FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 januari 2011

[Dakar] Organisatie neutraliseert tweede deel Etappe 7

De organisatie van de Dakar Rally heeft besloten het tweede deel van de zevende etappe te neutraliseren. Dit omdat de etappe van vrijdag als zeer zwaar werd ervaren en voor een groot deel over hetzelfde terrein zou gaan als de afgelopen dagen.

De deelnemers mogen nu na 272 kilometer het wedstrijdparcours verlaten en naar het bivak gaan rijden. Oorspronkelijk stonden er voor de motorrijders 631 kilometer op het programma en voor de auto's en vrachtwagens twintig kilometer minder.

De equipe van Peter van der Kolk zal hier zeker niet meer bij zijn. De auto waarin hij samen met Peter Paul reed kreeg al snel in de etappe van vrijdag een aanrijding, waarna beide inzittenden naar het ziekenhuis moesten worden vervoerd. Onduidelijk is nog hoe de aanrijding heeft kunnen ontstaan, wel is duidelijk dat Van der Kolk en Paul geen ernstige verwondingen hebben opgelopen.

Ook Jurgen van den Goorbergh heeft voortijdig zijn waterloo gevonden. De Buggy-rijder staat naar verluidt op vijf kilometer van het einde van de proef stil met een kapotte dynamo. Hierdoor was het voor hem niet mogelijk om het bivak in Arica op tijd te bereiken.

Krakers gaan de straat op

Ter ere van een landelijke actiedag dit weekeinde, georganiseerd door een groep krakers, zijn een pand in Utrecht en een pand in Tilburg gekraakt. In Tilburg gingen de krakers ook de straat op voor een demonstratie.

Het gekraakte pand in Utrecht staat aan het Oorsprongpark en het pand in Tilburg aan de Telegraafstraat. Of er nog meer acties gepland zijn door de krakers is nog onbekend.

Serious Request: Een Serieuze Paradox

De dagen voor de jaarwisseling stonden op 3FM in het teken van ontwikkelingswerk in Afrika. De radiozender deed het Nederlandse volk een verzoek, en nog een serieuze bovendien; het verzoek om geld in te zamelen voor de gevolgen van AIDS in Afrika. Het volk voldeed aan het serieuze verzoek, de vertegenwoordiging van het volk voldeed niet. Toch hebben de dagen voor de jaarwisseling een bedrag opgeleverd waarmee wij, als rijk volk, ontwikkelingshulp hebben geleverd aan de Afrikanen. Een arm volk. De dagen na de jaarwisseling zal alles beter worden dankzij onze ontwikkelingshulp.
Een jaar geleden was ik zelf in Afrika, om het arme volk te helpen. Om de arme mensen te ontwikkelen en ze te helpen met de gevolgen van AIDS. Na drie maanden in Afrika, schreef ik daarover het volgende:

Violist Frans Poptie overleden

Naar nu bekend is geworden is violist Frans Poptie op 31 december op 92-jarige leeftijd in een verzorgingshuis in Zoetermeer overleden. Dat maakte zijn dochter zaterdag bekend.

Poptie werd op 3 maart 1918 in Leiden geboren. Hij werd vooral bekend door zijn samenwerking met gitarist Eddy Christiani. Ze leerden elkaar in de oorlog kennen. Poptie formeerde in 1952 een orkest rond Christiani. Hij componeerde en arrangeerde verschillende Nederlandse liedjes. Zijn nummer Rhythm For You is nog gebruikt voor het computerspel Fallout 3.

Waterstand Limburg blijft zaterdagnacht stabiel

De waterstand van de Maas blijft zaterdagnacht naar verwachting stabiel. Dat maakt de gemeente Maastricht zaterdagavond bekend. De prognose is door de hulpverleningsdiensten en Rijkswaterstaat opgesteld.

Het waterpeil was zaterdagochtend om 08.00 uur het hoogst en is sindsdien geleidelijk gaan zakken. De toegangswegen naar de dorpen Itteren en Borgharen blijven zeker tot zondagochtend afgesloten. Het opkomend grondwater wordt daar weggepompt. De hulpverlening vraagt mensen om weg te blijven uit het gebied. Sinds zaterdagochtend is er een noodverordening van kracht om ramptoeristen weg te houden.

Berga wint marathon Amsterdam

Ingmar Berga heeft in Amsterdam de dertiende marathon in de KPN Marathon Cup gewonnen. De Drent won de sprint van een kopgroep van elf man.

De wedstrijd over 125 ronden op de Jaap Edenbaan was door de regen en wind loodzwaar. Halverwege de wedstrijd ontstond een kopgroep van elf personen die een ronde voorsprong pakten. In de finale leken Kurt Wubben en Ralf Zwitser uit de groep te ontsnappen. Berga reed echter het gat dicht en trok vervolgens zelf de sprint aan. Daarin bleef hij Geert Plender en Bob de Vries ruim voor. Karlo Timmerman won de sprint van het peloton en behield de leiding in het klassement.

Bij de dames ging de zege naar Danielle Bekkering. In de kopgroep van zes won ze de sprint voor Irene Schouten en Foske Tamar van der Wal. Carla Zielman werd achtste en behield de leiding in het klassement.

[Upd] Amerikaans Congreslid neergeschoten

Een Amerikaans lid van het Huis van Afgevaardigden, de Democrate Gabrielle Giffords van Arizona, is zaterdag op klaarlichte dag op straat in haar hoofd geschoten in de plaats Tucson, in de staat Arizona. Twaalf anderen zijn gewond geraakt. Dat meldden Amerikaanse media.

Het Congreslid Giffords stond op straat voor een drogisterij te praten met een stel, toen een man op haar afrende en in het wilde weg begon te schieten. Hij is door omstanders overmeesterd en werd later aangehouden. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

Update 20.45 uur
Reuters meldt nu in tegenstelling tot eerdere berichtgeving dat Giffords toch niet dood is. Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft verklaard dat ze momenteel geopereerd wordt.

Update 21.22 uur
Het is inmiddels bevestigd dat Gabrielle Giffords geopereerd wordt aan de schotwond in haar hoofd. Er worden ook negen andere zwaargewonden in hetzelfde ziekenhuis behandeld. Eén van de andere gewonden is een kind, zo wordt gemeld. De verdachte probeerde na het lossen van vijftien tot twintig schoten weg te rennen, maar werd getackled door een omstander. Hij kon hierop worden aangehouden.

Update 22.09 uur
De chirurg die op Giffords geopereerd heeft zegt optimistisch te zijn over de kansen van het Congreslid. Ze verkeert echter nog wel in kritieke toestand. Zes anderen, waaronder een federale rechter, John Roll, en een 9-jarig kind zouden de aanslag niet hebben overleefd.


Amerikaans Congreslid Gabrielle Giffords neergeschoten (Foto: US Congress)

Noorse recordinternational Svenssen overleden

De Noorse recordinternational Thorbjorn Svenssen is op 86-jarige leeftijd overleden. De oud-voetballer was al enige tijd ziek. De technisch directeur van de club Sandefjord, Arne Dokken, heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Svenssen, bijnaam The Rock, speelde 104 interlands voor Noorwegen. Bij 93 duels was hij aanvoerder. Hij stond zijn hele loopbaan in eigen land onder contract bij Sandefjord.

Gegijzelde Fransen gedood in Niger

Twee Franse gijzelaars zijn zaterdag in Niger omgekomen tijdens een poging hen uit de handen van hun kidnappers te bevrijden. Het tweetal, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, werd vrijdagavond in Niamey, de hoofdstad van Niger, ontvoerd. Ze zaten toen in een restaurant te eten.

De Franse minister van Defensie Alain Juppe maakte zaterdag bekend dat het tweetal bij de bevrijdingspoging is overleden. De confrontatie met de gijzelnemers vond plaats bij de grens tussen Niger en Mali. Hierbij waren Franse troepen betrokken.

Journalist gecastreerd en gedood in hotel

De prominente Portugese journalist en homoactivist Carlos Castro (65) is in de nacht van vrijdag op zaterdag op gruwelijke wijze gedood in New York. Hij werd naakt gevonden in zijn hotel met een afgehakt scrotum. Hij zou flinke klappen op zijn hoofd hebben gehad, meldden Amerikaanse media zaterdag.

Een vriendin van Castro werd vrijdagavond ongerust toen ze hem niet kon bereiken en ging naar het hotel. Daar kwam ze in de lobby de vermeende vriend van Castro tegen, een Portugees model en realityster, die met de journalist in het hotel verbleef. Hij zou in paniek op haar vraag waar Castro was hebben geantwoord, dat 'hij de kamer niet meer verlaat'. Daarop zijn hotelmedewerkers naar de kamer gegaan waar ze het ontzielde lichaam van de journalist aantroffen.

[FA] Krul met Newcastle uitgeschakeld

Newcastle United is in het toernooi om de FA Cup uitgeschakeld. Met Tim Krul onder de lat ging de nummer acht van de Premier League met 3-1 onderuit tegen vierdedivisionist Stevenage. Voormalig FC Twente-speler Cheick Tioté kreeg als invaller een rode kaart.

Newcastle is een van de vier Premier League-clubs waarvoor vandaag het doek is gevallen. Ook West Bromwich Albion, Blackpool en Sunderland vlogen eruit tegen een ploeg uit een lagere divisie.

T. Janssen maakt seizoen af bij FC Twente

Theo Janssen heeft besloten niet tussentijds te vertrekken bij FC Twente. VfL Wolfsburg had interesse in de middenvelder, maar die heeft besloten zijn huidige werkgever trouw te blijven. Dit meldt RTV Oost.

De 29-jarige Janssen, die eerder nog liet weten dat hij wel open stond voor een avontuur in het buitenland, wilde niet kwijt waarom hij de interesse heeft afgewimpeld.

Janssen liet wel weten dat hij hoopt dat Willem Janssen deze winterstop al naar Enschede komt. Janssen komt aan het eind van dit seizoen sowieso al over van Roda JC.

Suárez: "Ik blijf bij Ajax"

Alle geruchten in de pers wezen er op dat Luis Suárez Ajax in de winterstop zou gaan verlaten, maar de Uruguayaan wil zelf het liefste blijven. Wel levert de aanvaller de aanvoerdersband in, deze gaat nu naar keeper Maarten Stekelenburg.

"Er zijn veel verhalen geschreven, ook in Nederland. Ik heb maar één interview gegeven en daarin nooit gezegd dat ik weg wil. Alleen dat ik een contract heb tot 2013. Er worden allerlei clubs genoemd, maar ik weet van niets," vertelde Suárez na het met 4-2 verloren oefenduel tegen HSV aan NUsport. De belangstelling van andere clubs wimpelt de aanvaller af. "Ik hoop kampioen te worden met deze club."

De Uruguayaan heeft er geen moeite mee dat hij geen aanvoerder meer is. "Het was mijn eigen initiatief. Iedereen kijkt nu naar mij. Het is beter voor mij als dat niet meer zo is," ging hij verder. "Maarten zit al heel lang bij de club, hij kan goed Nederlands praten. Ik heb een heel druk jaar achter de rug met het WK en de geboorte van mijn eerste kind. Ik wil nu alles geven voor het team."

[BDO] Dekker loopt finale mis

Darter Jan Dekker is er niet in geslaagd om de finale van de Lakeside te bereiken. In Frimley Green moest hij in de halve eindstrijd met 6-2 buigen voor de Engelsman Dean Winstanley.

De 20-jarige Nederlander kan desondanks terugkijken op een geslaagd WK-debuut. Hij schakelde onder meer de hoger ingeschaalde Stuart Kellett en Gary Thompson uit.

Winstanley speelt in de finale tegen zijn landgenoot en titelverdediger Martin Adams. Wolfie, als eerste geplaatst, was met 6-4 te sterk voor Martin Philips.

[Dakar] Versluis/Euser stoppen op rustdag

Het vrachtwagenteam van Peter Versluis en Cor Euser heeft op de rustdag in de Dakar Rally de handdoek in de ring gegooid. Aanhoudende problemen zijn hier de oorzaak van.

De equipe met startnummer 522 kende in de afgelopen dagen veel problemen. Zo crashten ze eerder deze week waarbij de vrachtwagen veel schade opliep. Ze konden verder rijden, maar na een probleem met een wiellager werd besloten om de handdoek in de ring te gooien en over de weg naar het bivak te rijden. "We hebben na een reeks van problemen besloten met truck 522 de rally te stoppen. Balen," twitterde Euser.

Argentijnen in Spanje gepakt met ton cocaïne

Vier Argentijnen, onder wie drie zonen van voormalige hooggeplaatste militairen, zijn in Spanje gearresteerd op verdenking van het vervoer van bijna een ton vrijwel pure cocaïne. Dat hebben de Argentijnse autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Op 2 januari landde een privévliegtuig met 900 kilo cocaïne op het vliegveld van Barcelona.

Onder de verdachten zijn Gustavo en Eduardo Julia, zonen van een voormalig hoofd van de Argentijnse luchtmacht José Julia, en Gaston Miret, zoon van José Miret, voormalig brigadier bij de Argentijnse luchtmacht en werkzaam tijdens de Argentijnse dictatuur (1976-1983), aldus de autoriteiten.

De drugs hebben een straatwaarde van meer dan 30 miljoen euro.

Rentree Robben na hamstringblessure

Arjen Robben heeft vandaag voor het eerst sinds het WK weer zijn opwachting gemaakt op het veld. De aanvaller van Bayern München speelde een helft mee in de met 4-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen Al Wakrah. Robben hervatte een kleine maand geleden voorzichtig de groepstraining bij de Duitse club.

Robben liep in aanloop naar het WK een hamstringblessure op, maar werd door fysiotherapeut Dick van Toorn razendsnel opgelapt. Toen hij zich later weer meldde bij Bayern constateerde clubarts Hans Müller Wohlfahrt dat de spierscheuring nog lang niet was verholpen. Robben kwam daarna maanden niet meer in actie.

Bayern München sloot met de wedstrijd tegen Al Wakrah een trainingskamp in Qatar af. Thomas Müller, Bastian Schweinsteiger, Daniël van Buyten en Hamit Altintop maakten de doelpunten.


Rentree Robben na hamstringblessure (Foto: Novum)

[FA] Portsmouth, Sunderland, Blackpool onderuit

Portsmouth is uitgeschakeld in de derde ronde van de FA Cup. De verliezend finalist van vorig jaar en winnaar van 2008 ging op bezoek bij Brighton & Hove Albion met 3-1 onderuit.

Aanvaller Dave Kitson kreeg al na achttien minuten rood en daarna liep Portsmouth achter de feiten aan. Pas in de slotfase, bij 2-0 achter, scoorde Portsmouth, maar vrijwel direct kreeg de ploeg een derde treffer tegen.

Voor Premier Leagueclubs Sunderland, West Bromwich Albion en Blackpool is het bekeravontuur ook voorbij. Sunderland verloor thuis met 2-1 van Notts County, terwijl Blackpool op bezoek bij Southampton met 2-0 verloor. West Bromwich Albion ging bij Reading met 1-0 ten onder.

Stoke City en Wolverhampton Wanderers moeten op herhaling. Stoke kwam in het eigen Britannia Stadium tegen Cardiff City niet verder dan 1-1. Wolverhampton Wanderers kwam niet voorbij Doncaster Rovers: 2-2.

Duizenden mensen bij eerbetoon Moulijn

Met een daverend applaus, liederen, bloemen, een rode vuurzee van fakkels en een luidkeels 'Coentje bedankt' hebben Feyenoordfans en andere belangstellenden zaterdagmiddag op de Coolsingel in Rotterdam een eerbetoon gebracht aan Coen Moulijn.

Duizenden mensen hadden zich langs de weg verzameld om een glimp op te vangen van de rouwstoet die vanaf De Kuip via de binnenstad naar uitvaartcentrum Hofwijk in het noordwesten van de stad reed.

"Kippenvel. Dit kan niet mooier", zei Esther van Schaijk, Feyenoordfan in hart en nieren. "Ik moest hier zijn vandaag, dit is een stukje geschiedenis." Langs de route brachten zes agenten van de voetbaleenheid een saluut aan de overleden oud-profvoetballer en het clubicoon van de Rotterdammers. Op het stadhuis prijkte een grote foto van Moulijn in zijn jongere jaren en de tekst: Coen, jij blijft de grootste. De vlaggen op het gebouw hingen halfstok.

Duizenden mensen bij eerbetoon Moulijn
Duizenden mensen bij eerbetoon Moulijn (Foto: ANP)

Koch beste skivlieger in Harrachov

Martin Koch heeft vanmiddag in het Tsjechische Harrachov de wereldbekerwedstrijd skivliegen gewonnen. De Oostenrijker haalde afstanden van 211,5 en 213 meter welke gewaardeerd werden met 425,2 punten.

Thomas Morgenstern, de onbetwiste leider in het WB-klassement en de winnaar van de Vierschansentournee, zette sprongen neer van respectievelijk 196,5 en 190,5 meter (421,9) en werd tweede. De Pool Adam Malysz eindigde als derde (416,6).

'Duitse BND wist in 1952 al waar Eichmann was'

De Duitse inlichtingendienst BND wist in 1952 al dat Adolf Eichmann, de nazi die de Holocaust orkestreerde, zich in Buenos Aires schuilhield. Dat stelt de Duitse krant Bild zaterdag.

Het bericht van zaterdag volgt op in 2006 vrijgegeven documenten waaruit bleek dat de Amerikaanse CIA de BND in 1958 vertelde dat Eichmann sinds 1952 in Argentinië woonde. Bild zegt documenten uit 1952 in handen te hebben waaruit blijkt dat de BND toen al vermoedde dat Eichmann in Argentinië zat. De BND wilde niet reageren.

Eichmann werd in 1962 in Jeruzalem veroordeeld en opgehangen, twee jaar nadat Israëlische agenten hem in Argentinië hadden ontvoerd.


'Duitse BND wist in 1952 al waar Eichmann was' (Foto: Novum)

[Dakar] Van Lankveld mag niet verder rijden

Frans van Lankveld mag van de organisatie van de Dakar Rally niet meer verder rijden. De Nederlander heeft gisteren in de zesde etappe met zijn vrachtwagen onderweg te veel waypoints gemist, waardoor ze volgens de reglementen uitgesloten van verdere deelname werden.

"We liggen eruit…helaaas. Laten we bij het begin van de dag beginnen. Vanmorgen (vrijdagochtend, red.) om 10.41 uur werd er gestart en het eerste stuk ging goed. Na 25 kilometer bij het afrijden van een hoge duin is de koppelingsplaat uit elkaar gespat (overtoerd). Gebeld met de assistentie, deze was 100 kilometer op weg en zij zijn omgedraaid," zo staat op de website van het team te lezen.

Deze is uiteindelijk met behulp van de assistentie in vijf uren gerepareerd, maar daarmee was de pech nog niet over. De krukassensor had een metaaldeeltje opgepikt en pas na het schoonmaken van dit onderdeel kon de equipe verder. "De weg kon weer vervolgd worden. Op een gegeven moment konden ze WP 6 niet vinden daardoor helemaal de weg kwijt geraakt. Na contact met de organisatie die ze verzekerde dat ze op de goede route zaten maar dit bleek niet zo te zijn."

"Uiteindelijk kwamen ze bij CP2 en hier kregen ze te horen dat ze te veel waypoints gemist hadden. Bij CP2 namen ze contact op met de organisatie en deze vertelde dat ze het geen zin had om door te rijden omdat ze uit de wedstrijd gezet zouden worden. De weg werd vervolgd via de verharde weg naar het bivak. Om 02.45 uur kwamen ze in het bivak aan."

"Vanmorgen (zaterdagochtend, red.) hadden we nog enige hoop dat we konden starten. Er is overleg geweest met de organisatie maar helaas, te veel waypoints gemist en dat betekent einde wedstrijd. Zo zijn de regels zeggen ze en daar hebben ze zich aan te houden. Begrijpelijk… dat wel, maar wel heel erg balen."

Ook te veel dioxine in Duitse kip

Er is een te hoge concentratie van de kankerverwekkende stof dioxine aangetroffen in Duits kippenvlees. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Landbouw zaterdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer sinds bekend werd dat dieren gevoederd zijn met besmet veevoer dat ook in vlees te veel dioxine is aangetroffen.

Drie kippen -van de vijftien stuks kip, kalkoen en varken die ter controle naar de Europese Commissie zijn gestuurd- hadden een dioxinegehalte dat twee keer zo hoog was als wettelijk toegestaan, aldus de woordvoerder. Eerder werd in eieren al een te hoog dioxinegehalte aangetroffen. De besmette kip is niet verkocht, zo zei de woordvoerder.

Duitsland heeft meer dan 4700 veehouderijen gesloten en de verkoop van hun producten stilgelegd.

RIVM: Bezoek huisarts bij klachten brand Moerdijk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen die gezondheidsklachten ondervinden vanwege de brand in Moerdijk om contact op te nemen met de huisarts. Een groot gezondheidsonderzoek, waarnaar burgemeester van Brede Peter van der Velden had gevraagd, komt er niet. Dat liet de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant zaterdag weten.

Het RIVM wil 'via de bestaande medische lijnen via een vragenlijst de vinger aan de pols houden over de waargenomen klachten'. Dit houdt in dat hulpverleners die bij de brand aanwezig waren, wordt aangeboden om een bedrijfsarts te bezoeken en bewoners geadviseerd wordt bij klachten contact op te nemen met de huisarts.

Bij het meldpunt van het Bureau Gezondheid, Milieu en Veiligheid in Tilburg kunnen mensen gezondheidsklachten melden.

Na de brand hebben ongeveer twintig hulpverleners zich laten onderzoeken wegens gezondheidsklachten. De agenten en brandweerlieden hadden onder meer last van prikkende ogen en geïrriteerde luchtwegen.


RIVM: bezoek huisarts bij klachten brand Moerdijk (Foto: Novum)

[UPD] Snel meer informatie Elder Scrolls V en Silent Hill

[UPDATE] De scans van Game Informer met Skyrim screenshots zijn hier te vinden. Daarnaast gaat Silent Hill 8, 'Downpour' heten. Hierin verken je het zuidoostelijke deel van de stad.

 

Oorspronkelijk bericht

Een van de grootste releases van 2011 is natuurlijk The Elder Scrolls: V. Of is dat nu de nieuwe Silent Hill? Hoe dan ook, in de nieuwe Game Informer, een Amerikaans gamemagazine, staan van beide games nieuwe informatie met eventueel screenshots.

Er is geteased naar informatie over de nieuwe Silent Hill sequel, maar ook naar exclusieve informatie met betrekking tot The Elder Scrolls V: Skyrim. Op de cover staat een groot logo van de game en erachter een mysterieuze spijkerschrift-achtige code. Fans hebben de code al gekraakt:

Dragonborn Dragonborn
By his honor is sworn
To keep evil forever at bay
And the fiercest foes rout
When they hear triumph's shout
Dragonborn for hunger blessing we pray

And the scrolls have fortold
Of black wings in the cold
That when brothers wage war come unfurled
Alduin, bane of kings
Ancient shadow unbound
With a hunger to swallow the world

Wat dit moet betekenen weten wij zelf ook niet. Maar, aangezien wij net zo min van 'aankondigingen van aankondigingen' houden, hebben we nog een klein beetje informatie met betrekking tot de gameplay van Skyrim. Er is namelijk nogal wat vraag naar de zogenaamde 'level scaling'. Een systeem dat vooral in Oblivion werd bekritiseerd vanwege het feit dat vijanden met de speler 'meegroeien' in level. Volgens een Bethesda-dev op het forum, zal Skyrim qua level scaling meer lijken op Fallout 3 en niet Oblivion.

Of men refereert naar Fallout 3 of New Vegas is onbekend. Skyrim maakt gebruik van een nieuwe engine en komt in november uit.

Cambuur en Telstar verliezen van amateurs

SC Cambuur en Telstar hebben vandaag verrassende nederlagen geleden in oefenduels tegen amateurclubs. De Friezen verloren op bezoek bij zaterdagtopklasser HHC Hardenberg, terwijl Telstar tijdens het trainingskamp in Spanje zelfs op beschamende wijze verloor van zaterdaghoofdklasser Excelsior Maassluis.

In Hardenberg nam HHC in de eerste helft brutaal de leiding. Twee goals van Renco van Eeken zorgden voor een 2-0 voorsprong bij rust voor de nummer vijf van de Topklasse bij de zaterdagamateurs. Na rust kwam SC Cambuur via Sandor van der Heide en Nassir Maachi weer op gelijke hoogte. Een kleine tien minuten voor tijd schoot Wesley Wakker echter de 3-2 binnen en zo wist HHC Hardenberg te winnen.

Telstar verliet het veld in Spanje met gebogen hoofd. De Witte Leeuwen werden namelijk vernederd door Excelsior Maassluis, een middenmoter in de Hoofdklasse A van de zaterdagamateurs. Ex-prof Sieme Zijm en voormalig Arsenal-talent Vincent van den Berg zetten Excelsior Maassluis in Marbella op een 2-0 voorsprong. Na rust wist Sezer Bozkurt twee keer te scoren voor Maassluis en trof ook Javier Brouwer nog doel. Tussendoor wist Telstar nog wel twee keer tegen te scoren, zodat het 5-2 werd voor de amateurs. Testspeler Corey Chettleburgh was één van de doelpuntenmakers voor Telstar.

'Tea Party geen lang leven beschoren'

De aartsconservatieve Tea Party-beweging is geen lang leven beschoren en zal 'verdwijnen' als de economie aantrekt. Dat zegt de leider van de Democratische meerderheid in de Senaat Harry Reid.

Tegenover de Amerikaanse zender NBC zei hij dat de Tea Party-beweging is ontstaan vanwege de economische problemen in het land. Volgens hem zal de beweging niet langer bestaan als de economie aantrekt -en dat gebeurt iedere dag een beetje meer, aldus Reid.

Van Nistelrooy legt Ajax over de knie

Ajax heeft de oefenwedstrijd tegen Hamburger SV met 4-2 verloren. Ruud van Nistelrooy eiste in de Duitse Imtech Arena met drie doelpunten de hoofdrol voor zich op. De goals van Ajax kwamen allebei op naam van Luis Suárez .

Van Nistelrooy opende al na twee minuten de score en maakte er in de 37e minuut 2-0 van. David Jarolim tekende kort voor rust op aangeven van Van the Man voor 3-0, waarna Suárez Ajax met doelpunten in de zestigste en 61e minuut toch nog terug in de wedstrijd bracht. Uiteindelijk zorgde Van Nistelrooy met zijn derde goal van de middag voor de beslissing.

Zeker 700 dode vogels in Italië

Zeker zevenhonderd tortelduiven zijn sinds 1 januari dood aangetroffen in de Italiaanse stad Faenza, zo'n 50 kilometer ten zuidoosten van Bologna. Dat stelt een Italiaanse vogelbeschermingsorganisatie.

Wetenschappers doen onderzoek naar de doodsoorzaak, maar volgens Nadia Caselli van de vogelbescherming hebben de dieren te veel zonnebloempitten gegeten waardoor hun lever en nieren beschadigd zijn geraakt. De pitten zijn voornamelijk afval van een nabijgelegen olieraffinaderij.

Onlangs werden ook de Verenigde Staten en Zweden getroffen door massale vogelsterfte. De doodsoorzaak daar is nog onduidelijk, maar sommigen denken dat vuurwerk de boosdoener is.

14 onthoofde lichamen in Acapulco

De Mexicaanse politie heeft veertien onthoofde lichamen gevonden in de buurt van een winkelcentrum in Acapulco. Dat werd zaterdag bekendgemaakt.

Op de lichamen zijn handgeschreven tekens achtergelaten, een gebruikelijke handelwijze van Mexicaanse drugskartels. Acapulco is al enkele jaren het toneel van een bloedige bendeoorlog.

De lichamen die zaterdag ontdekt werden vormen het grootste aantal onthoofde slachtoffers dat gevonden is sinds president Felipe Calderon in 2006 zijn strijd tegen de kartels startte.

Oma, waar hangt u uit?

Vlak nadat de voormalig Koningin opbiecht dat ze op een adelblauwe maandag ook nog in de eerste versie van de Playboy heeft gestaan, wordt het gezellige gekakel ruw verstoord. Van onder de jurk van de vroegere hardloopster klinkt een luid alarm. “Hè verdorie!” roept ze uit. “Die zeikerds van thuis zijn me weer eens kwijt”. Op het stuur van haar rollator staat een felrood licht te knipperen.

Dode bij ongeluk met brandweerauto in Roermond

Bij een verkeersongeluk in Roermond is zaterdag een persoon om het leven gekomen. Vier mensen raakten gewond.

Een brandweerauto, die was uitgerukt vanwege een autobrand in Maasbracht, reed op de kruising van de Kapellerlaan en de Andersonweg tegen een personenauto. De voertuigen raakten een scooterrijder en fietser, meldt de politie.

De identiteit van de slachtoffers is onbekend. De politie onderzoekt het ongeval. De kruising is naar verwachting tot 22.00 uur afgesloten.

Federer onttroont Davydenko in Doha

Roger Federer is het jaar begonnen zoals hij het vorige afsloot: met een toernooizege. De Zwitser was in de finale van het ATP-toernooi in Doha met 6-3, 6-4 te sterk voor Nikolay Davydenko. De Rus was titelverdediger en schakelde gisteren in de halve finale Rafael Nadal uit. Federer was in 2005 en 2006 ook al eens de beste in Doha.

Tegen Federer keek Davydenko echter direct tegen een achterstand aan. De Zwitser pakte een vroege break en liep uit naar 3-0 en 6-3. In de tweede set hield Davydenko langer stand, maar de bij vlagen briljant tennissende Federer forceerde toch een break in de negende game. Daarna serveerde hij de wedstrijd simpel uit.

Pissend een spelletje spelen

Tot nu toe moest je de game altijd op pauze zetten als je even je blaas wilde legen maar nu kun je gewoon doorgaan met spelen!

Sega introduceert haar nieuwste console: the Toylet. Deze console is bedoeld voor in een urinoir. Je kan er de volgende spelletjes op spelen:

  • Mannekin Pis: Plas zo hard als je kan.
  • Graffiti Eraser: Verwijder graffiti door over het plaatje heen te plassen.
  • The North Wind and Her: Hoe harder je plast, hoe harder de wind waait en hoe harder de wind waait hoe eerder het rokje van een meisje omhoog gaat.
  • Milk from Nose: Hoe harder je plast dan je tegenstander hoe meer melk er uit de neus komt van je personage op het scherm.

Met dank aan Chandler voor de submit.

Spaanse omroep zendt geen stierenvechten meer uit

De Spaanse nationale omroep RTVE zendt niet langer stierenvechten uit. De omroep wil op die manier voorkomen dat kinderen naar de gewelddadige beelden kijken.

RTVE plaatst de ban op het uitzenden van de eeuwenoude Spaanse traditie in het nieuwste stijlboek onder het hoofdstuk 'Geweld tegen dieren' en stelt dat 'stierenvechten niet langer uitgezonden wordt'.

Een van de redenen die de staatsomroep geeft, is dat het stierenvechten 'meestal plaatsvindt op uren dat veel kinderen televisie kijken'.

Spanje is in een heftig debat verwikkeld over stierenvechten. In juli was Catalonië de tweede regio die het stierenvechten verbood. Op de Canarische Eilanden werd het in 1991 al in de ban gedaan.


Spaanse omroep zendt geen stierenvechten meer uit (Foto: Novum)

[Upd] Station Tilburg korte tijd ontruimd

Het treinstation in Tilburg en het naastgelegen busstation zijn zaterdagmiddag ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje. Dat meldt de politie.

Het pakketje werd om 16.00 uur aangetroffen. Hierop werden de aankomst- en vertrekhal van het station en het busstation aan de Spoorlaan ontruimd. Verdere details ontbreken nog.

Update 17.43 uur

Het station werd na een uur alweer vrijgeven. Het blijkt een loos alarm te zijn geweest. Het was een lege tas die door de eigenaar was vergeten mee te nemen.

Sony zegt sorry voor Monkey Island-probleem

Sony heeft zijn welgemeende excuus aangeboden aan de kopers van de speciale feestversie van Tales of Monkey Island op de PlayStation 3. De kopers zouden direct alle chapters van de Tales of Monkey Island-serie ter beschikking hebben via PSN, maar kregen alleen de eerste.

Dit moet volgens Sony nu opgelost zijn. Gedupeerden krijgen hun geld terug, en de feestactie is verlengd tot 12 januari. "We're really sorry any inconvenience this may have caused any of you", aldus Sony.

TOMI

[Upd] Pluim op huurbasis naar Roda JC

Roda JC heeft volgens Voetbal International zijn zinnen gezet op Vitesse-middenvelder Wiljan Pluim. Pluim mag vertrekken uit Arnhem, waar een grote schoonmaak gehouden wordt onder het bewind van eigenaar Merab Jordania. De 22-jarige middenvelder kon bij trainer Albert Ferrer geen basisplaats afdwingen.

Roda JC hoopt Pluim te verlossen bij Vitesse. De Limburgers zien in de technisch begaafde Zwollenaar een opvolger van Willem Janssen, die na dit seizoen naar regerend landskampioen FC Twente vertrekt.

Onlangs toonde ook Go Ahead Eagles belangstelling voor Pluim, maar de middenvelder sloeg de aanbieding van de eerstedivisionist af. Pluim speelde gedurende drie seizoenen 36 competitieduels voor Vitesse.

Update 17:30 uur

Wiljan Pluim vertrekt per direct op huurbasis naar Roda JC. Dit meldt de club uit Arnhem op de website. De middenvelder trainde vandaag al niet mee met de selectie van Albert Ferrer en zal dus ook niet meereizen met de selectie van Vitesse naar Turkije.

[FA] Uitslag Arsenal - Leeds United

Leeds United heeft voor een stunt gezorgd in de derde ronde van de FA Cup. De gevallen grootmacht hield Arsenal in eigen huis op 1-1. De Championship-club leek zelfs op een overwinning af te stevenen, maar invaller Cesc Fàbregas voorkwam de uitschakeling voor The Gunners.

Arsenal-trainer Arsene Wenger deed voor het FA Cup-duel geen beroep op Robin van Persie. Daarnaast begonnen Cesc Fàbregas en Theo Walcott op de bank bij de Londenaren. Ondanks de afwezigheid van het drietal stond er zeker geen B-ploeg op het veld. Arsenal had echter veel moeite met Leeds.

De club, die tien jaar geleden de halve finale van de Champions League haalde, knokte zich in de wedstrijd en kwam zelfs kort na de pauze op voorsprong. Max Gradel werd onderuit gehaald door Denilson, waarna arbiter Phil Dowd een strafschop toekende. Aanvaller Robert Snodgrass bleef koel vanaf elf meter.

Wenger greep in na de verrassende achterstand en bracht Fàbregas en Walcott binnen de lijnen. De thuisploeg ging met man en macht op jacht naar de gelijkmaker, die uiteindelijk kort voor tijd viel. Ben Parker trok Walcott naar de grond, waarna Dowd opnieuw naar de stip wees. Fàbregas voorkwam vervolgens de uitschakeling: 1-1. Arsenal en Leeds gaat vanwege het gelijkspel op herhaling in Leeds.

Verbod handen schudden in Somalië

Somalische mannen en vrouwen die geen familie van elkaar zijn mogen elkaars hand niet meer schudden, niet meer met elkaar praten of met elkaar in het openbaar verschijnen. Dat hebben aan Al Qaida gelieerde strijders in het zuiden van Somalië bepaald. Mensen die zich niet aan de regels houden kunnen gevangen worden gezet, geslagen of geëxecuteerd.

"Het is een verschrikkelijke regel. Het voelt alsof ik onder arrest sta. Ik negeer de groeten van vrouwen die ik ken om sancties te voorkomen", aldus Hussein Ali, die in de zuidelijk stad Jowhar woont.

De opstandelingen verboden al dat vrouwen in het openbaar mogen werken, een verbod dat veel vrouwen voor een nare keuze stelde: de doodstraf riskeren door op de markt thee of groenten te verkopen of thuisblijven en de kinderen langzaam van de honger zien omkomen.

Gewapende mannen zoeken geregeld naar vrouwen die niet juist gekleed zijn of alleen reizen, zegt studente Hamdi Osman. Ze vertelt dat ze een keer geslagen is omdat ze een traditionele Somalische jurk droeg in plaats van het lange vormeloze zwarte gewaad die ze van de strijders moet dragen. Aangezien veel vrouwen nieuwe kleding niet kunnen betalen, zien ze zich genoodzaakt binnen te blijven.

Al-Shabaab heeft de controle over een groot deel van het zuiden en midden van Somalië overgenomen en de groep probeert de door de Verenigde Naties gesteunde regering omver te werpen. Volgens analisten steunen de meeste Somaliërs de beweging echter niet vanwege de strenge straffen en beperkingen en omdat vaak kinderen worden ontvoerd om als strijders te dienen.

De islamisten hebben films en muziek al verboden omdat dat on-islamitisch zou zijn. In Jowhar eisen de opstandelingen ook dat mannen hun baard laten staan, maar hun snor afscheren. De restricties komen veelal voort uit de invloed van buitenlandse strijders die het wahabisme aanhangen, een stroming binnen de islam die veel strenger is dan het Somalische soefisme, dat een lange traditie van poëzie en zang kent.

Wawrinka overklast Berdych in Chennai

Stanislas Wawrinka heeft verrassend eenvoudig de finale van het ATP-toernooi in Chennai bereikt. Op het Indiase hardcourt had de Zwitser slechts vijf kwartier nodig om Tomas Berdych met 6-4, 6-1 te verslaan. Wawrinka was in de kwartfinale verantwoordelijk voor de uitschakeling van Robin Haase.

In de eindstrijd treft Wawrinka (3) zondag de Belg Xavier Malisse. De nummer acht van de plaatsingslijst verloor de eerste set van Janko Tipsarevic (6), maar zette de Serviër daarna alsnog de voet dwars: 3-6, 6-3, 6-2.

Muzikaal afscheid van Bobby Farrell

Ruim vierhonderd familieleden, vrienden en fans van Bobby Farrell (61) hebben zaterdagmiddag met een bruisende muzikale ceremonie in de Stadsschouwburg in Amsterdam afscheid genomen van het boegbeeld van Boney M. De herdenking was een aaneenschakeling van archiefbeelden, optredens en toespraken in een mix van talen.

Onder de gasten en sprekers bevonden zich Liz Mitchell, Marcia Barrett en Maizie Williams. De drie zangeressen van de oorspronkelijke discoformatie herinnerden zich Farrell 'niet als een collega, maar als een vriend en een broer'.

De gevolmachtigde minister van Aruba, Edwin Abath, benadrukte in zijn speech dat de eind december overleden zanger en danser altijd een Arubaan is gebleven en dat de eilandbewoners hem nooit zijn vergeten.

Farrell werd na de bijeenkomst overgebracht naar begraafplaats Zorgvlied.

Muzikaal afscheid van Bobby Farrell
Muzikaal afscheid van Bobby Farrell (Foto: ANP)

Braziliaanse broers begraven vader levend

Twee Braziliaanse broers hebben hun vader levend begraven. De mannen van 18 en 21 hebben het misdrijf toegegeven en zijn in staat van beschuldiging gesteld. Dat zegt de Braziliaanse politie.

De broers zouden hun vader slaappillen hebben toegediend waardoor hij bewusteloos raakte en hem daarna levend hebben begraven, aldus de plaatselijke politiechef Antonio Valente Filho. De vader, een Afro-Braziliaanse religieuze leider, was volgens de broers een gewelddadige man die te veel dronk en hun homoseksualiteit niet accepteerde.

Volgens Valente Filho is het echter waarschijnlijker dat het een poging van de broers was om de macht binnen de religieuze congregatie over te nemen. "We denken dat ze streden om de macht over het ceremoniële terrein", aldus Valente Filho. "We geloven niet dat het slechts was vanwege ruzies over de seksuele geaardheid van de zonen."

Kvitova pakt titel in Brisbane

De Tsjechische tennisster Petra Kvitova heeft de titel bij het WTA-toernooi in Brisbane gewonnen. In de finale was ze snel klaar met Andrea Petkovic uit Duitsland: 6-1, 6-3. Voor de 20-jarige Kvitova was het haar tweede toernooizege. Precies twee jaar geleden won ze in Hobart haar eerste titel.

Zowel Kvitova als Petkovic was ongeplaatst in Brisbane. Kvitova rekende op weg naar de titel af met Nadia Petrova (3) en Anastasia Pavlyuchenkova (5). Petkovic had zich in haar voorgaande vier partijen onder meer ontdaan van Alexandra Dulgheru (8) en Marion Bartoli (4).


Kvitova wint in Brisbane(Foto: Novum)

Coolsingel stroomt vol voor Coen Moulijn

Duizenden mensen hebben zaterdag in Rotterdam afscheid genomen van Coen Moulijn. De rouwstoet vertrok bij De Kuip en ging over de Erasmusbrug naar de Coolsingel. Langs de gehele route stonden mensen om een laatste eerbetoon te brengen aan het dinsdag overleden Feyenoord-icoon. Op de Coolsingel stond het publiek vele rijen dik.

Feyenoord-fans zongen liederen, staken vuurwerk af en zwaaiden met vlaggen. De herdenking verliep zonder incidenten, meldt een woordvoerder van de politie.

Aan het bordes van het stadhuis was een spandoek bevestigd met de tekst 'Coen jij blijft de grootste'. Daarboven een foto van Moulijn waarbij 'onze trots!' staat. De uitvaart van de legendarische linksbuiten, die alleen toegankelijk is voor genodigden, vindt aan het einde van de middag plaats bij het Rotterdamse uitvaartcentrum Hofwijk.

Het afscheid was begonnen met een herdenkingsdienst in het Maasgebouw bij De Kuip. Ook bij het stadion van Feyenoord hadden zich al veel supporters verzameld om afscheid te nemen van Moulijn.

Buit van miljoen bij overval winkel Dior

Dieven hebben in de nacht van donderdag op vrijdag voor bijna 1 miljoen euro aan kleding en accessoires buitgemaakt bij een overval op de winkel van de modeketen Dior in Cannes. Dat heeft de politie in de stad aan de Franse Riviera zaterdagochtend bekendgemaakt, zo meldt de krant Nice-Matin.

De dieven drongen de zaak aan de kust rond 05.30 uur binnen via de achterdeur. Zij zijn hooguit 8 minuten binnen geweest. Net voor de politie arriveerde, waren de dieven vertrokken. De politie gaat uit van zeker twee overvallers. Zij hebben onder meer een telefoon met diamanten met een waarde van 19.000 euro geroofd.

Tijdens het filmfestival van Cannes wordt elk jaar in het gebouw aan de boulevard de la Croisette een galadiner gehouden. Dit jaar was onder anderen de actrice Kristin Scott-Thomas present.

Merkel: vechten voor geloofsvrijheid

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de recente aanslagen tegen christenen veroordeeld en beloofd te vechten voor geloofsvrijheid over de hele wereld.

Merkel zei zaterdag dat Duitsland als lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich internationaal sterk zal maken om ervoor te zorgen 'dat christenen en andere gelovigen hun leven in vrijheid kunnen leiden'.

Bij een bomaanslag in de Egyptische stad Alexandrië kwamen op 1 januari zeker 21 mensen om, tientallen raakten gewond. De autobom ging af bij een koptische kerk, net nadat de nieuwjaarsdienst daar afgelopen was en de gelovigen het gebouw verlieten.

Vier andere Europese regeringen -Polen, Italië, Frankrijk en Hongarije- hebben de EU gevraagd om de aanslagen op de agenda te zetten.


Angela Merkel (Foto: Novum)

'Geen gevaar voor volksgezondheid'

In en om het dorp Moerdijk zijn geen concentraties schadelijke stoffen gemeten waardoor mensen in Moerdijk gezondheidsrisico's lopen. Dat stelde milieuarts Henk Jans zaterdag op een druk bezochte bewonersbijeenkomst in Moerdijk.

"De risico's zijn zo ingedamd dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid", aldus Jans. Hij waarschuwde wel dat mensen niet onnodig het getroffen gebied moeten betreden.

[WB] Richard en Svindal winnen reuzenslalom

Bij wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Adelboden hebben de Fransman Cyprien Richard en de Noor Aksel Lund Svindal de reuzenslalom gewonnen. Na twee manches kwamen ze allebei uit op een tijd van 2.25,28. Daarmee waren ze 0,20 seconden sneller dan Thomas Fanara die derde werd.

In de eerste run was Ted Ligety de snelste maar halverwege de tweede manche verloor de Amerikaan de controle over de ski's. Uiteindelijk eindigde hij als 28e.

[EK] Sábliková wint 3.000m,. Wüst niet verslagen

Martina Sábliková heeft bij het EK allround in Collalbo de 3.000 meter op haar naam geschreven. De Tsjechische bleef Ireen Wüst net voor. Sábliková is ook de nieuwe leidster in het algemeen klassement.

Na acht van de twaalf ritten was het de Noorse Mari Hemmer die met 4.20,95 het snelste reed. Martina Sábliková, die een blessure aan de lies leek te hebben, kwam in de negende rit op de baan tegen de Noorse Ida Njâtun. De Tsjechische leek echter geen last te hebben en pakte al gauw een voorsprong op de jonge Noorse. Die voorsprong wist ze ook vast te houden en Sábliková kwam in 4.11,35 over de meet, de snelste.

In de rit erop een Nederlands onderonsje tussen Marrit Leenstra en Jorien Voorhuis. Leenstra nam het voortouw maar ze kon de tijd van Sábliková niet bedreigen. Met twee ronden te gaan was ze bijna drie seconden langzamer dan de Tsjechische. Leenstra kwam uiteindelijk in 4.17,61 over de finish, Voorhuis in 4.21,03.

Diane Valkenburg moest het in de elfde rit opnemen tegen de Duitse Jennifer Bay. Ondanks een redelijk vlakke race van de twee wisten ze de tijd van Sábliková niet te verbeteren. Valkenburg wist de Duitse twee ronden voor het einde wel definitief van zich af te schudden en kwam in 4.19,51 over de finish, de derde tijd.

Ireen Wüst en Luiza Slotkowska vormden het laatste paar op de 3.000 meter. Wüst begon sterk aan de race en was vier ronden voor het einde het snelste. Daarna leek ze de tijd van de Tsjechische te moeten laten gaan, maar Wüst bleef knokken. Ze ging de laatste ronde echter in met een achterstand op Sábliková en kwam in 4.13,40 over de meet.

Uitslag 3.000 meter vrouwen

# Naam Nat Tijd
1 Martina Sábliková Tsj 4.11,36
2 Ireen Wüst NED 4.13,40
3 Marrit Leenstra NED 4.17,66
4 Diane Valkenburg NED 4.19,51
5 Mari Hemmer Noo 4.20,95
6 Jorien Voorhuis NED 4.23,21

Algemeen klassement

# Naam Nat Punten Verschil 1.500m
1 Martina Sábliková Tsj 82.203 -
2 Ireen Wüst NED 82.723 +1,56
3 Marrit Leenstra NED 82.923 +2,16
4 Jorien Voorhuis NED 84.066 +5,59
5 Jekaterina Lobysheva Rus 84.143 +5,82
6 Diane Valkenburg NED 84.301 +6,30

Transfersom Dzeko recordbedrag Bundesliga

Aanvaller Edin Dzeko vertrok deze week voor zo'n 35 miljoen euro van VfL Wolfsburg naar Manchester City. De transfersom levert volgens het Duitse persbureau DPA een Duits record op. Nog nooit werd er zoveel geld neergelegd voor een speler uit de Bundesliga. Dzeko neemt het record over van spits Mario Gomez.

De Duits international verliet VfB Stuttgart voor Bayern München in 2009 voor dertig miljoen euro. De Braziliaan Marcio Amoroso neemt de derde plaats in na zijn transfer van Parma naar Borussia Dortmund.

BVB betaalde 25,5 miljoen euro voor de aanvaller. In de top-tien staan drie Nederlanders vermeld. Arjen Robben staat zevende (24 miljoen). Nigel de Jong (20 miljoen) en Roy Makaay (18,75) zijn negende en tiende.

VS wil privétweets Nederlander voor WikiLeaks-zaak

Eerder vandaag werd bekend dat de VS Twitter heeft bevolen de privéberichten af te staan van een IJslandse parlementariër en voormalig WikiLeaks-vrijwilliger. Naar nu blijkt zijn berichten van meer vrijwilligers opgevraagd, onder wie die van de Nederlandse hacker, internetactivist en Xs4All-oprichter Rop Gonggrijp.

WikiLeaks verklaarde al dat de Amerikaanse overheid bij Twitter privé- en contactinformatie en andere persoonlijke details van WikiLeaks-baas Julian Assange en andere aanhangers heeft opgevraagd. Rop Gonggrijp heeft op zijn blog gemeld bij de gelukkigen te horen. Ook van de Amerikaanse militair Bradley Manning, die verdacht wordt van het lekken van geheime informatie, zijn de privétweets opgeëist.

In het gerechtelijk bevel van de Amerikaanse autoriteiten staat dat de informatie die gevraagd wordt 'relevant is voor een lopend strafrechtelijk onderzoek' en wordt Twitter verordonneerd het bestaan van het bevel niet aan Assange of een van de andere betrokkenen te melden. Twitter wil niet reageren, maar stelt dat het beleid is om gebruikers, indien mogelijk, op de hoogte te stellen van regeringsverzoeken om informatie.

Rop GonggrijpGonggrijp gaf aan blij te zijn dat Twitter de dagvaarding aan hem en de anderen meldde. "Het lijkt erop dat Twitter, uit hoofde van het beleid, het juiste doet als het gaat om het informeren van haar gebruikers als er een dagvaarding binnenkomt", zei Gonggrijp. "Wie weet hoeveel andere organisaties gelijksoortige dagvaardingen hebben ontvangen en stilletjes alle informatie over mij hebben doorgegeven." Mogelijk zijn dus ook andere internetbedrijven - zoals Facebook en Google - gesommeerd om gegevens te verschaffen, maar informeren die hun gebruikers niet.

Tegenover Tweakers.net heeft de hacker verklaard verbaasd te zijn en niet te begrijpen wat de VS aan zijn Twitter-data heeft. Privéberichten zegt hij niet via de site te hebben verzonden, en hij vermoedt dat de Amerikanen voornamelijk in zijn ip-adres geïnteresseerd zijn. Gonggrijp, die WikiLeaks hielp bij de publicatie van de roemruchte legervideo Collateral Murder, kan tegen het verzoek in beroep gaan maar weet nog niet of hij dat gaat doen.

'Feyenoord zonder Van Dijk tegen Ajax'

Doelman Rob van Dijk (Feyenoord) mist waarschijnlijk de Klassieker op 19 januari door een knieblessure. De routinier ontbreekt tijdens het trainingskamp in Oman vanwege het kniekwetsuur.

Volgens Megastad FM komt de ontmoeting met Ajax te vroeg voor Van Dijk, die dit seizoen veertien keer in actie kwam voor Feyenoord. De keeper heeft nog elf dagen te herstellen van de blessure. trainer Mario Been heeft met Darley en Erwin Mulder twee doelmannen achter de hand. Beide jongelingen verloren afgelopen zomer de strijd met de ervaren Van Dijk (41).

Darley speelde vorig jaar maart zijn laatste duel. De Braziliaan moest toen met een rode kaart het veld verlaten tegen Roda JC. Mulder stond op 29 augustus 2010 voor het laatst in het doel tegen Vitesse (4-0 winst).

Prijswinnaars van de maand december!

Hier een overzicht van gelukkige users die een prijsvraag hebben gewonnen in de maand december. De winnaars zijn per PM ook op de hoogte gebracht en de meeste spullen zijn al verstuurd, maar toch nog even een overzicht van de uitslagen van de laatste acties:

Winnaars Sinterklaasgedichtenwedstrijd
-Vaduz-
JanPiraat
pgrferrari
MarijkeZwolle
Liesje1979

Winnaars prijsvraag van iPadparts.eu
iPad hoes: FreeHuang
iPad Standaard: alwino60

Wil jij een droomfiguur prijsvraag is gewonnen door:
justvito

De Sennheiser Headphone HD-650 is gewonnen door:
TmoomT

Prijsvraag bordspellen Ultiem Verlangen
Altern8
DDuiveltje
gegie
Lente_
de_Bhok
Grijsmuisje

Winnaars Rapunzel voor de Wii
Der_Onkel
josepr
dewitte123

Imagine - Lennon dvd is gewonnen door
Kretzzzer
Albert86
KaasManiak
Plofkotje
Dweepy666

Kerstverhalenwedstrijd 2010
Boekenpakket top 3 én top 10
Mevrouw_Zeppelin
Inkie1010
Kerstverpetser

Boekenpakket top 10
Tink89
Janetje
Leshy
MarijkeZwolle
tafelpoot
Sdivad
Intxaurraga

New Years Eve @ Melkweg
Vrijkaarten, EP en shirt
bballer89
xminator
timbob
ErkendFokker

EP en shirt
MASD
Nilesz
Fascination

Sommige prijzen zijn al verzonden en dus wellicht al in jullie bezit! De overige prijzen worden zo spoedig mogelijk verzonden. Als je nou binnen een maand nog steeds geen prijs hebt ontvangen moet je even mailen naar pr@fok.nl

Namens het PR-team van FOK! wil ik iedereen van harte feliciteren met de gewonnen prijzen! Bedankt voor het meedoen en blijf natuurlijk meedoen aan alle prijsvragen op FOK!

[WB] Vonn klasse apart op afdaling

Lindsey Vonn heeft in het Oostenrijkse Altenmarkt de wereldbekerwedstrijd op de afdaling gewonnen. De Amerikaanse skiester was 0,43 seconden sneller dan de Zweedse Anja Pärson.

De Oostenrijkse Anna Fenninger werd derde en stond hiermee voor het eerst in haar carrière op het podium. Maria Riesch, Vonns grote rivale op de afdaling én in de strijd om de algemene wereldbeker, werd vierde op 1,05 seconden achterstand.

Drie meerkampers naar EK indoor

Drie Nederlandse meerkampers zijn door de Europese atletiekbond EAA aangewezen voor het EK indoor. Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos mogen aan de zevenkamp deelnemen, Remona Fransen kreeg een uitnodiging voor de vijfkamp. De toewijzing van de startbewijzen gebeurde op basis van de Europese outdoor-ranglijst.

Het EK indoor wordt van 4 tot en met 6 maart in Parijs gehouden. Sintnicolaas is een van de favorieten voor de titel. Afgelopen zomer werd hij bij het EK in Barcelona tweede op de tienkamp.

[EK] Blokhuisen: "Was toch een goede race"

Jan Blokhuisen moest vanmiddag de leiding afstaan bij het EK allround schaatsen. De leider na de 500 meter en 5.000 meter van vrijdag werd vijfde op de 1.500 en zag Ivan Skobrev hem voorbij gaan. Blokhuisen had het zwaar op het wit uitgeslagen ijs.

"Dit zijn echt de zwaarste omstandigheden waar ik ooit heb geschaatst," zei Blokhuisen na de race tegenover de camera's van de NOS. "Toch was het een goede race denk ik. Ik heb nu drie goede afstanden gereden, de vierde kan er ook wel bij. Ik ben blij dat ik met Wouter Olde Heuvel in de tien mag rijden, dan kunnen we elkaar helpen naar een goede tijd."

Zesde eindwinst VS in Hopman Cup

De Verenigde Staten hebben voor de zesde keer beslag gelegd op de Hopman Cup. In de finale werd België verslagen in het beslissende dubbelspel. De Belgen hadden eerst de leiding genomen nadat Justine Henin Bethanie Mattek-Sands wist te verslaan in twee sets.

Daarna trok John Isner de stand gelijk, door met 6-3 en 6-4 de veel lager geklasseerde Ruben Bemelmans te verslaan. In het dubbelspel bleek het Amerikaanse duo ook te sterk voor Bemelmans en Henin; 6-1 en 6-3.

Amnesia al 200.000 keer verkocht

Amnesia, de indie horror-game van Frictional Games, is volgens de makers al bijna 200.000 keer verkocht. Dat is ruim boven hun verwachting, die rond de 100.000 lag. Dit zijn indrukwekkende getallen voor een indie-game zonder uitgever of marketingbudget.

Meer dan de helft van de verkochte games was wel met korting. Gedurende de Steam-uitverkoop was de game afgeprijsd. Gemiddeld worden per dag zo'n 200 exemplaren verkocht, wat voor de makers genoeg is om de dagelijkse kosten te dekken. De rest van de inkomsten worden geïnvesteerd in toekomstige games en salaris voor de werknemers. Een console-port van Amnesia wordt overwogen, maar door dit succes ziet Frictional Games wel brood in de PC-markt.

Volgens Frictional Games is het ongewoon dat een indie-game zoveel weet te verkopen. Doordat ze geen uitgever hebben verdienen ze veel meer aan elke verkochte game dan andere ontwikkelaars. Hun tactiek voor publiciteit was om een speelbare demo uit te geven en review-exemplaren naar de media te sturen. Er kwam ook aandacht uit een onverwachte hoek: filmpjes van spelers, zoals de volgende.

Door de extra inkomsten en de hogere salarissen is Frictional Games voor de ontwikkelaars nu een "echte" carrière geworden, in plaats van een veredelde hobby. We wensen de heren veel succes voor de toekomst!

Vieira: "Kans dat ik stop is fifty-fifty"

Patrick Vieira twijfelt over het voortzetten van zijn loopbaan. De routinier is bij Manchester City bankzitter.

De Fransman heeft bij The Citizens weinig uitzicht op speelminuten. Vieira moet onder meer Nigel de Jong voor zich dulden. De kans is groot dat de routinier komende zomer gaat stoppen. "Ik ben er nog niet over uit", zei Vieira tegen L'Équipe. "Het is fifty-fifty. Ik ga er vanuit dat bij City mijn laatste uitdaging is."

"Ik heb er geen problemen mee als ik komende zomer stop met voetballen. Het is voor mij geen moeilijke beslissing", aldus de 107-voudig Frans international, die zijn glorietijd beleefde bij Arsenal tussen 1996 en 2005. Vieira kwam daarnaast uit voor onder meer AC Milan, Juventus en Internazionale.

De wereldkampioen van 1998 en Europees kampioen van 2000 weet dat hij zich moet schikken in een andere rol. "De tijd gaat langzaam voorbij. Het verleden heeft mij prachtige herinneringen opgeleverd. Maar het heden is totaal anders", besluit Vieira, die dit seizoen tot zeven duels kwam in Manchester.

Shanghai grootste haven ter wereld

De haven van Shanghai is vorig jaar uitgegroeid tot de grootste haven ter wereld door de aanhoudende groei van de Chinese handel en de organisatie van de World Expo. Dat hebben de lokale autoriteiten zaterdag bekendgemaakt.

De overslag van goederen in de haven van Shanghai steeg vorig jaar tot 650 miljoen ton. Shanghai is daarmee de haven van Singapore voorbijgestreefd.

De haven van Shanghai sloeg afgelopen jaar ruim 29 miljoen containers over. Volgens de havenautoriteiten van Singapore zijn er in de Port of Singapore vorig jaar 28,4 miljoen containers overgeslagen, een stijging van 9,9 procent ten opzichte van 2009.

Onderzoek naar zieke hulpverleners brand Moerdijk

Burgemeester Peter van der Velden van Breda wil dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een groot onderzoek instelt naar de gevolgen van de brand bij Moerdijk. Dat zei hij op een persconferentie, meldt Omroep Brabant. Na de brand bij Moerdijk zijn zeker twintig hulpverleners in het ziekenhuis behandeld met gezondheidsklachten.

De zieke hulpverleners zijn inmiddels weer thuis. Het AD schreef zaterdagochtend al dat agenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers na de brand bij Chemie-Pack last hadden van prikkende ogen, geïrriteerde luchtwegen en huidaandoeningen. Ook zeker 150 andere mensen zouden ziek zijn geworden na de brand.

Op de persbijeenkomst werd verder bekendgemaakt dat 90 procent van de stoffen in het bluswater niet kankerverwekkend is. De overige 10 procent wel, maar alleen bij direct contact met het water.

De gemeente Breda coördineert de afwikkeling van de situatie rondom de brand in het chemiebedrijf. Om 13.00 uur worden bewoners van Moerdijk ingelicht.

In de omgeving van het afgebrande bedrijf en het verontreinigde water is door de gemeente Moerdijk een noodverordening ingesteld. Alleen medewerkers van andere bedrijven op het terrein en diensten die de brand onderzoeken mogen nog in de buurt komen.


Onderzoek naar zieke hulpverleners brand Moerdijk (Foto: Novum)

Al-Sadr roept op tot verzet tegen VS

De radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heeft in zijn eerste toespraak in Irak na bijna vier jaar in zelfgekozen ballingschap zijn aanhangers opgeroepen zich 'met alle mogelijke middelen' tegen de Verenigde Staten te verzetten.

Al-Sadr -die een menigte van duizenden mensen toesprak- deed een dringend verzoek aan de nieuwe regering van premier Nouri al-Maliki om ervoor te zorgen dat alle Amerikaanse troepen Irak zoals gepland voor het einde van het jaar verlaten. Al-Sadr, wiens militie tegen Amerikaanse en Iraakse militairen vocht, verliet het land in 2007 maar keerde terug als de leider van een beweging die een belangrijke coalitiepartner is van Al-Maliki.

Hij waarschuwde de regering dat 'we de politieke middelen hebben' om de regering ten val te brengen als ze geen veiligheid biedt aan de bevolking.

De menigte begon te juichen toen Al-Sadr de VS, Groot-Brittannië en Israël 'onze gezamenlijke vijand' noemde. Zijn scherpste opmerkingen waren echter voor de VS. "Laat de hele wereld horen dat we ons verzetten tegen de VS. Nee tegen de bezetter", aldus Al-Sadr. "Wij vermoorden geen Irakezen -onze handen vermoorden geen Irakezen. Ons doelwit is slechts de bezetter, met alle middelen die we tot onze beschikking hebben."


Muqtada al-Sadr (Foto: Novum)

Meisje (10) overleeft als enige vliegtuigongeluk

Een 10-jarig meisje is de enige overlevende van een vliegtuigongeluk in het westen van Venezuela. De vijf anderen aan boord waren vermoedelijk familieleden van het kind.

Het kleine vliegtuigje lijkt te zijn vertrokken vanaf het eiland Margarita om naar Valles de Tuy te vliegen, zo'n 30 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Caracas. De twee mannen en drie vrouwen aan boord kwamen om, het meisje bleef ongedeerd.

De oorzaak van het ongeluk is nog onbekend.

[EK] Skobrev neemt de leiding, verschillen blijven klein

Ivan Skobrev heeft de leiding genomen op het EK allround schaatsen in Collalbo. Onder zware omstandigheden werd de Rus tweede op de 1.500 meter achter Hårvard Bøkko en ging Jan Blokhuisen en Koen Verweij voorbij in het klassement. De vier heren staan in het klassement nu binnen twee en een halve seconde van elkaar met alleen de 10.000 meter voor de boeg.

Enrico Fabris viel ook vandaag weer tegen op het steeds slechter wordende ijs. Hij zette een 1.54,70 neer. Daarmee was hij tien seconden trager dan vier jaar terug, toen hij een legendarische race reed, en won, tegen Sven Kramer.

In de volgende rit reden Konrad Niedzwiedzki en Renz Rotteveel tegenover elkaar. Ook zij kwamen niet aan de tijden die eerder neer waren gezet. Terwijl Zbigniew Brodka al vroeg in het programma een 1.52,89 neerzetten, reden Niedzwiedzki veel trager met 1.54,06 en 1.55,90.

Wouter Olde Heuvel was in de tiende rit sterk onderweg en zette 1.52,72 neer, waarmee hij sneller was dan Brodka. Hårvard Bøkko (1.52,12) en Ivan Skobrev (1.52,52) waren in de voorlaatste rit sneller, al had Bøkko wel geluk dat hij niet werd gediskwalificeerd vanwege zijn kickfinish.

Jan Blokhuisen en Koen Verweij hadden in de slotrit meer last van de omstandigheden, maar wisten de schade toch enigszins te beperken. Blokhuijsen won de rit in 1.52,95 en Verweij bleef daar met 1.53,07 daar net achter. Skobrev nam daardoor de leiding over in het klassement, waar de verschillen bovenin te verwaarlozen zijn.

Uitslag 1.500 meter heren EK allround

# Naam Nat Tijd
1 Harvard Bokko Noo 1.52,12
2 Ivan Skobrev Rus +0,40
3 Wouter Olde Heuvel NED +0,60
4 Zbigniew Brodka Pol +0,77
5 Jan Blokhuisen NED +0,83
6 Koen Verweij NED +0,95
7 Pavel Baynov Rus +1,64
8 Sverre Lunde Pedersen Nor +1,73
23 Renz Rotteveel NED +3,78

Tussenstand EK allround na 1.500 meter

# Naam Nat Punten/achterstand
1 Ivan Skobrev Rus 113.177
2 Jan Blokhuisen NED +0,48
3 Harvard Bokko Noo +2,32
4 Koen Verweij NED +2,44
5 Wouter Olde Heuvel NED +12,60
6 Sverre Lunde Pedersen Noo +35,10
7 Konrad Niedzwiedzki Pol +47,00
8 Alexis Contin Fra +49,74
9 Renz Rotteveel NED +51,54

Dungeon Siege 3 dev vindt Europa belangrijkste markt

In een interview met CVG heeft Chris Taylor, ontwikkelaar en geestelijk vader van de Dungeon Siege en Supreme Commander-serie, gezegd dat de Europese markt het belangrijkste is als hij een nieuwe game ontwikkelt. Ook de individuele Europese gamer schat hij hoog in.

In het interview vertelt hij dat hij bij het allereerste ontwerp Europa in gedachte neemt. Hierop volgt China, dan de VS en dan eventueel Korea. "Als je naar de VS kijkt, dan zouden we een casual game maken zoals Zynga, omdat daar vraag voor is. Maar als het aankomt op wat wij doen - PC- en consolegames - dan begin je bij een Europese gamer. Al onze games hebben beter in Europa verkocht dan in Amerika."

Volgens Nathaniel Chapman, de lead designer van DS3, steken ze veel tijd en aandacht in de localisatie van de game. Volgens hem kunnen we rekenen op een Franse, Duitse en Spaanse versie. De nieuwe RTS wordt ontwikkeld door Square Enix en Fallout: New Vegas' Obsidian en komt uit ergens in 2011.

'In 2011 is digitale verkoop groter dan winkelverkoop'

In een interview met IndustryGamers heeft EA CEO John Riccitiello verklaard dat hij denkt dat digitale verkoop in 2011 succesvoller gaat worden dan de 'normale' winkelverkoop. Als voorbeeld noemt hij FIFA Ultimate Team, dat een zeer succesvolle digitale download is van EA.

"Aan het einde van 2011 zal de digitale business groter zijn dan de verkoop van normale goederen. Geen twijfel over mogelijk. EA zal echter wel manieren blijven vinden om onze producten in de winkel te verkopen, samen met abonnementen en micro-transacties.", aldus Riccitiello.

"Onze ARPU (average revenue per user) is het hoogst bij gratis games onder de betalende gebruikers. Hoe kan dat? We hebben bijvoorbeeld mensen die ons 5000 dollar per maand geven om FIFA Ultimate Team te spelen. En dat is gratis!"

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110108_192227_14766-ceo-of-electronic-arts-john-riccitiello-at-the-electronic-en.jpg

 

 

Seizoen Groves mogelijk voorbij

Er is een kans aanwezig dat schaatsster Kristina Groves dit seizoen niet meer in actie komt. Groves heeft nog altijd last van de naweeën van een valpartij tijdens wereldbekerwedstrijden in Berlijn afgelopen november.

Groves, die een hersenschudding overhield aan de val, meldde zich af voor de Canadese kampioenschappen die ook gelden als selectiewedstrijden. Canadese media melden dat het daardoor zo goed als zeker is dat Groves niet mag meedoen aan de WK afstanden of WB-wedstrijden.

Mac App Store topt een miljoen downloads op dag één

De nieuwe Mac App Store heeft inmiddels al gezorgd voor meer dan een miljoen downloads. Dat heeft Apple gezegd in een verklaring. De App Store is er sinds donderdag en het heeft meer dan duizend apps om te downloaden.

"We zijn verbaasd over de geweldige ontvangst van de Mac App Store. De ontwikkelaars hebben al veel apps aan de Store toegevoegd en dat hebben ze geweldig gedaan. Gebruikers vinden het geweldig hoe makkelijk Mac App Store te gebruiken is en hoe leuk het is.", aldus Apple CEO Steve Jobs.

De populaire game van Rovio Mobile, Angry Birds, is gelijk naar de top van de populariteitslijst geschoten. Slechter nieuws voor Apple is dat hackers al claimen dat de Mac App Store gekraakt is en klaar is voor piracy.

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110108_192227_mac_app_store_500.jpg

Redelijke loting Haase, De Bakker in Auckland

Robin Haase en Thiemo de Bakker hebben redelijk geloot voor bij het ATP-toernooi van Auckland. Haase, deze week nog kwartfinalist in Cennai, moet het opnemen tegen Pablo Cuevas. De Uruguayaan staat 63e op de wereldranglijst. Bij winst wacht in de tweede ronde John Isner, die een bye heeft in de eerste ronde.

Thiemo de Bakker moet het in Nieuw-Zeeland opnemen tegen de Duitser Philipp Petzschner. De Duitser staat momenteel 57e op de wereldranglijst. In de volgende ronde wacht de winnaar van de partij tussen de Italiaan Fabio Fognini en de als zesde geplaatste Argentijn David Nalbandian.

[EK] Sábliková slaat eerste slag, Erbanová wint 500 meter

Martina Sábliková heeft in Collalbo een goed fundament gelegd voor een nieuwe Europese titel allround. De Tsjechische werd vijfde op de 500 meter en bleef zelfs mede-favoriete Ireen Wüst voor. De winst was voor haar landgenote Karolina Erbanová, die met 39,29 iedereen ver voorbleek. Marrit Leenstra was de enige andere die onder de 40,00 bleef.

In de zevende rit was Jorien Voorhuis de eerste Nederlandse op het ijs. Ze zette 40,56 neer, wat op dat moment de snelste tijd was. In de daaropvolgende rit moest Martina Sábliková proberen de schade te beperken op deze afstand. Ze reed een uitstekende 40,31 en zette daarmee een goed fundament op weg naar een nieuwe titel.

Het was aan Ireen Wüst in rit tien om daar was aan te doen. Ze werd verslagen door haar directe opponente Yuliya Skokoba (40,27) en kwam ook achter Sábliková terecht met haar 40,49. Marrit Leenstra deed het beter en zette 39,98 neer.

In de slotrit zette de landgenote van Sábliková Karolina Erbanová de snelste tijd neer. Met 39,29 was ze iedereen te snel af. Diane Valkenburg werd met haar 41,05 tiende.

Uitslag 500 meter EK allround

# Naam Nat Tijd
1 Karolina Erbanová Tsj 39,29
2 Marrit Leenstra NED +0,69
3 Jekaterina Lobysjeva Rus +0,84
4 Joelia Skokova Rus +0,98
5 Martina Sábliková Tsj +1,02
6 Ireen Wüst NED +1,20
7 Hege Bøkko Noo +1,27
8 Jorien Voorhuis NED z.t.
10 Diane Valkenburg NED +1,76

Hodgson weg bij Liverpool

Roy Hodgson vertrekt per direct als coach van Liverpool. Dit meldt de BBC.

In juli van dit jaar werd de 63-jarige Hodgson de opvolger bij Liverpool van Rafael Benítez. Hodgson coachte daarvoor 2,5 jaar Fulham FC en werd in het seizoen 2009-2010 uitgeroepen tot 'Manager van het Jaar'. Hij slaagde er met Liverpool in de eerste helft van dit seizoen niet in om een rol van betekenis te spelen in de Premier League. Afgelopen woensdag, tegen Blackburn Rovers, werd voor de negende maal in de competitie verloren.

Kenny Dalglish zal Liverpool de rest van dit seizoen coachen.

'Vervolg juwelier die overvaller doodschoot'

De vader en moeder van een doodgeschoten overvaller hebben een klacht ingediend tegen een juwelier. Deze man -Pol Olivet- schoot op 4 december hun 15-jarige zoon neer met een jachtgeweer toen de knul de zaak met een 21-jarige kompaan overviel in het Belgische Tubeke.

De officier van justitie wil niet vervolgen. De juwelier zou zich namelijk kunnen beroepen op zijn wettelijke zelfverdediging. De ouders van de overvaller vinden echter dat de verkoper buitensporig geweld heeft gebruikt, omdat hun zoon bij de roof een neppistool gebruikte.

De twee jeugdige overvallers zijn goede bekenden van de politie. De 15-jarige Flavien zou binnenkort voor de jeugdrechter komen vanwege een reeks diefstallen. Zijn maat Hassan bevond zich ook al langer in het criminele circuit.

Politie schiet ree op snelweg dood

De politie heeft vrijdagavond een ree doodgeschoten die bij Breda over de snelweg A58 rende. Het dier zorgde volgens de verkeerspolitie van het KLPD voor gevaar voor het verkeer.

De verkeerspolitie verlaagde de snelheid op de A58 en probeerde het dier van de weg te jagen, maar dat lukte niet. Toen de ree dreigde de A16 op te rennen, waar nog wel hard werd gereden, schoot een agent het dier neer. Dat gebeurde volgens de politie heel voorzichtig om te voorkomen dat passerende auto's geraakt zouden worden.

Nieuwe poging voor top Australische wielerploeg

Er komt een nieuwe poging om een Australische top wielerformatie op te richten. Het project zal onder de naam Green Edge Cycling bekend staan en zal Shayne Bannan als leider hebben. Het ploeg heeft al doel om snel de eerste Australische formatie in de Tour de France te zijn.

Ook Gerry Ryan, manager van de continentale Jayco-Skins ploeg, is betrokken bij de formatie, waardoor verwacht wordt dat de ploeg uit die formatie zal doorvloeien. Eerder dit jaar deed de Pegasus-formatie een mislukte poging om een ProTeam-formatie te krijgen en moest zelfs als Continentalteam verder.

De Ketele/Keisse leiders in Zesdaagse Rotterdam

Kenny De Ketele en Iljo Keisse zijn de nieuwe leiders van de Zesdaagse van Rotterdam. De Belgen namen de leiding over van Danny Stam en Leon van Bon, die nu op een ronde achterstand staan op de vijfde plaats.

Wim Stroetinga staat samen met zijn Duitse partner Leif Lampater op de tweede plaats. Zij behaalden 104 punten, wat er vijf minder zijn dan De Ketele en Keisse. De derde plaats is voor Peter Schep en Theo Bos, die 103 punten binnensprokkelden.

Woedend Schalke laat Farfán vertrekken

Jefferson Farfán heeft geen toekomst meer bij Schalke 04. De aanvaller mag vertrekken uit Gelsenkirchen. Farfán meldde zich onlangs te laat op de training. Schalke denkt dat de aanvaller dat expres heeft gedaan, zodat de Duitsers bereid zijn om Farfán te verkopen, iets wat de speler zelf wil.

Farfán liet in de Peruaanse media weten dat Valencia zeer concreet is voor de speler en ook de aanvaller zelf ziet wel wat in een Spaans avontuur. Coach Felix Magath is niet te spreken over de houding van Farfán. "We zijn niet meer on speaking terms. Wij gaan op zoek naar een vervanger van Farfán. Maar we zullen zijn gedrag niet tolereren. Als een speler met zijn volle verstand een contract tekent, dan moet hij zich daar aan houden."

Kuiper opnieuw getroffen door een knieblessure

Nicky Kuiper moet opnieuw vrezen voor zwaar blessureleed. De verdediger van FC Twente trainde zaterdag weer voor het eerst mee met de selectie van Twente, nadat hij eerder dit seizoen ook al te maken kreeg met een zware blessure.

Kuiper verdraaide in een duel met een ploeggenoot zijn knie en moest door de medische staf worden weggedragen, meldt TC Tubantia. In het verleden moest Kuiper al driemaal onder het mes om aan zijn linkerknie geholpen te worden.

Nacer Chadli trainde zaterdag niet mee met Twente. De aanvaller liep vrijdag een lichte blessure op. Bryan Ruiz krijgt van trainer Michel Preud'homme rust.

Two Worlds II krijgt Royal Edition

Two Worlds II heeft een Royal Edition gekregen. Deze editie is gelimiteerd tot 2500 exemplaren dus je moet er snel bij zijn, wil je zo'n RE ontvangen. Two Worlds II is het  vervolg op, hoe verrassend, Two Worlds en is beschikbaar voor de PC, Xbox360 en PlayStation 3 vanaf 4 februari. In de RE zitten onderstaande items:

  • Bonus DVD (met music tracks, concept art, wallpapers, making-of documentary)
  • World map of Antaloor
  • Special Edition Dragon Queen beeldje
  • Exclusieve unlockable in-game wapens
  • Two Worlds II Limited Edition Collectable
  • Deck of Two Worlds II Playing Cards 
Hoeveel deze set mag gaan kosten is nog niet bekend, maar dit zal niet gering zijn.
 
twoworlds

 

Moerdijk sluit industriegebied af

Het industriegebied rond de brand in Moerdijk is tot nader order verboden gebied voor mensen die er niets te zoeken hebben. Dat blijkt uit een noodverordening van de gemeente. Alleen mensen die zich bezighouden met de nasleep van de brand mogen het terrein op.

Werknemers van bedrijven in de buurt mogen alleen het industriegebied in met een ontheffing van de burgemeester.

De maatregel is onder meer genomen omdat de gemeente bang is dat ramptoeristen de hulpverlening zullen verstoren. Ook moet 'in ieder geval voorkomen worden dat mensen in aanraking kunnen komen met gevaarlijke stoffen'.

Moerdijk sluit industriegebied af
Moerdijk sluit industriegebied af (Foto: ANP)

Piek waterstanden Limburg bereikt

De hoogste waterstanden van de Maas en de beken in Zuid-Limburg lijken achter de rug. De stroomsnelheid van de Maas is voorzichtig aan het dalen. De gemeente Maastricht en Rijkswaterstaat verwachten dat de daling zich in de middag voortzet. Belgische media meldden echter dat de piek nog komt.

Rond 08.00 uur werd nog een stroomsnelheid van de Maas van 2270 kubieke meter per seconde gemeten, twee uur later was dat met horten en stoten gedaald naar 2222 kuub per seconde, blijkt uit gegevens van Rijkswaterstaat.

De stroomsnelheid is nog altijd ruim vier keer zo hoog als gemiddeld in de eerste dagen van het jaar, maar er is voor het eerst sinds donderdagavond geen stijging meer. Boven 1500 kuub per seconde spreekt Rijkswaterstaat officieel van hoogwater.

Zeker tot 14.30 uur blijft in de regio sprake van een grip 4-situatie. Dat is de hoogste alarmfase die ook bij de brand in Moerdijk gold, maar over het algemeen niet vaak wordt gebruikt.

Het water door smeltende sneeuw en regenval zorgt onder meer in de gemeente Maastricht nog altijd voor problemen. In de kerkdorpen Borgharen en Itteren zijn vrijdagnacht achttien hulpbehoevende mensen preventief geëvacueerd met ambulances of door hun familie. Militairen ondersteunden de operatie.

Borgharen is inmiddels niet meer over de weg bereikbaar. Bewoners kregen vrijdag het advies buiten de dorpen te parkeren en worden door militairen en medewerkers van de gemeente verder vervoerd. Itteren is beperkt bereikbaar. Alleen bewoners mogen het dorp in. In de dorpen zelf is het, op de toegangswegen na, overigens droog. "Het leven gaat gewoon door", zegt een gemeentewoordvoerder.

Volgens de woordvoerder trekt het hoge water ramptoeristen. Om te voorkomen dat de pottenkijkers hulpdiensten voor de voeten lopen wordt 'zeer waarschijnlijk' een noodverordening van kracht. Daarmee kunnen onbevoegden worden weggestuurd of opgepakt.

Di Montezemolo: "F1-races later starten"

Ferrari-president Luca di Montezemolo staat bekend om de proefballonnetjes die hij voor de Formule 1 bedenkt en ook ditmaal heeft hij weer iets gevonden. De Italiaan wil namelijk dat de races in Europa beter later op de dag verreden kunnen gaan worden.

"Volgens mij is het niet handig om de races in juli en augustus om 14.00 uur te laten beginnen. Dan liggen de meeste mensen op het strand. Voetbalwedstrijden beginnen ook vaak pas om 17.00 uur of later," zei Di Montezemolo tegen Sport Bild.

Rus en Middelkoop stranden in kwalificaties

Tennisster Arantxa Rus is in de tweede ronde van de kwalificatie in Sydney blijven steken. De Monsterse legde het in drie sets af tegen Bojana Jovanovski uit Servië: 2-6, 7-5, 5-7. Jovanovski is als twaalfde geplaatst. In de eerste ronde had Rus nog eenvoudig met 6-4, 6-2 van de Kroatische Mirjana Lucic gewonnen.

In Auckland sneuvelde Matwé Middelkoop al in de eerste ronde van de kwalificaties. De Leerdammer, nummer 265 op de wereldranglijst, bleek niet opgewassen tegen de 187 posities lager geklasseerde Nieuw-Zeelander Jose Statham. Middelkoop won de eerste set, maar Statham trok met 6-7 (3), 7-5, 6-3 aan het langste eind.

[WTCC] Coronel naar BMW

Tom Coronel maakt in het World Touring Car Championship de overstap van SEAT naar BMW. De Nederlander gaat rijden voor het team Roberto Ravaglia's ROAL dat na een jaar afwezigheid terugkeert op de grid.

Coronel reed sinds 2005 voor SEAT en werd vorig jaar achtste in het kampioenschap. Het Spaanse merk werd niet meer vertegenwoordigd door een fabrieksteam en bij BMW zal dit in 2011 ook het geval zijn. Toch verwacht de Nederlander met zijn nieuwe team om de overwinningen te kunnen strijden, omdat op de achtergrond de fabriek de raceklasse wel blijft steunen. Coronel is niet onbekend met de BMW, omdat hij in het verleden al voor het BMW-team Carly Motors reed.

"Het voelt alsof ik de Italiaanse loterij gewonnen heb en hierbij de jackpot gepakt heb. Het is fantastisch om voor het ROAL Motorsport team van Roberto Ravaglia te mogen rijden. Tegen hem heb ik begin jaren negentig nog geracet. Dit is een race winnend team," zei Coronel.

Engine Software geeft Flipper-vervolg uit

Het in Doetichem gesitueeerde Engine Software, handheldgame-ontwikkelaar en uitgever van digitale games, heeft bekendgemaakt dat zij een deal omtrent het uitgeven van het vervolg op het prijswinnende DSiWare-spel Flipper met Goodbye Galaxy Games heeft gemaakt.

Het vervolg op het succesvolle en prijzenwinnende eerste deel, waarin een jongen zijn arme goudvis moet zien te redden, is al een tijd in ontwikkeling en de komende maanden wordt er meer bekendgemaakt over de status van die ontwikkeling. Goodbye Galaxy Games ontwikkelt bijna alles zelf aan dit deel en Engine Software biedt hulp met onder andere het geluid en de muziek.

Hugo Smits, oprichter van Goodbye Galaxy Games, is erg content met deze samenwerking. "Engine Software heeft enorm veel ervaring met handhelds en een goede relatie met Nintendo. Daarom heb ik voor hen gekozen. Dat Engine Software ook nog helpt met de ontwikkeling is voor mij een ontzettend mooi gebaar." 

Engine Software, in de rol van uitgever, heeft nog geen harde releasedatum vrijgegeven, maar het vervolg op Flipper moet ergens in het tweede kwartaal van dit jaar uitkomen. Ivo Wubbels, directeur, zegt daarover dat er geen reden tot haast is. "We geven het uit wanneer het spel af is." 

 

Arn verrast titelverdedigster Wickmayer

Greta Arn heeft het WTA-toernooi in Auckland gewonnen. De 31-jarige Hongaarse klopte titelverdedigster Yanina Wickmayer met 6-3, 6-3. De 23-jarige Belgische was de titelverdedigster in de Nieuw-Zeelandse stad en de nummer twee van de plaatsingslijst.

Met haar toernooizege, haar tweede nadat ze in 2007 al eens de beste was in Estoril, zette Arn haar verrassende zegereeks voort. Op weg naar de eindstrijd schakelde de nummer 88 van de wereldranglijst al Maria Sharapova (1) en Julia Görges (4), twee geplaatste speelsters, uit.

Fulham strikt Sidwell

Steve Sidwell speelt in het vervolg voor Fulham. De Engelse club wist de concurrentie voor te blijven en nam de speler over van Aston Villa. De 28-jarige middenvelder heeft een contract getekend voor zes maanden bij Fulham.

In de strijd om Sidwell troeft Fulham Wolverhampton Wanderers en West Ham United, concurrenten in de strijd tegen degradatie, af. Deze twee clubs hadden ook interesse in de speler die in het verleden onder meer uitkwam voor Arsenal en Chelsea

Uitslag the Voice of Holland-singoff al bekend

Hoewel de singoff, een afvalrace tussen acht zangers en zangeressen van The Voice of Holland, pas vanavond op tv is, is al bekend welke vier zangers weg moeten. Na de liveshow werd meteen de singoff opgenomen met 1600 man publiek, die de uitslag massaal op Twitter hebben gezet.

Nigel, Bart, Meike en Lenny werden naar huis gestuurd. Opmerkelijk genoeg is Jeniffer Ewbank wel weer door, ze overleefde de singoff ten koste van Nigel Brown. Ewbank weet al maanden te overleven ondanks slechte optredens. Velen op Twitter spreken dan ook van doorgestoken kaart. De singoff wordt vanavond uitgezonden.

Chelsea mist Mikel tot februari

John Obi Mikel is de gehele maand januari niet beschikbaar voor Chelsea. De 23-jarige Nigeriaan heeft last van een knieblessure die hij opliep in de wedstrijd tegen Arsenal (3-1 verlies) van eind december. Volgens de Engelse club is de speler pas weer in februari wedstrijdfit.

"Ik ben erg teleurgesteld over mijn blessure, dit zal me zeker deze hele maand kosten. Het is een grote klap voor mezelf en de ploeg, zeker omdat we in deze moeilijke periode iedereen goed kunnen gebruiken," aldus Mikel op de clubsite van de Blues.

Chelsea presteert dit seizoen maar matig in de Engelse Premier League. Mede door de vele blessuregevallen staat de Londense club op een teleurstellende vijfde plaats.

Toernooi Brisbane krijgt droomfinale

Het ATP-toernooi in Brisbane krijgt de gedroomde finale tussen Robin Söderling en Andy Roddick. De nummers een en twee van de plaatsingslijst versloegen respectievelijk Radek Stepanek en Kevin Anderson om de eindstrijd te bereiken. De finale in Brisbane wordt zondag gespeeld. De vrouwenfinale tussen Andrea Petkovic en Petra Kvitova staat later zaterdag op het programma.

Söderling had tegen Stepanek net als in zijn voorgaande drie partijen genoeg aan twee sets. De Zweed won met 6-3, 7-5. Ook Roddick had tot de halve finale nog geen set afgestaan, maar Anderson bood meer tegenstand. De Zuid-Afrikaan won de tweede set, maar Roddick was in de beslissende set weer de baas: 6-2, 4-6, 6-2.

'Beatrix treedt in 2013 af'

Koningin Beatrix draagt de troon in 2013 over aan kroonprins Willem-Alexander. In dat jaar is Nederland twee eeuwen onafhankelijk en dat is een goede gelegenheid voor de koningin om ermee te stoppen, voorspelt historicus Henk te Velde van de Universiteit Leiden zaterdag in het Nederlands Dagblad.

Volgens Te Velde waren er waarschijnlijk al eerder momenten waarop Beatrix er de brui aan wilde geven, maar zag ze er toen door omstandigheden van af. "Ik denk zelf dat er al een moment is geweest waarop Beatrix aan aftreden heeft gedacht. Door de aanslag in Apeldoorn is dat moment vervlogen. Ik gok nu op 2013."

De viering van het tweehonderdste jubileum van de Nederlandse onafhankelijkheid wordt onder meer voorbereid door oud-premier Ruud Lubbers. Te Velde wijst erop dat Lubbers en Beatrix een 'uitstekende' band hebben.

Blessure noopt Huta Galung tot opgave

Tennisser Jesse Huta Galung heeft zich geblesseerd teruggetrokken uit de halve finale van het challengertoernooi in Nouméa. Dat schrijft de geboren Haarlemmer op Twitter. Huta Galung heeft last van zijn hamstring. Diezelfde spier speelde hem bij de nationale Masters ook al parten. Met het oog op de Australian Open wil de Nederlander geen risico nemen.

Huta Galung had eigenlijk gisteren al in de halve finale tegen Vincent Millot uit Frankrijk in actie moeten komen, maar regen maakte dat onmogelijk. De halve finales en de finale stonden nu beiden voor vandaag gepland.

De nummer 128 van de wereld was in de hoofdstad van Nieuw-Caledonië als tweede geplaatst en na de uitschakeling van Igor Sijsling in de eerste ronde de hoogste geplaatste speler in het toernooi. Samen met Sijsling was Huta Galung ook nog in het dubbelspel actief. Ook daarin zouden vandaag zowel de halve finale als de eindstrijd worden gespeeld.

[NBA] Orlando dankzij Howard naar zege

In de NBA heeft Orlando Magic Houston Rockets met 110-95 verslagen. De overwinning was vooral te danken aan Dwight Howard, Ondanks enkele strafminuten was Howard goed voor dertien punten en elf rebounds.

Houston wist dankzij Kevin Martin (goed voor 27 punten) lange tijd gelijke tred te houden. In het derde kwart scoorde Orlando 17 punten op rij en nu wist Rockets geen antwoord te geven.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana San Antonio 87-90
Philadelphia Chicago 105-99
Washington New Jersey 97-77
Boston Toronto 122-102
Minnesota Portland 98-108
Orlando Houston 110-95
Memphis Utah 110-99
Milwaukee Miami 95-101 wnv
Golden State Cleveland 116-98
LA Lakers New Orleans 101-97
Phoenix New York 96-121

Hoogste stand Maas einde ochtend

Aan het eind van zaterdagochtend wordt bij Maastricht de hoogste stand van de Maas verwacht. De waterafvoer bij Sint Pieter in Maastricht bedraagt dan naar verwachting 2270 kubieke meter per seconde. Dat meldde een woordvoerster van Rijkswaterstaat zaterdagochtend.

Enkele tientallen inwoners in Itteren en Borgharen werden de afgelopen nacht geëvacueerd en overgebracht naar zorgcentra in de regio in verband met het wassende water. Het gaat om mensen die hulpbehoevend zijn.

Het regionale beleidsteam (RTB) van de hulpdiensten in Zuid-Limburg komt om 10.00 uur bijeen of er nog meer maatregelen genomen moeten worden.

Mensen die in gemeenten langs de Maas wonen, kunnen voor informatie terecht bij een speciaal telefoonnummer (043-350 50 25). Rijkswaterstaat publiceert de actuele standen van de Maas via NOS teletekstpagina 724.

VS eist Tweets WikiLeakshelper op

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Twitter bevolen de privéberichten van een voormalig vrijwilliger van WikiLeaks te geven. De voormalig vrijwilliger, Birgitte Jonsdottir, is parlementslid in IJsland. Dat schreef de Britse krant The Guardian zaterdag.

Jonsdottir zegt een rechtszaak te zijn begonnen tegen het ministerie van Justitie. "Ik heb tien dagen om via een rechtszaak de overhandiging te voorkomen." De meeste berichten op Twitter zijn openbaar, maar gebruikers kunnen elkaar ook privéberichten sturen.

Volgens Jonsdottir gaat het de Verenigde Staten om meer dan alleen de informatie in haar privéberichten. "Het is een waarschuwing voor iedereen die iets te maken heeft met WikiLeaks." Twitter wilde tegenover The Guardian niet reageren.

Tientallen hulpverleners brand Moerdijk ziek

Tientallen agenten, brandweerlieden en ambulancemedewerkers die betrokken waren bij de brand in Moerdijk kampen met gezondheidsklachten. Ze hebben last van prikkende ogen, huidaandoeningen en irritaties aan de luchtwegen. De politie is een intern onderzoek begonnen naar de klachten, schrijft het AD zaterdag.

Naast de hulpverleners hebben zich ook ongeveer 150 andere mensen gemeld met medische klachten na de brand. Om wat voor klachten het bij deze groep gaat is onduidelijk.

Nu al is gebleken dat hulpverleners tijdens de brand in chemiebedrijf Chemie-Pack in de giftige rook hebben gestaan. De meldkamers zorgen er normaliter voor dat hulpdiensten uit de rook blijven. Er wordt onderzocht of daarbij fouten zijn gemaakt.

Ook hebben agenten waarschijnlijk door het sterk verontreinigde bluswater gelopen. Vrijdag werd bekend dat het bluswater kankerverwekkende stoffen bevat.

De officiële lezing is nog steeds dat er geen groot gevaar voor de omgeving was door de brand en de rook. Bij metingen zijn geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen gevonden. Vrijdag lieten deskundigen weten daar verschillend over te denken. Volgens de een zaten er veel giftige stoffen in de rook, maar volgens een ander waren de stoffen snel vervlogen.

Zaterdagmiddag vindt in Moerdijk een bewonersbijeenkomst plaats. Burgemeester Wim Denie geeft een toelichting op de actuele stand van zaken. Tegenover Radio 1 zei een woordvoerder dat bij de bijeenkomst om 13.00 uur zo goed mogelijk op alle vragen antwoord wordt gegeven.


Tientallen hulpverleners brand Moerdijk ziek (Foto: Novum)

Steeds meer mensen zetten nier te koop

Het aantal mensen dat een nier te koop aanbiedt op internet groeit. De afgelopen maanden gooiden zeker 24 Nederlanders hun nier in de verkoop terwijl dat in de voorgaande jaren slechts sporadisch gebeurde, schrijft het AD zaterdag. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Nierstichting zijn geschokt.

Het aanbieden van een nier is verboden. Verkopers riskeren een jaar gevangenisstraf. "Het is crisis", zegt hoogleraar orgaantransplantatie en -donatie Andries Hoitsma van het UMC St Radboud Nijmegen. "Op deze manier denken ze hun problemen snel op te lossen."

Hoitsma pleit voor een vergoeding van de overheid voor nierdonoren. Voor een nier wordt op internet tot 80.000 euro neergeteld. "Laat de overheid mensen 50.000 euro betalen voor nieren. Dat is nog altijd minder dan een jaar dialyseren kost: 75.000 euro."

De Nierstichting is tegen een vergoeding voor nierdonatie. "Geld kan mensen afschrikken. Volgens ons behaal je meer winst door grotere aandacht voor levend doneren. Of door te kiezen voor een systeem waarbij iedereen donor is."

Schaars ziet af van Panathinaikos

Stijn Schaars heeft Panathinaikos afgebeld. De middenvelder van AZ gaat niet in op de interesse van de Griekse kampioen. Dat liet zaakwaarnemer Karel Jansen gisteren desgevraagd weten. De bijna 27-jarige international staat volgens Jansen nog in de belangstelling van een aantal andere clubs.

Panathinaikos meldde zich begin december bij AZ voor aanvoerder Schaars, die bezig is aan zijn zesde seizoen in Alkmaar. De middenvelder heeft een contract tot medio 2012 bij AZ, maar staat open voor een vertrek. Schaars noemde de mogelijke overstap naar Panathinaikos in eerste instantie "een mooi avontuur", maar zag uiteindelijk toch af van een transfer naar Griekenland.

De zaakwaarnemer benadrukte dat Schaars niet per se weg wil bij AZ. "Het is zeker geen straf om bij AZ te spelen."

Verlate Braziliaanse voetballer verzint ontvoering

Een Braziliaanse voetballer heeft woensdag zijn eigen ontvoering verzonnen. Botafogo-middenvelder Somalia deed dat om te verhullen dat hij te laat was voor de training. Spelers van Botafogo moeten tot veertig procent van hun salaris inleveren als ze te laat zijn.

De politie vermoedde onraad toen Somalia zichzelf tegensprak op belangrijke details, zoals de kleding van de ontvoerder. Beelden van de bewakingscamera van het appartementencomplex waar de 26-jarige woont, lieten zien dat hij pas om 09.00 uur 's ochtends wegging. De voetballer had beweerd dat hij om 07.15 uur was ontvoerd en een kleine twee uur later was vrijgelaten.

De voetballer wordt aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte. Botafogo beraadt zich nog op een gepaste straf voor de middenvelder. Somalia is overigens niet de speler die tussen 1999 en 2001 bij Feyenoord voetbalde. De aanvaller met dezelfde naam speelt voor Duque de Caxias op het tweede niveau in Brazilië.

VA - Nightmare: Create The Future

Wie nu naar de Top 40 kijkt zal een kleine flashback naar de jaren '90 hebben bij het zien van de naam Paul Elstak. Vijftien jaar na zijn grote hits staat de Rotterdammer wederom hoog in de hitlijsten met zijn samenwerking met de New Kids. Deze man is één van de grondleggers van de hardcoremuziek en is staat anno 2010 nog altijd aan de top van de scene. Dit jaar neemt hij de Nightmare-compilatie voor zijn rekening. Het resultaat: twee schijfjes vol mainstream hardcore en early rave-klassiekers!

 

KRO wint kort geding om adoptie-item

Het KRO-programma Brandpunt mag zondag een item over de misstanden rondom adopties uit Ethiopië gewoon uitzenden. Dat bepaalde de rechtbank Amsterdam in een kort geding. In de uitzending wordt aandacht besteed aan het 12-jarige Ethiopische meisje Betty, dat door Nederlanders is geadopteerd.

Volgens een woordvoerder van de KRO willen de adoptieouders dat de reportage wordt aangepast omdat ze bang zijn dat hun privacy wordt aangetast en dat het item een te grote impact op hun privéleven heeft. De rechter vindt de persvrijheid echter belangrijker.

Britse luchtvaart gewaarschuwd voor aanslag

De Britse vervoersautoriteiten hebben gewaarschuwd voor een mogelijke aanslag door Al Qaida op een Britse luchthaven of een ander onderdeel van de luchtvaartindustrie. Dat heeft de BBC vrijdag gemeld.

De wijze waarop een eventuele aanslag wordt uitgevoerd is onbekend, maar het is geen reden om de veiligheidsmaatregelen uit te breiden, aldus de vervoersautoriteiten.

Een bron binnen de Amerikaanse regering liet weten dat Amerikaanse inlichtingendiensten door hun Britse collega's op de hoogte zijn gesteld van een eventuele aanslag op een toestel dat via Groot-Brittannië vliegt.

De toegenomen waakzaamheid van inlichtingendiensten is het gevolg van het afluisteren van het 'geklets' van terreurverdachten die door de autoriteiten in de gaten worden gehouden.

Ondanks de waarschuwingen blijft het alarmniveau op 'ernstig' staan, het op één na hoogste niveau. Dit niveau is sinds januari 2010 niet aangepast. Als nieuwe aanwijzingen uitwijzen dat een aanslag op handen is, wordt het niveau verhoogd naar 'kritiek'.

In de periode tussen oktober en Kerstmis en oud en nieuw hielden Amerikaanse en Europese inlichtingendiensten ernstig rekening met een terroristische aanslag door Al Qaida. In Europa werd gevreesd voor een aanslag 'op de wijze van Mumbai', waarbij gewapende terroristen in een grote stad een bloedbad aanrichten.

Man verandert vibrator in bom voor ex

Terry Allen Lester van 37 jaar uit de Amerikaanse staat Minnesota wilde zijn ex-vriendin voor kerst verrassen met een zwarte vibrator. Hij had de vibrator echter omgetoverd tot een explosief wat zou moeten ontploffen op het moment van inbrengen, zo laat de politie weten.

Het zwarte seksspeeltje had hij gevuld met kruit en gekoppeld aan een ontsteker. De politie had een tip gekregen van vrienden van Lester. Lester had hen namelijk alles verteld over zijn snode plan. De politie vond ook nog een paarse vibrator met begeleidende tekst: "Merry X-Mas Bitch". De paarse vibrator was niet omgebouwd en vermoedelijk bestemd voor een andere ex van de man.

Lester zal niet al te blij zijn met de aanklacht tegen hem voor het maken van een bom en voor terroristische dreiging. In Amerika staat daar een maximum gevangenisstraf van tien jaar op.

MX vs ATV wereldwijd tien miljoen keer verkocht

Binnen de MX vs ATV-raceserie zijn wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft game-uitgever THQ bekendgemaakt. Zaterdag onthult de uitgever een nieuw deel in de serie, met de naam MX vs ATV Alive, tijdens het Monster Energy AMA Supercross-evenement in de Verenigde Staten.

"We zijn trots op de mijlpaal en met het volgende deel uit de MX vs ATV-serie tillen we het genre naar een hoger niveau", meent een woordvoerder van THQ. Zaterdag toont de uitgever een trailer van het nieuwe racespel, waarna het op 17 januari meer zal onthullen over de game.

Het racen door de modder heeft in de afgelopen jaren flink meer concurrentie gekregen. Zo heeft Codemasters de Colin McRae Dirt-serie, bracht Disney in 2008 het spel Pure op de markt en verschijnt dit jaar het derde deel in de Motorstorm-serie voor de Playstation 3. MX vs ATV is een uitgebreidere versie van de oudere ATV-serie. MX vs ATV: Alive is het vierde deel sinds de serie vernieuwd werd. Het is onbekend wanneer dit nieuwste deel uitkomt.

Bonden niet tegen nieuwe missie

De militaire vakbonden AFMP en ACOM zijn niet tegen een nieuwe missie in Afghanistan. Dat hebben ze vrijdag gezegd naar aanleiding van het besluit van de ministerraad om een nieuwe driejarige missie van 545 man naar het noorden van Afghanistan te sturen. Het betreft een politietrainingsmissie. Aan de missie doen zowel politieagenten als militairen mee.

De AFMP/FNV zegt niet tegen een nieuwe missie te zijn, maar vindt wel dat opereren in een oorlogsgebied gedaan moet worden door militairen. Verder is de bond kritisch over het feit dat de veiligheid van het uitgezonden personeel wordt overgelaten aan de Duitsers. ,,Een les die we uit de geschiedenis geleerd hebben is dat de beveiliging van landgenoten altijd door Nederlandse militairen zou moeten gebeuren’’, aldus de bond.

Gesprek tussen Opstelten en Welten haalt kou weg

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en de Amsterdamse korpschef Bernard Welten hebben donderdagavond een telefoongesprek gevoerd. Dat heeft de politie in Amsterdam vrijdagavond gemeld. Het ministerie van Justitie bevestigde dat het gesprek ging over de uitlatingen van Welten over het boerkaverbod eerder deze week.

Volgens ingewijden wilde Opstelten na zijn vakantie persoonlijk opheldering over de bewering van Welten dat hij er niets voor voelt een vrouw met zo'n volledig lichaamsbedekkend gewaad te arresteren. Het kabinet werkt aan zo'n verbod. De minister heeft hem duidelijk gemaakt dat de wet ook in Amsterdam zal worden uitgevoerd.

Er is geen vervolggesprek gepland, zodat de kou daarmee uit de lucht lijkt.

Voetballers op de foto met Tattoo killer

Wat hebben Wesley Sneijder, Ruud van Nistelrooy en Cristiano Ronaldo met elkaar gemeen? Tattoo killer Jurgen T. staat met de drie stervoetballers op de foto.

De 32-jarige T. werd afgelopen november aangehouden, vanwege zijn lidmaatschap van de bende die verantwoordelijk wordt gehouden voor meerdere liquidaties in de onderwereld. Hij zou vooral verantwoordelijk zijn voor het leveren van vluchtauto's die door de Tattoo killers gebruikt zijn bij moordaanslagen.

T. blijkt een grote voetbalfan. Hij staat onder andere met een grote glimlach ook op de foto met Rafael van der Vaart, Arjen Robben en Real Madridspits Karim Benzema. T. is niet alleen een voetballiefhebber. Hij heeft ook een voorliefde voor snelle auto's.

[Upd] Groot alarm om hoogwater Limburg

In Zuid-Limburg is overgegaan tot een GRIP 4-situatie. Alle hulpdiensten zijn in de hoogste staat van paraatheid vanwege het snel stijgende water in de Maas. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Bij de grens verwerkte de rivier iets voor 22.00 uur ruim 2050 kubieke meter water per seconde. Rond 18.30 uur was dat nog bijna 1900 kubieke meter. Deze stijging is een stuk sneller dan verwacht, vrijdagochtend verwachtte men nog een piek van 2000 kubieke meter water per seconde, nu is dat 2250. De piek wordt verwacht in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De autoriteiten zijn bij elkaar gekomen om de hulptroepen te coördineren. Eerder vrijdag werd bekend dat het Waterschap Roer en Overmaas wachten heeft ingesteld om de kade permanent te bewaken. Er zijn afsluiters van beken dichtgezet en pompen langs de Maas geplaatst. Bij de regenwaterbuffer bij het dorp Partij worden zandzakken geplaatst.

Voor mensen die langs de Maas wonen is een informatienummer geopend: 043-3505025, wat niet te bereiken blijkt te zijn na controle door de FOK!-redactie. Op NOS-Teletekst wordt het nummer 0800-0341 genoemd als info-nummer.

Update 23.19 uur

Op NOS-teletekst staat een telefoonnummer dat wel te bereiken is, namelijk 0800-0341. Omroep Limburg vermeldt echter nog steeds het telefoonnummer dat niet te bereiken is.

Update 00.20 uur

Het Nederlands Dagblad meldt dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag tientallen mensen uit Itteren en Borgharen zullen worden geëvacueerd.

Update 01.00 uur

Er is een aantal maatregelen genomen voor de komende nacht. De ongeveer twintig mensen die geëvacueerd worden zijn mensen die hulpbehoevend zijn. De gemeentes hebben inwoners opgeroepen hun auto's te verplaatsen naar een speciaal parkeerterrein van de gemeente buiten de dorpen. De gemeente draagt er verder zorg voor dat de bestuurders weer thuis worden gebracht en de parkeerplaats bewaakt wordt.

De toegangswegen naar beide dorpen zijn afgesloten, daardoor zijn Itteren en Borgharen niet meer te bereiken. In Maastricht worden de Maaskaden in de gaten gehouden. In Venlo wordt de hoogste waterstand op zondag verwacht, er zijn daar enkele voorzorgsmaatregelen getroffen. Ook Nijmegen is begonnen met voorzorgsmaatregelen.

McLaren start met interim-bolide

Het Formule 1-team van McLaren zal pas na de eerste wintertest de nieuwe auto voor 2011 gaan presenteren. Op 4 februari, daags nadat de eerste test in Valencia eindigt, zal de MP4-26 in Berlijn onthuld gaan worden.

Het lijkt er op dat McLaren eerst van plan was om de nieuwe auto al in Valencia te gaan testen, maar dat in plaats daarvan gekozen zal worden om de huidige MP4-25 te updaten. Hierdoor kan de nieuwe auto enkele dagen langer in de windtunnel staan, terwijl er tijdens de test toch veel ervaring op wordt gedaan met het nieuwe Pirelli-rubber.

McLaren is niet het enige team dat er voor kiest om de nieuwe auto pas op 10 februari in Jerez in te zetten. Ook Force India, Virgin Racing en HRT zijn dit van plan. Red Bull Racing lanceerde vorig jaar de nieuwe auto ook pas later in de testserie, maar zet voor dit seizoen alles op alles om toch in Valencia met de RB7 te gaan rijden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.