FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 september 2010

Zanetti opgelucht na onderzoek in ziekenhuis

De schrik van Javier Zanetti voor een hartprobleem is weggenomen in het ziekenhuis. De verdediger van Internazionale voelde steken in de borst.

Zanetti kwam met Inter in actie tegen Palermo. Na de wedstrijd voelde de Argentijn zich niet helemaal goed. "Ik kreeg tijdens de wedstrijd een bal hard in mijn maag. Dat deed erg veel pijn. Maar ik wilde de wedstrijd uitspelen", zegt hij tegen Italiaanse media.

"Toen ik in de kleedkamer kwam voelde ik een blokkering in mijn borstkas", aldus de 37-jarige Zanetti. "Ik ben op advies van de teamarts naar het ziekenhuis gegaan. Daar werden een aantal standaardcontroles uitgevoerd.

De situatie bleek achteraf mee te vallen. "Het gaat nu helemaal goed met me. Zeker nadat we verdiend hebben gewonnen van Palermo", besluit de opgeluchte Zanetti, die met de Milanezen zegevierde op Sicilië (1-2).

Uitslagen Duitsland speelronde 4

Na de midweekse Europese wedstrijden stond dit weekend in de Bundesliga de vierde speelronde stond op het programma. Hieronder vind je de uitslagen, stand en een link naar de overige statistieken.

Opnieuw puntverlies voor Bayern

Het is Bayern München opnieuw niet gelukt om een wedstrijd winnend af te sluiten. In eigen stadion speelde de ploeg van Louis van Gaal met 0-0 gelijk tegen 1. FC Köln. Bayern kreeg in de slotminuut via een vrije trap van Franck Ribéry en in de rebound via Thomas Müller, maar beide keren redde Faryd Mondragón.

Koploper FSV Mainz 05 bleef ook in de vierde speelronde ongeslagen. De ploeg van trainer Thomas Tuchel zorgde in Bremen voor een verrassing door Werder met 0-2 te verslaan. De doelpunten werden gescoord door Marcel Risse en André Schürrle. Mede-koploper 1899 Hoffenheim verspeelde punten door een 2-2 gelijkspel tegen 1. FC Kaiserslautern.

De Kohlenpot-derby werd vandaag een prooi voor Borussia Dortmund, waardoor Schalke 04 nog steeds troosteloos onderaan staat met nul punten. VfB Stuttgart deed het daarentegen prima deze speelronde, want thuis werd Borussia Mönchengladbach, mede door drie goals van Pavel Pogrebnyak met 7-0 geklopt.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Eintracht Frankfurt SC Freiburg 0-1
Bayern München 1. FC Köln 0-0
Werder Bremen FSV Mainz 05 0-2
VfB Stuttgart M'gladbach 7-0
VfL Wolfsburg Hannover 96 2-0
FC Kaiserslautern 1899 Hoffenheim 2-2
Bayer Leverkusen 1. FC Nürnberg 0-0
FC Sankt Pauli Hamburger SV 1-1
Schalke 04 Borussia Dortmund 1-3


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FSV Mainz 05 4 4 0 0 12 10 - 4
2 1899 Hoffenheim 4 3 1 0 10 9 - 3
3 Borussia Dortmund 4 3 0 1 9 8 - 4
4 SC Freiburg 4 3 0 1 9 6 - 5
5 Hamburger SV 4 2 2 0 8 7 - 4
6 1. FC Kaiserslautern 4 2 1 1 7 8 - 5
7 Hannover 96 4 2 1 1 7 6 - 6
8 Bayer Leverkusen 4 1 2 1 5 7 - 8
9 Bayern München 4 1 2 1 5 2 - 3
10 FC Sankt Pauli 4 1 1 2 4 4 - 4
11 Werder Bremen 4 1 1 2 4 5 - 8
12 1. FC Köln 4 1 1 2 4 4 - 7
13 Borussia Mönchengladbach 4 1 1 2 4 7 - 15
14 VfB Stuttgart 4 1 0 3 3 9 - 7
15 Eintracht Frankfurt 4 1 0 3 3 6 - 6
16 1. FC Nürnberg 4 0 3 1 3 3 - 4
17 VfL Wolfsburg 4 1 0 3 3 6 - 8
18 Schalke 04 4 0 0 4 0 3 - 9
Klik hier om nog meer statistieken over de Duitse Bundesliga te bekijken!

Zutphense chocolatier maakt langste bonbon

De Zutphense chocolatier Huub Janson heeft zondag naar eigen zeggen de langst bonbon ter wereld gemaakt. De 80 meter lange bonbon is volgens hem goed voor een notering in het Guinness Book of Records.

Het is de eerste notering van een lange bonbon in het recordboek. De zwaarste en grootste staan al in het boek. De bonbon van Janson is na de vestiging van het record opgesneden en in stukjes verkocht. De opbrengst gaat naar een goed doel.

De chocolatier zette het record neer tijdens het Chocoladefestival Zutphen dat voor de achtste keer werd gehouden. Janson, die ook organisator is van het festival, sprak van een zeer geslaagd feest. Het is volgens hem met bijna 40.000 bezoekers iets beter bezocht dan vorig jaar.

Zutphense chocolatier maakt langste bonbon
Zutphense chocolatier maakt langste bonbon (Foto: ANP)

Afellay: "Roda JC gewoon goede ploeg"

Ibrahim Afellay kon met PSV zondagmiddag niet winnen van Roda JC. De Oranje-international had complimenten voor Roda.

"Ik denk dat we grote kansen hebben gehad, maar voetbal is gewoon een kwestie van scoren", zei Afellay tegen Eredivisie Live. "Roda JC is gewoon een goede ploeg. Ze laten je het spel maken en wachten op fouten die je maakt."

"Als je zelf de ballen er niet in schiet, dan houdt het op", zei de aanvoerder van PSV, die zelf ook na liet te scoren. "Die kans kon er in, maar het was wel een moeilijke bal", vervolgt Afellay, die met PSV twee punten toegeeft op Ajax.

De Amsterdammers voeren de ranglijst aan voor de formatie van Fred Rutten en FC Groningen. PSV treft Groningen volgende week. De Eindhovenaren verspeelden eerder deze competitie twee punten op bezoek bij ADO Den Haag.

Politiebescherming voor Indonesische christenen

Ongeveer honderd Indonesische christenen hebben zondag gebeden in hun kerk in de hoofdstad Jakarta. Ze werden omringd door honderden politieagenten en veiligheidsmensen.

De christenen zijn van mening dat ze net zoveel recht hebben als ieder ander om ter kerke te gaan. "We willen gewoon onze plicht als christenen doen, maar de autoriteiten bedreigen ons alsof we terroristen zijn", zegt Advent Tambunan, lid van de Batak Protestantse Kerk. "Er is geen gerechtigheid voor ons in dit land."

Indonesië, een land met meer dan 237 miljoen inwoners, heeft meer moslims dan elk ander land ter wereld, en kent een lange geschiedenis van godsdiensttolerantie. Een kleine groep gewelddadige extremisten laat de laatste jaren echter steeds vaker van zich horen.

Twee kerkleiders werden onlangs aangevallen door conservatieve islamisten. Eén van de twee moest met steekwonden in het ziekenhuis worden opgenomen. De afgelopen maanden werden al geregeld schoenen en flessen water naar de christenen gegooid en werden preken onderbroken door het scanderen van 'Ongelovigen!'.

Er stonden zondag zeven lege bussen klaar om de leden van de kerk naar een andere plek te vervoeren indien noodzakelijk. De leden van de congregatie -zo'n honderd mensen- wilden echter van geen wijken weten.

Na lange onderhandelingen werd toegestaan dat ze hun diensten op zondag mogen houden, met de afspraak dat er later deze week gesprekken zullen zijn over de manier waarop de religieuze spanningen in de wijk kunnen worden verminderd.

Bezoek paus aan Groot-Brittannië 'groot succes'

Het Vaticaan heeft het vierdaagse bezoek van paus Benedictus XVI aan Groot-Brittannië een 'groot succes' genoemd. Zijn waarschuwingen over de gevaren van een steeds meer geseculariseerde maatschappij zijn 'met grote interesse' ontvangen door de Britse bevolking.

De paus kreeg volgens het Vaticaan de gelegenheid een handreiking te doen aan een natie die over het algemeen weinig interesse heeft in zijn boodschap en die woedend is op zijn kerk vanwege de schandalen van seksueel misbruik van kinderen door katholieke geestelijken.

Op zijn laatste dag prees Benedictus de Britten die streden tegen de nazi's en herdacht dat zeventig jaar geleden de Battle of Britain plaatsvond. Ook sprak hij voor het eerst over zijn persoonlijke ervaringen als Duitser ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De paus verklaarde zondag tevens de negentiende-eeuwse Britse kardinaal John Henry Newman zalig ten overstaan van tienduizenden gelovigen, die allemaal 25 pond (dertig euro) betaalden om daarbij aanwezig te kunnen zijn. Het was de eerste keer dat Benedictus iemand zalig verklaarde.

De paus had eerder al een bezoek gebracht aan Westminster Abbey -de schoot van de Anglicaanse Kerk. Hij vroeg de bisschoppen daar 'genereus' te zijn voor de Anglicanen die zich willen bekeren tot het katholicisme.

Zaterdag vond een van de grootste demonstraties tegen de paus plaats. Zo'n tienduizend betogers hielden een mars om te protesteren tegen zijn beleid ten aanzien van homoseksualiteit en contraceptie. Ook wilden ze hun afschuw tonen over het seksueel misbruik binnen de kerk.

Ontvoerde Mexicaanse agenten blijken vermoord

De lichamen van zes ontvoerde Mexicaanse politieagenten, de meeste in stukken gehakt, zijn zondag gevonden in een ravijn in de zuidelijke staat Guerrero. Dat meldt de Mexicaanse politie.

Eerder werden negen politieagenten door gewapende mannen ontvoerd. Van twee van hen waren de onthoofde lichamen zaterdag al gevonden. Hun hoofden werden eerder die dag uit een rijdende auto naar een etenswarenstalletje gegooid. Op de lichamen die zondag werden gevonden waren dreigbrieven voor de autoriteiten bevestigd.

Een van de agenten overleefde de slachtpartij. In Guerrero strijden verschillende drugsbendes om de macht over de drugssmokkelroutes in het gebied.

[TGS] Tekken Tag Tournament krijgt een vervolg

Tijdens een vechtgame-toernooi op de Tokio Game Show heeft Tekken-ontwikkelaar Katsuhiro Harada Tekken Tag Team Tournament 2 aangekondigd. De game is tot nu toe alleen beschikbaar in de arcadehallen, maar zeer waarschijnlijk komt de game ook op de Xbox 360 en de PlayStation 3.

Tekken Tag Team Tournament kwam in 2000 uit op de PlayStation 2. Er is ook een trailer verschenen, die je hieronder kan bekijken. Lees over de avonturen van onze Pheno op de Tokio Gameshow hier

Uitslagen Italië speelronde 3

Dit weekend is in Italië de derde speelronde van de Serie A afgewerkt. FOK!sport geeft je ook dit weekend weer een overzicht van de gebeurtenissen in de Italiaanse competitie en natuurlijk de tussenstand na drie speelronden.

Udinese - Juventus

Juventus heeft alle wanklanken van de afgelopen periode keihard gelogenstraft. Udinese moest er zondagmiddag in eigen huis met 0-4 aan geloven. Juventus kwam in het midweekse Europa League-treffen met Lech Poznan niet verder dan een 3-3 remise en dat kwam de ploeg van coach Luigi Del Neri op veel kritiek te staan. Drie dagen na de wanprestatie herstelde Juve zich echter door met 0-4 te zegevieren in het duel met Udinese.

Leonardo Bonucci zette de Juventus op voorsprong, waarna Claudio Marchisio en Fabio Quagliarella de score nog voor rust opvoerden naar 0-3. Juventus deed het na de pauze rustiger aan en bereikte via een treffer van Vicenzo Iaquinta de 0-4 eindstand.

AC Milan - Catania

In het eigen San Siro heeft AC Milan een teleurstellend resultaat geboekt tegen Catania. De rossoneri kwamen niet verder dan 1-1. Het was zelfs Catania dat in Milaan op voorsprong wist te komen. Een treffer van Ciro Capuano wist het Milanese publiek stil te krijgen, toen hij naar 27 minuten spelen de 0-1 binnenschoot. Met een prachtige volley wist de geboren Napolitaan de bal van grote afstand achter doelman Christian Abbiati te krijgen.

Vlak voor rust was Filippo Inzaghi die zijn ploeg redding bracht. De oude rot blijkt nog altijd van onschatbare waarde voor de rossoneri, aangezien de gelijkmaker van zijn voet afkomstig was. De spelers van Catania protesteerden nog vanwege vermeend buitenspel, maar het doelpunt van de ervaren spits werd toegekend.

Aan de gelijkmaker van Inzaghi wist Milan echter geen goed gevolg te geven. Ondanks de aanwezigheid van sterspelers Zlatan Ibrahimovic en Ronaldinho kon de ploeg van Massimiliano Allegri geen drie punten afdwingen. De eerste fase van het seizoen wordt bij Milan dus gekenmerkt door matige resultaten: vier punten uit drie wedstrijden.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Parma Genoa 1-1
Udinese Juventus 0-4
AS Roma Bologna 2-2
Cesena Lecce 1-0
Chievo Brescia 0-1
Palermo Internazionale 1-2
Bari Cagliari 0-0
Sampdoria Napoli 0-0
Fiorentina Lazio 1-2
AC Milan Catania 1-1

Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Cesena 3 2 1 0 7 3-0
2 Internazionale 3 2 1 0 7 4-2
3 Chievo 3 2 0 1 6 5-3
4 Lazio 3 2 0 1 6 5-4
5 Brescia 3 2 0 1 6 4-4
6 Cagliari 3 1 2 0 5 5-1
7 Napoli 3 1 2 0 5 5-4
8 Bari 3 1 2 0 5 3-2
9 Juventus 3 1 1 1 4 7-4
10 Milan 3 1 1 1 4 5-3
11 Sampdoria 3 1 1 1 4 6-5
12 Parma 3 1 1 1 4 4-3
13 Catania 3 1 1 1 4 4-4
14 Genoa 3 1 1 1 4 3-4
15 Lecce 3 1 0 2 3 1-5
16 Bologna 3 0 2 1 2 3-5
17 Roma 3 0 2 1 2 3-7
18 Palermo 3 0 1 2 1 3-5
19 Fiorentina 3 0 1 2 1 2-4
20 Udinese 3 0 0 3 0 1-7

Team ICO-collectie ondersteunt misschien Move

Fumito Ueda, het brein achter ICO en Shadow of the Colossus heeft gezegd dat de Team ICO-collectie misschien Move gaan ondersteunen. ICO en Shadow of the Colossus kwamen op de PlayStation 2 uit en zijn nu opnieuw in HD en 3D voor de PlayStation 3 gemaakt.

In een interview deed Ueda deze uitspraak. Wel voegde hij toe dat als dit toegevoegd wordt, dat de game ook gewoon met de normale controller te spelen is. In de interview werd ook bekend dat de games Trophy's zullen bezitten. Team ICO-collectie komt volgend jaar exclusief uit voor de PlayStation 3.

Good Old Games is niet meer

Was je vandaag van plan om bij Good Old Games je spel te bestellen, werd je onaangenaam verrast toen je hun site wilde bezoeken. Good Old Games stopt er namelijk mee.

Op hun site hadden ze namelijk een bericht gezet. Ze wilden wel door gaan, maar ze kunnen simpelweg niet verder met de site zoals die er was. Ze stoppen met de site, maar het idee zelf is nog niet weg. Ook bedanken ze hun gebruikers voor hun support. Deze week zullen ze een oplossing verzinnen, zodat iedereen hun games opnieuw kan downloaden, ze adviseren je hun site in de gaten te houden. Het volledige statement is hieronder te lezen.

Dear GOG users,

We have recently had to give serious thought to whether we could really keep GOG.com the way it is. We've debated on it for quite some time and, unfortunately, we've decided that GOG.com simply cannot remain in its current form.

We're very grateful for all support we've received from all of you in the past two years. Working on GOG.com was a great adventure for all of us and an unforgettable journey to the past, through the long and wonderful history of PC gaming.

This doesn't mean the idea behind GOG.com is gone forever. We're closing down the service and putting this era behind us as new challenges await.

On a technical note, this week we'll put in place a solution to allow everyone to re-download their games. Stay tuned to this page and follow us on Twitter and Facebook for updates.

All the best,
GOG.com Team

Good Old Games was een Poolse gamesdistributie-service, die legale remakes van oude games aanbood, DRM-free en met toestemming van de developers en publishers. Sommige games die ze leverden waren pre-patched of geleverd met DOSBox opdat de games goed werkten op de nieuwere versies van Microsoft Windows. Ook had de service een optionele downloadmanager.

Ploegleiding Rabo: "Vuelta tegenvaller"

De Raboploeg vertolkte in de Ronde van Spanje slechts een bijrol. "Het was niet goed, zeker het tweede deel heeft de ploeg veel te weinig laten zien", erkende technisch directeur Erik Breukink op de website van de ploeg.

Ploegleider Adri van Houwelingen had twee belangrijke momenten gezien die het verloop van de ronde voor de ploeg grotendeels verklaarden. ,,De valpartij van Denis Menchov, waar hij een knieblessure aan overhield en tijdverlies opliep was de ene. De tweede kwam enkele dagen later in de rit naar Andorra. Denis voelde zich goed en de ploeg reed volledig in zijn dienst, maar op de slotklim viel hij door de mand. Vooral dat laatste deukte de moraal in het team."

Strijd tegen insecten in Earth Defense Force: Insect Armageddon

Ontwikkelaar D3 heeft een follow-up op Earth Defense Force 2017 voor de PlayStation 3 en Xbox 360 aangekondigd.

In Earth Defense Force: Insect Armageddon moet je de straten van New Detroit beschermen tegen een insecten-invasie. Zoals in EDF 2017 kan je samen met iemand anders de alien-insecten verdelgen. In deze nieuwe game voegen ze een drie-speler online-modus toe, zodat je nu met z'n drieën de campaign kan afronden. Ook kan je nu met zes spelers de Survival mode spelen, waar je tegen een oneindig grote hoeveelheid insecten moet strijden.

De game staat gepland voor de lente van 2011.

Volleybalsters kloppen Italië

De Nederlandse volleybalsters hebben in de kwalicatie voor de World Grand Prix een knappe zege geboekt. Europees kampioen Italië werd met 3-0 geklopt.

Na nederlagen tegen Rusland (2-3) en Duitsland (1-3) moest er gewonnen worden om  kans op kwalificatie voor de World Grand Prix in 2011 te houden. Tegende Italiaanse dames boekte Nederland een zege met 25-19, 25-20 en 25-20. Dinsdag neemt Nederland het op tegen Bulgarije, woensdag is Turkije de tegenstander. Alleen de nummers één en twee kwalificeren zich.

T. Janssen: "We waren niet scherp genoeg"

Vijf dagen na de spectaculaire remise tegen Inter kon FC Twente het seizoen geen geslaagd vervolg geven in Almelo. Streekrivaal Heracles kon redelijk eenvoudig op de been blijven, ook al moest de thuisploeg de hele tweede helft met tien man spelen. Middenvelder Theo Janssen vond dat Twente wat vermoeid was.

"Een wedstrijd na een duel in Europa is altijd moeilijk", reageerde Janssen na afloop tegenover de aanwezige journalisten. "De echte scherpte was er vandaag niet. Elk seizoen speel je een paar van dit soort wedstrijden, en vandaag was er ook zo één."

Door de 0-0 in het Polman Stadion staat Twente nu vier punten achter op koploper Ajax, dat komende zaterdag op bezoek komt in Enschede. "Ik weet zeker dat we dan weer scherp zijn. Met het eigen publiek erachter en een tegenstander die zelf ook wil voetballen kunnen we ons herstellen."

Volgens Janssen had Twente in Almelo moeite met het kunstgras. "De bal krijgt extra snelheid als ie stuitert. Daardoor moet je de bal telkens in de voet spelen in plaats van in de ruimte, waar we normaal gesproken zo sterk in zijn", aldus de middenvelder, die met een schot op de paal het dichtst bij een treffer was. "Het was gewoon heel moeilijk voetballen."

Ondanks het puntenverlies staat Twente op weg naar de thuiswedstrijd tegen Ajax niet extra onder druk, vindt Janssen. "We zijn pas zes duels onderweg. Drie keer winst en drie keer gelijk, dus we zijn nog ongeslagen. Vorig seizoen lagen we juist onder druk, helemaal toen we in de laatste twee maanden werden achtervolgt door 'een club'. Maar nu zijn we pas net bezig, onze doelstelling is om in de top vijf te eindigen. Dus er is nog niks aan de hand."

Uitslag Schalke 04 - Borussia Dortmund

Schalke 04 heeft in de Bundesliga vandaag een pijnlijke nederlaag geleden. In eigen huis werd er in de Kohlenpot-derby verloren van Borussia Dortmund met 1-3. Hierdoor bezetten de Königsblauen de laatste plaats met nul punten.

Dortmund was in Gelsenkirchen in de eerste helft heer en meester. De thuisploeg had niets in de melk te brokkelen en het was Shinji Kagawa die uiteindelijk de 0-1 op de borden zette. Na rust zorgde de Japanner ook voor de 0-2. Nicolas Plestan kreeg rood bij Schalke, waarna Robert Lewandowski met een rake kopbal zelfs voor de 0-3 zorgde. Klaas-Jan Huntelaar maakte nog wel een treffer, maar het was niet genoeg meer om de thuisploeg terug in de wedstrijd te brengen.

Uitslag FC Dordrecht - FC Den Bosch

FC Den Bosch heeft een belangrijke zege geboekt in de middenmoot van de Jupiler League. FC Dordrecht werd in een knotsgek duel aan de Krommedijk met 3-4 verslagen.

De wedstrijd kwam maar moeizaam op gang zondagmiddag, maar een geweldig doelpunt van Bart van Hintum kort voor rust was het wachten waard. De speler van Dordrecht trof met een poging van zo'n veertig meter doel.

Danny Verbeek poetste na rust de achterstand echter al snel weer weg. Terwijl Den Bosch dacht door te drukken was het Erik Quekel die Dordt wederom op voorsprong zette. Het beste deel van de wedstrijd moest toen echter nog komen.

Tom van Weert bracht in de 80e minuut de 2-2 op het scorebord, waarna diezelfde speler vijf minuten later ook de 2-3 maakte. Toch was het Dordrecht dat veerkracht toonde en weer op gelijke hoogte kwam via Renaldo Jongebloet in de 89e minuut. Danny Verbeek zorgde in de 93e minuut echter voor het slotakkoord én de drie punten met zijn tweede treffer van de middag: 3-4. Bekijk hieronder de samenvatting.

FC Dordrecht - FC Den Bosch

Doden bij schietpartij ziekenhuis

Bij een schietpartij in een ziekenhuis in het zuiden van Duitsland zijn zondag twee doden en verschillende gewonden gevallen. Dat meldt de Duitse politie.

Een vrouw schoot in het Elisbethenziekenhuis in Lörrach één persoon dood en verwondde verschillende anderen. Zeker twee mensen zijn zwaargewond, onder wie een politieagent. De vrouw pleegde vervolgens zelfmoord. Haar motief is nog onbekend.

Vlakbij het ziekenhuis deed zich een brand in een woning voor, waarbij twee doden vielen. Het is nog onduidelijk of beide zaken met elkaar te maken hebben. Er is een politieonderzoek ingesteld.

Paszek pakt tweede titel in Quebec

Tamira Paszek heeft het WTA-toernooi van Quebec gewonnen. De Oostenrijkse tennisster was haar Amerikaanse opponente Bethanie Mattek-Sands met 7-6 (6), 2-6, 7-5 de baas. Voor Paszek was het haar tweede titel op de WTA Tour. De 19-jarige won in 2006 al eens in het Sloveense Portoroz. In 2008 verloor ze de finale van het toernooi in Bali.

In de eerste set nam Mattek-Sands een break voorsprong, maar leverde die weer in en moest in de tiebreak ook de eerste set aan Paszek laten. In het tweede bedrijf zorgde de Amerikaanse met een klinkende zege er voor dat ze in de race bleef.

Ook in de derde set keek Paszek tegen een break achterstand aan, maar weer kwam de Oostenrijkse terug. Bij 5-4 kreeg ze al twee matchpunten op de opslag van Mattek-Sands, maar die werkte de 25-jarige Amerikaanse nog weg. Twee games later brak Paszek alsnog en stelde zo de zege veilig.

Tram beschadigd door opspattend grind

De tram waarvan gedacht werd dat hij gisteren beschoten was met hagel in Barendrecht blijkt bij nader inzicht op een heel andere manier beschadigd te zijn geraakt. Opspattend grind is waarschijnlijk de boosdoener.

Dat meldt de politie. Door het grind gingen twee ramen kapot in de tram. Dat gebeurde rond half elf 's avonds bij een viaduct. Tijdens het incident zaten er veertien reizigers in het voertuig, maar niemand raakte gewond. De passagiers werden met een andere tram naar hun bestemming vervoerd.

Fietsers onderuit door frituurvet

Meerdere fietsers zijn gisteren onderuit gegaan op de Wirdumerdijk in Leeuwarden. De weg was spekglad geworden, nadat een bezorger per ongeluk een emmer met vloeibaar frituurvet uit zijn handen had laten vallen.

De politie moest er aan te pas komen om de weg tijdelijk af te zetten. Een schoonmaakbedrijf werd ingezet om het frituurvet op te ruimen. Onduidelijk is wie er opdraait voor de reinigingskosten. De fietsers kunnen in ieder geval met een gerust hart de Wirdumerdijk weer passeren.

Peiling: centrumrechts wint in Zweden

De huidige Zweedse regering mag waarschijnlijk aan een tweede termijn beginnen. Dat blijkt uit de eerste voorlopige uitslagen van de Zweedse televisiezender SVT.

De centrumrechtse coalitie van premier Fredrik Reinfeldt kreeg in de parlementsverkiezingen 49,1 procent van de stemmen, tegenover 45,1 voor de linkse oppositie. Het is nog niet duidelijk of de coalitie de meerderheid in het kabinet kan vasthouden. De Zweden-democraten, een kleine rechtse partij die tegen immigranten is, kreeg volgens de peiling 4,6 procent van de stemmen.

Een kleine verschuiving in de stemverhoudingen zou al tot een patstelling kunnen leiden, die tot gevolg kan hebben dat de regering afhankelijk wordt van de stemmen van de Zweden-democraten. Het instituut Sifo voorspelde zaterdag dat centrumrechts 183 van de 349 zetels in de wacht sleept, tegen 166 zetels voor de rood-groene oppositie. Sifo ziet de Zweden-democraten niet over de drempel van vier procent komen, maar het instituut Synovate voorspelt voor de anti-immigrantenpartij 5,9 procent, ofwel 21 zetels. De huidige coalitie van Reinfeldt zou dan een meerderheid van maar één zetel overhouden.

Fraude bij Afghaanse verkiezingen

Waarnemers van de Afghaanse parlementsverkiezingen van zaterdag hebben ernstige zorgen over de legitimiteit ervan. Dat werd zondag bekend, het moment dat het tellen van stemmen van start ging -een proces dat maanden kan duren.

Een goed verloop van de verkiezingen is van groot belang voor de Afghaanse regering, die veel geloofwaardigheid verloor bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar, waar een geur van fraude omheen hing. De aantijgingen betekenen dat het tellen van de stemmen en de onderzoeken naar fraude zeer grondig moeten worden gedaan om een legitieme uitkomst te kunnen garanderen.

De Stichting voor Vrije en Eerlijke Verkiezingen in Afghanistan zegt echter dat het 'ernstige zorgen heeft over de kwaliteit van de verkiezingen', gezien de onveiligheid en de ontelbare klachten over fraude. Tijdens de verkiezingen kwamen ten minste 21 burgers en negen politieagenten om het leven. Er vonden 43 bomaanslagen en 78 raketaanvallen plaats, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. Ook werden twee medewerkers van stembureaus ontvoerd en vermoord teruggevonden.

Het is nog onduidelijk hoe hoog de opkomst was, maar de eerste cijfers geven aan dat het zo'n vier miljoen mensen zouden zijn. Dat betekent dat zeker 24 procent van de stemgerechtigden zaterdag zijn stem heeft uitgebracht. De definitieve uitslag wordt pas begin oktober verwacht en dan zullen er nog weken van fraudeonderzoeken volgen voordat de winnaars officieel bekend worden gemaakt.

Van Wolfswinkel: "Het gaat wel lekker"

Ricky van Wolfswinkel was zondag wederom belangrijk voor FC Utrecht. Met twee treffers droeg hij zijn steentje bij aan de 3-2 zege op VVV-Venlo.

De aanvaller staat nu al op zeven competitiedoelpunten. Nooit eerder maakte de aanvaller zoveel treffers in één voetbaljaargang. "Ik denk dat ik er maar mee stop voor dit seizoen en lekker op vakantie ga," grapte de 21-jarige spits na afloop.

De laatste weken miste Van Wolfswinkel nog veel kansen. "Als spits wil je altijd scoren, het liefst zoveel mogelijk. Wanneer je dan kansen mist die je wel moet maken, dan baal je daar wel van. Toch moet je proberen snel de goede lijn door te trekken en weer te scoren. Anders begin je te twijfelen."

Van Wolfswinkel kan zijn geluk niet op, zeker niet gezien het feit dat dat Utrecht in de zeventigste minuut nog op achterstand kwam tegen VVV. "Ik heb geen idee waar dit eindigt, op dit moment gaat het wel lekker. Het is een goed begin dat uiteindelijk moet leiden tot een mooi seizoen voor FC Utrecht."

Woensdag wacht alweer het bekerduel uit bij De Graafschap. "Ik speel liever wedstrijden dan dat ik train. Op dit moment voel ik me heel fit en ben vrij van pijntjes. Met een overwinning op zak is het natuurlijk makkelijker toewerken naar een midweekse wedstrijd dan wanneer je verliest."

Bommelder Willem II-stadion aangehouden

Een 43-jarige man is gisteravond in Tilburg aangehouden omdat hij kort daarvoor met de politie had gebeld en zei dat er een bom in het Willem II-stadion lag. De melding bleek vals te zijn. De man zou meerdere keren bommeldingen hebben gedaan, meldt de politie zondag.

De politie schatte gelijk in dat de melding vals was en dit bleek na onderzoek ook het geval. De melder kon in zijn woning worden opgepakt. De man ontkende en werd vastgezet. Zijn telefoon is voor onderzoek in beslag genomen.

Zeiler dood bij ongeluk Oosterschelde

Een 55-jarige Fransman is zondag op de Oosterschelde om het leven gekomen toen hij op een gehuurd zeiljacht de giek met grote kracht in zijn nek kreeg. Het ongeluk gebeurde bij een onverwachte gijp van het grootzeil, hierbij gaat het zeil over naar de andere kant van het schip. Dat meldt het Korps Landelijke Politiediensten.

De man zat met een aantal anderen op het elf meter lange jacht. De anderen probeerden het slachtoffer nog te reanimeren. Toen het jacht met de man rond 12.30 uur de haven van Bruinisse binnenkwam, bleek dat de man was overleden. Ambulancepersoneel stond hem op een steiger op te wachten. De waterpolitie gaat uit van een noodlottig ongeval.

Fan maakt Half-Life 2-film trailer

Marco Spitoni is een medewerker bij WETA, het bedrijf dat de special effects van Lord of the Rings en District 9 verzorgde. Hij heeft een cinematische trailer gemaakt van een animatiefilm gebaseerd op Half-Life 2.

Het ziet er erg professioneel uit en het is dan ook jammer dat de film niet echt geproduceerd wordt. In ieder geval vonden we het wel waard om dit met jullie te delen dus geniet ervan.

[DC] Tipsarevic slaat Servië naar finale

Janko Tipsarevic heeft Servië naar de finale van de Davis Cup geslagen. Tipsarevic versloeg in de beslissende en laatste wedstrijd Radek Stepanek in drie sets en bracht de Serviërs daarmee op 3-2 tegen de Tsjechen.

Tipsarevic had het alleen in de tweede set lastig met Stepanek die enkele setpunten miste. Uiteindelijk werd het een relatief eenvoudige overwinning met 6-0, 7-6 en 6-4. Eerder op de dag had Novak Djokovic Servië naast Tsjechië geslagen door Thomas Berdych in vier sets te verslaan. In de finale treft Servië Frankrijk, dat Argentinië gisteren al had verslagen.

Verbeek: "Romero krijgt voorlopig de kans"

Vanmiddag stond niet Joey Didulica bij AZ onder de lat in de competitiewedstrijd tegen N.E.C. Nijmegen, maar Sergio Romero. De Alkmaarders wonnen in Nijmegen met 0-1 door een goal van Jonathas.

“Vrijdag heb ik de hele groep verteld dat Romero in de basis zou staan. Joey Didulica heeft zich tot nu toe onderscheiden. Nu krijgt Romero de kans om zich te bewijzen. Ik wil de club niet tekort doen door de beste keeper op de bank te zetten,” aldus trainer Gertjan Verbeek op de website van de Alkmaarders.

Maffia raakt 16 miljard kwijt in twee jaar

De Italiaanse politie heeft in twee jaar tijd 15.000 bezittingen in beslag genomen van maffiosi, ter waarde van 16 miljard euro. Dat meldde de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Roberto Maroni, zondag.

Vorige week legde de overheid nog beslag op energiebedrijven, villa's, auto's en bankrekeningen ter waarde van 1,5 miljard euro van een Siciliaanse zakenman. Hij zou banden hebben onderhouden met de maffia. Maroni sprak toen van "de grootste inbeslagname ooit" van maffiagoederen.

In Italië worden sinds 1996 in beslag genomen bezittingen van de maffia teruggegeven aan de lokale gemeenschap. Daardoor is nu bijvoorbeeld een crèche gevestigd in een villa in het noorden van Italië, die voorheen van een maffialid was. Ook is een schuilplaats van een maffiabaas in Sicilië omgebouwd tot een vakantiehuisje.

Helft werknemers heeft nooit contact met baas

Bijna de helft van de werknemers heeft nooit contact gehad met zijn hoogste baas. Degenen die wel contact met hun baas hebben vinden dat hij te weinig op de werkvloer aanwezig is. Dat blijkt uit een onderzoek onder 788 werknemers door onderzoeksbureau De Vos & Jansen in opdracht van het tv-programma Undercover Boss.

Uit het onderzoek blijkt dat 36 procent van de ondervraagden aangeeft dat de baas geen idee heeft wat zich op de werkvloer afspeelt. Ruim dertig procent denkt dat zijn baas de werkzaamheden op de werkvloer zelf niet aan kan.

Als de baas een man is heeft 48 procent van de werknemers nooit contact met hem gehad. Bij een vrouw is dit in 37 procent het geval.

Been 'ontgoocheld' na verlies in Klassieker

Mario Been zag Feyenoord vanmiddag het onderspit delven tegen Ajax. Waar gevreesd werd voor een afstraffing bleef het bij 1-2.

Siem de Jong opende in de eerste helft de score, terwijl Mounir El Hamdaoui kort na rust de tweede van de middag binnenwerkte. Dat gebeurde in een uitermate zwakke periode van de Rotterdammers, die werden overklast door Ajax. "Dat hoort kennelijk bij dit Feyenoord", zegt Been tegen De Pers. "Maar dat moet er snel uit."

Been: "We komen in de slotfase van de eerste helft een beetje ongelukkig op achterstand. Dat kan gebeuren. Maar vlak na rust ging er zo'n beetje alles fout wat er fout kan gaan. Ik was ontgoocheld en zakte steeds verder onderuit op de bank. We verloren steeds maar weer de bal en we kwamen overal te laat. Gelukkig schoten El Hamdaoui en Suarez nog op de paal en haalt ook nog iemand de bal van de lijn. Het had toen veel slechter voor ons kunnen aflopen.''

Diezelfde Been zag ook hoe Feyenoord de tegenstander in de slotfase wel in de problemen kon brengen. "Na die goal van Bahia speelden we wel goed. Ik snap ook niet hoe dat kan. Plotseling gaan we er wel weer helemaal voor. Uiteindelijk mogen we blij zijn dat we slechts met een doelpunt verschil hebben verloren. Zo eerlijk moet je zijn. Ajax had veel vaker kunnen scoren."

[Vuelta] Farrar: "Dit is geweldig"

Tyler Farrar klopte vandaag in de straten van Madrid Mark Cavendish in de sprint. Daarmee liet de Amerikaanse sprinter zien dat ook hij klaar is voor het wereldkampioenschap wielrennen dat over twee weken in Australië wordt verreden. Farrar was in ieder geval opgetogen met zijn zege.

"Dit is geweldig," zei de renner van Garmin. "Twee ritzeges in de Vuelta is meer dan ik op had gehoopt. Ik heb al twee etappes gewonnen in de Giro en nu ook in de Vuelta. Er was maar één mogelijkheid om Cavendish nog te verslaan en ik ben blij dat me dat is gelukt in deze prestigieuze etappe. Na drie weken koers in de Vuelta ben ik nog heel sterk, dus ik kijk enorm uit naar de wereldkampioenschappen."

Letse winnaar GP d'Isbergues

Aleksejs Saramotins heeft de 64ste editie van de Grand Prix d'Isbergues gewonnen. De Let van HTC-Columbia was na 200 kilometer koersen de sprinters te slim af. Denis Galimzjanov werd op twee seconden achterstand tweede, Vacansoleil-renner Romain Feillu kwam als de nummer drie over de meet.

Robin Chaigneu was de beste Nederlander. De renner van Skil-Shimano kwam als de nummer tien over de finish.

Nibali: "Kan misschien ooit Tour winnen"

Vincenzo Nibali won vandaag met de Vuelta à España zijn eerste grote ronde. Hierdoor wordt hij door de media gezien als één van de toekomstige uitdagers van Alberto Contador, die dit jaar de Tour de France won. Nibali zelf blijft nuchter en zegt nog niet zover te zijn.

"Men zegt nu dat ik Alberto Contador kan uitdagen, omdat ik goed kan klimmen en ook een aardige tijdrit in de benen heb," zei hij in La Gazetta dello Sport. "Maar hij heeft iedere grote ronde gewonnen waar hij aan meedeed en ik win pas m'n eerste. Het zal enorm moeilijk worden om hem te verslaan, maar wellicht kan ik ooit voor de zege gaan in de Tour de France."

"Ik ben nu onderdeel van een elite-groep, die grote rondes kan winnen, maar ik wil als persoon niet veranderen. Dat heb ik mezelf beloofd. Na twintig jaar werd het hoog tijd dat een Italiaan deze koers weer eens won. Maar ik moet zeggen dat de Spaanse renners het me bijzonder moeilijk hebben gemaakt."

Marvel vs Capcom 3 komt komend voorjaar

De ontwikkelaar en uitgever van Marvel vs Capcom 3: Fate of Two Worlds, Capcom, heeft bekend gemaakt in een financieel rapport dat het spel in het voorjaar van 2011 zal uitkomen. Er is geen specifieke datum bekendgemaakt maar het zal in de periode van 1 januari tot en met 31 maart worden.

Capcom heeft daarnaast ook aangegeven dat ze grote titels in elk kwartaal van het financiële jaar willen gaan uitgeven. De ontwikkelaar/uitgever doelt daarmee ook op de rustige periodes waar er weinig uitkomt. Marvel vs Capcom 3 komt dus in voorjaar van 2011 voor de Xbox 360 en PS3 uit.

Bekijk hieronder nog de TGS-trailer boordevol gameplay-actie.

Rutten: "Onder de maat gespeeld"

PSV wist zondagmiddag wederom niet te winnen op vreemde bodem. Roda JC bleek gelijkwaardig aan de Eindhovenaren, tot teleurstelling van Fred Rutten.Twee weken geleden werd het uitduel met ADO Den Haag ook al niet winnend afgesloten.

"Als je wat wilt, dan moet je proberen deze wedstrijden te winnen. Dan is dit resultaat teleurstellend," liet Rutten na afloop optekenen door De Telegraaf. PSV kon tegen Roda geen vuist maken en verdiende evenals de thuisclub geen overwinning. "We hebben zelf een aantal kansen gecreëerd. Maar als je dan niet effectief bent, kun je tegen een 0-0 oplopen," analyseerde de oefenmeester.

"In de frontlinie waren onze aanvallers niet op het niveau wat ze kunnen. Ik vond dat we onder de maat hebben gespeeld." PSV moet door de remise de koppositie afstaan aan Ajax, dat wél won. Feyenoord werd met 1-2 verslagen.

Oliebron Golf van Mexico definitief dicht

Met een laag cement heeft oliebedrijf BP zondag in de Golf van Mexico de oliebron die de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis veroorzaakte, definitief gedicht. Dat meldde admiraal Thad Allen van de Amerikaanse kustwacht, die de afhandeling van de olieramp overziet.

Volgens Allen is de operatie om de bron voorgoed te dichten, succesvol verlopen. "We kunnen nu definitief melden dat de Macondo-bron geen bedreiging voor de Golf van Mexico meer vormt", aldus Allen. President Barack Obama verwelkomde het nieuws, maar waarschuwde tegelijkertijd dat de herstelperiode "niet makkelijk" zal zijn.

Oliebron Golf van Mexico definitief dicht
Oliebron Golf van Mexico definitief dicht (Foto: ANP)

Jol: "Verdiend gewonnen"

Martin Jol kon een glimlach niet onderdrukken nadat hij Ajax zondag in De Kuip met 1-2 had zien winnen van Feyenoord. Ajax bleek lange tijd sterker dan de Rotterdammers, maar kreeg het na de 1-2 van André Bahia toch nog lastig. 

"Dit is toch een lastige uitwedstrijd die je niet zo maar wint," aldus Jol. "Maar we hadden natuurlijk wel vaker moeten scoren. Na die afstraffing bij Real Madrid moesten we toch weer even laten zien dat we goed kunnen voetballen. Dat lukte aardig, al misten we wel veel kansen. We komen uiteindelijk dankzij een rommelig doelpunt van Siem de Jong op voorsprong."

"Ook in de tweede helft misten we veel kansen maar maken we wel 2-0. Dan weet je dat het moeilijk kan worden als Feyenoord ook nog een keer scoort. Dat zag je in de slotfase, maar uiteindelijk hebben we natuurlijk wel verdiend gewonnen."

De trainer maakte weinig woorden vuil en was was luchtig over het passeren van Demy de Zeeuw en Urby Emanuelson, die beiden op de bank moesten plaatsnemen. "Ze krijgen binnenkort wel weer een kans. Dat gaat snel bij Ajax."

De spelers acteerden zwak tegen Real Madrid. "Die wedstrijd had inderdaad wel met mijn beslissing te maken. Sulejmani traint namelijk al weken heel goed. En Lindgren staat ook al weken te trappelen om weer mee te doen. We spelen geloof ik ruim vijftig wedstrijden per seizoen. Dan is het lekker voor een coach als hij eens iets kan veranderen. Ik neem als trainer een beslissing en de spelers moeten dat gewoon accepteren."

[TGS] Ape Escape Fury Fury toont vrolijke gameplay

Één van de aankomende PlayStation-Move titels in Japan is Ape Escape Fury Fury. In dit spel zal je net als de vele andere Ape Escape-games apen moeten vangen die ontsnapt zijn. Het spel zal volledig on-rails verlopen en het zal de bedoeling zijn dat jij de apen in het scherm vangt met behulp van de Move-controller.

Het spel zal een soort shooter-achtig iets worden waarbij je een net rondzwaait waarmee je apen vangt. In de trailer van de TGS is te zien hoe dit in zijn werk gaat, waar vrolijke kinderen het spel spelen. Ape Escape Fury Fury komt 9 december naar Japan, over een westerse release is nog niks bekend.

 

Negen Mexicaanse agenten ontvoerd

Gewapende mannen hebben in het zuiden Mexico negen politieagenten ontvoerd. Van twee van hen werden de lichamen later teruggevonden. Dat hebben de Mexicaanse autoriteiten bekendgemaakt. De agenten deden onderzoek naar de identiteit van een dode man in de staat Guerrero.

In Guerrero strijden verschillende drugsbendes om de macht over de drugssmokkelroutes in het gebied. Bij de zoektocht naar de overige agenten is de hulp van het leger ingeroepen.

Uitslagen Eredivisie speelronde 6

Dit weekend werd de zesde speelronde in de Eredivisie afgewerkt. Ajax nam de koppositie over van PSV. Zelf wonnen de Amsterdammers de Klassieker tegen Feyenoord, daar waar PSV teleurstellend gelijkspeelde bij Roda JC.

De Graafschap heeft zijn tweede overwinning van het seizoen behaald. Thuis werd sc Heerenveen met 3-2 verslagen. Heerenveen kwam nog wel op voorsrpong, Grindheim wist na 23 minuten de 0-1 te maken. Negen minuten later trok Nalbantoglu namens De Graafschap de stand weer gelijk. Na rust zorgde Poepon voor de 2-1 voorsprong, maar De Graafschap kon niet lang van die voorsprong genieten. Heerenveen kwam namelijk zes minuten later via Assaidi alweer langszij. Een half uur na die gelijkmaker zorgde opnieuw Poepon met een rake kopbal voor de 3-2 voorsprong voor De Graafschap, de club gaf deze voorsprong in het restant van de wedstrijd niet meer uit handen. De Graafschap heeft nu zeven punten, een minder dan Heerenveen.

Ook na zes wedstrijden wacht Willem II nog altijd op zijn eerste punten. Gisteravond werd thuis van ADO Den Haag met 2-4 verloren. De wedstrijd leek goed te beginnen voor Willem II, daar huurling Rigters zijn eerste doelpunt voor de Tilburgers maakte, waardoor de thuisclub al na vijf minuten op 1-0 stond. Nog voor rust kwam ADO via Radosavljevic langszij, wat de ruststand op 1-1 bepaalde. Na rust wist ADO al snel de leiding te nemen via Kubik, maar Levchenko schoot vlak daarna alweer de 2-2 binnen. Het duurde tot de tachtigste minuut voordat er weer gescoord werd, ondanks kansen voor de thuisploeg via Van der Heijden, Rigters en Landgren. Het was echter ADO dat opnieuw de leiding nam via opnieuw een doelpunt van Kubik. Willem II zette nog aan, maar in de 82e minuut werd de wedstrijd definitief beslist door Boelykin: 2-4. ADO heeft na zes wedstrijden acht punten en staat daarmee netjes in de middenmoot.

Na twee opeenvolgende nederlagen (4-0 tegen FC Twente en 1-0 tegen FC Groningen) heeft FC Utrecht weer eens een wedstrijd gewonnen. Thuis werd VVV-Venlo moeizaam met 3-2 verslagen. FC Utrecht was de betere ploeg maar sprong slordig met de kansen om. VVV kwam in de Galgenwaard op voorsprong via Boymans, maar via een penalty, benut door Van Wolfswinkel, trok Utrecht de stand weer gelijk. In de tweede helft was het opnieuw Boymans die VVV op voorsprong zette, en opnieuw Van Wolfswinkel die de gelijkmaker maakte. Asare besliste in de 84e minuut de wedstrijd in het voordeel van FC Utrecht: 3-2. Utrecht steeg door de overwinning naar de zevende plek, VVV staat voorlaatste.

De Wedstrijd van de Week was die tussen Feyenoord en Ajax, klik hier voor een verslag van die wedstrijd.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
De Graafschap SC Heerenveen 3-2
Vitesse NAC Breda 0-0
FC Groningen Excelsior 2-0
Willem II ADO Den Haag 2-4
Feyenoord Ajax 1-2
NEC AZ 0-1
FC Utrecht VVV-Venlo 3-2
Roda JC Kerkrade PSV 0-0
Heracles Almelo FC Twente 0-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Ajax 6 5 1 0 16 18 - 5
2 PSV 6 4 2 0 14 17 - 5
3 FC Groningen 6 4 2 0 14 11 - 4
4 FC Twente 6 3 3 0 12 9 - 1
5 Roda JC Kerkrade
6 3 2 1 11 9 - 7
6 Excelsior 6 3 1 2 10 10 - 11
7 FC Utrecht 6 3 0 3 9 10 - 11
8 SC Heerenveen 6 2 2 2 8 10 - 10
9 ADO Den Haag 6 2 2 2 8 13 - 14
10 Feyenoord 6 2 1 3 7 11 - 9
11 NAC Breda* 6 2 2 2 7 7 - 7
12 NEC 6 2 1 3 7 11 - 13
13 De Graafschap 6 2 1 3 7 9 - 17
14 AZ 6 1 3 2 6 6 - 8
15 Heracles Almelo 6 1 2 3 5 7 - 8
16 Vitesse 6 1 1 4 4 6 - 14
17 VVV-Venlo 6 1 0 5 3 6 - 11
18 Willem II 6 0 0 6 0 5 - 20

*NAC Breda begon met een punt in mindering

Klik hier voor alle statistieken uit de Eredivisie.

Klik hier voor alle statistieken uit de Jupiler League.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers


Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 06 september tot en met 12 september.

  

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 DS
One Piece: Gigant Battle 131.854
2 PSP
Monster Hunter Diary: Pokapoka Ailu Village 55.569
3 Wii Wii Party 44.908
4 PSP Ace Combat X2: Joint Assault 12.667
5 Wii
Metroid: Other M 11.239
6 Wii
Super Mario Galaxy 2 9.827
7 DS
Art Academy 8.172
8 PSP
Vitamin X: Evolution Plus 7.975
9 DS Inazuma Eleven 3: World Challenge!! 7.640
10 PSP
Sengoku Efuda Yuugi: Hototogisu Tairan 7.407

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
30.761 -4.078
2 PS3
19.907 -2.320
3 DSi XL
19.076 +147
4 DSi
16.345 -623
5 Wii
15.031 -1.049
6 DSL
4.328 +289
7 Xbox 360
2.915 +55
8 PS2
1.363 -7
9 PSP Go
809 -118
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 83.618 31.570
DS 147.666 39.749
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 83.618 52.840
Microsoft - 2.915
Nintendo 213.640 54.780
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.407.160 15.074.493
PS3 1.017.094 5.518.461
Wii 1.015.473 10.620.672
DSiXL 857.360 1.364.267
DSi 618.777 4.957.723
DS Lite
161.210 18.008.966
Xbox 360
153.564 1.363.236
PSP GO
46.089 121.844
PS2 60.012 21.670.189
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.453.249 15.169.337
DS 1.637.347 30.916.427
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

[DTM] Uitslag race Oschersleben

Paul di Resta heeft de DTM-race in Oschersleben op zijn naam geschreven. De Schot wist in Duitsland te winnen voor Mercedes-genoot Bruno Spengler en Audi-rijder Mattias Ekström.

Di Resta had in het begin van de race de leiding, maar de Schot verloor drie seconden bij zijn eerste pitstop en gaf hiermee de leiding aan Spengler. Laatstgenoemde wilde het gevaar van Timo Scheider beteugelen door een vroege tweede stop, maar deze opzet mislukte.

Hierdoor reed Di Resta met nog een stop te gaan lang aan de leiding, voor Scheider. Deze kreeg echter te maken met een lekke rechterachterband, waardoor uiteindelijk een elfde plaats slechts zijn deel was. Di Resta zette erg snelle rondetijden neer, waardoor hij na zijn tweede stop aan de leiding bleef voor Spengler en zo de race uiteindelijk kon winnen. Ekström kende een rustige race, maar kwam in de slotfase onder druk te staan van Gary Paffett, maar hoefde niet meer te vrezen voor zijn plaats.

Uitslag Oschersleben

Pos. Rijder Team Tijd
1 Paul di Resta H.W.A. GmbH 1:11:05.254
2 Bruno Spengler H.W.A. GmbH +1.271
3 Mattias Ekström Audi Sport Team Abt +3.562
4 Gary Paffett H.W.A. GmbH +4.602
5 Mike Rockenfeller Audi Sport Team Phoenix +21.896
6 Alexandre Premat Audi Sport Team Phoenix +26.001
7 Jamie Green Persson Motorsport +26.709
8 Martin Tomczyk Audi Sport Team Abt +30.251
9 Ralf Schumacher H.W.A. GmbH +35.541
10 Susie Stoddart Persson Motorsport +51.086
11 Timo Scheider Audi Sport Team Abt +56.715
12 Maro Engel Mücke Motorsport +1:00.734
13 Oliver Jarvis Audi Sport Team Abt +1:12.896
14 David Coulthard Mücke Motorsport +1:15.711
DNF Katherine Legge Audi Sport Team Rosberg +28 Ronden
DNF Markus Winkelhock Audi Sport Team Rosberg +47 Ronden
DNF Cheng Cong Fu Persson Motorsport +49 Ronden
DNF Miguel Molina Audi Sport Team Abt +50 Ronden


Stand na Oschersleben

Pos. Rijder Team Punten
1 Bruno Spengler H.W.A. GmbH 58
2 Paul di Resta H.W.A. GmbH 52
3 Gary Paffett H.W.A. GmbH 43
4 Mattias Ekström Audi Sport Team Abt 34
5 Jamie Green Persson Motorsport 28
6 Timo Scheider Audi Sport Team Abt 28
7 Martin Tomczyk Audi Sport Team Abt 16
8 Mike Rockenfeller Audi Sport Team Phoenix 15
9 Oliver Jarvis Audi Sport Team Abt 11
10 Alexandre Premat Audi Sport Team Phoenix 11
11 Miguel Molina Audi Sport Team Abt 10
12 Ralf Schumacher H.W.A. GmbH 3
13 Susie Stoddart Persson Motorsport 2
14 Maro Engel Mücke Motorsport 1

Zanetti met pijn in de borst naar ziekenhuis

De aanvoerder van Internazionale, Javier Zanetti, is vanmiddag na afloop van de competitiewedstrijd tegen Palermo naar het ziekenhuis gebracht. De 37-jarige Argentijn klaagde over steken in zijn borst.

Rafael Benitez, de coach van Internazionale, maakt zich geen zorgen. "Hij was erg kalm. Volgens onze dokter was het verstandig om hem uit voorzorg naar het ziekenhuis te laten gaan.”

Dronken man rijdt tegen politieauto

Een 18-jarige man uit Maastricht is zaterdagavond in zwaar beschonken toestand met zijn scooter tegen een stilstaande politieauto aan gereden. Bij een blaastest bleek hij vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol op te hebben. Dat meldt de politie zondag.

De man reed in het Henri Hermanspark op het politievoertuig. Niemand raakte gewond. Zijn rijbewijs werd ingevorderd en hij kreeg een rijverbod opgelegd.

Nys wint eerste veldrit van het seizoen

De eerste veldrit van het seizoen is gewonnen door Sven Nys. De Belg was in Erpe-Mere, de traditionele opener van het seizoen, zijn landgenoot Bart Aernouts te snel af in een sprintje. Kevin Pauwels werd derde op zeventien seconden van het duo.

De koers werd verreden zonder wereldkampioen Zdenek Stybar en Niels Albert. Albert is nog niet herstelt van een griepaanval, terwijl Stybar ervoor kiest om pas volgende week te starten met zijn seizoen.

Nys was in het begin van de koers direct vooraan te vinden en reed weg met een groepje. Vervolgens viel de grootwinnaar daaruit aan en kreeg alleen Rabobank-renner Aernouts mee, die hij vervolgens versloeg in de sprint.

Koperdieven zetten deel Heerenveen zonder stroom

In de nacht van vrijdag op zaterdag is een deel van Heerenveen zonder stroom komen te zitten. Aanleiding hiervoor was de diefstal van een grote hoeveelheid koperen leidingen uit een transformatorstation.

De dieven forceerden een deur om binnen te komen. Volgens de politie gaat het om een levensgevaarlijke actie, omdat het transformatorstation onder hoge spanning stond.

Toen een monteur ter plaatse kwam om de storing te verhelpen werd de diefstal ontdekt. De daders zijn nog niet achterhaald.

Uitslag Heracles Almelo - FC Twente

Om half vijf begon de competitiewedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Twente. Hieronder vind je de uitslag.

Heracles Almelo

0 - 0

FC Twente

 
 Gele kaart: Everton, Breukers, (Heracles Almelo), Douglas, (FC Twente)
 Rode kaart: Fledderus (45/2xg) (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.500
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Breukers
Maertens
v.d.Linden
Looms
Quansah
Vejinovic (Douglas/83)
Fledderus
Overtoom
Plet (Armenteros/83)
Everton (Bannink/46)
  Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli (Buysse/69)
Brama
De Jong
Janssen
Ruiz
Janko
Parker (Landzaat/74)

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 12-09 tot en met 18-09-2010.

Het was al te verwachten met de release van Halo: Reach afgelopen week, hij komt namelijk binnen op één en duwt Mafia II naar plaats twee en drie. Op vier komt het laatste deel in de Kingdom Hearts-serie binnen en als hekkensluiter komt H.A.W.X.2 binnen voor de PS3.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 Xbox 360
Halo: Reach
NIEUW
1
2 PS3
Mafia II
1
3
3 Xbox 360
Mafia II
2 3
4 PSP
Kingdom Hearts: Birth by Sleep
NIEUW 1
5 PC
Starcraft II: Wings of Liberty 3 8
6 Wii
Super Mario Galaxy 2
 5 15
7 PS3
Call of Duty: Modern Warfare 2 7
24
8 Wii
New Super Mario Bros
6
42
9 Wii
Wii Fit Plus 10 6
10 PS3
H.A.W.X. 2
NIEUW 1
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

[WTCC] Uitslagen Valencia

Gabriele Tarquini heeft de eerste WTCC-race in Valencia op zijn naam geschreven, terwijl de tweede wedstrijd een prooi was voor Tiago Monteiro. Tom Coronel eindigde de eerste race als tiende, terwijl hij in de tweede negende werd.

Race 1

Tarquini begon de race van poleposition en hield de eerste plaats de hele race vast. De Italiaanse kampioen leidde de hele race voor Rob Huff, maar deze gaf in de slotfase van de race de tweede plaats over aan Chevrolet-teamgenoot Yvan Muller die hierdoor de schade beperkt hield. Alain Menu liet zich in de slotfase van de wedstrijd terugzakken naar plaats acht om de poleposition voor race 2 te claimen.

Race 2

In de tweede wedstrijd pakte Monteiro meteen de leiding door na de start buitenom te gaan bij Menu en Fredy Barth, terwijl Andy Priaulx de binnenste lijn probeerde, waarna hij en Menu elkaar raakten. Menu raakte in de grindbak en viel uit, terwijl Priaulx opgehouden werd en door Muller ingehaald werd. Tarquini eindigde uiteindelijk voor Priaulx als vierde.

Uitslag race 1

Uitslag race 2

Stand in het kampioenschap

Terreurverdachte op Schiphol aangehouden

Een Britse man van Somalische komaf is zondagochtend op Schiphol aangehouden. Onderzocht wordt of hij betrokken is bij een buitenlandse terroristische organisatie. Dat meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

De man was van Liverpool via Schiphol op weg naar Entebbe in Oeganda. Hij werd door de marechaussee aangehouden in een toestel dat gereed stond voor vertrek.

De nationale recherche onderzoekt de zaak.

Uitslagen Topklasse zondagamateurs

Vanmiddag stond de zesde speelronde in de Topklasse bij de zondagamateurs op het programma. FC Oss won zaterdagavond al met 0-1 bij Hollandia, ondanks de vierde rode kaart in zes duels. De degradant uit de Jupiler League lijkt ongenaakbaar richting de titel te gaan. De achtervolgers maakten elkaar immers weer punten afhandig, zodat FC Oss al zes punten voorsprong heeft op de concurrentie.

Achilles '29 verloor namelijk bij AFC. Ook Baronie en Quick '20 meldden zich bij de groep ploegen met tien punten. FC Lienden boekte de derde zege op rij. Trainers Hans Kraaij junior lijkt het lek dus boven te hebben. De Treffers maakte gehakt van het ambitieuze Dijkse Boys, dat nog altijd onderin de ranglijst bungelt.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
AFC Achilles '29 3-2
Baronie FC Hilversum 1-0
Haaglandia / Sir Winston Quick '20 1-2
Hollandia FC Oss 0-1
JVC Cuijk Argon 4-0
Gemert FC Lienden 1-2
De Treffers Dijkse Boys 5-1
VVSB EVV 2-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Oss 6 5 1 0 16 10 - 4
2 Achilles '29 6 3 1 2 10 10 - 5
3 AFC 6 3 1 2 10 13 - 9
4 Baronie 6 3 1 2 10 11 - 9
5 Quick '20 6 3 1 2 10 10 - 9
6 De Treffers 6 2 3 1 9 13 - 10
7 FC Lienden 6 3 0 3 9 10 - 11
8 VVSB 6 2 2 2 8 8 - 8
9 JVC Cuijk 6 2 1 3 7 10 - 10
10 Hollandia 6 2 1 3 7 4 - 5
11 FC Hilversum 6 2 1 3 7 8 - 10
12 Gemert 6 2 1 3 7 4 - 6
13 EVV 6 2 1 3 7 4 - 7
14 Argon 6 2 1 3 7 5 - 9
15 Dijkse Boys 6 2 0 4 6 8 - 13
16 Haaglandia / W. 6 1 2 3 5 7 - 10

[Vuelta] Nibali eindwinnaar, ritwinst Farrar

Vincenzo Nibali is de winnaar geworden van de Vuelta à España. De eindzege van de Italiaan kwam in de laatste etappe niet meer in gevaar en won zodoende zijn eerste grote ronde. Winnaar van de slotrit was Tyler Farrar, die in de sprint Mark Cavendish voorbleef.

In de etappe zelf, die ging van San Sebastian de los Reyes naar Madrid over 100 kilimeter, reed er lange tijd een kopgroep van vijf renners vooruit met daarbij de Belgen Jurgen van Goolen en Olivier Kaisen. De groep redde door de inspanningen van HTC-Columbia (Cavendish) en Garmin (Farrar) niet en dus liep het uit op een massasprint.

In de massaprint werd Cavendish goed gepiloteerd door Matthew Goss, maar zag Farrar nog over hem heen komen. Desondanks won Cavendish wel de puntentrui.

Uitslag 21e etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 Tyler Farrar (VS) Garmin 2.02:24
2 Mark Cavendish (GBr) HTC-Columbia z.t.
3 Allan Davis (Aus) Astana z.t.
4 Wouter Weylandt (Bel) Quick Step z.t.
5 Matthew Goss (Aus) HTC-Columbia z.t.
6 Gregore Bole (Slw) Lampre z.t.
7 Manuel Gardoso (Por) Footon-Servetto z.t.
8 Samuel Dumoulin (Fra) Cofidis z.t.

Eindstand na 21e etappe:

# Renner Ploeg Tijd
1 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas 87:18.29
2 Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia +0.42
3 Peter Velits (Slw) HTC Columbia +3.02
4 Joaquin Rodriguez (Spa) Katusha +4.20
5 Fränk Schleck (Lux) Saxo bank +4.43
6 Xavier Tondo (Spa) Cervelo +4.52
7 Nicolas Roche (Ier) AG2R - La Mondiale +5.03
8 Carlos Sastre (Spa)
Cervelo +6.06

Vier maanden cel om hond met condoom

Een 51-jarige man uit de Canadese plaats Windsor draait voor vier maanden de bak in. Anjalo Abeywickrema heeft namelijk zijn hond gemarteld door een condoom om zijn genitaliën te schuiven.

De hondenbezitter vond niet dat de reu te veel achter de vrouwtjes aanzat, maar dat hij het hele huis telkens onder plaste. Om dit te voorkomen had hij een handige oplossing bedacht: doe het zaakje gewoon in een condoom en je hebt er geen omkijken meer naar, dacht het baasje.

Helaas bleek het kapotje toch wat te krap voor een welgevormde hondenfallus. De hond wist te ontsnappen en werd later op straat gevonden met een zwaar gehavend klokkenspel. Het was zelfs zo erg, dat de viervoeter moest worden afgemaakt.

Abeywickrema, die nog in zijn proeftijd zat na een celstraf voor doodslag, moet nu weer voor vier maanden de cel in. Daarnaast mag hij vijf jaar lang geen huisdier bezitten.

Rijkeluisgaystudent stuwt kijkcijfers 'Bij ons in de PC'

De kijkcijfers van het high society-programma 'Bij ons in de PC' steeg afgelopen zaterdag naar maar liefst 1,05 miljoen mensen. Bij de première van het nieuwe seizoen vorige week trok het programma van presentator Jort Kelder nog 'slechts' 897.000 kijkers.

De toegenomen kijkcijfers zijn hoogstwaarschijnlijk te danken aan de Amsterdamse rijkeluisgaystudent Joris Lam, die een grote rol speelde in de uitzending. De 19-jarige jongeman, die op een hbo-privéschool zit, trok met zijn opmerkelijke uitspraken en gedrag veel bekijks bij internettend en tv-kijkend Nederland.

Zo diste Lam het winkelende publiek dat bij de Ikea kwam: "Ikea is eigenlijk een terrasje. Heerlijk. Lekker kijken naar die dikke tienermeiden achter een buggy die een halfbloedje voortduwen. Dan kom je terug van de Ikea en dan rij je weer door Zuid en dan denk je 'Oh eindelijk, gewoon weer mooie mensen'"

Overigens heeft de relnicht hiervoor zijn excuses al aangeboden op zijn persoonlijke Twitter-pagina: "Ok dat van die tienermoeders kwam er iets kutter uit dan het bedoeld was sorry nog daarvoor!"

"Ja, het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen", zo sloot Lam de uitzending wijs af, al feestend met zijn vriendinnen in zijn Amsterdamse appartement, dat hij van zijn rijke ouders kreeg.

Bekijk hier de hele uitzending van Bij ons in de PC terug via Uitzendinggemist.

Bezoek ook het centrale Bij ons in de PC-topic op het forum.


Rijkeluisgaystudent Joris Lam afgelopen zaterdag in Bij ons in de PC

Volgende Lara Croft een open world-game?

Met Lara Croft and the Guardian of Light, waarvan jullie hier onze review kunnen lezen, heeft de Tomb Raider-serie een andere weg in geslagen. Toch, als we de geruchten mogen geloven, wordt de volgende game weer iets compleet anders.

Volgens de geruchten zou de volgende Tomb Raider-game een open world-game worden. Dit zou dus betekenen dat Lara niet meer linieare levels aflegt maar zich vrij kan bewegen in een open wereld. Deze geruchten zijn naar buiten gekomen in de meest recente PC Gamer. Volgens de bron zouden de puzzels en platform elementen van de serie wel behouden blijven.

Of de geruchten waar zullen zijn moeten we natuurlijk afwachten. Wat denken jullie? Zouden jullie graag een Tomb Raider in een open wereld willen hebben?

Lara croft

Uitslagen Eredivisie (19/09/2010)

Vanmiddag stonden in de Eredivisie om 14.30 uur drie wedstrijden op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.

N.E.C. Nijmegen

0 - 1

AZ


   38' Jonathas
 
 Gele kaart: Zomer (N.E.C. Nijmegen), Van der Velden, Elm, Moisander (AZ)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.150
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Will (Ten Voorde/78)
Van Eijden (Otten/46)
Zomer
Nuytinck
Sibum
Schöne
Zimling
Chatelle (Latupeirissa/71)
Vleminckx
Goossens
  Romero
Marcellis
Moisander
Moreno
Klavan
Wernbloom
Elm
Schaars
Gudmundsson (Van der Velden/46)
Jonathas (Falkenburg/86)
Sigthórsson (Ortíz/81)


Roda JC

0 - 0

PSV

 
 Gele kaart: Delorge (Roda JC), Bouma, Afellay (PSV)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 15.690
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
De Fauw
Wielaert
Kah
Hempte
Delorge
Vormer
Janssen
Bodor (Sutchuin Djoum/90 1)
Junker
Hadouir (Huysegems/81)
  Isaksson
Hutchinson
Rodríguez
Bouma
Pieters
Afellay
Toivonen (Bakkal/61)
Engelaar
Lens (Amrabat/71)
Berg (Koevermans/80)
Dzsudzsák


FC Utrecht

3 - 2

VVV-Venlo

 27' Van Wolfswinkel (Pen)
 78' Van Wolfswinkel
 84' Asare
   16' Boymans
 72' Boymans
 
 Gele kaart: Asare, Nesu (FC Utrecht), Boymans, Leemans, Josué (VVV-Venlo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 20.000
Arbiter: Wouters (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens (Vorstermans/46)
Nesu
Duplan
Silberbauer
Asara
Lensky
Danso (Mulenga/46)
Van Wolfswinkel
  Gentenaar
Timisela
De Regt
Paauwe
Fleuren
Leemans
Ahahoui (Chula/62)
Tóth
Linssen (Verbeek/76)
Boymans
Josué (Nkume/81)

Wapens gevonden bij bevrijding hond

De politie heeft zaterdagochtend in Maastricht bij het bevrijden van een hond uit een auto twee gasalarmpistolen en een revolver gevonden. De 30-jarige Franse eigenaar van de auto is aangehouden. Dat meldt de politie zondag.

Agenten vonden op de Pastoor Janssenlaan een verlaten auto met een hond er in. Getuigen vertelden dat de auto er al uren stond. De ramen waren dicht en het dier had moeite met ademhalen. Door een raam te forceren kon de hond worden bevrijd. De dierenambulance ontfermde zich over de hond.

De wapens die in de auto lagen werden door de politie in beslag genomen. De Fransman, die zich later op de avond op het politiebureau meldde, werd gearresteerd. Hij werd vastgezet.

[SF] Uitslag Race 2+finale Portimão

Neel Jani heeft de tweede race van de Superleague Formula op het circuit Portimão gewonnen. De Zwitser van Olympiacos won voor Tristan Gommendy en Robert Doornbos.

Jani mocht van poleposition vertrekken bij de rollende start. Deze verliep chaotisch, omdat enkele rijders de eerste coureurs al probeerden in te halen voordat ze over de startlijn waren. Jani behield de eerste plaats en won met ruim tien seconden voorsprong voor de sterk rijdende Gommendy en Doornbos.

Voor de kampioenskandidaten was de tweede race er een om snel te vergeten. Yelmer Buurman viel uit met een defecte versnellingsbak nadat hij in de eerste ronde ook al door het grind moest nadat Celso Miguez voor hem spinde. Davide Rigon werd slechts negende, terwijl Craig Dolby zijn voorvleugel in de chaotische eerste ronde kwijt was geraakt.

De finalerace werd een prooi voor Liverpool-rijder Frederic Vervisch. Davide Rigon werd tweede, voor John Martin en Max Wissel. Robert Doornbos mocht van poleposition starten, maar de Nederlander kon hiervan niet profiteerde, omdat hij en Gommendy botsten en in de eerste bocht hun waterlo vonden.

Uitslag Race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Neel Jani Olympiacos 46:00.710
2 Tristan Gommendy Olympique Lyonnais +9.385
3 Robert Doornbos Corinthians +11.448
4 Max Wissel FC Basel +14.223
5 Andy Soucek Galatasaray +17.657
6 Frederic Vervisch Liverpool FC +24.399
7 Duncan Tappy Flamengo +31.154
8 Hywel Lloyd PSV Eindhoven +39.110
9 Davide Rigon Anderlecht +41.007
10 Julien Jousse AS Roma +43.898
11 John Martin Beijing Guoan FC +1:04.662
12 Maria de Villota Atletico de Madrid +1:19.075
13 Craig Dolby Tottenham Hotspur +1 Ronde
DNF Celso Miguez Pereira Girondins de Bordeaux +17 Ronden
DNF Maximo Cortes Sporting Clube de Portugal +20 Ronden
DNF Yelmer Buurman AC Milan +21 Ronden
DNF Alvaro Parente FC Porto +21 Ronden
DNF Marcos Martínez Sevilla FC +23 Ronden


Stand na Portimão

Pos. Team Punten
1 Anderlecht 576
2 Tottenham Hotspur 562
3 FC Basel 536
4 AC Milan 533
5 Olympiacos 528
6 Flamengo 463
7 AS Roma 410
8 FC Porto 393
9 Liverpool FC 382
10 Beijing Guoan FC 368
11 Corinthians 341
12 Galatasaray 321
13 Sporting Clube de Portugal 279
14 Sevilla FC 264
15 Atletico de Madrid 236
16 Olympique Lyonnais 228
17 Girondins de Bordeaux 226
18 PSV Eindhoven 189

Ook in Rotterdam coniferen in brand

De politie heeft zaterdagavond in Rotterdam drie mannen en een vrouw aangehouden omdat zij verdacht worden van brandstichting bij coniferen en andere struikjes. Op vier plaatsen in deelgemeente Hoogvliet gingen coniferen in vlammen op. Zaterdag werd in het Utrechtse Mijdrecht de vermoedelijke stichter van een reeks coniferenbranden gepakt.

Rond 23.00 uur kwamen bij de Rotterdamse politie verschillende meldingen binnen over brandende coniferen en struikjes. Een politie-eenheid zag al snel het viertal lopen, dat voldeed aan een signalement. De mannen, in de leeftijd tussen de 18 en 22 jaar, en de 22-jarige vrouw werden naar het politiebureau gebracht. Zij werden vastgezet voor verhoor.

De politie onderzoekt de zaak en sluit niet uit dat er meer aangiften over brandstichting binnenkomen.

[F2] Uitslag Race 2 Valencia

Kazim Vasiliauskas heeft de laatste race van het Formule 2-seizoen 2010 op zijn naam geschreven. De Litouwer bleef op het circuit van Valencia Jack Clarke en de kampioen Dean Stoneman voor. Kelvin Snoeks eindigde op de achtste plaats.

Vasilauskas mocht op het circuit van Valencia van poleposition vertrekken en kende een goede start. Hij behield de leidende positie voor Clarke, waarbij beiden bij de rest van het veld wegreden. Stoneman ontdeed zich van Ivan Samarin, waardoor hij aan kon sluiten op plaats drie. Snoeks begon de race vanaf de achtste plaats en zou uiteindelijk ook op die plaats eindigen.

Uitslag Race 2

Pos. Rijder Tijd
1 Kazimieras Vasiliauskas geen tijd
2 Jack Clarke +2.517
3 Dean Stoneman +8.329
4 Ivan Samarin +21.085
5 Sergei Afanasiev +22.926
6 Mihai Marinescu +24.069
7 Armaan Ebrahim +24.396
8 Kelvin Snoeks +25.053
9 Benjamin Bailly +27.880
10 Ramon Pineiro +28.897
11 Philipp Eng +34.475
12 Johannes Theobald +35.249
13 Jolyon Palmer +36.948
14 Benjamin Lariche +37.816
15 Will Bratt +38.807
16 Natalia Kowalska +43.453
17 Plamen Kralev +45.966
DNF Ricardo Teixeira +2 Ronden
DNF Nicola de Marco +9 Ronden


Eindstand in het kampioenschap

Pos. Rijder Punten
1 Dean Stoneman 284
2 Jolyon Palmer 242
3 Sergei Afanasiev 157
4 Kazimieras Vasiliauskas 153
5 Will Bratt 144
6 Philipp Eng 142
7 Benjamin Bailly 130
8 Nicola de Marco 98
9 Jack Clarke 81
10 Armaan Ebrahim 78
11 Mihai Marinescu 68
12 Ivan Samarin 64
13 Kelvin Snoeks 48
14 Benjamin Lariche 33
15 Tom Gladdis 28
16 Ricardo Teixeira 23
17 Johan Jokinen 21
18 Paul Rees 18
19 Natalia Kowalska 3
20 Parthiva Sureshwaren 1
21 Plamen Kralev 1

[MotoGP] Uitslag Grote Prijs van Aragón

Casey Stoner heeft de MotoGp van Aragon gewonnen. De Australische coureur bleef op het Spaanse circuit Dani Pedrosa, Nicky Hayden en Jorge Lorenzo voor. Valentino Rossi kon niet imponeren en werd pas zesde. In de stand om het kampioenschap gaat Lorenzo nog altijd aan de leiding. De Spanjaard heeft 284 punten, 56 meer dan zijn naaste belager Pedrosa. Stoner is de nieuwe nummer drie met 145 punten.

In de Moto2-klasse ging de zege naar Andrea Iannone. Julian Simon bleef daarachter Gabor Talmacsi net voor en werd zo tweede. Kampioenschapsleider Toni Elias werd vierde. De Spanjaard heeft met 224 punten een ruime voorsprong op Julian Simon. Die staat met 148 punten tweede en heeft slechts vier puntjes voorsprong op Iannone.

[F3 Euro] Uitslag Race 2 Oschersleben

Jim Pla heeft de tweede race van de Formule 3 Euroseries op Oschersleben op zijn naam geschreven. De Fransman bleef in een chaotische race Marco Wittmann en Nicolas Marroc voor. Renger van der Zande eindigde uiteindelijk op de vijfde plaats.

Carlos Munoz mocht van poleposition beginnne, maar het was Pla die al snel de leiding overnam. De Fransman lag na één ronde vierde, maar werd ingehaald door Antonio Felix da Costa. De Portugees ging de fout in door tegen Valtteri Bottas aan te rijden, waardoor Pla derde kwam te liggen. In de elfde ronde haalde de Fransman Wittmann in om daarna jacht te maken op Munoz. De Colombiaan leek niet onder de druk te bezwijken, maar in de 27e ronde ging hij in de fout en kwam als vijfde terug de baan op. Een beschadigde linkervoorband maakte een eind aan zijn wedstrijd.

Pla kon zo eenvoudig winnen, voor Wittmann en Marroc. Van der Zande kwam goed door alle crashes heen en eindigde als vijfde. Kampioen Edoardo Mortara moest al in de eerste ronde opgeven na een botsing met Alexander Sims, terwijl Roberto Merhi zich nog voor de eerste bocht verremde en zo veel tijd en plaatsen verloor.

Uitslag Race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Jim Pla ART Grand Prix 40:26.450
2 Marco Wittmann Signature-Plus +2.151
3 Nicolas Marroc Prema Powerteam +3.851
4 Laurens Vanthoor Signature-Plus +4.373
5 Renger van der Zande Motopark Academy +15.697
6 Daniel Juncadella Prema Powerteam +16.105
7 Tobias Hegewald Motopark Academy +22.784
8 Alexander Sims ART Grand Prix +1 Ronde
9 Roberto Merhi Mücke Motorsport +1 Ronde
DNF Carlos Munoz Mücke Motorsport +2 Ronden
DNF Valtteri Bottas ART Grand Prix +6 Ronden
DNF Matias Laine Motopark Academy +15 Ronden
DNF Antonio Felix da Costa Motopark Academy +15 Ronden
DNF Edoardo Mortara Signature-Plus +29 Ronden


Stand volgt

Mollema en Boom ziek aan de kant

Bauke Mollema en Lars Boom zijn vandaag allebei niet aan de start verschenen van de Franse wielerkoers Grand Prix d'Isbergues. Beide renners van Rabobank zijn vannacht ziek geworden.

Voor Boom zou het de laatste wedstrijd zijn voordat hij komende week afreist naar Australië voor het wereldkampioenschap wielrennen op de weg. Mollema, die net hersteld is van een sleutelbeenbreuk, had afgezegd voor dat WK.

Vervoer transformatoren geslaagd

Het transport van de drie loodzware transformatoren van Hoek van Holland naar Wateringen is goed verlopen. Dat meldt netbeheerder Tennet zondag. De transformatoren wegen ieder 330 ton.

Voor het vervoer van de transformatoren werden twee provinciale wegen afgesloten, vier noodbruggen gebouwd, en verschillende verkeerslichten en bovenleidingen van trams tijdelijk verwijderd. Naar schatting hebben meer dan tienduizend mensen het vervoer gadegeslagen.

De transformatoren worden gebruikt bij een nieuw hoogspanningsstation in Wateringen. Dit moet volgend jaar in gebruik worden genomen.

Geert Wilders geeft speech in Berlijn

Geert Wilders geeft op 2 oktober een speech in Berlijn ter gelegenheid van de oprichting van de Duitse anti-islampartij Die Freiheit. Hij zal spreken over het gevaar van de islam als totalitaire ideologie. Dat maakte de PVV-leider zondag bekend.

Die Freiheit is opgericht door Rene Stadtkewitz, die onlangs uit de CDU-fractie werd gezet. Dit gebeurde nadat zijn politieke vriendschap met Wilders op verzet was gestuit bij zijn partijgenoten. Hierop richtte Stadtkewitz zijn eigen partij op, die zich net als de PVV richt op de strijd tegen de islam. Ook Stadtkewitz is van mening dat de islam een politieke ideologie is.

De vorige speech die Geert Wilders in het buitenland gaf werd met grote belangstelling gevolgd in Nederland. Het verhaal dat hij op 11 september in New York hield tegen de bouw van een islamitisch centrum nabij ground zero werd na afloop als 'gematigd' gekwalificeerd. De formatieonderhandelingen kwam er niet door onder druk te staan.

Mogelijk valt de speech die hij 2 oktober in Berlijn houdt samen met het CDA-congres over het coalitieakkoord. Zaterdag schreef de Volkskrant op basis van bronnen rond de formatie dat op die datum de CDA-leden mogelijk over het akkoord tussen VVD, CDA en PVV gaan stemmen.

Li/Timina grijpen naast Europese titel

Li Jie en Elena Timina zijn er bij het Europees kampioenschap tafeltennis in Ostrava niet in geslaagd om de titel in het damesdubbelspel te pakken. Het Nederlandse duo verloor in de finale met 7-11, 9-11, 4-11 en 9-11 van de Litouwse Ruta Paskauskiene en de Russin Oksana Fadeljeva.

Jie en Timina treden in de voetsporen van Bettine Vriesekoop. Vrieskoop speelde in 1982,1986 en 1996 de finale van het dubbelspel al wist ze geen van de drie keren de titel te pakken.

[WvdW] Uitslag Feyenoord - Ajax

Feyenoord is er niet in geslaagd om De Klassieker van Ajax te winnen. In de eigen Kuip gingen de Rotterdammers met 2-1 onderuit. De doelpunten werden gemaakt door André Bahia (Feyenoord), Siem de Jong en Mounir El Hamdaoui (beide Ajax).

Het eerste kansje van de wedstrijd was voor Luis Suárez. In de derde minuut schoof de Uruguayaan de bal voor het doel van Rob van Dijk langs. Aan de andere kant moest Maarten Stekelenburg voor de eerste keer naar het gras, nadat Luc Castaignos gevaarlijk dichtbij het doel van de Amsterdammers kwam.

Na de eerdergenoemde twee mogelijkheden leek het aantal kansen af te nemen. Het spel golfde op en neer, waarbij beide ploegen regelmatig aan de bal waren, maar niet gevaarlijk werden. Uiteindelijk zorgde Mounir el Hamdaoui voor een speldenprikje, maar de poging van de voormalig aanvaller van AZ was té onzuiver. Ook Suárez probeerde het enkele minuten later eens. Hij stuitte echter op de vuisten van Van Dijk.

Na bijna twintig minuten wedstrijd werd een doelpunt van Fedor Smolov afgekeurd. De aanvaller van Feyenoord liep buitenspel. In het vervolg liep het niveau van het duel wat terug. Waar Ajax in het eerste kwartier naar hartelust voetbalde, zakte dit enigszins weg en kreeg Feyenoord zowaar een paar mogelijkheden. Vijf minuten voor tijd trof Ajax dan eindelijk doel. Een fout in de verdediging van de Rotterdammers leidde treffer van Siem de Jong in.

Ook na de thee was de eerste kans voor Ajax. Deze keer was het El Hamdaoui, die het houtwerk raakte. Aan de andere kant was Tim de Cler dichtbij een treffer. De verdediger van Feyenoord stuitte echter op Stekelenburg. Daarna was het echter weer Ajax dat de klok sloeg. Suárez (paal) en De Jong (over) waren dichtbij een doelpunt, waar de Rotterdammers steeds meer in de problemen leken te komen.

Uiteindelijk slaagde El Hamdaoui er toch in om te scoren, nadat hij de buitenspelval van Feyenoord wist te omzeilen. Na deze goal probeerde De Cler de Rotterdammers bij de hand te nemen, kwam in de buurt van het doel, maar miste scherpte. Uiteindelijk was invaller Ruben Schaken het gevaarlijkst, maar werkte de bal over het doel van de Ajacieden, die tegenover deze kans een aantal counters plaatsten. Hier kwam echter geen doelpunt uit voort.

In de slotfase bleek dat drie keer toch scheepsrecht is. Na twee afgekeurde doelpunten maakte André Bahia in de 81e minuut eindelijk raak te schieten. Het vervolg was enerverend met hier en daar een paar opstootjes. Tussendoor werd er ook nog gevoetbald en was Leroy Fer nog dichtbij een treffer. In de blessuretijd was Ajax nog dichtbij de 3-1, maar deze kwam er niet meer


Feyenoord

1 - 2

AFC Ajax

81' Bahia
   40' de Jong
56' El Hamdaoui
 
 Gele kaart: de Cler, Bahia, de Vrij (Feyenoord), van der Wiel, Sulejmani, Lindgren (Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
van Dijk
de Vrij
Vlaar (El Ahmadi/45)
Bahia
de Cler (Cabral/82)
Bruins
Leerdam
Fer
Wijnaldum
Smolov (Schaken/46)
Castaignos
  Stekelenburg
van der Wiel
Alderweireld
Vertonghen
Anita
Lindgren
de Jong
Enoh
Suárez
El Hamdaoui
Sulejmani (Emanuelson/83)

Cancellara beslist dinsdag over WK

Fabian Cancellara beslist dinsdag of hij aan het WK deelneemt. Dat schrijft de Zwitser op zijn persoonlijke website. Cancellara heeft een paar dagen nodig om 'de kop leeg te maken en de batterijen op te laden'. Na een lange training op dinsdag beslist de tijdritspecialist of hij woensdag op het vliegtuig naar Australië stapt. Het WK wordt tussen 30 september en 3 oktober in Melbourne verreden.

Vrijdag stapte Cancellara zonder opgaaf van reden vroeg in de negentiende etappe van de Vuelta af. Daarna vertrok hij spoorslags naar huis en was hij onbereikbaar voor zijn team. Dat leidde tot ophef bij zijn ploegleider Bradley McGee die een verklaring van Cancellara eiste. Gisteren maakte teameigenaar Bjarne Riis bekend dat de Zwitser, die nog een contract voor een seizoen had, mag vertrekken bij Saxo Bank.

Puber fietst stomdronken over de snelweg

Een 16-jarige fietser is zaterdagnacht aangehouden toen hij stomdronken tegen het verkeer in over de snelweg fietste. De jongen werd op de A59 ter hoogte van Heusden door de politie van de weg geplukt. Hij bleek geen idee te hebben dat hij over de snelweg fietste.

De jongen is naar het politiebureau gebracht en zijn ouders zijn op de hoogte gesteld. Hij krijgt een proces-verbaal, zo meldt de politie.

Anus uitgescheurd door ingeslikte spare rib

Een 44-jarige man uit het Taiwanese Taichung had afgelopen week een wel heel pijnlijke stoelgang. Toen hij in de pot keek, zag hij allemaal bloed in he toilet liggen. In het ziekenhuis constateerden artsen dat de man een stuk spare rib in zijn rectum had zitten, die hevige bloedingen veroorzaakte.

De arme Taiwanees bekende de avond tevoren een portie spare ribs te hebben gegeten. Blijkbaar had hij niet al te fijn gekauwd, want hij slikte ongemerkt een bot van vier bij drie centimeter in. Het botje kwam terecht in zijn maag, en belandde via zijn darmen in zijn anus.

In het ziekenhuis werd het slachtoffer plaatselijk verdoofd, waarna de artsen het botje uit zijn getergde sluitspier verwijderden. Het dikke botje wist de tocht door de slechts anderhalve centimeter nauwe darm af te leggen zonder deze te beschadigen. "Tegen alle verwachtingen in baande hij zich een weg tot hij bleef steken bij de laatste hindernis", laat het ziekenhuis weten. De artsen raden iedereen aan rustig de tijd te nemen tijdens het eten, om dit soort problemen te vermijden.


Dit leuke tekenfilmpje maakt het allemaal nog duidelijker...

Nederlander (15) pakt wereldtitel karten

De pas 15-jarige Nederlandse karter Nyck de Vries heeft vandaag de wereldtitel gepakt in de KF2. De talentvolle coureur was op het Spaanse circuit in Zuera de snelste. De coureur uit Sneek rukte in de race over achttien ronden op van plaats drie naar één. In de laatste ronde passeerde De Vries de Brit Jordan Chamberlain. Derde was de Deen Nicolaj Möller Madsen.

De Vries is opgenomen in het talentprogramma van de Formule 1-ploeg McLaren. Anthony Hamilton, vader van coureur Lewis Hamilton, is zijn persoonlijk begeleider. De Vries rijdt dit seizoen in de hoogste klasse van het karten, de zogenaamde SKF. Omdat in die klasse geen officieel WK wordt verreden, stapten de toppers dit weekend over naar de KF2 om te strijden om de wereldtitel.

[SF] Uitslag Race 1 Portimão

John Martin heeft de eerste race van de Superleague Formula op het circuit Portimão op zijn naam geschreven. De Brit van Beijing Guoan bleef Davide Rigon en Alvaro Parente voor. Beste Nederlander was Robert Doornbos op plaats zes.

Martin mocht van poleposition beginnen en behield eenvoudig de leiding. Hij zorgde voor een voorsprong van 1,2 seconden op Rigon bij de pitstops en bouwde deze daarna uit tot 3,6 seconden om het tegen het einde rustiger aan te doen. Kampioenschapsleider Dolby lag even derde, maar kwam uiteindelijk als vijfde over de streep.

Voor Yelmer Buurman was er een drama. De Nederlander was met Andy Soucek in een fel gevecht verwikkeld in de strijd om de derde plaats. De Nederlander reed achter de Portugees en hield hem goed onder druk, maar beide rijders vielen uiteindelijk terug naar de negende en tiende plaats nadat ze een drive-through penalty kregen omdat ze in bocht drie over de witte lijnen waren gegaan. Dit gaf de derde plaats aan Parente.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 John Martin Beijing Guoan FC 45:37.236
2 Davide Rigon Anderlecht +1.174
3 Alvaro Parente FC Porto +19.487
4 Frederic Vervisch Liverpool FC +21.957
5 Craig Dolby Tottenham Hotspur +29.944
6 Robert Doornbos Corinthians +31.212
7 Max Wissel FC Basel +21.121
8 Duncan Tappy Flamengo +39.812
9 Andy Soucek Galatasaray +40.837
10 Yelmer Buurman AC Milan +41.090
11 Tristan Gommendy Olympique Lyonnais +44.419
12 Marcos Martínez Sevilla FC +1:12.937
13 Julien Jousse AS Roma +1:15.060
14 Neel Jani Olympiacos +1:15.317
15 Maximo Cortes Sporting Clube de Portugal +1:35.478
DNF Hywel Lloyd PSV Eindhoven +3 Ronden
DNF Maria de Villota Atletico de Madrid +27 Ronden
DNF Celso Miguez Pereira Girondins de Bordeaux +28 Ronden

Portugal heeft selectie WK wielrennen rond

Portugal heeft de definitieve selectie voor het WK wielrennen in Geelong, Australië op papier staan. Opmerkelijk is dat de Portugezen maar vijf van zes renners, waar ze recht op hebben, opstellen. Drie renners waren al verzekerd: Manuel Cardoso, Hernâni Brôco en André Cardoso. Samuel Caldeira en José Mendes zijn de overige twee.

Naast Portugal hebben ook Brazilië en Bolivia hun selectie op papier. Beide Zuid-Amerikaanse landen mogen één renner afvaardigen. Bij Brazilië is vanzelfsprekend hun enige ProTour-renner en nationaal kampioen Murilo Fischer afgevaardigd. Oscar Soliz zal de kleuren van Bolivia verdedigen.

Haastige jongen gestikt in kauwgom

Een zestienjarige, Kroatische jongen is eind vorige week op bizarre wijze om het leven gekomen. Terwijl hij zich haastte om de tram in Zagreb te halen, stikte hij in zijn kauwgom.

De jongen rende met zijn vrienden over straat om de naderende tram te halen. Ineens zakte hij op straat in elkaar. Zijn kauwgom was hem in het verkeerde keelgat geschoten.

Zijn kornuiten belden de ambulance, die weldra arriveerde. De broeders konden helaas weinig meer voor hem te betekenen. De puber bleek al te zijn overleden.

Plat Haags: Wie is nou de NSB'er?

In die achterstandsbuurten wordt voortaan de dienst uitgemaakt door straattuig met roots die doorgaans in het Rif-gebergte of op een zonnig Caribisch eiland liggen, óf groepen burgers trekken de wijk in om te doen wat de politie nalaat. Met harde hand de orde herstellen. En dan geen gezeur over de vraag of die buurtwachters het wel helemaal volgens het boekje doen ("Indien opgeschoten knullen van 19 met baseballpetjes op rondjes rijden door de buurt met een cabrio van twee ton: geen vragen stellen over hoe ze aan zo’n auto komen, maar bewondering tonen over het feit dat ook leden van de jongere generaties met hard werken iets moois kunnen bereiken."). Want waar de politie niet mag/wil/kan/durft te komen, verliest zij ieder recht van spreken.

[125cc] Uitslag Grote Prijs van Aragón

De 125cc klasse bij de Grote Prijs van Aragón is gewonnen door de Spanjaard Pol Espargaro. De motorcoureur van Derbi bleef vanmiddag zijn landgenoot Nicolas Terol (Aprilia) voor. De Brit Bradley Smith (Aprilia) kwam als de nummer drie over de streep.

Door zijn tweede plaats is Terol de nieuwe leider in het WK-klassement. Marc Marquez, die voor vandaag aan de leiding ging, moest de strijd staken na een crash in de eerste ronde.

De Nederlander Jasper Iwema wist vandaag het einde van de race niet te halen.

CD: Plan B - The Defamation Of Strickland Banks

De Brit, Ben Drew, beter bekend als Plan B, ontbreekt het nog aan een grote Europese doorbraak. In Engeland is zijn tweede album The Defamation Of Strickland Banks reeds platinum, terwijl de singles van begin dit jaar, 'Stay Too Long' en 'She Said', hier nauwelijks werden gedraaid. Tijd om Plan B nog eens onder de aandacht te brengen, omdat de man meer blijkt te zijn dan een rapper met gitaar.

Mwangangi en Kibet winnen Dam tot Damloop

John Mwangangi heeft de Dam tot Damloop gewonnen. De Keniaanse atleet legde de tien Engelse mijl tussen Amsterdam en Zaandam af in (officieus) 45 minuten en 29 seconden.

Mwangangi versloeg in de eindsprint zijn landgenoot Moses Masai, de winnaar van vorig jaar. Bij de vrouwen zegevierde Hilda Kibet in (officieus) 51.33. Ze bleef Lornah Kiplagat, die in het verleden drie keer won, voor.

De Dam tot Damloop kent een wedstrijd binnen een wedstrijd. De vrouwen startten zondag 5 minuten en 46 seconden eerder dan de mannen, zijnde het verschil in het parcoursrecord bij de mannen en vrouwen. Kibet slaagde er niet in de mannen achter zich te houden. Mwangangi verdiende een bonus van 5.000 euro door als eerste de finish in Zaandam te passeren. Koen Raymaekers was bij de mannen de beste Nederlander. Hij finishte als tiende.

[IndyCar] Uitslag race Motegi

Helio Castroneves heeft op de Twin Ring Motegi de Indy Japan 300 op zijn naam geschreven. De Braziliaan van Penske bleef kampioenschapskandidaten Dario Franchitti en Will Power ruim voor.

Castroneves mocht van poleposition vertrekken en behield na de start de eerste plaats voor teamgenoot Ryan Briscoe. Power viel van de derde naar de vijfde plaats terug. Dit viel in het niet bij Bertrand Baguette die al in de tweede bocht spinde en achterwaarts de muur in ging nadat hij een te hoge lijn had gekozen. Hierdoor werd het veld al in de eerste ronde geneutraliseerd.

Castroneves reed nadat het veld los was gelaten eenvoudig bij de concurrentie weg. De Braziliaan zag zijn voorsprong echter na 42 ronden slinken toen het veld geneutraliseerd werd door een langzaam rijdende Alex Lloyd die kampte met een kapotte gaskabel. 25 ronden later was het Mario Moraes die na een afgebroken onderdeel in bocht twee hard in de muur spinde, waarna hij uiteindelijk per brancard afgevoerd moest worden. Briscoe nam bij de pitstops de leiding over van Castroneves.

In de 114e ronde ging het mis voor Paul Tracy die de muur toucheerde, waarna een neutralisatie volgde. Castroneves pakte de eerste plaats weer over. De Braziliaan behield ook de leiding na de stops na 150 ronden toen Lloyd zijn met ogenschijnlijk problemen kampende bolide in de tweede bocht in de muur parkeerde.

In de slotfase van de race reed Castroneves snel weg bij Franchitti die de opgekommen Power achter zich wist. Tot een inhaalpoging kwam het tussen de twee kemphanen niet meer, waardoor Franchitti in het klassement vijf punten inloopt op Power.

Uitslag Race Motegi

Pos. Coureur Team Tijd
1 H. Castroneves Penske 2:04:04.478
2 D. Franchitti Ganassi Racing + 4.5750
3 W. Power Penske + 5.0740
4 R. Briscoe Penske + 6.4830
5 D. Patrick Andretti Autosport + 7.6060
6 S. Dixon Ganassi Racing + 8.3640
7 T. Kanaan Andretti Autosport + 9.4090
8 G. Rahal Sarah Fisher Racing + 11.7160
9 R. Hunter-Reay Andretti Autosport + 12.2120
10 D. Wheldon Panther + 12.4720
11 Mo. Andretti Andretti Autosport + 15.5010
12 T. Sato (R) KV Racing + 16.0690
13 A. Tagliani FAZZT + 17.6770
14 H. Mutoh Newman/Haas + 18.2810
15 E. Viso KV Racing + 18.7350
16 J. Wilson Dreyer & Reinbold + 19.4290
17 V. Meira A.J. Foyt Enterprises + 20.1050
18 R. Matos de Ferran Dragon Racing + 21.2350
19 M. Duno Dale Coyne + 3 ronden
20 R. Yasukawa Conquest Racing + 5 ronden
DNF A. Lloyd Dale Coyne + 69 ronden
DNF P. Tracy Dreyer & Reinbold + 86 ronden
DNF S. De Silvestro (R) HVM Racing + 115 ronden
DNF M. Moraes KV Racing + 134 ronden
DNF B. Baguette (R) Conquest Racing + 199 ronden


Klassement na Motegi

Pos. Coureur Team Punten
1 Will Power Penske 587
2 Dario Franchitti Ganassi Racing 575
3 Helio Castroneves Penske 501
4 Scott Dixon Ganassi Racing 497
5 Ryan Briscoe Penske 450
6 Ryan Hunter-Reay Andretti Autosport 426
7 Tony Kanaan Andretti Autosport 418
8 Marco Andretti Andretti Autosport 366
= Dan Wheldon Panther 366
10 Justin Wilson Dreyer & Reinbold 349
11 Danica Patrick Andretti Autosport 327
12 Alex Tagliani FAZZT 286
13 Vitor Meira A.J. Foyt Enterprises 282
14 Raphael Matos de Ferran Dragon Racing 277
= Mario Moraes KV Racing 277
16 E.J. Viso KV Racing 250
17 Alex Lloyd Dale Coyne 248
18 Hideki Mutoh Newman/Haas 238
19 Simona De Silvestro (R) HVM Racing 230
20 Graham Rahal Sarah Fisher Racing 215

[WvdW] Voorbeschouwing Feyenoord - Ajax

Dit weekend staat de eerste kraker van het nieuwe seizoen op het programma. Deze wedstrijd wordt de Klassieker genoemd en is natuurlijk de Wedstrijd van de Week! Deze week beschouwen we namelijk voor op het duel tussen Feyenoord en Ajax.

Feyenoord

Feyenoord wil komend weekend in elk geval de zeperd tegen NAC Breda (2-0) wegspoelen. De Rotterdammers gingen vorig weekend verrassend onderuit tegen de ploeg uit Breda, dat pas in de laatste zes minuten twee keer trefzeker was. In de andere vier wedstrijden presteerde de ploeg uit Rotterdam-Zuid zeer wisselend. Er werd naast de zege bij NAC Breda nog één keer eerder gewonnen, één keer gelijk gespeeld en twee keer verloren.

Het povere resultaat van Feyenoord resulteert tot op heden in een achtste plaats in de Eredivisie. De ploeg behaalde tot dusver zeven puten en heef tal een achterstand van zes punten op PSV en Ajax, die beide dertien punten hebben. De formatie van trainer Mario Been zal dus alles op alles moeten zetten om de achterstand op de Amsterdammers te verkleinen.


Luc Castaignos; één van de aanvallers van Feyenoord


Het is overigens nog maar de vraag welke keeper bij Feyenoord onder de lat zal staan. Rob van Dijk zal het doel van Feyenoord naar verwachting gaan verdedigen. De keeper, bij wie gisteren een liesbreuk werd geconstateerd, doorstond vandaag de laatste test. Bruno Martins Indi mist De Klassieker, vanwege een schorsing. De verdediger kreeg in het duel met NAC Breda namelijk een rode kaart.

Ajax

Ajax kent momenteel een aardig ritme in de competitie. Tijdens het huidige seizoen, dat vijf wedstrijden oud is, werd er nog geen enkele wedstrijd verloren en slechts een keer gelijkgespeeld in het openingsduel tegen FC Groningen (2-2). Dankzij deze resultaten bezetten de Amsterdammers de gedeelde eerste plek, samen met PSV. Na FC Twente is het ook de ploeg met de minste tegendoelpunten, wat wederom laat zien dat de verdediging van Ajax op orde is, in tegenstelling tot de kritiek die het de afgelopen jaren moest verduren.

In het Santiago Bernabéu stadion werd pijnlijk duidelijk hoever Ajax achterligt op de top van Europa. De uiteindelijk score, een 2-0 nederlaag voor de Ajacieden, was zeer geflatteerd. In tegenstelling tot het spel in de landelijke competitie was Ajax niet de bovenliggende partij en leken ze zwaar onder de indruk van de Madrilenen. Dit leidde tot misschien wel dertig schoten die op het doel van een uitstekend keepende Maarten Stekelenburg werden afgevuurd. Veel wist de keeper in vorm er tegen te houden, maar hij kon niet voorkomen dat de bal twee keer het net deed bollen.


Maarten Stekelenburg verkeert momenteel in bloedvorm (Wikimedia Commons/Paul Blank)


Ajax kan in elk geval geen beroep doen op Thimothée Atouba, Nicolás Lodeiro, Kenneth Vermeer en Teemu Tainio. Zij ondervinden allemaal hinder van een blessure. Ook aankoop Ahmed 'Mido' Hossam wordt nog niet wedstrijdfit geacht. Of André Ooijer mee kan doen is nog onzeker en zal later nog worden bepaald. Luis Suárez keert weer terug in de selectie van Ajax. De Uruguyaan miste het duel met Real Madrid, vanwege een schorsing.

Historie

Het laatste treffen tussen Feyenoord en Ajax is nog niet zo lang geleden. De twee ploegen stonden namelijk tegenover elkaar in de bekerfinale, die over twee wedstrijden werd uitgesmeerd. Het eerste duel eindigde uiteindelijk in een 2-0 zege voor de Amsterdammers. Elf dagen later won de ploeg uit de hoofdstad met 1-4, waardoor zij met de nationale beker aan de haal gingen.

Laatste vijf onderlinge wedstrijden

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
06/05/2010 KNVB Beker Feyenoord Ajax 1 - 4
25/04/2010 KNVB Beker Ajax Feyenoord 2 - 0
31/01/2010 Eredivisie Feyenoord Ajax 1 - 1
01/11/2009 Eredivisie Ajax Feyenoord 5 - 1
15/02/2009 Eredivisie Ajax Feyenoord 2 - 0

Wedstrijdinformatie

De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, die in de Rotterdamse Kuip wordt gespeeld, begint zondagmiddag om 12:30 uur en staat onder leiding van arbiter Kevin Blom. Speculeer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en uitslag!

 

Verschil tussen PVV en VVD slinkt

Het verschil tussen de VVD en de PVV is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond kleiner geworden. Stond de partij van Geert Wilders vorige week nog op 34 zetels, deze week komt de partij uit op 33 zetels. De VVD stijgt een zetel ten opzichte van vorige week en staat nu op 29 zetels.

Het CDA pakt een zetel terug en staat nu op vijftien zetels. Ook GroenLinks krijgt er een zetel bij komt uit op dertien, de SP verliest er een en houdt er zeventien over. De Partij voor de Dieren verliest een van de twee zetels. Verder verandert er niets ten opzichte van vorige week: PvdA houdt 23 zetels, D66 blijft op twaalf staan, de ChristenUnie op vijf en de SGP op twee.

De Hond peilde in aanloop naar Prinsjesdag ook het vertrouwen in de economie. Dat is ten opzichte van vorig jaar toegenomen: toen dacht 46 procent nog dat de Nederlandse economie het jaar erop zou verbeteren, dit jaar verwacht 63 procent licht tot sterke verbetering van de economie in 2011. Wat betreft de koopkracht zijn Nederlanders minder optimistisch: de helft van de mensen verwacht dat die komend jaar verslechterd, een op de vijf gaat uit van een verbeterde koopkracht voor het eigen huishouden.

Humor Benidorm bastards verveelt niet

Het RTL4-programma Benidorm bastards zit op zaterdagavond om 20.00 uur het NOS Journaal behoorlijk op de hielen. Met 1.633.000 kijkers zijn de kijkcijfers van het humoristische programma nog maar een haar verwijderd van het journaal, dat zaterdagavond 1.654.000 kijkers aan zich te wist te binden en daarmee het meest bekeken tv-programma van de avond was. Dit blijkt uit de kijkcijfers die de Stichting KijkOnderzoek zondag publiceerde.

Steeds meer kijkers lijken de humor van Benidorm bastards te waarderen, want de kijkcijfers waren sinds de start van het programma nog nooit zo hoog. Het programma noteerde bij de start, een maand geleden, ruim een miljoen kijkers. Benidorm Bastards is bedacht in België. In het verborgen cameraprogramma nemen goedgebekte bejaarden op straat jongeren in de maling.

Humor Benidorm bastards verveelt niet
Humor Benidorm bastards verveelt niet (Foto: ANP)

Mourinho niet boos op Real

Real Madrid-coach José Mourinho ontkent dat hij boos is op zijn werkgever. Volgens de Portugees is er sprake van een misverstand.

Real Madrid zou niet willen dat Mourinho tijdelijk als bondscoach van Portugal aan de slag zou gaan. In een persconferentie op zondagochtend verklaarde The Special One dat de situatie echter heel anders is dan door de Portugese televisie is uitgelegd.

"Een Portugese tv-journalist vertelde me dat Real Madrid en de Portugese voetbalbond geen gesprek hebben gehad en toen vertelde ik dat ik niet begreep waarom dat niet is gebeurd. Jorge Valdano (algemeen directeur Real Madrid, red.) liet me ook weten dat de FPF (Portugese voetbalbond, red.) niet om een gesprek met de clubleiding had gevraagd."

"Wat ik bedoelde te zeggen was dat als de FPF dan toch in Madrid was, waarom ze Real Madrid niet om een gesprek hadden verzocht. Die vraag werd slecht gesteld en er zit geen verhaal achter. Ik begrijp ook niet waarom er geen gesprek is geweest."

"Ik ben eerlijk en ik geef toe dat ik het betreur dat ik niet ben gevraagd voor die baan, maar ik heb het recht niet om dat van Real Madrid te verlangen. Het is een moeilijke situatie."

Het lijkt erop dat de FPF inderdaad niet van plan is om Mourinho (tijdelijk) aan te stellen. Naar verluidt heeft de Portugese voetbalbond zich gericht op Paulo Bento.

Pastoor: "Leuk voor hen, niet leuk voor ons"

Excelsior is tijdens de eerste fase van dit seizoen een verrassing gebleken. In de Euroborg was FC Groningen echter te machtig.

Excelsior-coach Alex Pastoor bleek na afloop van het duel realistisch over de kwaliteiten van zijn ploeg. Volgens de Amsterdammer speelde Excelsior een goede wedstrijd, maar waren zijn spelers alleen niet in staat het doel te vinden. De Groningers kwamen wel tot scoren.

"We hebben de wedstrijd van de eerste tot de laatste minuut gespeeld om te winnen. Op bepaalde punten hebben we goed gespeeld. De conclusie is dat we het hier niet onaardig hebben gedaan", aldus Pastoor na afloop van de wedstrijd tijdens de persconferentie.

"FC Groningen heeft kansen gecreëerd waarvan ze er twee hebben gemaakt. Dat is leuk voor hen en niet leuk voor ons", zo was de heldere conclusie van de oefenmeester. Het verlies tegen Groningen was voor de Rotterdammers de tweede nederlaag van het seizoen.

ETA: Buitenlandse hulp bij oplossen conflict

De Baskische, terroristische afscheidingsbeweging ETA wil dat de internationale gemeenschap helpt bij het oplossen van het conflict over Baskenland. De beweging heeft zondag in twee Baskische kranten de oproep verspreid om met buitenlandse hulp te komen tot "een democratisch proces dat een permanente, rechtvaardige en democratische oplossing biedt voor een eeuwenoud politiek probleem in Baskenland".

De ETA (Euskadi Ta Askatasuna - Baskenland en Vrijheid) is een van huis uit extreemlinkse en uiterst nationalistische groep die sinds eind jaren zestig met geweld afscheiding van Spanje wil bereiken. Daarbij zijn meer dan achthonderd mensen gedood. Twee weken geleden kondigde de ETA een eenzijdig staakt-het-vuren aan. De Spaanse regering eist dat de groep zich eerst helemaal van het geweld afkeert, voor er van een dialoog tussen Madrid en de ETA sprake kan zijn.

Agent breekt been bij aanhouding agressieve man

Een agent heeft zaterdagochtend zijn been gebroken bij de aanhouding van een agressieve man in Utrecht. De 49-jarige Utrechter had eerder twee andere mannen mishandeld. Dat meldt de politie zondag.

Bij de politie kwam rond 03.55 uur een melding binnen van een vechtpartij in een woning aan de Berkelstraat in Utrecht. Bij het huis aangekomen bleek dat de agressieve en dronken man twee mannen had mishandeld. Hij had een mes in zijn hand.

De agenten konden de man overhalen om het mes weg te leggen. Toen hij geboeid was ging hij echter weer door het lint en verzette zich hevig. Hierbij kwam een agent ten val en brak zijn been. De man zit vast.

Groth wint toernooi Guangzhou

Jarmila Groth heeft het WTA-toernooi in Guangzhou op haar naam geschreven. De als eerste geplaatste Australische, die haar eerste WTA-titel pakte, was in de finale de Russin Alla Koedrjavtseva met 6-1 en 6-4 de baas.

De Russin speelde ook haar eerste WTA-finale, maar zij had echter meer last van zenuwen dan haar opponente. Vooral de service van Koedrjavtseva haperde. De nummer 102 van de wereld maakte maar 43 procent van de punten als ze serveerde. 

Heerkes: "Soms zit het niet mee"

Willem II staat nog altijd op nul punten in de Eredivisie. Coach Gert Heerkes ziet waar de fouten zitten.

Volgens de voormalige coach van Heracles Almelo moet zijn ploeg soms op een andere manier gaan spelen. Na het 2-4 verlies tegen ADO Den Haag trok Heerkes dan ook een concusie. "We moeten wat zakelijker gaan optreden. Vooral als we op voorsprong staan", aldus Heerkens volgens het ANP.

"De kansen zijn er wel, maar waar wij de lat raken, gaat bij de tegenstander er een van richting veranderde bal in. In die situatie zitten we. Soms zit het niet mee", zo vervolgde de coach van de hekkensluiter.

De oefenmeester is echter niet geheel ontevreden over het optreden van zijn spelers. "We begonnen goed en kwamen snel op voorsprong. Daarna laten we de wedstrijd toch weer uit handen glippen. Dat mogen we onszelf verwijten. We komen steeds weer in een situatie dat we achter de feiten moeten gaan aanlopen."

Chicci zegeviert in Modena

Francesco Chicci heeft gisteren de Grote Prijs van de stad Modena op zijn naam geschreven. Na 200 kilometer koersen was de Italiaan van Liquigas de snelste in de sprint.

Nadat een groep van vijf renners door het peloton was teruggepakt, moest een massasprint de beslissing gaan brengen. Chicci, die zijn achtste overwinning van het seizoen boekte, was daarin zijn landgenoten Manuel Belletti en Elia Viviana te snel af.

Dief steelt lunchpakket van agent

Een hongerige winkeldief die in Nijmegen in de boeien was geslagen, wist het te presteren om in de politieauto het lunchpakket van een agent te stelen. Toen de 29-jarige man op het bureau gefouilleerd werd kwam het eten onder zijn kleding vandaan.

De man werd zaterdagmiddag aangehouden nadat hij samen met twee anderen door de eigenaar van een winkel aan de Eerste Oude Heselaan betrapt werd op diefstal. Zijn twee handlangers wisten te ontkomen, maar de dief zonder vaste woon- of verblijfplaats werd in de kraag gevat en overgedragen aan de politie.

Op weg naar het bureau had de man kans gezien om de lunch van een agent te stelen. De diender doet hier aangifte van, laat de politie weten.

Tientallen Taliban gedood

Zeker zeventig strijders van de extremistische Taliban zijn zaterdag, de dag van de Afghaanse parlementsverkiezingen, gedood bij een bombardement in de Oost-Afghaanse provincie Paktia, ten zuidoosten van de hoofdstad Kabul.

Een zegsman van het provinciaal bestuur, Habibula Zamun, heeft dit zondag gezegd. Gevechtsvliegtuigen van de internationale troepenmacht ISAF in het land hebben het bombardement uitgevoerd, aldus Zamun.

Het was in het afgelegen district Seyyed Karam waar zich veel Taliban zouden hebben verzameld. De ISAF heeft het bericht niet bevestigd. De NAVO leidt de ISAF en heeft zondag gemeld dat er op de verkiezingsdag 485 gewelddadige incidenten in het land waren. Dat was iets meer dan vorig jaar op de dag van de Afghaanse presidentsverkiezingen, maar zaterdag zijn er veel minder doden en gewonden gevallen, volgens de NAVO.

'Toestand Vlaamse wegen zorgwekkend'

Eén ding valt altijd meteen op als je vanuit Nederland België inrijdt en dat is de vaak slechte toestand van de wegen. "Binnenkort krijgen we weer een nieuw rapport voorgeschoteld waarin de toestand in 2010 beschreven zal staan. Ik vermoed dat het dit jaar nog erger is dan vorig jaar", aldus Hilde Crevits, Vlaams minister voor Mobiliteit.

Crevits wil dat de wegen rond 2015 weer in een redelijke staat verkeren. "Vanaf dan moeten we naar een cyclisch onderhoud van de snelwegen, zoals dat in Nederland bestaat. Een systeem waar ik op dit moment enkel jaloers naar kan kijken", zo zegt Crevits in een interview met een aantal Belgische kranten.

Als het aan Crevits ligt worden de komende tijd meer flitspalen in Vlaanderen geplaatst. De inkomsten daarvan zouden niet in de schatkist terecht moeten komen, maar moeten worden gebruikt voor investeringen in infrastructuur. Daarnaast 'is het nu eenmaal een manier om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te halen', zo laat zij weten.

Iran vraagt vrijlating acht Iraniërs in VS

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft de Verenigde Staten gevraagd acht Iraniërs vrij te laten. Volgens hem hebben de Amerikanen deze Iraniërs ontvoerd.

Hij deed het verzoek in een zondag uit te zenden vraaggesprek met de Amerikaanse omroep ABC, kort nadat hij in New York was aangekomen voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Iran liet 14 september de Amerikaanse Sarah Shourd op borgtocht vrij. Ahmadinejad zei dat Shourd om gezondheidsredenen is vrijgelaten. Zij werd met twee Amerikaanse metgezellen, Shane Bauer en Josh Fattal, 31 juli 2009 in Iran niet ver van de grens met Irak gearresteerd. Ze worden ervan beschuldigd illegaal het land te zijn binnengekomen om te spioneren.

Pedersen: "Ik deed wat ik vorige week naliet: scoren"

FC Groningen-topscorer Nicklas Pedersen speelde gisteravond een belangrijke rol in de overwinning op Excelsior (2-0).

Met een treffer en een assist kan de Deense aanvaller terugkijken op een geslaagde wedstrijd tegen de Rotterdammers. "Ik deed wat ik vorige week naliet: scoren", aldus Pedersen op de clubsite van FC Groningen. Momenteel is Pedersen met drie doelpunten clubtopscorer.

"Ik was tegen FC Utrecht erg boos op mezelf na het missen van die grote kans, maar door dit doelpunt kan ik vorige week vergeten", zo voegde de Deen eraan toe.

Pedersen was vooral tevreden over de tweede helft tegen Excelsior. "Het was de beste helft van dit seizoen. We moeten veel geduld hebben om een doelpunt te maken en daarom lijkt soms wat langzaam te gaan, maar ik vond dat we erg goed speelden", zo vindt de Scandinaviër.

De spits bezorgde met zijn assist op Tim Matavz, die het tweede doelpunt van de wedstrijd scoorde, zijn tweede belangrijke aandeel van de wedstrijd. "Dat is voor een deel training, maar het heeft natuurlijk ook te maken met de uitstekende kwaliteiten van Tim Matavz. Ik voel me lekker achter hem en het gaat erg goed als aanvallende middenvelder."

Balotelli: "Ik ben Inter veel schuldig"

Mario Balotelli, spits van Manchester City, is zijn voormalige club Internazionale dankbaar, maar zijn hart ligt toch bij AC Milan.

"Ik ben Inter veel schuldig en ik zou het shirt van die ploeg nooit meer op de grond gooien. Ik heb daar een aantal fantastische jaren achter te rug, maar de afgelopen maanden realiseerde dat het tijd voor me was om te vertrekken. Maar ik had geen problemen met mijn voormalige ploeggenoten", aldus Balotelli volgens Sportal.it.

"Ik respecteer voorzitter Massimo Moratti en ik zie het ook niet als een probleem dat ik de voorkeur aan AC Milan geef, omdat die club mij meer aanspreekt. José Mourinho vertelde mij eens dat ik slechts twintig minuten op het veld kwam te staan. Als mens heeft hij zijn eigen mening, maar als coach zijn Roberto Mancini en Mourinho de beste."

"Ik speel niet bij City omdat dit de mooiste plek ter wereld is, maar ik ben hier voor het voetbal en om snel van mijn blessure te genezen. Ik zal nog een week rust nodig hebben en daarna ben ik er klaar voor. Ik kan soms domme dingen doen, maar ik zal niet als Antonio Cassano eindigen. Ik zal mijn team niet in de steek laten, want mijn carrière is zo belangrijk en niemand gaat dat kapot maken."

Boek: Photography 10th Edition - London, Stone & Upton

Het drietal Barbara London, John Upton en Jim Stone hielp al meer dan 1.000.000 fotografieliefhebbers met hun serie boeken over fotografie. Het boek Photography wordt op vele universiteiten gebruikt als lesmateriaal. De schrijvers zijn dan ook niet de minsten in het vak. Jim Stone studeerde bijvoorbeeld aan MIT en zijn foto's hebben onder andere aan de muren gehangen van het Museum of Modern Art (MoMa), Boston’s Museum of Fine Arts, het Smithsonian American Art Museum en het Los Angeles County Museum of Art, een aantal van de beroemdste musea in Amerika dus.

CD: OMD - History of Modern

De jaren tachtig en negentig zijn weer helemaal terug! Zo zag je onder andere (en jammer genoeg) oerlelijke beenwarmers en drollenvangers terug in de 'mode' komen en Rick Astley weer op een podium staan. Gelukkig zijn er ook betere zaken uit vervlogen tijden die weer terugkomen. Niet alleen de muzikale invloeden uit die tijd komen weer boven drijven, een enkele band lijkt weer helemaal rechtop te gaan staan en de muzikale carrière weer nieuw leven in te willen blazen. En dan heb ik het niet over Rick Astley, maar over Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD). In de jaren tachtig bracht de band synth-pop van het eerste uur ten gehore, de meesten zullen de betoverende klanken van 'Joan of Arc (Maid Of Orleans)' of het blikkerige geluid van 'Locomotion' nog wel kennen.

Politicus wil pedo-bisschop castreren

De voormalige bisschop van Brugge Roger Vangheluwe, die heeft toegegeven zijn neefje te hebben misbruikt, hoeft niet te rekenen op genade van het Belgische Kamerlid Jean-Marie Dedecker. Die wil de bisschop castreren, en wel ,,met twee bakstenen’’, zegt hij in een interview met Het Nieuwsblad op Zondag.

Dedecker, grondlegger van de partij Lijst Dedecker, klaagt in de krant ook over de onderzoeken die de Rooms-Katholieke Kerk uitvoert naar het seksueel misbruik. Het Kamerlid spreekt van een doofpot en noemt het ,,ongehoord dat de katholieke kerk een eigen behandeling opeist voor pedofiele of andere seksuele misstappen van haar bedienaars’’. Ook suggereert hij dat justitie betrokken is geweest bij het doodzwijgen van misbruikgevallen.

Vangheluwe (75) trad in april van dit jaar af nadat het seksueel misbruik van zijn neefje naar buiten kwam. Paus Benedictus XVI treft vooralsnog geen sancties tegen de ex-bisschop.

Politicus wil misbruikende bisschop castreren
Politicus wil misbruikende bisschop castreren (Foto: ANP)

Nederlandse wint filmprijs Argentinë

De Nederlandse jeugdfilm De Indiaan van regisseuse Ineke Houtman is bekroond op het Internationale Kinderfilmfestival in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De productie won de prijs voor beste film van het festival.

Dat heeft regisseuse Ineke Houtman zaterdag gemeld. Het was niet de eerste internationale prijs voor de Nederlandse productie. Eerder werd de jeugdfilm al bekroond in Zweden en Polen.

De Indiaan vertelt over de achtjarige Koos, die op zijn oer-Hollandse vader Jaap wil lijken. Dat is echter niet eenvoudig, want Koos is geadopteerd en komt uit Peru. Als de jongen ontdekt dat hij van oorsprong een indiaan is, doet Koos er alles aan om zich ook echt als een indiaan te gedragen.

De hoofdrollen worden vertolkt door Matthias den Besten, Bastiaan Ragas, Hans Dagelet en Angelique de Bruijne. De bekroonde film draaide vorige jaar in de Nederlandse bioscopen en is inmiddels op dvd verkrijgbaar.

Nederlandse Indiaan wint filmprijs Argentinë
Nederlandse Indiaan wint filmprijs Argentinë (Foto: ANP)

Autovrije zondag in 14 steden

Auto’s zijn vandaag niet welkom in veertien Nederlandse steden. Onder meer in Den Haag, Rotterdam, Breda, Eindhoven en Nijmegen zijn grote delen van de binnenstad afgezet.

Met allerlei activiteiten wordt de aandacht gevestigd op alternatieve en duurzame manieren van vervoer, zoals fietsen. In alle steden zijn feestelijke programma’s samengesteld, met veel muziek, zang en dans.

De autovrije zondag vormt een afsluiting van de Europese Mobiliteitsweek. Door het hele land is de afgelopen week promotie gemaakt voor wandelen, fietsen, openbaar vervoer, kritisch autogebruik en anders omgaan met mobiliteit. Vorig weekend organiseerden Utrecht, Leiden, Maastricht en Assen al een autovrije zondag.

Veertien steden houden autovrije zondag
Veertien steden houden autovrije zondag (Foto: ANP)

Open gevangenisdag volgeboekt

Onder meer de Bijlmerbajes en 'de Koepel' in Arnhem zijn alweer volgeboekt voor de Nationale Open Dag van de Dienst Justitiële Instellingen op 6 november. Die dag openen 48 strafinrichtingen hun poorten voor belangstellenden.

Volgens het ministerie van Justitie kunnen tot 10.000 bezoekers zich via internet inschrijven voor een rondleiding door spinhuis of petoet. Ook forensisch psychiatrische inrichtingen zetten de deuren open voor bezoekers. Het thema van deze open dag is 'Het terugdringen van recidive door het doorbreken van criminele gedragspatronen'.

Verdachten complot tegen paus vrij

De zes mannen die vrijdag waren gearresteerd in Londen, omdat ze een aanslag op paus Benedictus XVI zouden voorbereiden, zijn in de nacht van zaterdag op zondag vrijgelaten. Dat meldde de politie in de Britse hoofdstad. De verdachten zijn niet in staat van beschuldiging gesteld.

De zes mannen, vermoedelijk van Algerijnse afkomst, werken als straatvegers voor een schoonmaakbedrijf. Na de arrestatie verklaarde de politie dat het zestal werd verdacht van ,,het opdracht geven tot, het voorbereiden van of het aanzetten tot terreurdaden’’. Agenten doorzochten een aantal panden, maar vonden daar geen ,,gevaarlijke voorwerpen’’.

Diverse Britse media meldden zaterdag dat de verdachten in de kantine van het schoonmaakbedrijf grappen hadden gemaakt over een eventuele aanslag op de paus. Dat gesprek was opgevangen door een collega. Na de arrestatie van de zes waren het reisschema van de paus en de veiligheidsmaatregelen niet aangepast.

'Oranjepastoor' weer aan het werk

De wereldberoemd geworden 'oranjepastoor' Paul Vlaar draagt zondag voor het eerst weer een mis op in Obdam sinds hij in juli geschorst werd. Hij had voorafgaand aan de finale van het wereldkampioenschap voetbal in een oranje gewaad een mis gehouden die geheel in het teken stond van voetbal. Dat ging het bisdom Haarlem-Amsterdam te ver en Vlaar werd tijdelijk op non-actief gezet.

De pastoor mocht twee maanden geen pastorale werkzaamheden uitvoeren. De schorsing leidde tot veel ophef. Op Hyves werd een pagina opgericht om Vlaar een hart onder de riem te steken, waarbij zich duizenden mensen aansloten. De beelden van de voetbalmis gingen de hele wereld over.

Vlaar bracht die bezinningsperiode door in de abdij van Egmond en hij ging op bedevaart naar Lourdes. Zondag draagt hij voor het eerst weer de eucharistieviering op in zijn Sint Victorkerk in Obdam.

Problemen op 360 voor Halo: Reach

Halo: Reach is nog geen week verkrijgbaar of de eerste gebruikersproblemen zijn reeds opgedoken. Volgens Product-Reviews.net hebben spelers welke in bezit zijn van de allereerste generatie 360 consoles (20GB Pro) een grote kans op problemen tijdens het spelen van de campaign. Veel voorkomende problemen zijn freezes en ‘disc read errors’ tijdens het spelen of installeren van de game op de harde schijf. Een toekomstige patch zal naar alle waarschijnlijkheid soelaas moeten bieden. Bungie medewerker ‘Urk’ verwijst spelers op het Bungie forum in ieder geval door naar de klantenservice van Microsoft.

Ook de nieuwe 360 slim modellen blijken niet geheel buiten schot. Er zijn meldingen waarbij spelers met een 4GB versie niet in staat waren om de campaign in co-op te spelen. Reach vraagt namelijk om een harde schijf om verder te kunnen. Spelers met een 360 slim 4GB zien zich dus genoodzaakt om een 250GB harde schijf aan te schaffen om Halo: Reach in co-op te kunnen spelen. Het toevoegen van USB geheugen is niet voldoende, alleen een Microsoft gecertificeerde schijf zal werken. Hoewel er op de verpakking nergens expliciet staat vermeld dat er een harde schijf nodig is, staat er in de kleine lettertjes wel opgemerkt dat ‘opslag-eisen kunnen veranderen’.

Assaidi: "Ik word er moedeloos van"

Oussama Assaidi keerde vrijdagavond op De Vijverberg terug bij zijn voormalige club De Graafschap. In dienst van sc Heerenveen speelde hij een uitstekende wedstrijd, maar de dribbelaar kon niet voorkomen dat de Friezen met 3-2 de boot ingingen.

De teleurstelling droop na afloop van Assaidi's gezicht in de catacomben van De Vijverberg. "Dit is zeker een knullige nederlaag", tekent Goal.com op uit de mond van de buitenspeler. Christian Grindheim zette Heerenveen al vroeg in het duel op voorsprong met een prachtig schot. Assaidi dacht dat Heerenveen daarna door zou drukken. "We hadden na die 1-0 het overwicht en we dachten, althans ik dacht, dat we uit zouden lopen naar 2-0 en 3-0."

"Maar we geven die gelijkmaker makkelijk weg, waardoor ze in de wedstrijd komen. Dan verlies je uiteindelijk met 3-2", treurt Assaidi, die moedeloos wordt van de vele tegendoelpunten deze competitie. "Iedere keer als je denkt: we gaan eroverheen, krijg je een klotegoal tegen. Het is gewoon vervelend, iedere keer weer."

De aanvaller heeft ondanks de zure nederlaag een goed gevoel overgehouden aan zijn terugkeer op het oude nest. "Het voelt mooi. De sfeer is altijd heerlijk en het is mooi om hier weer terug te keren", aldus Assaidi, die enkele malen werd uitgefloten door de Doetinchemse supportersschare. "Daar heb ik niks van gemerkt. Ik focus me op de wedstrijd en steek mijn energie in belangrijker dingen."

Assaidi was wellicht de beste man aan de zijde van de Friezen. "Ja, het gaat de goede kant op. Ik scoor hier de 2-2, maar als je dan nog verliest dan is dat een klotegevoel. Gelukkig krijg ik het vertrouwen van de trainer, daar ben ik blij mee. Ik blijf gewoon mijn stinkende best doen en fris te blijven. Laten we hopen op betere resultaten in de toekomst."

Mainz-coach: "Onze positie heeft ons moed gegeven"

Thomas Tuchel, coach van FSV Mainz 05, was uiterst voldaan met de verrassende zege bij Werder Bremen (0-2).

"We wilden agressief verdedigen en Werder niet in het spel laten komen", aldus Tuchel volgens het Duitse sportmedium Kicker. "We bleven onze concentratie er tijdens de hele wedstrijd goed bij houden", zo voegde de coach van Die Nullfünfer eraan toe.

Volgens de oefenmeester is het succes tegen Werder gedeeltelijk te danken aan vertrouwen, waar de ploeg middels goede resultaten de afgelopen weken aan heeft kunnen werken.

"Onze positie op de ranglijst heeft ons de moed gegeven om te geloven in een overwinning in Bremen" zo vermoedt Tuchel.

De overwinning van Mainz heeft de ploeg naar de eerste plaats in de Bungesliga gedreven, aangezien 1899 Hoffenheim niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel tegen 1. FC Kaiserslautern. Dinsdag zal Mainz het opnemen tegen 1. FC Köln.

 

Mattek-Sands en Pascek in finale Québec

De finale van het WTA-toernooi van Québec gaat tussen Tamira Pascek en Bethanie Mattek-Sands. Op het Canadese hartcourt versloeg de Amerikaanse Mattek-Sands de als derde geplaatste Lucie Safarova uit Tsjechië met 6-2, 6-1 naar huis. De Oostenrijkse qualifier Pascek was met 6-2, 6-2 te sterk voor Christina McHale uit de Verenigde Staten.

Voor de pas 18-jarige Pascek wordt dit, na winst in Portoroz in 2006 en verlies in Bali in 2008, haar derde finale. Mattek-Sands stond een keer eerder in de eindstrijd in het WTA-circuit. Twee jaar geleden verloor ze in Québec de finale van Nadja Petrova.

Brawn: "F1-kalender wordt te vol"

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn vindt dat de Formule 1-kalender met twintig races in 2011 vol zit. Met de start van het seizoen in maart en de laatste race eind november vindt de Brit dat hij zijn personeel tot het uiterste moet drijven om het vol te houden.

Naast de negentien races die dit jaar op de kalender staan komt er volgend seizoen ook de race in India bij. In de verdere toekomst staan nog de Grand Prix van de Verenigde Staten en de Grand Prix van Rome op de rol. Ook wordt gedacht aan racen in Rusland. Hierdoor wordt, tenzij er races geschrapt worden, de kalender steeds voller. In het verleden waren er vaak seizoenen met maar zeventien races.

"We roteren al een bepaald deel van onze teamleden. En dat is niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Toen kon iemand van het testteam zonder problemen invallen, maar dat is er nu niet meer bij terwijl er altijd wel iemand een pijntje heeft," meldde Brawn die vooral de hogere teamleden het liefst bij iedere race heeft. "Neem nu bijvoorbeeld ingenieurs, zij bouwen een persoonlijke band op met een coureur en zoiets geven we liever niet zomaar op. Daarbij moeten we ook denken aan de uren die zij op de fabriek doorbrengen."

Brawn snapt dat het aanboren van nieuwe markten en het aandoen van nieuwe circuits bij de Formule 1 hoort, maar er zijn grenzen. "We kunnen niet altijd maar meer van ons personeel blijven eisen, dat is onmogelijk. Onze teamleden hebben allemaal een familie en er gaat aardig wat tijd inzitten als je twintig races weg bent van huis. We moeten ons maar eens buigen over de vraag hoe we de tijd tussen Grands Prix opvullen. Een oplossing wordt vast gevonden, maar we moeten er goed over nadenken."

'Sutil vervanger voor stoppende Schumacher'

Mocht Michael Schumacher zijn helm na dit seizoen wederom in de wilgen hangen dan lijkt bij het Formule 1-team Mercedes Grand Prix Force India-rijder Adrian Sutil de gedoodverfde opvolger van de zevenvoudig wereldkampioen te zijn, althans die mening is BBC-commentator Jonathan Legard op Twitter toegedaan.

"Ik heb gehoord dat Sutil de meest voorname kandidaat is om Schumacher te vervangen als hij stopt. Het contract van Sutil loopt namelijk af," zei Legard op Twitter. Hij benadrukte wel dat Mercedes Schumi niet uit eigen beweging zal vervangen. "Mercedes wil hem niet buiten werken. Het zou zijn eigen beslissing moeten zijn."

Dat er mogelijk een kern van waarheid in de geruchten zit komt voort uit de mening van een andere BBC-commentator Eddie Jordan. Hij zag vorig weekend in Monza vele zaakwaarnemers van coureurs bij Mercedes in het motorhome zitten. "Ik heb het gevoel dat er iets te gebeuren staat. Ik denk dat Schumacher gedesillusioneerd is en weer aan stoppen denkt. Er zijn teveel indicaties die mij vertellen dat hij onder zijn contract uit wil."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.