FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 februari 2012

[Serie A] Milan bezorgt Udinese eerste thuisnederlaag

AC Milan verzekerde zich in Italië voorlopig van de koppositie in de Serie A. Udinese incasseerde tegen de club van trainer Massimiliano Allegri de eerste thuisnederlaag van het seizoen: 1-2. Antonio di Natale zette Udinese nog wel op voorsprong, maar Maxi Lopez en Stephan el Shaarawy sloegen in het laatste kwartier toe namens de uitploeg.

Milan heeft twee punten meer dan Juventus, dat wel twee wedstrijden minder heeft gespeeld. Juventus moet zondag op bezoek naar Bologna.

[Bundesliga] Gladbach deelt Schalke tik uit

In Duitsland deed Borussia Mönchengladbach goede zaken. De vorig jaar nog tegen degradatie strijdende club won thuis met 3-0 van Schalke 04 en stijgt ten koste van de rivaal uit Gelsenkirchen naar de derde plaats in de Bundesliga. Schalke staat vierde.

Alle doelpunten van Gladbach vielen in de eerste helft. Na de vroege openingstreffer van Marco Reus beslisten Mike Hanke en Juan Arango de wedstrijd. Bij Schalke speelde Klaas-Jan Huntelaar de hele wedstrijd mee.

[Primera Division] Slechte beurt Barcelona in Pamplona

FC Barcelona is tegen de tweede competitienederlaag van het seizoen opgelopen. De Catalaanse club werd in Pamplona met 3-2 verslagen door Osasuna. De vierde landstitel op rij raakt daardoor voor Barça steeds verder uit zicht. Koploper Real Madrid komt zondag bij winst op Levante op een voorsprong van tien punten.

Barcelona bewees zichzelf vooral in het eerste kwart van de wedstrijd een slechte dienst. Door twee goals van de Serviër Dejan Lekic keek de ploeg van trainer Pep Guardiola al na 22 minuten tegen een 2-0 achterstand aan.

Pas na rust richtte Barcelona zich enigszins op en produceerde Alexis Sanchez de aansluitingstreffer. Raul Garcia maakte er echter snel daarna 3-1 van. De 3-2 van invaller Tello was niet voldoende voor Barcelona om tenminste nog een puntje uit het vuur te slepen.


Slechte beurt Barcelona in Pamplona (Foto: Novum)

Uitlaten Ferrari en McLaren door FIA goedgekeurd

Autosportfederatie FIA heeft de uitlaten zoals de teams Ferrari en McLaren voor het Formule 1-seizoen 2012 willen gaan gebruiken goedgekeurd. Afgelopen weken werd er getwijfeld over de legetimiteit van de onderdelen.

Omdat de FIA de geblazen diffuser wilde verbieden is er een regel gekomen dat de uitlaat aan de bovenkant van het bodywork moeten uitsteken. Dat doen de uitlaten van Ferrari en Mclaren, maar ze wijzen wel naar beneden. Volgens Ted Kravitz van Sky Sports heeft Charly Whiting, de F1-commissaris van de FIA afgelopen donderdag de onderdelen goedgekeurd.

Uitslag NAC Breda - AFC Ajax

Om 20.45 uur begon in het Rat Verlegh Stadion in Breda het duel tussen NAC Breda en Ajax. De Amsterdammers wonnen met 0-2 en boekten hiermee hun eerste zege van 2012. Hieronder vind je alle karakteristieken van dit duel.

NAC Breda

0 - 2

AFC Ajax

     68' Bulykin 
 89' Lodeiro 
 
 Gele kaart: Janse, Bayram (NAC Breda), Koppers (AFC Ajax)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Janse
Koenders
Botteghin
Gorter (El-Akchaoui/46)
Bonevacia (Schalk/76)
Buijs
Schilder
Jozefzoon
Kolk
Bayram (Sarpong/73)
  Vermeer
Anita
Alderweireld
Vertonghen
Koppers
De Jong
Enoh (Aissati/24)
Eriksen (Blind/79)
Özbiliz
Bulykin (Lodeiro/73)
Sulejmani


Ajax-speler Dico Koppers in duel met NAC Breda-speler Florian Jozefzoon. (Foto: Pro Shots)

Bartoli en Kerber in finale Parijs

Marion Bartoli en Angelique Kerber staan zondag in de finale van het WTA-toernooi van Parijs. De als tweede geplaatste Française zette Klara Zakopalova met 7-6 (3) en 6-0 aan de kant. De Duitse Kerber, als negende geplaatst, had drie sets nodig om Yanina Wickmayer van zich af te schudden: 6-7 (2), 6-3 en 6-4.

Bartoli en Kerber stonden vier keer eerder tegenover elkaar. Bartoli won in Birmingham, Indian Wells en Osaka. Kerber trok in 2003 bij de eerste onderlinge ontmoeting in Berlijn aan het langste eind.


Bartoli en Kerber in finale Parijs (Foto: Novum)

[Premier League] Tottenham haalt uit tegen Newcastle

Tottenham Hotspur heeft zich steviger op de derde plaats in de Premier League genesteld. Zonder de geblesseerde Rafael van der Vaart wonnen de Spurs thuis met maar liefst 5-0 van Newcastle United. Doelman Tim Krul kreeg doelpunten van Benoit Assou-Ekotto, Niko Kranjcar, Emmanuel Adebayor en twee van Louis Saha om zijn oren.

Tottenham komt door de overwinning op een totaal van 53 punten. Alleen Manchester United (58) en Manchester City (57) staan er beter voor. City heeft zondag nog een uitwedstrijd tegen Aston Villa voor de boeg.


Tottenham haalt uit tegen Newcastle (Foto: Novum)

Amsterdammers onwel door barbecue

In een woning in Amsterdam zijn zaterdagavond vier mensen onwel geraakt door een verhoogde concentratie koolmonoxide. De bewoners hadden in de woning aan het Christine Poolmanhof een barbecue met houtskool aangestoken omdat de kachel het niet deed, meldt de brandweer.

De vier zijn voor controle naar een ziekenhuis gebracht. Daar worden ze, als het zuurstofgehalte in hun bloed niet snel genoeg stijgt, in een decompressietank geplaatst.


Amsterdammers onwel door barbecue (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie (11/02/2012)

Een goede avond voor de ploegen uit Limburg. Roda JC wint met 1-0 van NEC en VVV zorgt ervoor dat Groningen weer met lege handen komt te staan. Het wordt 2-0 voor de club uit Venlo.

Roda JC Kerkrade

1 - 0

NEC

56' Malki  
 
Stadion: Parkstad Limburgstadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.088
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Kieszek
Monteyne
Wielaert
Vukovic
Hempte
de Beule(Sutchuin Djoum/75)
Vormer
Donald
Ramzi (Fledderus/46)
Junker (Biemans/86)
Malki
  Babos
Szélesi(Platje/82)
Van Eijden
Nuytinck
Conboy
Van der Velden
Vadócz
Schöne(Goosens/81)
Koolwijk
George(Nijland/81)
Zeefuik


VVV Venlo speler Timisela (l) met FC Groningen speler Hiariej (r). (Foto: Pro Shots)

VVV-Venlo

2 - 0

FC Groningen

 15' Wildschut
 29' Nwofor
 
 
 Gele kaart: Kruysen(VVV Venlo), Sparv, Kiefenbeld, Kappelhof, van Dijk(FC Groningen)
 
Stadion: De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.211
Arbiter: van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Timisela
Vorstermans
Yoshida
Leiwakabessy
Holla
Meeuwis
Kruysen
Wildschut (Cullen/88)
Nwofor (Uchebo/79)
Berghuis
  Da Silva
Kappelhof
Van Dijk
Kwakman
Hiariej(Burnet/46)
Bacuna(Jones/85)
Kieftenbeld(Hyun Jun/56) 
Keurntjes
Sparv
Tadic
Texeira


NEC speler Schöne in duel met Roda JC speler Jan. (Foto: Pro Shots)

Doodrijder Floor van der Wal vervroegd vrij

Mohammed S. hoorde bijna een jaar geleden vier jaar cel tegen zich eisen voor het doodrijden van cabaretière Floor van der Wal (26). Hij kreeg 'maar' achttien maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk opgelegd. Afgelopen week is hij vervroegd vrijgekomen.

S. was na het aanrijden van Floor doorgereden, maar kon enige tijd later worden aangehouden. Op 22 september 2011 werd hij veroordeeld en is nu vervroegd vrijgelaten om deel te kunnen nemen aan een re-integratieproject.

Hans van der Wal, de vader van Floor, is woedend. In Het Parool van vandaag laat hij weten: "Dit mes komt in mijn onderbuik. Het OM, dat godbetert vier jaar onvoorwaardelijk eiste en aan 'onze' kant stond, geeft hem nu dik een tiende van zijn tijd in de bak cadeau. Om zijn terugkeer in de samenleving te begeleiden. Dit terwijl wij nog geen jaar geleden, door zijn toedoen, Floor naar haar graf begeleidden. Die gast is nauwelijks uit de samenleving geweest!"

Lees ook de discussie op het forum!

Kramer: Mijn versnelling kwam te vroeg

Sven Kramer werd vanmiddag in Hamar tweede op de vijf kilometer achter Bob de Jong. Kramer zelf heeft wel een oorzaak voor zijn nederlaag.

"Ik heb heel hard getraind in Inzell, waarna ik 't deze week rustig aan heb gedaan. Dan merk je dat je wat verslapt," aldus Kramer, die in het begin van de race enkele seconden achterstand opliep. Halverwege de race besloot hij daarom te versnellen naar een rondje van 29,2. "Dat was té vroeg en té hard", analyseerde hij bij de NOS. "Daardoor kon Bob me in het zicht houden."

Ondanks zijn nederlaag in Kramer niet ongerust. "Het was geen hele goede 5 kilometer, maar ik weet waardoor het komt."

Kreder slaat weer toe in Ronde Middellandse Zee

Michel Kreder heeft zijn tweede ritzege op rij in de Ronde van de Middellandse Zee geboekt. De Nederlandse renner van Garmin-Barricuda toonde zich net als vrijdag de snelste in een massasprint. Kreder neemt bovendien de leiderstrui over van de Wit-Rus Yauheni Hutarovich, die als tweede over de streep kwam.

Kreder heeft in het algemeen klassement een voorsprong van tien seconden op Française des Jeux-renner Hutarovich. De Brit Jonathan Tiernan-Locke staat in dezelfde tijd derde. Zondag staat de vierde en laatste etappe naar Toulon op het programma.

Davis Cupteam in Amsterdam tegen Roemenen

Het Nederlands Davis Cupteam speelt de wedstrijd in de tweede ronde van de Europees-Afrikaanse zone tegen Roemenië in Amsterdam. Dat werd na afloop van de klinkende zege op Finland bekendgemaakt. De Roemenen worden van 6 tot en met 8 april in de Sporthallen Zuid in de hoofdstad ontvangen.

Op wat voor ondergrond Oranje tegen de Roemenen speelt, is nog niet bekend. Tegen Finland werd voor hardcourt gekozen. Of dat in Amsterdam ook gebeurt, weet Davis Cupcaptain Jan Siemerink nog niet. "Daar gaan we met zijn allen wel even over praten in Ahoy", verwijst de Rijnsburger naar het ABN Amro World Tennis Tournament van volgende week.

Siemerink schat Roemenie hoger in dan Finland. "Na dit weekeinde wel", lacht hij. "Roemenie heeft op het oog een bredere selectie. Maar we hadden ook een beter Finland verwacht." Victor Hanescu, de nummer 93 van de wereld, is op papier de beste Roemeense tennisser.

[Six Nations] Engeland verslaat Italië

Engeland heeft ook zijn tweede wedstrijd in de Six Nations competitie gewonnen. Ditmaal werd in een besneeuwd Rome Italië met 15-19 verslagen.

Engeland begint tegen Italië met dezelfde vijftien spelers als tegen Schotland. De Italiaanse bondscoach Jaques Brunel zal beginnen met het ervaren duo Marco Bortolami en Gonzalo Canale. Brunel vond dat de wedstrijd tegen Frankrijk verloren ging door persoonlijke fouten in de verdediging. 

Het is voor het eerst dat het Stadio Olympico in Rome gebruikt wordt voor een Six Nations duel. Het oude stadion van het Italiaans rugbyteam het Stadio Flaminio wordt verbouwd en is nog niet op tijd klaar. Daarnaast passen in het Stadio Olympico twee keer zoveel mensen als in de oude thuishaven van het rugbyteam.

Pas in het tweede deel  van de eerste helft begon echt los te komen. Owen Farell trapte twee keer de bal tussen de palen. Vlak voor rust gaat het twee keer fout bij Engeland en kunnen Venditti en Benevenuti daarvan profiteren met een try. De ruststand is 12-6. Een grote verrassing want, Italië heeft nog nooit gewonnen van Engeland.

De voorsprong wordt vergroot tot 15-6 na een strafschop van Burton. Engeland heeft het betere positiespel de tweede helft en speelt het uit Charlie Hodgson scoort zijn tweede try tijdens deze competitie. Farrell neemt de bonuspunten mee en er staat 15-13. Doordat Italië twee strafschoppen tegen kreeg kon Farrell de held van de middag worden. De twintig jarige speler schoot twee keer tussen de palen en bracht de eindstand op 15-19.

Het duel tussen Frankrijk en Ierland is zojuist afgelast wegens de slechte weersomstandigheden.

 

Amsterdamse raakt te water en overlijdt

Een 52-jarige Amsterdamse is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden nadat ze in haar woonplaats te water was geraakt. Dat meldt de politie zaterdag.

Het levenloze lichaam van de vrouw, die als vermist was opgeven bij de politie, werd zaterdagochtend aangetroffen in het water langs de Levantkade in Amsterdam-Oost. Onderzoek wees uit dat geen sprake is van een misdrijf, maar dat het gaat om een 'noodlottig ongeval'.

Ecuador levert drie Nederlanders uit

De Ecuadoriaanse autoriteiten hebben vorige week drie Nederlandse gevangenen uitgeleverd aan Nederland zodat zij hier hun celstraf kunnen uitzitten. Allen zijn veroordeeld tot straffen boven de zes jaar voor drugsgerelateerde zaken. Dat meldt het ministerie van Justitie in het Zuid-Amerikaanse land.

De Nederlanders zijn woensdag overgedragen aan Nederlandse agenten. Volgens het ministerie zijn de drie wegens humanitaire gronden overgedragen aan Nederland, zodat zij daar de rest van hun straf kunnen uitzitten. De uitlevering is vrijwillig.

In Ecuador zitten volgens cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zo'n 22 Nederlanders vast voor een drugsdelict.

Vorige maand werden er nog twee Nederlanders in de hoofdstad Quito opgepakt met zestien kilo heroïne in hun bezit.

Uitslag AZ - Excelsior

Vanavond om 18:45 uur begon de wedstrijd tussen AZ en Excelsior. In de eerste helft werd niet gescoord, maar na de thee wisten de Alkmaarders het verschil toch nog te maken. Hieronder vind je alle bijbehorende karakteristieken.


Rasmus Elm (AZ) in duel met Kevin Jansen (Excelsior) (Foto: Pro Shots)

AZ

2 - 0

Excelsior

 58' Martens
60' Martens
 
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: van Hulten
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Moisander
Viergever
S. Poulsen (Klavan/71)
Maher
Martens
Elm
Beerens
Benschop (Altidore/75)
Holman (Gudmundsson/67)
  de Ruiter
de Graaf
van Steensel
Schenkeveld
Scheimann
Jansen
Alberg (Wattamaleo/80)
Broerse
Maatsen
Janga (te Vrede/68)
Kalisse (Oost/68)

'Gelekte info niet van KPN'

De lijst met persoonsgegevens die vrijdag op internet verscheen is niet afkomstig van het mailsysteem van KPN, maar van een andere database. Dat blijkt uit zaterdag gepubliceerd onderzoek door NU.nl. De gegevens zijn van Baby-Dump, een bedrijf dat babyartikelen online verkoopt.

Vrijdag werden de gegevens van 537 mensen online gezet. Wegens een tekst die de hacker bij de gegevens had geplaatst, werd een link gelegd met het grote beveiligingsincident waarmee KPN eerder te maken kreeg. De hacker die daarbij betrokken was, heeft met klem ontkend iets te maken te hebben met het online zetten van de gegevens.

Uit de informatie die NU.nl in handen heeft, blijkt dat het lek 134.000 mensen heeft getroffen. De gegevens van veel mensen met een KPN-adres zijn uit de lijst gehaald en online gezet. Het bedrijf waarvan de gegevens online zijn gezet, heeft intussen aangifte gedaan.

Een woordvoerster van KPN zei zaterdagavond te verwachten dat de informatie van NU.Nl in het onderzoek naar het hacken wordt meegenomen.

'Gelekte info niet van KPN’
'Gelekte info niet van KPN’ (Foto: ANP)

'Nederlandse snelheidsboete het hoogst'

In Nederland zijn de boetes voor snelheidsovertredingen vergeleken met omringende landen het hoogst. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag, dat de Nederlandse tarieven van snelheidsboetes met die in Spanje, Frankrijk, Duitsland, België en Luxemburg vergeleek.

Zo betalen weggebruikers in Nederland 110 euro voor een snelheidsoverschrijding van vijftien kilometer, terwijl daar in Duitsland twintig euro voor gerekend wordt en in Frankrijk 45 euro. In 2006 waren de Nederlandse boetetarieven nog lager dan gemiddeld. De hoogte van de Nederlandse boetes is de afgelopen vier jaar echter met 66 procent gestegen.

De overheid zegt dat de boetes zo hoog zijn om de verkeersveiligheid te vergroten en om rijgedrag te beïnvloeden. Betrokkenen trekken dat tegenover RTL Nieuws echter in twijfel. Volgens hen zijn de boetes zo hoog om de kas van het ministerie van Veiligheid en Justitie te spekken. Zo zegt voormalig landelijk verkeersofficier van Justitie Koos Spee dat hij wel eens op het ministerie moest komen uitleggen waarom er minder boete-inkomsten waren. "Dan zie je dat er later een forse verhoging plaatsvindt. Het gaat kennelijk toch om de inkomsten."


'Nederlandse snelheidsboete het hoogst' (Foto: Novum)

[Premier League] Chelsea onderuit, Henry redt Arsenal

Arsenal is ten koste van Chelsea geklommen naar de vierde plaats in de Premier League. De Gunners boekten door een doelpunt van Thierry Henry in blessuretijd een benauwde 2-1 zege bij Sunderland. Chelsea ging met 2-0 onderuit bij Everton.

Na 25 wedstrijden hebben Arsenal en Chelsea beide 43 punten en een doelsaldo van plus dertien. Arsenal is door het aantal gescoorde doelpunten echter licht in het voordeel. De achterstand van de Londense clubs op koploper Manchester United bedraagt wel al vijftien punten.

Arsenal leek in het Stadium of Light op een nederlaag af te stevenen toen James McClean de thuisploeg twintig minuten voor tijd op voorsprong zette. Aaron Ramsey maakte echter een kwartier voor tijd gelijk, waarna Henry, die volgende week weer terugkeert naar New York Red Bulls, het verschil maakte.

Chelsea leed uit bij Everton al de zesde nederlaag van het seizoen. Steven Pienaar en Denis Stracqualursi scoorden voor de thuisploeg, waar John Heitinga de hele wedstrijd meespeelde. Het meegereisde publiek van Chelsea riep in de tweede helft massaal om het ontslag van trainer André Villas-Boas.


Chelsea onderuit, Henry redt Arsenal (Foto: Novum)

[DC] Zwitserland uitgeschakeld door Verenigde Staten

Zwitserland heeft in de wereldgroep van de Davis Cup verrassend verloren van de Verenigde Staten. Roger Federer en Stanislas Wawrinka gingen in het dubbelspel onderuit tegen Mike Bryan en Mardy Fish. De Amerikanen bleken met 4-6, 6-3, 6-3 en 6-3 te sterk en namen daardoor een onoverbrugbare 3-0 voorsprong.

Federer en Wawrinka dolven vrijdag in het enkelspel al het onderspit tegen respectievelijk John Isner en Fish. Door de nederlaag moeten de Zwitsers in het najaar aan de bak om degradatie af te wenden. De Verenigde Staten nemen het in de kwartfinale op tegen Canada of Frankrijk.

Spanje besliste zaterdag de ontmoeting met Kazachstan. In het dubbelspel rekenden Marcel Granollers en Marc Lopez af met Evgeny Korolev en Yuriy Schukin: 6-2, 6-3 en 6-1. De titelverdediger stond door overwinningen in het enkelspel van Juan Carlos Ferrero en Nicolas Almagro al op een comfortabele voorsprong. De volgende tegenstander van de Spanjaarden komt uit het duel tussen Oostenrijk en Rusland.

Argentinië drong ten koste van Duitsland door tot de tweede ronde. De Argentijnen waren ook in het dubbelspel de sterkste: 3-6, 4-6, 6-4, 6-3 en 6-4. David Nalbandian en Eduardo Schwank haalden het beslissende punt binnen tegen Tommy Haas en Philipp Petzschner. Japan of Kroatië is de volgende tegenstander van Argentinië.

Tsjechië nam tegen Italië een 3-0 voorsprong dankzij Tomas Berdych en Radek Stepanek. Daniele Bracciali en Potito Starace werden met 6-3, 6-4 en 6-2 aan de kant gezet. In de volgende ronde is Servië of Zweden de tegenstander. De Zweden verkleinden zaterdag de achterstand door een zege in het dubbelspel: 2-1.


Zwitserland uitgeschakeld door Verenigde Staten (Foto: Novum)

Rio rustig op tweede dag politiestaking

Maar weinig agenten doen mee aan de staking in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro. Dat heeft de politiechef van de deelstaat Rio de Janeiro zaterdag gezegd. De politie besloot vrijdag net als de brandweer en het gevangenispersoneel te gaan staken voor meer loon en betere arbeidsomstandigheden.

Volgens politiechef Robson Rodrigues da Silva is het rustig op de straten en is het aantal agenten dat het werk heeft neergelegd 'erg laag'. Om hoeveel agenten het precies gaat is niet bekend. De vakbonden hadden verwacht dat tussen de vijftig en zeventig procent van de agenten zou gaan staken.

Op 17 februari begint het beroemde carnaval in Rio, dat minstens achthonderdduizend bezoekers van elders trekt. Een staking van de politie en de brandweer komt dan heel slecht uit. De autoriteiten zullen het leger in de miljoenenstad moeten inzetten om de veiligheid te garanderen.


Rio rustig op tweede dag politiestaking (Foto: Novum)

KPN-klanten kunnen weer e-mailen

Klanten van KPN kunnen sinds zes uur zaterdagavond weer e-mailen. Dat is later dan gepland.

Het onlangs gehackte telecombedrijf moest extra capaciteit bijplaatsen om het stuwmeer aan berichten te verwerken dat zich het afgelopen etmaal had opgehoopt. Dat kostte meer tijd en moeite dan voorzien.

KPN legde vrijdag noodgedwongen de e-maildienstverlening stil nadat hackers inloggegevens van ruim 500 klanten openbaar hadden gemaakt.

KPN-klanten kunnen weer e-mailen
KPN-klanten kunnen weer e-mailen (Foto: ANP)

Iraakse dissidenten vormen nieuwe partij

Een groep dissidente Iraakse politici heeft een nieuwe oppositiepartij opgericht die de regering in Irak gaat controleren. Dat maakten de politici zaterdag bekend. De partij, de Unie van Patriottische Figuren, heeft rond de 45 leden en bestaat uit soennieten, sjiieten en Koerden.

Een van de leden is Mishaan al-Saadi, die in 2010 namens het door soennieten gedomineerde Iraqiya-blok deelnam aan de parlementsverkiezingen. Volgens Al-Saadi moet de partij 'een echte oppositie vormen tegen de regering'. Ook andere politici worden gepolst voor het lidmaatschap.

In Irak is sprake van een politieke crisis. Premier Nouri Al-Maliki heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de soennitische vicepresident Tareq al-Hashemi. Al-Hashemi zou leiding hebben gegeven aan doodseskaders, een aantijging die hij ontkent.

Sap kritisch op kabinet en op zichzelf

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap wil een 'groen en sociaal alternatief' bieden voor het kabinet-Rutte. In haar toespraak op het partijcongres in Utrecht leverde ze fikse kritiek op het 'kortzichtige en onbarmhartige kabinetsbeleid', maar stak ze de hand ook in eigen boezem. "Laat ik er geen doekjes om winden, voor mij was het ook een lastig jaar."

Sap volgde eind 2010 Femke Halsema op als partijleider van GroenLinks. Direct moest ze een knoop doorhakken over de politietrainingsmissie in Afghanistan. Ondanks veel tegenstand in een deel van haar achterban stemde Sap in met de missie.

"Ik heb vol overtuiging en energie de leiding genomen. Iets te energiek, vinden sommigen, zoals bij Kunduz", blikte Sap terug. Ze verwees ook naar haar ongelukkige optreden tijdens de Algemene Beschouwingen, toen ze een naar eigen zeggen 'niet geheel geslaagd experiment met een stekkerdoos' uithaalde. "Een geruststelling kan ik jullie in ieder geval geven: elektrotechniek laat ik voortaan aan vaklui over."

Volgens Sap 'snijdt het kabinet op alles wat kwetsbaar is'. Ze hekelde de bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, op kunst en op de natuur. "Deze kortzichtige bezuinigingspolitiek is lichtjaren verwijderd van de progressieve toekomstpolitiek die Nederland zo hard nodig heeft."

De GroenLinks-partlijleider pleitte voor hervorming van de arbeidsmarkt, van het pensioenstelsel en van de zorg. Ze prees groene initiatieven en riep op tot een 'groene Kafka-brigade, die overbodige regels waar groene ondernemers tegenaan lopen, opspoort en uit te weg ruimt'.

"Samen maken we een einde aan het tijdperk van gemopper achter de dijken", besloot Sap. "En samen gaan we werken aan een groene, sociale en hoopvolle toekomst."

[Bundesliga] Dortmund en Bayern maken geen fout

Borussia Dortmund en Bayern München hebben zaterdag in de strijd om de Duitse landstitel geen steken laten vallen. Koploper Dortmund was thuis met 1-0 te sterk voor Bayer Leverkusen. Bayern, dat tweede staat, was in de Allianz Arena FC Kaiserslautern met 2-0 de baas.

Bayern maakte al in het eerste halfuur het verschil door kopdoelpunten van Mario Gomez en Thomas Müller. Arjen Robben stond net als eerder deze week in de bekerwedstrijd tegen Stuttgart niet in de basis. Na een uur spelen mocht de Nederlander als vervanger van Müller toch nog wat ritme opdoen.

Dortmund houdt de voorsprong van twee punten op Bayern intact. De Japanner Shinji Kagawa maakte kort voor rust namens de landskampioen het winnende doelpunt tegen Leverkusen. Schalke kan zich zaterdagavond bij een zege in de derby tegen Borussia Mönchengladbach naast Bayern op de tweede plaats nestelen.

[WB] De Jong klopt Kramer op 5.000 meter

Bob de Jong heeft bij de wereldbekerwedstrijden in het Noorse Hamar de 5.000 meter gewonnen. Hij versloeg in een rechtstreeks duel Sven Kramer die tweede werd. Jan Blokhuijsen werd derde en zorgde voor een volledig Nederlands podium.

Blokhuijsen was de eerste van de toppers die in actie kwam. Hij reed uiteindelijk een tijd van 6.22,47. Een rit later kwamen Alexis Contin en Håvard Bøkko in actie. Zowel de Fransman als de Noor kwamen echter niet aan de tijd van Blokhuijsen. In de slotrit waren Kramer en De Jong aan de beurt. Kramer had bijna de gehele race een voorsprong op zijn concurrent. De Jong kwam echter steeds dichterbij en nam in de voorlaatste ronde de leiding. Hij stond deze niet meer af en ging over de finish in 6.21,23. Kramer noteerde een tijd van 6.21,87.

Grote afwezige in  Hamar was Jorrit Bergsma. Hij ging tot vandaag aan de leiding in het wereldbekerklassement maar besloot de voorkeur te geven aan de natuurijswedstrijden in Nederland.

Uitslag 5.000 meter:

# Naam Land Tijd
1 Bob de Jong Ned 6.21,23
2 Sven Kramer Ned 6.21,87
3 Jan Blokhuijsen Ned 6.22,47
4 Alexis Contin Fra 6.24,30
5 Håvard Bøkko Noo 6.25,09

Stand Wereldbeker 5.000/10.000 meter: 

# Naam Land Punten
1 Bob de Jong Ned 290
2 Sven Kramer Ned 290
3 Jorrit Bergsma Ned 280
4 Alexis Contin Fra 215
5 Håvard Bøkko Noo 202
6 Jan Blokhuijsen Ned 156

Gezocht: postbezorger alias cd-dief

Ik bestel regelmatig spulletjes online. Denk aan kleding, boeken, tierelantijntjes en muziek. Vooral veel muziek. Wat is er leuker dan online cd's te bestellen -in muziekwinkels liggen tegenwoordig meer dvd's dan cd's- en deze ineens op je deurmat te zien liggen? Maar stel dat, na het heuglijke nieuws ontvangen te hebben dat jouw cd verzonden is, deze na 3 weken nog steeds niet op je deurmat ligt?

Al Pacino onderscheiden door president Obama

Al Pacino wordt geëerd met de National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding die een Amerikaanse artiest kan krijgen. De 71-jarige acteur ontvangt de onderscheiding maandag uit handen van president Barack Obama tijdens een ceremonie in het Witte Huis.

Pacino krijgt de National Medal of Arts voor de bijdrage die hij als acteur en regisseur heeft geleverd aan de Amerikaanse cinema en het theater. Dat staat op de website van het Witte Huis. Pacino wordt beschreven als een 'iconisch figuur' die 'een van de meest buitengewone en bekwame Amerikaanse artiesten' is.

De acteur was te zien in filmklassiekers als Scarface, Dog Day Afternoon en The Godfather-trilogie. Hij ontving acht Oscarnominaties, waarvan hij er een verzilverde.


Al Pacino onderscheiden door president Obama (Foto: Novum)

[DC] Haase en Rojer beslissen duel met Finland

Het Nederlandse Davis Cupteam heeft de ontmoeting met Finland in groep I van de Europees-Afrikaanse zone in zijn voordeel beslist. Robin Haase en Jean-Julien Rojer waren in het dubbelspel met 6-2, 7-6 (4) en 6-2 te sterk voor Jarkko Nieminen en Harri Heliövaara. Vrijdag wonnen Haase en Thiemo de Bakker al in het enkelspel.

De formatie van captain Jan Siemerink neemt het in de tweede ronde op tegen Roemenië. Dat duel wordt van 6 tot en met 8 april in Nederland gespeeld. Als ook dan wordt gewonnen, speelt Oranje een wedstrijd met als inzet een plek in de wereldgroep van 2013.

Nederland kwam zaterdag geen moment in de problemen. Aan de hand van de ervaren dubbelspeler Rojer werd de eerste set binnengehaald door twee vroege breaks. In het tweede bedrijf hielden de Finnen lang gelijke tred, maar in de tiebreak bleken Haase en Rojer toch weer te sterk.

Het verzet van Nieminen en Heliövaara was daarmee gebroken. Haase en Rojer speelden de partij in de derde set eenvoudig uit.

'Kremlin zet rivalen Poetin onder druk'

Kandidaten die het willen opnemen tegen premier Vladimir Poetin bij de Russische presidentsverkiezingen worden door de Russische regering onder druk gezet. Bovendien berichten Russische media 'bevooroordeeld' over de rivalen van Poetin. Dat hebben Europese verkiezingswaarnemers zaterdag gezegd.

Tiny Cox, de voorzitter van de groep waarnemers die namens de Raad van Europa naar Rusland is afgereisd, zei zaterdag dat het Kremlin 'de middelen die de regering ter beschikking heeft' inzet tegen de vier kandidaten die het tegen Poetin gaan opnemen.

De deelnemers aan de presidentsverkiezingen zijn partijleider van de Communistische partij Gennadi Zjoeganov, ultranationalist Vladimir Zjirinovski, de leider van de socialistische partij Rechtvaardig Rusland, Sergej Mironov en miljardair Michail Prochorov. Andere politici mochten zich of niet inschrijven voor de verkiezingen of werden om andere redenen geweigerd.


'Kremlin zet rivalen Poetin onder druk' (Foto: Novum)

Enkelbreuk voor Elfstedenrijder Gert Jakobs

Zo praat je op RTL nog over een Elfstedentocht die niet doorging en zo lig je bij het op eigen gelegenheid rijden van de Tocht der Tochten in het ziekenhuis in Sneek. Het overkwam Gert Jakobs die vandaag bij een valpartij op het ijs nabij Koudum zijn enkel op twee plaatsen brak en een schouderspier scheurde.

"Serieus. Ben in sloten al veel gevalewm rechterarm naar de klootttnnn maar we leven nog," zo meldde hij vanochtend op Twitter. "Zo klaar schouder uit de kom waarschijnlojk enkel gebroken ben in hotel te koudum goed verzorging hier sorry fans tis klootttmnnn."

Jakobs was niet de enige die in het ziekenhuis belandde, want tientallen mensen liepen bij valpartijen botbreuken op. Vandaag was het wederom druk op het ijs. Vele honderden van hen, waaronder onder meer oud-profschaatsers Tonny de Jong en Rintje Ritsma, journalist Frits Wester, zanger Syb van der Ploeg en presentator Wilfred Genee, vertrokken vroeg uit Leeuwarden om de 200 kilometer lange Elfstedentocht af te leggen.

Ferrell heeft hoofdrol in Flamengo Thief

Will Ferrell, de komiek die bekend is van Step Brothers en Saturday Night Live, gaat de hoofdrol spelen in de film Flamengo Thief. De film, nu nog zonder regisseur, is gebaseerd op het gelijknamige boek van Susan Trott. Het filmscript gaat geschreven worden door Michael LeSieur.

De film gaat over multimiljonair Tim Forrester. Zijn zoon is onlangs overleden, zijn vrouw staat op het punt de relatie te beëindigen, op het werk gaat het slecht en er gaat nog veel meer mis. Hij besluit daarop flamingo's te gaan stelen.

Het is nog onduidelijk wanneer de opnames van Flamengo Thief beginnen. Ferrell is nu nog te zien in Casa de mi Padre, een Spaanstalige komedie over de Alvarez broers die in aanraking komen met een drugskoning.

 

Will Ferrell

Sijsling naar challengerfinale Franse Quimper

Igor Sijsling heeft de finale van het challengertoernooi in het Franse Quimper bereikt. De Amsterdammer plaatste zich voor de eindstrijd door een 6-2 en 6-2 zege op Roberto Bautista-Agut uit Spanje. Sijsling treft zondag de winnaar van de partij tussen Malek Jaziri en Evgeny Donskov.

De 24-jarige Sijsling, de nummer 183 van de wereld, won vorig jaar september in Alphen aan den Rijn zijn laatste Challenger.

Schoorel naar tweede kwalificatieronde WTT

Thomas Schoorel heeft zaterdag de tweede ronde bereikt in de kwalificaties van het ABN Amro World Tennis Tournament van Rotterdam. De Amsterdammer won in twee sets van de Tsjech Ivo Minar 6-2 en 6-4. 

Wil Schoorel het hoofdtoernooi halen, dan zal hij moeten afrekenen met de Fransman Paul-Henri Mathieu. Twee andere Nederlanders strandden in de eerste ronde van de kwalificaties. De Tsjech Jan Hajek was in twee sets klaar met Lennert van der Linden 6-1 en 6-1. De Zuid-Afrikaan Rik de Voest versloeg Alban Meuffels met 6-3 6-2.

NedCar gaat woensdag weer plat

De werknemers van NedCar leggen woensdag het werk opnieuw neer. Dat maakte bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten zaterdag bekend.

Het personeel trekt woensdag naar Den Haag, waar 's avonds een plenair Kamerdebat is over NedCar. Een delegatie van het personeel zal dan nadrukkelijk aanwezig zijn op de publieke tribune, zei Van Rees. Vrijdag gingen de bonden ervan uit dat het debat donderdag zou zijn, maar het staat woensdag op de agenda.

NedCar gaat woensdag weer plat
NedCar gaat woensdag weer plat (Foto: ANP)

Libië vraagt Niger om uitlevering Al-Saadi Gadhafi

Libië heeft buurland Niger zaterdag gevraagd Al-Saadi Gadhafi, een van de zonen van wijlen Moammar Gadhafi, over te dragen. Al-Saadi staat in Niger onder huisarrest. Hij zei vrijdag dat Libië een nieuwe opstand te wachten staat.

Volgens de Libische regeringswoordvoerder Mohammed Hareizi moet Niger voldoen aan het verzoek tot uitlevering van Al-Saadi 'om de betrekkingen en belangen in Libië te behouden'.

De Nigerese minister van justitie zei het verzoek van de Nationale Overgangsraad (NTC) te hebben ontvangen. Niger weigert echter Al-Saadi uit te leveren, omdat hij volgens de Nigerese regering het risico loopt te worden vermoord. Niger wil wel instemmen met de uitlevering van Al-Saadi aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, als het hof daarom vraagt.

Al-Saadi wordt niet gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag, maar de Verenigde Naties hebben wel sancties tegen hem getroffen. Hij vluchtte naar Niger, nadat de Libische hoofdstad Tripoli in handen van de revolutionairen was gevallen.

Vrijdag verklaarde Al-Saadi in een telefonisch interview met de Arabische nieuwszender Al-Arabiya nog steeds in contact te staan met Gadhafi-getrouwen in Libië, die volgens hem 'enorm lijden'. Zeventig procent van Libiërs is niet blij met de huidige toestand in het land, aldus Al-Saadi.

Volgens Al-Saadi dreigt er een nieuwe opstand in Libië, omdat de bevolking genoeg heeft van de chaos in het land. "Ze zijn bereid mee te werken om deze omstandigheden te veranderen." Hij noemde de nieuwe leiders in Tripoli een boevenbende die niet in staat is de milities in het land in bedwang te houden.

Het interview leidde tot grote woede bij de nieuwe Libische regering. Het hoofd van de NTC, Mustafa Abdul-Jalil heeft volgens Hareizi de kwestie besproken met zijn Nigerese ambtgenoten. Hij heeft benadrukt dat hij 'de kwestie niet tolereert en dat er stevige maatregelen worden genomen'.


Libië vraagt Niger om uitlevering Al-Saadi Gadhafi (Foto: Novum)

Militair opgepakt wegens drugsbezit

Een 20-jarige militair uit de gemeente Delfzijl is vrijdagavond aangehouden wegens drugsbezit. Dat meldt de marechaussee zaterdag.

Een defensiemedewerker had de jas van de Groninger gevonden op een parkeerplaats op militair terrein in Noord-Brabant. Medewerkers van de marechaussee troffen vervolgens in de zakken van het kledingstuk 31 xtc-pillen aan.

De militair zit nog vast. De marechaussee heeft een onderzoek ingesteld.

Montenegro afgesloten van buitenwereld door sneeuw

Door de zwaarste sneeuwval in 63 jaar zijn honderden dorpen in Montenegro ingesneeuwd. Wegen zijn onbegaanbaar geworden en de luchthaven van het kleine Balkanstaatje is gesloten. Dat hebben de Montenegrijnse autoriteiten zaterdag gezegd.

Door de sneeuw is de hoofdstad Podgorica vrijwel afgesloten van de buitenwereld. Het treinverkeer heeft veel last van de sneeuw. Zaterdag werd het spoor bij Kolasin getroffen door een lawine, waardoor treinverkeer onmogelijk was.

De koudegolf in Europa, die eind januari inzette, heeft al honderden levens geëist.


Montenegro afgesloten van buitenwereld door sneeuw (Foto: Novum)

Özyakup verkiest Turkije boven Nederland

Oguzhan Özyakup zal in de toekomst niet voor Oranje uitkomen. Het talent van Arsenal wil interlands spelen voor Turkije. De 19-jarige Özyakup kwam in het verleden al voor vertegenwoordigende elftallen van Nederland uit, maar de aanvallende middenvelder heeft nu definitief voor Turkije gekozen.

De oud-speler van AZ liet dat op zijn Twitter weten. Özyakup werd in 2008 door Arsenal weggehaald bij AZ. Arsenal-manager Arsene Wenger deed dit seizoen twee keer een beroep op Özyakup. In de Carling Cup mocht hij zijn opwachting maken tegen Shrewsbury (2-1 zege) en Bolton Wanderers (3-1 zege). Özyakup is een vaste waarde in de beloftenploeg met vier doelpunten en vijf assists.


De speler van Arsenal kwam in het verleden vijf keer uit voor Oranje onder 19. Drie jaar geleden was hij met Oranje onder 17 actief op het EK, waarin in de finale werd verloren van Duitsland. In 2009 speelde Özyakup ook voor onder de 17 op het WK in Nigeria. Daar speelde hij drie duels.

DS-culthit wordt opnieuw uitgebracht

Het is vervelend als een veel gewilde game uit de winkels verdwijnt omdat de voorraad op is. Je bent dan aangewezen op sites als eBay, waar verkopers vaak exorbitante prijzen voor hun inmiddels zeldzame exemplaar vragen. Gelukkig kan een game soms ook een herdruk krijgen.

Radiant Historia, een RPG op de DS over tijdreizen, werd door critici erg goed ontvangen en veroverde al snel cultstatus bij fans. De game is echter al een tijdje op, maar nu heeft Atlus besloten om weer nieuwe exemplaren in winkels te leggen. Radiant Historia is overigens nooit uitgekomen in Europa, maar omdat de DS regiovrij is mag dat geen struikelblok vormen voor de liefhebber.

Nieuwe Fire Emblem 3DS details

Nintendo begint langzamerhand meer los te laten over de eerste Fire Emblem-game op de 3DS. Japanse bladen hebben nieuwe interessante informatie bemachtigd, zoals het feit dat je in deze FE een van de hoofdpersonen zelf moet maken.

De game heet Fire Emblem: Awakening, er werd ook gelijk onthuld waarom het zo heet: "Two sleeping dragons -- one a sacred ally of mankind, the other its sworn destroyer. Two heroes marked with symbols of the dragons. Their meeting heralds the dragons' awakening -- and the world's ending."

Een van die helden heet Krom, een prins van het koninkrijk van Iris. De andere moet je zelf maken, je bent vrij om het geslacht en uiterlijk te kiezen. De ontmoeting tussen Krom en je zelfgemaakte personage is een van de belangrijkste gebeurtenissen in de game.

Fire Emblem: Awakening komt op 19 april uit in Japan, er is nog niets bekend over een Westerse release.

Suárez weigert hand van Evra

Luis Suárez weigerde Patrice Evra de hand te schudden voor aanvang van het duel tussen Liverpool en Manchester United. De 25-jarige Uruguayaan ontving vorig jaar een schorsing van acht wedstrijden, omdat hij Evra racistisch had bejegend. De Fransman reageerde zaterdag verontwaardigd en trok Suárez bij de mouw.

De voormalige Ajacied zou Evra tijdens het treffen tussen beide clubs in oktober zeven keer hebben uitgemaakt voor 'negro'. Suárez werd eind december schuldig bevonden, waardoor hij pas maandag zijn rentree maakte bij Liverpool. De aanvaller viel 25 minuten voor tijd in tijdens het 0-0 gelijkspel tegen Tottenham Hotspur.


Suarez weigert hand van Evra (Foto: Novum)

[WB] Wüst klopt Nesbitt op 1500 meter

Ireen Wüst heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden in Hamar de 1500m gewonnen. De regerend olympisch kampioene versloeg in een direct duel de Canadese Christine Nesbitt met miniem verschil: 1.56,99 om 1.57,03.

Het is de tweede zege voor Wüst op de 1500 meter. Begin dit seizoen won ze de wedstrijd in Chelyabinsk. Marrit Leenstra eindigde als derde met een tijd van 1.57.59. In de stand om de wereldbeker is het verschil tussen Wüst en Nesbitt nog maar tien punten. Er volgen nog twee wereldbekerwedstrijden dit seizoen. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1.56,99
2 Christine Nesbitt Can 1.57,03
3 Marrit Leenstra Ned 1.57,59
4 Yekaterina Lobeysheva Rus 1.58,70
5 Diane Valkenburg Ned 1.58,74
8 Margot Boer Ned 1.59,76

Stand in wereldbekerklassement

# Naam Land Punten
1 Christine Nesbitt Can 360
2 Ireen Wüst Ned 350
3 Marrit Leenstra Ned 201
4 Martina Sábliková Rus 171
5 Yekaterina Shikhova Ned 162
6 Diane Valkenburg Ned 159
14 Linda de Vries Ned 96
15 Margot Boer Ned 73
26 Annouk van der Weijden Ned 25
29 Paulien van Deutekom Ned 19

Fabriek wint loodzware Angenent Classic

Marathonschaatser Durk Fabriek heeft de tweede Henk Angenent Classic op zijn naam geschreven. De 25-jarige Fries versloeg zaterdag na 200 kilometer schaatsen op het loodzware ijs van de Wijde Aa bij Hoogmade zijn medevluchter Rutger ter Laak.

Mart Bruggink werde derde in de klassieker, die vernoemd is naar de laatste winnaar van de Elfstedentocht. Een klein peloton van 33 schaatsers ging van start in Hoogmade, slechts 6 schaatsers haalden het einde.

Twee vervolgen op Nazi zombiefilm Outpost

Er verschijnen maar liefst twee vervolgen op de Tweede Wereldoorlog horror film Outpost. De in 2008 verschenen film van Steve Barker, met in de hoofdrol Ray Stevenson, kreeg veel positieve reacties. Later dit jaar zal het vervolg Outpost: Black Sun verschijnen. Deze zal eveneens door Barker worden geregisseerd.

Inmiddels wordt er al druk gewerkt aan een derde deel in de reeks, ditmaal met een nieuwe regisseur. Via Content Film vernemen we dat de opnames voor Outpost: Rise Of The Spetnatz op 10 april van start zullen gaan op locatie in Schotland en Yorkshire. Kieran Parker, één van de producers van de eerste twee Outpost films zal ditmaal op de regiestoel plaatsnemen. Parker zal samen met Arabella Page Croft zorg dragen voor de productie. Content’s Jamie Carmichael en Matador Pictures’ Nigel Thomas zullen als uitvoerend producent aan de film meewerken.

Details over het verhaal zijn nog niet echt vrijgegeven alhoewel het wel duidelijk is dat het derde deel een prequel van het verhaal gaat worden. Carmichael heeft hierover het volgende te zeggen: "Er zijn niet zoveel Britse horrorfilms waarvan drie delen zijn uitgebracht. Ditmaal zien we de Nazi zombies in gevecht met de speciale eenheden (Spetnatz) van het Russische leger. Uiteraard zijn we erg tevreden dat we weer met Kieran, Arabella en Nigel aan de slag kunnen."

Croft voegt daar aan toe: "Kieran en Rae werden uitgedaagd om een origineel verhaal te schrijven voor de Outpost reeks en ik ben verheugd om te kunnen melden dat ze een geweldig script hebben geleverd met een met actie gevulde verhaallijn en een stel nieuwe slechteriken. Met de aanstaande productie en de aanwezigheid van onze vaste cast zijn we klaar voor het meest bloederige en gewelddadigste deel van de Outpost films." In Outpost: Rise Of The Spetnatz zien we onder meer Bryan Larkin als de Rus Dolokhov en Ultimate Combat World Heavyweight kampioen James “The Colossus” Thompson als the Berserker.

Outpost 2

[Premier League] Uitslag Manchester United - Liverpool

Manchester United heeft zaterdag de topper in de Premier League met 2-1 van Liverpool gewonnen. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson was mede dankzij twee treffers van Wayne Rooney een maatje te groot. Luis Suarez deed tien minuten voor tijd iets terug.

United neemt door de zege de koppositie over van Manchester City. De stadgenoot kan zondag tegen Aston Villa weer passeren. Bij Liverpool, dat zevende staat, begonnen Dirk Kuijt en Suarez in de basis. De Uruguayaan zorgde voor ophef door voor aanvang de hand van Patrice Evra te weigeren.

Manchester United was de betere ploeg op Old Trafford en had na een half uur via Paul Scholes een grote mogelijkheid om de score te openen. De ervaren middenvelder kopte een voorzet van Ryan Giggs evenwel in de handen van doelman Jose Manuel Reina. In de tweede helft vond de thuisploeg wel snel het net.

Een hoekschop werd in de 47e minuut onbedoeld verlengd door Jordan Henderson, waarna Rooney overtuigend raak schoot. Drie minuten later was de aanvaller opnieuw trefzeker. Hij schoot door de benen van Reina raak, nadat Antonio Valencia de bal had veroverd.

Het duel leek daarna gespeeld, Rooney liet een kans op een derde doelpunt liggen, maar Liverpool kwam tien minuten voor tijd toch nog terug. Suarez kon simpel binnentikken, omdat Rio Ferdinand een vrije trap niet goed wegwerkte. Verder kwamen de bezoekers echter niet.


Manchester United verslaat Liverpool (Foto: Novum)

ACTA leidt tot protesten in Europa

In verscheidene Europese steden zijn zaterdag demonstranten bijeengekomen om hun woede over het ACTA-verdrag kenbaar te maken. Gevreesd wordt dat het ACTA-verdrag leidt tot censuur op het internet.

Een aantal Europese landen heeft het ACTA-verdrag, dat beoogt internationale standaarden voor de bescherming van de rechten van producenten van muziek, films, farmaceutica, mode en tal van andere producten te harmoniseren, al wel ondertekend. Het is echter nog maar de vraag of de ratificatie van het verdrag wordt doorgezet, omdat er steeds meer weerstand, vooral bij de jeugd, tegen is.

In Polen wordt sinds vorige maand fel geprotesteerd tegen het verdrag. De protesten zijn nu ook overgeslagen naar andere Europese landen.

In de Litouwse hoofdstad Vilnius kwamen zaterdag enkele honderden betogers voor het parlementsgebouw bijeen. Ze droegen spandoeken mee met daarop teksten als 'Stop ACTA'. Ook in het Poolse Warschau werd gedemonstreerd. De verwachting is dat ook in andere Europese steden wordt betoogd.

'Schaatsen op kanalen levensgevaarlijk'

Rijkswaterstaat waarschuwt zaterdag dat schaatsen op kanalen levensgevaarlijk is omdat gemalen weer worden aangezet. Het ijs kan er goed uitzien, maar dat zegt volgens Rijkswaterstaat niets over de kwaliteit ervan.

Op veel plekken zijn gemalen de afgelopen tijd stilgelegd om de aangroei van een goede ijsvloer te bevorderen. Vanwege de invallende dooi zetten veel waterschappen de gemalen vanaf dit weekeinde echter weer in werking. Daardoor komt de stroming weer op gang en schuurt het ijs aan de onderkant af. Ook kan het voorkomen dat er door een variërend waterpeil geen water onder het ijs zit en de ijsvloer zweeft.

Ook het ijs op de wateren die in verbinding staan met de Neder-Rijn, Lek en IJssel is volgens Rijkswaterstaat onbetrouwbaar. Hier is het waterpeil woensdag een stuk gezakt, toen de stuwen in de Neder-Rijn en de Lek werden geopend om te voorkomen dat het ijs ze zou beschadigen.

De Gelderse politie waarschuwde eerde deze week al voor onveilig ijs op het Apeldoorns Kanaal. Onbekenden zetten de sluis aan de Vlijtseweg in Apeldoorn woensdagnacht deels open, waardoor op een aantal plekken water op het ijs terechtkwam. Op andere delen is er stroming onder het ijs, waardoor het vroeg of laat breekt.

Dracula keert tweemaal terug uit de dood

Goed nieuws voor de liefhebbers van vampieren. Op de website van Dark Horizons viel vandaag te vernemen dat er twee nieuwe Dracula films onderweg zijn naar het witte doek.

Via Deadline hebben we vernomen dat Universal Pictures nieuw leven heeft geblazen in haar ambitieuze Dracula Year Zero project, waarin Sam Worthington een hoofdrol zou vertolken en welke oorspronkelijk door Alex Proyas, bekend van onder meer I, Robot en Knowing, zou worden geregisseerd.

In de film zien we het levensverhaal van Vlad de Spieser en zijn lust naar bloed, waarop het klassieke boek van Bram Stoker werd gebaseerd. De film stond op het punt gemaakt te worden toen de studio, vanwege een te hoog budget, op de rem trapte. Matt Sazama & Burk Sharpless hebben een nieuwe bewerking van het script geschreven terwijl de studio in onderhandeling is met Gary Shore om op de regiestoel plaats te nemen. Michael De Luca zal zijn werk als producer vervolgen. Het is onbekend of Worthington nog bij de film betrokken blijft.

Warner Bros. Pictures is ondertussen in gesprek met acteur Russell Crowe over een hoofdrol in de film Harker. Deze film zal worden geproduceerd door Leonardo DiCaprio, aldus het entertainmenttijdschrift Vulture.

Jonathan Harker is een detective van de Scotland Yard die onderzoek doet naar een aantal gruwelijke moorden. Al snel blijkt dat er een bloedzuigende graaf te gast is in Engeland. Het scenario voor Harker is geschreven door Lee Shipman en Brian McGreevy. Voor de regie zou Jaume Collet-Serra aantreden maar die stapte over naar de Akira remake, die inmiddels ook is stopgezet vanwege financiële problemen. Collet-Serra zal nu waarschijnlijk toch voor Harker hebben gekozen als volgende film. Of Crowe aan de film mee gaat doen is nog niet zeker aangezien de acteur net begonnen is aan de opnames van de film Les Miserables. De Australische acteur is eveneens in de running voor Darren Aronofsky's Noah.

Paris op stap met Yolanthe en Afrojack

Paris Hilton blijft Nederlandse vrienden maken. Na Afrojack is het nu de beurt aan Yolanthe Sneijder-Cabau. De dj en presentatrice zijn vrijdagnacht op stap geweest met de Amerikaanse socialite.

"Genieten van Los Angeles met de meest sexy en coolste Nederlanders die ik ooit heb ontmoet: dj Afrojack en Yolanthe Cabau", liet Paris weten via Twitter. Ze plaatste bovendien een foto van het gezelschap.

"Ik heb een geweldige tijd gehad met dj Afrojack en Paris Hilton", twitterde Cabau later. "Ik hou van ze."

Afrojack en Paris zouden een relatie hebben met elkaar. De twee worden al maanden samen gespot, maar hebben de geruchten nooit bevestigd.

Hantuchova en Kirilenko in finale Pattaya

De finale van het WTA-toernooi in Pattaya gaat tussen Daniela Hantuchova en Maria Kirilenko. De als derde geplaatste Hantuchova was met 6-4, 6-1 te sterk voor Su Wei Hsieh. De Russin Kirilenko, de nummer vier van de plaatsingslijst, rekende af met de Roemeense Sorana Cirstea (7): 6-2, 5-7, 6-4.

De 28-jarige Hantuchova, die op zoek gaat naar haar vijfde titel, schreef het evenement in Thailand vorig jaar ook op haar naam. De Slowaakse wist vier van de zes eerdere ontmoetingen met Kirilenko te winnen. De 25-jarige Kirilenko kan zondag haar zesde toernooizege boeken.

Opmerkelijke vondst bij school in Haarlem

'Gratis mee te nemen' stond er op een grote plastic bak die vrijdag bij een school in de Lekstraat in Haarlem-Noord was neergezet. Een simpele bak, maar de inhoud was des te verrassender: er zaten twee korenslangen (Pantherophis Guttatus) in. Beide slangen waren 120 cm lang.

Na de vondst werd de dierenbescherming in Haarlem ingeschakeld die de sterk onderkoelde dieren heeft overgedragen aan de Dierenhulpdienst Nederland. Op dit moment lijkt het tweetal weer op te knappen.

Men is op zoek naar de eigenaar van de slangen; de hoop is gevestigd op mensen die de eigenaar mogelijk hebben zien lopen met de bak. Mensen die iets weten wordt verzocht contact op te nemen met de dierenpolitie op nummer 144.

Duel Juventus tegen Bologna afgelast

Het Serie A-duel van koploper Juventus bij Bologna van zondagavond is afgelast. De zware sneeuwval maakt de confrontatie in Stadio Dall'Ara onmogelijk. Ook de wedstrijd tussen Parma en Fiorentina van zondagmiddag gaat niet door. Wanneer de duels worden ingehaald, is niet duidelijk.

Het voetbal in Italië had vorige week ook al last van het winterse weer. Vijf duels werden toen afgelast, waaronder Parma - Juventus en Bologna - Fiorentina. De overige duels van dit weekeinde gaan vooralsnog wel door.

Echtpaar aangehouden voor uitbuiting Polen

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft een echtpaar in bewaring gesteld voor het uitbuiten van tientallen Polen. De Inspectie SZW (de voormalige Arbeidsinspectie) hield de man (57) en vrouw (51) eerder deze week in Rotterdam aan, zo liet een woordvoerder zaterdag weten.

Het paar heeft vermoedelijk tientallen Polen via uitzendbureaus te werk gesteld, onder andere in de tuinbouw, en hield een deel van de inkomsten van de Polen achter. De Polen konden niet zelf beschikken hun inkomsten, omdat de verdachten dat op hun eigen rekening lieten storten.

Schermer Verwijlen zeker van Olympische Spelen

Schermer Bas Verwijlen is zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Hij bereikte vandaag de laatste zestien van de Grand Prix van Qatar in Doha en voldeed daarmee aan het vereiste vormbehoud.

"Kan het nog niet geloven! Gekwalificeerd voor de Olympische Spelen", aldus Verwijlen vandaag op zijn  twitter. Hij nomineerde zich vorig jaar voor Londen door op het wereldkampioenschap zilver te winnen.

Verwijlen deed in 2008 ook mee aan de Olympische Spelen. In Peking strandde hij destijds in de kwartfinale.

Consument kan rekeningen niet meer betalen

Nederlandse consumenten en bedrijven hebben een recordbedrag van 6,3 miljard euro aan schulden openstaan bij incassobureaus. De bedragen bij consumenten staan steeds langer open en het bedrag dat de bureau's konden innen, nam door betalingsproblemen het laatste kwartaal van 2011 flink af.

Dit blijkt uit een analyse door ANP en Sargasso.nl van zaterdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI). ,,Ik schrok toen ik de cijfers zag,” zegt Jet Creemers, voorzitter van de NVI. ,,We zijn nu kennelijk op het punt aangekomen dat het spaarpotje van mensen leeg is, er ontstaan behoorlijke betalingsproblemen.”

Bij de consumenten steeg aantal openstaande dossiers met 7 procent. Het aantal nieuwe dossiers nam echter met 6 procent af. De dossiers die er zijn, staan dus steeds langer open. Het bedrag dat incassobureaus konden innen is het vierde kwartaal van 2011 met 26 procent afgenomen. Creemers: ,,Hieruit mogen we concluderen dan het voor consumenten moeilijker wordt om aan hun financiële verplichtingen te voldoen.”

Dat het aantal nieuwe dossiers van consumenten afneemt, duidt op twee dingen. ,, Aan de ene kant zijn consumenten voorzichtiger geworden met het aangaan van schulden en aan de andere kant zijn bedrijven kritischer geworden in het accepteren van klanten die kopen op krediet”, aldus de voorzitter van de NVI. Bedrijven onderling zijn ook voorzichtiger geworden, ze schakelen voor steeds kleinere bedragen een incassobureau in.

Het totaal van openstaande bedragen, bij zowel consumenten als bedrijven, lag eind 2011 op 6,3 miljard, een record. Het aantal dossiers is met 3,5 miljoen ook hoog, maar dit is vergelijkbaar met de stand in het laatste kwartaal van 2010.

Consument kan rekeningen niet meer betalen
Consument kan rekeningen niet meer betalen (Foto: ANP)

Website teaset vervolg Amnesia: The Dark Descent

De geprezen first person survival horrorgame Amnesia: The Dark Descent krijgt hoogstwaarschijnlijk een vervolg. Ontwikkelaar Frictional Games heeft namelijk een teaser-site online gezet.

Op de site is het logo van Amnesia te zien en een vage afbeelding. Onderaan de site is 'Something is emerging...' te lezen. Wanneer er op de afbeelding geklikt wordt, linkt de site door naar China op google maps. Wat dit inhoudt is nog niet bekend, maar de meta data van de site toont de volgende sleutelwoorden: 3D game, frictional games, advanced physics, survivial [sic] horror, action adventure, first person, horror, scary, HPL, work in progress, upcoming game, next frictional game en game development.

Verder valt er het volgende te lezen: "Welcome to the next frictional game site, a site with information about our game projects in development. We use this site to post content about a project in development, during the period it does not have a final name decided." De kans op een vervolg van Amnesia is dus behokaorlijk groot.

Amnesia kwam in 2010 uit voor pc en Mac en ontving veel positieve kritieken. In de game moet je zien te ontsnappen uit een donker kasteel dat bevolkt wordt door vreemde wezens. Aangezien er geen wapens beschikbaar zijn in de game, betekent dit veel sluipen en wegrennen. Daarnaast is het van belang om niet je verstand te verliezen, want dat leidt tot hallucinaties en uiteindelijk flauwvallen. Dit doe je door zoveel mogelijk uit het donker te blijven en vooral niet te kijken naar de vreemde wezens die rondwaren in het kasteel. De beklemmende en angstige sfeer van de game maakte het tot een onverwachte indietopper.

Sap blij met uitkomst GroenLinks-congres

GroenLinks-leider Jolande Sap is opgelucht dat het congres van haar partij de Tweede Kamerfractie niet heeft opgedragen de steun voor de missie in Kunduz in te trekken. Ze gaf na afloop van de stemmingen tijdens het partijcongres in Utrecht toe dat ze het spannend vond. "Ik ken de zorgen die er zijn in de partij over de missie", zei ze. "Maar ik ben blij en trots met de eenheid die we vandaag hebben gevonden."

Slechts een derde van de aanwezige leden sprak zich zaterdag uit voor intrekking van de steun voor de politietrainingsmissie in Afghanistan. Wel schaarde een meerderheid zich achter een motie die tegen het oprekken van het mandaat van de missie is. Sap herhaalde dat een uitbreiding van de missie voor haar onbespreekbaar is.

Kamerlid Ineke van Gent, die vorig jaar als enig fractielid tegen de missie stemde, is blij met de uitkomst van het congres. "Als je aan een missie begint kun je er niet zomaar mee stoppen", zei ze.

Mariko Peters spreekt van een 'vertrouwenwekkend signaal' van de achterban. "Ik begrijp de zorgen die er zijn. Onze opdracht als Kamerfractie is om de missie kritisch te blijven volgen."


Sap blij met uitkomst GroenLinks-congres (Foto: Novum)

Acht arrestaties in onderzoek Britse media

De Britse politie heeft acht mensen opgepakt in verband met een onderzoek naar het omkopen van politieagenten en andere overheidsfunctionarissen door de Britse media. Dat werd zaterdag bekendgemaakt. Onder de gearresteerden zijn vijf medewerkers van boulevardkrant The Sun. Naast het vijftal werden ook een politieagent, een vrouwelijke medewerker van het Britse ministerie van defensie en een 36-jarige militair opgepakt.

Volgens de politie werden de acht verdachten opgepakt nadat het management van News Corp., het mediaconcern van Rupert Murdoch, informatie had verstrekt aan rechercheurs. News Corp. zei in een verklaring dat de politie de woningen van de vijf medewerkers van The Sun heeft doorzocht en dat er invallen zijn gedaan bij de kantoren van News Corp. in Londen.

Volgens het Britse SkyNews zijn plaatsvervangend hoofdredacteur Geoff Webster, verslaggever John Kay, beeldredacteur John Edwards, chef buitenland Nick Parker en verslaggever John Sturgis opgepakt. News Corp. weigerde dit te bevestigen.

Het onderzoek naar het omkoopschandaal richt zich op overheidsfunctionarissen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan het aannemen van steekpenningen en de journalisten die de steekpenningen betaalden. Het onderzoek maakt deel uit van een reeks politieonderzoeken die werden opgestart nadat aan het licht was gekomen dat boulevardkrant News of the World op grote schaal mensen afluisterde.

Tot dusver zijn in verband met het omkoopschandaal 24 mensen opgepakt. Er is echter nog niemand formeel aangeklaagd. Het politieonderzoek richtte zich in eerste instantie alleen op het omkopen van agenten, maar inmiddels wordt ook gekeken naar andere overheidsfunctionarissen.

Veel botbreuken bij schaatsers in Friesland

Het schaatsweer leidt tot drukte in het Medisch Centrum Leeuwarden. Het ziekenhuis telde vrijdag 77 'ijsslachtoffers', tot nu toe de drukste dag op de eerste hulp sinds er op natuurijs kan worden geschaatst. Van hen liepen 51 mensen botbreuken op. Het gaat in de helft van de gevallen om een gebroken pols.

Sinds vorige week zaterdag zijn er al 204 patiënten als ijsslachtoffer geregistreerd. Ook zaterdag en zondag kan er nog worden geschaatst en worden dus schaatsblessures verwacht.

Het ziekenhuis heeft in het weekend extra personeel opgeroepen. Ook is er een extra gipskamer ingericht.


Veel botbreuken bij schaatsers in Friesland (Foto: Novum)

'Griekenland moet vervroegd naar stembus'

Griekenland moet verkiezingen houden, zodra er een overeenkomst is gesloten met private kredietverleners voor het afwaarderen van de Griekse schuldenlast. Dat heeft Antonis Samaras, leider van de grootste conservatieve partij in Griekenland, zaterdag gezegd.

Samaras, leider van Nea Dimokratia, zei dat zijn partij een verzoek gaat indienen voor de ontbinding van het parlement. De partij stemt niet in met een verlenging van het mandaat van de coalitieregering. Verkiezingen staan voor oktober 2013 op de kalender.

Samaras zei zaterdag tevens dat zijn partijleden moeten instemmen met de bezuinigingsmaatregelen, zodat Griekenland een tweede noodlening van 130 miljard euro kan krijgen. Bovendien moet een overeenkomst met private kredietverleners ertoe leiden dat de Griekse schuldenlast met zo'n honderd miljard afneemt.

Zaterdag wordt gedebatteerd over de nieuwe bezuinigingen en de schuldenovereenkomst met de private kredietverleners. Zondag wordt in een plenaire sessie gestemd over de maatregelen.


'Griekenland moet vervroegd naar stembus' (Foto: Novum)

Ontvoerder Oudenbosch nog niet gevonden

De politie heeft de ontvoerder van een 5-jarig meisje in het Brabantse Oudenbosch nog altijd niet gevonden. Ook van de lichtblauwe Ford Ka waarin hij zijn slachtoffer meenam ontbreekt nog ieder spoor. Dat meldt de politie zaterdag aan het begin van de middag.

Het kind werd een uur na de ontvoering vrijgelaten. Dat gebeurde onder de ogen van agenten. Die ontfermden zich over het meisje en verloren daarbij de auto en de bestuurder uit het oog. Ook slaagden ze er niet in het kenteken te noteren.

Of het slachtoffertje is misbruikt is nog niet bekend. Op een persconferentie over de zaak kon de politie daarover vrijdag niets zeggen en er is zaterdag nog geen aanvullende informatie.

Twee verdachten die donderdagnacht en vrijdag werden opgepakt zitten nog vast. De ene werd in een woning in de buurt van het ouderlijk huis van het meisje aangetroffen. Hij had een wietkwekerij in huis. De ander werd bij de school van het meisje opgepakt. Van beiden is onduidelijk of en wat hun rol is bij de zaak.

De ontvoering vond donderdag rond 16.30 uur plaats bij de school aan de Burgemeester van der Drieslaan. Een uur later werd ze daar in de buurt weer afgezet. De man zou eerder op de dag drie andere meisjes hebben geprobeerd te ontvoeren.

Dinsdag spitsproblemen

De VerkeersInformatieDienst (VID) verwacht komende week problemen in het verkeer omdat dooi en neerslag gaan zorgen voor gladheid. Vooral dinsdag lijkt de kans op problemen in de ochtendspits groot, zo meldt de dienst zaterdag.

Zondagavond zet de dooi in het hele land in, wat op de nog koude wegen leidt tot bevriezing. De hoofdwegen zullen echter, ook maandag, goed begaanbaar blijven, verwacht de VID. Echte neerslag komt er dinsdag, waardoor ook strooizout van de rijbaan afspoelt. Dat kan voor problemen in de ochtendspits zorgen. Zeker tijdens de start van de spits, met nog maar weinig verkeer, heeft strooien nauwelijks effect. Linkerrijstroken kunnen extra gevaarlijk zijn.

Dinsdag spitsproblemen
Dinsdag spitsproblemen (Foto: ANP)

Seedorf mag spelen voor NAC Breda

NAC Breda kan een beroep doen op Stefano Seedorf. De middenvelder is officieel speelgerechtigd voor de club uit Breda. 

Seedorf trainde al enige tijd mee bij NAC. Hij speelde de afgelopen twee jaar in Italië bij de tweededivisionist AC Monza Bianza, maar had daar een aflopend contract. Trainer John Karelse zal dit weekend tegen Ajax nog geen beroep zal doen op de middenvelder.

Karelse nam aanwinst Jeffrey Sarpong wél op zijn wedstrijdselectie. Nourdin Boukhari wacht nog steeds op zijn werkvergunning. De oud-Ajacied is nog niet vrijgegeven door het Turkse Kasimpasa.

De komst van Seedorf werd in januari al bekend. Hij debuteerde op het hoogste niveau als speler van Ajax, maar kon nooit een basisplaats veroveren. De neef van AC Milan-speler Clarence Seedorf speelde in het seizoen 2008/09 voor het laatst in Nederland voor FC Den Bosch.

Van Lexmond wil alleen kinderen met ware liefde

Lieke van Lexmond wil pas aan kinderen beginnen wanneer ze de liefde van haar leven heeft gevonden. Volgens de 30-jarige actrice en presentatrice speelt er 'nu even niets op relatiegebied'.

"Ik wil ze pas als ik de liefde van mijn leven heb gevonden en alles stabiel is", zegt ze zaterdag in het AD. "Ik geloof heel erg in het warme plaatje. Ik ben opgegroeid in een liefdevol gezin, weet hoe fijn het is om ouders te hebben die oprecht gek zijn op elkaar. Dat wil ik ook heel graag voor mijn eigen kinderen."

Van Lexmond had relaties met toetsenist Jeroen Rietbergen en acteur Mark van Eeuwen. Vorig jaar ging ze een paar keer op stap met polospeler Aki van Andel.

GroenLinks-leden zien niets in linkse samenwerking

De achterban van GroenLinks zit niet te wachten op nauwere samenwerking met de PvdA en de SP. Tijdens het congres van de partij, dat zaterdag plaatsvindt in Utrecht, haalde een motie die opriep tot linkse samenwerking geen meerderheid.

Vorige maand hielden de PvdA, SP en GroenLinks nog een gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst in Nijmegen. Tijdens de manifestatie 'Een Ander Nederland' spraken fractieleiders Job Cohen, Emile Roemer en Jolande Sap af om in de Tweede Kamer een links blok te vormen.

De leden van GroenLinks zien dit niet zitten, zo bleek zaterdag: 427 congresgangers stemden tegen het voorstel om meer op te trekken met de PvdA en de SP, 335 stemden voor.

Ibrahimovic: "Cruijff is een halve zool"

Zlatan Ibrahimovic heeft uitgehaald naar Johan Cruijff en Louis van Gaal. "Johan Cruijff is een halve zool en Van Gaal een dictator, zonder ook maar een beetje gevoel voor humor."

Cruijff en Van Gaal zijn de kopstukken in een langdurige soap op het bestuurlijke vlak van Ajax. Ibrahimovic botste in het verleden met Van Gaal en Pep Guardiola, trainers van respectievelijk Ajax en FC Barcelona. Doordat Guardiola een vriend van Johan Cruijff is, zou hij ook geen hoge pet op hebben van de voormalige stervoetballer, meldt het AD.

"Toen Van Gaal op een dag zei dat ik meer aan het teambelang moest denken, reageerde ik geprikkeld. Marco van Basten had precies het tegenovergestelde tegen me gezegd op de trainingen. Ik moest veel meer gefocust zijn op de goal, vond hij - en niet te veel tegelijk willen doen", legt Ibracadabra uit aan de Nederlandse krant.

"Naar wie moet ik luisteren?, zei ik tegen Van Gaal. Naar Louis van Gaal of naar een legende? Dat vond hij niet zo leuk, geloof ik."

Met Marco van Basten kon Ibrahimovic het beter vinden. "Ik weet nog goed dat ik hem voor het eerst zag. Dat was in de kleedkamer bij Ajax. Hij liep stage als coach in wording. Ik viel compleet stil, wist niet wat ik moest zeggen. In de periode daarna heb ik hem steeds beter leren kennen. Ik vond het een prettig persoon, een echte spits ook, naar wie ik altijd bereid was te luisteren."

Na afloop van het seizoen waarin het conflict met de oefenmeester zich afspeelde, vertrok Ibrahimovic naar Juventus. Inmiddels staat hij onder contract bij AC Milan.

Vermeer: "Het liefst blijf ik bij Ajax"

Kenneth Vermeer hoopt dat zijn toekomst in Amsterdam ligt. Het contract van de doelman loopt medio 2013 af bij Ajax, maar hij stuurt in het AD aan op een langer verblijf.

De doelman had nog geen gesprek omtrent contractverlenging met zijn huidige werkgever. "Normaal gesproken komen ze rond dit tijdstip wel praten, maar ik heb nog niks gehoord. Wat ik wil? Ik speel al heel lang bij Ajax, ben dit seizoen eerste keeper, dus het liefst blijf ik bij Ajax. Maar dat ligt dus niet aan mij."

Vermeer ligt de afgelopen tijd onder druk bij Ajax. Hij is eerste doelman in Amsterdam, maar maakte een aantal cruciale blunders. De roep om tweede keeper Jasper Cillessen wordt daardoor steeds groter, maar daar heeft Vermeer naar eigen zeggen geen last van.

De sluitpost was zelf jarenlang reservekeeper achter Maarten Stekelenburg. Die maakte afgelopen zomer de overstap naar AS Roma. Sindsdien krijgt hij de voorkeur van Ajax-trainer Frank de Boer.

[DC] Canada en Frankrijk gelijk

Het Davis Cupduel tussen Canada en Frankrijk is na de eerste dag in evenwicht. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga en de Canadees Milos Raonic wonnen gisteren hun eerste duel. De 26-jarige Tsonga, de nummer zes van de wereld, rekende eenvoudig af met Vasek Pospisil (115): 6-1, 6-3, 6-3.

Voor de 21-jarige Raonic stond een iets lastigere partij op het programma. De mondiale nummer 29 nam het op tegen de zes plaatsen lager gerangschikte Julien Benneteau. Raonic boekte een regelmatige 6-2, 6-4, 7-5 zege op het Canadese hardcourt.

Kroatië nam door een overwinning in het dubbelspel de leiding tegen Japan. Ivo Karlovic en Ivan Dodig waren met 6-4, 6-4, 3-6, 6-3 te sterk voor Tatsuma Ito en Yuichi Sugita. Zondag komen Dodig en Karlovic weer in actie in het enkelspel. Dan zijn respectievelijk Kei Nishikori en Go Soeda de tegenstanders.


Canada en Frankrijk gelijk op in Davis Cup (Foto: Novum)

Ontmoet de stemmen van Syndicate

EA heeft aangekondigd dat Brian Cox, Rosario Dawson en Michael Wincott de personages uit Syndicate van stemmen zullen voorzien. Syndicate is een cultklassieker uit 1993 die nu een reboot krijgt door ontwikkelaar Starbreeze.

Cox zal Eurocorp bestuurslid Jack Denham spelen, Dawson zal de stem inspreken van Lily Drawl, een rijzende ster bij Eurocorp, en Wincott speelt agent Jules Merit. Wincott ken je misschien al als de slechterik uit de film The Crow. Bij gamers is hij waarschijnlijk meer bekend als de stem van The Prophet of Thruth uit Halo 2 en als de Dood in Darksiders 2

Syndicate komt 24 februari uit voor PS3, Xbox 360 en Windows.

syndicate

De eeuwige jeugd

Sommige mensen gaan eens in de paar jaar bij de plastisch chirurg langs. Anderen zitten regelmatig een paar uurtjes in de sportschool. Ze doen dat vaak om er zo lang mogelijk jong uit te zien en zich zo lang mogelijk jong te voelen. Ik doe dat soort dingen niet en voel me soms wel eens oud. Ja, ik ben 22, maar toch. Op die 22e verjaardag voelde ik me voor het eerst oud. Hoe komt dat?

GL congres tegen uitbreiding Kunduz

De leden van GroenLinks zijn tegen uitbreiding van de missie in Kunduz. Tijdens het congres van de partij, dat zaterdag plaatsvindt in Utrecht, sprak een grote meerderheid van de leden zich uit tegen het oprekken van de taken van Nederlandse troepen in Afghanistan. Moties die de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer opriepen om de steun voor de missie in te trekken, haalden geen meerderheid.

Het kabinet stuurt volgende week een brief naar de Tweede Kamer met plannen om de politietrainingsmissie in Kunduz uit te breiden. Mogelijk wordt voorgesteld om ook de grenspolitie op te leiden en agenten uit andere provincies te gaan trainen.

GroenLinks-leider Jolande Sap liet deze week al weten hier niets voor te voelen. Haar partij stemde vorig jaar in met de missie, tot ongenoegen van een groot deel van de achterban van GroenLinks.

Zaterdag werden er tijdens het partijcongres vijf moties ingediend over de missie in Afghanistan. Twee daarvan riepen op om de steun aan de missie in te trekken. Deze moties kregen slechts de steun van een derde van de aanwezige leden.

Wel riep een meerderheid van de leden de Tweede Kamerfractie op om verder te werken aan een politieke oplossing en het mandaat van de missie niet op te rekken.

[NBA] Lin leidt Knicks langs Lakers

New York Knicks heeft een zege op Los Angeles Lakers geboekt in de NBA. Jeremy Lin eiste in de 92-85 overwinning een hoofdrol voor zich op. De 23-jarige point guard nam 38 punten voor zijn rekening, het hoogste aantal in zijn loopbaan. Kobe Bryant kon de Lakers ook niet behoeden voor een nederlaag met 34 punten.

Chicago Bulls rekende eenvoudig af met Charlotte Bobcats: 95-64. Joakim Noah had met zeventien punten en veertien rebounds een belangrijk aandeel in de 23e seizoenszege van de koploper in de Eastern Conference. De Bulls moesten het in Charlotte stellen zonder Derrick Rose.

Dirk Nowitzki leidde zijn ploeg Dallas Mavericks met een persoonlijk seizoensrecord van 33 punten langs Minnesota Timberwolves: 97-104. Miami Heat noteerde een simpele overwinning bij Washington Wizards. De bezoekers waren met 106-89 te sterk. Dwyane Wade was met 26 punten topscorer.

Los Angeles Clippers was met 78-77 Philadelphia 76ers de baas. Chris Paul bezorgde zijn ploeg de zege in de laatste drie seconden. Hij was met 24 punten ook het meest productief. In Salt Lake City was Oklahoma City Thunder met 101-87 Utah Jazz de baas. Russel Westbrook was met 28 punten op dreef bij Thunder.


Lin leidt Knicks langs Lakers (Foto: Novum)

Waarom Sony Demon's Souls niet buiten Japan uitbracht

Sony had niet verwacht dat Demon's Souls de grote hit zou worden die het geworden is. Hierdoor besloten zij om het spel niet in Amerika uit te brengen, iets wat uitgever Atlus uiteindelijk wel deed. Gezien het succes van de game heeft Sony er nu wel enigszins spijt van dat zij die stap niet durfden te nemen.

Senior vice president van Sony Shuhei Yoshida legt in een interview met Game Informer uit waarom zij besloten Demon's Souls niet naar Amerika te brengen na het spelen van een eerdere versie van het spel. "What happened with Demon's Souls was until very late in the game's development, we were not able to play the game through. There were framerate issues and the network was not up and running. We underestimated the quality of the game and to be honest, the media in Japan did the same."

Maar zelfs na een paar uur de uiteindelijke versie gespeeld te hebben, zag Yoshida niet de waarde van het spel in. "For my personal experience with Demon's Souls, when it was close to final I spent close to two hours playing it and after two hours I was still standing at the beginning at the game. I said, 'This is crap. This is an unbelievably bad game.' So I put it aside." Yoshida geeft toe dat Sony vanuit uitgeversoogpunt een steek hebben laten vallen wat betreft Demon's Souls, omdat zij de game niet goed op waarde hebben kunnen schatten.

demon's souls

Anonymous waarschuwt Alberto Stegeman

Anonymous waarschuwt Alberto Stegeman en omroep SBS. Het betreft de aankomende uitzending van Undercover in Nederland.

In die uitzending spreekt Alberto met een persoon die zegt woordvoerder van Anonymous te zijn. Deze vermeende woordvoerder wil de noodklok luiden over het TOR Netwerk, dat verworden zou zijn tot een onaantastbaar pedoparadijs.

TOR is een netwerk dat veel wordt gebruikt door internetters die anoniem willen internetten. Undercover in Nederland wil een beeld creëren dat het netwerk een paradijs voor pedo’s is. In een persbericht op YouTube en Pastebin laat Anonymous weten dat ze geen woordvoerders hebben en dat de uitzending is bedoeld om TOR een slecht imago te geven.

Anonymous stelt dat de media, SBS en Stegeman in dit geval, aan de leiband van de entertainmentindustrie lopen. Deze laatste is TOR een doorn in het oog omdat de anonimiteit het moeilijk maakt up- en downloaders op te sporen. Het uiteindelijke doel van de uitzending is het onder druk zetten van online privacy en vrijheid op internet, aldus Anonymous.

Anonymous is daar fel tegen gekant, zij eist dat SBS duidelijk maakt dat zij hebben gesproken met een persoon die zich voordoet als woordvoerder, maar dat dit geen duidelijk feit is. Ook wil Anonymous benadrukt hebben dat TOR er mede voor zorgt dat in landen zonder vrijheid van meningsuiting, mensen met een mening beschermd zijn door TOR. Tot slot moet Alberto Anonymous niet gaan duiden als pedojagers of hackersgroep.

"Als Alberto Stegeman ons echt zo goed kent als dat hij beweert, dan weet hij dat hij onze waarschuwing maar beter serieus neemt", staat er onder andere in de waarschuwing te lezen.


YouTube: Anonymous waarschuwt.

Duizenden Japanners straat op om kernenergie

Duizenden Japanners zijn zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen kernenergie. Onder de bevolking neemt de zorg toe dat de reactors, die na de kernramp van 11 maart vorig jaar zijn uitgeschakeld, weer worden opgestart.

De betogers hielden spandoeken omhoog waarop teksten stonden als 'Tot ziens kernenergie' en vertrokken vanuit het Yoyogi Park voor een protestmars door de straten van de hoofdstad. De actievoerders eisen dat Japan niet langer gebruikmaakt van kernenergie. "Ik ben bezorgd dat er meer nucleaire ongelukken plaatsvinden", aldus een 54-jarige demonstrant.

Vorig jaar verwoestte een tsunami de noodgeneratoren van de Fukushima Dai-ichi-centrale. Het gevolg was dat er meerdere kernsmeltingen plaatsvonden. Het was de grootste kernramp sinds de ramp bij de kerncentrale in Tsjernobyl in 1989.


Duizenden Japanners straat op om kernenergie (Foto: Novum)

Extra concert Madonna na run op kaarten

Madonna geeft komende zomer een tweede concert in Amsterdam. De kaarten voor de eerste show op 7 juli in het Ziggo Dome waren zaterdagochtend binnen een halfuur verkocht. Wegens de enorme belangstelling staat de Queen of Pop een dag later nogmaals in de concerthal, laat concertorganisator Mojo weten.

De kaarten voor het tweede concert van Madonna gaan over een week in de verkoop. De 53-jarige zangeres doet Amsterdam aan in het kader van haar Madonna 2012 World Tour. De tournee volgt op de verschijning van haar nieuwe album M.D.N.A., dat vanaf 26 maart verkrijgbaar is.

De eerste single van M.D.N.A. is Give Me All Your Luvin', met bijdragen van Nicki Minaj en M.I.A. Het nummer kwam deze week binnen op de tweede plaats van de Single Top 100.

Robert ten Brink te oenig om vreemd te gaan

Robert ten Brink had best wel eens willen ondervinden hoe het is om vreemd te gaan. "Maar het past niet bij mijn karakter", zegt de 56-jarige All You Need Is Love-presentator.

"Als ik heel eerlijk ben, had ik het best wel eens gewild", geeft hij zaterdag toe in het AD. "Maar ik ben bang dat zo iemand dan gaat bellen naar huis. Dat soort dingen. Ik ben er niet geschikt voor. Het zou heel oenig meteen uitkomen. Dat lijkt me verschrikkelijk."

Ten Brink is al 32 jaar samen met zijn vrouw Roos. De twee hebben samen vijf dochters.

Indie Royale komt met Valentine's Bundle

De Indie Royale-website komt met een speciale bundel voor Valentijnsdag. In dit geval kun je de bundel aanschaffen voor een minimumprijs, maar als je meer betaalt krijg je iets extra en gaat de mimimumprijs omlaag.

De bundel bestaat uit vijf verschillende indietitels, namelijk Zeno Clash, Hoard, Lume, Soulcaster en Soulcaster II. Daarbij krijgen kopers ook de beide Hoard DLC packs. Voor mensen die meer dan de minimumprijs over hebben voor deze bundel, komt als extra de compilatie-cd Music to Play Games by Too beschikbaar. De aangeschafte titels zullen beschikbaar zijn in Steam en Desura. De bundel is hier tot en met Valentijnsdag verkrijgbaar.

valentine bundle

EA blundert ook met spelfout

Even leek het erop dat EA in navolging van Capcom een enorme spellingsblunder zou begaan. Met hun speciale Mass Effect 3-actie op Facebook kunnen gamers namelijk een custom made Xbox 360-console winnen in een Paragon- of Renagade-thema. Voor de oplettende lezers, 'Renagade' is uiteraard niet de juiste spelling van 'Renegade'.

Op de speciale consoles staat op de disc drive 'Paragon' of 'Renagade', afhankelijk van het thema. Microsoft is zich bewust van de spelfout, maar geeft aan dat dit enkel op het promotiemateriaal te vinden is en de daadwerkelijke console deze fout niet bevat. Het is dus alsnog een blunder, maar niet op dezelfde schaal als die van Capcom.

De actie waarmee je een speciale Mass Effect 3-console kunt winnen is hier te vinden. Bekijk de spelfout op de foto hieronder.

voutje

OPTA onderzoekt problemen mail KPN

Telecomwaakhond OPTA buigt zich over de problemen die KPN ondervindt na een aanval door hackers. KPN haalde vrijdag alle mailadressen van klanten uit de lucht nadat bleek dat er gegevens op straat lagen. De OPTA kijkt of KPN voldaan heeft aan zijn wettelijke zorgplicht om klantgegevens te beschermen.

KPN is net als andere providers verplicht om technische en organisatorische maatregelen te nemen om te voorkomen dat klantgegevens uitlekken. Na de hack gingen er geluiden op dat KPN gebruikmaakte van verouderde software. De OPTA kijkt onder meer of dat het geval was en of dat verwijtbaar is.

De OPTA is de onafhankelijke toezichthouder voor de telecombranche. KPN kan een boete krijgen als er verwijten worden vastgesteld.

De mailproblemen zijn overigens nog niet opgelost. De e-mailadressen zouden om 09.00 uur weer actief zijn, maar daar kwam KPN op terug. Er zijn extra controles nodig waardoor het herstel langer duurt.

Konami staat niet in brand

Waar we gisteren melding maakten van de verschijning van een mysterieuze foto op Twitter waarop te zien was dat het hoofdgebouw van Konami in brand staat, kunnen we nu melden dat er niets aan de hand is.

Een woordvoerder van Konami heeft aangegeven dat het gebouw zeker niet in brand staat en ook niet in brand heeft gestaan. Japanse Twitteraars kwamen al tot de conclusie dat de rookpluimen uit opgebouwde stoom zouden bestaan. 

konami

Niets aan de hand

Valentijnsbundel voor Rock Band

Speciaal voor Valentijnsdag komt Harmonix met het Gold Star My Heart Pack, waarin een viertal liefdevolle liedjes te vinden zijn om in de stemming te komen. Alhoewel je misschien ook wel weer direct uit de stemming bent zodra Rick Astley voorbij komt.

De nummers zijn los te koop voor 160 Microsoft Points, 200 Wii Points of twee euro. Gebundeld in het Gold Star My Heart Pack kosten ze 560 Microsoft points, 700 Wii Points of 7 euro. De Pro-versies kosten nog eens 80 Microsoft Points, 100 Wii Points of een euro extra. De nummers zijn als volgt: 

Xbox 360 / Wii / PS3
Available: February 14, 2012

Gold Star My Heart Pack (560 MSP / 700 WP / $6.99)
"Alone" - Heart (160 MSP / 200 WP / $1.99)
"To Be With You" - Mr. Big (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
"Every Rose Has Its Thorn" - Poison (160 MSP / 200 WP / $1.99)*
"Never Gonna Give You Up" - Rick Astley (160 MSP / 200 WP / $1.99)
*Pro Guitar/Bass expansion available (80 MSP / 100 WP / $0.99)

rick astley

Stevens gaat uit van vertrek Farfan

Schalke 04-trainer Huub Stevens verwacht niet dat hij komend seizoen een beroep kan doen op Jefferson Farfan. De aanvaller heeft een aflopend contract en stevent af op een vertrek.

Farfan maakte een langer verblijf bij Schalke onmogelijk door een jaarsalaris van veertien miljoen euro te eisen, zo meldt Bild. De Duitse topclub wil niet verder gaan dan zes miljoen euro om de Peruviaan te behouden.

"Jefferson heeft een contract tot 30 juni 2012 en ik weet zeker dat hij daarna vertrekt", zegt Stevens. "Hij zal zich de komende maanden dus goed moeten laten zien om belangstelling van andere clubs te wekken."


De buitenspeler keert dit weekend tegen Borussia Mönchengladbach terug in de wedstrijdselectie van Schalke. Hij stond sinds november buitenspel met een blessure. Schalke strijdt tegen nummer vier BMG voor behoud van de derde plaats in de Bundesliga. Bij verlies van Bayern München en Borussia Dortmund zou de formatie van Stevens dan uit kunnen groeien tot koploper.

Gladde week op komst door dooi

Het verkeer moet komende week rekening houden met gladheid door de invallende dooi. Er is neerslag voorspeld die door het nog koude wegdek makkelijk kan vastvriezen, waarschuwt weeronline.nl. Bovendien zullen veel wegwerkers weer aan het werk gaan. Schaatsliefhebbers moeten zaterdag hun slag slaan, want vanaf zondag zet de dooi in en is het uit met de pret.

Afgelopen nacht vroor het lokaal in Lelystad nog 17 graden. Ook komende nacht wordt het nog koud met lokaal -13 graden. Daarna trekken er vanuit het noorden wolken met neerslag over het land en wordt het glad op de weg en gaat de ijskwaliteit achteruit.

Voor schaatsliefhebbers is er weinig hoop dat het ijs dat net niet goed genoeg was voor een Elfstedentocht, alsnog voldoende aangroeit. De kans op een nieuwe vorstperiode is niet groot. Vanaf maandag stijgt het kwik boven nul en de temperatuur loopt daarna alleen maar op.

Weeronline.nl waarschuwt schaatsers voor dooi-ijs. Daarop zijn zwakke plekken namelijk niet goed te zien. Bovendien kan het ook aan de onderkant - bijvoorbeeld doordat gemalen weer worden aangezet - zijn verzwakt.


Gladde week op komst door dooi (Foto: Novum)

Patiënten willen garantie winstplan ziekenhuizen

De invoering van een winstoogmerk voor ziekenhuizen mag niet ten koste gaan van patiënten. De Nederlandse Patiënten- en Consumenten Federatie (NPCF) eist daarvoor in een brief een garantie van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (CDA), zegt voorzitter Wilna Wind in het Nederlands Dagblad.

Volgens de patiëntenorganisatie zijn er voordelen door investeerders geld te laten steken in ziekenhuizen, maar is er ook het risico dat het patiëntenbelang onder druk komt te staan. "Als private investeerders het voor het zeggen krijgen, kunnen er verkeerde prikkels in het systeem komen. Dan komt de solidariteit in de zorg onder druk te staan."

De NPCF wil kunnen uitsluiten dat financiers alleen kiezen voor de winstgevende onderdelen van ziekenhuizen en de rest aan de samenleving overlaten. Ook moeten kortetermijninvesteringen worden ontmoedigd.

Minister Schippers stuurde deze week een plan naar de Tweede Kamer om ziekenhuizen onder voorwaarden toe te staan winst uit te keren. Nu is dat nog verboden. Volgens de bewindsvrouw kan op die manier nieuw kapitaal worden aangetrokken en kunnen innovaties sneller worden ingevoerd.


Patiënten willen garantie winstplan ziekenhuizen (Foto: Novum)

Vettel: "Werken aan de snelheid"

Sebastian Vettel heeft alle vertrouwen in zijn nieuwe bolide van Red Bull, de RB8. Hoewel de Duitse wereldkampioen in de Formule 1 de afgelopen dagen geen vlekkeloze test afwerkte op het circuit van Jerez in Spanje, ziet hij geen enkele reden tot zorg. "Mijn eerste indruk is heel positief, ook al moeten we elkaar nog beter leren kennen", aldus Vettel op zijn blog.

Vettel klaagde over een gebrek aan grip en moest vrijdag lang pauzeren wegen een technisch defect aan zijn gloednieuwe bolide. "Het is heel normaal dat je in het begint wat problemen tegenkomt. We moeten nu werken aan de snelheid. Betrouwbaarheid is ook belangrijk, maar met een betrouwbare auto zonder snelheid zul je niet winnen."

Vettel: werken aan de snelheid
Vettel: werken aan de snelheid (Foto: ANP)

Eis: 7 jaar voor cokesmokkel in tropische vissen

Tegen twee mannen en een vrouw zijn vrijdag celstraffen van vijf tot zeven jaar geëist voor cocaïnesmokkel. De partij van 97 kilo coke zat verstopt in zakken met tropische vissen, die op Schiphol na een vlucht uit Colombia werd onderschept.

De vissen zwommen in vloeistof met cocaïne. Duizenden vissen overleefden het transport niet. De levende vissen werden naar een dierenspeciaalzaak in Haarlem gebracht.

De uitvoerders zijn volgens het Openbaar Ministerie in Haarlem een man en een vrouw (beiden 47 jaar) uit Capelle aan den IJssel. Tegen hen werd vijf en zeven jaar geëist.

Tegen de 54-jarige veronderstelde opdrachtgever uit Etten-Leur werd ook vijf jaar geëist. Deze verdachte is onlangs in een andere zaak al veroordeeld tot 4,5 jaar cel. Dat had te maken met een partij coke die een week na de vissensmokkel binnenkwam.

De uitspraak vindt op 21 februari plaats.

'Rechters op zijspoor om onderzoek integriteit'

Twee rechters van de rechtbank in Breda mogen voorlopig geen strafzaken behandelen omdat ze mogelijk betrokken zijn geweest bij integriteitschendingen. De twee rechters zouden buiten de zitting om ontoelaatbaar contact hebben gehad met een officier van justitie. Dat zegt president van de rechtbank Henk Naves in NRC handelsblad.

Het doen en laten van de rechters wordt door de Hoge Raad onderzocht. Tot die tijd worden ze volgens Naves 'in de luwte gezet'.

De kwestie draait om een zaak uit 2009 tegen een man die werd verdacht van doodslag op een baby. De rechters weigerden ondanks een eerdere toezegging een expert op het gebied van kindermishandeling te horen als deskundige. Ze overlegden daarover met de officier van justitie.

De rechters werden daarop in april met succes gewraakt. De zaak ging over naar de rechtbank van Arnhem. Rechters van die rechtbank oordeelden in december dat er ontoelaatbaar contact is geweest.

Iran schermt met nucleaire prestatie

Iran zal in de loop van komende week een "zeer belangrijke en zeer grote nucleaire prestatie" bekendmaken. Dat heeft president Mahmoud Ahmadinejad zaterdag gezegd in een toespraak die rechtstreeks werd uitgezonden op de staatstelevisie.

Het is niet bekend waar Ahmadinejad op doelt. Iran is de laatste tijd onder meer bezig met het verrijken van uranium. Volgens Teheran is dat bedoeld om kernenergie op te wekken, maar het Westen vreest dat Teheran in het geheim werkt aan een atoombom.

Iran schermt met'nucleaire prestatie'
Iran schermt met'nucleaire prestatie' (Foto: ANP)

Onderzoek vogelgriepvirus stilgelegd

Het onderzoek naar een bewerkte variant van het vogelgriepvirus in het Erasmus MC in Rotterdam is twee maanden stilgelegd. Komende week gaat de WHO (World Health Organization) overleggen of de wetenschappers de resultaten mogen publiceren.

De bewerkte variant van het virus is overdraagbaar van mens op mens. Hierom maken de VS bezwaar tegen publicatie van de resultaten vanwege het mogelijke gevaar dat terroristen de uitkomsten zullen gebruiken voor aanslagen.

Aan het vogelgriepvirus zijn tot op heden 350 mensen overleden. Meer dan de helft van de besmette patiënten overlijdt aan het virus.

'Niemand rijdt 30 in 30-kilometerzone'

Vrijwel iedereen rijdt te hard in 30-kilometerzones. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het AD. De krant voerde zelf op veertien plekken in het land metingen uit met een lasergun en constateerde dat 92 procent van de bestuurders de maximumsnelheid aan zijn laars lapt. Van de 1615 gecontroleerde voertuigen reden er 1492 te hard.

Veilig Verkeer Nederland reageert in de krant geschokt op de bevindingen. "Hier schrikken we echt van", zegt directeur Linda van Eijck. "We hebben het over gebieden waar mensen wonen en kinderen spelen. Een te hoge snelheid is hier schandalig."

Als de metingen waren uitgevoerd door de politie was er een ton aan boetes uitgeschreven. Handhaving in 30-kilometerzones is echter geen prioriteit voor justitie. Het is volgens het OM vooral een taak voor de gemeentes om te hard rijden onmogelijk te maken.

Rutten: "Derijck moet zich eerst bewijzen"

PSV-trainer Fred Rutten hekelt dat verdediger Timothy Derijck in een interview aangaf dat hij hogerop wil. Derijck gaf aan NUsport te kennen dat hij graag in de Engelse Premier League wil spelen.

"Dat is weinig respectvol richting de werkgever en supporters", vindt Rutten. "De staf en spelers bij PSV worden hartstikke goed beloond. Dan moet je eerst jezelf waarmaken, voordat je zoiets roept. Hij is pas net binnen bij de club."

Volgens de oefenmeester slaagt de Belgische verdediger er dit seizoen nog niet in om de verwachtingen waar te maken. "Ik verwacht dat Derijck de leiding pakt in een wedstrijd. Dat doet hij niet door alleen maar achteruit te lopen, zoals in de tweede helft tegen Heracles. Marcelo vindt het prettig om naar voren te verdedigen, maar dan moet dat wel met z'n allen gebeuren."

Derijck is al vanaf het begin van het seizoen met enige regelmaat de zondebok van Rutten. Volgens De Telegraaf zou de coach de komst van de international niet hebben gesteund. Afgelopen zomer kwam hij over van ADO Den Haag. Sindsdien speelde hij achttien competitieduels voor PSV.

Van Gaal: "Het doet pijn"

Het doet Louis van Gaal pijn dat hij geen algemeen directeur van Ajax wordt. "Natuurlijk is dat teleurstellend en doet dat pijn, want Ajax bestrijkt een deel van mijn leven", zei de voetbaltrainer zaterdag in AD Sportwereld.

"Ik geloof in leiding geven, communicatie en structuur en ik denk dat Ajax daar nu sterk behoefte aan heeft", vervolgt Van Gaal, die deze week zijn toekomstige baan kwijtraakte door een rechterlijke uitspraak. Bovendien kondigden de vier commissarissen van Ajax, die hem aanstelden, hun vertrek aan. "Ik vervolg mijn sabbatical year. Als er wat uitdagends langskomt, kan het betekenen dat ik weer terugkom in de wereld van voetbal."

'Minder gesponsorde hoogleraren'

Op universiteiten worden steeds minder extern gefinancierde hoogleraren aangesteld. De universiteiten zijn strenger op het toestaan van gesponsorde hoogleraren, waardoor er voor het eerst sinds de jaren negentig sprake is van een daling. Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Van de 5617 hoogleraren zijn er 1181 gesponsord. Vijf jaar geleden waren dat er nog ruim 120 meer. Op zeven universiteiten zijn minder door het bedrijfsleven betaalde hoogleraren actief. De universiteiten eisen steeds meer dat een bijzondere leerstoel aansluit bij de onderzoeksprioriteiten.

Door bezuinigingen nam het aantal bijzonder hoogleraren sinds de jaren tachtig flink toe. In 2004 was ongeveer 25 procent van de hoogleraren extern gefinancierd. Nu is dat nog ongeveer 20 procent. Meestal gaat het om hoogleraren die maar een dag per week werken en niet op de loonlijst van de universiteit staan.

KPN sluit mail weer aan

Klanten van KPN kunnen vanaf 09.00 uur weer gebruikmaken van hun e-mail. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf. KPN haalde vrijdagavond uit voorzorg alle twee miljoen e-mailadressen uit de lucht naar aanleiding van een aanval door hackers. Door de computerinbraak waren gegevens van 539 klanten op straat beland.

KPN zei niet uit te kunnen sluiten dat gegevens van nog meer klanten gelekt zijn. KPN-klanten wordt aangeraden hun wachtwoorden te veranderen. Dat geldt niet alleen voor de e-mail zelf, maar ook voor wachtwoorden van andere sites en toepassingen zoals Facebook, Marktplaats en internetbankieren.

De politiek reageerde vrijdag geschokt op de problemen bij KPN. De SP heeft aangekondigd een spoeddebat aan te vragen over de kwestie. De Consumentenbond liet weten de maatregel van KPN te begrijpen. De gevolgen van de hack moeten wel nog verder onderzocht worden.

Boetes notabelen verscheurd

In de Groningse gemeente Haren zijn jarenlang parkeerboetes van burgemeesters, wethouders en ambtenaren verscheurd. Aan die praktijk heeft wethouder Gerben Pek een einde gemaakt, zo zei hij zaterdag in de Volkskrant.

"Er was een ongeschreven regel op het gemeentehuis om parkeerboetes te verscheuren", aldus de D66-wethouder. Het zou gaan om maximaal 4 bonnen per jaar tussen 2000 en 2011. Pek zegt niet uit te sluiten dat de parkeerbonnenaffaire onderdeel is van een 'veel groter integriteitsprobleem' onder bestuurders en ambtenaren in het welvarende Haren. De wethouder kwam de zaak op het spoor toen hij ontdekte dat een collega-wethouder een boete niet hoefde te betalen.

Man bekent moordplannen Obama

Een 22-jarige man uit Oezbekistan heeft vrijdag in de VS bekend gedreigd te hebben een moordaanslag op president Barack Obama te plegen. Hij bekende ook illegaal wapenbezit en hulp aan terroristen.

De man, Oelogbek Kodirov, kwam in 2009 als student naar de VS. Hij werd in juli 2011 aangehouden toen hij een wapen wilde kopen van een geheim agent. De aanklager zei dat zijn arrestatie vooral te danken is aan de islamitische gemeenschap van Birmingham in de staat Alabama.

Kodirov sprak in de zomer van 2011 met verscheidene personen uitgebreid over manieren om Obama te vermoorden. Hij kan daar 5 jaar cel voor krijgen wanneer de strafmaat wordt bepaald. Daarnaast kan hij 10 jaar krijgen wegens verboden wapenbezit en 15 jaar wegens terroristische activiteiten.

Huizenbezitters lossen massaal hypotheken af

Veel huizenbezitters betalen extra hypotheekaflossingen aan hun bank vanwege een mogelijke inperking van de hypotheekrenteaftrek. Bij de Rabobank komen wekelijks honderden miljoenen extra binnen, zegt financieel topman Bert Bruggink in NRC Handelsblad.

Volgens de Rabobank-topman zijn Nederlanders toe aan inperking van de hypotheekrenteaftrek. "Onze klanten denken daar al over na. De maatschappij is veel verder dan Den Haag denkt." De Rabobank heeft voor ruim 200 miljard euro aan hypotheken uitstaan.

De crisis heeft het ook voor de als zeer betrouwbaar te boek staande Rabobank moeilijk gemaakt geld te lenen, zegt Bruggink. Rabobank werd gezien als betrouwbaar, maar Amerikaanse investeerders meden de euro. "Zij wilden alleen geld aan de Rabobank lenen als werd vastgelegd tegen welke voorwaarden de euro eventueel omgezet zou worden naar een andere, nieuwe munt."

Van Calker elfde in Calgary

Arnold van Calker en Sybren Jansma zijn bij de wereldbekerwedstrijden bobslee in Calgary elfde geworden in de tweemansbob. Het duo eindigde bij de laatste wereldbekerwedstrijd net binnen de seconde van de bob van de Zwitser Beat Hefti, die op zijn beurt de Duitser Manuel Machata 0,01 voorbleef.

Hefti haalde ook de eindzege binnen van de wereldbeker binnen. Daarin had hij 122 punten voorsprong op de Duitser Maximilian Arndt, die derde werd in Calgary. Edwin van Calker, die niet deelnam in Canada, werd elfde in de wereldbekerstand.

'Spurs en Arsenal strijden om Vertonghen'

De kans lijkt groot dat Jan Vertonghen na de zomer in Londen te bewonderen zou zijn. De aanvoerder van Ajax is in de belangstelling van Arsenal en Tottenham Hotspur en die clubs zouden volgens de Engelse Metro gaan strijden om de handtekening van de Belg.

De Spurs zien Vertonghen als de vervanger van de veelvuldig geblesseerde Ledley King. Bij Arsenal zou hij worden verenigd met zijn land- en voormalig ploeggenoot Thomas Vermaelen, die eerder al de overstap maakte van Ajax naar Londen.

Echtgenoot van Longo kocht 15 keer epo

Het wordt Patrice Ciprelli steeds heter onder de voeten. De echtgenoot en trainer van wielrenster Jeannie Longo gaf in eerste instantie toe dat hij tot twee keer toe epo had gekocht, maar nu blijkt dat hij dit veel vaker heeft gedaan.

De Franse politie heeft inmiddels vijftien epo-aankopen kunnen achterhalen met een waarde van 15.000 euro. Dit kan wijzen op veelvuldig gebruik van verboden middelen sinds 2007. Cipelli is inmiddels vrijgelaten, maar staat onder gerechtelijk toezicht.

Everton: "Beloond voor aanvallend spel"

Everton Ramos da Silva kon zijn geluk niet op nadat hij met Heracles Almelo voor een verrassing had gezorgd tegen FC Twente (2-3). De Braziliaanse aanvaller had met twee doelpunten een groot aandeel in de zege. Ondanks een Siberische temperatuur had Everton geen last van de vrieskou. "Ik heb geen kou gevoeld", grijnsde de Heraclied na afloop tegenover de camera's van Eredivisie Live.

Everton vond de overwinning zelfs terecht te noemen. "Alleen in de openingsfase hebben we het moeilijk gehad. Verder hebben we gevoetbald zoals we dat altijd doen", vond de 28-jarige aanvaller.

Nadat Twente twintig minuten tijd 1-1 maakte, leek Heracles voor een punt te moeten gaan vechten. Niets bleek echter minder waar. "Ook de gelijkmaker van FC Twente heeft ons niet in de war gebracht. We zijn de aanval blijven zoeken en zijn daarvoor beloond."

'OM censureert artikel over Zorreguieta'

Het Openbaar Ministerie heeft een onwelgevallige mening over de strafrechtelijke vervolging van Jorge Zorreguieta geweerd uit het eigen personeelsblad. Voormalig D66-leider Boris Dittrich pleitte in een interview voor een grondig strafrechtelijk onderzoek naar de vader van prinses Máxima, maar justitie vond deze opvattingen 'te gevoelig' voor plaatsing in het blad Opportuun. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.

Dittrich wil dat de rol van Zorreguieta tijdens het regime van de Argentijnse junta wordt onderzocht. Nabestaanden van slachtoffers van het militaire regime hebben vorig jaar aangifte gedaan tegen de oud-minister van Landbouw bij het OM. "Het recht moet zijn loop hebben. De rechters in Nederland zijn professioneel genoeg om te beoordelen of Zorreguieta schuldig is of niet", zei Dittrich in een vraaggesprek met het blad.

De auteur van het artikel kreeg te horen dat deze passage moest worden geschrapt. Dittrich kreeg van de eindredacteur van Opportuun te horen dat 'de zinnen over Zorreguieta hier als te gevoelig worden beschouwd'. De geplande publicatie ging niet door.

Dittrich vindt dat het OM 'bepaald geen sterke indruk maakt'. "Dat doet alleen maar vrezen dat de afweging om de heer Zorreguieta al dan niet te vervolgen, door bange mensen wordt genomen. En angst is een slechte raadgever."

Het OM heeft NRC Handelsblad laten weten het interview alsnog te publiceren.

Grieks kabinet stemt in met reddingsplan

De Griekse regering heeft vrijdagavond formeel ingestemd met het financiële reddingsplan dat met EU en IMF is overeengekomen. Dit is van officiële bron bij de regering vernomen.

Eerder was al duidelijk dat slechts de kleinste coalitiepartner LAOS het niet eens is met de vergaande bezuinigingen. De bewindslieden van de rechts-radicale Orthodoxe Volksverzameling traden voor het kabinetsberaad af.

De twee grootste partijen in Griekenland waren het donderdag al informeel eens geworden over het pakket maatregelen. De EU-ministers stelden een beslissing over nieuwe noodsteun aan Athene echter uit tot volgende week. De Grieken moeten in de tussentijd de beloofde hervormingen eerst omzetten in wetten en voor 320 miljoen euro aan extra bezuinigingen vinden.

Grieks kabinet stemt in met reddingsplan
Grieks kabinet stemt in met reddingsplan (Foto: ANP)

Hackers maken gegevens KPN-klanten openbaar

KPN heeft vrijdag uit veiligheidsoverwegingen alle e-mail (pop) en webmail uit de lucht gehaald. 2 miljoen aansluitingen werden daardoor getroffen. Dit is gebeurd nadat onbekenden de gegevens van 539 KPN-klanten online hadden gezet. Dat maakte KPN vrijdag bekend.

In de loop van vrijdagavond konden klanten weer e-mails uitsturen vanaf een thuiscomputer. "Wij verwachten dat de volledige functionaliteit van de e-maildiensten spoedig is hersteld", liet KPN 's avonds weten.

KPN maakte woensdag bekend dat het telecombedrijf in januari door onbekenden is gehackt. De hackers wisten zich toegang te verschaffen tot servers die de klantgegevens bevatten, bevestigde KPN eerder deze week Sinds vrijdag staan namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden van honderden KPN-klanten online op pastebin.com.

"Dit wordt nader onderzocht en uitgezocht", aldus KPN vrijdag. Het bedrijf sluit niet uit dat de gegevens van meer klanten in handen van derden zijn gevallen. Om die reden werd de mail uitgeschakeld.

"Om alle risico op misbruik te vermijden, raden wij klanten aan om hun huidige password niet meer te gebruiken - dus ook niet voor andere internetdiensten zoals bijvoorbeeld Facebook, Marktplaats en Internetbankieren", heeft KPN zijn klanten vrijdagavond geadviseerd. Het bedrijf zegt de situatie zeer te betreuren.

Of er misbruik is gemaakt van de gegevens die op pastebin.com staan, is niet bekend. Op Twitter werd daar wel druk over gespeculeerd. Onder meer het Openbaar Ministerie en het KLPD zijn over de hackersinbraak en diefstal van gegevens ingelicht.

Hackers maken gegevens KPN-klanten openbaar
Hackers maken gegevens KPN-klanten openbaar (Foto: ANP)

Mitch Winehouse: Amy is altijd bij me

De vader van Amy Winehouse is ervan overtuigd dat de geest van de zangeres altijd bij hem in de buurt is. "Ik geloof in leven na de dood. Ze is altijd bij me."

Mitch woont zondag de uitreiking van de Grammy Awards bij, waarbij Amy is genomineerd voor haar duet met Tony Bennett, Body and Soul. "Ik weet zeker dat ze erbij is", vertelt Mitch aan entertainmentzender E! Hij zegt ernaar uit te kijken een Grammy in ontvangst te mogen nemen voor zijn in juli overleden dochter.

Volgens Mitch was de jaarlijkse ceremonie altijd erg belangrijk voor Amy, vooral de editie van 2008, toen de zangeres vijf awards won. "Die nacht was doorslaggevend voor haar omdat ze zich toen realiseerde hoe talentvol ze was."

Kunduz weer centraal op GroenLinks-congres

Zo'n vijftienhonderd leden van GroenLinks komen zaterdag bijeen in Utrecht voor het congres van hun partij. Net als bij het congres van een jaar geleden zal er veel aandacht uitgaan naar de steun van de partij voor de missie in Kunduz. Binnen GroenLinks is veel onenigheid over de politietrainingsmissie in Afghanistan.

Partijleider Jolande Sap liet de Volkskrant vrijdag optekenen dat GroenLinks niet akkoord gaat met een eventuele uitbreiding van de missie. Daarmee lijkt ze tegemoet te willen komen aan de critici binnen haar partij die de steun die GroenLinks vorig jaar gaf aan de missie met lede ogen aanzien.

Tijdens het congres wordt gestemd over elf moties. Vijf daarvan gaan over Afghanistan. In een van de moties wordt de Tweede Kamerfractie gevraagd om de steun voor de missie in te trekken. Of dit voorstel een meerderheid haalt op het congres is nog maar de vraag, maar dat het dossier gevoelig ligt bij de achterban is duidelijk.

Uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van Novum Nieuws bleek deze week dat 63 procent van de mensen die nu GroenLinks zouden stemmen vindt dat Sap de stekker uit de missie moet trekken. 69 procent vindt dat de partij nooit toestemming had moeten geven voor de missie.

De steun van GroenLinks was cruciaal voor het doorgaan van de politietrainingsmissie. Van de Kamerfractie stemde alleen Ineke van Gent tegen. De overige leden gingen akkoord met de missie, waarbij nadrukkelijk was bepaald dat die geen militair, maar een civiel karakter moest hebben.

Vorige maand zei GroenLinks-fractieleider Jolande Sap na een bezoek aan Afghanistan nog positief te zijn over de missie. Ze zei 'onder de indruk' te zijn van de verrichtingen van de Nederlandse politietrainers.

[WTT] Federer tegen Mahut in Rotterdam

Roger Federer neemt het in de eerste ronde van het ABN Amro World Tennis Tournament op tegen de Fransman Nicolas Mahut. Dat wees de loting vrijdag uit. De Zwitser, de nummer drie van de wereld, is als eerste geplaatst in Rotterdam. Voor de Nederlanders wacht flinke tegenstand.

Robin Haase treft in de eerste ronde de Rus Nikolay Davydenko. Igor Sijsling is gekoppeld aan de Fin Jarkko Nieminen. Thiemo de Bakker staat tegenover de Serviër Viktor Troicki en Jesse Huta Galang vindt Ivan Ljubicic uit Kroatië op zijn weg. De Bakker en Huta Galung staan in de tweede ronde mogelijk tegenover elkaar.

Het ATP-toernooi in Ahoy wordt van 13 tot en met 19 februari gespeeld. Zaterdag en zondag wordt het kwalificatietoernooi afgewerkt.


Federer tegen Mahut in Rotterdam (Foto: Novum)

Grotere problemen voor man Longo

De man en trainer van de Franse wielrenster Jeannie Longo is dieper in de problemen geraakt. Volgens de Franse politie heeft Patrice Ciprelli zeker vijftien keer epo gekocht voor ten minste een bedrag van 15.000 euro, zo meldt het Franse persbureau AFP.

Het parket in Grenoble ging uit van dopingaankopen in mei en juni 2011, maar de woensdag opgepakte Ciprelli zou al zeker sinds 2007 bezig zijn geweest. Hij beweert dat zijn vrouw niet op de hoogte is van zijn praktijken. Hij is in staat van beschuldiging gesteld, maar hangende het onderzoek voorlopig vrijgelaten.

Anonymous valt site CIA aan

Hackerscollectief Anonymous claimt dat zij de site van de CIA succesvol aangevallen hebben met een DDOS aanval.

De site van de Amerikaanse geheime dienst is al enige tijd onbereikbaar. Anonymous heeft al eerder sites aangevallen van de FBI, Scotland Yard, zender CBS, de Poolse overheid, en het Griekse ministerie van justitie.

De aanvallen houden verband met de wetsvoorstellen ACTA, SOPA en PIPA waarmee Amerika zegt piraterij en terrorisme op internet aan banden te willen leggen. Het offline halen van de site Megaupload door de FBI in januari, was voor Anonymous reden een offensief te starten. Het offensief richt zich op bedrijven, landen, en instellingen die de wereldwijd censurerende wetsvoorstellen steunen.

Na wereldwijd protest werden de wetsvoorstellen SOPA en PIPA echter ingetrokken. het gaat nu alleen nog om ACTA waar internationaal nog veel twijfel over heerst.

'Van der Sar in beeld voor RvC Ajax'

Ajax heeft Edwin van der Sar op de korrel om zitting te nemen in de nieuwe Raad van Commissarissen (RvC). De 41-jarige oud-doelman is volgens Voetbal International een van de kandidaten.

Van der Sar zette afgelopen zomer een punt achter zijn carrière bij Manchester United en laat af en toe zijn gezicht zien bij Ajax. Hij speelde tussen 1990 en 1999 226 competitieduels voor de Amsterdammers.

Keje Molenaar was ook in beeld, maar die ambieert weer een rol op de achtergrond. Molenaar was betrokken bij de aanstelling van de huidige RvC.

Steven ten Have, Johan Cruijff, Edgar Davids, Paul Römer en Marjan Olfers dragen zo snel mogelijk hun taken over, maar wachten tot er opvolgers zijn gevonden die op brede steun kunnen rekenen. De commissarissen kondigden donderdag hun vertrek aan.

Costa Concordia beweegt door slecht weer

Hoge golven hebben er vrijdag toe geleid dat het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia in beweging is gekomen. Daardoor kan nog steeds niet worden begonnen met het wegpompen van de brandstof aan boord van het schip. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

De Italiaanse overheidsdienst die toeziet op de zoekacties en het opruimen van de rommel als gevolg van de scheepsramp verklaarde dat meetinstrumenten een beweging van het schip hebben geregistreerd. Hoewel de bewegingen inmiddels minder zijn geworden kan het schip, als het in beweging blijft, naar een dieper gelegen deel van de zeebodem afglijden. Dat zou het wegpompen van de brandstof ernstig bemoeilijken.

Bij het scheepsongeluk kwamen zeventien mensen om het leven. Vijftien personen worden nog steeds vermist.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.