FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 oktober 2001

Je winkelier legaal flessen

niels25 en Yeti1924 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Consumenten kunnen tussen 5 en 19 november geld verdienen door lege flessen in te leveren. Vooruitlopend op de invoering van de euro verlaagt de frisdrankenindustrie vanaf 5 november het statiegeld dat op flessen betaald moet worden, terwijl gedurende een veertiendaagse overgangstermijn nog wel een gulden uitbetaald wordt. Kassa dus.

De overgang naar de euro verloopt voor de Nederlandse Frisdrank Industrie (NFI), waarbij alle grote frisdrankproducenten zijn aangesloten, in twee fasen. Eerst wordt op 5 november het statiegeld op de frisdrankflessen verlaagd van een gulden naar 55 cent. En op 1 januari wordt die 55 cent vervangen door een eurokwartje. Voor die constructie is gekozen, omdat de detailhandel het rond 1 januari al druk genoeg heeft met de eindejaarsdrukte en de omschakeling op de euro. Bovendien loopt Nederland met de verlaging van het statiegeld in de pas met landen als Duitsland en België. Op die manier wordt "grensoverschrijdend inlevergedrag" voorkomen. Op glazen statiegeldflessen van een halve liter, waarop nu 50 cent statiegeld zit, komt ook 55 cent en vanaf 1 januari 25 eurocent statiegeld.

Om een en ander in goede banen te leiden, is een overgangstermijn van twee weken ingesteld. Klanten betalen dan 55 cent statiegeld op een PET-fles, maar krijgen aan de kassa een gulden terug. Een woordvoerster van de frisdrankindustrie erkent tegenover het Reformatorisch Dagblad dat klanten in die periode dus iets kunnen verdienen, maar veel zal dat in haar ogen niet zijn. Wie een tientje wil verdienen moet na 5 november 22 flessen kopen, leegdrinken en ze voor 19 november weer inleveren. Gemiddeld drinkt een Nederlander 89,5 liter frisdrank per jaar.

De NFI denkt dat de schade voor de bedrijfstak dus wel mee zal vallen. De bierbrouwers, verenigd in het Centraal Brouwerij Kantoor, doen niet mee aan de actie. Het statiegeld op een kratje bier veranderd op 1 januari van fl. 8,60 in € 3,90. Op afzonderlijke bierflesjes komt 10 eurocent statiegeld in plaats van de huidige 15 cent. Tien eurocent is echter gelijk aan 22 guldencenten, dus ook daar kan verdiend worden.

Taliban bevestigen oppakken journalist

famtie had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De derde journalist is opgepakt in Afghanistan, dat heeft de Taliban vandaag bevestigd. Ze hebben een Japanse journalist hebben aangehouden in de provincie Kunar in het oosten van het land bij de grens met Pakistan. De man is vanuit Kunar naar Jalalabad gebracht, aldus Taliban-ambassadeur Mullah Abdul Salam Saif dinsdag in Pakistan.

De Japanner is al de derde journalist die de afgelopen tijd in Afghanistan is opgepakt. Een Britse journaliste is inmiddels vrijgelaten, een Fransman zit nog vast. Het is niet bekend wie de Japanner is en voor wie hij werkte.

Arbiter als twaalfde man bij Westerlo

Joost had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De tijd dat scheidsrechters in uniform zwart over het veld liepen is al lang voorbij. Sinds het WK 1990 raakten de arbiters hun zwarte kloffie amper meer aan. Rood, geel, groen en blauw zijn de kleuren van de moderne scheidsrechter. En dat kan soms tot enige verwarring leiden. Zelfs bij het arbitrale trio.

Westerlo en GB Antwerpen speelden zondagavond een spannende partij in de Belgische Eerste Klasse. GBA was beter, maar in stadion 't Kuipke leek het alsof thuisploeg Westerlo met een man extra speelde. Niet omdat de ploeg van coach Jan Ceulemans zo goed speelde. Het lag aan de scheidsrechter.

Zelfs een van zijn eigen assistenten was van mening dat scheidsrechter Blareau bij Westerlo meespeelde. Halverwege de eerste helft stak de grensrechter zijn vlag omhoog aangezien een speler van Westerlo buitenspel liep. Zowel de spelers van Westerlo en GBA keken verbaasd. Maar de lijnrechter had het tot echt goed gezien: die ene speler met het geelzwarte shirt stond buitenspel. Die aanvaller heette scheidsrechter Blareau.

Na de buitenspelsituatie spoedde de arbiter zich naar de kleedkamer voor een nieuw shirt. Met het groen-zwarte tricot waarin hij zich vervolgens hulde, hadden zowel de spelers als de assistent-scheidsrechters geen moeite. Tegen elf man bleek GBA tenslotte met 2-1 te sterk.

Kamerbreed tapijt

noralybeijer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een met de hand gemaakt tapijt in de staat Turkmenistan weegt zo tegen de 1000 kg en is daarmee rijp voor een plaats in het Guinness Book of Records.

Het tapijt is gemaakt ter ere van de president en heeft een oppervlakte van 300 vierkante meter, oftewel 10 meter breed en 30 meter lang.

President Niyazov heeft erg veel macht in Turkmenistan, een grotendeels onbewoonde staat. Hij is zo populair dat hij de kranten heeft verzocht niet elke dag een foto van hem te plaatsen. Dat siert de goede man wel.

Zwarte gaten stoten ook energie uit

Steps en Atrax hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zwarte gaten zijn mogelijk nog ergere monsters dan gedacht. Niet alleen verslinden ze onophoudelijk materie om zich heen, maar mogelijk stoten ze ook grote hoeveelheden energie uit.

Het is voor het eerst dat dit verschijnsel is waargenomen, aldus de European Space Agency (ESA) maandag op zijn website. Zwarte gaten kunnen zo groot zijn als ons zonnestelsel en de massa bezitten van meer dan een miljard zonnen. Hun aantrekkingskracht is zo sterk dat niets - zelfs licht niet - eraan kan ontsnappen. Vandaar de naam zwart gat.

Een door Europeanen geleid team van astronomen deed zijn waarnemingen met de eind 1999 gelanceerde XMM-Newton Röntgenstraling satelliet. Het observatorium bestudeerde sinds juni vorig jaar het stelsel MCG-30-15, ongeveer 100 miljoen lichtjaar van onze Aarde.

Voordat gas en stof in de ruimte door een zwart gat wordt verorberd, neemt het de vorm aan van een snel draaiende schijf. Door wrijving begint het binnenste gedeelte te gloeien vlak voordat het het gat wordt ingetrokken. Maar uit de gegevens van XXM-Newton blijkt dat de hoeveelheid energie die vrijkomt veel groter is dan gedacht.

De onderzoekers gaan er vanuit dat het gaat om energie die ontstaat door de wrijving van het draaiende zwarte gat met een omringend magnetisch veld in de ruimte. "Het is voor het eerst dat wij een dergelijk dynamo-effect waarnemen", zegt onderzoeker Wilms van de universiteit van Tübingen in Duitsland. Mede-onderzoeker Reynolds van de Amerikaanse Maryland universiteit benadrukt: "Nooit hebben we energie gezien die van zwarte gaten afkomt. Het ging er altijd in, nooit uit."

Danny slaat Mona

Lieve Mona,

Waar haal ik nou toch vandaan dat je een roddeltante zou zijn ('ja, ze hebben tegen je samen zitten spannen, dat KAN niet anders, ik weet het ZEKER'). Ik geef toe dat ik dat natuurlijk helemaal bij het verkeerde eind had. Stom van me.
En inderdaad was ik verbitterd dat ik niet meedeed aan Big Brother. Ik had me ook al niet opgegeven, en dat had jij WEL gedaan. Pure jaloezie van mijn kant. Bovendien wilde ik eigenlijk dolgraag in dat huis je zangtalenten van heel dichtbij meemaken.

Pim Fortuyn gelanceerd als lijsttrekker

TheScorpio had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De publicist Pim Fortuyn moet de lijsttrekker van de nieuwe politieke partij Leefbaar Nederland worden. Dat is de mening van het dagelijkse bestuur van de partij. Het congres van Leefbaar Nederland kan op 25 novemer kiezen uit 21 kandidaat-lijsttrekkers, maar voorzitter Jan Nagel hoopt dat men op ex-hoogleraar Fortuyn zal stemmen.

Fortuyn is omstreden mede door zijn kritische houding tov de multiculturele samenleving en de oprukkende islam. Een paar jaar terug schreef Fortuyn het boek Tegen de islamisering van Nederland. Voorzitter Nagel weet dat er aan Fortuyn als lijsttrekker risico's kleven, omdat hij vanwege zijn gedurfde uitspraken een lastpak zou kunnen worden voor de partij. Toch wil hij Fortuyn de ruimte geven om zich op diens eigen manier uit te drukken. "Dat risico nemen wij doelbewust."

Fortuyn, reageerde Fortuyniaans op de uitspraken van Nagel: "Ik zal niet zeggen dat Nederland vol is, maar wel behoorlijk druk. In mijn ogen zelfs een beetje te druk." Over de toestand in zuid-oost Europa zei Fortuyn nog: "Wellicht zou over 15 jaar kunnen blijken dat de overgang van communisme naar kapitalisme daar veel te abrupt is geweest. Inmiddels is daar dan wel een groot islamitisch rijk ontstaan."

Nederlandse borsten steeds groter

Goed nieuws voor de liefhebbers van een gevulde voorgevel: Nederlandse vrouwen krijgen steeds grotere borsten.

Sinds 1999 is het aandeel van de D-cup in de totale verkoop van beha's met ongeveer 8 procent gegroeid. Meer dan 20 procent van de in Nederland verkochte beha's heeft cupmaat D of meer. Dit blijkt uit een onderzoek van GfK FashionScope. Het onderzoeks- bureau ondervroeg 5000 vrouwen.

Wanneer de opmars van de gemiddelde Hollandse boezem doorzet, worden over twee jaar meer beha's verkocht met een D-cup of meer, dan een C-cup, zo verwacht de brancheorganisatie Bodyfashion. Onderzoekers zien slechtere eetgewoonten en het pilgebruik als mogelijke oorzaken voor de grotere borstomvang, die vooral bij vrouwen tussen de 30-39 plaatsvindt.

Dit bericht werd gemeld door de "liefhebbers" Dabeetle, Dave-Trivia, Icekool en BugsZero via de newssubmit.

SM-spel leidt tot arrestatie

Kayuk + Mukie + RobzQ + hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee mannen zijn maandagavond in Rotterdam aangehouden op verdenking van mishandeling en vrijheidsberoving. De reden achter deze feiten ligt in de sexuele sfeer.

De mannen hielden een SM spel waarbij ze een 29-jarige Italiaan enkele dagen in een kooi hadden opgesloten. De Italiaan kon dit niet waarderen en bovendien voelde hij zich niet lekker. Daarop haalde de mannen hem uit de kooi en lieten hem geboeid op een balkon staan. De Italiaan sprong vervolgens, geboeid en al, op een lager gelegen balkon en vestigde daar de aandacht op zich.

Brandweermannen haalden de Italiaan, geboeid en met verwondingen in zijn gezicht, van het balkon. De politie arresteerde hierop een 39-jarige Rotterdammer en een 23-jarige man uit Schiedam wegens hun rol in het sadomasochistisch spel.

Koran verkoopt heel goed in Nederland

De verkoop van de koran in Nederland is flink gestegen sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september. Ook boeken over de islam, de Taliban, de jihad (heilige oorlog) en fundamentalisme doen het goed.

Dat hebben medewerkers van enkele grote boekhandels dinsdag gezegd. Bij Donner in Rotterdam is de verkoop van de koran in de afgelopen weken met zeker de helft toegenomen. "Maar dan zit ik aan de lage kant, misschien gaat het wel om een stijging van 70 tot 80 procent", aldus een afdelingshoofd van de boekhandel.

Vooral een pasverschenen goedkope Nederlands-Arabische editie van de koran is populair. Van de honderd exemplaren die Donner vorige week had ingeslagen, zijn er al zo'n zestig verkocht. Ook van andere, vaak duurdere versies van het heilige boek van de moslims heeft de boekhandel er veel meer dan normaal verkocht.

Datzelfde geldt voor boeken met achtergronden over de islam en aanverwante onderwerpen. Zo staat het boek De strijd om God van K. Armstrong bij Donner op de eerste plaats van de toptien van religieuze boeken. Daarin beschrijft ze de geschiedenis van fundamentalisme in jodendom, christendom en islam.

Ploeg Rabobank al zeker van Tour 2002

De Nederlandse wielerploeg van de Rabobank is al zeker van deelname aan de Tour de France van 2002. De formatie hoort bij de eerste zestien op de maandag gepresenteerde ranglijst van de internationale wielerunie UCI.

Ook het Belgische team Domo-Farm Frites, met veel Nederlanders in de gelederen, mag meedoen aan de Tour. De overige plaatsen zijn voor teams uit België (Lotto-Adecco), Italië (Fasso Bortolo, Mapei, Alessio, Lampre, Tacconi), Spanje (iBanesto.com, ONCE, Kelme, Euskatel), Duitsland (Telekom), de Verenigde Staten (US Postal), Frankrijk (Cofidis) en Denemarken (CSC).

Volgens de Tour-reglementen mogen de beste zestien teams van het jaar ervoor starten in de ronde.
In de loop van 2002 worden er nog vijf ploegen uitgekozen die een wildcard krijgen.

Agassi en Graf getrouwd

De Amerikaanse toptennisser Andre Agassi is maandag getrouwd met Steffi Graf.
De twee verwachten in december hun eerste kind.
De ceremonie vond plaats in Las Vegas. ,,We zijn gezegend met dit huwelijk en beginnen aan een nieuw hoofdstuk van ons leven'', zo liet het paar in een verklaring weten. ,,De privacy en de intimiteit van de ceremonie was prachtig.''

Het is het tweede huwelijk voor de 31-jarige Agassi die in 1997 trouwde met actrice Brooke Shields. De scheiding volgde twee jaar later.

Voetbal : Feyenoord in de problemen

De Rotterdamse voetbalploeg Feyenoord wordt in de aanloop naar de belangrijke Champions Leaguewedstrijd tegen Bayern München, geplaagd door een ware blessuregolf.
Drie basisspelers zijn momenteel twijfelgevallen bij de ploeg van Bert van Marwijk: Doelman Edwin Zoetebier, linksback Tomasz Rzasa en schaduwspits Tomasson.
Van dit drietal is Tomasson het grootste vraagteken.
Vleugelspeler Kalou is zelfs in Rotterdam geblesseerd achtergebleven.
Bovendien is de aangewezen vervanger voor Rzasa, Ramon van Haaren, ook geblesseerd.
Daar bovenop komt ook nog eens de schorsingen van de Haan en van Hooydonk.

Van Marwijk wil geen risico nemen met zijn geblesseerde spelers. ,,Ik besef dat we alleen nog een hele kleine kans op de tweede ronde van de Champions League houden wanneer we winnen van Bayern München. Daar moeten we dus ook voor gaan. Ik weet echter ook dat we volgende week tegen Spartak Moskou in ieder geval Europees voetbal veilig kunnen stellen'', doelde hij op een derde eindklassering in de poule die recht geeft op deelname aan de UEFA-beker, die Feyenoord nog wel in eigen hand heeft.

,,Dat is ook wat waard. Bovendien is de competitie belangrijk. Tomasson, Rzasa en Zoetebier spelen daarom alleen wanneer de medische staf dat verantwoord acht.''

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Zoetebier; Collen, Van Wonderen, Van Gobbel en Rzasa; Emerton, Bosvelt, Van Gastel, Ono en Paauwe; Tomasson (Elmander).

NFL Week 7

Week zeven in de NFL, wederom een pracht van een weekend waarin de Rams maar weer eens bewezen het topteam te zijn.


Maandag 22 Oktober

Philadelphia Eagles – New York Giants 10 – 9
Een minuut en tweeenvijftig seconden voor tijd wisten de Eagles de overwinning voor de neus van de Giants weg te kapen dankzij een touchdown van Thrash. Tot dat moment stond het 3 – 9 voor de Giants dankzij drie fieldgoals van Giants kicker Andersen. Dankzij deze late score wisten de Eagles hun derde overwinning te boeken, terwijl de Giants er nu drie verloren hebben.

Dinsdag 18 Oktober

Buffalo Bills – Jacksonville Jaguars 13 – 10
Eindelijk hebben de Bills de winst kunnen vinden in dit seizoen. Rob Johnson liep 48 yards met de bal om Jake Adrians in de gelegenheid te stellen een fieldgoal te kicken, die ervoor zorgde dat de Bills de ontredderde Jaguars versloegen met een miniem verschil. Johnson zei: “Ongeloofelijk, het heeft zes weken geduurd, maar we hebben eindelijk een overwinning. Het was een overwinning die volledig op naam van het team als geheel kan worden bijgeschreven.”

Zondag 21 Oktober

Tennesee Titans – Detroit Lions 27 – 24
Het is nog steeds huilen met de helm op voor de Lions. Ondanks een goede offence verliezen ze keer op keer hun wedstrijden dank zij hun onthutsend zwakke verdediging. Ook tegen de Titans konden ze het niet bolwerken, ondanks een gelijkopgaande wedstrijd. Twee beslissende acties bezegelden het lot van de Lions. Allereerst een geblokte fieldgoal die werd teruggelopen voor een touchdown (waar ook nog een 2 punts conversie op volgde), en daarna ook nog een fieldgoal in de laatste vijf seconden van de match. Hiermee zijn de Lions de enige ploeg in de NFL zonder overwinning geworden.

Baltimore Ravens – Cleveland Browns 14 – 24
Ondanks een kleine opleveng in het laatste kwart konden de Ravens niet overtuigen tegen de Browns. In een verder niet bijzonder hoogstaande wedstrijd pakte de Browns eigenlijk kinderlijk eenvoudig de winst tegen de Ravens, die vooral offensief het niet konden bijbenen. Gezien de voorgaande resultaten van de Ravens hadden ze waarschijnlijk een collectieve offday op zondag.

Carolina Panthers – Washington 49ers 14 – 17
De 49ers hebben in overtime hun eerste winst van het seizoen weten te boeken. Aan het einde van het vierde kwart was de score in evenwicht met twee touchdowns voor beide teams. De twee kemphanen deden de hele wedstrijd eigenlijk niet voor elkaar onder, en beide defences wisten een sterke wedstrijd af te leveren, die beide kanten op had kunnen gaan. Gelukkig voor de 49ers wist hun kicker op een beslissend moment de bal wel tussen de palen te krijgen. Beide teams hebben slechts een keer gewonnen, en zijn nu al zo goed al uitgeschakeld voor een plek in de playoffs.

Pittsburgh Pirates – Tampa Bay Buccaneers 17 – 10
Met een sterke runnign game, die veel tijd opslokte wisten de Pirates een stevige overwinning te pakken op de pechvogels uit Tampa Bay. Alleen het feit al dat quarterback Stewart van de Pirates slechts 100 yards bijeen wist te passen zegt veel, zo niet alles, over de noodzaak van een lopende running game voor Pittsburgh. Mocht een ploeg de lopers aan banden kunnen leggen, dan zullen de Pirates ernstig in de problemen komen tegen ploegen met een sterke defence. Tampa Bay heeft het probleem bij de passing game, veel yards door de lucht, maar een matige running game.

St. Louis Rams – New York Jets 34 – 14
Wederom daverden de Rams over een tegenstander heen. Met maar liefst drie touchdowns in het tweede kwart legde de ploeg uit t. Louis de basis voor alweer hun zesde overwinning in de league. St. Louis is nog steeds ongeslagen, en legt eigenlijk nu al een beslag op de favorietenrol. Zelfs zonder sterspeler Marshall Faulk (vervangen door Canidate) hebben de Rams geen enkele moeite om een wedstrijd naar hun hand te zetten. Canidate was zelf goed voor 232 yards en twee touchdowns in zijn eerste wedstrijd als starter. Zeker de tweede touchdown van het tweede kwart was een beauty. Receiver Hakim (ooit een quarterback in high school) kreeg de bal van Warner, en op het moment dat hij getackled zou worden gooide hij de bal verrassend naar Canidate, die daarna op zijn gemak de touchdown kon maken.

Atlanta Falcons – New Orleans Saints 20 - 13
Een middenmootduel eindigde in mineur voor de arme Saints, die de weg naar gelijkmatigheid nog niet hebben kunnen vinden. Ze wisselen goede wedstrijden af met slechte, en zondag hadden ze de pech dat ze tijdens een goede wedstrijd een betere tegenstander troffen in de Falcons. Drie passes naar een touchdown betekende de overgave van de Saints die tot aan het vierde kwart zelf zeer goed speelden, en ook wisten mee te scoren, maar op het beslissende moment bleken de Falcons iets koeler met de kansen om te springen.

New England Patriots – Indianapolis Colts 38 – 17
Langzamerhand beginnen de Patriots aanvallend te groeien naar een dodelijk team. Met maar liefst vijf touchdowns gaven ze de Colts geen schijn van kans op een overwinning. Patriots QB Brady gooide maar liefst 16 uit 20 passes in de handen van zijn receivers, en die hielpen hem ook met enkele catches die erg moeilijk te noemen waren. Alles klikte in de aanval van de Patriots gewoon zondag, en dan is een ploeg als de Colts dus kansloos, ondanks dat zij zelf niet eens zo slecht speelden.

Chicago Bears – Cincinnati Bengals 24 – 0
De derde nederlaag voor de Bengals was een ontluisterende. Geen enkele maar wisten ze een score op het bord te krijgen tegen de felle verdediging van de Bears. Ondanks dat Bengals QB Kitna goed was voor 244 yards door de lucht hielden de Bears alle aanvallen uiteindelijk ruim op tijd tegen. Zelf wisten de Bears een toonbeeld van regelmatigheid tentoon te spreiden, met drie touchdowns, en een fieldgoal. Chicago blijft hiemee goed meedraaien om de playoff plaatsen terwijl de Bengals nu lijken af te haken.

Denver Broncos – San Diego Chargers 10 – 27
Ondanks dat de Broncos nog even terug in de wedstrijd leken te komen konden de Chargers redelijk eenvoudig hun vierde overwinning boeken. Mede dankzij twee touchdowns van graham in het derde en vierde kwart, en een falende offence van de Broncos in dezelfde kwarten staan de Chargers er nog steeds goed voor in de ranglijsten. De wedstrijd kenmerkte zich vooral door de vele penalties die werden uitgedeeld aan beide teams, waardoor de wedstrijd maar moeizaam op gang kon komen.

Kansas City Chiefs – Arizona Cardinals 16 – 24
Trent Green (de van de Rams overgekomen QB van de Chiefs) was goed voor maar liefst 352 yards passing, daarmee bewijzend dat hij echt niet veel onder deed voor Warner, maar dat kon niet voorkomen dat de Cardinals redelijk makkelijk konden winnen. Twee solide touchdowns in het vierde kwart bezegelde het lot van de Chiefs, die slechts een wedstrijd konden omzetten naar winst, en daarmee dus een zeer matige seizoensstart hebben.

Green Bay Packers – Minnesota Vikings 13 – 35
De Vikings hebben de Packers op de pijnbank gelegd. Niet alleen hebben ze de wedstrijd eenvoudig kunnen winnen, ook hebben ze een mentale tik uitgedeeld door in het derde kwart, met een ruime voorsprong, toch te gaan voor een twee punts conversie. Nadat die lukte was alle verzet van de Packers gebroken, en zo konden de Packers een tweede nederlaag bijschrijven op hun palmares. Tekenend was vooral het feit dat alle scores (op twee fieldgoals na) van de Vikings door verschillende spelers werden gemaakt. Daarmee bewijzen de Vikings dat ze op alle fronten aanvallend kunnen meekomen, en dus niet afhankelijk zijn van een of twee sterspelers.

Cohen: 'strengere controle op wapens'

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen wil strenger controleren op wapenbezit in de hoofdstad. Hij zei dit naar aanleiding van de schietpartij tussen Surinamers in de Reguliersdwarsstraat van zondagmorgen, waarbij een 23-jarige man doodgeschoten werd na een verkeersruzie.

Naar aanleiding van deze schietpartij pleitte plaatsvervangend korpschef Van Riessen ook al voor meer bevoegdheden om te controleren op wapenbezit.

De 21-jarige man die zaterdagnacht betrokken was bij de schietpartij heeft zijn schuld inmiddels bekend. De man schoot de 23-jarige Amsterdammer door zijn hoofd toen deze de weg blokkeerde met zijn auto. Hij stopte even toen hij een bekende zag. De achteropkomende auto kon er niet langs, waarna een woordenwisseling ontstond. Plotseling trok de dader een vuurwapen en schoot de man door zijn hoofd.

De ongesproken taal

Marinke had ons via de newssubmit de volgende column gestuurd:

"Het magische van de ongesproken taal"

Er worden niet zo vaak columns ingestuurd, maar deze kunnen we jullie niet onthouden.
Wij hopen dat er onder de users nog meer zulke leuke creatievelingen zitten, net zoals Marinke.
Ingestuurde columns worden altijd door de andere columnisten gelezen en beoordeeld of ze wel dan niet worden geplaatst.

Voorwaardelijk voor bedreigen TV-rechter

De 59-jarige T.B uit Zaandijk moest zich gisteren bij de Haarlemse rechtbank verantwoorden voor het bedreigen van kantonrechters in Zaandam en Haarlem. ,,Justitie voert een hetze tegen mij, ze plegen valsheid in geschrifte. Het zijn nazi-praktijken'', aldus een boze T.B.

Zaandijker B. bedreigde vorig jaar op 8 mei de Zaandamse kantonrechter F. Visser (ook bekend als televisierechter). Hij verscheen toen aan de balie van het kantongerecht in Zaandijk omdat hij een gesprek wilde met Visser, omdat B. het niet eens was met een eerder vonnis. Televisie- en kantonrechter Visser was echter niet aanwezig, waarop B. dreigde een andere keer terug te komen 'om de strot van Visser dicht te knijpen'. Ook Visser's collega in Haarlem werd telefonisch bedreigd door de Zaandijker.

Visser deed aangifte omdat hij zich bedreigd voelde, daar B. als 'een agressief persoon' bekend staat. Hij heeft in het verleden al eens een gerechtsdeurwaarder mishandeld en ramen bij een advocatenkantoor ingegooid.

T.B zei dat ze zijn woorden verdraaid hadden. Ik heb gezegd: ''ze knijpen mijn strot dicht''. De Haarlemse politierechter Smit oordeelde conform de eis: een voorwaardelijke boete van 500 gulden (227 euro).

Talibanofficieren deserteren

Volgens de Britse krant The Guardian zijn verschillende officieren van het Talibanleger vanaf het begin van de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan gedeserteerd. Ze zouden het land hebben verlaten, richting Pakistan of Iran.

In weerwil tot wat de Taliban-leiders zelf beweren, heeft de defensie van Afghanistan flinke klappen opgelopen, maar tegen de Amerikaanse grondtroepen maken de Talibanstrijders nog wel een kans. Toch zijn een hoop officieren van oordeel dat tegen het militaire machtsvertoon van Amerika uiteindelijk niet valt op te boksen.

Een gevluchte officier liet aan de krant weten dat honderden van zijn collega's bij de aanvallen zijn gesneuveld of verminkt zijn geraakt. Degenen die achterblijven behoren tot een harde kern die volledig op Allah vertrouwt. "Ze gaan door tot het uiterste, dat staat vast".

VS executeert 'minderjarige' moordenaar

In de Amerikaanse staat Texas is een man geëxecuteerd wegens een moord die hij als minderjarige heeft gepleegd.

De 33-jarige Gerald Mitchell kreeg in de gevangenis van Huntsville een dodelijke injectie. Op 17-jarige leeftijd had hij een man omgebracht tijdens een drugsdeal. De advocaten van Mitchell maakten bezwaar tegen de straf omdat deze in strijd zou zijn met het internationale recht, maar het Amerikaans Hooggerechtshof verwierp dat.

De zwarte Mitchell werd door een blanke jury schuldig bevonden. In de zuidelijke staat Texas worden de meeste executies van Verenigde Staten voltrokken. In 25 jaar zijn meer dan 250 mensen terechtgesteld. Mensenrechtenorganisaties hebben geprotesteerd tegen de executie.

Pakistan waarschuwt India over Kashmir

Pakistan heeft India gewaarschuwd geen aanvallen uit te voeren over de betwiste bestandslijn (Line of Control, LOC) in Kashmir. President Musharraf dreigde de aartsrivaal in een vraaggesprek op de Pakistaanse staatstelevisie met harde represailles.

"Zij moeten mij niet misverstaan. Als zij willen profiteren van de situatie, is Pakistan zeer goed in staat zijn grondgebied te verdedigen. Wij zijn niet bang." als India iets zou proberen "zullen wij het land een lesje leren."

Over de kwestie Afghanistan zei Musharraf dat zijn land te maken zou hebben gehad met een ernstige bedreiging als het zich niet had aangesloten bij de door de VS geleide internationale coalitie tegen terreur.

"Als India zich had aangesloten bij de internationale coalitie en Pakistan geïsoleerd was gebleven door zich er niet bij aan te sluiten, was dat een zeer ernstige bedreiging geweest voor onze strategische belangen."

Achthonderd aanhoudingen na nederlaag Iran

Was er gisteren het bericht over de ongeregeldheden in Iran na een voetbalwedstrijd hier is de update:

Iraanse veiligheidstroepen hebben in de nacht van zondag op maandag in de hoofdstad Teheran ongeveer 800 mensen opgepakt bij rellen na de voetbalwedstrijd Iran - Bahrein. Een grote menigte raakte slaags met de ordediensten.

Dit gebeurde nadat Iran het WK-kwalificatieduel met 3-1 had verloren. Veiligheidsofficial Ali Taali maakte maandag bekend dat 200 relschoppers zijn vrijgelaten en dat nog zo'n 600 mensen vastzitten. De autoriteiten nemen de schade op van het geweld. Boze jongeren richtten vernielingen aan bij banken en regeringsgebouwen.

Door het verlies is Iran niet rechtstreeks geplaatst voor het WK volgend jaar in Japan en Korea. Het voetbalteam moet nu gaan strijden in de play-offs om alsnog een kans te maken. De Iraanse voetbalbond diende bij de FIFA een protest in tegen de uitslag, omdat Bahrein niet speelgerechtigde voetballers zou hebben opgesteld. De FIFA verwierp de klacht.

Sommige fans waren boos vanwege geruchten dat de Iraanse voetballers onder druk waren gezet om de wedstrijd opzettelijk te verliezen. Het regime zou zo de wilde feestvreugde willen voorkomen, die tien dagen geleden na de zege op aartsrivaal Irak tot ongeregeldheden leidde. De politie arresteerde toen vierhonderd mensen.

Volgens onbevestigde berichten zou het regime de spelers voor de aftrap zelfs met de dood hebben bedreigd als ze niet zouden verliezen. Bij de rellen na afloop zouden ook doden zijn gevallen.

Internet-keurmerken krijgen keurmerk

De Europese organisaties van ondernemingen (Unice) en consumenten (BEUC) gaan ordening brengen in het woud aan keurmerken voor internethandel. Ze hebben maandag besloten aan welke eisen keurmerken moeten voldoen.

"Een keurmerk voor keurmerken, zou je inderdaad kunnen zeggen", aldus een woordvoerster van BEUC, de organisatie waar ook de Nederlandse Consumentenbond bij is aangesloten. Volgens de club weten consumenten nog steeds niet of een internetwinkel betrouwbaar is, omdat niet duidelijk is of het gehanteerde keurmerk wel bestaat, en voor welke kwaliteit het staat.

Gewoonweg het aantal keurmerken verminderen is volgens haar geen goed idee. "Het is goed dat er concurrentie is. Bovendien kan het handig zijn voor verschillende diensten andere keurmerken te hebben." Over de uitwerking wordt nog gepraat. Gedacht wordt aan een systeem waarbij consumenten kunnen doorklikken naar een webplek waar staat of het keurmerk inderdaad voldoet aan de eisen, en wat die eisen zijn.

De beide organisaties hebben hun overeenkomst opgestuurd naar de Europese Commissie, in de hoop dat hun keurmerk-reglementen worden omgezet in Europese wetgeving.

OPEC-baas wil olieproductie verminderen

De Venezolaanse president H. Chavez en voorzitter van de OPEC, de organisatie van olie-exporterende landen, wil de olieproductie met 1 miljoen vaten per dag terugbrengen. Dit is nodig om de olieprijzen op te krikken, die na de aanslagen in de VS drastisch zijn gedaald.

Chavez verklaarde maandag positief tegenover een zo snel mogelijke vermindering te staan. "De OPEC moet het doen, maar de olie-exporterende landen die geen lid zijn van de organisatie moeten er aan meewerken", zo zei hij tijdens een conferentie in Londen. "Er is een geregisseerde actie nodig om de olieprijzen weer op te krikken."

Rusland wil zijn olieproductie vooralsnog niet beperken, zo meldde de Russische olieminister maandagmiddag. Chavez hoopt echter dat het land nog van mening verandert. Eind oktober komen experts van de meeste olie-exporterende landen, zowel de leden van de OPEC als niet-leden, bij elkaar om zich over de ontwikkeling van de olieprijzen te buigen.

Weer twee Antrax gevallen in de VS

Twee medewerkers van een postdistributiecentrum, dat o.a. de post bestemd voor het Capitool distribueert, zijn middels inhalatie met Antrax besmet geraakt. Dit is de meest ernstige vorm van Antraxbesmetting die er bestaat.

Twee andere medewerkers van datzelfde centrum zijn kort na elkaar overleden. Bij een van de twee medewerkers zijn bacteriën in het bloed gevonden. Hoewel deze nog niet zijn geïdentificeerd, vermoedt men dat het ook in dit geval om Antrax gaat. Van de andere overleden medewerker is het bloed nog helemaal niet onderzocht. Maar de symptomen die hij vertoonde voordat hij stierf zijn ook zeer verontrustend te noemen.

Misschien aanvallen tijdens Ramadan

De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei vandaag dat de Verenigde Staten niet kunnen garanderen dat de aanvallen op Afghanistan tijdens de Ramadan zullen stoppen. Ramadan, de vastenmaand van de Moslims, begint half november.

De Pakistaanse president Perez Musharraf hoopte dat de militaire campagne nog voor de Ramadan zou eindigen. "Wij geloven heel sterk dat de dreiging in de wereld nog niet is verdwenen en dat hoe eerder er is opgetreden tegen al-Qaeda en de Taliban, hoe eerder het dreigement vermindert. En om dat te verwezenlijken zullen we absoluut niet terughoudend zijn", aldus Rumsfeld.

Rumsfeld sprak verder zijn onvrede uit over de berichten van vrijdag waarin bekend werd dat de VS grondtroepen gingen inzetten. Dit was te vroeg uitgelekt, waardoor het leven van de soldaten ter plaatste in gevaar werd gebracht. Hij zei geen idee te hebben hoe die informatie openbaar geworden was.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1273
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1272
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
special
Random Pics van de Dag #1271
©FOK.nl e.a.