Spoorwegpolitie wil team tegen zakkenrollers

rlooman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De spoorwegpolitie wil een landelijk zakkenrollersteam oprichten dat vooral wordt ingezet tegen dieven op de treinen rond Amsterdam. Het team, dat uit tien tot twaalf man gaat bestaan, moet voor de zomer operationeel zijn als het toeristenseizoen weer begint, aldus het hoofd van de Spoorwegpolitie G. van Beek maandag.
Het team gaat zich richten op dievenbendes die vooral op de Schiphollijn actief zijn en het gemunt hebben op luchtreizigers en zakenmensen. Volgens Van Beek gaat het hierbij vooral om jonge mannen uit Noord-Afrikaanse en Oost-Europese landen.

Meestal werken de bendes in groepjes van drie of vier man. Bij hun acties staat meestal een persoon op de uitkijk. Een ander trekt de aandacht van een reiziger, terwijl nummer drie er met de spullen vandoor gaat.

De Nederlandse Spoorwegen willen in samenwerking met de regiopolitie, het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam (GVB) en de Spoorwegpolitie gerichte maatregelen nemen om diefstallen op de treinen tegen te gaan. Zo worden de controles bij de ingangen van de stations rond Amsterdam geïntensiveerd, aldus NS-woordvoerder Windt. Ook zal er op de perrons meer cameratoezicht komen.