FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 december 2009

Ceo's waarschuwen voor nieuwe zeepbel

De topmannen van Allianz, de grootse verzekeraar van Europa, en ThyssenKrupp, Duitslands grootste staalbedrijf, waarschuwen dit weekeinde onafhankelijk van elkaar voor nieuwe zeepbellen die zij zien ontstaan in wereldomvattende markten.

"We zijn op dit moment bezig de volgende financiële zeepbel te financieren", zei topman Michael Diekmann van Allianz in een kranteninterview. "Waarom er niks is veranderd? Omdat er veel goedkoop geld is. Daardoor kunnen investeerders grotere risico's nemen." Volgens Diekmann zou de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in 2010 langzaamaan moeten verhogen.

Bestuursvoorzitter Ekkehard Schulz van ThyssenKrupp maakt zich zorgen over de grondstoffenmarkt, zei hij in een interview, dat morgen volledig gepubliceerd wordt. "Dat is waar de nieuwe bubble de kop opsteekt." Volgens Schulz staat de markt voor grondstoffen bloot aan 'gokkers'. "Mijn angst is dat we na de vastgoedzeepbel nu een grondstoffenzeepbel krijgen."

Silly Season 2010 Update

Elke maand zullen we op FOK!sport de Silly Season-geruchten voor 2010 op een rijtje zetten. Uiteraard hebben we buiten dit overzicht altijd de laatste nieuwtjes.

Inmiddels is bekend dat wereldkampioen Jenson Button van Brawn GP (dat volgend jaar dus Mercedes Grand Prix heet) naar McLaren Mercedes gaat. Zijn plek bij Mercedes lijkt naar Michael Schumacher te gaan. De Duitser zou alleen nog medisch gekeurd moeten worden alvorens er getekend gaat worden. Op het vinkentouw bij het Duitse team zou Nick Heidfeld zitten. Ook wordt Heidfeld bij Sauber genoemd.

Renault heeft besloten in de Formule 1 te blijven. Robert Kubica heeft een contract maar twijfelt erover en verder wordt bij het Franse team de Chinese Nederlander Ho-Pin Tung genoemd als coureur.

Bij Force India blijft alles zoals ze dit jaar afsloten. Zowel Adrian Sutil als Vitantonio Liuzzi hebben voor volgend jaar een contract op zak. Ook bij Toro Rosso lijkt alles hetzelfde te blijven. Alleen Jaime Alguersuari heeft nog geen getekend contract. Dat hangt af van de onderhandelingen met Spaanse sponsors.

De terugkeer van Sauber levert een hoop geruchten op. Zeker is dat Kamui Kobayashi coureur wordt bij het Zwitserse team. Verder zou er een ervaren coureur komen te rijden. Op die plek hopen Giancarlo Fisichella en de eerder genoemde Heidfeld. De Belg Bertrand Baguette zelf zegt dat hij al bijna rond is met de Zwitsers. Maar of dat een racezitje of een testplek is dat is nog niet geheel duidelijk.

Bij Lotus F1 is alles al geregeld. Daar hebben ze zowel Jarno Trulli als Heikki Kovalainen bevestigd. Campos Meta F1 heeft naast Bruno Senna nog niemand vastgelegd. Namen die genoemd worden daar zijn Pedro de la Rosa en Andy Soucek maar die zegt er zelf niet heen te gaan.

Bij Team USF1 is het erg stil. Wel is het inschrijfgeld voldaan maar daar blijft het tot op heden bij. Manor GP is inmiddels omgedoopt tot Virgin Racing. Naast Timo Glock zal daar Lucas di Grassi komen te rijden.

StartnummerNaamTeamNationaliteit
1Jenson ButtonVodafone McLaren MercedesGBR
2Lewis HamiltonVodafone McLaren MercedesGBR
3Nico RosbergMercedes Grand PrixGER
4-Mercedes Grand Prix-
5Sebastian VettelRed Bull RacingGER
6Mark WebberRed Bull RacingAUS
7Felipe MassaScuderia FerrariBRA
8Fernando AlonsoScuderia FerrariESP
9Rubens BarrichelloAT&T Williams F1 TeamBRA
10Nico HulkenbergAT&T Williams F1 TeamGER
11Robert KubicaRenault F1POL
12-Renault F1-
14Adrian SutilForce India F1GER
15Vitantonio LiuzziForce India F1ITA
16Sebastien BuemiScuderia Toro RossoSWI
17-Scuderia Toro Rosso-
18Jarno TrulliLotus F1 TeamITA
19Heikki KovalainenLotus F1 TeamFIN
20-Campos Meta F1-
21Bruno SennaCampos Meta F1BRA
22-Team US F1-
23-Team US F1-
24Timo GlockVirgin RacingGER
25Lucas Di GrassiVirgin RacingBRA
26Kamui KobayashiSauberJAP
27-Sauber-



Meer discussies over de startlijst in de Formule 1 vind je op het forum

Uitslag RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam. Hieronder vind je de uitslag.

RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam 4-1
17’ Boerrigter 1-0
25’ Boerrigter 2-0
39’ Agustien 3-0
48’ Benson 4-0
53’ Bodul 4-1

Toeschouwers: 5.145
Scheidsrechter: Makkelie
Stadion: Mandemakers Stadion
Gele kaart: Gudde, H. Mulder, D. Mulder, Idabdelhay (RKC Waalwijk), Poepon, Falkenburg, Strootman, Slijngard, Adeleye, Knol (Sparta Rotterdam)

Opstellingen

RKC Waalwijk: Levita, Colin, Gudde, v.Mosselveld, D.Mulder, Agustien (Berger/55), H.Mulder (Varela/88), Metaj, Benson, Benschop (Idabdelhay/73), Boerrigter

Sparta Rotterdam: Varkevisser, Rutjes, Adeleye, Viergever (Knol/46), Slijngard, Falkenburg, v.Bueren (Bodul/46), Strootman, Duplan, Poepon (John/69), Dissels

Darts: Uitslagen dag 2 World Darts Championship

Vandaag kwamen er tijdens de tweede dag van de World Darts Championship een drietal Nederlanders in actie. In de middagsessie mochten Co Stompé en Roland Scholten in actie komen. In de avondsessie was het Jelle Klaasen die de Nederlandse eer mocht hoog houden.

Net als afgelopen jaar is Roland Scholten alweer klaar in Londen. De Hagenaar speelde een fantastische eerste set maar zakte daarna veelste ver terug. Steve Hin de tegenstander van scholten kon hier gemakkelijk van profiteren en wist uiteindelijk een 3-2 overwinning uit het vuur te slepen. De Nederlander zal door dit verlies zeer waarschijnlijk uit de top 32 van de PDC-ranglijst gaan vallen.

Er was gelukkig ook goed nieuws vanuit het Alexandra Palace te melden voor de oranje-fans. Co Stompé wist zich te plaatsen voor de volgende ronde door Steve Maish te verlaan. De eerste set ging in vijf legs naar de Amsterdammer. De tweede set ging dankzij niet gegooide triples naar Maish. In de derde set begon de Engelsman zich te irriteren aan zichzelf en hiervan wist Stompé te profiteren. De vierde set ging in 3-0 naar de Nederlander. Stompé zal het in de volgende ronde mogen opnemen tegen Mervyn King die Matt Clark met 3-0 versloeg.

Jelle Klaasen begon goed in zijn duel tegen Barrie Bates. De voormalig wereldkampioen bij de BDO won de eerste set met 3-1. De tweede set ging na van beide kanten ontzettend veel gemiste dubbels naar Bates in vijf legs. Ook de derde set ging naar Bates die een aantal maal vrije behoorlijke finishes wist neer te zetten. Ondanks een 2-0 achterstand in de vierde set wist Klaasen dit terug te brengen tot 2-2 waarna Bates de wedstrijd besliste door de vijfde leg via bulls-eye uit te gooien.

Uitslagen: dag 2

voorronde:
Jarkko Komula* - Roman Konchikov 4-3
Aodhagan O'Neill - Les Francis 4-2

Roland Scholten - Steve Hine* 2-3
Co Stome* - Steve Maish 3-1
Kirk Shepherd* - Scott Burnett 3-0
Wes Newton* - Jarkko Komula 3-0
Mervyn King* - Matt Clark 3-0
Jelle Klaasen - Barrie Bates* 1-3
Adrian Lewis - Aodhagen O'Neill 3-0
Peter Manley - Andy Jenkins 3-2

* naar volgende ronde
** duels worden vanavond nog gespeeld

Ecclestone verdubbelt tarief voor Turkije

Het zou zomaar kunnen zijn dat de Grand Prix van Turkije in 2010 voor het laatst op de Formule 1-kalender staat. Formule 1-baas Bernie Ecclestone vraagt nu dertien miljoen dollar op jaarbasis om een race te organiseren, maar wil dit tarief in de toekomst gaan verdubbelen.

Er wordt gezegd dat Ecclestone eind december een beslissing wil. Dat het tarief niet vreemd is blijkt volgens de Turkse minister van sport Faruk Nafiz Ozak uit het feit dat India tot dertig miljoen dollar per race wil gaan. "Maar in landen zoals Frankrijk en Duitsland vraagt de Formule 1-baas maar 1,5 tot vier miljoen dollar."

Turkije staat sinds 2005 op de Formule 1-kalender. Het circuit is mede door de bijzondere bocht acht geliefd bij de coureurs. Dit jaar kwamen maar 30.000 mensen om de race live te aanschouwen, waardoor de Grand Prix niet echt populair genoemd mag worden.

Zweden legt zich neer bij ondergang Saab

Ook al hadden veel Zweden gehoopt dat het nog goed zou komen met het van oorsprong Zweedse automerk Saab, zij zijn niet verbaasd dat dat niet is gelukt. Dat is de teneur in de Zweedse kranten vandaag.

Gisteren maakte General Motors (GM) bekend dat het niet gelukt was op tijd een overnamekandidaat te vinden voor het merk en dat het afgebouwd zal worden.

De Zweedse premier Frederik Reinfeldt zei vandaag na terugkomst uit Kopenhagen niet verrast te zijn dat het niet gelukt is om een koper te vinden voor Saab. Hij wijt dat aan het feit dat GM het verlieslatende Saab niet wist te transformeren tot een succesvol merk. GM was sinds 2000 volledig eigenaar van Saab.

Verder zei Reinfeldt dat hoop en nostalgie af en toe het beeld van de Zweden over de hachelijke situatie waar Saab zich bevond vertroebelde. "We wilden zo graag dat het goed zou gaan, we spraken zo graag over de Saab-auto's waar we in reden maar de waarheid - en dat mag bijna niet gezegd worden - is dat het bedrijf bloedde."

"Het is tragisch maar niet totaal onverwacht", schrijft de Göteborgs-Posten. Waarbij het opmerkt dat Saab in de twintig jaar dat het onderdeel uitmaakte van GM zelden winstgevend was. Volgens de Zweedse premier slechts een jaar.

In de meeste krantencommentaren krijgt GM de schuld van de teloorgang van het merk en niet de Zweedse overheid, ook al schoot die Saab niet te hulp met geld. "De overheid heeft gedaan wat ze kon door een verkoop van het merk te steunen en open te staan voor het afgeven van garanties op leningen", aldus Svenska Dagbladet.

De Zweede regering heeft beloofd de 3400 werknemers in Saab's thuisbasis Trollhaettan en de toeleveranciers te helpen.

Vrouw van 100 maakt eerste parachutesprong

De Braziliaanse Aida dos Santos heeft vandaag haar eerste parachutesprong gemaakt, een maand na haar honderdste verjaardag. Dit meldden media in het Zuid-Amerikaanse land.

Zij sprong met haar parachute-instructeur op 3000 meter hoogte uit een vliegtuig. Bij de landing op het vliegveld van de stad Macapá werd zij opgewacht door haar kleinzoon Josivaldo, die haar op het idee van de parachutesprong had gebracht.

De 100-jarige vond de parachutesprong niet alleen 'onvergetelijk' en 'uniek' - zij voelt zich er ook jonger door: "Het is alsof ik pas vijftig ben."

Doden bij opblazen monument Georgië

Een meisje van zeven en haar moeder zijn vandaag omgekomen, toen een monument voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog in de Georgische stad Koetaisi werd opgeblazen. Georgische media meldden dat verscheidene mensen gewond raakten. Volgens openbaar aanklager Moertas Sodelawa zijn bij het werk de veiligheidsvoorschriften geschonden.

Rusland had bij Georgië geprotesteerd tegen de vernietiging van het monument. Het meende dat de regering in Tbilisi te weinig respect had voor de Georgiërs die in de strijd tegen de nazi's 'schouder aan schouder met hun broedernaties' hebben gevochten, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou het noemde. De Georgische regering wees de kritiek van de hand. Het monument van 46 meter hoog zou slechts worden verplaatst, zo werd gezegd. Het had in de jaren negentig flinke schade opgelopen en moest daarom worden gerestaureerd.

De betrekkingen tussen Rusland en Georgië zijn gespannen sinds de oorlog tussen beide landen in augustus 2008. Het conflict ging over Zuid-Ossetië, een gebied in Georgië dat zich met steun van de Russen onttrokken heeft aan het gezag van Tbilisi.

'Lagere opkomst tijdens tweede prikronde'

De opkomst van kinderen en hun ouders bij de tweede prikronde tegen de Mexicaanse griep ligt tussen de 62 en 67 procent. Die schatting heeft directeur Laurent de Vries van GGD Nederland vandaag bekendgemaakt.

Vandaag was de laatste dag waarop mensen in het land een injectie konden halen tegen de Mexicaanse griep binnen de tweede prikronde. Bij de eerste prikronde die door de GGD is georganiseerd, lag de opkomst op 72 procent.

Inwoners van onder meer Beilen, Urk en Tynaarlo waren vandaag de hekkensluiters.

Nieuw: Tiger Woods-condooms

Tiger Woods behaalde de laatste dagen veelvuldig het nieuws door de beerput die werd opengetrokken met betrekking tot de ware harem aan minnaressen die 's werelds best betaalde sporter er op na bleek te houden. Er is natuurlijk geen schandaal of er is wel iemand die er een commercieel succesje in ziet, zo ook die rondom de veelgeplaagde golfer. Een Amerikaans bedrijf heeft heuse Tiger Woods-condooms op de markt gebracht.

De rubbertjes worden op de website Tigercondoms.com aangeprezen met de pakkende tekst drive your balls further... Makes a great holiday gift... Improve your driving on and off course. Op de verpakking vinden we al even dubbelzinnige teksten als approved for swingers en protect your Wood. Wat Woods er zelf van vindt is overigens niet bekend.

Doden door winterweer VS

De ernstigste sneeuwstormen in jaren hebben vandaag het openbare leven in grote delen van de Amerikaanse oostkust stilgelegd. Bij honderden ongelukken kwamen zeker drie mensen om het leven.

In North Carolina en de staten ten noorden daarvan tot en met Pennsylvania lag soms een pak sneeuw van meer dan een meter. In de hoofdstad Washington riep burgemeester Adrian Fenty de noodtoestand uit.

President Barack Obama was vanochtend net op tijd terug van de klimaattop in Kopenhagen om veilig te kunnen landen op de militaire luchthaven Andrews in de staat Maryland. De meeste luchthavens in de buurt bleven wegens het slechte weer gesloten. Vluchten uit en naar de hoofdstad werden geannuleerd.

Ook in de steden Baltimore en Philadelphia kwam het openbaar leven tot stilstand. Scholen en universiteiten bleven dicht. Op het platteland zitten tienduizenden mensen zonder stroom. In de supermarkten zijn veel schappen leeg, omdat klanten het slechte weer hebben zien aankomen en drank en voedsel hebben gehamsterd.

Doden door winterweer VS  (foto: ANP)

Muszynski geïnstalleerd als primaat van Polen

Aartsbisschop Henryk Muszynski (76) van Gniezno is vandaag geïnstalleerd als de nieuwe primaat van Polen. Bij een plechtige kerkdienst in de Dom van Gniezno sprak Muszynski zich uit voor het gebruik van het kruis als christelijk symbool in het openbaar.

De nieuwe primaat bekritiseerde een recente uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Dat had het verplichte ophangen van kruisbeelden in Italiaanse klaslokalen veroordeeld.

Muszynski volgt Kardinaal Jozef Glemp op. Die had 28 jaar aan het hoofd gestaan van de Rooms-Katholieke Kerk in Polen.

Uitslag Feyenoord - Willem II

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie de wedstrijd tussen Feyenoord en Willem II. Hieronder vind je de uitslag.

Feyenoord - Willem II 1-0
12’ Cissé 1-0

Toeschouwers: 42.000
Scheidsrechter: Van Egmond
Stadion: De Kuip
Gele kaart: Demouge, Grégoire, Kargbo (Willem II)

Opstellingen

Feyenoord: v.Dijk, Leerdam, Vlaar, Bahia, v.Bronckhorst ,Fer (De Vrij/84), Tomasson, Landzaat, Cissé (Babovic/72), Makaay, Wijnaldum (Biseswar/64)

Willem II: Mäenpää, Bruma, Biemans, Swinkels, Veloso (v.d.Heijden/26), Zijler (Reniers/72), Kargbo, Grégoire (Waalkens/80), Livramento, Sheotahul, Demouge

Berger ontkent gesprekken met Renault

Gerhard Berger ontkent dat hij in gesprek is om bij Renault in 2010 teambaas van het Formule 1-team te worden. Het team is sinds deze week voor een groot deel in handen van Genii Capital van Gerard Lopez.

Het Franse Auto Hebdo bracht het nieuws naar buiten, maar de voormalig Formule 1-coureur meldt in Auto Motor und Sport dat er geen sprake van gesprekken is. "Het enige dat ik weet is dat Lopez Renault overgenomen heeft. Ik weet van geen enkel aanbod. Momenteel zijn er geen gesprekken."

Berger werd na zijn actieve loopbaan motorsportdirecteur van BMW. Later kocht hij zich in bij Toro Rosso en werd mede-teameigenaar. Bij die renstal is hij met een geschil vertrokken. Daarna klopten andere teams aan bij de Oostenrijker, maar zij kregen nul op het rekest.

Gezondheidszorgplan Obama flinke stap verder

De kans dat de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg het gaat halen, is vandaag flink vergroot. De Democratische senator Ben Nelson uit Nebraska maakte bekend dat hij de plannen van president Barack Obama steunt. Daardoor heeft de president de zestig stemmen die hij nodig heeft om het wetsvoorstel nog voor Kerstmis door de Senaat te loodsen.

Nelson gaf zijn verzet op, nadat hij in wekenlange onderhandelingen had afgedwongen dat er flinke beperkingen komen op de financiering van abortussen met publiek geld. "Verandering is nooit gemakkelijk, maar verandering is wat in Amerika vandaag nodig is. Ik zal stemmen voor hervorming van de gezondheidszorg", zei Nelson.

De senatoren maken zich op voor de stemming, die begin volgende week wordt verwacht,. Als zestig senatoren het voorstel van Obama steunen, is de discussie erover afgelopen. Zodra het is goedgekeurd, moeten de beide huizen van het Congres een compromis zien te vinden over de verschillen in de wetsvoorstellen die zij hebben aanvaard. De definitieve stemming over de hervorming van de gezondheidszorg is eind januari of begin februari te verwachten.

Gezondheidszorgplan Obama flinke stap verder  (foto: ANP)

Uitslag AZ - ADO Den Haag

Om 18:45 werd afgetrapt voor het treffen tussen AZ en ADO Den Haag. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

AZ - ADO Den Haag 3-0
10’ Elm 1-0
30’ Pocognoli 2-0
88’ Martens 3-0

Toeschouwers: 16.072
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Gele kaart: Lens (AZ), Immers, Bosschaart (ADO Den Haag)

Opstellingen

AZ: Romero, Jaliens, Moisander, Moreno, Pocognoli (Poulsen/84), Mendes da Silva (Luijckx/34), Elm, Schaars (Martens/76), Ari, Pellè, Lens

ADO Den Haag: Ditewig, L. Piqué (Toornstra/70), Derijck, Bosschaart, Kum (van Hese/29), Buijs, van den Bergh, Immers (Hulst/82), Verhoek, Milic, Soltani

Complottheorieën rond aanval op Berlusconi

Silvio Berlusconi heeft de aanval van Milaan zelf in scène gezet; Massimo Tartaglia, die de replica van de Dom gooide, is door het kantoor van de Italiaanse premier betaald.

Dit is althans een van de complottheorieën die de ronde doen op internet. Volgens de krant Corriere della Sera hebben al honderdduizenden Italianen naar een filmpje gekeken dat vraagtekens zet bij de officiële versie van de gebeurtenissen. Waar haalde Berlusconi zo snel het zakdoek vandaan dat hij binnen minder dan één seconde voor zijn gezicht hield? En waarom hield hij zijn gezicht vervolgens de hele tijd bedekt voordat hij in de auto stapte?

Toen hij het voertuig weer verliet, liet hij wel een bebloed gelaat zien. Maar hoe kan het dat het bloed zo snel gestold was? En wat voor mysterieus object houdt één van zijn lijfwachten in de hand? Dat moet wel een spuitbus met nepbloed geweest zijn.

Ultiem bewijs voor het complot is natuurlijk dat de bodyguards toe stonden dat Berlusconi nog zo lang op de plaats van de aanval bleef. Bij een aanslag op Obama had de Amerikaanse secret service de president natuurlijk meteen afgevoerd.

Groothuis en Kuipers rap in Thialf

Een week voor het belangrijke olympische kwalificatietoernooi in Heerenveen hebben Simon Kuipers en Stefan Groothuis snelle tijden genoteerd op de 1.000 meter in Thialf.

Groothuis won de wedstrijd in 1.08,83. Kuipers werd tweede in 1.08,95. Mark Tuitert werd achter de twee Control-rijders op bijna een seconde achterstand derde. "Dit is gewoon stinkend hard", sprak Control-trainer Jac Orie. "Ze staan er goed voor."

Bij de dames ging de zege op de 1.000 meter naar Annette Gerritsen. Zij won in 1.17,46. Margot Boer werd tweede in 1.17,71. De 500 meter bij de mannen werd gewonnen door nationaal recordhouder Ronald Mulder in 35,50.

FC Barcelona wint WK clubteams

FC Barcelona heeft zaterdag de wereldbeker voor clubteams in de wacht gesleept. In de finale won de Catalaanse ploeg met 2-1 van Estudiantes. Lionel Messi wist de beslissende treffer pas in de verlenging te scoren.

Estudiantes en Barcelona maakten er tijdens de finale in Abu Dhabi een spannende pot van. Kort voor rust kwam de Argentijnse ploeg, winnaar van de Copa Libertadores, op voorsprong dankzij een kopbal van Boselli.

Na rust was het vooral Barcelona dat de aanval zocht en Estudiantes terug naar de eigen helft drong. De Argentijnse ploeg wist de voorsprong erg lang vast te houden, tot Pedro pas in de 89e minuut de verdiende gelijkmaker wist binnen te koppen. Dit betekende dat de twee ploegen mochten gaan verlengen.

In de eerste verlenging werden er geen doelpunten gemaakt, maar in het tweede gedeelte wist Messi met zijn borst de 2-1 te scoren. Daarmee bezorgde hij Barcelona de eerste wereldbeker in zijn historie.

[Upd] Hughes de laan uitgestuurd bij City

Engelse media berichten dat dit wel eens het laatste weekend van Mark Hughes bij Manchester City kan zijn. Zelfs een overwinning op Sunderland zou volgens de media niet uitmaken. Hughes zal worden ontslagen.

Het verlies tegen Tottenham Hotspur van afgelopen dinsdag zou de druppel zijn geweest voor de steenrijke eigenaren van de ploeg. De eigenaren investeede het afgelopen jaar meer dan 250 miljoen euro en zagen City dinsdag met 3-0 verliezen.

De Engelsen staan momenteel op de achtste plaats in de Premier League terwijl de verwachting was dat de club aansluiting zou krijgen met de traditionele top vier.

Guus Hiddink en Jurgen Klinsmann zouden worden genoemd als opvolger.

Update @ 19:40 uur

Manchester City heeft bekendgemaakt dat Mark Hughes is ontslagen. Een opvolger voor Hughes is er ook al, namelijk Roberto Mancini.

Beloning voor tip bord Auschwitz

Polen heeft een beloning van 115.000 zloty (ruim 27.000 euro) uitgeloofd voor de tip die ertoe leidt dat het bord 'Arbeit macht frei' uit het voormalige naziconcentratiekamp Auschwitz wordt teruggevonden. De diefstal eerder deze week heeft vele Polen geschokt. Premier Donald Tusk heeft een onderzoek naar de diefstal gelast.

De beloning is uitgeloofd door het Auschwitz-museum, de politie en mensen die anoniem willen blijven. De diefstal werd gisterochtend ontdekt. Het bord met de spreuk, de cynisch misbruikte titel van een in 1873 gepubliceerde roman van Lorenz Dieferbach, moest gedeporteerde Joden en anderen die in het kamp werden opgesloten, de indruk geven dat Auschwitz een werkkamp was.

De politie heeft in het zuiden van Polen de controles opgevoerd. In het gebied rond het voormalige concentratiekamp worden op verscheidene plaatsen auto's onderzocht. Ongeveer veertig rechercheurs proberen in het kamp sporen van de dieven te vinden. Ook heeft Polen de hulp ingeroepen van de internationale politieorganisaties Interpol en Europol.

Het gestolen bord  (foto: ANP)

Servië vraagt EU-lidmaatschap aan

De regering van Servië heeft vanmiddag in een door president Boris Tadic bijgewoonde zitting besloten het EU-lidmaatschap aan te vragen. Op een persconferentie zei president Tadic dat EU-voorzitter Zweden de datum zal bepalen waarop dat officieel kan geschieden. Servië wacht volgens de president op een uitnodiging van de Zweden.

Aan de kabinetszitting was een door premier Cvetkovic voorgezeten bijeenkomst van de "Raad voor de Europese Integratie" voorafgegaan. De Raad besloot de regering te adviseren om de Servische kandidatuur voor het EU-lidmaatschap nog vóór het einde van dit jaar formeel in te dienen.

Minister van Buitenlandse zaken Miguel Angel Moratinos van Spanje, dat op 1 januari 2010 het EU-voorzitterschap van Zweden overneemt, had gisteren in Brussel al verklaard ervan uit te gaan dat Servië zich op korte termijn kandidaat zal stellen voor het EU-lidmaatschap.

De ontwikkeling van Servië richting Brussel is in de maand december in een stroomversnelling geraakt. Per 19 december werd de visumplicht voor Servische burgers afgeschaft en het tijdelijk handelsakkoord tussen de EU en Servië werd geratificeerd. Dat laatste werd mogelijk nadat de Nederlandse regering haar verzet tegen de ratificatie had opgegeven.

Ook Cambuur kent financiële zorgen

SC Cambuur Leeuwarden staat er sportief gezien met een tweede plaats in de Jupiler League goed voor, maar financieel gezien valt er wel het nodige te verbeteren. Het tekort over vorig seizoen leek 700.000 euro te zijn, maar naar nu blijkt is het 1,8 miljoen euro.

De later ontslagen financieel directeur Wilco Dommelholt heeft de situatie bij Cambuur te rooskleurig voorgesteld. Waar hij de uitgaven op 3,26 miljoen euro begrootte bleken deze uiteindelijk 5,2 miljoen euro te zijn. De inkomsten stegen door de goede resultaten weliswaar tot 3,7 miljoen euro, maar met name door de hoge salariskosten werden deze teniet gedaan.

Een oplossing voor de financiële problemen bij de Leeuwarders lijkt wel in zicht te zijn. Met projectontwikkelaar Leyten zal waarschijnlijk voor 1 januari een deal worden gesloten over de verkoop van het stadion. Daarnaast zal er op jaarbasis zeker een half miljoen euro bezuinigd moeten worden om de begroting sluitend te krijgen. Tenslotte zullen vier commissarissen uit eigen middelen een flinke storting in de clubkas doen.

Weer zwemrecords in Manchester

Op de tweede en laatste dag van 'The Duel of the Pool' in Manchester zijn drie wereldrecords kortebaan gezwommen.

Op de 4x100 meter vrije slag hielp Michael Phelps het Amerikaanse kwartet aan een tijd van 3.03,30. Dat was meer dan anderhalve seconde sneller dan de oude toptijd van de Fransen.

Julia Smit zwom op de 200 meter wisselslag bij de vrouwen met 2.04,60 een nieuw wereldrecord. En Rebecca Soni deed hetzelfde op de 100 meter schoolslag.

'The Duel of the Pool' is een strijd tussen de Verenigde Staten en eeen selectie van Britse, Duitse en Italiaanse zwemmers.

'Criminelen onder toezicht na celstraf'

De politie wil dat pedoseksuelen, roofovervallers en andere zware misdadigers die hun gevangenisstraf er op hebben zitten, niet zonder meer direct hun vrijheid terugkrijgen. Dat zei Frans Heeres van de Raad van Korpschefs vandaag in het RTL Nieuws.

Hij pleit voor een wetswijziging die ervoor zorgt dat er na de detentieperiode ook nog toezicht is op de ex-gedetineerden. Heeres vindt dat als die zich onttrekken aan dat toezicht er een sanctie moet volgen. Hij denkt dan aan een gebiedsverbod, enkelband of gedragsbehandeling.

De politie komt met dit voorstel onder meer op de onrust die ontstaat onder burgers zodra een pedoseksueel na detentie terugkeert in de wijk. "Ik zie gewoon de ongerustheid in de wijken ontstaan en dat geldt overigens ook voor bredere groepen zoals overvallers", zegt Heeres.

Ex-gedetineerden staan niet in alle gevallen onder toezicht van de reclassering. De rechter bepaalt bij het vonnis als dat nodig is. De politie wil dat er, voordat criminelen vrijkomen, een risicoscan wordt gemaakt.

Amy Winehouse verlooft zich met ex-man

Koud drie maanden gescheiden van haar ex-man Blake Fielder-Civil, is Amy Winehouse sinds deze maand weer verloofd. Met niemand minder dan Blake Fielder-Civil. Ze hebben namelijk altijd van elkaar gehouden.

"Amy en ik hebben gepraat over hertrouwen" laat Blake weten. "Ook hebben we het over een gezin gehad. We willen allebei zeker weten kinderen."

Amy's vader staat echter niet te juichen. Mitch Winehouse houdt ex-junk Blake verantwoordelijk voor het drugsgebruik van zijn dochter en is bang dat ze nu opnieuw aan lager wal raakt. De 31-jarige Blake bevestigt dat hun huwelijk is stukgelopen door de druk van hun ouders. 

Schlierenzauer slaat dubbelslag

Schansspringer Gregor Schlierenzauer heeft vanmiddag, bij wereldbekerwedstrijden in het Zwitserse Engelberg, een dubbelslag geslagen. De 19-jarige Oostenrijker won de wedstrijd en pakte weer de leiding in het algemeen klassement.

Schlierenzauer kwam met sprongen van 137 en 130 meter uit op een puntentotaal van 265,6. De Zwitser Simon Ammann, zijn grootste concurrent, eindigde als tweede met een punt achterstand. De Oostenrijker Andreas Kofler werd derde.

Gisteren won Ammann de eerste wedstrijd op de grote schans in Engelberg. Het verschil in het klassement tussen de twee is achttien punten in het voordeel van Schlierenzauer.

Twee doden aangetroffen in woning Oostvoorne

In het Zuid-Hollandse dorp Oostvoorne zijn in een woning twee doden aangetroffen. Dat is vandaag bekendgemaakt door een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Hulpdiensten werden gealarmeerd door een voorbijganger die een sterke gaslucht rook rond de woning. Nadat de nodige voorzorgsmaatregelen waren getroffen is de woning doorzocht, waarbij men op de lichamen stuitte. De zaak wordt onderzocht door de politie.

Pohang derde bij WK voor clubteams

Pohang Steelers is bij het wereldkampioenschap voetbal voor clubteams derde geworden. Na het nemen van strafschoppen was de Zuid-Koreaanse club Atlante uit Mexico de baas. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1.

In de 42e minuut opende de Braziliaan Denilson voor Pohang de score. Vlak na rust scoorde Rafael Marquez de gelijkmaker. In de strafschoppenserie was Pohang met 4-3 net iets beter.

Protestmars om komst pedoseksueel

Bewoners van een buurt in Wijk bij Duurstede willen woensdagavond een protestmars lopen naar het stadhuis in het Utrechtse stadje. Aanleiding is de komst van een veroordeelde pedoseksueel. De buurtbewoners willen zo hun onvrede kenbaar maken over het feit dat ze niet door de gemeente zijn ingelicht over de komst van de man.

De protestmars wordt georganiseerd door de organisatie Stop Kinderporno Nu!, Stichting Dimitri, de Kinderombudsman en de buurtbewoners zelf. Het is de bedoeling "op een correcte manier hun ongenoegen te uiten", zo laten de organisatoren weten. Via flyers die huis-aan-huis zijn bezorgd en vandaag ook zijn uitgedeeld op de markt wordt de Wijkse bevolking opgeroepen om mee te lopen. 

Afgelopen maandag werden bewoners van de straat waar de man woont via briefjes geattendeerd op het verleden van de man. Ook werd deze week een raam van zijn woning beklad.

Met dank aan Paul voor de submit. 

Playboy-foto's Tara Reid nu al uitgelekt

Ja ouwe rukkers, in het volgende nummer van de Amerikaanse Playboy heeft niemand minder dan Tara Reid een nietje in haar buik. Ondanks alle maatregelen van het maandblad met de goede interviews, zijn de eerste foto's nu al uitgelekt.

Perez Hilton, de luis in de pels van vele celebrities, vindt zelf de blootfoto's van de American Pie-actrice 'afschuwelijk'. Volgens hem is men iets te enthousiast aan de slag gegaan met Photoshop.

Kijken of jij beter foto's kunt bewerken? De ongecensureerde foto's zijn hier te bewonderen.

Discussieer ook mee over Tara's tieten in dit topic

Van 't Schip neemt niet veel landgenoten mee

John van 't Schip begint volgend seizoen met zijn nieuwe club Melbourne Heart aan de Australische competitie. De voormalig assistent van Ajax en Oranje is niet van plan om een contigent aan Nederlanders in zijn ploeg op te nemen.

"We moeten nog een gevoel kweken bij de toekomstige supporters. De stad in, clinics geven, zieltjes winnen. Melbourne heeft een grote Griekse en Italiaanse gemeenschap, dus ik wil niet met vijf Nederlandse voetballers komen aanzetten. Dat stoot mensen af", zegt Van 't Schip in Het Parool.

"Alle clubs in de A-league werken met hetzelfde budget: 2,5 miljoen Australische dollar. Dat ben je in Europa aan één speler kwijt. De voetbalbond is uiterst voorzichtig, omdat de Australische competitie een paar jaar geleden over de kop is gegaan. Een licentie kost 6,5 miljoen dollar, maar je moet een goed doortimmerd plan hebben. Alles om de clubs gezond te houden."

Bij Melbourne Heart zal de oud-international geassisteerd worden door oud-Ajacied Jesper Olsen. "Ik heb een paar keer met hem gesproken. We delen dezelfde voetbalvisie, we streven met ons elftal een hoog niveau na, met goed positiespel en aanvallen over de vleugels. Daar selecteer ik ook mijn spelers op."

Ruim 60.000 naar 1e dag Dickens Festijn

Op de eerste dag van het Dickens Festijn in Deventer zijn ongeveer 65.000 belangstellenden afgekomen. Dat liet de organisatie vandaag weten. Volgens haar waren er iets minder mensen gekomen omdat een aantal het waarschijnlijk te koud vond. "De sfeer was fantastisch in het winterlandschap."

Tijdens het tweedaagse straattheaterevenement oogt het middeleeuwse Bergkwartier als een stadje uit Victoriaanse Engeland. Ongeveer negenhonderd personages lopen rond uit de boeken van Charles Dickens.

Het festival is er voor de negentiende keer. Morgen is de slotdag.

Rendieren hinderen verkeer op A7

Vier rendieren zijn aan de wandel gegaan en houden zich op bij de rijksweg A7 bij Boerakker. De dieren, eigendom van een hobbyboer uit het Groningse dorp, zagen kans te ontsnappen uit hun verblijf en liepen richting de snelweg.

Politieagenten proberen de rendieren te vangen. Tot die tijd moet het verkeer op de A7 tussen Groningen en Drachten rekening houden met vertraging. 

Met dank aan TARAraboemdijee voor de submit.

VWA begint taxatie en identificatie geiten

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) begint vandaag met de identificatie, taxatie en het merken van de drachtige geiten die vanwege Q-koorts gedood moeten worden. Dat gebeurt op drie besmette bedrijven in Zuid-Nederland waar de geiten in verhouding al langer zwanger zijn.

De drachtige geiten op de drie bedrijven worden vanaf overmorgen gedood en afgevoerd. De VWA stuurt vandaag teams van ongeveer tien personen op pad die onder meer bestaan uit een dierenarts en een controleur van de Algemene Inspectiedienst.

Op in totaal zestig besmette bedrijven moeten de komende tijd bijna 40.000 dieren worden gedood.

VWA inventariseert besmette geiten  (foto: ANP)

KNSB: natuurijs levensgevaarlijk

De KNSB waarschuwt dat het levensgevaarlijk is om op vaarten, plassen en meren te schaatsen. Op veel plekken is het ijs verraderlijk dun. Uit het hele land komen meldingen van ongelukken op het ijs. Politie, brandweer en ambulancediensten worden overspoeld met verzoeken om hulp, laat een KNSB-woordvoerder weten.

Vooral uit Zuid-Holland en Noord-Holland komen veel verzoeken om hulp. De schaatsbond raadt aan alleen te schaatsen op natuurijsbanen van schaatsverenigingen. Natuurlijk kunnen liefhebbers ook terecht op de kunstijsbanen.

Hier kun je beter nog even mee wachten  (foto: ANP)

GP2 sluit seizoen in Abu Dhabi af

De GP2 Series sluit in 2010 het seizoen in november af in Abu Dhabi, zo werd vandaag bekend gemaakt. Het seizoen zal begin mei in Barcelona beginnen, tegelijkertijd met het Europese seizoen van de Formule 1.

Op de kalender die elf evenementen zal tellen is in het weekend van 19 en 20 juni een standalone race gepland. De coureurs zullen dan voor het tweede jaar op rij het circuit van Portimão aan gaan doen. Na de afmelding van Team Durango zullen in 2010 24 coureurs aan de start van het seizoen staan. Voor aanvang van het seizoen gaat er getest worden op Paul Ricard (23-25 maart) en op het circuit van Barcelona (7-9 april).

De racekalender

DatumRaceCircuit
8-9 meiSpanjeBarcelona
14-15 meiMonacoMonte Carlo
29-30 meiTurkijeIstanbul Park
19-20 juniPortugalPortimão
26-27 juniEuropaValencia
10-11 juliGroot-BrittanniëSilverstone
24-25 juliDuitslandHockenheimring
31 juli-1 augustusHongarijeHungaroring
28-29 augustusBelgiëSpa-Francorchamps
11-12 septemberItaliëMonza
13-14 novemberAbu DhabiYas Marina

Tussenstand 3FM Serious Request bekend

De tussenstand na één dag 3FM Serious Request is binnen. De teller stond vanmiddag om 16.45 uur op 244.668 euro. 3FM-dj Timur Perlin overhandigde zojuist de enveloppe met de tussenstand aan de dj's in het Glazen Huis, waarna Gerard Ekdom de tussenstand bekendmaakte.

Vorig jaar stond de teller na één dag op 140.000 euro, maar dit jaar is de actie een etmaal eerder begonnen. Serious Request is nog tot kerstavond te volgen via het digitale themakanaal 101TV, natuurlijk via 3FM en het internet. Op het forum wordt er ook druk gepraat over de actie in dit topic.

Van Calker met broer twaalfde

Tijdens de wereldbekerwedstrijden in het Duitse Altenberg zijn Edwin en Arnold van Calker twaalfde geworden in de tweemansbob.

Na twee runs hadden de Nederlandse broers een achterstand van bijna twee seconden op de winnaars André Lange en Kevin Kuske. Voor Lange, drievoudig olympisch kampioen, was het zijn eerste overwinning van dit seizoen.

Van Calker heeft zich met de tweemansbob, in tegenstelling tot met de viermansbob, nog niet geplaatst voor de Olympische Spelen. Daarvoor moet hij vormbehoud tonen ofwel een klassering in de toptien bij een wereldbekerwedstrijd.

Remmer Arnold van Calker nam de plek in van Sybren Jansma, die geblesseerd is.

Vier hechtingen in enkel Wüst na valpartij

Tijdens een training gisteren heeft Ireen Wüst een blessure opgelopen aan haar enkel. Wüst ging onderuit en prikte met haar ene schaats in de andere enkel.

Coach Gerard Kemkers bevestigde vandaag dat uit nader onderzoek is gebleken dat de schade meevalt. De wond is alleen met vier hechtingen gedicht. "Het is een oppervlakkige wond," aldus Kemkers.

Uit voorzorg reed Wüst vandaag geen trainingswedstrijden in Thialf, maar Kemkers verwacht dat ze maandag de training weer kan hervatten. Ook de voorbereiding op het olympische kwalificatietoernooi, dat na de kerst van start gaat, komt volgens Kemkers niet in gevaar.

Biatleet Tcherezov wint tien kilometer sprint

De winst bij de tien kilometer sprint bij de mannen is naar de Rus Ivan Tcherezov gegaan. De jonge biatleet was de enige in de top tien zonder een schietfout en versloeg daardoor de Oostenrijker Dominik Landertinger en de Zwitser Thomas Frei.

De Rus deed net iets meer dan 28 minuten over het parcous en bleef Landertinger elf seconden voor. Frei deed er 42 seconden langer over en bleef de jonge Noor Tarjei Boe drie tienden van een seconde voor.

Christoph Sumann, die donderdag nog de eerste wedstrijd in Pokljuka won, eindigde teleurstellend als 103e nadat hij acht van zijn tien schietpogingen zag mislukken. Afwezigen in Slovenië waren de Noor Ole Einar Bjørndalen en onze landgenoot Herbert Cool.

Bennett uitgeschakeld in Spanje

Squasher Dylan Bennett is er in Mallorca niet in geslaagd om de halve finales te bereiken van de Fernando Vidal Salva Memorial 2009. De Eindhovenaar moest in de kwartfinales van het PSA 1 Star toernooi, gedoteerd met tienduizend Amerikaanse dollars, zijn meerdere erkennen in Simon Rosner, de nummer 37 van de wereld.

De als vijfde geplaatste Bennett speelde een goede partij tegen de favoriete Duitser die in Mallorca de plaatsingslijst aanvoert. De 25-jarige squasher domineerde het grootste gedeelte van het duel, maar slaagde er desondanks niet in om de overwinning naar zich toe te trekken. Zowel in de tweede als de derde game verspeelde de Nederlander een ruime voorsprong, nadat hij het eerste bedrijf wel gewonnen had. Het verlies van beide games kwam hem aan het eind duur te staan. Het werd uiteindelijk 11-9, 9-11, 10-12, 11-7 en 5-11.

Met de nederlaag kwam er een einde aan het squashjaar voor Bennett. Ondanks twee toernooizeges op de Professional Squash Association World Tour, in Zweden (juni) en Delft (november), zakte hij van plaats 64 naar plek 71 op de wereldranglijst. In december 2007 stond Bennett nog op de 42e plaats op de mondiale ranking.

Wille in de zomer naar Dutch Lions

Het Amerikaanse Dayton Dutch Lions FC speurt momenteel de Nederlandse velden af. Daarbij is AGOVV favoriet. Er is interesse in Nyron Wau en Hans van de Haar, terwijl de komst van Julius Wille is afgerond.

De 22-jarige middenvelder stapt komende zomer transfervrij over naar de club van Erik Tammer. De Nederlandse ex-prof richtte Dutch Lions op. De club zal gaan instromen op het derde niveau in de Verenigde Staten. Hij haalde ook Oscar Moens al naar de club.

Wille weet nog niet hoe lang hij bij Dutch Lions zal blijven. "Eind juli ben ik vrij en ik heb de ambitie om daarna te blijven voetballen. Het seizoen duurt daar drie maanden," vertelt de aanvallende middenvelder aan De Stentor. De in Amstelveen geboren Wille speelde sinds de zomer van 2007 69 competitiewedstrijden voor AGOVV, waarin hij twaalf keer scoorde.

Moeskroen weigert te voetballen

Excelsior Moeskroen, wiens voortbestaan aan een zijden draadje hangt, weigert om vanavond de competitiewedstrijd uit tegen Cercle Brugge te spelen.

Ondanks de winterse omstandigheden is het veld in Brugge goedgekeurd. Moeskroen wil echter niet spelen omdat men zegt dat de kans op blessures te groot is.

Moeskroen moet een boete aan de Belgische voetbalbond en Cercle Brugge betalen. Bovendien eindigt de wedstrijd nu in een 5-0 reglementaire overwinning voor Cercle.

'Iran bezet Iraaks olieveld'

Irak heeft gisteravond de onmiddellijke terugtrekking geëist van Iraanse soldaten die een Iraaks olieveld zouden bezetten vlakbij de grenzen tussen de twee landen. De Iraakse regering zegt de actie als 'een schending van de Iraakse soevereiniteit' te beschouwen, maar wel naar een vreedzame oplossing te streven.

Volgens de Iraakse viceminister van Binnenlandse Zaken, Ahmed Ali al-Khafaji, infiltreerden elf Iraanse soldaten op Iraaks grondgebied en namen ze de controle over van een oliebron, mede door het hijsen van een Iraanse vlag.

Het gaat om het olieterrein genaamd Fakka, dat 300 meter binnen de Iraakse grens ligt. Iran ontkende de Iraakse aantijging.

De twee landen vochten van 1980 tot 1988 een bloedige oorlog uit dat naar schatting een miljoen mensen het leven kostte. Maar na de val van Saddam Hoessein kwamen de sjiieten aan de macht in Bagdad en verbeterden de relaties met het sjiitische regime in Iran.

'Iran hijst vlag op Iraaks grondgebied'

Elia kijkt uit naar wedstrijd tegen PSV

HSV-aanvaller Ejero Elia reageerde verheugd op de Europa League-loting. Het treffen met PSV betekent dat hij het opneemt tegen een aantal vrienden.

"Orlando Engelaar is een echte vriend. Ook met Nordin Amrabat, die ik ken van Jong Oranje, heb ik een goed contact. Hij liet al meteen weten dat hij tegen ons hoopt speelminuten te krijgen", aldus Elia tegenover De Telegraaf.

Het betekent voor Elia eveneens een ontmoeting met zijn voormalige oefenmeester Fred Rutten, die hij nog kent van zijn periode bij FC Twente. "Ik heb hem niet voor niks gevraagd om op het Voetballer van het Jaar-gala mijn prijs uit te reiken. Hoezeer hij met me bezig was en is, blijkt nog steeds. Als hij interviews van me leest, geeft hij aan wat ik de volgende keer beter wel en niet kan zeggen."

Bouwmeester wint WB-wedstrijd

Marit Bouwmeester is de winnares geworden van de eerste wereldbekerwedstrijd in de Laser Radial-klasse. De zeilster ging bij Melbourne als vierde over de streep tijdens de medalrace, wat ruim genoeg was om haar concurrentes voor te blijven.

"Het was een rare race," zei Bouwmeester na de winst in de olympische klasse. "Ik kwam vlak na de start in botsing met een grote golf, de cockpit stond vol water en ik lag meteen een flink eind achter op de rest. Maar op het stuk voor de wind leek iedereen ineens langzamer te gaan. Ik koos voor de linkerroute terwijl de anderen naar rechts gingen en daardoor schoof ik een flink aantal posities op."

Bouwmeester won uiteindelijk met 21 punten. De nummer twee Paige Railey had er dertig, terwijl de Nieuw-Zeelandse Sara Winther met 33 punten beslag legde op de bronzen medaille.

Vermoorde Poolse priester wordt zalig

De Poolse priester Jerzy Popieluszko, die in 1984 als aanhanger van de verboden vakbond Solidariteit werd vermoord, wordt zalig verklaard. Het Vaticaan heeft vandaag bekendgemaakt dat hij als martelaar voor het geloof is gestorven. Dat betekent dat geen wonder aan hem hoeft te worden toegeschreven, voor hij zalig wordt verklaard.

Het Vaticaan maakte het decreet over de zaligverklaring bekend, nadat paus Benedictus XVI prefect Angelo Amato van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen in audiëntie had ontvangen.

Popieluszko was 37 jaar, toen hij werd vermoord. Hij was geestelijk verzorger van Solidariteit, de eerste onafhankelijke vakbond in het toen communistische Oost-Europa. Popieluszko maakte naam met zijn felle preken tegen de communisten. Op 10 oktober 1984 werd hij vermoord. Zijn lijk werd in de rivier de Wisla gegooid. Drie mannen werden voor de moord tot jarenlange celstraffen veroordeeld, maar profiteerden na enkele jaren cel van een amnestieregeling.

Wanneer de zaligverklaring plaatsheeft, heeft het Vaticaan niet bekendgemaakt. Het staat vast dat de ceremonie in Polen zal plaatshebben

Sleptsova wint sprintafstand in Pokljuka

Svetlana Sleptsova is de winnares geworden van de wereldbeker biatlon wedstrijd in het Sloveense Pokljuka. De Russin bleef over de sprintafstand (7,5 kilometer) haar landgenote Anna Bogaliy-Titovets en de Duitse Magdalena Neuner voor.

Sleptsova was de één van de weinige deelneemsters die tijdens de zware winterse omstandigheden foutloos bleef. Ze legde het parcours net binnen de 25 minuten af, waarmee ze Bogaliy-Titovets ruim 40 seconden voorbleef. Neuner eindigde met twee schietfouten net buiten de minuut.

AGOVV laat Wau weer gaan

Nyron Wau vertrekt weer bij AGOVV Apeldoorn. De aanvaller was een half jaar actief bij de ploeg van John van den Brom. Daarin hoopte hij een vast contract af te dwingen. Maar de Gelderse club ziet een verdere samenwerking niet zitten.

De Stentor bericht dat AGOVV de 27-jarige speler geen contract aan wil bieden. Wau zal vermoedelijk terugkeren naar het amateurvoetbal. Hierbij zou hij de keuze kunnen maken tussen de zondaghoofdklassers Dijkse Boys en JVC Cuijk.

Volgens het regionale dagblad bestaat er ook interesse vanuit Amerika. Dayton Dutch Lions FC zou geïnteresseerd zijn in Wau. De club, opgericht door oud-voetballer Erik Tammer, legde eerder Oscar Moens vast en hoopt Hans van de Haar te contracteren.

Wau werd dit seizoen vaak als invaller gebruikt door Van den Brom. De aanvaller kwam in zestien keer binnen de lijnen voor de eerstedivionist, waarin hij een keer scoorde.

Robot Masters laten silhouetten zien

De laatste dagen is er een boel bekendgemaakt over Mega Man 10. De game zal op PSN, XBLA en WiiWare uitkomen en zal een easy-mode bevatten. Ook zul je drie personages kunnen besturen, waaronder Mega Man, Proto Man en een onbekende personage. Verder kennen we al twee van de acht eindbazen, namelijk Sheep Man en Commando Man. Hieronder kun je de silhouetten vinden. Kun jij raden welke eindbaas van de ice stage is? Mega Man 10 komt uit in maart 2010.



CD: Jay Sean - All Or Nothing

Soms heb je dat: Je ziet een cd liggen en de cover ziet er al zo goedkoop uit dat je al weet dat het album ook goedkoop is. All Or Nothing van Jay Sean is ook zo'n voorbeeld. Naast de al makkelijke albumtitel ziet de foto er ook al 'vies' uit. Nouja, kijk de hoes hieronder maar en oordeel zelf over deze afbeelding die uit een reeks met nog commerciëlere en goedkopere foto's komt, die je (hoera…) kan bewonderen in de inlay.
Maar kan schijn bedriegen?

Sastre start in Giro d'Italia

Carlos Sastre rijdt in 2010 in ieder geval mee in de Giro d’Italia. Dit heeft de Spanjaard bevestigd op zijn eigen website. Daarnaast wil de voormalig Tourwinnaar nog een grote ronde rijden. Welke dat wordt is nog niet bekend.

"Ik had het afgelopen jaar geweldig naar mijn zin in de Giro en ik heb besloten terug te keren," aldus Sastre, die in 2009 twee ritten won in de Giro. "Dat ik deze ronde nog niet gewonnen heb geeft me een extra motivatie en het parcours past bij een renner van mijn kwaliteiten."

Over de andere ronde heeft Sastre, die voorheen vaker in alle drie de grote rondes in actie kwam, nog geen beslissing genomen. Wel lijkt aannemelijk dat hij in de Tour de France zal starten. "Op het moment heb ik alleen de Giro gepland. Over de rest van mijn kalender neem ik later een beslissing."

In het voorjaar rijdt Sastre sowieso mee in de Ronde van Catalonië, de Amstel Gold Race en Luik – Bastenaken – Luik.

Aantal storingen op spoor

Er zijn vandaag een aantal storingen op het spoor. Die worden veroorzaakt door bevroren wissels en kapotte treinen, zegt een woordvoerster van spoorwegbeheerder ProRail.

Vanwege het winterweer hadden de NS en ProRail al besloten dit weekeinde minder treinen te laten rijden, om zodoende in te spelen op de winterse omstandigheden. De problemen hebben daarom minder gevolgen, stelt ProRail, omdat er met een lagere frequentie wordt gereden en er daardoor meer routes en treinen vrij zijn, om als alternatief te worden ingezet.

"De reizigers moeten er rekening mee houden dat er minder treinen rijden", vertelt de zegsvrouw. "Daarom adviseren we dat ze vooraf kijken op onze website www.ns.nl. Daar kunnen ze hun voorgenomen reis intoetsen en dan krijgen ze alle bijzonderheden."

Of er overmorgen ook speciale maatregelen voor het treinverkeer worden genomen, is nu nog niet bekend.

Extreem koude nacht en dag

Afgelopen nacht is het extreem koud geweest. De laagste temperatuur werd volgens het KNMI gemeten in Deelen (nabij Arnhem) van ruim min 18 graden Celsius. Dit is de laagst gemeten temperatuur sinds 6 januari van dit jaar. Toen was de temperatuur tot nu toe het laagst in 2009, namelijk min 20,8 graden in Ell (Limburg), vertelt Harry Geurts van het meteorologisch instituut.

Vandaag wordt ook een bijzonder koude dag, weet Geurts. "Het blijft dan tussen de min vijf en min tien graden. Probleem daarbij is dat er geleidelijk aan meer wind komt, waardoor de gevoelstemperatuur lager wordt. Het gaat buiten heel koud aanvoelen."

Het blijft volgens het KNMI de komende week nog volop winter. Er komt ook nieuwe sneeuw aan. "Tegen middernacht begint het weer licht te sneeuwen", verwacht Geurts. "In combinatie met de toenemende wind leidt dat tot stuifsneeuw. Morgen wordt een echte sneeuwdag. Er kunnen centimeters sneeuw vallen. Dat zal wel tot overlast leiden, maar ook tot veel speelplezier."

Extreem koud weer, mooie winterplaatjes  (foto: ANP)

Nintendo neemt trademark op WiiRelax

Nintendo heeft zo te zien een paar dagen geleden een trademark genomen op WiiRelax. Voorlopig is er nog niets bekend over WiiRelax. Er gaan echter wel geruchten te ronden dat het zou gaan om Nintendo's eerste titel die gebruik zal maken van de Wii Vitality Sensor. We hebben echter ook een vaag vermoeden dat het relaxend zal zijn. Als er meer nieuws over bekend is, horen jullie dat natuurlijk hier!



Just relax and enjoy...

Osborne-Paradis zegeviert op afdaling

In Val Gardena heeft Manuel Osborne-Paradis vanmiddag de derde wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op de afdaling op zijn naam geschreven. Het was voor de 25-jarige Canadees zijn tweede wereldbekerzege van dit seizoen.

Osborne-Paradis had een voorsprong van 0,13 op de Oostenrijker Mario Scheiber en 0,25 op de Zwitser Ambrosi Hoffman en de Fransman Johan Clarey die op een gedeelde derde plaats eindigden.

Didier Cuche werd tiende, maar hij blijft aan de leiding in de stand om de wereldbeker. Dit omdat de nummers twee en drie in de stand, Carlo Janka en Werner Heel, ontbraken.

Overigens ging de afdaling bij de vrouwen, in Val d'Isère, wegens slecht weer niet door.



Uitslag afdaling
PosNaamTijd
1Manuel Osborne-Paradis (Can)2.01,27
2Mario Scheiber (Oos) 2.01,40
3Johan Clarey (Fra) 2.01,52
=Ambrosi Hoffman (Zwi)z.t.
5Michael Walchhofer (Oos) 2.01,75
6Robbie Dixon (Can) 2.01,77
7Hans Olsson (Zwe) 2.01,83
8Marco Büchel (Lie) z.t.

Kamphuis tiende in Altenberg

Tijdens wereldbekerwedstrijden in het Duitse Altenberg is de Nederlandse vrouwentweemansbob als tiende geëindigd.

Pilote Esme Kamphuis en remster Urta Rozenstruik, al zeker van de Olympische Spelen komend jaar in Vancouver, kwamen na twee runs tot een totaaltijd van 1.55,37. Het Canadese koppel Humphries/Moyse won de wedstrijd in 1.53,60.

Na vier van de acht wedstrijden gaat de Duitse Cathleen Martini met 885 punten aan de leiding. Kamphuis bezet plek 14 met 472 punten.

[NBA] Botsing kost Landry drie tanden

In de Amerikaanse basketbalcompetitie kan het er bij tijd en wijlen hard aan toe gaan. Afgelopen zaterdag, tijdens de wedstrijd tussen de Houston Rockets en de Dallas Mavericks, was het weer zover.

Een harde botsing tussen Dirk Nowitzki (Mavericks) en Carl Landry (Rockets) zorgde bij de twee spelers voor blessures. De elleboog van Nowitzki moest gehecht worden en Landry verloor uiteindelijk drie tanden.

Klik hier voor een filmpje van de botsing

Woods Speler van het Jaar

Tiger Woods is door zijn collega's van de Professional Golfers Association (PGA) uitgeroepen tot Speler van het Jaar. Dit zal voor de Amerikaan slechts een schrale troost zijn, aangezien hij enkele weken geleden in opspraak raakte.

Woods is inmiddels drie sponsoren kwijtgeraakt. Daarnaast gaan er ook hardnekkige geruchten dat zijn vrouw bij hem weg wil. Deze problemen zorgden er uiteindelijk voor dat de golfer zijn carrière voorlopig op een laag pitje zal zetten.

In februari van dit jaar keerde Woods, na een knieblessure, weer terug in het golfcircuit. Sindsdien schreef hij zes van de zeventien toernooien op zijn naam en eindigde hij veertien keer in de top tien.

Afgelopen donderdag werd Woods, op grond van zijn sportieve prestaties, ook al uitgeroepen tot Golfer van het Jaar.

Da mietje kennie zuipuh!

Sinds mijn middelbare schooltijd wordt ik geconfronteerd met een fenomeen dat herhaaldelijk terugkeert. Mensen die in het weekend gaan stappen, zich compleet laveloos zuipen, en op maandag vol trots vertellen hoe dronken ze wel niet waren, hoe erg hun kater wel niet was en hoe ze zondag hun hele plee vol gekost hebben. Vragen over de betreffende zaterdag hoef je niet te stellen, want daar weten ze niets meer van, maar schijnbaar is het wel een prestatie die het vermelden waard is, als je met je dronken kop je kledingkast voor de WC aanziet en je kleren onder pist.

Kwaliteit los van welzijn in tehuis

Verpleeghuizen met gelukkige bewoners bieden geen betere medische zorg dan instellingen waar bewoners minder tevreden zijn. Er bestaat nauwelijks een relatie tussen de zorgprestatie en het tevredenheidsgevoel van bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen.

Dit blijkt uit de ranglijst van verpleeg- en verzorgingshuizen van de Volkskrant. De krant publiceerde de lijst vandaag en kroonde de verpleegunit De Klink in het Friese Metslawier als het best scorende verpleeghuis.

Het beste verzorgingshuis volgens bewoners is het Jacobs Gasthuis in Schiedam. "Beide huizen combineren goede medische zorgcijfers met een goede uitslag op de enquête naar tevredenheid', aldus de Volkskrant. ,,Dat is een relatieve uitzondering."

Klimaatconferentie Kopenhagen erkent akkoord

De klimaattop in Kopenhagen is vandaag afgesloten zonder een wereldwijd aanvaard plan om de klimaatschommelingen en de gevreesde gevolgen daarvan gezamenlijk aan te pakken. De plenaire vergadering van de klimaatconferentie heeft vanmorgen na lange discussies wel officieel "kennis genomen van het Akkoord van Kopenhagen".

Dat is slechts een intentieverklaring over het te voeren beleid. De tekst werd gisteren vooral dankzij de Amerikaanse president Barack Obama als compromis naar voren geschoven. Met de erkenning van het bestaan van het document zetten de deelnemers aan de vergadering na een nacht zonder slaap een punt achter de inmiddels dertien dagen durende klimaatconferentie. .

Het akkoord is uiteindelijk een goed voornemen voor het komende jaar in de hoop dan tot bindende en gedetailleerde afspraken te kunnen komen. Maar een aantal vooral arme landen weigerde zich hier achter te scharen en rekte met petities en klachten de vergadering de hele nacht op. Cuba, Bolivia, Sudan, Tuvalu en Venezuela bijvoorbeeld blokkeerden een stemming over het in hun ogen 'illegale achterkamertjesakkoord' van 25 vooraanstaande en/of rijke landen, inclusief Brazilíë, China, India, de VS, Zuid-Afrika en de Europese Unie.

De Verenigde Naties, waar de klimaatconferentie onder valt, hebben met de 'kennisname' van de vergadering van 193 deelnemende landen nu een document waarmee het omstreden akkoord formeel zijn intrede doet. Het staat landen vrij de overeenkomst te aanvaarden en uit te voeren. Er is niet zoals gebruikelijk over elk punt van de overeenkomst gestemd.

Locaties nieuwe besmettingen Q-koorts bekend

De vijf geitenbedrijven die deze week Q-koorts besmet zijn verklaard staan in Brabant (Oirschot en Heeswijk-Dinther), Limburg (Hulsberg en Beesel) en in Gelderland (Wamel). Dat blijkt uit een geactualiseerd overzicht dat de Voedsel- en Warenautoriteit heeft gepubliceerd.

De meeste bedrijven staan in het gebied waar geiten dit jaar verplicht zijn gevaccineerd. De drachtige geiten op de bedrijven worden binnenkort gedood.

In totaal telt Nederland op dit moment zestig besmette bedrijven. Het doden van geiten begint overmorgen op drie nog niet nader genoemde bedrijven.

Locaties nieuwe besmettingen Q-koorts bekend  (foto: ANP)

"J-RPG's moeten evolueren"

Volgens BioWare baas Greg Zeschuk zit er geen beweging meer in JRPG's. Met andere woorden ze zitten vast in een sleur.

De teloorgang van de JRPG's is voor het grootste deel te danken aan het gebrek aan evolutie. Ze blijven het zelfde leveren, opnieuw en opnieuw. Ze laten het er beter uit zien en kleden het beter aan, maar in principe speel je hetzelfde. Aldus Greg Zesckuk


Mass Effect

“The fall of the JRPG in large part is due to a lack of evolution, a lack of progression,” “They kept delivering the same thing over and over. They make the dressing better, they look prettier, but it’s still the same experience.

Hij vindt het dialoog systeem van JRPG's ook niet meer van deze tijd. Je keuze in dialogen is daar nog altijd heel er beperkt. Maar volgens de baas van BioWare waren er natuurlijk ook de nodige uitzonderingen zoals Demons Souls. Hij stelde dat de westerse RPG gewoonweg verder geëvolueerd was dan zijn oosterse tegenhanger.


Final Fantasy XIII

Vinden jullie dat hij gelijk heeft, of zit er wel degelijk progressie in de JRPG?

Chrysler heeft niets te tonen in Detroit

Automerk Chrysler zal niet aanwezig zijn op de grote autoshow in Detroit volgende maand, omdat de noodlijdende autofabrikant simpelweg niets nieuws te presenteren heeft. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf.

Chrysler was in het verleden altijd zeer prominent aanwezig op de autoshow in Detroit. De nieuwe baas van Chrysler Sergio Marchionne, die aan het roer kwam toen Fiat een belang nam in de Amerikaanse autobouwer, heeft alle persmomenten op de show afgezegd.

"We gaan zorgvuldig om met de tijd van anderen. Marchionne is een praktisch mens, we hebben niks om te laten zien", zei een woordvoerder van Chrysler tegenover persbureau AFP.

De autoshow van Detroit is een van de belangrijkste shows voor de branche. Vorig jaar kwamen er bijna 5500 journalisten uit vijftig landen op af en ruim 650.000 bezoekers.

Chrysler heeft niets te tonen in Detroit  (foto: ANP)

Wenger wil bij Arsenal blijven

De positie van Manchester City-coach Mark Hughes lijkt in gevaar en in Engeland wordt hevig gespeculeerd over zijn opvolger. Zo zou Arsenal-coach Arsène Wenger eveneens in beeld zijn. Het contract van de Fransman bij The Gunners verloopt aan het einde van het seizoen.

"Ik leef elke dag met de gedachte dat ik hier mijn hele leven zal blijven, maar ergens weet ik dat er ook een keer een einde kan komen", aldus Wenger tegenover de pers over zijn verblijf bij Arsenal. "Het is grappig, hoe ouder je wordt, des te meer je bewust wordt van het feit dat je ook ooit eens afscheid zal nemen," zo vervolgde de Franse oefenmeester, die aangaf dat hij nog steeds in het voetbal wil blijven werken als Arsenal besluit niet verder met hem te gaan.

"Als Arsenal tegen me zegt dat ik moet vertrekken dan wil ik natuurlijk nog steeds in het voetbal blijven werken", aldus Wenger.

Home heeft 10 miljoen gebruikers

Home heeft 10 miljoen gebruikers, dat heeft de ontwikkelaar SCEE vanmorgen bekend gemaakt. De mijlpaal komt juist op het moment dat SCEE 3 nieuwe spaces heeft geopend. Namelijk die van Uncharted 2 en Rachet and Clank: A Crack in Time. Een Motorstorm Space zal snel volgen.


Volgens Dan Hill, European Home Business Manager bij SCEE wordt Playstation Home de plek bij uitstek waar ontwikkelaars en consumenten elkaar ontmoeten. Elke nieuwe Space verbetert de algehele ervaring voor de consument, door meer variatie, meer keuze en meer plezier te bieden.

"PlayStation Home is fast becoming the meeting place of choice between users and developers,” Every new game space enhances the overall experience for consumers, offering more variety, more choice and more enjoyment from a PlayStation Home session."

Stam tevreden met wedstrijden tegen Bremen

FC Twente-rechtsback Ronnie Stam hoopte dat hij en zijn ploeggenoten in de Europa League gekoppeld zouden worden aan een Duitse ploeg. Met Werder Bremen als tegenstander krijgt Stam zijn zin.

"Vooraf hoopte ik op een Duitse tegenstander. Werder is een leuke en kwalitatief sterke club. FC Twente is de underdog, maar we gaan daar heus niet alleen heen om er een mooie wedstrijd van te maken. We willen door naar de laatste zestien", aldus Stam tegenover De Telegraaf.

De Tukkers zullen de eerste wedstrijd op donderdag 18 februari op eigen bodem spelen. Een week later vindt de return in Duitsland plaats. Bij Werder zal FC Twente een oude bekende tegenkomen. Peter Niemeyer speelt sinds 2007 voor de Duitse club.

FC Twente en Werder Bremen onderhouden een bijzondere band. In 2000 speelden beide ploegen een benefietwedstrijd voor de slachtoffers van de vuurwerkramp in Enschede.

'Militairen Afghanistan willen gevarengeld'

De Nederlandse militairen die in Afghanistan gevaarlijk werk doen 'buiten de poort', willen gevarengeld. Voorzitter Jean Debie van de militaire vakbond NBM/NOV zal dit tot inzet maken bij de komende arbeidsvoorwaardenonderhandelingen, kondigt hij aan in het vakbondsblad Trivisie.

Debie bracht begin december een bezoek aan Afghanistan, onder meer aan de locaties Tarin Kowt en Deh Rawod in de Nederlandse 'thuisprovincie' Uruzgan. Hij schrijft dat de VVHO-toelage de militairen bezighoudt. "De militairen vinden dat gevarengeld moet worden toegevoegd voor de militairen die gevaarlijk werk buiten de poort verrichten." VVHO staat voor voorzieningen bij vredes- en humanitaire operaties. Debie was vandaag niet bereikbaar voor een toelichting.

Deze discussie over gevarengeld speelt al langer. Een woordvoerder van Defensie zegt in een reactie dat het ministerie tegen een aparte gevarentoelage voor uitgezonden militairen blijft. Een extra toelage wekt volgens hem de indruk van verschillende categorieën militairen terwijl militairen als team worden uitgezonden. Nog los van het feit of een grens kan worden getrokken tussen wie wel en wie niet gevaar loopt. De VVHO-toelage (voor onder meer telefoonkosten en overwerk) bedraagt gemiddeld 80 euro per dag bovenop het salaris. Het arbeidsvoorwaardenoverleg heeft in februari/maart plaats.

Scholier sjort tijdens tekenles

Martin Guerrero had van zijn lerares de opdracht gekregen om een tekening te maken, maar bleek met iets heel anders bezig te zijn, zo berichtte The Dallas Morning News.

De 17-jarige scholier uit Texas (V.S.) wordt nu verdacht van ontucht met kinderen. Die kinderen (14-17 jaar) zijn de medeleerlingen die toekeken hoe hij tijdens de tekenles bezig was met handvaardigheid.

Toen de lerares haar ronde deed om eens te kijken hoe de leerlingen het er van hun tekenopdracht afbrachten, bemerkte ze dat Martin met iets anders bezig was. Zij dacht hem tot de orde te roepen, maar de jongen reageerde door zijn shirt omhoog te trekken waardoor juf zag dat Guerrero aan het masturberen was. "Aye Mami", mompelde hij en maakte het karwei af in het zicht van dertig medeleerlingen. De juf kon het niet meer trekken en haastte zich om de bewakingsdienst van de W.T. White High School erbij te halen. Vervolgens werd de handjogger door de politie gearresteerd en afgevoerd. 

Inmiddels zit Martin in de gevangenis van Dallas County. De borg werd vastgesteld op 5.000 dollar.

Boek: John Hart - Onschuld

Johnny's tweelingzus Alyssa is een jaar geleden verdwenen en hij blijft erin geloven dat ze nog ergens op deze aardkloot rondloopt. Het verdwijnen van zijn zusje heeft een vernietigend effect op het gezin gehad. niet veel later na zijn zusje verdween zijn vader en nu woont hij samen met zijn, aan de alcohol en drugs geraakte, moeder in een simpel huurhuisje. Die drugs en alcohol komen door de nieuwe vriend van zijn moeder die hem en haar ook nog een regelmatig een pak slaag geeft. Johnny geeft de hoop echter niet op en blijft zoeken naar zijn zus.



MAG releasedatum bekend

Het ziet er naar uit dat het hoogseizoen van games aan het verschuiven is. Er zijn nog steeds een hoop releases aan het einde van het jaar maar er zijn ook steeds meer games die verschijnen in het eerste kwartaal. Zo ziet het er naar uit dat mensen met een Playstation 3 wel goed zitten begin 2010. In februari verschijnt Heavy Rain en in maart verschijnt het langverwachte God of War 3. Nu is bekend geworden dat ook in januari er een grote release voor de Playstation 3 aan zit te komen.

MAG zal namelijk 29 januari verschijnen op Sony's jongste console. MAG, wat staat voor Massive Action Game, biedt de mogelijkheid om met 256 man tegelijk tegen elkaar te spelen. Wil je meer weten over de game, dan kun je hier onze preview lezen.

Babovic wil via Rotterdam naar Zuid Afrika

Stefan Babovic hoopt zich bij Feyenoord zodanig te ontwikkelen dat hij komend jaar met de nationale ploeg van Servië naar het WK in Zuid-Afrika mag. In Rotterdam heeft hij echter geen basisplaats.

"Bondscoach Radomir Antic belt regelmatig met de vraag hoe ik er voorsta. Ik ben in beeld voor het WK in Zuid-Afrika", aldus de 22-jarige Feyenoorder tegenover Algemeen Dagblad. Babovic is erg tevreden met zijn keuze voor Feyenoord, waar hij aan het begin van seizoen in dienst trad. De Serviër ziet een goede toekomst voor de Rotterdammers. "Dit jaar is Europees voetbal een doel, volgend jaar zit er in mijn ogen meer in. Ik wil hier blijven", zo geeft hij aan.

"Deze club heeft zo'n mooi stadion en zulke fanatieke aanhangers, wij passen bij elkaar. Ik heb gespeeld bij Partizan Belgrado en Olympiakos Piraeus. Net als Feyenoord zijn dat clubs met een fanatieke supporterskern."



Meer discussies over Stefan Babovic vind je op het forum

Tilburg moet verkeersborden afdekken

De gemeente Tilburg moet verkeersborden die in de stad een verruimde milieuzone markeren, nog dit weekend afdekken. Dat heeft de rechter bevolen, zo lieten vervoerders- en verladersorganisaties EVO en TLN vandaag weten.

Tilburg wil per 1 januari de al geldende milieuzone voor het vrachtverkeer vergroten, EVO en TLN hebben daar bezwaar tegen gemaakt. Alhoewel die procedure nog loopt, had Tilburg volgens de partijen al wel borden neergezet aan de randen van de nieuwe beoogde zone. Daarop zijn EVO en TLNnnaar de rechter gestapt, die de gemeente nu heeft bevolen de borden voor 21 december af te dekken.

"Hiermee willen we voorkomen dat ondernemers onnodig 4 tot 8 miljoen euro moeten investeren in nieuwe vrachtauto's, zonder dat de lucht veel schoner wordt", aldus EVO en TLN. Zij verwijzen naar een TNO-onderzoek waaruit zou blijken dat vergroting van de zone niet zorgt voor "vermindering van het aantal luchtkwaliteitspunten".

Heavy Rain Chronicles en Special Edition aangekondigd

Elke game moet tegenwoordig een goede special edition hebben en na de release ook nog eens downloadable content krijgen. Zo ook Heavy Rain voor de Playstation 3 die volgend jaar verschijnt. Over de DLC en de Special Edition is meer bekend geworden.

De game zal DLC krijgen die 'The Heavy Rain Chronicles' gaat heten. Deze zal scenes bevatten die wat meer van het achtergrond verhaal vertellen van de verschillende karakters in de game. De eerste episode zal de scene zijn die velen al kennen van de demo vorig jaar op de E3 over de vrouw die onderzoek doet in het huis van de man die dieren opzet. Over de tweede episode is nog niets bekend al weten we wel dat episode one en episode two vanaf de release te downloaden zal zijn. Wat de prijs hiervan gaat worden is nog niet bekend.

De Special Edition van de game zal binnenkort bij verschillende winkels in Europa te pre-orderen zijn. Bij deze versie zal de game in een speciale box komen die op zo'n manier is behandeld alsof het lijkt dat hij in de regen heeft gelegen. Deze Special Edition zal vouchers bevatten waarmee verschillende dingen gedownload kunnen worden. Zo zul je de soundtrack en een exclusieve XMB-thema kunnen downloaden en zal er een voucher in zitten om de eerste episode van de The Heavy Rain Chronicles gratis te downloaden.




Heavy Rain zal in februari 2010 verschijnen en is de nieuwste game van Quantic Dream die bekend zijn geworden met de game Fahrenheit. Met Heavy Rain willen de makers een game neerzetten die alleen voor volwassenen is geschikt en die emoties bij de speler moet oproepen. Door de game heen speel je met vier verschillende karakters en alles wat je doet heeft invloed op de loop van het verhaal van die karakters. Gaat er één dood, dan is die ook echt dood.

Kleuter (4) om haardracht geschorst

Taylor Pugh (4) mag niet meer de klas in. Zijn weelderige haardos wordt te lang bevonden door de schoolleiding van de Floyd Elementary School in Mesquite, Texas. Er is wel voor een alternatief gezorgd; hij krijgt nu les in zijn dooie eentje in de bibliotheek van de school, aldus The Dallas Morning News.

De kleuterschool staat bekend als een instituut dat veel zorg besteedt aan de dress code, omdat de leerlingen worden voorbereid op een voorbeeldige baan in de zakenwereld.

Natuurlijk zijn de ouders van Taylor het hier helemaal niet mee eens en vertikken het om hem naar de kapper te sturen.

Voor een foto van Taylor, klik hier

De Rock Band update van volgende week

Fans van Weezer hebben geluk: twee tracks van hun nieuwe album komen naar Rock Band 2 toe. Tevens komt een song van het album Make Believe naar de spelcomputers. Fans van Limp Bizkit, The Offspring en/of Yellowcard kunnen ook hun hart ophalen: elke band heeft er weer een lied bij:

"Beverly Hills" by Weezer
"Let It All Hang Out" by Weezer
"(If You're Wondering If I Want You To) I Want You To" by Weezer
"Build a Bridge" by Limp Bizkit
"A Lot Like Me" by The Offspring
"Ocean Avenue" by Yellowcard

De onderste vier liedjes in de lijst zullen ook beschikbaar zijn voor Lego Rockband. Zoals gewoonlijk kosten de liedjes $1,99, 160 MSP of 200 Wii Points respectievelijk voor de PS3, Xbox 360 en de Wii. Tevens is er een korting voor het Weezerpack in de eerste week. Deze kost dan maar $5,49 of 440 MSP.

Hughes grijpt hard in

Een dreigend ontslag kon Mark Hughes niet deren om nog maar eens keihard in te grijpen in de selectie van Manchester City. De trainer heeft Robinho en Emmanuel Adebayor uit de selectie gezet voor het duel met Sunderland.

Beide spelers worden op deze manier gestraft voor hun prestaties afgelopen dinsdag tegen Sunderland. City verloor het duel kansloos met 3-0. Roque Santa Cruz en Craig Bellamy zullen hun plaats innemen.

Lippi: "Juve - Ajax is een geweldige wedstrijd"

Marcello Lippi, bondscoach van Italië, is van mening dat Juventus en AS Roma hun tegenstanders in de Europa League, respectievelijk Ajax en Panathinaikos, niet moeten onderschatten.

Juventus en AS Roma lootten twee Europese ploegen met een roemruchte historie en Lippi denkt dat Juventus blij is dat ze een sterke tegenstander treffen, nadat de bianconeri in de Champions League waren uitgeschakeld.

"Juve - Ajax is een geweldige wedstrijd en dat zal Juventus opbeuren, nadat ze zijn uitgeschakeld in de Champions League", aldus de bondscoach tegenover CNRmedia.

"Voor Roma geldt dat ze niet moeten denken dat Panathinaikos niet zo sterk is als een aantal andere ploegen", zo zei Lippi.

Vijf wereldrecords Amerikaanse zwemmers

Tijdens wedstrijden in het Engelse Manchester zijn vijf wereldrecords op de kortebaan verbeterd.

De Amerikaanse estafettevrouwen Margaret Holzer, Jessica Hardy, Amanda Weir en Dana Volmer verbeterden het wereldrecord op 4x100 meter wisselslag naar 3.47,97. Ook de Amerikaanse estafettemannen, met Nick Thoman, Michael Phelps, Mark Gangloff en Nathan Adrian, zwommen op de 4x100 meter wisselslag een wereldrecord. Ze tikten aan in een tijd van 3.20,71.

Thoman zwom bovendien een nieuw wereldrecord op de 100 meter rugslag en scherpte die aan tot 48,94. Op de 400 meter wisselslag zwom de Amerikaanse Julia Smit met 4.21,04 een nieuwe toptijd. Op de 200 meter schoolslag tenslotte verbeterde Rebecca Soni de oude toptijd van Leisel Jones naar 2.14,57.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het uitzonderlijke ontslag van een rechter.

Dat is dan voor het eerst. De Hoge Raad heeft een rechter ontslagen. Wegens wanprestatie: ze werkte veel te langzaam, was te vaak afwezig en had een ernstig drankprobleem. Ze was in de gelegenheid om zelf eervol te vertrekken, maar dat wilde ze niet. Over deze kwestie valt wel wat te zeggen:

Restaurant veilt crisisspullen

Mensen betaalden met televisies, pakken koffie en zelfs een compleet bed tijdens de speciale crisisdagen van restaurant Cuba Libre in Vijlen (Limburg). De spullen worden op 20 januari geveild en de opbrengst gaat naar een goed doel. Dat liet eigenaar Viktor Terpstra vandaag weten.

Het restaurant begon in maart van dit jaar met de actie waarbij gasten elke woensdag hun eten met goederen of in natura konden betalen, zoals afwassen. Ook kon er over de prijs onderhandeld worden. Terpstra begon de stunt wegens de economische crisis.

"Dankzij de actie zit het restaurant elke woensdag tot de helft of helemaal vol. Daarvoor kwam er op die dag bijna niemand. Ik schat dat er in totaal 1200 tot 1500 mensen van de actie gebruik hebben gemaakt", aldus Terpstra.

Het is nog niet bekend naar welk goed doel de opbrengst gaat. Na de veiling komt het restaurant met een nieuw initiatief, waarbij klanten hun eten kunnen betalen door te helpen in de keuken of het doen van klusjes in het restaurant.

Van de Haar kan naar Verenigde Staten

Hans van de Haar lijkt zijn loopbaan voort te zetten in de Verenigde Staten.

De 34-jarige spits van AGOVV heeft reeds een aanbieding gekregen van Dutch Lions FC, een nieuwe Amerikaanse voetbalclub. De nieuwe ploeg is een initiatief van onder andere ex-voetballer Erik Tammer. Dutch Lions zal op het derde of tweede niveau in Amerika instromen.

Doelman Oscar Moens (36) heeft inmiddels een contract getekend bij Dutch Lions. Van de Haar ziet het avontuur wel zitten, maar moet wel toestemming krijgen van AGOVV.

De aanvaller kwam in het Nederlandse voetbal uit voor onder meer HFC Haarlem, De Graafschap, FC Utrecht, RKC Waalwijk en ADO Den Haag. Van de Haar maakte eerder buitenlandse uitstapjes naar KFC Uerdingen, SSV Ulm en SW Bregenz.

'Werk Rembrandt gekocht door casinobaas Wynn'

Een schilderij van Rembrandt, dat anderhalve week geleden 22 miljoen euro opbracht, is gekocht in opdracht van de kunstverzamelaar en casinomagnaat Steve Wynn. Dat heeft The New York Times gisteren gemeld op gezag van bronnen rond de transactie.

Het werk ging bij veilinghuis Christie's onder de hamer. Volgens een zegsman van Christie's was het de hoogste prijs die ooit op een veiling is betaald voor een Rembrandt. De telefonische bieder zou het schilderij in opdracht van Wynn hebben gekocht. De casinomagnaat wilde dat niet bevestigen tegen The New York Times..

Het schilderij uit 1658 laat een onbekende man zien en wordt wegens zijn opvallende tuniek ook wel de 'buitenlandse admiraal' genoemd. Het doek van 107 bij 87 centimeter komt uit een privécollectie. Bijna veertig jaar geleden was het voor het laatst op een tentoonstelling te zien.

Wynn kocht in de afgelopen jaren tal van kunstwerken van onder anderen Paul Cezanne en Pierre-Auguste Renoir.

'Werk Rembrandt gekocht door casinobaas Wynn'  (foto: ANP)

Kijkers kiezen voor EK-titel 1988

De kijkers van Studio Sport hebben het behalen van de Europese titel van het Nederlands voetbalelftal in 1988 verkozen tot het favoriete sportmoment van de afgelopen vijftig jaar.

Bijna twintig procent van de stemmen koos de finale uit 1988 als favoriet. Tweede, met vijftien procent van de stemmen, werd het Nederlands volleybalteam dat in 1996 goud behaalde bij de Olympische Spelen in Atlanta. Michael Boogerds winst in de koninginnerit in de Tour de France van 2003 eindigde met 10,08 procent als derde.

Op de vierde en vijfde plaats eindigden voetbalwedstrijden. Vierde werd de zege van Oranje op Argentinië tijdens het WK voetbal van 1998 en vijfde werd de winst van Nederland tegen Duitsland, met de prachtige goal van Marco van Basten, tijdens de halve finale van het EK voetbal in 1988.

De verkiezing gebeurde ter ere van het 50-jarig bestaan van Studio Sport.

Energieprijs volgend jaar sterk omlaag

Nuon verlaagt vanaf januari de prijs voor elektriciteit met 23 procent. Een woordvoerster van het energiebedrijf zei dat vandaag naar aanleiding van berichtgeving in het AD. De gasprijs stijgt wel licht, met ongeveer 1 procent, afhankelijk van de regio waar iemand woont.

Volgens Nuon valt de gemiddelde energierekening komende jaar 86 euro lager uit, wat de consument netto 64 euro oplevert.

Alleen mensen die hun elektriciteitstarieven niet hebben vastgezet voor langere tijd, merken iets van de verandering. De lagere prijs voor stroom is te danken aan de olieprijs, die de afgelopen tijd daalde. De twee prijzen zijn aan elkaar gekoppeld.

Nuon heeft ongeveer 3 miljoen huishoudens als klant.

'Energieprijs in 2010 sterk omlaag'  (foto: ANP)

Van Veldhoven blijft optimistisch

Roda JC hoopt PSV dit weekeinde de eerste nederlaag van het seizoen toe te brengen. Of de Limburgers daar ook in slagen is de vraag.

Roda-trainer Harm van Veldhoven blijft echter optimistisch en ziet kansen. "Het is nu moeilijk in te schatten of de omstandigheden anders zijn zondag", zei de Belgische oefenmeester gisteren in De Limburger. "We moeten in elk geval van onze eigen kwaliteiten uitgaan."

"Dat PSV nog niet verloren heeft wil niet zeggen dat we kansloos zijn. We moeten deze laatste wedstrijd het publiek iets bieden, zonder het resultaat uit het oog te verliezen."

Van Veldhoven zal grotendeels vasthouden aan de ploeg die vorige week met 1-3 won bij Willem II. "Je hoopt de bevestiging te zien van het voetbal dat we in Tilburg hebben gespeeld. Daarom moet je die groep de kans geven de lijn door te trekken", besluit de coach zijn relaas. (RW)

Verbeek: "VVV niet laten voetballen"

Heracles Almelo is gisteren na de overwinning op VVV Venlo naar de vijfde plaats in de Eredivisie doorgeschoten. Gert Jan Verbeek is de architect van dit succes en reageerde op opnieuw een degelijke overwinning.

"De grote verdienste was dat we VVV-Venlo niet hebben laten voetballen. Het veld was moeilijk bespeelbaar. Toch hebben we de bal aardig laten rondgaan. Alleen de eindpass kwam niet altijd aan."

"Uiteindelijk wordt er gescoord uit een spelhervatting. Vervolgens kregen we de ruimte en verzuimden we om de wedstrijd te beslissen. Aan de andere kant zijn we goed overeind gebleven en dat betekent alweer drie punten," aldus de trainer.

De winterstop begint goed voor de ploeg uit Almelo. In achttien duels wisten ze 32 punten te vergaren. Het aatal punten staat gelijk aan het aantal punten wat Heracles vorig jaar wist te vergaren in 34 duels en daarmee een vijftiende plaats wist te behalen.

Timmer kon naar Argentinië

De inmiddels gestopte Henk Timmer had dit seizoen nog aan de slag gekund in de Argentijnse competitie. De 38-jarige doelverdediger had geen trek in een Argentijns avontuur en sloeg het aanbod af.

"Een mooie competitie met wedstrijden voor wel 80.000 toeschouwers," vertelde Timmer over de Argentijnse competitie. De sluitpost nam zijn beslissing mede vanwege zijn gezin. "Ik kan die kleine geen jaar missen", aldus Timmer.

Ook belangstelling uit de Engelse Championship-division kon Timmer niet bekoren. De oud-doelverdediger van Feyenoord vond het niveau van de competitie te laag om nog in aanmerking te komen voor het Nederlands elftal. In Nederland voelde Timmer zich al niet meer welkom.

PvdA niet in zee met Leefbaar Rotterdam

De PvdA zal na de gemeenteraadsverkiezingen in maart geen coalitiebesprekingen voeren met Leefbaar Rotterdam. Dat zegt PvdA-wethouder en lijsttrekker Dominic Schrijer vandaag in een interview met de Volkskrant.

Leefbaar Rotterdam verklaarde tijdens het raadsdebat over de rellen op het strand van Hoek van Holland geen vertrouwen meer te hebben in burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA). "Samenwerking tussen de PvdA en Leefbaar Rotterdam was toen al lastig, maar na hun motie van wantrouwen van afgelopen donderdag is die samenwerking onmogelijk geworden"', aldus Schrijer.

De wethouder stelt dat Leefbaar Rotterdam "maar niet kan accepteren dat we een burgemeester hebben van Marokkaanse komaf". Over de motie van wantrouwen aan het adres van de burgemeester zegt Schrijer: "Het ging niet om de inhoud. Van de motivering van de motie bleef na de beantwoording van de burgemeester aan de raad niets over. Nee, die motie was er enkel en alleen vanwege Aboutalebs etnische afkomst en geloof."

Treinen Eurostar in Kanaaltunnel gestrand

Drie treinen van de Eurostar, de hogesnelheidstrein die Londen verbindt met Brussel en Parijs, zijn door de kou in de Kanaaltunnel gestrand. Dat heeft een woordvoerder van Eurostar vandaag laten weten. Het verkeer door de tunnel is opgeschort. In de treinen zitten in totaal circa tweeduizend mensen vast.

De zegsman stelde dat problemen ontstonden door het grote verschil in temperatuur in de buitenlucht en in de warme tunnel. Een leeg voertuig is ingezet om tussen de 1200 en 1300 passagiers uit twee van de drie treinen te halen. De derde trein wordt later uit de tunnel gehaald. "We kunnen op dit moment geen tijdschema geven", aldus de zegsman van Eurostar. "We hopen het zo snel mogelijk te doen."

Enkele andere treinen die vanuit Brussel en Parijs op weg naar de tunnel waren, zijn weer teruggekeerd naar de plek waarvan ze waren vertrokken.

Kritiek op voorlopig klimaatakkoord

Verschillende landen hebben vandaag felle kritiek geuit op het voorlopige klimaatakkoord dat de Amerikaanse president Barack Obama en een selecte groep andere landen in Kopenhagen hebben bereikt. "We kunnen dit document niet accepteren", zei vertegenwoordiger Ian Fry van de eilandstaat Tuvalu tijdens de nachtelijke plenaire zitting van de klimaatconferentie.

"Het lijkt erop dat ons dertig zilverstukken zijn aangeboden om onze mensen en onze toekomst te verraden", zei Fry. Door de klimaatverandering staat het water de eilandstaat Tuvalu in de Grote Oceaan tot aan de lippen. Tuvalu wil dat de deelnemers aan de klimaattop vastleggen dat de temperatuur in vergelijking met het pre-industriële tijdperk met niet meer dan 1,5 graden Celsius stijgt. In het voorlopige akkoord van gisteren wordt van een temperatuurstijging van maximaal 2 graden uitgegaan.

Ook onder meer Cuba, Nicaragua en Costa Rica zijn boos. Ze vinden het onaanvaardbaar dat het de bedoeling is de tekst van het voorlopige akkoord vanmorgen al in stemming te brengen. Aan een grondige bestudering van het document zijn ze niet toegekomen.


'Kritiek op akkoord'  (foto: ANP)

Twente mist Carney en mogelijk ook Ruiz

FC Twente is gehavend uit de strijd gekomen met Steaua Boekarest. Niet alleen speelde een behoorlijke vertraging de Tukkers parten maar tijdens de laatste training raakte ook David Carney geblesseerd. De verdediger zal ook tegen FC Utrecht niet van de partij zijn.

Ook Bryan Ruiz zal vermoedelijk niet spelen. Ruiz die bij FC Twente goed is voor een behoorlijke doelpuntenproductie heeft last van een enkelkwetsuur.

Heitinga niet in Europa

John Heitinga zal ook na de winterstop niet speelgerechtigd zijn in de Europese voetbaltoernooien. De verdediger van Everton speelde aan het begin van dit seizoen in dienst van Atlético Madrid in de Champions League en mag nu in geen enkel Europeestoernooi meer uitkomen.

"Ik dacht dat ik na de winterstop Europees voor Everton mocht uitkomen, maar doordat Atlético als groepsderde in de Champions League ook instroomt in de Europa League staan de regels dat niet toe" aldus Heitinga. "Als Atlético in de Champions League was gebleven of volledig was uitgevoetbald was uitgeschakeld was er niets aan de hand geweest."

Everton, zal het zonder Heitinga, moeten opnemen tegen Sporting Portugal.

Balkenende: akkoord stap in goede richting

Minister-president Jan Peter Balkenende vindt het klimaatakkoord dat gisteravond is opgesteld, "een stap in de goede richting". "Maar we zijn er nog niet", benadrukte de premier tijdens een nachtelijke persconferentie op de klimaattop in Kopenhagen.

"Dit akkoord gaat verder dan ooit, maar wij hadden nog wel verder willen gaan", aldus de premier. Volgens Balkenende is de tekst die er nu ligt de definitieve. "Formeel gaat de vergadering verder en er zullen nog wat kritische opmerkingen gemaakt worden, maar wat er nu ligt, is het."

Balkenende wil onder meer dat er nog afspraken gemaakt worden over de legaliteit van het verdrag. "De discussie over het legaal bindende akkoord is nog niet afgelopen", zei hij. De goede punten in het akkoord zijn volgens de premier de verwijzing naar de 2 graden Celsius, die de wereld maximaal mag opwarmen, de financiering voor arme landen en de monitoring van de reductiebeloftes


'Akkoord stap in de goede richting'  (foto: ANP)

[upd] Weer stroom voor inwoners Tiel en Zaltbommel

Tussen de 100.000 en 150.000 inwoners van Tiel en Zaltbommel (Gelderland) zitten sinds half twee vanochtend zonder stroom. Dat heeft een woordvoerster van netbeheerder Tennet gezegd. De oorzaak van het defect is onduidelijk. Wel is duidelijk dat het gaat om twee defecte hoogspanningsstations.

Tennet hoopt dat de inwoners van het getroffen gebied voor de ochtend aanbreekt weer stroom hebben. De zegsvrouw zegt dat het probleem dan wellicht niet is verholpen, maar dat de stroom wel kan worden omgeleid. De Tieler- en Bommelerwaard werden in december 2007 getroffen door een 50 uur durende stroomstoring nadat een Apache-helikopter een hoogspanningsmast ramde. Er is geen verband tussen deze stroomstoring en die van twee jaar geleden.

Update 6:14

100.000 tot 150.000 inwoners van Tiel en Zaltbommel (Gelderland) hebben sinds kwart voor vijf vanmorgen weer stroom. Dat heeft een woordvoerster van netbeheerder Tennet gezegd.


Inwonders Tiel en Zaltbommel zitten zonder stroom  (foto: ANP)

BNN wil 'Dit Was Het Nieuws' hebben

BNN wil Dit was het Nieuws overnemen van de Tros. De grootste familie van Nederland stopt met de populaire show.

Hoewel de Tros er een miljoen kijkers mee trekt wil de omroep kappen met DWHN. Ruimte dus voor andere omroepen om het uit te zenden, zoals Barts News Network. Er is echter een kink in de kabel. BNN mag de show niet uitzenden van de netmanager, zo vertelden Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje in De Wereld Draait Door. De reden was niet helemaal duidelijk.

Bij Pauw en Witteman zei Van der Wal dat BNN het graag wilde hebben. Als dat niet lukt dan blijven alleen nog de commerciële omroepen over. De vraag is alleen of het dan nog steeds zo brutaal kan als nu. De laatste uitzending van DWHN is morgenavond te zien op Nederland 1.


Kan dit ook op RTL of SBS?

Panic Attack!

Regisseur Fede Alvarez maakte met een budget van 300 dollar het onderstaande filmpje, waarin gigantische robots Montevideo met de grond gelijk maken. Nog geen vier dagen nadat hij het filmpje op YouTube plaatste zat zijn mailbox al vol met berichten van Hollywood Studios en inmiddels is hem gevraagd een science fiction film te maken met een budget van 30 miljoen dollar, voornamelijk ter beschikking gesteld door niemand minder dan Sam Raimi (Spiderman, Evil Dead).

Briljant werk, of zitten ze in Hollywood echt verlegen om nieuw talent? Oordeel zelf.

Met dank aan RonaldV voor de submit

Mass Effect 2 teast er op los

2010 belooft voor gamers een goed jaar te worden. Het jaar begint dan ook goed want op 29 januari kunnen we aan de slag met Mass Effect 2. Dat het vervolg van het succesvolle eerste deel er aan komt wil Bioware de wereld natuurlijk laten weten, daarom trakteren ze ons op deze teaser met sfeervolle beelden uit het Mass Effect universum.

Commander Shepard lijkt het zwaar te gaan krijgen. Het mag een wonder heten dat het mensen nog wat kan schelen, na al die nare uitspraken van hem in het vorige spel.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.