'Criminelen onder toezicht na celstraf'

De politie wil dat pedoseksuelen, roofovervallers en andere zware misdadigers die hun gevangenisstraf er op hebben zitten, niet zonder meer direct hun vrijheid terugkrijgen. Dat zei Frans Heeres van de Raad van Korpschefs vandaag in het RTL Nieuws.

Hij pleit voor een wetswijziging die ervoor zorgt dat er na de detentieperiode ook nog toezicht is op de ex-gedetineerden. Heeres vindt dat als die zich onttrekken aan dat toezicht er een sanctie moet volgen. Hij denkt dan aan een gebiedsverbod, enkelband of gedragsbehandeling.

De politie komt met dit voorstel onder meer op de onrust die ontstaat onder burgers zodra een pedoseksueel na detentie terugkeert in de wijk. "Ik zie gewoon de ongerustheid in de wijken ontstaan en dat geldt overigens ook voor bredere groepen zoals overvallers", zegt Heeres.

Ex-gedetineerden staan niet in alle gevallen onder toezicht van de reclassering. De rechter bepaalt bij het vonnis als dat nodig is. De politie wil dat er, voordat criminelen vrijkomen, een risicoscan wordt gemaakt.