FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 september 2000

Vier bewoners genomineerd

Tussen zes en zeven werden vandaag alle bewoners om de beurt naar de dagboekkamer geroepen om twee medebewoners te nomineren. Op de streams was wel te zien in welke volgorde de bewoners hun nominaties moesten doen, maar wat ze hebben gezegd werd pas in de late televisie uitzending van vanavond duidelijk. De eerste genomineerden zijn: Mohammed Ali, Bianca, Ferdi en Koos (in volgorde van het aantal punten dat ze kregen).

Bill Gates nog altijd de rijkste

Bill Gates is afgelopen jaar vele miljarden dollars armer geworden, maar hij is nog altijd de rijkste man van de wereld. Op de jaarljks ranglijst die het Amerikaanse blad Forbes opstelt, staat de medeoprichter van het softwareconcern Microsoft nog immer bovenaan.

Deze keer heeft Forbes het vermogen van de 44-jarige Gates becijferd op 'slechts' 63 miljard dollar. Vorig jaar beschikte Gates nog over een slordige 85 miljard dollar. Dat zijn vermogen met 22 miljard dollar is geslonken, komt met name door de daling van de koers van de aandelen Microsoft waaraan vooral de antitrustzaak die het concern aan zijn broek heeft gekregen debet aan is.

Tweede op Forbes' lijst staat Lawrence J. Ellison, oprichter van Oracle, ook een grote softwareonderneming. Zijn vermogen is in een jaar tijd liefst verviervoudigd tot 58 miljard dollar. Enige tijd geleden mocht Ellison zich dankzij de koersstijging van zijn aandelen heel even de rijkste man ter wereld noemen, maar hij moet nog even genoegen nemen met plek 2.

Forbes heeft de namen van de 400 multimiljardairs en -miljonairs op een rijtje gezet. Met elkaar zijn ze 20
procent rijker dan een jaar geleden.

Politie bellen wordt duurder

Een telefoontje naar de politie kost vanaf volgende week dertig cent per minuut. Dat komt door de invoering van een nieuw landelijk nummer naast het (gratis) alarmnummer 112 dat al in heel Nederland geldt. Een normaal telefoongesprek kost nog geen dubbeltje per minuut.

Vanaf 27 september zullen er televisiespotjes worden uitgezonden, waarin de burger attent wordt gemaakt op het nieuwe politienummer 0900-8844. Dit nummer is bedoeld voor alle niet spoedeisende zaken.
De invoering ervan wordt door de politie omschreven als een publieksvriendelijke daad, omdat het nummer overal in het land geldt.

Het publiek kan op het nummer terecht voor het doen van een telefonische aangifte, maar ook voor het stellen van alle soorten vragen die direct of zijdelings met het politiewerk te maken hebben. Tegen het hoge tarief van het nieuwe nummer bestaat flinke weerstand. Begin van dit jaar spraken de burgemeesters van de politieregio Gelderland-Zuid zich al uit voor een gratis nummer.

Burgemeester A. Jansen van Neerijnen maakte deel uit van de klankbordgroep, die de invoering van het project heeft begeleid. Ook hij is een uitgesproken tegenstander van het hoge tarief per minuut. 'Volgend jaar zijn alle politiebureaus niet langer via de bestaande nummers te bellen. Dan zijn mensen verplicht te kiezen voor een duur nummer. Hoe lang duurt het nog voordat ook ziekenhuizen bijvoorbeeld zo'n nummer gaan invoeren?'

De politie ontkent dat er sprake is van weerstand. 'In het jongste korpsbeheerdersberaad was er niemand meer tegen de invoering van het nieuwe tarief.'
De politiewoordvoerster gelooft dat ook het publiek snel gewonnen zal zijn voor de nieuwe benadering. 'Door het nieuwe nummer kunnen we mensen veel sneller helpen, waardoor de gesprekken vrijwel zeker korter zijn. Wie het nummer 0900-8844 belt komt via 'postcoderoutering' automatisch terecht op zijn eigen politiebureau. En wij hebben ons als politieorganisatie ook een kwaliteitsverplichting opgelegd. Wie vaker dan één keer wordt doorverbonden, wordt door de politie teruggebeld.'

Als m'n fiets dus gejat wordt, kost telefonisch aangifte doen me meer dan dat hele ding waard is

Levenslang voor Duitse Jack the Ripper

De rechtbank in Duisburg heeft een 31-jarige dakdekker uit Bottrop (Duitsland) wegens een moord in Nederland en drie moorden in Duitsland veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.
Tevens moet de man, die ook wel de 'Ruhr-ripper' wordt genoemd, zich onder psychiatrische behandeling laten stellen.

De man heeft in 1994 de 28-jarige Zuid-Afrikaanse Kathy Thompson vermoord. Het toegetakelde lichaam van het meisje werd zonder hoofd en handen gevonden in de bossen lang de A12 (Arnhem-Den Haag) ter hoogte van Ede. De dader gooide hoofd en handen van het slachtoffer vanaf een brug in Duisburg in de Rijn.

In 1996 en 1998 vermoordde de man twee Duitse prostituees (van 26 en 30 jaar). De vrouwen waren op eenzelfde wijze vermoord en toegetakeld. Hun hoofd en handen zijn nooit teruggevonden. Daarnaast heeft de man in 1998 nog zijn tante om het leven gebracht.

De Duitser pikte de in Zandvoort wonende Thompson op toen zij in Duisburg stond te liften op een rondreis door Europa. Hij had seks met haar en schoot haar daarna door het hoofd.

Duitse agenten mishandelen taxichauffeur

Drie politieagenten hebben in de nacht van woensdag op donderdag in Keulen een Tunesische taxichauffeur afgeranseld en beledigd met racistische uitlatingen.
De drie agenten zijn direct geschorst. Dat meldde een woordvoerder van de politie donderdag. De agenten waren tijdens het voorval aangeschoten en reageerden hun frustratie af op de taxichauffeur nadat bleek dat de man hen niet wilde vervoeren.

Dit is in korte tijd het zoveelste racistische incident in Duitsland en een doorn in het oog van Berlijn. De Duitse overheid heeft vanwege het toenemende racistisch geweld een speciale telefoonlijn ingesteld waar incidenten gemeld kunnen worden.

Foster Parents verduistert bijna 1 miljard

"Miljoenen zijn inmiddels zoek, om niet te spreken van miljarden", zegt advocaat J. Wilgers namens de Stichting Proceskostenfonds Misbruikte Kinderen Foster Parents Plan. "Er zijn wereldwijd honderduizenden kinderen en gezinnen gedupeerd, want van de donaties werd op wat zakken cement en bakstenen na, niets besteed aan deze doelgroep."

De stichting, die donderdag is opgericht, gaat gerechtelijke procedures voeren tegen de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Foster Parents Plan (FPP). De belangenorganisatie stelt dat slechts een fractie van het opgehaalde geld, een half miljard gulden, bij de doelgroep terechtkomt.

De nieuwe stichting wil een schadeclaim indienen voor de gedupeerde gezinnen, kondigt Wilgers aan. Op dit moment gaat hij uit van een claim van 99 miljoen gulden.

Volgens een woordvoerder van FPP gaat het conflict niet over of er geld verduisterd zou zijn, maar over de besteding van het geld. De opgehaalde fondsen worden nu namelijk niet meer aan gezinnen individueel besteed, maar aan complete ontwikkelingsprojecten. "Daar is de organisatie van de heer Wilgers het niet me eens."
Maar de voorman van de nieuwe stichting benadrukt dat hij vindt dat FPP het merendeel van de opgehaalde fondsen niet kan verantwoorden. Hij wil weten waar dat geld gebleven is en hij wil dat het geld alsnog op 'de goede plaats' terecht komt.

Tandpasta en shampoo tegen HIV

In tandpasta en shampoo zit een bestanddeel dat besmetting met het HIV en andere seksueel overdraagbare ziekten kan voorkomen. Het ingrediënt, sodium lauryl sulphate, moet dan als anticonceptie in de vorm van een gel worden gebruikt.



Canadese wetenschappers van de universiteit van Laval hebben dat ontdekt. Ze kwamen erachter dat sodium lauryl sulphate ervoor zorgt dat virussen zich niet kunnen hechten aan cellen.

De wetenschappers deden hun onderzoek op muizen en konijnen. Ze smeerden een gel, waarin het genoemde bestanddeel was verwerkt, in de vagina.

De ontdekking is een stap verder in de ontwikkeling van een gel die het condoom kan vervangen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is daar een groot voorstander van.

Zo'n veiligheidsgel of onzichtbaar condoom is volgens de WHO vooral geschikt voor vrouwen die niet in staat zijn om met een man te onderhandelen over het gebruik van een condoom, zoals in veel Afrikaanse landen.

Lagere straffen voor klikspanen

Ook moordenaars komen in aanmerking voor strafvermindering als zij meewerken andere, onopgeloste moordzaken tot klaarheid te brengen.
Getuigenverklaringen die ervoor zorgen dat andere verdachten achter de tralies verdwijnen, kunnen een substantiële strafvermindering opleveren.

Minister Korthals van Justitie schrijft dat in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. Hij wil het wetboek van strafvordering aanpassen om het mogelijk te maken 'boeven met boeven te vangen'.

Criminelen die belastende verklaringen afleggen tegen collega's kunnen in de nieuwe wetgeving rekenen op vermindering van hun celstraf met maximaal eenderde deel.
De VVD-bewindsman wil moordenaars of verdachten van moord of doodslag niet uitsluiten van de regeling, zo schrijft hij in de brief.

Tuurlijk joh, maak de straffen gewoon NOG lager

Advocaat wil vuurwerkramp nabootsen

Dixidito had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De situatie van vlak voor de fatale explosie bij S.E. Fireworks in Enschede nabootsen in een speciaal hiervoor gebouwde bunker. Dat wil advocaat J.P. Plasman, raadsman van Fireworks-directeur R. Bakker. Plasman heeft het verzoek neergelegd bij het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo. Het OM beraadt zich nog.

Of, waar en wanneer de test wordt uitgevoerd is nog onbekend. Het maakt Plasman in principe niet uit. Als het OM instemt, wordt ergens in Nederland de situatie van vlak voor de explosie nagebootst.
In een te bouwen bunker zou een partij verpakte mortierbommen opgeslagen moeten worden. Dit type bommen lag ook bij S.E. Fireworks. De zogenoemde shells worden blootgesteld aan eenzelfde hitte-ontwikkeling als op 13 mei, de dag van de vuurwerkramp. De raadsman wil zo uitzoeken of onder deze extreme omstandigheden een massa-explosie kan plaatsvinden.

Euhm... jongens ?? Zullen we dat nou wel doen ?

Advocaat VS beschuldigd van mensensmokkel

Een Amerikaanse advocaat wordt verdacht van mensensmokkel. Dat meldt de New York Times donderdag. De jurist Robert Porges is gespecialiseerd in immigratiezaken en geldt als een van de bekendste advocaten op zijn vakgebied. Porges zou met het smokkelen van Chinezen naar New York ruim drie miljoen gulden hebben verdiend.

De advocaat, zijn vrouw en zes medewerkers zijn aangeklaagd wegens medeplichtigheid aan mensensmokkel. De verdachten ondersteunden de smokkelaarsbenden met praktische zaken als huisvesting.
De Chinezen betalen enorme bedragen voor de oversteek en zijn na aankomst met handen en voeten gebonden aan de smokkelaars, totdat zij het geld hebben terugbetaald.

Het smokkelen van Chinezen is ook in Europa een groot probleem. In juni trof de douane in de Britse havenstad Dover 58 gestikte Chinezen aan in een Nederlandse koelwagen.

Tiener manipuleert koersen: 7 ton winst

HekkeySE had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een vijftienjarige Amerikaanse jongen heeft door het manipuleren van aandelenkoersen 273.000 dollar (ruim zeven ton) aan illegale koerswinst geboekt. Op last van de Amerikaanse toezichthouder op het effectenverkeer moet hij zijn extra zakcentje met rente terugbetalen.
De tiener had aandelen gekocht in negen obscure bedrijfjes. Vervolgens wist hij de beurskoers van deze fondsen te beïnvloeden door onder valse namen foute informatie naar verschillende beurschatrooms op internet te sturen.

De jongen interesseerde zich al vanaf zijn twaalfde jaar voor de beurs en heeft zichzelf alles over aandelenhandel bijgebracht. Hij deed zijn transacties via de rekeningen van zijn vader bij twee effectenmakelaars.

Hmzzz, een Alex P. Keaton in wording ?

Clinton tot 20 jaar cel veroordeeld

In Belgrado zijn donderdag veertien Westerse regeringsleiders, onder wie de Franse president Chirac en de Amerikaanse president Clinton, veroordeeld tot 20 jaar cel.

De politici werden onder meer schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden tegen de burgerbevolking tijdens de NAVO-luchtaanvallen op Joegoslavië in 1999.

De 'veroordeelden' zelf waren niet aanwezig. Volgens waarnemers in Belgrado was het showproces vooral een verkiezingsstunt van de huidige president Milosevic. Hij zou de Joegoslavische bevolking nogmaals willen herinneren aan de bombardementen op hun land tijdens de oorlog om Kosovo, die door veel Serviërs als vernederend en absurd werden beschouwd.

Aanstaande zondag worden in Joegoslavië parlements- en presidentsverkiezingen gehouden. Opiniepeilingen geven aan dat de oppositie een redelijke kans maakt om Milosevic te verslaan.

Kinderen in tranen na trailer American Psycho

Kinderen die de kaskraker Chicken Run zagen in Pathé Cinema in de Amsterdam ArenA, moesten zich eerst door een trailer van onder meer de uiterst geweldadige film American Psycho (16 jaar en ouder) heenbijten. Dit resulteerde in talrijke huilpartijen . Een aantal ouders vertrokken op staande voet met hun kroost.
De Nederlandse Filmkeuring kreeg prompt, in de nadagen van haar bestaan, klachten van ouders die met hun kinderen naar de betreffende voorstelling waren geweest. Chicken Run is een film voor alle leeftijden.

"Een aantal kinderen ervoer het trailerprogramma als te heftig en te emotioneel en huilpartijen waren het gevolg", aldus secretaris-directeur C. Crans van de Filmkeuring. Pathé zou Crans hebben geantwoord dat het om een foutje ging.

Crans maakt zich zorgen over de verantwoordelijkheid die de filmbranche zelf moet nemen om te voorkomen dat kinderen dingen te zien krijgen die voor hen ongeschikt zijn.
De Filmkeuring houdt 1 januari 2001 op te bestaan. Het besluit daartoe moet eind dit jaar nog door de Eerste Kamer.

Mogelijk recordaantal immigranten in 2000

Het totale aantal immigranten kan dit jaar uitkomen op meer dan 125.000. Zoveel immigranten zijn er niet eerder in Nederland bijgekomen. Het record ligt nu nog op 122.000 in 1998.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt donderdag dat in de eerste zeven maanden van dit jaar 71.000 immigranten zijn geteld. Dat zijn er 8000 meer dan in dezelfde maanden van vorig jaar.

Doorgaans komen er in de maanden augustus, september en oktober meer immigranten naar Nederland dan in andere maanden. Als dat patroon zich herhaalt, kan in 2000 een totaal van 125.000 à 130.000 nieuwkomers worden verwacht.

De stijgende immigratie kan deels worden verklaard door de vele vacatures in Nederland. In het algemeen komen er meer mensen naar Nederland als hier weinig werklozen zijn. Sinds midden jaren negentig is het aantal werklozen meer dan gehalveerd: van 500.000 in 1994 naar minder dan 200.000 nu. Het jaarlijkse aantal immigranten groeide van bijna 100.000 midden jaren negentig naar mogelijk meer dan de 125.000 nu.

Het toenemend aantal immigranten doet zich voor in meerdere categorieën. Uit de Europese Unie (EU) worden dit jaar 23.000 personen verwacht, 3000 meer dan vorig jaar. De helft van hen, merendeels Britten en Duitsers, komt voor werk.

Het aantal nieuwe werknemers van buiten de EU neemt ook toe. Hun aantal stijgt dit jaar van 8000 naar 10.000 personen, waaronder steeds meer managers en technici. Vooral uit de VS komen relatief veel arbeidsmigranten, maar tegenwoordig komen ook informatici uit India en Zuid-Afrika.

Onder het grotere aantal immigranten zijn ook meer asielzoekers; dit jaar worden 45 à 50.000 asielzoekers verwacht, tegen 39.000 vorig jaar. Bovendien is de immigratie vanaf de Nederlandse Antillen fink toegenomen, waarschijnlijk vooral door de economische malaise op de Antillen. De immigratie vanaf de Antillen en Aruba is in vijf jaar gestegen van 3000 per jaar naar 9000 vorig jaar. Als hun komst de laatste maanden van dit jaar zo hoog blijft, komt het immigratiecijfer op een record van 10.000 Antillianen en Arubanen.

Politie zet wijk af vanwege weersatellietje

De politie van Rotterdam heeft woensdagavond korte tijd de omgeving van de Veilingweg afgezet in verband met de vondst van een tikkend doosje. Een 7-jarig jongetje had die gevonden. Het doosje hing aan een kleine oranje parachute.

De politiemensen die erop afkwamen, hadden geen idee wat het was, zetten de omgeving af en waarschuwden de afdeling wapens en munitie. Een medewerker daarvan kwam al snel tot de conclusie dat het doosje geen explosieven bevatte, maar slechts een onschuldig uit België afkomstig weersatellietje was dat spontaan naar beneden was gekomen. Het satellietje zal naar het KNMI worden gestuurd.

Handig.. Zou ik ook een hele wijk voor afzetten

Nieuwe topman Japanse bank pleegt zelfmoord

De nieuwe topman van de Japanse Nippon Credit Bank (NCB), Tadayo Homma, heeft woensdag zelfmoord gepleegd. Als officiële doodsoorzaak werd een hartaanval opgegeven, maar volgens het Japanse persbureau Jiji heeft het voormalige directielid van de Japanse centrale bank zich op zijn hotelkamer met een gordijnkoord verhangen.

De NCB kwam in 1998 door slechte leningen in de problemen en kwam in december van dat jaar onder hoede van de staat. Vorig jaar deden de Japanse autoriteiten een inval bij de bank, omdat zes voormalige topfiguren zouden hebben geprobeerd de boeken op te schonen.

Persbureau Kyodo meldt dat Homma vijf afscheidsbrieven heeft achtergelaten aan zijn familie en zijn collega's. De zestigjarige topman was pas sinds 4 september in functie bij de NCB.

Journalisten beginnen online persbank

Een aantal journalisten, verenigd rond de mailinglijst “Journaille”, hebben een gratis initiatief ontwikkeld, dat Pressurge heet en dat zich richt op freelance journalisten en redacties. Het is te vinden op het internetadres http://pressurge.org.

De meeste freelance journalisten verkopen niet hun artikel, maar de rechten voor eenmalige plaatsing. Op dit moment bieden de meeste uitgevers een klein bedrag boven op deze vergoeding om ook de rechten voor hergebruik te verkrijgen. Artikelen verschijnen dan op cd-roms of zijn op te vragen op internet; op de site van een krant of in een archief zoals de Persdatabank.

Doordat er voor journalisten geen mogelijkheden zijn om hun artikelen zelf digitaal te (her)gebruiken, heeft een aantal freelance journalisten de koppen bijeen gestoken. Ook dat gebeurde digitaal. Op de mailinglijst Journaille hebben ze een concept uitgedacht voor een persbureau dat de distributie van nieuwe en “gebruikte” artikelen via internet verzorgt.

Via dit persbureau, dat geheel kosteloos werkt, worden beide zijden van de markt bediend. Journalisten kunnen hun persoonlijke en bedrijfsgegevens invoeren en zijn dan direct via een aantal geavanceerde zoekmogelijkheden te traceren. Datzelfde geldt voor de gegevens over de artikelen die ze graag zouden willen verkopen.

Hoogspanningskabels veroorzaken kanker

Mensen die dichtbij hoogspanningskabels wonen, hebben grotere kans op kanker. Het gaat dan vooral om mensen die wonen aan de kant van de kabels waar de wind naartoe waait. Dit blijkt uit onderzoek van Britse wetenschappers van de universiteit van Bristol.



Daarmee voeden ze de nog altijd niet bewezen theorie van de Engelse professor Denis Henshaw. Hij beweert dat de hoogspanningskabels de omringende lucht in positieve en negatieve ladingen verdeelt die door de wind worden weggeblazen. Mensen die dichtbij de kabels wonen, ademen die elektrische ladingen in.

De wetenschappers uit Bristol bekeken de postcodes van alle vastgestelde kankergevallen in zuidwest Engeland en ontdekten op basis daarvan dat een relatief groot aantal mensen met longkanker binnen vierhonderd meter van een hoogspanningskabel woonde.

De meest opvallende bevinding was dat de kanker vooral voorkwam bij mensen die woonden aan de kant van de kabels waar de wind het meest naartoe waaide.

Wetenschappers hebben al vaker ontdekt dat kanker statistisch gezien meer voorkomt bij mensen die in de buurt van de hoge stroomkabels wonen. Een direct oorzakelijk verband tussen de ziekte en de blootstelling aan de elektrische kabels is nooit aangetoond.

De Gezondheidsraad in Nederland schreef eerder dit jaar een advies aan drie ministeries waarin ze het wonen in de nabijheid van hoogspanningskabels niet afraadde.

16-jarige mag naar Amsterdamse hoeren

Folko / Super Snackman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zestienjarigen die elders in het land niet naar de hoeren mogen, kunnen dat in Amsterdam wel blijven doen.

Woensdagavond besloot de gemeenteraad geen leeftijdsgrens te stellen. Een aantal andere gemeenten heeft die bepaling uit de modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten wel overgenomen.
Wettelijk is het hebben van seks voor zestienjarigen toegestaan. Amsterdamse prostituees moeten wel achttien zijn.

De Amsterdamse raad besloot verder dat de burgemeester eigenaren van sekswinkels kan verbieden artikelen te etaleren die het woon- of leefklimaat in gevaar brengen.
Die bepaling in de Algemene Plaatselijke Verordening biedt de burgemeester de mogelijkheid om op te treden waar het Openbaar Ministerie dat niet kan. Als voorbeeld noemde burgemeester Patijn het etaleren van afbeeldingen van seks met dieren. Het Prostitutie Informatie Centrum van oud-prostituee M. Majoor had daar aandacht voor gevraagd.

Burgemeester en wethouders krijgen ook de bevoegdheid om nadere regels op te leggen aan bijvoorbeeld raamprostituees. Zo kunnen klachten van omwonenden leiden tot een verbod op het geven van erotisch getinte voorstellingen of het hinderlijk tikken op ruiten.

Aanleiding voor de besluiten is de afschaffing van het bordeelverbod en de invoering van een gemeentelijk vergunningenstelsel voor prostitutiebedrijven. Vooruitlopend op die wetswijziging voerde de hoofdstad al jaren geleden een soort gedoogbeschikkingen in.
Dat beleid blijft grotendeels gehandhaafd. Wel moeten beheerders en exploitanten voortaan een geschiktheidsverklaring kunnen overleggen en moeten seksclubs een bedrijfsplan opstellen.

Na 4 dagen al sex bij Italiaanse BB

Hexagon had ons via de newssubmit het volgende te melden: Volgens een AP verhaal op AltaVista hebben twee mensen in de Italiaanse Big Brother al na 4 dagen lopen krikken. Het was niet echt te zien op TV maar het schijnt toch gebeurt te zijn.

"I can't believe she did it after only four days,'' Piero Taricone, 25, crowed to another male contestant shortly after he and Cristina Plevani, a curly haired blonde lifeguard, pulled off their body mikes and retired behind a sofa under a yellow curtain for a few moments of fabric-rippling privacy at dawn.
Laatste reviews en specials
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
special
Random Pics van de Dag #1277
special
Random Pics van de Dag #1276
©FOK.nl e.a.