zijn overgebleven. Zaterdag zei Lueth dat zeker 25 duizend jonge strijders op weg waren naar de provinciehoofdstad Bor. De Verenigde Naties zeiden zondag 'erg bezorgd' te zijn en riepen de strijders op naar huis te gaan.

De afgelopen twee weken verliepen zeer gewelddadig in Zuid-Sudan. De regering beschuldigt voormalig vicepresident Riek Machar, een Nuer, ervan een staatsgreep te hebben geprobeerd te plegen tegen president Salva Kiir, een Dinka.

[UFC] Uitslagen UFC 168

Vannacht stond UFC 168 op het programma. Met twee titelgevechten, die van de middleweight divisie en die van de women’s bantamweight divisie, was het een event met een hoop grote gevechten.

'Rowdy' Ronda Rousey (c) - Miesha 'Cupcake' Tate

Het co-main event van de avond was het gevecht tussen Ronda Rousey en Miesha Tate voor de women’s bantamweight titel. De twee vechters hebben al jaren een grote rivaliteit en die werd alsmaar groter gedurende het seizoen van The Ultimate Fighter waarin de twee vrouwen de coaches waren van de twee kampen.

Rousey ging in de eerste ronde van het gevecht meteen op zoek naar haar befaamde armbar. Al haar zeven overwinningen kwamen via een armbar tot stand, dus Tate was er op voorbereid. Ze verdedigde zich goed en schuwde Rousey niet. Ze kwam zelfs de eerste ronde door, een unicum in de gevechten van Rousey.

De tweede ronde zag er hetzelfde uit. Beide dames bleven er vol voor strijden. Het eindigde elke keer in submission attempts van Rousey die Tate keer op keer goed wist te verdedigen. Tate raakte staand Rousey een aantal keer hard, maar het was niet genoeg om haar knockout te krijgen.

In de derde ronde pakte Rousey uiteindelijk toch de overwinning. Volledig in haar stijl deed ze dat via een armbar. De judokwaliteiten die Rousey op de mat legde waren indrukwekkend en Tate kon er gewoonweg niet tegenop. Rousey blijft zo ongeslagen en de kampioen. Na het event werd bekend gemaakt dat Rousey op 22 februari haar titel zal verdedigen tegen Sara McMann.

Chris Weidman (c) – Anderson 'The Spider' Silva

In juli shockeerde Chris Weidman de hele vechtwereld door de titel van Anderson Silva af te pakken. De Braziliaan was al jaren ongenaakbaar en werd door iedereen bestempeld als "de beste ooit". Vannacht stond de rematch tussen de twee op het programma.

De eerste ronde was voor Weidman. Hij wist zich goed staande te houden tegenover Silva die hem naar de grond probeerde te krijgen. Door zijn kracht bleef Weidman overeind en wist hij even later Silva hard te raken zodat die naar de grond viel. Weidman hield de controle op de grond en wist de eerste ronde naar zich toe te trekken.

De tweede ronde startte en beide vechters waren wat afstandelijker. Ze zochten de juiste timing en afstand via een aantal rake trappen en slagen zonder al te veel kracht erachter. Silva probeerde duidelijk wat agressiever te worden. Dit resulteerde in het tweede shockerende moment van het jaar. Een hard trap van de Braziliaan met zijn linkerbeen werd door Weidman geblokt met zijn rechterscheen. Op dat moment brak het been van Silva net boven zijn enkel volledig in tweeën.
De Braziliaan schreeuwde het uit en het gevecht werd direct gestopt in het voordeel van Weidman.

Weidman heeft zo zijn eerste titelverdediging doorstaan en blijft een ongeslagen record houden. De breuk van Silva zag er dusdanig heftig uit dat er gespeculeerd wordt over het einde van zijn carrière. 

Overige uitslagen: 

Winnaar Verliezer Methode
Travis Browne Josh Barnett KO in ronde 1
Jim Miller Fabrício Camões Submission in ronde 1
Dustin Poirier Diego Brandao TKO in ronde 1
Uriah Hall Chris Leben TKO in ronde 1
Michael Johnson Gleison Tibau KO in ronde 2
Dennis Siver Manvel Gamburyan Unanimous decision
John Howard Siyar Bahadurzada Unanimous decision
William Macario Bobby Voelker Unanimous decision
Robbie Peralta Estevan Payan KO in ronde 3

Bonussen:

Bonus Winnaar
Fight of the Night Ronda Rousey - Miesha Tate
Submission of the Night Ronda Rousey
Knockout of the Night Travis Browne

Agentenmepper supersnel voor rechter

Een van de demonstranten die zaterdag in Den Haag werd aangehouden omdat hij een agent zou hebben mishandeld, moet zich maandag voor de supersnelrechter verantwoorden. Dat meldt de politie. De 18-jarige verdachte had een agent met een stok tegen zijn hoofd geslagen en dat is in Nederland verboden.

Aanleiding voor de demonstratie was de vrijspraak van de agent die vorig jaar de 17-jarige Rishi doodschoot op station Hollands Spoor. Aan de demonstratie tegen 'racistisch politiegeweld' deden zo'n vijftig mensen mee.

Tegen het eind van de betoging gebruikten enkele demonstranten met sjaals voor hun gezicht geweld tegen de politie. De demonstranten wilden naar Hollands Spoor, maar dat week af van de afgesproken route.

Agenten hielden in totaal drie verdachten aan. Een 22-jarige man kreeg een dagvaarding wegens belediging en een man van 25 jaar die ook agenten beledigde, kreeg een boete van 450 euro van de officier van justitie. De politie meldde zaterdag nog dat ook hij met een stok zou hebben geslagen.

De organisatie van de demonstratie beschuldigt de politie ervan de demonstranten bewust te willen criminaliseren, meldt Omroep West. De politie zou pas vrijdagavond een route hebben voorgelegd, waardoor er geen mogelijkheid meer zou zijn geweest om daarover te overleggen. "Wij konden hem alleen nog maar accepteren", zegt een woordvoerder tegen de regionale omroep. "Terwijl de demonstratie vier dagen eerder was aangegeven." Hij beweert dat de politie de goedgekeurde route blokkeerde, en dat agenten waren begonnen met slaan.

Dat een betoger maandag al voor de rechter moet komen valt ook slecht. De organisatie stelt dat eerst bewijs moet worden geleverd dat überhaupt stokken zijn gebruikt. De betogers vinden verder dat een onafhankelijke partij het gedrag van de demonstranten en de politie had moeten observeren. "Erg bijzonder dat die er niet was, bij een demonstratie tegen politiegeweld."

FOK!toen: Panasonic Q

Na een aantal FOK!toens met bekende en populaire pc-games kiezen we deze week weer eens voor een hardware-terugblik. De Panasonic Q was een GameCube met DVD-mogelijkheden die Panasonic in samenwerking met Nintendo maakte in 2001.

Nintendo is altijd al een eigenwijze consolebouwer geweest. In een tijd waar iedereen overschakelde op cd's kozen zij weer voor cartridges. Nintendo 64 verloor hierdoor uiteindelijk een hoop third party-games vanwege een gebrek aan opslagruimte. Een generatie later werd gelukkig wel gekozen voor discs toen GameCube verscheen.

Helaas waren de GameCube-discs geen standaard dvd's zoals Xbox en PlayStation 2 kregen, maar kleinere 8 cm-dvd's met een constante hoeksnelheid. Door de gebruikte techniek was het afspelen van gewone dvd's, voor bijvoorbeeld films, niet mogelijk. Nintendo kreeg voor de ontwikkeling van de Nintendo GameCube Game Disc hulp van Panasonic. 

Panasonic was geen nieuw gezicht in de gamesindustrie, eerder maakten ze al een 3DO bijvoorbeeld. Helaas voor Panasonic werd 3DO nooit het succes dat beloofd werd en dus kwam de samenwerking met Nintendo als geroepen. In eerste instantie zou het enkel gaan om het ontwikkelen van de discs, maar er was meer. Het contract waarin de afspraken omtrent de discs werden vastgelegd bevatte tevens de exclusieve rechten voor Panasonic om een dvd-speler op de markt te zetten die ook GameCube-games kon spelen: de Panasonic Q.


Panasonic Q met controller en afstandsbediening (Foto: Bordersdown)

De Panasonic Q kreeg naast de mogelijkheid om dvd's te spelen ook een ander uiterlijk. Er moesten namelijk grotere discs in het apparaat passen en extra knoppen worden toegevoegd om het dvd-menu te besturen. Ook kreeg het systeem een verlicht display om informatie over hoofdstukken te tonen. Het tofste was overigens de blauwe verlichting rondom de controllerpoorten.

De controller was trouwens exact hetzelfde als de standaard GameCube-controller, alleen stond de Panasonic-merknaam vermeld. Naast de controller werd een afstandsbediening meegeleverd. 

In tegenstelling tot een standaard GameCube had een Panasonic Q een optische geluidsuitgang en ondersteuning voor Dolby Digital en DTS. Niet dat de games in die geluidsformaten te horen waren, maar elke fatsoenlijke dvd-speler hoort zo'n uitgang te hebben natuurlijk.


GameCube (links) en Panasonic Q (rechts) (Foto: Bordersdown)

Alle accessoires voor GameCube waren ook beschikbaar voor de Q, zelfs de GameBoy Player. Voor de GameBoy Player was echter wel een speciale versie nodig vanwege de pootjes van de Panasonic Q.

Uiteindelijk werd de samenwerking tussen en Panasonic en Nintendo inzake de Q in december 2003 weer beëindigd vanwege lage verkoopcijfers. De GameCube moest wereldwijd Xbox en PlayStation 2 al voor zich dulden en een duurdere versie was daardoor helemaal niet populair. Het apparaat is bovendien nooit officieel buiten Japan verschenen.

Latere consoles van Nintendo als Wii en Wii U hebben overigens nog steeds geen DVD- of Blu-Ray-afspeelmogelijkheden.

[PL] Arsenal door kleine zege bij Newcastle weer aan kop

Arsenal heeft zondag door een zege bij Newcastle United de koppositie in de Premier League heroverd. De Londense club zegevierde in Noord-Engeland met 1-0 en passeerde daardoor Manchester City op de ranglijst. Spits Olivier Giroud tekende na 65 minuten voor de enige goal van de wedstrijd.

Bij Newcastle speelde Tim Krul de gehele wedstrijd mee en werd Vurnon Anita na 74 minuten vervangen. Na een onderhoudende eerste helft kreeg Newcastle op slag van rust een aantal kansen om op voorsprong te komen. Een schot van Moussa Sissoko werd door doelman Wojciech Szczesny uit de bovenhoek getikt, terwijl Mathieu Debuchy een kopbal van de lijn gehaald zag worden.

Na 65 minuten kwamen de Gunners op voorsprong. Giroud verlengde licht een vrije trap van Theo Walcott. De twee lieten een minuut later de mogelijkheid onbenut om de wedstrijd te beslissen. Een lobje van Walcott werd van de lijn gehaald, terwijl Giroud in de nastoot voorlangs schoot. In de slotfase probeerde Newcastle met opportunistisch spel nog het tij te keren, maar gescoord werd er niet meer. Newcastle blijft door de nederlaag zevende.

Ook Everton blijft verdienstelijk meedraaien. De ploeg van coach Roberto Martinez won met 2-1 van Southampton. De Belg Romelu Lukaku maakte na 74 minuten de winnende goal. Zijn ploeggenoot Seamus Coleman had Everton vroeg in de wedstrijd op schitterende wijze op voorsprong gezet, maar in de 71e minuut maakte invaller Gastón Ramírez gelijk. Everton staat met 37 punten, vijf minder dan Arsenal, vijfde. Southampton neemt met tien punten minder de negende stek in.

[OKT] Wüst heerst op 1.500m

Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen is de 1.500 meter voor vrouwen gewonnen door Ireen Wüst. De schaatsster van TVM reed met 1.53,31 bovendien een nieuw baanrecord en bemachtigde een ticket voor de schaatsmijl in Sochi.

Ook de nummers twee en drie, Lotte van Beek (1,55,66) en Jorien ter Mors (1.56,04) plaatsten zich dankzij hun klassering voor de 1,500 meter bij de Olympische Spelen komend jaar. Marrrit Leenstra eindigde met 1.56,12 als vierde en omdat ze al een olympisch ticket op zak had, mag ze ook starten in Sochi op de schaatsmijl.

Uitslag 1.500 meter:

# Naam Tijd
1 Ireen Wüst 1:53.31
2 Lotte van Beek 1:55.66
3 Jorien ter Mors 1:56.04
4 Marrit Leenstra 1:56.12
5 Antoinette de Jong 1:56.37
6 Diane Valkenburg 1:56.67
7 Jorien ter Mors 1:56.80
8 Margot Boer 1:57.00
9 Marije Joling 1:57.11
10 Yvonne Nauta 1:57.23
11 Manon Kamminga 1:57.63
12 Linda de Vries 1:57.89

Weer veel ellende door religeweld in Irak

Een schietpartij en een bomaanslag hebben zondag in de Iraakse hoofdstad Bagdad aan ten minste zes mensen het leven gekost. Dat hebben bronnen bij de autoriteiten gezegd.

Zondag opende mannen vanuit een rijdende auto het vuur op een controlepost in het westen van Bagdad. Vier mensen werden daarbij gedood en drie raakten gewond. De post wordt gerund door een anti-Al-Qaidamilitie. Bij een bomaanslag in de wijk Jihad kwamen twee burgers om en raakten acht gewond.

Antiregeringsdemonstraties in Libië

Tientallen boze betogers hebben voor het kantoor van de Libische premier en voor het Libische ministerie van buitenlandse zaken in Tripoli geprotesteerd tegen wanbeleid en corruptie. Dat heeft een bron bij Libische veiligheidsdiensten zondag gezegd.

De betogers plaatsten blokken beton voor het kantoor van premier Ali Zidan. Zidan sprak later op de dag met zijn Algerijnse ambtgenoot op een andere locatie. Volgens de bron eisten de demonstranten die zich bij het ministerie hadden verzameld het vertrek van de regering. De protesten verliepen vreedzaam.

Sinds Moammar Gadhafi in 2011 werd verdreven is het onrustiger dan ooit in Libië.

Zweedse langlaufers winnen sprints

In Oberhof hebben Hanna Erikson en Calle Halfvarsson de tweede etappe in de Tour de Ski gewonnen. Erikson wist in de finale de favorieten te verslaan, waarna Halfvarsson bij de mannen het Zweedse feestje compleet kon maken.

Bij de vrouwen was de Noorse Ingvild Flugstad Østberg de snelste in de kwalificatie. Het meest verrassende slachtoffer in de kwartfinales was haar landgenote Astrid Jacobsen, vooraf één van de favorieten. In de halve finales waren er geen verrassingen, waarna Erikson in de finale iedereen versloeg. Denise Herrmann kon voor haar eigen publiek niet profiteren van het zwakkere optreden van topfavoriet Marit Bjørgen en werd tweede achter Erikson. De derde plek ging naar Østberg. In het algemeen klassement blijft Bjørgen aan de leiding.

Bij de mannen was de Canadees Alex Harvey de snelste in de kwalificatie. In de kwartfinale viel er één opmerkelijke uitschakeling te noteren. Finn Hagen Krogh uit Noorwegen ging bijna onderuit, wist nog net overeind te blijven maar was vervolgens kansloos. In de finale was Halfvarsson te sterk voor de Italiaan Federico Pellegrino en de Noor Martin Johnsrud Sundby, die daarmee goede zaken deed voor het klassement.

Hof: nieuwe 'rijkentaks' Frankrijk mag

De hoogste Franse rechter heeft zondag bepaald dat een nieuw voorstel voor een rijkentaks, afkomstig uit de koker van de Franse president François Hollande, niet in strijd is met de wet. Een eerdere versie van de wet werd door het constitutionele hof afgekeurd.

Hollande wilde oorspronkelijk 75 procent belasting heffen over inkomens van boven de miljoen euro. Dit zou slechts gevolgen hebben voor een klein aantal belastingbetalers, maar werd wel een symbool van Hollandes verkiezingscampagne, waarin hij beloofde Frankrijk 'eerlijker' te maken.

Het constitutionele hof keurde het plan van Hollande echter af, waarna de regering een nieuwe belastingvoorstel bedacht. Nu gaat het om een belasting van 50 procent voor de inkomens boven de miljoen euro. Die belasting moet echter niet door de werknemer worden afgedragen, maar door de werkgever. Daarmee voelt de werknemer het niet in zijn portemonnee. Het constitutionele hof kon zich in dit voorstel wel vinden.

Beleggers kiezen Hommen als topman van 2013

Beleggers hebben oud-bestuursvoorzitter van ING Jan Hommen gekozen tot topman van 2013. Hij bleef Dick Boer (Ahold) en Ben Noteboom van Randstad ruim voor in de verkiezing die de vereniging van effectenbezitters (VEB) jaarlijks organiseert onder particuliere beleggers.

Bezoekers van de VEB-website konden de afgelopen tien dagen stemmen op de topman of -vrouw die dit jaar naar hun mening de meeste indruk heeft gemaakt. Een meerderheid koos voor de 70-jarige Hommen, die op 1 oktober met pensioen ging. Hij wordt geprezen voor het 'overeind trekken' van het concern.

Hommen trad in april 2009 aan als topman bij de ING Groep, waar hij voorzitter van de raad van commissarissen was. De oud-Philips-directeur verkocht tientallen internationale onderdelen van ING en onderhandelde met de Europese Commissie over het terugbetalen van de tien miljard euro aan ontvangen staatssteun en de geëiste afsplitsing van het verzekeringsdeel van de bank.

Volgens sommige beleggers heeft Hommen ING 'zonder veel poespas gered' en daarmee het 'vertrouwen in de financiële sector een beetje teruggebracht'. Ook het feit dat hij geen bonussen incasseerde spreekt volgens beleggers in zijn voordeel. Hommen werd bij zijn afscheid geslagen tot commandeur in de Orde van Oranje Nassau.

Acrobaat dondert 10 meter naar beneden

Tijdens een voorstelling van het kerstcircus in Ahoy in Rotterdam is zondagmiddag een artiest tien meter naar beneden gevallen. Het valt erg mee met zijn verwondingen, laat een politiewoordvoerder weten.

De acrobaat liep wat verwondingen op aan zijn enkels en is met een zak ijs op zijn voet op een stoel gezet. Het incident gebeurde rond 14.50 uur. De precieze toedracht is nog onbekend.

Oprah Winfrey viert verjaardag klein

Oprah Winfrey wil haar zestigste verjaardag toch niet groots aanpakken. De presentatrice zou zich op het laatste moment hebben bedacht en de speciale dag op 29 januari liever klein willen vieren met haar vriend Stedman Graham en beste vriendin Gayle King.

"De uitnodigingen waren klaar om verstuurd te worden, maar ze heeft besloten om dat nog niet te doen", zegt een bron tegen de Amerikaanse krant New York Daily News. "Julia Roberts, John Travolta, Tom Cruise en zelfs de Obama's, die allemaal op de gastenlijst stonden, moeten andere plannen maken voor die avond."

Winfrey wilde haar verjaardag groots vieren in Santa Barbara met een feest dat optredens van Beyoncé en Tina Turner zou bevatten. Waarom ze van gedachten is veranderd is onbekend.

Demonstraties Oekraïne duren voort

Rond de twintigduizend mensen zijn zondag in de Oekraïense hoofdstad Kiev de straat opgegaan. Al meer dan een maand wordt in Oekraïne geprotesteerd tegen het besluit van de regering van president Viktor Janoekovitsj om een belangrijke samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie in de ijskast te zetten. Janoekovitsj ging in plaats daarvan in zee met Rusland.

Hoewel de protesten aanhouden, was de opkomst van zondag kleiner dan voorheen. Eerder namen ondanks de winterkou nog honderdduizenden mensen deel aan de protesten. Sommige betogers wijten de lagere opkomst aan de feestdagen. Volgens de 58-jarige Halina Kalymivksa zijn de problemen echter nog altijd niet voorbij. "Het kan zo niet langer. We willen een normaal leven zodat we ons in ieder geval normaal eten kunnen veroorloven. Ik denk niet dat mensen gedesillusioneerd zijn. Er is niets veranderd. Mensen zullen blijven protesteren, ook na de feestdagen."

De protestbijeenkomst van zondag werd geopend door toespraken van geestelijk leiders. Zij drongen bij de demonstranten aan op eenheid en benadrukten dat de betogers het recht hebben op de regering die ze zelf willen.

Oleh Tjahnjkob, hoofd van de nationalistische partij Svoboda, benadrukte dat Oekraïners in het oosten en westen van het land moeten samenwerken in de strijd voor hun burgerrechten. "We zijn allemaal Oekraïners en we willen dat onze eerlijke eisen worden ingewilligd", zei hij.

De meeste betogers in Kiev komen uit het westelijke en centrale deel van Oekraïne. Zij willen aansluiting bij de Europese Unie, terwijl het oostelijk deel van het land meer heil ziet in een bondgenootschap met Rusland.

Janoekovitsj heeft eerder pogingen ondernomen de betogers met geweld te dwingen te vertrekken, maar hij lijkt nu te hebben gekozen voor een andere tactiek: kijken wie de langste adem heeft.

Zaakwaarnemer: "C. Ronaldo scoort bij Barça 120 keer"

Zaakwaarnemer Jorge Mendes vindt dat Cristiano Ronaldo bij concurrent Barcelona nog beter uit de verf zou komen. "Als hij bij Barcelona had gespeeld, had hij 120 doelpunten per jaar gemaakt", zegt Mendes in de Portugese krant O Bola. "De beste speler bij de beste club ter wereld." Ronaldo speelt nu voor Real Madrid, de rivaal van Barça.

Mendes steekt zijn bewondering voor zijn cliënt Ronaldo niet onder stoelen of banken. "Het is onmogelijk om in de komende vijfhonderd jaar een betere speler te vinden."

Volgens Mendes worden Ronaldo's prestaties niet altijd op waarde geschat. Hij noemt de verkiezing van de Ballon d'Or als voorbeeld. "Gedurende de afgelopen jaren is hem systematisch onrecht aangedaan." Dit keer lijkt Ronaldo de gedoodverfde winnaar, al is Mendes niet zeker van zijn zaak. "Andere jaren dachten we ook dat we goede kansen hadden en toen wonnen we ook niet."

Ronaldo, die in 2008 tot wereldvoetballer van het jaar werd verkozen, staat inmiddels op achttien competitietreffers. Lionel Messi, de winnaar van de laatste vier edities, heeft er acht in liggen.

Skiongeluk wordt jongen (16) fataal

Een 16-jarige Nederlander is zaterdagavond overleden aan de gevolgen van een skiongeluk in Oostenrijk. De jongen was vrijdag op een piste in het skigebied Die Tauplitz zwaargewond geraakt bij een val. Dat heeft de Overijsselse voetbalvereniging Bergentheim bevestigd aan RTV Oost.

De jongen is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Salzburg gebracht, waar hij is overleden. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Het slachtoffer is niet bedolven onder een lawine. Het bestuur van VV Bergentheim is aangeslagen, meldt de regionale zender.

FOK! wat een weer... Jaaroverzicht: deel 2

Goedemiddag luitjes! Daar zijn we dan met het tweede deel van ons jaaroverzicht. Vandaag is het woord aan de maanden mei t/m juli. Het weerbeeld kenmerkte zich door aanhoudende noordenwinden waarbij er voortdurend koude lucht naar ons land toestroomde. De buienliefhebbers werden behoorlijk op de proef gesteld, want normaal dienen de eerste buien zich in april aan. Dit jaar moesten we wachten tot in juli. Er zat maar een enkele warme dag tussen, maar uiteindelijk zou dat nog rechtgezet gaan worden.

Ondanks het gebrek aan buien werden er gelukkig wél weer prachtige foto's naar mij opgestuurd, en zodoende heb ik weer een mooie selectie kunnen maken. Laten we maar snel gaan kijken.

                                                     Jaaroverzicht30
                                                               Klapmongeaul is een meester in het maken van prachtige zonsopkomsten.

                                                     Jaaroverzicht31
                                                      ADQ maakte dit bijzondere plaatje van een insect. Dit alles op een zeldzaam warme dag in mei.

                                                     Jaaroverzicht 32
                                                         Het was een mooi weertje aan de Maas waar StateOfMind aan het wandelen was.

                                                     Jaaroverzicht 34
                                                      Rond eind mei liep de temperatuur iets op. Fannie zat in de tuin en ze kreeg bezoek...

                                                     Jaaroverzicht34
                                                     Tussen diverse depressies door was het soms heel aardig weer. Zoals bij qltel bijvoorbeeld.

                                                     Jaaroverzicht 35
                                                           En daar is weer zo'n fraaie zonsopkomst. KlapMongeaul slaapt maar zelden uit.

                                                     Jaaroverzicht35
                                                           Paddo maakt deze fraaie foto van een 'Blauwtje'. En dat nabij Babberich.

                                                     Jaaroverzicht37
                                                          Qltel maakte een mooie wandeling in Limburg tijdens een heerlijk warme dag.

Eindelijk trokken er dan een paar echte onweersbuien ons land binnen. Over het zuidwesten trok een whales mouth, maar meer noordwaarts ging dat over in een heuze shelf cloud. De meeste neerslag viel in het zuidwesten. Elders viel er wat minder. Vooruit, het heeft zowaar eens geonweerd.

                                                    Jaaroverzicht39
                                                      Cerbi zag deze woeste whales mouth nabij Vlissingen. Het plenste daarna goed door.

                                                    Jaaroverzicht40
                                                    Nemephis zag deze prachtige shelf cloud op zich afkomen. De bui bleek achteraf wel mee te vallen.

                                                    Jaaroverzicht41
                                                    Marieke sluit deze periode af met een fraaie zonsondergang in een vrij onstabiele lucht.

Tienduizenden Cambodjanen de straat op

Tienduizenden demonstranten zijn zondag in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh de straat opgegaan onder leiding van oppositieleider Sam Rainsy. De betogers eisen nieuwe verkiezingen. Onder hen waren ook duizenden fabrieksarbeiders die een hoger loon eisen.

De protesten in Cambodja zijn al drie weken gaande. De Cambodjaanse premier Hun Sen won in juli de verkiezingen, maar zijn tegenstanders beschuldigen hem van stembusfraude. Eerder deze week sloten arbeiders van kledingfabrieken zich aan bij de protesten. Zij maken gebruik van de demonstraties om hun eigen eisen kenbaar te maken.

Rookgezanik na rokende Miley Cyrus

De Ziggo Dome heeft de procedures aangescherpt na een gesprek met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De organisatie en de Amsterdamse concertzaal gingen met elkaar om tafel nadat zangeres Miley Cyrus op het podium van de MTV EMA had gerookt, en dat is verboden.

"We gaan nog nadrukkelijker bezoekers, maar ook het management van de artiest en de artiest zelf wijzen op de regels", laat de Ziggo Dome weten aan de Amsterdamse zender AT5. "Op diverse plekken zijn er extra waarschuwingen."

Cyrus stak tijdens haar dankwoord na de winst van een MTV EMA een sigaret of een joint op. MTV censureerde de rokende zangeres al in de Amerikaanse uitzending van de prijsuitreiking.

Recordzege voor skiester Schild

Skiester Marlies Schild heeft in Lienz de slalom in de World Cup gewonnen. Dankzij een fantastische tweede run kon de Oostenrijkse zo voor haar eigen publiek de overwinning voor zich opeisen.

Na de eerste run was de Amerikaanse Mikaela Shiffrin de snelste. De winnares van de World Cup slalom in het vorige seizoen had een kleine voorsprong op Maria Pietilä-Holmner uit Zweden en Kathrin Zettel uit Oostenrijk. Ook Maria Hoefl-Riesch uit Duitsland en de Oostenrijkse zussen Bernadette en Marlies Schild hadden nog kans op de overwinning.

Van de toppers mocht Marlies Schild als eerste naar beneden. Haar run was fantastisch, waarmee ze het de concurrentie erg moeilijk maakte. Zus Bernadette ging onderuit en was kansloos voor het podium. Vervolgens was het de beurt aan Hoefl-Riesch, maar ook zij slaagde er niet in de tijd van Schild aan te vallen.

Nadat zowel Zettel als Pietilä-Holmner de finish niet haalden mocht Shiffrin haar leidende positie verzilveren. Zij slaagde hier vanwege een aantal fouten echter niet in, viel één plaats terug en dus kon het Oostenrijkse publiek juichen voor Schild. De overwinning betekende de 35e slalomzege in haar carrière. Hiermee verbrak ze het record, wat Schild sinds de slalom in Courchevel eerder deze maand deelde met de legendarische Zwitserse Vreni Schneider. 

Opnieuw zege skiër Svindal

Skiër Aksel Lund Svindal heeft in Bormio de afdaling in de World Cup op zijn naam geschreven. De Noor pakte hiermee alweer zijn vierde overwinning van het seizoen. 

Nadat de wedstrijd in verband met de sneeuwval later dan gepland was begonnen pakte Didier Defago de leiding. De Zwitser kon lang genieten van zijn eerste plek, tot de Italiaan Christof Innerhofer die plaats overnam. Gelijk daarna kwam Erik Guay naar beneden. De Canadees pakte bovenin al een grote voorsprong en stond die niet meer af. Het bleek uiteindelijk genoeg voor de derde plaats. 

Als grote favoriet mocht Svindal naar beneden. Op alle meetpunten had hij een minieme achterstand op Guay van maximaal 0,15 seconden. In het laatste stuk was hij echter onverslaanbaar. Hij pakte daar winst op Guay en kwam met maar liest 0,51 seconden voorsprong over de finish. Hannes Reichelt leek zijn tijd nog aan te vallen, maar op het deel waar Svindal razendsnel was moest de Oostenrijker zich gewonnen geven. Reichelt werd tweede. Door zijn overwinning wist Svindal zijn leidende positie in de World Cup uit te breiden.

Schilderijtje blijkt half miljoen waard

Een Britse priester die ooit voor 480 euro een schilderij kocht in een antiekwinkel, blijkt in het bezit te zijn van een origineel werk van barokschilder Antoon van Dyck met een geschatte waarde van 480.000 euro. Dat ontdekte het BBC-programma Antiques Roadshow.

Jamie MacLeod, die een rusthuis leidt in Derbyshire, wilde het doek verkopen om nieuwe klokken voor zijn kerkgebouw te kunnen betalen. Hij wist niet wie het schilderij had gemaakt en bracht het naar een museum voor een waardeschatting, waar BBC-presentatrice Fiona Bruce het werk ontdekte. De afgelopen maanden is het gerestaureerd: het eindresultaat is in de uitzending van zondag te zien.

De Vlaamse Van Dyck had niet alleen in zijn thuisland succes, maar ook in Italië en Groot-Brittannië. In Engeland wordt hij zelfs genoemd als een van de belangrijkste kunstenaars die daar ooit gewerkt hebben. Hij wordt daar Sir Anthony van Dyck genoemd.

Oefening voor transport chemische wapens Syrië

De schepen die ingezet gaan worden om chemische wapens vanuit Syrië naar Italië te vervoeren, hebben zondag geoefend met reddingsoperaties voor de zuidkust van Cyprus.

De in totaal vier schepen komen uit Denemarken en Noorwegen en de bemanning oefende onder andere met het blussen van branden en het overbrengen van gewonde bemanningsleden van het ene naar het andere schip.

De vier schepen wachten in Limasol op groen licht voor het ophalen van de chemische stoffen, waaronder de zenuwgassen VX en sarin. In totaal gaat het om meer dan duizend ton. Gezien de grote hoeveelheid chemicaliën die verscheept moet worden, varen de schepen waarschijnlijk meer dan één keer naar Syrië.

Richardson en Whitmore naar Sochi

Heather Richardson en Mitchell Whitmore hebben zich bij de Amerikaanse trials verzekerd van deelname aan de olympische 500 meter. Eerder bemachtigde Jilleanne Rookard een ticket op de 3.000 meter bij de vrouwen en Jonathan Kuck was de snelste op de 5.000 meter bij de mannen.

Richardson was op de 500 meter voor vrouwen de snelste. ze deed dat in een nieuw puntenwereldrecord van 74,19 (37.10 en 37.09).

Bij de mannen hield Whitmore na twee omlopen Tucker Fredricks, Brian Hansen en Shani Davis ruim achter zich. Whitmore reed 34,41 en 34,71.

Bij de Amerikaanse trials gaan de nummers één van elke afstand naar Sochi. Voor de overige plekken wordt na alle afstanden een beslissing genomen. De Verenigde Staten mogen net als Nederland tien mannen en tien vrouwen naar Sochi afvaardigen.

[Upd] Zeker 13 doden bij aanslag treinstation Rusland

Bij een explosie op een treinstation in Volgograd, in het zuiden van Rusland, zijn zondag zeker drie mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Russische ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt. Een nog onbekend aantal mensen raakte volgens het ministerie gewond. Het Russische persbureau ITAR-Tass spreekt van zes gewonden.

De zuidelijke delen van Rusland hebben te maken met aanslagen van islamitische opstandelingen. In oktober was een stadsbus in Volgograd doelwit van een aanslag. Een vrouwelijke zelfmoordterrorist blies zich op in de bus en nam zes mensen mee de dood in. Nog eens dertig mensen raakten gewond.

Update 11.30 uur:
Het aantal slachtoffers blijkt veel hoger te liggen dan de eerder genoemde drie. Nu wordt er gesproken over zeker achttien doden. De dader zou een extremistische moslimvrouw zijn. Zij zou zichzelf hebben opgeblazen op de eerste verdieping van het station.

Tsjetsjeense moslimextremisten kondigden enkele maanden geleden al aan om in aanloop naar de Olympische Spelen in Sotsji meer aanslagen te gaan plegen. Dit lijkt de eerste van die serie te zijn.


Beelden van kort na de explosie


Update 13.40 uur:
Het aantal doden is naar beneden bijgesteld tot dertien. Naast die dertien doden zijn er nog enkele tientallen mensen gewond geraakt.


Inmiddels zijn er ook beelden van de explosie zelf verschenen


Chinese order voor 20 Airbussen bevestigd

Zhejiang Loong Airlines heeft een voorlopige order voor 20 Airbussen bevestigd. Dat maakte Airbus zondag bekend. Het gaat om toestellen uit de A320-lijn voor de Chinese luchtvaartmaatschappij die recent zijn eerste commerciële vlucht uitvoerde.

Zhejiang Loong plaatste in september, tijdens de luchtvaartshow in Peking een order voor de toestellen. Het bedrijf wil 11 toestellen van het type A320ceo en 9 stuks van het type A320neo. De neo's staan voor 100 miljoen dollar per stuk in de catalogus van de Europese vliegtuigbouwer. De ceo's, hetgeen staat voor 'current engine option', staan daarin niet vermeld.

Gewapende overval op Haagse supermarkt

Drie mannen hebben zondagochtend een supermarkt overvallen aan de Leyweg in Den Haag. Het trio droeg maskers en bedreigde een vrouwelijke medewerker met een vuurwapen. Ze werd samen met twee collega's enige tijd vastgehouden, waarna de drie de winkel vermoedelijk zonder buit verlieten. De drie zijn spoorloos.

De politie heeft tevergeefs geprobeerd met een helikopter de gevluchte overvallers te traceren. De politie is een onderzoek naar de overval in de wijk Escamp gestart en zoekt ooggetuigen.

Explosie bij legergebouw Egypte

Bij een gebouw van de Egyptische militaire inlichtingendienst in Anshas, op het platteland ten noordoosten van Caïro, heeft zondag een explosie plaatsgehad. Dat hebben bronnen bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd. Volgens ooggetuigen werden vier militairen naar het ziekenhuis gebracht. Een muur van het pand raakte beschadigd.

In eerste instantie werd gedacht dat de explosie werd veroorzaakt door een handgranaat. Later werd echter bekendgemaakt dat bij het gebouw de resten van een voertuig werden aangetroffen. Onderzocht wordt nu of de explosie het gevolg was van een autobom. Op Facebook sprak legerwoordvoerder Ahmed Mohammed Ali van een 'reeks laffe terroristische acties uitgevoerd door donkere krachten die uit zijn op opruiing van het Egyptische volk en die het voorzien hebben op militaire installaties en vitale doelen'.

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat er aanslagen worden gepleegd op gebouwen van de veiligheidsdiensten. Dinsdag werd een aanslag gepleegd op een gebouw van de veiligheidsdiensten in Mansoura waarbij zestien doden vielen. De meeste slachtoffers waren politieagenten. Die aanslag is opgeëist door de militante beweging Ansar Beit al-Maqdis.

Verliefd op Ibiza best bezochte Nederlandse film

Verliefd op Ibiza heeft van alle Nederlandse films dit jaar de meeste bezoekers naar de bioscopen getrokken. In totaal zagen 720 duizend mensen de romantische komedie van Johan Nijenhuis op het witte doek, laat een woordvoerder van distributeur A-Film Benelux zondag weten.

Verliefd op Ibiza verscheen eind januari in de bioscopen en wist al binnen drie dagen honderdduizend bezoekers te trekken, dat goed is voor de gouden status. De volgende maand volgde de Platina Film, die wordt uitgereikt bij vierhonderdduizend bezoekers.

In Verliefd op Ibiza zijn onder anderen Jan Kooijman en Kim Feenstra te zien. Het succes van de film leidde tot een vervolg op het kleine scherm, maar de tv-serie van SBS krijgt voorlopig geen vervolg.

Lachende Fer: "Suárez kende me nog"

Leroy Fer kijkt ondanks enkele tegenslagen terug op een geslaagd kalenderjaar. De middenvelder is bij Norwich City uitgegroeid tot sleutelspeler.

Door de fans werd Fer al zes keer verkozen tot 'man of the match' en tweemaal tot speler van de maand. "De zware serie wedstrijden maakt me gewoon sterker. Tegen Liverpool verloren we en drie dagen later speelden we bij West Bromwich. Toen bleek dat zeven spelers nog meer meters hadden gemaakt dan tegen Liverpool", vertelt Fer in het Algemeen Dagblad.

"In die wedstrijd hadden we te maken met Luis Suárez, die vier keer scoorde. Ja, hij kende mij nog. Mijn debuut als basisspeler bij Feyenoord was ooit tegen Ajax en ik stond toen rechtsback tegen Suárez. Zoals hij laatst tegen ons speelde, was hij gewoon niet te houden."

Voor Fer was de start van 2013 moeizaam, met een vertrek bij FC Twente als gevolg. "Chris Hughton (de manager van Norwich City, red.) wilde me heel graag hebben. Dat voelde meteen goed." De speler hoorde voor het eerst van de Engelse interesse toen hij met Jong Oranje net was uitgeschakeld in de halve finales van het EK in Israël.

Dat EK zorgde ervoor dat Fer het plezier weer terugkreeg. "Ik voelde me vrij en maakte weer grapjes. Dat had ik bij FC Twente gemist. Ik wist ook dat ik moest vertrekken uit Enschede. Als je alles optelt en aftrekt is 2013 toch nog een mooi jaar geworden. Het heeft me in elk geval sterker gemaakt."

Derde fysiotherapeuten overweegt te stoppen

Fysiotherapeuten in ons land zien de toekomst somber in. Een derde van hen denkt er zelfs over om te stoppen met zijn of haar praktijk. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 5000 fysiotherapeuten in opdracht van beroepsorganisatie KNGF.

Volgens voorzitter Eke Zijlstra van KNGF komt dit enerzijds door de zorg bij fysiotherapeuten over de tijd die zij kwijt zijn aan administratie voor zorgverzekeraars. "Verschillende verzekeraars hebben verschillende systemen en eisen." Anderzijds lopen fysiotherapeuten er tegenaan dat patiënten een aanvullende zorgverzekering niet kunnen betalen en zich niet laten behandelen. "De druppel die de emmer doet overlopen is dat de tarieven al 6 jaar lang niet zijn verhoogd."

Derde fysiotherapeuten overweegt te stoppen
Derde fysiotherapeuten overweegt te stoppen (Foto: ANP)

'Nieuwe centrifuges Iran niet in bedrijf'

Iran heeft een nieuwe generatie centrifuges voor het verrijken van uranium niet in bedrijf gesteld. Dat heeft chef van het Iraanse atoomprogramma Ali Akbar Salehi zondag gezegd, aldus de Iraanse staatstelevisie.

Volgens Salehi heeft Iran besloten de centrifuges niet in gebruik te nemen, omdat er vorige maand een akkoord werd bereikt over het Iraanse atoomprogramma met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland. Salehi herhaalde nog eens dat technici alweer bezig zijn met het bouwen en testen van een nieuwere generatie centrifuges. Vermoedelijk is die uitspraak erop gericht de hardliners in Iran, die kritiek hadden op het atoomakkoord, tevreden te stellen.

Iran heeft afgesproken om het atoomprogramma in te perken in ruil voor versoepeling van de strafmaatregelen die tegen de Islamitische Republiek zijn ingesteld. Het overleg over de details daarvan gaat maandag verder.

Akkoord over grondwet Tunesië

Rivaliserende politieke partijen in Tunesië hebben zaterdagavond overeenstemming bereikt over omstreden onderdelen van de nieuwe grondwet. Dat heeft voorzitter van het Tunesische parlement Mustapha Ben Jafaar gezegd. De grondwet kan nu ter goedkeuring worden voorgelegd aan het parlement. Met de nieuwe grondwet moet een einde komen aan een al maanden durende politieke impasse in het land.

Volgens Jafaar wilde regeringspartij Ennahda een puur parlementair systeem. Uiteindelijk is de partij nu toch akkoord gegaan met het overhevelen van enkele bevoegdheden naar de president. Die krijgt onder andere het recht om het parlement te ontbinden. De huidige interim-regering heeft zaterdag bovendien besloten op 8 januari de macht over te dragen. Zoals eerder al is besloten leidt een regering van technocraten het land naar de verkiezingen.

Davids: "Ik ben er klaar mee"

Edgar Davids heeft zaterdag besloten om zijn loopbaan als speler te beëindigen. Dat liet de 74-voudig Oranje-international weten na een nederlaag van Barnet. Davids is momenteel als speler/manager actief bij Barnet, dat in de vijfde divisie van Engeland speelt.

In de uitwedstrijd tegen Salisbury City (2-1 verlies) werd de 40-jarige middenvelder tien minuten voor tijd van het veld gestuurd met zijn tweede gele kaart. Het was voor Davids alweer zijn derde uitsluiting dit seizoen.

De routinier denkt niet dat hij zichzelf nog zal opstellen. "Ik weet nu zeker dat de arbitrage het op ons gemunt heeft. Iedere wedstrijden worden er rare beslissingen genomen in ons nadeel", mopperde Davids tegen The Times. Barnet speelde het duel in Salisbury overigens met negen spelers uit.

Zelf kreeg Davids dus twee gele kaarten. "Belachelijk, vooral die eerste gele kaart. Ik speelde gewoon de bal, dat kon iedereen wel zien. Een schandalige beslissing, en die tweede kaart ook. Ze zoeken mij gewoon. Ik denk niet dat ik nog ga spelen, want op deze manier wordt mij het plezier ontnomen."

"Ik wil dat de ploeg goed presteert, maar met zulke beslissingen tegen je is dat niet makkelijk", vervolgde Davids. "Of ik echt ga stoppen? Het plezier ben ik in ieder geval wel kwijt." Edgar Davids is sinds vorig seizoen werkzaam bij Barnet. De Londense club degradeerde toen uit League Two. Hij kwam eerder uit voor onder meer Ajax, Juventus en AC Milan.

Arrestaties na brandstichting veerboot

De Britse politie heeft twee mannen aangehouden in verband met de brand op een veerboot van Newcastle naar IJmuiden, waarbij onder anderen twee Nederlanders gewond raakten. Een 26-jarige man werd aangehouden op verdenking van brandstichting en een 28-jarige man zou betrokken zijn geweest bij een vechtpartij. Dat meldt de politie van Northumbria zondag.

De twee mannen worden ondervraagd door de politie. Over de nationaliteit van de twee mannen is nog niets bekend.

In totaal raakten 23 opvarenden gewond door de brand op de King Seaways. De twee Nederlanders werden met vier andere gewonden per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis omdat zij rook hadden ingeademd. Naar verwachting mogen de man en vrouw zondag het ziekenhuis verlaten. Zij worden daarna teruggevlogen naar Nederland.

Het vuur ontstond zaterdagavond een paar uur na vertrek in een hut. De boot keerde terug naar de haven van Newcastle. De 946 passagiers, onder wie 370 Nederlanders, en 127 bemanningsleden mochten het schip in de loop van de ochtend verlaten, nadat de politie ondervragingen had afgerond.

Weduwe Patrick Swayze gaat weer trouwen

De weduwe van Patrick Swayze is verloofd. De 57-jarige actrice en danseres Lisa Niemi gaat trouwen met de één jaar oudere juwelier Albert DePrisco, heeft haar management bevestigd aan het Amerikaanse tijdschrift People.

"Albert heeft Lisa op kerstavond een aanzoek gedaan", aldus een woordvoerder. De twee leerden elkaar kennen dankzij wederzijdse vrienden en hebben nu 1,5 jaar een relatie. Niemi maakte er nooit een geheim van het best te zien zitten om opnieuw eeuwige trouw te beloven, mocht ze een nieuwe liefde vinden.

Patrick Swayze overleed in 2009 op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. De Dirty Dancing-acteur en Niemi waren toen 34 jaar getrouwd.

Verbeek kan AZ-ontslag nog steeds niet plaatsen

Gertjan Verbeek kijkt terug op een bewogen jaar, waarin hij werd ontslagen bij AZ. De coach vindt het nog steeds raar dat hij uit Alkmaar weg moest. Al vanaf het begin zei Verbeek dat het ontslag bij AZ voor hem onverwachts kwam en nu, drie maanden later, is dat niet anders.

"Natuurlijk lees je dingen, van sommige spelers of van Earnest Stewart (technisch manager, red.). Dan vallen sommige puzzelstukjes wat beter in elkaar. Maar vanuit mijn kant blijft dat interpretatie", aldus Verbeek in een interview met AD Sportwereld.

"In mijn wekelijkse overleg met de directie is nooit aangegeven dat ze ontevreden waren. Ik heb nooit één signaal gekregen dat het de verkeerde kant op ging. Dat vind ik nog steeds raar." Eind oktober ging Verbeek aan de slag bij FC Nürnberg. "Duitsers zijn volgzamer. Nederlandse jongens willen weten waarom je iets doet, Duitsers accepteren het en voeren het uit."

Aan de Duitse taal moet de coach soms nog wel een beetje wennen. "Ik ken geen schaamtegevoel. Precies uitleggen wat je bedoelt, is wel eens lastig. Je vocabulaire is eigenlijk te klein, maar dan spreek ik een Nederlands woord gewoon op z'n Duits uit. Dan begrijpen ze het ook wel."

Verbeek is volgens zichzelf geen 'Harter Hund', zoals men hem in Duitsland introduceerde. "Ach, dat is ook imago. Volgens mij valt het wel mee. Ik ben vrij open, ook naar buiten toe. De perschef schrikt daar soms van; die vindt dat ik soms iets te eerlijk ben."

Ondanks dat de Nederlander in Nürnberg aanvallender voetbal speelt dan zijn voorganger, wist de ploeg de laatste zeventien duels niet te winnen. "Ze hebben hier jaren overleefd door achterover te leunen, met een stevig blok voor de verdediging. Ik wil voetballen van achteruit, via het middenveld. Daar hebben we ook redelijk de spelers voor. Maar uiteindelijk telt het resultaat. Uiteraard. En dat zal beter moeten."

Bettini weg als bondcoach, mogelijk naar Team-Alonso

Paolo Bettini maakt de overstap van de Italiaanse wielerbond naar de nieuwe wielerformatie van Fernando Alonso. Bettini, die de afgelopen jaren bondscoach was van de Italianen, zou de algemeen manager moeten worden bij de ploeg van de Formule 1-coureur.

De ploeg zou pas in 2015 zijn intrede in het peloton moeten maken, maar de afgelopen weken werd er al wel het een en ander bekendgemaakt. Zo zou Alonso al een sponsor uit Dubai hebben voor de ploeg en wil hij graag Peter Sagan als renner binnenhalen. Bettini zou als algemeen manager de ploeg verder moeten vormgeven. De afgelopen jaren was hij als bondscoach weinig succesvol. Bij de profs werd er geen een medaille binnengehaald.

"De keuze was niet makkelijk", zei Bettini over het opstappen bij de Italiaanse bond. "Iedereen weet dat de nationale ploeg mij aan het hart ligt. Maar ik maak er geen geheim van: het project van Fernando Alonso is interessant, intrigerend en zelfs revolutionair. De gesprekken bevinden zich wel nog maar in een verkennende fase. Er is nog niets getekend."

Worstelkampioen verongelukt in Rusland

De Russische worstelaar Bessik Koedoechov is zondag bij een verkeersongeluk om het leven gekomen. De 27-jarige atleet botste met zijn auto frontaal op een vrachtwagen in de buurt van de stad Armawir.

Koedoechov veroverde in 2007, 2009, 2010 en 2011 de wereldtitel. Hij won zilver op de laatste Olympische Spelen in Londen en greep vier jaar eerder op de Spelen van Peking brons.

[NBA] Bosh leidt Heat naar zege in topper tegen Portland

Miami Heat heeft in de NBA de topper tegen Portland Trail Blazers gewonnen. De titelhouder won met 108-107 en herstelde zich zo van de nederlaag tegen Sacramento Kings. Bij afwezigheid van de geblesseerde LeBron James stal Chris Bosh de show. De center-forward kwam tot 37 punten en tien rebounds.

Miami en Portland zijn de nummer twee van respectievelijk het oosten en het westen. De Trail Blazers leden hun zesde nederlaag in dertig wedstrijden en moeten alleen Oklahoma City Thunder boven zich dulden. De Heat wonnen 23 van hun dertig wedstrijden, een gemiddelde dat in de Eastern Conference alleen overtroffen wordt door Indiana Pacers.

De Pacers kwamen zelf ook in actie en boekten hun vierde opeenvolgende zege. Het werd 105-91 tegen Brooklyn Nets. De thuisploeg had met Lance Stephenson, George Hil en Paul George drie spelers die boven de twintig punten uitkwamen. George was met 24 daarvan het productiefst en kroonde zich tot topscorer van de avond.

Overige uitslagen
Boston - Cleveland 103-100
Toronto - New York 115-100
Washington - Detroit 106-82
Atlanta - Charlotte 118-116 (n.v.)
Chicago - DAllas 83-105
Houston - New Orleans 107-98
Memphis - Denver 120-99
Milwaukee - Minnesota 95-117
Phoenix - Philadelphia 115-101
LA Clippers  - Utah 98-90 

30% meer plofkip in de aanbieding

Supermarkten hebben in 2013 meer plofkippen in de aanbieding gedaan dan vorig jaar. Wakker Dier meldt op basis van eigen onderzoek onder de acht grootste supermarktketens in Nederland een stijging van dertig procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie wordt nauwelijks gestunt met biologische kip.

Wakker Dier houdt sinds 2010 de vleesaanbiedingen in de gaten. In totaal hadden de supermarkten tot en met de vijftigste week van dit jaar 566 stuntacties met plofkippen. Vorig jaar werd in dezelfde periode 431 keer plofkip in de aanbieding gedaan door Albert Heijn, Jumbo, C1000, Emté, Lidl, Aldi, Plus en de keten van de supers Dirk van den Broek, Digros en Bas van der Heijden.

Albert Heijn is volgens Wakker de grootste stijger met een verdubbeling naar 108 aanbiedingen met plofkippen. De supermarktketen was niet direct bereikbaar voor commentaar.

De ondervinding van Wakker Dier is in strijd met de afspraak die de pluimveesector en supermarkten in februari maakten om meer duurzame kip te verkopen. Plofkippen worden in nauwe, donkere ruimtes in rap tempo vetgemest voor de slacht. Dierenactvisten en -sympathisanten vinden dat zielig; mensen met een fatsoenlijk ontwikkeld smaakvermogen hebben vaak kritiek op het feit dat plofkip niet naar kip smaakt.

Voor mensen die wel veel vlees willen eten, maar niet bereid zijn om daar wat meer voor te betalen, zijn de aanbiedingen goed nieuws. Een hele plofkip is al voor zo'n vier euro te koop.

Berga zegeviert na diskwalificatie Ariëns

De twaalfde wedstrijd in de strijd om de KPN Cup is gisteravond gewonnen door Ingmar Berga. Berga eindigde in de eindsprint als tweede maar Crispijn Ariëns werd gediskwalificeerd omdat hij volgens de jury had geduwd. Frank Vreugdenhil eindigde als tweede, Arjan Stroetinga kwam als de nummer drie over de finish.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Janneke Ensing. Ensing bleef Mariska Huisman in de sprint voor. Lisa van der Geest eindigde als derde.

Israël beschiet Libanees grondgebied

Israël heeft zondag volgens meldingen van de strijdkrachten met artillerie op plaatsen in Libanon geschoten. Er zijn zeker 20 inslagen van Israëlisch artillerievuur gemeld. Doelwit waren plekken in het uiterste zuiden van Libanon waar zondag raketten zouden zijn afgevuurd. Twee raketten sloegen vanuit Libanon zondag in op Israëlische grondgebied. Daarbij is geen schade aangericht.

Eerder deze maand werd vanaf Libanees grondgebied een Israëlische militair doodgeschoten. Het grensgebied van Libanon en Israël was over het algemeen kalm in de afgelopen 7 jaar.

Beschietingen over grens Libanon - Israël
Beschietingen over grens Libanon - Israël (Foto: ANP)

Wotherspoon mist eerste kans op Sochi

De eerste poging van Jeremy Wotherspoon om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Sochi is mislukt. Wotherspoon wist zich bij het Canadese OKT niet te plaatsen voor de olympische 500 meter. Een plek bij de eerste vier was nodig, Wotherspoon werd zesde.

Wotherspoon heeft morgen nog één kans om zich te plaatsen voor Sochi. De Canadees, in het verleden vele malen wereldkampioen maar zonder olympisch titel in zijn bezit, komt dan uit op de kilometer.

Hooikoortspatiënt kan nu al last krijgen

Door de relatief hoge temperatuur op dit moment, kunnen hooikoortspatiënten nu al last krijgen. De eerste hazelaars en uitheemse elzen komen namelijk al in bloei, wat problemen kan veroorzaken voor mensen die allergisch zijn voor de pollen van deze bomen. Dat staat zondag te lezen op de website Allergieradar.nl.

De gemiddelde temperatuur deze maand ligt met 5,8 graden meer dan 2 graden boven het gemiddelde van de afgelopen decennia.

Hooikoortspatiënt kan nu al last krijgen
Hooikoortspatiënt kan nu al last krijgen (Foto: ANP)

Bertens grijpt naast hoofdtoernooi Brisbane

Kiki Bertens is er niet in geslaagd het hoofdschema van het WTA-toernooi van Brisbane te bereiken. De 22-jarige Nederlandse verloor zondag in de derde en laatste kwalificatieronde van Ashleigh Barty, die van de organisatie in eigen land een wildcard kreeg

De 17-jarige Australische zegevierde na bijna twee uur in drie sets: 2-6, 6-3 en 7-5 . Bertens won de eerste set met twee breaks gemakkelijk, maar verloor daarna de controle over de wedstrijd. In de tweede en derde set ging ze eenmaal door de opslag van Barty heen. De thuisspeelster stelde daar echter twee breaks tegenover.

De Wateringse, als vierde geplaatst in de kwalificatie, staat als nummer 87 van de wereld ruim honderd plaatsen hoger dan Barty (190).

Final Fantasy XIV heeft een huizencrisis

Square Enix gaat in een aantal servers de huizenprijzen flink verlagen. Dit is te wijten aan een aantal spelers die veel te veel geld in hun bezit hebben en daardoor alle grond opkopen. Om minder rijke spelers een kans te geven gaat Square Enix de prijzen de komende maanden bijstellen.

"In each legacy world, there are more than 10 players in possession of over one hundred million gil. Even in non-legacy worlds, there are a significant number of players with several million gil", zegt Naoky Yoshida, producent van de game, in de Final Fantasy XIV-blog.

Lees hier welke servers getroffen worden.

Corporaties: huren stijgen te hard

De betaalbaarheid van sociale huurwoningen daalt snel. Terwijl het inkomen van nieuwe huurders daalt, stijgen de huren fors. Woningcorporaties zeggen dat ze door de verhuurdersheffing niet anders kunnen.

Uit onderzoek van Woningnet, eigendom van de corporaties, blijkt dat de gemiddelde kale huurprijs voor nieuwe huurders sinds 2010 steeg van 448 naar 556 euro. Dat is een stijging van 24 procent. Het onderzoek werd uitgevoerd in Amsterdam, Apeldoorn, Deventer, Utrecht en Zutphen. Het aandeel van het inkomen dat in die plaatsen opgaat aan huur steeg van 30 naar 37 procent, ook omdat het inkomen van huurders met zo'n 5 procent daalde.

De betaalbaarheid van huurwoningen komt de komende jaren nog verder onder druk te staan, zegt de directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Hans van Harten. Onlangs nam de Eerste Kamer immers het Woonakkoord aan, waardoor de verhuurdersheffing definitief doorgaat. "Zelfs als we de huren maximaal verhogen, is dat niet voldoende om die heffing te betalen", aldus Van Harten tegen Het Parool.

"De corporaties zeggen eigenlijk dat een sociale huurwoning niet meer te betalen is", aldus Bastiaan van Perlo van de Huurdersvereniging Amsterdam in een reactie. Dan moeten ze dus toegeven dat ze hun doelgroep van minder bedeelden niet meer aan een huurwoning kunnen helpen, meent de vereniging.

'Al-Qaeda niet achter moord ambassadeur VS'

Niet een aan al-Qaeda gelieerde beweging, maar een groep lokale strijders zat vorig jaar achter de moord op de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Christopher Stevens. Hij stierf bij een aanval op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi. Dit meldde de New York Times op basis van gesprekken met Libiërs, die weet hadden van de aanval in september 2012 waarbij in totaal vier Amerikanen werden gedood.

Volgens de krant is er geen bewijs dat de extremistische strijdgroep Ansar al-Sharia achter de aanslag zit. Die groepering heeft beschuldigingen uit Amerikaanse hoek altijd ontkend. De woede van de daadwerkelijke aanvallers zou zijn gevoed door een anti-islamfilmpje van Amerikaanse makelij. Daarin werd de profeet Mohammed onder meer afgeschilderd als homoseksueel.

'Al-Qaeda niet achter aanval Benghazi'
'Al-Qaeda niet achter moord ambassadeur VS' (Foto: ANP)

Vier doden voor Franse kust

In Frankrijk heeft de wilde zee zaterdag vier levens geëist. In het plaatsje Plouescat in Bretagne, ten noorden van de stad Brest, verdronken een 16-jarige jongen en zijn 40-jarige oom. De jongen was van een kademuur gesleurd door een hoge golf, waarna ook de man omkwam bij een poging zijn neefje te redden.

Twee andere mannen kwamen iets zuidelijker eveneens om het leven door hoogwater, terwijl zij alleen met een bootje op zee voeren. Voor de Bretonse kust kwam eerder deze week ook al een Russische zeeman om door noodweer. Door hoge golven en zware windstoten viel hij van een Nederlands vrachtschip.

100 kilo zwaar vuurwerk in woning gevonden

Agenten hebben in de nacht van zaterdag op zondag in een woning in het Limburgse Meijel zo'n 100 kilo zwaar vuurwerk gevonden. Dat maakte de politie zondagochtend bekend.

De vondst werd gedaan in een huis aan de Rijtakker. Er werd in de vroege zondagmorgen nog gewerkt om het vuurwerk uit de woning weg te halen. De politie kon over nadere bijzonderheden nog geen mededelingen doen.

100 kilo zwaar vuurwerk in woning gevonden
100 kilo zwaar vuurwerk in woning gevonden (Foto: ANP)

Plofkraak bij supermarkt in Wolvega

Bij een geldautomaat in het Friese Wolvega is zondagochtend een plofkraak gepleegd. De automaat bij een supermarkt is rond 05.15 uur tot ontploffing gebracht, waarbij het pand is beschadigd. Het is nog niet duidelijk of geld is buitgemaakt, laat een politiewoordvoerder weten.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt de kraak en tot die tijd is de omgeving afgezet. De politie heeft nog geen aanhoudingen verricht.

Kerry gaat Israël en Palestijnen weer aanmoedigen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist op nieuwjaarsdag naar Israël en de Palestijnse gebieden. Hij zal in Jeruzalem en Ramallah opnieuw vredesbesprekingen voeren met respectievelijk premier Benjamin Netanyahu van Israël en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Dat heeft zijn ministerie zaterdag bekendgemaakt.

De Verenigde Staten hebben beide kampen afgelopen zomer gestimuleerd het vredesproces opnieuw op te pakken. Kerry sprak de laatste tijd al vaker in het Midden-Oosten met beide politieke kopstukken. Hij zal in de komende ontmoetingen onder meer inventariseren hoe het ervoor staat in de onderhandelingen tussen beide partijen, die in april 2014 een vredesakkoord moeten opleveren.

Uit de onderhandelingen moet uiteindelijk een oplossing voortvloeien, die het langslepende conflict tussen Israël en de Palestijnen beslecht. De Palestijnen is een eigen staat in het vooruitzicht gesteld. Kerry mikt op een zogeheten interimakkoord op korte termijn, waarmee beide partijen hun goede wil kunnen tonen.

De aankondiging van zijn bezoek kwam vlak voor de beoogde vrijlating van een nieuwe groep Palestijnse gevangen door Israël, de derde lichting sinds de zomer. Ondanks die handreiking ontvouwen de Israëliërs nog geregeld kolonisatieplannen in, volgens de Palestijnen, bezet gebied.

Hello Games in de problemen

Hello Games, bekend van de Joe Danger-games en de recent aangekondigde No Man's Sky, is een van de slachtoffers van de storm die over Groot-Brittannië heeft geraasd. De kleine Britse studio is door water overspoeld, waardoor bijna al het materiaal schade heeft geleden.

Nu blijkt dat de verzekeringsmaatschappij niets gaat vergoeden. "BAD NEWS! Had a 'hilarious' call with insurer yesterday. Small print is if you are in a flood risk zone, you are not insured for flooding ", aldus Hello Games via Twitter. Wij wensen de zes medewerkers van Hello Games heel veel succes.

Eerste wintergeboorte dolfijn Harderwijk

In het Dolfinarium is zaterdagnacht een dolfijn geboren. Het is de eerste keer dat in het Harderwijkse dierenpark in de winter een tuimelaar ter wereld komt. De meeste dolfijnen worden in de zomer geboren. "Deze decemberbaby van Molly is dus bijzonder", aldus de dierenarts van het Dolfinarium.

"Het voortplantingsseizoen is normaliter in de zomermaanden", legt de dierenarts uit. "Omdat de draagtijd van een tuimelaar twaalf maanden bedraagt, worden de meeste dolfijnen daarom ook in de zomer geboren."

Molly en haar kind maken het goed. Of de dolfijn een jongetje of een meisje heeft gekregen, is nog niet duidelijk. De twee worden eerst een paar dagen door de verzorger geobserveerd. Het is de derde dolfijn die dit jaar in Harderwijk wordt geboren.

Evacuatie na brand ferry IJmuiden-Newcastle

De Britse luchtmacht heeft zaterdagavond enkele mensen met helikopters van de ferry King Seaways gehaald, nadat aan boord een kleine brand was uitgebroken. Een passagier en zeven medewerkers van de veerdienst tussen IJmuiden en Newcastle zijn wegens het inademen van rook overgebracht naar een ziekenhuis in Scarborough. Dat heeft de kustwacht aan de BBC laten weten.

Het schip, met aan boord zo'n 1000 mensen, is na het ontstaan van de brand richting de kust gevaren. Het vuur was snel onder controle en de gewonden waren binnen een uur van boord gehaald. De reddingsbrigade was eveneens onderweg maar hoefde niet in actie te komen. De politie denkt dat een passagier, al dan niet opzettelijk, het vuur in een van de cabines heeft veroorzaakt.

FOK! wat een weer... Een paar buien

De meeste zon was gisteren voor het westen van het land. In het oosten trok de regen wel wat sneller weg dan verwacht, maar de bewolking bleef hardnekkig door een nieuwe golf in het front. Vandaag trekken er nog een paar buien over die zich vooral met het zuiden bezig zullen houden.

Ik bedoel in dit geval eigenlijk meer de zwaarste buien, want in het noorden is er de hele dag kans op lichte buien. In het zuiden daarentegen trekken de buien later naar het oosten toe weg. Ook elders klaart het in de loop van de dag op en nemen de neerslagkansen verder af. Er blijven nog wel wolkenvelden aanwezig dus helemaal zonnig zal het niet gaan worden. Er staat een matige zuidwestenwind en het kwik bereikt 7 graden als hoogste waarde.

Voorlopig lijkt er nog steeds geen kentering te komen in het weer. De wisselvalligheid neemt iets af, maar vrieskou blijft nog steeds afwezig.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Wandelingq
Qltel maakte een heerlijke boswandeling...

 wandelingql2
...in de omgeving van Veenendaal.

Wandelingql4

WandelingQl44
De sporen van de stormen...

wandq
...waren nog duidelijk zichtbaar, hoewel de schade vrij beperkt lijkt.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

[PDC WK] Whitlock ontsnapt in kwartfinale

De Australiër Simon Whitlock en Peter Wright uit Schotland zijn de eerste halve finalisten van het WK darts van de PDC. Beide darters rekenden zaterdag af met een Engelsman. De als vierde geplaatste Whitlock gaf tegen Ian White een 4-1 voorsprong uit handen, maar kwam met de schrik vrij: 5-4. Wright stuurde Wes Newton naar huis met 5-4.

Michael van Gerwen plaatste zich eerder op de dag in Londen voor de kwartfinale. De Nederlander, de nummer twee van de plaatsingslijst, knokte zich langs de Schot Gary Anderson (4-3). De volgende tegenstander van de verliezend finalist van vorig jaar is de Welshmen Mark Webster.

Hogenkamp een zege verwijderd van hoofdtoernooi

Richel Hogenkamp heeft de derde en laatste kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Auckland bereikt. De 21-jarige Nederlandse was zaterdag met 6-4 en 6-2 te sterk voor Lucie Hradecka. De Tsjechische was als zevende geplaatst in het kwalificatietoernooi.

Op de wereldranglijst bezet Hradecka, de vaste dubbelpartner van Michaëlla Krajicek, de 148e plaats. Hogenkamp is de mondiale nummer 213. De Doetinchemse neemt het voor een plek in het hoofdschema op tegen de Canadese Sharon Fichman (2) of Kristina Barrois uit Duitsland.

Hogenkamp had haar eerste wedstrijd in de Nieuw-Zeelandse stad gewonnen van thuisspeelster Emma Hayman. Voor Krajicek ging het direct mis tegen de Française Irena Pavlovic.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.