FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 oktober 2001

Salt Lake City wil 100 miljoen extra

De organisatie van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City wil van de Amerikaanse regering ongeveer 100 miljoen gulden extra om de veiligheid van de sporters te kunnen waarborgen.

De kosten van de veiligheidsmaatregelen tijdens het evenement, van 8 tot 14 februari 2002, waren aanvankelijk begroot op zo'n 600 miljoen gulden.
Volgens de voorzitter van het organisatiecomité moet dit bedrag na de aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon worden verhoogd.

Turkije liberaliseert de grondwet

Het Turkse parlement heeft woensdag grondwetswijzigingen aangenomen. Die moeten de Turkse staat acceptabeler maken voor de Europese Unie, die het land al jaren op afstand houdt.

Het parlement wil de doodstraf afschaffen, behalve in tijden van oorlog en in gevallen van terrorisme. Een aantal van de 34 amendementen verruimt de vrijheid van meningsuiting, andere staan toe dat de Koerdische taal meer in het openbaar kan worden gebruikt.

Van de 494 parlemenstleden stemden er 474 voor de wijzigingen en zestien tegen. Een parlementariër onthield zich van stemming en drie stemmen waren ongeldig.

Voetbal: Korsten moet stoppen

Willem Korsten moet stoppen met voetballen. De 26-jarige linkspoot van Tottenham Hotspur kreeg vandaag, woensdag, van twee specialisten te horen dat zijn chronische heupblessure spelen op topniveau in de weg staat.

De Nijmegenaar wordt al jaren door blessureleed geplaagd. Eenmaal fit trok hij toch de aandacht van topclubs in binnen- en buitenland.
Korsten begon zijn loopbaan bij NEC en verkaste in 1993 naar Vitesse. De Arnhemmers leenden hem begin 1999 voor één seizoen uit aan Leeds United. Het jaar daarop werd hij verkocht aan Tottenham.
,,Hij heeft zich ontwikkeld tot een populaire jongen bij de spelers en ons publiek'', aldus coach Glenn Hoddle. ,,Het is heel triest dat een veelbelovende speler op zo'n manier afscheid moet nemen. Niet alleen voor hem zelf maar ook voor de club. Willem zal altijd welkom zijn op White Hart Lane.''

Korsten speelde in ruim twee seizoenen 26 officiële wedstrijden voor de Spurs. Hij scoorde viermaal. Het hoogtepunt op White Hart Lane beleefde hij in mei op de slotdag van de Engelse competitie. Dankzij twee treffers van Korsten won Tottenham Hotspur met 3-1 van het al tot kampioen gekroonde Manchester United.

Nederlandse inzending Oscars bekend

Vorige week, tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren, werd al enigzins voorspeld dat de Nederlandse speelfilm Nynke de inzending zou worden voor de komende uitreikingen van de Amerikaanse Academy Awards. Vandaag werd bekend dat de Oscarjury inderdaad deze film toegezonden krijgt als Nederlandse inzending voor 'Beste Speelfilm Buitenland'.

Andere films zoals 'De Grot' en 'Met Grote Blijdschap', moeten de Oscar dit jaar aan zich voorbij laten gaan, aldus het oordeel van de selectiecommissie die de inzending bepaalt.

'Nynke', over het leven van de vrouw van politicus Pieter Jelles Troelstra, won vorige week tijdens het Nederlands Filmfestival al twee Gouden Kalveren, de prijzen voor de beste Nederlandse film. Producent van 'Nynke', Egmond Film en Televisie uit Amsterdam, was al eerder in de VS succesvol, met de film 'Antonia'. Die won in 1996 de Oscar voor beste buitenlandstalige film.

De nominaties voor de Oscar worden in februari 2002 bekendgemaakt. De uiteindelijke uitreiking is ruim een maand later.

'NOS en HMG moeten gegevens geven'

De NOS en Holland Media Groep (HMG) moeten binnen vier maanden hun programmagegevens vrijgeven, waardoor onder andere De Telegraaf kan starten met een omroepgids of -bijlage. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) woensdag bepaald.

Omdat zo'n omroepuitgave een regelrechte concurrent kan worden van de huidige omroepgidsen, weigerde de NOS jarenlang om programmagegevens te verstrekken en vond dat dit beschermd was door het auteursrecht. De NMa noemt dat echter misbruik van een economische machtspositie.

NOS en HMG kunnen in beroep gaan tegen het besluit. Als ze na vier maanden nog steeds weigeren de informatie af te staan, wordt hen een dwangsom van 50.000 gulden per week opgelegd met een maximum van 2,5 miljoen gulden per jaar en 5 miljoen in totaal.

NOS en HMG gaven woensdagavond beiden aan dat ze de uitspraak eerst willen bestuderen alvorens erop te reageren. Of ze in beroep gaan, is nog onduidelijk.

Man laat bus verongelukken, zes doden

ScuL had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In de Amerikaanse zuidelijke staat Tennessee is woensdag een bus verongelukt toen een man de keel van de chauffeur doorsneed en van de snelweg af stuurde. Zeker zes mensen, waaronder de dader, maar niet de buschauffeur, zijn omgekomen. Zeker 32 mensen raakten gewond.

De Greyhound-bus was onderweg van Louisville in Kentucky naar de stad Atlanta (Georgia). De busmaatschappij heeft alle busverbindingen in het hele land na het fatale ongeluk uit voorzorg een aantal uur stilgelegd, maakte een woordvoerster bekend. Het onderzoek is overgedragen aan de federale recherche FBI.

Jorritsma lanceert Safe Surf-campagne

'Zet je computer uit als je klaar bent'. En: 'kopieer regelmatig belangrijke gegevens'. En bovendien: 'Neem een moeilijk wachtwoord'. Dat zijn enkele tips waardoor veel gebruikers veiliger kunnen internetten.

De adviezen zijn onderdeel van de 'safeopsurf'-campagne van overheid en bedrijfsleven die woensdag van start is gegaan. Brochure, advertenties en een website geven computergebruikers tips tegen virussen en computerinbraak.

"Iedereen kent de paniekverhalen over het Kournikova- en Nimdavirus, maar nergens staat wat je er tegen kunt doen. Te vaak is de boodschap: internetten is Russische roulette'', aldus minister Jorritsma (Economische Zaken) tijdens de start van de campagne in Den Haag.

Jorritsma wil met de campagne voorkomen dat bedrijven afzien van elektronisch zakendoen. Zeventig procent van de bedrijven heeft internet; slechts de helft doet wel eens elektronisch zaken. Bij kleine bedrijven is dat nog minder.

Schiphollijn rijdt bewust stations voorbij

De Schiphollijn rijdt de stations Amsterdam Lelylaan en Amsterdam Sloterdijk de laatste weken 's avonds nog weleens voorbij. Een woordvoerder van de Nederlandse spoorwegen zei woensdag dat hij dat 'niet kan ontkennen'.

Volgens de woordvoerder heeft dit te maken met de veel voorkomende criminaliteit op de lijn, die onder andere Amsterdam, Schiphol, Leiden en Den Haag aandoet. "Maar er wordt hier een stevig gesprek over gevoerd met de betrokken conducteurs en machinisten, want dit kan natuurlijk niet".

Na een serie voorvallen lijken de machinisten en conducteurs er schoon genoeg van te hebben. "Afgelopen zondag is weer een conducteur aangevallen nadat hij zakkenrollers aanhield", aldus de woordvoeder. NS is met allerlei projecten bezig om de veiligheid op het tracé te vergroten, zoals de inzet van een speciaal team tegen veel voorkomende criminaliteit.

Verhuis de olifant

Zuid Afrika gaat eerdaags met de grootste olifantenverhuizing beginnen allertijden. Duizend stuks maar liefst zullen worden verplaatst van het Kruger Park naar het nabij gelegen Mozambique.

Oud president Nelson Mandela zal symbolisch een hek openen op de grens van beide landen om zo de eerste 40 olifanten te verplaatsen. De olifanten zullen uiteindelijk terecht komen in een gebied genaamd Coutada 16 een nieuw park dat over ongeveer een jaar geopend wordt.

In Mozambique zijn door het toedoen van de burgeroorlog in 1992 het aantal olifanten bijna nihil. Tevens heeft Mozambique de twijfelachtige eer van het enige land te zijn waar de neushoorn twee keer is uitgeroeid.

Dell koopt eigen aandelen

In de weken na dé aanslag in Amerika heeft Michael voor ongeveer $72 miljoen steun aankopen van aandelen Dell gedaan (hij heeft in het totaal 4,3 miljoen aandelen gekocht). Dit deed hij om zo een val van het aandeel te voorkomen. Dit blijkt uit de gegevens van de controlerende instantie in Amerika de SEC.

De reddingsactie van de bestuursvoorzitter gebeurde onder uitzonderlijke goedkeuring van de SEC. De SEC riep op tot de aankoop van aandelen in eigen bedrijf, om de, door de aanslagen, tuimelende aandelen te steunen.

Michael Dell bezit momenteel ongeveer 300 miljoen aandelen Dell, welke hij in de afgelopen jaren al gereduceerd heeft door een aantal aandelen voor $200 miljoen te verkopen.

Een veilig huwelijksfeest

Michael Wensing had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Burgemeester Cohen van Amsterdam heeft gezegd dat er bij het prinselijk huwelijk van Prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta in een ontspannen sfeer moet verlopen. De binnenstad van Amsterdam zal op zaterdag 2-2-2002 voor maar liefst f. 6 miljoen gulden worden versierd, maar de openbare orde staat voorop.

Als gevolg van de aanslagen in de VS zijn wel de veiligheidsregels verscherpt. Bij de beurs van Berlage , waar het huwelijk zal plaatsvinden, en de gastenverblijven worden extra beveiligd.

Volgens burgemeester Cohen zal het leger in principe niet worden ingezet. Er is wel een recht verleend om eventueel op die dag te mogen demonstreren. Maar het moet wel met respect. Ook benadrukt hij dat het geen tweede Koninginnedag is, en wil het alcoholgebruik daarom ontmoedigen.

Na napster nu ook een proces tegen KaZaA

Aphx had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De muziek- en de filmindustrie (Recording Industry Association of America (RIAA) en de Motion Picture Association of America (MPAA)) zijn een proces begonnen tegen de uitwisseldiensten Music City, Grokster en het Nederlandse KaZaA.

Fasttrack, het Amsterdamse bedrijf dat KaZaA verzorgt, heeft de dagvaarding nog niet ontvangen, zo zegt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm van het bedrijf. Grokster Music City en KazaA draaien alledrie op de de technologie van Fasttrack, en sinds de malaise rond Napster zijn hun downloads alleen maar gestegen.

"Wij hebben steeds gezegd dat we de kwestie van de auteursrechten voor onze gebruikers willen regelen. In Nederland voerden we nog steeds onderhandelingen, zij het moeizame, met de betrokken organisaties, zoals Buma Stemra en de NVPI." Aldus Alberdingk Thijm. Helaas lijken deze gesprekken nu op een dood spoor te zitten door deze aanklachten.

In tegenstelling tot Napster, werken de op de techniek van Fasttrack gebaseerde diensten niet met een centrale server. Dat maakt het volgens analisten aanzienlijk moeilijker om via een rechtszaak de diensten aan te pakken. Zelfs als de bedrijven worden gesloten, kan het filesharing-netwerk immers gewoon blijven voortbestaan.

Eijkelkamp weg bij FC Twente

Ex-international Rene Eijkelkamp is gestopt met zijn werkzaamheden als spitsentrainer van FC Twente. Als reden gaf hij op dat hij de wekelijkse sessies te weinig vond.
Zelf had Eijkelkamp bij trainer John van 't Schip aangegeven dat hij vaker dan een keer in de week voor de spitsen wilde staan.

Directeur voetbalzaken, en voormalig scheidsrechter Jaap Uilenberg zegt de stap van Eijkelkamp te betreuren. "Hij trainde onze spitsen tot ieders grote tevredenheid een keer per week, maar tijdens een evaluatie liet hij weten graag meer te doen. Er is toen gesproken over vier sessies, waarvan twee bij het eerste elftal en twee bij de jeugd. Vervolgens bleek het onhaalbaar om René toe te voegen aan de technische staf van de jeugd, omdat daar al mensen werkzaam waren. In overleg met John van 't Schip werd duidelijk dat een extra sessie van onze professionele aanvallers ook niet tot de mogelijkheden behoorde. Wij hebben momenteel veel midweekse wedstrijden, waardoor het werken met de voltallige selectie te veel hinder ondervindt, wanneer zij steeds apart werken."

Er vertrekt waarschijnlijk nog iemand bij FC Twente, de Belgische middenvelder Kurt van der Paar heeft zijn zaakwaarnemer verzocht om naar een andere club uit te kijken, aangezien hij dit seizoen niet meer op een basisplaats kan rekenen.

Uilenberg: "Volgens de officieuze kanalen hebben we begrepen dat West Ham United en Watford interesse hebben", weet Uilenberg. "Verder speelde hij goed tijdens een oefenduel met Real Zaragoza, waardoor ook in Spanje oppervlakkige belangstelling bestaat. Wij hebben officieel nog niets vernomen en Kurt ook laten weten dat we hem graag willen behouden."

Koerts naar wielerploeg DOMO

Wielrenner Jansz Koerts verhuist van de failliete wielerploeg Mercury naar Domo/Farmfrites. Koerts had ook een aanbieding van Lotto, maar koos uiteindelijk voor Domo.
Bij Domo wordt Koerts herenigd met Leon van Bon, die eerder een tweejarige verbintenis ondertekende. Verder fietsen ook Servais Knaven, Koos Moerenhout, Max van Heeswijk, Bram Tankink en David Orvalho bij de Belgische ploeg.

De Nederlands kampioen (welke hij behaalde in een massasprint) tekende woensdag een contract voor één jaar bij de ploeg van Patrick Lefevere.

Amsterdams zwembad zwicht voor terreur

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Sloterparkbad in Amsterdam-West blijft de rest van dit jaar waarschijnlijk dicht. Het bad weet niet wat het tegen het wangedrag van een groep van dertig tot veertig Marokkaanse jongens moet doen. Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer staat volgens stadsdeelbestuurder Hans van Lier op het punt in te grijpen, maar weigert te zeggen hoe.

Het bad is al sinds september dicht vanwege de raddraaiers, die tussen de twaalf en achttien jaar oud zijn. Kluisjes werden systematisch leeggehaald, wasbakken en toiletdeuren werden gesloopt en andere badgasten werden geïntimideerd. Personeel werd ernstig bedreigd en zelfs geslagen, aldus directeur Jan Evert Veer van Optisport Amsterdam, de beheerder.

Het Jeugd Service Team, dat onder leiding van de politie toezicht houdt in het zwembad, heeft weinig kunnen uitrichten. De politie vindt dat het zwembad verder zelf verantwoordelijk is voor de problemen. ''Wij geven wel advies hoe het de situatie kan verbeteren,'' aldus een politiewoordvoerder.


---
note

Opmerkingen over @#$# Marokkanen kennen we nu wel, graag wat zinnigere bijdragen. ''Of zwichten voor terreur'' wel zou mogen bijvoorbeeld.

Steeds meer Nederlanders in buitenlandse cel

merulez + Obiman hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het aantal Nederlandse gedetineerden in het buitenland blijft stijgen. Halverwege dit jaar zaten ruim 2100 Nederlanders vast tegen 1880 in 2000. De meesten, ruim 1700, werden opgepakt wegens een drugsdelict, blijkt uit gegevens van het ministerie Buitenlandse Zaken.

De omvang van het probleem heeft minister Van Aartsen gedwongen steeds meer aandacht te besteden aan gedetineerdenbegeleiding door de diplomatieke en consulaire posten in het buitenland. Donderdag begint een rondetafelconferentie op het ministerie over het ontwikkelen van een "zorgnorm". Deze norm, een idee van D66 en CDA, moet gedetineerden een minimum aan zorg garanderen van de kant van de Nederlandse overheid.

Duitsland blijft, evenals vorig jaar, de grootste fuik voor Nederlandse criminelen. Er zitten 363 Nederlanders vast. Daarna volgt Suriname, waar driehonderd Nederlanders in de cel zijn beland.

CIA trainde Pakistanen om Osama te doden

Ettepet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse veiligheidsdienst CIA heeft in 1999 in het geheim training gegeven aan zo'n zestig Pakistaanse geheim agenten. De bedoeling was dat de Pakistanen de in Afghanistan verblijvende, verdachte terroristenleider Osama bin Laden zouden oppakken of vermoorden. De krant Washington Post meldt dit op zijn internetpagina.

De operatie zou zijn opgezet door de regering van de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton, in samenwerking met de Pakistaanse president Nawaz Sharif en diens inlichtingenchef. Omdat Sharif in het najaar van 1999 door een militaire staatsgreep de macht verloor, werd het plan in de ijskast gezet.

Testament WTC terrorist gevonden

E_Cartman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mohammed Atta, van wie wordt aangenomen dat hij de leider was van de kapingen op 11 september, heeft een testament achtergelaten waarin hij de wens uitspreekt om alleen begraven te worden naast "goede moslims". Ook staat in het testament dat eenderde van zijn geld moet worden gedoneerd aan armen.

Het testament, nu in het bezit van het Duitse blad Der Spiegel, is op echtheid getest. Atta liet het document achter in zijn reistas. De tas werd op 11 september gevonden in het Logan Airport in Boston, waar het per ongeluk achterbleef, in plaats van te worden geladen in het toestel van vlucht 011 van American Airlines. Dit toestel boorde zich in de noordelijke toren van het WTC.

Mohammed Atta spreekt in het testament de wens uit dat degenen die hem begraven, bidden dat hij in de hemel komt. Zwangere vrouwen en "onreine" mensen mogen niet bij zijn graf komen en niemand mag ook maar enig blijk van verdriet tonen. Na zijn begrafenis moeten vrouwen worden geweerd van het graf.

Uit het testament van Atta, dat dateert uit 1996, blijkt tevens dat hij zich al jaren voorbereidde om te sterven in naam van de islam. Hij wil volgens moslim-traditie worden begraven naast "goede moslims" en met zijn gezicht naar het oosten, in de richting van Mekka.

VS ''wist'' dat er aanslagen in de maak waren

E_Cartman + Ettepet hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VS hadden 'veel tekenen' ontvangen dat er aanvallen tegen het land in de maak waren. Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten slaagden er niet in genoeg informatie los te krijgen om de aanslagen van 11 september te voorkomen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell woensdag gezegd tegen The New York Times.

Powell toonde zich gefrusteerd dat de vele aanwijzingen die de hele zomer waren ontvangen dat er iets ophanden was, niet voldoende waren om de uiteindelijke doelen in New York en Washington te achterhalen en de terreuracties te voorkomen.

Wat betreft de coalitie tegen terreur zei de Amerikaanse bewindsman dat de VS nog een lange weg te gaan hebben om de volledige medewerking te krijgen van alle bondgenoten en andere landen voor een vergeldingsactie. Powell zei dat "alle wegen" leiden naar de in Afghanistan verblijvende Osama bin Laden en zijn netwerk Al-Qaeda. Hij waarschuwde echter dat men niet moet denken dat het gaat om een zaak "die zich in een rechtbank zal afspelen".

A'dam wil horeca sluiten bij wapenvondst

Amsterdamse café's, coffeeshops en eetgelegenheden waar wapens gevonden worden, riskeren sluiting op last van de burgemeester. Het Amsterdamse college van B en W wil hiervoor een bepaling opnemen in de politieverordening, zo bleek woensdag.

Reden is de regelmatige vondst van wapens in Amsterdamse horecagelegenheden. Op dit moment kan de gemeente daar niet tegen optreden. Dat bleek bijvoorbeeld eind vorig jaar, toen de politie bij een controle van een coffeeshop ontdekte dat de eigenaar van de zaak een wapen bij zich had.

De hoofdstedelijke horeca heeft volgens de gemeente al met het plan ingestemd door zelf gedragsregels op te stellen waarin staat dat er geen wapens in de horeca gevonden mogen worden.

Bolkestein onder vuur na islam-uitlatingen

De christen-democratische EVP in het Europees Parlement heeft kritiek op uitlatingen van eurocommissaris Bolkestein over de islam. Ze wil dat hij zich verantwoordt voor de fractievoorzitters. EVP-voorzitter Pöttering heeft dat woensdag gezegd.

Dinsdag ontstond al commotie over de uitlatingen van Bolkestein in een vraaggesprek met de Volkskrant. De Belgische europarlementariër Staes, die deel uitmaakt van de fractie van de Groenen, eiste zijn aftreden. Hij leek echter weinig bijval te krijgen. Europarlementariër Lagendijk van GroenLinks distantieerde zich weliswaar inhoudelijk van Bolkestein, maar vond niet dat die politiek buiten zijn boekje was gegaan.

Bolkestein hekelde onder meer ,,de wrok tegen het westen'' die volgens hem een groot deel van de islamitische wereld beheerst. Opmerkingen van deze strekking heeft hij in het verleden al diverse keren gemaakt. Ook zei hij, in reactie op de VN-conferentie over racisme in Durban, dat hij geen excuses wil aanbieden voor de slavernij, omdat hij ,,nooit een slaaf gehad'' heeft.

Pöttering zei woensdag dat de opmerkingen van Bolkestein hem ,,niet passen''.

'50 jaar tv' uitzending hoog gewaardeerd

De jubileumuitzending ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Nederlandse televisie is dinsdagavond zeer goed bekeken. Het blok drama, dat rond half tien werd uitgezonden, scoorde het best met 3.670.000 kijkers.

De feestelijke uitzending vanuit de Hilversumse Studio 22 begon dinsdagavond op Nederland 2 om 19.00 uur met oude jeugdseries. Het aantal kijkers lag toen al boven de twee miljoen (2.275.000). Amusement (3.655.000), drama (3.670.000) en informatie (3.160.000) werden vervolgens het best bekeken. Vanaf satire liep de belangstelling terug, hoewel Nederland 2 wel de meest ingeschakelde zender bleef met een marktaandeel van zestig procent. Het laatste blok, muziek en cultuur, werd nog maar gevolgd door 465.000 mensen.

De kijkers waardeerden de uitzending vrij hoog. Zij gaven gemiddeld een 7,6.

Turkije: ''Bewijzen Osama overtuigend''

De Turkse regering heeft de door de VS aangedragen bewijzen dat Osama bin Laden achter de aanslagen in New York en Washington zit, als 'overtuigend' gekwalificeerd.

"Als de VS de bewijzen overtuigend vinden, dan zijn ze ook voor ons overtuigend", zei minister-president Ecevit na een ontmoeting met de Amerikaanse ambassadeur in Ankara.

Volgens Turkse kranten van woensdag heeft Ecevit tijdens het gesprek erop aangedrongen bij een eventuele militaire operatie geen onschuldige slachtoffers te maken.

Sears Tower binnenkort weer open

Toeristen kunnen binnenkort weer genieten van het uitzicht van Amerika's hoogste gebouw, de Sears Tower in Chicago. Het observatieplatform bovenop het gebouw was sinds de aanslagen van 11 september gesloten.
Het 'Skydeck', zoals het genoemd wordt, ligt op een hoogte van 442 meter.

Na de aanslagen in New York en Washington zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen. Bezoekers moeten in het vervolg door metaaldetetector poortjes voordat zij het observatieplatform op mogen. Ook zijn aan alle zijden van het 110 verdiepingen tellende gebouw betonnen barrières geplaatst.

Honderd illegalen bij Griekenland opgepakt

De Griekse kustwacht heeft woensdag voor de kust van de Peloponnesos een jacht met ongeveer honderd illegale immigranten ontdekt.
De kustwacht heeft de boot naar een kleine haven in de buurt van Piraeus geloodst.

Eerder op de dag had de politie al een vrachtwagenchauffeur opgepakt. De man stond in de buurt van de stad Methana op de Pelolonnesos met zijn vrachtwagen gereed om de illegale immigranten verder te vervoeren.
Griekenland geldt als een doorvoerland. De meeste illegale immigranten proberen verder te reizen naar West-Europa.

Berging Koersk wéér vertraagd

Stormachtig weer op de Barentsz-zee heeft de berging van de gezonken Russische kernonderzeeër Koersk met dagen vertraagd. Frans van Seumeren van het Nederlandse bergingsbedrijf Mammoet zei vandaag, woensdag, dat het werk op z'n vroegst begin volgende week wordt voortgezet.

Aan boord van het dokschip Giant-4, dat boven het wrak ligt, vorderden de werkzaamheden voor de verankering van de 26 hijspluggen waarmee de Koersk naar boven moet worden getrokken, tot nu toe maar langzaam.
Tot op heden zijn nog maar zes pluggen aan de Koersk bevestigd, aldus Van Seumeren.

De onderzeeër zonk in augustus 2000 met 118 man aan boord na twee explosies. Oorspronkelijk zou het vaartuig vorige week naar boven worden gehesen.

40 Kilometer file door ongeval

Door een ongeval op de A12 ter hoogte van Maarn is rond 9.00 uur vanochtend een file ontstaan van zo'n 40 kilometer. Het ongeluk gebeurde op de A12 richting Arnhem, aldus de verkeersinformatiecentrale.

Het ongeval kostte aan één persoon het leven. Volgens het Korps Landelijke PolitieDiensten ging het om een botsing tussen een bestelbusje en een vrachtauto. Hoe het ongeluk precies is gebeurd is nog onduidelijk.

De file, bestaand uit stilstaand en langzaam rijdend verkeer, wordt veroorzaakt doordat er olie op het wegdek ligt. Die moet eerst worden verwijderd voordat de rijbanen worden vrijgegeven.

'Verbod op alcoholreclames jongerenzenders'

Minister Borst (Volksgezondheid) wil een verbod op alcoholreclame via jongerenmuziekzenders. Als het aan de minister ligt wordt er ook geen reclame voor alcohol gemaakt op momenten dat er nog veel kinderen naar televisie kijken of naar de radio luisteren.

Borst doet haar voorstellen in een brief aan de Kamer. Zij komt met haar voorstel omdat volgens haar duidelijk is dat er in de Drank- en Horecawet moet worden gesproken over alcoholmarketing. Ze streeft ernaar deze afspraken op te laten nemen in de EU-richtlijn 'Televisie zonder grenzen'.

Homerunrecord Bonds en Sosa?

Barry Bonds lijkt op weg naar het records homeruns slaan in een seizoen. Het record dat nu nog in handen is van Marc McGwire staat op 70 homeruns. Bonds staat nu op 69. Met nog enkele wedstrijden te gaan spreken de kenners al uit dat het record waarschijnlijk op zo'n 72 homeruns gaat liggen.

Dit is natuurlijk een mooie prestatie, maar er wordt weleens voorbij gegaan aan een andere MLB ster.

Sammy Sosa had in het vorige seizoen nog een goede kans om het record in handen te krijgen, maar uiteindelijk heeft hij dit seizoen een eigen record achter zijn naam staan. Hij heeft namelijk als enige speler ooit drie seizoenen gespeeld waarin hij 60 of meer homeruns sloeg. Wat dus aangeeft dat hij bijzonder consistent is.

Het opvallende is wel dat 40 jaar lang niemand 60 of meer homeruns wist te slaan, maar de laatste jaren lijkt er een kentering in te komen.

3 punters zijn van dubbele waarde

Alle driepunters die Indiana Pacers guard Reggie Miller dit seizoen scoort zijn van een dubbele waarde.

Behalve dat elk punt natuurlijk bijdraagt aan een goed resultaat voor zijn team, heeft Miller zelf besloten om voor elke driepunter die hij scoort dit seizoen 1000 dollar te storten in het Rode Kruis fonds dat is opgericht voor de slachtoffers van de aanslagen in de VS.

De voormalig ploeggenoot van Rik Smits zou hiermee wel eens een zeer grote donatie kunnen gaan doen, want hij heeft er tot nu toe 2037 gemaakt, en dat is een gemiddelde van 145 driepunters per seizoen. In zijn beste seizoen tot nu toe smeet Miller er maar liefst 229 van buiten de driepunts lijn in.

Bediend worden door sterren

Je laten bedienen door Johnny de Mol, Winston Post of door mooie dames als Tanja Jess en Josefine van Asdonk een biertje laten tappen. Geen fictie, maar werkelijkheid.

In verband met de landelijke War Child-actie ‘Feast for Peace’ - waarbij honderden horecagelegenheden uit heel Nederland een deel van hun dagomzet schenken aan War Child - wordt op 10 oktober a.s. restaurant ‘De Ondeugd’ in Amsterdam omgetoverd tot het ‘War Child Artiesten restaurant’.

Bekende Nederlandse artiesten zetten zich deze avond geheel vrijwillig in voor het goede doel en maken deel uit van het horecapersoneel.

War Child heeft Glamago.com om samenwerking gevraagd. Glamago beheert de websites van 35 bekende Nederlanders, die massaal gehoor gaven aan de oproep vrijwillig aan deze actie mee te werken.

Iedereen die dit spektakel mee wil maken krijgt de kans er bij te zijn. In samenwerking met veilingsite ricardo.nl wordt een online veiling georganiseerd, waarbij bezoekers van Glamago.com vanaf 1 oktober kunnen bieden op exclusieve 2-persoons toegangskaarten. De opbrengst van de avond en de veiling komt ten goede aan War Child.

Tot nu toe hebben de volgende personen hun medewerking toegezegd: Georgina Verbaan, Beau van Erven Dorens, Tygo Gernandt, Renée Vervoorn, Martijn Krabbé, Sander Foppele, Sebastiaan Labrie, Liesbeth Kamerling, Sabine Koning, Tamara Brinkman, Winston Post, Hugo Metsers, Aukje van Ginneken, Lieke van Lexmond, Josefine van Asdonk, Bas Muijs, Tanja Jess en Johnny de Mol.

Terreur leidt tot zeer heftige sex

Wat doen de terroristische aanslagen in de VS met het seksleven van de Amerikanen? Ze leiden tot een verhoging van de seksuele activiteiten, aldus het e-zine Salon. In een tijd van onzekerheid en angst hebben mensen de neiging om de banden aan te halen. En het blijft niet bij een handdruk en een schouderklop.

Mensen die de ramp van (redelijk) dichtbij hebben meegemaakt worden geconfronteerd met een 'einde-van-de-wereld-besef' en dat kan leiden tot zeer heftige seks. Volgens socioloog en relatiespecialist Pepper Schwarz doen mensen dat bij wijze van 'eerbetoon aan de levenskracht'.

De emoties lopen op na de rampen in Amerika, en daarmee neemt ook de lust toe. Sommigen voorspellen zelfs een nieuwe baby boom. Een nadeel van de emotionele overactiviteit is dat mensen roekelozer worden. In de waan van het moment worden loze beloftes gedaan. Want als je denkt dat de wereld morgen vergaat, wat is dan de waarde van de woorden: 'ik blijf altijd bij je'?

DNB muntenknip neemt te veel geld op

potlood had ons via de newssubmit het volgende te melden:
Winkeliers die hun muntgeld willen verzamelen in een door De Nederlandsche Bank verstrekte muntenknip moeten opletten. De muntenknip die exact 50 guldens zou moeten kunnen bevatten, kan wel 53 guldens opslokken. Ook buisjes voor andere muntsoorten blijken niet op een dubbeltje of rijksdaalder meer of minder te kijken.

Winkeliers mogen vanaf 1 januari 2002 wél guldens aannemen, maar moeten wisselgeld in euro's uitkeren. De geïncasseerde guldens moeten ze inleveren bij de bank. Om de winkeliers tegemoet te komen, ontwikkelde De Nederlandsche Bank de zogenaamde muntenknip. Een doorzichtige, plastic geldtube (een soort piekenpijp dus) met een simpele gebruiksaanwijzing: tot de rand vullen met vijftig munten van de vermelde geldsoort, dichtvouwen en het bedrag is bekend. Wat vooral handig is, je hoeft het geld niet te tellen.
Onoplettende winkeliers kunnen dus meer geld kwijt zijn aan het vullen dan dat zij hiervoor terug krijgen. Stel dat de gehele middenstand van de buisjes gebruik maakt zonder munten te tellen, dan gaat ze voor miljoenen het schip in.

Bert Groothof, woordvoerder van de Nederlandsche Bank bestrijdt niet dat een fout in het systeem is geslopen. Volgens Groothof bleek eerder al uit testen dat een gulden teveel opbergen tot de mogelijkheden behoort. "Munten worden soms anders geslagen. Door het verschil in reliëf is de ene gulden dikker dan de andere. Dit zou niet mogen voorkomen.'

Cartoon Network + HMG

De Holland Media Groep (HMG) heeft een meerjarig contract afgesloten met Cartoon Network. Hierdoor heeft HMG de uitzendrechten verworven voor de tekenfilmseries van Cartoon Network en deze gaan deel uitmaken van YorKiddin’.
Onder de naam YorKiddin’ presents Cartoon Network zijn de uitzendingen vanaf maandag 5 november te zien. De aankoopdeal heeft een looptijd van drie jaar. ´YorKiddin’ presents Cartoon Network` staat één uur per dag geprogrammeerd, van maandag tot en met vrijdag tussen 15.45 uur en 16.45 uur en op zaterdag en zondag tussen 10.00 uur en 11.00 uur. De programmering is gericht op de doelgroep 13-19 jaar, met als secundaire doelgroep de jeugd van 6-12 jaar. De HMG en Cartoon Network gaan een nauwe samenwerking aan inzake de promotionele activiteiten, via onder andere cross-promotion op de zenders RTL 4, RTL 5 en Yorin en op de Cartoon Network website.

Webwereld en IBM werken samen

ICT-site WebWereld is een samenwerking gestart met IBM, waarbij de site gebruik gaat maken van de hardware van IBM en deze in ruil daarvoor een vermelding op de pagina's van WebWereld krijgt.
WebWereld is daarmee in Nederland na ZDNet de tweede nieuwssite voor technologie die op deze manier gesponsord wordt. Op de homepage en de achterliggende pagina's van WebWereld staat het logo vermeld van IBM. WebWereld benadrukt dat ´de redactionele onafhankelijkheid gewaarborgd blijft`.

Oprah: derde rijkste vrouw in USA

Presentatrice Oprah Winfrey is volgens het Amerikaanse zakenblad Fortune de op twee na machtigste Amerikaanse zakenvrouw.

Zij is in de jaarlijkse lijst van de vijftig machtigste zakenvrouwen met de Amerikaanse nationaliteit gestegen van plaats vijftien naar plaats drie dankzij de zeer succesrijke lancering van haar omstreden tijdschrift O.

Oprah moet Carly Fiorina en Meg Whitman voor laten gaan. Fiorina, president-directeur van het computerconcern Hewlett-Packard, stond vorig jaar ook bovenaan. Zij heeft haar toppositie gehouden, hoewel haar bedrijf 65 miljard dollar (ruim 150 miljard gulden) aan waarde op de beurs heeft verloren.

Whigman leidt eBay, dat veilingen op internet houdt. eBay heeft de afgelopen vier kwartalen 85 miljard dollar verdiend. De omzet bedroeg 582 miljard dollar.

Ronaldo verlaat trainingskamp

Ronaldo heeft het trainingskamp van de Braziliaanse ploeg verlaten. De langverwachte rentree van de spits zal nog even op zich laten wachten. De spits van Internazionale is niet fit om zondag te spelen in de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili.

Ronaldo heeft een spierverrekking in een bovenbeen. Die liep hij vorige week op in de UEFA-bekerwedstrijd tegen het Roemeense Brasov (3-0). ,,Ik had dolgraag bij de ploeg willen blijven'', aldus Ronaldo bij zijn vertrek. Hij had verwacht na bijna twee jaar weer in de nationale ploeg te kunnen spelen.

Bij aankomst in Rio de Janeiro bagatelliseerde Ronaldo zijn blessure. De laatste keer dat hij uitkwam voor de Braziliaanse ploeg, was in september '99 in de thuiswedstrijd tegen Argentinië (4-2). Edilson van Flamengo vervangt de aanvaller in de selectie.

Soapseries leiden af, clips niet

Huiswerk wordt slechter gedaan indien er soapseries opstaan dan als er clips op staan, dit zegt Marina Pool naar aanleiding van haar promotie onderzoek aan de Universiteit voor Leiden. Zij onderzocht de gevolgen van de combinatie van huiswerk met media.

Dat de clips niet tot afleiding leidden, verwonderde de onderzoekster niet. Hiervoor zijn drie redenen te geven. Ten eerste geeft elke nieuwe aflevering van een soapserie nieuwe informatie, terwijl muziekclips frequent herhaald worden en daardoor vaak overbekend zijn.

Aanvankelijk kwamen de effecten van afleiding niet duidelijk naar voren omdat de scholieren tijdens de experimenten onder toezicht stonden van een begeleider en omdat ze wilden bewijzen dat ze er geen last van hadden. Toen de begeleiders werden ingeruild door een kleine camera die de blikrichting van de leerlingen registreerde, werd het duidelijk dat de afleiding groter was. De scholieren maakten hun huiswerk gemiddeld 12% slechter dan hun klasgenoten en stilte en de huiswerktijd nam met maar liefst 28% toe.

Robot opereert 5-jarig jongetje

In het Brusselse Erasmusziekenhuis is een vijfjarig jongetje met behulp van de "Da Vinci"-operatierobot succesvol geopereerd. Dat meldt dokter Lingier dinsdag op een persconferentie. De operatie werd uitgevoerd op 30 juli 2001. Patiëntje Jérémie was dinsdag zelf aanwezig bij de voorstelling van de resultaten van de mondiale primeur.

Jérémie had al enkele maanden last van onverklaarbare spijsverteringsstoornissen die gepaard gingen met hevige braakneigingen en pijn bij het eten. Uit een radiologisch onderzoek bleek dat zich een obstructie gevormd had op de plaats waar de twee bronchi (longpijptakken) vertakken. Daarbij kon de diagnose tweeërlei zijn. Ofwel ging het om een cyste, ofwel om een zogenaamde 'tweede slokdarm'. In beide gevallen was de pathologie al ontstaan bij de vorming van de foetus in de baarmoeder.

Er werd besloten om de noodzakelijke thoracoplastiek, een ingreep waarbij ribdelen worden verwijderd, uit te voeren met behulp van de operatierobot "Da Vinci". Een gewaagde onderneming, gezien de jeugdige leeftijd van de patiënt. Jérémie werd op 30 juli geopereerd. Uit de operatie bleek dat het om een cyste ging, en deze werd dan ook met behulp van de operatierobot succesvol verwijderd. Vijf dagen na de operatie kon de jonge patiënt gezond en wel het ziekenhuis verlaten.

Bindend bod voor kern van L&H?

Er is bijna een bindend bod voor de spraak- en taaltechnologiedivisie van L&H. Dat kregen de vertegenwoordigers van het personeel dinsdagnamiddag te horen op een speciale ondernemingsraad. Wie de kandidaat voor de overdracht is, werd niet meegedeeld. De Belgische pers had dinsdag nog gemeld dat het Amerikaanse SpeechWorks een laag bod had uitgebracht. Op de ondernemingsraad werd gezegd dat de onderhandelingen in de goede richting gaan. Meer details werden er niet gegeven. Het bedrijf zelf wilde dinsdag geen commentaar geven.

In elk geval werkt L& H de komende tijd nog door om de biedingsprocedure een kans op slagen te geven. Lang mag het niet meer duren, want de kas is zo goed als leeg. Een bindend bod van een kandidaat kan een biedingsprocedure op gang brengen en gehoopt wordt dat de initiële prijs opgedreven kan worden. Hetzelfde gebeurde met de verkoop van Mendez.

Kaper van vliegtuig in 1986 ontkent

De Jordaanse Zayd Hassan Safarini ontkent dat hij betrokken is geweest bij de kaping van het Pan Am-vliegtuig in 1986, waarvoor hij veroordeeld was in Pakistan.

Safarini kaapte met een groep op 5 september 1986 een Pan Am-vliegtuig. Hij is aangehouden door de FBI nadat hij in een Pakistaande gevangenis zijn straf van 14 jaar had uitgezeten. Hij werd namelijk in Amerika nog gezocht wegens de dood van 2 Amerikaanse passagiers.

Media-offensief tegen Afghanistan

De Verenigde Staten plannen een mediaoffensief in Afghanistan, aldus de Amerikaanse nieuwszender CNN dinsdag. Doel is volgens een hoge regeringsfunctionaris het Talibanregime en de bevolking uit elkaar te drijven.

Washington overweegt om de zender Voice of America en lokale stations in Pakistan in te zetten voor het offensief. Bovendien zou worden geprobeerd om bij de Arabische televisiezender Al-Jazira in Qatar in de gunst te komen.

Het offensief moet volgens CNN duidelijk maken dat de Amerikaanse acties niet gericht zijn tegen moslims of islam, maar tegen Osama bin Laden en zijn 'afwijkende' versie van de islam. Verder wil het Witte Huis benadrukken dat de VS de grootste gever van humanitaire hulp aan Afghanistan is.

Verdachte ontkent orders Bin Laden

Een Frans-Algerijnse man die momenteel in hechtenis zit in Frankrijk op verdenking van het beramen van aanslagen, ontkent dat hij zijn opdrachten kreeg van Osama Bin Laden, aldus zijn advocaat.

De verdachte is een opgepakt in de Verenigde Arabische Emiraten en zijn aanhouding en verhoor leidde tot aanhoudingen in België, Frankrijk, Spanje en Nederland. De verdachte wordt gezien als dé schakel tussen Osama Bin Laden en verschillende extremistische groeperingen die in Europa aanslagen voorbereiden op Amerikaanse doelen, waaronder de Amerikaanse Ambassade in Parijs.

5500 domeinnamen op non-actief gesteld

De Federal Trade Commission FTC, de Amerikaanse toezichthouder op het handelsverkeer, heeft een Amerikaan opgedragen om de 5500 domeinnamen die hij in zijn beheer heeft voorlopig buiten gebruik te stellen. De domeinnamen zijn voornamelijk verkeerd gespelde varianten van bekende websites.

Onder deze websites vallen onder andere 41 domeinnnamen met variaties op Britney Spears en 15 veel voorkomende varianten op http://www.cartoonnetwork.com. (gebrek aan creativiteit is deze man niet te ontzeggen)
Wie deze intikt krijgt pop-up reclame voor porno- en goksites te zien, maar in zo'n hoog tempo dat het moeilijk weg te klikken is (een variant op de site van Anna Kournikova opende zelfs 29 (!) pop-ups. Volgens de FTC kunnen werknemers ermee in problemen komen wanneer ze per ongeluk op dergelijke sites terechtkomen en het lastig blijkt ze weer af te sluiten.

De persoon waar we het hier over hebben, de heer Zuccarini is de afgelopen 2 jaar 63 maal aangeklaagd voor soortgelijke bezigheden.

Israelische helikopters beschieten Gaza

Diverse Israelische helikopters hebben aanvallen uitgevoerd op de Palestijnse stad Gaza. De acties waren een vergelding op een overval van drie gewapende Palestijnen op een Israelische nederzetting. Daarbij werder 2 jonge Israeliërs gedood, ook de dadres kwamen, door het toedoen van scherpschutters van het Israelische leger, om.

Naast de aanvallen van helikopters vuurden ook diverse pantserwagen granaten of op de kantoren van de Palestijnse politie, er werden zeker acht explosies gehoord.

Het geweld is een slag in het gezicht voor het huidige bestand dat pas zondag was ingegaan. Het is niet zeker meer of Israel wel door gaat met het opheffen van blokkades.

Geen Ally McBeal voor Jon Bon Jovi

Door bijdragen aan de benefietshows voor de VS stelt Jon Bon Jovi zijn gastoptreden in Ally McBeal een maandje uit.

De zanger zou voor een periode van vijf maanden te zien zijn in de populaire Amerikaanse serie. In plaats daarvan stelt hij zich liever beschikbaar voor de benefietshows rond de aanslagen in de VS.
Bon Jovi heeft de producenten van de serie om een maandje uitstel gevraagd. De zanger is erg begaan met het lot van de slachtoffers en nabestaanden en heeft erg veel respect voor de reddingswerkers. 'Die gasten zijn echte helden.'

Alone In The Dark verfilmd

Na het wereldwijde succes van Lara Croft: Tomb Raider zal ook de populaire gamereeks Alone In The Dark verfilmd worden.

De Amerikaanse filmstudio Dimension Films zou interesse hebben getoond om de originele survivalhorrorgame op het witte doek nieuw leven in te blazen.
Het project staat nog in de kinderschoenen, maar de verhaallijn zou wel eens het laatste deel uit de serie, Alone In The Dark: The New Nightmare, kunnen volgen. Hierin belanden Edward Carnby en Aline Cedrac, onderzoekers van het bovennatuurlijke, op een eiland dat bewoond wordt door boosaardige wezens.

Het scenario van de film wordt geschreven door de redelijk onbekende Hans Rodionoff. Wie de hoofdrollen zullen gaan spelen, is vooralsnog niet bekend.

Alone In The Dark wordt volgend jaar in de bioscopen verwacht.

Stof van DSM zorgt voor 'slimmere' babies

DSM heeft een stof ontwikkeld die zorgt voor "slimmere" babies. Het gaat om een natuurlijk vetzuur in de moedermelk, arachidonzuur of AA, dat de groei van het zenuwstelsel en de ontwikkeling van de hersenen bevordert. Het chemisch- en biotechnologisch bedrijf kan dat zuur in poedervorm produceren voor moeders die zelf geen borstvoeding geven.

De Amerikaanse voedsel- en medicijnwaakhond FDA heeft babyvoeding met AA inmiddels als veilig bestempeld. Dat betekent dat nu niet alleen de Europese, maar ook de Amerikaanse markt open ligt. DSM zei dinsdag in het Italiaanse Bergamo uit te gaan van een afzetmarkt van 30 miljoen euro per jaar, aldus woordvoerder J. van Haastrecht van DSM Food Specialties.

AA wordt via een schimmel op grote schaal geproduceerd. Het bedrijf onderzoekt of het door een natuurlijk proces ontwikkelde zuur ook toepasbaar is op andere terreinen. Zalmkwekers gebruiken het bijvoorbeeld al omdat het de sterfte van jonge vis tegengaat. Katten krijgen er een glanzender vacht van. Deze uitbreiding van de afzet kan het bedrijf nog niet in euro's uitdrukken.

Netwerk Bin Laden langzaam ontrafeld

'Maak je hart puur, de tijd van plezier en verspilling is voorbij. De dag des oordeels is aangebroken.' De brief van de vermoedelijke leider van de terreuraanval op de Verenigde Staten wordt aan de vooravond van de aanslagen aan de kapers verstrekt. Drie weken na die zwarte dinsdag wordt steeds meer bekend over de gangen van de daders, alleen informatie over het meesterbrein ontbreekt.

Internationale opsporingsautoriteiten en veiligheidsdiensten hebben sinds de aanslagen op ieder continent, behalve Antarctica, arrestaties verricht. Alleen al in de VS zitten meer dan 480 mensen vast. Tot nog toe is slechts een ruwe schets geleverd van de daders en het duistere netwerk onder leiding van topterrorist Osama bin Laden (44). Langzaam maar zeker vallen de stukjes van de puzzel in elkaar en worden aanvoerders en opdrachtgevers zichtbaar. Zeker is dat het complot buiten de VS is beraamd, waarbij een prominente rol is weggelegd voor terreurcellen in Duitsland en Groot-Brittannië.

VS steunt stichting Palestijnse staat

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren bevestigd dat het vindt dat Palestijnen recht hebben op een eigen staat. Het is voor het eerst dat een regering van republikeinen zich daar zo voor toont. Tegelijkertijd kondigden de Amerikanen aan dat minister Rumsfeld van Defensie naar het Midden-Oosten is afgereisd om met "bevriende naties" te spreken.

Het is opvallend dat Rumsfeld gaat en niet de diplomatiekere minister Powell. De VS wil afkoeling van het conflict in het Midden-Oosten om zo meer Arabische landen binnen de grote coalitie tegen het terrorisme te loodsen.

Spam officieel verboden

peenhaar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het versturen van commerciële e-mailberichten naar ontvangers die daar niet om gevraagd hebben, is vanaf nu op Europees niveau verboden. Het Europarlement heeft gisteren voor een wet gestemd die het sturen van spam verbiedt.

De vijftien lidstaten die onder deze wetgeving vallen mogen zelf de vorm waarin de wet van kracht wordt bepalen. Zo kunnen ze voor een zogenaamde 'opt-in'-regeling kiezen. Dat houdt in dat het sturen van spam verboden is, tenzij iemand zichzelf heeft opgegeven als abonnee.

De andere optie is de 'opt-out'-regeling waarbij internetters duidelijk moeten aangeven dat zij geen commerciële e-mail van een bepaalde afzender wensen te ontvangen. Dit is vergelijkbaar met wat in Nederland ook voor sommige telemarketingbedrijven geldt.

Het Europees Parlement kon begin vorige maand geen beslissing nemen over het omstreden wetsontwerp. Het pakket van voorgestelde maatregelen werd toen teruggestuurd naar de commissie voor burgerrechten van het parlement. Het massaal sturen en ontvangen van ongevraagde e-mail zou particulieren en bedrijven jaarlijks vele miljarden guldens kosten.

E-mail bestaat 30 jaar

De afgelopen dag was het 30 jaar geleden dat het eerste e-mailtje werd verstuurd, zo meldt Tweakers.net. Uitvinder Ray Tomlinson kan zich niet meer precies herinneren wat de tekst van het eerste e-mailtje was, maar hij weet nog wel dat deze in hoofdletters was geschreven (vandaag de dag is dat het equivalent voor schreeuwen).

De eerste e-mailsoftware bestond uit maar 200 regels programmacode en kon alleen maar e-mail versturen naar een gebruiker die op dezelfde computer geregistreerd stond. Dit probleem werd later opgelost door het @-teken te introduceren. Hiermee kreegt het vreemde kringeltje boven de 2 ook voor het eerst een beetje betekenis.

Inmiddels zou je wel zo'n beetje kunnen zeggen dat e-mail midden in het leven staat, vanwege het feit dat het zo ingeburgerd is en zo vaak gebruikt wordt (e-mail is de meest gebruikte toepassing van het internet).

Bedankt Slambam, XxPl0SiVe en lzandman voor het submitten.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.