Soapseries leiden af, clips niet

Rick (rickmans)
Huiswerk wordt slechter gedaan indien er soapseries opstaan dan als er clips op staan, dit zegt Marina Pool naar aanleiding van haar promotie onderzoek aan de Universiteit voor Leiden. Zij onderzocht de gevolgen van de combinatie van huiswerk met media.

Dat de clips niet tot afleiding leidden, verwonderde de onderzoekster niet. Hiervoor zijn drie redenen te geven. Ten eerste geeft elke nieuwe aflevering van een soapserie nieuwe informatie, terwijl muziekclips frequent herhaald worden en daardoor vaak overbekend zijn.

Aanvankelijk kwamen de effecten van afleiding niet duidelijk naar voren omdat de scholieren tijdens de experimenten onder toezicht stonden van een begeleider en omdat ze wilden bewijzen dat ze er geen last van hadden. Toen de begeleiders werden ingeruild door een kleine camera die de blikrichting van de leerlingen registreerde, werd het duidelijk dat de afleiding groter was. De scholieren maakten hun huiswerk gemiddeld 12% slechter dan hun klasgenoten en stilte en de huiswerktijd nam met maar liefst 28% toe.