Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag maar weer eens over de juiste strafmaat.

Het is mij sowieso een raadsel, waarom ze mogen worden verkocht. Laserpennen. Je kunt ze misbruiken om mensen mee te verblinden, en zelfs hun oogweefsel blijvend te beschadigen. Zaterdag werd een politiehelikopter boven Amsterdam-West met zo’n ding beschenen. De piloot had wel verblind kunnen raken, en daardoor met z’n toestel neer kunnen storten.

De daders, leeftijd rond de 20 jaar, zijn gearresteerd. Ze hebben een proces-verbaal gekregen wegens het “hinderen van politiewerk”.

Een belangrijk middel tegen straatcriminaliteit is een stevig strafrechtelijk optreden. Een slappe aanklacht als “hinderen van politiewerk” maakt op dit soort daders geen enkele indruk:

Kan de Amsterdamse driehoek mij even bevestigen, dat daarom de aanklacht wordt omgezet in “poging tot doodslag”? Dát maakt indruk op het straattuig dat veel wijken in ons land slecht begaanbaar maakt.